PILIHANRAYA MENGEJUT, MAMPUKAH MUHYIDDIN MENGELAKNYA?

Melihat ketidaktentuan dalam politik negara dan kedudukan Muhyiddin Yassin yang terus dipertikaikan, mengadakan pilihanraya semula adalah penyelesaian terbaik yang dipersetujui oleh hampir banyak pihak.

Hanya dengan mengadakan pilihanraya semula saja barulah kesahihan kerajaan dan kedudukan Perdana Menteri tidak lagi menjadi pertikaian.

Berbanding sekarang, cemuhan bahawa PN adalah kerajaan pintu belakang tidak dapat dielakkan kerana yang menang dan yang ditolak rakyat telah bercampur atas nama pengkhianatan di satu pihak dan mereka yang tidak tahan bergelar pembangkang di satu pihak yang lain.

Keadaan ini jelas meremehkan mandat rakyat yang memberi hak kepada PH sebagai pemenang PRU14 untuk mentadbir negara ini selama lima tahun sehingga 2023 akan datang.

Rakyat tidak pernah memberi hak kepada yang kalah untuk menjadi kerajaan dan jika keadaan ini dibenarkan terus berlaku, pilihanraya setiap lima tahun sudah tidak bermakna lagi.

Lebih buruk lagi, setelah hampir lima bulan membentuk kerajaan, usul menukar Speaker Parlimen yang dibawa sendiri oleh Muhyiddin hanya mampu mencapai kadar kemenangan 111-109 undi saja.

Ini jelas menunjukkan kerajaan PN yang dipimpin oleh Muhyiddin semakin lemah berbanding ketika beliau mengangkat sumpah pada 1 Mac dulu.

Sebab itu, perlantikan Speaker baru tidak dilakukan melalui undian selepas saja agenda membuang Speaker lama berjaya dilaksanakan.

Melalui kejayaan menukar Speaker itu, sudah tentu usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin akan terus tergantung di awang-awangan tanpa dibenar untuk dibentangkan.

Jika undi tidak percaya dibenar untuk dibentangkan, tidak mustahil Muhyiddin boleh dikalahkan kerana berbanding untuk membuang Speaker, sebenarnya lebih ramai Ahli Parlimen mahu menyingkirkan Perdana Menteri.

Dengan menyingkirkan Muhyiddin, bukan saja mungkin ada Perdana Menteri baru bakal dilantik, malah tidak mustahil pilihanraya semula terpaksa diadakan.

Terutama kepada mereka yang mahukan pilihanraya semula, mengundi menolak Muhyiddin adalah salah satu caranya.

Bermakna, kemeriahan menolak Muhyiddin sebagai Perdana Menteri lebih membawa keseronokan berbanding mengundi membuang Mohamad Ariff sebagai Speaker.

Namun begitu, dengan usul membuang Speaker lama telah berjaya dan agenda melantik Speaker baru juga telah terlaksana, selagi usul tidak percaya terhadap Muhyiddin tidak dibentangkan, selagi itulah beliau akan menghadapi ketidaktentuan dan usaha menggugat kedudukannya akan berterusan.

Bila-bila masa komplot baru atau pengumpulan SD yang lain boleh muncul semula.

Seiring dengannya, keadaan itu akan menyebabkan negara terus tidak stabil, ekonomi tidak berkembang dan rakyat diletakkan di kedudukan kurang penting berbanding harga Ahli-Ahli Parlimen yang makin meningkat tinggi.

Akibatnya, lagi lama masa berlalu, kepercayaan rakyat kepada kerajaan tambah berkurangan.

Di waktu yang sama, pihak-pihak yang berkepentingan dalam kerajaan tidak berdaftar PN pula akan meningkatkan lagi tekanan mereka kepada Muhyiddin, terutama mereka yang ada kes mahkamah yang sedang dibicarakan.

Antara memenuhi kehendak mereka dengan tekanan pembangkang yang mahu keadilan ditegakkan, khusus dalam kes-kes yang jelas dan mudah, di mana Muhyiddin akhirnya?

Mampukah beliau menahan tekanan dan mengelak daripada mengadakan pilihanraya semula secara mengejut? (Shahbudindotcom 16/07/2020)

Updated: 16 July 2020 — 10:54 pm

167 Comments

Add a Comment
 1. PM 8 LEBIH BAIK DARI PM7…..TENTU PM9 HADI YANG TERBAIK….
  .

  DAJJAL ILLUMINITY PUNYAI KEKAYAAN LUAR BIASA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M…..TIDAK HAIRANLAH RAMAI ULARMAK DAN ALIM KUCING TERPEDAYA…….

  BILA BANI YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG MENDAPAT KUASA MEREKA LAKUKAN SEGALA KEROSAKAN DAN KORUPSI DI MUKA BUMI…….

  INI BUKTI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ TELAH LAKUKAN KEROSAKAN DAN KORUPSI TERHADAP TABUNG HAJI…..

  38 Sebab Kenapa Muhyiddin MESTI Pecat Dan Siasat Lembaga Pengarah TH……..

  Laman blog ini ada menulis secara ringkas bagaimana barisan Lembaga Pengarah Tabung Haji (TH) sekarang tidak layak dan tidak sepatutnya berada di barisan Lembaga Pengarah TH kerana mereka semua adalah lantikan politk yang membawa agenda peribadi dan ‘penaja’ mereka (BACA DI SINI).

  Jauh dari tanggungjawab sebenar untuk membangun dan memajukan TH, malah kehadiran mereka di kerusi Lembaga Pengarah telah membuatkan TH berada dalam keadaan yang cukup tenat.

  Seperti yang dijanjikan dalam posting yang lepas, kali ini akan disenaraikan secara terperinci salah laku yang dilakukan oleh Lembaga Pengarah TH yang jelas melanggar dasar pengurusan, dasar perakaunan dan peraturan yang telah ditetapkan MESTI dipatuhi oleh sesiapa sahaja termasuk Lembaga Pengarah TH :

  1. Pelantikan Ketua Strategi dan Ketua Staf tidak melalui proses yang betul.

  2. Pelantikan perunding luar iaitu Ernst & Young, Perunding Perhubungan Awam, tidak melalui proses yang betul.

  3. Pemindahan aset ke Kenderaan Tujuan Khusus (Urus Jamaah Sdn Bhd (UJSB), SPV, tanpa jaminan kerajaan.

  4. Penghapusan jawatankuasa pelaburan yang mengakibatkan penyalahgunaan kuasa oleh Lembaga Pengurusan.

  5. Penciptaan pekerjaan / jawatan untuk memenuhi kroni mereka sehingga menyebabkan pertindihan kerja.

  6. Tidak ada pelaburan baru yang mampu menghasilkan pendapatan baru.

  7. Penutupan cawangan TH untuk mengurangkan kos sehingga kehilangan pekerjaan bagi kakitangan-kakitangan.

  8. Menggunakan dana bukan syariah (haram) untuk menaja makanan untuk barisan hadapan ketika pandemik Corona Covid 19.

  9. Menggunakan dana zakat untuk menaja badan profesional sebagai contoh Institut Akauntan Malaysia yang ada melibatkan Zaiton dan Nik.

  10. Mencadangkan penghapusan subsidi Haji mengikut persetujuan Lembaga Pengarah dan kabinet sebelumnya.

  11. Memburu dan mencari salah hingga menggantung penggantungan anggota-anggota pengurusan lama dari dahulu hingga kini.

  12. Mencadangkan untuk memansuhkan jaminan pemerintah dengan perubahan Wadiah Yadhaman menjadi Wakala.

  13. Pengambilan banyak kakitangan berpangkat tinggi dari luar yang sama dengan kekuatan kakitangan semasa.

  14. Minit Lembaga Pengarah hanya menunjukkan keputusan dan bukan perbincangan. Ini adalah usaha untuk menyembunyikan kesalahan.

  15. Penangguhan biasiswa untuk kakitangan TH dan pendeposit.

  16. Menafikan hak kakitangan yang bersara daripada mendapatkan imbuhan yang wajar.

  17. Meminda had kuasa untuk memenuhi keperluan pengurusan baru itu sendiri.

  18. Menjadikan TH untuk beroperasi dan menjadi seperti bank.

  19. Menolak kakitangan TH daripada melaksanakan tugas haji dan sebaliknya menawarkan kepada kakitangan Bank Islam.

  20. Ketua Pegawai Eksekutif dianggap sebagai pejabat swasta dan bukannya pejabat awam untuk melayani orang ramai kerana panggilan telefon, e-mel tidak dilayani.

  21. Anggota Lembaga Pengarah tertentu mempunyai kuasa terhadap anggota Lembaga Pengarah yang lain dengan kes khususnya seperti Zaiton.

  22. Permainan pemecatan konstruktif untuk pengurusan lama kerana mereka ditangguhkan untuk jangka masa yang tidak ditentukan.

  23. Kakitangan difitnah dan mereka diugut dari menyuarakan rungutan mereka.

  24. Arahan yang diberikan harus dipatuhi dan tidak boleh dipersoalkan.

  25. Meletakkan TH sebagai pusat perhatian yang teruk menyebabkan pengeluaran dana yang besar berjumlah RM5b dan saiz dana menyusut menjadi RM68b (Dis 2019) dari RM75b (2018).

  26. Menetapkan Pengarah tertentu mengendalikan (mengaktifkan) segalanya, hingga tidak ada pemisahan tugas antara Pengurusan dan Lembaga Pengarah.

  27. Penyalahgunaan penggunaan media dan Perunding Perhubungan Awam untuk memberi gambaran buruk kepada Lembaga Pengarah TH dan Pengurusan sebelumnya

  28. Pengurusan Baru tidak mengikuti prosedur yang betul dalam laporan polis sehingga tidak ada keadilan yang wajar diberikan kepada staf yang terlibat.

  29. Pengurusan baru mendedahkan perkara-perkara sulit kepada Strait Times Singapura untuk memfitnah / memfitnah mereka.

  30. Pelantikan kroni sebagai kakitangan tanpa proses yang betul dan justifikasi yang tepat mengenai penciptaan jawatan itu, banyak jawatan berlebihan yang dibuat yang membazirkan pendapatan sukar diperoleh TH.

  31. Menerbitkan dividen dari keuntungan Sukuk yang belum direalisasikan yang mana mungkin tidak dapat dilaksanakan pada masa akan datang dan menyebabkan TH mengalami kerugian besar kemudian.

  32. Tidak ada penilaian yang tepat terhadap pemindahan aset yang telah diketengahkan oleh Ketua Audit Negara dalam Laporan Audit 2018.

  33. Masalah TH Plantation memanipulasi laporan penilaian oleh Penilai Kerajaan dan memaksa aset dijual dengan harga lebih rendah daripada penilaian kerajaan.

  34. Pengurusan dan BOD baru gagal menjalankan tugas fidusiari mereka untuk menjana pendapatan untuk TH, tetapi sebaliknya masa yang dihabiskan untuk mencari salah tidak menghasilkan saluran pelaburan baru untuk pendapatan masa depan.

  35. Sukuk diciptakan untuk menutup ketidakcekapan mereka dalam menguruskan dana dan hanya melakukan ‘window dressing’ yang bukan merupakan penyelesaian sebenar bagi TH, tetapi hanya memindahkan masalah tersebut ke badan pemerintah lain.

  Ini bukan penyelesaian jangka panjang dan mereka tidak benar-benar menyelamatkan atau membersihkan TH, tetapi hanya menyapu masalah kepada entiti lain untuk sementara waktu. Sekiranya UJSB gagal menghasilkan nilai aset yang dipindahkan, UJSB tidak akan dapat membayar TH dan TH akan mengalami kerugian yang lebih besar.

  36. Tidak ada alasan yang tepat dan tepat untuk janji temu :

  Zaiton pernah mempromosikan sukuk TH Offshore dan mengakibatkan kerugian TH sebanyak RM40 juta, kerugian BIMB sebanyak RM50 juta namun dia masih dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah TH.

  37. Mohd Nor gagal dalam dua entiti, di mana dia adalah pengerusi iaitu MAS dan Khazanah namun Dr Mahathir dan Daim masih melantiknya sebagai Pengerusi TH.

  38. Zaiton secara terang-terangan berbohong kepada orang ramai semasa sesi wawancara di TV Hijrah berkenaan dengan jaminan kerajaan terhadap sukuk ketika dia sedar sepenuhnya bahawa tidak akan ada jaminan pemerintah.

  TH ditubuhkan adalah untuk membantu dan menguruskan umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah haji dan bukannya untuk kepentingan peribadi pihak-pihak tertentu.

  Pelbagai penyelewengan, salah guna kuasa dan kemusnahan kepada Th telah dilakukan oleh Lembaga Pengarah TH yang ada sekarang.

  Memandangkan kontrak lantikan mereka semua sudah sampai ke penghujung, maka adalah menjadi tanggungjawab Muhyiddin selaku Perdana Menteri untuk menamatkan kontrak Lembaga Pengarah dan tubuhkan Suruhanjaya Siasatan Di Raja untuk menyiasat serta membongkar hingga ke akar umbi segala kesalahan yang mereka lakukan dan menggantikan dengan barisan ahli Lembaga Pengarah yang baharu.

  Mungkin dahulu rakyat cuma melihat dan memerhati tetapi kurang memahami apa yang berlaku.

  Tetapi dalam dunia maklumat tanpa sempadan, rakyat kini bukan sahaja melihat dan memerhati, malah rakyat juga memahami.

  Sekiranya Muhyiddin mahu terus menjadi ‘abah’ di hati rakyat, Muhyiddin mesti memberi perhatian dan keutamaan terhadap masaalah yang menjadi perhatian rakyat.

  Kalau tidak lupakan sahaja kerana rakyat akan melihat Muhyiddin sama seperti Dr Mahathir!!!

  The Unspinners

 2. Betul seratus peratus pilihan raya lah satu jawapan Betul untuk membaiki ekonomi Malaysia.

  1. Saya hilang keyakinan pilihan raya, sebab selepas PRU mungkin akan menjelma pula hantu raya akan menghasut ahli-ahli parlimen lain yang dicicirkan dari mendapat habuan menubuhkan kerajaan ‘pintu istana’ (madah Pontian) yang lain pula. Geram. Lebih baik Muhyiddin dikekalkan sebagai PM sehingga akhir hayat, beliau pemurah, anda dah dapat BPN ke?

 3. BAGI JUNNUN SESAT SUNDAL….DUNIA INI KESUDAHAN SEGALANYA …DI SINILAH SYURGA DAN DI SINI NERAKA…. KEHIDUPAN SELEPAS KEMATIAN ADALAH OMONG KOSONG BAGI SI SESAT ITU….

  PEMIMPIN2 YANG GAGAL DAN BANGSAT TERUS DI PUJA OLEH BANI SODOM DAN PENSYIRIK SEPERTI JUNNUN GILER……

  DBP: Keputusan kerajaan tepat, PPSMI satu kegagalan

  Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menyifatkan Program Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilaksanakan era bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad sebagai satu kegagalan.

  Pengerusi Jawatankuasa Pengelola DBP Awang Sariyan, berkata kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah membuat keputusan tepat untuk tidak melaksanakan kembali PPSMI.

  “Keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) untuk tidak akan melaksanakan semula PPSMI seperti yang dijelaskan oleh Menteri Pendidikan, Radzi Jidin di Parlimen merupakan keputusan yang tepat.

  “KPM semasa di bawah teraju Muhyiddin Yassin pada tahun 2011 telah memutuskan pemansuhan PPSMI sesudah kajian yang dilakukan oleh pelbagai institusi bahasa dan pendidikan, termasuk universiti dan persatuan serta orang perseorangan menunjukkan kesilapan dan kegagalan program itu.

  “Semua kajian menunjukkan bahawa PPSMI tidak berjaya mencapai hasrat perdana menteri ketika itu, Dr Mahathir untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dan pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

  Dua hari lalu, Radzi memaklumkan kerajaan tidak merancang untuk mengembalikan semula dasar PPSMI buat masa ini.

  Beliau berkata demikian menerusi jawapan bertulis kepada soalan Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Ken.

  Dalam soalannya, Leong meminta menteri pendidikan memberi sebab untuk melaksanakan semula PPSMI dan apakah penambahbaikan yang akan dibuat untuk mengatasi kelemahan ketika ia pertama kali dilaksanakan.

  “Untuk makluman, kementerian pendidikan tidak berhasrat untuk memperkenalkan semula dasar PPSMI,” kata Radzi dalam jawapan ringkasnya.

  Sementara itu, Awang berkata disebalik perbelanjaan besar bagi pelaksanaan PPSMI yang melebihi RM5 bilion pencapaiannya hanya sekitar tiga peratus.

  “Pencapaian PPSMI hanya sekitar tiga peratus dan menyebabkan kemerosotan yang nyata bagi pencapaian pelajar dalam mata pelajaran bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

  “Rata-rata kajian menunjukkan bahawa lebih 70 peratus pelajar dan guru tidak menganggap PPSMI sebagai program yang tepat bagi hasrat peningkatan penguasaan bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

  “Pencapaian pelajar negara dalam ujian antarabangsa yang berkaitan dengan Sains dan Matematik seperti PISA merosot dengan ketara sesudah pelaksanaan PPSMI,” katanya.

  Beliau juga menyarankan supaya Program Dwibahasa (DLP) dinilai semula pelaksanaannya kerana mewujudkan polarisasi dalam kalangan pelajar, iaitu sejumlah pelajar mengikuti Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris dan sekolompok lagi dalam bahasa Melayu

  Katanya, DBP telah menubuhkan pasukan yang diketuai oleh pakar pendidikan, iaitu Isahak Haron untuk mengemukakan langkah praktis dalam peningkatan pengajaran bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan Pendidikan Islam. – Mkini

 4. asas islam itu pengertian perjalanan 6 Masa Kejadian, dan seperti mana juga perjalan kejadian bagitu juga perjalanan 6 masa utk bersatu akhir nya…

  yg ada di dunia tak lain, cabang2 kepercayaan semata2…

  bila terbit keyakinan, itu bukan lagi kesedaran manusia, tapi kesedaran yg di mula mencecah kesedaran intellect nya…

  muhammad bin aminah mengalami sedemikian dan juga aulia2 selepas nya…

  mansur dgn hulul nya…
  ibnu arabi dgn wahdatul ujud nya….

  kesundalan ape pula dgn amanat se ketul daging babi sana sini mengapir merata2?

  1. Kamu dah lah kafir harbi, nak menyundal pasal Islam pulak.

   Ini lah yang dinamakan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   DAP DIRTY OLD MAN ambil seketul daging babi busuk bawa sana sini untuk puak nya.

 5. ilam kepunyaan tuhan utk segala yg bernyawa….

  sati aden kehidupan utk semua yg bernyawa darisifat bastita yg di tiupkan kpd mereka…

  kesundalan apa pula yg asyik pendewaan kpd manusia sedangkan kenabian itu sifat ketuhanan semesta?

  sifat tuhan itu muhammad bin aminah atau kenabian nya, jauh sekali menjolok pedang mau pun jolok puki bini2….

  maka syahadah kpd siapa yg lebai2 lipAs2 tujukan dlm pengertian asas kepercayaan2 rukun iman mereka utk menyatakan kesempurnaan dan keyakinan rukun islam pula?

  kpd muhmmd bin aminah atau kenabian si muhammad utk mentaytkn pertalian Zat dan Sifat2 Kehidupan Tuhan Semesta?

  jgn menyundal dgn kesempdadan syariat semata2, cuba2 mengupas ilmu usul dan tasauf utk membuka ilmu makrifat mengenal ‘the maker’

  the maker is omnipresence, both in mundane and in primordial beginning. The Universal Recipe must be seen a forwarding and Reversely true too to set forth this Universe dynamically in equilibrium.

  mak bapak siapa yg mengatakan kebenaran islam kepunyan segolongan manusia sj? Jaun sekali lebai2 lipAs. Yg ada hanya se bidang cabang erbatasan sj, perbatasan aturn yg di panggil syariat utk mengtakbir agar kepercayaan blh melakukan kepercayaan mereka dgn atur cara yg seragam dlm ketentuan utk membentuk masyarakat semata2…

  bukan kan itu yg di lakukan sedemikian rupa oleh penguasa2 dulu kala utk memrintah rakyat mereka, melalui paderi, clergy, dan sebagai nya?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Menghasut Nabi Muhammad DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini yang tidak ada Nabi atau Rasul, hanya ikut2 saja agama Confius (cius), Tao, Budis.

   Maka tonggang tonggek lah dia depan pangkal pokok Kayu Ara dengan memegang joss sticks. Letak buah2 di situ, di sebat bebudak di malam hari, dia ingatkan Tuhan dia makan.

 6. PEMIMPIN2 YANG GAGAL DAN BANGSAT TERUS DI PUJA OLEH BANI SODOM DAN PENSYIRIK SEPERTI JUNNUN GILER……

  DBP: Keputusan kerajaan tepat, PPSMI satu kegagalan

  Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menyifatkan Program Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilaksanakan era bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad sebagai satu kegagalan.

  Pengerusi Jawatankuasa Pengelola DBP Awang Sariyan, berkata kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah membuat keputusan tepat untuk tidak melaksanakan kembali PPSMI.

  “Keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) untuk tidak akan melaksanakan semula PPSMI seperti yang dijelaskan oleh Menteri Pendidikan, Radzi Jidin di Parlimen merupakan keputusan yang tepat.

  “KPM semasa di bawah teraju Muhyiddin Yassin pada tahun 2011 telah memutuskan pemansuhan PPSMI sesudah kajian yang dilakukan oleh pelbagai institusi bahasa dan pendidikan, termasuk universiti dan persatuan serta orang perseorangan menunjukkan kesilapan dan kegagalan program itu.

  “Semua kajian menunjukkan bahawa PPSMI tidak berjaya mencapai hasrat perdana menteri ketika itu, Dr Mahathir untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dan pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

  Dua hari lalu, Radzi memaklumkan kerajaan tidak merancang untuk mengembalikan semula dasar PPSMI buat masa ini.

  Beliau berkata demikian menerusi jawapan bertulis kepada soalan Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Ken.

  Dalam soalannya, Leong meminta menteri pendidikan memberi sebab untuk melaksanakan semula PPSMI dan apakah penambahbaikan yang akan dibuat untuk mengatasi kelemahan ketika ia pertama kali dilaksanakan.

  “Untuk makluman, kementerian pendidikan tidak berhasrat untuk memperkenalkan semula dasar PPSMI,” kata Radzi dalam jawapan ringkasnya.

  Sementara itu, Awang berkata disebalik perbelanjaan besar bagi pelaksanaan PPSMI yang melebihi RM5 bilion pencapaiannya hanya sekitar tiga peratus.

  “Pencapaian PPSMI hanya sekitar tiga peratus dan menyebabkan kemerosotan yang nyata bagi pencapaian pelajar dalam mata pelajaran bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

  “Rata-rata kajian menunjukkan bahawa lebih 70 peratus pelajar dan guru tidak menganggap PPSMI sebagai program yang tepat bagi hasrat peningkatan penguasaan bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

  “Pencapaian pelajar negara dalam ujian antarabangsa yang berkaitan dengan Sains dan Matematik seperti PISA merosot dengan ketara sesudah pelaksanaan PPSMI,” katanya.

  Beliau juga menyarankan supaya Program Dwibahasa (DLP) dinilai semula pelaksanaannya kerana mewujudkan polarisasi dalam kalangan pelajar, iaitu sejumlah pelajar mengikuti Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris dan sekolompok lagi dalam bahasa Melayu

  Katanya, DBP telah menubuhkan pasukan yang diketuai oleh pakar pendidikan, iaitu Isahak Haron untuk mengemukakan langkah praktis dalam peningkatan pengajaran bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan Pendidikan Islam. – Mkini

 7. si hadi awang dah bertaubat dan memohon maaf dgn kesesatan amanat se ketul daging babi nya blum?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Kamu makan seketul daging babi yang busuk kena kencing tapi kau sronok sebab tak pernah makan seperti itu.

 8. Seorang lelaki dipenjara 26 bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah atas dua pertuduhan menghina Nabi Muhammad, agama Islam dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menerusi laman sosial Facebook tahun lepas.

  Hakim M M Edwin Paramjothy menjatuhkan hukuman penjara 26 bulan bagi pertuduhan pertama dan enam bulan penjara untuk pertuduhan kedua ke atas Danny Antoni, 29, serta memerintahkan hukuman itu berjalan serentak dari tarikh tangkap pada 6 Mac 2019.

  Dalam penghakimannya, Edwin berkata jenayah menghina agama seseorang dilakukan bukan sahaja terhadap individu yang disasarkan tetapi juga ke atas nilai dan fungsi yang diwakili agama tersebut.

  awas zunnun
  bnayak komen anda telah didapati bnayak menghina

  zunnun

  kesundalan lebai siape yg perdagangkan ayat 163 Al Na’am ….
  la syarikalahu….
  berlainan yg di baca pula memlui doa iftitah dan menukarkan nya dai (1) kpd (2)
  “wa anna al wa lu..” ……(1)

  kpd

  “wa anna minal” ……(2)

  cuba2 renungkan kesundalan siapa yg membawa sedemikian rupa….?

  melayu2 ‘islam’ punya angkara ke?
  Reply
  16 July 2020 5:38 pm

  zunnun
  tak paham islam jangan menghina

  1. kesundalan si ketua lipAs hadi awang dah mohon maaf dgn kesesatan amanat hadi bertemakan se ketul daging babi nya hingga membawa kematiam di memali dgn kapir mengapir sana sini?

   1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

    Kamu makan seketul daging babi yang sudah kena tahi. Lagi banyak kematian di 13 Mei 1969 tapi tak baik disebut selalu.

 9. ORANG YANG SYIRIK TIDAK BERBAU SYURGA….. PEMUJA2 PEMIMPIN AKAN MEMBUATKAN DIA KEKAL DI NERAKA…….

  BONGKAR! Sumber kekayaan Mahathir dan anak-anak (ini baru sebahagian, bukan semua). Cis! ‘Selamatkan Malaysia’ konon…

  Ramai yang pelik kenapa Tun Mahathir mampu berulang-kali bertegas anak-anak dia tak pernah berniaga dalam Malaysia dan tak pernah berurusan dengan kerajaan semasa dia Perdana Menteri walaupun berlambak-lambak bukti menunjukkan anak-anak dia merupakan pemegang saham terbesar atau antara pemegang saham terbesar di dalam sekurang-kurangnya 12 syarikat tersenarai dan sering mendapat pelbagai projek kerajaan, konsesi dan urusan jual-beli syarikat dengan kerajaan..

  Apa yang nak hairan?

  Kerana Mahathir sendiri pun tak tahu bahawa dia adalah antara pemilik terbesar syarikat M&M Consolidated Resources dengan 10,062,000 saham.

  Sebab itu, dia nafi dia pemilik rangkaian kedai roti premium “The Loaf” yang dimiliki dan diurus oleh syarikat M&M.

  (M&M maksud apa? Mahathir dan Mukhriz ke?)

  “Dr Mahathir nafi miliki saham The Loaf”
  https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/04/411855/dr-mahathir-nafi-miliki-saham-loaf

  M&M Consolidated Resources Sdn Bhd (The Loaf)
  https://www.jobstreet.com.my/en/companies/448226-mnm-consolidated-resources-the-loaf

  “The Loaf is run by M&M Consolidated Sdn Bhd, a joint venture between Dr Mahathir and Motoko Resources Sdn Bhd. ”
  https://www.straitstimes.com/lifestyle/food/ex-malaysian-pm-mahathirs-bakery-and-bistro-chain-the-loaf-closes-after-12-years-in

  Tun Mahathir nak nafikan juga bahawa dia antara pemilik Hotel Palace of the Golden Horses 5 bintang kat The Mines serta tiga syarikat pembuat dan pemilik kapal terbang tak?

  DARI FB NAJIB RAZAK

 10. SEBELUM PERGI MASALAH FEQAH SELESAI DULU MASALAH AKIDAH….. FANATICS PEMIMPIN TERTENTU JUGA PENYEBAB SYIRIK DAN AKIDAH DITOLAK…..

  GERAKAN mula tunjuk taring berkaitan isu jawi…….

  Timbalan Presiden GERAKAN, Oh Tong Keong bertegas, mahu menentang habis-habisan jika orang bukan Islam disuruh untuk mempelajari tulisan Jawi.
  Beliau berkata demikian susulan pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri bahawa hari Jumaat diumumkan sebagai ‘Hari Jawi’ bermula, semalam.

  Dr Zulkifli berkata, bagi menzahirkan iltizam memartabatkan tulisan Jawi, kepala surat rasmi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) akan menggunakan tulisan Jawi bagi urusan rasmi.

  Beliau turut menyeru seluruh kementerian, jabatan, agensi di peringkat Persekutuan dan negeri, badan bukan kerajaan (NGO) dan seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama dalam usaha memelihara warisan negara ini

  Tidak berpuas hati dengan perkara itu, Tong Keong memberi hujah bahawa, Perlembagaan Malaysia dengan jelas menetapkan bahasa kebangsaan sebagai bahasa rasmi negara.

  “Mengapa menteri ini perlu membangkitkan isu penggunaan Jawi. Ini menunjukkan pihak sana ada agenda yang lebih besar tersembunyi di belakang tabir.

  “Malaysia ialah sebuah negara majmuk, kalau beliau berpendapat setelah mendapat kelulusan Kabinet, beliau boleh menyebarkannya (Jawi) kepada orang bukan Islam, mereka telah membuat kesilapan besar.

  “GERAKAN bakal bersungguh-sungguh menghalang muslihat ini,” katanya seperti dilapor portal berbahasa Cina, Oriental Daily.

  Tong Keong yang juga merupakan Pengerusi GERAKAN Pulau Pinang berkata, sebelum ini pemimpin PAS telah berterusan mencetuskan ketidakpuasan hati orang bukan Islam.

  Namun kini, katanya, bekas Mufti Wilayah Persekutuan yang telah menyertai Kabinet pula berbuat demikian.

  “Walaupun Zulkifli tidak menyertai Kabinet atas tiket PAS, tetapi menilai dari tutur kata dan perlakuannya, tiada beza dengan pemimpin PAS yang ekstrem dan selalu memainkan isu perkauman.

  “Kalau beliau mahu mengikut jejak pemimpin PAS, maka bersedialah menghadapi akibatnya,” katanya memberi amaran.

  Tong Keong juga mengingatkan Dr Zulkifli jika ia Hari Jawi adalah gerakan yang bermatlamat untuk menggalakkan penggunaan Jawi, maka ia hanya patut melibatkan orang Islam sahaja.

  “Jika niat beliau ialah untuk memaksa orang bukan Islam terlibat sama, GERAKAN akan menentang habis-habisan.

  “Pada zahirnya Dr Zulkifli berkata bahawa matlamatnya adalah untuk menggalakkan penggunaan Jawi tetapi kita tidak tahu apa yang beliau akan lakukan secara tersembunyi,” katanya.

 11. najib bini rosmah

  Dalam PN hanya Pas paling senang disemburitkan Azmin Semburit dan Madey si Kitol. Pakai timun cina pun jadi. Mat Sembab nak kena semburit tapi pakai tong gas. Kahkahkah!

  1. Kamu di burit Bang Ali koyak rabak belakang kau, tapi mencari pasal di sini supaya Bang Ali cari kau lagi.

 12. Cegah kemudaratan diri, orang lain dituntut syarak
  ————————————————–

  ISLAM melarang perbuatan berbahaya dan memberikan kemudaratan kepada orang lain di persekitarannya, sama ada keluarga, masyarakat mahupun rakyat di negaranya tanpa mengira perbezaan agama.

  Justeru, ulama usul fiqh merumuskan kaedah penting yang dikenali sebagai qawa’id fiqhiyah, iaitu ‘la darar wala dirar’ yang menekankan keperluan untuk menghilang dan menghapuskan semua kemudaratan yang diperakui syarak.

  Berdasarkan kaedah itu juga, orang Islam tidak dibenarkan melakukan sesuatu tindakan yang bukan sahaja membahayakan diri sendiri, bahkan mencetuskan kemudaratan kepada orang lain.

  Kaedah berkenaan dirumuskan berdasarkan perintah daripada Allah SWT seperti firman-Nya: “Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya.” (Al-A’raf: 56)

  Larangan itu turut disebut dalam hadis yang diriwayatkan Sa’ad Ibnu Sinan al-Khudri RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: Tidak boleh melakukan perbuatan yang mudarat dan dan tidak boleh memudaratkan orang lain. (HR Ibnu Majah)

  Kaedah berkenaan juga menerbitkan satu kaedah cabang, iaitu menolak kerosakan adalah lebih utama berbanding mendatangkan maslahah atau kebaikan.

  INTIPATI KHUTBAH JUMAAT PADA HARI MENJURUS PADA APA YANG DIPERKATAKAN SEPERTI DI ATAS

  >>>> perbuatan berbahaya dan memberikan kemudaratan (PENGKHIANATAN/ PENYAMUNAN/PENYESATAN)……tanpa mengira perbezaan agama (SEPERTI MALAYSIA))

  keperluan untuk menghilang dan menghapuskan semua kemudaratan (KHIANAT/SAMUN/SESAT) yang diperakui syarak.

  orang Islam tidak dibenarkan melakukan sesuatu tindakan yang bukan sahaja membahayakan diri sendiri, bahkan mencetuskan kemudaratan (KHIANAT/SAMUN/SESAT)kepada orang lain.

  Allah SWT seperti firman-Nya: “Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan (MENYINGKIRKAN PENGKHIANAT/PENYAMUN/PENYESAT) padanya.” (Al-A’raf: 56)

  Rasulullah SAW bersabda: Tidak boleh melakukan perbuatan yang mudarat (KHIANAT/SAMUN/SESAT) dan dan tidak boleh memudaratkan (MENGKHIANATI/MENYAMUN/MENYESAT) orang lain. (HR Ibnu Majah)

  iaitu menolak kerosakan adalah lebih utama berbanding mendatangkan maslahah atau kebaikan.

 13. BANI SODOM SERONOK DENGAR INSTITUSI BUMIPUTRA DIROGOL DAN DIPERKOSA PHD4PIG……

  ANTARA KEJAYAAN BESAR PH IALAH MERANAPKAN INSTITUSI GERGASI BUMIPUTRA……

  UMMAH Buat Laporan Polis, TH Gagal Kemukakan Laporan Kewangan 2018-2019 Ke Parlimen…….

  1.Gerakan Pembela Ummah UMMAH akan membuat satu laporan polis berkaitan satu pendedahan di Parlimen oleh YB Ahmad Mazlan, bahawa pengurusan TH gagal mengemukakan dan membentang laporan kewangan tahunan bagi 2018 dan 2019 kepada Parlimen.

  2. Adakah TH bersih seperti yang didakwa PH ?

  Gagal membentangkan laporan kewangan yang diaudit kepada Parlimen memperlihatkan TH tidak bersih dan ada agenda tersembunyi dalam transaksi kewangannya. Pengumuman hibah bagi tahun 2018 dan 2019 tampa laporan kewangan tahunan diaudit adalah kesalahan besar dibawah Akta Tabung Haji.

  3. Sehubungan itu UMMAH meminta satu siasatan dibuat kepada Pengurusan Tertinggi TH, Pengerusi dan Lembaga Pengarah TH kerana mana mungkin perkara asas dan kewangan sepenting ini, juga melibatkan patuh syariah diabaikan sebegitu rupa.

  4. UMMAH akan membuat laporan polis di seluruh negara pada hari Isnin, 20 Julai 2020 nanti bagi memastikan satu siasatan dibuat berkaitan kegagalan membentangkan laporan kewangan ini kepada Parlimen dan rakyat sebagai pendeposit TH.

  MOHD ZAI MUSTAFA
  Pengerusi
  Gerakan Pembela Ummah

  15 Julai 2020 / 23 Zulkaedah 1441H

  1. YANG DI ROGOL IA LAH PUAK KAMU, TERHEGEH HEGEH KE SANA KE SINI, TAK PERNAH DAPAT MEMERINTAH NEGARA, TAK AKAN DAPAT HINGGA BILA2 SELAGI TAK TUKAR CARA MEMIKIR YANG BODOH BANGANG ITU.

 14. najib bini rosmah

  Geng semburit miskin dapat cabutan bertuah 1 juta selepas kena pecat parti. Baru berbaloi jadi macai semburit. Kahkahkah!

  1. najib bini rosmah

   Kadar miskin 0.4% turun 0.1% sebab geng semburit curi 1 juta cabutan bertuah. Kahkahkah!

   1. Kamu sekor diburitkan saja, tak payah ada persen itu ini.

 15. ANTARA KEJAYAAN BESAR PH IALAH MERANAPKAN INSTITUSI GERGAJI BUMIPUTRA……

  UMMAH Buat Laporan Polis, TH Gagal Kemukakan Laporan Kewangan 2018-2019 Ke Parlimen…….

  1.Gerakan Pembela Ummah UMMAH akan membuat satu laporan polis berkaitan satu pendedahan di Parlimen oleh YB Ahmad Mazlan, bahawa pengurusan TH gagal mengemukakan dan membentang laporan kewangan tahunan bagi 2018 dan 2019 kepada Parlimen.

  2. Adakah TH bersih seperti yang didakwa PH ?

  Gagal membentangkan laporan kewangan yang diaudit kepada Parlimen memperlihatkan TH tidak bersih dan ada agenda tersembunyi dalam transaksi kewangannya. Pengumuman hibah bagi tahun 2018 dan 2019 tampa laporan kewangan tahunan diaudit adalah kesalahan besar dibawah Akta Tabung Haji.

  3. Sehubungan itu UMMAH meminta satu siasatan dibuat kepada Pengurusan Tertinggi TH, Pengerusi dan Lembaga Pengarah TH kerana mana mungkin perkara asas dan kewangan sepenting ini, juga melibatkan patuh syariah diabaikan sebegitu rupa.

  4. UMMAH akan membuat laporan polis di seluruh negara pada hari Isnin, 20 Julai 2020 nanti bagi memastikan satu siasatan dibuat berkaitan kegagalan membentangkan laporan kewangan ini kepada Parlimen dan rakyat sebagai pendeposit TH.

  MOHD ZAI MUSTAFA
  Pengerusi
  Gerakan Pembela Ummah

  15 Julai 2020 / 23 Zulkaedah 1441H

 16. jijah laki bang non

  Mengapa zunnun siang malam menyerang pas?
  Sbb pedangnya dah kontot & lembik mcm pisang salai, nak memuki dah tak boleh.

  1. bang non laki jijah

   tu lah pasal….

 17. najib bini rosmah

  Mat Sembab diserang atas bawah kiri kanan depan belakang tepi tengah sembunyi dan depan mata. Gitulah nasib abah kau pengkhianat. Berpolitik sampai mampus sebelum dikerjakan Madey si Kitol yang dipecat pakai SU Kerja. Kahkahkah!

  1. Semah Bini Matdey

   Kalau laki aku tak letak jawatan PH masih jadi kerajaan….Maaflah no…..

 18. Madey bini Semah

  Mengapa zunnun beria-ia bebenor menyerang pas?
  Sebab dia dah termakan nasi kangkang betina DAP.
  Terpaksalah ikut apa yg tuannya suruh.

  Kahkahkah…

 19. Implosion within unregistered PN team is imminent
  Bersatu will regret their betrayal to the old man

  Stage actors amongst MN members are showcasing
  Big Brother Umno flexing muscles face grinning

  Jolly making Pas is seen enjoying new-found wealth
  Sharing of loot render them spineless and out of breath

  These players shouting left and right working in cahoot
  Working For the Malay race and religion, my foot

 20. najib bini rosmah

  Mengapa tiada siapa mahu serang hendap Pas kecuali zunnun? Sebab sekarang Pas makamnya lebih rendah daripada kartel semburit. Kahkahkah!

 21. najib bini rosmah

  Pas, geng kartel semburit dan Madey si Kitol mahu serang hendap Mat Sembab. Hardcore Umno mahu serang hendap geng semburit dan Mat Sembab. Mat Sembab mahu serang hendap Jibby dan Wak Pornorogo. Perang cah keting takkan selesai selagi tidak bubar. Melayu macai bawahan tetap macai kategori miskin 0.4% sampai mampus. Kahkahkah!

  1. ” Tun M Khianat Anwar ke Anwar Khianat Tun M “

  2. najib bini rosmah

   Yawn.

 22. melayu2 islam melayu2 yg byak memuki ke ? melayu2 yg mencelup dan enukarkan ayat163 al-na’am mengegaskan doa iftitah yg di lafazkan dlm solat menjadi penyembahan, pemujaan dan pendewaan diri sj?

  kesundalan siapa yg melakukan nih?

  1. ” Anwar Khianat Tun M ke,Tun M Khianat Anwar “

   1. a sodomist betraying a statesman (Malaysia would be damned)
    or

    a statesman betraying a sodomist (Malaysia saved from Allah’s curse)

  2. najib bini rosmah

   Yawn

   1. ” Anwar Khianat Tun M ke,Tun M Khianat Anwar “

  3. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Kamu mata sepet takda kerja lain, hanya memuki pagi petang siang malam. Emak bapak kau pun asyik memuki di masa kau kecil, tak membimbing kau adab sopan. Sekarang jadi biadab dan kurang ajar hingga ke tua bangka.

 23. najib bini rosmah

  Dewa Wee 58j pesan pada khadam kalau mabuk naik e hailing. Dewa Wee mahu Melayu Islam tolong kaki mabuk drive ikut jalan lurus. Kahkahkah!

  1. ” Anwar Khianat Tun M ke,Tun M Khianat Anwar “

  2. Dewa KEPALA BAPAK KAMU mabuk todi pagi petang siang malam, baring di tepi jalan, nak nunjukkan hbat kuat minum todi.

  3. najib bini rosmah

   Dewa Wee 58j ajar khadam mencarut setiap hari. Boleh masuk duit negara 58j free dalam Kolej MCA. Kahkahkah!

   1. ” Tun M Khianat Anwar ke Anwar Khianat Tun M “

  4. najib bini rosmah

   Yawn.

 24. JUNNUN GILER ORANG DUK SIBUK SOLAT JUMAAT DIA PULA SIBUK MAIN INTERNET DALAM JAMBAN……

  JUNNUN GILER HIDUP BERGELUMANG DOSA MENCARI SESUAP NASI DI LORONG2 SEMPIT GELAP KOTA METROPOLITAN……

  JUNNUN GILER HIDUP SENGSARA BERGANTUNG HIDUP KEPADA HORMONE REPLACEMENT THERAPY……..

  PAGI NI JUNNUN GILER BUAT RITUAL LUMUR TAIK SELURUH BADAN KETIKA MATAHARI TERBIT…….

  KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG SEBAB IKUT NAFSU TRANSGENDER…….

  LEPAS NI BUAT HUKUMAN BANI SODOM MACAM JUNNUN GILER KENA KERAT PELIR……

  Syabas Datuk Seri Wee Ka Siong!…….

  Tidak sampai 5 bulan menerajui Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sudahpun membentangkan cadangan pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) di dalam Parlimen. Antara cadangan pindaan adalah hukuman penjara maksimum selama 20 tahun dan denda sehingga RM150,000, termasuk penggantungan lesen sehingga 20 tahun.
  Syabas dan tahniah Datuk Seri Wee! Usaha ini membuktikan kesanggupan kerajaan PN dalam membendung masalah sosial ini dan kesediaan Datuk Seri Wee dalam menggalas tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan.

  Oleh itu, ia amat mengejutkan apabila ahli Parlimen Seremban, YB Anthony Loke yang juga mantan Menteri Pengangkutan, telah berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan PN kerana mengikut cadangan kerajaan PH untuk memberi hukuman yang lebih berat kepada pemadu mabuk!

  Hakikatnya, kerajaan PH banyak bercakap saja. Banyak dicadangkan, tetapi apa yang dibuat sepanjang 22 bulan sebagai kerajaan?

  Bandingkan ini dengan Datuk Seri Wee Ka Siong. Sebaik sahaja dilantik sebagai Menteri Pengangkutan, beliau telah bermula bekerja. Di bawah kepimpinannya, Kementerian Pengangkutan telah menjalankan soal selidik secara dalam talian dari 21 Mei hingga 4 Jun mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan Mabuk”.

  Sepanjang masa itu, semua maklum balas dan pandangan telah dikaji dan diteliti oleh Datuk Seri Wee Ka Siong walaupun ia bersempena dengan cuti Hari Raya Aidilfitri.

  Beliau turut berjumpa dengan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan (JPJ, PDRM, APAD, MIROS) dan juga persatuan-persatuan agama (MCCBCHST) untuk mendapatkan pandangan mereka.

  Akhir sekali, draf cadangan pindaan dibentangkan di Jemaah Menteri sebelum dibahaskan di persidangan Dewan Rakyat pada 15 Julai. Semua ini berjaya dibuat oleh Datuk Seri Wee dalam tempoh 5 bulan. Sepanjang masa ini, PH pula asyik melempar kritikan, malah memperlekehkan saranan Datuk Seri Wee untuk menggunakan teksi atau e-hailing jika terlalu mabuk untuk memandu.

  Padahal, sepanjang 22 bulan di bawah PH, Anthony Loke hanya mampu sekadar “memberi cadangan” sahaja. Adakah ini kerana Anthony Loke dan kerajaan PH tidak ada kesungguhan untuk menangani masalah sosial ini?

  Tambahan lagi, Anthony Loke juga membangkitkan isu penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah pemandu mabuk. Ini tidak salah. Tetapi mengapa pula dia mengaitkan penguatkuasaan undang-undang kepada pemakaian “body camera” oleh anggota polis? Jelas sekali Anthony Loke telah tersasar dari isu pokok.

  Apa sekalipun, tahniah dan syabas kepada Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sekali lagi kerana berjaya menjawab soalan-soalan ahli Parlimen dengan jelas dan berlandaskan fakta.

  FB
  Lau Chin Kok 刘振国

  1. ZUNNUN SI SEPET JENIS TAK PERLU SEMBAHYANG JUMAAT. DIA HANYA TONGGANG TONGGEK DENGAN JOSS STICKS DI PANGKAL POKOK KAYU ARA DI BELAKANG RUMAH NYA.

 25. najib bini rosmah

  Kejayaan Kerajaan Pintu Belakang selepas masuk 4 bulan

  1. E walaunlet 50
  2. Minum sesudu sawit
  3. Pelangi LGBT masuk Parlimen
  4. Buluh runcing satu
  5. Pecat-memecat belum tamat kontrak
  6. Meroyan bubar Parlimen tak habis
  7. Pilih Speaker tak payah undi MP
  8. MP Umno mahu lari dari mahkamah
  9. Mat Sembab terdesak cah keting
  10. 15 kerusi pun tak dapat nego

  Kahkahkah!

  1. najib bini rosmah

   Kes Adib dan LTTE masuk petisejuk. Mat Sembab punca Covid 19 merebak melalui kelulusan perhimpunan kluster terbesar Sri Petaling. Mat Sembab abah kau pengkhianat tak kisah 121 mati. Kahkahkah!

  2. ” Anwar Khianat Tun M ke,Tun M Khianat Anwar “

  3. najib bini rosmah

   Yawn.

   1. Tun M Khianat Anwar “ Anwar Khianat Tun M”

 26. jap lagi solat jumaat jgn jadi kaum2 lipAs pula dgn doa iftirah yg di baca mensyirikan tuhan sj lafaz ikrar yg memerlukan syahid utk penerimaan nya…

  1. aiyaa zunnun, ini mcm, ini melayu2 islam kasi tukar itu ayat 163 Al An’am utk tailor lia olang punya loa Iftitah utk ape meh?

   utk kasi lia olang melayu2 semua islam meh?

   ini siape punya kerja meh? lebai2 lipAs meh? itu hali awang kasi confirm mimpi lia punya ‘rasullulah’ meh?

   ini olang2 melayu2 islam, puki2 sama lia punya kote2 semua bau kasturi meh…

   puki sama kote ini melayu2 islam semua ‘cantik’ meh mcm?

   1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

    Puki mak kau dah koyk rabak kena kote Bang Ali.

  2. ” Anwar Khianat Tun M ke,Tun M Khianat Anwar “

 27. puki2 iskam bila terkangkang bau kasturi ke?

  kote2 islam bila menegak keluar cahaya kilauan bak pelangi ke?

  melayu2 islam, yg ini puak di jamin syurga kerana penjenaan freemason tebuk atap sana sini ke?

  kesundalan siape yg mengubah ayat 163 Al An’am, syahid dan ikrar Sifat Tuhan dgn Zat nya kpd….

  …orang2, dan kpd melayu2 kerana puki2 dan kote2 mereka bau kasturi dan bercahaya pelangi ke?

  1. puki2 iskam – puki2 islam

  2. ” Anwar Khianat Tun M ke,Tun M Khianat Anwar “

  3. Yang bau kasturi ko jilat tu ia lah lub.ng belakang Bang Ali.

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

   Kau menyundal di backlanes of Chow Kit Road KL, cari batang Melayu, tapi tak diingini sebab kotor, terkenal sebagai yang dah lecur asyik di sodok Bang Ali.

 28. Hi hi hi 3 orang hayun dia seorang
  Kejora, mvsa dan zunun

  1. Korang terpelanting, terciarap, tercungap, tinggal nyawa ikan.

   “Korang” sorang aja, pakai banyak nama.

 29. JUNNUN GILER HIDUP BERGELUMANG DOSA MENCARI SESUAP NASI DI LORONG2 SEMPIT GELAP KOTA METROPOLITAN……

  JUNNUN GILER HIDUP SENGSARA BERGANTUNG HIDUP KEPADA HORMONE REPLACEMENT THERAPY……..

  PAGI NI JUNNUN GILER BUAT RITUAL LUMUR TAIK SELURUH BADAN KETIKA MATAHARI TERBIT…….

  KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG SEBAB IKUT NAFSU TRANSGENDER…….

  LEPAS NI BUAT HUKUMAN BANI SODOM MACAM JUNNUN GILER KENA KERAT PELIR……

  Syabas Datuk Seri Wee Ka Siong!…….

  Tidak sampai 5 bulan menerajui Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sudahpun membentangkan cadangan pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) di dalam Parlimen. Antara cadangan pindaan adalah hukuman penjara maksimum selama 20 tahun dan denda sehingga RM150,000, termasuk penggantungan lesen sehingga 20 tahun.
  Syabas dan tahniah Datuk Seri Wee! Usaha ini membuktikan kesanggupan kerajaan PN dalam membendung masalah sosial ini dan kesediaan Datuk Seri Wee dalam menggalas tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan.

  Oleh itu, ia amat mengejutkan apabila ahli Parlimen Seremban, YB Anthony Loke yang juga mantan Menteri Pengangkutan, telah berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan PN kerana mengikut cadangan kerajaan PH untuk memberi hukuman yang lebih berat kepada pemadu mabuk!

  Hakikatnya, kerajaan PH banyak bercakap saja. Banyak dicadangkan, tetapi apa yang dibuat sepanjang 22 bulan sebagai kerajaan?

  Bandingkan ini dengan Datuk Seri Wee Ka Siong. Sebaik sahaja dilantik sebagai Menteri Pengangkutan, beliau telah bermula bekerja. Di bawah kepimpinannya, Kementerian Pengangkutan telah menjalankan soal selidik secara dalam talian dari 21 Mei hingga 4 Jun mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan Mabuk”.

  Sepanjang masa itu, semua maklum balas dan pandangan telah dikaji dan diteliti oleh Datuk Seri Wee Ka Siong walaupun ia bersempena dengan cuti Hari Raya Aidilfitri.

  Beliau turut berjumpa dengan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan (JPJ, PDRM, APAD, MIROS) dan juga persatuan-persatuan agama (MCCBCHST) untuk mendapatkan pandangan mereka.

  Akhir sekali, draf cadangan pindaan dibentangkan di Jemaah Menteri sebelum dibahaskan di persidangan Dewan Rakyat pada 15 Julai. Semua ini berjaya dibuat oleh Datuk Seri Wee dalam tempoh 5 bulan. Sepanjang masa ini, PH pula asyik melempar kritikan, malah memperlekehkan saranan Datuk Seri Wee untuk menggunakan teksi atau e-hailing jika terlalu mabuk untuk memandu.

  Padahal, sepanjang 22 bulan di bawah PH, Anthony Loke hanya mampu sekadar “memberi cadangan” sahaja. Adakah ini kerana Anthony Loke dan kerajaan PH tidak ada kesungguhan untuk menangani masalah sosial ini?

  Tambahan lagi, Anthony Loke juga membangkitkan isu penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah pemandu mabuk. Ini tidak salah. Tetapi mengapa pula dia mengaitkan penguatkuasaan undang-undang kepada pemakaian “body camera” oleh anggota polis? Jelas sekali Anthony Loke telah tersasar dari isu pokok.

  Apa sekalipun, tahniah dan syabas kepada Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sekali lagi kerana berjaya menjawab soalan-soalan ahli Parlimen dengan jelas dan berlandaskan fakta.

  FB
  Lau Chin Kok 刘振国

  1. KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG, kou goreng, makan.

   The enemy of my enemy is my friend.

 30. Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

  DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

  Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

  JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI. Dia mesti di FUCK di sini.

 31. lebai2 lipAs dan menteri agama melayu2 islam dah semak ke ayat cetakan Al An’am 163 berlainan dgn doa iftitah mengape?

  hingga tercetus syirik yg nyata pd pengertian doa yg di puja?

  bingga tercetus nya angkara

  (1) umat2 islam
  (2) orang2 islam
  (3) parri2 islam
  (4) persatuan2 islam
  (5) puki2 islam
  (6) kote2 islam
  (7) melayu2 islam

  islam dab jadi mak bapak lebai2 lipAs yg punya ke?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   PUKIMAK INI NYATA MENGHHASUT BILA MENYEBUT “(5) puki2 islam (6) kote2 islam”.

   Emak bapak dia asyik berkongkak di masa dia kecil, tidak ada masa membimbing dia adab sopan. Dia buas sex sejak kecil lgi, selalu tidur di sebelah dan main puki emak nya bila bapak nya pergi out-station.

   Itu pasal selalu ckp puki, kote.

 32. antara lebai2 lipAs yg ada dari si pendek aziz anAk mAt, harun jin dan terkini hadi awang, yg mana terlebih melayu dan ‘islam’ mereka?

  lipAs harun din dgn belaan Jin2 nya, si lipAs pendek aziz dgn lipAs2 kaki mencarut sana sini nya…..

  tapi di lipAs hadi awang bagaimana?

  selain se ketul daging babi yg terakhir bernama ka siong, mimpi terbaharu ‘rasullulah’ merasukan hadi utk makan gaji buta dgn jawatan menteri ke?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Dia jenis yang makan apa saja, termasuk anjing, kucing dll. Jika kucing anda hilang, tau ler siapa yang kebas.

   Begitu teruk keadaan nya hingga di kawasan kediaman orang Barat di Shanghai dulu ada papan tanda yang ditulis: DOGS AND CHINESE NOT ALLOWED HERE.

 33. JUNNUN GILER HIDUP SENGSARA BERGANTUNG HIDUP KEPADA HORMONE REPLACEMENT THERAPY……..

  PAGI NI JUNNUN GILER BUAT RITUAL LUMUR TAIK SELURUH BADAN KETIKA MATAHARI TERBIT…….

  KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG SEBAB IKUT NAFSU TRANSGENDER…….

  LEPAS NI BUAT HUKUMAN BANI SODOM MACAM JUNNUN GILER KENA KERAT PELIR……

  Syabas Datuk Seri Wee Ka Siong!…….

  Tidak sampai 5 bulan menerajui Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sudahpun membentangkan cadangan pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) di dalam Parlimen. Antara cadangan pindaan adalah hukuman penjara maksimum selama 20 tahun dan denda sehingga RM150,000, termasuk penggantungan lesen sehingga 20 tahun.
  Syabas dan tahniah Datuk Seri Wee! Usaha ini membuktikan kesanggupan kerajaan PN dalam membendung masalah sosial ini dan kesediaan Datuk Seri Wee dalam menggalas tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan.

  Oleh itu, ia amat mengejutkan apabila ahli Parlimen Seremban, YB Anthony Loke yang juga mantan Menteri Pengangkutan, telah berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan PN kerana mengikut cadangan kerajaan PH untuk memberi hukuman yang lebih berat kepada pemadu mabuk!

  Hakikatnya, kerajaan PH banyak bercakap saja. Banyak dicadangkan, tetapi apa yang dibuat sepanjang 22 bulan sebagai kerajaan?

  Bandingkan ini dengan Datuk Seri Wee Ka Siong. Sebaik sahaja dilantik sebagai Menteri Pengangkutan, beliau telah bermula bekerja. Di bawah kepimpinannya, Kementerian Pengangkutan telah menjalankan soal selidik secara dalam talian dari 21 Mei hingga 4 Jun mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan Mabuk”.

  Sepanjang masa itu, semua maklum balas dan pandangan telah dikaji dan diteliti oleh Datuk Seri Wee Ka Siong walaupun ia bersempena dengan cuti Hari Raya Aidilfitri.

  Beliau turut berjumpa dengan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan (JPJ, PDRM, APAD, MIROS) dan juga persatuan-persatuan agama (MCCBCHST) untuk mendapatkan pandangan mereka.

  Akhir sekali, draf cadangan pindaan dibentangkan di Jemaah Menteri sebelum dibahaskan di persidangan Dewan Rakyat pada 15 Julai. Semua ini berjaya dibuat oleh Datuk Seri Wee dalam tempoh 5 bulan. Sepanjang masa ini, PH pula asyik melempar kritikan, malah memperlekehkan saranan Datuk Seri Wee untuk menggunakan teksi atau e-hailing jika terlalu mabuk untuk memandu.

  Padahal, sepanjang 22 bulan di bawah PH, Anthony Loke hanya mampu sekadar “memberi cadangan” sahaja. Adakah ini kerana Anthony Loke dan kerajaan PH tidak ada kesungguhan untuk menangani masalah sosial ini?

  Tambahan lagi, Anthony Loke juga membangkitkan isu penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah pemandu mabuk. Ini tidak salah. Tetapi mengapa pula dia mengaitkan penguatkuasaan undang-undang kepada pemakaian “body camera” oleh anggota polis? Jelas sekali Anthony Loke telah tersasar dari isu pokok.

  Apa sekalipun, tahniah dan syabas kepada Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sekali lagi kerana berjaya menjawab soalan-soalan ahli Parlimen dengan jelas dan berlandaskan fakta.

  FB
  Lau Chin Kok 刘振国

  1. KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG, KAU GORENG, MAKAN.

 34. lipAs2 dan menjumpai seketul daging babi yg berharga seperti mana ketua lipAs mereka katakan melalui amanat nys…

  se ketul daging babi bernama ka siong yg di beri istiadat penghormatan …..

  sempurna sudah gulai kawah hadi awang akhir nya…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Jenis dia sudah tentu termasuk di mesej di papan tanda di Shanghai dulu yang menyatakan:

   DOGS AND CHINESE NOT ALLOWED HERE.

 35. lipAs2 dgn lebai2 lipAs dah ada wali kedua mereka, selain hadi, ka siong juga…

  siap penuh penghormatan dan keagongan pangkat yg di beri sedsngkan nahathir hanya gelaran tong taik sj….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Dia tak berani caci ketua nya di DAP sebab akan di balun tidak terhingga.

   Tak boleh kritik, Ronnie Liu pun dah di banish ke Raub, Pahang.

 36. PAGI NI JUNNUN GILER BUAT RITUAL LUMUR TAIK SELURUH BADAN KETIKA MATAHARI TERBIT…….

  KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG SEBAB IKUT NAFSU TRANSGENDER…….

  LEPAS NI BUAT HUKUMAN BANI SODOM MACAM JUNNUN GILER KENA KERAT PELIR……

  Syabas Datuk Seri Wee Ka Siong!…….

  Tidak sampai 5 bulan menerajui Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sudahpun membentangkan cadangan pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) di dalam Parlimen. Antara cadangan pindaan adalah hukuman penjara maksimum selama 20 tahun dan denda sehingga RM150,000, termasuk penggantungan lesen sehingga 20 tahun.
  Syabas dan tahniah Datuk Seri Wee! Usaha ini membuktikan kesanggupan kerajaan PN dalam membendung masalah sosial ini dan kesediaan Datuk Seri Wee dalam menggalas tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan.

  Oleh itu, ia amat mengejutkan apabila ahli Parlimen Seremban, YB Anthony Loke yang juga mantan Menteri Pengangkutan, telah berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan PN kerana mengikut cadangan kerajaan PH untuk memberi hukuman yang lebih berat kepada pemadu mabuk!

  Hakikatnya, kerajaan PH banyak bercakap saja. Banyak dicadangkan, tetapi apa yang dibuat sepanjang 22 bulan sebagai kerajaan?

  Bandingkan ini dengan Datuk Seri Wee Ka Siong. Sebaik sahaja dilantik sebagai Menteri Pengangkutan, beliau telah bermula bekerja. Di bawah kepimpinannya, Kementerian Pengangkutan telah menjalankan soal selidik secara dalam talian dari 21 Mei hingga 4 Jun mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan Mabuk”.

  Sepanjang masa itu, semua maklum balas dan pandangan telah dikaji dan diteliti oleh Datuk Seri Wee Ka Siong walaupun ia bersempena dengan cuti Hari Raya Aidilfitri.

  Beliau turut berjumpa dengan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan (JPJ, PDRM, APAD, MIROS) dan juga persatuan-persatuan agama (MCCBCHST) untuk mendapatkan pandangan mereka.

  Akhir sekali, draf cadangan pindaan dibentangkan di Jemaah Menteri sebelum dibahaskan di persidangan Dewan Rakyat pada 15 Julai. Semua ini berjaya dibuat oleh Datuk Seri Wee dalam tempoh 5 bulan. Sepanjang masa ini, PH pula asyik melempar kritikan, malah memperlekehkan saranan Datuk Seri Wee untuk menggunakan teksi atau e-hailing jika terlalu mabuk untuk memandu.

  Padahal, sepanjang 22 bulan di bawah PH, Anthony Loke hanya mampu sekadar “memberi cadangan” sahaja. Adakah ini kerana Anthony Loke dan kerajaan PH tidak ada kesungguhan untuk menangani masalah sosial ini?

  Tambahan lagi, Anthony Loke juga membangkitkan isu penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah pemandu mabuk. Ini tidak salah. Tetapi mengapa pula dia mengaitkan penguatkuasaan undang-undang kepada pemakaian “body camera” oleh anggota polis? Jelas sekali Anthony Loke telah tersasar dari isu pokok.

  Apa sekalipun, tahniah dan syabas kepada Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sekali lagi kerana berjaya menjawab soalan-soalan ahli Parlimen dengan jelas dan berlandaskan fakta.

  FB
  Lau Chin Kok 刘振国

  1. KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG KAU GORENG, MAKAN.

 37. hebat2, kini ka siong dah jadi pendewaan lipAs2 belaan hadi awang pula….

  blh duduk semeja dgn ketua lipAs hadi utk meratip bersama impian mimpi ‘rasullulah’ yg sama….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Dia jenis yang takda Nabi atau Rasul. Main ikut saja. Mula dari Confius (ius), ke Tao, ke Budis.

   Bila cabut lari dari itu semua, ikut Evangelical Christianity baru ada Prophet. Tak di hemah zunnun sebab dia jenis pukimak.

 38. laa TN Anjing dah jadi haliluman “Anonymous”…..

  bukan menyalak tapi mengiow bak kucing sawan sj ketinggalan bini…

  1. Beruk DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Selalu korek bontot nya, cium jari nya, dahtu melompat lompat ke sana sini.

   Beruk lah katakan.

 39. KEPALA BUTOH JUNNUN GILER SUDAH DIPOTONG SEBAB IKUT NAFSU TRANSGENDER…….

  LEPAS NI BUAT HUKUMAN BANI SODOM MACAM JUNNUN GILER KENA KERAT PELIR……

  Syabas Datuk Seri Wee Ka Siong!…….

  Tidak sampai 5 bulan menerajui Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sudahpun membentangkan cadangan pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) di dalam Parlimen. Antara cadangan pindaan adalah hukuman penjara maksimum selama 20 tahun dan denda sehingga RM150,000, termasuk penggantungan lesen sehingga 20 tahun.
  Syabas dan tahniah Datuk Seri Wee! Usaha ini membuktikan kesanggupan kerajaan PN dalam membendung masalah sosial ini dan kesediaan Datuk Seri Wee dalam menggalas tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan.

  Oleh itu, ia amat mengejutkan apabila ahli Parlimen Seremban, YB Anthony Loke yang juga mantan Menteri Pengangkutan, telah berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan PN kerana mengikut cadangan kerajaan PH untuk memberi hukuman yang lebih berat kepada pemadu mabuk!

  Hakikatnya, kerajaan PH banyak bercakap saja. Banyak dicadangkan, tetapi apa yang dibuat sepanjang 22 bulan sebagai kerajaan?

  Bandingkan ini dengan Datuk Seri Wee Ka Siong. Sebaik sahaja dilantik sebagai Menteri Pengangkutan, beliau telah bermula bekerja. Di bawah kepimpinannya, Kementerian Pengangkutan telah menjalankan soal selidik secara dalam talian dari 21 Mei hingga 4 Jun mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan Mabuk”.

  Sepanjang masa itu, semua maklum balas dan pandangan telah dikaji dan diteliti oleh Datuk Seri Wee Ka Siong walaupun ia bersempena dengan cuti Hari Raya Aidilfitri.

  Beliau turut berjumpa dengan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan (JPJ, PDRM, APAD, MIROS) dan juga persatuan-persatuan agama (MCCBCHST) untuk mendapatkan pandangan mereka.

  Akhir sekali, draf cadangan pindaan dibentangkan di Jemaah Menteri sebelum dibahaskan di persidangan Dewan Rakyat pada 15 Julai. Semua ini berjaya dibuat oleh Datuk Seri Wee dalam tempoh 5 bulan. Sepanjang masa ini, PH pula asyik melempar kritikan, malah memperlekehkan saranan Datuk Seri Wee untuk menggunakan teksi atau e-hailing jika terlalu mabuk untuk memandu.

  Padahal, sepanjang 22 bulan di bawah PH, Anthony Loke hanya mampu sekadar “memberi cadangan” sahaja. Adakah ini kerana Anthony Loke dan kerajaan PH tidak ada kesungguhan untuk menangani masalah sosial ini?

  Tambahan lagi, Anthony Loke juga membangkitkan isu penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah pemandu mabuk. Ini tidak salah. Tetapi mengapa pula dia mengaitkan penguatkuasaan undang-undang kepada pemakaian “body camera” oleh anggota polis? Jelas sekali Anthony Loke telah tersasar dari isu pokok.

  Apa sekalipun, tahniah dan syabas kepada Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sekali lagi kerana berjaya menjawab soalan-soalan ahli Parlimen dengan jelas dan berlandaskan fakta.

  FB
  Lau Chin Kok 刘振国

  1. Now the enemy of my enemy is my friend. Taking turns.

 40. lioAs ucapkan syabas bukan setajat ka siong tapi siap penghormatan “Datuk Sri Ir Wee Ka Siong”

  ini ke ka siong yg menempelak

  “mana ada kerajaan melayu2 islam!”

  …lalu lebai2 pAs dan melagu2 islam yg lain terkedu membisu ketakutan….

  1. lioAs – lipAs

  2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU.

   Dia menghasut. Perlu dibalun, ditibai dan dibantai sepuas puas nya disini.

   Dia keturunan yang berapung di Laut China selatan, dapat bertempat di negara ini. Naik kepala. Bila Tentera mengawal keadaan di peristiwa 13 Mei 1969, dia baru tahu perlu nya menghormati orang lain.

 41. TN ANJING PERGI MAIN JAUH2 SINI TAK DE TULANG……

  WOII TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY…..BERAPA KETUL TULANG KO DAPAT RAJIN SANGAT MENYALAK……

  Ternyata Berbeza…👍……

  Tengok beza orang pandai dengan orang memandai mandai.
  Memandai mandai suruh orang makan minyak sawit direct. Nak suruh mati cepat? – Aziza Aisha Zachary

  Lebih Sesudu Gempita Seakan Hebat Belaka.

  Ada ketika bila berbicara perlu lihat kita dimana dan siapa di hadapan kita , jika tidak seakan mempamerkan kelemahan kita sahaja percuma.

  Jika mampu sesudu jangan resah orang lain mampu sebaldi kelak kita akan malu sendiri. Itulah yang berlaku bila YB Seputeh seakan cuba nasib membuktikan betapa hebatnya sudu.

  Gempita suara seakan hebat dan diangkat sebagai hero namun pasti rakyat tidak lupa dengan kehebatan sesudu minyak sawit yang pernah satu ketika menjadi hiburan rakyat di kala sepi.

  Tahniah YB Menteri , teruskan usaha memperkasakan produk dengan bijaksana , biarkan mereka yang bijaksini terus menggigit jari akhirnya sendu sendiri.

  Dari Kaca Mata

  Pak Mail
  Bekas Pengusaha Sudu
  Wilayah Selatan

  MR : Mereka cuba nak bunuh kreator Takiri, tapi tersilap

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR keluar awal.

   Islam kata Dajjal keluar sebelum kiamat.

   Dia keluar lama sebelum kiamat. Mengejar Neraka.

 42. LEPAS NI BUAT HUKUMAN BANI SODOM MACAM JUNNUN GILER KENA KERAT PELIR……

  Syabas Datuk Seri Wee Ka Siong!…….

  Tidak sampai 5 bulan menerajui Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sudahpun membentangkan cadangan pindaan kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) di dalam Parlimen. Antara cadangan pindaan adalah hukuman penjara maksimum selama 20 tahun dan denda sehingga RM150,000, termasuk penggantungan lesen sehingga 20 tahun.
  Syabas dan tahniah Datuk Seri Wee! Usaha ini membuktikan kesanggupan kerajaan PN dalam membendung masalah sosial ini dan kesediaan Datuk Seri Wee dalam menggalas tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan.

  Oleh itu, ia amat mengejutkan apabila ahli Parlimen Seremban, YB Anthony Loke yang juga mantan Menteri Pengangkutan, telah berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan PN kerana mengikut cadangan kerajaan PH untuk memberi hukuman yang lebih berat kepada pemadu mabuk!

  Hakikatnya, kerajaan PH banyak bercakap saja. Banyak dicadangkan, tetapi apa yang dibuat sepanjang 22 bulan sebagai kerajaan?

  Bandingkan ini dengan Datuk Seri Wee Ka Siong. Sebaik sahaja dilantik sebagai Menteri Pengangkutan, beliau telah bermula bekerja. Di bawah kepimpinannya, Kementerian Pengangkutan telah menjalankan soal selidik secara dalam talian dari 21 Mei hingga 4 Jun mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan Mabuk”.

  Sepanjang masa itu, semua maklum balas dan pandangan telah dikaji dan diteliti oleh Datuk Seri Wee Ka Siong walaupun ia bersempena dengan cuti Hari Raya Aidilfitri.

  Beliau turut berjumpa dengan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan (JPJ, PDRM, APAD, MIROS) dan juga persatuan-persatuan agama (MCCBCHST) untuk mendapatkan pandangan mereka.

  Akhir sekali, draf cadangan pindaan dibentangkan di Jemaah Menteri sebelum dibahaskan di persidangan Dewan Rakyat pada 15 Julai. Semua ini berjaya dibuat oleh Datuk Seri Wee dalam tempoh 5 bulan. Sepanjang masa ini, PH pula asyik melempar kritikan, malah memperlekehkan saranan Datuk Seri Wee untuk menggunakan teksi atau e-hailing jika terlalu mabuk untuk memandu.

  Padahal, sepanjang 22 bulan di bawah PH, Anthony Loke hanya mampu sekadar “memberi cadangan” sahaja. Adakah ini kerana Anthony Loke dan kerajaan PH tidak ada kesungguhan untuk menangani masalah sosial ini?

  Tambahan lagi, Anthony Loke juga membangkitkan isu penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah pemandu mabuk. Ini tidak salah. Tetapi mengapa pula dia mengaitkan penguatkuasaan undang-undang kepada pemakaian “body camera” oleh anggota polis? Jelas sekali Anthony Loke telah tersasar dari isu pokok.

  Apa sekalipun, tahniah dan syabas kepada Datuk Seri Dr Ir Wee Ka Siong sekali lagi kerana berjaya menjawab soalan-soalan ahli Parlimen dengan jelas dan berlandaskan fakta.

  FB
  Lau Chin Kok 刘振国

 43. MAHATHIRVSANWAR memang beruk. Bodoh, takda otak. Menuduh PH tak mau PRU15 mana tak bodoh nya.

  Nak ikutkan, tak payah respon si bodoh MAHATHIRVSANWAR nih. Tapi dia mesti dibalun, ditibai dan dibantai supaya SEMUA pembaca tahu betapa bodoh nya dia.

 44. si Moo dan si assmin kini terkial2 utk lestarikan penjenamaan mereka utk mendapat sokongan rakyat…..

  tapi golongan rakyat mana? rakyat setakat kawasan2 yg mereka menangi sj….

  tapi lebai2 lipAs, perlu ‘race against time’ persiapkan dan menyempurnakan teropong ajaib melihat cahaya kebenaran, utk mengetahui mimpi2 ketua lipAs mereka dgn ‘rasullulah’ yg di dewa2 bak berhala sj…

  mak aii, ‘race against time’? Star Enterpeise pun kalah kelajuan sedemikian rupa….

  canggih2 lebai2 lipAs dgn tekno dari pondok2 tahfiz nereka…

  budaya arab sana,sini, ana-ente kesana kemari hingga si anak senik terlahap2 dgn ketrampilan gelek pornpuan idaman nya saban hari…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT PEMIMPIN2 MELAYU.

   Memperli orang Melayu.

   Di Shanghai dulu ada sign board menyatakan:

   DOGGS AND CHINESE NOT ALLOWED HERE.

 45. WOII TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY…..BERAPA KETUL TULANG KO DAPAT RAJIN SANGAT MENYALAK……

  Ternyata Berbeza…👍……

  Tengok beza orang pandai dengan orang memandai mandai.
  Memandai mandai suruh orang makan minyak sawit direct. Nak suruh mati cepat? – Aziza Aisha Zachary

  Lebih Sesudu Gempita Seakan Hebat Belaka.

  Ada ketika bila berbicara perlu lihat kita dimana dan siapa di hadapan kita , jika tidak seakan mempamerkan kelemahan kita sahaja percuma.

  Jika mampu sesudu jangan resah orang lain mampu sebaldi kelak kita akan malu sendiri. Itulah yang berlaku bila YB Seputeh seakan cuba nasib membuktikan betapa hebatnya sudu.

  Gempita suara seakan hebat dan diangkat sebagai hero namun pasti rakyat tidak lupa dengan kehebatan sesudu minyak sawit yang pernah satu ketika menjadi hiburan rakyat di kala sepi.

  Tahniah YB Menteri , teruskan usaha memperkasakan produk dengan bijaksana , biarkan mereka yang bijaksini terus menggigit jari akhirnya sendu sendiri.

  Dari Kaca Mata

  Pak Mail
  Bekas Pengusaha Sudu
  Wilayah Selatan

  MR : Mereka cuba nak bunuh kreator Takiri, tapi tersilap

  1. Beruk MAHATHIRVSANWAR dapat belacan, bau sedap, pegang, korek bont.t dia, kena pedas, melompat-lompat, melaung ke sana sini atas pokok.

 46. MAHATHIRVSANWAR sentiasa menyalak sebab tuan nya sentiasa di usik. Mana tak nya, bawak politik tahi ayam, tak ada yang bijak diantara depa yang boleh fikir dan keluarkan hujah2 yang baik.

  Puak nya tak pernah memerintah, tak kan dapat memerintah mcm tuh. Jadi Pok Dogo ajer ler.

 47. TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY JANGAN BERLAGAK KO PUN DOK ULANG BENDA SAMA……

  MAKA KELUARLAH PENGIKUT2 DAJJAL ILLUMINITY MEMBELA TUANNYA….SATU SOKLAN NAK TANYA….ADA ELAUN KE…..

  WAU BULE TAK JEMU2 JADI PENJILAT BONTOT BAPAK SKANDAL BERTONG2……

  BANI SODOM KUTUK GENG SENDIRI…
  AGAK2 ARRR……

  SYARAT JADI DAJJAL MESTI PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2NYA TPM DAN KAYA LUAR BIASA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M SERTA BIJAK MENYAMAR DAN PAKAR KELENTONG…….

  PH TAK MAHU PRU15 TAKUT KALAH BESAR…….

  TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR MENJERIT BILA BONT.T NYA DI KOREK. BUAT2 TAKUT DENGAN BANG ALI.

 48. Kalau benar anak jantan dan ada perasaan malu, bubar ja parlimen.

  1. anak jantan ada kote je ke? cuba tanya rosmah, antara najib dan rosmah, siape anAk jantan?

   pengertian Ying & Yabg ini menjurus kpd kote dan puki ke?

   melayu2 “islam’ yg jantan nta, melayu2 mereka atau ‘islam” nya?

   1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT PEMIMPIN2 MELAYU.

    Kamu jenis mata sepet tahu hanya kote dan puki. Buas seks, emak kau pun kau tibai masa bapak kau pigi out-station.

 49. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR, nak komen panjang2, lantak lah.

  Tapi jangan lah copy and paste.

  Nampak benar boodoh kamu.

 50. MAKA KELUARLAH PENGIKUT2 DAJJAL ILLUMINITY MEMBELA TUANNYA….SATU SOKLAN NAK TANYA….ADA ELAUN KE…..

  WAU BULE TAK JEMU2 JADI PENJILAT BONTOT BAPAK SKANDAL BERTONG2……

  BANI SODOM KUTUK GENG SENDIRI…
  AGAK2 ARRR……

  SYARAT JADI DAJJAL MESTI PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2NYA TPM DAN KAYA LUAR BIASA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M SERTA BIJAK MENYAMAR DAN PAKAR KELENTONG…….

  PH TAK MAHU PRU15 TAKUT KALAH BESAR…….

  TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR MENJERIT BILA BONT.T NYA DI KOREK.

 51. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR otak kecik, letak di kepala tutut nya.

  Tak dapat mikir, hamya copy paste.

 52. Hari jumaat hayatilah khutbah
  Melayu muslim wajib berubah
  Bebas dari berfantasi berauta
  Buang hipokrit dan bersandiwara

  Nak dihormati bangsa dan agama
  Buatlah suruhan Allah sebaiknya
  Bila tindakan beradap mulia
  Hormat diperolehi bukan dipaksa

  Wau Bule dikritik sokong TDM bertubi2
  Disokong bukan seorang yang mengkhianati
  Dan juga bukan penyamun skandal 1MDB
  Seorang Negarawan yang jelas terbukti

 53. WAU BULE TAK JEMU2 JADI PENJILAT BONTOT BAPAK SKANDAL BERTONG2……

  BANI SODOM KUTUK GENG SENDIRI…
  AGAK2 ARRR……

  SYARAT JADI DAJJAL MESTI PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2NYA TPM DAN KAYA LUAR BIASA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M SERTA BIJAK MENYAMAR DAN PAKAR KELENTONG…….

  PH TAK MAHU PRU15 TAKUT KALAH BESAR…….

  TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR MENJERIT BILA BONT.T NYA DI KOREK.

 54. BANI SODOM KUTUK GENG SENDIRI…
  AGAK2 ARRR……

  SYARAT JADI DAJJAL MESTI PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2NYA TPM DAN KAYA LUAR BIASA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M SERTA BIJAK MENYAMAR DAN PAKAR KELENTONG…….

  PH TAK MAHU PRU15 TAKUT KALAH BESAR…….

  TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

  1. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR MENJERIT BILA BONT.T NYA DI KOREK.

 55. Current uncertainties, snap election
  Has to face it all without exemption
  Show your move is the correct option
  Bite the bullet it is your decision

  Red-faced Bung a brain size of a pea
  Did TDM teach Pak Lah to sleep HADHARI?
  Did TDM teach Najib to do thievery?
  Till we have a scandal as big as 1MDB!

  Rejected working with Najib’s Umno
  A principled Statesman had to show
  What is good and bad for the nation
  Regret is few but too few to mention

 56. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Kesian lah, anjing tua bulu pelir putih berserabut
  Bila dilihat pantun Kejora bnyak dia kelam kabut
  Dia nk taji Kejora, tpi nama Kejora, tk brani sebut
  Itu lah satu contoh, watak, bapok sotong lembut
  🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 57. najib bini rosmah

  Lantik Pelangi ke Parlimen tanpa undian lebih sedap daripada jumpa Pelangi. Kahkahkah!

 58. SYARAT JADI DAJJAL MESTI PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2NYA TPM DAN KAYA LUAR BIASA DYNASTY USD44BILLONS AGONG TONG M SERTA BIJAK MENYAMAR DAN PAKAR KELENTONG…….

  PH TAK MAHU PRU15 TAKUT KALAH BESAR…….

  TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

 59. DAJJAL MAHATHIRVSANWAR DAH JADI BERUK.

  MELOMPAT LOMPAT SBB BONTOT KEPANASAN.

 60. PH TAK MAHU PRU15 TAKUT KALAH BESAR…….

  TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

 61. TN ANJING DAJJAL ILLUMINITY MENYALAK BILA TUANNYA DIUSIK…
  ..

  Gelar menteri sebagai Doraemon, Hanipa kena gasak…….

  KUALA LUMPUR – Gara-gara menggelarkan seorang menteri sebagai ‘Doraemon’ – Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin menjadi sasaran hingga mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.
  Tindakan itu dibuat Hanipa (PH-Sepang) ketika membahaskan usul titah diraja sebelum Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN-Baling) bangun mencelah.

  Abdul Azeez membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 yang meminta Hanipa supaya menarik balik penggunaan istilah itu.

  “Dia gelar menteri kami Doraemon. Saya minta Sepang tarik balik,” kata Azeez.

  Beliau membacakan peraturan mesyuarat itu setelah diminta Speaker, Datuk Azhar Azizan Harun.

  Terdahulu, Hanipa menyentuh isu pandemik Covid-19 dalam perbahasannya.

  Beliau kemudiannya menarik perhatian dewan apabila mengaitkan karakter seorang menteri dengan watak kartun popular Jepun itu menyebabkan perbahasannya acap kali diganggu.

  Ketika didesak beberapa ahli Parlimen kerajaan supaya beliau menarik balik penggunaan istilah itu, Hanipa enggan berbuat demikian.

  Beliau juga enggan melayan atau memberi laluan malah mempertahankan apa yang dikatakan itu sebagai istilah yang diketahui umum.

  “Saya bukan tuduh (menteri itu), saya hanya menyebut apa yang dikatakan dalam media,” ujarnya.

  Keadaan itu mencetuskan ‘perang mulut’ antara Hanipa, Azeez, Datuk Ahmad Jazlan (BN-Machang) dan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sehingga Dewan menjadi kecoh.

  Azhar kemudian menegur Hanipa supaya penggunaan istilah itu dielak dan mengarahkan beliau menarik semula apa disebut dan dipatuhi pemimpin Parti Amanah Nasional itu.

  Hanipa memulakan perbahasan dengan menggunakan beberapa istilah seperti ‘kerajaan tebuk atap’ hingga membangkitkan kemarahan Ahli Parlimen kerajaan. – MalaysiaGazette

 62. KERAJAAN PN BERTAHAN DENGAN 6 MP DIBICARA DI MAHKAMAH
  Kerajaan PN bertahan dengan 6 MP dibicara di mahkamah
  Oleh: Redzuan RF8 Media July 16, 2020
  Share
  Mohamad Ezam Mohd Nor
  Di parlimen sekarang ada sekurang2nya 6 ahli parlimen yang dibicara kes jenayah rasuah. ( Termasuk seorang ahli parlimen dan menteri kanan yang terlepas dakwaan video jijik jenayah kerana melacur kuasa)
  Kesemua mereka mengundi menyokong usul kerajaan dan PM.
  Undi mereka menentukan (crucial) kerana tanpa 6 undi ini usul PM kalah (Dengan undi mereka pun PM masih tidak dapat majoriti mudah 112).
  Maka jadilah PM dan kerajaan ini kerajaan yang disokong oleh penjenayah.Atau singkatnya kerajaan penjenayah.
  Inilah akibat keutamaan (awlawiyyat) yang salah.Orang besar hukumannya lambat. Orang kecil hukumannya cepat.
  Kalau keutamaan mereka betul, kesemua atau sebahagian mereka sudah tidak berada lagi didalam parlimen dan membuat undi yang penting dan menentukan.
  Keutamaan yang betul ialah lebih besar seseorang itu, lebih cepat proses hukumnya Mereka terbalik.
  Rasulullah saw sendiri pernah mengingatkan dengan tegas jangan ikut Bani Israel dimana penjenayah dikalangan orang besar lepas, orang kecil dihukum pantas.
  Mereka tidak peduli saranan Rasulullah saw Mereka berdoa menyebut nama Allah dan Rasul tetapi mereka tidak ikut saranan Rasul.
  Maka jadilah dewan parlimen yang penuh kemuliaan, menjadi dewan yang penuh dengan kehinaan.

  1. najib bini rosmah

   Mat Sembab dan 110 MP Umno Pas bertahan dengan 6 MP yang keluar masuk mahkamah dan 2 Pelangi dalam Parlimen. Kahkahkah!

 63. Ini mesej utk yang menyalak sbb tak di pedulikan tuh –

  Hell hath no fury like a woman scorned.

  (William Shakespeare).

  1. Mana dia tahu Shakespeare.

   Penyangak, jual belakang di backlanes of Chow Kit Road, KL.

 64. DR MADEYLIAR TIDAK BOLEH TERLEPAS DARI KRONISME DAN PROXIES…..

  Former PNB Head Jalil Rasheed Was Not A LSE Graduate, Dewan Rakyat Told………

  (FMT) – The London School of Economics and Political Science (LSE) has confirmed that former Permodalan Nasional Bhd president and group CEO Jalil Rasheed, a University of London degree holder, is not one of its graduates.

  The confirmation came in a written reply to a question from Bangi MP Ong Kian Ming to the prime minister regarding Jalil’s resignation.

  The reply said the Securities Commission (SC), following inconsistencies in the academic and employment background forwarded to it by Jalil through PNB, made further enquiries on the matter.

  “The SC had a meeting and discussion with Jalil on June 11 to obtain further clarification from him,” it said.

  On June 13, Jalil tendered his resignation from both posts, citing personal reasons.

  “The resignation was accepted by the PNB board of directors at a special board meeting on June 15,” it added.

 65. PHD4PIG POLITIKKAN ORANG MATI….ADIB TAK INGAT KE….MEMANG RASIS PUAK NIEE……

  NGO berhimpun untuk ingati kematian dalam tahanan……..

  Kelopak bunga yang dibuang di Sungai Klang yang keruh merupakan simbolik memperingati kematian Teoh Beoh Hock dan R Gunagesaran pada 16 Julai 2009, serta kematian tahanan lain sebelum ini.

  Pengarah eksekutif NGO Menghapuskan Kematian dan Penderaan Dalam Tahanan (Edict), Khalid Mohd Ismath bagi pihak penganjur Black Thursday berkata, acara itu merupakan simbol solidariti bukan sahaja dengan mangsa, malah keluarga mereka yang mencari keadilan.

  “Kami ingin mengingatkan orang ramai bahawa kes-kes ini tidak seharusnya terjadi lagi,” kata Khalid.

  Selama kira-kira satu jam, di bawah pengawasan ketat anggota polis yang berpakaian seragam dan preman, sekumpulan sekitar 20 aktivis dan penyokong mengulangi tuntutan mereka yang antaranya meliputi pembentukan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC).

  Pengerusi Edict, M Visvanathan mengingatkan rakyat Malaysia yang prihatin bahawa di tengah-tengah kemarahan masyarakat dunia berhubung pembunuhan lelaki kulit hitam George Floyd oleh anggota polis di Amerika Syarikat, insiden serupa yang didakwa melibatkan pihak berkuasa tempatan telah dibungkam di Malaysia.

  “Jangan hanya marah ketika George Floyd mati di Amerika, tetapi ketika kematian serupa terjadi di sini, kita tidak mempunyai reaksi yang sama.

  “Selagi rakyat Malaysia tidak bangun, tidak menyedari bahawa kematian dalam tahanan tidak seharusnya berlaku, itu akan terus berlaku,” tegas peguam yang terlibat dalam mewakili keluarga mangsa yang meninggal dunia dalam tahanan, termasuk Gunasegaran.

  Gunasegaran berusia 31 tahun ketika dia ditangkap atas tuduhan berkaitan dadah, rebah ketika diambil cap jari antara jam 6.45 petang dan 7 malam ketika berada dalam tahanan polis dan dinyatakan meninggal dunia pada pukul 7.40 malam pada 16 Julai 2009 di Hospital Kuala Lumpur.

  Polis mengatakan dalam penemuan rasminya bahawa Gunasegaran mati kerana penyalahgunaan dadah.

  Selain polis, Visvanathan menyatakan bahawa kematian dalam insiden tahanan juga direkod di penjara dan pusat tahanan Imigresen, dan perhatian serupa harus diberikan untuk memberikan keadilan bagi anggota keluarga mereka.

  Antara kes kematian dalam tahanan imigesen baru-baru ini termasuk pelancong India Zeawdeen Kadar Masdar yang ditangkap dalam serbuan 1 Mei di Masjid India, yang pada masa itu diletak bawah perintah kawalan pergerakan dipertingkatkan (PKPD) berikutan wabak Covid-19 di kalangan pekerja asing.

  Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam, Roger Chan berkata laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja yang mengesyorkan pembentukan IPCMC sebagai sebahagian daripada pembaharuan institusi polis telah ditetapkan pada Mei 2006 sebagai tarikh akhir pelaksanaannya.

  “Tetapi sekarang 14 tahun kemudian dan kita masih membincangkannya,” katanya.

  Beliau juga berkata kepolisian yang berkesan dan hak asasi manusia harus berjalan seiring, dan tidak bertentangan antara satu sama lain.

  “Mereka saling memperkuat. Dalam masyarakat yang bertamadun, kepolisian dan hak asasi manusia yang baik berjalan seiring,” tambahnya.

  Turut berucap ialah perunding penyelidikan Amnesty Malaysia Bryan Yap, ahli jawatankuasa pusat PSM, S Arutchelvan dan jurucakap Kumpulan Tindakan Masyarakat Mengenai Kehilangan Paksaan (Caged), Rama Ramanathan.

  Awal hari ini, dilaporkan polis mengatakan perhimpunan tersebut melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

  Surat dari Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohd Fahmi Visuvanathan Abdullah kepada Edict menyatakan bahawa permohonannya untuk berkumpul hari ini tidak lengkap kerana gagal mendapatkan persetujuan pemilik atau penghuni tempat perhimpunan, seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012.

  Polis yang bertugas hari ini bagaimanapun membenarkan perhimpunan itu berjalan dan kumpulan itu bersurai sekitar jam 7.30 malam.

  [

 66. Muhyiddin dan Azmin kena pastikan kerusi untuk geng cukup dan selamat.

  Dan bab kerusi ini lah Muhyiddin guna untuk menentukan pilihanraya nanti.

  PH dan Tun kena desak dan tekan Muhyiddin .. Muhyiddin selamat lagi sebab Tun degil tak nak bagi Anwar peluang .

  Kalau ekonomi se makin teruk .. harap Agong guna kuasa bubarkan Parlimen.. boleh ke ?

 67. PAK BEDAL NAK DICALON PM KLEPTOKRAT PEMINAT BURIT ARTIS MAINTENANCE TINGGI……NAK LANTIK LAGI BANG NON PEMINAT PINTU BELAKANG…..MEMANG PH PARTI BANGKRAP PEMIMPIN…….

  WAU BULE PENYOKONG TEGAR DAJJAL ILLUMINITY PENUNGGANG AGAMA……..

  SEDIH JUGA LIHAT NASIB MENIMPA SI JUNNUN GILER…..SUDAHLAH MISKIN MELARAT PAPA KEDANA…..SESAT DAN SUNDAL PULA BUDI PEKERTI NYAAA……

  The appointment of Mohamad Ariff Md Yusof as the Parliament Speaker was not PKR’s or DAP’s choice. It was Tun Dr Mahathir Mohamad’s choice. And Mahathir wanted Ariff so that he could block any attempt by PKR and DAP to pass a vote of no confidence against him. In fact, DAP wanted Lim Kit Siang and PKR wanted Nurul Izzah Anwar. And this is why Pakatan is upset that Ariff has been replaced — because this would make it difficult for any attempt of a vote of no confidence against Prime Minister Muhyiddin Yassin.

 68. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Anjing tua gila sewel dah tak lagi mari menyalak
  Barua mknyah tua munafiq fasiq, tk lagi melalak
  Kejora ini spt dh mendapat kemenangan mutlak
  Kah kah kah..tidak dpt ditahan rasa nak tergelak
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 69. PAK BEDAL NAK DICALON PM KLEPTOKRAT PEMINAT BURIT……NAK LANTIK LAGI BANG NON PEMINAT PINTU BELAKANG…..MEMANG PH PARTI BANGKRAP PEMIMPIN…….

  WAU BULE PENYOKONG TEGAR DAJJAL ILLUMINITY PENUNGGANG AGAMA……..

  SEDIH JUGA LIHAT NASIB MENIMPA SI JUNNUN GILER…..SUDAHLAH MISKIN MELARAT PAPA KEDANA…..SESAT DAN SUNDAL PULA BUDI PEKERTI NYAAA……

  The appointment of Mohamad Ariff Md Yusof as the Parliament Speaker was not PKR’s or DAP’s choice. It was Tun Dr Mahathir Mohamad’s choice. And Mahathir wanted Ariff so that he could block any attempt by PKR and DAP to pass a vote of no confidence against him. In fact, DAP wanted Lim Kit Siang and PKR wanted Nurul Izzah Anwar. And this is why Pakatan is upset that Ariff has been replaced — because this would make it difficult for any attempt of a vote of no confidence against Prime Minister Muhyiddin Yassin.

 70. Kasihan sama itu anwar ibrahim. Selepas kehilangan azmin, kehilangan rafizi. PKR ibarat dah jadi gelap gelita. Walaupun menjadi parti paling ramai MP yang menang masa PRU14, PKR hanya dipermainkan dan diperkudakan atok.

  Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Kan pencacai anwar semua. Reformasi itu pahit, nak pahit lagi tambah peria dalam kunyahan.

  ….DAP Sarawak…

 71. WAU BULE PENYOKONG TEGAR DAJJAL ILLUMINITY PENUNGGANG AGAMA……..

  SEDIH JUGA LIHAT NASIB MENIMPA SI JUNNUN GILER…..SUDAHLAH MISKIN MELARAT PAPA KEDANA…..SESAT DAN SUNDAL PULA BUDI PEKERTI NYAAA……

  The appointment of Mohamad Ariff Md Yusof as the Parliament Speaker was not PKR’s or DAP’s choice. It was Tun Dr Mahathir Mohamad’s choice. And Mahathir wanted Ariff so that he could block any attempt by PKR and DAP to pass a vote of no confidence against him. In fact, DAP wanted Lim Kit Siang and PKR wanted Nurul Izzah Anwar. And this is why Pakatan is upset that Ariff has been replaced — because this would make it difficult for any attempt of a vote of no confidence against Prime Minister Muhyiddin Yassin.

 72. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Mmg lah, bila bertanding, kalah menang itu adat
  Tapi kemnangan PH di PRU-14 bkn satu mandat
  Mereka berkempen dengan penipuan yng padat
  Dgn umpan janji palsu..undi rakyat, depa candat
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Lps menang..tnggung jwb negara, depa tk galas
  Pasal berebut PM sja yg depa berhempas-pulas
  PRU depan..utk PH, rkyat tiada lgi kasihan belas
  PH akan rakyat singkirkan terus nanti di PRU-15
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 73. Snap election is not a pressing issue but some will rejoice
  Muhyiddin created the problem, he has to face the poll
  Working with thieves and religious peddlers, his choice
  Thinking he made right decision, in actuality lethal

  Win or lose I can only grin
  You certainly reap what you sow
  Tail you lose, head I win
  Come Karma albeit fast or slow

  1. Win or lose I can only grin
   You certainly reap what you sow
   It was by cheating GE14 PH win
   Come Karma, out PH will go

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    The PN /BN leaders, are genuine, devoted rulers
    No court proofs..show them as thieves/burglars
    Neither are those warriors, be religious peddlers
    Unlike the PH leaders, incompetent and useless
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. http://wrlr.blogspot.com/2020/07/tun-mahathir-knows-what-he-sowed.html

   Good article.

   Madey reaps what he has sowed when all the UMNO goons, second-tier warlords reprimanded him in Parliament:
   It was Tun that taught us in UMNO every dirty tricks in the book. We are just good students of Tun.

   Looks like ultimate karma to Madey.

 74. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Masih juga tak dapat lena walau mata ku pejam
  Lara sepi dan duri2 rindu terasa menusuk tajam
  Hukum alam seperti bertindak dgn sngat kejam
  Cinta suci hanya diberi sekejap untuk ku pinjam
  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

  1. ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
   Mmg cinta yang sejati tidak dapat nak dijual beli
   Kpd Yg Maha Esa..kekasih telah dahulu kembali
   Hidup terumbang ambing spt lelayang putus tali
   Mengusung sepi & kerinduan terasa berat sekali
   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

   1. ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
    Teramat sukar, untuk nak lupakan cinta yg sejati
    Hiba pilu & resah lara, hnya Tuhan saja mengerti
    Mungkin yg telah hilang, tidak akan ku cari ganti
    Biarlah saja knangan, terus Harum Subur di Hati
    👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

    1. HARUM SUBUR DI HATI – BPR
     Karaoke: https://youtu.be/hs6k_OebsnY

     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
     Di lingkaran diamku termanggu
     Terkenangkan kembali
     Saat indah aku bersamamu
     Dibelai cinta suci

     Sewaktu kelukaan hatiku
     Kau datang dan memberi
     Taburan bunga cinta sucimu
     Harum subur dihati

     Tapi kini kau pergi
     Tinggalkan aku sendiri
     Mengusir sepi, mengusir rindu
     Terpisah selama-lamanya
     Kau pergi dariku

     Titisan airmata dipipiku
     Memanjat doa suci
     Saat indah aku bersamamu
     Masih tetap di hati

     Cintaku masih untukmu
     Rinduku masih padamu
     Biarpun kita terpisah jiwa
     Namamu tetap dikalbu

     Kusemadikan cintaku
     Didalam doa kudusku
     Kepada Tuhan aku meminta
     Damailah engkau di sana
     Mengadap Tuhan yang Maha Esa

     Titisan airmata dipipiku
     Memanjat doa suci
     Saat indah aku bersamamu
     Masih tetap di hati
     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

     1. 🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕
      Moga damai lah hendak nya..kekasih ku, di sana
      Di sisi Nya, dalm keadaan sejahtera & sempurna
      Di sini, tidak sempat ku dirikan, untuk nya istana
      Mungkin ada ganti nya di taman syurga nirwana
      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

 75. SHAH ALAM – Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu masing-masing menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

  Ia berdasarkan senarai calon layak bertanding dalam pemilihan parti itu dikeluarkan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) hari ini apabila hanya nama Muhyiddin dan Ahmad Faizal menjadi calon bagi mengisi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden.

  Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/92472/BERITA/Politik/Muhyiddin-menang-tanpa-bertanding-jawatan-Presiden-Bersatu

  © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

 76. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Dengan PH penipu, rakyat kini dh sangat meluat
  Mmg rakyat sgt gembira, jika ada PRU mengejut
  Bersyukur sgt lah rakyat klau PRU segera dibuat
  Sbb, rkyat tk sabar nk singkir, PH yakjud makjud
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 77. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Dengan PH penipu,rakyat kini dh sangat meluat
  Mmg rakyat sgt gembira, jika ada PRU mengejut
  Bersyukur sgt lah rakyat klau PRU segera dibuat
  Sbb, rkyat tk sabar nk singkir, PH yakjud makjud
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 78. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Blog Budin kini..dh tersangat sepi dan gersang
  Tiada lagi kelibat cai2, kera, jebon dan musang
  Nak pukul cai2 pun..dah tak begitu terangsang
  Tk mlawan pun..serupa tumbuk batang pisang
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 79. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Tak der lagi si kadok tua bangka otak hingusan
  Di blog KD & Life of Annie pun tk dapat dikesan
  Tk tau ler dia dlm keadaan koma atau pengsan
  Dh tk lama lagi lah tu, nak berteman batu nisan
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 80. Kepimpinan PH perlu Bersatu padu utk menghadapi PRU15 & membuat ketetapan di Mana calon PM bgi PRU15 adalah :

  PM-9 : DSAI (2 penggal sahaja)
  TPM-1 : wakil dari Borneo @ pantai Timur semenanjung YG ditukar setiap penggal
  TPM-2 : wakil dari bangsa cina @ India YG ditukar
  Setiap 2 tahun setengah

  PH sekali lgi bertanding atas tiket & lambang parti masing2 & Pengagihan kerusi parliment bgi PH utk PRU15 adalah seperti BERIKUT :

  PKR – 110
  DAP – 45
  Amanah – 35

  2 cadangan bagi Wakil calon PH jikalau undi tidak percaya berjaya @ dapat mengembalikan Mandat Rakyat iaitu :

  Cadangan Pertama :

  PM-9 : DSAI (2 penggal sahaja)
  TPM-1 : wakil dari Borneo @ pantai Timur semenanjung yg di tukar setiap penggal
  TPM-2 : wakil dari bangsa cina @ India YG ditukar setiap 2 tahun setengah

  Cadangan kedua & dengan syarat2:

  PM-9 : DSSA (sehingga parliment dibubarkan)
  TPM-1 : DSAI (calon PM PRU15)

  Syarat2 iaitu :

  1- DSSA akan memegang jawatan PM-9 sehingga tamat penggal @ PEMBUBARAN parliment

  2- DSAI dilantik sebagai calon PM-10 PH

  3- DSAI akan mengetuai lantikan barisan Menteri & TIMBALAN Menteri kabinet bukan DSSA

  4- Segala keputusan mesyuarat kabinet harus mendapat nasihat & pandangan DSAI sebelum ia dimuktamatkan

  5- wajib melaksanakan manifesto PH & cadangan utk kebaikan rakyat

  6- Sepanjang tempoh memegang jawatan PM-9 DSSA wajib menjaga tingkah laku agar tidak membelakangi Majlis Pimpinan PH

  Rumusan :
  Jikalau undi tidak percaya berjaya sebaiknya di bubarkan parliament kerana berisiko bagi PH jikalau berjaya mengembalikan mandat RAKYAT yg di rampas :

  1) berkemungkinan ahli2 parliment YG kembali @ menyokong PH akan melompat lgi

  2) tiada kestabilan politik & kerajaan walaupun mendapat mejoriti ahli parliment YG menyokong kerana kekuatiran item no:1

  3) berkemungkinan ahli2 parliment yg menyokong itu Ada agenda sebaliknya & peribadi

  PH ingin ahli parliament yg Baru yg berintergriti, peduli rakyat, menepati janji, Amanah, SETIAKAWAN, bersedia membawa & meneruskan agenda reform & bersih dari PENGKHIANATan, rasuah, penyalah guna kuasa, dendam & sifat tamak.

  “Rakyat inginkan perubahan di Malaysia & sekali lgi akan memberi kepercayaan penuh & mandat kpd PH pd PRU15 utk membawa Malaysia ke arah SEBUAH NEGARA yg stabil dari segi politik, EKONOMI terutama EKONOMI rakyat, kemakmuran & perpaduan diantara kaum.. bukan kpd parti politik yg terlalu bnyk TERLIBAT dgn ISU rasuah, salah guna kuasa, rakus dgn khazanah negara & suka menyemarakan sentimen perkauman, mempergunakan Agama utk kepentingan PERIBADI & ISU kedaulatan raja-raja MELAYU serta menyemai kebencian dikalangan bangsa MELAYU dgn bangsa2 lain, begitu juga sebaliknya..

  Bersatulah rakyat Malaysia semua menolak parti politik yg mempergunakan bangsa & Agama Demi perpaduan antara kaum di Malaysia. Tanamkan rasa cinta & Sayang kpd Malaysia.. bersama Kita pertahankan kedaulatan negara & perpaduan tidak Kira kita MELAYU, CINA, INDIA, DAYAK, IBAN, KADAZANDUSUN Dan sebagainya..”

  “Kita pelihara Agama Kita, Kita jaga bangsa Kita, Kita sayangi negara Malaysia & Kita brsama memelihara perpaduan antara Kita, hidup dgn Aman & damai, bertoleransi, akhlak yg baik, hormat menghormati & menjaga adab & tatasusila kita sebagai RAKYAT Malaysia yg berbilang kaum”

  #SayangMalaysia #SayangKitaSemua #Setiakawan #DSAI4PM

  1. Kikilala,

   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
   Mmg lah, bila bertanding, kalah menang itu adat
   Tapi kemnangan PH di PRU-14 bkn satu mandat
   Mereka berkempen dengan penipuan yng padat
   Dgn umpan janji palsu..undi rakyat, depa candat
   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Lps menang..tnggung jwb negara, depa tk galas
   Pasal berebut PM sja yg depa berhempas-pulas
   PRU depan..utk PH, rkyat tiada lgi kasihan belas
   PH akan rakyat singkirkan terus nanti di PRU-15
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    PH nk menang PRU15 usah diangan atau mimpi
    Bak kata pepatah lama..’Jauh panggang dari api’
    Buktinya, dh 6 PRK terkini, PH rkyat tolak ke tepi
    Itu lah jugak nasib di PRU15 yg PH bakal hadapi
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 81. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  PRU-14, janji palsu bln bintang PH buat senjata
  Bila mmerintah depa kencing rkyat merata-rata
  PRU semula mmg sgt dinanti oleh rakyat jelata
  Sebab rakyat nak naikkan BN semula ke takhta
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 82. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  PRU-14, janji palsu bln bintang PH buat senjata
  Bila mmrintah depa kencing rkyat merata-rata
  PRU semula mmg sgt dinanti oleh rakyat jelata
  Sebab rakyat nak naikkan BN semula ke takhta
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 83. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Rkyat tk percaya lagi, dengan Pakatan Harapan
  Sbb PRU14 dgn janji palsu rkyat telah diumpan
  6 PRK, rkyat dah membalas dendam tersimpan
  PH, akn rkyat hancurkan nanti, di PRU hadapan
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 84. dgn kesundalan ‘islam’ yg di bawa kesana kemari, mampu ke lipAS2 serta lebai2 lipAs mereka menerajui pemerintahan negara sedangkan mengtakbir kelantang AIDS dan di nganu ketagih ketum berluluasa?

 85. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  PRU semula..itu lah yg rkyat jelata ternanti-nanti
  Sbb, rkyat nak kembali memilih lambang dacing
  Lambang dajjal mata satu, rkyat sgt tk puas hati
  Sbb, PRU-14 dulu rakyat dah teruk kena kencing
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 86. lipAS2 belaan ketua lebai lipAS beranggan2 nak jadikan ketua mereka pm 9 ?

  serangga@ lipAs mamapu ke seperti manusia?

  1. kesian Anwar tak dapat jadi Piem angkara Matdey!!!

 87. ‘islam’ penjenamaan lipAs hanya mampu bertahan di kelangtang dan nganu sj ke?

  islam dari sifat semesta kini jadi juara kampung ke?

  1. …yang penting ph dah tumbang..dan Anwar tak jadi Piem!!!

 88. yg penting bagi lebai2 penjenamaan lipAS, mna ada dedak di situ mereka mari…..

  blh ke ketua lebai2 lipAs jadi calon pm dgn dulu tiada hadir ke parlimen dan kini makan gaji buta berkali?

  1. …yang penting ph dah tumbang..dan Anwar tak jadi Piem!!!

 89. PM skrg mmg terbaik!!! Kalo dikatekan bubar parlimen pun aku akan tetap menyokong pm skrg ni…takkan nak jadi pm 3 kali kot muak sgt dh!!

 90. ketua paeti lipAs, tidak di undang ke sabah dan sarawak, hanya bertahan di kelangtang dan trengganu sj..

  1. …yang penting ph dah tumbang..dan Anwar tak jadi Piem!!!

 91. Atok kata kalau PRU 15 diadakan …dia akan bertanding lagi……Adoiiiiiiii…….

 92. jika muaFUCKat tidak menyokong nya menghadapi usul tidak percaya kpd nya….

  si Moo blh terkejut hingga menganggu kesihatan nya

  tak perlu menunggu pilihan raya, Moo dan assmin terapung2 bak hantu raya sj…

  1. kesian Anwar tak dapat jadi Piem angkara Matdey!!!

  2. Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

   Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

   JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI. Dia mesti di FUCK di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.