MUHYIDDIN MENUTUP PENGKHIANATAN DENGAN PENGKHIANATAN

Ketika ini jika kita berbual-bual dengan penyokong dan pengampu Muhyiddin Yassin dalam Bersatu, sama ada mereka Ahli MPT, pimpinan negeri atau bahagian, rata-rata bernada suara yang sama iaitu perlunya Tun Mahathir Mohamad dipecat segera daripada parti itu.

Dengan sentimen yang sedemikian rupa, tidak mustahil dalam pemikiran Muhyiddin juga terpahat kecenderungan yang sama.

Tun Mahathir, setelah kini bukan lagi Perdana Menteri dan berbeza pendapat dengan Muhyiddin yang sekarang ini merupakan Perdana Menteri, seolah-olah dianggap tidak berguna lagi kepada Bersatu.

Anehnya, sebelum ini mereka yang sama inilah yang rata-rata mengatakan Tun Mahathir adalah merupakan nyawa sebenar kepada Bersatu.

Sejak awal Bersatu ditubuhkan sehingga berlakunya krisis dengan Muhyiddin, pandangan yang hampir mutlak ialah Tun Mahathir itu Bersatu dan Bersatu itu Tun Mahathir.

Pendeknya, jika tanpa Tun Mahathir dan hanya Muhyiddin yang menubuhkan Bersatu selepas beliau dipecat daripada UMNO dahulu, barangkali keahlian parti itu tidak sampai pun 100 orang jumlahnya.

Ternampak di sini bahawa yang sebenarnya nyawa untuk hidup mereka yang sekarang gila-gila menyokong dan mengampu Muhyiddin hanyalah semata-mata bergantung kepada siapa yang ada kuasa dan menjadi Perdana Menteri saja.

Siapa saja yang jadi Perdana Menteri dan ada kuasa, itulah ikutan mereka.

Siapa yang tiada lagi kuasa, bermusuh pula dengan Perdana Menteri, itulah juga musuh mereka.

Sebagaimana sudah banyak diulas dan ditulis oleh pelbagai pihak sebelum ini, Muhyiddin berjaya menjadi Perdana Menteri adalah semata-mata atas pengkhinatan yang sedia dilakukannya bersama kelompok-kelompok yang rakus dan telah ditolak pengundi pada PRU14 lalu.

Atas keghairahan dan ternampak peluang terbuka untuk mengambil kesempatan, Muhyiddin bukan saja mengkhianati mandat rakyat yang telah memberi kemenangan kepada PH untuk mentadbir negara sehingga tibanya tarikh PRU15, malah beliau mengkhianati PH dengan membawa keluar Bersatu daripada gabungan itu secara tidak sah.

Berdasarkan rakaman audio mesyuarat MPT Bersatu yang dibocorkan, adalah jelas tidak ada sebarang keputusan pernah dibuat untuk membawa keluar Bersatu daripada PH.

Apa yang diputuskan ialah setakat ada perbincangan mengenainya dengan kata akhirnya menyerahkan kepada Tun Mahathir selaku Pengerusi Bersatu untuk membuat keputusan muktamad mengenainya.

Tetapi, sementara Tun Mahathir tidak pernah memberi apa-apa kata putus mengenai hasrat Bersatu keluar PH itu, Muhyiddin sudah pun mengumumkan perkara tersebut lebih awal lagi.

Dengan itu, adalah jelas dan tanpa keraguan bahawa Muhyiddin telah melakukan pengkhianatan.

Sekarang ini dengan hasrat agar Muhyiddin dapat menguasai Bersatu serta dalam masa yang sama untuk mengenepikan Tun Mahathir yang dianggap suatu gangguan kepada Perdana Menteri, cubaan memecat beliau daripada Bersatu adalah satu lagi bentuk pengkhianatan yang seterusnya.

Beberapa tindakan Muhyiddin seperti melantik Hamzah Zainuddin sebagai Setiausaha Agung Bersatu yang baru, cubaan mengadakan mesyuarat MPT tanpa memanggil Tun Mahathir serta anaknya, Mukhriz dan menggunakan RoS untuk mengesahkan kedudukannya sebagai Pemangku Pengerusi Bersatu bagi menggantikan Tun Mahathir, semuanya adalah agenda yang boleh mengesahkan lagi tentang hasrat untuk menyisihkan bekas Perdana Menteri itu daripada Bersatu.

Dalam hal ini, Muhyiddin tidak dinafikan mempunyai kecenderungan ingin melakukan satu lagi pengkhianatan melalui usaha menyingkirkan Tun Mahathir daripada Bersatu dengan digalakkan lagi oleh penyokong dan pengampunya dalam parti itu.

Seolah-olah setelah beroleh kuasa dan ghairah untuk menutup pengkhianatan dengan terus melakukan pengkhianatan, Muhyiddin sendiri terlupa tentang peranan dan sumbangan besar Tun Mahathir dalam menghidupkan Bersatu selama ini.

Pelbagai alasan dan tohmahan dicipta bahawa Tun Mahathir telah melanggar disiplin parti yang kononnya telah pun bersetuju untuk membentuk kerajaan baru bersama Perikatan Nasional atau PN.

Namun, penyokong dan pengampu Muhyiddin terlupa agaknya bahawa sejak krisis kepimpinan parti itu bermula hingga kini dengan mesyuarat terakhir pada 23 Februari lalu, Bersatu tidak pernah mengadakan sebarang mesyuarat MPT dan dengan itu sudah tentu tiada apa-apa ketetapan mesyuarat pernah diputuskan untuk Bersatu membentuk kerajaan baru bersama PN.

Jadi, siapa yang melanggar disiplin parti sebenarnya?

Setelah melakukan beberapa pengkhianatan sebelum ini, sampai bila Muhyiddin mahu terus melakukan pengkhianatan demi pengkhianatan demi mempertahankan survival kuasanya yang rapuh ini? (Shahbudindotcom 25/05/2020)

Updated: 25 May 2020 — 4:56 pm

98 Comments

Add a Comment
 1. Cuba lah cdg TSMY utk tgglkn Bersatu dan sertai PAS. Dan biar TM Teraju Bersatu kerana bersatu dan TM bagai nyawa dgn badan.

 2. MAHATHIRVSANWAR

  PHD4PIG BANGSAT LAGI HIPOKRIT MALAH SUNDAL…..KENAPA TAK BANDING DENGAN TOKONG KOMUNIS DAPIG GONE END…….

  Plea Bargaining To Cut Sentences Is Common, Say Lawyers……..

  (FMT) – Several lawyers have disputed the claim by former prime minister Dr Mahathir Mohamad that Malaysia does not adopt the concept of plea bargains, saying they are in fact a common practice in the country.

  Several criminal lawyers who spoke to FMT said it was a long-standing practice for those accused of criminal offences to seek less severe sentences or a reduced charge by writing to the deputy public prosecutor.

  Under amendments made in 2012, the Criminal Procedure Code provides for a pre-trial conference at which the accused and prosecution may discuss a plea bargain. The code in fact sets out procedures for an accused to make an application to the court for plea bargaining.

  Plea bargains are limited by the severity of the sentence and the offence with which the accused has been charged. The law does not provide for plea bargaining for an acquittal or a discharge, whether conditional or unconditional.

  The subject of plea bargains came to public attention this month when Riza Aziz, the stepson of former prime minister Najib Razak, was released on a conditional discharge from money laundering charges over US$248 million (RM1.08 billion) in funds linked to 1MDB.

  The prosecution applied to the court for a discharge not amounting to an acquittal on the basis that he would be making restitution to the government by returning the funds.

  Lawyers who spoke to FMT said the discharge was not a plea bargain, but one that lay within the powers of the attorney-general who has sole discretion over whether to prosecute, and which had come about from representations made to the prosecution by Riza’s counsel.

  They said it is common practice for the defence to make written representations to seek a less severe penalty or sentence for an offence.

  Lawyer Hasif Hasan said counsel would usually write to the deputy public prosecutor (DPP) in charge, seeking to review or drop charges.

  “We will state the facts, evidence and arguments. If the DPPs agree with us, then the accused will get a lesser charge.

  “Another option is to fill up Form 28A about our client’s intention for a plea bargain and inform the judge and DPPs about it.”

  Hasif said an accused person cannot seek a discharge not amounting to acquittal. “In the Riza Aziz situation, his counsel wrote to the prosecution to review his charges,” he added.

  Mahathir had criticised the decision to discharge Riza, saying it could set a precedent where those who steal money can escape punishment by returning it.

  He also said Malaysia does not adopt the plea bargain concept, “in which a criminal suspect would offer to help the government in return for some concession to his advantage”.

  However, Hasif said under a conditional discharge, the attorney-general could file charges again if conditions were not met.

  Another lawyer, Haijan Omar, said the plea bargain process was placed on record under the amended Criminal Procedure Code.

  “Everything is transparent and on record. It ought to be in the appeal record if the sentence is in dispute,” he said, adding that the prosecution or defence can still appeal against the sentence if they are not satisfied.

  Senior criminal lawyer Bala Mahesan said plea bargaining has been encouraged in order to lighten the workload of the judiciary and clear the backlog of cases.

  He said, however, that a plea bargain should not be offered for all cases, especially not for those involving high-profile cases, such as the one involving Riza.

 3. pAs nih sebenar nya yakjud makjud di malaysia agak nya tak…..

  hingga hafi awang pula di pesong akidah dan kerap mengaku mimpi ‘rasullulah’ nya….

 4. MAHATHIRVSANWAR

  DAPIG THE BIGOT GOG MAGOG…..GUNA LAW OF JUNGLE…..DIA SAJA YANG BOLEH….ORANG LAIN SALAH…….

  ‘Projek Jerantut tak boleh, tapi Ipoh Barat boleh’……….

  Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan beberapa inisiatif di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) di Ipoh yang diumumkan ketika MP Ipoh Barat, M Kulasegaran memegang jawatan menteri sumber manusia.

  Ini selepas bekas menteri industri utama Teresa Kok mempersoalkan projek Pusat Teknologi Getah bernilai RM100 juta di Jerantut, yang diumumkan hanya sebulan setelah MP Jerantut Ahmad Nazlan Idris dilantik sebagai pengerusi Lembaga Getah Malaysia (LGM).

  Pada hantaran di Facebook hari ini, Najib menunjukkan rancangan untuk membina pusat rehabilitasi bernilai RM500 juta yang bakal menjadi paling besar di Asia Tenggara, serta Kaunter Perkhidmatan Rakyat yang dilancarkan sebagai projek perintis di sebuah pasar di kawasan Ipoh Barat .

  “Memandangkan menteri sumber manusia DAP kerajaan PH dahulu juga ahli parlimen Ipoh Barat, adakah ini juga contoh lantikan politik yang umumkan projek-projek membazir berunsur politik untuk kawasan parlimen sendiri seperti diselar Teresa Kok hari ini?

  “Adakah projek-projek di Ipoh Barat oleh ahli parlimen Ipoh Barat dibenarkan tapi projek di Jerantut oleh Ahli Parlimen Jerantut tidak dibenarkan? Apa pandangan Teresa,” katanya

  Kaunter Khidmat Rakyat membantu golongan berpendapatan rendah B40 dengan menyediakan perkhidmatan kaunter sementara Perkeso, Jabatan Tenaga Kerja, serta Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di pasar awam.

  Ia dilancarkan sebagai projek perintis di Pasar Kampung Tawas di Ipoh pada 7 Julai 2018 dan akan diperluas ke seluruh negara.

  Sementara itu, pusat rehabilitasi itu pula diumumkan oleh menteri kewangan ketika itu, Lim Guan Eng sebagai sebahagian belanjawan 2020 dan akan melengkapkan pusat sedia ada di Melaka dalam membantu pekerja kembali bekerja selepas terlibat kemalangan.

  Pusat itu dicadangkan untuk dibina di Ipoh, tetapi tidak jelas sama ada ia akan berada di Ipoh Barat yang kawasan parlimennya diwakili Kulasegaran atau di kawasan lain.

  Artikel berita yang dikongsi oleh Najib memetik Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mempersoalkan lokasi pusat itu tetapi tidak menyebut secara khusus sama ada ia akan berada di Ipoh Barat.

  Kenyataan MTUC pada laporan FMT bertarikh 21 Oktober tahun lalu berbunyi: “Justeru, MTUC menggesa kerajaan untuk menimbang semula penggunaan dana Perkeso bagi membiayai projek Pusat Rehabilitasi di Ipoh kerana ia berisiko menjejaskan kewangan Perkeso.”

  MTUC pada laporan itu dipetik “mempersoalkan sama ada projek itu ada kaitan dengan Menteri Sumber Manusia M Kula Segaran selaku ahli Parlimen Ipoh Barat.”

  Dua hari sebelum kenyataan MTUC, exco sumber manusia Perak ketika itu, A Sivanesan berkata pusat itu dijangka dibina di kawasan seluas 40.4 hektar di Lembah Kinta serta berhampiran susur keluar Lebuhraya Utara Selatan bagi memudahkan orang ramai mendapatkan perkhidmatan.

  “Beberapa lokasi sudah dikenal pasti dan ia berada dalam peringkat akhir, cuma tinggal kerja tender sahaja,” katanya kepada Bernama.

  Awal hari ini, Kok menyoal Nazlan yang dikatakan ‘terburu-buru’ mendapatkan kelulusan yang diperlukan untuk projek RTC di Jerantut.

  MP Seputeh itu juga menyoal keperluan projek itu dibina pada masa sekarang, memandangkan terdapat beberapa pusat teknologi dan penyelidikan getah yang beroperasi sepenuhnya dan masih memiliki kelebihan kapasiti.

  Mengenai perkara itu, Najib berkata projek itu bukan sahaja merangkumi pusat teknologi, tetapi juga pusat pelancongan yang dikenali sebagai Bandar Taman Negara dan ladang getah seluas 2,000 ekar (809 hektar).

  “Saya tak mahu bincang jika projek pembangunan itu baik atau tak baik walaupun Jerantut itu memang tempat perladangan getah.

  “Kita tunggu Lembaga Getah dan pengerusinya jelaskan lebih lanjut tentang projek tersebut dan bagaimana ianya akan menjana peluang pekerjaan baru dan merancakkan ekonomi tempatan pada masa krisis Covid ini,” katanya.

 5. bertanya lagi malaikat2, kpd ibrahim libya, mana ada parti Pas daftar sebagai parti islam di syurga…

  agak nya kemana ibrahim libya pergi lepas mati…

  sj tanya

 6. bertanya malikat2 ngape kao ibrahim dan pengikut2 bawak kapak, parang dan senapang patah…

  nak halau kapir2 ke?

 7. agak nya ibrahim libya dan pengikut2 nya bila hidup balik rasa phobia tak nak jadi ahli pAs?

  sj tanya

 8. MAHATHIRVSANWAR

  INI BUKAN DAPPHOBIA…..INI FAKTA KEBENARAN….. DAPIG ADALAH THE BIGOT GOG MAGOG YANG MESTI DAN WAJIB DIMUSUHI HINGGA KIAMAT……..

  Leaked audio clip: 22 reasons why Ronnie Liu and Lim Kit Siang are great liars…………

  “Everyone knows Ronnie Liu is Lim Kit Siang’s stooge, and everyone knows that the longer Anwar remains Pakatan Harapan chairman, the deeper will be the DAP’s political grave. Ronnie Liu should be more concerned about this instead of ‘entertaining’ us with ‘upside-down’ versions of the truth”

  DAP central executive committee member Ronnie Liu today named Datuk Seri Azmin Ali and Zuraida Kamaruddin as traitors and Syed Saddiq Syed Abdul Rahman as a victim of their deception.

  In a Facebook posting, Ronnie sang praises of PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim, who he said “gave room to Dr M (during the 21st of February 2020 PH presidential council meeting) and was willing to compromise.”

  Ronnie was referring to the release of a “third audio clip” featuring members of the Pakatan Harapan presidential council discussing Tun Dr Mahathir Mohamad’s tenure as Prime Minister and the transition of his power to Anwar.

  The two hour clip revealed two opposing factions — one insisting that an exit timeframe be set for Mahathir to retire, and another, insisting that talks about power transition (by Anwar and his men) had undermined Pakatan Harapan’s credibility.

  Following the meeting’s conclusion, the presidential council subsequently gave its full backing to Mahathir to set an exit date.

  Acoording to Ronnie, Gobind Singh Deo and Khalid Samad were among those ‘brave’ enough to oppose the traitors (Azmin, Zuraida and gang).

  He added that there would have been no problems should Mahathir have not resigned as Prime Minister or heeded the advice of the Yang di-Pertuan Agong not to do so.

  “In the end, the PH government fell because of a power grab by those in Tun M’s party,” he said.

  However, what Ronnie failed to mention is as follows:

  1. Two PPBM audio clips that were released days before the release of the “third clip” shows clearly that Mahathir was being pressured by some of his own people from within the party.

  2. These people wanted PPBM to leave Pakatan Harapan and rub shoulders with UMNO en bloc on the basis that the DAP was not accepted by the Malay-Muslims.

  3. However, Mahathir stuck to his guns and opposed such a move (for the immediate term) as he was against working with a party (UMNO) he fought against during the 14th general election, insisting that the party was corrupt.

  4. The clips inadvertently proved this and the fact that he did not abandon the DAP, something Ronnie completely ignored.

  5. As for the presidential council meeting, it was the culmination of a carefully strategised plot by Anwar and his men (including Otai Reformasi, Syed Husin and some DAP members, possibility even Ronnie) to give the false impression that a transition agreement specifying an exit timeframe for Mahathir existed.

  6. It was Anwar’s persistence on the matter that scared investors off, making PPBM Members of Parliament loathe him (and the DAP) and culminating with the party’s high council meeting.

  7. It was in this meeting that Mahathir’s own men brought pressure to bear on him.

  8. On the 19thof May 2020, I made note of an exchange between the DAP’s Gobind Singh Deo and PPBM’s Syed Saddiq Abdul Rahman during the PH presidential council meeting, where Gobind was heard admitting that during the 14th general election, Pakatan Harapan did not fix a timeline for Mahathir to exit.

  9. “I don’t think you understand what I’m saying. At the election, we didn’t fix the time, but after that we stated a time. You want to see the videos,” asked Gobind, responding to a statement by Azmin.

  10. Gobind was thereafter interrupted by Syed Saddiq, who recalled a PH agreement giving full confidence to Mahathir in deciding when to step down.

  11. To this, Gobind asked; “Why do you get so emotional,” adding that he was also answerable to his party supporters.

  12. Here, we can see how Gobind inadvertently admitted that the DAP was determined to turn Anwar into Prime Minister and tell its supporters when Mahathir was leaving.

  13. We can also see how Gobind admitted that Pakatan Harapan never once fixed a timeframe for Mahathir to resign prior to the 14th general election.

  14. But the DAP never once admitted this back when Anwar ’s supporters kept hounding Mahathir, insisting that Pakatan Harapan had agreed on a “two-year exit strategy” prior to the 14th general election.

  15. As a matter of fact, the DAP stood silent when Anwar himself claimed that a “signed agreement” bearing details of that strategy existed.

  16. Several PPBM leaders denied the existence of such an agreement, while TTF challenged Anwar to produce the document if indeed it existed.

  17. But all Lim Kit Siang did was threaten the people with his ‘resignation’ if Mahathir failed to make way for Anwar to take over as Prime Minister.

  18 Instead, Kit Siang should have pointed out that the whole transition issue was being politicised by Anwar and his men for no reason whatsoever and that Anwar was jeopardising the people’s support for Pakatan Harapan.

  19. It is ironical that Anwar and the DAP conspired to play up the transition issue from early on when the so-called “two year timeframe” was not even up yet.

  20. It is even more ironical that Anwar and his men began playing up the issue barely three months into Mahathir’s premiership.

  21. And now, all Ronnie has to say is “what a hero Gobind was” during the presidential council meeting (when in fact, he was a ‘zero’) and how Anwar handled himself like a boss (when in fact, he was at a loss).

  22. Everyone knows Ronnie Liu is Lim Kit Siang’s stooge, and everyone knows that the longer Anwar remains Pakatan Harapan chairman, the deeper will be the DAP’s political grave.

 9. kamarulzaman, penerangan pAs, dgn seruan dan cadangan ‘suspend’ pengeluran dan jualan arak membendung pandu mabuk di jalan raya….

  ngape tak suspend sj kenderaan, pakai unta2 sj…

  ngape tak suspend gula, utk membendung diabetic

  ngape tak suspend sj internet, utk membendung porn2

  ngape tak suspend democracy, tegakan pemerintahan kalifah supaya tak berebut2 kuasa politik dan tebuk2 atap…

  ngape tak suspend sj ‘melayu2 islam dgn kepercayaan kpd tuhan mereka’ utk elakan kegilaan ‘melayu2’ dgn kesesatan ‘islam’ mereka?

  ngape tak supend saja perkawinan, utk mengelakan perceraian….

  ngape tak suspend sj ke Golok, supya negei kelantan dapat membentung gejala HIV yg membimbangkan…

  tapi yg nyata sekali,

  ngape tak suspend Tuhan jgn jadikan Adam2, hingga perlu ada syurga dan neraka….

  ngape tak suspend hadi awang hingga membawa kematian di memali dan tabii tebuk atap sana sini?

  ngape tak suspend sj hadi awang dan Moo supaya kesundalan ‘melayu2 islam’ kurang sundal berterusan tiada henti nya….

  ngape tak suspend najib dari politik, agat altantuya nya dan bayi dapat hidup ke hari ini…

  ngape tak suspend rosma dari jadi suami najib, hingga membiarkan Jho Low maharajalela…

  apa nak jadi ‘melayu2 islam, yg sundal nya ‘melayu2’ atau ‘islam’ yg di anuti mereka….

  bah..

  1. Bahlol punya otak cuba berlagak.

 10. najib bini rosmah

  Pengkhianat tutup pengkhianatan biasa. Dapat bebas bayar diskaun pulang separuh wang haram biasa. Kerajaan Pintu Belakang Madey si Kitol dan Azmin Semburit biasa. Kahkahkah!

 11. MAHATHIRVSANWAR

  KETAHUI LAH BAPAK SEGALA RASIS IALAH TOKONG DAPIG……INI BUKAN DAPPHOBIA TAPI KENYATAAN FAKTA….. MEREKA ADALAH SYAITAN YANG MESTI DIMUSUHI…….

  DAP will never stop being racist – now Sarawak DAP is calling PAS ‘religious bigot’……….

  Racism seems to be flowing in the veins of many DAP leaders.

  Sometimes, I wonder if the DAP has racism in its blood or blood in racism, of if it is an entirely new species where racism is its blood.

  Earlier today, Sarawak DAP chief referred to Gabungan Parti Sarawak’s (GPS) support for the Perikatan Nasional (PN) coalition as “naieve and ridiculous.”

  Actually, I am ok with that, as from what I have been told, many in GPS were unaware that the coalition’s “big brother,” Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PPBB), had agreed to enter a Memorandum of Understanding with PAS and UMNO.

  The fact that GPS has declared its support for the federal ruling coalition but claims not to be involved in an official capacity reeks of hypocrisy and irony.

  As former Sarawak PKR Chief Baru Brian aptly put it, “you can’t have the cake and eat it” at the same time.

  The distribution of power is also irregular, as many of the other component parties within GPS were not represented at federal level.

  But to say that is was “naive and ridiculous” for GPS to think that the Umno and PAS-led federal government would do any good for Sarawak is racist.

  It would not have been racist should Chong have limited his narrative purely to the administrative performances of the two parties in the states they represented.

  But Chong was all about race and religion.

  “No amount of allocations, even if there are any additional allocations, can compensate for the destruction that such a combination would do to the fundamental social structure and system of the country.

  “What GPS has done now by supporting the Umno PAS government is not only putting the corrupt regime back in power but at the same time GPS is putting the religious bigots in PAS in power, which is definitely a threat to the secularism of our Federal Constitution and Sarawak’s social structure,” he said.

  These words made everything else that this DAP youngster said thereafter irrelevant, and proved, that not only is Sarawak DAP racist, racism seems to be the core essence of its existence.

  It puzzles me why the DAP finds it so hard to shed its racist aura…

  1. I call PAS religious bigot. I do not have to be a DAP member. I am a malay and a muslim. I have no respect for traitors, deserters, thieves and religious bigots.

   I do not thrive in a world of superficiality and hypocrisy and I resent them which are dominating the lives of malays and muslims in malaysia.

   I pray Allah will show the way forward and siratulmustaqiim especially to those theatrical muslim malays….

 12. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Di buang Irah dan Mas Serawak
  Aku merintih bunyi cam burung Wak-Wak
  Soraya JB,nanti kat kedah aku bawak
  Aku umum,setuju jadi menantu Wak

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Kojolla memantun mantat benda yang takda kena me73ngena dgn tajuk pos.

  2. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Soraya jenis pompuan “tom boy”
   Aku lak punai kecik jantan lembut
   Tak yah kenduri besar,buat style koboi
   Risau jugak aku,lepas kawin,Soraya cabut

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Malam pertama, paling aku risau
    Soraya jenis kasar,risau pula aku
    Kalu dia “Queen Control” aku jadi sasau
    Tak cukup kena leter,kepala aku dia luku
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Anon 3:09/3:13/3:19/3:23 @ Suman sasau,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kesian tengok Anon@ Wak Suman karung guni
     Dia mari keluar buat pantun & tak ikut tajuk pos
     Tak takut ke, Wak buat tindakan yg macam gini?
     Nanti, Wak diserang pula, dek TN pelir mampos
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

     1. TN kan ke macam polis pacak kat blog ini
      Penjaga moral dan tata susila kerja dia ni
      Sikit sikit dia akan panggil abang Ali
      Pungkoq budak ni dah lumat benggali taji

 13. MAHATHIRVSANWAR

  ADAKAH TONG M MASIH SEDIA DIPERALAT PHD4PIG…..JIKA YA ITU KERANA MENJAGA LEGACY KEKAYAAN 100B……

  Khairuddin: Anwar sedang alami tekanan hebat, keadaannya agak kritikal………

  Khairuddin berkata, Anwar merupakan seorang manusia yang angkuh dan kemaruk kuasa dan takut kepada aura Mahathir yang kini menjadi pesaing terhebatnya.

  Datuk Seri Anwar Ibrahim kelihatan terkontang kanting dari segi hala tuju politiknya dan sedang hadapi tekanan berikutan pepecahan yang menimpa parti pimpinannya.
  Demikian menurut penyelaras parlimen Jasin, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, yang bingung bagaimana Anwar boleh berkata sidang akhbar yang dianjurkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada 18hb Mei 2020 bukan anjuran Pakatan Harapan.
  “Dari dulu lagi, sebelum kerajaan pimpinan Pakatan Harapan tumbang, Anwar tak habis-habis dengan cerita peralihan kuasa.
  “Kini beliau berulang kali mengingatkan semua beliaulah ketua pembangkang dan pengerusi Pakatan Harapan. Sebenarnya, yang Anwar Ibrahim buat ialah meyakinkan dirinya sendiri bahawa beliau masih relevan.”

  PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim kelihatan terkontang kanting dari segi hala tuju politiknya dan sedang hadapi tekanan berikutan pepecahan yang menimpa parti pimpinannya.

  Demikian menurut penyelaras parlimen Jasin, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, yang bingung bagaimana Anwar boleh berkata sidang akhbar yang dianjurkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada 18hb Mei 2020 bukan anjuran Pakatan Harapan.

  “Anwar Ibrahim sudah berulang kali mengaku dirinya pengerusi Pakatan Harapan seolah-olah rakyat mengalami masalah pendengaran.

  “Malah, beliau sendiri pernah menyindir Tun Dr Mahathir Mohamad sambil menegaskan kepada pemberita Tun bukan ahli Pakatan Harapan.

  “Jadi buat apa Anwar Ibrahim perlu keluarkan kenyataan bahawa sidang akhbar yang dianjurkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad bukan anjuran Pakatan Harapan?

  “Bukankah ini bukti Anwar Ibrahim tidak yakin ahli-ahli parlimen Pakatan Harapan setia terhadapnya memandangkan ramai sudah mula muak dengan kerenahnya dan tahu beliau tidak lagi diterima majoriti rakyat,” tanya Khairuddin.

  Khairuddin menambah, perpecahan dalam PKR mungkin telah menggugat keyakinan Anwar pada dirinya sendiri menyebabkan beliau terpaksa mengulangi sesuatu beribu kali.

  “Dari dulu lagi, sebelum kerajaan pimpinan Pakatan Harapan tumbang, Anwar tak habis-habis dengan cerita peralihan kuasa.

  “Kini beliau berulang kali mengingatkan semua beliaulah ketua pembangkang dan pengerusi Pakatan Harapan.

  “Sebenarnya, yang Anwar Ibrahim buat ialah meyakinkan dirinya sendiri bahawa beliau masih relevan.”

  Khairuddin berkata, Anwar turut merupakan seorang manusia yang angkuh dan kemaruk kuasa dan takut kepada aura Mahathir yang kini menjadi pesaing terhebatnya.

  “Apakah maksud Anwar Ibrahim bahawa sidang akhbar yang dianjurkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad bukan anjuran PH?

  “Sekiranya Anwar Ibrahim dijemput untuk menghadirinya, tidak salah sama sekali jika beliau hadir atas dasar persefahaman kerjasama. Apa salahnya?

  “Lihat tak sifat angkuh Anwar Ibrahim? Dia tidak akan mengizinkan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk bertindak mengjangkaui dirinya.

  “Bagi Anwar Ibrahim, dia pengerusi baharu PH dan apa sahaja aktiviti PH harus dikendalikan oleh dirinya sendiri dan dirinya sendiri sahaja. Dia ini manusia angkuh serta gila kuasa.

  “Sesungguhnya, Anwar Ibrahim juga teramat takutkan imej Tun Dr Mahathir Mohamad dalam memimpin PH dan khuatir Tun akan menjadi saingan kepadanya.

  “Yakinlah, bahawa Anwar Ibrahim tidak akan memberi ruang lagi pada Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memimpin PH.

  “Sebab itulah Tun Dr Mahathir Mohamad tidak harus lagi bagi muka lagi pada Anwar Ibrahim. Dia hanya mahu mempergunakan Tun untuknya mencapai cita-cita politik rakusnya bagi menjadi perdana menteri semata-mata.”

 14. TN mangkok hayun tak suka akan nama Jigit
  Bila dengar nama tu, burit mak dia terkemut berdecit-decit
  Dah tua kerepot pun, tapi gatalnya mengalahkan pelesit
  Barangkali bapa TN ni tak boleh main lagi…udah pancit…

  Muah hah hahh hahh…
  Cari pasal lagi dengan aku. Kalau kontol kurang sejengkal, pantat janda jangan diduga TN Mangkok woiii…!!!

  Kau tu budak mentah lagi…pegi kesat hingus tu du…..

  1. Tak salah nama kudut, hanya bila anda melalut, nama pun jadi kalut.

   Tapi burit eak ko Bang Ali dah tutuh apa nak cakap lagi.

   1. Bro jigit 11:11 am,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    TN anjing hnya taraf pak lawak mcm Mt Sentul
    Bagi dia org lain semua salah, dia saja yg betul
    Komen banyak, tapi serupa tahik berketul-ketul
    Mmg sah anjing tua gila ni pemabok kaki botol
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Jangan cari pasal lah kejora PONDAN!
     Tolong rokemankan aku ngan Ticer Zura tu!

     habis citer….0-0

 15. Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi dikejar babi

  Kihkihkih

  *Babi jantan ingatkan zunnun ni babi betina.

 16. Hah, zunnun pukimak dah bikin aku nampak mcm penyokong PAS. Takpa lah.

  Asalkan dia ada menghasut bangsa Melayu dan agama Islam.

  Pendatang yang tak reti berterim kasih dapat bertempat di sini, coba menghasut, mengkeruhkan keadaan.

  Jenis yang menganut 3 agama buang satu lepas satu Confucianism, Taoism dan Buddhism. Sekarang nak buang itu semua, anuti Eangelical Christianiity pulak. Agama pun di bolot nya. Greedy bugger.

 17. MAHATHIRVSANWAR

  SIAPA MASIH SIMPATI DENGAN SYAITAN DAPIG THE GOG MAGOG….SILA BACA…..TABIAT SEMULA JADI MEMBENCI KECUALI APA YANG DATANG DARI MAINLAND…….

  Isu hina parlimen: Polis akan panggil Xavier dalam masa terdekat………

  Pada Isnin lepas, menerusi satu video berdurasi selama hampir tiga minit, Xavier mengeluarkan kenyataan akan pendapatnya mengenai sidang sehari itu dan kerajaan.

  Polis akan memanggil Ahli Parlimen Kuala Langat Datuk Dr Xavier Jayakumar susulan kenyataannya yang didakwa berunsur hasutan dan provokasi terhadap sidang Parlimen yang berlangsung Isnin lepas.
  Timbalan Pengarah (Siasatan/Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman DCP Mior Faridalathrash Wahid berkata bekas Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli itu akan dipanggil dalam masa terdekat bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 4(1)Akta Hasutan 1948 serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.
  “Setakat ini, kita sudah menerima 33 laporan seluruh negara berhubung dakwaan itu dan siasatan sedang dijalankan,” katanya.
  Pada Isnin lepas, menerusi satu video berdurasi selama hampir tiga minit, Ahli Parlimen Kuala Langat telah mengeluarkan kenyataan akan pendapatnya mengenai sidang sehari itu dan kerajaan.

  KUALA LUMPUR: Polis akan memanggil Ahli Parlimen Kuala Langat Datuk Dr Xavier Jayakumar susulan kenyataannya yang didakwa berunsur hasutan dan provokasi terhadap sidang Parlimen yang berlangsung Isnin lepas.

  Timbalan Pengarah (Siasatan/Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman DCP Mior Faridalathrash Wahid berkata bekas Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli itu akan dipanggil dalam masa terdekat bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 4(1)Akta Hasutan 1948 serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

  RUJUK JUGA SIDANG MEDIA TTF BERHUBUNG KENYATAAN XAVIER (KLIK AYAT INI)
  “Setakat ini, kita sudah menerima 33 laporan seluruh negara berhubung dakwaan itu dan siasatan sedang dijalankan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

  Pada Isnin lepas, menerusi satu video berdurasi selama hampir tiga minit, Ahli Parlimen Kuala Langat telah mengeluarkan kenyataan akan pendapatnya mengenai sidang sehari itu dan kerajaan.

  Semalam, Gerakan Aktivis Tuntut Malaysia (TUNTUT) turut membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya terhadap Xavier yang seolah-olah menghina Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

  Pada hari sama, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Bahagian Wangsa Maju turut membuat laporan polis berhubung isu sama terhadap Xavier.

 18. di malaysia ‘melayu2 islam’ keras2 menafikan kesalahan najib dan keluarga serta muaFUCKat yg mendokong mereke…

  tapi di US, riza terpaksa mmbenarkan harta2 nya di sita sj…

  ngape sedemikian? ada kah kerana ‘melayu2 islam’ tiada kewarasan akal fikiran? ada kah ‘melayu2 islam’ penjenamaan hadi awang golongan binatang sj?

  1. DAP menafikan korapsi LGE buat rumah besar, land reclamation project yang memberi peluang banyak korapsi.

   zunnun pukimak bukan tiada “kewarasan akal”, dia memang dah sewel, otw to Tg Rambutan atau Tampoi.

 19. MAHATHIRVSANWAR

  MENIPU DAN MEMBOHONG ADALAH PAKAIAN DAPIG THE GOG MAGOG…….

  Isu Riza Aziz: Tommy Thomas kantoi menipu?………

  Thomas berulang kali mendakwa beliau tidak pernah bersetuju dengan representasi Riza dan menuduh pihak SPRM berbohong tentang perkara itu.

  Sebuat portal berita (FMT) hari ini mendedahkan maklumat yang disampaikan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung keputusan Mahkamah Sesyen memberikan pelepasan tanpa pembebasan (DNNA) kepada Riza Aziz, anak tiri kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.
  Menurut apa yang disampaikan, bekas peguam negara Tommy Thomas didakwa dimaklumkan dan dikemas kini pada setiap masa tentang status permohonan representasi Riza berhubung 5 tuduhan pengubahan wang melibatkan kira-kira RM250 juta.
  Thomas bagaimanapun berkata beliau tidak pernah bersetuju dengan representasi Riza dan menuduh pihak SPRM berbohong berhubung perkara itu.
  Tetapi menurut FMT, surat representasi daripada peguam Riza pertama kali dikirim oleh Scivetti & Associates kepada Thomas pada 18hb Nov 2019 dan diterima positif oleh Thomas.
  Berdasarkan surat berkenaan, Thomas didakwa telah dimaklumkan oleh seorang pendakwa raya dari SPRM yang memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa representasi Riza sudah diterima oleh Pejabat Peguam Negara untuk pertimbangan.

  PETALING JAYA: Sebuat portal berita (FMT) hari ini mendedahkan maklumat yang disampaikan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung keputusan Mahkamah Sesyen memberikan pelepasan tanpa pembebasan (DNNA) kepada Riza Aziz, anak tiri kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Menurut apa yang disampaikan, bekas peguam negara Tommy Thomas didakwa dimaklumkan dan dikemas kini pada setiap masa tentang status permohonan representasi Riza berhubung 5 tuduhan pengubahan wang melibatkan kira-kira RM250 juta.

  SPRM turut mengesahkan rentetan peristiwa yang membawa kepada pelepasan bersyarat yang diberikan kepada Riza sepertimana ianya diceritakan oleh Peguam Negara yang terkini, Tan Sri Idrus Harun.

  “Setiap surat-menyurat oleh peguam Riza kepada Thomas juga disalin kepada kami. Semuanya secara hitam putih, jadi membingungkan bila beliau (Tommy Thomas) kata terkejut dengan keputusan mahkamah minggu lepas,” SPRM dipetik sebagai berkata.

  Khamis lalu, Riza dilepas tanpa dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tuduhan pengubahan wang haram AS$248 juta (RM1.25 bilion) yang dikaitkan dengan penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram yang mewakili pendakwaan, membacakan kenyataan kepada mahkamah bahawa sejak tertuduh didakwa, beliau sudah beberapa kali mengemukakan permohonan representasi.

  Sri Ram berkata, selepas representasi itu diteliti dan dipertimbangkan, beberapa keputusan berjaya dicapai.

  Katanya, melalui terma yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak, Kerajaan Persekutuan akan menerima sejumlah wang bernilai jutaan ringgit.

  “Jumlah wang terbabit adalah merujuk kepada perkara utama dalam pertuduhan yang dikenakan dalam kes ini… tertuduh sepanjang proses ini menerima perwakilan perundangan yang kompeten dan mencukupi.

  “Kesan daripada persetujuan itu, pertuduhan yang dikenakan ke atas tertuduh tidak akan diteruskan sementara menunggu terma persetujuan itu dilaksanakan sepenuhnya.

  “Pihak pendakwaan melalui keizinan tertuduh dengan ini memohon perintah daripada mahkamah untuk melepas tanpa membebaskan tertuduh,” katanya.

  Dalam penyelesaian yang diumumkan oleh Mahkamah Sesyen pada 14hb Mei, Riza akan menyerahkan hak ke atas 3 hartanah yang dirampas oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) dan membenarkan kerajaan melucutkan haknya ke atas wang yang dirampas daripadanya.

  Riza juga akan membayar kompaun RM500,000 mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (Amla).

  Thomas bagaimanapun berkata beliau tidak pernah bersetuju dengan representasi Riza dan menuduh pihak SPRM berbohong tentang perkara itu.

  Tetapi menurut FMT, surat representasi daripada peguam Riza pertama kali dikirim oleh Scivetti & Associates kepada Thomas pada 18hb Nov 2019 dan diterima positif oleh Thomas.

  Berdasarkan surat berkenaan, Thomas didakwa telah dimaklumkan oleh seorang pendakwa raya dari SPRM yang memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa representasi Riza sudah diterima oleh Pejabat Peguam Negara untuk pertimbangan.

  Februari lalu, pejabat Thomas didakwa menerima satu salinan surat SPRM kepada mahkamah yang memaklumkan tentang representasi kedua Riza dan meminta perbicaraan ditangguhkan.

  Salinan surat itu didakwa mengandungi arahan bertulis dengan tandatangan Thomas yang dilaporkan sebagai berkata, “Saya ingin Wan Shaharuddin, penulis surat ini, memberi penjelasan ringkas kepada saya.”

  Idrus mempertahankan langkah membenarkan representasi Riza dengan berkata beliau dimaklumkan bahawa Thomas bersetuju dengan representasi berkenaan.

  1. Kutipan berita dari berita FMT, orang kampung termasuk Mak Cik Kiah mungkin ramai yang tidak tahu apa itu FMT. Tetapi yang sedihnya apabila orang bandar yang ada access internet 2×5. So baca di sini :- https://ms.wikipedia.org/wiki/Free_Malaysia_Today

   (1) Free Malaysia Today turut membantu Sarawak Report‎ mengutip dana £30,000 daripada awam bagi menentang PAS. Pihak PAS telah (menyaman) Sarawak Report kerana membuat dakwaan bahawa RM90 juta dikatakan telah diberikan pada pemimpin atasan PAS

   (2) Pada awal 2015, FMT disaman oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berikutan artikel yang menghina beliau bertajuk “Guan Eng has failed, says NGO” (“Guan Eng gagal, kata NGO”). Lim kemudian menang dalam kes tersebut dan akhbar itu diarah membayar ganti rugi sebanyak RM300,000 kepadaya.

   Pada Mei 2016, Mahkamah Rayuan mengesahkan ganti rugi RM300,000 diberikan kepada Eng.

 20. bukan Dap bukan pkr bukan amanah musuh2 ‘melayu2 islam’. musuh ketara ‘melayu2 islam’ tak lain, kesundlan ‘melayu2’ yg mereka bawa dan ‘islam’ yg di anuti mereka…

  1. PUKIMAK KAMU menghasut kaum Melayu dan agama Islam.

   Kamu keturunan yang menganut 3 agama di masa yang sama – Confucianism yang bikin kamu confius, Taoism dan Buddhism yang lebih confiuskan kamu, pastu coba Evangelical Christianity, confius lagi, sekarang jadi Free Thinker Free Loader, load apa saja yang FOC around. Jadi greedy bastard.

 21. Kejora…

  Anon TN tu rasanya sudah putus wayar…
  Ada ka dia kata Jigit ni Kejora. Dia terminum air burit sapa ni sampai jadi keliru begini.

  Bila dia baca komen-komen kita kat sini, dia tak boleh “figure it out” ka bahawa kita ni “good friends with different view points”. So how could we be the same person.

  “Bodoh….cukup bodoh…!!!”, seperti mana dialog dalam filem Labu Labi….

  kah kah kahhhh

  1. Padan lah pun kamu bodoh. Suka filem2 bodoh. Berterusan jadi bodoh.

   1. Bro jigit 8:53 am,

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Puas hati lihat, Jigit henyak TN serabut serabai
    TN anjing kurap gila tu, perasan diri dia tu lebai
    Elok ler TN anjing sasau tu bro sama2 kita tibai
    Jap lgi lapng Kejora pun nk taji itu TN ma ci bai
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   2. Film P. Ramlee yang menang Best Commedy Film di Asian Film Festival dikatakannya filem bodoh. Memang bebal la budak mangkok TN ni…. Terjilat air burit sapa la budak mentah ni…

    TN Mangkok sengal tak suka pantun
    Kerana bebalnya yang melantun-lantun
    Ada hati nak balun orang tapi komen mcm katun
    Konon dirinya insan mulia yang bersopan santun

    Deyyyy Thambiii….pirahhhh ..poh poh…

 22. PH perlu melangkah dari kesundalan ‘melayu2 islam’ penjenamaan hadi awang dan Moo, serta belangkas2 zahid dan najib, melihat perpechan yg melanda gps terkini dan kebangkitan pSb dlm arena politik sarawak…

  mereka di sarawak am nya melihat hybrid muaFUCKat setarf binatang sj, dan jauh sekali utk bersama.

  mereka lihat, hadi awang dan gerombolan taksub tegar nya, golongn pelancur2 agama sj….

  maka PH perlu prkukuhkan kerjasma dgn psb dan sekutu gps yg ada.

  1. Ini komen politik DAP dll, biarkan, kita tolerate dissent.

 23. pengkianatan yg paling ketara ‘melayu2 islam’ penjenamaan hadi awang, Moo dan Najib lakukan kpd bangsa dan agama….

  (1) penjenamaan kesundalan melayu2 yg di dokong bersama oleh keldai2 tegar mereka …

  membenarkan rompakan, samun menyamun selain kaut dedak an berhelah sana sini…

  (2) penjenamma ksundalan ‘islam’ serta di dokong oeh penyokong2 tegar hadi awang,. sana sini kapir sj…..

  syahadah dan segala sirra islam dari muhammad bin aminah bukan dari Nabi Muhammad, Sifat Kesempurnaan Tuhan yg muhammad bin aminah nyatakan seketika seketika…

  hinggakan di sini, mengaku, Nabi Muhammad jolok pedang sana sini jolok puki sana sini hingga 14 bini2

  apa sebenar intipati ‘melayu2’ dgn ‘islam’ yg mereka bawa? adakah nilai ‘conscience’ atau ‘ignorance’

  perkara (1) berkisar kpd ‘conscience’ dan perkara (2) tertumpu kpd ignorance

  berani kah ‘melayu2 islam’ mengambil langkah memperbetulkan nya?

  seperi haiwan, ‘melayu2 islam’ ini serba dlm ketakutan sj….

  apa nak jadi dgn ‘melayu2 islam’ nih? yg terlebih sundal, ‘melayu2’ atau ‘islam’ yg di anuti mereka?

  bah..

  1. zunnun pukimak ini menghasut lagi Nabi Muhammad, agama Islam dan orang2 Melayu – naik tocang sebab piah berkuasa tidak ambil tindakan ke atas nya.

   Maka, perlu pertahankan itu semua dengan cara cara yang sesuai dan efektif bagi menghentikan dia buat demikian.

   zunnun pukimak ini Haiwan yang paling di keji – babi hutan. Menyodok sana sini, mulut nya masih belum kena razor blade yang terbenam di tanah.

  2. zunnun pukimak kata: membenarkan rompakan, samun menyamun selain kaut dedak an berhelah sana sini…

   dia dijangka kaum pendatang, tak berterima kasih “dibiarkan merompak, samun menyamun dan mengkaut dedak di negara ini.”

   Greedy bastards.

  3. zunnun ini bukan “seperti” tapi memang haiwan, babi hutan yang di buru, di pasang jerat, di buat lubang – lubang tangkap babi – dek pekebun2 yang tanaman nya di sodok nya.

  4. apa nak jadi dgn babi hutan zunnun pukimak ini?

   Selagi belum di cekut Polis dan di heret ke Balai sebab menghasut, dia perlu ditembak disini.

   Guna peluru kata2 yang membikin dia dan emak bapak nya merasa regretkan kata2 nya dan emak bapak nya regret tidak membimbing dia hingga menjadi biadab dan kurang ajar.

 24. MAHATHIRVSANWAR

  DAPIG BERKUASA MEMBUMI HANGUS KERANA MELAYU MUNAFIK YANG BERSUBAHAT SEDIA TERIMA RASUAH DAN KORUP…..DAH SYAITAN ITU MUSUH TAK KAN NAK BUAT KAWAN….. DAPIG AKAN SENTIASA ANGGAP ISLAM MELAYU SEBAGAI MUSUH MEREKA….. MELAYU MUNAFIK BODOH KORUP SANGGUP BERSEKONGKOL…….

  Khairuddin seru Mahathir berunding dengan Perikatan Nasional yang didakwa cuba memujuknya……..

  Menurut Khairuddin, selagi Anwar berada di pucuk pimpinan Pakatan Harapan, selagi itu lah gabungan berkenaan akan dibelengui pelbagai masaalah dan akan menimpa kejatuhan yang jauh lebih teruk di masa hadapan. Sumber (gambar): Fail TTF
  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan hari ini berkata, kehancuran yang dibawa oleh presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, terhadap partinya sendiri adalah petanda kehancuran yang bakal menimpa Pakatan Harapan sekiranya Anwar kekal pengerusi gabungan berkenaan.
  Khairuddin dipercayai merujuk kepada tindakan ramai pemimpin PKR di peringkat negeri dan pusat yang kebelakangan ini meninggalkan parti atas dasar tidak percaya terhadap kepimpinan Anwar yang dikatakan telah menyimpang dari halatuju asal PKR.
  Khairuddin kemudiannya mengulangi pendiriannya agar Tun Dr Mahathir Mohamad memulakan rundingan dengan Perikatan Nasional yang didakwanya masih giat memujuk Mahathir agar bersama mereka.
  Beliau turut mempersoal pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan ke mana hala tuju Anwar yang sebenar sambil berkata Paktan Harapan dilihat terkontang kanting dan berterabur di bawah kepimpinan Anwar.
  “Saya tidak akan izinkan Anwar Ibrahim mempergunakan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menguatkan kedudukannya yang akhirnya dia akan mengecewakan tokoh negarawan ini lagi,” kaanya.

  PETALING JAYA: Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan hari ini berkata, kehancuran yang dibawa oleh presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, terhadap partinya sendiri adalah petanda kehancuran yang bakal menimpa Pakatan Harapan sekiranya Anwar kekal pengerusi gabungan berkenaan.

  Khairuddin dipercayai merujuk kepada tindakan ramai pemimpin PKR di peringkat negeri dan pusat yang kebelakangan ini meninggalkan parti atas dasar tidak percaya terhadap kepimpinan Anwar yang dikatakan telah menyimpang dari halatuju asal PKR.

  Menurut Khairuddin, selagi Anwar berada di pucuk pimpinan Pakatan Harapan, selagi itu lah gabungan berkenaan akan dibelengui pelbagai masaalah dan akan menimpa kejatuhan yang jauh lebih teruk di masa hadapan.

  “Anwar Ibrahim tidak boleh memimpin kerana hatinya tidak ikhlas dan dia amat rakus kuasa, malah, sandiwara dan politik dalaman yang dimainkannya terlalu kotor.

  “Lihat saja PKR kalua nak tahu. Sejak kebelakangan ini, parti itu dilihat berada di ambang kehancuran, satu per satu pemimpinnya dah mula letak jawatan.

  “Saya amat yakin PH yang diterajui oleh Anwar Ibrahim sebagai pengerusi baru akan menimpa nasib sama dan akan menghala ke jalan kejatuhan yang lebih teruk,” katanya.

  Khairuddin kemudiannya mengulangi pendiriannya agar Tun Dr Mahathir Mohamad memulakan rundingan dengan Perikatan Nasional yang didakwanya masih giat memujuk Mahathir agar bersama mereka.

  “Sesungguhnya, saya amat ikhlas untuk melihat Tun Dr Mahathir Mohamad dimartabatkan di tempat yang dihormati selaku tokoh negarawan terulung yang kita sayangi.

  “Sebab itulah sejak kebelakangan ini saya sering mensarankan agar Tun Dr Mahathir Mohamad terus berunding dengan pemimpin-pemimpin PN yang masih memujuk agar beliau bersama mereka.

  “Ini adalah kerana sebarang bentuk kerjasama dengan Anwar Ibrahim akan menempa jalan buntu disebabkan sikap Anwar Ibrahim amat tidak ikhlas dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dari dahulu sehingga kini.

  “Pada hemat peribadi saya, agenda untuk memperkasakan PH akan menemui jalan buntu apabila PH menamakan Anwar Ibrahim selaku pengerusi yang baru.Pemimpin-pemimpin PH gagal memahami bahawa anwar ibrahim sudah tidak popular lagi.”

  Khairuddin turut mempersoal pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan ke mana hala tuju Anwar yang sebenar sambil berkata Paktan Harapan dilihat terkontang kanting dan berterabur di bawah kepimpinan Anwar.

  “PH kuat pada pru14 yang lepas kerana kekuatan ‘aura’ Tun Dr Mahathir Mohamad yang menerajui gagasan ini. Ini faktor utama PH berjaya menumbangkan BN buat kali pertama dalam sejarah politik negara.

  “Saya tidak akan izinkan Anwar Ibrahim mempergunakan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menguatkan kedudukannya yang akhirnya dia akan mengecewakan tokoh negarawan ini lagi.

  “Insya-Allah keadaan belum terlambat untuk semua pihak mencari jalan kearah memujuk Tun Dr Mahathir Mohamad untuk bersatu tanpa keujudan pemimpin-pemimpin UMNO yang bermasalah serta berhadapan dengan kes pendakwaan di mahkamah.

  “Pada realitinya, Tun Dr Mahathir Mohamad adalah seorang tokoh negarawan yang rasional, berpandangan jauh dan meletakkan agenda membina malaysia baharu di atas segala-galanya.

  “Jangan izinkan Anwar Ibrahim mempergunakan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menguatkan kedudukannya yang akhirnya dia akan mengecewakan tokoh negarawan ini lagi.”

 25. Sebab DAP anti Melayu, anti Bumiputera, anti Islam, tidak iktiraf Raja (itu sbb mereka tidak mahu gelaran Dato dan lain-lain yang Raja beri), DAP anti penjawat awam Melayu, DAP sosialist, komunis, chauvinist, evangelist. DAP merosakkan ekonomi negara & ketenteraman umat Islam.

  Masa DAP memerintah, Islam dihina, Melayu dihina, Raja dihina, tentera dihina, jawi dihina, LGBT disanjung, liberalisme diterima, harta negara dijual, jual, jual. Tentu kita tidak mahu kembali kepada rejim DAP-PH…Tentu kita tidak lupa episod hitam 22 bulan…

  Sebelum ini Malaysia boleh maju dipuncak tertinggi di mata dunia ketika tanpa DAP. Tetapi dalam 22 bulan DAP memerintah sekelip mata lebih 2/3 kejayaan tersebut lesap sekelip mata.

  Malaysia lebih makmur tanpa DAP… Say No to DAP..

  1. Rasa nya pendirian mereka sudah kurang begitu selepas menjadi sebahagian dari Kerajaan sekarang yang dipimpin Tun Mahathir –

   After the Pakatan Harapan (PH) coalition (of which the DAP is part) emerged victorious in the 2018 Malaysian general election and formed the Federal Government, Prime Minister Mahathir Mohamad announced Lim Guan Eng’s appointment as the Minister of Finance.

 26. Kejora ni mungkin tak pernah menonton filem Tamil
  Sebab tu dia dia banyak berilusi semasa mengomel
  Pemimpin PN bukanlah semuanya insan kamil
  Setakat rasa loya muntah muntah belum tentu hamil..!!!!

  1. Maksudnya…masih terlalu awal untuk bertepuk sorak bergumbira dengan kerajaan baru ini. Kerajaan yang nampaknya didominasi oleh MP Melayu ini tanpa kehadiran DAP yang digeruni adalah sesuatu yang BAIK. Ini adalah kerana orang-orang Melayu walaupun sudah merdeka lebih 60 tahun…..

   Mereka masih berjiwa kerdil.
   Masih berada di dalam ketakutan kepada kaum pendatang.
   Masih perlukan tongkat untuk bangun menapak.
   Masih belum ada jatidiri serta keyakinan
   Bahawa mereka sebenarnya kuat dan mampu bersaing

   Nah….
   Sekarang kamu sudah kembali memegang kuasa
   Aku mahu lihat sejauh mana kemampuan kamu mengorak langkah memertabatkan bangsa
   memajukan negara

   Jika kamu berbalik kepada perangai lama
   menyamun merompak
   memperdaya anak bangsa…
   memang kamu manusia bangsat lagi durjana
   elok saja jadi penghuni neraka….

  2. Filem cowboy apa kurangnya, pelakun manusia tapi beraksi katun. Pistol muat enam biji peluru tapi tembak musuh sepuluh kali tanpa mengisi peluru semula. I repeat, the pistol load six bullets only, but the dirty hero shot ten times without filling the new bullet.

 27. Kerajaan PN Pusat tiada DAP
  Kerajaan baru Johor tiada DAP
  Kerajaan baru Melaka tiada DAP
  Kerajaan baru Perak tiada DAP
  Kerajaan baru Kedah tiada DAP

  Semasa sejarah hitam 22 bulan DAP memerintah, semua negeri di dikuasai DAP walaupun melayu dijadikan MB tetapi sekadar boneka.

  Kenapa wajip tiada Lagi DAP?

  Setelah DAP menang mereka tidak buang masa, sepantas kilat mereka mahu ubah negara mengikut acuan mereka sendiri tanpa mempedulikan perlembagaan dan hak tuan tanah.

  1. Mana boleh mereka buat begitu.

   Ini Tanah Melayu, penduduk nya majoriti Melayu (hampir 70% bersama Bumiputera Sabah dan Sarawak), mereka tak boleh buat sesuatu dengan sewenang wenang nya sahaja tanpa mengambil kira kepentingan Melayu dan Bumiputera.

 28. Tuduh TSMY sbg pengkhianat itu PH punya modal
  Bodoh punya macai2 PH serupa macam keldai
  Kerana gila kuasa, negara sanggup nak digadai
  Lps pru15 nanti PKR & PAN akan tutup kedai

  Kihkihkih

  1. Anonymouse

   1. What do u call a person who backstabs his boss?

   2. What do u call a person who leaves his party?

   3. What do u call a person who steals rakyat’s money?

   4. What do u call a person who sells religion to get political support?

   Yang bodoh adalah melayu muslim yang mahu bangsa dan kepercayaan lain hormati mereka sedangkan perangai dan tindakan mereka langsung membuat sesama bangsa dan agama malahan bangsa dan kepercayaan lain rasa muak, benci dan meluat ke atas superficiality dan hypocrisy mereka.

   Selagi kita tak berubah jangan harap Allah tolong kita untuk maju kehadapan…..wallahuaklam

 29. Tiada lagi belas kasihan kpd pakatan harapan
  Rakyat dah anggap parti ni tiada masa depan
  Kpd wakil rakyat dari parti PKR dan parti PAN
  Tunggulah pru15, rakyat dah standby kain kapan

  Kihkihkih

 30. Aku suka komentar politik, jawab semua komen2 yang tak selari dengan pendapat aku (ini negara bebas bersauara), hanya tak minat yang memantun mantat.

  Membalun dan menibai tak pakai bahasa puisi, berbunga, dsb nya

  Sebab aku jawab hampir kesemua, ada otak kecik yang kata aku coba jadi Admin di sini. Lantak lah.

  Have a good day everybody.

  1. Oleh kerana kita mengamalkan kebebasan bersuara, biarlah jika ada orang yang mahu berpantun, berpuisi, bergurindam. Itu adalah cara sesaorang menunjukkan kreativiti masing-masing untuk menyampaikan idea mereka. Kau suka jilat icecream con, lantaklah…jangan kondem orang yang suka condol.

   Jika awak tak pandai menyanyi, jangan salahkan orang yang berlagu. Jangan sesekali memandang rendah bakat sesaorang. Mungkin kebolehan awak adalah mempamirkan komen syok sendiri serta menjawab pendapat orang dengan cara separuh masak.

   Well…that is the only gifted talent that you’ve got.We are fine with it. But don’t ever belittle other people, as if you are a great guy. Perhaps, you are nobody and no one ever notice your presence.

   Have a good day to you too….

   1. What a damn stupid comment asking me to biarlah jika ada orang yang mahu berpantun and accusing me with a lewd suggestion.

    When what I have said was I “hanya tak minat yang memantun mantat.”

    The stupidity can in fact be seen by the choice of name – Jigit. Now I’m saying more, direct to the face of the bastard who does not seem to know the difference between objecting and stating an observation.

    1. Thank you for calling me STUPID wise man. May Allah bless you!

     1. By the way, do you know what is the meaning of JIGIT…ask uncle Google wise man.

      Why r u so pissed off at me… Jigit does not mean “I screw your mother…!”

      1. This is another stupidity of the bastard – wanting me to understand what he said, asking me to find it out.

       Must be a SJK “graduate”.

      2. His mother and father must be screwing so much, no time teaching him manners, now insulting further.

   2. Unless the bastard is the one who memantun mantat using more than one name in the same blog post – in addition to the stupid Jigit name, one wonders why he answered my comment using uncalled for words reflecting poor upbringing, no blogging decorum and decency.

    Must be the kind whose paw and maw were so busy sondol menyondol pagi petang siang malam hingga tidak ada masa mengajar nya adab sopan di masa kecil.

    1. Ahhh… buang masa lah layan ini budak hingus
     Bodoh piang, tapi rasa diri cukup bagus
     Boh pelempang kang terus mandi kapur barus
     Dulu Mamat ni okey, ketagih ketum badan jadi kurus

     Kah kah kahhhhh

     1. Yang ketawa tulis “Kah kah kahhhhh” mcm budak kecik memang tak guna layan. Selamat tinggal si bodoh, a relief tak melayan si bodoh begini lagi.

 31. Tn Budin,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Usahlah dibuat sandaran kpd keputusan PRU14
  Itu bukn mandat rakyat, tetapi penipuan yg jelas
  Kini dgn PH..rakyat dah tiada lagi kasihan belas
  Dlm PRK, PH ibarat kena 5 jaringan tanpa balas
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   PH bgaikan burung patah paruh, sayap terkulai
   Bagi rakyat, PH dah dikira hampas tak ada nilai
   Bukti nya dh 5 PRK brturut, PH kena rkyat gulai
   Nanti akn kena yg ke6..kt Chini pada 4 hb Julai
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Dekat PH, rakyat dah tak ada lagi belas kasihan
    Sbb tu dh 5 PRK, PH kena rkyat pnya belasahan
    Kt Chini..PH boleh tidak bertanding, sbg pilihan
    Bukan apa, takut nanti hilang, wang pertaruhan
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     PRU-14..dengan janji2 palsu rakyat telah dijerat
     Pemimpin depa tu jenis yg tk mengenal akhirat
     Sbb tu le, 5 PRK, depa kena pukulan yang berat
     Nanti PRU-15, kote PH rakyat akan bngkit kerat
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Rkyat termakan dek janji palsu PH blh menang
      Tiada tol, minyak turun..antara yg depa canang
      5 PRK brturut-turut PH kena air mata berlinang
      PRU15 nanti, atas darat le tmpt depa berenang
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Klau dengar janji2 PH, spt babi pun blh terbang
       Kini, rkyat dh benci mata 1, dajal pnya lambang
       Dh 5 PRK brturut-turut, PH terlentang, tumbang
       PRU-15, nk tolak PH, itu yg pakat dok sembang
       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       1. Jangan cakap besar wahai bro Kejora
        PRU15, lambat lagi boleh berlaku berbagai perkara
        Mungkin sebulan dua lagi PN jadi huru-hara
        Jatuh merudum tentu kau malu tak terkira…

        Kah kah kahhhh

 32. Nak ambik hati melayu konon… Sanggup jilat ludah kahak guna tulisan jawi pd banner hari raya. Itulah jahatnya DAP. Selama ni allergic sgt dgn tulisan jawi. Maszlee diarah letak jawatan kerana jawi.

  DAP MEMANG BABI.

  1. Ye ke Yeop…

   Kau asyik ulang benda yang sama. Fikiran kau dah terbantut ke lebai PAS. Itulah banyak sangat hidu kentut Hj Hadi. Dulu Hj Hadi pun peluk China Babi tu tau…dia dah samak ke belum….kah kah kahhh

 33. Puak puak tak berprinsip, khiblat mereka boleh berubah2 ikut arah mana laba boleh masuk kantung mereka. Jenis yang kemaruk dedak sejak di tabur era Najib, siapa yang sanggup hulur dedak jer, bertukar khiblat buat mereka semudah teguk air jer. Kebanyakan spesis beginj, dimulut saja berdegar konon anti rasuah dan berwirid Islam, tapi dihulur seribu dua RM baik atas nama BR1M, BSH mau pun BPN, undi dan maruah pun sanggup digadai.

 34. Hidup PM ke Lapan…..

 35. DAP telah membuat langkah pertama menjahanamkan ekonomi negara bila menteri kewangan DAP buat kenyataan hutang negara lebih 1 trilion dan negara dah nak bangkrap.
  DAP mmg babi. Sekarang sdg gila babi guna tulisan jawi pd banner utk hari raya.

  Saya ulang…

  DAP MEMANG BABI. SAPA YG SOKONG DAP, DIA SAMA JE DENGAN DAP BABI.

  1. Semua tuduhan itu boleh diterbalikkan, kena kpd puak kamu.

   Penting nya, cari jalan mengatasi masalah hutang negara begitu besar tuh. Tak kira siapa memerintah, utamakan itu.

   Bahru lah boleh menuntut puak berkenaan betul2 berkhidmat untuk negara.

  2. Lobai Hadi dulu berpeluk-pelukan dengan Babi Kit Siang dan Babi Guan Eng…dia dah samak ke belum yang kau orang pegi cium tangan dia tu….nanti jadi bodoh tujuh keturunan terkena virus kutu babi…kah kah kahhhh

 36. Salam, dahulu awak berbuih mulut suruh Tun Mahathir bersara supaya Anwar Ibrahim boleh dilantik sebagai PM8. Sekarang ni pulak awak pertahankan Tun Mahathir dan menyerang TS Muhyiddin.

  Nampak sangat awak ni seorang hipokrit.

  HH

  1. Hipokrit ke tidak satu hal. Yang penting sekarang ia lah: tunjukkan bukti mengambil tindakan membaiki keadaan negara dengan gigih.

 37. No pride in treason
  No honour in desertion
  No moral in thievery
  No respect in peddling religion

  What changes for the better do you expect…zero.

  Race and religion continue to be political products…sigh

  1. They have to be, even stupid Donald Trump threatened to stop US contributions to WHO just because many members are not his race.

   So much talk about race and the colour of their skin in US. Blacks, browns, yellow, whatever. Bloody hypocrites.

   This is a funny world. Funny curious, funny strange, funny stupid.

 38. ” semata-mata bergantung kepada siapa yang ada kuasa dan menjadi Perdana Menteri ..”

  Ini cerita lama, Budin. Di mana pun berlaku. Semut hurung gula. Langau hurung bangkai.

  Tapi Tun M masih lagi a-kicking. Jangan main2, nanti ada yang patah gigi.

  Kalau silap haribulan, dia jadi PM lagi. Banyak lah semut mmenghurung.

 39. Tak payah banyak cerita. Najib apa kes? Xlama lg bebas lh tu. Kpd sapa2 yg menuduh najib pencuri lps ni mana nk letak muka? Selesaikan dulu kes rasuah pemimpin umno dan fokus pru15 kalau benar ph nk memerintah malaysia. Kalau kes rasuah pemimpin umno terpadam, aku lh org yg paling menyesal undi PH semasa pru14.

  1. Mesti banyak cerita, Dol, sebab Najib belum dimahkamhkan hingga masuk penjara.

   Mencuri ke mengsonglap wang berbilion ke, yang menuduh muka masih steady sebab kes belum selesai.

  2. Tak bebas selagi pihak berkuasa tak kata tiada kes ke atas Najib Klepto wal Jibo, dia harum nama nya, takda songlap wang, takda curi apa2, lurus mcm airport di kawasan pendalaman Afrika.

   Kalau tak, ramai pulak yang menyesal nak tendang dia ke longkang di Pru14.

 40. ada masa jadi tukang pecat ada masa pula jadi mangsa pecat
  roda itu pusing atas bawah
  tamat bila masing masing dalam tanah

  1. Malang nya, the good die young, yang tabiat dan pemikiran penyangak mcm syaitan itu panjang umur.

   Kita kena terus balun, tibai dan bantai di sini dll tempat mereka yang serupa itu. Moga2 berkurangan jenis itu.

 41. siapa yang melanggar disiplin parti…puak MM atau MY…ROS bubar je trus BERSATU mcm umngok baru kabut dedua team

 42. Awalnya dah rasa tenang bila DAP tiada dlm kerajaan. Tapi, pemimpin DAP sanggup buat banner tulisan jawi utk ucapkan selamat hari raya kpd org Islam, sedangkan merekalah yg bermati matian tolak tulisan jawi. Kejahatan DAP tidak dpt disangkal lagi.

  1. Encik Anon 4:34….

   Jangan mudah tenang walau DAP sudah tiada di dalam kerajaan. Itu pemikiran yang terlalu simple. Ekonomi negara tidak akan pulih jika usaha membuat pakej ransangan ekonomi tidak berkesan. Walaupun DAP tidak lagi berada di dalam kerajaan, ini tidak memberi apa-apa makna jika mangkok-mangkok yang ada di dalam kabinet sekarang tak pandai buat kerja sepertimana sebahagian daripada mangkok-mangkok PH dahulu. Setakat memberi bantuan wang tunai secara one off atau elaun jangka pendek kepada kumpulan2 tertentu tidak akan menyelesaikan masalah kehilangan pekerjaan, penutupan industri dan premis perniagaan serta industri yang berkaitan dengan pelancungan seperi airlines, perhotelan, travel & tours pasca covid nanti.

   Beringatlah bahawa untuk tahun-tahun yang akan datang, kita akan bedepan dengan cabaran yang sangat hebat. Seluruh dunia akan menempuh zaman kemelesetan. Hello…bolehkah bermain blame game ke atas DAP dapat menyelesaikan masalah ini MAT….?.

   Bagus juga DAP disingkirkan dan jadi pembangkang. Akhirnya kita akan dapat mengukur kemampuan kerajaan Melayu penuh ini berfungsi. Saya harap kerajaan MELAYU ini akan berjaya. Tetapi jika gagal, sekurang-kurangnya DAP tidak perlu menjadi scapegoat atau punching bag akan akan mengeruhkan lagi lanskap politik tanah air di zaman kemelesetan ini.

   1. DAP telah membuat langkah pertama menjahanamkan ekonomi negara bila menteri kewangan DAP buat kenyataan hutang negara lebih 1 trilion dan negara dah nak bangkrap. DAP mmg babi.

    1. Macam mana pulak buat kenyataan menjahanamkan ekonomi negara?

     Bukan kah langkah itu membikin potential foreign investors sedar bahawa Kerajaan akui masalah nya dan, dengan kesedaran itu, mengambil langkah2 yang menarik kpd pelabur2?

     Korang kalau memerintah akan tutup semua keadaan itu dan pretend everything is lovey lovey in Malaysia? Korang ingat foreign investors bodoh ke?

  2. Masa berubah, zaman pun berubah, keadaan politik pun berubah, Mat.

   Berwaspada lah, awasi berterusan lah, jangan puas hati dengan banner tulisan Jawi saja, harap jangan bertukar pendirian di masa kemudian.

 43. Buat apa sokong tun….bukan nak dpt jawatan glc pon

  Buat apa sokong tun…bukan nak dpt jawatan dlm agensi kerajaan pon

  Buat rugi jerr

  1. Dpat jadi bos felda,risda ke alhamdullilah lah kata geng melompat…Dari xada langsung

  2. Cerita lama yer Goh? Ada kuasa ada sokong, takda kuasa jalan pun pesong.

   Ini pendirian yang paling debased, takda perinsip, takda perasaan loyalty kpd sesiapa pun. Ada guna, dihormati, takda guna, disingkiri.

   Komunis pun ada perasaan loyalty, ramai yang ikut saki baki Chin Peng di Selatan Thailand tuh.

   Yang “business-minded nih, at times dogs eat dogs”. Enjoy the meat lah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.