KERAJAAN ‘PASIR DUA BUTIR’ MUHYIDDIN TAK MUNGKIN DAPAT BERFUNGSI BAIK, WAJAR BERUNDUR SEGERA

Jika pada sebelah pagi di Dewan Rakyat semalam, sokongan Ahli-Ahli Parlimen terhadap Muhyiddin Yassin didapati berjumlah 114 berdasarkan jumlah yang duduk di barisan kerajaan, hanya beberapa jam kemudian ia telah berkurangan menjadi 113.

Ia berikutan Ahli Parlimen Sri Aman Sarawak, Masir Kujat berkata, tempat duduknya yang diletakkan di barisan kerajaan bukan berdasarkan pilihannya.

”Tempat duduk saya telah ditetapkan oleh Parlimen, saya tidak mempunyai pilihan selain duduk di tempat yang telah ditetapkan untuk saya.

“Tetapi, saya ingin menjelaskan bahawa saya adalah Anggota Majlis Presiden Parti Sarawak Bersatu atau PSB dan PSB adalah parti pembangkang di peringkat persekutuan dan negeri,” tegasnya.

Dengan jumlah 113 itu, bermakna Muhyiddin hanya mempunyai dua majoriti saja di Parlimen sekarang ini.

Ini adalah suatu kedudukan yang sangat lemah, lekeh, haprak serta tidak pernah dialami oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini.

Dengan kata lain, kerajaan PN pimpinan Muhyiddin ini layak digelar sebagai “kerajaan pasir dua butir” sebagaimana pernah didialogkan oleh Seniman Agung P Ramlee dalam salah sebuah filemnya.

Melihat kedudukan kerajaan yang sangat lemah ini, Muhyiddin tidak mungkin dapat berfungsi dengan baik sebagai Perdana Menteri kerana tidak ada sesiapa mempunyai keyakinan terhadapnya.

Pelabur luar dan dalam negeri, kakitangan awam, kelompok perniagaan dan orang awam, malah penganggur, lepasan univiersiti serta budak-budak sekolah pun tidak punya keyakinan yang sama.

Di Parlimen pula, selain usul undi tidak percaya sudah diterima dan bakal dibentangkan pada sessi Dewan Rakyat Julai akan datang lebih mungkin berjaya untuk menjatuhkannya, segala rang undang-undang dan usul kerajaan juga sukar untuk diluluskan.

Dua atau tiga orang Ahli Parlimen kerajaan tidak hadir, ia dengan sendirinya menyebabkan usul dan rang undang-undang kerajaan tersekat daripada dilaksanakan.

Akhirnya, kerajaan akan jadi tempang, tiada penambahbaikan serta tiada pembaharuan.

Belanjawan 2021 yang dibentangkan pada 5 Oktober nanti, jika sekiranya Muhyiddin terus cuba berdalih dan menyekat usul undi tidak percaya terhadapnya yang sepatutnya diberi ruang pada sessi Julai, turut boleh ditolak oleh pembangkang sebagai salah satu cara untuk menjatuhkan beliau.

Pendeknya, dengan majoriti hanya dua undi yang dimilik Muhyiddin sekarang, macam-macam cara dan usaha boleh dilakukan untuk menampakkan ketidakupayaan dan ketidakstabilan kerajaan yang dipimpinnya, seterusnya menjadikan beliau jatuh bagai nangka busuk.

Lebih mungkin, dengan ketidaktentuan dan ketidakstabilan itu, usaha mendaftarkan PN sebagai sebuah gabungan politik yang sah juga akan terhalang sama, walaupun memorandum persefahaman mengenainya sudah dipersetujui pada Ahad lalu bersama enam parti politik.

UMNO dan BN yang menpunyai jumlah Ahli Parlimen terbesar dalam PN iaitu 43 tentu saja tidak mahu “menggantung diri” dengan merelakan diri mereka terperangkap dalam gabungan yang tidak stabil itu.

Lebih baik UMNO dan BN menumpukan kerjasama politik mereka dengan Pas melalui MN dan melupakan PN begitu saja.

Sebab itu, dengan kedudukan paling buruk yang pernah dialami berbanding mana-mana Perdana Menteri sebelum, tidak banyak pilihan yang tinggal di tangan Muhyiddin.

Adalah tidak bermoral jika beliau terus cuba bertahan dengan kedudukannya, tetapi mengorbankan masa depan rakyat dan ekonomi negara ke kancah yang boleh memberi kemusnahan kepada semua.

Meletak jawatan dan berundur secara baik adalah satu-satu pilihan terbaik yang wajar diambilnya sekarang kerana sebelum usul undi tidak percaya, jika ada dua orang Ahli Ahli Parlimen sedia mengumumkan secara terbuka menolak kepimpinanya dalam waktu terdekat ini, kejatuhannya jauh lebih memalukan lagi.

Berundur sajalah Bang Din – berehat, tumpu pada keluarga dan utamakan kesihatan sendiri. (Shahbudindotcom 19/05/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 19 May 2020 — 7:38 am

139
Leave a Reply

avatar
20 Comment authors
MAHATHIRVSANWARAnonymousAnonymousSaujana Langitzunnun Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Anwar tahu dan mengerti Mahathir suka mempergunaankan dan menipu………. Ada perpatah mengatakan jangan disengat dua kali pada satu lubang. Anwar dah dua kali kena sengat dengan Mahathir. Dia sangat kenal Mahathir lidah bercadang. Hari ii cakap lain, esok dia cakap lain. Dia akan ambil apa kesempatan dan mengulang-gulang sesuatu kenyataan supaya nampak betul walaupun perkara itu salah. Mengikut sumber dalaman PKRmemang Anwar mendapat jemputan untuk menghadiri sidang media berkenaan – yang diadakan beberapa jam selepas sidang parlimen ditangguhkan oleh Mahathir tetapi Anwar enggan menghadiri sidang media tersebut. Anwar tak mahu dipergunakan oleh Mahathir dalam mendapat suara dalam BERSATU. Sumber PH… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kerajaan ayam mahal 2 butir memang tak guna.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ayam mahal sebab PKP? Ayam mahal sebab Menteri Tebuk Atap tak kawal harga lebih awal. Sibuk politik nak jatuh Kerajaan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ayam mahal. Sayur mahal. Menteri Tebuk Atap PN makan gaji buta.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Tak sokong Dr. M punca Anwar ‘hilang’……. PKR telah mencapai kesepakatan dalam mesyuarat pada 17 Mei supaya tidak lagi menyokong Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri atau mengetuai Pakatan Harapan (PH). Keadaan itu bermakna Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri akan mengetuai jentera untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang. Walaupun mengekalkan hubungan kerjasama dengan Dr. Mahathir, tetapi PKR mahu Anwar sendiri yang mengetuai PH. Sumber berkata, keadaan itu juga menyebabkan Presiden PKR itu “hilang” dalam sidang akhbar yang dipengerusikan Dr. Mahathir pada Isnin. “Anwar berpendapat sepatutnya beliau dan bukannya Dr. Mahathir yang mempengerusikan sidang media bersama ini,” kata sumber… Read more »

zunnun
Member
zunnun

mampu ke pendeta2 pAs dan mufti2 ‘melayu2 islam’ menebusi langit2 bumi mereka, utk melakukan lailatul qadar ramadha nih? atau merasakan sekadar ympeti dann jawatan dah mencukupi… dgn lapaz syahadah di tuju kpd muhammad bin aminah yg mereka jenamakan sepanjang fahaman hidup mereka hingga terkini… betul ke lailatul qadar itu hanya dlm bulan ramadhan sj? misti ada pendeta2 pAs yg berani utk mentelaah perkara nih? kan ‘parti islam’, tuhan dah tentu beri penerangan yg jelas hingga kini? apa nak jadi ‘melayu2 islam’, rakyat ingin tahu, yg sundal ‘melayu2’ mereka atau ‘islam’ yg di anuti ? ..hingga Nabi Mhammad di katakan berperang… Read more »

zunnun
Member
zunnun

betul2, pkp juga sbb pAs gagal mnegeluarkan doa2 mustajab supaya covids’ segera di basmi….

hadi awang kan kerap mimpi ‘rasullulah’ nya, ngapa tak mampu membasmikan covids’ nih…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BARANG MAHAL SEBAB PKP…..PKP SEBAB PHD4PIG GAGAL KAWAL KLUSTER TABLIGH…….. Strategi Baru BERSATU? Keluar PH Sokong PN, Bentuk Gabungan…… Jelas PPBM keluar PH, tak perlu pertikai, kata ahli MPT, ketua … Majoriti pemimpin Bersatu putus keluar PH sokong PN Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu menegaskan sokongan terhadap Perikatan Nasional (PN), dan berkata langkah untuk meninggalkan PH dan membentuk gabungan baru memang telah diputuskan. Dalam satu kenyataan bersama, 27 anggota MPT dan pengerusi negeri berkata keputusan itu dibuat dalam mesyuarat MPT pada 23 Februari lalu. “Kami ingin menegaskan bahawa MPT Bersatu dalam mesyuaratnya pada 23 Februari telah membuat keputusan Bersatu keluar… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

PM lemah Negara lemah. Masa jadi Menteri KDN lemah. Sudah jadi PM terbukti lemah.

Anonymous
Guest
Anonymous

PM sibuk buat Kerajaan Tebuk Atap pasir 2 butir. Harga ayam raya covid naik. Makan ayam mahal.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Wahai Kadir, Tahukah engkau Peletakan jawatan Dr M sebagai pengerusi PPBM sah kata JPPM…….. Malaysiakini menyiarkan berita Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, A Kadir Jasin mencabar pemimpin partinya yang menyokong presiden parti Muhyiddin Yassin untuk menyingkirkan Dr Mahathir Mahathir sebagai pengerusi Bersatu dan ambil alih sebagai pemangku pengerusi. “Dengar cerita, Bersatu Selangor cadang Muhyiddin ambil alih Bersatu sebagai pemangku pengerusi. Dalam Bersatu, pengerusi adalah jawatan nombor satu. Presiden nombor dua. “Tapi kalau Bersatu Selangor dan mana-mana penyokong Muhyiddin hendak sangat singkir Dr Mahathir dan naikkan Muhyiddin, saya kata, silalah cuba. “Tak apa mereka boleh cuba kalau mereka berasa Muhyiddin… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tarikh memangku Pengerusi Bersatu pun backdated ke tarikh Bersatu ditarik keluar? Betul punya desperado.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila Shafiee Abdullah bersuara dalam kes Riza Aziz, Rakyat sudah tahu siapa tangan ghaib di sebalik diskaun pemulangan kurang separuh duit penggubahan wang haram. UMNO dan kerosakan tiada berpisah.

anonymous
Guest
anonymous

Bila Tommy Thomas pemabuk dilantik jd AG kerajaan PH, rakyat sudah tahu siapa tangan ghaib di sebalik pembebasan guan eng dr kes rasuah terowong dan pembelian banglo terlajak murah. DAP/PH dan kerosakan serta kejahatan tiada berpisah.

zunnun
Member
zunnun

klu nak kira si mabuk, hadi awang dlm golongan pemabuk2 selain najib dan zahid, hingga ibrahim libya dan pengikut2 nya mati terkena air tuak takfiri yg hadi saji…

apa nk jadi ‘melayu2 islam’ dgn kesundalan yg mereka sajikan kpd rakyat malaysia terkini….

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APA SIBUK 113 KE 109 KE…..BUBAR PARLIAMEN JULAI DAH READY KE……. ‘Hampir mustahil’ kerajaan PN kekal atau hampir mustahil Anwar akan jadi PM?………. Ketika di tanya kepada Anwar dalam wawancara bersama Bloomberg Television dia berkata: “Hampir mustahil. Tetapi bagi pembangkang, saya fikir apa yang penting adalah komitmen kita terhadap agenda reformasi.” Anwar Ibrahim berkata kerajaan Perikatan Nasional (PN) “hampir mustahil” akan kekal sehingga PRU akan datang. Anwar turut mendakwa kerajaan PN “takut” terhadap kemungkinan usul undi tidak percaya yang dicadangkan oleh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad akan berjaya, seperti yang dilihat dalam langkah mengehadkan sidang Dewan Rakyat semalam kepada… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Terdesak nak sokongan 138 MP. Bukan Jho Low dan Riza Aziz saja boleh deal and demand. MP semua ada harga juta-juta. Kira wholesale.

anonymous
Guest
anonymous

Wooi, tak habis lagi ke gila meroyan selepas hilang kuasa jd pembangkang? Dgn 113 kerusi je dah cukup buat kau menyondol siang mlm mcm babi hutan. Katil kat wad gila dah tempah ke belum?

Anonymous
Guest
Anonymous

Marah sangat tuan ni. Mesti ramai sangat MP PH, MN dan PN demand sampai overbudget. Cuba lagi minta diskaun 50% macam Riza Aziz.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PUNCA WAHABI PUNYAI DENDAM TERSUMBAT TERHADAP PAS………. Gulai biawak untuk hidangan ahli debat……… PADA awal November 2009, telah meletus satu isu di negara ini apabila Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah menahan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin (sekarang dilantik semula sebagai mufti) kerana berkuliah tanpa tauliah di Selangor. Susulan dari itu, seorang Pegawai JAKIM, Ustaz Zamihan Mohd Zain telah menuduh bekas mufti itu memalsukan sijilnya. Ia sebenarnya perbalahan panjang antara kedua-dua tokoh agama ini kerana perbezaan aliran pemikiran. Biasa orang Melayu menyebutnya Kaum Muda – Kaum Tua. Ketika kami bersembang-sembang pasal ‘gaduh’ Asri-Zamihan ini, tiba-tiba Ustaz Hassan… Read more »

Saujana Langit
Guest
Saujana Langit

Rakyat mungkin sangsi kewibawaan TSMY mentadbir negara. Sebab tidak di war-warkan undian secara rasmi bilangan sokongan MP di Parlimen. Sudah tentu persepsi rakyat akan menganggap kerajaan PN adalah “Kerajaan Terapung”.

anonymous
Guest
anonymous

Kahkahkah…
Terapung dgn 113 kerusi sudah cukup utk buatkan pemimpin2 dan penyokong2 PH jd gila khinzir.

Saujana Langit
Guest
Saujana Langit

Bukan gila khinzir tapi ketelusan yang realiti di Parlimen. Rakyat boleh terima keputusan dengan hati terbuka. Sekurang kurangnya yakinkan kepada rakyat.

Anonymous
Guest
Anonymous

PM tipu Agong sudah jadi kes derhaka kepada Raja.

anonymous
Guest
anonymous

Kahkahkah… Orang tua ni buat lawak bodoh. Kau minum air kencing MP Lutong ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

Harap sebutir nak jadi PM? 2 butir pun dah goyang. Lemah sungguh.

Anonymous
Guest
Anonymous

114 jumlah yang dipersembah kepada YDPA. Hari sidang rupanya hanya 113. Apakah PM menipu Agong?

anonymous
Guest
anonymous

Bukan 113 lah bahlol, 112 je, tp dah cukup uat kau gila babi.
Kahkahkah..

Saujana Langit
Guest
Saujana Langit

Aku rasa kau gila babi dengan ayat kau.. tak pandai hormati orang lain.. Kurang ajar.

Anonymous
Guest
Anonymous

Berita palsu mana tuan kutip ni? 112 lagi lemah PM tu. Bertaubatlah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BAPAK ILLUMINITY SKANDAL BERTONG2 KEBAL DARI UNDANG2……TOK MUDIN MASIH NAK AMBIL HATI DAN KESIAN…… Sudah tiba masa ambil tindakan mahkamah terhadap Tun M………. Ketua pasukan pembelaan perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata sudah tiba masanya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad. Ini berikutan tindakan pihak pendakwaan yang akan memfailkan prosiding menghina terhadap bekas Pedana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung sebuah artikel di agensi berita antarabangsa, Reuters baru-baru ini. Reuters melaporkan Najib sebagai berkata, perbicaraan 1MDB dikaitkan dengan penyelewengan RM2.3 bilion yang membabitkan dirinya sedang berjalan secara tidak adil. Justeru Timbalan Ketua… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

2 legitimasi menanti PM yang lemah. Legitimasi Presiden Bersatu yang khianat. Legitimasi PM di Parlimen.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KELEMAHAN MELAYU CEPAT PERCAYA DAN JATUH HATI DENGAN BANGSA ASING…..KELING BENDAHARA KUTUK HARI2 PUN TAK KISAH…….

Mahathir betul betul kantoi…… tak mengaku pulak tu sedangkan di buat keputusan bersama. Ini mamak banyak putar belit……..

Keputusan Parti Pribumi Bersatu ialah untuk keluar dari Pakatan Harapan adalah keputusan yang dipersetujuai oleh Mahathir sendiri selaku pengerusi.

Atokk terkantoi.. Mmg betul lidah bercabang.

Dia yang “Master Plan” behind the scenes, tapi masih teruskan lakonan untuk perdaya DAP dan PKR..🤣🤣🤣

MR : Dah terkena, sedap kata Melayu bacul takut DAP, dia sendiri akui benci DAP

Anonymous
Guest
Anonymous

Dah tahu kalau TSMY tarik keluar ppbm keluar ph, pihak sebelah tak akan dpt majoriti yg menyakinkan, buat apa pi letak jawatan. TSMY tarik ppbm keluar, PH masih ada majoriti, tak perlu atok letak jawatan pun. Swing je kpd bang non atau mat sabu.
Ini tidak, tak ada pun pihak pn/bn paksa letak jawatan. Bila dah jadi pembangkang, yakin pulak nak buat undi tak percaya sbb masih yakin akan dpt sokongan majoriti MP.

TAK KE BODOH NAMANYA MCM TU.
TAK KE BANGANG NAMANYA MCM TU.
TAK KE BAHLOL NAMANYA MCM TU.

anonymous
Guest
anonymous

BODOH DENGAN PH BERPISAH TIADA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Itulah sebab PM 2 butir bukan Tun M atau Anwar. Tak ada orang gila nak jadi PM 2 butir.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GS SOKONG JAWATAN PM DIWAJIBKAN HANYA SEPENGGAL SAHAJA……. Parlimen sampah: Xavier biadab hina titah Agong…….BUKTI TERKINI PHD4PIG MEMANG BANGSA DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ……… BANGI, 26 Ramadan 1441H, Selasa – Kenyataan pemimpin PKR, Dr Xavier Jayakumar yang menyifatkan sidang Parlimen semalam sebagai ‘sampah dan tidak berguna’ adalah biadab serta melanggar adab seorang Ahli Parlimen. Menempelak kenyataan Ahli Parlimen Kuala Langat itu, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Haji Aminuddin Yahaya menyifatkan kenyataan Xavier jelas sebagai penghinaan terhadap Yang Di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. “Apakah beliau menyifatkan titah ucapan tuanku sebagai sampah dan tidak berguna kerana itu sahaja agenda pada sidang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Letak jawatan PM7 Bersyarat dgn harapan akan dilantik semula sbg PM8 TanpaSyarat.
Yg ada separuh otak pun tahu, atokGate adalah malapetaka terbesar bagi tanah air.
Seteruk2 donalTrump, takde la dia letak jawatan dgn harapan rakyat akan lantik dia jadi POTUS semula.

Anonymous
Guest
Anonymous

Presiden tarik keluar parti tanpa izin Pengerusi yang patut dipersoalkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Letak jawatan prosedur biasa bila Presiden Bersatu khianat mandat majoriti PH.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebab itulah isu khianat dan legitimasi PM di Parlimen lebih mandapat tempat. Bukan isu basi.

Anonymous
Guest
Anonymous

YDPA sudah lantik PM. Jangan PM heret YDPA jadi pak sanggup pula dalam legitimasi PM di Parlimen.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau 113 majoriti mudah goyang sangat Kerajaan yang ada. Ghanimah belum cukup memuaskan.

Anonymous
Guest
Anonymous

PM lemah Kerajaan lemah Negara lemah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang terlepas Najib bila anak tiri boleh jadi saksi. “Saya tak kenal Jho Low.” Long live Kleptocrats!

Anonymous
Guest
Anonymous

Anak tiri jadi saksi dakwa bapa tiri selepas pulang kurang separuh wang penggubahan haram. Wow!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Tun M Jadikan Sidang DUN Sabah Contoh tidak tepat kata pengkritik……… Entah tepat tidak tindakan Warisan anak Sabah yang mengutip kenyataan Tun Dr Mahathir. Dia kutip sebab kena pujilah tu agaknya. Persoalannya layakkah dipuji. Kononnya Tun Dr Mahathir memuji sidang dewan Undangan Negeri Sabah yang berjaya dilangsungkan selama tiga hari dengan mengambil langkah pencegahan wabak Covid 19 yang sepatutnya menjadi contoh untuk dewan rakyat turut bersidang seperti biasa. Dalam masa yang sama Tun Mahathir memperleceh dewan rakyat yang bersidang hari ini sebab hanya mendengar titah diraja tanpa ada perbahasan. Seperkara yang mungkin tidak dimaklumkan oleh ketua menteri Sabah kepada umum… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kerajaan PN, mjoriti kecil, cai2 anjing menyalak
Kononnya, kjaan mjoriti kecil ini rugikan negara
Tpi..jauh lbh baik dr kjaan PH yg asyik bergolak
Bkn saja tk untung..tetapi membawa huru hara
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Nobody
Guest
Nobody

Kerajaan PN mana ada untung pasal bodoh-bodoh belaka hahaha!!!! Azmin Ali pilih orang bodoh-bodoh sebab senang kawal tetapi terserlah bodoh nak mampos!!! Untung apa, harga barang naik, kerajaan rugi tiap-tiap hari berbillion, covid-19 nasib baik ada Dr. Norhisham, kalau tak kita minum air suam jelah sampai sembuh hahahaha!!!! Riza Aziz disaman 1.5 billion, sekarang cukup dengan bayar 500 juta je, itu untung ke rugi??? Kau ni bodoh sangat apahal??? Kalau kau nak bukti, aku boleh bagilah bukti kelingkupan kerajaan PN. Selamat maju jaya jelah untuk orang-orang yang bodoh macam kau. Rakyat sedang tengok je. Kalau dah sampai duit rakyat kau… Read more »

anonymous
Guest
anonymous

Ya, PH lg cerdik, pasai tu dah elok2 jd kerajaan pi jd [email protected] Nak tau seseorang tu cerdik atau tidak, kalau jd penyokong PH, alamat terlebih cerdik le tuu. Bodoh pekat.

Kahkahkah

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GS BERSENDIRIAN PRU 14….MASA ITU BELUM JELAS PHD4PIG BANGSA DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ….BILA TERBUKTI TIADA MAAF LAGI BAGI MU…… Penyingkiran Mahathir oleh PH kini bermula…….. Seperti ditulis sebelum ini, Mahathir menggunakan Sidang Media selepas Parlimen untuk memperkena Anwar bagi mengistiharkan bahawa BERSATU masih dalam PH. Tapi Anwar cerdik dia tak datang. Mat Sabu dan Shafie kena cucuk hidung. Anwar yang kena kencing 2 kali oleh Mahathir sudah membaca gerak-gerak Mahathir. Anwar Ibrahim berkata, beliau kini ialah pengerusi Pakatan Harapan (PH), jawatan yang dipegang Dr Mahathir Mohamad sebelum PPBM meninggalkan gabungan itu. “Saya nak beritahu bahawa dalam keputusan Pakatan Harapan, saya sekarang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NAK KATA HARAM MANA DALILNYA……… Bersatu Selangor sokong Muhyiddin pangku jawatan pengerusi…….. Bersatu Selangor menyuarakan sokongan kepada Muhyiddin Yassin sebagai pemangku presiden Bersatu bagi menggantikan Dr Mahathir Mohamad. Pengerusi Bersatu Selangor Abdul Rashid Asari, berkata sokongan kepada perdana menteri itu adalah selaras dengan perlembagaan parti susulan kenyataan Mahathir bahawa beliau meletakkan jawatan sebagai pengerusi. “Berdasarkan kepada peruntukan-peruntukan di bawah Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Bersatu maka Bersatu Selangor secara sebulat suara menyokong pelantikan Muhyiddin sebagai perdana menteri dan pemangku pengerusi Bersatu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. Abdul Rashid berkata, susulan tindakan Mahathir itu, peruntukan Artikel 16(9) perlembagaan parti itu terpakai.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MOU PN tak menjurus daftar gabungan tapi menunjukkan sokongan Muhyiddin ada 113 MP……… Memorandum Persefahaman (MOU) bagi membentuk Perikatan Nasional dimeterai hanya untuk mencerminkan sokongan majoriti terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk memimpin negara, kata timbalan pengerusi Umno Johor Nur Jazlan Mohamed. The Malaysian Insight memetik Nur Jazlan sebagai berkata, bahawa MoU tersebut dipersetujui untuk memudahkan urusan pentadbiran Parlimen yang bersidang semalam. “Ia tidak mengikat. MOU itu sekadar MOU walaupun kenyataan (menyebut) bersetuju tubuh PN. “Ia tidak akan menjurus kepada pendaftaran parti PN macam Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), hanya nak tunjuk dan memudahkan perkara pentadbiran dalam Parlimen.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

PN gabungan haram yang rapuh. Apa hukum undi?

anonymous
Guest
anonymous

Sebelum PH, semua gabungan yg melibatkan pkr, DAP spt BA, PR adalah gabungan haram. Apa hukum kau undi PKR, DAP?

Anonymous
Guest
Anonymous

Gabungan bawah pembangkang tak sah sebab BN takut. Gabungan PN haram sebab MN sah tak nak. Hukum tak sama.

anonymous
Guest
anonymous

Oo.. Baguslah, hari ni dah mengaku jd pembangkang ya? Kalau bodoh layak jd pembangkang. PH hari ni tak sah sbb mereka pembangkang.

Anonymous
Guest
Anonymous

Cari maklumat benar. Jangan suka sebar berita palsu. PN sudah rapuh. Ada macai macam tuan lagi tak guna.

anonymous
Guest
anonymous

Cari maklumat benar. Jangan suka sebar berita palsu. PH sudah rapuh. Ada macai/anjing/barua macam tuan lagi tak guna. Yg makin runtuh ialah PH. Johor… Melaka… Kedah… Semuanya asal negeri PH. Adakah anda ada sijil bodoh?

Anonymous
Guest
Anonymous

Runtuh dengan YB lompat? Bukan melalui peti undi. Bodoh kalau gembira terlalu awal.

anonymous
Guest
anonymous

Ya, kami gembira kerana kebodohan YB yg melompat, PH kembali kpd kerja hakiki mereka sbg pembangkang dan kau pulak kembali jd anjing gila menyalak siang malam

anonymous
Guest
anonymous

Ada barua @ anjing DAP ckp, 3 parti melayu hanya berebut kawasan p/raya sesama sendiri & tak berani bertanding di kwsn DAP.
Inilah yg dikatakan, ‘KALAU TAK BODOH TAK SAH JADI PENYOKONG PH’.

DAP tu secara tersembunyi ada parti cina, boleh barua2 DAP tlg sound guan eng dtg bertanding di pantai timur, sbb lge/lks ckp DAP bkn parti berasaskan kaum cina.
ADUN juara tembak babi melaka yg kini bersama PN mengakui bhw beliau selama ini menjadi barua kpd DAP.

Saya ulang….
KALAU TAK BODOH TAK SAH JADI PENYOKONG PH.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuan mengaku saya benar sambil maki DAP? Tuan dah berniat jadi calon Melayu lawan DAP belum? Malulah maki kosong. Pondan.

anonymous
Guest
anonymous

Kau dah niat jd calon DAP bertanding di kwsn umno/pas ke belum? Malulah sikit jd barua/anjing.

Anonymous
Guest
Anonymous

303 Kamu takut sangat dengan dia ke? Intimidated ke? Panggil dia tuan pahal.

Guna lah istilah neutral – “anda”.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dalam sejarah UMNO Ghani Othman seorang tumbang lawan DAP. Pas dan Bersatu belum ada telur lawan DAP.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuan boleh jadi Melayu ke 2 lawan DAP kalau bukan pondan.

anonymous
Guest
anonymous

Tuan juga boleh jd barua DAP yg pertama (1) bertanding di kwsn PAS, Itu pun kalau kote lebih 3 ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kesian. Maki kosong tak berisi rupanya.

anonymous
Guest
anonymous

Mmg barua dan anjing DAP patut kena maki.

Anonymous
Guest
Anonymous

335 Tuan hormat dan Tuan sindir kena pandai beza.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau nak bahasa tinggi tapi orang tak faham, apa guna nya.

Tujuan menulis ia lah nak sampaikan pesan (message). Kalau orang tak faham, tak guna mesej itu.

Go direct to the point, dalam bahasa yang tak menyakit hati.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Mukhriz should stop whining like a spoiled brat before they really whack him… … In 75 years since 1945, Italy has had 61 governments. The UK has seen eight changes of governments and 17 prime ministers — basically a rotation between Labour and Conservative — in that same period. Since 1945, Malaysia has had just five governments — the BMA, the Alliance, Barisan Nasional, Pakatan Harapan, and now Perikatan Nasional — and eight prime ministers. But then that is what democracy is all about. It is the tyranny of the minority over the majority — which is why I don’t… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Mengikut Sifir Bodoh Penulis Shahbudin Husin…….. Shahbudin Husin menulis dalam blognya (baca di sini) Dengan jumlah 113 itu, bermakna Muhyiddin hanya mempunyai dua majoriti saja di Parlimen sekarang ini. Ini adalah suatu kedudukan yang sangat lemah, lekeh, haprak serta tidak pernah dialami oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini. Dengan kata lain, kerajaan PN pimpinan Muhyiddin ini layak digelar sebagai “kerajaan pasir dua butir” sebagaimana pernah didialogkan oleh Seniman Agung P Ramlee dalam salah sebuah filemnya. Melihat kedudukan kerajaan yang sangat lemah ini, Muhyiddin tidak mungkin dapat berfungsi dengan baik sebagai Perdana Menteri kerana tidak ada sesiapa mempunyai keyakinan terhadapnya. Pelabur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dalam sifir politik kalau ikut nilai matematik maka tuanlah yang bodoh.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu takut sangat dengan dia ke? Intimidated ke? Panggil dia tuan pahal.

Anonymous
Guest
Anonymous

3 parti Melayu. Kempen maki DAP sama. Berebut kerusi yang sama. Tak berani langgar kerusi DAP pun. Cah keting nak hidup.

Anonymous
Guest
Anonymous

cah keting cah ketung, bahasa Greek ker?

Anonymous
Guest
Anonymous

UMNO tak mahu PN jadi BN atau PH. Pas pula hanya nak membolot ghanimah. Bersatu bawah PM lemah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Itu pendapat kamu, tarak bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

Ramai yang pendapatnya bertentangan dgn pendapat kamu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nur Jazlan dan Mat Hassan takut dikhianat bawah PN. Cah keting itu khianatlah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ooooo, baru korang cakap Melayu. Bahasa yang berasal di Gugusan Pulau2 Melayu, termasuk Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah, kata DBP.

Bahasa yang terpengaruh Siam aku tak tahu lah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang berkhianat takkan mahu PN. Pembuka lubang khianat. Lebih selamat khianat bawah MN.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau tahu dan cakap khianat saja yer.

Anonymous
Guest
Anonymous

Khianat bawah MN hanya 2 butir. Khianat bawah PN sudah jadi 3 butir. Pengkhianatan penyakit keturunan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak tahu pasal khianat, baca lah sejarah negeri China.

Hingga jongos2 lelaki dalam istana betul2 di potong anu dan buah mereka, bagi menentukan tidak kacau gundek2 raja.

Di gelar eunuch. Itu fakta sejarah.

Anonymous
Guest
Anonymous

MOU dengan pengkhianat boleh tahan berapa lama? Habuan habis MOU kapish.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker? Korang belum mula pun dah kapputz.

Anonymous
Guest
Anonymous

Berapa banyak MOU nak pakai bawah PN yang tak disahkan penubuhan?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tuan Budin menulis “Dengan kata lain, kerajaan PN pimpinan Muhyiddin ini layak digelar sebagai “kerajaan pasir dua butir” sebagaimana pernah didialogkan oleh Seniman Agung P Ramlee dalam salah sebuah filemnya” Yesterday sebiji lagi bom meletup, baca ini “Memorandum Persefahaman (MOU) bagi membentuk Perikatan Nasional dimeterai hanya untuk mencerminkan sokongan majoriti terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk memimpin negara, kata timbalan pengerusi Umno Johor Nur Jazlan Mohamed” “The Malaysian Insight (TMI) memetik Nur Jazlan sebagai berkata, bahawa MoU tersebut dipersetujui untuk memudahkan urusan pentadbiran Parlimen yang bersidang semalam” https://m.malaysiakini.com/news/526335 Kerja hanya dengan copy vs paste senang je, cuma kena rajin cari… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

MOU sudah dilanggar. Satu MP sudah keluar. Belum buat undi lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib lah ada 2 biji,

Puang Pembangkang, biji pun tarak.

Apo nak dikato.

Anonymous
Guest
Anonymous

Puak Pembangkang …

Anonymous
Guest
Anonymous

Sudah faham situasi PM yang lemah. 113 MP belum diuji. Belum hadap pengundi PRU. Belum berebut kerusi.

Anonymous
Guest
Anonymous

PRU14, dgn janji2 manis palsu, rkyat dipancing
Rupa2nya PH @ ‘pee-ache’ tu penyakit kencing
Sbb tu 5 PRK berturut..rkyat kmbali kpd dacing
PRU15..pintu utk PH, rkyat akan tutup, kancing!
======================================
Terbaik bro kejora. PH dgn kencing berpisah tiada.

Kihkihkih

Anonymous
Guest
Anonymous

Pee ache takpa, selagi boleh pee berdiri.

Korang barang dan bola pun takda. Kencing berdiri, berborai. Sian.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dulu ada tapi dah kena potong habis, macam “eunuchs” di istana Maharaja China di zaman silam, takut mengacau gundek2 Maharaja.

Itu cerita betul, fakta sejarah, tak caya, Google lah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro Anon 12:41 pm,

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
PN @ ‘pee-end’ bwa maksud..kencing dh tamat
Masa YDPA umum..dapat tepukan yang gamat
Sesungguhnya, Allah masih lagi nk beri rahmat
Di bawah PN, rakyat & negara, akn lbih selamat
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

anonymous
Guest
anonymous

Tak apalah kerajaan pasir dua butir pun, asalkan rakyat dah tahu situasi sebenar spt yg DYMM SPB titahkan dlm parlimen semalam.
Kenapa kerajaan yg kononnya kuat mcm PH boleh jatuh dgn cara yg paling hina dan amat memalukan iaitu dijatuhkan oleh perdana menteri mereka sendiri?

Tunggulah bln July nanti, manalah tahu boleh tutup kebodohan, kebahlolan dan kemaluan PH yg besar tu.

Kebodohan, kebahlolan, penipuan dan hukum karma utk PH bergerak seiring.

Anonymous
Guest
Anonymous

Korang amat pathetic.

Tak sedar pun bahawa dapat tempat atau kuasa selain dari melalui pilihan raya tidaklah menunjukkan kehebatan sesiapa.

Tapi puak korang memang diketahui tak hebat. Pungut saja apa yang korang boleh dapat.

Zai
Guest
Zai

Dgn kelebihan 2 mp utk kekal sbg pm dan juga mereka yg kleptokrasi pun kembali dlm kerajaan pintu blkg..mcm economy nk maju..pelabur pun tak mahu

Anonymous
Guest
Anonymous

Pengkhianat pun tahu bila masa sudah tamat mereka tak lagi diperlukan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Setiap pengkhianatan ada hukuman.

Anonymous
Guest
Anonymous

Banyak usul dan bajet nak dibentang. Takkan nak tunda sampai cukup 138 dapat habuan?

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu ingat Speaker, Setiausaha Parlimen dan politikus2 berkenaan tak tahu ker?

Bodoh lah kalau kamu pikior deme’ tu tioor ajer tak buat apa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang tunda usul PM yang lemah. Takut Kerajaan tanpa mandat tumbang. 113. Speaker pun tak mampu tukar. Nak usul apa?

justice4all
Member
justice4all

Kedudukan goyah PN tak menguntungkan negara. Pelaburan asing akan sukar didapati dalam situasi skrg. Hanya sebuah kerajaaan yg kukuh dengan imej keterbukaannya serta tawaran menarik mampu menggamit pelabur luar. PN tak memiliki ini kerana dasarnya yg kelihatan kurang mesra non-malay. GPS antara yg akn memberontak, tumbangkan PN kelak selain hubungan sentimental kalangan pimpinan mrk dgn Tun M. Tunggu saja. Ini antara yg paling mengganggu fikiran Tok Din.

Anonymous
Guest
Anonymous

“kelihatan kurang mesra non-malay”? Siapa cakap? Kau cakap? Kau siapa? Kau megarut lah.

Aku ok dgn kedudukan Tok Din tapi aku kuat sokong Tun M.

Anonymous
Guest
Anonymous

Peguam Negara buat keputusan pun tak ada tanggungjawab. Lepas tangan pada yang sudah pencen dan Timbalan. Lemahnya PM sebab terdesak perlu sokongan?

Anonymous
Guest
Anonymous

Itu pendapat kau. Kau ada hak bersuara. Tapi lain orang pun gitu juga.

PHancing
Guest
PHancing

abih hang ingat kalau ada MP sorang dua lompat ke PH stabil ka balik?? seghupa tu la..bongok la punya kenyataan..

Anonymous
Guest
Anonymous

Daripada jadi PM lemah tenaga. Semua orang tahu 2 butir saja. Takkan nak tabur habuan lagi? Malu.

Sheraton
Guest
Sheraton

Itu sebab kita mesti tolak kerajaan tebuk atap.

Mana-mana Ahli Parlimen yang tak malu melompat untuk kepentingan sendiri pun kita kena tolak.

sekarang siapa yang susah?

Seperkara lagi keadaan tidak sama apabila satu dua Ahli Parlimen memihak kepada PH jika undi tidak percaya di adakan.

Undi di buat di Parlimen tidak sama dengan tebuk atap walaupun Jumlah beza nya satu atau dua orang.

Jika Muhyiddin di beri kepercayaan dengan satu undi saja di Parlimen dia layak jadi PM yang sah.

Anonymous
Guest
Anonymous

betul. Aku sokong Muhyiddin. Tapi kalau antara Muhyiddin dan Tun M, aku sokong Tun M.

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang dia sudah sah PM. Malangnya dia sendiri takut mengesahkan dia PM di Parlimen.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer kerz? Mengarut lah kamu. Agak2 saja.

Anonymous
Guest
Anonymous

Negeri Pasir 2 Butir manifestasi pengkhianatan Menteri Fasola. Ironinya.

Anonymous
Guest
Anonymous

PN belum diuji dalam Parlimen atau PRU. Masa mengadap Rakyat akan tiba. Cah keting belum mula.

Anonymous
Guest
Anonymous

Cah keting? Cah ketung ada?

Anonymous
Guest
Anonymous

PM tiada mandat. Gabungan idea khianat. Majoriti 2 kerat. Kerajaan dapat mudarat.

Anonymous
Guest
Anonymous

Selagi ada majoriti, gomen dia sah. Tak boleh kato apo2.

Anonymous
Guest
Anonymous

Boleh. PM lemah Kerajaan lemah negara lemah. Itulah fakta.