KELIRU 1 – ANTARA MENGEMBALIKAN MANDAT PH DAN MEMILIH CALON PM

Ramai yang keliru antara menjatuhkan Muhyiddin Yassin dengan memilih calon Perdana Menteri bagi PH.

Menyokong usaha menjatuhkan Muhyiddin, termasuk melalui apa yang dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad adalah semata-mata untuk mengembalikan semula mandat rakyat kepada PH.

Ini kerana yang dipilih dalam PRU14 lalu untuk menjadi kerajaan adalah PH, bukan PN yang ada sekarang.

Tetapi, menyokong usaha Tun Mahathir menjatuhkan Muhyiddin tidak bermakna kita mesti setuju beliau dijadikan Perdana Menteri semula.

Oleh kerana kuasa yang hendak dikembalikan adalah kepada PH, maka jika ia berjaya dilakukan, Perdana Menteri mesti datang daripada PH.

Tun Mahathir bukan lagi sebahagian daripada PH.

Partinya, Bersatu telah dibawa bersama PN oleh Muhyiddin dan Tun Mahathir sendiri sudah terpecat daripada Bersatu.

Selain bukan lagi Pengerusi Bersatu kerana keahliannya yang telah terpecat itu, Tun Mahathr juga ketika ini dianggap sebagai individu tidak berparti.

Dengan yang demikian, tidak relevan untuk menjadikan beliau sebagai calon Perdana Menteri buat PH, baik selama enam bulan atau enam hari.

Sama ada melalui cara berfikir di dalam kotak, di luar kotak atau tanpa kotak sekalipun, tidak munasabah untuk mencalonkan seseorang yang tidak berparti dan berada di luar PH sebagai bakal Perdana Menteri bagi PH.

Calon Perdana Menteri mesti datang daripada PH sebagai entiti yang sah, manakala mereka yang berada di luar PH atau hanya sekutu kepada PH sepatutnya hanya hadir untuk menyokong calon yang ditentukan oleh PH.

Umpama kata, tetamu yang datang atau dijemput ke rumah kita, mereka itu tidak sesuai sama sekali untuk minta tidur di bilik tidur utama.

Menubuhkan kerajaan tanpa parti pun semua tak setuju, apa lagi memilih Perdana Menteri daripada individu tidak mempunyai parti.

Ada yang susah nak faham lagi? (Shahbudindotcom 20/06/2020)

Updated: 20 June 2020 — 4:18 pm

49 Comments

Add a Comment
 1. LUMRAH DAJJAL ADALAH hiPEMBOHONG……PAK SHEIKH PUN SAMA……..PH PATUT DIHARAMKAN…….JANGAN TAK GADUH…….

  DAP Ugut Mahathir? Hahaha………

  Perjanjian baru dalam Pakatan Harapan (PH) untuk mencalonkan semula Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri bakal menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang sekali lagi jika pemimpin veteran itu enggan berundur dalam tempoh 6 bulan yang ditetapkan, dedah seorang pemimpin DAP.

  Setiausaha organisasi DAP Loke Siew Fook berkata demikian bagi meredakan kebimbangan bahawa Mahathir tidak akan memberi laluan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim jika PH bersetuju melantik beliau sebagai perdana menteri sekiranya gabungan politik itu berjaya membentuk kerajaan semula.

  “PKR ada 38 ahli Parlimen. Mahathir tidak boleh terus memerintah. Setiap parti boleh menjatuhkan kerajaan sekiranya ia menarik diri (daripada kerajaan),” katanya kepada Malaysiakini.

  “Jika janji tidak ditepati (oleh Mahathir), PKR mempunyai pilihan untuk memaksakan pilihan raya pada masa itu,” katanya.

  Terdahulu FMT melaporkan bahawa PH bercadang untuk mencalonkan semula Mahathir sebagai perdana menteri dengan Anwar sebagai timbalan beliau.

  Juga dilaporkan bahawa Mahathir akan berkhidmat sehingga akhir tahun dan Anwar menggantikan beliau selepas itu.

  Loke, yang mengesahkan cadangan itu dibuat, menjawab kritikan pemimpin PKR yang berpihak kepada Anwar, bahawa Mahathir tidak boleh dipercayai untuk menunaikan janjinya selepas beliau gagal berundur dan memberi ruang kepada Anwar semasa mengetuai kerajaan PH selama 21 bulan sebelum ini.

  Gabungan PH yang terdiri daripada PKR, Amanah dan DAP serta Warisan di Sabah dan 4 ahli Parlimen yang menyokong Mahathir, dijangka mengumumkan calon perdana menteri mereka semalam dalam kempennya untuk merampas semula kuasa persekutuan melalui usul undi tidak percaya.

  FMT

 2. najib bini rosmah

  Hai ular jelmaan fossil tua 95 tahun, baliklah kau ke tempat asalmu. Jangan nak membelit orang bodoh yang ada parti lagi. Kau ular tak ada parti. Masuk balik zoo jangan keluar lagi. Kahkahkah!

 3. najib bini rosmah

  Beriya pula Loke dan Khalid nak jilat punggung fossil tua. Sampai macai Madey Si Kitol pun tergoda. Eloklah jenguk sokongan di bawah juga. Big boss undi 5 tahun. PM jawatan 2 tahun saja. Tak ada Rakyat dalam PH atau PN nak berPM Madey si Kitol lagi dah. Kahkahkah!

 4. Why Anwar servive till 1998 until 2020..refofm agenda. You must know and learn what is refofm.
  Reform is journey not destination.
  Anwar Kata perjuangan ini tiada noktah selagi rakyat peka Kepada perubahan total ia akan terus berjalanXEM

 5. JUNNUN KAKI JUBO BUSUK BILA NAK JAWAB……SOKLAN PALING MUDAH……

  KEPADA PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT…..BILA SEMBAHYANG PAKAI NIAT…..BILA BERJUBO NAPE TAK PAKAI NIAT JUGAK…..SAJA TANYA…….

  KEPADA PENJILAT DAN PENGUSUNG SETIA BENDERA HITAM BAPAK SKANDAL BERTONG2…… MATLAMAT HANYA SATU SELAMAT KAN KRONI DAN DYNASTY USD44BILLONS…….

  MACAM MANA TONG M NAK TOLAK ANSUR…..RAMAI ANAK CUCU NAK PAU PROJEK DAN JAWATAN KERAJAAN……ANAK2 DAH BILLIONAIRES TAPI CUCU CICIT BELUM……KAUM KERABAT PUN NAK SAMA MERASA…….

  PNB masih belum jawab isu kelayakan akademik Cucu Saudara Mahathir…….

  KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Sekuriti (SC) masih belum menerima penjelasan daripada Permodalan Nasional Berhad (PNB) berhubung percanggahan kelayakan akademik dan pengalaman kerja bekas Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulannya, Abdul Jalil Rasheed.
  Dalam kenyataannya, SC berkata, sebagai pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSL), PNB dikehendaki memastikan semua maklumat pelantikan Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan yang dikemukakan kepada SC adalah benar dan tepat, setelah ia menjalankan pertanyaan ketekunan sewajarnya.

  Ini termasuk pengalaman kerja dan kelayakan akademik yang disertakan dalam borang permohonan dan dokumen sokongan.

  Katanya, keperluan ini dinyatakan dengan jelas dalam borang permohonan yang berkaitan.

  ”Namun baru-baru ini, SC dimaklumkan bahawa terdapat percanggahan dalam serahan oleh syarikat kepada SC berhubung kelayakan akademik dan pengalaman kerja bekas Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulannya dan sehingga kini telah menerima pengesahan mengenai percanggahan dalam serahan tersebut.

  ”SC telah memohon penjelasan daripada pihak yang berkenaan mengenai percanggahan ini. Maklum balas PNB terhadap pertanyaan SC masih belum diterima,” kata SC dalam kenyataan tersebut.

  Badan pengawal selia itu mengeluarkan kenyataan ini susulan artikel media mengenai pelantikan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PNB yang dikaitkan dengan kelulusan SC

  Jelasnya, sesebuah pemegang CMSL hendaklah memperoleh kelulusan SC terlebih dahulu bagi pelantikan ketua eksekutifnya, seperti yang tertakluk di bawah di bawah Panduan Pelesenan (Licensing Handbook) SC.

  ”Pemegang CMSL dan lembaga pengarahnya dikehendaki menjalankan proses ketekunan wajar ke atas keupayaan dan kecekapan individu tersebut untuk mengetuai entiti berlesen.

  “Ini termasuk menilai, antara lain, kemampuan individu tersebut untuk mempamerkan kemahiran dan ketekunan wajar dalam melaksanakan tugasnya,” tambahnya,

  SC juga akan menjalankan penilaian kawal selia mengenai latar belakang individu berkenaan dengan agensi penguatkuasaan undang-undang yang berkaitan.

  Jelas SC, keperluan dan amalan SC adalah setanding dengan piawaian yang diguna pakai oleh pengawal selia pasaran modal lain di rantau ini. – MalaysiaGazette

 6. tapi hai awang terlebih cerdik dgn istilah ‘melayu2 islam’ nya, yg dah sah islam2 mereka….

  cerik atau kecacatan akal nih? malaikat2 di langit tertanya2, ada ke istilah2 ‘melayu2 islam’?

  1. mungkin terlalu cerdik hingga tercacat akal si hadi awang nih..

 7. APEE LAA BODOH MELAYU PH…… BANDUAN TEBUK JUBO PUN BOLEH SOKONG MATI2…..MACAM LEER NEGARA KITA SEMUA ORANG BANDUAN…….MACAM LEER MAJORITY RAKYAT HOMO……

  TAK KISAH KUTUK HADI TAPI UNDILAH PAS SATU KALI BIAR JADI PM 9…….

  KEPADA PENYEMBAH SYAITAN GILA JUNNUN…KENAPA TAK JAWAB SOKLAN KAT BAWAH…….

  DAP dan Khadamnya AMANAH kini mengkritik kepimpinan Anwar…….

  DAP dan Amanah mendedahkan pilihan pertama mereka untuk mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri tidak berjaya mendapat sokongan diperlukan bagi membentuk kerajaan.
  Justeru, ia menyebabkan pilihan kedua, iaitu Dr Mahahir Mohamad sebagai perdana menteri dan Anwar sebagai timbalannya, dikemukakan.

  Dalam kenyataan bersama pemimpin parti itu petang ini, DAP dan Amanah mendedahkan pilihan pertama hanya mampu mendapat sokongan maksimum 96 anggota parlimen.

  Jumlah itu melibatkan 91 sokongan anggota parlimen Pakatan Harapan (38 PKR, 42 DAP dan 11 Amanah) dan lima dari Bersatu, termasuk Mahathir.

  Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad dan Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke Siew Fook, yang juga dua bekas menteri dalam kabinet Mahathir sebelum ini.

  Khalid dan Loke juga mendedahkan usaha terakhir Anwar untuk mendapatkan sokongan Gabungan Parti Sarawak (GPS) juga tidak berjaya.

  Tambah mereka, tempoh masa dipersetujui bagi merungkai kebuntuan itu juga telah tamat dan gagal mendapat sokongan cukup.

  “Kami berharap usaha untuk mendapatkan sokongan melalui opsyen kedua boleh seterusnya dilakukan sepertimana dipersetujui kerana pentadbiran kerajaan PN jelas mendatangkan kerosakan kepada institusi dan kewangan negara,” menurut kenyataan itu.

  M: Mahathir hanya ada 7 MP sahaja, Anwar tak mampu nak lawan.. Lemahnya Anwar dan PKR

  1. Yg percaya fitnah ebok jubo mcm MVA yg bongok tak sudah..

  2. M vs A, kamu kalau bagi Kat orang serban jubah jadi PM lagi baik lamtik aje Ayah pin PM ke 9 lagi selamat Negara Malaysia sebab dia akan perintah dari langit Dan yang turun semua baik2 belaka, Untung rakyat.

 8. Khalid Amanah dan loke DAP dlm kenyataan versama menegaskan jika anwar gagal dapat number jena polih opsyen no 2 iaitu pilih madey…

  Tapi khalid dan loke boleh gerenti ker madey mampu dapat number?…GPS serawak sudah melekat dgn muyidin yg akan bagi tambahan royalti minyak kpd serawak dan sabah….madey tak pernah bagi..

  Madey sudah rosakkan PH..pru15 PH boleh dapat sokongan rakyat jika madey pm?..5 prk lingkop..

 9. Kenyataan Khalid Samad bersama Loke yang mengangkat Tun dan seolah2 bagi kata dua kpd Anwar & PKR umpama endorsement kepada tanggapan ramai bahawa AMANAH adalah Trojen Horse DAP. Ramai akar umbi parti tak senang hal ni, macam bagi bola tanggung pada UMNO, lebih2 lagi PAS.

  1. betul2, seperti pAs trojan horse omNo, kaut dedak & mutaah pun tak apa, asalkan dapat upah…

   agama di jadikan barang pelacuran ke?

  2. mcm lebai2 pAs mengangkat penyamun2 utk di jadikan suami mutaah mereka juga ke?

 10. anwar has liad the rule of engagement, and its simple…

  jika dap, amanah, warisan dan gps ingin bersama mahathir, teruskan, tak usah berdendang dgn irama dan kesan2 nya…

  are we afraid being soldiers of consequential that need to be told and retold of cryptic consequences…?

  now that anwar/ pkr felt its time to part from PH tradition, perhaps mahathir and his goons start finding alternatives…

  and Moo may do the same, should muaFUCKat felt Moo and assmin, can be cast out from their equation, then let face the pru 15 and decides the next course of action And coalition.

  therefore, to mahathir, amanah, dap, warisan and/or gps, move on…

  tapi kan hadi awang dah masuk gulai daging lembu dgn kawah besar utk menjamu bersama, tak kan dgn mimpi ‘rasullulah’ nya, masih tak tahu ada seketul daging babi terselit bersama…..

  waktu membeli daging2 tersebut, ‘rasullulah’ nya tak britahu ke?

  1. liad – laid

 11. Untuk menghentikan polimek calon pm ada baik Amanah DAP dan PKR adakan mesyuarat dulu untuk tentukan calon pm yg dipersetujui oleh PH..

  Jika tiada kata sepakat Amanah lantik madey jadi pengerusi Amanah dan tubuhkan gabongan baru dgn warisan tanpa PKR..madey tak ada parti…

  Jadi bolehlah lantik madey sebagai pm

 12. Sejarah Sudah terpahat…madey khianati anwar dan runtuhkan PH..

  Tak perlu lagi madey di calonkan semula untuk jawatan pm…
  Madey pon sudah hilang populariti hilang pengaruh dan hilang parti..
  .

  1. Pelik tapi benar. Allah wills and it be.

   Orang hilang populariti, pengaruh dan parti BOLEH DIBERI PERHATIAN DAN DIANGKAT JADI CALON oleh Amanah Dap dan Warisan.

   Wallahuaklam

   1. Dgn kehendak Allah jugak madey jatuh tersungkur..tak paham2..

 13. Even YDPA asked him to stay as as PM, he rejected. For simple reason and his principle that he would not work with pillagers.

  Is it not because of many leaders asking him to do something viz najib’s kleptocratic rule before pru14 that TDM returned to politics?

  No retiree would come back to work especially approaching a century old. Yes commitment and perjuangsn belum selesai.

  Many accused the old man of promoting Mukhriz. Was not Warisan who objected to Anwar-Mukhriz combo?

  Personally, I would be the first person to withdraw support should Mukhriz bd appointed as DPM designate. He is too young and have not enough political acumen and maturity albeit his experience as MB Kedah…

  1. Agong dah offer kemape madey tolak…sekarang nak plak pm dgn mintak tolong anwar…banyak songel madey ni..

   1. YDA nAK suruh kerja dengan penyamun?…..dia tak nak… ini prinsip dia.

    Seolah2 melayu muslim halalkah penyamun, pengkhianat, deserter dan penunggang agama…rossk bangsa dan agama.

    IT IS PRETTY MUCH AGAINST THE SLOGAN DEMI MELAYU DAN AGAMA.

    1. Sda Agong cakap suruh kerja dgn penyamun?…main tuduh liar jer..

  2. Tun was and is always involved in politics even after he stepped down as PM 4.Kleptocrats? He’s the biggest one in Malaysian politics. Talking about perjuangan yang belum selesai, takkan selesai jika kita rasa lebih bagus dari org lain. Is it for the rakyat? Many don’t think so

   Warisan rejected anwar- mukhriz combo since they want Tun as PM. Simple as a,b,c. I agree that Mukhriz is still a novice. In reality, Mukhriz is not cut out to be a politician.

  3. That was before. Now everyone doesn’t want Tun. He made this country like kepala bpk dia punya. He doesn’t respect YDPA. An arrogant and greedy old man

   1. Let me us you…TOU ACCEPT PENYAMUN? Yes or no?

 14. Elok lah PKR bawak diri.

  Bagi Mat Sabu, mungkin Mahathir kali ini betul-betul insaf.

  Ini bukan soal betul-betul dia dah insaf.

  Pemimpin terutama peringkat tertinggi negara tidak boleh buat kesilapan walaupun ia nya yang kecil.

  Kesilapan mereka ada lah kerana mereka tidak sedar.. Bukan mereka tersilap tapi itu lah sikap mereka, semula jadi. Ia nya spontan.

  Melantik Azmin jawatan Menteri Penuh memberi tanda bagaimana sikap Mahathir. Tidak ada apa-apa keperluan mendesak, Azmin di lantik begitu sahaja.

  Apa yang Mahathir cakap ada lah itu lah dia.

  Meletak jawatan PM dan menolak nasihat YDP Agong pun kesilapan kerana sikap se cara spontan. Itu lah dua, Mahathir.

  Pemimpin seperti ini tidak boleh langsung buat apa-apa kesalahan. Sebab itu di luar negara, pemimpin nya letak jawatan.

  Kesalahan itu akan menjadi kesilapan demi kesilapan. Mat Sabu dan Anthony ada lah kesilapan itu.

  Trump telah melakukan kesilapan sejak awal…

 15. Amanah wants Harapan and Dr M to continue with efforts to regain power

  Question…KELIRU KE INI?

  1. Amanah bagi jawstan pengerusi kpd madey dulu….kecian madey tak de parti tak de penyokong..

   1. TDM tak pwtlu parti sekarang

    1. Tak de parti boleh blah…

     Dah hancurkan kerajaan PH masih terhegeh2 nak tompang PH…

 16. 1. Tiada apa2 yang keliru. Hanya yang pemikiran negatif menyebabkan persepsi keliru

  2. Mengembalikan mandat PH adalah changing PN rule back to PH i.e winning a battle on to take control.

  3. Pemilihan calon PM is to choose a Commander to. Weak and ineffective Commander will bring PH no where. A correct and decisive commander will ensure victory.

  4. PN came into power by way of rear entry which we could have sarcastically referred to Rear Admiral (borrowing Othman Ahmad’s name given to pm in waiting) and deserter, alleged to have committed sodomy yet to proven officially.

  5. It is the wish of PH to grab back the power from PN, and even the title of this article choose the word RETURN PH MANDATE… wow…senang je cakap.

  6. BUT to spearhead a battle with PN, the right choice of the commander is of utmost important.

  7. PM in waiting seems to assume PM seat is his. He tried to convince his 3 other partners that he IS THE CHOSEN CANDIDATE. He even flew in to Kuching to meet Joe but was given a snub as he was “technically and politically not wanted in sarawak”

  8. BUT his party’s partners namely Amanah, Dap and Warisan were adamant as their choice has been the old wily fox whom they believed could command the support of Sarawak GPS and those silent MPs of both political divide.

  9. Therefore there is no confusion between the above 2 issues….period.

  1. Memang tak de keliru…madey.tak patut diberi peluang sekali lagi…madey bukan pengerusi PH….

   Lagi mudah madey nak hancurkan PH..

   1. Tuduhlah….sendiri tanggung

    1. Madey yipu manipestol dan mungkir janji wau bole tanggung?..

     1. Bukan madey yg jatuhkan kerajaan PH kerana tak nak serah pm kpd anwar?..

   2. pH nowhere now , even if madey jadi calon PM. org dah bosan. lagipun dia dah ada tanda2 pelupa. bahaya utk negara.

 17. Huh,

  Tun kini tetamu PH?

  dan PH memalui dap dan amanah, memberi tetamu menibai puki bini2 utk berkuasa di rumah2 mereka?

  biar betul….

  ini lagi parah dari si hadi awang, menjamu gulai daging lembu termasuk seketul daging babi di beli bersama di pasar sebelum nya

  1. memalui -melalui

  2. Your offensive words aside, is not it amazing a “guest” was well celebrated and received?

   They could have annointed pm in waiting but they did not?

   There must be something special about this GUEST that Amanah, Dap and Warisan have been NOT ONLY willing to tolerate BUT exalt him to lead the pact. I believe they are realistically looking at the GUEST’s CAPABILTY AND CHANCES TO WIN…no?

   1. Amanah DAP dan warisan boleh tubuh gabongan baru lantik madey jadi boss…

    Pkr dudah bahi signal dgn anwar sudah adakan perjumpaan gn pemimpin sebelah sana..

    1. Anwar…please proceed. Working with traitor, deserters, pillagers and religious peddlers is mot a problem for an ex convict albeit pardoned

 18. Apa lagi tunggu Lid (PAN) dan Loke (DAP)? . Cpt rebut Tun jadi presiden parti. Nanti blh bangga sbb PM PH dari parti kamu. Rasanya Bang Mat @ LGE pun setuju sangat2. Bila lagi nak tunjuk dan buktikan kesungguhan dan keyakinan pada Tun?. Skrg lah masanya. Tak lah orang nampak huduh sangat Lid dan Loke nak angkat spesis tak da parti sbg PM. Nampak sgt buang tabiat. Tak gitu Lid?

  1. Kemaruk punya hal, otak depa dah jadi bingai. Jenis muka tebal macam atok jg

  2. Anon Bkt Kemuning

   Bang Mat mana boleh bagi angka. Tun boleh. Elok Tun jer jadi presiden amanah dan PM dari amanah. Saranan baik tu.

   1. Madey boleh jadi pengerusi Amanah..

    1. Kang parti amanah jadi parti menanah dikerjakan orang tua tu. Kih Kih kih

 19. TEMAN SETUJU BEBENOR TUAN SHAHBUDIN… ORANG YANG TAKDER KAPLA HOTAK JER YANG SUSAH SANGAT NAK PAHAM!!! MAHATHIR VS ANWAR KAKI JILAT BOSSKUR@ NAJIB JEBON TOLONG JAWAB SAT!!! 🙊😁😅

Leave a Reply

Your email address will not be published.