DON’T OVERSTAY YOUR WELCOME – MASIH INGATKAH MAHATHIR UNGKAPAN INI?

Don’t overstay your welcome – demikian kata-kata yang pernah diucapkan oleh Tun Mahathir Mohamad ketika kehangatan musim pertandingan antara Anwar Ibrahim dengan Tun Ghafar Baba (kini arwah) bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO pada tahun 1993 dahulu.

Tun Mahathir melafazkan kata-kata tersebut di Kuala Terengganu yang dipercayai ditujukan kepada Tun Ghafar yang ketika itu juga adalah Timbalan Perdana Menteri.

Berikutan kata-kata tersebut, pencalonan untuk Anwar mencanak-canak naiknya, sementara pencalonan untuk Tun Ghafar terus ketinggalan jauh di belakang.

Walaupun difahami oleh semua orang bahawa ungkapan pedih itu ditujukan kepada Tun Ghafar, tetapi Tun Mahathir tidak pernah mengia atau menafikannya sehingga kata-kata tersebut didendangkan dengan meluas sebagai gambaran Tun Ghafar tidak diperlukan lagi di dalam parti dan kerajaan.

Sebagai seorang yang berjiwa besar, walaupun tidak bersekolah tinggi, Tun Ghafar akhirnya mengumumkan menarik diri daripada bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO dan meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Tujuan Tun Ghafar berbuat demikian adalah untuk memudahkan Tun Mahathir mentadbir parti dan kerajaan dengan bebas berdasarkan kehendaknya selepas itu.

Susulan itu, Anwar telah diumumkan menang tanpa bertanding sebagai Timbalan Presiden UMNO dan seterusnya dilantik Timbalan Perdana Menteri.

Bagi kebanyakan orang yang mengikuti perjalanan politik dan sumbangan Tun Ghafar, terutama dalam menstabilkan parti berikutan perletakan jawatan Tun Musa Hitam pada 1986, pertandingan 1987 serta berbagai krisis lainnya dalam negara, tindakan Tun Mahathir mengucapkan kata-kata demikian dilihat tidak wajar sama sekali.

Beliau seolah-olah tidak menghargai, malah tidak mengenang sama sekali jasa serta sumbangan Tun Ghafar terhadapnya.

Hari ini setelah 27 tahun berlalu, apa yang diucapkan Tun Mahathir kepada Tun Ghafar itu sebiji terkena kepada dirinya.

Di dalam PH, beliau jelas tidak diperlukan lagi, tetapi tetap bersungguh-sungguh mahu jadi Perdana Menteri lagi buat kali ketiga.

Anwar yang merupakan Pengerusi PH dan Presiden PKR telah secara mutlak menolak hasrat Tun Mahathir yang mencadangkan dirinya sendiri sebagai calon Perdana Menteri bagi gabungan itu.

Di dalam Bersatu pula, beliau telah terbuang dan terlucut kedudukannya sebagai Pengerusi parti tersebut.

Dalam kelompok rakyat pelbagai kaum di seluruh negara, rata-rata telah menolak Tun Mahathir untuk kembali lagi sebagai Perdana Menteri, bukan saja kerana beliau telah dua kali menduduki jawatan tersebut, malah disebabkan usia tunya sudah mencecah 95 tahun ketika ini.

Manakala budak-budak sekolah, apabila mereka terdengar perbualan yang menyebut nama Tun Mahathir, spontan ada yang bertanya, “bila lagi Atuk ni mahu berhenti?”

Kepada Tun Mahathir – don’t overstay your welcome – isyarat patutnya beliau berundur sudah sangat jelas sekarang ini, bahkan lebih jelas daripada apa yang dialami oleh Tun Ghafar pada 1993 dahulu.

Kalau Tun Ghafar boleh berjiwa besar untuk berundur, apakah Tun Mahathir lebih memilih untuk “berjiwa tikus”, walaupun berpendidikan lebih tinggi daripada arwah? (Shahbudindotcom 20/06/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 20 June 2020 — 6:56 pm
Subscribe
Notify of
guest
64 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
21 June 2020 3:04 pm

LUMRAH DAJJAL ADALAH PEMBOHONG……PAK SHEIKH PUN SAMA……..PH PATUT DIHARAMKAN……. DAP Ugut Mahathir? Hahaha……… Perjanjian baru dalam Pakatan Harapan (PH) untuk mencalonkan semula Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri bakal menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang sekali lagi jika pemimpin veteran itu enggan berundur dalam tempoh 6 bulan yang ditetapkan, dedah seorang pemimpin DAP. Setiausaha organisasi DAP Loke Siew Fook berkata demikian bagi meredakan kebimbangan bahawa Mahathir tidak akan memberi laluan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim jika PH bersetuju melantik beliau sebagai perdana menteri sekiranya gabungan politik itu berjaya membentuk kerajaan semula. “PKR ada 38 ahli Parlimen. Mahathir tidak boleh terus memerintah.… Read more »

Zid
Zid
21 June 2020 12:30 pm

Mat Sabu Berkata ” Kami Bersama Mahathir “. DAP juga sebulat suara memilih Mahathir . Siapa sebenarnya yang mendapat isyarat supaya berundur?

Anonymous
Anonymous
21 June 2020 3:59 pm
Reply to  Zid

Amanah dan DAP patut berundur tubuh gabongan baru dgn madey sebagai pengerusi..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
21 June 2020 11:44 am

BILA KELDAI KOMUNIS TAK BERTUHAN D4P NAK JAWAB ….. JUNNUN KAKI JUBO BUSUK BILA NAK JAWAB……SOKLAN PALING MUDAH……OTAK KAT BONTOT….. KEPADA PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT…..BILA SEMBAHYANG PAKAI NIAT…..BILA BERJUBO NAPE TAK PAKAI NIAT JUGAK…..SAJA TANYA……. KEPADA PENJILAT DAN PENGUSUNG SETIA BENDERA HITAM BAPAK SKANDAL BERTONG2…… MATLAMAT HANYA SATU SELAMAT KAN KRONI DAN DYNASTY USD44BILLONS……. MACAM MANA TONG M NAK TOLAK ANSUR…..RAMAI ANAK CUCU NAK PAU PROJEK DAN JAWATAN KERAJAAN……ANAK2 DAH BILLIONAIRES TAPI CUCU CICIT BELUM……KAUM KERABAT PUN NAK SAMA MERASA……. PNB masih belum jawab isu kelayakan akademik Cucu Saudara Mahathir……. KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Sekuriti (SC) masih belum menerima penjelasan daripada… Read more »

Wau bulen
Wau bulen
21 June 2020 7:35 am

Strange but true. TDM detractors say he is partyless When the suit in still in the process It shows his opponents are in distress With TDM making unprecedented progress Similar to events prior to PRU Fourteen Slanders and insults for TDM is a routine. Many doubted he could lead and win Allah’s will he led PH to sweep clean Had it not been a treachery by Muhyiddin Encouraged by a PKR deserter in Azmin PH could have stayed alive and kicking But Greed and Corruption killed everything TDM resignd for he could not bear treachery YDA suggested he stayed he… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 June 2020 4:03 pm
Reply to  Wau bulen

Madey pengerusi ganongan baru bersama Amanah dan DAP campor warisan selesai cerita..

MasalAhnye Amanah dan DAp tak berape percaya kpd madey….Amanah dan DAP sokong madey tapi nak anwar ada sama terima madey..

Othman Ahmad
Othman Ahmad
21 June 2020 9:18 pm
Reply to  Anonymous

TDM + Warisan + GPS + DAP + PAN = New Power House…..!!

Othman Ahmad
Othman Ahmad
21 June 2020 2:03 am

DON’T OVER REACT & RELEASE FALSE NEWS…..!! Baru2 ini hampir semua media2 utama mengeluar berita palsu/fitnah kononnya pihak mahkamah telah menolak permohonan TM untuk menepikan tindakan TSMY memecat Tun Mahathir as the chairman of Bersatu – BOHONG…….!! Sepertinya macam ada permainan kotor orang2 tertentu mengarah pihak2 media mengeluar berita palsu dgn tujuan untuk memburuk-burukkan dan membunuh kerjaya politik Tun Mahathir. As a matter of fact, Justice Datin Rohani Ismail granted postponement of the hearing of the mandatory injunction to July 9 since the defendants sought adjournment as they need more time to file affidavits. Pengesahan dari peguam Tun, Hanif Kathiri… Read more »

zunnun
zunnun
21 June 2020 7:34 am
Reply to  Othman Ahmad

mahahir is above everyone and his moral compass is ‘absolute moral incomparable to everyone?

fucking idiot….

sana sini si hanif omar konon mmerasakan anwar satu puaka yg paut di basmi, dlm masa yg sama sokap opportunisy hanif omar sanggup jadi pebgrusi judi di mana ramai yg cuba mengelak2 dari menjawat nya…

kesundalan apa yg hanif omar lakukan nih?

si hanif kathiri tidak kecuali juga dgn sikap opportinist nya, mengantikan di linggam yg dah jauh menghilangkan diri…

kes2 yg flissy nak bawa ke mana?

Irah
Irah
21 June 2020 1:08 am

Hanya orang GILA saja yang setuju kata2 Ton Mahatir ni dalam masa mesyuarat PH dgnnya dan namanya tidak dicalonkan pun sbg PM9, 1- Saya mohon diberi peluang 6 bulan saja jadi PM9 lepas tu saya serah pada Anwar Ibrahim. si pedal ayam angguk! 2- Oh 6 bulan tak cukup, mintak tambah jadi 12 bulan pulak sbb masalah negara dah berganda (oleh najis n now moooydin). si pedal ayam potong plok, 6 bln aje boleh! 3- Anwar tak boleh jadi PM sebab dia Ketuai Parti BERBILANG KAUM. Tapi dia janji nak serah pada Anwar kalau dapat jadi pm 6 bulan tuh!… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
21 June 2020 3:50 am
Reply to  Irah

Finalised – Warisan, DAP & PAN opt for Tun Mahathir.

It’s crystal clear now that only pkr wants brader “Rear” admiral.

Bye bye nuar….!!

zunnun
zunnun
21 June 2020 7:28 am
Reply to  Othman Ahmad

dah crystal clear ke kao punya absolute moral nih, sana sini menjanjan keaiban orang lain?

rel admiral sana sini seperti keldai2 dan lebai2 pAs kapir mengapir sana sini…

Othman Ahmad
Othman Ahmad
21 June 2020 8:40 am
Reply to  zunnun

Oh dear… oh dear
The time is so much near
So, I’ll say it short & clear….

ABAI – Asal Bukan Anwar Ibrahim.
– Anything But Anwar Ibrahim.
TIBAI- Tolak Insan Bernama Anwar Ibrahim.
ABU – Asal Bukan Umno (Unscŕupulous Malay Nikomput Organization)

anonymous
anonymous
21 June 2020 12:12 am

Dari scenario terkini yang sedang berlaku, jelas mendedahkan bahawa PAN adalah khadam setia DAP. Dulu aku tak yakin dakwaan PAS tentang hal ni. Sekarang sudah terang lagi bersuluh. Patutlah belum pernah sekali pun selama ini PAN menibai DAP malah sebaliknya yang berlaku malah berlebih2an pula PAN membela DAP bila diasak lawan.

Hari ni terbukti sudah tuduhan PAS mahu pun UMNO terhadap PAN selama imi. Sah sudah PAN trojan horse DAP. Tidak syak lagi. Ke lubang najis pun PAN sanggup ikut DAP. Begitulah setianya PAN kpd tuan besarnya.

zunnun
zunnun
21 June 2020 12:53 am
Reply to  anonymous

tapi ps pun khadam mca, bila wee tempelak dgn berkata, “mana ada kelajaan ‘melayu2 islam….” lalu lebai2 pAs terdiam tunduk tak berkata….

betul ke?

Pocos
Pocos
22 June 2020 5:11 am
Reply to  anonymous

Trojan kat celah mananya saudara?
Dia orang duduk 1 kem la.
Lainlah kalau PAN duduk di PN/MN.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
21 June 2020 12:03 am

Selagi politik Malaysia ada si Kitol maka dunia Melayu akan terus berpecah belah. Perasuah dibela. Pemilik wang haram dibebas. Rakyat ditipu diskaun 50% TNB oleh anak babi Mahzir Khalid. Kahkahkah!

Sheraton
Sheraton
20 June 2020 10:57 pm

Bukan sahaja dalam PH.. Memang Mahathir dah overstay…. Berapa umur dia sekarang? Anwar telah gagal dapat sokongan. Apabila PKR tidak terima Mahathir sebagai PM, Mahathir juga telah gagal dapat sokongan dari dalam PH sendiri. Tak kan Tuan Rumah yang kena keluar ? Mahathir kena keluar supaya PH boleh atur kemas kan rumah. Malang nya kenyataan Mat Satu mengelirukan apabila tetap bersama PH tetapi terus menyokong Mahathir sebagai PM. Bagaimana AMANAH boleh terus menyokong Mahathir sebagai PM apabila PKR tidak memberi sokongan? Mengapa apabila Anwar tidak mendapat sokongan, baik AMANAH dan DAP boleh terus memberi sokongan pada Mahathir ? Mahathir telah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 June 2020 10:50 pm

TONG M HANYA PEMBAWA PANJI HITAM CAP AYAM…… DAP Ugut Mahathir? Hahaha…… Perjanjian baru dalam Pakatan Harapan (PH) untuk mencalonkan semula Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri bakal menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang sekali lagi jika pemimpin veteran itu enggan berundur dalam tempoh 6 bulan yang ditetapkan, dedah seorang pemimpin DAP. Setiausaha organisasi DAP Loke Siew Fook berkata demikian bagi meredakan kebimbangan bahawa Mahathir tidak akan memberi laluan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim jika PH bersetuju melantik beliau sebagai perdana menteri sekiranya gabungan politik itu berjaya membentuk kerajaan semula. “PKR ada 38 ahli Parlimen. Mahathir tidak boleh terus memerintah. Setiap… Read more »

zunnun
zunnun
20 June 2020 11:53 pm

keldai pAs dah berdalih pulak, kan panji2 takfiri di bawa oleh hadi awang dgn kapir mengapir nya…

PANJI 313
PANJI 313
20 June 2020 10:22 pm

mata satu tak habis-habis buat onar..

ada-ada saja…

budin…budin..malam ni smayang isthikharah

tuhan bagi petunjuk..mana satu nak pilih

kah kah kah

kah kah kah

kah kah kah

pakai tak jadi buat undi tak caya

zunnun
zunnun
20 June 2020 11:31 pm
Reply to  PANJI 313

313 nih no 3 digit bila nak keluar?

kenabian muhammad jolok pedang ke?

anonymous
anonymous
20 June 2020 11:56 pm
Reply to  zunnun

PENYEMBAH DAJJAL MATA SATU

zunnun
zunnun
21 June 2020 12:15 am
Reply to  anonymous

si keldai hadi dgn mimpi rasullulah atau keiblisan nya yg hadi mimpi nih?….

tak susah utk dajjal dtg ke hadi bila nyawa nya tersemput2 nak mati…

cuba perhatikan bila lebai sundal hadi ketika menghadapi kojol nya nanti…

apa nak jadi dgn kesundalan ‘melayu2 islam’ penjenamaan hadi awang, yg sundal nya melayu2 sentiasa mengaut dedak atau islam mereka yg asyik menyembah berhala….

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 June 2020 10:10 pm

Malu Madey si Kitol pada arwah Tun Ghafar Baba. Dalam PN Madey si Kitol mengaku nak jadi PM kalau khianat. Dalam PH Madey si Kitol mengaku nak jadi PM lagi tanpa parti. Jiwa kecil dan gelojoh tamak haloba semua Madey si Kitol nak sapu. Kahkahkah!

mat akali
mat akali
20 June 2020 10:55 pm

ADA K JELLY?

ADA TERUNG HITAM?

SUMBAT LUBANG JUBO KAU

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 June 2020 11:39 pm

Sejak 1998 macai Madey si Kitol berkempen liwat. Sekarang terima ketulahan politik liwat. Nak jadi PM tak ada parti. Kahkahkah!

mat akali
mat akali
20 June 2020 11:59 pm

DAH JOLOK LOM?

KAU KAN KAKI SUA LUBANG JUBO!

Othman Ahmad
Othman Ahmad
21 June 2020 2:12 am

DON’T OVER REACT & RELEASE FALSE NEWS…..!! Baru2 ini hampir semua media2 utama mengeluar berita palsu/fitnah kononnya pihak mahkamah telah menolak permohonan TM untuk menepikan tindakan TSMY memecat Tun Mahathir as the chairman of Bersatu – BOHONG…….!! Sepertinya macam ada permainan kotor orang2 tertentu mengarah pihak2 media mengeluar berita palsu dgn tujuan untuk memburuk-burukkan dan membunuh kerjaya politik Tun Mahathir. As a matter of fact, Justice Datin Rohani Ismail granted postponement of the hearing of the mandatory injunction to July 9 since the defendants sought adjournment as they need more time to file affidavits. Pengesahan dari peguam Tun, Hanif Kathiri… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 June 2020 9:52 pm

JANGAN RISAU PRU15 DATANG MENGEJUT…… MALAYSIA BARU SELEPAS ITU…… PAN PKR DAP – Bila Nak Habis Sesi Tuduh Menuduh Calon PM Korang?…….. Parti Amanah Negara (AMANAH) dan DAP menyarankan Bendahari Agung PKR, Lee Chean Chung supaya merujuk kepada Ketua Setiausaha Pakatan Harapan (PH) Datuk Saifudin Nasution sebelum mengeluarkan kenyataan berhubung opsyen Perdana Menteri. Dalam satu kenyataan bersama, AMANAH dan DAP berkata, pihaknya merujuk kepada kenyataan Lee Chean Chung yang mempertikaikan kenyataan AMANAH dan DAP semalam berhubung dua (2) opsyen calon Perdana Menteri yang diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Presiden PH pada 30 Mei 2020. “Sdr Lee Chean Chung bukan anggota Majlis… Read more »

zunnun
zunnun
20 June 2020 11:33 pm

tapi hadi awang yg dok risau dgn menulis warkah sana sink, perkara yg merapu mengenai anwar, ngape?

takut sgt anwar kerana apa, risau apa?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 June 2020 7:59 pm

PH SUDAH TIADA LAGI MASA DEPAN…..ITU SEBAB MEREKA MAHU TUBUH KERAJAAN PINTU BELAKANG…… Kepimpinan PKR Sabah umum keluar parti…….. KOTA KINABALU – Sekumpulan 11 ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah yang pernah memegang jawatan di peringkat negeri dan cabang parti itu hari ini mengisytiharkan keluar daripada PKR. Kumpulan yang diketuai Datuk Nani Sakam, yang juga bekas Pengarah Tugas-Tugas Khas PKR Sabah turut mendakwa ribuan penyokong masing-masing menyertai mereka keluar daripada PKR. Nani dalam sidang akhbar ketika mengisytiharkan perkara itu berkata mereka mengambil keputusan meninggalkan PKR kerana hilang kepercayaan terhadap kepimpinan PKR Sabah yang diketuai Datuk Christina Liew. Menurutnya kumpulan berkenaan… Read more »

Bin shaffie
Bin shaffie
20 June 2020 8:44 pm

PH punya masa depan di tangan penggundi bukannya individu…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
21 June 2020 4:29 pm
Reply to  Bin shaffie

Sepatutnya begitulah dalam negara yang mengamalkan demokrasi. Masalahnya negara sekarang berada dibawah cengkaman individu dengan ghanimah jawatan GLS, pengerusi itu ini dan rakyat dipujuk dengan cash seperti BPN, BSH etc. walaupun itu perlu akibat covid-19 tetapi hanya untuk jangka pendek tanpa membelek poket masih adakah lagi wang yang hendak dibelanjakan untuk keperluan negara akan datang. Wakil rakyat yang disogok dengan kemewahan mungkin tiada masa lagi untuk tugas hakiki sebagai wakil rakyat.

Alfakir
Alfakir
20 June 2020 8:45 pm

Never mind.. Sapa yg nak keluar dialukan.. Reformasi tetap berjalan Dan tidak terbantut.. Untuk maklumat tuan Ahli pkr disabah 170 K++. Kalau 11 org keluar tak sampai 0.001 peratusu

Bin shaffie
Bin shaffie
20 June 2020 8:58 pm
Reply to  Alfakir

Yes not even 1% let it be….they look for position go ahead no body stop…Cheers!

Zaibo
Zaibo
20 June 2020 9:40 pm
Reply to  Alfakir

Ini alkafir sokong pkr sekaligus DAP

bill
bill
20 June 2020 7:54 pm

Sir I know you are great admirer of Anwar But you must accept reality that Anwar can only get 92 MPs on his side. That’s all. If he wants more PKR should win more seats in next election. Dr M can get more on his side(Warisan +some Sarawak+ Bersatu) and PH can come back. Why are PKR people all the time all the time attacking Dr M It will not make Anwar have more MPs. It will not make Dr M support Anwar because Dr M has always said from beginning Anwar does NOT have enough support. 11 people from… Read more »

Mali Bin Muyung
Mali Bin Muyung
20 June 2020 8:32 pm
Reply to  bill

Where is the proof that TM hv more numbers than Anwar. Furthermore, why Anwar has to give way all the time?

Othman Ahmad
Othman Ahmad
20 June 2020 8:52 pm

It’s crystal clear now that only pkr wants brader “Rear” admiral.

Bye bye nuar….!!

zunnun
zunnun
20 June 2020 11:37 pm
Reply to  Othman Ahmad

dah crystal clear ke “absolute moral” kamu nih? Yg dok sundal dgn keburukan anwar, diri kamu betul ke tiada kesundalan yg kao lakukan nih?

cuba kurang2 kesundalan dgn “real admiral sana sini….

bak si hadi awang dan keldai2 nya ke, kapir sana sini juga ke?

Bin shaffie
Bin shaffie
20 June 2020 8:41 pm
Reply to  bill

Does TM has enough support as well.. it’s the other side of the coin yeah … he took the opportunity to be the PM and it now Dsai turn… no further argument. It’s a basic mathematic 1+1=2.

Alfakir
Alfakir
20 June 2020 8:50 pm
Reply to  bill

I agree bos.. Anwar is very genius and smart politician.. 20 years tun M wants to destroy and kill Anwar character… But nothing Anwar still popular from rakyat marhaen and intellectual person. Don’t try to ambush Anwar?. Pan and Dap should learn the strategic from anuar.. Dap without Anwar and pkr is nothing also pan without pkr cannot survive. AydzM

Othman Ahmad
Othman Ahmad
20 June 2020 9:19 pm
Reply to  Alfakir

True – that Sodomite a popular gay……!!

anonymous
anonymous
20 June 2020 10:08 pm
Reply to  Othman Ahmad

Ko dah tua bangka Man, boleh nampak ke Anwar meliwat dan buat kerja laknat tu?. Kalau pun betul dia kaki liwat, tu antara dia dan Allah. Yg jelas dan amat pasti, selama dia dlm kerajaan termasuk sebagai TPM, belum pernah terbukti pun dia sapu duit rakyat @ kayakan anak beranak dia. Hidup famili dia serba sederhana saja. Lainlah situa bangka kesayangan ko tu, anak beranak kaya raya luar biasa (sblm dia PM, tak der hebat dan kaya pun mereka tu). Ko nak kata Anwar meliwat sebab mahkamah jatuh hukum?. Apa ko tak nampak Tun Salleh Abbas terpelanting tu sapa punya… Read more »

PANJI 313
PANJI 313
20 June 2020 10:44 pm
Reply to  anonymous

Panjang ulasan kau,tak larat baca

lukis boleh tak?

Anonymous
Anonymous
20 June 2020 11:23 pm
Reply to  anonymous

Loke DAP kata kalau Madey kencing lagi semasa 6 bulan, boleh trigger safety clause.

Belum habis Loke DAP dan Sabu & Lid Amanah baca iqrar sokong Madey, Madey dah kencing mereka hidup2 atas darat.

Siap Madey jumpa religious peddler Hadi dan deserter Jemim Semburit mintak sokongan tapi sama2 belit. PAS tak nak Amanah dan GPS/UMNO tak nak DAP.

GPS belit Madey guna janji fake sokong, utk nego Petronas refund dgn Moo PN.

Madey tak cukup nombor jugak sebelum Hakim decide kes SRC akhir Jun.

Najib clear kes SRC, makin angau dan merapu lah Madey. Kena kejar jugak undi PKR.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
21 June 2020 3:21 am
Reply to  anonymous

Rengkas jer….

ABAI – Asal Bukan Anwar Ibrahim.
– Anything But Anwar Ibrahim.
TIBAI- Tolak Insan Bernama Anwar Ibrahim.
ABU – Asal Bukan Umno (Unscŕupulous Malay Nikomput Organization)

zunnun
zunnun
20 June 2020 11:42 pm
Reply to  Othman Ahmad

Yet in your life you’re arent another sodomite? Klu asyik menyundal “real admiral” sana sini, mesti dah biasa dan memahami tabii nih….

sj tanya? mana tahu….

Bin shaffie
Bin shaffie
20 June 2020 9:29 pm
Reply to  bill

PKR are not arrogant they have given him chance to be the PM and we learnt enough from the downfall. Come on la…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 June 2020 10:33 pm
Reply to  bill

Pedas sungguh Anon 1008 punya komen. Sedap buat perisa tomyam fossil ular cincang. Kahkahkah!

Bani melayu
Bani melayu
20 June 2020 7:33 pm

KERETA TERLIBAT KEMALANGAN DI BAKAR PENDUDUK Polis menafikan kemalangan jalan raya membabitkan sebuah kereta dan dua motosikal masing-masing ditunggang dua beradik kembar adalah disebabkan pemandu kereta berkenaan mabuk, sehingga orang ramai membakar kereta itu dalam kejadian di Jalan Ara Kuda, di Tasek Gelugor. Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) ACP Noorzainy Mohd Noor berkata kemalangan pada pukul 9.50 malam Khamis itu berlaku selepas wanita berusia 56 tahun berkenaan yang memandu kereta Kia Spectra terbabas ke laluan bertentangan untuk mengelak haiwan yang melintas. “Berdasarkan siasatan awal, wanita yang merupakan pekebun sayur itu dari arah Kubang Semang hendak balik ke rumahnya… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 June 2020 11:47 pm
Reply to  Bani melayu

Kerajaan gila kuasa dan gila rasuah. Rakyat gila nak bakar kereta pemandu mabuk. Aniaya sungguh. Kahkahkah!

Wau bulen
Wau bulen
20 June 2020 7:28 pm

I wish Amanah and Dap and Warisan thtow these words to Mahathir. Yes I really love it.

But do not urge him to be the candidate PM.

Should you fault mahathir for this?

And I pray Pkr hit Amanah and Dap and Warisan hard on this.

Otherwise go and fly kite

Anonymous
Anonymous
20 June 2020 10:49 pm
Reply to  Wau bulen

If the sly old fox is the selling point, PH couldn’t have lost the 5 by-elections. By his actions i.e. refusing to send back Zakir Naik, attending the Maruah Conference, introducing Jawi, condemning India, insisting on 3rd national car etc, he managed to erode PH’s popularity and caused a big shift of voters from PH to BN. Now, by just insisting that he be made PM for 6 months should PH gained the number of MPs to be in the government, the sly old fox has caused disunity among the PH. Cant DAP and Amanah see this? Has the desire… Read more »

zunnun
zunnun
20 June 2020 11:51 pm
Reply to  Wau bulen

your wish, may not be the same to another wish….

your belief, may not be the same to another belief..

so where to place you?

right now, anwar/pkr felt they dont want to be part of mahathir + his goons….

so, stop crying over spill milk…

anwar/pkr had made up their mind, they will find other means to stay relevant

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 June 2020 7:16 pm

JUNNUN KAKI JUBO BUSUK BILA NAK JAWAB……SOKLAN PALING MUDAH……OTAK KAT BONTOT….. KEPADA PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT…..BILA SEMBAHYANG PAKAI NIAT…..BILA BERJUBO NAPE TAK PAKAI NIAT JUGAK…..SAJA TANYA……. KEPADA PENJILAT DAN PENGUSUNG SETIA BENDERA HITAM BAPAK SKANDAL BERTONG2…… MATLAMAT HANYA SATU SELAMAT KAN KRONI DAN DYNASTY USD44BILLONS……. MACAM MANA TONG M NAK TOLAK ANSUR…..RAMAI ANAK CUCU NAK PAU PROJEK DAN JAWATAN KERAJAAN……ANAK2 DAH BILLIONAIRES TAPI CUCU CICIT BELUM……KAUM KERABAT PUN NAK SAMA MERASA……. PNB masih belum jawab isu kelayakan akademik Cucu Saudara Mahathir……. KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Sekuriti (SC) masih belum menerima penjelasan daripada Permodalan Nasional Berhad (PNB) berhubung percanggahan kelayakan akademik dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 June 2020 7:13 pm

PN DIMINTA BUKA KES2 PEMIMPIN2 PH YANG KEBAL UNDANG2…….. Jenayah kolar putih. Siasat bekas Menteri, Peguam………. DUNGUN: Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun mendesak agar Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) serta Polis DiRaja Malaysia (PDRM) melakukan siasatan dan tindakan sewajarnya ke atas Lim Guang Eng. Ketua Pemuda PAS Dungun, Mohd Fadhli Rahmi Zulkifli berkata ianya susulan pendedahan surat bekas Peguam Negara, Tommy Thomas kepada mantan Menteri Kewangan tersebut yang tular di media sosial. “(Dimana) isi kandungan (surat) tersebut jelas menunjukkan LGE, atas kapasiti jawatannya yang dipegang ketika itu (telah) menyalahgunakan kuasanya. “Kerana cuba mencampuri urusan siasatan dan (telah) mempengaruhi Jabatan Peguam… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 June 2020 7:11 pm

Madey syok sendiri..

Calonkan dirinye sendiri calon pm PH..

Rujuk posting Budin 18 jun mengenai penjelasan saifudin setiausaha PH.

zunnun
zunnun
20 June 2020 7:04 pm

masih terdengar2 lagi apa yg ghafar ucapkan ketika di hospital terlantar balik dari bogor/jakarta… tapi, mahathir ucapkan sedemikian kpd umum, dan amat menyucuk perasaan ghafar tapi beliau teruskan…. menghadapi bukan si anwar/njib/Moo/mike tyson tapi combo mhathir/daim dan konco corporate mereka…. halim saad termenung di beri notis kerana utk NST/UTUSAN dan group, umNo dari di anggotai pendidik2 dah di anggotai oleh ahli2 corporate tamrin jadi sasaran pertama utk menjatuhkan ghafar, dgn pertelingkahan di mara seterus nya pelaburan klub golf di rahman putra, kemudian pribadi ghafar dgn hayati pula di jadikan isu… utk menguasai omNO sabah yg ghafar merajui… …..concerted effort ini,… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 June 2020 8:09 pm
Reply to  zunnun

Real inside story, Bro. That Singapore ass licking fossil is like his idol, tongue twisting kaki klentong.

Tak ingat Allah sampai self-called Bapak Munafik ini anugerah Illahi. Lagi black day bila dah pakai logo hitam Bersatu ganti Panji Hitam tetapi tiada sambutan except 5 ekor, cuma terus malang nasib bila court reject application for interim injunction on his expulsion from Bersatu.

He is also short of 39 votes to kencing PH again. Selamat PH.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 June 2020 6:55 pm

APEE LAA BODOH MELAYU PH…… BANDUAN TEBUK JUBO PUN BOLEH SOKONG MATI2…..MACAM LEER NEGARA KITA SEMUA ORANG BANDUAN…….MACAM LEER MAJORITY RAKYAT HOMO……MACAM SEMUA ORANG BODOH DIBUAT NYA……. TAK KISAH KUTUK HADI TAPI UNDILAH PAS SATU KALI BIAR JADI PM 9……. KEPADA PENYEMBAH SYAITAN GILA JUNNUN…KENAPA TAK JAWAB SOKLAN KAT BAWAH……. DAP dan Khadamnya AMANAH kini mengkritik kepimpinan Anwar……. DAP dan Amanah mendedahkan pilihan pertama mereka untuk mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri tidak berjaya mendapat sokongan diperlukan bagi membentuk kerajaan. Justeru, ia menyebabkan pilihan kedua, iaitu Dr Mahahir Mohamad sebagai perdana menteri dan Anwar sebagai timbalannya, dikemukakan. Dalam kenyataan bersama… Read more »

adelah
adelah
20 June 2020 8:10 pm

Kalau ada pemilihan antara DUA org je, sewajarnya semua MP terlibat mesti pilih salah seorang sahaja. Apa2 keputusan mesti diterima dgn hati terbuka. Konon2 Warisan (8 MP)yg hampir tenggelam di Sabah sebagai penentu. Kenapa tak ambil kira juga MP PKR (38) yg secara total menolak madey? Tentu keputusan bang non calon PM. Hahaha…seram pulak .

najib bini rosmah
najib bini rosmah
20 June 2020 10:22 pm

Konsensus dalam PH jelas. Cadangan daripada luar PH boleh terima atau tolak. Fossil ular tua dan macainya ingat mereka nak pecah belah PH. Sekarang ular tak ada parti meroyan minta parti dalam PH tarik diri. Kahkahkah!