BERSATU – BERMASALAH DALAM PN, BERMASALAH JUGA KEPADA PH

Bersatu adalah parti yang sudah terbelah kepada dua – satu kumpulan bersama Tun Mahathir Mohamad dan satu lagi bersama Muhyiddin Yassin.

Daripada 13 kerusi Parlimen yang dimenangi Bersatu dalam PRU14 lalu dan kini hanya tinggal 12 setelah kalah dalam PRK Tanjung Piai, separuh daripadanya dengan Tun Mahathir dan separuh lagi menyokong Muhyiddin.

Mereka yang bersama Tun Mahathir ialah dirinya sendiri, Mukhriz Mahathir, Dr. Maszlee Malik, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Amiruddin Hamzah dan termasuk Dr. Shahruddin Salleh yang baru-baru ini meletakkan jawatan sebagai Timbalan Menteri Kerjaraya.

Enam lagi Ahli Parlimen adalah bersama Muhyiddin yang kini merupakan Perdana Menteri dalam kerajaan Perikatan Nasional atau PN.

Makna kata, Bersatu benar-benar sudah terbahagi dua dan lebih sesuai dipanggil Berdua berbanding Bersatu.

Lain-lain Ahli Parlimen dalam Bersatu yang ada bersama Muhyiddin adalah dalam kategori pelompat-pelompat katak daripada UMNO yang diketuai Hamzah Zainuddin yang menyertai parti itu setelah UMNO hilang kuasa pada PRU14 dan Geng Azmin Ali yang dipecat atau keluar daripada PKR.

Bersatu kumpulan Muhyiddin menubuhkan kerajaan PN bersama UMNO, BN, Pas, GPS, geng Azmin dan beberapa parti kecil yang lain.

Kumpulan Tun Mahathir yang dalam waktu yang sama sudah terpecat daripada Bersatu kerana bersama pembangkang dan masih berjuang mempertahankan hak mereka melalui mahkamah, meneruskan perjuangan bersama Pakatan Harapan atau PH dan kini amat berazam untuk menjatuhkan Muhyiddin.

Jika PN belum didaftarkan dan hubungan Bersatu pro Muhyiddin dalam gabungan itu seperti tidak ketahuan taraf atau statusnya, kedudukan Bersatu pro Tun Mahathir dalam PH adalah bukan sebagai anggotanya yang sah.

PH hanya dianggotai oleh PKR, DAP dan Amanah, manakala yang melibatkan Bersatu pro Tun Mahathir dan Warisan, ia dikenali sebagai PH Plus.

Dalam kedua-dua gabungan – baik PN atau PH – kedudukan Bersatu tidak banyak bezanya iaitu Bersatu pro Muhyiddin berada dalam gabungan PN yang tidak berdaftar, sementara Bersatu pro Tun Mahathir berada bersama PH yang berdaftar, namun bukan sebagai ahli yang sah.

Cumanya, dalam PN, mereka menjadi kerajaan dan Muhyiddin selaku Presiden Bersatu adalah Perdana Menteri, tetapi di dalam PH yang merupakan pembangkang, Tun Mahathir yang mengaku dirinya masih Pengerusi Bersatu bukanlah Ketua Pembangkang.

Ketua Pembangkang adalah Anwar yang kini merupakan Pengerusi PH.

Walau bagaimanapun, sama ada dalam PN atau PH, kedua-dua Bersatu yang sudah terbelah dua itu tetap mahu menjadi parti yang dominan atau diterima sebagai ketua.

Di dalam PN, oleh kerana Muhyiddin yang merupakan Presiden Bersatu adalah Perdana Menteri, walaupun beliau menganggap dirinya ketua dalam gabungan itu, tetapi UMNO nampaknya masih berdalih untuk menjadikan pendaftaran PN suatu realiti, jauh sekali untuk saling berbahagi kerusi.

Ertinya, selagi PN belum didaftarkan, kedudukan Muhyiddin sebagai Ketua atau Pengerusi PN masih lagi dianggap tidak sah, walaupun beliau adalah Perdana Menteri serta ketua dalam kerajaan yang ada UMNO didalamnya.

Bagi UMNO, berdasarkan kenyataan beberapa pemimpin utamanya, sokongan mereka kepada PN dan Muhyiddin adalah sehingga Parlimen dibubarkan untuk diadakan PRU15 saja, tetapi tidak dalam pilihanraya tersebut.

Sebaliknya, dalam PRU15 nanti, UMNO dan BN hanya mahu bekerjasama dengan Pas dalam Muafakat Nasional atau MN dan akan mengenepikan Bersatu.

Keadaan ini memberi gambaran bahawa UMNO mahu merebut kembali kerusi Perdana Menteri daripada Muhyiddin kerana jawatan itu sudah biasa dipegangnya sejak merdeka lagi.

Dengan semua keadaan itu, kecuali ada keajaiban dalam bertolak ansur dan kesediaan untuk berkongsi kerusi oleh UMNO di saat-saat akhir nanti, PN hampir pasti akan terus bermasalah dengan Bersatu kemungkinan ditinggal bersendirian serta Muhyiddin bakal kehilangan kerusi Perdana Menterinya selepas PRU15 nanti.

Tambah melukakan UMNO, ada pula pemimpin Bersatu yang celupar mahu UMNO lebih banyak berkorban, bukan Bersatu yang menawarkan pengorbanan terhadap UMNO yang lebih besar, lebih kuat dan lebih utuh akar umbi perjuangannya.

Di dalam PH, walaupun Bersatu bukan anggota rasmi gabungan itu, tetapi ia juga mahu menjadi parti dominan dan diiktiraf sebagai ketua.

Dengan berbekalkan lima kerusi Parlimen atau enam jika termasuk Dr. Shahruddin yang baru-baru ini meletakkan jawatan sebagai timbalan menteri, Tun Mahathir masih berusaha menonjolkan dirinya sebagai calon Perdana Menteri sekali lagi bagi gabungan tersebut.

Tindakan ini dengan sendirinya bererti Tun Mahathir mahu melangkaui kedudukan Anwar yang merupakan Pengerusi PH ketika ini.

Lebih daripada itu, Tun Mahathir juga beberapa kali memanggil PKR, DAP dan Amanah bermesyuarat dengannya seolah-olah beliau masih lagi Pengerusi PH, walaupun Anwar tidak pernah menghadirinya.

Kesimpulannya, sudahlah parti sedang terbelah dua, baik dalam PN atau PN, Bersatu sentiasa mahu menjadi dominan dan dianggap sebagai ketua.

Kalau yang ada jawatan Perdana Menteri mahu menganggap dirinya ketua, ia mungkin jugalah boleh diterima, sebaliknya yang sudah menjadi bekas dan tidak berstatus anggota rasmi pun masih mahu menjadi ketua serta ingin dirinya diangkat sebagai calon Perdana Menteri sekali lagi.

Tidakkah itu benar-benar pelik dan inilah masalah terbesar dalam PH sekarang ini?

Bersatu, kini jadi Berdua, tetapi sentiasa bermasalah kepada kedua-dua PN dan juga PH. (Shahbudindotcom 17/06/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 17 June 2020 — 2:34 pm

94
Leave a Reply

avatar
15 Comment authors
MAHATHIRVSANWARAnonymousAnonymousZutSheraton Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BANDUAN TEBUK JUBO MACAM MANA PUN TETAP CARI TOKONG KOMUNIS…….. Manipulasi Isu, Ambil kesempatan Untuk Menghasut antara kerja PH……. Sebelum ini ramai orang beratur di kedai pajak selepas PKB gadai Anwar pun kata rakyat sesak dan menderita kerana tak ada duit. Memang sesama PKP urusan pajak gadai terhenti. Bila buka orang ramai perlu nak tahu status atau nak jelaskan bayaran atau nak tebus barang. Tapi mereka manipulasi gambar kononnya rakyat terseksa susah menedrita. PH pun nak jadi juara rakyat. Isu GLC dapat gaji tinggi. Apa semasa PH GLC dapat gaji rendah ke? Atau semasa PH tak ada orang pearti jadi… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Trend di malaysia tiada lagi parti yg mampu dapat kerusi simple majoriti…

Parti2 yg ada mesti bergabong untuk dapat simple majoriti..

Parti yg bergabong hari ni esok mungkin kluar…tiada yg akan kekal…perubahan akan berlaku ikut keperluan…

Tidak mustahil DAP dan Amanah akan tinggalkan PKR…dan tidak mustahil PKR akan bergabong dgn Bersatu muyidin..
Semuanye mungkin…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

6 BULAN JEEER……..APA SALAH NYA…….. “PAS tidak pernah meminggirkan suara masyarakat bukan-Islam” …….. Masyarakat bukan-Islam tetap dibela oleh PAS DEWAN Himpunan Pendukung PAS (DHPP) Sabah hari ini melahirkan rasa syukur atas pelantikan Pengerusi DHPP PAS Pusat, YB Senator Balasubramaniam a/l Nachiappan sebagai Senator yang baru mengangkat sumpah hari ini. Ini sebagai satu petunjuk bahawa PAS sebenarnya tidak pernah bersifat prejudis kepada masyarakat bukan-Islam. Sejak saya bersama dengan PAS sebenarnya itulah yang saya rasakan. Ahli dan pimpinan PAS tidak pernah meminggirkan suara masyarakat bukan-Islam. Malah dalam beberapa keadaan masyarakat Islam diberikan kepercayaan untuk memegang jawatan tertentu dalam kerajaan seperti yang berlaku… Read more »

Zut
Guest
Zut

Inilah yang dikatakan hukum karma sbb puak PHancing ni menjadi kerajaan dulu atas dasar fitnah dan pembohongan. Eloklah sesama mereka bercakaran kerana sorang nak jd PM kerana dah lama menunggu dan sorang lg nak menyelamatkan diri dan anak2 kerana bimbang mungkin siasatan dan tindakan undang2 akan diambil.

anonymous
Member
anonymous

Umno dan pas yg banyak kalah saman fitnah….utusan malaysia lidah umno bankrap kerana habis wang bayar kalah saman…

PH blm dibuktikan memfitnah..

Sheraton
Guest
Sheraton

Saya suka dengan pandangan Tuan Shah. Kalau boleh dapatkan maklumat dan berikan pandangan mengenai AMANAH dan DAP dalam soal Anwar sebagai PM. DAP menguna alasan Warisan menolak Anwar sebagai PM. AMANAH? Kalau Warisan boleh menolak Anwar… kenapa DAP dan AMANAH tak boleh tolak Mahathir? Jika Warisan keluar dari PH kerana berkeras mahu kan Mahathir kenapa DAP dan AMANAH tidak boleh berkeras mahu kan Anwar..? Tidak mustahil dari awal AMANAH dan DAP juga lupakan Anwar. Anwar boleh berjuang sendiri.. Kerana yang banyak berkorban dan tersiksa ia lah Anwar. Silap-silap penyokong AMANAH dan DAP ada yang simpati dan turut sama berjuang dengan… Read more »

ANTI DAJJAL 2020
Guest
ANTI DAJJAL 2020

DAP BUKANSHAH ALAM – DAP telah membuat keputusan untuk menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan (PH) sementara Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri. Menurut Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke, parti itu sudah membuat keputusan dan mahu Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk membuat keputusan dengan segera. Jelas beliau, adalah penting untuk PKR menyatakan sama ada parti itu bersetuju atau tidak dengan cadangan tersebut. “Perlu ada hala tuju jelas berkenaan langkah ke hadapan. Tidak boleh ada ketidakpastian. Sebaik saja kita buat keputusan, kita boleh melangkah ke depan. Inilah pendirian DAP. “Kami memutuskan untuk bercakap (secara… Read more »

anonymous
Member
anonymous

DAP tak sedar diri…5 prk PH tewas kerana madey…DAP ingat madey boleh tarik sokongan melayu sedangkan melayu dah ramai benci madey yg kuat membelit….

DAP harap madey boleh tarik sokongan mp melayu sedangkan muyidin sudah suap tembolok mereka dgn gaji yg lumayan…madey membela DAP tidak boleh hancurkan melayu setelah dulu madey takutkan melayu kunun DAP nak hancurkan melayu…..

DAP hanye lihat jangka pendek.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Anak babi Mahzir Khalid curi 530j diskaun 50% Covid19 TNB yang diumum Mat Sembab. Mahzir Khalid anak babi perut buncit semoga mampus muka dan perut berulat. Kahkahkah!

anonymous
Guest
anonymous

Kalu kau kata Mahzir Khalid gitu,

sebab kau dah tua 80 an,maka kau jadi NENEK BABI

anonymous
Guest
anonymous

nbr oiii, malam ni kau tak gi tutuh jubo ker?

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia dah habis pelicin KY Jelly.

Dulu tak pakai cream, berburas kontol dia, kena penyakit gonorrhea, VD. Doktor kata kena operation, potong.

Berterabur dia cari bomoh tak mahu potong. Lama2 di suruh pigi jumpa bomoh di China.

Chinese medi sin man itu kata:

No wally young man, my medi sin no opelation, no amputation, it will simply dlop.

anonymous
Member
anonymous

Ko dah gi tutuh jubo..

anonymous
Member
anonymous

TN Kling mabok todi diupah hanye untuk merapuu setelah mabok todi..

Ada todi boleh mabok boleh merapuu..

anonymous
Guest
anonymous

DULU MEREKA GANGGU DAN KHIANAT KEPADA
TUN WALAU SATU KAPAL!

SEKARANG TAK MAU MENGALAH PULAK!

CISS BEDEBAH! BOLEH BERAMBOSSS

BIARLAH PN PERINTAH SAMPAI PRU-15,

anonymous
Guest
anonymous

HARI PERMULAAN MASA TUN LANTIK MENTERI KANAN PON,DAH ADA YANG BANTAH..LANGSUNG TAK HORMAT KAT ORANG TUA TU!

PTUIIIIHHHHHH….DAJAL SUNGGUH..

anonymous
Guest
anonymous

SENANG SANGAT NAK NILAI PUAK-PUAK NI..

BERADALAH KAMU DALAM LONGKANG ,SAMPAI
BILA PON CITA-CITA TAK AKAN TERCAPAI!

anonymous
Member
anonymous

Memang tak boleh hormat kerana madey pon tak hormat orsng lain….dah diberi tumpang nak buat pandai2 sendiri..

Anonymous
Guest
Anonymous

KEPALA BAPAK KAU, ikut kata Najib Klepto wal jibo.

anonymous
Member
anonymous

Kepala butuh ko kling mabok todi…kan dah kena sebijik…kikikikik.m

anonymous
Member
anonymous

Madey kuat membelit..dibenci rakyat..madey khianat janji nye dan manipestol PH.

BAPA MERTUA MU
Guest
BAPA MERTUA MU

kah kah kah

mana panton kau kejora oiiii!!!

kau ingat aku tak kenal kau kerrr

BAPA MERTUA MU
Guest
BAPA MERTUA MU

ohhhhh menantu ku

kau tak mau ke pU**

KAH KAH KAH

Anonymous
Guest
Anonymous

anonymous, ko penyokong Pak Sheikh Nuwar al Jub o, jenis menuduh secara liar, takda bukti, fakta walau penerangan pun.

Kamu jenis yang dibenci rakyat. Bukti nya kamu di benci right at this very moment.

Bila nak merayap ke bawah tempurung, diam dengan katak? Ingat, jangan harakiri atau sbg nya, itu haram.

anonymous
Member
anonymous

Ko kling mabok todi diupah untuk merapu…tak tahu ape yg berlaku…. Bukti dan fuckta jubo ko..5 prk kalah terok…kawasan sendiri pon kalah terok….memalukan.

anonymous
Member
anonymous

Muyidin lebih dapat sokongan ahli2 dan pemimpin Bersatu di negeri2…

Madey makin hilang sokongan oleh ahli2 parti yg ditubuhkan oleh beliau sendiri….

Rais Yatim orang lama yg pernah bakar jambatan besi pon cabut lari..

Madey dah patut tinggalkan arena politik…madey tak diperlukan lagi…

Bagi madey dia saja yg betul..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu ingat kamu yang betul? Kamu siapa?

Kamu mengalahkan pariah, dapat masuk sini sebab blog ini non-moderated. Kalau tak, merapong lah kamu menulis komen2 tak di siar.

anonymous
Member
anonymous

Kamu kling mabok todi hanye pandai merapu…kling mabok todi caari makan dgn merapoo sejak dari tahun lepas lagi..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Giliran pembebasan Ku Nan, Bung Mohktar, Azeez Raheem, Rosmah Mansor, Jibby dan Wak Pornorogo akan diteruskan Mat Sembab. Mari kita teka bila dan AG Idrus nak petik nama siapa lagi untuk bebas perasuah dan pemilik wang haram? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Ku Nan? Bila dia dapat pangkat Ku?

Ko anugerahkan? Ko siapa?

anonymous
Member
anonymous

Ko Kling mabok todi yg anugerahkan…buat2 lupa plak

Wau bulen
Guest
Wau bulen

Pelik tapi benar.

Mengapa Anwar as PH Chairman takut tendang Mahathir?

Tendanglah macam Muhyiddin tendang Mahathir…

Mesti ada sebab walau Mahathir ada 4 atau 5 MPs dengan beliau.

Apakah sebabnya? Heran lagi ajaib

zunnun
Member
zunnun

bila anwar berhemah heran pulak

bila anwar bertegas, marah pulak…

tapi, bila anwar silat sikit, cepat2 melayu2 islam menerkam dgn tomahan liberal pulak….

anwar nih, betul2 menakut2 melayy2 islam ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

DIRTY OLD DAP MAN zunnun pukimak (dah di nobatkan begitu tak lama dulu) mengguna istilah “Melayu Islam” pulak. KEPALA BAPAK DIA, kata Najib.

Menyokong Pak Sheikh dengan harapan dapat habuan. Dahtu tuduh pihak lain saja yang buat demikian. Jenis kominis. Dia masih belum ikut kawan2 yang yang dah cabut ke selatan Thailand.

anonymous
Member
anonymous

Madey bukan ahli PKR…ape yg peliknye…malah madey no party…

Anwar kesian madey merangkak mintak tolong nak balas dendam kpd muyidin seblm kojol……

Anwar jenis orang yg baik hati tak dendam madey yg pernah fitnah dan penjarakan dia…

Malah azmin yg lawan tokey pon Anwar tak pecat sehingga azmin tebok atap baru pecat..

Anonymous
Guest
Anonymous

Hah, baik hati KEPALA BAPAK KAMU, kata Najib.

Pak Sheikh tahu kalau musuhi Tun M, dia akan dia lanyak, silap2 masuk penjara lagi. Rekod kegiatan Rear Admiral nya panjang.

anonymous
Member
anonymous

Ko reka cerita dongeng plak kling mabok todi…

Madey ada kuaasa ape nak lanyak anwar?.

Madey dah kena lenyek dgn muyidin hingga meraung mintak anwa tolong…

Kling mabok todi takntau fuckta..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Sampai ular sanggup memanjat pejabat PKR belum sedar lagi ke? Berfantasi sampai kena tendang. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Dulu kerajaan sekarang jd pembangkang
Perangai bodoh bahlol drp pemimpin smpai penyokong PH tetap tak berubah, malah ada peningkatan
Teruskan momentun dgn perangai bodoh tu.
Dah jd pembangkang pun masih berebut nak jd PM.

anonymous
Member
anonymous

Muyidin yg bahlol sanggup kerjasama dgn penyamun yg pernah pecat dia…penyamun akan tinggalkan muyidin bila pru15 tiba..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu bodoh, buta huruf berkenaan politik.

Lepasan SJK, tak bercampur luas, mcm katak bawah tempurung, mana tahu such things as dalam politik your enemy can at times be your best friend.

anonymous
Member
anonymous

Jadi kling mabok todi setuju lah muyidin bersama dgn penyamun?..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Tahniah Mat Sembab berjaya membebaskan Riza Aziz, Musa Aman dan Isa Samad perasuah dan pemilik wang haram di kalangan Melayu Islam. Bangga sebab rasuah dan wang haram menjadi tonggak Kerajaan Pintu Belakang. Kahkahkah!

Bani melayu
Guest
Bani melayu

Seseorang pernah menyarankan bahawa Melayu gagal bermaruah kerana silapnya sebahagian besar bangsa itu – termasuk para pemimpinnya, dan kini sebahagian ulamanya – mentafsirkan makna “istimewa”. Menjadi Melayu itu ‘spesial’. Berbangsa Melayu itu ada haknya yang lebih tinggi dan utama berbanding bangsa lain. Sekurang-kurangnya di bumi yang pernah dikenali sebagai Tanah Melayu ini. Menjadi melayu boleh memaki orang yang tidak sama bangsa dengannya tampa kena tindakkan undang²..sekiranya berbangsa lain sidah tentu akan di cari dan di keroyok beramai ramai Paling kurang pun, mereka menekankan tentang kontrak sosial. Maka menjadi Melayu di tanah ini bermaksud menjadi ‘kontraktor’. Tetapi itu pandangan yang sesat… Read more »

zunnun
Member
zunnun

penafian keesaan tuhan itu iblis nama nya, seprti azazil menafikan kebenaran adam, lalu dzulmat keiblisan jadi nya….

‘melayu2 islam’ konco2 iblis ke, asyik menafikan kenabian muhammad dgn asyik mendewakan muhammad bin aminah sj? hingga kubur nya berebut2 mendewa2…

saban hari bila cerita bak kenabian dan kerasulan muhammad nya, mengaku, nabi dan rasul muhammad yg jolok pedang dan jolok puki bini2 ke?

sundal mana yg kao semua belajar? keldai2 dan pendeta2 yg asyik jual agama di setiap bangunan2 masjid ke? di pusat tahfiz2 ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

DIRTY OLD MAN zunnun pukimak ini memang kerja nya menghasut kaum Melayu dan agama Islam. Perlu dibelasah sepuas puas nya disini.

Dia frustrated sebab tak banyak diceritakan fasal agama nya Confucianism, Taoism dan Buddhism. Hanya memerlukan dia tonggang tonggek memegang joss sticks depan Tokong di dalam atau di luar rumah nya, atau di pangkal pokok Kayu Ara.

anonymous
Member
anonymous

Kamu kling mabok todi meraung oleh zunnun

Kikikikik

Anonymous
Guest
Anonymous

DIRTY DAP OLD MAN zunnun pukimak ini bukan konco, tapi dia sendiri adalah iblis yang asyik menghasut kaum Melayu dan agama Islam.

PDRM tentu masih building up record dia, satu hari sesuai akan cekut dia ke Balai Polis, di remand 4-5 hari makan nasi bungkus pagi petang siang malam.

Sementara waktu, kita balun, tibai dan bantai dia di sini, asalkan jangan melanggar undang2 blogging dll.

Anonymous
Guest
Anonymous

Puas aku di blog baru ini dapat membalun, mnibai, membantai setiap komen DIRTY OLD MAN zunnun pukimak keluarkan.

I rest my case.

Goh
Guest
Goh

Sifat riak ,takbur ,bongkak,jahil kau ditujukkan dgn cemerlang…mmg sah kau bani melayu

Goh
Guest
Goh

Kau tu Rasa bangga diri,rasa hebat semacam yg diri sendiri tu pejuang isle.

Ini mmg ciri² melayu isle yg sesuai utk bani melayu umno..walau pun masa pkp 3bulan baru terkurung di rumah sekali pon kau tak khatam al quran. Sekali pun kau tak imamkan keluarga sendiri

Anonymous
Guest
Anonymous

Specs aku ada problem, will whack you when the problem is solved and I can read clearer.

For now, it’s clearer that you and DIRTY OLD MAN zunnun pukimak are one and the same person.

Why must you be so stupid as to use 2 different names, Old Man? Sooner or later people will detect you are one and the same bloke.

You got inferiority complex arr?

anonymous
Member
anonymous

Kling mabok todi bukan lawan yg setanding dgn zunnun dan yg lain2..kling mabok todi hanye boleh minum todi dan merapoo..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu guna banyak nama blogging di sini nak tunjukkan konon nya ada lebih dari seorang DAP melanun di sini. Nak tunjukkan satu nama sokong nama yang lain pada hal kamu yang menulis semua nya.

Kamu pariah buat begitu sebab komen2 kamu tak di terima di sana sini, tidak disiarkan di blogs lain yang gunakan sistem comment-moderating.

Grow up, boy. Don’t waste readers time and space in here.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ini Cina DAP amat bodoh dan bangang, konon nya tahu aku “sekali pon kau tak khatam al quran. Sekali pun kau tak imamkan keluarga sendiri.”

Kalau dia orang PAS, memang gila lah jenis nya. Tapi dia orang DAP, jenis melampau (extremist), mulut celupar, macam Ronnie Liu yang mesti dah di balun rakan2 nya hingga tak banyak cakap sekarang, pindah dari Selangor ke Raub, Pahang.

Jadi orang buangan DAP.

Anonymous
Guest
Anonymous

Goh,

Aku bukan musuh kamu, aku tidak ada niat nak bermusuh dengan kamu, aku tak pernah sentuh komen kamu.

Aku membalas komen2 DIRTY OLD MAN zunnun pukimak. Apa kah kau juga dia? Satu orang pakai 2 nama? Jika tidak, grow up, Goh.

zunnun
Member
zunnun

budak yg masih terkencing dlm pamper ni, saban hari dlm blog ini bukan nak belajar mengenal musuh nya… sundal apa yg nak mencari musuh di luar sedangkan musuh dlm diri menguasai serba nya… seperti si azazil, membiarkan musuh dlm nya menguasai diri, hingga iri menghindarkan kebenaran utk mengerti, adam itu sifat, afaal dan asma tuhan belaka…. kesundalan ‘melayu2 islam’ seperti si azazil juga akhir nya, menafikan muhammad bin aminah itu, sifat, afaal dan asma tuhan juga…. kenabian itu sifat kebenaran nya…. cari setengah ilmu yg huraira bawa mati bersama nya…. berkata pula si ibnu abbas, “jika aku perkatakan kebenaran siapa… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

As explained earlier, Goh and zunnun (called DIRTY OLD MAN zunnun pukimak) are one and the same bugger.

Sibuk Googling for info that he uses to blog in here. Yet tried to ridicule people Googling. But that’s the nature of DAP bastards anywhere, everywhere.

Baling batu, tarik tangan. But among themselves, they throw shit. And don’t tarik tangan. As a result, Ronnie Liu is not much heard anymore these days. Banished to Raub or somewhere in Pahang.

zunnun
Member
zunnun

ronnie liu lagi hebat dari iblis yg kao kendong saban hari dgn pejenamaan ‘melayu2 islam’ yg asyik sundal menyundal ‘melayu2’ dan kesesatan islam yg kao arak merata2 ke budak pamper ooi?

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau tuduh saja ler, kau jenis komunis yang masih tak mahu pindah ke selatan Thailand macam ramai yang dah buat.

Asyik subversif, menghasut kaum Melayu dan agama Islam si DIRTY DAP OLD MAN ini, tapi aku yakin PDRM mengawasi kamu, bila sudah cukup bukti menghasut, kamu akan diheret ke balai, di remand beberapa hari makan nasi bungkus pagi petang siang malam di balai sebelum diheret ke mahkamah dan di tohmah.

Goh
Guest
Goh

Nothing personal..jagn terlalu emo

Aku musuh kepada org islam yg x mengamalkan islam yg sebenar….

islam yg memaki hamun sana sini,menyelar org itu org ini ,mencarut marut tiap hari tampa jemu..

Islam begini yg merosakkan nama agama islam allah

Anonymous
Guest
Anonymous

KEPALA BAPAK KAU.

It’s none of your damn business to make a value judgment on amalan Islam. Bukan kepala bapak kau punya business.

Kamu orang tak maki hamun? DAP tak bergaduh sama sendiri? Hingga Ronnie Liu sekarang senyap?

PUKIMAK KAU mengata Islam begini yg merosakkan nama agama islam.

Nama agama kau Confucianism, Taoism dan Buddhism tak rosak akibat orang mcm kau? Ramai yang dah lari ke Evangelical Christianity.

anonymous
Member
anonymous

Kling mabok todi syook sendiri..sendiri perasan…tak de yg nak layan kling mabok todi kuat merapu..

Kikikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Pariah ini cakap yang sama dah beberapa kali. Kesian dia, lepasan SJK, otak kecik, tak luas campuran, pandangan singkat, pulak nya kuat melancap, kulit kontol dah berburas, tanda nak kena VD sakit jantina yang selalu tergaru garu kontol nya.

Awasi dia, mesti selalu garu kontol nya. Marah, nak tunjuk orang pun malu sebab kontol nya selalu di garu.

anonymous
Guest
anonymous

bersatu umat islam jnagn berpecah
iblis n ejennya suka jika umat islam berpuak
tampok kuasa jadi lemah
apa guna ada kuasa jika bersiasah macam kapir

zunnun
Member
zunnun

bersatu umat islam? Islm yg mana?

klu asyik memuki bersyahadah kpd muhammad yg dah lulur, selama nya, syirik belaka…

cuba2 kurangkan kundaln, syahadahh kpd kenabian muhammad, dari sifat lalu menyentuh zat ketuhanab nya…

baru kebenaran islam nyata…

jgn asyik melacurkan islam dgn kesundalan sj, pelacur pun tahu malu utk mengaku pelacuran mereka?

Anonymous
Guest
Anonymous

DIRTY OLD MAN zunnun pukimak asked because he got confused with Confucianism, Taoism and Buddhism his ancestors brought to him.

Kesundalan puak DOM zunnun pukimak nyata bila disuruh pilih antara Confucianism, Taoism dan Buddhism. Bingung dia, tak tahu mana satu yang betul, mana satu nak ikut.

Tapi emak bapak nya kata jangan pilih, kau belajar dan ikut semua nya. Kau nak lacurkan yang mana satu kemudian hari, kau punya pasal. Maka di lacurkan nya tiga2 itu.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Yusop Rawther mamak ganja mesti kecewa tak dapat disoalsiasat SPRM guna poligraf dia gay atau tak. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Sakit gila kuasa dalam Bersatu tak ada ubat. Kahkahkah!

zunnun
Member
zunnun

bersatu si Moo atau bersatu si mahathir, kedua nya ada penyakit kronik, mereka merasakan mereka ketua dlm segala2 nya baik di pn mau pun di ph.

di pn, najib dan zahid sedang brusaha mengasak si Moo utk di bebaskan dan si Moo pula meminta peniktirafan dan lebihan kerusi….

di ph sabitu juga, si keldai2 mahathir melalak utk mendapat pengiktirafan memimpin pula…

golongan ‘melayu2’ apa jenis mereka selain golongan ‘islam’ penjenamaan si hadi awang aka kaki temberang kerap mimpi ‘rasullulah; nya bersetubuh dgn ‘melayu2’ penyamun omNO membentuk muaFUCKat…

tak habis2 persetubuhan kontrak antara mereka berdua…

Anonymous
Guest
Anonymous

Untuk pengenalan di blog pos ini, zunnun ini dulu di kenali sebagai zunnun the lanun. Tapi selepas kata2 kotor FUCK dia dsb nya, dan asyik menghasut kaum Melayu dan agama Islam, dia di gelar zunnun pukimak.

Gelaran terakhir dia ia lah: DIRTY OLD MAN zunnun pukimak.

zunnun
Member
zunnun

si budak dgn pamper sana sini merata2 ke? asyik belajar islam dari google ngape? kenabian muhammad jolok pedang jolok puki bini pengakuan nya…. tuhan di barat lain dgn tuhan di timur ke? terencak akal budak ni atau mungkin ostad2 wal retard pAS juga sama aliran pengetahuan mereka, dok asyik menjual ‘tahu’ sa” ini je ke? atau se aliran dgn ‘melayu2’ omNO yg asyik samun menyamun kesukaan mereka…. atau ‘melayu2’ assmin, semburit di nafikan kan tapi si haziq mengaku perkara sebenar nya… atau ‘melayu2 terencak akal “bersatu” sana sini baik di pn mau pun di ph, mabuk utk berkuasa… ‘melayu2 islam’,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Many Americans wonder what stupid remarks Donald Trump would next say. Many in here also wonder what stupid comment DIRTY OLD MAN zunnun pukimak would next put out in this blog.

Bukan Melayu bukan Islam zunnun pukimak ini 2 kali sebut “terencak” akal. Nyata lah dia jenis yang menyundalkan Confucianism, Taoism dan Buddhism.

Dia tak kisah jika Confucianism, Taoism dan Buddhism yang dianuti nya sah atau tidak. Jenis gullible, apa saja yang FOC, di sebat nya. Kot ada berderet agama yang dikautnya. Asalkan FOC, sebat lah. Terakhir gamak nya ialah Evangelical Christianity.

Goh
Guest
Goh

Gaya bahasa budak je lagi kau ni…nk jadi pejuang isle tapi mencarut marut jadi mainan harian.

Tu la org ckp jgn ikut prgai duta timur tengah bertaraf menteri.

Maki memaki ,kafir mengkafir mmg lauk harian diorg.

Anonymous
Guest
Anonymous

KEPALA BAPAK KAU, kata Najib.

Kau pakai nama Cina, nak mengata orang Melayu Bahasa Melayu kurang baik. Jenis DAP yang mencaci sesama sendiri, bergaduh, ada yang kena “buang negeri” – Ronnie Liu ke Pahang.

anonymous
Member
anonymous

Zunnun sudah berjaya buat kepala kling mabok todi berasap…merapuu siang mlm..dapat todi terus menyalak.

Kikikikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu pariah coba sokong nama yang satu lagi kamu guna.

Damn cheapskate this bastard ingat orang tak tau dia guna banyak nama di sini.

anonymous
Member
anonymous

Kling mabokvtodi meraung kena sesah dgn zunnun…tak terlawan hingga merapuu..

Kikikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak keturunan yang menganut Confucianism, kemudian, Taoism, kemudian, Buddhism, kemudian Evangelical Christianity.

Dia DAP, musuh tradisi PAS. Tapi kerana dia juga caci kaum Melayu dan agama Islam, maka dia musuh semua Melayu dan penganut Islam lah.

Perlu dibalun, dibantai dan ditibai disini bila2 ada masa lapang.

zunnun
Member
zunnun

budak nih, kaki jilat puki atau kuat memuki sana sini dgn pengakuan ‘melayu2 islam’ yg mana ‘melayu2’ maka islam semua mereka

pelacur2 mengangkang puki pun ada sifat malu mereka tak cerita pun berapa hebat puki2 mereka pun, yg asyik mengaku mengaku ‘melayu2 islam’ dah sah ke islam kamu semua…

cuna kurang2kan kesundalan yg ada, tak boleh ke mengaku, ‘melayu2 muslim’ sj….

lagi sundal, google beritahu, kenabian muhammad bin aminah jolok pedang sana sini dan jolok puki bini2 juga ke?

cuba2 fahami perbezaan muhammad bin aminah dgn sifat kenabian serta sifat kerasulan nya….

Anonymous
Guest
Anonymous

DIRTY OLD MAN zunnun pukimak lacurkan lub.ng belakang nya tapi Bang Ali tak minat. Maka di lacur nya puki emak nya, di pujuk nya emak nya selalu ke backlanes Chow Kit Road, KL.

Malang nya, no takers. Sebab emak nya dah terkenal selalu dengan Bang Ali. Kesian emak nya, terhegeh hegeh ke sana sini tapi takda yang mahu rapat dengan nya.

DIRTY OLD MAN zunnun pukimak pulak tak boleh tolong. Sebab tak habis2 nak baca buku2 lapuk Confucianism, Taoism dan Buddhism yang emak bapak dia baling sana sini di rumah nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Biar Bersatu berpisah dua…langsung takde manfaat untuk rakyat kecuali kuat berpolitik sje…

Anonymous
Guest
Anonymous

Budin kata, “yang sudah menjadi bekas (Ketua) dan tidak berstatus anggota rasmi pun masih mahu menjadi ketua serta ingin dirinya diangkat sebagai calon Perdana Menteri sekali lagi.”

Biar pihak yang tertentu menentukan, Budin, dan akhirnya, rakyat – pengundi – yang menentukan nya.

Demokrasi membenarkan siapa saja menjadi calon. Diterima atau tidak, mari kita lihat.

zunnun
Member
zunnun

tapi democracy dok main tebuk atap sana sini ngape pula?

democracy tapi parlimen di jadikan stor ngape?

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak, kau bodoh, tak sedar demokrasi tebuk lub.ang bont.t kamu.

Cobalah kamu rasa lobang belakang kamu mangkin luas ke tak

zunnun
Member
zunnun

mcm muhammad jolok pedang jolok puki yg kao perkatakan kenabian muhammad juga ke?

sundal apa yg kao tahu dan bawa merata2 nih?

hadi awang menyundal dgn mengaku krap mimpi ‘rasullulah’ nya…

yg si Moo sebaik sj jadi pm, lalu ke kubur memuja bangkai kedua ibu bapa nya…

najib rasa bangga dapat masuk ke makan muhammad bin aminah yg dia di asuh, itu Kenabian dan Kerasulan Muhammad sebenar nya…

cuba2 kurangkan kesundalan yg ada…

jika kao orang tak menjilat puki, kao orang asyik memuki sana sini aje ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

Hah, marah si DIRTY OLD MAN zunnun pukimak nih.

Maka otak kecil nya tak tahu lain daripada “sundal” yang mesti ada di setiap komen nya.

Lepasan SJK, mana boleh tahu lebih dari itu.

ken
Guest
ken

Tidaklah menjadi isu jika Anwar atau Tun atau mana-mana MP mahu jadi PM. Sokongan MP yang penting. Yang pasti calon PM harus mendapat sekurang-kurangnya 112 MP yang beri sokongan kepada calon yang mereka rasa layak. Jika tidak, ia hanya sekadar mimpi.

Dalam keadaan sekarang apakah Anwar, Tun atau TSMY yang “command the majority”? Ini yang harus PH Plus fikirkan.

Zack
Guest
Zack

Masalah TM hanya jaga kroni diatas dan tak peduli rakyat di bawah… PH Dah byk bertolak ansur sampai TM letak jawatan tak bincang dgn PH… TM dah gagal… ramai melayu marah…. susunan kabimet tun macam nak hancurkan PH…. tun hanya nak jaruhkan Najib saja… jika ingin menaikkan maruah TM, dia kena bagi support pd Anwar sebab Anwar belum teruji kepimpinannya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Itu pendapat kamu. Tak ramai yang setuju.

Najib tak boleh dibenarkan naik lagi. Pengsonglap wang rakyat berbillion. Perlu dibicarakan dan dipenjara.

anonymous
Member
anonymous

Kat mana salahnye pendapat dia wahai kling mabok todi?….dapat todi jer terus menyalak merapu meracau…

Lepas tu syook dan perasan sendiri..

Kling mabok todi ni diupah untuk meracau dlm blog budin…tak de hujjah pon..

Anonymous
Guest
Anonymous

Bodoh bangang tak tahu atau tak sedar bahawa dia yang tak ada hujjah.

Ada terfikir tak guna melayan komen2 pariah seperti ini. Tapi aku suka membalun, menibai dan membantai nya, membodohkan dia, menunjukkan pempbaca dia otak kecik, perlu di caci, di persendakan, di ketawakan dari masa ke masa.

Pahal pun, aku memang cari my morning source of fun and entertainment. I got a lot on and out of the bugger.

anonymous
Member
anonymous

Madey kan dah dapat 114 kerusi…kerusi plastik..

Kikikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Little amuses the nuisance, what more the fool.

The fool mungkin tak faham betapa memalukan kata2 di atas.

Tapi lantak lah dia. komen itu ditujukan kpd pembaca2 lain.