KELIRU 2 – KENAPA JANJI ENAM BULAN MAHATHIR TIDAK BOLEH DIPERCAYAI?

Satu lagi kekeliruan yang timbul di antara mereka yang bersetuju dan menolak Tun Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri PH ialah berhubung tempoh enam bulan yang dipohon oleh Pengerusi Bersatu terpecat itu.

Tun Mahathir, sebagaimana diberitahu oleh Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail dalam kenyataan medianya, telah meminta untuk dirinya sendiri dijadikan Perdana Menteri sekali lagi selama enam bulan dalam mesyuarat PH Plus pada 9 Jun lalu.

Selepas memegangnya selama enam bulan itu, Tun Mahathir berjanji akan menyerahkan jawatan tersebut kepada Anwar Ibrahim.

Kemudian, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke berkata, ada cara tertentu boleh dilakukan untuk memastikan Tun Mahathir terikat dalam melaksanakan janji enam bulan tersebut.

Ia katanya, melalui perjanjian hitam putih, selain parti-parti dalam PH juga boleh menarik sokongan daripada Tun Mahathir jika beliau memungkiri janjinya.

Dengan menarik sokongan tersebut, tambah Anthony Loke, kedudukan Tun Mahathir akan jatuh dengan sendirinya, seterusnya membuka laluan kepada pilihanraya semula terpaksa diadakan.

Melalui janji Tun Mahathir beserta hujah Anthony Loke itu, mereka yang menyokongnya lalu berhujah, apa masalahnya lagi untuk Anwar tidak menyetujui Ahli Parlimen Langkawi itu sebagai calon Perdana Menteri bagi PH?

Takkan masih tak yakin juga, tambah mereka dengan suara agak tinggi.

Dalam kenyataan media Saifuddin juga, ada disebut bahawa selain Tun Mahathir meminta untuk menjadi Perdana Menteri sekali lagi selama enam bulan, beliau juga mengatakan Anwar tidak boleh diterima untuk jawatan tersebut kerana kedudukannya sebagai pemimpin parti yang berbilang kaum.

Dalam bahasa mudah, bagi Tun Mahathir, Anwar tidak boleh sama sekali menjadi Perdana Menteri atas kedudukannya sekarang sebagai Presiden PKR.

Kenyataan itu dengan jelas menunjuklan Tun Mahathir akan memungkiri janjinya sekali lagi kerana dalam tempoh enam bulan akan datang, Anwar tentu saja masih lagi memegang jawatan Presiden PKR.

Malah, dengan hampir pasti Anwar akan kekal bersama PKR selama hayatnya kerana parti itu ditubuhkannya dengan keringat serta darah dan telah diterima dengan baik oleh rakyat, bererti janji penyerahan kuasa tidak akan dilaksanakan buat selama-lamanya oleh Tun Mahathir.

Jika tidak, kenapa Tun Mahathir mengatakan Anwar tidak boleh diterima sebagai Perdana Menteri kerana kedudukannya mengetuai parti pelbagai kaum?

Bukankah ia menunjukkan Tun Mahathir tidak akan menyerahkan jawatan kepada Anwar?

Apabila Tun Mahathir tidak menunaikan janjinya, sepertimana yang cuba diyakinkan oleh Anthony Loke, sokongan terhadap Perdana Menteri boleh ditarik untuk menjatuhkannya agar pilihanraya dapat diadakan semula.

Lalu, kata penyokong Tun Mahathir lagi, bukankah ini pilihan terbaik buat Anwar iaitu dapat menjatuhkan Perdana Menteri yang memungkiri janjinya?

Sebenarnya, ini adalah satu lagi cubaan untuk menggagalkan Anwar daripada menjadi Perdana Menteri.

Dengan menarik sokongan dan pilihanraya terpaksa diadakan, walaupun beliau dijatuhkan, itulah sebetulnya yang dikehendaki oleh Tun Mahathir iaitu menghalang Anwar menjadi Perdana Menteri.

Mula-mula janji dimungkiri dan apabila sokongan ditarik balik, akhirnya Anwar terpaksa bergelut semula untuk memenangi pilihanraya dan meletakkan dirinya sebagai Perdana Menteri sekali lagi, sedangkan Tun Mahathir boleh bersara dengan gembira setelah berjaya menguasai Putrajaya buat kali yang ketiga.

Sebab itu, untuk mengelakkan dipatuk ular yang sama di lubang yang sama buat kali yang ketiga, memilih Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri adalah sesuatu yang sia-sia, membuang masa dan merbahaya.

Kecenderungan untuk beliau memungkiri janji adalah lebih tinggi berbanding menepatinya, malah telah ditunjukkan sendiri oleh Tun Mahathir dengan hujahnya Anwar tidak boleh diterima sebagai Perdana Menteri kerana mengetuai parti yang berbilang kaum.

Janji enam bulan itu hanyalah helah Tun Mahathir semata-mata, walhal niatnya yang sebenar adalah jelas untuk menidakkan atau memotong jalan buat Anwar.

Tanpa ragu-ragu, tidak memilih Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri hanyalah suatu mudarat kecil berbanding mudarat lebih besar bakal menunggu, bukan saja kepada Anwar tetapi juga kepada PH, jika memilihnya sekali lagi. (Shahbudindotcom 21/06/2020)

Updated: 21 June 2020 — 6:28 am

121 Comments

Add a Comment
 1. PH TIADA HARAPAN PRU15…..ITU SEBAB MEREKA MAHU RAMPAS KUASA……HANYA YANG BODOH SOKONG DR MANDELIAR DAN BANDUAN TEBUK JUBO…….DI TAMBAH LAGI BERSUBAHAT DENGAN KOMUNIS TAK BERTUHAN…….

  Terkini, 2,000 ahli cabang keluar parti……..

  Seorang pemimpin PKR Cabang Kalabakan di Tawau, Sabah mendakwa kira-kira 2,000 ahli cabang itu termasuk ahli jawatankuasanya keluar parti hari ini.
  Timbalan ketua cabang Mohd Jailani Chachu berkata mereka berbuat demikian kerana hilang kepercayaan terhadap parti.

  Keputusan dibuat atas kerelaan sendiri, tanpa paksaan mana-mana pihak, katanya kepada pemberita ketika ditemui di Dewan Kampung Kijang, Merotai dekat Kalabakan.

  Mengulas lanjut, Mohd Jailani berkata keputusan itu juga sebagai tanda solidariti kepada bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan Kalabakan Asis Bakri yang dipecat daripada PKR pada April lepas tanpa asas yang kukuh.

  Sementara itu, Setiausaha cabang Samsir Bakri yang turut hadir berkata tindakan keluar parti tersebut tidak akan menghentikan tanggungjawab mereka menyantuni dan memperjuangkan nasib masyarakat.

  Menurutnya, mereka akan bergerak dalam pertubuhan bukan kerajaan dan memberi sokongan kepada Mohamed Azmin Ali serta bekas pemimpin PKR lain yang berada dalam blok kerajaan Perikatan Nasional ketika ini.

  “Sokongan tidak berbelah bagi juga kami nyatakan kepada kepimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin,” katanya.

  – Bernama

 2. Pemerhati Politik

  Senang aje. Setelah dapaat jadi PM kali yang ketiga, Tun M akan menyerahkan jawatan menteri yang penting kepada Loke. Terus Loke akan lupa apa2 cara untuk TunM melepaskan jawatan. Easy Peasy

 3. Pemerhati Politik

  Senang aje. Bila Tun M jadi PM kali yang ketiga, dia akan bagi Loke jawatan menteri yang penting. Terus Loke akan lupa untuk memastikan Tun M beri kuasa… Easy Peasy

 4. MASA UNTUK PH DAH TAMAT…..KORANG SIA2 KAN AMANAH DIBERI….

  SEMOGA PH DISEGERAKAN MAMPUSSSSSSS….

  Pemimpin PKR tuduh ada orang dalangi PH Plus untuk jatuhkan Anwar……….

  Seorang lagi pemimpin kanan PKR hari ini tampil menyanggah kenyataan dibuat dua parti dalam Pakatan Harapan (PH) mengenai calon perdana menteri dalam usaha pembangkang mengambil semula kerajaan daripada Perikatan Nasional (PN).
  Menurut Bendahari Agung PKR, Lee Chean Chung, apa yang dinyatakan Saifuddin Nasution Ismail mengenai kronologi pencalonan untuk perdana menteri adalah sahih.

  Katanya jika ada yang bertanya mengenai minit mesyuarat mana yang sahih, apa yang didedahkan Saifuddin itulah jawabannya.

  Adun Semambu di Pahang itu menjelaskan mesyuarat PH pada 30 Mei lalu adalah untuk menentukan resolusi agar Presiden PKR, Anwar Ibrahim, dicalonkan sebagai perdana menteri.

  “Tiada resolusi kedua atau opsyen kedua. Opsyen kedua hanya dicadangkan oleh Dr Mahatir Mohamad dalam mesyuarat PH Plus pada 9 Jun namun ia tidak pernah dibawa ke mesyuarat PH selepas itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  Isu calon perdana menteri menjadi penghalang kepada cubaan PH mengambil semula kerajaan pusat selepas gabungan itu diberikan mandat oleh pengundi sebagai kerajaan selepas pilihan raya umum (PRU) pada Mei dua tahun lalu.

  Kerajaan PH jatuh selepas Azmin Ali (ketika itu menjadi timbalan presiden PKR) membawa sejumlah anggota parlimen yang menyokongnya meninggalkan parti berkenaan, manakala Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin, membawa parti terbabit keluar daripada gabungan.

  Norma asas mesyuarat

  Mereka kemudian bekerjasama dengan Umno-BN dan PAS untuk membentuk PN. Ia kemudian mendapat sokongan Gabungan Parti Sarawak (GPS). Bagaimanapun GPS menegaskan mereka bukan sebahagian daripada PN.

  Pada masa sama PN ketika ini bukanlah sebuah entiti yang didaftarkan secara rasmi mengikut undang-undang negara ini.

  Kecuali Bersatu, tiada mana-mana parti dalam PN mendapat mandat untuk menjadi kerajaan berdasarkan keputusan PRU ke-14 lalu.

  PH dan kumpulan Mahathir kemudian menggerakkan usaha untuk mengambil alih kembali Putrajaya ketika Muhyiddin dilihat bertindak pantas cuba mengukuhkan sokongan melalui pelbagai pelantikan dalam kerajaan atau agensi berkaitan kerajaan.

  Kemelut calon perdana menteri PH Plus kini menjadi perdebatan dengan DAP dan Amanah berpendapat memilih gandingan Mahathir dan Anwar adalah langkah terbaik untuk mengambil semula Putrajaya.

  Bagaimanapun PKR secara rasmi menolak cadangan itu dan tekal untuk mencalonkan Anwar sebagai perdana menteri. Namun ia dilihat bermasalah kerana sukar mendapat sokongan parti dari Sabah dan Sarawak.

  Pada 17 Jun lalu Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke, meminta PKR menyatakan pendirian bagi memecah kebuntuan berhubung cubaan mengambil alih Putrajaya daripada PN.

  Kata Loke, dengan pilihan gandingan Mahathir – Anwar, DAP menyerahkan kepada presiden PKR berkenaan untuk membuat keputusan sama ada menerimanya atau tidak.

  Kata Lee bagi orang yang biasa dengan peraturan mesyuarat, sebarang keputusan PH sepatutnya dicapai dalam mesyuarat gabungan berkenaan sebelum ia boleh dibawa ke mesyuarat lain.

  Misalnya, kata beliau, mengadakan perbincangan bagi mendapatkan kelulusan dengan PH Plus.

  “Jika tidak boleh, ia perlu dibawa balik ke meja rundingan PH dan ini adalah norma asas mesyuarat.

  “Jika PH mengiktiraf opsyen kedua, kenapa Loke masih perlu memohon PKR untuk memaklumkan keputusan melalui paparan media?” katanya.

  Serah Anwar buat keputusan

  Tambah Lee lagi, Mahathir bukan lah sebahagian daripada ahli komponen PH, justeru untuk menerima beliau sebagai calon perdana menteri gabungan terbabit perlu membuat keputusan untuk menerima seorang tokoh bebas dari luar.

  “Setelah fakta-fakta yang dinyatakan ini dipaparkan, persoalannya ialah: Siapa yang telah membelakangi semangat PH?” soalnya.

  Lee juga menyerakan kronologi mengenai perbincangan dan perkembangan isu calon perdana menteri PH Plus, iaitu:

  30 Mei: PH mencapai resolusi bahawa Anwar menjadi calon perdana menteri. Tiada opsyen kedua.

  1 Jun: Wakil PH (Mohamad Sabu, Anthony Loke dan Saifuddin Nasution Ismail) berjumpa Dr Mahathir Mohamad untuk memaklumkan resolusi tersebut. Mahathir tidak menolak (pendirian pertama).

  9 Jun: Mesyuarat PH Plus memaklumkan sekali lagi bahawa Anwar merupakan calon perdana menteri yang diputuskan tetapi Mahathir dan Mohd Shafie Apdal (Presiden Warisan) mencadangkan agar Mahathir menjadi perdana menteri untuk enam bulan (pendirian kedua).

  13 Jun: Mesyuarat kedua PH lus menegaskan pendirian bahawa Anwar ialah calon perdana menteri, Mahathir dan Mohd Shafie memilih Mahathir untuk menjawat jawatan itu selama setahun (pendirian ketiga). Amanah dan DAP menyerahkan hak untuk membuat keputusan kepada Anwar selepas kesepakatan gagal dicapai.

  17 Jun: DAP mendedahkan semua melalui media, tetapi Loke menyatakan PH akan move forward selepas PKR atau Anwar membuat keputusan.

  19 Jun: Mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR membuat keputusan tidak mahu Mahathir menjadi perdana menteri dan menghargai sokongan komponen PH serta terus menyokong Anwar sebagai calon perdana menteri. Namun, pada petang hari yang sama, Loke dan Khalid Samad (Pengarah Komunikasi Amanah) mengeluarkan kenyataan media meminta PKR menyokong opsyen kedua.

  R : Makin banyak PH berbalah makin sihat untuk rakyat nak buang terus PH

 5. “Mula-mula janji dimungkiri dan apabila sokongan ditarik balik, akhirnya Anwar terpaksa bergelut semula untuk memenangi pilihanraya dan meletakkan dirinya sebagai Perdana Menteri sekali lagi, sedangkan Tun Mahathir boleh bersara dengan gembira setelah berjaya menguasai Putrajaya buat kali yang ketiga.”

  Kenapa pula Tun perlu bersusah payah dapatkan semula jawatan kalau sekadar nak bersara dengan gembira? Dari bulan Feb pun dah boleh, sebab yg ambik alih pun Presiden Bersatu dan bukan Anwar. 6 bulan itu adalah tempoh utk pastikan semua pemimpin UMNO yg korup dapat dibicarakan dan dijatuhkan hukuman. Ahli UMNO patut malu sebab biarkan pemimpin korup masih bersenang lenang dalam UMNO.

 6. PENYEMBAH SYAITAN BERGABUNG DENGAN PEMUJA BAPAK ILLUMINITY……SAMA TOKONG KOMUNIS TAK BERTUHAN……

  LUMRAH DAJJAL ADALAH PEMBOHONG……PAK SHEIKH PUN SAMA……..PH PATUT DIHARAMKAN…….JANGAN TAK GADUH…….

  DAP Ugut Mahathir? Hahaha………

  Perjanjian baru dalam Pakatan Harapan (PH) untuk mencalonkan semula Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri bakal menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang sekali lagi jika pemimpin veteran itu enggan berundur dalam tempoh 6 bulan yang ditetapkan, dedah seorang pemimpin DAP.

  Setiausaha organisasi DAP Loke Siew Fook berkata demikian bagi meredakan kebimbangan bahawa Mahathir tidak akan memberi laluan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim jika PH bersetuju melantik beliau sebagai perdana menteri sekiranya gabungan politik itu berjaya membentuk kerajaan semula.

  “PKR ada 38 ahli Parlimen. Mahathir tidak boleh terus memerintah. Setiap parti boleh menjatuhkan kerajaan sekiranya ia menarik diri (daripada kerajaan),” katanya kepada Malaysiakini.

  “Jika janji tidak ditepati (oleh Mahathir), PKR mempunyai pilihan untuk memaksakan pilihan raya pada masa itu,” katanya.

  Terdahulu FMT melaporkan bahawa PH bercadang untuk mencalonkan semula Mahathir sebagai perdana menteri dengan Anwar sebagai timbalan beliau.

  Juga dilaporkan bahawa Mahathir akan berkhidmat sehingga akhir tahun dan Anwar menggantikan beliau selepas itu.

  Loke, yang mengesahkan cadangan itu dibuat, menjawab kritikan pemimpin PKR yang berpihak kepada Anwar, bahawa Mahathir tidak boleh dipercayai untuk menunaikan janjinya selepas beliau gagal berundur dan memberi ruang kepada Anwar semasa mengetuai kerajaan PH selama 21 bulan sebelum ini.

  Gabungan PH yang terdiri daripada PKR, Amanah dan DAP serta Warisan di Sabah dan 4 ahli Parlimen yang menyokong Mahathir, dijangka mengumumkan calon perdana menteri mereka semalam dalam kempennya untuk merampas semula kuasa persekutuan melalui usul undi tidak percaya.

  FMT

 7. TM>>>Warisan+GPS+DAP+PAN…..have now kicked out Al jub & soon wrest back TSMY’s tebuk tupai govt.

 8. LUMRAH DAJJAL ADALAH PEMBOHONG……PAK SHEIKH PUN SAMA……..

  DAP Ugut Mahathir? Hahaha………

  Perjanjian baru dalam Pakatan Harapan (PH) untuk mencalonkan semula Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri bakal menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang sekali lagi jika pemimpin veteran itu enggan berundur dalam tempoh 6 bulan yang ditetapkan, dedah seorang pemimpin DAP.

  Setiausaha organisasi DAP Loke Siew Fook berkata demikian bagi meredakan kebimbangan bahawa Mahathir tidak akan memberi laluan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim jika PH bersetuju melantik beliau sebagai perdana menteri sekiranya gabungan politik itu berjaya membentuk kerajaan semula.

  “PKR ada 38 ahli Parlimen. Mahathir tidak boleh terus memerintah. Setiap parti boleh menjatuhkan kerajaan sekiranya ia menarik diri (daripada kerajaan),” katanya kepada Malaysiakini.

  “Jika janji tidak ditepati (oleh Mahathir), PKR mempunyai pilihan untuk memaksakan pilihan raya pada masa itu,” katanya.

  Terdahulu FMT melaporkan bahawa PH bercadang untuk mencalonkan semula Mahathir sebagai perdana menteri dengan Anwar sebagai timbalan beliau.

  Juga dilaporkan bahawa Mahathir akan berkhidmat sehingga akhir tahun dan Anwar menggantikan beliau selepas itu.

  Loke, yang mengesahkan cadangan itu dibuat, menjawab kritikan pemimpin PKR yang berpihak kepada Anwar, bahawa Mahathir tidak boleh dipercayai untuk menunaikan janjinya selepas beliau gagal berundur dan memberi ruang kepada Anwar semasa mengetuai kerajaan PH selama 21 bulan sebelum ini.

  Gabungan PH yang terdiri daripada PKR, Amanah dan DAP serta Warisan di Sabah dan 4 ahli Parlimen yang menyokong Mahathir, dijangka mengumumkan calon perdana menteri mereka semalam dalam kempennya untuk merampas semula kuasa persekutuan melalui usul undi tidak percaya.

  FMT

 9. Pakatan hancing haring

  Naik kadar elektrik, rebat pun Bee Yin, PH tarik senyap-senyap – Najib

  Selain menaikkan kadar elektrik, kerajaan PH dulu juga menarik balik rebat secara senyap-senyap bagi kebanyakan Rakyat tetapi PH masih mampu berlagak hero.

  Selepas PRU14, Kerajaan PH kata mereka akan gandakan rebat elektrik yang diberi kerajaan BN daripada RM20 sebulan kepada RM40 bulan bermula 1 Jan 2019.

  PH gandakan rebat! Fuh!

  Tetapi ini yang mereka lupa sebut.

  Dulu, rebat RM20 BN adalah terbuka kepada semua pelanggan.

  Tidak perlu berdaftar. Rebat diberi secara automatik asalkan bil elektrik bulanan adalah RM20 dan ke bawah.

  Sebab itu, sebanyak 1.1 juta pelanggan domestik menerima manfaat setiap bulan secara konsisten untuk hampir seluruh tempoh saya PM.

  Masuk PH je, mereka naikkan kepada RM40 sebulan tetapi mereka tukar syarat.

  Hanya keluarga yang berdaftar dengan eKasih akan diberi rebat RM40 ini dan hanya keluarga dengan pendapatan bulanan RM950 ke bawah layak untuk berdaftar dengan eKasih.

  Oleh kerana syarat adalah amat ketat, hanya 75,000 keluarga seluruh negara mendapat rebat RM40 elektrik berbanding 1.1 juta yang medapat rebat RM20 sebulan.

  “Mac 2019: Lebih 75,000 terima bantuan program rebat bil elektrik RM40”.

  Bayangkan penjimatan maksima rebat untuk kerajaan PH.

  Dulu bawah BN: 1.1 juta X RM20 X 12 bulan = RM264 juta.

  Bawah PH: 75,000 X RM40 X 12 bulan = RM33.6 juta.

  Mereka potong jumlah pembiayaan bagi rebat sebanyak 88% tapi propaganda mereka kata mereka gandakan rebat pulak.

  Itulah cara Gagalkrasi PH menipu Rakyat pada masa dulu.

  Januari PH kata 185,000 is rumah nikmati rebat RM40, rujuk di sini, tiba- tiba Mac turun 75.000 je terima rebat, rujuk di sini.

  – Najib Razak

  1. najib bini rosmah

   Pergi mampuslah anak babi Mahzir Khalid pencuri diskaun PKP 50% TNB bernilai 530j. Mahzir Khalid anak babi perut buncit makan diskaun TNB. Kahkahkah!

 10. Menurut Najib, yang merupakan bapa tiri Riza, analogi Mahathir itu tidak betul.

  “Ini bukan kes curi 11 ekor ayam, pulangkan seekor seperti didakwa PM7.

  “Ini kes menerima 11 ekor ayam, pulangkan 13 ekor,” katanya dalam satu catatan di Facebook.

  Menurut Najib, Riza perlu membayar semula AS$40 juta lebih daripada AS$248 juta yang diterima sebagai dana pelaburan untuk projek-projek filem anak tirinya itu.

  Perinciannya, menurut Najib, adalah seperti berikut:

  – AS$107 juta sebagai penyelesaian saman sivil di Malaysia

  – AS$60 juta sebagai penyelesaian saman sivil di USA melalui DOJ.

  – AS$120 juta yang sudahpun dibayar balik kepada penghantar SEBELUM sebarang saman sivil difailkan ke atas RIza.

  1. Bodoh punya Bani Melayu.

   Kalau dah curi tuh, pulangkan berapa pun, curi juga.

   1. Kau bangsa apa? Bangsa kau takde yg merompak, membunuh, menyamun, makan rasuah, merogol ke? Bagus tu mungkin kau negara Datok moyang kau takde polis dan takde penjara lah kan…tinggalkanlah tanah Melayu ni, pilah balik duduk negara nenek moyang kau yang aman sentosa tu

  2. najib bini rosmah

   Jibby kleptokrat terkenal. Kalau Jibby curi dan ditangkap kena pulang balik. Kalau Jibby curi dan lepas baru pergi berjoli ke Hawaii, US, UK dan Dubai. Kahkahkah!

 11. PENGUMUMAN:

  Pemenang komentar terbaik topik jubur menjubur dan lubang najis jatuh kepada Othman Ahmad.

  Kepakaran Man Ahmad dalam lubang satu itu diperakui dunia. Pengkhususan PHd Man dibidang jubur menjubur dan anus. Dari era sekolah rendah sampai zaman tua bangka, tiada hari Man Ahmad kalau tak komentar tentang lubang najis itu. (boleh saksi dan semak semua komentar beliau).

  Gamaknya kalau dah sakarat nanti, Man minta @ wasiat agar ditanam dalam lubang najis tu juga. Harap2 tak sampai gitu. Apa nak buat, mungkin dah fitrah Man suka topik lubang najis hingga hilang kewarasan nak berhujah secara ilmiah. Kemungkinan dah terbiasa menjilat bontot dan lubang milik situa bangka pojaan hati dia hinggakan dihati, mulut, tangan dan penanya hanya ada lubang najis tiap detik, siang @ malam.

  Nak kenali Man, lihat isi dan kandungan komentar/tulisannya. Itulah wajah peribadi dan tahap pemikiran dia sebenarnya.

 12. Memang ramai yang keliru menilai permainan politik Tun Mahathir ketika ini. Sehingga kan DAP dan PAN begitu teruja dengan semangat yang dilaungkan oleh Tun Mahathir ingin mengambil alih semula Putrajaya dari tangan Muhyiddin.

  Salah kah DAP dan PAN bersekongkol dengan Tun Mahathir yang dilihat rela menyerahkan kuasa memimpin kerajaan pusat menggunakan PH kepada orang tua itu jika berjaya mendapat sokongan majoriti ahli parlimen yang khianat. Jawapan nya memang tak salah.

  Disebabkan dalam parti DAP dan PAN tidak ada pemimpin yang berkelayakan jadi perdana menteri. Maka demi jawatan yang pernah mereka rasai 22 bulan lalu mereka tiada pilihan lain melainkan memberi sokongan pada orang luar yang tidak berparti daripada bersekongkol dengan Anwar yang tidak ada sokongan majoriti ahli parlimen.

  Sedar atau tidak, ketika Tun Mahathir gila nak berjawatan perdana menteri kali ke tiga, dalam masa yang sama beliau sudah berjaya meretakkan hubungan antara parti dalam Pakatan Harapan.

  DAP dan PAN mahu jadi kerajaan cara tebuk atap (ikut cara PAS, UMNO baru), PKR pula mahu jadi pembangkang sehingga pilihanraya ke 15 diadakan. Oleh kerana perbezaan itu, setiap hari ada saja pencacai dari kedua belah pihak mengutuk dan menyalahkan sesama sendiri setiap hari.

  Dan dalam masa yang sama juga, pemimpin UMNO baru pula bergilir mengeluarkan kenyataan kononnya jika diadakan pilihanraya mengejut….UMNO baru, PAS boleh menang majoriti.

  Makna nya pergolakan antara Tun Mahathir, DAP, PAN menyerang Anwar kerana menolak pencalonan Tun Mahathir jadi perdana menteri akan dijadikan senjata untuk menghilang kan keyakinan rakyat terhadap Pakatan Harapan.

  Tanggungjawab PKR sekarang adalah renggang kan hubungan yang sedang stress buat sementara waktu. Bergabung semula bila keadaan kembali aman.

  Persiapkan parti, ahli dan penyokong di merata kawasan dan negeri untuk mula berkempen memperkenalkan semula prinsip parti PKR pada rakyat yang telah dicemarkan oleh DAP dan PAN kerana bersekongkol dengan Tun Mahathir.

 13. najib bini rosmah

  Rakyat bersatu hapus politik kotor Madey si Kitol, Mat Sembab dan Azmin Semburit. Mereka dengan agenda perpecahan dan perbalahan wajib dihapuskan. Tak kira PH atau PN. Wajib hapuskan Bersatu. Kahkahkah!

 14. najib bini rosmah

  Maszlee antara mangsa seterusnya Mat Sembab dalam mengugut MP sokong Kerajaan Pintu Belakang. Kita doakan ikut cara masing-masing semoga kaki rasuah Mat Sembab mampus macam anak babi selepas berjaya. Kahkahkah!

 15. najib bini rosmah

  Madey si Kitol wajar berhenti keliru diri sendiri dan rakyat. Rakyat sudah bersuara secara bersama menolak PM Madey si Kitol. Kalau masih keliru nak jadi PM selepas dipecat SU Kerja baik Madey si Kitol pecat diri sendiri. Kahkahkah!

 16. Pakatan Haramjadah dah menopous, tinggal ahli sihir zunnun dgn pendekar telor laboh terlucut kain je yg jenis muka tebal tahu malu. Tampal dgn kulit babi hutan ke kulit muka kauorang dua ekor ni…

  1. Kau tau menopause sebab bini kau dah menopause, yer? Kena pakai KY Jelly kalu tak melecet yer?

   Kau memang babi, takpa lah aku kata kau babi lagi, walau pun kau tak rasa apa sebab kau memang babi.

 17. najib bini rosmah

  Sebelah PH team ex Bersatu gelojoh sudah ditendang. Sebelah PN team pengkhianat Bersatu pun kena tendang. Kahkahkah!

  1. Yang paling tak boleh lupa ia lah bila Najib Klepto wal Jibo kena tendang terajang ke longkang di Pru14.

 18. Tergempar Pakatan Harapan Diambang Perpecahan! Rakyat Muak Dan Bosan Drama PH!

  Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  1. Kau sorang dan gerombolan kamu ajer, Mat. Yang lain, tak pun.

   Enjoy lah perpecahan antara korang. Ronnie Liu tak boleh tolong korang lagi sebab dah terhumban ke Pahang.

 19. Sayangilah PN 🎯

  ▪️ Perdana Menteri luluskan Bantuan Prihatin Elektrik Tambahan kepada semua pengguna elektrik dalam kategori domestik di Semenanjung.

  ▪️ Ini bagi mengurangkan beban mereka ekoran peningkatan bil elektrik yang dialami sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

  ▪️ Jumlah pengguna elektrik yang mendapat manfaat ialah seramai 7.66 juta.

  ▪️ Daripada jumlah tersebut, seramai 4 juta atau 52.2% pengguna domestik dengan bil elektrik sebulan RM77 ke bawah (penggunaan 300kWj ke bawah) akan nikmati elektrik secara percuma bagi bulan April, Mei dan Jun 2020.

  ▪️ Pengguna domestik yang menggunakan elektrik melebihi 300kWj pula akan menerima potongan bil elektrik sebanyak RM231 iaitu RM77 sebulan untuk April, Mei dan Jun 2020.

  ▪️ Bantuan ini merupakan tambahan kepada diskaun bil elektrik di bawah Bantuan Prihatin Elektrik yang telah dilaksanakan sejak 1 April 2020.

  ▪️Akan disalurkan melalui bil elektrik bulan Julai 2020.

  ~ Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah

  #Makin jahanamlah Ph dan semakin rakyat sayang PN🎯

  1. pi tanya mak cik kiah, bil elektrik nya kurang dari 77/bulan?

   Klu nak bersandiwara, biar ada otak sikit, dgn fridge di rumah, sj bil dah mencecah 70/bulan

   cuba kurang2 membodohkan rakyat….

  2. This is superficiality. You do not need an oxford trained accountant to understand this.

  3. Pakatan Haprak dah MONOPOS!!!

   Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  4. Yang Membodoh2kan rakyat tu Matdey…

   Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  5. najib bini rosmah

   Memang jenis penipu besar PN. Bil elektrik 3 bulan tak check melambung lebih nilai daripada RM231. Mahzir Khalid anak babi sekarang menipu diskaun tetap RM77 pula? Mahzir Khalid anak babi sial mampus perut berulat. Pencuri diskaun TNB 50% yang diumumkan Mat Sembab. Kahkahkah!

  6. PAN PKR DAP – Bila Nak Habis Sesi Tuduh Menuduh Calon PM Korang?

   Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

   1. Puak Mat Tonjol ini menuduh apa yang puak dia buat.

    Tak gitu tak digelar tonjol.

 20. Ph hancur rakyat selamat

  Kumpulan aktivis Human Rights Watch (HRW) bising isu Malaysia tapi tak ada telur dalam isu Palestin.

  Seperti biasa barua barua PH luar negara mula bersahut menyahut sesana sendiri. Nanti News Srraits Times Singapork media (Pusat Fitnah Malaysia) di sana, WSJ, DoJ, CNBC, Panama News, Congo News akan dijadikan rujukan tuan dan penaja barua barua mereka disini diketuai DAP melalui anjing tua celaka dan otai tua.

  Hari Malaysiakini menyiarkan kononnya kumpulan aktivis Human Rights Watch (HRW) mempersoalkan tahap kebebasan media sejak Perikatan Nasional (PN) mengambil alih pentadbiran dengan mendakwa bahawa pentadbiran baru Malaysia semakin kerap menyalahgunakan undang-undang bagi menyiasat dan mendakwa mereka yang mengkritik kerajaan.

  Siri barua barua guling guling dan baring baring atas jalan saksi akan jadi pemula acara.

  Dah duga skrip recycle semula..

  Bring it on

 21. najib bini rosmah

  Keliru dan mengelirukan pimpinan kerja biasa untuk pecah belah PH. Madey si Kitol tak layak jadi PM lagi. Kahkahkah!

 22. Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  5 kali berturut-turut PH kalah dlm PRK, masih lagi perasan konon masih dpt sokongan rakyat.
  Kominis dan talibarut kominis mcm zunnun je yg masih sokong PH. Dah elok2 jd kerajaan, tak semena-mena jd pembangkang pulak. Mulalah meroyan gila babi menyondol siang malam.

  Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  1. Coming soon 6-0..

   Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  2. komunist, kapir, dajjal, freemason, liberal, barua sana sini….

   melayu2 islam penjenamaan hadi awang, jadi bahan ketawa sj…

   1. Betul.

    DAP OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK ia lah komunist, kapir, dajjal, freemason, liberal, barua sana sini…

  3. Mari kita ketawa Pakatan Haprak dah MONOPOS…

   Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

   1. 😂😂😂😂😂😂😂😂

 23. IT IS CONFIRMED ANWAR IS A NO NO FOR SARAWAK….excellent. Thank you Joe.

  Interesting report in MI.

  Abang Jo snubs Anwar in Kuching
  Desmond Davidson.

  Updated 2 hours ago · Published on 21 Jun 2020 7:00AM ·

  A source says GPS has two non-negotiable conditions, one of them being ‘no Anwar as prime minister’, referring to PKR president Anwar Ibrahim. – The Malaysian Insight file pic, June 21, 2020.

  SARAWAK Chief Minister Abang Johari Openg snubbed Anwar Ibrahim when the PKR president was in Kuching on Tuesday hoping to rally support to become the ninth prime minister, said sources.

  The sources from the ruling Gabungan Parti Sarawak (GPS) and state PKR told The Malaysian Insight that Anwar took a chartered flight to meet Abang Johari, but the latter refused to make time for him.

  JUST CURIOUS, WHAT WAS THE OTHER ONE? WHY NO MENTION OF DISLIKE FOR TDM?….

  sebab itu Amanah, Dap and Warisan were adamant….good job

  1. Budin, your KELIRU 1 & 2 are irrelevant…yes

   1. TM>>>Warisan+GPS+DAP+PAN…..have now kicked out Al jub & soon wrest back from TSMY’s tebuk tupai govt.

  2. klu pkr dah beri ketentuan uk bergerak sendiri, ngapa masih menjilat utk menyatakan kesalahan pkr sj?

   pi cari alternative, jgn asyik menyundal2 utk menyatakan mahathir yg betul, dan anwar mesti ikut sj…

  3. najib bini rosmah

   Meroyan macai tak ke mana. Rakyat tolak Madey si Kitol. Black logo tiada solidariti. Kahkahkah!

   1. Kamu mengarut.

    Yang betul ia lah di sebaliknya.

  4. Bro Wau bulen…

   Thanks a lot for the substantive-invaluable info that booth me to express further my stand in solid confidence.

   Now it’s very very clear that The Grand Old Statesman has the major required numbers to hustle that nuisance “Rear” Admiral and thus spearhead the Opposition bloc battling the illegitimate Pengkhianat Negara (PN) govt.

   Salam Perjuangan & Assalamu Alaykum.

   1. Correction;

    Bro Wau bulen…
    Thanks a lot for the substantive-invaluable info that “booth” me to express further my stand in solid confidence.

    Correctly should be spelt as “boost’.

 24. Apa shj kata2 pemimpin2 PH sudah tidak boleh dipercayai. Menang dgn cara menipu rakyat. Dah menang menipu lagi. Dah jatuh, nak rebut semula pun dgn menipu sesama sendiri.

  1. apa saja yg hadi awang cakapkan tak tak ada kredibility dgn kesesatan amanat yg di sahkan sesat oel majlis fatwa negara….

   apa saja yg omNo cakapkan dan tak jadi erti sehingga dapat mandat rakyat yg di longkangkan oleh rakyat dari pru 14 yg lalu….

   dan kedua mereka melalui muaFUCKat hanya satu rumpun conveniance semata2…

   1. Puak kamu serumpun pun tidak muaFUCK, hanya FUCK antara satu sama lain. Bergaduh sejak di zaman Penjajah British di Penang lagi.

    Sekarang pun terus bergaduh. Ronnie Liu terhumban ke Pahang sekarang.

   2. Al juburi vs telor laboh

    Ape yg ko meroyan n menyalak ni zunnun..2 org pi.pimpinan ko yg berebut PN fatamorgana,ulamak yg ko maki n salahkan.yg ko maki tu ulamak pewaris nabi.ape yg ko bangga dgn gon end kapir laknat tu ya?boleh basohkan bontot ko ke masa mandikan ko nnti..

    Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman..
    Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu..
    Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.
    Kesian, Masih jadi barua DAP lgi.

    Kesian. Masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end. barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..

    Bertaubatlah.. tak besar mana dedak babi itu. Miskin keparat sangat ke?? kalau mampuih panggil lah gian end solat.. hii jijik dan kesiannya. hi hi hi
    Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua..

    DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat,peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . tak malu muka tembok pungkok babi..

    Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end..
    Mereka bangga disebut macam tu.
    Kih..kih..kih..

    1. ulamak? atau lebai2 jual minyak ular nih?daban hari mendewa2 si muhammad anak aminah; unta, pedang, serban, jubah, keluarga, bahasa….

     kesundalan apa nih? ini ke taraf ulamak? beral sgt tam dapatembezakan kenabian/kerasulan muhammad dgn si muhammad nya?

     ulamak2 ala sundal apa nih?

     hingga tuhan yg semesta di jadikan tuhan local sj…

     cuba2 kurangkan kesundalan yg ada?

     1. Ulamak lah..lau tak takde dilantik jd timbalan president ulamak sedunia.ko ape ade zunnun..kerja maki ulamak n islam.kafir harbi ko sanjung bagai nk rak..sedap ke menyundal dgn kapir harbi yg x bersunat n x mandi junub.bodoh murakkab zunnun

    2. Lembu moo ini masa ambil jawatan bukan main janjinya…. mau kabinet yang bersih konon. Bersih kepala hatok dia…. Anuar Musa yg pernah menyamun masa jadi Menteri PLB dulu dan masa jadi Pengurusi MARA diberi jawatan. Hishamuddin yg bayar duit beratus juta helikopter tak sampai juga jadi menteri.
     GLC juga diketuai oleh ramai penyangak dan orang tak berkebolehan. Dah tu…. persngai biawaknya semakin jelas bila mahkamah mula membebaskan para perasuah dan orang bermasalah. Inilah masalahnya bila si sembab ni berada di dalam kedudukan goyah…. buah pelir sentiasa kena ramas oleh penyangak HAMNO dan LEBAI PAS.

 25. Rahsia Tun Dr.Mahathir Muhamad kekal berkuasa selama 24 tahun

  Ketika Dr.Mahathir berada di puncak kuasa sekitar tahun 1997, saya telah menghadiri bengkel politik, bagi membincangkan isu-isu politik semasa pada ketika ini.

  Saya tertarik dengan pembentangan dari seorang pensyarah sains politik dari UM. Pensyarah tersebut membicarakan berkenaan rahsia Tun Dr.Mahathir boleh kekal lama dalam politik. Menurut pensyarah tersebut strategi Dr.Mahathir mudah difahami, gunakan kekuatan orang lain dan pecah belahkan orang bawah.

  Ketika Dr.Mahathir naik menjadi Perdana Menteri, beliau telah menggunakan kekuatan naib-naib presiden UMNO ketika itu. Antaranya Dato’ Haron Idris untuk sokongan melayu, Dato’ Wan Mokhtar untuk sokongan ulama dan Tan Sri Ghazali Hamzah.

  Dalam masa yang sama Dr.Mahathir membiarkan orang nombor duanya bergolak dengan membiarkan Dato’ Musa Hitam (kini Tun) berlawan dengan Tengku Razaleigh Hamzah. Dengan isu kedudukan Dr.Mahathir akan terus selamat dan orang bawah sentiasa bergantung kepada Dr Mahathir.

  Apabila Dato’ Musa Hitam bertambah kuat menguasai UMNO. Dr.Mahathir telah menekan Dato’ Musa Hitam dan membiarkan merajuk dan seterusnya meletakkan jawatan dalam UMNO dan dalam kabinet. Hingga sekarang tidak siapa tahu kenapa Dato’ Musa Hitam meletakkan jawatan secara mengejut.

  Bila berlaku pergolakkan dalam UMNO tahun 1987, Dr.Mahathir menggunakan kekuatan Tun Gafar Baba dan Dato’ Sri Anwar Ibrahim sebagai tapak sokongan. Pergolakkan hebat ini berlaku dalam UMNO hingga wujud Team A dan Team B. Team A di bawah kepimpinan Dr. Mahathir dan Team B di bawah kepimpinan Tengku Razalegh Hamzah. Hinggalah akhirnya UMNO di bawa ke mahkamah dan mahkamah memutuskan UMNO di haramkan pada tahun 1988. Dr.Mahathir membiarkan UMNO di haramkan dan menubuhkan UMNO baharu dan inilah kesempatan terbaik untuk menghapuskan musuh-musuh politiknya dalam UMNO.

  Dalam UMNO baharu, Dr.Mahathir menggunakan kekuatan dari Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Bila kekuatan Anwar Ibrahim terus meningkat dalam UMNO hingga boleh mencabar kekuasannya.

  Dr.Mahathir telah memecat Dato Sri Anwar Ibrahim dari UMNO dan seluruh jawatan politiknya. Ekoran dari isu ini, lahir gerakan reformasi rakyat di bawah kepimpinan Anwar Ibrahim untuk menegakkan keadilan dalam pentadbiran negara.

  Dr.Mahathir diam seketika sewaktu Tun Dato Abdullah Badawi menjadi Perdana Menteri. ketika terdapat “arahan” mengurangkan liputan media terhadap Dr.Mahathir. Dr.Mahathir kembali aktif dalam politik sebelum pilihan raya umum ke-14 dengan tertubuhnya parti Bersatu. Sekali lagi, Dr.Mahathir menggunakan kekuatan PKR, Amanah dan DAP untuk naik berkuasa. Oleh kerana kepimpinan PH tidak begitu yakin untuk menang dalam PRU ke -14, mereka bergantung dengan Dr Mahathir untuk meraih sokongan pengundi Melayu.

  Sebaik sahaj Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri semula, Dr.Mahathir telah memecah belah PKR dengan memberi ruang kepada Dato’ Sri Azmin selaku Timbalan Presiden PKR berbanding Dato’ Seri Anwar Ibrahim selaku Presiden PKR. Bahkan perlantikan menteri kabinet Dr. Mahathir tidak merujuk kepada PKR. Selaku parti terkuat dalam komponen PH, akhirnya PKR berpecah ada pihak menyokong Azmin dan sebahagian besar terus bersama Presiden Parti Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

  Kini Dr.Mahathir hendak kembali berkuasa untuk menjadi Perrdana Menteri. Ini telah menyebabkan PH pula berpecah ada yang bersetuju untuk Dr.Mahathir kembali berkuasa. Srmentara PKR mahukan Presiden parti Dato’ Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

  Inilah kekuatan Dr.Mahathir untuk terus berkuasa menggunakan kekuatan orang lain dan memecah belahkan orang bawah, menjadikan orang terus bergantung kepadanya

  YB Senator Dr Yaakob Sapari
  Ahli Dewan Negara

  1. najib bini rosmah

   Tahniah Dr. Bukan semua orang bodoh macam Madey si Kitol. Syukurlah. Biarlah Madey si Kitol mampus dengan aman kali ini. Kahkahkah!

 26. sudah tiba negara di tentukan dgn pilihan raya utk menentukan kewajaran utk bergerak dgn lestari. Jika tiada satu ketentuan majority yg dapat di capai, maka antara mereka menentukan pula dgn kesatuan2 yg meneruskan memikul amanah rakyat dan kemakmuran negara…..

  wajar bagi kekuasaan di kembalikan kpd rakyat utk menentukan keluruhan democracy yg di sasakan oleh perlembagaan, dan dari pilihan raya tersebut yg akan menetukan kewajaran kerajaan yg ada….

  dan segala kesepakatan yg di bentuk kemudian yg akan menentukan hala tuju negara bukan sesekali dgn berdasarkan angka yg kini menjadi2 kegilaan sj….

  1. Bodoh amat sangat lah menjerit jerit “wajar bagi kekuasaan dikembalikan kpd rakyat”.

   Dah lama demokrasi dan kuasa ada di tangan rakyat.

   Kerana puak nya tak dapat kuasa, cakap itu ini mengarut.

   Itu lah yang dinamakan DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK.

  2. Ckp boleh lah..pimpinan ph nk ke pru,pru15 ghuyub abiss ph hancing.khalas.
   P/s masih bangang lg zunnun ni😂😂

   1. hadi awang terlalu cerdik atau cacat akal dgn pengakuan kerap mimpi rasullulah nya ni

    hadi awang terlalu cerdik atau cacat akal dgn amanat se ketul babi dlm gulai mys nih?

    mlm sebelum nya, si hadi awang mimpi babi ke?

    si lebai pendek nik aziz, sundal ape pula dgn prngakuan “tuhan mencarut” pulak nih?

    tuhan yg di sembah kuat emosi ke? cuba kurang2kan kesundalan yg ada….

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK MAIN BABI DAN EMOSI YER?

     Tuhan nya di pangkal pokok di letak buah2an untuk makan tapi di sebat bebudak di malam hari.

     zunnun pukimak menyundalkan emak nya di backlanes of Chow Kit Road sbb tak cukup duit menyara keluarga.

 27. Neither Confusion 1 nor 2 is relevant at this juncture
  Traitors, Deserters, Pillagers and Religious Peddlers are
  A comprehensive effort must be in place to conquer
  Not exalting an ex convict more so a sodomite as a star

  The picture is clear warranting a cohesive plan
  Devoid of fantasy, fiction and falsity
  A formidable commander who plan and command
  To ensure a formidable fight for a victory

  1 against 3 is a sign of imminent break up and fed up
  The usual opposing view of reality, fact and truth reveal
  When personal ambition overrides majority blows up
  Expect a defeat even without going to the actual battlefield

  So Budin just a word of advice if you may allow
  Be realistic in your assertions to reflect currency
  Basis facts and proven track records you must follow
  Truth will prevail albeit slowly steady but surely

  1. now that anwar/pkr have made their decision, its time mahathir and you find other alternative rather than licking the spilled milk

   moves forward…

   let pru 15 decides the new outcome and coalition need be to shape the future of this country….

   the country cannot afford to face impasse based on sectarian and ad hoc political temporal forever…

   1. Cakap BM ler, Dol.

    Grammar BI kamu berterabur, irritating to read.

    Jumpa 1-2 big words, kamu keluarkan, nak impress yer?

    Rentikan ler, kata oghang Bota, Peghok.

    1. Woi TN bongok Kamu tu buta huruf. Orang nak tulis omputih biorkanlah. Kamu tu bodoh seghope buah peliyor… orang sedap2 di dalam awak di luwo….dah bodoh buat la cara bdo TN bangsat woi…. buat ape jaki kat oghang

     1. Kamu tu buah pelior – bukan serupa lagi, dah memang buah pelior.

   2. No one is licking spilled milk. It is just clear decisive split…1 agsinst 3.

    My perspective is a sodomite has no problem working with the 4 musketees….the way forward for Anwar and his dream of becoming PM. Of course subject to kingmakers in PN.

    Do not forget, MCA, Gerakan and MIC are with them…may be halalan thaiyibaan by umno’s and pas’ ilmuwan dan agamawan….no?

    1. so you want anwar/pkr to lick mahathir boot? he cant get it from Moo, omNo ….

     so what it going to be?

     1. Thot he wants nothing else in life other than PM seat? Where he should go….surely to PN, no?

      He knew very well his 3 other sidekicks minus mahathir would never support him. And also Sarawak. And Sabah with exodus of Pkr members leaving the party.

      1. do ne it should there be mass exodus….

       you think anwar kinda like egyptian paroah, chasing after them?

       1. Typo

        done with it, should there be mass exodus…

 28. najib bini rosmah

  Janji memulangkan mandat Rakyat yang dicuri Mat Sembab tidak termasuk pakej Madey si Kitol jadi PM. Parti pun tak ada bukti Madey si Kitol sendiri keliru. Nak jadi Madey atau ular? Kahkahkah!

  1. Oh, korang pakai pakej yer? Ada pakej roti bom ker?

   Bodoh punya orang, selalu menuduh liar saja, takda bukti, fakta atau penerangan pun.

 29. najib bini rosmah

  Madey si Kitol sangat meroyan tak dapat pengaruh PH. Habis macai berahak turut meroyan sama. PH bukan macam gabungan BN. Pakat kalah terus lari sokong lain. Kahkahkah!

  1. Ini pendapat tahi ayam saja, bila ayam ngeram, cirit.

 30. perjanjijan 6 bulan ini jika di menterai, boleh ke di tepati? sedangkan perjanjijan ini hanya bersifat moral dari sudut legal…

  apa2 perjanjian yg di tandatangani sedemikian rupa tidak boleh di bawa ke mahkamah, kerana mempunyai ‘conditional’ yg ketara…

  perjanjian tersebut defective kerana mengugat democracy dan kekuasaan singgahsana yg ada…

  sesundalan apa yg si mahathir dan dan sundal2 yg bersama mereka sanggup menyundalkan dan membelankangi perudangan yg menjaga keuntuhan kuasa singgahsana dan perlembagaan democracy yg tertera?

  2 tahun mau pun 6 bulan perjanjian semata2 sandiwara politik sj…

  berhentikan sandiwara ini, rakyat muak dgn dgn…

  rendah sgt ke penjilat2 mahathir hingga rendah tahap memikiran mereka bak binatang2 sj?

  1. najib bini rosmah

   Defisit kepercayaan terhadap Madey si Kitol sangat teruk. Rakyat bersatu tolak pilihan diri sendiri jadi PM9 oleh Madey si Kitol. Kahkahkah!

   1. Kuh kuh kuh .. defisit kepercayaan itu hanya lah kamu dan gerombolan kamu. Yang lain tidak.

    Menuduh secara liar sahaja, takda bukti atau penerangan pun. Bongol.

  2. DAP DIRTY OLD MAN zunnun di beri pangkat the Lanun, tapi bila guna bahasa kotor, dinaikkan pangkat zunnun pukimak.

   Dia jenis binatang yang paling rendah kategori nya, dia bukan Melayu, makan babi, maka di gelar babi tak masalah kpd nya.

   Dia ialah coyote.

   1. budak nih masih relevant lagi ke dgn pengakuan Nabi Muhammad jolok pedang dan jolok puki bini nya pula?

    budak nih masih relevant lagi ke dgn pengakuan tuhan di barat lain dari tuhan di timur?

    masih berpamper merata2 lagi ke? cuba belajar tanpa mengunakan nya dan kencing di bilik air dan duduk di bowl yg ada dari asyik berdiri sj…

    apa nak jadi didikan melayu2 islam yg hadi awang bawa nih?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK sakit hati – asyik cakap masih itu ini.

     TAKDA BUKTI, FAKTA, PUNCA2 MAKLUMAT – komen2 nya ha nya menuduh secara liar.

     Macam budak kecik.

 31. Otai,kalau bakal menantu hang heboh dia kaki liwat kau nak ke ambil jadi menantu.Taklah tuduh tapi sendiri jawab lah.Namanya Otai tapi otak singkat.

 32. Bodoh rupanya kau ni Budin.

  1. dan kao serba bijak? betul ke? kesundalan apa yg kao selama ini mengayakan hidup kamu sentiasa?

   1. DIRTY OLD MAN zunnun pukimak tak renti2 cakap kesundalan.

    Ini lah keturunan penyundal, bermula dengan nenek dia, turun temurun kpd emak dia.

    Asyik menyundal di backlanes of Chow Kit Road, KL.

    1. dah hilang dgn penjenamaan confusius, toaist dan christainity ke?

     dah kurang kesundalan yg ada?

     apa nak jadi dgn melayu2 islam nih?

     akal yg di beri, emosi dan prejudice sj yg meraba2, ngape nih?

     1. asyik cakap emosi entahapekebendenye, DAP DIRTY OLD MAN nih.

      Tak dapat jawab, takda bukti, fakta atau penerangan pun, begitu lah dia.

      Bodoh, sebenar nya.

 33. najib bini rosmah

  Berbanding Hadi yang berlagak alim tetapi bernafsu Mercedes yang berjaya pisahkan Pas daripada PH, Madey si Kitol gagal teruk dalam tugasnya pecah belah gabungan. Parti sendiri pun tendang. Below par daripada Hadi dalam politik. Kahkahkah!

  1. Ini lah pendapat yang di keluarkan di kedai kopi di kampung.

   Di tempat lain cerita mcm itu, orang mendengar angkat kaki. Bodoh sangat mengata below par. Apa par pun dia tak tau.

 34. Anon Bkt Kemuning

  Punya kemaruk nak kuasa dan jawatan balik, Lid dan Loke jadi sasau sampai tak dapat menilai perangai TM. 2 makhluk ni tak belajar dari sejarah malah buta melihat perangai, sikap dan kata2 semasa TM. Terang lagi bersuluh TM tak mau Anwar menjadi PM atas alasan baghal dia.

  Klu TM cakap Anwar tak layak jadi PM hanya sbb dia presiden parti berbilang kaum, maksudnya pemimpin Amanah dan DAP juga terkeluar dari senarai. Tak begitu? Malangnya perangai huduh TM, gelandangan tak berparti tu Lid dan Loke langsung tak kisah.

  Tak payahlah Lid & Loke nak kencing konon ada mekanisma utk kawal TM bila dia jadi PM. Konon ada hitam putih bagai. Cara jadah apa???. TM tak heran sikit pun, belum pun komponen PH tarik sokongan kat dia, boleh saja dia balik ke PN & MN. Walhasil balik asal. Apa dia peduli tentang maruah, uturn?. Kalau kawan sama bangsa pun boleh dia kencing hidup2, apalah sangat gabungan atau bangsa lain mcm Loke dan LGE tu.

  Nampak sangat betapa gelojoh dan gobloknya Lid dan Loke. Anwar dan PKR dah buat keputusan yg wajar dan tepat, menolak TM sbg PM. Ini bkn soal jawatan PM semata2 tetapi disebabkan TM sama sekali bkn makhluk yg boleh dipercayai. Sejarah lalu membuktikan hal ini malah tidak tanduk dan ucapan semasanya juga menunjukkan betapa dia bukan calon PM yang baik utk rakyat. Hanya krn gelojoh, goblok dan gian nak kuasa dan jawatan kembali, analisa mudah mcm ni pun Lid dan Loke dah gagal total. Mabuk angka….

  Ingat.. PH dicemuh dan dianggap kencing rakyat kerana PM PH perlekehkan manifesto. Siapa PM PH dulu klu bukan TM?. Rujuk balik semua rakaman video ucapan TM termasuk wawancara dgn TV luar negara dan nilai semula pandangan dia ttg Anwar, jarang yg positif. Klu Lid dan Loke dah buta dan pekak, tak mampu nonton dan dengar lagi, minta anak2 bantu dan nilai kan.

  Apa yang pasti, hanya kerana gian utk kembali berkuasa dan jadi menteri, Lid dan Loke sanggup mengangkat kembali “firaun tua bangka”, sanggup nak dokong biawak hidup lagi. Tak sedar ke, biawak itulah yang mencakar dan menyebabkan kerosakan besar pada PH.

  Elok Lid dan Loke pi berubat lah.. boleh jadi dah tertelan nasi tangas ni!

  1. najib bini rosmah

   Khalid dan Loke calon politikus buta of the year. Madey si Kitol calon PM9 diri sendiri. Kahkahkah!

 35. najib bini rosmah

  Bila ular masuk rumah semua orang boleh keliru. Kecuali kepala ular dipancung dan dikuburkan tanpa nisan barulah selesai. Kahkahkah!

 36. Kalau dah penyokong2 Pak Sheikh pun tidak percaya janji 6 bulan itu, bermakna ada yang tak kena dengan Pak Sheikh.

  Gamak nya ada masalah pada watak nya, atau rekod peribadi nya, atau kebolehan nya memimpin, dsb nya.

  Sori to say again and again, dia Peliwat, ada rekod di penjara 2 kali sebab liwat, Peliwat tak boleh jadi PM negara ini sebab ini negara Islam, Islam haramkan liwat.

  1. Perkara 3 Perlembagaan negara ini menyatakan dengan terang:

   Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan:

   “Islam adalah agama bagi Persekutuan ini ..”

   1. islam yg mengagap muhammad bin aminah yg menyampaikan kebenaran atau kenabian muhammad yg menyampaikan nya, hingga pendewaan terhadap muhammad anak aminah menjadi2 membelakangi kenabian dan kerasulan nya?

    sana sini berebut mempamirkan unta, pedang, jubah, serban keluarga dan sebagai nya…

    kesundalan apa nih?

    tuhan itu bersifat semesta, ngapa pula islam di jadikan satu penjenamaan local sj?

    sana sini ana ante, kesundalan ape nih?

    1. Kamu DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK menghasut orang Melayu dan agama Islam. Satu masa nanti akan di heret ke Balai Polis, di remand beberapa hari, kasi makan nasi bungkus pagi petang siang malam.

     Kamu jenis yang tak percaya agama, anuti Confucianism, buang, anuti Taoism, buang, anuti Buddhism, kot juga di buang.

     Sekarang tonggang tonggek pegang joss sticks kpd Tokong di rumah atau di pangkal pokok Kayu Ara.

   2. kao dan berlagak tuhan melebihi sifat nya yg memaafi kpd siapa yg meminta nya? hingga perlembagaan yg kao sendiri tidak ketahui keluruhan nya?

    cuba kurang2kan kesundalan yg ada, perkemaskan ‘melayu2 islam’ yg asyik meraba2 dgn taksub semata2….

    1. Kamu menyundal dan menghasut berterusan, satu hari nanti akan diheret ke Balai Polis.

     Kamu tonggang tonggek lah dengan joss sticks kamu, tiada siapa yang menghalang, ha nya jangan menghasut kaum Melayu dan agama Islam.

   3. Heran – DAP yg kebanyakanya non Muslim pun kini insaf Tun M adalah pilihan utama bagi calon PM9, bukan Al Juburi Ketum ‘Parti Kunyit Rakyat’; maupun Lanun2 dari ‘Unscrupulous Malay Nikomput Organization’.

    1. dah insaf?

     betul ke atau mencari kelestarian utk berkuasa? kan ini hal2 politik utk membentuk percepsi semata2….

     kao nak memuki dgn bini, tak kan selak kain sj, mesti ada kecantikan nya yg wajar di bina, dan klu si pornpuan kehendaki melebihi kemampuan kamu, pandai2 lah berpolitik…

     bukan ke itu adat resam nya?

     atau kao menundal2 bersama…

  2. Cakap tak guna akal..ko pernah tengok ke Anuar meliwat. Tuduhan meliwat ni agenda siapa? Simpan sikit kebodohan ko itu…

   1. Otai takda otak. Kalau dah kena penjara sebab liwat itu, apa nak cakap lagi.

    Ko kominins. Nak terbalikkan apa saja. Termasuk fakta yang dah di rekod di mahkamah.

    Bila nak pindah ke sempadan selatan Thailand? Diam bersama dengan yang tak suka keadaan di Malaysia.

  3. Ko tak nampak ke atau buta? Asal bertukar ja ketua darjah, semuanya ikut bertukar. Papan tulis yg dulu hitam pun boleh bertukar putih, ikut siapa jadi ketua. Tak ingat ke ko apa jadi kat Tun Salleh Abas dulu?. Lupa ke ko bagaimana AG ditamatkan khidmat, ditukar AG baru, ketua SPRM ditukar dan ganti versi baru?. Terkini.. Musa Aman, dulu hitam, sekarang putih sekelip mata. Byk lagi. Apa kah semua ni spontan berlaku dan hanya satu kebetulan?. Dan ini selalu terjadi bila ketua darjah bertukar? Kalau pun benar Anwar peliwat, itu dosa dia dgn Allah. Yang pasti belum pun pernah dia dibabitkan dgn penyelewengan hak rakyat wlu pun pernah menjadi TPM. Cara hidup dia dan keluarga sederhana berbanding firaun dan politikus UMNO BN, sepenggal dua saja jadi MP, anak beranak pukul borong super kaya, keluarga hidup super mewah walhal sblmnya tak pun begitu. Banyak yg cakap tak serupa bikin.

   1. Kalau pun benar Anwar peliwat, itu dosa dia dgn Allah?

    Tohor nya otak kamu, tak tahukan bahawa kalau nak jadi pemimpin, tak boleh jadi peliwat, dan yang terbukti tabiat peliwat nya tak boleh dibenarkan jadi pemimpin.

    Bak kata seorang peserta blog ini, jadi pemimpin in waiting saja ler.

    1. Ko ni bengong ke apa? Ko dah khatam persyaratan dan kelayakan seseorang utk jadi PM?. YDPA jauh lebih cerdik dari ko @ ko nak cakap YDPA tak cerdik?. Terlebih pandai = bodoh sombong.

     1. Nyata kamu bodoh bangang.

      Tak tahu bahwa YDPA ada berpuluh peguam di Jabatan Peguam Negara untuk menasihat dia.

      Kau sekolah JKC/T dulu yer?

  4. islam di sabitkan kpd orang, persatuan, parti politik dan negara ke? atau islam itu satu yg intim antara zat dan sifat2 tuhan nya?

   1. zat dan sifat KEPALA BAPAK KAMU.

    DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK keeps trying to belittle Islam.

    Dia keturunan yang sentiasa memperkecilkan agama – anuti Confucianism, buang, anuti Taoism, buang, anuti Buddhism, buang, anuti Evangelical Christianity, tak tau mcm mana sekarang.

    Jenis Anarkis.

  5. peliwat tak boleh jadi pm? pencuri blh jadi pm? kesesatan agama hingga bawa kematian di memali blh jadi pm juga ke?

   tapi si liwat sj ke yg di janjan sana sini?

   sedangkan kesabitan nya byak persoalan yg tidak terjawap?

   1. di janjan sana sini?

    Bahasa orang Central Africa ker?

    Amacam kau dapat lepas ke sini?

   2. Kenapa tiada ulamak yang berani memberi pendapat bahawa tuduhan terhadap DSAI tidak syarie atau tidak menepati kaedah hudud bersumber Quran dan Hadis.

  6. Betol..betol..betol…!!

   – Pelaku Liwat dilaknati Allah SWT dunia akhirat, gerenti jadi penghuni neraka jahanam bersama kaum Nabi Lut.

   – Liwat perbuatan amat terkutuk lagi keji hingga Allah mengirim Malaikat Jibril menterbalik-balikkan, menghempas negeri Sadum terbenam dalam perut bumi serta menghujani api dari langit.

   – Pelaku Liwat tak boleh dipercayai sebab tabiee mereka suka main belakang.

   – LIwat menyebabkan wabak ‘AIDS’ yg amat dahsyat & maut. Belumpun reda azab ‘Covid Corona 19’, dikhuatiri nanti timbul pulak ‘Coaids Volkswagen 69’ jika tidak dicegah banduan Peliwat menjadi PM.

   Hiiiiii, SELISIH…..!!

   1. kegilaan agama yg byak membunuh atau liwat itu punca HIVs?

    cuba renung2kan?

    1. Dah renungkan. Keputusan nya –

     DIRTY OLD MAN ZUNNUN PUKIMAK LAH YANG MENYEBABKAN HIV.

     Dia keturunan yang menyundal di backlanes of Chow Kit Road, KL.

   2. Man tua bangka ni mampus hidup semula pun akan trus percaya Anwar peliwat sbb Man tua bangka ni sealiran Atok M firaun. Modal Man dan Atok M hanya lah lubang najis, kalau dah asyik dan sering meratib hal najis dan jubur siang malam, bermaksud itulah mentaliti dan tahap pemikiran Man Ahmad ni, dgn jubur dan lubang najis berpisah tiada. Itu lah saja tahap kepintaran Man

    1. mcm keldai2 sundal pAs, sana sini taksub hadi awang dgn mimpi babi nya lalu keluarkan amanat seketul babi dlm gulai keesokan hari….

     tergolek2 mati di memali….

     atau selepas mimpi rasullulah nya, lalu tebuk atap sana sino utk menyelamatkan melayu2 islam pula ke? dah sah ke islam, melayu2 nih?

     kini hadi mimpi teropong dlm melihat warna2 kebenaran pula…

     aduh2, lagi sundal pengakuan nya, lagi sundal ni bukak mulut, lagi byak langau2 yg keluar dari pwrut nya….

     1. Yang tergolek2 mati di 13 Mei kau tak mau sebut yer? Nasib lah tentera kawalkan keadaan.

      Tapi jangan sebut lagi peristiwa sensitif itu, d’you hear?

  7. Pakatan Haprah dah MONOPOS…..kihkihkih!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.