FAHAMILAH DERITA DAN SENGSARA ANWAR…..

Dalam deretan musuh politik Tun Mahathir Mohamad, yang paling derita dan sengsara ialah Anwar Ibrahim.

Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Mohamad Sabu, Najib Razak dan Muhyiddin Yassin adalah antara mereka yang pernah dimusuhi dan bermusuh dengan Tun Mahathir.

Ada yang diaibkan melalui serangan media, diseret ke mahkamah, dipenjara di bawah ISA dan pelbagai tekanan lain lagi.

Tetapi, dalam semua itu, Anwarlah yang paling sengsara dan derita – dipecat, diaibkan melalui media, ditangkap dibawah ISA, diseret ke mahkamah, dipenjara dan dipukul hampir setengah mati dengan tangan digari dan matanya ditutup.

Setelah melalui derita yang panjang – atas nama perjuangan – Anwar sedia memaafkan dan berdamai dengan Tun Mahathir untuk tujuan yang lebih besar iaitu sama-sama menumbangkan UMNO dan BN pada PRU 2018.

Keceriaan berjaya menumbangkan BN dan menjadikan PH sebagai kerajaan tidak membawa ceria yang panjang, asasnya ialah janji peralihan kuasa kepada Anwar telah dipermain dan dilengah-lengahkan sehingga kumpulan pengkhianat berjaya mengambil kesempatan untuk menumbangkan kerajaan.

Tun Mahathir kemudian kembali “gila kuasa” untuk menjadi Perdana Menteri semula, walaupun perletakan jawatannya sebelum ini dilakukan tanpa berunding dengan PH dan menolak juga nasihat Yang Dipertuan Agong agar tidak jangan berbuat demikian.

Berikutan kedudukannya makin mengecil dan terpencil sekarang ini serta sudah terpecat daripada Bersatu yang ditubuhkannya sendiri, sama seperti untuk menumbangkan UMNO dan BN pada 2018 dahulu, kali ini untuk menjatuhkan Muhyiddin, sekali lagi sokongan dan bantuan Anwar juga yang ditagihnya.

Anwar bagaimanapun sehingga ini tetap berkeras untuk tidak bekerjasama dengan Tun Mahathir serta enggan menyetujui Ahli Parlimen Langkawi jtu diangkat sekali lagi buat kali ketiga sebagai Perdana Menteri.

Anwar berkata, pengalaman yang panjang menyebabkan beliau dan partinya curiga untuk memberikan ruang sekali lagi kepada Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri, meskipun dengan janji hanya selama enam bulan sebelum menyerahkan jawatan tersebut kepadanya.

Apatah lagi dalam percaturan terbaharu ini, kata Anwar, beliau dikehendaki menerima jawatan Timbalan Perdana Menteri di bawah Tun Mahathir yang disifatkan sebagai kesukaran maha besar untuk ditanggung.

“Nak suruh saya derita berapa lama lagi, sudahlah,” ujar bellau ketika bersiaran langsung di laman Facebooknya malam Ahad lalu.

Menurut Ahli Parlimen Port Dickson itu, beliau dan PKR telah memberi kepercayaan dan peluang kepada Tun Mahathir sebelum ini selain merundingkan pelbagai perkara dengan bekas Perdana Menteri itu.

Pengalaman tersebut, katanya, menyebabkan beliau curiga apabila diminta sekali lagi untuk memberi peluang dan ruang kepada Tun Mahathir yang dikatakan boleh mendapat jumlah ahli Parlimen yang mencukupi untuk membentuk kerajaan baharu.

Beliau turut mendedahkan, perasaan curiga itu turut menghantui rakan-rakan dalam PH apabila mereka mengusulkan pelantikan Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri ke-9 perlu melalui proses dokumentasi lengkap termasuk menurunkan tandatangan serta terikat dengan beberapa syarat yang jika tidak dipatuhi, maka Ahli-Ahli Parlimen akan menarik balik sokongan mereka.

Katanya, dalam mesyuarat yang beliau sendiri pengerusikan, kesemua pemimpin bersetuju namanya dicalonkan sebagai Perdana Menteri, malah menurut Anwar, persetujuan itu dilafazkan dan didengar sendiri oleh beliau.

“Ini keputusan dan kami minta Tun Mahathir bersetuju, tetapi beliau tidak bersetuju dan perkara ini kita hujahkan.

“Saya kata hampir 24 tahun sudah menjadi Perdana Menteri, bagilah orang lain ikut giliran.

“Mula-mula dia minta enam bulan dan dalam mesyuarat berikutnya minta tambah jadi setahun dan apabila perkara ini ditekankan oleh Shafie Apdal, Tun Mahathir akhirnya setuju dengan tempoh enam bulan.

“Dan dia tak nak tolak ansur langsung dalam hal itu,” kata Anwar.

Menurut Anwar lagi, beliau percaya jika Tun Mahathir dilantik menjadi Perdana Menteri untuk tempoh enam bulan, keadaan tidak akan berubah dan berbalik semula kepada soal “ini dasar Mahathir dan itu dasar Anwar” sehingga boleh menggagalkan hasratnya untuk memperjuangkan ekonomi rakyat yang terjejas teruk akibat pandemik Covid-19.

Kawan-kawan kata, “kami mahu saudara jadi Perdana Menteri tetapi laluan tak mudah kerana kita perlu jumlah, ada yang percaya Tun Mahathir boleh dapat tetapi  sampai kini belum dapat. Jadi kita beri dokongan kepada Tun Mahathir, selepas itu baru saudara diangkat,” katanya

Anwar juga menepis tuduhan bahwa beliau dan PKR merupakan pengkhianat apabila menolak pencalonan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri ke-9 jika mandat rakyat berjaya dikembalikan semula kepada PH kelak.

Katanya, apa yang berlaku adalah perbezaan pendapat di mana beliau hanya mahu melakukan yang terbaik untuk rakyat dan menuntut supaya mandat rakyat dikembalikan.

Beliau juga percaya jika Dr Mahathir diberi peluang sekali lagi, biar pun untuk tempoh enam bulan, perkara-perkara seperti rasuah, kronisme dan mengkayakan golongan tertentu tidak akan dapat dihapuskan.

“Khianat ini tidak timbul, orang yang bagi kipas kepada pengkhianat itulah pengkhianat,” katanya mengungkit semula Langkah Sheraton yang bukan bermula seminggu dua, tetapi diatur lama sebelum itu lagi.

Kesimpulannya, di mana salahnya jika Anwar terus menolak untuk bekerjasama dan menyetujui Tun Mahathir dicalonkan sekali lagi sebagai Perdana Menteri?

Fahamilah derita dan sengsara yang pernah ditanggung Anwar sebelum ini!! (Shahbudindotcom 23/06/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 23 June 2020 — 9:10 am
Subscribe
Notify of
guest
63 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 June 2020 7:28 am

DAJJAL PUNYAI KEKAYAAN LUAR BIASA…..TIDAK HAIRANLAH RAMAI TERPEDAYA TERMASUK ULARMAK DAN ALIM KUCING….. DYNASTY USD44BILLONS……ALJUBO TIADA MASA DEPAN KERANA PANDANG BELAKANG…… Najib Razak dedah kontrak anak-anak Dr Mahathir……. PERTEMBUNGAN antara Datuk Seri Najib Razak dengan Tun Dr. Mahathir jelas semakin memuncak apabila terkini Datuk Seri Najib mendedahkan satu demi satu kontrak yang diperoleh anak-anak Tun Mahathir sewaktu Tun menjadi Perdana Menteri. Pendedahan pertama Datuk Seri Najib ialah berkenaan Mirzan Mahathir yang membangunkan Konsortium Perkapalan pada tahun 1990-an yang kemudiannya diselamatkan (bail-out) oleh Petronas melalui MISC sewaktu krisis ekonomi pada tahun 1998. Sumber yang dipetik Datuk Seri Najib ialah laporan Wall… Read more »

Kusufian
Kusufian
25 June 2020 2:44 pm

Apakah Ai tahu PMM milik Tuhan?
PAS x jadi PMM. Tuhan bagi Kelantan, Terengganu, Kedah jrr. MY pun x minta, Tuhan bagi.. Amanah!
Ai ..
U have to earn the respect n confidence of Malaysian. Now all koyak. TM, samada dia plan or Not doesn’t matter. Lucut, wali pemerintah ke atasnya tunggu luput..
Up the ante, Ikhwanul Muslimin is much better than Shia, Wahabi..
ABIM is better than youths++
Trillion Dollars Economy is what Malaysia needs most… Fikirlah!
U can call me if u can’t…
Kusufian Write 26/4/2018

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 June 2020 7:58 am

TONG M PERANAP EKONOMI NEGARA DISOKONG OLEH FANATICS SESAT BANGSAT…… HANYA YANG BODOH FANATIC SOKONG TONG M……. HANYA PENGGEMAR JUBO MINAT BANDUAN TEBUK JUBO……. Najib Saran Jadikan Mahathir Presiden DAP…….. Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bukan sahaja menyindir DAP, malah turut memberi saranan nakal kepada parti itu untuk menjadikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Presiden DAP. Ia susulan keputusan muktamad Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini untuk kekal mencalonkan Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri kesembilan sedangkan umum mengetahui DAP membuat keputusan sebaliknya iaitu mahukan Dr Mahathir menjadi calon jawatan nombor satu negara itu. “Memandangkan… Read more »

Sheikh Kamaruddin
Sheikh Kamaruddin
24 June 2020 12:24 pm

He cannot be trusted. Many have lost faith with him. Remember the book Taik.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 June 2020 7:01 am

DAJJAL MACAM MANA PUN TETAP MAHU JADI PEMIMPIN…….. DAJJAL2 TAK SAMA DAJJAL 1……. Najib Saran Jadikan Mahathir Presiden DAP…….. Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bukan sahaja menyindir DAP, malah turut memberi saranan nakal kepada parti itu untuk menjadikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Presiden DAP. Ia susulan keputusan muktamad Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini untuk kekal mencalonkan Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri kesembilan sedangkan umum mengetahui DAP membuat keputusan sebaliknya iaitu mahukan Dr Mahathir menjadi calon jawatan nombor satu negara itu. “Memandangkan DAP masih tegas untuk sokong PM7 (Perdana Menteri ketujuh) jadi calon… Read more »

Otai Masih berbisa
Otai Masih berbisa
23 June 2020 10:00 pm

Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Mohamad Sabu, Najib Razak dan Muhyiddin Yassin inilah nama-nama mereka yang telah dipermainkan oleh TM. Sebelum itu Tun Hussien On dan juga Tun Abdullah Badawi.

Banyak cerita yang mereka lalui semasa bersama TM. Pahit maung sepak terajang oleh TM, mereka sahaja yang tahu dan beberapa veteren politik lebih tahu.

Mereka yang muda cuba tanya orang lama seperti Musa Hitam, Tengku Razaleigh dan beberapa politikus veteren siapa sebenarnya TM.betapa liciknya mainan politik beliau hingga umor menjangkau hampir 100 pun masih ada dendam kesumatnya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 June 2020 9:46 pm

BANDUAN ERTINYA ORANG BERSALAH…..ORANG LANTIK ALJUBRI JADI PEMIMPIN TENTULAH TURUT BERSALAH…… GADUH JANGAN TAK GADUH…..TONG M SEGAN NAK CAKAP BAGI KAT ANAK DIA JADI PM….. ALJUBRI PULA BUAT2 TAK FAHAM……. SOALAN TAK DIGEMARI PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT…..KENAPA SEMBAHYANG SAHAJA PAKAI NIAT TIDAK MASA BERJUBO……. SURVEY : Penolakan GPS Akan Jadikan Anwar PM Tepi Selamanya?…….. Ibarat hidung tak mancung tapi pipi tersorong-sorong. Anwar (PM Tepi Paling Lama Dalam Sejarah Politik), dimalukan oleh Ketua Menteri Sarawak, Abang Abdul Rahman Zohari Abang Openg @ Abang Joe, apabila Abang Joe enggan menemui Anwar di Sarawak. Anwar ke Sarawak dengan penerbangan yang ditempah khas semata-mata untuk… Read more »

zunnun
zunnun
23 June 2020 4:40 pm

berkata wawi kpd hasmah, “mahathir bukan golongan idiot, mahathir bukan “se orang” tapi Demi God Yg Terpilih….” berkata hasmah kpd wawi, “anwar gopoh” lalu di jawap si wawi : betul anwar gopoh kerana sebagai manusia biasa, serba kekurangan, ingin melihat negara mendapat Demi God sebagai penasihat hingga Mukriz bersedia menerajui negara…. lalu hasmah menjawap : “ini yg buat mahathir tidak dapat terima option (1) anwar-‘mukriz’ combo” satu perkara yg ‘obvious’. ngapa tidak lapitkan sj, si Shafie Apdal standby si mukriz? kan kurang ‘obvious’? tuhan kan bersirat, ngape tidak melayu2 sebagitu juga? asalkan jgn kata tuhan mencarut kerana tuhan bukan abdi… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 4:52 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK coba buat sketsa drama pulak.

Menyindir dan menghasut Melayu dan agama Islam mengata, “tuhan kan bersirat, ngape tidak melayu2 sebagitu juga?”

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK tuhan nya ada merata, termsuk di pangkal pokok Kayu Ara di belakang rumah nya. Diberinya makanan dan buah2an tapi disebat bebudak di malam hari.

Amuta
Amuta
25 June 2020 11:13 am
Reply to  zunnun

Tahu takpa Junjungan Besar Tuhan bukan emosi pegangannya sayugia Tuhan itu kalangan bangsa Melayu. Tahu.

zunnun
zunnun
23 June 2020 4:21 pm

perselisihan anwar-mahathir akan berakhir dgn kedua nya di tempelak oleh kedua2 isteri mereka…

tapi si Moo akan terus derita, selagi hadi awang yg di jadikan perantaraan antara nya dan si najib/zahid berdua.

sbb si Moo percaya mimpi hadi nya sedangkan bomoh2 si rosmah mengatakan hadi kaki temberang….

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 4:39 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK mengarutkan isteri ada kaitan dengan perselisihan Mahathir-Anwar.

Kalau dah DIRTY and OLD tuh begitu lah otak nya berjalan.

zunnun
zunnun
23 June 2020 4:13 pm

kegembiran hadi awang, bergaji buta, kerja tiada, tapi teropong melihat warna warni di jadikan kerja rekaan terbaharu terkini… ini satu derita utk rakyat jelata, menanggung temberang lebai2 pAs sambil bergaji buta belaka…. anwar derita tidak brutal dan berhati2, sedangkan si Moo dan najib, mereka opportunists… si mahathir, ini lain sikit, kerana dia rasakan dia terlebih exceptionally good, bukan idiot sama sekali…. melebihi 115 pHd yg Moo ada? ngape sedemikian? kerana keldai2 nya memuja2 nya seperti juga si hadi awang dgn keldai2 melayu2 islam penjenamaan nya? sudah tiba masa nya, si hadi awang di dampingi oleh phD2, tapi dgn kerap bermimpi… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 4:42 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK mengarut lagi, cakap asal puja memuja. Dah teruk lah old man nih.

Anoni
Anoni
23 June 2020 4:09 pm

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Tk sabar btul, Kejora menunggu tamat nya PKP
Mau jumpa itu si tua, maknyah kedi lembu sapi
Nk kasi singgah penampar ini, kat dia pnya pipi
Biar dia rsa sikit itu bakal neraka pnya kayu api
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anoni
Anoni
23 June 2020 4:10 pm
Reply to  Anoni

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Wahai mknyah tua bakal neraka pnya penghuni
Tk usah ler, hanya nak bermegah dekat blog ini
Apa kata 4 Julai nanti, kita brjumpa dekat Chini
Bwa telur labuh kau sekali, klau jantan & berani
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:46 pm
Reply to  Anoni

Kejora…

Apa kau nak memperbodoh-nodohkan aku macam dulu2….??

Kau dah berkali-kali tak muncul di KL buang masa & duit perjalanan aku.

Kali ini aku mau jumpa kai di JB.
Sebut jer tarikh & masa.

Harap semua pembaca blog jadi saksi.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:30 pm
Reply to  Anoni

Pucuk dicita, tak sabar ulam tiba.
Jgn cakap jer, sebut jer tarikh & masa.

Harap semua pembaca blog jadi saksi.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:38 pm
Reply to  Othman Ahmad

REMINDER……!!

Kejora…

Pucuk dicita, tak sabar ulam tiba.
Jgn cakap jer, sebut jer tarikh & masa.

Harap semua pembaca blog jadi saksi.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:49 pm
Reply to  Othman Ahmad

Kejora…

Apa kau nak memperbodoh-nodohkan aku macam dulu2….??

Kau dah berkali-kali tak muncul di KL buang masa & duit perjalanan aku.

Kali ini aku mau jumpa kai di JB.
Sebut jer tarikh & masa.

Harap semua pembaca blog jadi saksi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 June 2020 3:00 pm

GADUH JANGAN TAK GADUH…..TONG M SEGAN NAK CAKAP BAGI KAT ANAK DIA JADI PM….. ALJUBRI PULA BUAT2 TAK FAHAM……. SOALAN TAK DIGEMARI PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT…..KENAPA SEMBAHYANG SAHAJA PAKAI NIAT TIDAK MASA BERJUBO……. SURVEY : Penolakan GPS Akan Jadikan Anwar PM Tepi Selamanya?…….. Ibarat hidung tak mancung tapi pipi tersorong-sorong. Anwar (PM Tepi Paling Lama Dalam Sejarah Politik), dimalukan oleh Ketua Menteri Sarawak, Abang Abdul Rahman Zohari Abang Openg @ Abang Joe, apabila Abang Joe enggan menemui Anwar di Sarawak. Anwar ke Sarawak dengan penerbangan yang ditempah khas semata-mata untuk menemui Abang Joe. Sumber mengatakan tujuan Anwar ke Sarawak adalah kerana… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 1:39 pm

Sejak diberi umpan buah pelior labuh, makin kerap wak suman tempe keluar menyambar umpan.

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 2:43 pm
Reply to  Anonymous

Kamu tak dapat pelior wal Jibo?

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:56 pm
Reply to  Anonymous

Kejora…

Takyah nak memperbodoh-bodohkan aku macam dulu2….??

Kau dah berkali-kali tak muncul di KL buang masa & duit perjalanan aku.

Kali ini aku mau jumpa kau di JB.
Sebut jer tarikh & masa.

Harap semua pembaca blog jadi saksi.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 June 2020 1:19 pm

Ular fossil tua masih nak membelit dan mematuk macam lame duck. Bersama belit ular semburit dan ular keris bercabang kontot nak buat parti gay baru. Kita semua dalam PH dan PN akan selamat kalau ular fossil tua belum bertukar jadi PM. Awas jangan disemburit dek ular. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 1:25 pm

Kamu otak kecil, tulis komen takda isi, hanya menuduh liar ajer. Grow up lah, Dol.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 June 2020 1:11 pm

Ular fossil tua sudah patuk terlalu ramai manusia. Dulu mewah sebab belitan kuat dan berbisa. Kini dengan ular muda dan hingusan pun kalah. Lebih malu dipatuk ular lidi pun terus pengsan? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 June 2020 12:59 pm

Mengapa macai Madey si Kitol meroyan panjang? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 1:18 pm

Sbb buah pelior labuh dah tak ada spare part.

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 1:30 pm
Reply to  Anonymous

Kau tau sbb kau dah tengok yer? Ker dah rasa juga.

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 12:35 pm

Kejora,

Rupanya baru pecah rahsia si wak suman tempe. Kalau nak mengail wak suman ni supaya keluar dari lubang biawak tmpt dia bersembunyi senang je. Guna umpan buah pelior labuh, keluarlah wak suman tempe ni. Aku rasa si suman ni nak cari buah pelior labuh utk dia buat spare part, ganti dia punya buah pelior yg dah mula mengecil.

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 12:43 pm
Reply to  Anonymous

Yo ko…so what….??
Taik kambing bulat-bulat.
Najib Rosmah nyekik coklat.
Rakyat marhaen tinggal cawat.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:54 pm
Reply to  Othman Ahmad

Kejora…

Takyah nak memperbodoh-bodohkan aku macam dulu2….??

Kau dah berkali-kali tak muncul di KL buang masa & duit perjalanan aku.

Kali ini aku mau jumpa kau di JB.
Sebut jer tarikh & masa.

Harap semua pembaca blog jadi saksi.

Wau bulen
Wau bulen
23 June 2020 12:29 pm

Adakah derita dan sengsara Anwar menyebabkan barking dogs in the likes of Kapar, Sg Petani, Otai Reformasi basi dan Senator tak pernah menang dalam pilihanraya bising setiap bulan, minggu, hari, jam dan saat supaya TDM serah jawatan PM pada Anwar??????

Derita dan sengsara kerana diri sendiri cari penyakit

anonymous
anonymous
23 June 2020 12:11 pm

Pi mampus lah Madet!. PKR akn hancur jika Madet masih dicalonkan PM. Penggerak reformasi dan rakyat yang selama ini setia dengan perjuangan reformasi institusi akan salahkan Anwar dan tinggalkan parti secara besar2an jika Madet masih dijulang sbg PM. Madet secara halus sedang hancurkan PKR dan PH. Amat muatahil Madet setuju menerima Total Reform dan Anwar kerana ia boleh menjadi senjata makan diri. Percayalah Madet ada muslihat di sebalik semua ini. Dia sedang dihantui oleh dosa silam. Jangan sampai kita diperbodohkan sepanjang masa. Dia terbukti telah gagal mewariskan penggantinya yang baik. Rakyat mahu kan Anwar berbanding Madet. Hanya MP kalut dan… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 12:53 pm
Reply to  anonymous

Reformasi jalanan tak bertamaddun & purba.

Sampai Tua lah Nuwar PM in waiting. Pak Lah yg ZZZZ pun dapar merasa jawatan PM – Hiiii, malunya…?!?

ken
ken
23 June 2020 11:26 am

Mudah sahaja percaturannya sekarang. PH Plus harus lihat siapa pemimpin yang boleh dapat majoriti. Lantik beliau nmenjadi PM. Jika Anwar, Anwarlah orangnya. Jika Tun. Tunlah orangnya.

Tak guna bergaduh.

Siapa yang tak dapat sokongan majoriti harus terima percaturan ini.

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 12:14 pm
Reply to  ken

kami tak nak jenis munafik dan pendusta besar pimpin Malaysia. Say no to kaki kencing!

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 2:44 pm
Reply to  Anonymous

Mcm kamu

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 11:00 am

Yang menderita dan terseksa bukanlah Anwar seorang. Bila Anwar tak dapat jadi PM, Budin pun terseksa jiwa, Johari Abdul, Abdullah Sani, William Leong, Shamsul Iskandar, Otai-otai Reformasi dan balaci- balaci lain turut terseksa.

Seksa ini akan lebih terasa jika mereka terlupa bahawa setiap yang berlaku adalah kehendak Allah yang lebih mengetahui segala rahsia. Jika seksa ini membawa maut sekali pun… mereka bukanlah mati syahid…. tapi mati katak saja….

Wau bulen
Wau bulen
23 June 2020 11:06 am
Reply to  Anonymous

Very good points.

Jigit
Jigit
23 June 2020 10:39 am

Sdr Budin Insan yang benar- benar bertakwa tidak akan tergila-gila mengejar jawatan untuk menjadi pemimpin kerana jawatan itu adalah suatu amanah yang amat berat untuk ditanggung. Anwar bukankah sakit nelakang…. terpikulkah dia akan amanah yang berat tersebut…. Sementara itu Tun pula sudah terlalu tua untuk menjadi PM bagi kali ketiganya, walaupun dia sangat hebat kerana berjaya menumbangkan Najib dan BN dengan sekali pukulan saja sedangkan Anwar gagal berbuat demikian untuk kesekian kalinya. Ketuaan Tun menyebabkan dia seakan hilang arah dalam memberi keadilan sejagat. Jika Tun kembali menjadi PM buat kali ketiga, besar kemungkinan beliau akan melakukan perkara yang sama yakni… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 June 2020 10:40 pm
Reply to  Jigit

Jigit jangan khalas dulu. Tolong jawab siapa orang muda yang tuan fikir sesuai untuk jadi perdana menteri. Kemungkinan ada peminat Tuan Budin ingin tahu. Kalau tidak jawab terus terang bagi clue.

Abang Uda
Abang Uda
23 June 2020 10:37 am

Apakah akan berlaku sekiranya YDPA menolak pencalonan Tun Mahathir sebagai Perana Menteri bila Tun mengadap dan mempersembahkan senarai nama dan SD sokongan majoriti yang beliau perolehi nanti ? Sesungguhnya, YDPA dan Majlis Raja-Raja masih ada budibicara dan kuasa terakhir dalam penentuan pemilihan calon-calon Perdana Menteri disisi Perlembagaan Malaysia.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:18 pm
Reply to  Abang Uda

YDPA tak tolak TDM. Baginda yg mau TDM terus pegang tampuk pemerintahan.

Tapi saya tabik spring TDM yg tetap teguh pegang prinsip – lanun2 tak boleh dibebaskan.

Wau bulen
Wau bulen
23 June 2020 10:20 am

Budin buat bandingan yang salah
Anwar isu moral pernah dibicara
Dituduh dibuktikan di mahkamah
Yang lain isu politik semata2

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 12:28 pm
Reply to  Wau bulen

Tun Salleh Abas pun ditendang. Kuasa Raja pun boleh dikurangkan. AG, Hakim, ketua SPRM dan teraju lain2 institusi boleh ditukar sesuka hati ikut penguasa semasa. Faham2 sajalah. Tengok apa jadi dgn kes Musa Aman, dulu salah sekarang tidak. Tengok kes Riza Aziz. Orang fikir ini cuma berlaku skrg, hakikatnya diera dulu lagi ia dah jadi amalan. Itu yg dimaksudkan ucapan Anwar dulu, “konspirasi peringkat tertinggi” . Madet faham sangat la bila Najib buat hal sama sbb dia berpengalaman. Tu sbb takut sangat dia Anwar jadi PM.

Yang bengap dan kemaruk duit/jawatan ja nampak Madet suci.

Wau bulen
Wau bulen
23 June 2020 12:38 pm
Reply to  Anonymous

Mahathir takut Anwar??? You made me laugh…..

Nahathir still keeps in his possession Azizah’s letter to him on WHO ANWAR WAS VIZ SODOMY…..

Did you hear (NOW) Azizah and or Nurul supporting Anwar becoming PM????? NO….WHY?????

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 1:33 pm
Reply to  Wau bulen

Bloody good points, Siir.

Malik JB
Malik JB
23 June 2020 1:40 pm
Reply to  Wau bulen

Wan Azizah dan Nurul bkn bz body mcm Kak Ros. Tu pun ko ssh faham? Hi hi

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 3:56 pm
Reply to  Wau bulen

Dulu2 Tun Hasmahlah tempat Azizah mengadu bila Nuwar mengganass gila.

Kini anak tunggal lelakinya (Ehsan) pun tak sanggup menamggung malu perilaku Nuwar sampai2 dia lari menetap di luar negara.

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 10:00 am

Lama betul buah pelior berangan-angan nak masuk dlm. Terbayang kenikmatan sbb drp luor dpt dengar suara… ssshhhhaahhhaaahhhh…
Tapi giliran dia mmg tak ada, setakat intai2 drp luar je lah. Dah memang buah pelior ni tak boleh masuk ke dlm, setakat dduk tepi dan berlengas dgn ayaq berlendiaq jaa.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 10:36 am
Reply to  Anonymous

Nuar tak pernah sengssara dalam penjara sebab bekalan stok kunyit melambak di penjara.

anonymous
anonymous
23 June 2020 1:42 pm
Reply to  Othman Ahmad

Ko ni sakit jiwa ke Othman? Tah apa apa.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 4:03 pm
Reply to  anonymous

Amboiii – membentak, nampak…..!!
Sekor lagi anak ikan belaaan Nuwar tak dapat terima kenyataaan.

Hi hi hi

Wau bulen
Wau bulen
23 June 2020 9:49 am

Derita sengsara buatan tangan sendiri
Tahu salah dan dosa suka bersodomi
Dibicara dibukti didapati bersalah
Orang lain jangan hendak dipersalah

Demi kerusi PM, yang lain tak berguna
Ingat jawatan PM adalah hak dia semata2
Ahli parti sendiri naik muak dan marah
Berbondong2 tinggal parti tak bermaruah

Tajuk Budin kali ini bernada sedih pilu
Menagih simpati pembaca dikeliru
Anwar tak berealiti berfakta berkebenaran
Terpalit isu moral Anwar bukan pilihan

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 9:42 am

Berpuluh tahun berjuang utk tumbangkan umno/BN, bila dah berjaya, jd kerajaan cuma 22 bulan shj.

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Tak semena-mena PH runtuh sendiri. Tak boleh harap pendekar buah pelior labuh ni.

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 10:54 am
Reply to  Anonymous

22 tahun + 22 bulan pemerintahannya bagai karamah Anugerah illahi yg macam ada persamaan 22 tahun wahyu Illahi diperturunkan kpd baginda Rasulullah SAW dan tempoh beliau menjadi Rasul dan pemimpin Islam di Mekah & Medinah.

Najib & Nuwar, apa ada, ngok…..??

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 11:19 am
Reply to  Othman Ahmad

Mcm ada persamaan pala hotak pak hang. Buah pelior laboh ada persamaan dgn apa? Persamaan dgn buah pelior lembu brahma yg dah tua adalah…

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Othman Ahmad
Othman Ahmad
23 June 2020 11:41 am
Reply to  Anonymous

Yo ko…so what….?? Taik kambing bulat-bulat. Najib Rosmah nyekik coklat. Rakyat marhaen tinggal cawat. Yang tersurat dan tersirat, Dgn ketentuan Illahi, TSMY ambil alih sementara bagi menyekat Anwar Ibrahim menduduki kerusi PM. Insya Allah bakal dianugerahkan semula kpd Insan yg dirahmati Illahi, Tun Mahathir. Siapa sangka DAP, AMANAH, WARISAN & GPS kini menyebelahi Tun Mahathir. Itu belum lagi ‘silent MP-MP’ dari kalangan BERSATU, PKR & UMNO. Syukur Alhamdulillah. SATU DALAM RATUSAN RIBU. ESA ANTARA BERJUTA. TAK LEKANG DEK ZAMAN. TETAP KHARISMATIK MENAWAN >> Itulah dia, Tun Dr Mahathir Mohamad. Walau dikhianati, dia bangkit semula secara solo bagai pejuang gigih sejati.… Read more »

Pak Man Telo
Pak Man Telo
23 June 2020 9:30 am

Tak dapat jadi PM adalah suatu penderitaan yang maha hebat. Kah kah kahhhh Aku ni yang tak dapat jadi Raja Pulau Pinang setelah berpuluh tahun berjuang, sangat memahami penderitaan itu. Dolunya Pulau Pinang adalah tanah jajahan Kedah. Bila Sultan Kedah kena tipu dengan Francis Light, tok nenek aku telah berjuang untuk mengambil kembali Pulau Pinang dari British tapi gagal sehinggalah negara mencapai kemerdekaan dan Pulau Pinang akhirnya terpisah dari negeri Kedah. Sehingga kini impianku untuk menjadi Sultan Pulau Pinang tidak pernah padam dan aku sangat menderita sepertimana sahabat aku dari Gombak yang mahu jadi Raja Melaka…. kami juga telah lama… Read more »

Mat
Mat
23 June 2020 9:46 am
Reply to  Pak Man Telo

Hukum karma…allah menurunkan bala buat kaki semburit…

Anonymous
Anonymous
23 June 2020 2:47 pm
Reply to  Mat

Dah karma, awat Allah pulak. Otak kamu ok ker.