MENCALONKAN SHAFIE BUKTI MAHATHIR DIBELENGGU DENDAM DAN CELARU MINDA YANG KRONIK

Sejak awal memang difahami, baik oleh manusia di bumi mahupun malaikat di langit, Tun Mahathir Mohamad adalah seorang yang begitu berdendam dan tidak mahu melihat Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

Langkah terbarunya mencalonkan Shafie Apdal sebagai calon Perdana Menteri hanya mengesahkan lagi hakikat tersebut.

Setelah usahanya menonjolkan diri sendiri untuk menjadi Perdana Menteri sekali lagi selama enam bulan ditolak oleh Anwar Ibrahim serta PKR dan gagal mencapai kata sepakat dalam PH Plus, Tun Mahathir atas kapasiti peribadinya yang tidak berparti lantas memilih Shafie, Presiden Parti Warisan sebagai calon baru Perdana Menteri dalam cubaan berterusannya untuk menjatuhkan Muhyiddin Yassin.

Dalam pilihannya itu, Tun Mahathir turut meletakkan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri 1 dan anaknya, Mukhriz Mahathir yang sama tidak berparti sepertinya sebagai Timbalan Perdana Menteri 2.

Keputusan Tun Mahathir memilih Shafie, selain menyerlahkan hakikat dendamnya yang tidak pernah padam untuk mengenepikan Anwar, juga terlihat amat janggal dan memperlihatkan kecelaruan mindanya yang sangat kronik.

Ini kerana Shafie selaku Presiden Warisan adalah pemimpin parti pelbagai kaum di mana sebelum ini Tun Mahathir mengatakan Anwar tidak boleh diterima sebagai calon Perdana Menteri kerana kedudukannya yang mengetuai PKR, sebuah parti pelbagai kaum.

Oleh itu, jelas Tun Mahathir, beliau perlu menjadi calon Perdana Menteri terlebih dahulu sebelum berjanji akan melakukan peralihan kuasa kepada Anwar selepas enam bulan kemudiannya.

Helahnya itu jelas menunjukkan beliau ingin “mengencing” Anwar sekali lagi kerana dalam tempoh enam bulan akan datang, Ahli Parlimen Port Dickson itu tentu saja masih lagi memimpin PKR.

Makna kata, selepas enam bulan memegang jawatan Perdana Menteri, Tun Mahathir sekali lagi tidak akan menunaikan janjinya, sama seperti janji dua tahun yang dimungkirinya kepada Anwar sebelum ini.

Soalnya, jika Anwar selaku Presiden PKR, sebuah parti pelbagai kaum dianggapnya tidak boleh diterima untuk menjadi Perdana Menteri, kenapa sekarang tiba-tiba Shafie boleh pula diterima dan dijadikan pilihan untuk menjadi Perdana Menteri?

Bukankah ini menunjukkan kroniknya kecelaruan fikiran yang dialami Tun Mahathir?

Lebih daripada itu, selain mewakili parti pelbagai kaum, Warisan juga dari segi keanggotaan hanya untuk kaum-kaum yang berbagai di Sabah saja.

Adakah kedudukan Shafie dan kaum yang diwakili Warisan lebih baik berbanding Anwar dan PKR yang tumbuh melata di seluruh negara?

Sekali lagi, kalau bukan mindanya sedang celaru yang kronik, apa lagi label atau gelaran yang sesuai untuk Tun Mahathir?

Bukankah dua hari lepas Tun Mahathir juga berkata tujuannya menjadi Perdana Menteri semula ialah untuk membantu Anwar mencapai cita-cita menjadi Perdana Menteri?

Kalau ingin membantu Anwar, mengapa nama Shafie yang dinaikkan?

Kecelaruan minda yang kronik ini tidak lain adalah disebabnya ratib di mulut dan di kepala Tun Mahathir sepanjang masa, siang dan malam tidak lain hanyalah untuk menghalang Anwar daripada menjadi Perdana Menteri.

Jika berniat ikhlas, setelah beliau tidak berhasrat lagi mencalonkan dirinya sebagai Perdana Menteri, Tun Mahathir sepatutnya kembali kepada opsyen 1 PH Plus iaitu mencalonkan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Kalau beliau boleh berjanji untuk memberi penerangan dan berkempen untuk Shafie, malah mengatakan menyokong Shafie sama seperti menyokongnya, kenapa Tun Mahathir tidak boleh melakukan perkara yang sama untuk Anwar?

Sudah tentu jawapannya mudah saja iaitu Tun Mahathir memang tidak mahu Anwar menjadi Perdana Menteri.

Bahkan, tindakannya mencalonkan Shafie lebih bertujuan membalas dendam bersalut penghinaan kepada Anwar berikutan Presiden PKR itu telah menolaknya sebagai calon Perdana Menteri PH Plus.

Sebelum ini, pada 1998, apabila melihat kemaraan Anwar yang berpotensi menyingkirkannya, Tun Mahathir telah memecat Anwar daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan sebagai ahli UMNO yang menyebabkan kedudukannya sebagai Timbalan Presiden UMNO terlucut dengan sendirinya.

Tindakan itu jelas semata-mata untuk menghalang Anwar daripada menjadi Perdana Menteri dan tidak mampu berlawan secara sihat melalui proses demokrasi parti.

Pada 2016, setelah keluar UMNO kerana gagal menyingkirkan Najib dan melihat PH berpeluang cerah untuk menjadi kerajaan, seterusnya memungkinkan laluan terbuka semula untuk Anwar menjadi Perdana Menteri, Tun Mahathir telah mengambil langkah mengejutkan berbaik semula dengan musuh politiknya itu.

Hasil kunjungan pertamanya terhadap Anwar di mahkamah, diikuti pertemuan Tun Daim Zainuddin sebanyak enam kali dengan Anwar di Penjara Sungai Buloh, Tun Mahathir akhirnya diterima baik oleh PH dan dijadikan calon Perdana Menteri menjelang PRU pada 2018.

Jika diimbas balik, berikutan isu 1MDB dan penolakan rakyat yang serius terhadap Najib Razak, kerajaan pimpinannya serta karenah Rosmah Mansor di mana ruang untuk PH mengalahkan BN adalah cerah, tindakan Tun Mahathir berbaik semula dengan Anwar dan kemudian berjaya meletakkan dirinya sebagai Perdana Menteri, ia adalah semata-mata untuk menyekat kemaraan Anwar daripada mendapat laluan mudah menjadi Perdana Menteri.

Hal itu terbukti apabila Tun Mahathir telah melengah-lengahkan janji peralihan kuasa yang sepatutnya dua tahun dengan pelbagai helah, alasan serta mengkucar-kacirkan PKR melalui tindakan memperalatkan Azmin, menjalin hubungan dengan Pas dan membawa masuk pemimpin UMNO yang diketahui anti Anwar ke dalam Bersatu.

Sehinggalah PH tumbang pada 24 Februari 2020, kejayaan utama Tun Mahathir selama 22 bulan menjadi Perdana Menteri di bawah PH ialah berjaya memungkiri janjinya terhadap Anwar.

Selepas meletakkan jawatan dan dilantik sebagai Perdana Menteri interim, Tun Mahathir berusaha untuk kembali sebagai Perdana Menteri dengan idea membentuk kerajaan perpaduan tanpa parti.

Agenda tersirat di sebalik kerajaan perpaduan tanpa parti itu ialah Tun Mahathir selepas itu tidak terikat lagi untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar.

Kemudian apabila PN menjadi kerajaan dan Muhyiddin selaku Perdana Menteri berdepan ketidaktentuan dan melalui PH, Anwar tetap ditonjolkan sebagai calon Perdana Menteri, dendam dan niatnya menghalang kemaraan Presiden PKR itu kembali membara.

Walaupun tidak lagi mempunyai parti dan diperlekehkan oleh Muhyiddin dalam Bersatu, Tun Mahathir kembali membuat kacau dengan cuba menonjolkan dirinya sekali lagi sebagai calon Perdana Menteri dalam gabungan tidak rasmi, PH Plus.

Tujuannya yang tidak henti-henti mahu menjadi Perdana Menteri dan terbaru mencalonkan Shafie, itu pun setelah dirinya ditolak oleh Anwar, hakikatnya cuma satu – selagi bernyawa di mana ketika semua orang yang seusia dengannya lebih memikirkan amal ibadat dan mencari syurga, Tun Mahathir sebaliknya terus dengan dendam kesumat mencari jalan menghalang Anwar.

Dengan itu, tidak menghairankan jika kecelaruan mindanya tambah kronik lagi di hari dan minggu-minggu mendatang nanti, terutama jika selepas ini DAP dan Amanah yang didakwanya bersetuju dengan pencalonan Shafie, bertindak menolak mentah-mentah perkara itu. (Shahbudindotcom 27/06/2020)

Updated: 27 June 2020 — 11:04 pm

119 Comments

Add a Comment
 1. PH SUDAH BERKUBUR….. ZOMBIE DATANG MERASUK…….

  Amanah kata Mahathir bohong pasal Shafie Apdal calon PM……..

  Setiausaha Organisasi Parti Amanah Negara (Amanah), Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus menegaskan kepimpinan parti itu tidak dimaklumkan mengenai sebarang keputusan Amanah terhadap cadangan memilih Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Md Shafie Apdal sebagai calon Perdana Menteri bagi blok pembangkang.

  Abang Ahmad Kerdee berkata, sehingga kini tiada sebarang pengumuman dikeluarkan kepimpinan tertinggi Amanah berkenaan cadangan dikemukakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu dan pihaknya mengakui baru mengetahuinya sebentar tadi.

  “Tiada sebarang maklumat diterima. Bahkan saya sendiri baru mengetahui berita itu memandangkan saya tidak lagi berada dalam blok perunding bagi parti Amanah.

  “Untuk pengetahuan, blok perunding bagi pihak parti bagi tujuan mengembalikan mandat rakyat kini hanya dianggotai Presiden, Mohamad Sabu; Timbalan Presiden, Datuk Seri Salahuddin Ayub dan Pengarah Komunikasi, Khalid Abdul Samad,” katanya sewaktu dihubungi Sinar Harian hari ini.

  Beliau berkata demikian sewaktu mengulas pendedahan Dr Mahathir yang mendakwa beliau bersama penyokongnya bersetuju memilih Mohd Shafie Apdal yang juga Ketua Menteri Sabah sebagai calon Perdana Menteri baharu bagi blok pembangkang.

  Beliau turut mendakwa nama Mohd Shafie turut disokong DAP dan Amanah dalam satu pertemuan dengan kepimpinan Warisan sebelum ini.

  “Memandangkan saya yang menamakan beliau (Mohd Shafie), saya berharap akar umbi parti akan menyokong pencalonan beliau. Saya rasa sekiranya saya sudah tiada, kita mahu seseorang untuk meneruskan perjuangan kita.

  “Atas sebab itu, kita meminta semua pihak untuk menyokong Mohd Shafie kerana hala tuju perjuangan Warisan adalah sama dengan saya untuk menentang (Datuk Seri) Najib Tun Razak dan (Tan Sri) Muhyiddin Yassin,” katanya dalam satu rakaman video diambil dalam satu mesyuarat bersama akar umbi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dari Terengganu di Yayasan Kepimpinan Perdana malam tadi.

  Sementara itu, Naib Presiden Amanah, Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi Sinar Harian turut mengesahkan tidak tahu-menahu mengenai kenyataan Dr Mahathir itu.

  “Saya tidak tahu-menahu (kesahihan) pasal itu (cadangan Dr Mahathir) sebab saya tidak terlibat,” katanya.

  Terdahulu isu pemilihan calon Perdana Menteri mencetuskan kemelut dalam kalangan parti-parti dalam PH, fraksi Bersatu diketuai Dr Mahathir dan Warisan atau lebih dikenali PH Plus.

  Sinar Harian sebelum ini melaporkan DAP telah membuat keputusan untuk menyokong Dr Mahathir sebagai calon Perdana Menteri PH sementara Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri.

  Bagaimanapun, Majlis Pemimpin Pusat (MPP) PKR memutuskan menolak Dr Mahathir sebagai calon Perdana Menteri sebaliknya memilih Anwar ke jawatan itu jika PH berjaya mengambil alih kerajaan.

  Susulan itu, Dr Mahathir menyatakan hasratnya untuk meninggalkan PH Plus selepas PKR menolak cadangan beliau sebagai calon Perdana Menteri.

  “Sebaliknya saya akan bekerjasama dengan DAP dan Amanah,” kata Mahathir ketika ditemuramah oleh Sin Chew Daily.

  MR : Mahathir nak kencing PH

 2. Tuhan round the corner. Tahu.

 3. Kojolla…

  Pegi jalan daaa dgn ko punya temberang konon2…‘Bukanlah Kejora ini nk bermegah cakap takbur’.
  kepala hotak ko lah, Kejora….!!

  Abis tuu, ini apa kejadah yg ko berPANTAToon,
  Anonymous 27 June 2020 5:17 am
  Mampos le dia si lahanat ni, kalau Kejora dapat
  Jom one by one Wak, sebut jer masa & tempat!
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  So, amacam…
  Dataran Bandaraya Johor Bahru
  Sabtu, 11hb Julai, 2020
  Jam 8:00 malam

  Kau kelihatan jelas seperti yg sudah2, masih takut, bermadah helah, mengelak berdepan face-to-face dgn aku.

  1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Boleh caya ke Wak Kadok dgn tarikh yg ko bagi
   Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
   Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
   Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Mrdeka
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
    Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
    Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
    Jitra ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Errata:

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kejora rasa sangsi le, dngan tarikh yg Wak bagi
     Dtrn Mrdeka, ko tk dtg aku tunggu sampai pagi
     Rasanya Kejora ini, mcm nak kena kencing lagi
     Jitra gi ke JB, duit minyak & tol semua jadi rugi
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Risau juga klu berulang lgi peristiwa yg sudah2
      Kejora cdg begini lah..Wak Suman haram jadah
      Apa kata klu kita jmpa di Tsk Darulaman Kedah
      Jadi tak ler Kejora dikencing dgn begitu mudah
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 4. Populariti Dr M di kalangan Melayu merudum, dakwa penganalisis politik…..
  Yasmin Ramlan

  Diterbitkan sejam lepa

  Sokongan merudum terhadap Dr Mahathir Mohamad bukan sahaja berlaku dalam Bersatu tetapi juga dalam kalangan pengundi Melayu yang sebelum PRU14 menyokong beliau, kata penganalisis politik.

  Menurut Prof Dr Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), sokongan terhadap bekas perdana menteri itu menurun sejak beliau mentadbir kerajaan Pakatan Harapan lagi, atas faktor prestasi menteri di bawahnya.

  “Apabila beliau letak jawatan perdana menteri, populariti Dr Mahathir semakin merundum dan ditambah persengketaan terbuka dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  “Saya melihat pengaruh Mahathir terhadap pengundi Melayu bukan sahaja di luar bandar tapi di bandar juga berada dalam tahap yang agak minimum,” katanya kepada Malaysiakini.

 5. Zaheeda rafik pon duka duit red herrings…

 6. I love the red herrings

  1. Engko tu penjilat jubo madey…madey calonkan lembu pon ko tetap suka..tak gitu?..
   Kluangdemon pon suka suka jubo madey….

   1. Idolizing politicians is not my cup of tea
    Hanya Allah swt I bow and give my loyalty
    A fact in our face we must accept reality
    Politicians come and go nothing is in perpetuity

 7. Elok benar madey dilantik pengerusi Warisan kerana madey dah hilang parti..

  1. Yo ko..so what..?
   Taik kambing bulat2.

 8. Secara tak langsong madey mengaku dirinye sudah tak di terima lagi….tak laku lagi..

  1. enon kudis…

   Kalo dia tak laku, abis tuu pasal apa korang tak senang duduk, terkinja beruk & melalak…..??

   That clearly shows….The Grañd Old Statesman is still ‘A Force To Be Reckoned With’.

   Got it, kudis…..??

   1. Roda nasib madey berputar kebawah…nadey tak mampu memusingkan keatas..

    Bintang madey mulai malap…sudah kehendak tuhan…

    Man hindu mana tahu tuhan…

 9. najib bini rosmah

  Rakyat sudah melupakan Madey si Kitol. Mampuslah ular fossil tua 95 tahun bersama ular fossil tua yang bertongkat. Rancangan nak pecah PH tetap buntu. Kahkahkah!

 10. najib bini rosmah

  PM yang diangkat Madey si Kitol ialah PM yang tidak berguna dan tidak layak. Madey si Kitol ular fossil tidak ada kelayakan lagi memilih PM. Memalukan Malaysia sebanyak 3 kali! Pak Lah gagal. Jibby gagal dan memalukan. Madey si Kitol pilih diri sendiri pun gagal dan lebih memalukan lagi sampai hilang parti. Kahkahkah!

 11. A red herring thrown out drawing a debate unprecedented

  Anwar came out rejecting such a proposal a political deceit and forgetting himself is a cheat

  Hamzah said nominating DPM Anwar clearly ear soothing when his role is Umno’s trojan horse sneaking

  Najib said “I told you so it is all about his son” when he is currently charged in court for world’s greatest scandal

  Bung said nominating PM Shafie a joke when he has all the while living as a shameless corrupt clown

  1. Shafei kurang laku di semenanjung….orang kenal shafei ada skandel dgn pelakon zaheeda..

   1. Betul ke? Muhyiddin ada skandal dengsn isteri hakim yang mana yek? Masuk mahkamah selesai luar mahkamah….

    Mengata shafie dia yang lebih
    Abis bos dia selingkuh bini hakim takut cakap

  2. DAP and Amanah themselves said will refer to their own MT and PH Presidential Council such idea from and involving non-PH members.

   A Senior GPS Minister in Sarawak supposedly a member of the new powerful coalition involving Madey said it is time for Madey to call it a day.

   Meanwhile, Madey’s protege PM Shafie looks helpless and dangerously losing the Sabah government due to enbloc Warisan defections to UMNO, thanks to Musa Aman.

   Don’t look anyway like a red herring or unprecented earth shattering move but more a clown act from a confused out of sorts Commander with a heavy burden of political suicide tendencies.

   He wants all the cake and eat too, no can Wily.

   1. Bila Tun, DAP, AMANAH, WARISAN, Team B Umno, sebahgiaan BERSATU & Team B PKR mencalonkam Shafiee Afda – Ketum PKR, Sheikh al Juburi sah2 kena CHECKKMATE…!!

    Aku lebih selesa berPMkan dgn Shafiee Afdhal dari….
    – perompak, lanun, penyamun, dayus takut bini,
    – pengecut back stabbing,
    – paling2 sekali PElIWAT.

 12. apa yg berlaku trrkini selain lebai pAs, si senik dgn kesundalan utk menjilat puki terbaharu nya…

  yg di utarakan olwh si hasmah dgn mahathir malu dgn pilihan #1, anwar-mukriz yg terlalu ‘obvious’ lalu shafie abdal di jadikan buffer utk melindungi ‘obvious’ sedemikian rupa….

  Shafie calon pm, dan anwar-mukriz tpm2 nya…

  dgn ini, calon mukriz utk pm kemudian nya, tak terlalu ‘obvious’ kepentingan nya….

  mahathir tahu, optiin #1, anwar-mukriz, anwar akan sailang mukriz bila tiba masa nya…

  dgn shafie, mahathir lagi percaya….

  seperti mahathir percayakan si Moo & si assmin dan anwar musuh nya, akhir nya mereka berdua mengkianati nya…

  bila dah terlebih sundal, maka akan sentiasa terperangkap dgn kesundalan2 yg di bina dan di reka2

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK SUKA MENJILAT PUKI, TAK RENTI2 SEBUT ITU.

   Mengata terperangkap itu hanya pendapat kamu.

   Tak renti2 juga mengata kesundalan. DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini sundal yang paling femes.

  2. najib bini rosmah

   Satu Malaysia tahu pilihan Madey si Kitol ialah orang yang akan menjahanamkan Malaysia dan memalukan Malaysia. Ular fossil tua 95 tahun tidak ada kelayakan atau bakat mencari pemimpin. Dia sendiri gagal jadi pemimpin kerana tiada pelapis baru. Madey si Kitol jenis manusia bodoh tua tak boleh diajar. Kahkahkah!

   1. Itu hanyalah andaian nafsu dodol kor, jer….!!

    Kenyataannya…

    The GRAND OLD STAESMAN is still ‘A FORCE TO BE RECKONED WITH’ that sends shivers & scary nightmares to all his opponents, their pencacai & garbage macai-macai.

 13. mahathir perlu di beri penghormatan sebagai “bapa kesundalan negara”, kesundalan dgn membiarkan omNo di kuasai dgn “corporate yg di onak dan di bentuk dari dapur rumah nya bersama daim, mahani dan hasmah sebagai penyedap sj….

  segala pengswastaan di rancang berdua…

  yg merangkak di jalan, di berikan kpd yahya drb nya

  yg di laut, amin shah sapu belaka….

  infrastuktur halim saad di amanah nya

  dan pembinaan perumahan si wan azmi pula, merasakan diri nya ‘don- godfather’ kesukaan nya…

  yg terbang di awan, si tajudin ramli pula…

  dari perancangan ini, kemudian, si najmi, adli, samsuddin hasan dan sebagai nya…

  mereka kaya raya, tapi apa yg di neri kerajaan terpaksa bail out mereka…

  akhir nya, duit cukai rakyat yg mereka guna…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK lagi menyebut kesundalan. Kepala hotak dia penuh dengan sundal menyundal. Keturunan sundal lah, katakan.

   Menuduh liar mengata mereka kaya raya, tapi .. kerajaan terpaksa bail out mereka… Takda kasi bukti, fakta, punca maklumat atau link kpd berita berkenaan.

 14. lebai pAs, anak si senik kini bahan sensasi netizen merata2, tgh menyundal utk menambah bini pula…

  lebai2 pAs, jika tak menjilat puki mereka kuat memuki pula….

  sama hebat dgn bab kaut dedak dan helah2 mwrata2….

  amanah dgn si shamsudin, husam, zolkarnain, ahmad awang, si lebai pendek aziz anak mAt, idola mereka, lebai yg mengatakan tuhan mencarut juga….

  pAs dgn keldai2 nya, hadi awang dgn mimpi temberang ‘rasullulah’ nya, di jadikan pemujaan berhala mereka….

  pAs dan amanah tak perlu anwar musuh mereka, kesundalan2 yg ada dah cukup membinasakan mereka….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK menuduh menambah bini. Tapi dia dan puak dia bini satu, gundek berbelas. Mistress sana sini. Tak cukup duit, tipu sana tipu sini.

   Dulu sau general yang mengawal keselamatan di sempadan utara China telah di curi gufreng ya dek bossnya, meradang, dibiarkan nya musuh Manchurians, yang menunggu di luar, masuk the gates of China dan China di tawan, di perintah Manchus di abad 16 hingga abad 20.

   Awas, jenis pembelot, penderhaka, traitors spt DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK ini.

 15. mahathir keinginan utk menjawat pm utk 3rd Coming nya, seperti hitler dgn 3rd Reich juga….

  keldai2 belaan hadi awang dgn penjenamaan diri, ‘melayu2 islam’ tidak kurang keinginan mereka, utk menobatkan hadi pm 9 juga.

  kedua2 mereka, yg satu merasakan diri anwar musuh yg utama dan yg satu, di buai mimpi kesundalan nya, ‘rasullulah’ yg temberang sj, hinggakan melebihi wajah terperi nya….

  apa nak jadi dgn melayu2 berdua dgn kesundalan mereka nih?

  kedubdalan mahathir, meletakan tahap kelestarian ph kini rendah pd rakyat jelata….

  tapi, ini bagus, kerana selain ph, muaFUCKat dan pN juga mengalami permasaalahan serupa…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK nyata bukan Melayu, menghasut / seditious menuduh ‘rasullulah’ yg temberang sj.’

   Dia perlu dibalun, ditibai, dibantai seboleh boleh nya di sini.

   Dia tidak dibimbing emak bapak nya supaya tak menghasut di masa kecil sebab depa asyik kongkok ajer pagi petang siang alam. Keluar anak yang jadi DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK kuat menghasut / seditious.

 16. najib bini rosmah

  Mahzir Khalid pencuri diskaun TNB,
  MEMANG KETURUNAN ANAK BABI. Kahkahkah!

  1. Setakat tuduh mcm tu, aku pun boleh. Kau yg melancap dpn laptop dlm office pkr dulu kan? apahal?

  2. najib bini rosmah

   Anak babi berlari-lari,
   Cari bapak babi Mahzir Khalid dalam TNB. Kahkahkah!

  3. najib bini rosmah

   Siapa dapat diskaun RM231 dari BAPAK BABI MAHZIR KHALID? Mahzir Khalid anak babi kebas 531j diskaun TNB pulang balik RM231 macam anak Jibby. Babi betul Mahzir. Kahkahkah!

 17. Dah bgtau awal2 lagi: antidote bg virusAtok adalah anwar ganding bahu ngan ameno.
  Strategi atok mudah je: jauhkan pengundi dari PH. Bagaimana? Pengundi naik mual dgn tindakan PH (sebenarnya atok) pura2 berebut kuasa nak jadi PM. Mmg dia nak jadi PM8, tapi jika tak boleh, Tok Mudin pun ok, asalkan bukan anwar.
  Imbas kembali. Jeming bantah cadangan PH calonkan atok sbg PM7 jika PH menang pru14.
  Akhirnya, hasil dari sihir atok, jeming penyokong kuat atok kekal PM7 sehingga habis penggal. PKR berpecah. PH hampir hilang kredibiliti.
  Bermula dgn 13 MP, PPBM dah ada 36 MP.
  Diberi masa utk menyihirkan ameno, tidak mengejutkan jika 14 MP ameno akan sertai PPBM, menjadikannya parti terbesar dlm dewan rakyat.
  PRU 15, tok mudin undur diri. Jeming jadi PM dan Mukhriz TPM.
  So ameno, masa utk bertindak adalah sekarang: gabung dgn anwar.

  1. Mimpi lah kamu nak lihat anwar ganding bahu ngan ameno. Bosskurr pun dah kena tendang terajang ke longkang yang dalam di Pru14, tak dapat nak keluar dari longkang itu lagi.

 18. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Wak Suman pun mnghadapi kecelaruan mental
  Tapi dia tak sedar diri..cuba nak berlagak brutal
  Akibat nya teruk dia kna, cg Kejora balon sental
  Agknya, anak cucu dah kejarkan dia ke hospital

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Kojolla…

   Pegi jalan daaa dgn ko punya temberang konon2…‘Bukanlah Kejora ini nk bermegah cakap takbur’.
   kepala hotak ko lah, Kejora….!!

   Abis tuu, ini apa kejadah yg ko berPANTAToon,
   Anonymous 27 June 2020 5:17 am
   Mampos le dia si lahanat ni, kalau Kejora dapat
   Jom one by one Wak, sebut jer masa & tempat!
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   My reply:
   So, amacam…
   Dataran Bandaraya Johor Bahru
   Sabtu, 11hb Julai, 2020
   Jam 8:00 malam

   Kau kelihatan jelas seperti yg sudah2, masih takut, bermadah helah, mengelak berdepan face-to-face dgn aku.

 19. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Budin kata minda Tok Det dah teruk kecelaruan
  Wak Kadok pun sama le juga dgn dia pnya tuan
  Dngn Kejora dah teruk parah dia terima habuan
  Baru dia tau, akibat dri menjolok sarang tebuan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 20. PN HANYA PERALIHAN UNTUK SELAMAT KAN NEGARA DARI BANGSA YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG….TAK BANYAK YANG BOLEH DIBUAT KERANA TIDAK STABIL DAN SENTIASA DICABAR……MANDAT BARU DIPERLUKAN……

  DAJJAL ILLUMITY PERANAP EKONOMI NEGARA DENGAN MENCIPTA 200 KRONI PROKSI BILLIONAIRES…….

  SELAGI BERNYAWA DAJJAL ILLUMINITY AKAN PERTAHAN KAN DYNASTY USD44BILLONS……

  ALBONTOTI NAK KENA MAIN BELAKANG LAGI…..

  BAGI PAS JADI PM SATU KALI JEE….BARU SEDAP KUTUK……

  PATUT TONG M CALONKAN HADI SBG PM9……..PASTI DAPAT PM MALAYSIA BARU…….

  Lebih 1,000 ahli Warisan di Libaran diumum keluar parti………

  Lebih 1,000 ahli Parti Warisan Sabah termasuk 11 ketua cawangan mengumumkan keluar parti hari ini atas kekesalan mereka terhadap pemimpin parti itu yang dianggap tidak memperdulikan cawangan terbabit selepas menang Pilihan Raya Umum ke 14.

  Pengumuman keluar parti itu, yang melibatkan semua cawangan parti di bawah Pusat Daerah Mengundi (PDM) Airport dan Sibugal, dipimpin oleh ketua cawangan Sejati 1, Ibrahim Yusof.

  “Kami telah bertungkus lumus untuk memenangkan Warisan pada PRU-14 lalu, tetapi kami langsung tidak dihargai.

  “Antaranya, cawangan kami gagal didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), walaupun telah hantar borang pendaftaran sebelum PRU-14 lagi,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu yang turut dihadiri kesemua 11 ketua cawangan terlibat.

  Ibrahim berkata pengumuman keluar parti 11 cawangan itu tidak ada kaitan dengan mana-mana pemimpin atasan parti dan tindakan tersebut atas keputusan mereka sendiri.

  Katanya, ahli yang keluar parti itu memilih untuk menjadi ahli bebas, sementara Ibrahim memaklumkan telah membuat keputusan untuk menyertai sebuah parti tempatan Sabah iaitu Parti Perpaduan Rakyat Sabah.

  – Bernama

 21. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Woww pantun2 dalam BI masuk begitu banyak
  Cgu Kejora nampak seperti gajah turun minyak
  Menyembam rapat Wak Kadok kedi kna lanyak
  Psti mlm tadi si tua mknyah tu tidur tk nyenyak
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Kojolla…

   Pegi jalan daaa dgn ko punya temberang konon2…‘Bukanlah Kejora ini nk bermegah cakap takbur’.
   kepala hotak ko lah, Kejora….!!

   Abis tuu, ini apa kejadah yg ko berPANTAToon,
   Anonymous 27 June 2020 5:17 am
   Mampos le dia si lahanat ni, kalau Kejora dapat
   Jom one by one Wak, sebut jer masa & tempat!
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   My reply:
   So, amacam…
   Dataran Bandaraya Johor Bahru
   Sabtu, 11hb Julai, 2020
   Jam 8:00 malam

   Kau kelihatan jelas seperti yg sudah2, masih takut, bermadah helah, mengelak berdepan face-to-face dgn aku.

 22. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  The poor gay Suman is as if sank and drowned
  Kejora had beaten the skunk..flat to the ground
  We can’t see anymore that idiot old gay around
  As for the champion Kejora still hold the crown
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. There goes that Kudis
   With his PANTAToon rubbish.

   Proot..proot…
   Kentoot…..!!

 23. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Kejora baru je balik dr masjid tunai solat subuh
  Smntara masih sihat, pahala ingin nak diimbuh
  Msuk sini semula..kot ada lagi, Wak telur labuh
  Tapi dia dah cabut lari takut kalau Kejora tabuh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 24. Wah, marah betul Budin, mengata Tun M “tidak mahu melihat Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.”

  Saya sokong pendirian itu sesangat. Anwar bekas banduan 2 kali. Sebab liwat. Peliwat tidak boleh menjadi PM negara ini. Ini negara Islam. Perkara 3 Perlembagaan negara menyatakan demikian.

 25. The Return Of Maha Firaun. Maha Firaun inilah perintis kepada perogolan institusi negara bermula dgn pemecatan Tun Salleh Abas satu masa dulu. Kemudian dituruti pertelingkahannya dgn Raja2 Melayu dan diikuti oleh perseteruan dia tanpa henti dengan ramai pimpinan kanan Melayu UMNO BN.

  Kembalinya Maha Firaun dalam arus politik ternyata telah meletak negara dalam caca marba dan tidak menentu lagi. Melihat kepada rentetan kejadian, tidak syak lagi bahawa inilah satu2nya Maha Firaun Malaysia, makhluk serakah, haloba, pendendam dan sejenis spesis manusia yang amat munafik. Amat tidak wajar sama sekali makhluk ini dilantik sebagai pemimpin hatta dijadikan sahabat.

  Saya dengan rasa rendah diri menyeru semua rakyat Malaysia yang inginkan negara ini bergerak ke hadapan dan kesejahteraan warga lebih terjamin, PASTIKAN MAHA FIRAUN INI SERTA PARTI GABUNGANNYA DITOLAK DALAM APA JUA KEADAAN & SITUASI PUN.

  Amat bodoh dan tidak rasional warga Malaysia jika PUAKA TUA BANGKA ini dan gerombolannya masih diangkat sebagai kerajaan.

  Enough is enough

  1. pemecatan Tun Salleh Abas satu masa dulu?

   Kenapa tak cerita 50 ahun sebbelum itu? Boro kamu.

 26. sasha

  Othman Ahmad……apa yg kau meroyan ni??? Skrip lama yg kau ulang2…Najib penyamun la….Apa yg mereka buat selama 22 bulan, ?? Kenapa tak boleh nak sumbat Najib masuk penjara???…Jawapan nya ialah tak ada bukti kukuh dan byk bukti direka reka….saksi2 penting disembunyikan…bla bla bla…
  Kenapalah susah sgt kau ni nak faham???
  Otak tu dah korup kot!!
  Masih nak sokong tua gila kuas ni…..

  Negara tak perlukan org tua nyanyuk ni lagi…
  Dah jadi PM , kenapa letak jawatan…Lepas tu tak bincang pulak dulu dengan majlis presiden PH….lepas tu meroyan macam org gila nak balik jawatan tu…

  come on lah Othman Ahmad…..use your brain!!!
  Dont be idiot!!

  Reply
  24 June 2020 9:19 pm

  1. Bravo Sasha..!!

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   That old gay, is as if being thrown into the drain
   I’m sure he now caught headache and migraine
   That goon’s tears must be pouring, just like rain
   Becoz..Sasha said that this gay never use brain
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. Woww..great!!

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    What a powerful bullet genius Shasha had fired
    The old Hindu gay, seems to be helpless & tired
    Shasha had labelled the skunk as a bloody idiot
    That goon, dare not respond, but just kept quiet
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     What Sasha had said..made people astonished
     The olg gay’s dignity, had been torn & tarnished
     Ckgu Kejora, then came in & continue to punish
     It seems that, the idiot goon, is already finished
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Woww..pntun bahasa Inggeris smpai 3 rangkap
      Penulisnya, mmg seorang yang bijak dan cekap
      Wak Kadok kedi, dah tak tau lagi apa nak cakap
      Dlm rimba kesengsaraan, dia terus trperangkap
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     2. Is Shasha real..or mere slut….??

 27. To atok Kejora Telor Laboh,

  Calon isteri kau yang sesuai namanya Mak Enon
  Baru padan sama-sama kerepot,jangan berlagak harimau
  Ada angan nak jadi menantu Seman konon
  Anak terona tua,70an telor labuh sappa mau

  Atas atap ada burung kelicap
  Bunyinya gini… cet! cet! cet
  Hari-hari kau melancap
  Sampai kote kau meLECET

  1. To atok Wak Nyah telur labuh 12:18 am,

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kesian sungguh, dgn ini maknyah, Hindu Kerala
   Idola & nabi dia kena taji..dia tk mampu nk bela
   Sebaliknya dia buat perangai mrapu sawan gila
   Kejora yg suci ini pulak, dia maki cerca dan tala
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   atok Kejora Telor Laboh

 28. Sedih bila sekali lagi pakatan pembangkang yg kuat berjaya dilemahkan. Dulu bila pemimpin PAS keluar PR menyokong UMNO. Sekarang dgn mengangkat geng Azmin/Zuraida, mengatur kejatuhan kerajaan PH dan melagakan DAP/Amanah dgn PKR. PKR perlu perkuatkan jentera menghadapi PRU15 mengejut

  1. BENDERA MATA SATU

   kah kah kah kah

   sudah terang lagi dijamong

   kah kah kah kah

   1. dijamong?

    Bahasa apa tuh? Kau org asing di sini ye?

 29. You ni low class politic analysis Budin.Kata Tun yg tamak tapi Anwar lebih tapak.

 30. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kita faham ler, naper Tok Det buat celaru minda
  Tak lain tak bkn semuanya famili punya agenda
  Kekayaan keluarga, mmg lah perlu nak diganda
  Sbb itu, kena usaha naikkan dia punya anaknda
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Atas atap ada burung kelicap
   Bunyinya gini… cet! cet! cet
   Hari-hari kau melancap
   Sampai kote kau meLECET

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kesian sungguh, dgn ini maknyah, Hindu Kerala
    Idola & nabi dia kena taji..dia tk mampu nk bela
    Sebaliknya dia buat perangai mrapu sawan gila
    Kejora yg suci ini pulak, dia maki cerca dan tala
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   2. 12:20 am, ko selalu melecet ye?

    Pakai KY Jelly ler

 31. Secara jelas Tun Mahathir yang tidak berparti, tidak ada sokongan tapi mempunyai niat untuk menjahanamkan kualiti kepimpinan Anwar yang mula bersinar.

  Anwar memang tidak perlu membuang masa menilai cadangan atau desakanMen dari Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng mengenai opsyen baru iaitu mencalonkan presiden Warisan itu sebagai perdana menteri.

  Tidak ada sebab Anwar perlu jadikan diri nya sebagai keldai oleh rakan-rakan dalam PH hanya kerana mahu merebut kuasa untuk beberapa tahun saja sebelum pilihanraya ke 15.

  1. Anwar dah lama jadi keldai sebab nakkan peluang jadi PM.

   Tapi dia Peliwat, dah di hakimkan begitu, tak boleh jadi PM negara ini. Ini negara Islam, Islam haramkan liwat.

 32. Madey nk tipu orang2 sabah dan sarawak.

  1. Padan lah nama kau Dol.

   Dol sangat kamu nih.

  2. Aku lebih selesa berPMkan dgn Shafiee Afdhal dari….
   – perompak, lanun, penyamun, dayus takut bini,
   – pengecut back stabbing,
   – paling2 sekali PELIWAT.

 33. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Mmg makin kaww lah, artikel yg sdra Budin saji
  Budin citer tntang manusia 2 mata pnya gergaji
  Tanpa segan silu lagi, Budin balon, tibai dan taji
  Dia kata kjayaan utama atok ialah mungkir janji
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 34. pemerhati politik

  Kalau pemikiran Tun M dikatakan bercelaru, macamana pulak dengan pemikiran DAP dan Amanah yang juga menyokong Shafie? Bercelaru lah jugak nampaknya. Lebih baik PKR fokus kepada agenda Reformasi dan lebarkan sayap. Tak mustahil PKR boleh lebih kuat dari UMNO supertitles ketika UMNO kuat suatu masa dulu. It is time to change and to reform. It is now PKR’s time to shine.

  1. Makin hari makin lawak politik malaysia n sapi c sabah tunggangan mahathir atok sudah masuk rumah2 org tua… makin xbetul sudah dua2 mereka n.. hrp jgn nk mereka dua n naik jd PM malaysia … buang laut la mereka dua tu…hancur lah malaysia mcm c tun buat kat malaysia jika c keparat tu naik pm.. abis loyalty malaysia d bedal dorg n…p jual dgn org luar… terus kritik mereka dua memalukn sabah saja…@@@@@@@kena ketawa satu Malaysia dgn m sabah sapi afdal tpi xafdal pn… n bukan sapi n kerbau xda tanduk dgn tun yg xda telur

 35. DAJJAL ILLUMITY PERANAP EKONOMI NEGARA DENGAN MENCIPTA 200 KRONI PROKSI BILLIONAIRES…….

  SELAGI BERNYAWA DAJJAL ILLUMINITY AKAN PERTAHAN KAN DYNASTY USD44BILLONS……

  ALBONTOTI NAK KENA MAIN BELAKANG LAGI…..

  BAGI PAS JADI PM SATU KALI JEE….BARU SEDAP KUTUK……

  PATUT TONG M CALONKAN HADI SBG PM9……..PASTI DAPAT PM MALAYSIA BARU…….

  Lebih 1,000 ahli Warisan di Libaran diumum keluar parti………

  Lebih 1,000 ahli Parti Warisan Sabah termasuk 11 ketua cawangan mengumumkan keluar parti hari ini atas kekesalan mereka terhadap pemimpin parti itu yang dianggap tidak memperdulikan cawangan terbabit selepas menang Pilihan Raya Umum ke 14.

  Pengumuman keluar parti itu, yang melibatkan semua cawangan parti di bawah Pusat Daerah Mengundi (PDM) Airport dan Sibugal, dipimpin oleh ketua cawangan Sejati 1, Ibrahim Yusof.

  “Kami telah bertungkus lumus untuk memenangkan Warisan pada PRU-14 lalu, tetapi kami langsung tidak dihargai.

  “Antaranya, cawangan kami gagal didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), walaupun telah hantar borang pendaftaran sebelum PRU-14 lagi,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu yang turut dihadiri kesemua 11 ketua cawangan terlibat.

  Ibrahim berkata pengumuman keluar parti 11 cawangan itu tidak ada kaitan dengan mana-mana pemimpin atasan parti dan tindakan tersebut atas keputusan mereka sendiri.

  Katanya, ahli yang keluar parti itu memilih untuk menjadi ahli bebas, sementara Ibrahim memaklumkan telah membuat keputusan untuk menyertai sebuah parti tempatan Sabah iaitu Parti Perpaduan Rakyat Sabah.

  – Bernama

  1. Parti Pas ialah kerajaan sekarang ini…buat lah yg terbaik untuk Malaysia tercinta. Bahasa jika bangsa!

 36. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Pasti pencacai2 atok kini..jdi agak kalut & panik
  Budin kata, Tok Det kecelaruan minda yg kronik
  Mungkin sbb asyik telan ubat tak rujuk ke klinik
  Atau dia tersilap teguk todi yang disangka tonik
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 37. mula mula memag la sokong shafie tu…lepas tu buat undi tak percaya..dah lamaaaa dah.

  1. Teruskan menge Dol ler kamu

 38. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Mmg ternyata yg PH dh makin teruk berterabur
  Rakyat nampak, yg halatuju PH dh makin kabur
  Semuanya palsu belaka, janji2 yg mereka tabur
  Ternyata, rugi serta sia-sia, undi yg rakyat labur
  Pemimpin mereka sekadar jdi badut penghibur
  Ketua pun serupa dgn mamak tokey pasembur
  Dah tua ganyut, tak lama dah nak masuk kubur
  Ada yang muda sikit pun peminat lubang jubur
  Kebencian rakyat kt depa, makin berakar subur
  Sejak akhir2 ini..teruk depa kna, rakyat sembur
  Rata2 trdengar, cerca & makian, rakyat hambur
  Bukanlah Kejora ini nk bermegah cakap takbur
  Mmg sah PRU15 nanti..PH akan musnah lebur
  Dan..BN akn kembali di takhta menjulang obor
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Segerakan pilihanraya terbaik untuk rakyat Malaysia! Jgn tangguh tangguhkan nanti rakyat hilang kepercayaan… jika Dato najib didapati bersalah lagi kurang sokongan… harap disegerakan sgt sgt!

  2. Kojolla…

   Konon ‘Bukanlah Kejora ini nk bermegah cakap takbur’, kepala hotak ko lah, Kejora….!!

   Abis tuu, ini apa kejadah yg ko berPANTAToon,
   Anonymous 27 June 2020 5:17 am
   Mampos le dia si lahanat ni, kalau Kejora dapat
   Jom one by one Wak, sebut jer masa & tempat!
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   S8, amacam,
   Dataran Bandaraya Johor Bahru
   Sabtu, 11hb Julai, 2020
   Jam 8:00 malam

   Kau takut lagi ker macam yg sudah2…??

   1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Boleh caya ker Wak Kadok, dgn tarikh yg ko bagi
    Kejora risau klu semua nanti..kelentong belaka
    Nanti aku pergi..tunggu sorang2 smpai ke pagi
    Takut berulang kembali..peristiwa Dtrn Merdeka
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Stupid Suman, is like a clumsy beggar in a town
     While Kejora is a young prince, in a great palace
     Why not we hold on the physical fight old clown
     Let’s challenge English pantun, in the first place
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Suman talk big as if he can break the mountain
      But when facing Kejora, he’s completely beaten
      Now the idiot gay is peeping behind the curtain
      Seeing, Kejora around, he’s scared & frightened
      He was heavily beaten before, but he forgotten
      Quite frequent..the clumsy skunk, fell flattened
      That goon’s dignity is tarnished & turned rotten
      He dare not confront me again, I’m very certain
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
       Woww, pantun yg sngat cantik bahasa Inggeris
       Begitu sama sekata..walau pun sampai 8 baris
       Suman maknyah, pasti bengang & hati terguris
       Mlm ini tk dpt tidur le dia terkucil pampers tiris
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Mmg sukar utk kita temui, pntun BI bgini hebat
        Suman rasa, bgai belakangnya berbirat disebat
        Melopong terkedu lah dia, si tua dajjal musibat
        Mesti mlm ini dia terpaksa telan berkotak ubat
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Bila Kejora cabar, mknyah itu terus mengelupur
         Keadaan si tua itu, ibarat nya ayam berak kapur
         Tak berani dia, kt Chini, Kejora cabar bertempur
         Dia hanya berani kt JB..tepi dgn dia pnya dapur
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

         👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Jelas dia bacul, si tua tali barut DAP kafir harbi
         Kejora nk lenyek mknyah ni, jadi mcm tapai ubi
         Btg kotey dia dah sentap, mcm kepala labi-labi
         Dia hanya berani kt tepi dapur rumah dia, di JB
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

         1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          Bloody idiot gay Suman often boast and tells lie
          Reading his postings, is as if time being wasted
          When Kejora gave English pantun, he can’t reply
          This shows that, the idiot is not highly educated
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 39. Adakah madey dah rancang jika shafei diterima oleh PH dan berjaya pegang jawatan pm shafei akan serah semula kpd madey?…

  Tapi nak berjaya mcm mana anwar takkan setuju proksi madey yg bukan ahli gobongan PH..

 40. yang nak tergelak tu terselit nama mukriz boy boy jadi TPM2 🤣🤣🤣😂😂😂😂😂🤣🤣😂 ingat rakyat bodoh ke atuk..masa atok dan konco konco atok dah hancur atok…terima hakikat atok dan konco konco dah hancur

  1. Puak kau dah lama hancur. Tak boleh naik lagi. Selamat tinggal selama lama nya.

 41. SELAGI BERNYAWA DAJJAL ILLUMINITY AKAN PERTAHAN KAN DYNASTY USD44BILLONS……

  ALBONTOTI NAK KENA MAIN BELAKANG LAGI…..

  BAGI PAS JADI PM SATU KALI JEE….BARU SEDAP KUTUK……

  PATUT TONG M CALONKAN HADI SBG PM9……..PASTI DAPAT PM MALAYSIA BARU…….

  Lebih 1,000 ahli Warisan di Libaran diumum keluar parti………

  Lebih 1,000 ahli Parti Warisan Sabah termasuk 11 ketua cawangan mengumumkan keluar parti hari ini atas kekesalan mereka terhadap pemimpin parti itu yang dianggap tidak memperdulikan cawangan terbabit selepas menang Pilihan Raya Umum ke 14.

  Pengumuman keluar parti itu, yang melibatkan semua cawangan parti di bawah Pusat Daerah Mengundi (PDM) Airport dan Sibugal, dipimpin oleh ketua cawangan Sejati 1, Ibrahim Yusof.

  “Kami telah bertungkus lumus untuk memenangkan Warisan pada PRU-14 lalu, tetapi kami langsung tidak dihargai.

  “Antaranya, cawangan kami gagal didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), walaupun telah hantar borang pendaftaran sebelum PRU-14 lagi,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu yang turut dihadiri kesemua 11 ketua cawangan terlibat.

  Ibrahim berkata pengumuman keluar parti 11 cawangan itu tidak ada kaitan dengan mana-mana pemimpin atasan parti dan tindakan tersebut atas keputusan mereka sendiri.

  Katanya, ahli yang keluar parti itu memilih untuk menjadi ahli bebas, sementara Ibrahim memaklumkan telah membuat keputusan untuk menyertai sebuah parti tempatan Sabah iaitu Parti Perpaduan Rakyat Sabah.

  – Bernama

 42. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Mmg padan sgt lah..atok tu Budin lanyak bedal
  Makin lama perangai dia makin buruk & sundal
  Dulu tumpang mata satu, sbb tak cukup modal
  Kini ditolak Nuat & nak lantik PM Shapi’e Apdal
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 43. Shafie Apdal tak ada sokongan di semenanjung. Boboi semua org dah tahu dan tak ada sokongan. Nampak gaya org tua ni bakal di muziumkan

  1. Kamu yng akan di muziumkan. Tak tahu sokongan yang di beri kpd Tun M dan anak nya. Tak reti analisa politik.

 44. ALBONTOTI NAK KENA MAIN BELAKANG LAGI…..

  BAGI PAS JADI PM SATU KALI JEE….BARU SEDAP KUTUK……

  PATUT TONG M CALONKAN HADI SBG PM9……..PASTI DAPAT PM MALAYSIA BARU…….

  Lebih 1,000 ahli Warisan di Libaran diumum keluar parti………

  Lebih 1,000 ahli Parti Warisan Sabah termasuk 11 ketua cawangan mengumumkan keluar parti hari ini atas kekesalan mereka terhadap pemimpin parti itu yang dianggap tidak memperdulikan cawangan terbabit selepas menang Pilihan Raya Umum ke 14.

  Pengumuman keluar parti itu, yang melibatkan semua cawangan parti di bawah Pusat Daerah Mengundi (PDM) Airport dan Sibugal, dipimpin oleh ketua cawangan Sejati 1, Ibrahim Yusof.

  “Kami telah bertungkus lumus untuk memenangkan Warisan pada PRU-14 lalu, tetapi kami langsung tidak dihargai.

  “Antaranya, cawangan kami gagal didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), walaupun telah hantar borang pendaftaran sebelum PRU-14 lagi,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu yang turut dihadiri kesemua 11 ketua cawangan terlibat.

  Ibrahim berkata pengumuman keluar parti 11 cawangan itu tidak ada kaitan dengan mana-mana pemimpin atasan parti dan tindakan tersebut atas keputusan mereka sendiri.

  Katanya, ahli yang keluar parti itu memilih untuk menjadi ahli bebas, sementara Ibrahim memaklumkan telah membuat keputusan untuk menyertai sebuah parti tempatan Sabah iaitu Parti Perpaduan Rakyat Sabah.

  – Bernama

 45. najib bini rosmah

  Sejak dahulu Madey si Kitol bersama Anwar akan dapat tuah. Tetapi ular kaki belit memang sial seumur hidup. Madey si Kitol nak khianat Anwar yang hancur ialah diri sendiri. Mampuslah ular fossil 95 tahun. Kahkahkah!

  1. Bermimpi lah kamu Pak Sheikh akan dapat jadi PM.

   It does not cost anything untuk kamu bermimpi.

 46. Otak madey dah kurang betol lagi sejak anwar tolak madey..

  GPS hanye ada 18 mp dan warisan 9..
  Campur2 semua cukup ker 112?… Tapi jgn harap Amanah dan DAP setuju jika anwar tolak…gerenti anwar tolak kerana shafei bukan gabongan PH…mp pon ciput..

  GPS dahvdapat bayaran petronas takkan GPS nak lari dari muyidin…FPS kurang mesra madey…

  Madey patut setuju gandingan anwar dgn mukeriz tapi madey tak yakin dgn mukeriz yg lembik sikit..

  Madey tamak..

 47. Dari awal lagi memang tun tak bercadang nak bagi jawatan PM kat Anwar,punyalar semangat dia umum calon PM ialah shafie afdal

  1. Pm ni bapak madey yg punyer ke?..dia sebdiri tak tentu hala nak rebut semula setelah anwar tak nak bagi pm..

  2. najib bini rosmah

   Madey si Kitol meroyan gila talak kuasa tiga. Shafiee sukarela nak jadi Cina butanya. Kahkahkah!

 48. Budin ni mcm tak faham atau sengaja buat tak faham. Atok jd mcm tu sbb nak tutup kejahatan dia pi letak jawatan PM tanpa berunding dgn pimpinan tertinggi PH, seterusnya meruntuhkan kerajaan PH serta menidakkan Anwar Ibrahim sebagai PM8.

  Itu sebab sebenarnya, yg lain2 tu cuma tambah perasa je. Duk tuduh org khianat… Apa punya bodoh nak kelentong.

 49. Ini la kata² org yg kecewa …usia dah lanjut pikiran macam budak²😂😂😂😂😂

  1. Kamu orang yang Dol. Asyik mengarut, menuduh liar, tanpa bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

 50. PATUT TONG M CALONKAN HADI SBG PM9……..PASTI DAPAT PM MALAYSIA BARU…….

  Lebih 1,000 ahli Warisan di Libaran diumum keluar parti………

  Lebih 1,000 ahli Parti Warisan Sabah termasuk 11 ketua cawangan mengumumkan keluar parti hari ini atas kekesalan mereka terhadap pemimpin parti itu yang dianggap tidak memperdulikan cawangan terbabit selepas menang Pilihan Raya Umum ke 14.

  Pengumuman keluar parti itu, yang melibatkan semua cawangan parti di bawah Pusat Daerah Mengundi (PDM) Airport dan Sibugal, dipimpin oleh ketua cawangan Sejati 1, Ibrahim Yusof.

  “Kami telah bertungkus lumus untuk memenangkan Warisan pada PRU-14 lalu, tetapi kami langsung tidak dihargai.

  “Antaranya, cawangan kami gagal didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), walaupun telah hantar borang pendaftaran sebelum PRU-14 lagi,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu yang turut dihadiri kesemua 11 ketua cawangan terlibat.

  Ibrahim berkata pengumuman keluar parti 11 cawangan itu tidak ada kaitan dengan mana-mana pemimpin atasan parti dan tindakan tersebut atas keputusan mereka sendiri.

  Katanya, ahli yang keluar parti itu memilih untuk menjadi ahli bebas, sementara Ibrahim memaklumkan telah membuat keputusan untuk menyertai sebuah parti tempatan Sabah iaitu Parti Perpaduan Rakyat Sabah.

  – Bernama

 51. Madey ada banyak plan…tapi semua plan koyak rabak

  Calonkan shafei yg ada 9 mp untuk tarik sokongan GPS yg ada 18 kerusi…
  Campor 5 kerusi puak madey baru berape yeek…

  Dari umno kalo sokong madey pon shahidan kassim saja…madey idola shaidan yg tak join parti madey…

  Menteri kete terbang dah mainkan madey…

  Amanah dan DAP takkan sokong kalo nama anwar tak ada…takkan anwar mahu calon TPM…

  Madey dah tak brape betol sekarang sejak gagal dicalonkan pm sekali lagi….

  Prinsip madey tak dapat tandok pulas telinga…

  Anwar plak biar mati berdiri dari mati melutut…

  1. Yang kamu kata koyak rabak itu ia lah lub.ng belak.ng kamu. Bang Ali punya keroje.

   Tuduh liar tak renti2, itu lah rupa dan tahap pemikiran puak Bosskurr sekarang nih.

 52. najib bini rosmah

  Betul kata arwah P Ramlee. Dah tua pun bodoh (macam Madey si Kitol fossil ular 95 tahun) Kahkahkah!

  1. Yang paling bodoh sekali ia lah kamu. Tak reti menilai langsong. Sekolah SJK dulu yer?

 53. A calculated move by TDM by way of throwing Red Herring, exalting Shafiee as PH’s PM candidate?

  Would this excites Sarawak, and ultimately a game changer?

  For Anwar, a perfect PM in Waiting

  Let us see the reaction in the next few days.

  1. Matdey sakit Kronik?…

   1. Ko sakit otak, Dol

  2. Lepas Shafie anak madey. Cantik plan.

  3. Stupid calculation..

Leave a Reply

Your email address will not be published.