BERBANDING PERLUNYA PH BEKERJASAMA DENGAN MAHATHIR, MAHATHIR JAUH LEBIH PERLU BEKERJASAMA DENGAN PH

Tindakan Tun Mahathir Mohamad mencadangkan dirinya sendiri sebagai calon Perdana Menteri PH Plus dan dalam masa yang sama menganggap Anwar Ibrahim tidak boleh diterima untuk jawatan tersebut kerana mengetuai parti yang berbilang kaum, hakikat ini lebih menyerlahkan keinginan Pengerusi Bersatu terpecat itu untuk menghalang kemaraan Presiden PKR mengambil alih kedudukan ketua kerajaan daripada Muhyiddin Yassin.

Ini juga menunjukkan kemungkinan yang lebih tinggi untuk Tun Mahathir memungkiri sekali lagi janji peralihan kuasa kepada Anwar, meskipun berjanji hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama enam bulan saja.

Belum pun permintaannya untuk memegang jawatan Perdana Menteri buat kali ketiga dipersetujui serta berjaya menjadi kenyataan, Tun Mahathir sudah secara berterus-terang mengatakan Anwar tidak boleh diterima untuk menerajui negara.

Logiknya, sudah tentulah setelah beroleh kuasa nanti, dalil-dalil enggan menyerahkan kuasa itu menjadi lebih dahsyat lagi didendangkannya.

Selain Anwar menjawab bahawa selepas enam bulan nanti di mana ketika peralihan yang dijanjikan itu berlaku beliau masih lagi Presiden PKR, sebuah parti berbilang kaum, Tun Mahathir sewaktu mengucapkan perkara itu seolah-olah lupa hakikat kedudukan dirinya sendiri.

Jika Anwar yang menerajui parti berbilang kaum dianggapnya tidak layak, adakah dirinya yang tidak berparti itu lebih layak menjadi Perdana Menteri?

Kiranya begitu juga, bagaimana pula dengan logo PKR yang digunakan untuk bertanding dalam PRU14 lalu, termasuk oleh Tun Mahathir, tetapi masih diberi sokongan oleh pengundi?

Dalam hal ini, jika PH mahu menganggap Tun Mahathir sebagai kawan yang mesti diberikan kerjasama sebagaimana yang ditekankan oleh Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, jauh lebih mustahak daripada itu ialah Tun Mahathir mesti lebih dulu menganggap PH yang diterajui oleh Anwar juga sebagai kawan yang perlu beliau bekerjasama dengannya.

Tetapi, adakah tingkah laku Tun Mahathir memperlihatkan yang beliau menganggap PH sebagai kawannya?

Kalau PH saja yang mahu menganggap Tun Mahathir sebagai kawan, namun beliau pula melihat keberadaannya bersama PH hanya sebagai peluang melakukan khianat dan dendam, sebenarnya hanya membuang masa saia meneruskan hubungan dengannya.

PH sebagai sebuah gabungan yang stabil berbanding Tun Mahathir yang tidak berparti serta partinya sendiri, Bersatu sudah jadi Berdua, mesti jelas dalam membawa jati diri serta hala tuju perjuangannya.

Tidak harus ada pihak dalam PH jadi lemah, mudah terpedaya dan seolah-olah mahu menjemput pengkhianatan secara sengaja buat kesekian kalinya.

Tidakkah kita lupa bagaimana sebelum ini Tun Mahathir memperlekeh janji manifesto, mempermain-mainkan tempoh peralihan kuasa dan meletak jawatan tanpa berunding dengan PH?

Bak kata pepatah, janganlah sudah terhantuk dua tiga kali pun tapi masih juga tak reti-reti menjaga dahi.

Meskipun PH atau sesiapa saja daripada gabungan itu boleh menarik sokongan terhadap Tun Mahathir agar kerajaan terbubar dan PRU baru diadakan jika janji kepada Anwar dimungkiri sekali lagi seperti yang cuba diyakinkan oleh Anthony Loke, nasi ketika itu telah menjadi bubur dan niat Tun Mahathir untuk menghalang Anwar menjadi Perdana Menteri dengan sendirinya sudah pun tercapai.

Pasti selepas itu, Tun Mahathir akan tersenyum puas, bukan saja kerana berjaya menghalang Anwar, tetapi sekali lagi dapat memperbodoh-bodohkan PH.

Pada waktu ini, makanya mengajak PH untuk bekerjasama, berbaik, berkawan dan memberi peluang sekali lagi kepada Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri adalah kerja sia-sia, membuang masa dan hanya menjadikan PH ditertawakan oleh sejarah.

Langkah yang betul ialah Tun Mahathir mesti diajak untuk bekerjasama, berkawan dan berbaik dengan PH serta menerima Anwar sebagai calon Perdana Menteri tanpa sebarang keraguan.

Jika Tun dikatakan sebagai orang yang boleh mencukupkan nombor bagi mengembalikan mandat rakyat kepada PH, beliau mesti berusaha melakukannya dengan keupayaan yang serupa biar pun bukan dirinya sebagai calon Perdana Menteri.

Itu barulah dinamakan ada kejujuran dan keikhlasan, bukan hanya sedia mencukupkan nombor jika dirinya saja dinamakan sebagai Perdana Menteri.

Janganlah lupa dengan kedudukan PKR yang ada 38 nombor dan PH yang mempunyai 91 Ahli Parlimen.

Lagi pun, selain mengambil balik kerajaan adalah mustahak bagi PH demi maruah mandat rakyat yang telah diperolehi, lebih penting bagi Tun Mahathir adalah mengambil semula Bersatu yang drampas Muhyiddin daripadanya.

Tanpa PH menjadi kerajaan semula dalam waktu terdekat ini, Bersatu akan terus berada dalam genggaman Muhyiddin dan mungkin akan terhapus pendaftarannya tidak lama lagi melalui penggabungannya dengan UMNO.

Berbeza dengan Anwar dan PH, di samping kedudukannya lebih kukuh dan boleh mengharungi masa depan dengan asas reformasi yang diperjuangkannya bersama DAP dan Amanah, Tun Mahathir mungkin akan mengakhiri kehidupan ini dalam sengsara dan duka lara jika Bersatu gagal diperolehinya semula.

Untuk mencapai semua tujuan itu, jika benar Tun Mahathir tiada niat dalam hati untuk khianat dan menghalang Anwar menjadi Perdana Menteri, pilihan yang terpuji baginya ialah mengalah dan bersama-sama PH menggembleng tenaga mengambil semula kerajaan.

Kepada pemimpin-pemimpin PH pula, berhentilah merasionalkan perlunya kita bekerjasama dengan Tun Mahathir, sebaliknya cubalah rasionalkan Tun Mahathir bahawa beliau jauh lebih perlu memberikan kerjasamanya kepada PH. (Shahbudindotcom 19/06/2020)

Updated: 19 June 2020 — 8:27 am

68 Comments

Add a Comment
 1. MEMANG HEBAT LEER TONG TAAIK…..BILA NAK TUBUH PARTI BENDERA HITAM AHLI TERHAD 313…… PENGUSUNG BENDERA KE SANA KE SINI ADA RAMAI KAT BLOG NI…… DAJJAL ILLUMINITY SUKA KACAU SANA SINI……..

  MEMANG CANTIK…. BANDUAN TEBUK JUBO TOLAK ATOK….. DAPIG DAN PARTI TELINGA KUALI PULA TOLAK ALJUBRI……PH SUDAHNYA DIHUMBAN KE TAMGKI SEPTIK….TEMPAT ASAL PARTI JAMBAN ……

  DAP dan Khadamnya AMANAH kini mengkritik kepimpinan Anwar………

  DAP dan Amanah mendedahkan pilihan pertama mereka untuk mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri tidak berjaya mendapat sokongan diperlukan bagi membentuk kerajaan.
  Justeru, ia menyebabkan pilihan kedua, iaitu Dr Mahahir Mohamad sebagai perdana menteri dan Anwar sebagai timbalannya, dikemukakan.

  Dalam kenyataan bersama pemimpin parti itu petang ini, DAP dan Amanah mendedahkan pilihan pertama hanya mampu mendapat sokongan maksimum 96 anggota parlimen.

  Jumlah itu melibatkan 91 sokongan anggota parlimen Pakatan Harapan (38 PKR, 42 DAP dan 11 Amanah) dan lima dari Bersatu, termasuk Mahathir.

  Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad dan Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke Siew Fook, yang juga dua bekas menteri dalam kabinet Mahathir sebelum ini.

  Khalid dan Loke juga mendedahkan usaha terakhir Anwar untuk mendapatkan sokongan Gabungan Parti Sarawak (GPS) juga tidak berjaya.

  Tambah mereka, tempoh masa dipersetujui bagi merungkai kebuntuan itu juga telah tamat dan gagal mendapat sokongan cukup.

  “Kami berharap usaha untuk mendapatkan sokongan melalui opsyen kedua boleh seterusnya dilakukan sepertimana dipersetujui kerana pentadbiran kerajaan PN jelas mendatangkan kerosakan kepada institusi dan kewangan negara,” menurut kenyataan itu.

  M : Mahathir hanya ada 7 MP sahaja, Anwar tak mampu nak lawan.. Lemahnya Anwar dan PKR

 2. Banyak betul tin2 kosong memekak bingit menuduh-nuduh kosong yg bukan2 terhadap Ayahanda Tun M, tapi sampai kini tak satupun dapat dituduh secara formal di mahkamah di mana2, sama ada di negara ini ataupun di mana2 pelusuk dunia.
  Mereka sengaja tak kenang jasa Tun yg telah memartabatkan maruah bangsa menjadikan negara ini dari kepopong mundur ketinggalan zaman, berdaya maju, berilmiah, berteknologi terkini, berinfrakstruktur dgn pasarana termodern menjangkaui zaman & meletakkan Malaysia terpancul unggul di peta dunia. Andai sekalipun digabungkan ketokohan Pak Lah, Anwar, Najib & Muhyddin – takkan terbandingkan dgn kejayaan gemilang Tun yg memperolehi kemenangan 5 PRU berturut-turut dgn 2/3 majoriti selama 22 tahun dgn parti pemerintah, dan menerajui pembangkang meraih kemenangan bersejarah buat pertama kali di PRU 14. Andaikata digabungkan ketokohan Pak Lah, Anwar, Najib & YSMY dekali pun, takkan terbandingkan dgn jasa, bakti dan kejayaan Tun Dr Mahathir.

  Tun juga diAnugerahi Illahi umur panjang, sihat wal afiat, menjelajah ke sana sini tanpa tongkat atau kerusi roda, cerdas, berketrampilan segak menawan – sesuatu keajaiban yg tidak ada pd mana2 individu/pemimpin di dalam dunia ini yg cecah usia melebihi 90 tahun.

  PakLah, Anwar, Hadi, Najib & TSMY pun yg jauh begitu muda dah nampak tersangatlah udzur & sembab.

  NATIJAHNYA:
  Takkan lekang ditelan zaman – Itulah Tun Dr Mahathir Mohamad.

 3. SEMBAHYANG PUN DALAM JAMBAN…..TAK PAYAH LERR NAK BERLAGAK WAKIL TUHAN….. MENGAKU JEERR LEER PUJA LUCIFER…..

  Saya tak pernah mungkir janji, Manifesto bukan kitab suci……..

  Malaysiakini, hari ini menyiarkan wawancara dengan Mahathir pagi tadi, Mahathir memberi jaminan bahawa beliau sentiasa menunaikan janjinya,
  “Kalau sampai masa saya janji, saya akan tunaikan janji.

  “Boleh semak saya punya kelakuan sejak saya jadi perdana menteri bahkan sebelum itu, saya tak pernah mungkir janji,” katanya.

  Sebagai contoh, Mahathir berkata beliau menepati janjinya untuk mengundurkan diri pada tahun 2002, yang memungkinkan peralihan kuasa yang lancar setelah 22 tahun menerajui pentadbiran.

  “Pada masa itu, (Lim) Kit Siang berkata saya tak mungkin letak jawatan. Ini semua sandiwara. Tapi seperti mana yang kita tahu, sampai masa yang cukup, saya letak jawatan. Saya tak pernah mungkir janji. Tunjuk di mana saya mungkir janji?” katanya.

  Manifesto bukan kitab suci, janji-janji dalamnya tak boleh pegang, langgar pun okey.. kerana itu bukan kitab suci.Kelau kencing rakyat pun bukan berdosa, bukan kitab suci. Itu bukan mungkir janji itu kencing aje.. kata Mahathir sebelum.

  Tak percaya Mamak Kutty ini kali pembelit?
  Tanyalah atuk anda jika masih hidup, ibubapa anda… 22 tahun dah kena kencing olej janji Mamak ini.

  Keratan Akhbar Utusan Melayu. Kalau pandai baca jawi
  tahulah apa Atok ini cakap semasa dia muda dulu

  M : Yang hebat dia boleh cakap bodoh selambanya… Anwar Ibrahim nak masuk kali ketiga kena kening besar.. kencing kecil tak payah bilang

 4. yg menghina muhammad bin aminah sebenar nya siape hingga terdewa2kan bak berhala?

  hingga kubur, pedang, janggut, serban dan jubah peninggalan nya di dewa2, sundal apa pula nih?

  apa yg suci yg di tinggalkan? jika tak dapat menjawap nya, kesundalan apa islam sana ini?

  1. Aljuburi vs telor laboh

   PLURALISMA MURTAD, COMANGO, SYIAH, LIBERALISMA, KOMUNIS AVANGLISTA LEBIH JAUH MERBAHAYA DARI JUDI DAN ARAK.

   Jika Dr M mungkir janji, kami akan ‘paksakan’ pilihan raya, kata Anthony Loke dari Parti DAP berkait janji baru PH plus (PH+).

   Saya ulanggg..!!

   “If Dr M breaks promise, we’ll force elections, says DAP on new deal” said Anthony. Who’s a big brother in PH+..!?

   Janji manipesto yg dolu sudah lokos kena kencing kini buat janji baru pula.

   Yang tambah pelik DAP yang ‘paksakan’ tun undur atau buat pilihanraya jika janji itu dicapati.

   Pada walaun unta sekelian dalam PH+ yang beri arahan adalah DAP yang terima arahan puak Atok, puak PKR Bang Non dan puak PAN Mat Sabun.

   Nampak tak siapa yang mencatur, memberi arahan dan mengarah itu ini dalam PH+..!? Pemimpin Melayu dalam PH+ hanya lah Melayu bacul seperti lembu dicucuk hidung.

   Perjanjian baru dalam Pakatan Harapan (PH+) untuk mencalonkan semula Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri bakal menyaksikan kerajaan gabungan itu tumbang sekali lagi jika pemimpin veteran itu enggan berundur dalam tempoh 6 bulan yang ditetapkan, dedah seorang pemimpin DAP.

   Pada walaun unta sekelian dalam PH+ yang menang ialah Cina DAP.

   Sesungguhnya aku dah beri pesan dan aku sudah menjalankan tugas aku memberi peringatan. 

   Aku dah jalankan amanah aku sesuai dengan kuderat yang ada, seperti kisah Nabi Ibrahim dibakar api. 

   Ada seekor burung pipit mundar mandir cari air lalu mencurahkan air ke dalam api yg besar dam marak itu. Lalu gagak memperolok olok burung pipit ‘buat apa kau buat kerja sia sia ini..!?

   Lalu burung pipit membalas perolokan gagak itu ‘aku sudah buat kerja mengikut kuderat dan anugerah yang Allah beri sesuai dengan usaha yang termampu. 

   Supaya aku tak disoal diakhirat depan tuhan ku nanti walau pun aku tahu api itu tidak akan padam dengan air yang ada di paruh aku yang kecil ini..!”

   Selebihnya lu fikir lah sendiri Melayu dan Islam Sunnah Wal Jamaah atau Cina DAP Avanglista COMANGO Pluralisma Murtad Syiah Liberalis yang untung..!?

   Selebihnya lu fikir lah sendiri Islam dan Melayu atau DAP yang untung..!?

   PS : Judi jugak suatu keutamaan utk dihapuskan. Pluralisma murtad ancaman paling serius dan lagi diutamakan utk dihapuskan

   P/s: zunnun gila vavi sbb berkawan dgn kapir harbi

 5. YANG BENCI MUHAMMAD SAW TENTULAH LACKEYS DAP DAN PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT….

  Hannah Yeoh terjah kedaulatan raja-raja, DAP perlu belajar…….

  Bekas peguam kanan persekutuan, Mahamad Naser Disa menyifatkan ciapan pemimpin DAP, Hannah Yeoh berhubung isu perkahwinan bawah umur sebagai satu usaha “terjahan” kepada kedaulatan raja-raja sebagai ketua negeri.
  Kata Naser yang juga adalah bekas ketua pegawai eksekutif Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (Iksim), hal ehwal kekeluargaan Islam termasuk isu perkahwinan bawah umur adalah bidang kuasa negeri.

  Justeru, sebarang usaha kerajaan Persekutuan untuk meminda had usia perkahwinan khususnya membabitkan umat Islam perlu mendapat perkenan sultan selaku ketua agama bagi negeri.

  “Perlembagaan Persekutuan menerusi jadual kesembilan menetapkan bidang kuasa negeri dalam hal kekeluargaan Islam.

  “Kuasa negeri berkaitan hal ehwal Islam tertumpu kepada majlis agama Islam negeri dan tuanku sultan sebagai ketua Agama.

  “Apa yang Hannah Yeoh cuba buat menerusi ‘tweetnya’ adalah satu terjahan kepada kedaulatan raja-raja sebagai ketua negeri. DAP perlu belajar hal ini,” katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

  Pihak polis menyiasat Yeoh yang juga bekas bekas timbalan menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu – berhubung ciapan Twitternya pada 9 Mac lalu mengenai status Pelan Strategi Kebangsaan Bagi Menangani Punca Perkahwinan Bawah Umur di bawah kementerian berkenaan.

  Melalui ciapan asal itu Yeoh menanda Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sekarang, Siti Zailah Mohd Yusoff dari PAS.

  Siti Zailah yang juga anggota Parlimen Rantau Panjang sebelum ini dilaporkan mempertahankan perkahwinan bawah umur atas alasan ia dibenarkan Islam.

  Yeoh disiasat mengikut peruntukan Kanun Keseksaan dan Akta Komunikasi dan Multimedia.

  Sementara itu bekas menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Dr Wan Azizah Wan Ismail turut membela Yeoh.

  Kata Wan Azizah pada 16 Januari lalu kerajaan Pakatan Harapan melancarkan Pelan Strategik Kebangsaan komprehensif untuk menangani masalah perkahwinan bawah umur.

  Dalam pada itu, Naser yang juga pofessor undang-undang Perlembagaan di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mendakwa banyak negeri menolak usaha kerajaan Pakatan Harapan (PH) meminda had usia perkahwinan khsusunya membabitkan umat Islam.

  “Banyak negeri yang tak bersetuju dengan agenda Wan Azizah menaikkan had umur perkahwinan kanak-kanak Islam kepada 18 tahun.

  “Bahkan ada negeri kalau boleh mahu ia diturunkan lagi, bagi membolehkan masalah sosial seperti penzinaan, pembuangan dapat dikawal,” katanya.

  Jelasnya, jika pindaan had usia perkahwinan itu hanya membabitkan bukan Islam ia boleh dilakukan kerajaan pusat.

  Bahkan katanya, isu perkahwinan bawah umur dalam kalangan umat Islam di negara ini adalah perkara terpencil yang jarang-jarang berlaku.

  M: DAP ni biadap dengan Islam.. fullstop

 6. islam yg mana? yg di bawa oleh muhammad bin aminah yg di dewa2 kan atau islam yg di beri penerangan oleh kenabian dan kerasulan muhammad bin aminah?

 7. SIAPA KATA PH TAK SOKONG TOK MUDIN……..

  115 ilmuan PhD seru sokongan pada Muhyiddin…….

  MENYEDARI realiti semasa di Malaysia masa kini, kami 115 ilmuwan PhD dari semua 21 universiti awam (IPTA), 4 universiti dan kolej universiti swasta (IPTS) dan Institut Pendidikan Guru (IPG) di negara ini bersatu hati untuk membuat seruan-seruan berikut:
  (1) Menyeru supaya semua golongan rakyat memberi penghormatan dan sokongan penuh kepada kerajaan semasa yang diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menterinya untuk mengemudi negara sehingga dikembalikan mandat untuk PRU 15 mengikut peruntukan yang ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan.

  (2) Menyeru supaya semua pihak akur kepada sistem politik Malaysia yang berteraskan kedaulatan Raja-Raja, keluhuran perlembagaan dan sistem demokrasi berparlimen serta menghentikan sebarang propaganda dan usaha yang boleh menggugat kestabilan politik demi memastikan kesejahteraan rakyat dan kemajuan negara terpelihara.

  (3) Menyeru supaya semua pihak mengangkat tinggi nilai-nilai kemanusiaan dan keagamaan, melaksanakan urus tadbir yang baik serta memastikan kontrak sosial dan peruntukan-peruntukan teras Perlembagaan Persekutuan, khususnya identiti nasional kita yang berlandaskan identiti Melayu-Muslim, dipatuhi pada setiap masa.

  (4) Menyeru supaya semua parti politik yang membentuk kerajaan semasa bergabung secara rasmi di dalam wadah Perikatan Nasional yang perlu didaftarkan bagi membolehkan ia berfungsi dengan lebih berkesan di dalam mencari penyelesaian kepada segala permasalahan rakyat yang terkesan dengan pandemik COVID-19.

  (5) Menyeru supaya semua parti politik yang membentuk barisan pembangkang bergabung secara rasmi di dalam wadah Pakatan Harapan dan membentuk kabinet bayangannya sendiri bagi membolehkan ia berfungsi dengan lebih berkesan di dalam memainkan peranan semak dan imbang yang sihat dan membina kepada kerajaan semasa.

  (6) Menyeru supaya pihak berkuasa mengambil tindakan yang amat tegas bagi menjaga perpaduan dalam kalangan semua rakyat serta bagi memelihara keamanan dan keharmonian negara, termasuk dengan menguatkuasakan undang-undang sedia ada dan memperkenalkan undang-undang baru bagi menghukum penggugat kestabilan.

  115 ilmuwan PhD ini adalah terdiri daripada seramai 2 Profesor Emeritus, 21 Profesor, 35 Profesor Madya dan 57 Pensyarah Kanan. Senarai nama mereka adalah seperti berikut:

  Senarai nama mereka adalah seperti berikut:

  2 Profesor Emeritus

  Prof Emeritus Dato’ Dr Ibrahim Komoo
  Prof Emeritus Dato’ Dr Wan Hashim Wan Teh
  21 Profesor

  Prof Datuk Dr Abdul Halim Sidek
  Prof Ir Dr Ahmad Razlan Yusoff
  Prof Dr Badlihisham Mohd Nasir
  Prof Dr Haim Hilman Abdullah
  Prof Ir Dr Hairul Azhar Abdul Rashid
  Prof Datuk Dr Izaidin Abdul Majid
  Prof Dr Jamil Hashim
  Prof Dr Kamaruzzaman Yusof
  Prof Dr Mansor Mohd Noor
  Prof Datuk Dr Mohamed Fadzil Che Din
  Prof Dato Dr Mohd Ismail Abd Aziz
  Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod
  Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah
  Prof Datuk Dr Rohana Yusof
  Prof Dr Sakri Ibrahim
  Prof Datuk Dr Sidek Baba
  Prof Dr Supyan Hussin
  Prof Dato’ Dr Teo Kok Seong
  Prof Dr Zainuddin Hj Awang
  Prof Ir Dr Zulfadzli Yusoff
  Prof Dato Dr Zulkifli Haji Mohd Yusoff
  33 Profesor Madya

  Prof Madya Dr Abdul Talib Hashim
  Prof Madya Dr Adi Yasran Abdul Aziz
  Prof Madya Dr Adlina Ab Halim
  Prof Madya Dr Ahmad Sunawari Long
  Prof Madya Dr Ahmad Zainudin Husin
  Prof Madya Dr Amini Amir Abdullah
  Prof Madya Dr Aminurraasyid Yatiban
  Prof Madya Dr Azman Ismail
  Prof Madya Dr Dayang Maryama Ag Daud
  Prof Madya Dr Hamidi Ismail
  Prof Madya Dr Jamal Rizal Razali
  Prof Madya Dr Mat Zin Mat Kib
  Prof Madya Dr Mohamad Amran Mohd Salleh
  Prof Madya Dr Mohamad Faisol Keling
  Prof Madya Dr Mohd Fuad Mohd Salleh
  Prof Madya Dr Mohd Hanif Yaacob
  Prof Madya Dr Mohd Mahadee Ismail
  Prof Madya Dr Mohd Nazir Md Zabit
  Prof Madya Dr Mohd Noor Mat Yazid
  Prof Madya Dr Mohd Zahuri Khairani
  Kol Prof Madya Dr Mohd Zaini Salleh (B)
  Prof Madya Dr Mohd Zaki Hamzah
  Prof Madya Datuk Dr Muhammad Hussin
  Prof Madya Dr Muhammad Saiful Haq Hussin
  Prof Madya Dr Mus Chairil Samani
  Prof Madya Dr Nazarudin Zainun
  Prof Madya Dr Nik Yusri Musa
  Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar
  Prof Madya Dr Rusdi Omar
  Prof Madya Dr Saraswathy Chinnasamy @ Sara
  Prof Madya Dr Saupi Man
  Prof Madya Dr Shukeri Mohamad
  Prof Madya Dr Tuan Pah Rokiah Syed Hussain
  Prof Madya Dr Uswatun Hasanah Zaidan
  Prof Madya Dr Zairul Anuar Md. Dawam
  57 Pensyarah Kanan

  Dr Abd. Rahim Romle
  Dr Abdul Jalil Ali
  Dr Abdul Syukor Mohamad Jaya
  Dr Abu Zaki Ismail
  Dr Abu Zarrin Hj Selamat
  Dr Ahmad Irdha Mokhtar
  Dr Aliakbar Gulasan
  Dr Arnifa Semawi @ Asmawi
  Dr Azizah Husin
  Dr Azmi Arifin
  Dr Ernie Mat Tokit
  Dr Fadzila Abdul Hamid
  Dr Faisal @ Ahmad Faisal Abdul Hamid
  Dr Fakhrorazi Ahmad
  Dr Ghazali Zainuddin
  Dr Hailan Salamun
  Dr Hamdan Aziz
  Dr Hanif Md Lateh @ Junid
  Dr Iskandar Hasan Tan Abdullah
  Dr Kamarul Azman Mohd Khamis
  Dr Kamarul Zaman Haji Yusoff
  Dr Khairul Anwar Mohamad Khazali
  Ir Dr M Effendy Yaacob
  Ar Dr Mansor Surat
  Dr Mashitah Mohd Udin
  Dr Mohamad Nazri Abdul Halif
  Dr Mohd Adnin Hamidi
  Dr Mohd Afandi Mat Rani
  Dr Mohd Faizal Abdul Khir
  Dr Mohd Nor Husin
  Dr Mohd Roshdi Hassan
  Dr Mohd Syakir Mohd Rosdi
  Dr Muhammad Azrul Zabidi
  Dr Muhd Sharfi Najib
  Dr Muhd Zuhairi Sulaiman
  Dr Mushaddad Hasbullah
  Dr Najahudin Lateh
  Dr Nasrul Hadi Johari
  Dr Nik Md Saiful Azizi Nik Abdullah
  Dr Noor Afiza Mat Razali
  Dr Noor Hasrul Nizan Mohammad Noor
  Dr Norazli Muhamad Masrup
  Dr Nordin Sakke
  Dr Norfariza Ab Wahab
  Dr Nur Athiroh Masyaa’il Tan Abdullah
  Dr Rafidah Hasan
  Dr Raja Hisyamudin Raja Sulong
  Dr Razali Muda
  Dr Rizal Othman
  Dr Samsudin Wahab
  Dr Syarbaini Ahmad
  Dr Syari Jamian
  Dr Tenku Putri Norishah Tenku Shariman
  Dr Wan Nasyrudin Wan Abdullah
  Dr Zahrul Akmal Hj. Damin
  Dr Zainuddin Omar
  Dr Zuraidah Zan
  115 ilmuwan PhD ini adalah terdiri daripada para pensyarah di semua 21 universiti awam (IPTA) seperti berikut:

  Universiti Utara Malaysia, Kedah (UUM)
  Universiti Putra Malaysia, Selangor (UPM)
  Universiti Kebangsaan Malaysia, Selangor (UKM)
  Universiti Malaysia Pahang, Pahang (UMP)
  Universiti Malaysia Sabah, Sabah (UMS)
  Universiti Malaya, KL (UM)
  Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Selangor (UIAM)
  Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang (USM)
  Universiti Pendidikan Sultan Idris, Perak (UPSI)
  Universiti Teknologi Mara, Selangor (UITM)
  Universiti Teknikal Malaysia Melaka, Melaka (UTEM)
  Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, KL (UPNM)
  Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu (UNISZA)
  Universiti Malaysia Kelantan, Kelantan (UMK)
  Universiti Teknologi Malaysia, Johor (UTM)
  Universiti Sultan Azlan Shah Malaysia, Perak (USAS)
  Universiti Malaysia Terengganu, Terengganu (UMT)
  Universiti Malaysia Perlis, Perlis (UNIMAP)
  Universiti Sains Islam Malaysia, Negeri Sembilan (USIM)
  Universiti Malaysia Sarawak, Sarawak (UNIMAS)
  Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Johor (UTHM)
  Turut serta adalah ilmuwan PhD daripada 4 universiti dan kolej universiti swasta (IPTS) seperti berikut:

  Universiti Multimedia, Selangor (MMU)
  Universiti Industri Selangor, Selangor (UNISEL)
  Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor, Selangor (KUIS)
  Kolej Universiti Bestari, Terengganu (UCB)
  Turut sama memberi sokongan kepada kami adalah 15 ilmuwan PhD yang merupakan pensyarah pesara dari pelbagai universiti seperti berikut:

  3 Profesor Emeritus

  Prof Emeritus Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Shah Abu Shah (Pesara UITM)
  Prof Emeritus Dato’ Dr Isahak Haron (Pesara UM)
  Prof Emeritus Tan Sri Dato’ Sri Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar (Pesara UITM)
  7 Profesor

  Prof Dr Ab Aziz Yusof (Pesara UUM)
  Prof Dr Ahmad Atory Hussain (Pesara USM)
  Prof Dr Ismail Ibrahim (Pesara UMS)
  Prof Dr Mansor Ahmad (Pesara UPM)
  Prof Dr Mohd. Fauzi Mohd. Jani (Pesara UKM)
  Prof Ir Dr Wan Ali Wan Mat (Pesara UPNM)
  Prof Dr Wan Mohtar Wan Yusoff (Pesara UKM)
  5 Profesor Madya

  Prof Madya Dr Abdul Aziz Hussin (Pesara USM)
  Prof Madya Dr Ahi Sarok (Pesara UNIMAS)
  Prof Madya Dr Che Azemi Che Hamid (Pesara UITM)
  Prof Madya Dr Jeniri Amir (Pesara UNIMAS)
  Prof Madya Dr Shafaai Musa (Pesara UIAM)
  Kenyataan media ini dibuat dan dikumpulkan secara sukarela oleh kami semua hanya dalam tempoh tiga hari sahaja atas kesedaran tinggi kami bahawa suara golongan seperti kami mampu mencorakkan hala tuju negara di saat kita sedang berhadapan dengan tempoh kritikal.

  Besarlah harapan kami agar suara kami ini dipandang berat oleh semua pihak yang berkenaan mahupun oleh seluruh rakyat kerana di belakang kami terdapat ratusan lagi Ilmuwan PhD IPT Malaysia yang menyokong kuat usaha kami tanpa mahu mendedahkan nama mereka.

  Apa-apa persoalan lanjut yang mungkin berbangkit daripada kenyataan media kami ini mohon diajukan kepada jurucakap kami, Prof Dato’ Dr Teo Kok Seong dari UKM, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah dari UNISZA dan Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod dari UIAM.

  Sekian, terima kasih.

  GABUNGAN 115 ILMUWAN PHD IPT MALAYSIA

  M : cerdik pandai dah boring dengan janji kencing PH

 8. KALAU KAFIR YANG TUNDUK KEPADA ISLAM KIRA OK LAH…..BUKAN MACAM D4PIG KAFIR KOMUNIS TAK BERTUHAN……

  DAP Buat Anwar Dalam Dilema.. Nantikan Kena Game Dengan Atuk Lagi…….

  DAP hari ini mendedahkan perancangan berkenaan kebuntuan dalam “PH plus” dalam soal calon perdana menteri.

  Menurut Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke, beberapa minggu ini PH dan sekutunya telah meneroka dua kombinasi pilihan bagi jawatan perdana menteri dan timbalan perdana menteri.

  Kombinasi pertama melibatkan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri dan Mukhriz Mahathir sebagai timbalannya.

  Bagaimanapun ia tidak menerima sokongan daripada sekutu PH, justeru cadangan baru dibangkitkan, iaitu menggandingkan Dr Mahathir Mohamad sebagai calon perdana menteri dengan Anwar sebagai timbalannya.

  Menurut Loke, ketika mesyuarat “PH plus” pada 9 Jun, kedua-dua pilihan itu dibincangkan dengan Warisan membantah kombinasi Anwar-Mukhriz dan Mahathir mencadangkan beliau diberi masa enam bulan untuk memimpin.

  Kemudian satu mesyuarat susulan dibuat pada 13 Jun untuk meneliti pilihan kedua iaitu menggandingkan Mahathir bersama Anwar selepas kombinasi Anwar – Muhkriz menemui jalan buntu.

  Kata Loke, dengan pilihan gandingan Mahathir – Anwar itu, mereka menyerahkan kepada presiden PKR berkenaan untuk membuat keputusan sama ada menerimanya atau tidak.

  “Tarikh akhir sepatutnya semalam. Tetapi sehingga kini kita tidak mendengar apa-apa dari Anwar secara rasmi. Ini adalah kedudukannya sekarang,” katanya.

  Dengan mengambil kira perkara itu, Loke menggesa PKR agar tidak berlengah dan menyatakan pendirian berkenaan perkara itu.

  Dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini hari ini, bekas menteri pengangkutan itu berkata PKR sepatutnya menyatakan pendiriannya semalam (16 Jun) tetapi setakat ini ia belum disampaikan.

  Katanya, penting untuk PKR menyatakan sama ada parti itu bersetuju atau tidak dengan cadangan itu.

  “Perlu ada hala tuju jelas berkenaan langkah ke hadapan. Tidak boleh ada ketidakpastian…Sebaik saja kita buat keputusan, kita boleh melangkah ke depan. Inilah pendirian DAP.

  “Kami memutuskan untuk bercakap (secara terbuka) hari ini kerana kami mahukan keputusan. Kami mahu tarikh akhir ditepati dan tidak mahu sebarang kepimpinan yang tidak tegas dalam PH,” katanya.

  Terdahulu hari ini, Anwar memohon maaf bagi pihak PH kerana belum dapat memuktamadkan calon perdana menteri.

  ‘Warisan bantah kombinasi Anwar-Mukhriz’

  Sementara itu, Loke berkata beliau diberi kuasa oleh DAP untuk menyatakan secara terbuka perincian rundingan dalam “PH plus” kerana tarikh akhir 13 Jun untuk PKR sudah berlalu.

  “Kini masanya untuk meletakkan hal ini dalam perspektif. Kami tidak mahu penyokong kami dalam keadaan terawang-awang. Perlu ada hala tuju jelas daripada kepimpinan. Semua orang keliru dengan apa yang sedang berlaku.

  “DAP sedia untuk bercakap kerana tarikh akhir telah berlalu semalam. Kami ada tanggungjawab untuk memaklumkan penyokong, anggota Parlimen dan ahli berkenaan apa yang berlaku dan pendirian parti,” katanya lagi.

  Loke menjelaskan bahawa DAP konsisten menyokong Anwar sebagai calon perdana menteri sejak 7 Januari 2018, ketika Bersatu menyertai PH.

  Pada hari itu, penandatangan untuk keempat-empat parti menyatakan mereka menyokong Mahathir sebagai perdana menteri dan Anwar akan menggantinya.

  Sebaik saja selepas “Langkah Sheraton”, kata Loke, PH sekali lagi menegaskan sokongan kepada Anwar untuk membentuk kerajaan baru tetapi ketua pembangkang itu tidak dapat menarik sokongan yang mencukupi.

  Susulan itu, PH setuju untuk menyokong Mahathir sebagai perdana menteri baru, tetapi ia sudah terlambat memandangkan Istana Negara telah memutuskan pada 29 Februari bahawa Muhyiddin Yassin memiliki cukup sokongan untuk menjadi perdana menteri baru.

  Selepas pertukaran kerajaan, Loke berkata parti-parti dalam PH serta sekutu mereka meneroka kemungkinan untuk membentuk semula kerajaan demi memenuhi mandat pengundi.

  Katanya, mengambil langkah sebaliknya merupakan suatu yang tidak bertanggungjawab.

  “Bagi DAP, kami tidak boleh mengecewakan penyokong kami. Jadi kami perlu mendapatkan semula mandat rakyat.

  “Kami tidak akan kata kami sedia untuk kekal sebagai pembangkang kerana rakyat mengundi PH untuk menjadi kerajaan.

  “Mandat kami telah diambil, maka kami perlu cuba yang terbaik untuk mendapatkannya semula,” katanya lagi.

  Ketika peringkat awal perbincangan, Loke berkata PH telah mencadangkan kombinasi Anwar-Mukhriz tetapi Warisan tidak setuju dan maka kombinasi Mahathir-Anwar dibangkitkan.

  Beliau berkata Warisan tegas mahu Mahathir memimpin kerana parti itu percaya beliau mampu mendapat jumlah sokongan yang diperlukan untuk membentuk majoriti.

  Mahathir juga mencadangkan beliau diberi enam bulan untuk memimpin sebelum menyerahkannya kepada Anwar.

  “Bagi kami, dua pilihan telah pun dibincangkan oleh PH, dan pendirian alternatif (fallback position) kami adalah untuk Mahathir memimpin dan kemudian Anwar mengambil alih selepas satu sela masa.

  “Selepas keputusan itu, kami memutuskan bahawa kini terpulang kepada Anwar sama ada beliau setuju atau tidak. Tarikh akhir sepatutnya semalam. Setakat ini kami belum mendengar apa-apa keputusan daripadanya,” katanya lagi.

  # sumber

  1. cuba2 suluh2 muka kat cermin, cuba2 renung wajah yg di cermin, masih kuat dzulmat nya ke?

   tak kan bila baca doa iftitah saban waktu, wajah yg mengadap alam semesta itu penuh kegelapan dzulmat syirik?

   dusta apa yg dah di lakukan nih?

 9. Cara paling mudah dan senang nak pecahkan manusia adalah melalui pentas politik. Ini adalah “pil merah” yg paling sukar utk ditelan.

  1. sbb hadi awang kata politik suku islam suku kapir ke? sbb nik pendek si aziz kata tuhan mecarut ke?

   apa sundal lebai2 pAs nih?

 10. I tend to ignore such comments but I felt somewhat motivated to respond to this particular lost Atheist…
  Islam = becoming your best self. Surpassing your worldly desires. Freeing yourself of being swallowed by the darkness ubiquitous in this world. Surpassing an obsession with lust, material goods, and money. Surpassing your anger. Surpassing your pride and arrogance. Surpassing your fear of death. Becoming a beacon of goodness. Being trustworthy, humble, honest, modest, amicable, kind, humanitarian and obtaining excellence…a role model human being. Muslims are commanded never to slander, never to gossip. They are commanded to share their wealth…to live selflessly. They are commanded not to objectify each other…to be clean physically and mentally. That is the wisdom granted to us by The Creator. Practicing his decree, trusting in him…grants one peace and solidarity, no matter how bleak things become. Through Islam, a person becomes strong and pure, happy and understanding.
  That is why Islam ranks supreme. The Quran is the DIRECT word of God. The latest, final message delivered to mankind. The wisdom is evident enough in its decrees. When a faith makes you the absolute best you can be, logic dictates that it should be followed. People are afraid of Islam because they see it as restrictive. No, it is a liberation. It lets you focus on what really matters. And when you submit to The Supreme, you submit to excellence. He guides those who turn to him seeking guidance.
  When your end draws near, you do not want to be of those swallowed by depression and fear…terrified of what will happen to you when your heart stops beating. Muslims on the other hand, should they live according to their Master’s command, look FORWARD to their “doom” with excitement and happiness. Eternal bliss awaits. Not only will they have spent their life purely and peacefully, but now, they get REWARDED with the ultimate happiness for their submission.
  Even if you have trouble believing in the hereafter right now, at the very least, you must see that Islam is STILL the best way of life. Who doesn’t want life long peace and security? Who doesn’t want to be a role model human being? Who doesn’t want to escape the darkness that accompanies all sins (what good has alcohol, pornography, lying, anger, arrogance, slander, mind-numbing lust, obsession with wealth, fear of mortality, loneliness, or laziness done anyone???) Why NOT live your best life, loved by those who matter, and even moreso, loved by The Supreme Being, the All Providing?
  I urge you not to look upon Islam with the tainted eyes of the media, of the West, or of the God denying Atheists. I also urge you not to judge a religion by its uneducated practitioners (indeed many many muslims, both in the West and East, do not practice proper Islam. They tarnish our beautiful faith). Instead, learn from proper Muslims who can share with you the truth (Umar Suleiman, Nouman Ali Khan for example).
  Think about it my friend. If you want to die happy and would love to spend eternity enjoying everything you could have possibly wanted on Earth in Paradise (x 10000), look into our faith. Look into yourself. And above all, look towards God, the Most Merciful, the Guide. Just try it. Ask ONE time for guidance (ready to accept it should it inevitably arrive)…see what happens. No harm. No foul.
  Peace be upon you my friend. Peace be upon you and may you find guidance and happiness 🙂
  https://www.reddit.com/r/islam/comments/hbhcmo/my_response_to_a_classic_muslims_are_delusional/

  1. then again had islam been that dark since, unable to subscribe Universally instead being an appetite for local consumption lately or after death of muhammad of aminah? id his prophecy long been death along with him?

   1. the quran is the word of God, yet what was read, had been a passive word of God since……

    start and let his active words cast upon every you….

    did you worship the printed book? is the printed book that is holy? which part of the printed book is holy, that the quran is words of God?

 11. umat yg menyundal dgn islam nya sampai bumi mereka kiamat akam berpecah2 anatara satu dgn lain….

  yg mengenal tuhan nya, membiarkan tuhan yg menunjukan kebenran nya, perlu apa nak berpecah2…

  tapi asyik menyundal mimpi rasullulah rendah taraf dari pelacur, islam dah lama di lacurkan oleh pAS dgn kapir mengapir, berparang berkapak sana sini…

  kurang2 kan menyundal dgn pengakuan ‘melayu2 islam’ yg belum sah lagi ketentuan islam setakat syahadah yg rosak lagi sentiasa dlm kesesatan….

 12. umat islam berpecah
  masing masing pakat cari kawan kapir untuk memerintah
  ini yang musoh islam suka
  tak sedar diri lagi ka

  Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin.

  1. Udah negara majmuk msti la ada org kapir…..kena halau dulu kapir harbi mca,mic,dap keluar dari malaysia dulula derrr baru 100% kau boleh letak pemimpin bani melayu .

   (bani melayu )= tamadun bangsa yg beragama islam paling unggul di dunia)

   1. Ini yg bossss kurr dan rosmah binti mansor perasuah suka….

  2. Kapir mca dan mic ok…no?

  3. Tapi berebut bersekongkol dengan pengkhianat, deserter, penyamun dan penunggang agama boleh pula… sad melayu muslim… hilang rationality

   1. Sad, selama 22 bulan PM era PH Madey sendiri actively solicit support from pengkhianat, deserter, penyamun dan penunggang agama to uturn PH.

    Deja vu, the great gathering of Maruah Melayu or the secret SD meeting with all the above or how about Breakfast at Tiffany with penunggang agama Hadi?

    Madey yang merancang, Allah yang menentukan. All his trusted blue-eye boys; Moo/Azmin Semburit/Hamzah/Zahid Mat Arip/Hadi beat him to the gun with the crown prize.

    Ultimate karma, no. Period.

    Only some stupid fool keep grieving what could have been.

  4. suluh muka di cermin, jgn pula muka sendiri penuh dzulmat di belenggu syirik yg nyata….

   kapir sana sini, pelacur jalanan pun ada rasa malu mereka sendiri,

   lebai2 sundal pAs klu tak asyik puki berbini2 memuki sana sini ….

 13. najib bini rosmah

  Madey Si Kitol 4 PM. Kahkahkah!

 14. KALAU PEMIMPIN2 UMNO RASUAH ADALAH SALAH PH KERANA SUMBAT SEMUA DALAM LOKAP…..22 BULAN TAHU MENTEKEDARAH DAN MEMBERAK JEERRR……BODOH SAPE2 SOKONG BANDUAN TEBUK JUBO…….

  Bukan Rakyat Sahaja Tak Setuju Tukar Kerajaan, Pakar Ekonomi pun setuju kekal PN…….. EKONOMI TERUK SEBAB PH GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH….TAK PAYAH LERR PH NAK RAMPAS KUASA…….

  Ekoran khabar angin tentang kemungkinan pertukaran kerajaan sekali lagi dalam waktu terdekat ini, ada pihak menyuarakan kebimbangan akan kesan perubahan tersebut kepada ekonomi negara yang semakin meruncing.
  Bagi pakar ekonomi, Prof Dr Barjoyai Bardai, pertukaran kerajaan tersebut, iaitu peluang untuk membina semula ekonomi negara daripada sifar. Jika ini berani dilakukan.

  “Sebab lebih mudah untuk bermula dari kosong (sama ada kerajaan bertukar atau pun tidak).

  “(Terpulang) Sama ada Muhyiddin Yassin dan pasukannya berani nak mengemukakan (pendekatan) ini. Contohnya, industri pelancongan, perhotelan, dan pengangkutan udara memang dah habis, hancur. Kalau nak cuba baiki, tak ada guna.

  “Kita perlu mula dari kosong (start from scratch), model baru,” katanya.

  Mengulas lanjut, katanya, penutupan ekonomi ekoran perintah kawalan pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu, telah menggencat ekonomi, termasuklah perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang teruk terjejas.

  Barjoyai menjangkakan pertumbuhan ekonomi pada kadar -5 peratus dalam suku tahun kedua, dan meletakkan harapan pertumbuhan akan pulih pada suku tahun keempat nanti, selepas melalui tempoh paling mencabar.

  Prof Dr Barjoyai Bardai.
  Katanya, dianggarkan lebih 2 juta orang akan diberhentikan kerja dalam tempoh beberapa minggu akan datang, dan golongan yang kehilangan sumber pendapatan ini sudah pasti akan turut mengharapkan bantuan kerajaan.

  “Siapa-siapa yang mengambil alih kerajaan ini, dia akan mengambil alih kerajaan yang dibebani dengan semua keadaan ini. Adakah ini masa yang terbaik untuk dia mengambil alih?

  “[…] Tapi, tak tahulah, mungkin Tun (Dr Mahathir Mohamad) atau Anwar (Ibrahim) rasa mungkin inilah masa terbaik kerana, kita berada di bawah, jadi kita boleh pacu ekonomi kita ke hadapan dengan adunan baru,” katanya lagi.(sedangkan semasa sebelum covid-19 kerajaan PH gagal dalam meningkatkan ekonomi – MR)

  Setakat ini, majoriti pentadbiran PN masih terbukti. Bagaimana pun PH menjalankan psywar kononnya mereka ada 129 kerusi.

  Sekiranya (mengikut cakap andaian) kerajaan benar-benar bertukar, Barjoyai menjangkakan kerajaan baru mungkin akan menghentikan segala rancangan ekonomi yang lama, dan membina semula ekonomi dari kosong dengan model baru.
  “Jadi, positifnya ada kerajaan baru adalah kemungkinan itu (bermula semula dari kosong),” katanya.(entah mampus terus- MR)

  Bagaimanapun, tegasnya, sama ada kerajaan bertukar atau pun tidak, bukanlah satu isu yang terlalu besar memandangkan “hero tidak didendang” sebenarnya adalah kakitangan kerajaan yang bekerja siang malam untuk memikirkan rancangan pemulihan negara.

  Bagi seorang lagi pakar ekonomi dari Universiti Putra Malaysia, PM Dr Ahmed Razman Abdul Latiff, beliau berpandangan pertukaran kerajaan secara tiba-tiba hanya akan memberi kesan lebih buruk buat ekonomi negara.

  Sekiranya berlaku pertukaran kerajaan dalam masa terdekat, katanya, ekonomi negara akan terjejas memandangkan ia pasti turut melibatkan pertukaran menteri, sekaligus menyebabkan inisiatif, polisi dan dasar yang sedang dilakukan untuk membaik pulih ekonomi, tergendala.

  Katanya juga, keyakinan pelabur juga akan terjejas ekoran ketidakpastian polisi, sekaligus menjejaskan perancangan awal pelabur, baik yang domestik mahupun dari luar negara.

  Ahmed Razman Abdul Latiff.
  Namun, tambah Razman, kesan lebih buruk akan dirasai rakyat yang sedang berdepan kehilangan pekerjaan dan penutupan perniagaan, lebih-lebih lagi Jabatan Perangkaan Negara meramalkan kemelesetan ekonomi negara akan berlanjutan untuk tempoh empat hingga enam bulan lagi.

  “Sudah tentu kita memerlukan kerajaan yang dapat fokus untuk memulihkan ekonomi dan bukan bergelut dengan peralihan kuasa.

  “Sekurang-kurangnya kita berharap jika berlakunya peralihan kuasa sekali lagi, ianya dilakukan di dalam landasan yang betul seperti di parlimen dan bukan secara tiba-tiba kerana tumpuan utama pada masa ini ialah ekonomi dan kesejahteraan rakyat,” katanya.

  M : Kesimpulan kekalkan PN

  1. KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi membayar RM1,424,643.40 secara tunai kepada kontraktor untuk kos ubah suai sebuah banglo di Country Heights, Kajang yang dibeli adik bekas timbalan perdana menteri itu.

   Kontraktor, Marzuki Che Omar, 56, berkata semua bayaran diterimanya secara tunai di Surau An Nur, Country Height, Kajang sama ada selepas solat Subuh atau Zohor.

   “Saya akan pergi ke Surau An Nur apabila diberitahu yang Datuk Zahid akan membuat pembayaran. Saya sahkan tiada kontrak bertulis dibuat untuk kerja-kerja ubah suai ini.

   “Saya juga tidak keluarkan apa-apa resit terima bayaran. Saya dapat arahan daripada Datuk Zahid secara lisan sahaja. Urusan ini dibuat atas kepercayaan sahaja. Saya juga tidak pernah bertanya dari mana datangnya wang itu, tetapi saya sahkan semua bayaran saya terima secara tunai dan serahan tangan daripada Datuk Zahid sendiri.

   Sekian

 15. malaywhodestroyedthemalay

  steadfast to DSAI as PM.
  pkr + Amanah + dap – tm(partyless)= dsai

  1. Dream on….hahaha

 16. ULARMAK PH PEMAKAN RASUAH……..

  Pegawai ahli parlimen Johor semasa Kerajaan PH ditahan SPRM……

  Penasihat khas kepada seorang ahli parlimen di Johor dilaporkan ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.
  Individu terbabit ditahan kerana disyaki membuat tuntutan palsu bagi projek di bawah parlimen tersebut – bernilai RM58,000 – tetapi ia dipercayai tidak dilaksanakan.

  Memetik sumber BH Online melaporkan penasihat khas yang berusia 43 tahun itu mengemukakan dan menuntut bayaran RM58,000 itu kepada pusat khidmat rakyat parlimen berkenaan bagi kerja-kerja pembekalan makanan di majlis rumah terbuka peringkat parlimen itu.

  Bagaimanapun siasatan mendapati ia tidak pernah dilaksanakan.

  “Tuntutan palsu dibuat pada 2019 dan dia kini ditahan untuk siasatan lanjut,” katanya.

  Menurutnya individu berkenaan ditahan semasa hadir ke pejabat SPRM hari ini.

  Sumber itu berkata individu terbabit akan dibawa ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur bagi mendapatkan kebenaran tahanan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah esok.

  Lelaki tersebut disiasat di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009. Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

  Pengarah SPRM Kuala Lumpur Razalian Abdul Rahman mengesahkan tangkapan tersebut.

  M: Kerajaan PH nampak macam warak tapi kebas duit rakyat, Macam Atok juga nampak bersih tapi anak beranak dan kroni kaya raya.

  1. Ularmak pAs saudagar jual minyak ular mana pula, dgn pengakuan ‘melayu2 islam’ ?

   dah islam ke lebai2 sundal pAs? sedangkan syahadah yg 2 ayat, ternyata syirik nya, ini kan rukun2 islam yg lain….

   pAs klu tak kaki menjilat puki berbini2, memuki pulak merata2

 17. dgn pengakuan ‘melayu2 islam’ apa maksud nya? bahawa selain ‘melayu2’ semua nya kapir belaka ke?

  baha pengakun hadi awang, ‘melayu2’ dah dah islam mereka?

  1. bahawa pengakuan hadi awang, ‘melayu2’ dah sah islam mereka?

 18. BILA PENYEMBAH SYAITAN LAKNAT BERCAKAP SOAL KAFIR MENGKAFIR…..TIDAKKAH KELAKAR
  …..

  Dr Mahathir Dan Lim Guan Eng Mesti Jelaskan Ke Mana Duit Hasil Jualan Aset Negara Di Belanjakan!!!…….

  Sepanjang pemerintahan Pakatan Harapan umum mengetahui pelbagai aset strategik negara terutamanya milik Melayu Bumiputera telah dijual dengan sewenang-wenangnya.

  Tapi persoalannya berapa banyak?

  DS Najib telah menyenaraikan senarai aset negara yang telah dijual oleh mantan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng selama Pakatan Harapan memerintah antara pertengahan 2018 hingga awal 2020, kira-kira 22 bulan (BACA DI SINI).

  1. Khazanah jual IHH berhad kepada Jepun – RM8.41 bilion (Nov 2018).

  2. Khazanah jual saham CIMB – RM364 juta (Dis 2018).

  3. Axiata jual M1 Singapura kepada Singapura – RM1.65 bilion (Feb 2019).

  4. Khazanah jual saham Bank Filipina BDO Unibank kepada Filipina – RM415 juta (Feb 2019).
  5. Boustead jual Hotel Royale Chulan kepada Singapura – RM197 juta (Feb 2019).

  6. Khazanah jual saham Tenaga Nasional – RM1.05 bilion (April 2019).

  7. Axiata jual aset digital kepada Singapura – RM580 juta (April 2019).

  8. Menteri Kewangan jual sebahagian dari projek Bandar Malaysia kepada syarikat Malaysia-China- RM7.41 bilion (Apr 2019).

  9. Khazanah jual hartanah DUO kepada Singapura – RM4.73 bilion (Julai 2019).

  10. Khazanah jual kepentingan saham dalam syarikat elektrik Arab Saudi kepada Malakoff – RM289 juta (Julai 2019).

  11. Khazanah jual saham CIMB dengan cara pajakan- RM2 bilion (Julai 2019).

  12. Khazanah jual Pusat Perubatan Prince Court kepada IHH yang kini milik Jepun- RM1.02 bilion (Sep 2019).

  13. Khazanah jual lebuhraya tol Jakarta kepada syarikat Kanada- RM2.1 bilion (Sept 2019).
  14. Khazanah jual Hotel Andaz Singapura dengan kepada syarikat Singapura – RM1.44 bilion (Okt 2019).

  Jumlah aset yang tersenarai di atas ialah sebanyak RM31.655 bilion, itu tidak termasuk aset Tabung Haji yang telah dijual dan duit Petronas yang dijarah oleh Lim Guan Eng.

  Alasan yang sering digunakan ialah untuk membayar hutang negara yang mencecah RM1 trilion!!!

  Menteri Kewangan di bawah Kerajaan Perikatan Nasional, Tengku Zafrol beberapa kali mengeluarkan kenyataan bahawa keadaan kewangan dan ekonomi negara berada dalam keadaan kukuh dan beliau persoalkan keperluan Dr Mahathir dan Lim Guan Eng menjual aset negara dan membuat pinjaman luar (BACA DI SINI).

  Malah dalam kenyataan terbaru Tengku Zafrol, beliau sekali lagi menegaskan negara tidak berada di ambang bankrap seperti yang sering diperkatakan oleh Dr Mahathir dan LIm Guan Eng. (BACA DI SINI).

  Dr Mahathir dan Lim Guan Eng mesti memberikan penjelasan mengenai apa yang dikatakan oleh Tengku Zafrul.

  Namun sehingga hari ini, kedua-dua mereka mengambil sikap berdiam diri tanpa memberikan apa-apa ulasan atau komen tentang apa yang dikatakan oleh Tengku Zafrul.

  Apakah dengan sikap berdiam diri Dr Mahathir dan Lim Guan Eng bermaksud mereka mengakui kebenaran kenyataan Tengku Zafrul?

  Sekiranya apa yang dikatakan oleh Tengku Zafrul itu benar, maka RCI perlu ditubuhkan segera untuk menyiasat kenapa Dr Mahathir dan Lim Guan Eng begitu rakus menjual aset negara tanpa ada keperluan yang mendesak!!!

  Rakyat juga mahu tahu, ke mana puluhan bilion ringgit aset negara yang dijual itu dibelanjakan kerana kalau alasan mereka menjual aset negara untuk menjelaskan hutang, ternyata hutang luar negara bukan menyusut, malah bertambah dari RM686 bilion sewaktu Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya kepada hampir mencecah RM1 trilion sewaktu mereka tumbang pada Februari 2020.

  Rakyat perlu tahu kebenarannya kerana yang dijual adalah harta rakyat dan bukannya harta Dr Mahathir atau Lim Guan Eng!!!

  # sumber

  1. Syabas, PKR tidak menyokong Madey sbg PM PH. No surprise, itu lah sebaik reaksi kpd Bapak kaki kencing yg tidak jujur dan tiada maruah politik.

   Penyokong2 PH hormati ketegasan PKR ini.

   Selama 22 bulan Madey merancang secara halus robohkan PH, jadi selayaknya dia patut diucapkan terima kasih kerana Najib dan Kleptokrasi kembali berkuasa.

   PKR que sera sera dan bersedia hadapi sebarang kemungkinan termasuk jika PRU15 jadi pilihan Najib/Zahid/Moo/Azmin dan PN.

 19. Saya setuju dengan penulisan tuan..wlaupun Saya tidak menyokong DSAI tetapi maruah diri perlu dijaga..Tatkan lah klau kita dah nampak harimau di depan kite nk pergi jugok .Ada dah nampak buaya ganas dalam sungai kita nk berenang ke seberang jugok..Tak Kan nk biarkan org berak di atas kepala kite sudah puas kepala kite dikencingnya..buat sementara biar lah Tak jd PM .asal jgn dianggap dayus atau ibarat lembu dicucuk hiding..bljt dari kepahitan dan keperitan penglmn lalu..seriklah dgn ucapan hinaan cercaan dan menyelekehkan terhadap DSAI..

 20. waktu berkapak berparang di memali, tgh berdamai dan bermusuh ke?

  waktu kapir mengapir sana sini, berdamai bermusuh ke? istilah pAs dgn berdamai bila ada keuntungan terkini dgn omNo yg dulu bermusuh2 dgn kapak dan parang2 ke? hingga mati tergolek2 di memali?

  kini sana sini freemason, komunist dan liberal pula bermusuh dgn pkr yg mana ketika dulu berpeluk2 kan sana sini ?

  1. Masa berkapak berparang di memali, atok tu yg jd pm4, hina islam, hina syariat, hina Rasulullah, menganjing kpd islam.
   Masa PM lain walau dari umno jugak, tak tak ada pun berlaku.
   Masa tu kau sdg asyik kulum buah pelir pm4 hingga melelas kulit buah pelir atok tu.

   1. betul ke pAs tak hina dan syirik kan tuhan dgn kesundalan syahadah yg di tujukan kpd muhammad bin aminah dari kebenaran syahadah kpd “kenabian” muhammad bin aminah, Sifat ketuhanan…?

    cuba kurangkan kesundalan dan balik ke pangkal jalan dgn kesesatan yg berterusan nih?

 21. KALAU BOLEH CARI PERDAMAIAN BUKAN PERMUSUHAN….. KEPENTINGAN RAKYAT MESTI DIUTAMAKAN…..KORBANKAN PARTI DEMI RAKYAT…… NAMPAK GAYA RAMPASAN KUASA TAK JADI…..

  Rampas Dulu Baru Berebut, Bukan Berebut Dulu Baru Rampas…….TONG M PUNYAI EGO PALING TINGGI DAN TIDAK MENGALAH DENGAN SESIAPA……

  1) Sebenarnya kebanyakan pemimpin DAP dan AMANAH tidak yakin PH akan kembali memerintah tanpa team Tun Mahathir. Dengan adanya team Tun Mahathir, dijangka akan ada peluang untuk tarik sokongan GPS.

  2) Pemimpin DAP dan AMANAH bukan tak sokong DS Anwar. tetapi mereka lebih yakin PH boleh kembali jika Tun Mahathir disokong sepenuhnya sebagai PM. Sebabnya, jika mereka tolak Tun Mahathir, mereka yakin Tun Mahathir akan tetap berdegil dan melawan – akan merendahkan peluang mereka untuk kembali berkuasa.

  3) Mereka tahu, antara Tun Mahathir dan DS Anwar, DS Anwar lebih lunak dan mudah bertolak ansur. Lebih baik pada anggapan mereka, biarlah DS Anwar mengalah dulu. Nak suruh Tun Mahathir mengalah, pakai terus jadi pembangkang lah.

  4) Lain pula sentimen daripada akar umbi PKR dan akar umbi DAP. Mereka tak mahu DS Anwar bekerjsama dengan Tun Mahathir lagi. Biarlah jadi pembangkang, asalkan bukan Tun Mahathir jadi PM lagi. Mereka sudah serik dan tidak mahu perchaya kepada Tun lagi.

  5) Walaubagaimana panas pun kemelut siapa nak jadi PM dalam PH, mereka sebenarnya belum cukup numbers pun. Entah apa formula yang mereka guna untuk kembali memerintah tanpa number yang jelas.

  6) Sebetulnya, kumpul lah SD bagi cukup majoriti mudah, bagi berjaya rampas dulu, baru lah fikir untuk letak siapa jadi PM. Ini duk berebut dulu benda yang belum jadi milik. Orang kata tak tahu hujung pangkal lagi, tapi dah kalut berebut nak jadi PM.

  Sekian

 22. 3. Jika kombo Tun dan Anwar tidak berjaya akan berlaku kemungkinan di mana Tun akan cuba menarik Team B dalam Umno, Amanah, DAP dan juga Team AA untuk menubuhkan kerajaan bersama Sabah dan Sarawak.

  Bagus lah.

  Sanggup ke AMANAH dan DAP jual maruah.. ? Mana prinsip AMANAH dan DAP? Jangan lah bagi alasan nak selamat kan negara..

  Jadi pembangkang pun boleh selamat kan negara. Kekal jadi pembangkang pun maruah rakyat tak tergadai.

  Ini semua main ugut dan gertak. Kalau bukan Mahathir punya angkara siapa lagi..

  Bagus jugak masalah ini lambat selesai..

  Kalau Anwar tetap dengan keputusan tak terima cara penyelesaian… Anwar bukan lah gila nak jadi PM tapi lebih kepada untuk mengajar pemimpin supaya berprinsip!

  Benar juga lah tersirat niat Mahathir tidak mahu Anwar jadi PM. Selain sanggup (kalau jadi lah) tarik team B dalam UMNO dan team AA, Mahathir juga kata Anwar Ketua parti berbilang kaum.

  Dalam pada itu boleh lagi AMANAH dan DAP desak Anwar. Padahal kalau ambil jalan penyelesaian yang 6 bulan … Anwar juga tetap Ketua parti berbilang kaum se lepas 6 bulan.

  Se makin rosak dan buruk lah AMANAH dan DAP.. kerana ingin sangat Mahathir jadi PM.

  Nak patah balik… Boleh tapi sorry lah.. Bye-bye

 23. Zahid bayar tunai lebih RM1.4 juta ubah suai banglo – Saksi
  Share

  Tweet
  KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi membayar RM1,424,643.40 secara tunai kepada kontraktor untuk kos ubah suai sebuah banglo di Country Heights, Kajang yang dibeli adik bekas timbalan perdana menteri itu.

  Kontraktor, Marzuki Che Omar, 56, berkata semua bayaran diterimanya secara tunai di Surau An Nur, Country Height, Kajang sama ada selepas solat Subuh atau Zohor.

  “Saya akan pergi ke Surau An Nur apabila diberitahu yang Datuk Zahid akan membuat pembayaran. Saya sahkan tiada kontrak bertulis dibuat untuk kerja-kerja ubah suai ini.

  “Saya juga tidak keluarkan apa-apa resit terima bayaran. Saya dapat arahan daripada Datuk Zahid secara lisan sahaja. Urusan ini dibuat atas kepercayaan sahaja. Saya juga tidak pernah bertanya dari mana datangnya wang itu, tetapi saya sahkan semua bayaran saya terima secara tunai dan serahan tangan daripada Datuk Zahid sendiri,

 24. Seramai 115 ilmuan berkelulusan PhD daripada universiti tempatan mengeluarkan kenyataan bersama bagi menyeru sokongan terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

  Mereka terdiri daripada dua profesor emeritus, 22 profesor, 33 profesor madya dan 58 pensyarah kanan daripada 21 universiti awam (IPTA) dan empat universiti dan kolej universiti swasta (IPTS).

  “(Kami) Menyeru supaya semua golongan rakyat memberi penghormatan dan sokongan penuh kepada kerajaan semasa yang diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menterinya untuk mengemudi negara sehingga dikembalikan mandat untuk PRU15 mengikut peruntukan yang ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan.

  1. Kerajaan jimat RM500 juta pembubaran badan, agensi
   RABU, 23 MEI 2018 @ 6:41 PM

   Pakar ekonomi, Prof Dr Barjoyai Bardai. – Foto Salhani Ibrahim
   KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka mampu menjimatkan kira-kira RM500 juta setahun susulan pengumuman pembubaran empat badan dan agensi kerajaan, seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Empat badan dan agensi yang dibubarkan adalah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Majlis Profesor Negara (MPN), Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKP).

   Pembubaran membabitkan hampir 3,000 kakitangan itu, dijangka mampu menjimatkan kos pengurusan kerajaan, khususnya membabitkan penggajian dan kos operasi dalam perbelanjaan tahunan negara.

   Daripada jumlah itu, Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) yang berada di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia, memiliki 272 kakitangan, dengan 127 daripadanya berstatus lantikan kontrak.

   SPAD pula dianggarkan membabitkan kira-kira 1,000 kakitangan, manakala JKKP seramai 1,677 orang di tiga negeri iaitu Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor.

   MPN pula memiliki hampir 2,500 Profesor serta 4,000 Profesor Madya, namun tidak menerima sebarang imbuhan, sebaliknya penggajian hanya membabitkan kira-kira 30 sekretariat dan beberapa pimpinan tertinggi.

   Pakar ekonomi, Prof Dr Barjoyai Bardai, berkata kerajaan mampu menjimatkan sekitar RM200 juta setahun bagi pembayaran gaji serta kira-kira RM300 juta setahun bagi penjimatan pentadbiran melalui pembubaran yang diumumkan itu.

   Katanya, ia turut disumbangkan melalui potongan gaji sebanyak 10 peratus bagi Menteri dan Timbalan Menteri, dengan anggaran penjimatan kira-kira RM3 juta setahun.

   1. Elaun keraian pegawai tinggi kerajaan dipotong 10 peratus

    Shakira Buang

    6 Jun 2018, 6:38 pagi
    Dikemaskini 2 tahun lepas
    A
    +
    A

    Elaun keraian bagi pegawai tinggi kerajaan gred Jusa A ke atas dipotong 10 peratus berkuat kuasa Julai ini.

    “Pemotongan elaun keraian pejawat awam (gred) Jusa ke atas akan dipotong 10 peratus.

    “Ia sebagai langkah penjimatan kerajaan,” kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet di Putrajaya, hari ini.

    Beliau turut mengumumkan bahawa pegawai tinggi kerajaan akan diwajibkan menjalani ujian kompetensi bahasa Inggeris.

    “Kita berpendapat bahasa Inggeris amat penting dan perlu dikuasai oleh pegawai tinggi kerajaan.

    Semua pegawai tinggi kerajaan perlu kuasai bahasa Inggeris dengan baik kerana (mereka) akan berrunding dengan pihak asing.

    “Ujian kompetensi akan dilakukan,” katanya ringkas tanpa menghuraikan butirannya.

    Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata Malaysia akan menghantar satu pasukan ke India untuk mengkaji program inovasi meningkatkan kecekapan sektor awam.

 25. KALAU BOLEH CARI PERDAMAIAN BUKAN PERMUSUHAN….. KEPENTINGAN RAKYAT MESTI DIUTAMAKAN…..KORBANKAN PARTI DEMI RAKYAT……

  Rampas Dulu Baru Berebut, Bukan Berebut Dulu Baru Rampas…….TONG M PUNYAI EGO PALING TINGGI DAN TIDAK MENGALAH DENGAN SESIAPA……

  1) Sebenarnya kebanyakan pemimpin DAP dan AMANAH tidak yakin PH akan kembali memerintah tanpa team Tun Mahathir. Dengan adanya team Tun Mahathir, dijangka akan ada peluang untuk tarik sokongan GPS.

  2) Pemimpin DAP dan AMANAH bukan tak sokong DS Anwar. tetapi mereka lebih yakin PH boleh kembali jika Tun Mahathir disokong sepenuhnya sebagai PM. Sebabnya, jika mereka tolak Tun Mahathir, mereka yakin Tun Mahathir akan tetap berdegil dan melawan – akan merendahkan peluang mereka untuk kembali berkuasa.

  3) Mereka tahu, antara Tun Mahathir dan DS Anwar, DS Anwar lebih lunak dan mudah bertolak ansur. Lebih baik pada anggapan mereka, biarlah DS Anwar mengalah dulu. Nak suruh Tun Mahathir mengalah, pakai terus jadi pembangkang lah.

  4) Lain pula sentimen daripada akar umbi PKR dan akar umbi DAP. Mereka tak mahu DS Anwar bekerjsama dengan Tun Mahathir lagi. Biarlah jadi pembangkang, asalkan bukan Tun Mahathir jadi PM lagi. Mereka sudah serik dan tidak mahu perchaya kepada Tun lagi.

  5) Walaubagaimana panas pun kemelut siapa nak jadi PM dalam PH, mereka sebenarnya belum cukup numbers pun. Entah apa formula yang mereka guna untuk kembali memerintah tanpa number yang jelas.

  6) Sebetulnya, kumpul lah SD bagi cukup majoriti mudah, bagi berjaya rampas dulu, baru lah fikir untuk letak siapa jadi PM. Ini duk berebut dulu benda yang belum jadi milik. Orang kata tak tahu hujung pangkal lagi, tapi dah kalut berebut nak jadi PM.

  Sekian

  1. Tong M PUNYAI EGO YG TINGGI DAN TIDAK MENGALAH KPD SESIAPA….

   tapi hadi awang dgn ego nya ke, yg dia cuba jual temberang kerap mimpi rasullulah, dan dapat waham dari mana dgn se ketul daging babi dlm gulai nya?

   EGO atau KECACATAN AKAL?

 26. Sarawak PKR reaffirms support for Anwar as PM candidate.

  Setakat PKR Sarawak…..nothing. Mere minions

  1. because you see only pkr sarawak? try and see a far bigger pic, tussle bet taib/fuchow vs gps.

   or you want both taib/mahathir willy old fox mere small minions…

   1. Friend, I know sarawak very well. Tq

    1. Friend, I understand Taib/Mahathir very Well, while Serving Tun Ghafar. Tq

     1. Fine. You understand. Good. But we know inside out. PBB, SUPP, PDS, SPDP…. oh very well viz umno.

 27. apa yg kini di hadapi oleh pH plus juga berlaku dan di hadapi oleh pN.

  beza yg ketara, satu pembangkang dan yg satu pemerintah…

  premisedan naratif yg di ajukan oleh admin dan budin, melihat perkara dlm kontek berasingan ‘causal’ semata2 sj…

  pesoalan nya, mampu ke manusia mengasingkan, isolate dan insulate “cause n effect” kerana setiap kesan2 dari menyebab2 tersendiri akan membentuk penyebab2 terbaharu pula….

  ini fikrah alam, kerana alam itu satu lestari kesambungan “cause n effect” yg berterusan…..

  anwar memerlukan mahathir dan mahathir memerlukan anwar, maka tiada sebab hanya anwar sj yg terhegeh2 berbuat demikian, dan tiada sbb mahathir terhegeh2 berbuat sedemikian juga….

  yg bijak antara mereka berdua yg akan menang dlm percaturan dan ‘urgency’ yg menyelubungi kehendak dan kepentingan mereka berdua…

  setiap kita ada ‘value’ masing2 dan value boleh berubah2 mengikut keadaan dan seketika2….

  tapi kesundalan apa pula selepas berparang dan berkapak di memali, helah sana sani, kaut dedak merata2, mimpi temberang rasullulah dan terkini, teropong melihat warna2 kebenaran pula…

  kan agama dan faham sundal2 belaka….

  hadi awang dgn kesundalan keldai2 nya, yg terlebih sundal nya bukan islam yg di bawa tapi kesundalan utk mendapatkan pengiktirafan kekalutan dan kekampungan kolam kehidupan mereka…

 28. Maaf cakap. Aku nampak sebahagian pimpinan AMANAH mau pun DAP dah biol kemaruk kuasa, nak dapatkan jawatan menteri kembali. Akal rasional mereka ni dah hilang, gagal menganalisa sikap TM yang sebenar. Kalaulah TM benar2 berkomitmen dan sayangkan PH dan serius inginkan reformasi total institusi di Malaysia terlaksana (bagi munutup semua lompong dan lubang yang membenarkan korupsi/penyelewengan), dia seharusnya konsisten menjaga tidak tanduk dan tutur kata demi mengukuhkan kesatuan sesama komponen dan pimpinan parti dlm PH. Malangnya sikap yang ditonjolkan TM adalah sebaliknya.

  Terang lagi bersuluh, TM secara berterusan bersikap negatif dan sering menyerang dan perlekehkan PKR dan Anwar. Malah dalam hampir semua perkara, TM sering mendahului dalam membuat kenyataan tanpa langsung berbincang dengan parti komponen PH yang lain. Walau pun Anwar kini diangkat sebagai ketua pembangkang, juga pengerusi PH, perangai buruk dan perasan diri sebagai ketua terus kekal pada diri TM. Sikap TM tak ubah budak2 belum baligh yang cenderung mahu merebut dan memonopoli barang mainan (mungkin disebabkan dah terlalu tua bangka dan akal dah condong keanakan).

  Lebih memualkan, segelintir pimpinan utama AMANAH dan DAP boleh terima dan merestui perangai hodoh dan busuk TM atas dalil “kembalikan PH sebagai kerajaan demi mandat rakyat”. Mereka ini khusyuk dan. Khayal berwirid “mandat rakyat perlu dikembalikan” hingga lupa bahawa pucuk pimpinan yang mahu diangkat itu adalah musuh lama yang kini telah menjelma sebagai sahabat, “kawan makan kawan” @ lebih afdal disebut “musuh dalam selimut”.

  Sekerat pimpinan AMANAH dan DAP ini tanpa rasa malu dan segan mengatakan TM adalah sahabat dan kawan. Jika TM itu benar seorang kawan dan jujur ikhlas dalam persahabatan, apa rasionalnya dia memburuk dan memperlekehkan pimpinan komponen lain secara bertali arus tanpa ada perasaan kesal sama sekali walau pun kedudukan beliau kini makin kritikal dikerjakan sahabat BERSATU nya. Tidakkah kerana sikap buruk TM itulah yang menjadi penyebab PN membentuk kerajaan?

  Aku tak peduli sangat perangai buruk dan hodoh TM tu. Apa yang aku mushkil adalah kebodohan dan kedunguan pemimpin seperti Khalid Samad, Guan Eng dan bbrp lagi yang seolah2 “tertelan nasi tangas kangkangan” hingga menjadi buta dan pak angguk, sanggup menerima sosok yang terbukti busuk dan hasad dengki atas dalil “kembalikan mandat rakyat”.

  Agaknya bagi Khalid dan kelompok ini, situasi sekarang dah darurat, boleh hilang nyawa kalau tak menjamah makanan haram kerana dah tak ada makanan halal lagi ??? Makanya yang busuk dan jijik wajib dijamah dan ditelan, hukumnya dah halal, kononnya demi nyawa. Lalu TM ni dah jatuh hukum WAJIB diangkat sebagai PM oleh puak2 ni!!!

  Bullshit lah kamu!. Rasional otak kalian ke mana??????

  1. Justice4all

   Malam ini, PKR akan bermesyuarat menegenai sapa PM PH. Dicadangkan sdra menyusup masuk dalam mesyuarat tersebut dan whisper in the ears of Anwar, Kapar, Sg Petani, Saifuddin dan lain2….KICK MAHATHIR AND HIS BOYS and or KICK DAP/AMANAH/WARISAN and venture on your own….ok?

   1. Bro

    Itu sebab Saifuddin buat statement Mahathir tak di calun se bagai PM di peringkat awal.

    Ingat saja-saja ke?

    1. Hanya Pkr tolak. Dap Amanah dan Warisan sokong….

     What does it show? Anwar not needed…..no?

  2. Anon Bkt Kemuning

   Corona virus dah kronik, politik negara dah darurat. Sumber halal tak ada dah. Kira “daging babi” dah kena telan @ nyawa boleh melayang. Lbh krg gitulah dan peri penting Tun M diangkat jadi PM. Asal boleh telan, haram tak haram, racun ke tak beracun, ngap lah saja sbb kata demo, tak der makanan lain dah. Janji demo dpt jadi menteri balik.

   Hi hi hi…

  3. Agaknya klu firaun hidup semula atau dajal muncul dan boleh bagi angka utk menangkan PH (dgn syarat dia dilantik sbg ketum/pengerusi/ PH), Lid dan geng sanggup julang 2 musuh anti Islam ni? . Reason Lid that is d only choice. Get back people mandate is priority. Semua dah boleh.

   Dasyaatt u Lid. Paham, puluhan ribu gaji & elaun u dan kwn2 dah gone dek krjaan tebuk atap. Tapi jgnlah sampai firaun pun u nak junjung Lid. Huduh Lid. Jgn sampai kawan2 lain dlm parti kita naik bebulu, kang apa satu tak dpt Lid. Yang ramai kat bwh ni kang lari abis ke PKR. Sapa ssh? DAP tu lain Lid. Jgn ikut rentak Guan Eng.

 29. Sdra Budin,

  1. What a very good caption!

  2. However, given current disagreement in PH PLUS between PKR on one side and Amanah/DAP/Warisan on the other side, the caption does not tell the real story behind this simple difference.

  3. A better heading could be “PERLUKAH PH BEKERJASAMA DENGAN MAHATHIR?”

  4. PKR remained firm Anwar should be the candidate

  5. Amanah/Dap and Warisan is adamant TDM is their preferred PM

  6. Given the above scenarios and contexts, the question should be “PERLUKAH PH BEKERJASAMA DENGAN MAHATHIR?”

  7. If the answer is in the negative, Pkr should convince its opponents to eject partyless TDM and his boys from PH Plus. And get Anwar to be endorsed. Unfortunately, Pkr cannot.

  8. Interestingly, a combo of Anwar and Mukhriz failed to get the nod from Warisan. It means a lot to PH Plus.

  9. Or Pkr could leave PH Plus and venture on its own

  10. Thus it appears TDM is indispensable…no?

 30. 1. Sebenarnya PKR tidak kukuh. Yang kukuh sekarang ialah DAP dan Amanah. Jika PKR dan Tun tidak boleh bersefahaman, besar kemungkinan ramai MP PKR akan keluar parti atau akan bersama AA. Hanya dengan mengambil alih Putrajaya sekarang PKR boleh menjadi kukuh dan peluang bagi Anwar menjadi PM agak cerah.

  2. Tanpa Tun, Sarawak dan Sabah tidak akan bersama Pakatan Plus. Ini yang harus Anwar faham. Mereka mahukan Tun sebagai PM. Anwar belum berjaya mempengaruhi Sarawak mahu pun Sabah. Anwar hanya boleh menjadi PM jika mendapat sokongan Sabah dan Sarawak. Agak sukar bagi Anwar. Anwar tidak lagi sepopular seperti dulu.

  3. Jika kombo Tun dan Anwar tidak berjaya akan berlaku kemungkinan di mana Tun akan cuba menarik Team B dalam Umno, Amanah, DAP dan juga Team AA untuk menubuhkan kerajaan bersama Sabah dan Sarawak.

  4. Anwar harus sedar bahawa tanpa sokongan Tun, DAP, Amanah, Sabah dan Sarawak beliau akan kecundang. Peluang untuk menjadi PM akan menjadi “bubble”.

  5. Jika diadakan PU15 sekarang belum tentu PKR atau pembangkang akan menang. Lagi hilang peluang Anwar menjadi PM.

  6. Jadi elok Anwar (PKR) fikir masak-masak. Jalan terbaik sekarang adalah untuk mereka bersama Tun, biar pun terpaksa tunggu sehingga 6 bulan atau satu tahun lagi untuk menjadi PM.

  1. I share your views. Very pertinent

  2. *PELUANG BAGI ANWAR MENJADI PM*

   1. Sebenarnya PKR tidak kukuh. Yang kukuh sekarang ialah DAP dan Amanah. Jika PKR dan Tun tidak boleh bersefahaman, besar kemungkinan ramai MP PKR akan keluar parti atau akan bersama AA. Hanya dengan mengambil alih Putrajaya sekarang PKR boleh menjadi kukuh dan peluang bagi Anwar menjadi PM agak cerah.

   2. Tanpa Tun, Sarawak dan Sabah tidak akan bersama Pakatan Plus. Ini yang harus Anwar faham. Mereka mahukan Tun sebagai PM. Anwar belum berjaya mempengaruhi Sarawak mahu pun Sabah. Anwar hanya boleh menjadi PM jika mendapat sokongan Sabah dan Sarawak. Agak sukar bagi Anwar. Anwar tidak lagi sepopular seperti dulu.

   3. Jika kombo Tun dan Anwar tidak berjaya akan berlaku kemungkinan di mana Tun akan cuba menarik Team B dalam Umno, Amanah, DAP dan juga Team AA untuk menubuhkan kerajaan bersama Sabah dan Sarawak.

   4. Anwar harus sedar bahawa tanpa sokongan Tun, DAP, Amanah, Sabah dan Sarawak beliau akan kecundang. Peluang untuk menjadi PM akan menjadi “bubble”.

   5. Jika diadakan PU15 sekarang belum tentu PKR atau pembangkang akan menang. Lagi hilang peluang Anwar menjadi PM.

   6. Jadi elok Anwar (PKR) fikir masak-masak. Jalan terbaik sekarang adalah untuk mereka bersama Tun, biar pun terpaksa tunggu sehingga 6 bulan atau satu tahun lagi untuk menjadi PM.

   _@The Insider_

   1. Brader “Rear Admural” memang dah tersohor dgn wayang operanya ‘telunjuk lurus kelingking betkait’. Dialah puncanya PH bergolak.

    Dia & kunco2nya saja yg ngotot gitu, bagai nak rak mengigau-ngigau jawatan PM sejak zaman purbakala, tapi tak dapat Keredhaan Illahi dek tabiee ‘seks luarbiasa’ & anutan songsang ‘pluralisme-keserataan agama’.
    Apakah imej ‘Kaki Bontot’ dapat dihilangkan…..??

    Kesudahan, DAP, Warisan & Amanah tidak sepakat dgn kemaruk Brader – menganggap Tun M masih releven untuk pancing undi, khususnya orang2 Melayu.

    Sampai tualah PM in waiting, nuar oh nuar……!!

 31. Sakit hati baca komen pemimpin AMANAH.

  PH Plus perlu kan PM yang boleh cari sokongan.

  Hello… Hello..

  Selama ini PH kuat sebab setia-kawan. Azmin khianat pun PH masih kukuh.

  Kalau cari penyokong.. Bila Mahathir dah tak ada penyokong pun cabut.

  Jangan dok fikir PM yang ramai di sokongan. Yang penting strategy atau apa jua Keputusan ia lah cari PM yang dapat menarik pengundi.

  Sekarang ini PH mungkin hilang satu undi dari saya.

  Dah ada pemimpin PH yang berani buat kenyataan memberi sokongan pada Mahathir.. Kini mereka sudah hilang hormat dari saya.

  1. You are one of those guys yang tebuk atap???? I lose my respect for Muhyiddin

   1. WAHHHHHH – Totok betul pendukung2….

    1. TSMY Kaki Tebuk atap & pintu belakang
    2. “Rear” Admiral Pakar Cucuk depan belakang.
    3. Umnongok yg tak abis2 kemaruk menyonglap.

  2. SAHHHH…Tun Mahathir is so relevant & hot to Malaysian politics – Tak lapuk dek zaman, sending shivers to all his opponents and their cheapskate macais & pencacais….!!

 32. Zunnun babi hutan dah mampus ke belum?

Leave a Reply

Your email address will not be published.