APAKAH TULISAN DR. MAZLEE SUATU PETUNJUK AWAL JIKA TUN M JADI PM, JANJI SERAH KUASA KEPADA ANWAR BAKAL DIMUNGKIRI SEKALI LAGI?

Membaca dan meneliti tulisan bekas Menteri Pendidikan, Dr. Mazlee Malek bertajuk “Galah Sejengkal Tun Dr. Mahathir”, sekurang-kurangnya dua persoalan timbul daripadanya.

Pertama, sementara beliau mengatakan jawatan Perdana Menteri ke-9 tidak seharusnya dijadikan hak mutlak untuk Anwar Ibrahim, kenapakah beliau seolah-olah mahu menjadikan jawatan tersebut dimutlakkan pula kepada Tun Mahathir Mohamad?

Apakah istimewanya Tun Mahathir yang hanya ada 5 kerusi bersamanya sehingga perlu menobatkannya sebanyak tiga kali sebagai Perdana Menteri dan apakah hanya bekas Perdana Menteri itu saja yang mampu menarik tambahan 5 lagi kerusi lagi untuk menjadikan jumlah 107 yang dimiliki PH sekarang sebagaimana yang diumumkan Anwar dapat ditingkatkan kepada angka 112 bagi “mencapai buah-buah ranum di puncak”?

Dengan gambaran yang diberinya bahawa galah sejengkal Tun Mahathir lebih lebih penting daripada galah sedepa yang sedang dimiliki Anwar untuk PH kembali semula menjadi kerajaan, adalah jelas Dr. Mazlee terlalu ingin memuliakan Pengerusi Bersatu yang telah diumumkan keahlian partinya terpecat oleh Muhyiddin Yassin, Presiden Bersatu, baru-baru ini.

Sepatutnya Dr. Mazlee sedar, jika pun angka yang sedikit mahu dimuliakan, beliau tidak patut meremehkan orang lain yang mempunyai angka yang lebih besar.

Apatah lagi, selain dalam amalan demokrasi, banyak sisi lain dalam kehidupan juga, walau bukan suatu kewajipan, turut memfaktorkan angka yang banyak lebih wajar dihormati dan diberikan kedudukan tinggi berbanding angka yang sedikit.

Kedua, Dr. Mazlee juga menyebut, selain berpotensi menggenapkan angka 107 menjadi 112, Tun Mahathir juga, jika menjadi Perdana Menteri semula, didakwanya mampu mencapai jumlah angka yang lebih menakjubkan iaitu sehingga 148 iaitu majoriti dua pertiga bagi PH.

Tulis Dr Mazlee seterusnya – “Analoginya mudah. Galah Dato’ Seri Anwar Ibrahim hanya mampu mencapai 92 atau lebih sedikit tetapi tidak mampu melepasi 112, sebaliknya sekiranya disambung dengan galah sejengkal Tun Dr Mahathir, maka angka 112 boleh dilepas. Bahkan 130 atau lebih sedikit pun boleh dijangkau.

“Tun Dr Mahathir boleh ‘ramp-it’ sehingga 148 jika betul rundingan dan percaturannya. Dengan menambah galah sejengkal Tun Dr Mahathir dengan galah Dato’ Seri Anwar Ibrahim, maka buah-buah yang banyak di bahagian atas pokok boleh dikait dengan mudah.

“Apabila angka 112 ini telah dicapai, galah sejengkal ini akan digunakan lagi untuk membawa angka ini kepada 130. Analoginya mudah, galah 112 ini akan berupaya menggoncangkan pohon-pohon ‘buah 18’ yang lain walaupun tinggi.

“Dan apabila angka telah mencapai 130, pohon-pohon berbuah 17 (asalnya 21) pun akan turut rapuh untuk dipetik oleh galah sejengkal. Ianya bagus jika mahukan sebuah kerajaan yang stabil dengan bilangan ahli parlimen mencapai 148 sekurang-kurangnya.”

Dalam konteks ini, tiga soalan mudah buat Dr Mazlee – pertama, kenapa sepanjang 22 bulan menjadi Perdana Menteri bersama PH sebelum ini, Tun Mahathir tidak pernah mampu mencapai angka 148 bagi menjadikan kerajaan yang dipimpinnya ada kekuatan dua pertiga?

Kenapa baru sekarang imaginasi angka 148 itu ditimbulkan?

Kalau 22 bulan tidak mampu, apakah dengan hanya janji untuk menjadi Perdana Menteri sekali lagi bagi tempoh enam bulan sebelum menyerahkan kuasa kepada Anwar, Tun Mahathir benar-benar berupaya menarik sehingga angka 148 itu?

Yang kedua, harus difahami kekuatan pembangkang, khususnya PH sekarang ini adalah simbol keupayaan Anwar menggerakkan perjuangan reformasinya sejak lebih 20 tahun lalu.

Anwar hampir berjaya mengalahkan BN pada pilihanraya 2013 dengan kemampuan pertama kali merampas keunggulan undi popular sebanyak 52 peratus, tetapi tidak dapat beraksi pada PRU14 kerana berada di penjara.

Meski di penjara di mana beliau terus memainkan peranan dengan mengeluarkan pelbagai kenyataan serta saranan secara aktif, kekuatan PH tidak pernah berkurang sepanjang ketiadaannya secara nyata.

Memang Tun Mahathir yang mengetuai PH mencapai kejayaan pada PRU14, tetapi sebahagian kecemerlangan pada pilihanraya itu adalah kerana asas yang telah bertapak kukuh yang disediakan oleh Anwar dan kerana namanya juga disebut sebagai pengganti Perdana Menteri seterusnya.

Maka, dengan rentetan itu, di mana logiknya untuk mengatakan Anwar tidak mampu menggenapkan jumlah 107 menjadi 112 atau lebih tinggi daripada itu, sebaliknya hanya Tun Mahathir saja mampu melakukannya?

Yang ketiga, jika benar Tun Mahathir ada keupayaan menarik sehingga 148, siapakah mereka itu?

Adakah antara mereka yang bakal melompat itu terdiri daripada kalangan 18 Ahli Parlimen Pas, 11 kumpulan Azmin Ali, geng dalam Bersatu pro Muhyiddin yang termasuk daripadanya pelompat-pelompat katak yang diketuai Hamzah Zainuddin dan UMNO yang anti Anwar?

Kalau mereka itu yang sebelum ini telah terbukti sebagai pengkhianat dan diketahui anti kepada Anwar, apakah dengan membawa semua mereka ke dalam PH dapat menjadikan proses peralihan kuasa kepada Presiden PKR dapat berlangsung dengan aman di sebalik alasan menguatkan kerajaan yang didendangkan?

Atau tujuan menarik semula mereka itu memang untuk menghalang sekali lagi Anwar daripada menjadi Perdana Menteri serta dengan demikian, Tun Mahathir dapat mencapai cita-cita asalnya untuk berkuasa sehingga habis penggal?

Apa pun, terima kasih kepada Dr. Maslee kerana niat terselindung di sebalik tulisannya terlalu amat mudah untuk difahami dan Anwar tentunya tidak akan menjerumuskan dirinya terjebak dalam lubang yang sama untuk kali yang ketiga. (Shahbudindotcom 13/06/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 13 June 2020 — 6:46 pm
Subscribe
Notify of
guest
83 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 June 2020 5:11 pm

TINDAKAN TONG M LETAK JAWATAN ADALAH BERMARUAH…..BIAR PHD4PIG LEBIH KUCAR KACIR TERIMA DR MANDELIAR…….. Kim Quek: Looking At Things Through Coloured Lenses……. Kim Quek should stop claiming the moral high ground because DAP and Pakatan Harapan stink to high heaven. We are beginning to see worms crawling out of the can. And as we go along even more cans are going to be opened and more worms are going to crawl out. By GE15 many DAP and Pakatan Harapan people are going to be busy in court fighting corruption charges. In his Malaysiakini article titled “The acquittal of Musa Aman… Read more »

Awang Selamat
Awang Selamat
14 June 2020 4:26 pm

Buktikan galah Tun M boleh kait buah yang 18 tersebut jangan cerita sahaja dan minta dinobat serta merta sebagai calaon PM 8.Majoriti 2/3 sangat berbahaya untuk Tun M dan dari rekod yg lepas lepas …banyak pindaan perlembagaan telah dibuat sesuka hati pada waktu itu bila majoriti 2/3 di dalam tangan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 June 2020 12:23 pm

BANI YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG HANYA PANDAI TABUR FITNAH DAN TOHMAHAN SERTA MENGHASUT……… Kerajaan tidak terlibat pelan menyelamat syarikat penerbangan seperti yang difitnahkan……… Kerajaan tidak terlibat dalam pelan menyelamatkan syarikat penerbangan walaupun terjejas teruk oleh pandemik Covid-19 berikutan perniagaan mereka dijalankan secara komersial, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz. “Kementerian Kewangan (MoF) tidak terlibat dalam mana-mana pelan menyelamat untuk membantu syarikat penerbangan, tetapi kami akan membantu industri (penerbangan),” katanya selepas mengadakan lawatan kerja ke ibu pejabat Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di sini, hari ini. Zafrul berkata Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd tidak mendengar apa-apa berita mengenai suntikan modal sebanyak… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
14 June 2020 9:28 am

Why Muhyiddin TOOK Bersatu out of PH? Why Muhyiddin GRABBED POWER, ABUSED them by rewarding those MPs positions in the government and GLCs, and reflecting CORRUPTION sick to the core? Why all those videos leaked trying to picture Muhyiddin MADE CORRECT DECISION AT THAT TIME? Why Muhyiddin made U-turns and started “ACTING TO FREE” thieves and pillagers one by one? Why all of the sudden is Muhyiddin thinking of PRU15? Has he been pressured by the THIEVES? Has he sensed that there are many in PN wanting to JUMP ship after feeling the heat? Personally I beleive his approach is… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
14 June 2020 9:00 am

Warisan denies rumours it is leaving Pakatan, says sec-gen

I am convinced WARISAN would finally leave PH if PKR insists Anwar is the candidate PM. It was very clear that WARISAN, AMANAH and DAP plus leftover of BERSATU had agreed that TDM as PM9. Do not forget they are silent Perikatan MPs who are waiting to leave Muhyiddin and jump ship if TDM is PM9.

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 9:06 am
Reply to  Wau Bule

Pak Sheikh is an ex-convict. Imprisoned twice for sodomy. An ex-convict cannot be PM. Period.

antisodom
antisodom
15 June 2020 7:31 am
Reply to  Anonymous

1. Power abuse &
2. sodomy

Wau Bule
Wau Bule
14 June 2020 8:30 am

Anwar can never smell PM9 leather seat even if TDM supports his nomination. The majority of the rakyat do not accept tainted Anwar as a leader of the Malays and Muslims. MAYBE PKR MALAYS AND MUSLIMS CAN ACCEPT HIM…so be it.

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 8:50 am
Reply to  Wau Bule

Pak Sheikh Nuwar is a depan belakang fellow, depan boleh belakang pun boleh. But Islam does not allow main belakang and Islam is the religion of the country, said so clearly under Article 3 of the Constitution.

So, he never be accepted.

Kakirembat
Kakirembat
14 June 2020 8:06 am

Tak habis2 lg cerita pasal tun. Ini zaman modern. Anak muda sekarang sdh bijak, minda terbuka. bukan spt anak muda zaman 70-80an. Kalaulah zaman 90an teknologinya spt zmn sekarang….

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 8:52 am
Reply to  Kakirembat

So?

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 6:48 am

Bodoh nya Bani Melayu ini ia lah: dia fikir orang lain tak ada baca apa yang dia copy paste ke sini. Dia otak kecik – tak sampai 130 gm, purata berat otak orang biasa.

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 6:23 am

Bani Melayu ini bukan keturunan Melayu yang bijak.

Blogs adalah tempat mengeluarkan pendapat, berdiskusi, bukan untuk copy paste.

Jenis ini lah yang membikin kaum Melayu nampak mundur, tak reti pun apa fungsi blogs.

Bani melayu
Bani melayu
14 June 2020 2:20 am

Astro awani Dua orang atasan 1MDB letak jawatan 11 Jul 2015 Dua pengarah 1MDB meletak jawatan sebagai langkah protes selepas mengetahui dana berni;lai AS$700 juta (RM2.6 bilion) untuk projek kerjasama dengan PetroSaudi dipindahkan ke syarikat lain pada 2009. Maklumat itu, lapor The Star , diperoleh daripada penyiasat yang meneliti dakwaan salah laku terhadap dana 1MDB. Laporan itu juga menyebut Tan Sri Mohd Bakke Salleh dan Tan Sri Azlan Mohd Zainol membuat keputusan meletak jawatan kerana marah apabila tuntutan mereka supaya wang berkenaan diserah semula, diabaikan. “Ahli lembaga pengarah tidak berpuas hati apabila perjanjian ditandatangani tanpa banyak pertimbangan dan AS$700 bilion… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
14 June 2020 2:10 am

BERITA HARIAN Letak jawatan, tidak setuju pengurusan SRC – Ismee ISNIN, 10 JUN 2019 @ 5:33 PM Bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Tan Sri Ismee Ismail. – Foto BERNAMA KUALA LUMPUR: Bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Tan Sri Ismee Ismail, memberitahu Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, beliau meletakkan jawatan dalam SRC International Sdn Bhd kerana tidak bersetuju dengan pengurusan akaun dan kewangan syarikat itu. Ismee, 54, yang dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah SRC dalam kapasiti sebagai Lembaga Pengarah 1MDB, mendedahkan perkara itu pada perbicaraan kes SRC International yang dihadapi bekas Perdana Menteri, Datuk… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
14 June 2020 2:04 am

BERITA | MALAYSIA Najib arah saya pecat Gani Patail – Ali Hamsa Astro Awani | Diterbitkan pada November 19, 2019 18:29 +08 | Durasi: 1 minit, 31 saat Najib arah saya pecat Gani Patail – Ali Hamsa Ali berkata bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengarahkan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail (gambar) dipecat. – Gambar fail KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengarahkan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dipecat dan tidak dibenarkan membawa sebarang dokumen keluar… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
14 June 2020 2:02 am

BERITA | MALAYSIA Muhyiddin dipecat kerana persoal 1MDB – Ali Hamsa Bernama | Diterbitkan pada November 19, 2019 17:46 +08 | Durasi: 4 minit, 9 saat Muhyiddin dipecat kerana persoal 1MDB – Ali Hamsa Ali berkata Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar) dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri selepas beliau membangkitkan terlalu banyak soalan berkaitan dengan dana kekayaan berdaulat, 1Malaysia Development Berhad (1MDB). – Gambar fail KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu Tan Sri Muhyiddin Yassin dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri selepas beliau membangkitkan terlalu banyak soalan berkaitan dengan dana kekayaan berdaulat, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), pada tahun 2015.… Read more »

Irah
Irah
13 June 2020 11:02 pm

Mahathir datang menyembah PH @ Anwar setelah dia dan Mooo GAGAL dapatkan 1 juta tanda tangan dlm gerakan Deklarasi Rakyat. Dia GAGAL meraih sokongan rakyat.
Jika Deklarasi Rakyat nya itu berjaya, saya YAKIN amat2 YAKIN dia TIDAK AKAN joint PH

MAHATHIR bakal MENJAHANAMKAN LEGASInya.

LAWAN SAMPAI MENANG!!!

Along
Along
14 June 2020 1:08 am
Reply to  Irah

正版《奇蹟MU》戰盟聯賽
lu yangan tembelang lo

Along
Along
14 June 2020 1:11 am
Reply to  Along

限時開啟 四代翅膀,
utang itu hali,lu kasi langsai lo

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:03 pm

SINAR HARIAN Projek solar: Saya ditekan Najib, ‘mem’ dan Rizal, kata bekas menteri 6 Feb 2020 KES ROSMAH | Bekas menteri pendidikan, Mahdzir Khalid memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa beliau didesak meluluskan projek tenaga solar untuk sekolah-sekolah di Sarawak pada 2016. Tekanan itu didakwa datang dari perdana menteri ketika itu, Najib Razak, isterinya Rosmah Mansor dan pembantunya Rizal Mansor. Dalam kenyataan saksi yang dibacakan hari ini, Mahdzir berkata beliau didatangi Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin pada tahun 2015 dengan cadangan menggantikan sistem penjanaan elektrik yang digunakan oleh 369 sekolah di luar bandar Sarawak… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 9:49 pm

ZAMAN PH (Akauntan gagal yang tidak bertauliah):
Malaysia bankrap dengan hutang RM1 trilion bawah Najib. Kita kena pinjam bon Samurai, bon Panda, pinjam dari Asia Development Bank. Kita perlu cairkan aset untuk kukuhkan kewangan. Duit GST sudah dirompak Najib/BN. Kita perlu jarah RM104 bilion dari Petronas.

ZAMAN PN (CEO Bank):
Malaysia tak bankrap. Kita cukup dana dalam negara. Aset dalam negara dan rizab tempatan besar. Tak perlu pinjam dari luar negara. Kita tak perlu jarah Petronas.

Menteri Kewayangan PH dan rejim Gagalkrasi PH adalah penipu besar!

Goh
Goh
13 June 2020 9:59 pm
Reply to  Anonymous

Saya pilih rosmah mansor jadi akauntan…

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:07 pm
Reply to  Goh

BERITA » Mahkamah Saya terima arahan PM bukan Jho Low: Bekas pegawai khas Najib 19 Sep 2019 BERNAMA KUALA LUMPUR – Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, bekas pegawai khas Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini sekali lagi memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa beliau menerima arahan daripada perdana menteri dan bukan daripada ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho, atau Jho Low. Saksi pendakwaan kelapan itu berkata pertemuan antara Najib dan Jho Low diadakan di luar Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan selepas ahli perniagaan itu melarikan diri ke luar negara pada 2015, kedua-duanya berkomunikasi melalui media elektronik. Semasa lawatan rasmi Najib ke… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:10 pm
Reply to  Bani melayu

>> BERITA > MAHKAMAH > Saya diarah cincang dokumen sebelum PRU: Bekas pembantu Najib Saya diarah cincang dokumen sebelum PRU: Bekas pembantu Najib BERNAMA | | 19 September 2019 Najib -Foto Sinar Harian KUALA LUMPUR – Bekas pegawai khas kepada Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa beliau telah diarahkan untuk mencincang beberapa dokumen pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14). Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, 43, yang merupakan saksi pendakwaan kelapan berkata beliau berbuat demikian selepas menerima arahan daripada ketua staf pejabat Pejabat Perdana Menteri (PMO). Katanya, beliau menyimpan semua dokumen penting di apartmen sepupunya… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:13 pm
Reply to  Bani melayu

Najib beri Jho Low mandat atur operasi TIA ISNIN, 23 SEPTEMBER 2019 @ 11:35 PM Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi (kanan). – NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menurunkan mandat kepada Jho Low untuk merancang dan mengatur operasi Lembaga Pelaburan Terengganu Berhad (TIA), yang kemudian dikenali sebagai 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, berkata beliau yakin setiap arahan yang dilaksanakan sudah dipersetujui dan diluluskan oleh Najib (melalui mandat yang diberikan itu). Saksi pendakwaan kesembilan itu berkata, beliau melihat Jho Low sebagai… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:16 pm
Reply to  Bani melayu

Najib tidak puas hati kandungan laporan audit Murni Wan Omar NAJIB ketika hadir di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini. FOTO Asyraf Hamzah. BEKAS Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa tidak berpuas hati dengan isi kandungan Laporan Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan tidak membenarkan ia dicetak sebelum mendapat kebenarannya. Bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa pada 22 Februari 2016, beliau dipanggil untuk ke Pejabat Perdana Menteri (PMO) untuk bertemu Najib dan Tan Sri Ambrin Buang (Bekas Ketua Audit Negara). “Pada pertemuan itu, Najib memberitahu saya dan Ambrin bahawa tujuan beliau memanggil… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:17 pm
Reply to  Bani melayu

Kes Laporan Audit 1MDB: Ali Hamsa cadangkan salinan laporan audit 1MDB dicarikkan Fareez Azman, Astro Awani | Published November 20, 2019 15:10 +08 Prosiding kes Laporan Audit 1MDB diteruskan dengan saksi kelima, bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa tampil memberi keterangan. – Foto Astro AWANI/FAREEZ AZMAN Prosiding kes Laporan Audit 1MDB diteruskan dengan saksi kelima, bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa tampil memberi keterangan. – Foto Astro AWANI/FAREEZ AZMAN Kongsi Artikel Ini: KUALA LUMPUR: : Prosiding kes Laporan Audit 1MDB hari ini diteruskan dengan saksi keempat, bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa tampil memberikan… Read more »

Goh
Goh
13 June 2020 10:55 pm
Reply to  Goh

Besor² pangkat saksi² pendakwaraya kes bossssss kurrrrr dan rosmah binti mansor tu.bukan kaleng² saksi neh.semua gaji berpuloh puloh ribu tuuuuuu…

Macai dan anjing setia umno boleh terima ke hakikat ni??

Agaknya 7-8 org saksi yg pendakwaraya panggil dan soal tu berpakat ke ek?? Kot la depe dendam ke ape kepada rosmah binti mansor dan bosssssss kurrrrr

Goh
Goh
13 June 2020 10:59 pm
Reply to  Goh

Lebai yg ada mata power tu boleh tau kan….boleh tau betui atau salah dgn sekali pandang.

Tapi apa boleh buat lebai udah jadi ultra melayu lebih darp sayang kan agama….berbeza sekali lebai yg sekor ni daripada arwah tuan guru nik aziz

Awang hitam
Awang hitam
14 June 2020 7:15 am
Reply to  Goh

Diamlah goh tong.lu cinadapiG,lu ape tahu

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 10:05 pm
Reply to  Anonymous

BERITA Projek Solar: Mahdzir mengadu terima tekanan daripada Najib, kata Saksi BY MALAYSIADATELINE FEBRUARY 17, 2020 Tan Sri Dr Madinah Mohamad memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa bekas Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid ada mengadu kepada beliau mengenai tekanan yang diterima daripada Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung projek solar hibrid di Sarawak. Bekas Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pendidikan itu berkata Mahdzir antara lain mengadu kepada beliau bahawa Najib mengarahkannya (Mahdzir) secara lisan untuk melaksanakan projek solar hibrid dan bekas perdana menteri itu agak kecewa kerana pelaksanaan projek solar tersebut seperti dilengah-lengahkan. Saksi pendakwaan keenam perbicaraan kes rasuah isteri… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 11:02 pm
Reply to  Anonymous

SINAR HARIAN Projek solar: Saya ditekan Najib, ‘mem’ dan Rizal, kata bekas menteri 6 Feb 2020 KES ROSMAH | Bekas menteri pendidikan, Mahdzir Khalid memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa beliau didesak meluluskan projek tenaga solar untuk sekolah-sekolah di Sarawak pada 2016. Tekanan itu didakwa datang dari perdana menteri ketika itu, Najib Razak, isterinya Rosmah Mansor dan pembantunya Rizal Mansor. Dalam kenyataan saksi yang dibacakan hari ini, Mahdzir berkata beliau didatangi Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin pada tahun 2015 dengan cadangan menggantikan sistem penjanaan elektrik yang digunakan oleh 369 sekolah di luar bandar Sarawak… Read more »

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
13 June 2020 11:24 pm
Reply to  Anonymous

Tuan Budin menulis siapa yang lebih layak jadi PM DSAI atau Tun M. Tidak menghairankan penyokong Tun M mahu beliau menjadi PM semula, sebaliknya penyokong DSAI mahukan DSAI menjadi PM kerana kedudukannya mempunyai ahli parliman (PKR+DAP+AMANAH) jauh lebih ramai dari Bersatu. Andaian dari bekas Menteri Pendidikan tidak perlu dilayan. Lebih baik biarlah keadaan seperti sekarang berterusan sehingga PRU15. DSAI masih boleh berperanan walaupun agak terhad sebagai Ketua Pembangkang yang berkaliber disamping sokongan ahli-ahli parlimen yang masih setia dalam PH untuk menyelamatkan negara dari tangan pemimpin-pemimpin yang melompat ke dalam PN. Mereka mempunyai DNA UMNO, biarkan mereka pulang ke lubuk asal… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 6:31 am
Reply to  Anonymous

hutang RM1 trilion bawah Najib –

Bawah itu ada Mak Badak. Berapa banyak pengaruh Mak Badak di zaman laki nya hanya dia dan Tuhan saja yang tahu.

Berapa ramai yang di panggil menjumpai nya, enggeh saja, buat ikut kehendak nya.

Dia tidak di gelar Mak Badak dengan sewenang wenang nya sahaja. Badak kalau dah melulu, apa saja yang dirempuhnya rebah, parah.

Goh
Goh
13 June 2020 9:05 pm

Saya pilih rosmah binti mansor…sebab dia lagi berkuasa dari bosss kurrrrr

Jigit
Jigit
13 June 2020 8:49 pm

Tok Det kata Muhyiddin ibarat telur di hujung tanduk
Jika 6 MP UMNO dihukum penjara dia akan jatuh terduduk
Tapi kalau PH naik balik pun, kuali tetap berperang dengan senduk
Rakyat juga yang akhirnya susah, asalnya tegak kini bongkok tertunduk

Goh
Goh
13 June 2020 9:03 pm
Reply to  Jigit

6mp tambah sorang bekas AG,sorang peguambela …udah 8org ke penjara

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
13 June 2020 11:33 pm
Reply to  Goh

Mr Goh, masalahnya sistem perundangan negara kita. Kemungkinan selepas PRU15 belum pasti selesai. Amat menakutkan sekiranya PRU15 dimenangi oleh gerombolan mereka maka hanya Allah SWT yang menentukan nasib mereka.

Wau bulen
Wau bulen
13 June 2020 7:51 pm

Mungkin. Tapi kalau anwar bukan PM lagi baik dan rahmat bagi malaysia….period

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 11:32 pm
Reply to  Wau bulen

Si bahalol exGLC bodoh period ini dok grieving tak putus2 Madey lost all and now in no-man land.

Kena expel diparti sendiri, dianggap pariah oleh seteru Najib, Zahid, Moo dan geng PN dan dipandang suspicious oleh PH takut dikencing lagi bila merangkak balik mintak support PH.

Semua gara2 sifat munafik dan tiada maruah politik kpd PH dari awal lagi dan perabih 22 bulan kerja nak uturn PH.

Boleh cakap gebeng lagi dengan tinggal hanya 5 undi?

Lebih strategik PH tunggu PRU15 sahaja daripada mendokong biawak hidup lagi.

Wau bulen
Wau bulen
14 June 2020 1:58 am
Reply to  Anonymous

No one is grieving

Mengaku melayu bermaruah namun tindakan pengkhianatan, desertion, penyamunan, pertunggang agama adalah haram dalam islam apatah lagi perbuatan meliwat.

Tuduhlah TDM menyamun, rasuah tapi bodoh sangat melayu takut buat laporan polis konon polis, mahkamah dalam genggaman TDM. Konon ada aset berbilion….buktikan. 22 tahun + 22 bulan dah berlalu. PM5 dan PM6 orang lain..namun tak ada tindakan. Fitnahlah.. sendiri tanggong.

ken
ken
13 June 2020 7:50 pm

TUN ATAU ANWAR: BUKAN SALAH DR MASZLEE Anwar harus terima hakikat bahawa sekarang Tun yang mendapat sokongan MP2 Warisan, sebahagian GPS, sebahagian Bersatu, malah ada MP2 Umno dan Bebas pun. MP DAP dan Amanah pun mahu Tun menjadi PM. Tun sebagai PM dan Anwar sebagai TPM. INI YANG TERCAPAI DALAM MESYUARAT PH PLUS MINGGU LEPAS. Malah dalam kalangan MP PKR pun ramai yang mahukan Tun meniadi PM buat masa sekarang. Anwar pula dicadangkan sebagai TPM. Jadi nampaknya Tun juga yang mendapat lebih sokongan. Ini sudah melebihi angka 112. Habis bagaimana Anwar boleh diangkat menjadi PM sekarang? Sukar juga. Biarlah Anwar… Read more »

Syetan
Syetan
13 June 2020 10:20 pm
Reply to  ken

Dan utk dikencing buat ke3 kalinya….huhu

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
14 June 2020 7:14 pm
Reply to  ken

It looks like MPs are no longer up to their voters’ wishes. Mereka mewaluhi (Istilah Banjar) pengundi semasa kempen PRU14, apabila menang sewenang-wenangnya melompat menyokong ketua mana-mana parti yang dapat memberikan habuan. Rakyat hanya mampu memerhati.

justice4all
justice4all
13 June 2020 6:51 pm

Very sorry! No more vote for PH if the same person is nominated as PM.

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 8:56 am
Reply to  justice4all

No wally, just one vote, maybe a few thousand more, no matter.

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 6:01 pm

Berita nasional Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyifatkan isu Tabung Haji (TH) digunakan sebagai agenda tersirat pihak tertentu untuk menjatuhkan imej Islam. Perkara tersebut dinyatakannya pada sesi dialog bersama warga Malaysia di sebuah hotel di London kelmarin, lapor Harakahdaily. “Mereka hentam Tabung Haji melalui media, bukan melalui mahkamah. Media menjadi hakim, ini tak betul, salah! Apa membimbangkan kita, digunakan isu ini untuk merendahkan imej Islam. “Itu agenda itu ada. Ini kita kena sedar. Padahal pihak lain banyak juga buat salah. Tapi dibesarkan di media, agenda yang tersirat ialah untuk menjatuhkan imej Islam,” katanya. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Mujahid… Read more »

Sheraton
Sheraton
13 June 2020 5:58 pm

Perjuangan Anwar untuk PH.
Perjuangan Mahathir hanya untuk BERSATU.

Semasa Mahathir PM, hanya UMNO dan PAS sahaja yang bertemu Mahathir di pejabat atau di rumah.

Setelah di pecat.. Parti mana pulak yang datang jumpa Mahathir di rumah?

Anonymous
Anonymous
14 June 2020 8:59 am
Reply to  Sheraton

Kamu sorang ajer yang kata Perjuangan Mahathir hanya untuk BERSATU. Ok lah, kasi lagi beberapa ribu. Tapi the overwhelming majority kata kau cakap tak betul.

Sheraton
Sheraton
13 June 2020 5:54 pm

Sedutan artikel yang menarik untuk di beri perhatian… Oleh Dr Mazlan Ali “PKR berbeza dengan Amanah dan DAP. PKR parti yang sudah lama bertapak dalam politik dan mereka telah mempunyai suatu falsafah yang cukup kuat tentang perjuangan dan keperluan untuk merealisasikan suatu reformasi yang menyeluruh. Dengan sebab itu, PKR boleh bertahan jika terus kekal sebagai pembangkang. Saya fikir Anwar mempunyai kekuatan dan mampu untuk merealisasikan kehendaknya (enggan kompromi dengan Mahathir) berbanding Amanah dan DAP. Sedangkan Amanah sebuah parti muda dan tidak begitu kuat tapak politik asasnya. Justeru Amanah amat memerlukan suntikan tenaga untuk melonjakkan momentumnya iaitu dengan menjadi kerajaan. Hakikatnya… Read more »

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 5:45 pm

PAS, UMNO tetap tak mahu isytihar harta JUMAAT, 6 DISEMBER 2019 @ 9:14 PM Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang (tengah) bersama Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa (kanan) pada Perhimpunan Agung UMNO 2019 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini. Turut bersama Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah (kiri) dan perwakilan UMNO. – Foto BERNAMA KUALA LUMPUR: PAS dan UMNO sepakat berpendirian bahawa tiada keperluan untuk Ahli Parlimen pembangkang mengisytiharkan harta masing-masing, dengan alasan mereka tidak tertakluk kepada arahan itu dari segi undang-undang. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata setakat ini tiada peruntukan… Read more »

Syetan
Syetan
13 June 2020 10:23 pm
Reply to  Bani melayu

Lobai bewok….

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 5:39 pm

hadi berkata PAS “mempunyai kaca mata dan kaca teropong yang putih bersih sehingga dapat melihat semua warna yang sebenar tanpa tersilap”.

“PAS tidak boleh dikelirukan dengan kaca mata yang berwarna sehingga tidak kenal warna yang di luar atau warna yang diubah untuk mengelirukannya.

“PAS berpegang dengan konsep sejahat-jahat seorang Muslim yang beriman diterima taubatnya oleh Allah SWT, manakala sebaik-sebaik amalan orang yang tidak beriman akan ditolak juga pada hari kiamat nanti,” katanya.

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 5:37 pm

berkata PAS “mempunyai kaca mata dan kaca teropong yang putih bersih sehingga dapat melihat semua warna yang sebenar tanpa tersilap”.

“PAS tidak boleh dikelirukan dengan kaca mata yang berwarna sehingga tidak kenal warna yang di luar atau warna yang diubah untuk mengelirukannya.

“PAS berpegang dengan konsep sejahat-jahat seorang Muslim yang beriman diterima taubatnya oleh Allah SWT, manakala sebaik-sebaik amalan orang yang tidak beriman akan ditolak juga pada hari kiamat nanti,” katanya.

Jigit
Jigit
13 June 2020 6:00 pm
Reply to  Bani melayu

Ada2 saja lSi Hadi ni…. Macam2 istilah dia keluarkan macam fatwa juga….. tebuk atap la, sekarang dah kaca mata pula…. kaca mata yang james bond pakai ka Yeop…. boleh telus nampak bulu Mokhtar Senik
Kah kah kahhhhhh

Goh
Goh
13 June 2020 6:23 pm
Reply to  Jigit

sempurnanya manusia ni…setaraf malaikat lagaknya Si hadi.

Goh
Goh
13 June 2020 7:36 pm
Reply to  Goh

Hadi awang…marilah kita bersembahyang magrib dulu.

Hadi awang abis sembahyang nanti kita sama² doa supaya diri kita tidak menjadi takbur,riak,lupa diri,bercakap besar,sombong,bongkak seolah² cuma kita sahaja sempurna di muka bumi alla swt ini…aminnnnnn

Note:
sebaik² ciptaan allah yg tidak pernah dan tidak akan melakukan kesilapan dan kesalahan adalah nabi muhammad saw dan para malaikat.

anonymous
anonymous
13 June 2020 4:59 pm

pakat rebut kuasa sampai lubnag kubur
elok pru15
tengok sapa pulak ynag jadi jaguh

Selumbar
Selumbar
13 June 2020 4:38 pm

Dalam suasana sekarang, kedudukan Tun ini masih lagi sebagai pengerusi PPBM atau sebagai orang tidak ada parti…tiada siapa yang tahu kerana kes yang dibawa ke mahkamah belum dibicarakan. Sepatutnya Lim Guan Eng, Mohd Sabu kekal berprinsip mengutamakan Anwar diberi keistimewaan sebagai orang yang di mutlak kan sebagai perdana menteri selepas tumbang kerajaan pengkhianat Muhyiddin. Atau seronok dikhianati oleh Tun Mahathir lagi dan lagi…? Memang tidak layak Tun Mahathir membenarkan pencacai kurap mencalonkan diri nya sebagai perdana menteri lagi untuk Pakatan Harapan kerana beliau sudah diberi peluang menjawat jawatan tersebut. Hasil kerja Tun selama 22 bulan sudah diketahui dan dinilaikan sebagai… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 4:54 pm
Reply to  Selumbar

Mengharap tumbang, kamu, yer?

Carry on dreaming, it does not cost a sen.

Selumbar
Selumbar
13 June 2020 5:04 pm
Reply to  Anonymous

Kenapa jadi bacul, tak mahu bersidang dalam parlimen. Jadual pula berubah tak tentu hala. Lagak macam gagah sebenar nya pengecut….

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 5:52 pm
Reply to  Selumbar

Strateji, ler, Dol.

Tak faham politik ker?

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 5:50 pm
Reply to  Anonymous

Kalau nak tulis omputih, ejaan dan grammar biar betul bang.
Sen tu perkataan Melayu. Omputih ejaan dia cent. Dah berkali2 kau tulis salah, sbb tu aku tegur…..

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:19 pm
Reply to  Anonymous

Panggil aku bang, tapi nak coba mengajar aku. Bodoh betul kamu ni, Mat.

Otak kamu kecik sangat. Lulus apa dulu? SJK ker?

Kamu tak tahu pun bahwa dalam bahasa apa pun, bila kau sebut Ringgit dan sen, mesti sen.

Sejak Bank Negara gunakan sen, tak pakai cent lagi, bodoh.

Buang masa ajer menjawab kamu tapi kamu mesti di bodohkan, supaya pandai.

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:36 pm
Reply to  Anonymous

Mangkok hayun ni cikgu tegur dia melawan balik. Kurang ajar punya anak murid …. bagi penampar kang tercirit dalam seluar balik mengadu mak bapak.
Udah la bodoh. Diajar menulis dlm bahasa Inggeris yang betul, melawan cikgu pula…. binawe punya anak murid. Dari sekolah budak2 jahat Henry Gurney kut mangkok bengap ni…
Dah bodoh bahasa Inggeris masih cuba menegak benang basah. Bodoh tak boleh diajar ni….

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:42 pm
Reply to  Anonymous

Sakit hati yer? Kena belasah bukan sikit2.

Enjoy it, Mat.

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:40 pm
Reply to  Anonymous

Kesian kau kena belasah hingga jadi mcm tahi, sedih dan malu tak berperi.

Begitu besar kau malu, kalau samurai mesti harakiri, kalau ancient Roman General, mesti fall on your sword.

Alahai, Islam tak benarkan kau bunuh diri. Tapi kau boleh perlahan lahan merayap ke bawah tempurung, masuk, diam sana bersama katak puru.

Goh
Goh
13 June 2020 10:49 pm
Reply to  Anonymous

Yg 60-70 taun dah berakor pon tumbang…ini kan pulak yg melompat2 jer

Tanya hadi awang duta timur tengah tu…tumbamg ke idok?

Bijak benar mata puak lebai memilih dan tak kan silap kabonyer

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 4:36 pm

Najib mahu Sri Ram tarik diri kes pinda laporan 1MDB Oleh Ahmad Johari Mohd Ali [email protected] Share Tweet KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak memfailkan permohonan supaya Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram, menarik diri daripada mengendalikan pendakwaan kes pindaan Laporan Akhir Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sedang dihadapinya bersama bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy. Bekas Perdana Menteri itu memfailkan permohonan berkenaan, hari ini, dan ia disahkan oleh peguamnya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah. Muhammad Shafee berkata, permohonan itu turut disertakan dengan afidavit sokongan daripada Najib dan bekas Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi… Read more »

Goh
Goh
13 June 2020 4:43 pm
Reply to  Bani melayu

Nampak tak mainan Apenddi ??

Menimbulkan isu panas ketika bosss kurrrr udah nak kena demam panas.

Bani melayu umno cuba menunjukkan tan sri ram tidak layak mengendalikan pendakwaan dalam kes² beliau.

Bani melayu umno gigih berusaha mengingkirkan tan sri ram sejak bertahun dulu sebagai ketua pendakwaraya.

BANI MELAYU CUBA MEWUJUDKAN UNSUR SUBJUDIS TERJADAP TAN SRI RAM SEKIRANYA TAN SRI RAM TERUS MENERUS MENEKAN BOSSS KURRRRRR….

Harus di ingat 28julai adalah hari keputusan kes SRC…

Goh
Goh
13 June 2020 4:51 pm
Reply to  Goh

Pada pertimbangan bossss kurrrrrr sekiranya jika laporan appandi ali di mula di siasat ia akan mengambil masa yg panjang,di masa sama kredibiliti tan sri ram sudah pon terjejas.

Semestinya siasatan terhadap tan sri ram akan mempengaruhi keputusan hakim utk keputusan kes SRC pada 28julai ini nanti. Boss kurrr tentu berharap isu yg di wujudkan appandi akan turut mempengaruhi kes² beliau yg lain…

Aku dah boleh teka mainan si appandi ali tu sebab kes dia pon bakal menjerut dia nanti

Jigit
Jigit
13 June 2020 4:28 pm

Sebab itu aku cadangkan supaya diadakan “duel” di antara Tun dgn DSAI jika PH dapat merampas kembali kerajaan. Kalau tidak, sampai kiamat atau sampai mampos salah saorang dari mereka baru akan selesai perebutan ini. Ok…. jika dirasakan “duel” itu barbaric kerana boleh meragut nyawa, kita boleh adakan peraduan mengukur pelir antara Tun dgn DSAI. Pelir sapa lebih panjang dia yang jadi PM. Tamat cerita , khalas, no more gaduh2 , vseo zakonchino, Cuma yang aku risaukan, penyokong akan buat hal. Let say Pelir Tun didapati terlebih 3cm dari Pelir Nuar. Nanti penyokong Nuar akan pertikaikan pula…. pelir Nuat bengkok…. jika… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 4:59 pm
Reply to  Jigit

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah
Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Cadangan yg baik utk selesaikan conflict 2 ekor pendekar tu.

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 5:54 pm
Reply to  Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Ki ki kik..Kejora gelak sampai urat perut kejang
Kesah Nuat & Madey, pakat nak lawan terajang
Jigit cdng suroh ukoq peliaq siapa lbh panjang
Nmpaknya di dpn rkyat, depa tu kena telanjang
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:08 pm
Reply to  Anonymous

Bro jigit,

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Bulih mampoihh dgn gelagat depa tu dua ekoq
Smpai panjang batang peliaq, nak kena diukoq
Nuat mesti menang, klu kira siapa lbh bengkok
Tapi Tok Det la lbih hebat, klu dikira tebai takok
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:22 pm
Reply to  Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kejora ni tegelak, sampai ayaq mata mengaliaq
Nuat kata jwtn PM tu, patutnya dia punya giliaq
Tok Det kata Nuat buaih, seghopa kghebau liaq
Jigit pula soh ukoq, sapa lbih pnjang btg peliaq
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 6:29 pm
Reply to  Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jigit pun sampai dah tak tau apa lagi nk diucap
Nmpak sgt dlm PH, Nuat & Tok Det tak sepakat
Kejora nak cdg soh, depa dua tu, lwn melancap
Lps tu tengok..ayaq peliaq siapa yg lebih pekat
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Bani melayu
Bani melayu
13 June 2020 4:27 pm

PIAGAM MADINAH sedikit takzirah petang. Di malaysia keharmonian yang dipupuk sejak sekian lama dilihat semakin terhakis disebabkan peranan pihak tidak bertanggungjawab yang gemar memanipulasi pelbagai isu bagi kepentingan sendiri. Sekiranya tidak diberi perhatian, situasi itu boleh membawa bibit perpecahan yang bakal meruntuhkan benteng keharmonian dan perpaduan sekiranya di pemikiran rakyat persoalan yang berlegar dalam pemikiran umum sehari hari cuma berkisar terhadap ketenteraman awam, kestabilan masyarakat dan hubungan antara kaum. Jika melihat kembali lipatan sirah, Rasulullah SAW memberikan contoh mulia dengan menguatkuasakan sistem perlembagaan bagi mengatur perjalanan politik dan sosial masyarakat Madinah. Dokumen itu dinamakan Piagam Madinah mengandungi beberapa fasal yang… Read more »

ady
ady
13 June 2020 4:21 pm

sudah terbukti kali pertama..tidak mungkin berlaku lagi dan lagi lagi lagi

Irah
Irah
13 June 2020 3:31 pm

Saya pilih Anwar Ibrahim utk PM ke 9.

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 3:24 pm

Ejakulasi pramatang oleh kedua2 pendekar. Pendekar kote bengkok dgn imaginasi yg luar tabiee dan pendekar telor laboh terlucut kain dgn kite kecut mcm pisang salai.

Kahkahkah

Anonymous
Anonymous
13 June 2020 4:50 pm
Reply to  Anonymous

Kamu ada di situ ke masa itu berlaku? Kamu the other party ke? Ejakulasi dalam your rear receptacle ke?