KENAPA TIADA SESIAPA, TERMASUK MUKHRIZ, TAMPIL MEMBELA MAHATHIR DALAM PARLIMEN?

Menyaksikan Sidang Parlimen baru-baru ini di mana berlaku perdebatan dalam sessi perbahasan antara Tun Mahathir Mohamad dengan beberapa Ahli Parlimen UMNO yang jelas dapat dilihat perlakuan mereka yang agak sedikit keterlaluan, ramai yang menzahirkan rasa kasihan terhadap bekas Perdana Menteri itu.

Ramai yang mengatakan sebagai bekas Perdana Menteri bertaraf negarawan, Tun Mahathir tidak sepatutnya dilayan seperti dibuli sebegitu rupa.

Sekurang-kurangnya, kata mereka, mesti ada rasa hormat terhadap beliau dan Ahli-Ahli Parlimen UMNO tidak sepatutnya terjerit-jerit seperti mereka bercakap dengan rakan yang sebaya usia dengan mereka.

Janganlah mentang-mentang beliau bukan lagi Perdana Menteri, berbeza pula pendirian politik, lalu dilayan sebegitu rupa, walhal beberapa Ahli Parlimen yang lantang dan terjerit-jerit itu hanya banyak berdiam diri di dalam Parlimen sebelum ini?

Apakah sekarang mereka berani berbuat bising kerana UMNO sudah menjadi kerajaan semula, walaupun kes mahkamah sebahagian Ahli-Ahli Parlimen itu masih lagi berjalan?

Antara Ahli Parlimen yang terbabit dalam perdebatan dengan Tun Mahathir dalam sessi perbahasan baru-baru ini ialah Shahidan Kassim, Azeez Rahim dan Bung Mokhtar Radin.

Wujud perbezaan pandangan dalam hal ini di mana sementara ramai yang menzahirkan rasa kasihan dan simpati, yang lain pula mengatakan tiada mana-mana Ahli Parlimen mempunyai keistimewaan tertentu berbanding rakan mereka yang lain.

Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz berkata, semua Ahli Parlimen mesti sedia dikritik ketika sessi perbahasan.

“Kita kena ingat, walaupun kita orang besar ke atau orang berjasa ke tetapi kalau kita bersetuju untuk masuk dalam gelanggang, macam pepatah Melayu yang berbunyi, kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai.

“Jadi tidak ada dua peraturan dalam dewan, semuanya akan dilayan serupa sahaja, kalau bangun berucap dan kena lanyak berterusan, itu kena terima sebab tidak ada siapa paksa seseorang itu jadi Ahli Parlimen,” ujarnya.

Bagi yang kasihan itu, mereka turut menyalahkan keluarga Tun Mahathir dan Ahli-Ahli Parlimen blok bebas yang ada bersama bekas Perdana Menteri itu yang dilihat tidak langsung memainkan peranan untuk membela negarawan tersebut.

Memandangkan perjalanan politik Tun Mahathir sudah di penghujung, tidak kurang berpandangan ahli keluarga, terutama anak-anaknya sepatutnya memberi nasihat kepada bapa mereka agar sama ada bersara terus atau mengambil langkah yang membolehkan dirinya sentiasa dihormati oleh kawan dan lawan.

Dan kalau pun beliau mahu terus berjuang, pihak yang bersamanya harus menyediakan benteng pertahanan yang ampuh untuknya lebih selesa bertempur.

Ini tidak, Tun Mahathir seolah-olah bersendirian berjuang dan mempertahankan dirinya, sedangkan ketika berjawatan dulu begitu ramai yang berkeliling dan mendapat nikmat daripada jawatan yang disandangnya.

Lebih buruk, ada yang mengatakan, di dalam blok bebas itu terdapat anak Tun Mahathir sendiri iaitu Mukhriz yang sepatutnya tidak berdiam diri atau membiarkan saja penghinaan oleh Ahli-Ahli Parlimen UMNO terhadap bapanya.

Apakah Mukhriz tiada perasaan sensitif terhadap apa yang berlaku kepada bapanya? Soal mereka.

Lebih-lebih lagi, tambah mereka, Tun Mahathir dalam sejarah perjalanan politiknya begitu menyayangi Mukhriz dan sedia berbalah dengan Tun Abdullah Badawi, Najib Razak dan kini Muhyiddin Yassin hanya semata-mata melihat kemaraan anaknya dalam politik cuba dihalang oleh mereka itu.

Lagi pun, kata mereka lagi, bukankah panggilan manja untuk Mukhriz adalah Boboi yang menggambarkan watak seorang anak lelaki yang sedia berbuat apa saja untuk membela seorang bapa?

Tetapi, kenapa beliau tidak melakukannya?

Adakah Mukhriz lebih sesuai dipanggil dengan gelaran Gegirl pula selepas ini? (Shahbudindotcom 16/07/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 July 2020 — 3:46 pm
Subscribe
Notify of
guest
138 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 July 2020 10:42 pm

BIASALAH TUU…BILA BERKUASA BANYAK WANG RAMAILAH PENGAMPU…..BILA HILANG KUASA HILANGLAH TUKANG KIPAS……. ELOKLAH SI ANJING DAJJAL ILLUMINITY PERGI TIDO DARI MENYALAK KACAU ORANG LAIN……. JUNNUN GILER SENTIASA MENGELAK UNTUK MENJAWAB….BEGITULAH TEKTIK SCAMMER PENYESAT SEPERTI SI SUNDAL JUNNUN….. Seriously, Mahathir?……..KEPADA PENYEMBAH2 DR MADEYLIAR SILA BACA BAIK2 PENJELASAN DI BAWAH…….. Mahathir says he resigned as PM because “they” wanted to pull PPBM out of Pakatan Harapan and he did not agree to that. That is another lie. Mahathir resigned at 1.00pm and PPBM left Pakatan Harapan AFTER THAT, at 2.00pm. Hence Mahathir did not resign because PPBM left Pakatan Harapan. It was… Read more »

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
17 July 2020 4:48 pm

Tulis Tuan Budin “Ini tidak, Tun Mahathir seolah-olah bersendirian berjuang dan mempertahankan dirinya, sedangkan ketika berjawatan dulu begitu ramai yang berkeliling dan mendapat nikmat daripada jawatan yang disandangnya”

Semasa Tun memegang jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri, ketika itu kalau pembangkang mengata sesuatu yang kurang baik terhadap Tun pastinya penjilat dan macai akan menampar, menumbuk dan menerajang kerana terlalu marah apabila orang yang paling disayanginya dihina.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 July 2020 3:50 pm

PARTI KUNYIT LGBT PELANGI DIDALANGI BANI YAKJUJ MAKJUJ D4PIG MEMANG PASANG NIAT BELI MURAH2 SAHAM TH…….. BANI SODOM SERONOK DENGAR INSTITUSI BUMIPUTRA DIROGOL DAN DIPERKOSA PHD4PIG…… ANTARA KEJAYAAN BESAR PH IALAH MERANAPKAN INSTITUSI GERGASI BUMIPUTRA…… UMMAH Buat Laporan Polis, TH Gagal Kemukakan Laporan Kewangan 2018-2019 Ke Parlimen……. 1.Gerakan Pembela Ummah UMMAH akan membuat satu laporan polis berkaitan satu pendedahan di Parlimen oleh YB Ahmad Mazlan, bahawa pengurusan TH gagal mengemukakan dan membentang laporan kewangan tahunan bagi 2018 dan 2019 kepada Parlimen. 2. Adakah TH bersih seperti yang didakwa PH ? Gagal membentangkan laporan kewangan yang diaudit kepada Parlimen memperlihatkan TH… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
18 July 2020 1:53 am

Apa kau merapu, merepek, fitnah dan reka cerita ni bahalol ! Sudah terang lagi bersuluh..umno sial lah yg merogol Tabng Haji ! PH memperbetulkan dan menyelamatkan eset TH. Moodin sendiri mengesahkan bahawa TH membuat untung dan eset TH tidak digadai kepada bukan melayu (cina). Umno sial dan Pas laknat yg tabur fitnah hingga melayu2 dungu teros percaya membabi buta tohmahan yg tak berfakta tu.
Kau jgn sembang kari dan taroh racun lagi la…
Jawab lah kamu semua nanti di akhirat..tabur fitnah demi utk menumbangkan kjaan yg terdahulu yg dpt mandat rakyat PRU14

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 8:33 am

Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI.

Ustaz Syed Ali Alhadad
Ustaz Syed Ali Alhadad
17 July 2020 10:57 am
Reply to  Anonymous

Semoga Allah Azza Wajallah mengampunkan dosa dosa yang keluar dari mulut kamu,,Aamiin

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 11:07 am

Aamiinn..
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲

khatijah.nuno
khatijah.nuno
18 July 2020 1:54 am

Setuju…amin

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 July 2020 7:03 am

SEDIH JUGA LIHAT NASIB MENIMPA SI JUNNUN GILER…..SUDAHLAH MISKIN MELARAT PAPA KEDANA…..SESAT DAN SUNDAL PULA BUDI PEKERTI NYAAA…… The appointment of Mohamad Ariff Md Yusof as the Parliament Speaker was not PKR’s or DAP’s choice. It was Tun Dr Mahathir Mohamad’s choice. And Mahathir wanted Ariff so that he could block any attempt by PKR and DAP to pass a vote of no confidence against him. In fact, DAP wanted Lim Kit Siang and PKR wanted Nurul Izzah Anwar. And this is why Pakatan is upset that Ariff has been replaced — because this would make it difficult for any… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 2:26 am

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Masih juga tak dapat lena walau mata ku pejam
Lara sepi dan duri2 rindu terasa menusuk tajam
Hukum alam seperti bertindak dgn sangat kejam
Cinta suci hanya diberi sekejap untuk ku pinjam
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 2:28 am
Reply to  Anonymous

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Mmg cinta yang sejati tidak dapat nak dijual beli
Kpd Yg Maha Esa..kekasih telah dahulu kembali
Hidup terumbang ambing spt lelayang putus tali
Mengusung sepi & kerinduan terasa berat sekali
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 2:28 am
Reply to  Anonymous

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️
Teramat sukar, untuk nak lupakan cinta yg sejati
Hiba pilu & resah lara, hnya Tuhan saja mengerti
Mungkin yg telah hilang, tidak akan ku cari ganti
Biarlah saja knangan, terus Harum Subur di Hati
👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓👩‍🎓
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 2:29 am
Reply to  Anonymous

HARUM SUBUR DI HATI – BPR
Karaoke: https://youtu.be/hs6k_OebsnY

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 2:33 am
Reply to  Anonymous

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️ Di lingkaran diamku termanggu Terkenangkan kembali Saat indah aku bersamamu Dibelai cinta suci Sewaktu kelukaan hatiku Kau datang dan memberi Taburan bunga cinta sucimu Harum subur dihati Tapi kini kau pergi Tinggalkan aku sendiri Mengusir sepi, mengusir rindu Terpisah selama-lamanya Kau pergi dariku Titisan airmata dipipiku Memanjat doa suci Saat indah aku bersamamu Masih tetap di hati Cintaku masih untukmu Rinduku masih padamu Biarpun kita terpisah jiwa Namamu tetap dikalbu Kusemadikan cintaku Didalam doa kudusku Kepada Tuhan aku meminta Damailah engkau di sana Mengadap Tuhan yang Maha Esa Titisan airmata dipipiku Memanjat doa suci Saat indah aku bersamamu Masih… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 2:53 am
Reply to  Anonymous

🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕
Moga damai lah hendak nya..kekasih ku di sana
Di sisi Nya, dalm keadaan sejahtera & sempurna
Di sini, tidak sempat ku dirikan, untuk nya istana
Mungkin ada ganti nya di taman syurga nirwana
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️

Anonymous
Anonymous
16 July 2020 11:32 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Wak..anak bilis ada hati nak lagak mnjadi jerung
Kini si kedi itu lari, menyorok, mcm mengkarung
Melopong terkedu le dia tu monyok dan murung
Mulut trnganga, hingga tk sedar lalat dtg hurung
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kini Wak ke hulu ke hilir mnggulong kain sarung
Dh habis kecut, sentap, sentot dia punya burung
Btg pelir dia dah jadi serupa bakar punya terung
Itu pun kemain, dgn Kejora konon nak bertarung
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
16 July 2020 11:30 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mana dia si tua kadok..langsung tidak kelihatan?
Kemain lagi..bapok kedi itu, mengaku diri jantan
Agk nya di Hospital Sult Aminah mndpt rawatan
Atau pun, dah jadi penghuni ttp kt Tg Rambutan?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zunnun
zunnun
16 July 2020 11:07 pm

sedin jugak tengok ketua lebai lipAs asyik makan gaji buta sebagai menteri dan duta khas…

rendah sgt maruah diri….

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 11:23 pm
Reply to  zunnun

kesian Anwar tak dapat jadi Piem angkara Matdey!!!

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 8:45 am
Reply to  zunnun

Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
18 July 2020 1:59 am
Reply to  zunnun

memang dah takda maruah lagi PasU ni..dignity and intergrity dah digadai demi Mercedes, pangkat dan gaji pulohan ribu di GLC.. jgn tak tahu.. ini Parti menjual dalil dan tonggang agama…pttuui dasar Pas busok hati dan mulot. Org Kelante mentekedarah byk budu..gitu lah jadi hati..pun busok..makan benda yg berbau..makruh tu kluikot ajaran islam yg betul

Anon
Anon
16 July 2020 10:58 pm

Sedih jugak sebenarnya tengok Tun macamni. Tapi nak buat macam mana sebab mulut badan binasa.suka cakap rakyat pemalas,salahkan kerajaan dulu,”Manifesto bukan kitab suci” hmmm Tun M choose the wrong path

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 8:44 am
Reply to  Anon

Nak guna BI, tentukan grammar betul.

Kamu lepasan SJK ke?

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:57 pm

lipAs2 serangga yg suka scavenging merata2….

lebai2 lipAs tak kecuaili juga, scavenging dedak kesana kemari juga…..

melacurkan agama utk kepentingan diri semata2

maka lebai2 pAs penjenamaan lipAs juga ke?

maka melayu2 ‘islam’ puak lipAs juga ke?

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 8:45 am
Reply to  zunnun

Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI.

Anonymous
Anonymous
16 July 2020 10:54 pm

Kalau boboi masuk defend bapak dia, alamak habis luruh rambut yg dah tak berapa helai lg tu.

Kihkihkih

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:51 pm

ketua lebai lipAs si hadi awang sampai tahap wali kutub ke, hingga mampu teroping cahaya2 kebenaran?

jika benar sedemikian, perlu ape tebuk atap sana sini….

baik bersara politik jadi ahli nujum pak belalang menlik2 nasib pula dgn teropong ajaib nya….

anonymous
anonymous
16 July 2020 10:58 pm
Reply to  zunnun

Mlm jumaat pun menyondol cari cacing jugak ke? Tak memuki ke mlm ni? Atau pelior dah lembik mcm pisang salai? Pelior tak naik buat kecoh dlm blog. Potong bg anjing je pelior tu.

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 8:46 am
Reply to  zunnun

Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 10:49 pm

JUNNUN GILER YANG HIDUP MELARAT BERNASIB BAIK KERANA DITEMUI BANG NON YANG PUNYAI MINAT YANG SAMA…….. JUNNUN GILER HIDUP DI LORONG SEMPIT DI BAWAH CAHAYA MALAP MENCARI SESUAP NASI DENGAN TAHAN JUBO….. JUNNUN GILER KINI HIDUP BERGANTUNG DENGAN HORMONE REPLACEMENT THERAPY…… JUNNUN GILER SUDAH HILANG KEPALA BUTUH AKIBAT IKUT NAFSU TRANSGENDER……. JUNNUN GILER SUDAH DIRASUK IBLIS MENGAKU DIRINYA TUHAN…… SETENGAH JAM JUNNUN GILER SEMBAH IBLIS DALAM JAMBAN…..KENAPA SEKEJAP SANGAT…… IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila… Read more »

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:45 pm

kan ketua lebai lipAs yg teruja sgn cadangan si assmin ketika assmin kunjungi nya di nganu utk menjayakan kerajaan melayu2 islam?

lalu dgn cepat ketua parti lipAs si hadi awang membuka langkah silat nya utk memujuk mahathir juga?

silap mahathir, anwar sentiasa seteru nya sedangkan yg lain kerap main belakang nya tertalu2 tak mengape ke?

Anonymous
Anonymous
17 July 2020 8:47 am
Reply to  zunnun

Mesej ini di ulang selagi zunnun pukimak tidak blogging with decorum and decency.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA CAKAP TAK SENONOH DAN/ATAU GUNA BAHASA KOTOR) MENGHASUT MELAYU. BEDEBAH DIA.

Mengguna istilah “melayu2 ‘islam”, konon nya ada Melayu yang tidak Islam. PUKIMAK DIA.

JAHAT ZUNNUN PUKIMAK NIH. MESTI DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DISINI.

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:42 pm

baik tun letak jawatan parlimen langkawi bersara…duk berehat ngan anak cucu…beribadat selagi masih diberi nyawa…tun ni baguih tapi kadang menyakitkan hati..biasalah orang tua…dah lah tun jom p masjid….

Anonymous
Anonymous
16 July 2020 11:14 pm
Reply to  Kunta Kunte

Kunta Kunte,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Buknnya dia nak pikir, nk pegi ke Mekah buat haji
Dh lah masa dlm PH, dgn rkyat dia mungkir janji
Klu lawat lmn YouTube..merata-rata netizen keji
Kat dlm parlimen pulak teruk dia kena balun taji
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
16 July 2020 11:15 pm
Reply to  Anonymous

Kunta Kunte,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Buknnya dia nk pikir, nk pegi ke Mekah buat haji
Dh lah masa dlm PH, dgn rkyat dia mungkir janji
Klu lawat lmn YouTube..merata-rata netizen keji
Kat dlm parlimen pulak teruk dia kena balun taji
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 10:39 pm

JUNNUN GILER HIDUP DI LORONG SEMPIT DI BAWAH CAHAYA MALAP MENCARI SESUAP NASI DENGAN TAHAN JUBO….. JUNNUN GILER KINI HIDUP BERGANTUNG DENGAN HORMONE REPLACEMENT THERAPY…… JUNNUN GILER SUDAH HILANG KEPALA BUTUH AKIBAT IKUT NAFSU TRANSGENDER……. JUNNUN GILER SUDAH DIRASUK IBLIS MENGAKU DIRINYA TUHAN…… SETENGAH JAM JUNNUN GILER SEMBAH IBLIS DALAM JAMBAN…..KENAPA SEKEJAP SANGAT…… IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) sehingga mendorong Tun Dr.Mahathir Mohamad yang tidak mahu menyerahkan jawatan… Read more »

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:38 pm

Nmpk sngt2 Atok tercunggap2 dlm dewan ni. rehatlah tok..😘

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:38 pm

atau gara2 melayu2 utk kemudikan mereka lebih islam dari yg lain?

atau gara2 melayu2 islam yg merasakan mereka terlebih melayu dari yg lain….

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:36 pm

Sblm pru14 aritu dh ada video DAP mengaku yg tun hanya jd kambing hitam.

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:35 pm

lebai lipAs si anak aziz mAt kata tuhan mencarut, maka lipAs2 semua gemar “barua” sana sini pula….

tuhan dah jadu hamba kpd emosi nya ke? tapi “barua” sana sini, ucapan “barua” itu tuhan mereka ke?

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:34 pm

Gara gara tun m..semua ph terlingkup..

Hantu
Hantu
16 July 2020 10:48 pm
Reply to  Kunta Kunte

Betoi nooooo

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:29 pm

kesian ketua parti lipAs, dulu waktu bN memerintah ruu 355 di bawa ke parlimen….

kini dgn pN, teragak2 utk membawa akan nya ngape pula? helah ‘islam’ terbaharu ke? atau ‘rasullulah’ yg di mimpikan tidak mengalakan utk berbuat sedemikian ?

Anonymous
Anonymous
16 July 2020 10:29 pm

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Atok panik, kerna kali pertama, hadapi serangan
Dia terpaksa mempertahankan diri keseorangan
Anak, si Boboi pun takut..tampil bgi pertolongan
Rkyat yang lihat, hanya ketawa, bertepuk tangan
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 10:28 pm

JUNNUN GILER KINI HIDUP BERGANTUNG DENGAN HORMONE REPLACEMENT THERAPY…… JUNNUN GILER SUDAH HILANG KEPALA BUTUH AKIBAT IKUT NAFSU TRANSGENDER……. JUNNUN GILER SUDAH DIRASUK IBLIS MENGAKU DIRINYA TUHAN…… SETENGAH JAM JUNNUN GILER SEMBAH IBLIS DALAM JAMBAN…..KENAPA SEKEJAP SANGAT…… IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) sehingga mendorong Tun Dr.Mahathir Mohamad yang tidak mahu menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadikan ia alasan untuk meletakkan jawatan. Tindakan Dr. Mahathir… Read more »

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:28 pm

Tun dh Tua..tgglkan laa Politik…duduk bhgia di rumah dgn Tun Siti Asmah …

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:25 pm

blh ke ketua parti lipAs berhenti makan gaji buta?

seperti membabi”buta” dgn seketul daging babi nya hingga membawa mati di memali?

arau kwtua parti lipAs dah buta?

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:25 pm

Kesian tun kena hentam keliling baik kerajaan mahupun pembangkang… dah macam kera sumbang pulak
Itu pun baru hari pertama belum lg hari2 mendatang
Anak2 tak kesian ke tengok daddy cam tu ? Cukup2 la ..dah sampai masanya daddy utk bersara..

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:21 pm

tapi blh ke si lipAs2 khalil dan si zainab beritahu ayah dan duami lipAs mereka bahawa majan gaji “buta” itu hina di sisi tuhan?

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:22 pm
Reply to  zunnun

duami – suami

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 10:13 pm

Mukhriz… Beritahu mak kamu… Agar nasihat ayah kamu berehat dan bersara. Wahai anak2 tun mahathir… Nasihati bapa kamu agar bersara. Tak kesian ke kamu tgk wahai ayah kamu… Wahai anak2 tun. Tak sanggup saya tgk… Kesian sgt2. Kenapa tun sokong DAP… tak boleh nak brain …

khatijah.nuno
khatijah.nuno
18 July 2020 2:04 am
Reply to  Kunta Kunte

Tun sokong DAP sbb DAP tak rompak harta dan songlap dana negara mcam Najib dan umno, mic, Mca, Gerakan.
DAP have diginity and intergrity compared to Pirate Party Tupperware mcam Umno dan BN.faham??!!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 10:12 pm

JUNNUN GILER SUDAH HILANG KEPALA BUTUH AKIBAT IKUT NAFSU TRANSGENDER……. JUNNUN GILER SUDAH DIRASUK IBLIS MENGAKU DIRINYA TUHAN…… SETENGAH JAM JUNNUN GILER SEMBAH IBLIS DALAM JAMBAN…..KENAPA SEKEJAP SANGAT…… IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) sehingga mendorong Tun Dr.Mahathir Mohamad yang tidak mahu menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadikan ia alasan untuk meletakkan jawatan. Tindakan Dr. Mahathir yang ketika itu merupakan Pengerusi Bersatu telah menyebabkan Kerajaan… Read more »

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:12 pm

tapi blh ke ketua lebai lipAs hadi awang menunjukan keiklasan sedangkan diri sedang makan gaji buta yg di berikan olwh si Moo?

mem”babi”buta dgn seketul daging babi nya dan makan gaji buta membawa maksud ape?

kan tabii scavenging merata2 sana sini, seperti serangga lipAs sj…

zunnun
zunnun
16 July 2020 10:05 pm

ketua lebai lipAs hadi awang dah tunjukan keiklasan nya utk mem0hon maaf dgn amanat se ketul daging babi nya dgn men”babi”buta kapir sana sini hingga,tergolek2 mati di memali?

sebelum melihat kesalah orang lain, cuba2 menlihat kesundalan diri dulu….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 9:39 pm

TOK MUDIN BELUM BUKTI KEIKHLASAN DALAM PN……. Pemuda UMNO Serah Memorandum Gesa Tubuh RCI Tabung Haji…….. (Suara Merdeka) – PERGERAKAN Pemuda UMNO menyerahkan memorandum meminta kerajaan segera menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat isu-isu melibatkan Tabung Haji. Memorandum tersebut diserahkan oleh Ketuanya, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Asyraf Wajdi berkata, RCI tersebut boleh menyiasat segala tuduhan salah-laku dan penyelewengan terhadap Kerajaan BN dan PH sehinggalah Kerajaan PN berkaitan Tabung Haji. “Malah keyakinan dan kepercayaan rakyat dan umat Islam terutamanya para pendeposit boleh dikembalikan apabila bukan sahaja… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
18 July 2020 2:05 am

Tuduhan apa penjilat woi..dah mmng UMno dan Najib, Azeez bedal duit TH…lagi nk sembang kari basi kat sini

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 9:33 pm

The appointment of Mohamad Ariff Md Yusof as the Parliament Speaker was not PKR’s or DAP’s choice. It was Tun Dr Mahathir Mohamad’s choice. And Mahathir wanted Ariff so that he could block any attempt by PKR and DAP to pass a vote of no confidence against him. In fact, DAP wanted Lim Kit Siang and PKR wanted Nurul Izzah Anwar. And this is why Pakatan is upset that Ariff has been replaced — because this would make it difficult for any attempt of a vote of no confidence against Prime Minister Muhyiddin Yassin.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 9:30 pm

JUNNUN GILER SUDAH DIRASUK IBLIS MENGAKU DIRINYA TUHAN…… SETENGAH JAM JUNNUN GILER SEMBAH IBLIS DALAM JAMBAN…..KENAPA SEKEJAP SANGAT…… IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) sehingga mendorong Tun Dr.Mahathir Mohamad yang tidak mahu menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadikan ia alasan untuk meletakkan jawatan. Tindakan Dr. Mahathir yang ketika itu merupakan Pengerusi Bersatu telah menyebabkan Kerajaan PH tumbang selepas 22 bulan memerintah. Bagi menyelamatkan negara yang… Read more »

zunnun
zunnun
16 July 2020 8:57 pm

antara muslihat mahathir dgn muslihat lebai lipAs hadi awang yg mana bawa kematia. tergplek di memali?

antara muslihat mahathir dan lebai lipAs hadi awang, yg mana mencanang merata2 dgn mimpi ‘rasullulah’ nya dgn tercetus tebuk atap dan penjenamaan melayu2 ‘islam’ pula?

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 8:53 pm

Alahai Tun dah 95 tahun, usahlah fikir lagi soal politik.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 8:53 pm

PH BERTUNJANGKAN BANI YAKJUJ MAKJUJ…… Orang Melayu yang mengaku Melayu akan dipanggil rasis. Inilah strategi Pakatan Harapan, terutama sekali golongan yang bukan Melayu, untuk membuatkan orang Melayu malu nak mengaku Melayu. Sekiranya orang Melayu bersemangat dengan keMelayuan mereka, maka Melayu akan bersatu di bawah Perikatan Nasional dan ini bermakna sukar untuk Pakatan Harapan memenangi pilihanraya. UMNO DAN PARTY KADOK REPTILE BUBAR SELESAI SEMUA MASALAH…..SEMUA MASUK PAS ….HADI PM9….. Kejayaan Tukar Speaker Bukti Agong Betul……. Timmy Say, FMT Ketika Agong membuat keputusan bahawa Muhyiddin Yassin mempunyai sokongan majoriti lalu diangkat menjadi perdana menteri susulan tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan ekoran perletakan jawatan… Read more »

Kunta Kunte
Kunta Kunte
16 July 2020 8:41 pm

Rezqeen Hill : Jangan tertipu dengan muslihat Dr. Mahathir Mohamad Ramai yang marah terhadap Ahli² Parlimen yang bertalu² menyerang Tun M di Dewan Rakyat pada hari pertama sidang tersebut. Body language Tun M ketika itu menunjukkan dirinya begitu lemah dan tak berdaya melawan kembali pelbagai bentuk serangan. Namun jangan mudah tertipu dengan respon balas Tun M ini. Dia boleh buat orang merasa simpati pada dirinya. Kita boleh buat dia terduduk kerana itulah cara dia meraih perhatian. Seolah² orang tua sedang dibuli di sini. Tetapi jangan lupa apabila dia berkuasa, dia boleh buat lebih ramai orang terduduk dan tersandar disebabkan pelbagai… Read more »

zunnun
zunnun
16 July 2020 8:32 pm

orang melayu ‘islam’ ke yg di maksudkan?

malu2 pulak lipAs si hadi awang nih bicara?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 8:24 pm

Orang Melayu yang mengaku Melayu akan dipanggil rasis. Inilah strategi Pakatan Harapan, terutama sekali golongan yang bukan Melayu, untuk membuatkan orang Melayu malu nak mengaku Melayu. Sekiranya orang Melayu bersemangat dengan keMelayuan mereka, maka Melayu akan bersatu di bawah Perikatan Nasional dan ini bermakna sukar untuk Pakatan Harapan memenangi pilihanraya. UMNO DAN PARTY KADOK REPTILE BUBAR SELESAI SEMUA MASALAH…..SEMUA MASUK PAS ….HADI PM9….. Kejayaan Tukar Speaker Bukti Agong Betul……. Timmy Say, FMT Ketika Agong membuat keputusan bahawa Muhyiddin Yassin mempunyai sokongan majoriti lalu diangkat menjadi perdana menteri susulan tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan ekoran perletakan jawatan Dr Mahathir Mohamad sebagai PM,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 8:18 pm

KLEPTOKRAT TETAP PILIHAN TONG M SEBAGAI PM9….. Shafie kantoi surat ‘projek kroni’ didedah Najib tular sejak 2016 bukan kerana sebab bakal PM-9…….. 1. Shafie Apdal melalui portal Malaysiakini berkata beliau menjadi sasaran serangan Najib Razak apabila bekas perdana menteri itu membocorkan beberapa surat berkaitan projek kerajaan suatu masa dulu. 2. Shafie percaya tindakan berkenaan diambil Najib selepas namanya disebut sebagai calon perdana menteri daripada pembangkang. “Agaknya dia bimbang apabila Dr Mahathir (Mohamad) menyebut nama saya sebagai calon perdana menteri kesembilan. Hal sebegitu tidak pernah berlaku (sebelum ini). shafie perasan Ye ke tidak pernah berlaku didedahkan surat projek 2013 itu? surat… Read more »

zunnun
zunnun
16 July 2020 8:09 pm

dah betulkan doa iftitah dan syahadah dlm solat blum?

atau terus menerus dgn kesundalan yg di ajar oleh ketua lipAs dan lebai2 lipAs kamu semua?

ape nak jadi dgn kesundalan lipAs2 dgn pwnjenamaan melayu2 ‘islam’ mereka….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 8:07 pm

UMNO DAN PARTY KADOK REPTILE BUBAR SELESAI SEMUA MASALAH…..SEMUA MASUK PAS ….HADI PM9….. Kejayaan Tukar Speaker Bukti Agong Betul……. Timmy Say, FMT Ketika Agong membuat keputusan bahawa Muhyiddin Yassin mempunyai sokongan majoriti lalu diangkat menjadi perdana menteri susulan tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan ekoran perletakan jawatan Dr Mahathir Mohamad sebagai PM, ada yang mempertikaikannya. Kejayaan usul Muhyiddin untuk menukar Speaker Dewan Rakyat, Ariff Yusof dengan bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Azhar Azizan Harun semalam dengan undian 111 ke 109 membuktikan Agong bertindak secara tepat. Ini kerana sememangnya Muhyiddin mempunyai majoriti di parlimen, walaupun majoriti itu sangat tipis. Ini juga membuktikan dakwaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 7:59 pm

SETENGAH JAM JUNNUN GILER SEMBAH IBLIS DALAM JAMBAN…..KENAPA SEKEJAP SANGAT…… IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) sehingga mendorong Tun Dr.Mahathir Mohamad yang tidak mahu menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadikan ia alasan untuk meletakkan jawatan. Tindakan Dr. Mahathir yang ketika itu merupakan Pengerusi Bersatu telah menyebabkan Kerajaan PH tumbang selepas 22 bulan memerintah. Bagi menyelamatkan negara yang sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19, Presiden Bersatu, Tan… Read more »

zunnun
zunnun
16 July 2020 7:35 pm

menteri agama pN masih ada credential dgn anjakan doa selepAs zuhur serentak?

mana yg menteri agama nih belajar ‘islam’ nya?

cuba tanya perbezaan kalam tuhan 163 dari Al Na’am dgn doa iftitah yg di lafazkan dlm salah yg di dirikan?

kesundalan bermula dari siape?

zunnun
zunnun
16 July 2020 6:58 pm

iblis yg mendatangi ketua lipAs dlm mimpi ‘rasullulah” nya kini tegar keiblisan mereka dari hasil pembelajaran dan pendewaan yg di turunkan kpd kaum2 lipAs melayu2 ‘islam nya

saba sini allah maha melihat dan mendengar tapi allah mereka dah bisu tak berkata2 ke?

hadi oh hadi, kao menunggang air kencing rosmah atau kau menyusu dgn lidah dan bibir ketika puki nya terngagga?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 6:41 pm

IBLIS TENGAH TUNGGU JUNNUN GILER DALAM JAMBAN….NANTI DAPAT HASUTAN JAHAT DIA MASUK SINI LAGI…… Pandai-Pandailah ‘Jaga Mulut’, Kalau Tidak Mahu PN Bergolak…….. Zulkiflee Baka, Edisi 9 PERIKATAN Nasional (PN) ditubuhkan apabila Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan (PH) sehingga mendorong Tun Dr.Mahathir Mohamad yang tidak mahu menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadikan ia alasan untuk meletakkan jawatan. Tindakan Dr. Mahathir yang ketika itu merupakan Pengerusi Bersatu telah menyebabkan Kerajaan PH tumbang selepas 22 bulan memerintah. Bagi menyelamatkan negara yang sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19, Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin bergabung bersama UMNO dan Pas menubuhkan Perikatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 July 2020 6:31 pm

MASA SEMBAH IBLIS DAH SAMPAI TENGAH MASUK JAMBAN KE TUUU…… JUNNUN GILER BERLAGAK JADI TUHAN…… JUNNUN BOLEH NAMPAK HANTU SEBAB DIA PUN SALAH SEKOR HANTU……. SAT LAGI JUNNUN GILER NAK MASUK JAMBAN BUAT RITUAL LUMUR TAIK SELURUH BADAN……. PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT BILA SEMBAHYANG PAKAI NIAT TAPI BILA BERJUBO TAK ADA NIAT……. Sarawak Report’s Orgy Of Lies And Innuendoes…….. And let us not also forget Sarawak Report’s allegation that Najib Tun Razak was behind the murder of Kevin Morais and that he was murdered because he was involved in the 1MDB investigation. That story has now been proven false. Kevin Morais… Read more »