BAHAYA BILA ‘CENDEKIAWAN BERHINGUS’ JADI PEMIMPIN

1. Saya rasa Wan Saiful Wan Jan dan Wan Ahmad Faysal contoh telah hilang arah akan perjuangan Bersatu. Malangnya sikap mereka ini bukan eksklusif buat mereka sahaja, malah terpakai juga buat ahli parlimen puak muhajirun yang menyertai Bersatu selepas PRU 14.

2. Tetapi, memandangkan penyertaan bidan terjun Labu dan Labi di waktu perjuangan Bersatu sudah berbuah, maka saya rasa ada baiknya saya menyekolahkan “cendekiawan berhingus” ini tentang budaya yang didokong Bersatu.

3. Bersatu ditubuhkan bukan semata-mata untuk menjatuhkan kerajaan Kleptocrat Najib. Bersatu ditubuhkan sebagai parti pilihan buat bangsa Melayu yang menekankan budaya Maruah Melayu dan bukan kerakusan Ketuanan Melayu.

4. Maruah Melayu inilah yang berteraskan peradaban (civilization) dan menonjolkab sifat-sifat yang beradab, bersopan, beralas bila bercakap, bermusyawarah bila bertindak dan bermasyarakat dalam hidup. Hak Melayu adalah bertujuan memperkasakan Maruah Melayu dan mengembalikan peradaban Melayu, bukan untuk memperjuangkan Ketuanan Melayu.

5. Sepatutnya penggabungan Bersatu dengan Pakatan Harapan melalui persepakatan dan kerjasama rakan-rakan lain iaitu DAP, Amanah dan PKR dengan tujuan sama untuk menubuhkan sebuah kerajaan bukan kleptokrat.

6. Namun, kerana sifat tamak dan pengecut mereka-mereka yan sewaktu dengan Labu dan Labi ini, maka Bersatu dimomokkan dengan bayangan DAP, lantas menghancurkan penggabungan tersebut. Ibarat marahkan nyamuk, bakar kelambu.

7. Adakah ini dinamakan pemimpin bermaruah? Pemimpin yang tanpa segan silu melanggar akujanji lalu menghukum mereka-mereka yang ingin berpegang kepada janji?

8. Undang-undang dan perjanjian adalah apa yang memisahkan kita daripada binatang. Rakyat serahkan amanah mereka kepada kita agar kita dapat memimpin and menerajui negara ini berlandaskan undang-undang tersebut.

9. Sekiranya perjanjian dilanggar, saya khuatir apa lagi yang akan Labu dan Labi dan sekutu-sekutu mereka tergamak lakukan terhadap undang-undang selepas ini.

10. Jelas sekali, Labu dan Labi menyertai Bersatu semata-mata kerana tamakkan kuasa dan bukan bagi memimpin rakyat. Matlamat perjuangan langsung diabaikan hanya kerana tamakkan kuasa politik bagi menjaja Ketuanan Melayu.

11. Inilah bahana apabila diambil cendekiawan berhingus sebagai pemimpin, agar dapat menebus Maruah Melayu. Akhirnya, makan tuan.

Tariq Ismail

Ahli no 00051

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi

Parti Pribumi Bersatu Malaysia

22 Mei 2020.

Kongsikan artikel ini
Updated: 22 May 2020 — 5:48 pm

19
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
Tun IsmailAnonymouskenMAHATHIRVSANWARAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Tun Ismail
Guest
Tun Ismail

Tariq Ismail cendikawan Barat yg bermandikan wisky

Tun Ismail
Guest
Tun Ismail

Tariq Ismail ni cebdekiawan ke? Hidup ala Barat dgn wisky minuman utama

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Tak usah lah, pembelaan Melayu nak dicanang
Dgn Cap Munga trnyata Melayu rasa tk senang
PRU-14 tanding 53 kerusi..hnya 12 sja menang
PRU-15 nanti kt atas darat le Bersatu berenang
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Puak Bersatu sebenarnya hnya kemaruk kuasa
Depa ini, talibarut kafir dan penderhaka bangsa
Dgn Cap Munga ini Melayu sangat tidak selesa
PRU15 nanti, Bersatu pasti akan hancur binasa
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃
Bersatu, terdiri drpada puak Melayu lembu sapi
Konon kata mau perjuang Melayu..bunyi berapi
Tapi, depa dah jadi kuda kayu tunggangan DAP
Sbb itu lah dh 5 PRK, Melayu tolak depa ke tepi
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

ken
Guest
ken

Puak Bersatu dengan percaturan politik mereka yang gagal. Puak ini tidak akan mendapat tempat di hati pengundi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BAPAK ILLUMINITY RISAUKAN LEGACY 46 BILLIONS JIKA KETURUNAN NYA HILANG KUASA…….. Mahathir Marah Mukhriz Kehilangan Kerja, Bossku Ingatkan Perkara Yang Penting……. PM7 tak patut fokus pada kehilangan kerja seorang pemuda di negeri Kedah sahaja. PM7 patut sedar bahawa anggaran 40 juta orang di negara ekonomi terbesar juga telah hilang kerja akibat krisis Covid. Kadar pengangguran rasmi Amerika Syarikat kini sebanyak 14.7% adalah pada paras paling tinggi pernah direkodkan di negara itu. Kadar tak rasmi mungkin setinggi 25%. Ini ekonomi terbesar dalam dunia. Ekonomi-ekonomi besar yang lain turut terjejas. Adakah ini tidak akan membawa apa-apa impak kepada Malaysia? Bulan lepas sahaja,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Si Mamat itu mengata: Hak Melayu adalah bertujuan memperkasakan Maruah Melayu dan mengembalikan peradaban Melayu, bukan untuk memperjuangkan Ketuanan Melayu.

Bodoh lah dia sebut “bukan untuk memperjuangkan Ketuanan Melayu.” Sebab Ketuanan Melayu itu tidak perlu diperjuangkan lagi. Sudah sedia ada. Sejak sebelum pendatang masuk. Termasuk British kolonial.

Tidak ada sesiapa boleh coba mengsabotaj atau subvert Ketuanan Melayu itu. Tak payah bincang sebab2 pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Yang penting ia lah bila ada saja cobaan menggugat Ketuanan Melayu, kaum Melayu bertindak mempertahankan nya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HARGA BARANG MAHAL SEJAK PHD4PIG AMBIL ALIH LAGI…..HABUK PUN TARAK USAHA YG DIBUAT…..KERJA MENTEKEDARAH ADE LERRR…… PH Tak Buat Apa Kenaikan Harga Barang, Kini, Tiba-tiba Melenting Nak Tunjuk Hero?…….. SEKARANG PH tengah mainkan isu harga barang untuk memburukkan Kerajaan PN. Kata Ahli Majlis Setiausaha PH (Saifuddin Nasution, Khalid Samad dan Ong Kian Ming) harga barang mentah dan basah menunjukkan ada peningkatan di banyak tempat. Ini membebankan rakyat kata mereka. Saya setuju, Kerajaan PN perlu pantau dan ambil apa-apa tindakan yang perlu jika ada peningkatan harga barang basah atau mentah. Tapi dalam masa yang sama saya fikir elok juga kalau kita… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Entah apa yang disibukkan nya pasal Ketuanan Melayu pun tak tahu. Sengaja nak hoo haa, hebohkan sahaja. Pada hal Ketuanan Melayu dah ada di negara ini sebelum pendatang masuk sini lagi.

Sudah tenttu Ketuanan Melayu ada di sini walau bila British masuk dan memerintah negara ini. Raja2 Melayu dan adat resam Melayu tidak di sentuh mereka.

Siapa yang mengata berlainan bodoh lah dia. Tapi kita boleh dengar hujah2 mereka. Jika ada. Dan beri hujah2 menentang nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Aman blog ini. Takda lagi yang menghasut kaum Melayu dan agama Islam.

Bagus lah begitu. Boleh kita bincang politik atau lain2 perkara tanpa di ganggu pemikiran, pendirian dan pemerhatian kita.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NAK TAHU KERA TEBUK ATAP SEBENAR…..SILA BACA … Sebut pasal kerajaan pintu belakang, Warisan kerajaan pintu belakang yang sebenar…….. Kerajaan Parti Warisan Sabah (Warisan) yang terbentuk pada hari ini adalah hasil daripada kerajaan pintu belakang, kata Pengarah Komunikasi Umno Sabah, Ghazalie Ansing. Katanya, Warisan telah “membeli” Adun BN untuk menyertai mereka. “Pada pilihan raya umum (PRU) yang lepas, BN Sabah merupakan kerajaan yang sah yang telah membentuk kerajaan negeri dengan majoriti mudah. “Kerajaan Warisan merupakan kerajaan pintu belakang yang sebenarnya, dan tiada sesiapa dapat menafikannya,” kata Ghazalie dalam satu kenyataan hari ini. Dalam pilihan raya untuk kerusi DUN pada Mei… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Cendekiawan berhingus macam Wan Saiful dan Wan Faisal bukan jaga Melayu Islam. Bawah PN haram mereka akan hanyut.

Anonymous
Guest
Anonymous

Menuduh secara liar saja yer? Penerangan pun tak kau beri macam mana mereka boleh hanyut.

Tapi kamu akan hanyut lebih jauh. Lautan China Selatan dekat sangat. Kamu hanyut ke Lautan Atlantic.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TERIMA KASIH UEL TOLONG JATUHKAN KERAJAAN PH KEDAH YG SOMBONG LAGI TAKBUR SERTA BONGKAK…… Mahu buka 10 cawangan pasar raya, Ebit tekad terus bantu orang ramai…….. KUALA LUMPUR, 22 Mei — Usahawan dan pendakwah Ebit Lew bercita-cita untuk terus melebarkan sayap perniagaan dengan terbaharu membuka 10 cawangan pasar raya menjual barangan runcit. Jelasnya, kejayaan dalam bidang perniagaan akan memudahkannya melakukan kerja kebajikan bagi membantu individu dalam kesusahan. “Pohon doakan teringin hendak buka 10 cawangan Elews Mart jual barang runcit. “Doakan ya semoga menjadi asbab kebaikan,” katanya di Instagram, semalam. Ebit yang memiliki beberapa entiti perniagaan cukup dikenali dalam aktiviti kebajikan.… Read more »

Syed faiz
Guest
Syed faiz

Anjing pun ingat org yang bagi dia makan. Budak2 nangoi nie,what they been thinking of? Dua ekor wan nie,berjaya dlm pelajaran hasil sistem yg tun create since 1970s. Depa 2 ekor nie really ungrateful bastards. Org melayu secara am patut kutuk perbuatan nie,kit belum lg ketahap rendah mcm 2 ekor wan nie.udah le tikam,hina seorg statesmen negara yg byk berjasa pd negara bngsa dan agama. Sekor wan masuk 3bulan seblum pru14,sekor lh dah menang baru join.baru rwti skiy bac buku dah rasa diri pandai sgt. Perbuatan depa nie timbul fitnah pd bangsa melayu,menggambarkan seolah2 melayu nie bangsat hina sanggup buat… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

cendiakawan = cerdik pandai; kaum (orang) terpelajar; intelektual.

Mana ada cendiakawan berhingus, Budin. Istilah kau pakai pun tunggang langgang nampak.

Yang telah hilang arah akan perjuangan Bersatu ia lah Tariq Ismail sendiri.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa dia nak sibuk, bukan pandai atau popular pun si Tariq Ismail nih –

Tariq Ismail tak terpilih untuk Sri Gading | Free Malaysia Todaywww.

Apr 20, 2018 – PETALING JAYA: Tariq Ismail Mustafa, cucu kepada pemimpin Umno ternama, Tun Dr Ismail Abdul Rahman, digugurkan sebagai calon untuk …

Wau bule
Guest
Wau bule

Pelak telinga jika pemimpin berkata-kata
Konon selamatkan bangsa, agama dan negara
Disogok jawatan, pangkat dan kuasa
Prinsip dan perjuangan hilang sekelip mata

Berdegar-degar cakap pasal maruah melayu
Disumbat harta diberi kuasa terus membisu
Tiada sedikit pun rasa bersalah dan muka malu
Kepentingan diri dan trmbiook mesti didahulu