PILIHAN TERAKHIR

Tamrin Tun Ghafar

Selasa – 07/07/2020

( 1 – 22 )

1. Beberapa hari lepas saya telah mengirim kepada beberapa orang kenalan pandangan ringkas saya berkaitan isu politik semasa:

“No one is perfect. So the best way is to go for Emergency Rule and get rid of ALL those politicians be it from PH or PN. The rakyat is so tired and fedup with those people on top squabbling for positions – NOT for the poor rakyat”

TERJEMAHAN

“Tidak seorang pun yang sempurna. Maka jalan yang terbaik ialah melalui Pemerintahan Darurat dan membersihkan Negara dari ahli – ahli politik sama ada dari PH atau pun dari PN. Rakyat merasa penat dan benci dengan apa yang dilakukan oleh mereka di atas sana yang hanya berebut jawatan – BUKAN untuk rakyat.”

2. Reaksi yang diterima hampir kesemua mereka bersetuju dengan pandangan tersebut.

3. Lagi pun HANYA dengan cara ini sahaja anak – anak muda boleh dilatih dan diberi peluang memimpin negara; ini kerana sistem politik hari ini TIDAK menggalakkan anak – anak muda terutama yang berpelajaran tinggi mendapat tempat yang diperlukan.

4. Sama ada bersetuju atau tidak ini adalah pandangan ikhlas saya yang muak melihat telatah mereka yang diberi kepercayaan dan diharapkan oleh rakyat bawahan.

5. Pemimpin dan pengampu / penyokong mereka hari ini HANYA BERLAKON seolah – olah merekalah orang yang berjuang untuk rakyat tetapi satelah diberi peluang, mereka mula mengatur langkah mengkayakan diri , keluarga dan juak – juaknya; rakyat TERPAKSA MENUNGGU sekian lama bagi berjumpa dengan mereka yang telah diberi kepercayaan; ada yang bernasib baik dapat jumpa dan ada pula yang TERPAKSA TUNGGU Pilihanraya sekali lagi apabila ‘pemimpin’ tersebut datang sehingga ke dapur bagi menagih undi dan memberi sedikit bantuan berupa wang ringgit.

6. YANG PATUT DIPERSALAHKAN IALAH PENGUNDI ITU SENDIRI KERANA MEREKA BOLEH DENGAN SENANG DIPERDAYA DENGAN JANJI – JANJI MANIS.

7. Amalan salahguna kuasa dan rasuah sudah menjadi makanan dan darah daging mereka yang telah diberi amanah,

8. Dari Perdana Menteri hinggalah budak pejabat amalan tak bermaruah dan jijik ini bagaikan :

‘Irama Dan Lagu

Yang Tak Boleh Dipisahkan’

9. Ayat – Ayat Al-Quran dan Hadith pula ditafsir begitu mudah mengikut selera dan keperluan mereka; yang dulu diharamkan, kini dihalalkan begitu juga yang pernah dipuji dan disanjung kini diharamkan.

10. Pengikut – pengikut Parti Angkut Sampah ini pula terlalu percaya dan taksub seolah – olah pemimpin mereka adalah Perwaris Nabi yang maksum; tidak boleh menyoal apatah lagi mengkritik jika mahukan ke Syurga.

11. Rasuah bukan sahaja dilakukan oleh orang politik , malah ia turut di lakukan oleh sebahagian Pegawai dan Kakitangan Kerajaan sehingga sanggup menjadi PENGKHIANAT NEGARA.

12. Ini semua berlaku kerana bak kata pepatah :

‘Ikan Busuk

Bermula

Dari Kepala’

13. Rampasan Kuasa dilakukan semata – mata bagi memenuhi nafsu; suara dan dan hak rakyat TIDAK LAGI DIPEDULI, DIHORMATI DAN DIAMBIL KIRA.

14. Alasan yang didendangkan kepada rakyat khususnya orang Melayu ialah KONONNYA bagi menjamin kuasa Melayu daripada dikuasai oleh DAP.

15. Sebenarnya mereka tahu dan sedar bahawa DAP hanya mempunyai 42 Kerusi Parlimen dari 43 Kerusi yang mereka bertanding dari jumlah 222 Kerusi dan DAP pula HANYA menentang calun – calun MCA dan Gerakan sahaja, BUKAN calun Melayu UMNO dan PAS.

16. Yang sedihnya ramai orang Melayu termakan dengan DAKYAH dan FITNAH yang SENGAJA DICIPTA oleh UMNO dan PAS kononya DAP akan menghapuskan Hak Istimewa orang Melayu , Bahasa, Agama Islam dan Raja – Raja Melayu.

17. ” Bangsa Sendiri Yang Mencuri Hak Bangsanya Tapi Dia Akan Tuduh Bangsa Lain Supaya Dia Bebas Mencuri

Negara Akan Pasti Hancur Kerana Adanya para PENGKHIANAT Bangsa Sendiri

– itulah pesan Bung Karno atau Soekarno , Presiden Indonesia kepada rakyatnya sekitar tahun 1955

18. Perkara diatas sebenarnya telah TERMAKTUB / TERTANAM DIDALAM PERLEMBAGAAN; ia TIDAK BOLEH DIPINDA APATAH LAGI DIHAPUS oleh sesiapa pun apatah pula DAP yang hanya miliki 42 Kerusi; walau 100 Kerusi sekali pun.

19. Tidak dinafikan ada segilintir masyarakat Cina dan bukan Islam yang kebetulan Ahli DAP yang terus menyalak namun mereka ini tak ubah seperti :

‘Anjing Menyalak

Bukit’

20. Apa bangsa sekalipun sama ada orang Cina , India mahu pun Melayu pasti terdapat beberapa orang ‘extrimis’ di kalangan mereka yang menyakiti perasaan bangsa lain.

21. Keadaan Negara kini TERLALU BERCELARU ( confused state ) disebabkan ‘mainan politik melampau’ oleh pemain – pemain politik yang mementingkan diri; rakyat menderita dan ramai pula yang hilang pekerjaan dan punca pendapatan disebabkan keadaan ekonomi yang tidak menentu ekoran COVID 19, maka PILIHAN TERAKHIR DAN TERBAIK ialah Yang DiPertuan Agong hendaklah MENGGANTUNG PARLIMEN dan MELANTIK seorang Ketua Pentadbir yang difikirkan sesuai.

22. SEMOGA KITA TIDAK KESAL APABILA NASI SUDAH JADI BUBUR.

Wassalam

Terima Kasih.

Updated: 7 July 2020 — 11:18 pm

87 Comments

Add a Comment
 1. TAMARIN BUKAN SEKOLAH TINGGI….APA SANGAT DIA TAHU……

  YA NANTI PM9 HADI JANGAN RISAU……..

  Konon nak hapus Rasuah, benteras Kleptokrasi, Tapi pelik Indeks Rasuah lebih baik zaman PN drp Zaman PH…….

  Perikatan Nasional (PN) akan meneruskan agenda membasmi gejala rasuah yang telah dipelopori oleh Pusat Governans, Integriti dan Anti Rasuah Nasional (GIACC) dan agensi-agensi lain sebelum ini kata Azmin.
  Menteri Kanan Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali berkata, beliau percaya, indeks rasuah di bawah kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin mampu memberikan keputusan yang lebih positif.

  “Sebagai sebuah kerajaan itulah komitmen kepada rakyat,” katanya selepas menghadiri majlis penyerahan sijil Sistem Pengurusan Anti-Rasuah ISO 370001:2016 di kementeriannya hari ini.

  Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menjadi kementerian pertama di bawah kategori kementerian berisiko sederhana yang berjaya menerima pensijilan tersebut.

  Pensijilan antarabangsa ISO 37001: 2016 Sistem Pengurusan Anti-Rasuah itu diperkenalkan International Organisation for Standardisation (ISO) yang beribu pejabat di Geneva dengan tujuan untuk menyediakan kawalan berkesan bagi mengelak, mengesan dan bertindak dengan cepat terhadap pelakuan rasuah selain mempromosi budaya berintergriti, telus dan pematuhan undang-undang.

  MITI dalam kenyataannya berkata, pensijilan tersebut amat penting kepada kementerian untuk meningkatkan kecekapan dan ketelusan pengurusan.

  Tangkapan dadah, PATI dll yang menlibatkan orang dalam dan pegawai tinggi meningkat zaman PN berbanding zaman PH. Indeks Rasuah lebih baik zaman PN drp Zaman PH walaupun baharu beberapa bulan memerintah.

  MR : PH cakap lebih, teori banyak

 2. PENYEMBAH AGONG TONG M MEMANG GILA……SATU SEN TAK DAPAT DIA SOKONG MATI2……

  ANWAR MASIH MENIKUS DENGAN MAHATHIR……….

  Sesiapa sahaja yang peka meneliti perkembangan terkini yang melanda PH, akan nampak dengan nyata bahawa terdapat perbalahan antara DS Anwar dan Tun Mahathir.

  Tun Mahathir, tanpa berlapik, dan tanpa kesantunan bahasa terus terbuka menyerang Anwar apabila dia mengeluarkan kenyataan bahawa Anwar tidak layak diangkat menjadi Perdana Menteri (PM) kerana dia tidak popular dalam kalangan kaum Melayu yang membentuk majoriti komposisi rakyat mahupun komposisi pengundi.

  Anehnya Mahathir sendiri tidak sedar bahawa dia kini jauh lebih tidak popular dalam kalangan rakyat yang kini banyak mempersoalkan sikap nepotisme, kronisme dan kolusi semasa 22 tahun dia berkuasa.

  Dipetik daripada Korek Bongkar Dedah
  Malahan dialah yang telah merosakkan UMNO, dan pura-pura ‘menangis keling’ pada perhimpunan Agung UMNO 2002 untuk menyembunyikan pelbagai skandal nepotisme dan kronismenya sepanjang dia berkuasa.

  Dia tidak pula mengutuk dirinya sendiri ketika menonong mengadap DYMM Agong untuk menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai PM, yang mengakibatkan pembubaran kabinet dan kerajaan PH pada Feb 2020 lalu.

  Pemimpin DAP kelihatan lebih berani daripada Anwar untuk menuding jari pada Mahathir dan menyalahkannya sebagai punca kepada tumbangnya kerajaan PH, meskipun Mahathir mempunyai pelbagai alasan dan putar-belit untuk mematahkan tohmahan pemimpin DAP itu.

  Sebaliknya Anwar masih menikus dengan segala kesopanan dan kesantunan bahasa, berperi dan berkias, sedangkan di hadapan rakyat dia bercakap berdegar-degar bagaikan wira di medan perang yang sedikitpun tidak gentar bertarung nyawa.

  Anwar telah menggesa rakan-rakan dalam Pakatan Harapan (PH) khususnya DAP dan Amanah supaya kekal di “landasan perjuangan.”

  Baculnya Anwar kerana tidak berani menyebut siapakah yang telah “terkeluar daripada landasan perjuangan”?

  Kemudiannya tanpa berani menyebut nama Mahathir, Anwar menegaskan bahawa PH tidak terdesak untuk “bergantung di dahan rapuh yang kemudiannya menikam” PH sehingga tak semena-mena PH tumbang dan kecundang tanpa diserang musuh.

  Lagi sekali Anwar masih berbidalan, berkias dan berperi tanpa berani menyebut nama “dahan rapuh” yang menjadi musuh dalam selimut, duri dalam daging dan gunting dalam lipatan.

  Dengan sikap menikusnya juga Anwar tidak berani menyebut nama Mahathir tetapi khalayak tahu apabila dia berkata, “Sepertimana yang telah berlaku sebelum ini, letak jawatan ikut sesuka hati tanpa rujukan kepada sesiapa, kucar kacir kita, langgar prinsip dan juga manifesto.”

  Kami ingin mengatakan kepada Anwar, jika kamu hendak menundukkan harimau, maka kamu hendaklah bertindak sebagai singa, bukannya menjadi kambing yang hanya berani menanduk-nanduk batu di hadapan kawanan kamu, tetapi terus tunduk di hadapan harimau tua yang tidak bertaring itu.

  Kontradiknya pemimpin DAP pula yang berani melabelkan Mahathir sebagai ‘harimau kertas’ yang mudah dilenyek oleh kucing tempang.

  Khalayak tahu, tiada orang lain yang ‘meletakkan jawatan’ sehingga tumbangnya PH, kecuali Mahathir.

  Inilah masanya jika Anwar mahu mengajar Mahathir tentang penderitaan disumbat ke penjara, yang menyebabkan anak-anak hidup tanpa ayah di sisi, manakala bagi isteri pula berjuang tanpa suami yang terperosok dalam penjara.

  Sebagaimana kata Nurul Izzah pada Mac tahun lalu dalam wawancara bersama Straits Times, “Mahathir telah banyak merosakkan negara ini.”

  Setelah Mahathir meletakkan jawatan sebagai PM ke-7 dan digantikan dengan TS Muhyiddin Yassin sebagai PM ke-8, dia lantas memberontak dan mahu mendapatkan semula jawatan PM.

  Anwar dan PKR menolak kemahuan Mahathir apabila dia mencalonkan dirinya sendiri sebagai bakal PM ke-9, sekiranya usul undi tidak percaya terhadap TS Muhyiddin Yassin berjaya.

  Lantas Mahathir mengheret DAP, Amanah dan Warisan Sabah untuk mengangkat pula DS Shafie Apdal sebagai PM ke-9 tanpa melupakan anaknya Mukhriz sebagai Timbalan PM.

  Sebelum mencadangkan Shafie Apdal, Mahathir meminta untuk menjadi PM ke-9 selama 6 bulan lagi. Aneh sungguh sekiranya 22 bulan dia gagal, apatah lagi 6 bulan? Pasti ada muslihatnya yang penuh rahsia.

  Hakikatnya Mahathir lupa, bilangan majoriti ahli parlimen yang dicanangkannya sejumlah 130 yang membentuk majoriti untuk merampas kuasa daripada Muhyiddin tidak akan berjaya tanpa sokongan Anwar dan PKR.

  Mengapa Mahathir mahu mengangkat Shafie Apdal, dan bukannya Anwar, sedangkan Warisan hanya mempunyai 9 ahli parlimen? Malahan Shafie kini sedang berada dalam radar SPRM yang akan membuka semula kes rasuah RM1.5 bilion.

  Dalam waktu-waktu Mahathir kehilangan taring begini, Anwar seharusnya berani menegakkan haknya dan menyerang Mahathir habis-habisan.

  Jika Mahathir mengatakan bahawa Anwar tidak lagi popular dalam kalangan kaum Melayu, malah Mahathir lebih jauh tidak popular.

  Tiada siapa pedulikan Mahathir, berbeza dengan populariti DS Najib Razak
  Untuk mengembalikan popularitinya Anwar harus menentang Mahathir habis-habisan secara terang-terangan sebagai jantan yang ada harga diri.

  Populariti Anwar terjulang semasa gerakan Reformasi apabila dia secara terbuka dan terang-terangan menyerang Mahafiraun dan Mahazalim di jalanan.

  Inilah masanya Anwar bangun daripada mimpi ngerinya dan menentang musuh yang telah menghancurkan maruah dan nama baiknya serta keluarganya suatu ketika dahulu, tanpa perlu menikus, bergurindan, berperi dan berkias dengan penuh kesantunan bahasa!

  ***

 3. WAK KADOK DAH KENA KEJORA PUNYA TULAH:

  Wak Kadok berdegil, tk nk akui PH bermasalah
  Walau tiada hujah masih lagi ingin nk berbalah
  Kini terkedu le dia, bila kna Kejora kasi sekolah
  Pmbaca mula nmpak..kebodohan dia terserlah
  Dia dh sedar..org benci atok, kian ramai jumlah
  Ternyata yg dia tidak mampu lagi nak berhelah
  Nak pertahan atok, tk tau cara lagi dia nak olah
  Kini, bila Kejora tibai, dia tk berani lgi mencelah
  Wak kini tahu, dngan Kejora dia pasti akn kalah
  Klu dia tunggu juga..pasti dia akn semput lelah
  Mlm tadi..dia tk masuk terus lepas cabut belah
  Agaknya, dgn anak cucu kini dia pergi berkelah
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Tong2 kosong masih juga memekak meremeh, menuduh-nuduh bukan2 terhadap Ayahanda Tun M, tapi sampai kini tak satupun dapat dituduh secara formal di mahkamah di mana2, sama ada di negara ini ataupun di mana2 pelusuk dunia.

   1. Naudzubillah, selisih malaikat 44…..
   Jauhilah negara ini dari makhluk yg dah 2 kali mahkamah dapati bersalah melakukan seks luar tabiee dalam 2 kes berasingan. Kini pun Anwar masih ada kes Liwat III yg masih dalam siasatan.
   Malah Ezam Kotak juga pernah membongkar kak Wan ketika di luar negara meminta beliau tengok2kan Brader “Rear” Admiral yg bersendirian dgn seorang budak lelaki di rumah.
   ABAI – Asal Bukan Anwar Ibrahim.
   TIBAI – Tolak Insan Bernama Anwar Ibrahim.
   Reformasi, my foot….!!

   2. Dalam pada itu, “PM8 Atap Ditebuk Tupai, TSMY” sah2 telornya dah kena genggam oleh 6 Jahanam UMNO yg diketuai oleh Penyamun Najib. Buktinya, semua penyamun2 satu persatu dibebaskan dari pertuduhan mahkamah tanpa alasan munasabah – malah geng2 penyamun ada yg dianugerah jawatan lumayan.

   3. ABU – Asal Bukan Umno
   UMNO- Unscrupulous Malay Nikomput Organization.
   Reza anak Rosmah & Musa Aman dah dibebaskan. Apakah Najib juga bakal dibebaskan…?? Apakah FLop akan kembali ke singgahsana Flom….??

   Itulah padahnya PM8 yg telah khianat pd perjuangan asal dan mendurhaka kpd Negarawan Ulung dan pengasas PPBM.

   Taik kambing bulat-bulat.
   Najib Rosmah nyekik coklat.
   Rakyat marhaen tinggal cawat.
   Yang tersurat dan tersirat…..

   Dgn ketentuan Illahi, TSMY ambil alih sementara bagi menyekat Anwar Ibrahim menduduki kerusi PM.
   Insya Allah bakal dianugerahkan semula kpd Insan yg dirahmati Illahi, Tun Mahathir.

   Siapa sangka DAP, AMANAH, WARISAN & GPS kini menyebelahi Tun Mahathir. Itu belum lagi ‘silent MP-MP’ dari kalangan BERSATU, PKR & UMNO.
   Syukur Alhamdulillah.

   SATU DALAM RATUSAN RIBU.
   ESA ANTARA BERJUTA.
   TAK LEKANG DEK ZAMAN.
   TETAP KHARISMATIK MENAWAN >> Itulah dia, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Walau dikhianati, dia bangkit semula secara solo bagai pejuang gigih sejati.
   Alhamdulillah – kini dah ramai mengikutinya……

   TDM > Warisan + GPS + DAP + PAN = New Power House…..!!
   (Mimpi buruk menggerunkan Lawan beserta pencacai & macai2nya).

   PM1 bapa kemerdekaan malaya
   PM2 bapa pembangunan malaysia
   PM3 bapa perpaduan negara
   PM4 bapa pemodenan negara
   PM5 bapa ketiduran nyenyak nyaman
   PM6 bapa penyamunan secars besar-besaran
   PM7 bapa penyekatan penyamunan kleptokrat
   PM8 bapa pengkhianatan pro kleptokrat
   PM9 Insya Allah, Bapa kemakmuran & yg memartabatkan maruah negara sejajar dgn pengiktirafan dunia sejagat sebagai The Eldest Statesman and Top Influential Figure In The Entire World.

   Tedung mati, tinggalkan bisa.
   Harimau pula, tinggalkan belang.
   Tun pergi, banyak berjasa.
   Najib-Nuwar, aib tak terpalang….!!

   Ameen.

   1. ABAI: Asal Bukan Atok Iseng
    TIBAI: Tolak Insan Bergelar Atok Iseng
    ABU: Asal Bukan Ular

    Catatan:

    Iseng = sejenis gila yg tenggelam timbul
    Ular = gelaran yg dianugerah oleh DAP

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Tedung mati, tinggalkan bisa.
    Harimau pula, tinggalkan belang.
    Dekat Chini, proksi atok binasa
    Maruah tercela, pertaruhan hilang.
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   2. Bila penjilat pelir tua yg teramat hamlau bersuara…

 4. WAK NYAH DH MATI PUCOK LEMAH SYAHWAT:

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Mana dia tk nampak pun Wak Nyah jubor ketuat
   Klu dia ok, mesti blog Budin ni dia mari melawat
   Kejora rasa..kesihatan Wak tu dh kembali gawat
   Entah2, jubor maknyah tua itu, ada org dah liwat
   Wak Nyah tu dh ibarat pen yg kehabisan dakwat
   Tak padan lemah lembik ada hati nk tunjuk kuat
   Itu antara sebab kt dia tu, ramai pmbaca meluat

   1. Rasanya dia ini dah dimasukkan semula ke wad
    Agknya..terlantar bogel atas katil hnya bercawat
    Tentu kini sdg kalut belaka doktor dan jururawat
    Depa pun jadi bingung tk tahu apa yg nak dibuat
    Sanak sedara..pakat kalut, baca Yasin & selawat
    Rakan2, elok le segera pegi ziarah sblm terlewat
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. Kejora dodol…

   Hari ini dah masuk hari Rabu, 8 Julai 2020, tinggal 3 hàri lagi hari yg dinanti-nanti.

   Jgn lupa hari penentuan sama ada kamu anak jantan atau temberang jer yg lebih.

   SABTU, 11HB JULAI, 2020
   BERTEMPAT DI DATARAN BANDARAYA JOHOR BAHRU
   JAM 8.00 MALAM

   True Man is seen by action not empty words, particularly the trash PANTAToon….!!

   1. Wak Kadok dodol cendol 2:16 pm,

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Boleh caya ke Wak Kadok dgn tarikh yg ko bagi
    Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
    Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
    Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Mrdeka
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Wak Kadok dodol cendol 2:16 pm,

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
     Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
     Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
     Jitra gi ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Wak Kadok dodol cendol 2:16 pm,

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Risau juga klu berulang lgi peristiwa yg sudah2
      Kejora cdg begini lah..Wak Suman haram jadah
      Apa kata klu kita jmpa di Tsk Darulaman Kedah
      Jadi tak ler Kejora dikencing dgn begitu mudah
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 5. MahathirvsAnwar

  See my comments

  PENYEMBAH TONG M YANG KAYA RAYA DYNASTY USD44BILLONS…. BERAPA SEN KO DAPAT…..

  Orang gila tak beriman (you ke?) menyembah MANUSIA…

  PENYEMBAH LUCIFER BARU LEPAS SEMBAHYANG DALAM JAMBAN……..

  Orang gila (you ke) solat dalam jamban…astaghfirullah hal’aziim

  AKU PELIK KENAPA ADA ORANG MASIH MAHU PEMIMPIN BANDUAN KAKI JUBO……..

  Orang PKR barangkali. Muslim tulin jauhi sodomist

  KALAU NAK SALAHKAN PAS KENA LANTIK HADI PM9 BARU SEDAP KUTUK……

  Orang macam you ke berfikiran sempit macam tu? Gunalah akal yang Allah bagi.

  PARTI MANA TAK KISAH JANJI DAULATKAN ISLAM…..

  Pelik tapi benar. Parti mana daulatkan islam yang menyamun mengkhianati semburit dan penunggang agama? Think!

  TIADA MANA2 PARTI BOLEH MENANG SENDIRIAN…….

  Ini tersangatlah betul

 6. NEGARA HURU HARA MASA PH….SEKARANG SEDANG DIBAIKI……

  KALAU PH DAH LAMA BUANG SPEAKER PN……..

  KEDUA2 DAJJAL ILLUMINITY DAN FREEMASON PENUNGGANG AGAMA………

  WALAUPUN SEKADAR 22 BULAN NAMUN DASAR BUMI HANGUS MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN D4P TELAH BERJAYA 70%……..

  PENYEMBAH TONG M YANG KAYA RAYA DYNASTY USD44BILLONS…. BERAPA SEN KO DAPAT…..

  PENYEMBAH LUCIFER BARU LEPAS SEMBAHYANG DALAM JAMBAN……..

  AKU PELIK KENAPA ADA ORANG MASIH MAHU PEMIMPIN BANDUAN KAKI JUBO……..

  KALAU NAK SALAHKAN PAS KENA LANTIK HADI PM9 BARU SEDAP KUTUK……

  PARTI MANA TAK KISAH JANJI DAULATKAN ISLAM…..

  TIADA MANA2 PARTI BOLEH MENANG SENDIRIAN…….

  Petisyen Bersih hanya dapat 13,313 tandatangan selepas seminggu…….

  PETISYEN Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengekalkan Tan Sri Mohamad Ariff sebagai Yang DiPertua Dewan Rakyat hanya mendapat 13,313 tandatangan daripada rakyat.

  Petisyen dalam talian ‘Kekalkan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Bagi Meneruskan dan Mengukuhkan Reformasi Parlimen’ itu telah dilancarkan sejak seminggu lalu.

  “Secara konvensyen Yang DiPertua Dewan Rakyat dalam sistem Parlimen Westminster perlu berada di atas politik partisan dan sekiranya beliau merupakan ahli Parlimen, beliau perlu meletakkan jawatan di dalam parti politik apabila dilantik secara majoriti ahli Parlimen kerana adalah sangat penting Yang Di-Pertua Dewan Rakyat dilihat sebagai pengelola Dewan yang adil.

  “Sebagai rakyat dan pembayar cukai, kita membayar RM44 juta setahun secara bulanan, termasuklah RM16,000 untuk ahli-ahli parlimen, RM31,000 untuk Yang di-Pertua Dewan dan RM22,000 untuk timbalan, bagi menanggung Dewan Rakyat.

  “Memandangkan Malaysia sedang menghadapi penularan wabak Covid-19 dan kemelesetan ekonomi global, kita tidak dapat menanggung Dewan Rakyat menjadi gajah putih yang menelan perbelanjaan RM44 juta setahun untuk elaun sahaja, atau hanya meluluskan kehendak Eksekutif sahaja,” tulis Bersih 2.0 dalam petisyen tersebut,” kata Bersih 2.0 dalam petisyen itu.

  Azhar, Azalina dicadang Speaker, Timbalan Speaker Dewan Rakyat
  Media melaporkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Azhar Azizan Harun dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said dicalonkan dalam usul untuk menggantikan Speaker Dewan Rakyat dan timbalannya.

  Azhar akan menggantikan Mohamad Ariff sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat manakala Azalina menggantikan Nga Kor Ming sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

  Kertas pesanan yang menyenaraikan perdebatan dan usul menjelang persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai ini turut merangkumi usul Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menyingkirkan Mohamad Ariff dan timbalannya daripada jawatan tersebut.’

  Mohamad Ariff dan Kor Ming dilantik ketika Pakatan Harapan mengambil alih Kerajaan Persekutuan selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 pada Mei 2018.

  Bagaimanapun Kerajaan Pakatan Harapan runtuh pada Mac tahun ini selepas berlaku pergolakan antara parti dan individu dalam gabungan tersebut hingga menyebabkan Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.-SM

 7. najib bini rosmah

  Politik melaga Melayu dan kaum lain demi kuasa dan ekonomi sedang hebat dibuat macai tanpa rasa bersalah. Macai sudah rasa negara huru hara norma baru dan pecah pintu belakang macam sekarang? Rasakan. Kahkahkah!

 8. najib bini rosmah

  Tamrin membogelkan kehancuran politik Madey si Kitol melaga-lagakan orang Melayu dan kaum lain demi kuasa. Cara politik kuno yang merosakkan negara bangsa. Harap macai Madey si Kitol dan pengikut buta buka mata hati dan maki diri sendiri sebelum maki DAP. Kahkahkah!

  1. Kamu menuduh secara liar tak renti2. Pahal? Sewel ke?

   Takda bukti, fakta atau punca maklumat yang disebut.

   Kamu menghasut. Niat jahat, hati busuk. Penduduk negara ini (tak tentu rakyat atau tidak) yang tidak menyumbang kpd pembangunan dan kemajuan negara pun.

 9. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Mmg hebat sekali..pukulan PRK Chini 4 hb Julai
  Parti mana yg lebih baik..rakyat dh pun beri nilai
  PRU14 dulu dh tertipu..kini mereka tak leka lalai
  Terus sunyi sepi kat Chini, kem atok punya balai
  Manakala Wak Kadok tersipu2, Cgu Kejora gulai
  Wak Nyah kedi tu, dh seperti gajah putus belalai
  Tak jalanlah ‘silat zapinnya’ yang lemah gemalai
  Bulu pelir beruban dia, luruh sehelai dmi sehelai
  Batang pelir lembik dia semakin tunduk terkulai
  Dah tak daya lagi keras tegang wlau diurut belai
  Keadaan kotey dia, tidak ubah spt terung disalai
  Lalu melangkah ler dia keluar dgn lemah longlai
  Sdg Kejora masih kat sini riang ketawa mengilai
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Kejora dodol…

   Hari ini dah masuk hari Rabu, 8 Julai 2020, tinggal 3 hàri lagi hari yg dinanti-nanti.

   Jgn lupa hari penentuan sama ada kamu anak jantan atau temberang jer yg lebih.

   SABTU, 11HB JULAI, 2020
   BERTEMPAT DI DATARAN BANDARAYA JOHOR BAHRU
   JAM 8.00 MALAM

   True Man is seen by action not empty words, particularly the trash PANTAToon….!!

   1. Wak Nyah dodol cendol 2:17 pm,

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Boleh caya ke Wak Kadok dgn tarikh yg ko bagi
    Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
    Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
    Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Mrdeka
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Wak Nyah dodol cendol 2:17 pm,

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
     Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
     Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
     Jitra gi ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Wak Nyah dodol cendol 2:17 pm,

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Risau juga klu berulang lgi peristiwa yg sudah2
      Kejora cdg begini lah..Wak Suman haram jadah
      Apa kata klu kita jmpa di Tsk Darulaman Kedah
      Jadi tak ler Kejora dikencing dgn begitu mudah
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 10. MAHATHIRVSANWAR

  WALAUPUN SEKADAR 22 BULAN NAMUN DASAR BUMI HANGUS MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN D4P TELAH BERJAYA 70%……..

  PENYEMBAH TONG M YANG KAYA RAYA DYNASTY USD44BILLONS…. BERAPA SEN KO DAPAT…..

  PENYEMBAH LUCIFER BARU LEPAS SEMBAHYANG DALAM JAMBAN……..

  AKU PELIK KENAPA ADA ORANG MASIH MAHU PEMIMPIN BANDUAN KAKI JUBO……..

  KALAU NAK SALAHKAN PAS KENA LANTIK HADI PM9 BARU SEDAP KUTUK……

  PARTI MANA TAK KISAH JANJI DAULATKAN ISLAM…..

  TIADA MANA2 PARTI BOLEH MENANG SENDIRIAN…….

  Petisyen Bersih hanya dapat 13,313 tandatangan selepas seminggu…….

  PETISYEN Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengekalkan Tan Sri Mohamad Ariff sebagai Yang DiPertua Dewan Rakyat hanya mendapat 13,313 tandatangan daripada rakyat.

  Petisyen dalam talian ‘Kekalkan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Bagi Meneruskan dan Mengukuhkan Reformasi Parlimen’ itu telah dilancarkan sejak seminggu lalu.

  “Secara konvensyen Yang DiPertua Dewan Rakyat dalam sistem Parlimen Westminster perlu berada di atas politik partisan dan sekiranya beliau merupakan ahli Parlimen, beliau perlu meletakkan jawatan di dalam parti politik apabila dilantik secara majoriti ahli Parlimen kerana adalah sangat penting Yang Di-Pertua Dewan Rakyat dilihat sebagai pengelola Dewan yang adil.

  “Sebagai rakyat dan pembayar cukai, kita membayar RM44 juta setahun secara bulanan, termasuklah RM16,000 untuk ahli-ahli parlimen, RM31,000 untuk Yang di-Pertua Dewan dan RM22,000 untuk timbalan, bagi menanggung Dewan Rakyat.

  “Memandangkan Malaysia sedang menghadapi penularan wabak Covid-19 dan kemelesetan ekonomi global, kita tidak dapat menanggung Dewan Rakyat menjadi gajah putih yang menelan perbelanjaan RM44 juta setahun untuk elaun sahaja, atau hanya meluluskan kehendak Eksekutif sahaja,” tulis Bersih 2.0 dalam petisyen tersebut,” kata Bersih 2.0 dalam petisyen itu.

  Azhar, Azalina dicadang Speaker, Timbalan Speaker Dewan Rakyat
  Media melaporkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Azhar Azizan Harun dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said dicalonkan dalam usul untuk menggantikan Speaker Dewan Rakyat dan timbalannya.

  Azhar akan menggantikan Mohamad Ariff sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat manakala Azalina menggantikan Nga Kor Ming sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

  Kertas pesanan yang menyenaraikan perdebatan dan usul menjelang persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai ini turut merangkumi usul Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menyingkirkan Mohamad Ariff dan timbalannya daripada jawatan tersebut.’

  Mohamad Ariff dan Kor Ming dilantik ketika Pakatan Harapan mengambil alih Kerajaan Persekutuan selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 pada Mei 2018.

  Bagaimanapun Kerajaan Pakatan Harapan runtuh pada Mac tahun ini selepas berlaku pergolakan antara parti dan individu dalam gabungan tersebut hingga menyebabkan Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.-SM

 11. najib bini rosmah

  Darurat perlu kepimpinan ke hadapan. Tanpa politik tebuk atap dan pecah pintu belakang. Kepimpinan sekarang yang ditaja oleh Madey si Kitol dan disemburit oleh Azmin hanya berfungsi dari belakang. Kahkahkah!

  1. Kerana kamu asyik menuduh secara liar tanpa bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih, maka yang di semburit dan di tebuk luba.g belak.ng ia lah kamu.

 12. MAHATHIRVSANWAR

  PENYEMBAH TONG M YANG KAYA RAYA DYNASTY USD44BILLONS…. BERAPA SEN KO DAPAT…..

  PENYEMBAH LUCIFER BARU LEPAS SEMBAHYANG DALAM JAMBAN……..

  AKU PELIK KENAPA ADA ORANG MASIH MAHU PEMIMPIN BANDUAN KAKI JUBO……..

  KALAU NAK SALAHKAN PAS KENA LANTIK HADI PM9 BARU SEDAP KUTUK……

  PARTI MANA TAK KISAH JANJI DAULATKAN ISLAM…..

  TIADA MANA2 PARTI BOLEH MENANG SENDIRIAN…….

  Petisyen Bersih hanya dapat 13,313 tandatangan selepas seminggu…….

  PETISYEN Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengekalkan Tan Sri Mohamad Ariff sebagai Yang DiPertua Dewan Rakyat hanya mendapat 13,313 tandatangan daripada rakyat.

  Petisyen dalam talian ‘Kekalkan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Bagi Meneruskan dan Mengukuhkan Reformasi Parlimen’ itu telah dilancarkan sejak seminggu lalu.

  “Secara konvensyen Yang DiPertua Dewan Rakyat dalam sistem Parlimen Westminster perlu berada di atas politik partisan dan sekiranya beliau merupakan ahli Parlimen, beliau perlu meletakkan jawatan di dalam parti politik apabila dilantik secara majoriti ahli Parlimen kerana adalah sangat penting Yang Di-Pertua Dewan Rakyat dilihat sebagai pengelola Dewan yang adil.

  “Sebagai rakyat dan pembayar cukai, kita membayar RM44 juta setahun secara bulanan, termasuklah RM16,000 untuk ahli-ahli parlimen, RM31,000 untuk Yang di-Pertua Dewan dan RM22,000 untuk timbalan, bagi menanggung Dewan Rakyat.

  “Memandangkan Malaysia sedang menghadapi penularan wabak Covid-19 dan kemelesetan ekonomi global, kita tidak dapat menanggung Dewan Rakyat menjadi gajah putih yang menelan perbelanjaan RM44 juta setahun untuk elaun sahaja, atau hanya meluluskan kehendak Eksekutif sahaja,” tulis Bersih 2.0 dalam petisyen tersebut,” kata Bersih 2.0 dalam petisyen itu.

  Azhar, Azalina dicadang Speaker, Timbalan Speaker Dewan Rakyat
  Media melaporkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Azhar Azizan Harun dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said dicalonkan dalam usul untuk menggantikan Speaker Dewan Rakyat dan timbalannya.

  Azhar akan menggantikan Mohamad Ariff sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat manakala Azalina menggantikan Nga Kor Ming sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

  Kertas pesanan yang menyenaraikan perdebatan dan usul menjelang persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai ini turut merangkumi usul Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menyingkirkan Mohamad Ariff dan timbalannya daripada jawatan tersebut.’

  Mohamad Ariff dan Kor Ming dilantik ketika Pakatan Harapan mengambil alih Kerajaan Persekutuan selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 pada Mei 2018.

  Bagaimanapun Kerajaan Pakatan Harapan runtuh pada Mac tahun ini selepas berlaku pergolakan antara parti dan individu dalam gabungan tersebut hingga menyebabkan Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.-SM

 13. Leadership issue is devoid of honesty and sincerity
  Mostly spinned and laced with unwarranted fear tirelessly
  Superficiality, a prerequisite for breeding hypocrisy
  No one can leave office without clinging on tightly

  There is no other option for the malays and the muslims
  That include realistic learned agamawans and rational muftis
  Preach what Allah has commanded for the sake of men and nation
  Do to others what you want them do to you without exemption

 14. ulasan Tuan blog… ?

  1. Budin tak akan dapat buat ulasan
   Anwar sudah jelas terus kempunan
   Sebab Tamrin sudah buat saranan
   Pentadbir dipertanggungjawabkan

 15. Goh ini menghasut kaum Melayu dan agama Islam.

  Perlu diambil tindakan keatas nya di bawah Penal Code yang berkaitan dengan menghasut.

  1. manja nak mampus puak bani melayu umno berdarah istimewa ni.nak report boleh jer…tapi angkut sekali yg menghasut kebencian antara kaum tu.

   Yg hari² berbuih mulut dok ckp kaum cina nak rampas malaysia,cin nak hancur islam kat malaysia..

   Yg hari2 kapirkan org sesuka hati pon angkut sekali

   1. Goh,

    Kenapa kau tak beri contoh kpd “Yg hari² berbuih mulut dok ckp kaum cina nak rampas malaysia,cin nak hancur islam kat malaysia.”?

    Sebut siapa, nama yang di guna, tarikh, masa dsb nya.

    Aku rasa kamu hanya menuduh secara jahat. Kamu bukan rakyat yang bertanggung jawab.

    Kalau kamu tak suka negara ini, hijrah lah. Supaya kamu senang dan yang tinggal di belakang pun senang.

   2. Zunnun babi sial

    Suara kodek ‘ekor cicak yang kepalanya sudah penyet.
    Maka meroyanlah!
    Teruskan Meroyan.

    Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman..
    Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu..
    Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.
    Kesian, Masih jadi barua DAP lgi.

    Kesian. Masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end. barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..

    Bertaubatlah.. tak besar mana dedak babi itu. Miskin keparat sangat ke?? kalau mampuih panggil lah gian end solat.. hii jijik dan kesiannya. hi hi hi
    Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua..

    DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat,peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . tak malu muka tembok pungkok babi..

    Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end..
    Mereka bangga disebut macam tu.
    Hiiiiiiiii

    Bodoh pnya goh tong taik.g balik foshan lah lu goh.jgn menyamar jd melayu.kah..kah

 16. Kat malaysia ni ramai mengaku melayu islam sebab kat tengah nama mereka ada “bin”

  Tapi amalan mereka ?masyaallah….

  1. Yang sembahyang entah kemana,puasa entah kemana,mengaji jauh sekali..

   Tapi kalu di momok isu islam atau melayu terus pakat melatah nak jadi pejuang islam…phuiiii

   1. Bukan melatah, ha nya menyembur kamu dengan tahi melalui paip semburan Majlis Bandaran.

    Sembur terus ke muka kamu, tahi jenis “raw sewage”, berketul ketul, termasuk yang cirit birit, penuh ke muka kamu.

   2. Goh,

    Kau kafir harbi, mulut celupar, nanti kena tampar, kau menggelapar.

    Jangan menghasut lah. Kau tentu tak suka kalau di balas komen kau dengan mengutuk cara kau sembahyang tonggang tonggek pegang joss sticks, berTuhankan pangkal pokok dsb nya.

    Pendek kata –

    KEPALA BAPAK KAU, DATUK KAU, NENEK MOYANG KAU.

    Ikut kata Najib Klepto wal Jibo.

    1. Yang ini kapir apa?

     Buang bayi setiap 3 hari
     Mohd Jamilul Anbia Md denim Fairul Asmaini Mohd Pilus Mary Victoria Dass Nur Saliawati Salberi dan Nurul Hidayah Bahudin.

     ANTARA bayi yang ditinggalkan di hospital dan mendapat perlindungan JKM Johor.

     SETIAP tiga hari akan ada seorang bayi dibuang sama ada dijumpai mati atau hidup.

     Walaupun ia sesuatu yang menyayat hati dan dianggap tidak berperikemanusiaan, tetapi itulah fakta sebenar serta realiti yang berlaku dalam masyarakat kita.

     Malah, berdasarkan statistik dikumpulkan mendapati sejumlah 577 kes pembuangan bayi dan janin direkodkan antara Januari 2014 hingga Disember 2018.

     Rekod itu diperolehi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hasil kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) berdasarkan laporan diterima serta siasatan dilakukan sebelum ini.

     Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat, Zulkifli Ismail berkata, rekod menunjukkan sebanyak 103 kes buang bayi atau janin berlaku pada tahun 2014, 111 kes (2015), 115 kes (2016), 120 kes (2017) dan 128 kes (2018).

     1. Kes pembuangan bayi serius – TPM
      JUMAAT, 28 JUN 2019 @ 12:50 PM

      DR Wan Azizah Wan Ismail ketika melancarkan Kempen Mencegah Pembuangan Bayi dan turut bersama timbalannya Hannah Yeoh (kiri) di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Dengkil Arah Selatan. – Foto Ahmad Irham Mohd Noor
      SEPANG: Kes pembuangan bayi di negara ini adalah satu isu yang serius dan harus ditangani dengan segera, kata Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

      Timbalan Perdana Menteri berkata statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) merekodkan sejumlah 577 kes pembuangan bayi bagi tahun 2014 sehingga 2018.

      Beliau berkata, antara punca pembuangan bayi adalah kehamilan luar nikah dan kehamilan remaja.

      “Kementerian mengambil langkah proaktif dengan merangka strategi advokasi, pencegahan dan menjalankan program kesedaran awam khusus kepada golongan remaja mengenai kesihatan reproduktif mereka.

      “Kementerian dalam usaha untuk melaksanakan pemetaan lokaliti dan campur tangan strategik bagi kawasan yang dikenal pasti sebagai titik panas kes pembuangan bayi melalui kerjasama dengan polis,” katanya.

      1. Yang Ini kapir apa??

       MELAKA: Johor menjadi negeri paling banyak mencatatkan kes buang bayi, setakat Mei lalu.

       Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh, berkata daripada 65 kes yang direkodkan, 13 kes berlaku di Johor.

       “Untuk tahun ini sahaja setakat Mei lalu, Johor menjadi negeri tertinggi kes pembuangan bayi sebanyak 13 kes diikuti Selangor (11) dan Kedah sebanyak lima kes.

       “Secara keseluruhannya, sebanyak 65 kes pembuangan bayi dilaporkan dan ini adalah satu angka besar yang perlu dikurangkan,” katanya.

       Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke Sekolah Harapan Negeri Melaka, di sini hari ini.

       Yang hadir sama, EXCO Wanita, Kebajikan dan Pembangunan Luar Bandar negeri Ginie Lim Siew Lin; Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Burhanuddin Bachik dan Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) Md Azhan Samat.

       Mengulas lanjut, Hannah yang juga Ahli Parlimen Segambut, berkata bermula 2010 hingga 2018, statistik menunjukkan sebanyak 697 kes pembuangan bayi berlaku di seluruh negara,

       “Ini adalah satu jumlah yang besar dan daripada 697 kes, 64 peratus atau 446 bayi ditemui dalam keadaan tidak bernyawa dan ini amat merugikan negara.

       “Tempat pembuangan bayi paling banyak adalah di kawasan kediaman diikuti tandas awan dan tempat pembuangan sampah,” katanya.

       Sehubungan itu, beliau berharap semua pihak terutama keluarga dan masyarakat dapat memberi sokongan kepada remaja yang hamil anak luar nikah dan bukannya meminggirkan mereka.

       “Mereka masih muda dan memerlukan sokongan keluarga, komuniti selain pusat kebajikan seperti pusat perlindungan seperti ini yang memberi pengisian agama kepada mereka,” katanya.

       Sekolah Harapan di bawah seliaan JAIM mula beroperasi pada 17 September 2010 sebagai pusat perlindungan dan didikan remaja hamil luar nikah yang tidak mendapat perhatian keluarga.

       Sejak beroperasi sehingga hari ini, ia memberi perlindungan kepada 370 remaja hamil luar nikah dari seluruh negara dan menyelamatkan 374 bayi dalam tempoh sama.

       1. Yang ini kapir apa?

        17 pelajar antara ditahan berparti liar dan berpesta dadah di kondo mewah Jalan Sultan Ismail
        Afiezy Azaman, Astro Awani | Published Jun 18, 2019 01:01 +08
        Kesemua tahanan direman selama empat hari mulai Isnin. – Foto PDRM
        Kesemua tahanan direman selama empat hari mulai Isnin. – Foto PDRM

        Kongsi Artikel Ini:

        KUALA LUMPUR: : Seramai 22 remaja termasuk lima pelajar perempuan ditahan ketika menyertai satu parti liar dan pesta dadah di sebuah kondominium mewah di Jalan Sultan Ismail, di sini, awal pagi Ahad.

        Serbuan dilakukan Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah Dang Wangi pada sekitar jam 3 pagi.

        Menurut Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Mohd Fahmi Visuvanathan Abdullah, siasatan awal mendapati 17 daripada mereka, termasuk tiga perempuan, merupakan pelajar sekolah di sekitar Lembah Klang.

        “Ujian saringan air kencing juga mendapati seramai enam orang, termasuk seorang perempuan, positif dadah.

        “Turut dirampas, dua paket plastik dadah jenis Ketamin (1.8 gram), tiga biji pil Ecstacy (1 gram), dua biji pil Eramin 5 (0.6 gram), satu botol air ketum (1.5 liter) dan ketulan daun kering ganja (4.3 gram),” katanya dalam satu kenyataan, lewat malam ini.

        Mohd Fahmi berkata, kesemua tahanan berumur antara 15 dan 22 tahun telah direman selama empat hari mulai Isnin di bawah Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952, Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952, Seksyen 30(3) Akta Racun dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

        Sehubungan itu, polis menyeru kepada ibu bapa supaya lebih prihatin terhadap setiap pergaulan dan aktiviti anak-anak bagi mengelakkan mereka terjerumus dalam kegiatan yang menyalahi undang-undang.

        1. Yang ini kapir apa?

         KUALA TERENGGANU – Gara-gara cepat terpedaya dengan kata-kata manis seorang lelaki yang dikenali melalui WeChat, seorang remaja menjadi mangsa rogol beramai-ramai termasuk ‘teman lelakinya’ dan tiga lagi lelaki tidak dikenali.

         Kejadian berlaku di sebuah rumah di Kampung Gong Pauh, Chukai, Kemaman, awal Julai lalu.

         Mangsa yang juga pelajar tingkatan dua itu dikatakan baru berkenalan dengan suspek yang berusia 22 tahun, bagaimanapun bertindak berani mengambil keputusan mengatur pertemuan kali pertama bersama teman lelakinya itu.

         1. Yang ini kapir apa?

          Dua remaja ditahan rogol gadis
          SABTU, 28 MARCH 2020 @ 2:30 PM

          Polis menahan dua remaja lelaki berusia 15 dan 17 tahun atas kesalahan merogol remaja perempuan berusia 15 tahun kelmarin dan direman empat hari bermula hari ini mengikut Seksyen 375B Kanun Keseksaan. – NSTP/Dziyaul Afnan Abdul Rahman
          KANGAR: Polis menahan dua remaja lelaki atas kesalahan merogol remaja perempuan berusia 15 tahun di dua lokasi berbeza di sini, kelmarin.

          Menurut sumber, kedua-dua suspek berusia 15 dan 17 tahun ditahan di sebuah rumah di Kampung Wang Besar, Bintong, pada jam 5 petang semalam.

          Katanya, dalam kejadian jam 2 pagi kelmarin, kedua-dua suspek bertindak masuk ke rumah mangsa di Taman Guru Jaya dan merogol mangsa secara bergilir-gilir di biliknya.

          “Selepas mangsa dirogol, kedua-dua suspek pulang sebelum salah seorang daripada suspek yang berusia 15 tahun datang kembali untuk mengambil mangsa.

          “Kemudiannya, mangsa dibawa ke rumah suspek di Taman Desa Putra, Bintong dan dirogol sekali lagi di dalam bilik suspek,” katanya.

          Katanya, mangsa kemudian dihantar semula ke rumahnya pada jam 4.40 pagi sebelum tampil membuat laporan polis pagi semalam.

          Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Wari Kiew ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan, namun enggan mengulas lanjut.

         2. Yang ni kapir apa?

          Kes rogol pelajar makin serius
          SABTU, 28 DISEMBER 2019 @ 4:42 PM

          KUALA LUMPUR: Pergaulan bebas dan akses yang cukup mudah mendapatkan bahan lucah di internet, dikenal pasti antara punca utama peningkatan kes rogol dalam kalangan remaja termasuk pelajar.

          Sepanjang tempoh Januari hingga Oktober 2018, sebanyak 480 kes rogol dilaporkan dan jumlah itu meningkat kepada 491 kes bagi tempoh sama tahun ini.

          Daripada jumlah itu, 168 kes pada 2018 membabitkan pelajar dan statistik terkini menunjukkan peningkatan kepada 194 kes sehingga Oktober lalu.

          Naib Pengerusi Kanan, Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye, berkata berdasarkan maklumat terkini Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu, situasi berkenaan cukup membimbangkan dan perlu dibendung.

          Berdasarkan statistik itu, katanya, jumlah kes rogol dalam kalangan pelajar meningkat 15.5 peratus (26 kes).

          “Walaupun indeks jenayah kekerasan dan harta benda membabitkan pelajar dan bukan pelajar secara keseluruhan menurun, kes rogol semakin meningkat.

          “Mangsa yang paling ramai berusia antara 13 hingga 15 tahun. Jadi, semua pihak perlu memainkan peranan dengan mencipta ketakutan kepada remaja dan pelajar supaya mereka tidak berani melakukannya,” katanya.

          Lam Thye berkata, golongan itu perlu sentiasa diberikan pendedahan, maklumat serta kesan akibat perbuatan mereka, sama ada di peringkat sekolah dan melalui ibu bapa.

          “Kita perlu fikirkan kaedah terbaik mencegah perkara ini. Sebagai remaja, mereka suka bergaul bebas tetapi perlu ada kawalan kerana ia akan menjurus kepada hubungan intim.

          “Mereka mungkin melakukan seks atau atas dasar rela, tetapi apabila sudah putus hubungan, mereka akan membuat laporan polis mendakwa dirogol. Kes seperti ini menyumbang kepada kenaikan indeks jenayah,” katanya.

          Katanya, faktor salah guna kemudahan internet juga menyumbang kepada perilaku jenayah rogol kerana ketika ini, sesiapa sahaja bebas mendapatkan bahan lucah.

          1. 26 anggota JPJ Pulau Pinang dituduh rasuah masih bertugas

           07 Aug 2019

           SYAJARATULHUDA MOHD ROSLI
           SEBERANG JAYA – Kesemua pegawai dan anggota penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang yang didakwa di mahkamah melibatkan tuduhan rasuah masih bertugas seperti biasa.

           Pengarahnya, Mohamat Johari Mat Nor berkata, 26 kakitangan jabatan itu masih bertugas dan tindakan penggantungan kerja hanya akan diambil apabila pihaknya menerima surat daripada pihak berkaitan.

           Menurutnya, tindakan penggantungan tugas hanya akan dilaksanakan apabila JPJ Pulau Pinang menerima surat dari mahkamah dan ibu pejabat jabatan itu apabila perbicaraan kes bermula.
           Sebelum ini, 18 anggota JPJ Pulau Pinang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Khas Rasuah Butterworth kerana didakwa menerima rasuah daripada pemilik sebuah syarikat pengangkutan yang dipercayai melakukan kesalahan jalan raya khususnya yang membawa lebih muatan di sekitar negeri ini.

           16 April lalu, lebih 70 pegawai dan anggota JPJ Pulau Pinang ditahan selepas disyaki terlibat dengan kegiatan rasuah melindungi pemandu-pemandu lori yang melakukan kesalahan jalan raya khususnya membawa lebih muatan sekitar Pulau Pinang.

           Kesemua pegawai penguatkuasa JPJ gred 19 hingga 32 daripada Pejabat JPJ Pulau Pinang itu dipercayai menerima bayaran berjumlah antara RM10,000 ke RM32,000 secara bulanan sebagai dorongan tidak mengambil tindakan terhadap pemandu-pemandu lori terlibat selain turut membocorkan maklumat operasi JPJ.

           Wang yang diterima tersebut dipercayai untuk pegawai kanan JPJ bagi tujuan hiburan.

          2. Yang ini kapir apa?

           Rasuah: SPRM Tahan Ketua Polis Trafik Negeri, 11 Pegawai dan Anggota
           Nisha David
           Kuala Lumpur, Malaysia
           2020-03-11 E-mel Komen Share Pasukan Trafik Polis DiRaja Malaysia semasa sesi latihan di sekitar Pusat Konvensyen Kuala Lumpur menjelangnya Sidang Kemuncak ASEAN, yang akan berlangsung di ibunegara Malaysia, Kuala Lumpur, November 16, 2015.
           Pasukan Trafik Polis DiRaja Malaysia semasa sesi latihan di sekitar Pusat Konvensyen Kuala Lumpur menjelangnya Sidang Kemuncak ASEAN, yang akan berlangsung di ibunegara Malaysia, Kuala Lumpur, November 16, 2015. [AFP]
           Ketua Polis Trafik negeri Pulau Pinang adalah antara 12 pegawai kanan dan anggota polis yang ditahan reman selama tujuh hari mulai Rabu bagi membantu siasatan dipercayai berkaitan kesalahan rasuah dengan melindungi kenderaan berat yang melakukan kesalahan lalu lintas di negeri itu, demikian menurut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

           Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki mengesahkan penahanan 11 pegawai kanan dan seorang anggota polis dari Jabatan Ketenteraman Awan dan Trafik Pulau Pinang, yang berusia antara 31 dan 59 tahun adalah bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

           “Semua 12 pegawai dan anggota polis telah ditahan reman selama tujuh hari bermula 11 Mac hingga 17 Mac di lokap SPRM Pulau Pinang dan lokap berpusat Bayan Baru. Reman ke atas mereka dijalankan di bawah Seksyen 117 kanun Acara Jenayah di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Majistret Jenayah 1 Georgetown, Pulau Pinang, Nur Fadrina Zulkhairi,” katanya kepada BeritaBenar.

           Dalam pada itu, menurut sumber, kesemua mereka yang ditahan terdiri daripada ketua jabatan, ketua bahagian di daerah yang berpangkat Superintendan, Asisten Superintendan dan Inspektor yang mempunyai peranan melindungi kenderaan berat yang melakukan kesalahan trafik dan muatan berat.

           “Rasuah dibayar bagi menutup mata semua jenis kesalahan trafik, dengan lori-lori bebas bergerak melebihi muatan, malah pegawai dan anggota itu juga dipercayai membocorkan maklumat mengenai operasi di jalanraya,” katanya kepada Beritabenar.

           Beliau berkata, setiap pegawai dipercayai menerima bayaran antara RM10,000 (AS$2,359) hingga RM36,000 (AS$8,493) secara bulanan dan mereka adalah sebahagian daripada 70 pegawai dan anggota beberapa agensi penguatkuasaan di utara Malaysia yang dikenalpasti mengambil rasuah bagi melindungi pemandu lori dari dikenakan tindakan undang-undang.

          3. Yang ini kapir apa?

           Rencana
           Selasa, 9 Mei 2017 | 10:31am

           Dadah terus ancam anak peneroka FELDA NS
           Share

           Tweet
           SEREMBAN: Permintaan terhadap dadah sintetik atau syabu dalam kalangan anak peneroka FELDA di Negeri Sembilan menunjukkan trend peningkatan meskipun harganya lebih mahal berbanding dadah jenis heroin yang sebelum ini lebih popular di kawasan itu.

           Ketagihan kronik terhadap dadah mahal itu dikatakan turut menjadi antara penyumbang kepada berlakunya pelbagai kes jenayah termasuklah pecah rumah, samun dan ragut, bagi membolehkan pelakunya memperoleh wang segera untuk membeli bekalan.

          4. Goh sewel sepet

           Kau bangsa apa? Bangsa kau takde yg merompak, membunuh, menyamun, makan rasuah, merogol ke? Bagus tu mungkin kau negara Datok moyang kau takde polis dan takde penjara lah kan…tinggalkanlah tanah Melayu ni, pilah balik duduk negara nenek moyang kau yang aman sentosa tu

           Goh cina rasis belaan Dapig
           Goh bila mampos kasi bakar kt hongkong
           Goh gila nk jd melayu,tp mulut bau satey babi

       2. Goh sewel sepet

        Kau bangsa apa? Bangsa kau takde yg merompak, membunuh, menyamun, makan rasuah, merogol ke? Bagus tu mungkin kau negara Datok moyang kau takde polis dan takde penjara lah kan…tinggalkanlah tanah Melayu ni, pilah balik duduk negara nenek moyang kau yang aman sentosa tu

        Goh RBA anjirrr
        Goh belaan dapiG sampai mampos
        Goh mkn babi soup taruk kicap

      2. Goh sewel sepet

       Kau bangsa apa? Bangsa kau takde yg merompak, membunuh, menyamun, makan rasuah, merogol ke? Bagus tu mungkin kau negara Datok moyang kau takde polis dan takde penjara lah kan…tinggalkanlah tanah Melayu ni, pilah balik duduk negara nenek moyang kau yang aman sentosa tu

       Goh sial
       Goh anjir dapiG
       Goh kaki bontot

     2. Goh sewel sepet

      Kau bangsa apa? Bangsa kau takde yg merompak, membunuh, menyamun, makan rasuah, merogol ke? Bagus tu mungkin kau negara Datok moyang kau takde polis dan takde penjara lah kan…tinggalkanlah tanah Melayu ni, pilah balik duduk negara nenek moyang kau yang aman sentosa tu

      Goh kafir harbi belaan dap,br dpt dedak drp gon end,dedak pn babi masak lodeh j..cilake goh..cilake goh

   3. Goh ini mungkin serupa orang nya dengan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK, yang akan keluar dengan nama zunnun kemudian masa.

    Tak kisah lah, akan dibalun, ditibai, dibantai di sini sepuas puas nya.

    What he can do, I can always do better.

   4. Goh sewel sepet

    Kau bangsa apa? Bangsa kau takde yg merompak, membunuh, menyamun, makan rasuah, merogol ke? Bagus tu mungkin kau negara Datok moyang kau takde polis dan takde penjara lah kan…tinggalkanlah tanah Melayu ni, pilah balik duduk negara nenek moyang kau yang aman sentosa tu.

    Cilake goh gila,pegi blk china naik tongkang lg bgus.

  2. Bodoh bangang kamu menuduh secara liar tanpa bukti, fakta atau punca maklumat yang bertauliah.

   Kamu menyindir kaum Melayu / Islam dengan tidak memberi penerangan pun. Kamu perlu di ambil tindakan di bawah Kanun negara berkaitan hasutan (sedition).

   Kamu keturunan pendatang yang budaya nya bersepai, dibuktikan dengan menganut Confiucianism, buang, anut Taoism, buang, anut Buddhism, entah ke mana sekarang. Dahtu anuti Evangelical Christianity pula.

  3. Kapir harbi Goh 7:23 am coba mengkomen kaum Melayu guna nama yang ada “bin”. Tak salah mengguna nya, sebab sudah berlaku sejak di zaman silam.

   Tapi kamu ssentiasa ada di dalam “bin” tong taik. Sekarang tak guna lagi tong taik itu melainkan Cina tanam sayur cara lama.

   Maka kamu sebagai tahi dalam toog itu telah menyuburkan sayur2 yang selalu dikejar jenis kamu yang tahu rupa dan subur sayur jenis disiram tahi.

  4. Bodoh bangang Goh ini tak tahu bezakan kafir yang tidak beragama Islam dengan yang melanggar undang2 Islam.

   KEPALA BAPAK DIA. Yang buang bayi hanya melanggar undang2 agama Islam. Namun meeka masih Islam.

   Tapi kamu sudah tetap kafir. Terima lah kedudukan kamu. Tidak termasuk atau ada kaitan di dalam Perkara 3 Perlembagaan yang menyatakan agama negara ini ia lah Islam.

 17. MAHATHIRVSANWAR

  PENYEMBAH LUCIFER BARU LEPAS SEMBAHYANG DALAM JAMBAN……..

  AKU PELIK KENAPA ADA ORANG MASIH MAHU PEMIMPIN BANDUAN KAKI JUBO……..

  KALAU NAK SALAHKAN PAS KENA LANTIK HADI PM9 BARU SEDAP KUTUK……

  PARTI MANA TAK KISAH JANJI DAULATKAN ISLAM…..

  TIADA MANA2 PARTI BOLEH MENANG SENDIRIAN…….

  Petisyen Bersih hanya dapat 13,313 tandatangan selepas seminggu…….

  PETISYEN Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengekalkan Tan Sri Mohamad Ariff sebagai Yang DiPertua Dewan Rakyat hanya mendapat 13,313 tandatangan daripada rakyat.

  Petisyen dalam talian ‘Kekalkan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Bagi Meneruskan dan Mengukuhkan Reformasi Parlimen’ itu telah dilancarkan sejak seminggu lalu.

  “Secara konvensyen Yang DiPertua Dewan Rakyat dalam sistem Parlimen Westminster perlu berada di atas politik partisan dan sekiranya beliau merupakan ahli Parlimen, beliau perlu meletakkan jawatan di dalam parti politik apabila dilantik secara majoriti ahli Parlimen kerana adalah sangat penting Yang Di-Pertua Dewan Rakyat dilihat sebagai pengelola Dewan yang adil.

  “Sebagai rakyat dan pembayar cukai, kita membayar RM44 juta setahun secara bulanan, termasuklah RM16,000 untuk ahli-ahli parlimen, RM31,000 untuk Yang di-Pertua Dewan dan RM22,000 untuk timbalan, bagi menanggung Dewan Rakyat.

  “Memandangkan Malaysia sedang menghadapi penularan wabak Covid-19 dan kemelesetan ekonomi global, kita tidak dapat menanggung Dewan Rakyat menjadi gajah putih yang menelan perbelanjaan RM44 juta setahun untuk elaun sahaja, atau hanya meluluskan kehendak Eksekutif sahaja,” tulis Bersih 2.0 dalam petisyen tersebut,” kata Bersih 2.0 dalam petisyen itu.

  Azhar, Azalina dicadang Speaker, Timbalan Speaker Dewan Rakyat
  Media melaporkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Azhar Azizan Harun dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said dicalonkan dalam usul untuk menggantikan Speaker Dewan Rakyat dan timbalannya.

  Azhar akan menggantikan Mohamad Ariff sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat manakala Azalina menggantikan Nga Kor Ming sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

  Kertas pesanan yang menyenaraikan perdebatan dan usul menjelang persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai ini turut merangkumi usul Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menyingkirkan Mohamad Ariff dan timbalannya daripada jawatan tersebut.’

  Mohamad Ariff dan Kor Ming dilantik ketika Pakatan Harapan mengambil alih Kerajaan Persekutuan selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 pada Mei 2018.

  Bagaimanapun Kerajaan Pakatan Harapan runtuh pada Mac tahun ini selepas berlaku pergolakan antara parti dan individu dalam gabungan tersebut hingga menyebabkan Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.-SM

  1. DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR AMBIL AIR SEMBAHYANG DENGAN TAHI.

   DIA TERFIKIR DIA DI PADANG PASIR, AMBIL AIR SEMBAHYANG DENGAN PASIR.

   TAPI DIA DALAM JAMBAN, MAKA TAHI DIA LAH YANG DI LUMUR NYA KE MUKA, TANGAN DLL NYA.

   1. Ambik air sembahyang dgn tahi?
    Tahi tu air ke?
    Org tua dari kg mana yg bodoh sgt ni?
    Kalau tak komen, org tahu kau ni org tua bodoh.
    Bila komen nmpk sgt kau ni bodoh.

 18. tamrin? Tamrin ! Tamrin

  ayam betina berkokok ke?

  yg tersurat atau yg tersirat yg kamu ingin naytakan di sini hingga membelakangkan democracy yg ada?

  unity government yg di anjurkan oleh mahathir kini di ubah utk menjayakan pemerintahan dharurat pula?

  ngape tidak bubarkan sj parlimen yg di jadikan stor oleh si Moo dan melayu2 islam muaFUCKat dan adakan pilihan raya?

  dah terlalu tenat ke pemikiran hingga dah jadi dharurat negara? yg dharurat nya kesundalan pemimpin2 maka ngape tak biarkan kuasa rakyat menentukan nya?

  atau si hadi awang dgn keldai2 nya, munajat di rusila selama 40 hari utk mendapat mimpi terlalu ‘rasullulah’ nya? percaya dan terima ke rakyat jelata dgn temberang di hadi awang hinmgga tergolek2 mati di memali?

  yg datang dlm mimpi kpd si hadi awang nih, iblis atau kenabian muhammad nya? wajah terperi si hadi awang nak buang ke mana pula?

  hadi awang dan lebai2 retard klu tak menjilat puki2, sana sini memuki2 pula….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK PAGI2 HARI CAKAP PUKI, FUCK, DLL.

   MEMANG JENIS BIADAB DAN KURANG AJAR, EMAK BAPAK NYA ASYIK BERKONGKOK PAGI PETANG SIANG MALAM, TIDAK MENGAJAR NYA ADAB SOPAN DI MASA DIA KECIL.

   Kemungkinan besar dia keturunan pendatang yang dapat bertempat di negara ini. Tidak mengikuti adab resam dan budaya tempatan serta garis2 panduan bertindak yang ada di Perlembagaan negara.

   Perlu di balun disini berterusan.

 19. Melaung mahukan Pemerintahan Darurat bunyi menghasut (seditious). Sebab itu bermakna menjatuhkan Kerajaan yang terpilih secara demokratik melalui PRU.

  Tamrin memang tidak terkenal sebagai seorang yang bijak. Berdekad dalam politik, dia tak sampai ke mana. Walau pun ada nama bapak nya sebagai TPM di masa lalu.

  Tidak ada cara lain bagi menjatuhkan Kerajaan yang tak disukai selain melalui PRU.

  1. Kerajaan yang ada boleh istiharkan keadaan Darurat. Perlu ada sebab2 tertentu. Seperti rusuhan kaum di 13 mei 1969.

   Tidak boleh di istiharkan dharurat dengan sewenang wenang nya sahaja.

   Kerajaan boleh dapatkan bantuan tentera untuk membantu Polis mengawal keadaan jika berlaku rusuhan secara besar2an.

 20. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Wak Nyah ke Chini, bawa bekal berdozen lampin
  Atok pula, siap dgn buat video..dia pnya kempen
  Tpi pnduduk Chini tolak mentah2, geng Ayah Pin
  Mereka mmg tidak ingin, penipu pnya pemimpin
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 21. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kemain kat Chini Wak dan atok kempen berasap
  Tapi depa dua, jadi serupa berniaga buluh kasap
  Calon yg atok taja wang pertaruhan hilang lesap
  Wak terkedu monyok sambil kote lembik diusap
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Kejora dodol…

   Hari ini dah masuk hari Rabu, 8 Julai 2020, tinggal 3 hàri lagi hari yg dinanti-nanti.

   Jgn lupa hari penentuan sama ada kamu anak jantan atau temberang jer yg lebih.

   SABTU, 11HB JULAI, 2020
   BERTEMPAT DI DATARAN BANDARAYA JOHOR BAHRU
   JAM 8.00 MALAM

   True Man is seen by action not empty words, particularly the trash PANTAToon….!!

   1. Wak Kadok cendol 2:19 pm,

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Boleh caya ke Wak Kadok dgn tarikh yg ko bagi
    Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
    Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
    Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Mrdeka
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Wak Kadok cendol 2:19 pm,

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
     Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
     Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
     Jitra gi ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Wak Kadok cendol 2:19 pm,

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Risau juga klu berulang lgi peristiwa yg sudah2
      Kejora cdg begini lah..Wak Suman haram jadah
      Apa kata klu kita jmpa di Tsk Darulaman Kedah
      Jadi tak ler Kejora dikencing dgn begitu mudah
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 22. Wak Nyah dodol 1:14/1:18 am,

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kejora tanya Wak tentang PRK kat Chini, Pahang
  Tpi Wak terus monyok serupa dengan kera duku
  Naper diam tak jawab Wak, pala butoh pak hang
  Sedarlah Wak..kempen atok tu sikit pun tak laku
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Bagi Wak Kadok, atok tu dia punya nabi & Tuhan
   Tuhan dan nabi dia tu asyik dipuja dan pertahan
   Tapi kt Chini, teruk orang tua tu, kena belasahan
   Calon proksi yg atok taja..hilang duit pertaruhan
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Wak Nyah masih cuba nk angkat dia punya idola
    Dulu..memang le orang tua tu gah dan gemilang
    Tpi kini..sana sini siang malam rakyat keji & cela
    Ditaja calon kat Chini, wang deposit lesap hilang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 23. Anonymous
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Wak Nyah geng Freemason, tk percaya kt Tuhan
  Atok, idola & nabi dia..asyik dipuja dan pertahan
  Tapi kat Chini..teruk nabi dia itu kena belasahan
  Calon proksi yg atok taja..hilang duit pertaruhan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  mana satu botut,
  kojab Wak Suman nak amik kau buat menantu
  kojab kau pon setuju nak amik Wak buat mertua
  Kojab kau olang ata maki-maki
  haiyaaaaa..mana satu botut

  poning ini maciam..
  gua mau malik Tongsan ini maciam

  haiyaaaaa….

  1. Kejora kojolla…

   SEKARANG NIH APA CERITA, APA PERNIAGAAN ANAK NAJIB SAMPAI HUTANG & LARI CUKAI PENDAPATANNYA MENCECAH RM PULUHAN JUTA…..??

   KUALA LUMPUR, Mon 6 July, 2020:
   The son of former prime minister Datuk Seri Najib Razak, Datuk Mohd Nazifuddin, has to pay RM37.6mil in tax arrears between 2011 and 2017 to the Inland Revenue Board (LHDN).
   This follows the High Court’s decision that allowed LHDN’s application for a summary judgment in its suit against Nazifuddin, 37, to claim the said amount.

   Kini cuba kau pulak bagi pencerahan untuk cover your ‘balls’ berhubung keputusan mahkamah itu.
   Bapaknya mencuri duit negara, anaknya buat business apa tuuhh, import jer kerr…..??

   1. Kejora dodol…

    Hari ini dah masuk hari Rabu, 8 Julai 2020, tinggal 3 hàri lagi hari yg dinanti-nanti.

    Jgn lupa hari penentuan sama ada kamu anak jantan atau temberang jer yg lebih.

    SABTU, 11HB JULAI, 2020
    BERTEMPAT DI DATARAN BANDARAYA JOHOR BAHRU
    JAM 8.00 MALAM

   2. Wak Nyah dodol 1:14 am,

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Owhh, dh kembali Wak tua renta otak hingusan
    Dah berhenti ker Wak punya sedu dan tangisan
    Apa cerita nya dgn PRK Chini punya keputusan
    Tak kan lah tak ada, Wak nk bagi sedikit ulasan
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Wak Nyah dodol 1:14 am,

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Tak perasan le pulak, Wak ada tercegat kat sini
     Ingatkan, nak masuk ke sini, Wak dah tk berani
     Boleh kah Wak tunaikan permintaan Kejora ini?
     Nak minta Wak ulas sikit keputusan PRK Chini
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Wak Nyah dodol 1:14 am,

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kejora ini bukan le apa, sekadar nak tanya saja
      Bagaimana keadaan dewa, yng Wak asyik puja?
      Apa jadinya, dgn calon proksi yg org tua tu taja?
      Dgr citer hebat calon ex-Bersatu kerabat di raja
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. Wak Kadok dodol 1:18 am,

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Boleh caya ke Wak Kadok dgn tarikh yg ko bagi
       Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
       Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
       Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Mrdeka
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. Wak Kadok dodol 1:18 am,

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
        Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
        Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
        Jitra gi ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. Wak Kadok dodol 1:18 am,

         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
         Risau juga klu berulang lgi peristiwa yg sudah2
         Kejora cdg begini lah..Wak Suman haram jadah
         Apa kata klu kita jmpa di Tsk Darulaman Kedah
         Jadi tak ler Kejora dikencing dgn begitu mudah
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

         1. Kejora dodol…

          Hari ini dah masuk hari Rabu, 8 Julai 2020, tinggal 3 hàri lagi hari yg dinanti-nanti.

          Jgn lupa hari penentuan sama ada kamu anak jantan atau temberang jer yg lebih.

          SABTU, 11HB JULAI, 2020
          BERTEMPAT DI DATARAN BANDARAYA JOHOR BAHRU
          JAM 8.00 MALAM

          1. Wak Kadok dodol 1:54 pm,

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Boleh caya ke Wak Kadok dgn tarikh yg ko bagi
           Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
           Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
           Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Mrdeka
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          2. Wak Kadok dodol 1:54 pm,

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
           Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
           Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
           Jitra gi ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          3. Wak Kadok dodol 1:54 pm,

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Risau juga klu berulang lgi peristiwa yg sudah2
           Kejora cdg begini lah..Wak Suman haram jadah
           Apa kata klu kita jmpa di Tsk Darulaman Kedah
           Jadi tak ler Kejora dikencing dgn begitu mudah
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Leave a Reply

Your email address will not be published.