TAMPARAN BUAT MUHYIDDIN, ADA LAGI AKAN MENYUSUL LETAK JAWATAN DALAM SEHARI DUA MENDATANG

Setelah bertemu Tun Mahathir Mohamad Jumaat lalu dan kemudian menulis warkah panjang lebar mengenai kedudukan diri dan masa depannya dalam Bersatu, Ahli Parlimen Sri Gading, Dr. Shahruddin Md Salleh akhirnya meletakkan jawatannya sebagai Timbalan Menteri Kerjaraya.

Perletakan jawatan ini bermakna penarikan sokongannya terhadap Muhyiddin Yassin yang kini membentuk kerajaan PN bersama UMNO, Pas, GPS, kumpulan Azmin dan parti-parti kecil yang lain.

Bagi Dr. Shahruddin, perletakan jawatannya adalah disebabkan beliau merasakan penyertaannya bersama PN adalah suatu pilihan yang silap dan kurang tepat.

Surat perletakan jawatan Dr. Shahruddin adalah seperti di bawah ini:-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KENYATAAN AKHBAR

PELETAKAN JAWATAN

TIMBALAN MENTERI KERJA RAYA

1. Hari ini; Khamis 04 Jun 2020,

2. Dengan rasminya saya umumkan meletak jawatan perkara di atas berkuatkuasa mulai hari ini,

3. Saya telah melakukan ijtihad politik yang kurang tepat iaitu dengan menyertai kerajaan Perikatan Nasional PN,

4. Saya seharusnya meletakan keutamaan dengan membuat pertimbangan bahawa pengundi- pengundi di Parlimen Sri Gading P149 telah memilih parti Pakatan Harapan PH dalam PRU14,

5. Sebagai langkah awal bagi saya membetulkan kesilapan ini, maka saya dengan ini meletak jawatan kerana saya dilantik ke jawatan ini oleh YAB Perdana Menteri dari kerajaan Perikatan Nasional PN,

6. Sekian pernyataan yang saya ingin maklumkan terutama kepada pengundi-pengundi di Parlimen Sri Gading P149.

Sekian, terima kasih.

Shahruddin Salleh

Parlimen Sri Gading P149.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yang nyata, perletakan jawatan Dr. Shahruddin ini adalah tamparan paling pedih dan tepat ke muka Muhyiddin yang belum sampai tiga bulan menjadi Perdana Menteri.

Ini kerana Dr. Shahruddin dikenali sepanjang masa sebagai “budak Muhyiddin” dalam karier politiknya.

Muhyiddin yang membawanya ke dunia politik daripada perkhidmatan awam dengan melantiknya sebagai Setiausaha Politik dan seterusnya memberi peluang bertanding di DUN Jorak, sebuah kawasan pilihanraya dalam Parlimen Pagoh.

Apabila Muhyiddin dipecat daripada UMNO pada 2015, Dr. Shahruddin turut meninggalkan UMNO dan apabila Bersatu ditubuhkan di mana Muhyiddin menjadi Presiden parti itu pada 2016, bellau telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Bersatu yang pertama.

Perlantikan Dr. Shahruddin sebagai Setiausaha Agung Bersatu adalah tanda kepercayaan tanpa keraguan Muhyiddin terhadapnya.

Pada pilihanraya 2018, Dr. Shahruddin bertanding di Sri Gading dan kemudian dilantik sebagai Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan.

Apabila Muhyiddin menjadi Perdana Menteri bersama PN pada Mac lalu, Dr. Shahruddin terus dikekalkan sebagai Timbalan Menteri dengan portfolio baru di Kementerian Kerjaraya.

Keinginan Dr. Shahruddin untuk beralih arah meninggalkan PN dan kembali semula kepada PH sebenarnya mula diperkatakan sejak pertemuannya dengan Tun Mahathir, Jumaat lalu.

Beliau bertemu Tun Mahathir pada petang Jumaat, manakala pada sebelah paginya pula, Menteri Tugas-Tugas Khas, Mohd Redzuan Md Yusof bertemu Pengerusi Bersatu yang telah dipecat itu.

Dengan itu, Mohd Redzuan turut dispekulasikan akan meletakkan jawatan dalam kerajaan untuk kembali kepada PH dan memberi sokongan kepada Tun Mahathir yang kini berkrisis dengan Muhyiddin.

Dalam perkembangan terkini selepas Dr. Shahruddin meletakkan jawatan ini, seorang dua lagi pemimpin Bersatu yang ada jawatan dalam kerajaan diperkatakan akan melakukan tindakan yang sama dalam sehari dua lagi.

Ini akan menjadikan, dalam waktu terdekat ini, jika seorang lagi menarik sokongannya, keadaan kerajaan akan tergantung dengan kedudukan 111-111, manakala jika dua orang sekaligus meletakkan jawatan, Muhyiddin sudah dikira tumbang dengan rekod sebagai Perdana Menteri paling singkat dalam sejarah negara sejak merdeka.

Sama-sama kita tunggu perkembangan selanjutnya sehari dua lagi. (Shahbudindotcom 04/06/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 4 June 2020 — 6:05 pm

54
Leave a Reply

avatar
19 Comment authors
MAHATHIRVSANWARTanpa Nama UKKakirembatWau bulenGoh Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAKI RASUAH KE REMBAT KE…..BUAT LER REPORT POLIS…..DOK MELALAK TAK TENTU PASAL BUANG KARAN JEEE…… Lim Guan Eng’s Response Raises More Questions……… Dari Dalam Jabatan Peguam Negara Mr Lim Guan Eng was a big proponent of CAT — Competency, Accountability and Transparency — when he was the Penang Chief Minister. We admired him for his boldness in advocating good governance. I am a fan of Pakatan Harapan, but I must say Mr Lim’s response raises more questions: 1. Why did he as the Finance Minister (FM) have to write to Tommy Thomas (AG) in the first place? If the tycoon… Read more »

Kakirembat
Guest
Kakirembat

Plisss lh jgn tuka kerajaan dulu. Menteri pas xhabis lg main wayang. Nak merasa bagaimana di bawah pemerintahan menteri pas sampai habis thn ni. Nak menteri pas menegakkan syiar Islam d malaysia. Beri peluang utk pas memartabatkan Islam di malaysia. Mampukah mereka atau hanya omong kosong utk menang undi shj.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Nakal Juga Tajuk Berita Malaysia Kini:……… (mynewshub) – Nakal juga tajuk berita Malaysia Kini tentang perbicaraan kes SRC semalam. Yang sebenarnya berlaku di Mahkamah semalam ialah peguambela saya tunjukkan bahawa pihak pendakwa raya telah GAGAL kemuka bukti sepanjang perbicaraan. Point yang dikemukakan oleh peguambela saya adalah: Pendakwa raya gagal buktikan saya terlibat dalam penubuhan SRC dan penubuhan SRC itu adalah idea atau arahan saya. Pendakwa raya gagal buktikan saya yang arahkan lembaga pengarah KWAP memberi kelulusan. Pendakwa raya gagal buktikan saya pernah mempengaruhui atau campur tangan dalam urusan lembaga SRC. Pendakwa raya gagal buktikan saya pernah arahkan pemindahan dana SRC.… Read more »

Kakirembat
Guest
Kakirembat

Tak lucu pun. Yg lucunya mantan menteri kewangan x tahu duit juta2 masuk akaun lalu dibedalnya licin tanpa baki duit itu ibarat dia punya. Hatta anak tirinya pun dpt tempias dr duit itu. tapi kini keduanya sudah kantoi.

Wau bulen
Guest
Wau bulen

I believe one day, sooner than later, Muhyiddin will regret for what he had done.

And I am waiting if Karma sets in. Allah knows best.

No need for fortune telling, coloured flag hoisting and marching henchmen.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

It Looks Like Mahathir May Be Behind “Langkah Sheraton” After All…….. At this point your guess is as good as mine, but one thing that definitely went according to plan is: Anwar Ibrahim did not take over as Prime Minister or PM8 on 10th May 2020, as what he and DAP had hoped, the DAP-dominated Pakatan Harapan coalition is out of the government, and Malaysia now has a “Malay” government, as what Mahathir wanted. Is Mahathir the architect of “Langkah Sheraton” Over the last week or so, evidence has been slowly surfacing that Prime Minister Muhyiddin Yassin and de facto… Read more »

Goh
Guest
Goh

My theory is Rosmah binti mansor May Be Behind of all caos now…what a dajjal rosmah binti mansor

anonymous
Guest
anonymous

Goh Ah Bee barua komunis dah mampus ke belum?

Goh
Guest
Goh

Itu je? Subuh² bangun itu jer mampu? Serupa mati akal je kau ni

Meme dasar gundik rosmah binti mansor betui la kau ni bak kata mahadzhir khalid kat mahkamah baru ni..

Anonymous
Guest
Anonymous

6:56 am, hang mcm kata pepatah omputih –

Little amuses the nuisance, what more the fool.

fauzi
Guest
fauzi

saya telah membuat kesilapan…wtf

Goh
Guest
Goh

Teringat jgk dr sharuddin pada pengundi² di parlimen beliau akhirnya..walau terleka sekejap kerana hormatnya beliau kepada pak din rasenyer.alhamdulillah akhirnya kembali…..

Kepada Puak² ahli tetap [email protected] x nak fikir pasal pengundi undi siapa pada pru 14 yg lalu ke??

Sayang sgt ke nak tinggalkan jawatan glc yg dibanggakan tu?? Menyampah betui tgok keletah takkiyuddin masa umum semua mp bakal dapat habuan masing² aritu.rasa aku nak luku jer

Semua ni angkara rosmah binti mansor

Goh
Guest
Goh

Rosmah binti mansor is still the best dajjal ever lah….

beruntung boss kurrrrr dapt rosmah binti mansor

Goh
Guest
Goh

Gundik² setia rosmah binti mansor dah tido ke??

Goh
Guest
Goh

Agak sukar situasi politik dan ekoni negara kita skrg dan masa akan dtg.Patut sebelom melompat mat min,pak din patut pikir dulu pasal majoriti mp.

Contohnya :
Brp ekor yg nk memihak kepadanya?

Cukup ke jawatan² nak dibahagikan?

Berbaloi ke korbankan kestabilan negara kalau setakat mampu kumpulkan jumlah mp hampir
seimbang?

Ape yg mampu dibuatnya bila bersidang kalau jumlah mp tidak mempunyai majoriti besar?

Nak ke pelabur masuk kalau pm yg berkuasa anytime boleh tumbang??

Dpt ke 100% mp yg memihak kepadanya hadir setiap kali bersidang ??

SENANG CAKAP LAAA….TAK BERBALOI PAK DIN OIIIIII…..

Goh
Guest
Goh

sekadar tak suka abg non jadi pm abis pakat melompat sana sini bikin huru hara ..

tunggu la 3tahun lagi. Time tu kau org nak pecat abg non ke, buka syarikat glc sendiri ke ,nak lantik rosmah binti mansor jadi pm pun buat lah kalau dah menang pru 15.

Nampak sgt mat min dan pak din x confident je komplot jahat mereka akan menang pru 15 kalau bertanding atas tiket mereka sendiri..

Sheraton
Guest
Sheraton

Sekarang ni dapat jawatan Menteri tak bagus sangat.. Dari jawatan GLC..

Muhyiddin pun tak sedar diri. Bersatu ada berapa kerat.. tak boleh ke bincang dengan mereka sebagai satu pasukan.

Dah tak ada apa lagi nak bagi dah…

Selumbar
Guest
Selumbar

Mengejar angka sokongan majoriti dalam parlimen atau dalam dewan undangan negeri memang satu permainan yang menakutkan bagi pentadbir yang lemah. Sehingga ada sultan yang panas tak tentu pasal.

Perang saraf itu dibenarkan dalam politik demi merebut kuasa cuma kita lihat wakil rakyat dari Pakatan Harapan diperingkat parlimen tidak teruja untuk bertindak agerasif seperti yang biasa dilakukan oleh wakil rakyat dari parti penyamun dan parti lebai fasiq munafiq…berperangai gila dan samseng.

Perlu diingatkan pada pemimpin tertinggi Pakatan Harapan… berbuat baik dengan orang jahat tidak semesti nya dibalas dengan kebaikan. Pengalaman lepas telah membuktikan, anda beri mereka madu…..racun yang mereka balas untuk anda.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

PH patut out lebih awal. Jangan sokong mana-mana Kerajaan Pintu Belakang Azmin atau Madey si Kitol. Nombor bukan kerja PH. Nombor kerja politikus terdesak. Kahkahkah!

Syed faiz
Guest
Syed faiz

Revenge is a dish a best served cold.

Anonymous
Guest
Anonymous

When you are cold you don’t get your revenge.

Best masa tengah panas berapi, maki sana sini. tendang terajang, dahtu terejun ke longkang. hihi

anonymous
Member
anonymous

Bagaimana reduan kete terbang? Ada brani kaa?.

Zut
Guest
Zut

Berdoalah Budin semoga ada lg MP yg melompat menyokong Atok bg memudahkan TSMY mengadap YDPA membubarkan parlimen supaya diadakan PRU. Segala-segalanya berpunca dari kes kebodohan meletak jawatan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Orang nama Zul, kau nama Zut. Ikut suka kau lah, Zut.

Tapi psal Tun Mahathir tak boleh ikut kau sikt pun. Sebab kau cetek sangat pemikiran dan pemahaman politik.

Kau masih tak tau lagi strategy Tun letak jawatan. Carry on guessing, Zut.

anonymous
Member
anonymous

Blm tentu Agong setuju Pru dlm keadaan covid..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu tak faham ker constitutional democracy? YDPA bertindak di atas nasihat PM. Tidak ada peruntukan, takda soal, dia tak bertindak bila di nasihat PM. Kalau tak bertindak, constitutional Crisis, ber. Boleh membawa kpd huru hara.

YDPA juga di nasihat Majlis Raja2. Tak boleh difikirkan, tak masuk akal, keadaan jika YDPA engkar dari nasihat Majlis Raja2.

PM tentu ambil kira status Covid bila menasihatkan YDPA perkenankan PRU di adakan.

Goh
Guest
Goh

Masyaallah….ini adalah pengikut pak yidin paling setia dan paling kanan

Awang hitam
Guest
Awang hitam

Buka minda..citt poodahhh..kena beli ya..
Bersediakah PH utk Pru15?rakyat akan ajar cukup2 pakatan hancing ..sampai hilang semua kusi parliment..aaminn

Wau bulen
Guest
Wau bulen

Sapa beli? Awak?

Anonymous
Guest
Anonymous

Awang mana ada duit nak beli.

Dia tukang sorak ajer.

Tunggu bawah jambatan, orang ramai keluar, baru lah dia keluar.

Itu pasal di gelar hitam.

anonymous
Member
anonymous

Rakyat dah ajar penyamun rasa naik turun mahkamah….

Ajhirnye loyar mualaf dah give up nak bela penyamun…kunun kena tipu…

Biasanye yg menipu dapat duit tapi kes ni yg kena tipu dapat duit juta2 dan bilion.

Sabut
Guest
Sabut

Ada berani kah Muhyiddin nk bubar parlimen, yg pasti geng kartel x boleh tidor lena dah sekarang ni. Semua geng sheraton akan dikuburkan dari arena politik tanah air

Hantu
Guest
Hantu

Terover yakin nampak bossmuu

Goh
Guest
Goh

Nama hitam hati lagiiii la hitam

Anonymous
Guest
Anonymous

Awang, hitam betul hati kau yer?

Putihkan sikit, Wang

justice4all
Member
justice4all

Tok Din bakal break record. Sama2 kita tunggu. Apakah malaikat akan bersorak @ menyepi nanti bila Tok Din dan PN menungging? , macam kata Mokhtar Snake Arsenik Maunah itu bila kaitkan kemenangan PN sbg kerajaan. Boleh rujuk Tar Snake Arsenik Maunah nanti yerr sebaik PN terlungkup! Dia ada kabel kuat di langit tuu. Kah kah kah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Cable dia tali plastik. Kena panas ajer, terentap putus ler.

Hantu
Guest
Hantu

Buah hati si fikah tu ka????…huhu

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

“keadaan kerajaan akan tergantung dengan kedudukan 111-111” Masing-masing rumah ada tiga tiang (|||) Salah satu kumpulan bila-bila masa sahaja rumah mereka boleh roboh hanya jika satu sahaja tiangnya patah. Tuan Budin belum ulas berita terbaru mengenai kes 1MDB bertajuk Shafee: Sukar kemuka pembelaan Najib jadi mangsa penipuan https://www.malaysiakini.com/news/528729#mk-comments “Orang yang berkuasa besar ini dahulunya perdana menteri, dan saya katakan oleh kerana kedudukannya itu, ada banyak prejudis yang boleh ditimbulkan terhadapnya. “Seperti yang dikatakan (pihak pendakwaan), bagaimana seorang yang memiliki pengetahuan seumpama itu (dengan kedudukan) kewangan dan kuasa, tidak sedar berkenaan wang yang masuk ke akaunnya? Tamsil kes 1MDB seiras yang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Rumah 3 tiang pulak ………

Orang di UK pun main tiang tiang jugak.

“ahli ilmuan”, konon.

Takut pulak orang google …

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

Never mind about the pole (111 PN vs 111 PH) and UK. I put it at the end of Tanpa Nama because those guy with the same name claim Tanpa Nama absolutely belong to them, finish. Secondly, why don’t you say something about the 1MDB trial from the latest news in Malaysiakini : “Complicated to produce defence that Najib is scam victim – Shafee” Then what he said “The defend has found it difficult to produce an argument that Najib Abdul Razak was the victim of a scam, said lead counsel Muhammad Shafee Abdullah” What’s the point of all those… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tun Mahathir yang kini berkrisis dengan Muhyiddin –

Saya sokong Tun M. Saya percaya dia boleh deliver. Macam di buat nya di masa2 lalu.

Kepentingan bangsa, agama dan negara.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia saja yang berani sebut % pencapaian kekayaan koporat kaum Melayu.

Kita mashu lebih, setimpal dengan % kita sebagai penduduk di negara ini. Dalam semua aspek ekonomi negaea.

anonymous
Member
anonymous

Dia dah kaye kan kroni dan anak branak..

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

Congratulations Tun. How many parents try to have fun for themselves and their families but fail.

Anonymous
Guest
Anonymous

Can you show proof that dia kaya anak beranak darri wang rasuah?

I challenge you, I dare you. I’m also interested if he is really corrupt.

But I suspect kamu penuduh liar saja mcm most if not all of the “aggrieved fellows” in here. Senang cakap, gerak bibir ajer, tak kisah herot ke tak.

Goh
Guest
Goh

Rosmah binti mansor ada penyokong tak kat sini? Cepat angkat tangan

Wau bulen
Guest
Wau bulen

Jangan terlalu optimistik.

Jika melayu muslim berealiti, berfakta berkebenaran, selepas Dr Shaharuddin mungkin ada lagi perletakan jawatan dari Bersatu. Syabas.

Allah telah buka minda Dr ini sehingga beliau namak jalsn yv betul dan diredhai… wallahuaklam

anonymous
Member
anonymous

Ko ingat madey akan jadi pm ker?…sape yg nak bagi lagi orang tua banyak onar…

Wau bulen
Guest
Wau bulen

That is yr words.

But Allah knows best

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

Think well of the demands of Islam. Hopefully Tun M is no longer thinking of becoming PM again. But for his son to be a TPM is a bit difficult because BERSATU is no longer in PH. However in politics it is difficult to predict.

Wau bulen
Guest
Wau bulen

What is the demand in Islam as mentioned by you? Could you please be more explicit?

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

Every Muslim should obey all the commands of Allah SWT in accordance with the Sunnah of the Prophet SAW. Islam is the way of life (including politic). The rest I think you know better then me.

Anonymous
Guest
Anonymous

I don’t mind Tun M becomes PM again – he’s healthy, mentally alert, can look after himself as he is a medical doctor and so is his wife. He delivers. And dares to instruct the Officers to calculate and determine the % of Malay/ Bumi corporate wealth. Sure, he’d pursue for more. I wanna see Malay/ Bumi wealth in other sectors of the economy as well. And Tun M does his utmost to get a reasonable % of the wealth of the country in the hands of the Malays and Bumiputeras of Sabah and Sarawak. Heck, they were settlers here… Read more »