MUHYIDDIN – PM PALING LEMAH, PENAKUT TAPI REALITINYA KUAT BERPOLITIK

Sempena 100 hari Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri pada 9 Jun lalu, ternampak begitu banyak puji-pujian dan sanjungan yang sengaja direka dikalungkan terhadapnya.

Terutama media arus perdana, pengampu dalam media sosial, pensyarah universiti dan tidak terkecuali pemimpin Pas, mereka dilihat bukan main gigih lagi memberi pujian kepada Muhyiddin.

Terlihat pujian dan sanjungan terhadap Muhyiddin ini melebihi apa yang pernah diterima oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini ketika mereka melepasi tempoh 100 hari memegang jawatan tersebut.

Tak tahulah, mungkin kerana kedudukan Muhyiddin yang tidak begitu stabil dan cara beliau menjadi Perdana Menteri pula tidak mengikut normal yang sepatutnya, bak kata Duta ke Timur Tengah bertaraf menteri – ikut tebuk atap – maka pujian dan sanjungan sebegitu rupa sengaja diolah untuk menenggelamkan ketidakstabilan yang ada.

Ada yang mengatakan dalam tempoh 100 hari ini Muhyiddin telah berjaya mengemudi negara dengan cemerlang, tidak berpolitik, hanya fokus kepada rakyat, layak diberikan markah A, rakyat lebih gembira dan bermacam-macam lagi kata-kata pujian yang tentunya mampu membuatkan songkok di kepalanya jadi lebih ketat daripada biasa.

Cuma yang agak sedikit musykil, tidak ternampak ada pemimpin UMNO turut ghairah memberi pujian kepada Muhyiddin berbanding rakan daripada Pas yang baru merasa nikmat jawatan dalam kerajaan.

Tetapi, jika kita jujur dan benar-benar melihat menggunakan kaca mata atau teropong yang putih bersih, bukan disaluti limpahan duniawi bertaraf menteri, benarkah Muhyiddin seorang Perdana Menteri yang boleh dikira berjaya dan layak diberi markah A?

Benarkah juga beliau seorang Perdana Menteri yang tidak berpolitik dalam tempoh 100 hari, sebaliknya hanya mengutamakan rakyat semata-mata?

Hakikat paling nyata ialah Muhyiddin belum teruji lagi kedudukannya kerana sejak menjadi Perdana Menteri, beliau bukan saja mengelak untuk mengadakan sidang Parlimen, malah tidak pernah sama sekali berdepan wartawan secara langsung.

Dengan itu, kita tidak tahu sama ada beliau benar-benar ada sokongan majoriti atau sebaliknya.

Lantaran tidak berani mengadakan sidang Parlimen, malah menangguhkan daripada 9 Mac kepada 18 Mei, kemudian menangguhkan sekali lagi kepada 13 Julai depan, itu pun belum dipastikan sama usul undi tidak percaya akan dibenar dibentang atau terus dihalang, tanggapan mudah ialah beliau masih tidak cukup sokongan di dalam Parlimen.

Jika benar sudah ada sokongan, kenapa mesti menangguh-nangguhkan sidang Parlimen?

Walaupun sudah 100 hari memegang kuasa, Muhyiddin juga satu-satunya Perdana Menteri yang tidak pernah berdepan secara langsung dengan wartawan.

Beliau hanya berani muncul melalui perutusan khas beberapa kali di depan kamera dan tanpa pertanyaan wartawan kemudiannya.

Walaupun Covid-19 mungkin merupakan alasan beliau tidak menghadiri pelbagai majlis yang dihadiri wartawan, tetapi tidak ada salahnya pun jika beliau bertemu media, misalnya setiap kali selepas menyampaikan perutusan khas, asalkan penjarakan sosial sentiasa dijaga.

Soalnya, kenapa setelah lebih 100 hari masih lagi tidak ada ruang untuk wartawan bertanya soalan secara langsung kepadanya?

Kalau ada sidang media, dapatlah kita menyaksikan sama ada beliau benar-benar petah dan mampu menjawab soalan wartawan, antaranya berkaitan kedudukan dirinya, kedudukan kerajaan yang diketuainya, serangan pembangkang, hubungan dengan UMNO dalam PN, bila PN akan didaftarkan, kewangan negara, program jangka panjang untuk rakyat pasca Covid-19 dan berbagai lagi.

Daripada situ, barulah kita boleh melihat sama ada Muhyiddin layak diberi markah A atau tidak?

Sekarang ini, bukan saja semua persoalan itu tergantung tanpa jawapan daripada mulut Muhyiddin sendiri, beliau juga tidak menampilkan sesuatu yang meyakinkan dan jelas untuk membawa negara ini ke arah mana dalam tahun-tahun mendatang selepas ini.

Asyik duduk di pejabat saja, kemudian balik ke rumah dan tidak mendedahkan perancangannya, maka kita semua jadi kabur mengenai hala tujunya sebagai ketua kerajaan.

Sebagaimana kita kabur mengenai sokongan yang ada di belakangnya, begitulah juga kita kabur sebenarnya tentang hala tujunya.

Benarkah beliau seorang yang menjaga kepentingan rakyat turut tidak diketahui dengan jelas kerana dengan banyak duduk di pejabat, yang terpapar hanyalah keghairahannya melantik Ahli-Ahli Parlimen mengetuai GLC, menyusun lantikan politik melibatkan pemimpin-pemimpin Bersatu serta menyingkirkan musuh-musuh politiknya, termasuk Tun Mahathir Mohamad yang merupakan pengasas parti itu.

Jadi, siapa kata dalam tempoh 100 hari ini Muhyiddin tidak berpolitik?

Memang beliau tidak banyak, malah hampir tidak ada bercakap tentang politik, tetapi semua tindakan dan kerjanya daripada pejabat lebih banyak melibatkan unsur-unsur politik dan mengukuhkan kedudukan berbanding kerja hakikinya sebagai Perdana Menteri di sebalik dalam masa yang sama berlagak suci dengan mengatakan rakyat muak dengan cerita-cerita politik.

Melalui kaca mana apa sehingga pemimpin Pas sanggup mengatakan rakyat kini lebih gembira di bawah kepimpinan Muhyiddin?

Siapa yang gembira – rakyat, pengampu dan penyokong Muhyiddin atau Pas kerana baru banyak diberi jawatan dalam GLC serta Senator?

Meskipun dengan bantuan kuasa sebagai Perdana Menteri yang ada dalam genggamannya, tindakan-tindakan politik Muhyidddin setakat ini menampakkan hasilnya lebih memihak kepadanya, tetapi persepsi umum, jika diperhatikan telah jatuh merudum lantaran kedudukan rakyat banyak dikebelakangkan, selain gambaran umum bahawa beliau adalah Perdana Menteri yang paling lemah dan penakut dalam sejarah negara.

Dalam banyak segi, Muhyiddin ternyata jauh lebih lemah serta penakut berbanding Tun Abdullah Badawi yang tidak mampu bertahan lama sebagai Perdana Menteri dan Najib Razak yang akhirnya berjaya dijatuhkan melalui PRU14, tetapi jauh lebih kuat menggunakan kedudukan dalam kerajaan untuk politik berbanding kedua-duanya. (Shahbudindotcom 12/06/2020)

Updated: 12 June 2020 — 10:55 am

92 Comments

Add a Comment
 1. DOK PERTAHAN UEC DAN SEKOLAH CINA TAK RASIS PULAK………

  DAP akui akan ada ramai lagi MP Pembangkang akan sertai PN…….

  DAP mendakwa, beberapa Ahli Parlimen dari blok pembangkang bakal “menyerah diri” kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam tempoh dua minggu ini.
  Liew Chin Tong Ketika mendedahkan perkara itu mendakwa, Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang berusaha untuk mengumpul sekurang-kurangnya 125 kerusi dalam tempoh itu bagi membolehkannya berjalan masuk ke Parlimen dengan selesa dan selamat.

  “Muhyiddin mahu memecahbelah Pakatan Harapan (PH) dan semua sekutunya. “Jika dia dapat meningkatkan majoritinya kepada 125 kerusi dalam tempoh dua minggu lagi, beliau boleh jalan berkepak masuk ke Parlimen pada 13 Julai, mengetahui kerusinya dijamin selamat.

  “Selepas itu, beliau boleh duduk selesa di kerusi kuasa buat satu tempoh, sebelum memulakan langkah autoritarian demi menghancurkan sebarang ancaman baharu ke atas pentadbirannya,” katanya yang dipetik roketkini.com sebagai berkata.

  Kata Pengerusi DAP Johor itu, UMNO, Barisan Nasional (BN) dan Pas mempunyai 60 kerusi terkumpul di Parlimen serta mampu mencetuskan pilihan raya mengejut jika menarik diri dari gabungan PN. Walau bagaimana mengikut perkembangan terkini PAS telah menyatakan tidak akan berlaku pertandingan 3 penjuru jika ada Pilihan Raya Mengejut. PAS, UMNO dan BERSATU akan menyelesaiakan masalah pengagihan kerusi dalam masa terdekat.

  PAS memberikan gambaran bagaimana PRU 2008 dahulu PAS dan DAP telah berpecah tetapi bila keputusan PRU tersubut memaksa untuk PAS, DAP dan PKR bersatu membentuk Pakatan Rakyat yang sebelum ini Barisan Alternatif berkubur akibat daripada DAP keluar.

  Suasana ini sama juga berlaku, Rakyat memaksa untuk PAS-UMNO bersama BERSATU memerintah Malaysia.

  “Satu lagi senario lebih hampir kepada situasi semasa, iaitu jika Muhyiddin tidak berjaya menambah majoritinya dalam tempoh dua minggu ini dan terpaksa mengelak sidang Parlimen pada Julai, beliau mungkin akan mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) pada September atau Oktober seperti yang sedang digembar-gemburkan sekarang.

  “Dengan berbuat demikian, beliau mahu mendapatkan mandat baharu. Baginya, keadaan kian terdesak dan bagi kerajaannya membentangkan Belanjawan 2021 kepada Parlimen yang tidak berubah adalah kerja sia-sia kerana berkemungkinan tidak mendapat sokongan.

  “Dengan mengadakan PRU awal, Muhyiddin berharap UMNO dan Pas akan memberi ruang kepada BERSATU dalam pengagihan kerusi,” katanya.

  Banyak penganalisis melihat ramai MP terutamanya (walaupun ada banyak MP bukan Melayu dan Islam PKR keluar parti) telah mula sedar rancangan jahat DAP dan mereka melihat mood rakyat yang juga lebih senang dengan PN.

  Ini membuatkan untuk demi pengukuhan politik Melayu Islam mereka tidak boleh lagi mengharapkan Mahathir atau Anwar. Mereka akan menyokong UMNO baharu yang kini bersama PAS dan BERSATU.

  M : DAP rasis dan sangat tidak baik untuk politik masa depan Malaysia

 2. Kerusi sudah pun disusun … semuanya mendapat tempat termasuk Dap
  Teka teki siapa kah PH Plus itu ….

  Grup muzik Koes Bersaudara terdiri
  1) Arwah Tonny Koeswoyo – Ketua/Lead 2) Nomo Koeswoyo – Drum
  3) Arwah Yon Koeswoyo – Singer/Rythm 4) Yok Koeswoyo – Bass/Singer

  Grup muzik dari Surabaya keluarga besar Koeswoyo. Apabila Nomo Koeswoyo pemain drum keluar diganti org luar Arwah Kasmurry – Drum/Singer maka grup ditukar nama kepada Koes Plus (+campur) sbb dimasuki sosok bukan keluarga Koeswoyo maka tercipta 1000 buah lagu berlainan melodi pada setiap sebuah lagu.

  Begitu juga jadinya pada PH dari Bersatu Tun, Muhyiddin Pkr Anwar Pan Mohamad Sabu dan Dap Lim co. Maka apabila Muhyiddin tgglkan Bersatu sudah tentu PH kena ambil seorang bagi mengantikan Muhyiddin maka skrg dinamakan PH Plus (+campur) penyokong terkuat Tun sejak dilantik Agung PM4 lagi.

  Nah skrg siapakah gerangan sosok Plus (+campur) itu …. Makanya Allah swt shj lah yg maha bijaksana lagi maha terbaik penyusunannya. Tahu

 3. YA APA DILAKUKAN PHD4PIG IALAH MENTEKEDARAH DAN TINGGAL TAHI ATAS JALAN…… MEREKA ADALAH BANGSA DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ YANG HANYA TAHU BUAT KEROSAKAN DAN KEMUSNAHAN DENGAN DASAR BUMI HANGUS…….

  DS Anwar, Ibarat Terjatuh Dalam Air, Nampak ‘Meronta’ Minta Tolong…

  Anwar perlu kompromi sekali lagi, demi kepentingan sahabat beliau
  Oleh MALAYSIA DATELINE Melalui http://gigitankerengga.blogspot.com/

  DATUK Seri Anwar Ibrahim dicadangkan berkompromi dengan memberi peluang kepada Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri sekali lagi dalam jangka masa yang jelas manakala beliau sendiri menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

  Penganalisis politik, Dr Mazlan Ali dalam satu tulisan khasnya kepada Malaysia Dateline berkata, hanya inilah caranya kerajaan Pakatan Harapan 2.0 boleh dibentuk semula terutama demi kepentingan parti sahabat Anwar iaitu AMANAH dan DAP.

  “Saya fikir dalam situasi kini, memberi peluang Tun mengemudi PH sekali lagi sebagai PM dengan syarat melantik DS Anwar sebagai TPM dan Menteri Kewangan mungkin satu pilihan yang terbaik.

  “Soal peralihan kuasa 2.0 dalam tempoh tertentu mungkin boleh dipateri dalam suatu bentuk persetujuan yang lebih menyeluruh dari segi tempoh dan tarikh yang nyata,” kata beliau dalam tulisan itu.

  BERIKUT TULISAN PENUH DR MAZLAN ALI, APA PILIHAN ANWAR

  Saya fikir Anwar dalam situasi mempunyai kuasa tawar menawar yang besar sekarang, dan dalam keadaan setelah apa yang Tun Mahathir lakukan terhadap beliau sebelum ini (mungkir janji), mungkin Anwar mengambil sikap berhati-hati untuk tidak terlalu memberi ruang yang tersangat mudah bagi Tun Mahathir.

  Situasi deadlock sekarang memang membawa kebuntuan, dan saya fikir dalam pemikiran Anwar kini, membentuk kerajaan PH kembali adalah satu pilihan yang tidak boleh diabaikan, tetapi beliau mungkin berfikir mengambil langkah bahawa kerajaan PH yang baharu ini mestilah PH 2.0 yang bebas dari sebarang kemungkinan manipulasi yang berulang, dengan kunci mangganya di tangan Tun Mahathir.

  Saya pernah dengar kenyataan Anwar bahawa dia tidak akan tinggalkan rakan-rakannya (DAP dan Amanah).

  Tetapi dengan mengambil sikap keras dan tidak mahu kompromi, bermaksud Anwar sebenarnya hanya pentingkan dirinya sendiri dan membelakangkan kepentingan rakan-rakannya DAP/Amanah yang inginkan pembentukan Kerajaan PH 2.0.

  PKR berbeza dengan Amanah dan DAP. PKR parti yang sudah lama bertapak dalam politik dan mereka telah mempunyai suatu falsafah yang cukup kuat tentang perjuangan dan keperluan intuk merealisasikan suatu reformasi yang menyeluruh.

  Dengan sebab itu, PKR boleh bertahan jika terus kekal sebagai pembangkang. Saya fikir Anwar mempunyai kekuatan dan mampu untuk merealisasikan kehendaknya (enggan kompromi dengan Tun) berbanding Amanah dan DAP.

  Sedangkan Amanah sebuah parti muda dan tidak begitu kuat tapak tapak politik asasnya. Justeru Amanah amat memerlukan suntikan tenaga untuk melonjakkan momentumnya iaitu dengan menjadi kerajaan. Hakikatnya peluang membentuk kerajaan baru PH 2.0 ini adalah sesuatu yg sukar dilepaskan oleh Amanah.

  DAP yang terpalit sebagai parti pembangkang puluhan tahun juga memerlukan lonjakan baru untuk membuktikan kemampuannya menjadi sebuah parti kerajaan yang boleh berkhidmat untuk rakyat dan mewakili suara masyarakat bukan Melayu yang lain. Peluang membentuk kerajaan baru ini juga sesuatu yang sukar untuk dilepaskan DAP.

  Anwar Perlu Kompromi

  Dalam situasi kebuntuan kini, Anwar dan Mahathir masing-masing tidak boleh membentuk kerajaan tanpa kerjasama keduanya, kecuali Anwar dapat membuktikan bahawa tanpa Tun, beliau boleh membawa angka lebih 112 walau dengan apa cara, atau Tun boleh mengadakan jumlah 112 dengan mempertimbangkan muafakat baru yang tidak dalam jangkauan pemikiran kita.

  Maka dalam situasi pemimpin-pemimpin pembangkang yang semakin lemah ekoran siasatan dan pendakwaan seperti kes YB Syed Saddiq, kes Timbalan Pengerusi/Presiden Warisan, kes Banglo Lim Guan Eng, pendedahan Bekas AG Afandi tentang konspirasi Mahathir-Sri Ram dan banyak lagi menunjukkan masa bagi PH 2.0 semakin suntuk. Dan tidak ada jaminan kes gangguan seksual Anwar dengan Yusof Rowther tidak akan dibuka semula, dan ini benar-benar menunjukkan pembangkang kini semakin lemas dan bakal tenggelam tidak lama lagi.

  Saya fikir dalam situasi kini, memberi peluang Tun mengemudi PH sekali lagi sebagai PM dengan syarat melantik DS Anwar sebagai TPM dan Menteri Kewangan mungkin satu pilihan yang terbaik.

  Soal peralihan kuasa 2.0 dalam tempoh tertentu mungkin boleh dipateri dalam suatu bentuk persetujuan yang lebih menyeluruh dari segi tempoh dan tarikh yang nyata.

  Saya fikir, ini situasi menang-menang dan Anwar masih mempunyai kelebihan untuk menentukan sendiri bentuk penjajaran semula politik menjelang PRU-15 dengan sokongan rakan-rakan DAP dan Amanah yang lebih mantap, hasil pengorbanan kali kedua Anwar sehingga mandat rakyat PRU-14 dapat dikembalikan.
  Dr Mazlan Ali
  at 6/12/2020 09:30:00 PT

  Pada saya (Ibnu Hasyim), DS Anwar bersama ‘konflik’nya ibarat terjatuh dalam air, tangannya nampak sedang meronta-ronta minta tolong. Menunggu ‘bahtera penyelamat’ untuk menyelamatnya.

  Tetapi yang nampak sedang hanyut berhampirannya ialah longgokan sampah-sarap busuk.. yang bangkai khinzir pun berlonggok bersama. Adakah beliau sanggup memeluk ‘reba’ bangkai khinzir tersebut demi menyelamatkan nyawa politiknya? Tiada pilihan lain lagi?

  Ya, kita tunggu dan lihat. Di samping kita buat kerja kita… Al-hamdullah.

 4. Apa sebenarnya motif Mahathir dan Lim Guan Eng buat pinjaman wang
  Bon samurai 2x

  1. Dulu ketika mula-mula Kerajaan Pakatan Harapan memerintah, PH kata hutang Negara sudah mencecah RM 1 trillion ringgit.

  2. Hutang Negara ini termasuk *Hutang Liability* Negara.

  3. Bila Laporan Rancangan Malaysia di bentangkan di Parlimen oleh PM Dr. Mahathir, jelas di dalam Laporan tersebut, *Hutang Negara adalah sebanyak RM688 billion ringgit.*

  4. Bukannya RM 1 trillion ringgit.

  5. Amat jelas kpd. Rakyat, ini merupakan *SATU PEMBOHONGAN*, terhadap Rakyat.

  PEMBOHONGAN KEDUA 

  6. Lim Guan Eng, Menteri Kewangan kemudiannya melakukan *Pembohongan Kedua,* iaitu melakukan pinjaman Bon Samurai drp. Negara Jepun 2 kali. Kononnya Negara tiada duit untuk membayar projek, gaji dan hutang Negara.

  7. Tetapi kenapa kini, Tengku Zafrul, Menteri Kewangan kata, *Kerajaan Tidak Perlu Pinjam Duit dari Luar Negara,* kerana kedudukan kewangan Negara masih kukuh.

  8. Adakah Rakyat dimainkan oleh LGE Menteri Kewangan terdahulu, Seorang Akauntan yang tidak bertauliah ?

  9. Terkini, Menteri Kewangan sekarang, Tengku Zafrul merupakan *Seorang Banker*, yang tahu selok belok Ekonomi Negara dan Dunia.

  10. Apa Guan Eng buat dengan duit Petronas RM 82 billion ringgit yang di ambik tahun lalu ?

  11. Ini juga merupakan satu persoalan yang penting. Rakyat mahu tahu.

  Menteri kewangan Tengku Zafrul juga membuat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh.

  Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut PH buat pinjaman wang melalui bon samurai ? Apa sebenarnya motif Mahathir dan Lim Guan Eng selaku menteri kewangan kerajaan terlucut PH ?.

  Secara tidak langsung kenyataan Tengku Zafrul, negara tidak perlu membuat pinjaman di luar negara telah membongkar penipuan Mahathir dan Lim Guan Eng.

  Perlu buat siasatan oleh SPRM atau pun tubuh RCI kenapa Mahathir dan Lim Guan Eng buat pinjaman wang melalui bon samurai sedangkan kewangan negara kukuh.

  Lebih-lebih lagi Mahathir telah membuat kenyataan terakhir sebagai Perdana Menteri sementara yang mana negara mempunyai simpanan dana kewangan bernilai rm2 trillion atau rm 2 ribu billion.

  Bongkar segala penipuan dan pembohongan kerajaan terlucut PH kerana pembohongan mereka , hidup rakyat tertekan..

  Viralkan kenyataan ini sebanyak mungkin,biar rakyat semua tahu penipuan yg telah mereka lakukan selama 22 bulan..

  MR :  PH memang sah hancing!

  1. BERNAMA
   KUALA LUMPUR – Kesemua 20 universiti awam di seluruh negara wajib melaksanakan Dasar Inklusif orang Kurang Upaya (OKU) dan menubuhkan Unit Perkhidmatan OKU bermula sesi kemasukan pelajar 2019/2020.

   Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata, dasar itu dilaksanakan bertujuan menghapuskan pengasingan pelajar OKU daripada pelajar lain menerusi garis panduan yang dibangunkan Kementerian Pendidikan Malaysia.

   “Ia juga dapat memastikan kemudahan dan sistem sokongan pendidikan berterusan diberikan kepada pekajar OKU yang berjaya mendapat tempat di universiti awam dan swasta.

   “Bagaimanapun, universiti swasta digalak untuk melaksanakan garis panduan yang sama dalam memberi ruang dan peluang kepada pelajar OKU mendapat hak pendidikan sama rata dengan pelajar lain,” katanya.

   Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis pelancaran Garis Panduan Pelaksanaan Dasar Inklusif Orang Kelainan Upaya di Institusi Pendidikan Tinggi di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) di sini hari ini.

   Menurutnya, setakat ini beberapa universiti awam dan swasta menggubal dan mula melaksanakan dasar berkenaan antaranya UIAM, Universiti Malaya dan Universiti Sains Malaysia bagi universiti awam serta Universiti Nottingham bagi universiti swasta.

   “Universiti berkenaan juga menubuhkan Unit Perkhidmatan OKU yang memberi khidmat sokongan terutama kepada pelajar dan kakitangan OKU.

   “Kita menjangkakan tempoh untuk pelaksanaan dasar itu adalah sehingga 2025 untuk semua universiti awam,” katanya.

 5. Tun ibarat GPS yang dah rosak

  SIBUK seantero Tanah Melayu ini bahawa Tunand geng dah cukup jumlah 129 MP yang berpihak kepada Tun. Lalu sekali lagicybertrooper PH mewiridkan “PH di bawah pimpinan Tun akan mengambil alih tampuk pemerintahan dari Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY). Tuan akan bertemu YDPA dalam sedikit masa lagi.

  Saya hairan… apa yang kamu semua masih percayakan Tun itu? Lebih menghairankan bila Anwar sendiri kononnya akan sekali lagi menyokong Tun menumbangkan PN. Adoi… Tak tahu lah nak kata apa. Dah banyak kali Tun terajang kamu pun kamu masih mendaulatkan Tun. Rakyat kat tepi jalan ini dah nampak jelas kenderaan yang dipandu Tun terbabas ke kiri dan ke kanan. 

  Tapi kamu kat dalam kenderaan masih bersorak bangga punya driver seperti Tun. Masih segar dalam ingatan… Tun tiba-tiba brek mengejut dan kamu semua tercampak keluar melalui tingkap, berselerak atas jalan raya. Tiba-tiba kamu semua berebut-rebut pula masuk dalam kenderaan yang sama dan masih bersemangat menyuruh driver yang sama memandu untuk kamu. Memang PH ini pakatan haru-biru.

  Ke mana lagi kamu harap Tun bawa kamu? Tun dah ibarat GPS yang rosak. Bacaannya dah tak betul. Kalau arahan kata belok kiri, belum tentu kiri.

  Yang peliknya PKR, PAN dan DAP masih menyalahkan Umno dan PAS dalam soal kejatuhan Kerajaan mereka dan tertubuhnya Kerajaan baru PN. Tangkal apa lah yang Tun pakai sampai kamu tak nampak kecelaruan politik Tun. Betul Tun adalah antara arkitek negara yang telah berjaya mencorak negara dengan baik. Tapi itu dulu, tidak lagi sekarang.

  Secara peribadi satu perkara yang saya sangat berterima kasih kepada Tun iaitu kejayaan Tun menghalang Anwar dari menduduki kerusi PM. Terima kasih Tun.

  Sekarang Tun kononnya menyarung baju rantai sekali lagi turun ke medan pertarungan. Ikrar Tun ialah menggulingkan TSMY dan PN. Kalau boleh saya bertemu dengan Tun saya akan bertanya atas alasan apa Tun mahu menggulingkan TSMY dan PN. Biar Tun jawab dengan jujur dan keluar dari bayangan DAP. Untuk agama dan bangsa?

  Di mana ruginya agama dan bangsa di bawah PN? Sedangkan Tun sendiri menyedari bagaimana tergugatnya agama dan kedudukan bangsa di bawah PH yang didominasi oleh DAP. Kalaupun Tun nak meneruskan serangan terhadap TSMY kerana kepentingan peribadi Tun dan anak. Maka wajarkah Tun mengajak rakyat dan negara bergelumang dan berselut dalam baruh politik sekadar untuk kepentingan peribadi Tun. Fikrah Negarawan kah itu?

 6. Ahli Parlimen DAP Tengku Zulpuri Shah Raja Puji berkata walaupun mendapat tawaran untuk beliau menyertai parti pemerintah PN namun kesetiaannya tetap kepada PH.

  Tengku Zulpuri yang merupakan ahli parlimen Raub, menafikan dakwaan beliau telah menukar sokongannya.

  “Tak betul. Semua itu politik kelakar… Insyallah saya akan bersama PH.

  “Susah senang bersama PH, jawatan bukan segala-galanya,” kata pemimpin itu.

 7. Pemberian 35 kerusi ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) di Kedah kepada Penggerak Komuniti Negara (PKN), sebuah pertubuhan yang menyokong bekas Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali, didakwa mencetuskan rasa kurang senang BN negeri.

  Menurut sumber dalaman Umno, di bawah kerajaan negeri baru, sebanyak 60 kerusi diperuntukkan kepada PAS, diikuti BN (50), Bersatu (48) dan PKN (35).

  “Peruntukkan ini dilihat sangat tidak adil dan tidak dipersetujui oleh kebanyakan pemimpin Umno dan BN di Kedah.

  “PKN bukan sebahagian daripada PN. Jadi, bagaimana 35 kedudukan ahli majlis diberikan kepada mereka?” soalnya.

 8. YA KERANA TOK MUDIN LEMAH…. SELEPAS PRU15 KITA ANGKAT HADI PM9…. BARULAH KORANG SEDAP KUTUK…..APA SALAH NYA PAS TAK PERNAH JADI PM……

  Dua situasi, dua mimpi…

  Sianghari Dap dan Pan meeting bersama Tun . Malam hari pula pan dan dap meeting bersama Anwar.
  Masa bersama Tun tanpa Anwar. Masa brrsama Anwar tiada Tun.
  Jalannya tidak semudah yang digambarkan kerana telah menjadi rahsia umum bahawa Tun tidak suka Anwar dan Tun tak suka dap. Tetapi dap tebalkan muka demi matlamat agenda mereka.

  kah kah kah 129x

  Roslan Abdullah

  —–

  Sebentar tadi di Istana Bukit Segambut kediaman rasmi Nuar Brahim, PH mengadakan suatu mesyuarat. Dihadiri D4P dan PAN tanpa Tun M atau wakilnya.

  Siang tadi Tun M pengerusikan mesyuarat PH Plus tanpa Nuar Brahim dan wakil PKR hadir.

  Ini politik apa??? Berlaku boikot dan sabotaj sesama sendiri. Yang untung D4P dan khadam abadinya PAN sebab makan dua talam dan mandi dua kolam. Saya ULANG!!!

  TENKIU
  Hanisya Abdul Hamid

  ———
  PH hanya ada 2 pilihan :

  1- PH keluarkan 112 SD ahli parlimen utk jatuhkan kerajaan PN & berisiko parlimen dibubarkan serta merta.

  2- PH tunggu sehingga PRU15.

  M : PH adalah Pakatan Huru Hara

 9. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kejora tak dapat berpisah dari pantun & madah
  Hanya ini cara untuk hilangkan resah & gundah
  Mmg nak lupakan cinta..bkn perkara yg mudah
  Hanya kpd Allah Kejora berdoa..tangan ditadah
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Segala-galanya mngkin tinggal kenangan indah
   Kejora kelemasan dlm badai cinta yang diredah
   Emak bertekad nk berbesan sesama org Kedah
   Lbh2 lgi mmikirkan darjat kami jauh lbh rendah
   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Mmg dlm hidup, harta benda ttp menjadi faktor
    Mereka org berada, dalm korporat punya sektor
    Sdg ibu ku, hanya di sawah bermain selut kotor
    Ayah ku pula hnya berkenderaan sebuah motor
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Terasa bgai perbezaan darjat terus menghimpit
     Kami hanya org kg, hidup dlm teratak yg sempit
     Dgn orang kaya berada..mana layak nk berkepit
     Pastinya helang, tak rela terbang, bersama pipit
     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Bahgia yg ku impi, namun derita yg bertandang
      Org miskin kotor ini siapalah yg mahu pandang
      Mungkin, sudah takdir bgini, sbg anak bendang
      Dlm bercinta..asyik temui sentuhan kecundang
      😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. SENTUHAN KECUNDANG – EKAMATRA
       Karaoke: https://youtu.be/vi_JGrjKLc8

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kita tempuh segala rintangan
       Kecundang jua menimpa
       Kita telah mencuba segala
       Namun tewas akhirnya

       Putus tak bisa disambung
       Kusut tak terhurai
       Hilang tak bisa diganti
       Patah kekeringan

       Cinta terlarang bagai terbuang
       Dalam rimba yang gelap dan penuh duri

       Mestikah aku meratap
       Membinasakan diri ku
       Atau ku biar saja
       Ia berlalu

       Sentuhan kali terakhir
       Abadi dalam hati ku
       Tak dapat ku menghalang
       Perpisahan ini
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Segala mimpi yng manis, bagai berlalu & hilang
        Cinta, spt tak mampu sampai puncak gemilang
        Manakan layak, pipit nak trbang brsama helang
        Bunga2 yg menguntum spt kembang terhalang
        😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. KEMBANG TERHALANG – GAMMA
         Karaoke: https://youtu.be/AAuCLfC2FhM

         💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
         Rindu tenggelam
         Berselubung pilu
         Bunga-bunga cinta
         Kembang terhalang
         Kemarau menghampiri

         Mungkinkah dia
         Merawat lara
         Ditinggalkan pergi
         Untuk selamanya
         Bagai diri ku jua

         Dalam rindu
         Membuai derita
         Di penghujung alam cinta
         Mungkin ada
         Penawar rahsia
         Walau hanya sedetik saja
         Kita sama
         Rantai jiwa
         Diolokkan cinta

         Di sini aku
         Tercambah rindu
         Ingin ku membelai
         Kuntuman impian
         Untuk harumi jiwa
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

         1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Kini diri ini, dah mampu utk hidup, tanpa si dara
          Biarlah semuanya tinggal sbg kenangan belaka
          Kejora ingin berjuang untuk bangsa dan negara
          Dpd Bahtera Cinta, baik layari Bahtera Merdeka
          🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

          1. BAHTERA MERDEKA – AHMAD JAIS
           Karaoke: https://youtu.be/R51p_74Okxw

           🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾🇲🇾
           Bonda senyum riang
           Menerima bahtera merdeka
           Putra putri sayang
           Putra putri sayang
           Sedang berjuang

           Fajar telah tiba
           Nan menyinsing membawa harapan
           Tanah Semenanjung
           Tanah Semenanjung
           Permata nilam

           Jiwa dan raga
           Buktikanlah pada nusa bangsa
           Supaya negara maju jaya
           Aman merdeka

           Duhai ibu pertiwi
           Putra putri datang sujud bakti
           Untuk menunaikan
           Untuk menunaikan
           Sumpah dan janji
           💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 10. JANGAN TENTUKAN ORANG LAIN DENGAN SYORGA NERAKA DOSA PAHALA…..ITU HAK MUTLAK TUHAN…..JANGAN SUKA CABAR TUHAN….KELAK KORANG RUGI TAK DAPAT TEBUS……

  Najib Dedahkan Skandal RISDA Dan Jalan Sabah 1.5 Bilion……. PHD4PIG MENTEKEDARAH PALING DAHSYAT……

  Posting daripada Najib Razak ini cukup menarik kerana ia berkaitan langsung dengan pendakwaan yang sedang gempak di negeri Sabah.

  Skandal penyalahgunaan kuasa yang membabitkan Menteri Infrastruktur negeri Sabah Peter Anthony dan pemimpin Warisan lain.

  Pendedahan ini berhubung skandal RISDA 15.5 juta dan projek Jalan di Sabah yang bernilai 1.5 bilion. Dua skandal ini telah sangkut di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu.

  Justeru itu kita mahu tengok para laskar Warisan menyerang habis-habisan page Najib Razak itu. Jangan mereka menafikan dakwaan ini hanya kerana apa yang telah dilalui Najib sebab pihak Warisan itu sendiri bukannya bersih pun, lihat saja pendakwaan yang melibatkan pemimpin mereka.

  So apa lagi, kepada laskar atau macai Warisan pergilah serang, sekurang-kurangnya kamu nampak menganjing. Soal orang luar akan mentertawakan kamu dari belakang kerana tin kosong itu lain cerita 🙂

  Sebelum PRU14, Peter Anthony ini ialah kontraktor yang banyak dapat projek dari Ketua Menteri Sabah hari ini semasa dia Menteri Persekutuan masa saya PM.

  Selepas PRU14, Ketua Menteri Sabah lantik kontraktor dia itu untuk menjadi Menteri Sabah yang jaga Pembangunan Infrastruktur.

  Pada tahun 2014 semasa Ketua Menteri Sabah adalah Menteri Persekutuan yang jaga RISDA, dia setuju untuk beli sebidang tanah di Sabah dengan harga sebanyak RM155 juta dan deposit 10% sebanyak RM15.5 juta telah dibayar kepada peguam Michael Ubu yang dilantik penjual.

  Lalu, penjualan tanah itu tak jadi kerana tanah yang dijual kepada RISDA tidak boleh ditukar kerana ia adalah ‘tanah pribumi’ Sabah.

  Maka RISDA pun batalkan perjanjian tersebut dan tuntut balik deposit RM15.5 juta tidak berjaya.

  Seterusnya pada awal tahun 2016, RISDA membuat laporan polis mengenai kes ini diikuti dengan laporan SPRM.

  Pada tahun 2017, SPRM telah mendapati wang RM15.5 juta yang dipegang peguam telah pun disalurkan kepada beberapa individu yang berkait Menteri itu.

  Masa itu, SPRM buru Peter Anthony dan peguam Michael Ubu. Peter Anthony berjaya ditangkap, direman dan disoal tetapi SPRM gagal mencari peguam Michael Ubu kerana dipercayai telah larikan diri.

  Notis tangkapan terhadap Michael Ubu juga dikeluarkan pihak berkuasa masa itu.

  Pada Oktober 2019 tahun lepas, PDRM masih mencari Michael Ubu dan disenaraikan sebagai salah satu daripada 21 peguam yang dikehendaki polis.

  “3 Oct 2019: Polis buru 21 peguam pecah amanah”
  https://www.malaysiakini.com/news/494300

  Setelah lebih dua tahun mencari, Michael Ubu tiba-tiba dikesan berada di Sabah pada bulan lepas dan dipercayai telah kembali masa PKP Covid. (mungkin negara asing tendang keluar kot kerana Covid).

  “5 Jun 2020: Family says ‘missing’ lawyer at home, refutes report he’s under arrest”
  https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/06/05/family-says-039missing039-lawyer-at-home-refutes-report-he039s-under-arrest

  Dengan kehadiran saksi utama ini, pihak SPRM dapat meneruskan kes RISDA.

  Peter Anthony pun didakwa dalam mahkamah hari ini telah menerima sebanyak RM8.75 daripada deposit wang RISDA itu.

  Siapa yang menerima baki dari RM15.5 juta itu masih belum diumum SPRM walaupun ketua menteri Sabah hari ini pernah dikaitkan dalam kes ini.

  Peter Anthony didakwa dengan 5 tuduhan hari ini dan antara tuduhannya ialah dia beberapa kali telah arahkan syarikat Budiman Juta Sdn Bhd yang menerima wang RISDA untuk memindah wang kepada akaun yang dikawal Peter.

  “He is accused of committing the offence at the Malayan Banking Berhad branch, Jalan Perpaduan Kampung Air, here, where he allegedly instructed Budiman Juta Sdn Bhd directors Safineh Doto and Ebby Roy Raimon to transfer RM1.75 million from the company’s account into Syarikat Wondrous Enterprise Sdn Bhd.”
  https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2020/06/599746/sabah-minister-slapped-five-money-laundering-charges

  Namun cerita belum habis.

  Kerana semasa Peter menjawat sebagai Menteri Infrastruktur Sabah, kerajaan Sabah telah memberi projek penyelenggaran jalan bernilai RM325 juta tanpa tender pada awal tahun 2020 ini sebelum kerajaan PH tumbang kepada sebuah lagi syarikat yang mempunyai pengarah yang sama dengan syarikat yang dituduh membayar duit RISDA kepada dia.

  Tapi saya percaya ini adalah satu lagi contoh “kebetulan” masa kerajaan PH.

  (Jumlah nilai projek penyelenggaran jalan yang diberi dia tahun ini tanpa tender adalah bernilai RM1.5 bilion. Dipercayai SPRM masih menyiasat kes ini juga.)

 11. Adik ku munirah,

  Perahu mudek ke Inderapura
  Tebar menegak,besi sauhnya
  Sampai hati mu dik,tinggal kejora
  khabarkan kakak,apa salahnya

  Pantunan indah,alamkan ceria
  Jiwa nan mangli,pasti selera
  Harapan kakak,kejora berbahagia
  Tautkan kembali,jalinan mesra

  MISES MAS MERAH/TOKYO

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Ki kik kik..Gora nampaknya jiwa semakin parah
   Nak menyakat Kejora, dia seperti tk jumpa arah
   Kini..direka nya semula, watak dulu Mas Merah
   Konon sbgai kakak..cuba nk memujuk Munirah
   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

 12. 💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Di blog Budin pula sebuah sketsa cinta terurai
  Sepsang kkash sling mrindu, airmata berderai
  Ikatan cinta suci abadi yg tak mungkin terlerai
  Hanya kematian je, boleh buat mreka bercerai
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. Dia dah buat lagi pantoontaik

   1. Anon 11:52 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Usah nak lagak merak klu sekadar sekor murai
    Pntun Kejora, thp restoran, ko hanya taraf gerai
    Nape cuba nk nyamar, brsembunyi di balik tirai
    Klu dekat, aku tikam perut ngko smpai terburai
    🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 13. Gendang keling di palu
  Sambil hisap rokok cengkih
  Bila aku kluar,Kejora malu-malu
  almaklumlah, bakal menantu kih kih kih

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Usah mimpi le dgn Kejora ni Wak nk jdi mertua
   Dengan Soraya tu, sikit pun, Kejora tak ada hati
   Tk inginlah Kejora dgn Wak pnya anak dara tua
   Lbh baik Kejora membujang je, sampai ke mati
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

 14. Muhyiddin mungkin PM Paling lemah… Tapi pimpinan pH yang dikatakan gah hanya bertahan 22 bulan sahaja Dan hingga kini pun belum selesai berebutkan jawatan PM yang mereka pikir mereka layak memegangnya. Selesaikan dulu jumlah sokongan, baru bercakap soal kerusi no 1. Memalukan. Kalau angka 129 Dan 109 pun Tak tahu dibezakan kecil besar… Eloklah usahakan untuk perkemaskan parti masing2. Mereka merancang… Tapi lupa orang lain juga boleh merancang dan Allah sebaik baik perancang. Mengapa sibuk dengan lemahnya Muhyiddin tapi Tak pernah membincangkan betapa pincangnya TM Dan DSAI. Kita boleh memilih untuk mengabaikannya tetapi kebenaran semakin hari semakin terserlah. Kita boleh memilih apa yang ingin Kita percaya. Tapi itu tidak menjadikan Kita betul Dan orang lain salah.

  1. najib bini rosmah

   Demi Azmin Semburit elok kau percaya yang kau betul dan yang lain salah. Kahkahkah!

 15. Kejora oiii,

  Soraya apa kurangnya
  Body kaw kaw ramai yang minat
  yang kau pulak, 3 cm hanya
  Tambah pulak anak teruna tua,cepat penat

  kah kah kah

  1. Wak,

   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
   Bila cakap body kaw2, ada ler jugak rasa teruja
   Nampaknya Wak ini, mcm udah semakin nakal
   3 cm itu, hanya ukuran panjang kepala dia saja
   Klu kepala sampai ke perdu lbih dari sejengkal
   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 16. najib bini rosmah

  Azmin Semburit dan Madey si Kitol pengkhianat yang angkat Mat Sembab. Mat Sembab PM Kerajaan Pintu Belakang bermulut tempayan. Habis Mat Sembab petik nama Agong dan barua MP yang dirasuah dalam polisi scheme of things. Jahanam negaraku yang tercinta disemburit politikus gila kuasa tamak rakus berahi perasuah dan lemah macam Mat Sembab. Kahkahkah!

  1. https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2020/06/12/petronas-to-withdraw-appeal-and-pay-sales-tax-says-abang-jo/

   Adakah terjawab exCEO Petronas Fortune 500 dipindah kpd jawatan cikai Chairman MAB, Syarikat GLC welfare kena bailout manjang.

   Nak protect Petronas tak play balls dgn Sarawak demi Kerajaan PN scheme of things?

  2. najib bini rosmah

   Snap election kalau jadi Petronas tempat nak sakau duit tanpa bentang Bajet. Petronas derma Covid19 kepada anak tiri Jibby dan Rosmah Mansor boleh lulus 1b bawah Mat Sembab. Inilah scam versi Jibby anak beranak. Kahkahkah!

 17. Makan ayam percik
  Hentak pulak rojak
  Punai ongko tu kocik
  Dia pilih Mat Salleh,pilihan bijak

  Kah kah kah

  1. Makan ayam percik
   Hentak pulak rojak
   Otak Wak sgt kecik
   Sbb tu bodo terlajak

   Kah kah kah kah kaah

   1. Orang nak berbaik,jangan malu-malu
    Apa salahnya jadi menantu,sesama guru
    Kamu dah berangan yerr,berarak kompang dipalu
    Tunggu jawapan,kalu setuju aku terharu

    1. Wak,

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Usah mimpi le dgn Kejora ni Wak nk jdi mertua
     Dengan Soraya tu, sikit pun, Kejora tak ada hati
     Tk inginlah Kejora dgn Wak pnya anak dara tua
     Lbh baik Kejora membujang je, sampai ke mati
     👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

 18. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Rakyat kini..dah semakin cerdik dan celik mata
  Mereka tak akan termakan lagi..PH punya auta
  Memangnya PH dibenci rakyat itu adalah fakta
  Cai2 terima le hakikat brpijak lah di bumi nyata
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

 19. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Penipuan PH dlm PRU14 dulu, bukanlah sedikit
  5 PRK, PH tumbang, bila rakyat sedar & bangkit
  Usah le mimpi jadi kapal sbb PH hanyalah rakit
  PRU15 memang sah PH lahanat akan dpt sakit
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. LA…ada lagi bakal menantu aku
   ingatkan dah terjun perigi
   Soraya dah tunggu beminggu
   Tak yah tunggu Irah,Mat Salleh dah bagi

   kah kah kah

   1. Suman maknyah 11:24 pm,

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Masih hidup lagi rupa nya Suman mknyah toya
    Ingatkan dh pergi meninggalkan ini alam maya
    Usah haraplah Kejora inginkan anakmu Soraya
    Dengar nama pun Kejora jadi mual dan meloya
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 20. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  PH buat tohmahan, yg negara dah nak bankrap
  Rakyat bangkit marah, 5 PRK PH kena tertiarap
  Kini keadaan PH, tk ubahnya mcm anjing kurap
  Nk menang PRU15 nanti, tidak usahlah diharap
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 21. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  PH menang PRU14 dgn janji2 palsu didendang
  Mlysia nk bankrap..itu yg depa goreng rendang
  Rkyat mmbalas dendam, 5 PRK, PH kecundang
  Tk sabar tunggu PRU-15..PH rakyat nk tendang
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 22. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  PH tabur pelbagai janji, tapi tak satu pun dikota
  Pasal berebut jawatan, depa asyik bersengketa
  Bila PN ambil alih kjaan, bru terbela rkyat jelata
  Kebaikan PN & TSMY orng tidak henti bercerita
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 23. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Wlau baru 100 hari, PN & TSMY, rakyat dh cinta
  Rkyat puji di kedai kopi, media maya & merata2
  Bukan mcm PH lahanat, kerajaan penipu dusta
  Selama 22 bulan rakyat asyik lempar caci nista
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 24. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  100 hari PN mmerintah..merata-rata rakyat puji
  Pelbagai kebajikan utk rakyat, wlau tidak dijanji
  Sebalik nya PH, 22 bulan, asyik dicerca dan keji
  Sebab, manifesto penipu & air kencing yg disaji
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 25. politik Malaysia sekarang ibarat perlawanan bola…

  Tunggu separoh masa kedua..bermula Julai ni…

  Kita yang bawah tak yah lah buat dosa maki hamun

  Yang paling banyak dosa MVSA…

  jANGAN INGAT AKU YANG BIJAKSANA NI TAK PESAN

 26. KALAU PANJANG KONET PH TAK SAMPAI SEJENGKAL USAHLAH POWER PN HENDAK DIDUGA……..

  Terbaik Mazlee, kasi pening gabungan PH tu. Melekat lah kamu dgn PH tu…supaya cepat bungkus PH……..

  Satu komen pada berita di Malaysiakini sesuai untuk tajuk berita ini. Jadi saya rasa baik baca apa Malaysiakini tulis mengenai pendapat Dr Maszlee Malek, ahli masjis Syura IKRAM yang diserap dalam BERSATU.
  Maszlee: Jawatan PM ke-9 bukan hak mutlak Anwar

  Rundingan Pakatan Harapan (PH) untuk mengambil semula kerajaan daripada Perikatan Nasional (PN) haruslah tidak dengan keyakinan bahawa jawatan perdana menteri adalah hak mutlak Anwar Ibrahim.
  Anggota Parlimen Simpang Renggam, Maszlee Malik berkata, tanpa bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, peluang untuk PH mengambil semula kerajaan adalah sangat tipis bahkan mustahil.

  “Rundingan untuk ambil semula kerajaan daripada PN dan memilih Perdana Menteri ke-9 haruslah tidak dengan keyakinan bahawa PM ke-9 adalah hak mutlak Datuk Seri Anwar Ibrahim atas dasar nombor.

  “Hakikatnya jelas, tanpa Tun Dr Mahathir, peluang untuk mengambil semula kerajaan pun sangatlah tipis bahkan mustahil.

  “Kalau PH hanya berharap kepada kemampuan Datuk Seri Anwar Ibrahim, maka sampai bila-bila pun PH tidak akan mampu melepasi angka keramat 112,” katanya dalam catatan di Facebook hari ini.

  Maszlee mengimbas analogi yang pernah diberikan bekas menteri besar Kelantan, Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila ditanya mengapa perlu PAS bekerjasama dengan parti-parti lain seperti Semangat 46, PKR dan DAP.

  “Beginilah. Umpama kita nak kait rambutan. Pokok rambutan tinggi. Galah kita tak sampai. Kalau kita cari sejengkal lagi galah, sambung dengan galah kita, Insha-Allah satu pokok rambutan kita boleh kait.

  “Galah sejengkal inilah yang membantu kita dapat banyak lagi hasil,” ujarnya memetik kata-kata allahyarham.

  ‘Sokongan Anwar paling tinggi hanya 92 MP’

  Menurut Maszlee, beberapa pilihan raya umum (PRU) sebelum ini membuktikan sokongan maksimum terhadap Anwar Ibrahim hanyalah sekitar 78 hingga 80 anggota parlimen di Semenanjung.

  “Ditambah dengan Ahli Parlimen DAP dan PKR di Sabah dan Sarawak, bolehlah mencapai angka 92 iaitu satu blok pembangkang yang cukup kuat.

  “Jika hanya mahu menjadi pembangkang sampai bila-bila, bolehlah ketepikan Tun Dr Mahathir dan pengaruh yang beliau bawa.

  “Tapi jika mahu kembali sebagai kerajaan seperti yang telah diberikan mandat pada PRU14 yang lalu, maka di sinilah ‘galah sejengkal’ Tun Dr Mahathir berperanan,” katanya.

  Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya – Mahathir dan Parti Warisan – yang kini digelar sebagai PH Plus mendakwa memiliki sokongan untuk kembali mengambil alih kerajaan daripada pimpinan Muhyiddin Yassin.

  Bagaimanapun, PH Plus dikatakan masih buntu untuk mencapai persetujuan mengenai calon perdana menteri antara Mahathir dan Anwar.

  Sumber mendakwa Mahathir masih mahu menjadi perdana menteri walaupun untuk jangka masa singkat, sedangkan Anwar tidak bersedia untuk mengalah.

  Anwar yang juga ketua pembangkang sebelum ini berkata PH dan sekutunya kini mempunyai sokongan 107 anggota parlimen dalam Dewan Rakyat.

  ‘Galah Anwar tak cukup sejengkal’

  Maszlee berkata, kedudukan terkini iaitu 107 sokongan bagi pihak PH Plus seperti yang diuar-uarkan oleh Anwar boleh dianggap sebagai ukuran galah asal yang tak cukup sejengkal.

  Sebaliknya beliau berkata Dr Mahathir mampu untuk memperoleh sehingga 148 sokongan anggota parlimen jika rundingan dan percaturan dibuat dengan betul.

  “Kedudukan terkini iaitu 107 bagi pihak PH+ seperti yang telah diuar-uarkan boleh dianggap sebagai ukuran galah asal yang tak cukup sejengkal. Galah Anwar Ibrahim hanyalah 91.

  “Tetapi faktor galah sejengkal Tun Dr Mahathir telah memanjangkannya sedikit kepada 107 buat masa ini. Tinggal 5 lagi untuk mencapai buah-buah ranum di puncak.

  “Walaupun kedua-dua tokoh iaitu Anwar dan Dr Mahathir telah kehilangan pengaruh yang agak signifikan melalui penghianatan orang nombor dua dalam parti masing-masing, kita tetap juga perlu bertanya soalan yang realistik ini,” katanya.

  M : Nak perintah Malaysia? Nak urus gabungan PH pun tak mampu

  1. Terbaik rosmah binti mansor…kau belasah semua harta negara buat beli hand bag harga beratus ribu.

  2. SI Madey vs ANWAR dulu dia kata dia pahlawan panji hitam…rasanya tak layak….elok la jadi pahlawan tonggek juboq….sebab bahasanya kurang ajar…sesama melayu pon nak hina maki….

   mvsa ni dulunya bapok kat lorong Cow Keat…sejak juboq tekoyak kena hentam awang hitam..dia dah serik…

   sekarang dia guna lubang mulut..maki hamun sesama melayu..

 27. najib bini rosmah

  Geng Kartel Azmin Semburit sudah menyerang Johor. Adakah Johor akan ditukar nama kepada Johor Darul Semburit dan Mat Sembab menjadi Pengerusi Parti Semburit? Indahnya nama Johor Darul Semburit. Kahkahkah!

  1. video tu kelabu asap…

   watak tak jelas….

   jangan fitnah wei!

  2. I doubt najib bini rosmah maybe tonight or at any time will come a group unsangkaribal visitor to invite him to Bukit Aman. Don’t worry he will be safe for a few days before……?????????

  3. najib bini rosmah

   Azmin Semburit yang serang Johor I pula kena? Semburit betul. Jangan biarkan Johor Darul Takzim jatuh taraf Semburit. Walaupun Johor Darul Semburit macam sedap. Kahkahkah!

 28. DUA EKOR BERUK TUA ELOKLAH CEPAT MAMPUS BARULAH RAKYAT TENTERAM……BIAR BABI DAN BONTOT NYA MAMPUS SEKALI……

  Jawatan PM-9 juga bukan hak mutlak Dr. Mahathir…..

  ISU mengenai siapa yang lebih berhak untuk menjadi perdana menteri ke-9 (PM-9) antara Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim semakin panas.

  Tengah hari tadi Anggota Parlimen Simpang Renggam, Dr. Maszlee Malik menegaskan, jawatan Perdana Menteri ke-9 bukan hak mutlak Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Kenyataan Maszlee dibalas dengan pedas oleh Ketua Setiausaha Pengelola PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad sebentar tadi.

  Nik Nazmi secara sinis berkata, beliau bersetuju dengan pandangan Maszlee bahawa jawatan tersebut bukan hak mutlak Anwar dan jawatan Perdana Menteri ke-9 juga bukan hak mutlak Tun Dr. Mahathir Mohamad.

  “Saya setuju dengan Dr Maszlee. Jawatan ini juga bukan hak mutlak Tun Dr Mahathir,” kata Nik Nazmi ringkas di Facebooknya.

  Maszlee hari ini berkata, rundingan Pakatan Harapan (PH) untuk mengambil semula kerajaan daripada Perikatan Nasional (PN) haruslah tidak dengan keyakinan bahawa jawatan perdana menteri adalah hak mutlak Anwar Ibrahim.

  BACA Rundingan PH jadi kerajaan semula: Tak harus PM-9 jadi hak mutlak Anwar

  Menurut Maszlee, tanpa Dr. Mahathir peluang untuk PH mengambil semula kerajaan adalah sangat tipis bahkan mustahil.

  “Rundingan untuk ambil semula kerajaan daripada PN dan memilih Perdana Menteri ke-9 haruslah tidak dengan keyakinan bahawa PM ke-9 adalah hak mutlak Datuk Seri Anwar Ibrahim atas dasar nombor.

  “Hakikatnya jelas, tanpa Tun Dr Mahathir, peluang untuk mengambil semula kerajaan pun sangatlah tipis bahkan mustahil.

  “Kalau PH hanya berharap kepada kemampuan Datuk Seri Anwar Ibrahim, maka sampai bila-bila pun PH tidak akan mampu melepasi angka keramat 112,” katanya dalam catatan di Facebook hari ini.

  Maszlee mengimbas analogi yang pernah diberikan bekas menteri besar Kelantan, Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila ditanya mengapa perlu PAS bekerjasama dengan parti-parti lain seperti Semangat 46, PKR dan DAP.

  “Beginilah. Umpama kita nak kait rambutan. Pokok rambutan tinggi. Galah kita tak sampai. Kalau kita cari sejengkal lagi galah, sambung dengan galah kita, Insha-Allah satu pokok rambutan kita boleh kait.

  “Galah sejengkal inilah yang membantu kita dapat banyak lagi hasil,” ujarnya memetik kata-kata allahyarham.-SM

  1. Dua ekor pasangan babi…sekor nama najib bin razak,sekor babi betina nama rosmah binti mansor

   1. jangan lebih-lebih bro,nanti kena saman 1 juta

 29. …tapi tabii mengkiati perjanjian, samun menyamun selain berhelah dan kaut dedak merata2, ada kah melambangkan kekuatan ‘melayu2 islam’?

  atau tabii ‘melayu2 islam’ sememang mya penjenamaan serba kurang sifat rational selain melambangkan tahap rendah budaya hidup mereka?

 30. pengkianat mesti kuat utk mengkianati janji…

  penyamun mesti kuat menyamun….

  kaki helah dan kaut dedak, ini lagi kuat dgn ayat2 khadam mereka….

  betul ke?

 31. PEMIMPIN PH PALING KUAT TOK MUDIN…..ITU SEBAB BERJAYA JADI PM……

  PPBM Akan Kembali Ke Pangkuan UMNO Atau Ahli Baru Muafakat Nasional?…….

  Bulat air kerana pembentung, bulat kata kerana muafakat.

  Apa yang dapat kita tafsirkan dari gambar di atas?

  8 Jun yang lalu, Setiausaha Agung PAS, Dato’ Takiyuddin Hassan telah memberikan gambaran akan ada satu bentuk kerjasama di antara Muafakat Nasional dan PPBM (BACA DI SINI).

  Menurut beliau, isu yang sering dimainkan oleh pembangkang iaitu pembahagian kerusi di dalam Pilihanraya Umum nanti, terutamanya antara UMNO dan PPBM telah pun diselesaikan malah telah pun dimuktamadkan secara perbincangan antara ketiga-tiga presiden parti, UMNO, PAS dan PPBM.

  Apakah ini tanda bahawa PPBM akan kembali ke pangkuan UMNO (BACA DI SINI)?

  Atau PPBM akan menjadi anggota baru Muafakat Nasional?

  Tapi dari sumber, kuat mengatakan PPBM akan menjadi anggota baru Muafakat Nasional berdasarkan gambar yang disiarkan oleh Takiyuddin.

  Ini merupakan tanda yang amat jelas bahawa Pilihanraya Umum bakal diadakan dalam tempoh terdekat dan seperti yang dijangkakan selewat-lewatnya pada akhir tahun ini.

  Kalau PPBM mahu kembali ke pangkuan UMNO maka itu adalah urusan antara Zahid dan Muhyiddin tanpa penglibatan Presiden PAS, TG Hj. Hadi.

  Apa pun persetujuannya nanti, pemerhati politik berpendapat perkembangan terbaru antara ketiga-tiga parti politik Melayu Islam itu, ianya akan mampu mengakhiri kemelut politik baharu yang cuba diwujudkan oleh Pakatan Harapan.

  Tindakan Muhyiddin mengadakan kerjasama antara Muafakat Nasional dilihat sebagai tindakan awal bagi menghadapi sebarang kemungkinan yang akan menimpa PPBM memandangkan 5 orang ahli PPBM yang dipecat telah memfailkan tuntutan pemberhentian keahlian mereka dari PPBM dalam Mahkamah Tinggi memalui peguam Dr Mahathir, Haniff Khatri Abdullah (BACA DI SINI).

  Maszlee Malik, salah seorang ahli PPBM yang dipecat cuba menjadi batu api dan penghasut dengan mengatakan denagan adanya kerjasama tersebut, maka kedudukan PPBM akan lebih tersisih kerana tidak mungkin PAS atau UMNO akan mengorbankan bilangan kerusi yang akan mereka tandingi dalam Pilihanraya Umum 15 nanti.

  Namun pada pendapat admin, dakwaan Maszlee nyata adalah satu dakwaan yang langsung tidak berasas dan semata-mata bersifat dendam dan berniat jahat.

  Dari sumber mengesahkan, UMNO dan PAS telah bersetuju mengorbankan sebahagian dari kerusi yang akan mereka tandingi bagi mengelakkan pertembungan 3 penjuru.

  Ini bermakna, isu PPBM tersisih atau perbalahan pembahagian kerusi di Pilihanraya Umum 15 telah selesai dan dimuktamadkan dan dakwaan Maszlee ternyata tersasar.

  Apa yang penting bagi rakyat Malaysia ialah sebuah kerajaan yang menjaga kebajikan rakyat seperti yang ada sekarang ini dan bukannya kerajaan yang asyik berpolitik dan menabur fitnah seperti Pakatan Harapan.

  1. Pemimpin paling kuat merasuah,berani secara berterangan merasuah.kalu bani melayu tak peraaan lagi tak tau la. …kalah bosss kurrr dan rosmah binti mansor.

   Amat disanjung puak lebai..nak bagi A+ kat lebai

   1. Lu gila lah goh tong,pegi msuk dlm tong taik lg elok.aman malaysia.kih.kih

 32. Suatu ketika di zaman Rasulullah SAW pada masa ‘Fathul Makah’ (pembebasan kota Mekah), ada seorang wanita Quraisy yang mencuri. Wanita tersebut seorang bangsawan dari Bani Makhzum. Mereka bingung dalam memutuskan perkara tersebut.

  Dalam perundingan salah seorang dari mereka mengusulkan untuk membicarakannya kepada Usamah. Melalui Usamah mereka berniat untuk memintakan syafa’at atau ampunan dari Rasulullah SAW atas wanita tersebut. Mereka tahu bahwa Usamah adalah salah seorang yang dicintai oleh Rasulullah SAW. Berharap Rasulullah mengabulkan permintaan Usamah.

  Ketika Usamah menyampaikan kepada Rasulullah SAW perihal keinginan mereka. Rasulullah SAW menjawab, “Apakah engkau hendak membela seseorang agar terbebas dari hukum yang sudah ditetapkan oleh Allah SWT?”

  Setelah itu Rasulullah SAW berdiri dan berkhutbah, “Wahai manusia sesungguhnya yang membinasakan orang-orang sebelum kamu adalah, apabila seorang bangsawan mencuri, mereka biarkan. Akan tetapi apabila seorang yang lemah mencuri, mereka jalankan hukuman kepadanya. Demi Dzat yang Muhammad berada dalam genggaman-Nya. Kalau seandainya Fatimah binti Muhammad mencuri. Niscaya aku akan memotong tangannya.”

  Kemudian Rasulullah SAW memerintahkan agar memotong tangan wanita tersebut. Setelah itu wanita tersebut bertaubat dan menikah. (HR Bukhari Muslim)

  Di sini sangat jelas sekali bagaimana ketegasan Rasulullah SAW dalam menjalankan perintah Allah swt. Bagaimana Rasulullah saw bersikap terhadap yang hak dan yang bathil. Rasulullah SAW tidak mengenal istilah kolusi, korupsi dan nepotisme.

  Dalam menegakan hukum yang bertujuan tercapainya keadilan serta kemashlatan bersama. Rasulullah SAW tidak pandang bulu, tidak melihat latar belakang. Tidak melihat apakah ia pejabat, atau bangsawan. Orang yang dekat dan dicintai Rasulullah saw tidak menjadi jaminan untuk lolos dari hukuman.

  tak da ramai pemimpin islam ynag berani ikut jejak Rosul

  1. Yg elok2 dah dlm penjara kerana meliwat, madey guna pengaruh bangsawannya utk tarik keluar. Knp tak ambil contoh yg ini juga? Sbb pujaan hati kau?

   1. meliwat berpasangan sekurang2 menerima hukuman, yg asyik meliwat2 islam dgn pengakuan ‘melayu2 islam’, kesundlan seperti ini, akan sentiasa berlarutan…

    1. Zunnun geng aljuburi rupanya..lgbtQ..patutlah gila isim sokmo..cilake kamu wahai zunnun aka ciknun

   2. Anonymous 6:13 Merujuk kepada sistem keadilan dalam Islam yang diutarakan oleh Anon 5:00. Apakah pertuduhan dan pemenjaraan DSAI bertepatan dengan syariat dan Hukum Hudud. Bolehkah you beri pencerahan dan amatlah terbaik jika dapat dibentangkan ayat Quran, Hadis dan Ijmak Ulamak.

    Apa yang saya faham, kalau betullah DSAI meliwat dan terbukti meliwat mengikut sistem perundangan Islam, Hukuman yang sepatutnya dijatuhkan kepada DSAI bukannya dipenjara.

  2. suatu ketika dulu zaman muhammad bin aminah….

   kini zaman muhammad bin aminah dah berlalu, tapi zaman Rasullulah, kenabian muhammad, tetap kekal hingga dunai2 yg sabit dgn dgn berakhir

   bila kenabian muhammad bin aminah nyata, muhammad bin aminah, binasa…

   apa nak jadi dgn ‘melayu2 islam’ bulu puki dan kote dah beruban masih tidak boleh membezakan muhammad bin aminah dgn kenabian nya…

   muhammad dan allah sana sini dgn tangan memegang kapak dan parang, yg sundal nya, kebebalan atau enggan utk melepaskan prejudice dan emosi yg dah sebati dlm kehidupan?

   1. Nk citer nabi bagai..tp mulut hari2 mencarut kpd saudara seagama kamu..gila isim habis2 lg ke..sembang kari dgn goh ok lah.pooodahhhhh

 33. BANI YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG BENCI ISLAM MELAYU…….DORANG SAJA YANG BETUL DAN BENAR….,

  Kumpulan aktivis Human Rights Watch (HRW) bising isu Malaysia tapi tak ada telur dalam isu Palestin…. .

  Hari Malaysiakini menyiarkan kononnya kumpulan aktivis Human Rights Watch (HRW) mempersoalkan tahap kebebasan media sejak Perikatan Nasional (PN) mengambil alih pentadbiran dengan mendakwa bahawa pentadbiran baru Malaysia semakin kerap menyalahgunakan undang-undang bagi menyiasat dan mendakwa mereka yang mengkritik kerajaan.

  Katanya “Sejak gabungan PN mengambil alih pemerintahan pusat pada awal Mac 2020, pihak berkuasa telah meningkatkan penyiasatan terhadap individu di bawah undang-undang yang melanggar hak kebebasan bersuara.

  “Pihak berkuasa Malaysia telah kembali kepada amalan penyalahgunaan kuasa, memanggil wartawan, aktivis, dan pemimpin pembangkang ke balai polis untuk disoal siasat mengenai tulisan dan catatan media sosial mereka,” kata Phil Robertson, timbalan pengarah HRW Asia.

  Robertson berkata kerajaan harus berhenti mengulangi tindakan masa lalu dan menyemak semula undang-undang untuk memenuhi piawaian antarabangsa.

  HRW memetik kes wartawan Tashny Sukumaran, yang dipanggil polis setelah dia melaporkan mengenai serbuan imigresen di kawasan di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) akibat Covid-19.

  HRW juga menyorot Cynthia Gabriel, pengarah pengasas Pusat Memerangi Korupsi dan Kronisme (C4), yang telah dipanggil oleh pihak polis kerana mempersoalakan sepucuk surat dan menggesa siasatan berhubung dakwaan kerajaan melakukan “sogokan” bagi mendapat sokongan politik.

  Sementara itu, Bruno Manser Fund yang berpusat di Switzerland juga menyatakan gesaan sama.

  “Kami meminta polis Malaysia untuk berhenti mengganggu dan menakut-nakutkan kumpulan masyarakat awam yang secara terbuka menyoal kerajaan Muhyiddin.

  Yang peliknya si Cynthia Gabriel fitnah Menteri Kesihatan puak ini tutup mulut, malah dalam isu-isu negara mereka termasuk isu Palastine kita tak pernah dengar suara kumpulan aktivis Human Rights Watch (HRW) ini. Telur mereka termasuk.

  Cara mereka ini adalah tak boleh melihat Islam menjadi cara hidup sesuatu negara, mula cari keslaahan. Apatah lagi maklumat salah disalurkan oleh pengkhinat negara seperti PH.

 34. LEGACY KEKAYAAN DYNASTY USD44BILLONS MESTI DIPERTAHANKAN…….BAPAK FREEMASON PUN APA KURANGNYA DALAM SWISS BANK…….

  Pertemuan di Pejabat PKR buntu, Team Mahathir tawar alternatif Mukhriz ‘bakal’ Timbalan PM……..

  Seperti yang disiarkan sebelum ini (sila baca di sini) bahawa pertemuan di Pejabat PKR tidak ada penyelesaian masing-masing berebut nak jadi BAKAL PM. Mengikut sumber akan ada pertemuan susulan untuk penyelesaian ini.

  Pada pertemuan PH Plus pada Selasa lalu, Marzuki Yahya seperti PH, suka kencing telah kencing pemberita kononnya mendakwa kata sepakat telah dicapai mengenai calon perdana menteri.
  Tetapi kenyataan bersama kemudian terburai bila ada kenyataan lain mengatakan keputusan mengenai perkara-perkara yang belum diputuskan, akan dimuktamadkan hujung minggu ini.

  Sumber mendakwa Mahathir masih mahu menjadi perdana menteri walaupun untuk jangka masa yang singkat, sedangkan Anwar tidak bersedia untuk mengalah.

  “Tawaran Mahathir untuk menjadi PM lagi mungkin menjadi langkah untuk menyelamatkan air muka dia. Dia terbiasa mengakhiri kerjaya politiknya dengan gah dan bukan meminta seseorang mengakhiri kerjayanya.

  “Muhyiddin telah menyingkirkan seorang tokoh politik besar di Malaysia. Ini sesuatu yang pahit bagi Mahathir.

  Ada sumber menyebut team Mahathir menyediakan alternatif untuk letak Muhriz sebagai sandaran mengantikan sokongan Mahathir kepada PH ++ bagi mencapai kompromi untuk menjamin masa depan politik bagi pewaris Mahathir, Mukhriz.

  Sumber berkata Mahathir perlu jaminina Mukhriz boleh bertahan dan mahukan jaminan bahawa anaknya tidak akan diketepikan bila PH berkuasa.

  Adalah spekulasi Mukhriz dijadikan timbalan perdana menteri, sebagai pertukaran sokongan Mahathir untuk Anwar menjadi perdana menteri ini benar-benar dipersetujuai oleh Anwar kena tunggu pertemuan susulan mereka.

  Tapi melihat perkembangan yang ada PH tidak akan selesai kemulut dan bakal ditinggalkan oleh rakyat

  MR : PH ++ adalah jalan mati untuk PH

  7 ulasan:

  UNKNOWN
  12 Jun 2020 10:44 PG
  ….syok sendiri…Balas

  AWANAMA
  12 Jun 2020 12:12 PTG
  Serabut wehhhh. tak habih lagi kemaruk kuasa 2 warga emas ini. Rakayt tiada masalah dengan PM MY dan PN sekarang ini. 22 bulan lalu satu trauma,banyak yang meresahkan.Cakap nak reformasi.semua kelaut. HINA ISLAM,RAJA,MELAYU dan kakitangan kerajaan bagai tak bertebing.
  Tak payah berebut PM. Malaysia dah ada PM sekarang ni.makin tua,makin bodoh dan nyanyukBalas

  AWANAMA
  12 Jun 2020 12:18 PTG
  Kenapa mukhriz perlu ditetap sebagai tpm. Malaysia ni bapak dia orang punya ke?Orang2 yang melihat dan mempercaya 2 warga emas ni sebagai berjiwa rakyat dan akan membela rakyat dibanjiri dengan kencing ph terutama titisan hancing si atuk.Balas

  AWANAMA
  12 Jun 2020 12:37 PTG
  Mukhriz tak payah ko jadi P.M. Nanti beratur kat assembly kat Putrajaya tu bersilau dan berpinau aku menghadap ko. Ko jadi Adun dahle,Balas

  AWANAMA
  12 Jun 2020 2:09 PTG
  WOOOOIIIII. Malaysia sudah ada PM laaaaa.MY jad PM la ni. Kenapa bodoh 2 atuk ni.Nak berapa orang PM? nak jadui negera mana?Ni dah tahap gila ni.Kemaruk kuasa dan jawatanBalas

  AWANAMA
  12 Jun 2020 3:32 PTG
  tawarkan jawatan SULTAN di negeri KERALA …pasti akan tamat episod GILA KUASA PARTI MUNAFIK ni.Balas

  AWANAMA
  12 Jun 2020 3:49 PTG
  macam cerita BADANG…TUN(Hantu)dn ANWAR(badang)…HANTU menawarkan pada BADANG jika kamu hendak KUASA DAN KUAT..syaratnya makan segala MUNTAHKU..JADI sanggupkah ANWAR makan MUNTAH TUN???fikirkan secara LOGIKBalas

 35. Apa yang sedang dilakukan Muhyiddin sekarang ini hanya mengulangi strategi “cash is king” Najib, copy paste dan kemudian touch up dlm bentuk baru. Namun matlamatnya sama iaitu untuk “membeli jiwa dan sokongan” aka “rasuah secara halus” agar kedudukannya tidak tergugat. Kegagalan Muhyiddin meletakkan yang hak pada kedudukan yang wajar merupakan satu kezaliman dan ini boleh dilihat dari amalan agihan jawatan strategik dan penting kepada MP MP secara pukal/borong.

  Terlindungkah maruah Melayu dan Islam dengan amalan begini???. Islam versi apa yang menjadi rujukan PM kerajaan tebuk atap ini???. Realitinya dlm dunia hari ini, tidak ada satu pun negara yang diterajui pemimpin Islam yang berada dlm senarai top ten sebagai sebuah kerajaan yang berintegriti dan makmur sejahtera. Ini berlaku disebabkan Islam hanya sekadar kosmetik dan topeng walhal intipatinya tidak benar2 dihayati dan diamal. Dengan kata lain “bangsa dan agama” dilacur dan didagang semaunya demi kepentingan diri dan kelompok terdekat, “kawan makan kawan”, “melayu bunuh melayu”.

  Inilah yang telah, sedang dan mungkin akan terus berlaku jika DNA yg sama terus dikekalkan. Dek kerana terpana dengan “duit terpijak” yang tak seberapa atas nama berbagai bantuan, Melayu terus melayu dan Islam kian tenggelam, ketinggalan dlm semua hal.

  Nak salahkan “hantu sepet” juga kerana kelemahan dan daifnya pemimpin kaum dan diri sendiri???

 36. YANG BENCI ISLAM TENTU KAFIR SESAT…
  ..

  Berebut lagi rupanya siapa ‘bakal’ PM… bila engkau orang nak insaf? Rakyat dah muak!……..

  Menurut berita yang diperolehi oleh Sin Chew Daily, PH Plus (Amanah, DAP, PKR, Warisan dan blok Tun Mahathir dalam Bersatu) dalam fokus pemilihan calon Perdana Menteri memperlihatkan yang PH telah mencalonkan Pengerusi PKR, DS Anwar Ibrahim tetapi mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir masih mahu mencalonkan dirinya sendiri.

  AJK PH MEMUTUSKAN ANWAR SEBAGAI CALON

  Menurut sumber yang diyakini memberitahu akhbar ini yang Majlis Presiden Pakatan Harapan telahpun memutuskan yang DS Anwar Ibrahim adalah calon Perdana Menteri.

  Sumber itu memberitahu yang Tun Mahathir telah menghadiri menyuarat pada hari Selasa lalu di Ibu Pejabat PKR di mana beliau telah mencadangkan satu “Team Mahathir-Anwar” yakni beliau sendiri akan menjadi Perdana Menteri dan DS Anwar sebagai timbalannya. Namun demikian ia tidak mendapat persetujuan dari Pakatan Harapan.

  “Tun Mahathir mencadangkan jika berjaya merampas kembali kuasa Kerajaan Persekutuan, dia akan menjadi Perdana Menteri untuk selama enam bulan manakala selepas enam bulan akan menyerahkan kuasa kepada DS Anwar Ibrahim. Tetapi cadangan ini tidak dapat diterima oleh Pakatan Harapan”.

  “Alasan yang diberikan oleh Tun Mahathir ialah untuk memberinya peluang menyatakan keikhlasanya menyerahkan jawatan kepada DS Anwar”.

  “Pengerusi Warisan, DS Shafei Afdal menyatakan sokongannya untuk Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri”.

  Menurut sumber itu lagi, menyuarat selama tiga jam itu yang utamanya untuk membincangkan agenda pemilihan calon Perdana Menteri. Tidak pula membicarakan pemilihan calon Timbalan Perdana Menteri.

  HARI SELASA MINGGU DEPAN AKAN MENERUSKAN PERBINCANGAN

  Dalam menyuarat pada hari Selasa itu yang memfokuskan agenda pemilihan calon Perdana Menteri walaupun tidak mencapai sebarang persetujuan namun dijangka menyuarat seterusnya akan diadakan pada hari Selasa depan bagi membincangkannya dan diharap dalam masa seminggu ini satu keputusan akan dimuktamadkan.

  Selain daripada itu, DS Anwar Ibrahim dalam mesyuarat Biro Politik PKR semalam telah memberikan taklimat ringkas kepada ahli-ahli biro mengenai menyuarat Pakatan Harapan pada hari Selasa itu. Namun demikian tiada butiran lengkap yang diperolehi.

  “Biro politik hanya membicarakan secara santai sahaja dan tidak membuat sebarang keputusan”. kata sumber.

  Sebenarnya Biro politik masih kabur bagaimana nak memulakan serangan kepada kerajaan PN kerana mood rakyat yang menyebelahi kerajaan PN.

  DIKATAKAN BILANGAN NOMBOR PAKATAN HARAPAN “DAH CUKUP”

  Selain daripada itu, sumber itu juga memberitahu walaupun DS Anwar Ibrahim dalam live FB semalam mengatakan yang Pakatan Harapan hanya mempunyai 107 kerusi tetapi sebenarnya bilangan “dah cukup”.

  “Sekarang Pakatan Harapan dan pihak Tun Matathir serta GPS masih berbincang ……”

  Mesyuarat pada hari Selala yang lalu bolehlah dianggap sebagai pertemuan “memecah kebuntuan” bagi Tun Mahathir dan DS Anwar Ibrahim. Semenjak kejatuhan Pakatan Harapan, para pemimpin PKR dilihat telah hilang kepercayan terhadap Tun Mahathir.

  Pendirian parti ialah mahukan DS Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri dan tidak mahu beliau terlibat dalam aktiviti yang dianjurkan oleh Tun Mahathir termasuklah menghadiri menyuarat.

  Daripada maklumat ini mengikut pandangan pemerhati politik PH mungkin dan sukar untuk mendapat sokongan rakyat, malah ada juga berpendapat PH mungkin akan mengalami kemerotosan sokongan dan ada juga berpendapat akan berlaku lagi penghijrahan pemimpin mereka kerana Team Azmin dalam keadaan ‘silent’ menjalankan aktiviti yang sangat rapi.

  MR : Nampak gaya macam ada harapan PH berkubur sebelum PRU-15

  1. Rosmah binti mansor paling benci islam….tak sangka aku

 37. YA TOK MUDIN LEMAH TAPI LEBIH KUAT DARI PEMIMPIN2 PHD4PIG YANG LAIN……..

  Sultan Johor Terganggu dengan kenyataan palsu Anwar…….

  Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dikatakan ‘terganggu’ dengan kenyataan palsu Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa kononya telah mendapat perkenan Baginda untuk membentuk kerajaan.

  Menurut bekas Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin ekoran pendedahan yang dilakukan sebelum ini Istana Johor dikatakan tidak senang dengan tindakan tersebut.

  “Tulisan saya dilaporkan sampai ke Istana dan Sultan (Johor) agak “terganggu” dengan penipuan Anwar.

  “Malah Anwar memetik nama Azam Baki (SPRM) konon (telah) bertemu dia beberapa kali. Saya dihubungi sumber dalam pejabat Azam Baki, ternyata ia tipu kerana memang Anwar ajak bertemu tetapi pertemuan belum lagi berlaku dan oleh kerana Anwar lebih awal menipu guna nama Azam Baki maka ramai pegawai kerajaan lebih berhati-hati dengan Anwar,” ujar Badrul melalui laman Facebooknya semalam.

  Badrul mendedahkan perkara tersebut selepas mengadakan perjumpaan tertutup bersama Anwar pada Rabu lalu.

  “Dia bersungguh sungguh yakinkan bahawa Sultan Johor hubungi dia minta terus usaha ambil alih kerajaan, katanya syarat Sultan Johor kerajaan baru itu wajib tanpa Mahathir.

  “Dia juga menyebut beberapa raja – raja Melayu dan kerabat termasuk Tengku Hassanal, Pemangku Sultan Pahang yang katanya ketika dia menerangkan situasi semasa Tuanku terkejut dan sangat menyokong dia sebagai PM selepas difahamkan,” ujar Badrul yang lebih dikenali dengan panggilan Chegubard.

  Selain saksi, Chegubard turut mendakwa mempunyai rakaman perbualan bagi menyokong pendedahan tersebut.

  SuaraTV masih berusaha untuk menghubungi Anwar bagi mendapatkan maklumbalas berhubung perkara ini.

  Sehingga kini Anwar masih mengambil pendekatan ‘berdiam diri’ atas pendedahan yang dilakukan oleh Chegubard itu.

  Sultan Ibrahim sebelum ini memberi amaran untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) jika perebutan kuasa dalam kalangan wakil rakyat negeri itu terus berlaku.

  Baginda menzahirkan rasa kecewa itu ekoran kemelut politik yang masih berlaku di Johor.

  Sumber: Malaysia Today

  MR : Psywar dan putar belit dan manipulasi berita kerja mahir PH. Ramai rakyat terkena kencing dalam hal ini

  1. Yaaa betui…yidin lemah, cuma merasuah sahaja dapat membuahkan sokongan kepadanya.

 38. Tuan Bidin… apa yg saya nampak dalam 100 hari pentadbiran ABAH..golongan sokong bawa rebah…golongan musang berbulu ayam. Pak Kaduk..Pak Pandir dan Mak Andir dan tidak ketinggalan Lobai Malang Jual Agama…. Kekenyangan dan tersenyum sambil berkira kira dan berkomplot bilakah masa yg sesuai untuk ABAH diREBAHkan.. cuma ABAH yg terliur gelaran PM BIDAN TERJUN..dengan strategi BAIK PUNYA CILOK dengan congakkan formula…+1-4÷2=3F masih sedar atau tidak….

 39. Mana boleh naik muka si Dirty Old Man zunnun pukimak. Masuk saja di sini, dia dibalun, ditibai, dibantai hingga terborai.

 40. Selagi melayu muslim tak berubah, selagi itu negara tak akan berubah untuk menjadi lebih baik

  1. For as long as you cannot differentiate between treachery due to greed, power and corruption and the need for collective responsibility and heeding good advice;

  2. For as long as you do not understand desertion inspite of you yourself are tainted and the requirement for party unity;

  3. For as long as thievery is widely accepted and practiced by muslim malay leaders though it is clearly against the teaching of islam;

  4. For as long as pseudo malay muslim political leaders ride on and peddling religion and the self proclaimed agamawans choose to zip their lips, close their eyes and plug their ears;

  5. Eveything else are wrong moreso DAP and others BUT MCA ok konon yak agresif;

  6. Rhetorics, polemics are aplenty

  7. Respect imposed rather than earned;

  8. Failed to recognise batil and haq;

  9. Others;

  nothing could move this country forward.

  1. Pemimpin yang Korup…Agamawan yang Korup… melahirkan Rakyat Cinta Korup…adalah satu pencapaian yg boleh dibanggakan oleh Orang Melayu..

  2. Ini sebiji copy paste metaphor Zunnun mengenai Melayu Islam PN.

   Kepalsuan, fiction, auta, tipu helah, khianat dan dusta bohong oleh Melayu Islam yang mengamalkan sifat Munafik demi kuasa dan habuan.

 41. realiti ‘melayu’ si Moo atau enigma islam si MOo?

  ada perbezaan anatra ‘melyu’ first nya dan melewai bnagkai kuburan kedua ibu bapa nya?

  hingga beral sgt ke dgn keislaman yg ada, bahawa wajah irah nya kan dari kedua ibu bapa nya nya si Moo ke sana ke mari menjenamakan nya?

  taraf ‘melayu2 islam’ atau kecacatan perdna menteri yg tiada kefahaman?

  si hadi awang bagaimana pula, jika di renungkan wajah nya salisilah hingga ke tuhan semesta, siapa wajah sebenar nya hingga menyundal mimpi ‘rasullulah’ nya lalu di canang merata2?

  pelacur pun pandai menyimpan rahasia, kesundalan hadi awang, selain ‘melayu2 islam’ nya dan tebuk atap yg di warcana, di memali, tergolek jadi bangkai ke ‘melayu2 islam’ yg mendewa2 kan nya?

  apa punya sundal ‘melayu2 islam’ dgn sundalan mereka, ‘melayu2’ atau ‘islam’ yg di ‘arak’ merata2 nih?

  1. Komen pertama nya dah melayakkan nya kpd gelaran Dirty Old Man zunnun pukimak, mempersendakan keIslaman orang Islam.

   Dia penganut apa saja agama yang ada di sekitar nya – Confucianism, Taoism, Buddhism, Evangelical Christianity. Maka mana lah ada perinsip, main sebat saja apa yang dia jumpa.

   Menyembah pangkal pokok Kayu Ara di belakang rumah nya, letak buah2an di situ untuk Tuhan nya makan, tapi disebat bebudak di malam hari, dia senang hati Tuhan nya makan, konon.

   1. puki yg mengangkang melahirkan kamu puki islam ke?

    atau roh yg di semadikan ke dlm jasad itu yg berjanji?

    hingga kesundalan apa pula belajar dari google mendakwa Nabi Muhammad jolok pedang sana sini selain jolok puki2 bini

    yg beral nya, ‘melayu2’ atau ‘islam’ yg di ‘arak’ sana sini?

    1. Bodoh bangang nya kamu, tak tahukan bahwa puki yang mengangkang DAN DIRODOK SAJA MENGELUARKAN KAMU. Sedih nya di rodok sebagai pelacur di backlanes of Chow Kit Road, KL.

     Confucianism, Taoism, Buddhism ajar nenek moyang kamu mcm2 yang kotor, itu pasal kamu mulut penuh tahi, itu pasal mulut kamu selalu memuki, buka saja mulut, keluar bau puki.

  2. perdana menteri yg tiada kefahaman, kata Dirty Old Man zunnun pukimak. KEPALA BAPAK DIA, bak kata Najib Klepto wal Jibo.

   Dia jenis gengster yang tak habis2 ungkit hal Memali, mengata “tergolek jadi bangkai ke ‘melayu2 islam’”, sengaja lupakan betapa ramai depa mangsa di 13 Mei 1969.

   Tapi tak elok ungkit itu semua, biar lah setakat ini saja. Siapa mahu butiran lanjut boleh Google pergaduhan 13 Mei 1969.

  3. Pelacur emak zunnun pukimak memang lah pandai simpan rahsia. Tak mahukan dia diketahui sebagai anak di luar nikah, emak nya selalu melacur di backlanes of Chow Kit Road, KL, silap tak pakai alat, keluar anak yang sekarang dikenali sebagai Dirty Old Man zunnun pukimak.

   1. Kah..kah..kah…sian zunnun,puki mkn diri sendiri..cukup 100 org maki lu zunnun,bye bye lah zunnun cilake pokewak

  4. Lu ni zinnin sah gila babi n sakit jiwa..lu sakit hati org mimpi jumpa nabi apesal?lu mimpi main bontot sama nuar,ade lu bising..!mimpi yg bagus elok dikongsi.tp mimpi jubur dgn nuar lu sendili geli nk kongsi..ada akai pikior let..cilake lah kamu wahai zunnun zinnin zannnan

 42. Menuduh pulak ler kamu, Budin. Menuduh penakut tu mcm bebudak ajer. Nanti aku lapang akan aku buat tuduhan kpd yang suka menuduh secara liar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.