USUL MENUKAR SPEAKER TERKANDUNG RAHMAT TERSEMBUNYI BUAT UMNO

Usul menukar Speaker yang akan dibawa oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dalam Sidang Parlimen esok adalah juga peluang terbuka dengan maksud yang berbeza kepada beberapa pihak yang lain.

Bagi Muhyiddin, tujuannya mengemukakan usul tersebut pastilah dengan maksud yang jelas iaitu untuk memastikan sebarang cubaan menggugat kedudukannya dalam Parlimen tidak berlaku lagi.

Pastilah, keyakinan Muhyiddin membawa usul itu kerana beliau percaya majoriti benar-benar berada di pihaknya.

Begitu pun, berdasarkan kedudukan majoriti yang dimilikinya masih samar-samar dan mereka yang berada dalam kerajaan berbalah sesama sendiri tidak sudah-sudah, semua seperti tidak pasti bagi Muhyiddin.

Tetapi, beliau juga tiada pilihan kerana mengekalkan Mohamad Ariff Md Yusoff lagi sebagai Speaker, jauh lebih bahaya baginya.

Bagi blok pembangkang, kedudukan mereka juga adalah pasti iaitu menolak usul Muhyiddin itu kerana sekaligus inilah peluang terbaik untuk menjatuhkan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Walaupun blok pembangkang nampak berpecah dan tidak sealiran, mereka dipercayai akan bersatu untuk mengekalkan lagi Mohamad Ariff dalam undian esok.

Jika blok pembangkang berjaya mengekalkan Speaker dalam undian esok, ia bermakna usul Muhyiddin adalah tewas dan alamat awal yang tidak baik baginya.

Dengan gagal menukar Speaker pilihannya, bermakna Muhyiddin tiada lagi sokongan dalam Parlimen dan Perdana Menteri yang tiada sokongan dalam Parlimen adalah tidak bermoral untuk terus kekal memegang jawatan tersebut.

Dalam keadaan begitu, walaupun tidak semestinya, Muhyiddin mesti berundur atau meletakkan jawatannya dengan segera.

Kalau pun beliau tidak meletakkan jawatan, Mohamad Ariff yang gagal disingkir itu tentunya akan mempercepatkan usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin yang mana usul tersebut telah pun diterima untuk dibentangkan dan diletakkan dalam Aturan Mesyuarat No 27.

Hanya jika Azhar Azizan Harun yang terpilih sebagai Speaker Parlimen yang baru menggantikan Mohamad Ariff, barulah besar kemungkinan usul undi tidak percaya itu akan dilengah-lengahkan seperti usul RUU355 atau dibatalkan terus akhirnya.

Namun, jika Speaker baru mahu memberi ruang juga kepada usul tersebut dibentangkan, ia tidaklah lagi merupakan keadaan yang membimbangkan buatnMuhyiddin.

Kejayaan dalam usul menukar Speaker adalah bayangan Muhyiddin tetap mempunyai sokongan majoriti dalam usul undi tidak percaya terhadapnya.

Lantaran itu, mahu tidak mahu, PH dan blok bebas mesti bersatu hati, sambil berusaha mendapatkan sokongan pihak lain, termasuk daripada kerajaan, dalam menentang usul menukar Speaker esok nanti.

Di situlah peluang paling terbuka untuk menjatuhkan Muhyiddin dan mengembalikan mandat rakyat kepada PH.

Selepas berjaya, berundinglah elok-elok siapa yang harus jadi Perdana Menteri. Yang penting, jatuhkan Muhyiddin dulu.

Bagi pihak dalam kerajaan, khususnya UMNO yang ternampak begitu mahukan pilihanraya mengejut diadakan, undian dalam usul menukar Speaker esok juga merupakan peluang terbaik untuk mencapai tujuan tersebut.

Jika UMNO bersama Pas dalam Muafakat Nasional benar-benar yakin mampu mengambil alih kerajaan dalam pilihanraya mengejut dan mahu menghentikan perbalahan dengan Bersatu, terutama berhubung pengagihan kerusi, mereka mesti memilih untuk tidak menyokong usul Muhyiddin itu.

Apabila usul Muhyiddin kalah dan ternampak pihak dalam kerajaan sendiri tidak menyokongnya, beliau tidak mempunyai pilihan lain selain harus membubarkan Parlimen.

Maka dengan itu, tercapailah hasrat UMNO untuk pilihanraya mengejut diadakan segera.

Kiranya UMNO terus menyokong usul Muhyiddin, kerajaan PN berpotensi dapat dikekalkan sehingga tahun 2023 dan keadaan itu tidak baik buat UMNO dari segi pengagihan kerusi antara mereka dengan Bersatu.

Muhyiddin akan mempunyai cukup masa mengukuhkan Bersatu, malah dengan kedudukannya sebagai Perdana Menteri juga membolehkan beliau memberi lebih tekanan kepada UMNO dalam menuntut pembahagian lebih kerusi untuk ditandingi bagi partinya.

Sehingga tahun 2023 juga mungkin membuatkan ramai pemimpin UMNO yang ada kes mahkamah sekarang sudah didapati bersalah, tidak mustahil sebahagiannya telah menghuni penjara, maka di mana lagi kedudukan UMNO ketika itu.

Berlengah sehingga 2023 bukanlah pilihan yang baik bagi UMNO. (Shahbudindotcom 12/07/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 12 July 2020 — 2:40 pm
Subscribe
Notify of
guest
135 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
13 July 2020 8:17 pm

KALAU PH TAK TENTUKAN SIAPA PM KENALAH BAGI DR MANDELIAR….MAU KE SI BANDUAN LIWAT TU…… DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON MENIPU MELAYU DAN PERALAT AGAMA DEMI KEPENTINGAN KRONI DAN KUASA…… TEPAT SEKALI KEPUTUSAN AGONG…. JANGAN LAH PHD4PIG SALAH KAN AGONG SELEPAS INI…… In Defence Of PAS-Run States…….. Siew Loon Teoh and many of her ilk (orang-orang yang sewaktu dengannya) comment without understanding the background. To Siew Loon Teoh and many of her ilk, if a gorgeous woman gets raped, it is her fault for looking so gorgeous and for not covering up like the women in Afghanistan. Why show your… Read more »

ken
ken
13 July 2020 1:40 pm

Pembangkang harus bersatu. Soal siap PM bukan penting buat masa sekarang. Tak perlu buang masa dalam isu ini. Mantapkan barisan pembangkang dan beruanglah dengan SATU suara. Negara didahulukan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
13 July 2020 9:36 am

JUNNUN GILER BERGURU DENGAN AYAH PIN DAN HASSAN ANAK RIMAU…… JUNNUN GILER IBLIS LAKNAT SESAT SUNDAL …. SYAITAN NI MENGAMUK BELAH PAGI….. ‘Parlimen terpaksa bubar jika usul Muhyiddin tukar speaker, timb speaker gagal’…….. Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki berkata sekiranya usul Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk menggantikan speaker dan timbalan speaker Dewan Rakyat esok gagal, parlimen terpaksa dibubarkan. Asyraf berkata demikian merujuk kepada empat usul Muhyiddin di Dewan Rakyat esok, iaitu untuk menyingkirkan Mohamad Ariff Md Yusof sebagai speaker, kemudian menggantinya dengan Azhar Azizan Harun, usul menyingkirkan Ahli Parlimen Teluk Intan Nga Kor Ming sebagai timbalan speaker dan kemudian… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 7:59 am

๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
Wak Nyah pergi tidak meninggalkan apa2 pesan
Dah cari..kat blog KD & Annie pun tk dpt dikesan
Tak kan le begitu lama, Wak koma atau pengsan
Apa, dia kini kat dlm tanah berteman batu nisan?
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
Menjadi juga Kejora guna jarak jauh punya jurus
Wak Nyah bkn hanya pengsan tapi dah gol terus
Dia pergi tak sempat bertemu dgn jalan yg lurus
Tg tinggal kenangan, hanya lah bau kapur barus
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

zunnun
zunnun
13 July 2020 7:54 am

lebai2 lipAs dgm baangga memberi tahu mereka dan ada teropong ajaib blh melihat cahaya kebenaran…

aduh aduh haiii

lebai2 lipAs dari tabii menjilat2 puki kini terlebihi memuki sana sini ke?

Yg Melihat Siape? Tapi bila sampai tahap makam Maha Melihat & Maha Mengetahui, yg melihat itu siape?

tok seh menyundal dgn pengakuan teropong2, binasakan ke”aku”an diri, amalkan selalu, biarkan tuhan yg melihat, berkata2 dan mendengar….

tuhan tak jauh pun, dan jika tuhan dah ‘mati’ kerana asyik memuki sana sini, hidupkan tuhan kembali…

melayu2 penjenamaan lebai lipAs hadi, yg asyik keldaikan islam sbb kepentingan apo?

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 7:46 am

๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
Wak Nyah pergi tidak meninggalkan apa2 pesan
Dah cari..kat blog KD & Annie pun tk dpt dikesan
Tak kan le begitu lama Wak koma atau pengsan
Apa, dia kini kat dlm tanah, berteman batu nisan?
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

zunnun
zunnun
13 July 2020 7:43 am

Oops telupo den nak bagitahu kek saudagar tahu…

persembahan apo pulak yg nak di sombahkan kek tuhan ketika menyombah?

mulut dok gamit2 bacaan asyik mendengar nahu & balaro je ko?

kan kalam tuhan nya, ngape tak membiarkan tuhan yg berkato2…

kan itu sifat tuhan, bahawa tuhan berkato2….

Oops ketika muaFUCKat di resmikan di pwtc, byak yg menangis2 sobek apo?

terlebih minum hidangan air puki rosmah ko?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
13 July 2020 7:23 am

JUNNUN GILER IBLIS LAKNAT SESAT SUNDAL …. SYAITAN NI MENGAMUK BELAH PAGI….. ‘Parlimen terpaksa bubar jika usul Muhyiddin tukar speaker, timb speaker gagal’…….. Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki berkata sekiranya usul Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk menggantikan speaker dan timbalan speaker Dewan Rakyat esok gagal, parlimen terpaksa dibubarkan. Asyraf berkata demikian merujuk kepada empat usul Muhyiddin di Dewan Rakyat esok, iaitu untuk menyingkirkan Mohamad Ariff Md Yusof sebagai speaker, kemudian menggantinya dengan Azhar Azizan Harun, usul menyingkirkan Ahli Parlimen Teluk Intan Nga Kor Ming sebagai timbalan speaker dan kemudian menggantikannya dengan Ahli Parlimen Pegerang, Azalina Othman. “Jika gagal, bermakna… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 6:05 am

Ingatkan nak komen mana yang perlu di sana sini saja.

Tapi masuk sini saja dah nampak DAP DIRTY OLD MAN ZUNUN THE LANUN (PANGKAT DI NAIKKAN KPD PUKIMAK BILA DIA GUNA BAHASA KOTOR). Dia menyundalkan diri nya, seperti biasa.

Maka perlu lah persundalkan dia sebanyak yang boleh supaya dia kurang menyundal di sini.

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 5:29 am

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kejora trbangun tdi..kerna dikejutkan dek mimpi
Mimpi tampor Wak Nyah, Atok pnya kerbau sapi
Dia tk lwn pun..sebalik nya hanya diam menyepi
Kesian Kejora tengok airmatanya meleleh di pipi
๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 5:45 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ
Sebenarnya..lebih awal lgi tadi Kejora dh terjaga
Si dara, bekas kekasih pun Kejora termimpi juga
Kejora mimpi kami brtemu, dlm taman di syurga
Tak tahu, entah bila ler sakit rindu lara ni nk lega
๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ

zunnun
zunnun
13 July 2020 5:21 am

betul ke stu kesundalan lebai lipAs si hadi awang mimpi “rasullulah” nya? wajah terperi si hadi awang itu siape pula yg dok asyik mendewa2kan si muhammad sj? bebal sgt dah tua asyik menyundal2 dgn agama sesat nya, bahawa kenabiann muhammad itu amat berbeza dgn si muhammad nya.. tapi bila pula kenabian muhammad menyamai si muhammad pula? bila si muhammad membengkok kebinasaan ke”aku”an nya… kan itu yg tuhan perkatakan kpd si musa sebelum nya, utk menyatakan kenabian nya ….. islam bukan kepunyaan mak bpak sesiape, jauh sekali kepunyaan si lebai lipAs hadi awang dgn penjenamaan ‘melayu2 islam’ nya mau pun si… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 6:16 am
Reply to  zunnun

Aku bukan ahli atau penyokong PAS. Tapi aku anti-DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT DI NAIKKAN KPD ZUNNUN PUKIMAK BILA DIA MENGGUNA BAHASA KOTOR).

ZUNNUN PUKIMAK INI MENGHASUT AGAMA ISLAM, PERSENDAKAN NABI MUHAMMAD.

Dia keluar dari puki emak nya yang di sondol bertalu talu dek Bang Ali.

9 bulan kemudian keluarlah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN.

Maka biadab dan kurang ajar lah dia.

zunnun
zunnun
13 July 2020 5:04 am

lebai2 lipAS, kubu kitab yg di istilah kalam tuhan itu, dengar ke tuhan berkata2 yg suara aktif Nya? mcm mana blh mendengar kata2 aktif tuhan nya sedangkan lebai2 lipAs yg terlebih bersuara dari tuhan yg ingin berkata… terlebih2 “over” dgn menjual ayat2 khadam utk memberi kepentingan makna dari kebenaran tuhan yg sentiasa mengajar ilmu pena Nya… maka bagaimana cara nya? ngape tak biarkan tuhan sj yg berkaya2, dgn melepaskan kepentingan dan matikan ke”aku”an ? kan itu yg tuhan sampaikan kpd musa ketika ingin melihat tuhan nya… kan itu yg si muhammad tertunggu kedatangan suara kalam nya selepas peristiwa di gua… Read more »

zunnun
zunnun
13 July 2020 5:45 am
Reply to  zunnun

berkaya2 – berkata2

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 6:22 am
Reply to  zunnun

Masih lagi menghasut (seditious to) agama Islam si DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT DI NAIKKAN KPD ZUNNUN PUKIMAK BILA DIA MENGGUNA BAHASA KOTOR).

Selagi ada jenis ini, tak akan aman sentosa negara ini. Harap tidak akan berlaku lagi pergaduhan kaum seperti 13 Mei 1969 dulu.

DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN ini perlu di heret ke Balai Polis, di lokap, kemudian di heret ke mahkamah dan di tuduh di bawah Akta yang ada kaitan dengan hasutan.

zunnun
zunnun
13 July 2020 4:34 am

Genesis of Creation

fallacy #1

si kote dan si puki melihat anak yg di lahirkan amat berlainan dari kedua mereka, dari pasangan melayu2 tapi anak bermirip negro rambut kerinting pula, maka si jantan terpingga2 memikir akan nya…

creator tidak selari dgn apa yg di created.

Genesis Creation memerlukan Creator = Created utk meneruskan penguasaan dan kesinabungan….

tuhan sedemikian juga, dgn berkata…

AKU yg zahir (Creator) AKU yg bathin (created)

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 6:26 am
Reply to  zunnun

Malang sangat kote dan puki emak si DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN ini telah berjumpa, mengeluarkan anak haram ini.

Sibuk dengan cerita Creator dia – lantak lah, asalkan tidak menghasut.

zunnun
zunnun
13 July 2020 4:24 am

usul utk menukar Speaker akan berjaya di lakukan oleh kerajaan si Moo dgn tiada masaalah yg timbul tapi bN ada meletakan syarat2 tertentu kpd si Moo dan lebai2 lipAS di lihat lebih bersama si MOO dari bersama bN utk perkukuhkan muaFUCKat… maka muaFUCKat perlahan2 ‘drift apart’ bilamana umNO meletak2 syrat utk tidak memberi kerusi2 mereka kpd bersatu dan assmin cartel… ini akan menjadi satu isu perbalahan antara bersatu si Moo, lipAS dan omNO berterusan… di sebelah isle pula, permasaalahan si mahahir dgn anwar juga akan berterusan dan bersama warisan, mahathir akan jadikan mereka satu ‘political broker’ utk kedua pihak, pN… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 6:31 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT AKAN DINAIKKAN KPD PUKIMAK BILA DIA GUNA BAHASA KOTOR) GUNAKAN KATA2 FUCK PULAK.

Demikianlah bia dia tidak dibimbing emak bapak nya di masa kecil. Emak bapak nya amat sibut FUCK pagi petang siang malam, takda masa membimbing nya adab sopan.

Mempersendakan โ€œmelayu2 islamโ€. Nyata dia si mata sepet kafir harbi.

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 11:59 pm

๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
Entah kenapa mata ini terlalu sukar nak dipejam
Duri-duri rindu, bagai menusuk di hati dgn tajam
Seperti hukum alam telah bertindak bgitu kejam
Cinta yg sejati..hanya sekejap saja diberi pinjam
โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:00 am
Reply to  Anonymous

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ
Biar pun cinta dh tiada, bahangnya ttp bergelora
Mmg amat sukar sekali, untk melupakan si dara
Siang mlm..diri dihimpit kesepian dan rindu lara
Yng jadi peneman sepi hanyalah sebuah pusara
๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ๐Ÿ‘ณ

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:01 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
Kini hidup hanya bertemankan lara sepi & derita
Diri terpaksa redha..dgn pemergian, org tercinta
Si dia dah lbih dahulu meninggalkan alam nyata
Hanya doa..yg dapat mengiringi cinta & air mata
๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:02 am
Reply to  Anonymous

CINTA DAN AIR MATA โ€“ CRK Karaoke: https://youtu.be/X_Kes6stUxs โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ Sungguh ku begini Ketandusan rindu ini Mengapa ku mencari Sang penghuni syurga jiwa Berdendang suara mengusap kalbu Ku lemas dalam terpesona Kehadiran mu menerajang kekusutan Yang lama terdapat di sini Bagai telah dijanji Termakbullah mimpi-mimpi Dan hujan ku mentari Terciptalah sang pelangi Irama lagu silam mewarnakan Idaman kalbu kesampaian Bulan memancar cahaya tanda reda Ikatan percintaan kita Kini tercapai sudah mahkota insani Takkan bermakna benih pastikan menjadi Kerana Yang Maha Kuasa lebih menyayangi Dikau pergi tanpa pesan Tinggalkan ku dalam kepasrahan Cinta ku yang suci bagai tak kesampaian Terputus di tengah… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:13 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“๐Ÿ‘ฉโ€๐ŸŽ“
Utk melupakan si dia, mmg nya tersangat susah
Bila mlm tiba saja..mulalah hati dihimpit gelisah
Kekadang, tidak terasa pun..pipi ini tetiba basah
Apakan daya dh takdir, pusara menjadi pemisah
๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 11:39 pm

KLU TAKUT OMBAK USAH BERUMAH TEPI PANTAI:

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Wak Kadok kemain konon PH haprak punya otai
Tpi di dpannya Kejora pnglima harimau berantai
Teruk parah ler Wak dgn Kejora asyik kna bantai
Blh dikatakan, setiap hari menyembam ke lantai
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kejora berpantun madah jer, dgn relaks & santai
Itu pun Wak teruk lunyai jdi serupa sambal petai
Btg pelir dia sentot masuk dah tak lagi berjuntai
Kini, Wak tk berani lgi msuk, dr luar je mengintai
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 11:32 pm

WAK NYAH RASA SPT KEMATIAN DTG LAMBAT:

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 11:32 pm
Reply to  Anonymous

๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช Ckgu Kejora, dalam berpantun mmg nyata hebat Sewajarnyalah, gelaran ‘Raja Pantun’ dia dinobat Dgn pantun madah, lwn & musuh dia perhambat Hanya secara berpantun sja dia tampil berdebat Gaya dia melangkah ada iras lagaknya Hg Jebat Dia cuma bersuara tapi dlm politik dia tk terlibat Mmg dh adat..dia mempunyai musuh & sahabat Salah sorang lwn nya, si Wak Nyah gebang lebat Nmun, Wak kerbau liar tu, kini spt dah tertambat Hari ni, si tua bapok tu lngsung tk nmpak kelibat Terus diam menyepi..bagai mulut dia tersumbat Agk nya, dia cedera sbb teruk kena Kejora sebat Barangkali..kat atas katil saja… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 10:14 pm

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Wak Nyah kucing tua tumpul kuku, nk mencakar
Tapi lwn nya itu, segenap bidang, seorang pakar
Terpaksa ler Wak lari, undur diri dan gulong tikar
Agak nya kini, artifak muzium, dia sdg selongkar
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anon
Anon
12 July 2020 10:13 pm

Berdasarkan aturan tempat duduk sidang 18 Mei lalu serta peralihan sokongan sejak itu, ada tiga blok utama di Parlimen: PN = 113 kerusi PH =91 kerusi Bebas = 18 kerusi Jumlah Keseluruhan = 222 (Majoriti Mudah 112/222) Ujian pertama keutuhan Kerajaan Perikatan Nasional esok adalah sejauh mana kejayaan USUL untuk menyingkirkan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dan Timbalannya Nga Kor Ming (PH-Teluk Intan) bagi digantikan dengan Datuk Azhar Azizan Harun dan Datuk Seri Azalina Othman Said (BN-Pengerang). Jika GAGAL, bermakna Kerajaan PN sudah tidak lagi memiliki LEGITIMASI dan MAJORITI untuk meneruskan hayat pentadbiran yang ada.… Read more »

Goh
Goh
13 July 2020 12:05 am
Reply to  Anon

Kalau pak din berjaya esok maknaya terselamatlah boss kurrr laki bini anak beranak dan suku sakat dia dari hukuman buang ke lubuk buaya…maka tak siaยฒ lah makcik kiah gadai barang kemas aritu

zunnun
zunnun
13 July 2020 5:23 am
Reply to  Goh

๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 10:06 pm

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Wak Nyah kedi tu nak tunjuk kuat tak bertempat
Bila berani sgt acah Kejora..sakit le yg dia dapat
Agak nya kt dlm hospital dia kembali merempat
Blog ni dia lihat dari jauh je, dah tak berani rapat
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 9:58 pm

๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
Cg Kejora is born..with special skills and talents
This โ€˜superb heroโ€™..no way Suman can challenge
Suman compared to Kjora is far from equivalent
Becoz..Sumanโ€™s regular transport..is ambulance
๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 July 2020 9:52 pm

Dun Perak boleh angkut Speaker masuk Stor. Kalau Parlimen ada Stor tolong sedia kerusi. Mana tahu ada puak nak angkut Speaker lagi kalau kalah undi. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
13 July 2020 5:24 am

๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 9:48 pm

๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
Kejora ada kelebihan sbab dlm pantun sgt mahir
Disebabkab itu Wak Nyah cedera batin dan zahir
Tapi Kejora rasa sengketa ni belum lagi berakhir
Mesti Wak pergi cari bomoh, Kejora ini nk disihir
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 July 2020 9:37 pm

Speaker yang ada sah dipilih wakil Rakyat menang dan kalah dalam undian Dewan. PM Mat Sembab majoriti dipilih wakil rakyat yang kalah di Hotel jalanan sebelum ke Istana. Kahkahkah!

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:46 pm

tak perlu tunggu sampai nak dipecatโ€ฆ..dia lantikan parti phโ€ฆโ€ฆ.sedangkan ph dah tanggal kuasa memerintah. Maka bolihlah berundur secara hurmat …

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 July 2020 9:48 pm

Lantikan dengan undi dalam Dewan pun hang tak paham lagi mau sembang babi terbang? Kahkahkah!

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:57 pm

ko pun kuat menyondol macam babi hutan…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 July 2020 10:02 pm

I tembak babi cuba nak terbang. Haram. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 July 2020 9:34 pm

Meroyan teruk macai Mat Sembab malam ni. Habis tebuk komen macam Mat Sembab tebuk atap. Kahkahkah!

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:47 pm

yg tebuk atap rumah sendiri tu Atok kau….

Aku
Aku
12 July 2020 9:11 pm

Patut dah lama dia lepaskan jawatan speker dewan tak perlu tunggu sampai nak dipecat…..dia lantikan parti ph…….sedangkan ph dah tanggal kuasa memerintah. Maka bolihlah berundur secara hurmat lagi rakyat suka sebab dah faham ini tidak masih mau memegang kuasa speker….maka ini yang dikatakan muka tak tau malu nak dijolok baru nak turun……agaknya dah sedap elaun n gaji speker tinggi setarap pm

Aku
Aku
12 July 2020 9:09 pm

memang patut dipecat trutama ngeh ngok ngek tuh.. rasis sgt!!! yg melayu tu pn ikut je telunjuk DAPig… mntang2 ank dia keje dgn DAPig ๐Ÿ”ฅdulu dorang tukar jgk speaker zmn BN. apa slh nye kita tolak dn pecat speaker2 PHaprak tuh??? fair and squere apa !!!

Goh
Goh
12 July 2020 9:51 pm
Reply to  Aku

Trauma lagi tgok bosss kurrr anak beranak kikis duit negara kita.

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:58 pm
Reply to  Goh

lantak bak pi lah dia..ada aku kesah!

Aku
Aku
12 July 2020 9:08 pm

Kayu…
ada macam-macam kayu,
ada kayu hidup,
ada kayu mati..
Ini Speaker kayu mati..

My apologies & nak tanya,
anak Speaker masih berkerja dengan LGE lagi ke..?

Goh
Goh
12 July 2020 9:36 pm
Reply to  Aku

Tak la pak din jer bekerja untuk rosmah binti mansur skrg ni

Kikiki

Aku
Aku
12 July 2020 9:07 pm

Pecat je… ada ubi ada batas ada peluang nanti balas la balik… Pihak PN pun kena sediakan satu atau dua org yb yg punya karektor yg lebih dahsyat dari lot*ng tu… kasi ajar dia cukup2?

Goh
Goh
12 July 2020 9:38 pm
Reply to  Aku

Pecat la nak pecat….lantik la rosmah binti mansur Jadi speaker sebab dia menjadi pujaan makcikยฒ kat parlimen pekan tu

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:43 pm
Reply to  Goh

apa kene mengena dengan Rosmah pulak ni?…

Aku
Aku
12 July 2020 9:06 pm

Nga kok meng & speaker dewan wajib Di humban kra ” Penghianat Negara & bngsa Melayu & Islam.
Kini, sya sebagai raayat biasa brasa” tenang & selamat utk chchu2 sya kmudian hari.. Yg pling jahat, tu kok meng.

Goh
Goh
12 July 2020 9:41 pm
Reply to  Aku

Rosmah binti mansur ,bosss kurrr pun patut dihumbam sekali ke lubuk buaya supaya tiada bagkai lagi utk rakyat tengok Dan kenang jasa mereka mengkedarah duit negara untuk membeli hand bag harga puluh ribu

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:49 pm
Reply to  Goh

apa kene mengena dengan Rosmah pulak ni?โ€ฆ

anonymous
anonymous
12 July 2020 9:53 pm
Reply to  Goh

Hand bag puluh ribu tak kesan sangat.
Tapi berbilion duit petronas bail out bisnes anak, lagi sakan.

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:16 am
Reply to  anonymous

Handbag puluh ribu? Mimpi keh? Satu biji paling murah 100,000 Euro X 4.90 dan R490,000 X 100 berapa? Tahu kira tak??? Lagipun tak kira limited edition kulit albino buaya…

Aku
Aku
12 July 2020 9:05 pm

Speaker semuanya bias.
Speaker Yang Dipertua Arif ini, anaknya setiausaha politik LGE.
Apabila lutung memotong perdebatan speaker microphone tidak dimatikan. Apabila pembangkang membantah microphone mereka dimatikan.

Goh
Goh
12 July 2020 9:42 pm
Reply to  Aku

Nak lagi sedap lantik la atok kau jadi speaker lagi bagus…sesuai citarasa kau kan??

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:50 pm
Reply to  Goh

lantik Atok sepet kau le..

Aku
Aku
12 July 2020 9:04 pm

Setakat ini, inilah speaker Dewan Rakyat yang paling bodoh dan bias. Tak boleh bertindak rasional dan membiarkan Dewan menjadi kucar kacir n hingar bingar. Contoh: Jelotong. Dia sangat provokatif keatas ahli dewan yang lain n dia sangat biadap. Hal inilah yang menjadikan sidang Dewan tegang.

Goh
Goh
12 July 2020 9:44 pm
Reply to  Aku

Lantik la sape yg korang nak…selagi umno hidup selagi tu suhu perkauman tak akan reda. Aritu dah hampir mampos dtg pulak puak semburit ajak memburit beramaiยฒ

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:52 pm
Reply to  Goh

kesian Nuar kena semburit sama Matdey!!!

Aku
Aku
12 July 2020 8:58 pm

Ni lah zaman PH speaker pun mnyebelahi pihak kerajaan PH…Menteri2 PH terutama dari DAP buat Dewan Parlimen mcm sarkis…semya nya perangai mcm setan..tak beradap dan kelakuan mcm berok mkn belacan.

Goh
Goh
12 July 2020 9:45 pm
Reply to  Aku

Zaman umno speker lagi best tau…speker tak bagi bahas isu 1mdb.

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:53 pm
Reply to  Goh

tak perlu tunggu sampai nak dipecatโ€ฆ..dia lantikan parti phโ€ฆโ€ฆ.sedangkan ph dah tanggal kuasa memerintah. Maka bolihlah berundur secara hurmat โ€ฆ

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:19 am
Reply to  Aku

Aku ni hanya tau bahas monyet berok sarkis setan belacan ni…langsung takde fakta…canggih penyokong PN kehkehkeh

Aku
Aku
12 July 2020 8:57 pm

Tukar sahaja speker melayu yang berat sebelah di tambah pula dengan Cina Dap yang terang2 berpihak kepada PH. Push Stop.

Goh
Goh
12 July 2020 9:45 pm
Reply to  Aku

Lantik la bapak kau…bapak kau melayu kan

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 9:54 pm
Reply to  Goh

tak…cina totok macam kau!!!

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:21 am
Reply to  Goh

Atok lebih baik…

Aku
Aku
12 July 2020 8:56 pm

Kerajaan tukar speaker dewan rakyat pun tukar la…apa lagi mau bising bising…

Goh
Goh
12 July 2020 9:46 pm
Reply to  Aku

Tukar la nak tukar ape pon…kau memekak kat sini pon x jadi ape.xde pengaruh pon bunyi kau kat sini

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 10:05 pm
Reply to  Goh

sama ngan ko!

Aku
Aku
12 July 2020 8:55 pm

Bodoh PH ni…mana ada dlm dunia specker dan timbalan dari pembangkang…bodoh dh x jadi kerajaan dok rasa masih kerajaan.

Goh
Goh
12 July 2020 9:48 pm
Reply to  Aku

Pak din lagi bodoh…mat min kaki semburit lagi la bodoh.

Aku undi mat min suh jadi mp kawasan aku sebagai wakil ph tapi dia pulak lompat ikut rosmah binti mansur

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 10:01 pm
Reply to  Goh

lebih baik lompat kijang dari lompat pagar!

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:22 am
Reply to  Aku

Katak yang melompat lebih bodoh…

Aku
Aku
12 July 2020 8:52 pm

Si jelutong terpekik elok je… X usir pun

Aku
Aku
12 July 2020 8:49 pm

PM…tukar….SPEAKER….pun tukar…..BIASA LAH…kecoh knp.

Goh
Goh
12 July 2020 9:49 pm
Reply to  Aku

Kecoh la sebab bapak kau yg bakal jadi speker….elok lantik rosmah binti mansur lagi bagus

Goh Chok Tong
Goh Chok Tong
12 July 2020 10:03 pm
Reply to  Goh

lantik Nek semah kau lagi baik!

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 8:45 pm

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Wak Kadok kemain konon PH haprak punya otai
Tpi di dpannya Kejora pnglima harimau berantai
Teruk parah ler Wak dgn Kejora asyik kna bantai
Blh dikatakan, setiap hari menyembam ke lantai
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kejora berpantun madah jer, dgn rileks & santai
Itu pun Wak teruk lunyai jdi serupa sambal petai
Btg pelir dia sentot masuk dah tak lagi berjuntai
Kini, Wak tk berani lgi msuk, dr luar je mengintai
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
12 July 2020 8:47 pm
Reply to  Anonymous

Errata:

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Wak Kadok kemain konon PH haprak punya otai
Tpi di dpannya Kejora pnglima harimau berantai
Teruk parah ler Wak dgn Kejora asyik kna bantai
Blh dikatakan, setiap hari menyembam ke lantai
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kejora berpantun madah jer, dgn relaks & santai
Itu pun Wak teruk lunyai jdi serupa sambal petai
Btg pelir dia sentot masuk dah tak lagi berjuntai
Kini, Wak tk berani lgi msuk, dr luar je mengintai
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Aku
Aku
12 July 2020 8:45 pm

ALA APER YG
KACOH SANGAT
KERAJAAN YG
BERKUASA BOLEH
JER TUKAR SESIAPA
SAJA YG MEREKA
SUKA.. BUKAN NYA
SATU KESALAHAN
JENAYAH PUN..
KO MENG TU
MEMANG ORG KUAT
DAP TU..
KALAU MEREKA
BERKUASA PUN
MEREKA AKAN BUAT
BENDA YG SAMA..

Aku
Aku
12 July 2020 8:43 pm

biasa la tukaq speaker kalau dah tukaq kerajaan.. Kalau PH kembali memerintah rsnya depa pon akan tukaq blk.

Aku
Aku
12 July 2020 8:42 pm

Memang patut pun di gugur kan,tukar je speaker yg baru,yang berpihak kepada PN pulak…tengok pembangkang menyalak pulak

Aku
Aku
12 July 2020 8:41 pm

Arif ni berat sebelah.. nga kor mingg mmg bagsat .. elok lah kene buang .. 2 ekor ni x reti buat keje.. memalukan parlimen .. penakut ngan DAP .. x tau nak kasi jawapan yg sahih

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:24 am
Reply to  Aku

Aku ni memang bodoh..yang malukan parlimen bukan speaker atau timbalan speaker tapi yang kuat lompat lompat macam katak…

Aku
Aku
12 July 2020 8:40 pm

Memang patut speaker ni dipecat Serta merta jelotong kurang ajar tak pernah ditegur macan anak.emas speaker. Pecat jer

Aku
Aku
12 July 2020 8:38 pm

Dah budaya parliament,, parti yg merintah akan lantik speaker masing2,,,, nie pun jadi ISU,,

Aku
Aku
12 July 2020 8:37 pm

Mmg patut pun tukar si arif ngan komeng tu.. Menyemak je jadi speker.. Double standart.. Barua pakatan hancingg.

Aku
Aku
12 July 2020 8:35 pm

100% memang patut padan dgn 2 muka ni.
1. Arip ni memang tiap2 kali berat sebelah pada PH kurang ajar ni.
2 Timbalan nga phuaka memang pro dap dlm parlimen pun. Tengok saja Ryer jelutong tak.ambil tindakan pun dan yb melaka mulut pasar jual.ikan. nga ni mulut screw dan sadist sial!!!.
3. Anak Arip.ni pun dalam dap perhubungan dan suara dap..
4. Jelutong paling mcm soyal lahanat!!!!

Aku
Aku
12 July 2020 8:34 pm

Semenjak dapig ramai di dewan rakyat byk hal buruk belaku. Malah yang dipertua bawah ph byk yg bodoh.

Aku
Aku
12 July 2020 8:33 pm

Bagus la pecat Speaker lidah bercabang ni,penjilat dap.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 July 2020 7:23 pm

JANGAN RISAU UNDI TAK PERCAYA TIDAK AKAN BERJAYA ESOK…… PKR crisis worsens โ€“ Ampang division dissolved, 250 members, leaders leave party…….. Those who quit the party are said to include members from three different committees; division committee (13 members), youth committee (12), and womenโ€™s committee (nine), which means the division is automatically dissolved. A total of 250 members of the Ampang PKR division, including its committee leaders, announced that they were quitting the party, effective today. Its vice-chief D. Nallan said the decision was made after losing confidence in the leadership of party president Datuk Seri Anwar Ibrahim and the… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 July 2020 12:25 am

Si Nallan ni kena check akaun dia keh keh keh