Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

KELIRU 1 – ANTARA MENGEMBALIKAN MANDAT PH DAN MEMILIH CALON PM

Ramai yang keliru antara menjatuhkan Muhyiddin Yassin dengan memilih calon Perdana Menteri bagi PH.

Menyokong usaha menjatuhkan Muhyiddin, termasuk melalui apa yang dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad adalah semata-mata untuk mengembalikan semula mandat rakyat kepada PH.

Ini kerana yang dipilih dalam PRU14 lalu untuk menjadi kerajaan adalah PH, bukan PN yang ada sekarang.

Tetapi, menyokong usaha Tun Mahathir menjatuhkan Muhyiddin tidak bermakna kita mesti setuju beliau dijadikan Perdana Menteri semula.

Oleh kerana kuasa yang hendak dikembalikan adalah kepada PH, maka jika ia berjaya dilakukan, Perdana Menteri mesti datang daripada PH.

Tun Mahathir bukan lagi sebahagian daripada PH.

Partinya, Bersatu telah dibawa bersama PN oleh Muhyiddin dan Tun Mahathir sendiri sudah terpecat daripada Bersatu.

Selain bukan lagi Pengerusi Bersatu kerana keahliannya yang telah terpecat itu, Tun Mahathr juga ketika ini dianggap sebagai individu tidak berparti.

Dengan yang demikian, tidak relevan untuk menjadikan beliau sebagai calon Perdana Menteri buat PH, baik selama enam bulan atau enam hari.

Sama ada melalui cara berfikir di dalam kotak, di luar kotak atau tanpa kotak sekalipun, tidak munasabah untuk mencalonkan seseorang yang tidak berparti dan berada di luar PH sebagai bakal Perdana Menteri bagi PH.

Calon Perdana Menteri mesti datang daripada PH sebagai entiti yang sah, manakala mereka yang berada di luar PH atau hanya sekutu kepada PH sepatutnya hanya hadir untuk menyokong calon yang ditentukan oleh PH.

Umpama kata, tetamu yang datang atau dijemput ke rumah kita, mereka itu tidak sesuai sama sekali untuk minta tidur di bilik tidur utama.

Menubuhkan kerajaan tanpa parti pun semua tak setuju, apa lagi memilih Perdana Menteri daripada individu tidak mempunyai parti.

Ada yang susah nak faham lagi? (Shahbudindotcom 20/06/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

49 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
49
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x