MUHYIDDIN PM KERAJAAN MINORITI, BUKAN MAJORITI

1. Esok, Isnin 18 haribulan Mei 2020 adalah satu tarikh yang penting. Majlis Istiadat Perasmian Pembukaan Mesyuarat Pertama, Penggal Ketiga, Parlimen Keempat Belas akan dilakukan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

2. Parlimen adalah simbol demokrasi berfungsi di Malaysia, sebuah negara demokratik, bebas, berdaulat yang menjunjung kedaulatan undang-undang dan keluhuran Perlembagaan.

3. Menjelang sidang Parlimen esok, persoalan yang masih menunggu jawapan ialah : Bilakah Undi Tidak Percaya terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan dibentangkan di Parlimen?

4. Selagi Perdana Menteri Muhyiddin Yassin belum lepas dan belum lulus ujian Undi Tidak Percaya yang telah dikemukakan ke Dewan Rakyat dan diterima oleh Speaker, maka status Muhyiddin masih kekal sebagai Perdana Menteri kerajaan minoriti.Kabinetnya ialah kabinet kerajaan minoriti.

5. Sebuah kerajaan minoriti hanya bersifat sementara keabsahannya (legitimacy).Muhyiddin mesti dalam masa yang segera pada peluang yang ada membuktikan beliau mempunyai cukup ahli parlimen menyokongnya untuk menunjukkan bahawa kerajaannya adalah sebuah kerajaan majoriti, hatta dengan majoriti yang mudah seramai 112 orang sahaja.

6. Muhyiddin Yassin dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac 2020 berdasarkan peruntukan Perkara 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan iaitu ‘’Yang di-Pertuan Agong hendaklah terlebih dahulu melantik sebagai Perdana Menteri untuk mempengerusikan Jemaah Menteri seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat itu;’’

7.Ukuran standard yang diguna pakai dalam Perkara 43 (2)(a) itu ialah ukuran subjektif bukannya objektif. Perkataan di dalam peruntukan Perlembagaan itu ialah ‘’ pada hematnya mungkin..’’

8.Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri kerajaan minoriti mesti melalui satu ujian objektif iaitu menghadapi dengan seberapa segera usul Undi Tidak Percaya yang telah dibawa oleh Ahli Parlimen Langkawi Tun Dr Mahathir Mohamad, di mana usul tersebut telah diterima oleh Parlimen sebagai satu usul Dewan Rakyat.

9. Bolehkah Muhyiddin Yassin bersandar keabsahan (legitimacy) kerajaannya hanya kepada alasan bahawa beliau telah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong di bawah Perkara 43(2)(a)? Dengan rendah hati, penuh hormat dan beradab jawapan saya ialah: Tidak boleh.

10. Mengapa tidak boleh? Jawapan kepada soalan ini adalah penting. Malaysia ialah sebuah negara demokratik yang mengamalkan dwi-fungsi iaitu Sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen. Malaysia tidak mengamalkan Sistem Raja Mutlak (absolute monarchy).

11.Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan itu merupakan pengiktirafan Perlembagaan Persekutuan terhadap kuasa institusi raja di Malaysia. Tetapi kuasa itu tidaklah lengkap dan tidak mutlak dalam soal perlantikan seorang Perdana Menteri.

12. Mengapa saya berhujah demikian? Kerana dengan jelas Perkara 46(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan hal berkenaan Keanggotaan Dewan Rakyat iaitu: ‘’ Dewan Rakyat hendaklah terdiri daripada dua ratus dua puluh dua orang ahli dipilih.’’ Perkataan kunci di sini ialah perkataan ‘’dipilih’’. Dipilih bermaksud dipilih oleh rakyat di dalam pilihanraya melalui peti undi.

13. Perkara 46(1) Perlembagaan Persekutuan itu adalah pengiktirafan Perlembagaan Persekutuan terhadap kuasa rakyat. Demokrasi Berparlimen adalah demokrasi yang lahir dari peti undi dan pilihanraya.Kuasa rakyat yang sebenarnya memilih kerajaan.Kuasa rakyat juga seperti kuasa raja adalah suatu institusi yang diiktiraf oleh undang-undang dan Perlembagaan.

14. Sebagai seorang ahli Parlimen secara ikhlas dan jujur saya menyeru kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya segera menyelesaikan krisis perlembagaan ini yang menyentuh keabsahan kerajaan pimpinannya. Lagi cepat lagi baik supaya krisis perlembagaan ini tidak berleret-leret yang akan merugikan rakyat dan negara. Sebagai suatu Bangsa Malaysia dan sebuah negara Malaysia yang kita sayangi, maka kita perlu segera bangun dan bergerak ke hadapan.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

Ahad 17 Mei 2020

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 17 May 2020 — 11:43 am
Subscribe
Notify of
guest
87 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
18 May 2020 8:18 am

BIARLAH SAKI BAKI MELAYU PEMALAS DAN PENYOKONG KUAT BANGSA YAKJUJ MAKJUJ BERADA DALAM PHD4PIG…..DUDUKLAH SEKANDANG DENGAN BABI PASAL PERANGAI PUN MACAM BABI……… Ketua Skrikandi PKR umum keluar parti……… Ketua Srikandi PKR, Nurainie Haziqah Shafii hari ini mengumumkan peletakkan jawatannya dan bertindak meninggalkan parti berkenaan. Nurainie dalam satu kenyataan berkata keputusan itu diambil selepas tidak lagi yakin dan percaya kepada idealisme perjuangan serta hala tuju PKR ketika ini. “Saya telah mengambil keputusan meletak jawatan dan keluar daripada menjadi anggota PKR. Keputusan ini diambil kerana saya tidak lagi ada keyakinan dan kepercayaan kepada idealisme perjuangan serta hala tuju parti pada hari ini,”… Read more »

zunnun
zunnun
18 May 2020 12:48 am

boy, make sure get a new pamper when you go to sleep…

berkerak lah kote budak nih asyik berpamper sj merata2…

dari kecil asyik dgn ‘melayu2 islam’ dah besar nak jadi pendeta yg byak berhelah kaut dedak sana sini atau penyamun lagi tersohor dari 1MDB?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:47 pm

Waaah, got some fun and entertainment also in the night, on and out of the stupid old man zunnun.

Pity him being whacked and walloped at his age but he was looking tor trobol, as the Filipinos say.

Now prayers, followed by TV time. Good night, folks.

zunnun
zunnun
17 May 2020 7:05 pm

taraf ‘melayu2 islam’ dgn pengakuan helah nya…

surprise? kan ini tabiat mereka selama ini…

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:05 pm
Reply to  zunnun

Tabiat korang, apa saja yang ada, sapu. Angkat tong tak di zaman belum ada pembentungan najis, pun dianggap bertaraf.

Yang kaya mesti taraf tinggi, maka berlumba lumba lah nak kaya. Berjudi, mengharapkan kaya, hingga ada yang jadi papa kendana kalah judi. Tapi kuat judi juga taraf tinggi antara kamu.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:25 pm
Reply to  Anonymous

Anggkat tong taik di zaman …

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 6:55 pm

Hah, I got my fun and entertainment late in the afternoon today, courtesy of old man zunnun pukimak.

Thanks, old man. Each and every comment of yours (all nasty) have been replied to, practically all in kind. Nasty comments get nasty replies.

I enjoyed whacking and walloping the racist, seditionist, demented, half mad bugger.

zunnun
zunnun
17 May 2020 6:25 pm

joss stick sana sini, hingga tak sedar, penyembahan joy stick kerap di lakukan oleh ‘melayu2 islam’ dlm syahadah dan solat se tiap hari…

ape sundal nya dgn penjenamaan ‘melayu2 islam’ tapi tak mengerti membezakan antara muhammad bin aminah dan Nabi Muhammad nih?

kan baik mengaku sj, ‘melayu2 muslim’…

kesundalan siape yg mengajar? yg pasti, si hadi awang yg mengaku dgn istilah ‘melayu2 islam’ utk menebuk atap…

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 7:12 pm
Reply to  zunnun

You bastard are bankrupt of ideas, of facts, of arguments, still stuck on the same rhetoric, day in and day out.

Ya Allah, please show this bastard the way to a more productive engagement, enlighten him with useful facts and information, don’t let his brains degenerate into useless mass of grey matter, and make him become useful to society.

Please, God.

zunnun
zunnun
17 May 2020 7:16 pm
Reply to  Anonymous

Pls God? Or you being praying to your ‘dog’ma since?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 7:53 pm
Reply to  zunnun

Only you and your kind pray to a dog, built life-size in a kennel.

If you are a Khek, you’d slaughter the dog for a hearty meal at Chinese New Year. Especially in the year of the dog.

Dog meat eaten with cat meat make a wholesome meal, innit?

zunnun
zunnun
17 May 2020 5:56 pm

laa, mana pulak ‘melayu2 islam’ pergi nih?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 6:02 pm
Reply to  zunnun

Lu siutak kena overwhelmed by the presence of Melayu in the country arr? So much that tak nampak Melayu sikijap saja lu siutak wally arr?

No we won’t disappear from this Tanah Melayu. It’s our country.

zunnun
zunnun
17 May 2020 6:09 pm
Reply to  Anonymous

tanah melyu kepunyaan ‘melayu2 islam’ kaki menyamun, kaki kaut dedak, kaki byak helah, dan kai bawa ajaran sesat sana sini hingga tergolek mati di memali ke?

uh sundal sgt asyik dgn penjenamaan ‘melayu2 islam’, ngape tak mengaku, ‘melayu3 muslim’ sj?

cuba cite sikit?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:17 pm
Reply to  zunnun

Tak tahu apa yang di ajar Confucianism, Taoism dan Buddhism tapi penganut2 nya penipu, pembohong, pemfitnah, pencuri tanah, pelacur, segala apa yang tak betul dan haram korang buat.

Mulut celupar, menyebabkan pergaduhan kaum 13 Mei, juga peperangan antara puak di antara kaum korang, bermula di Penang di zaman British memerintah, bergaduh pasal lombong bijik, guna gengster berbunuh bunuhan di Perak, Selangor dll.

Korang tak payah penjenamaan, nama busuk itu bikin korang terkenal.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:23 pm
Reply to  Anonymous

After all, dulu di Shanghai, ada signboards saying:

“Gogs And Chinese Not Allowed Here”.

Oh Golly, said another old man, what a shame.

zunnun
zunnun
17 May 2020 5:54 pm

‘melayu2 islam’ yg betul nya, ‘melayu2’ atau ‘islam’ yg mereka bawa…

gaya2 nya, ‘islam’ yg bawa ‘melayu2’ asyik mengila sana sini seperti di memali….

betul ke?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 6:10 pm
Reply to  zunnun

Lu seditious, lu DAP jenis yang caused the race riots of 1969.

Don’t be seditious, dude. Not good for anybody. Including you. Maybe especially you. Because the Police will be after you.

Awas, Police Cyber Unit are watching you.

zunnun
zunnun
17 May 2020 6:19 pm
Reply to  Anonymous

dah tukar lingo, tak jawap perbezaan antara muhammad bin aminah dan Nabi Muhammad serta penyembahan joss stick kamu?

helah baru ‘melayu2 islam’ terbharu ke boy?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:20 pm
Reply to  zunnun

Old man, kamu menghasut, dah 80an tahun, hidup tak lama lagi, nanti di tangkap, kamu di penjara, mati dalam pagar besi.

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:52 pm

entah2 hadi awang abdi iblis, mana kau jamin, hadi awang betul nih?

cuba cerita sikit?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:28 pm
Reply to  zunnun

zunnun pukimak bila sembahyang kpd Tuhan2 dia, begitu khusuk tonggang tonggek dengan joss sticks nya.

Bila amat khusuk, masuk jin dan syaitan confucius ke, Tao ke, Budis ke. Itu jam dia lebih dari abdi. Dia Sadhguru – the worst form of slavery.

zunnun
zunnun
17 May 2020 5:46 pm
Reply to  Anonymous

mcm sembah joss stick dgn pengakuan ‘Nabi Muhammad’ pergi berperang sana sini ke boy?

mcm sembah joss stick, Nabi Muhammad kawin sana sini ke, boy?

cuba cerita sikit beza antara muhammad bin aminah dan Nabi Muhammad, sama je ke?

jika benar, maka sah, persembahan joss stick nih, boy…

boy, why did you dew dan puja bentuk2 pokok dan jasad muhammad nih, boy?

muhammad bin aminah hidup, dan mati, pokok hidup dan mati juga,

yg mana tak tak mati hidup selama2 nya nih, boy?

hmmmm, masam nya pamper, pi tukar…

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 6:19 pm
Reply to  zunnun

No, old man. Lu 80 years old masih tanya stupid question, pahal old man? Siutak buang tebiat ka? Lu tau apa buang tebiat?

Stupid you old man zunnun pukimak Talking about Prophet Muhammad having several wives. Lu orang boleh atak berpuluh wives lorr. Sebab boleh kawin just by having tea with your parents and a few witnesses.

But many take concubines also – no need kawin one. So how many you have, wives and concubines, zunnun pukimak?

zunnun
zunnun
17 May 2020 6:29 pm
Reply to  Anonymous

boy, before you talk cock, understand the meaning of prophecy…

you think muhammad bin animah is the same every time the prophecy appeared before him?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:34 pm
Reply to  zunnun

Angry arr, talking talk cock? Don’t angry angry, old man, your 80+ years old heart may not stand it.

But why you bastards never ask or think when discarding Confucianism for Taoism, or Taoisim for Buddhism?

Gullible kind arr, anything around, sapu all arr? Don’t Ultra Kisau lorr, think of others also, mooo.

anonymous
anonymous
17 May 2020 4:45 pm

Dan janganlah kamu menuruti orang-orang yang kafir dan orang-orang munafik itu, janganlah kamu hiraukan gangguan mereka dan bertawakallah kepada Allah.
Dan cukuplah Allah sebagai pelindung.

Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai

bersatulah umat islam kerana Allah
jnagn peduli gangguan dari puak kapir munapik jin kapir n ejenya
dalam negara ini tak salah umat islam bersatu
kita bukan menumpang negara orang
umat islam majoriti ayuh bersatulah

betulkan perjuangan untuk islam n negara

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:50 pm
Reply to  anonymous

cuba cerita, ape itu ‘Allah’?

betwakal kpd nya, cara mcm mana? menyembah2 mcm berhala ke>

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:34 pm
Reply to  zunnun

Tidak jenis yang kena pegang joss sticks tonggang tonggek kpd nya. Tidak boleh makan buah2an, korang kasi, budak2 sebat malam hari. Dah mati, tak boleh bakar rumah, kereta ke apa2 coba hantar kpd nya.

zunnun
zunnun
17 May 2020 5:40 pm
Reply to  Anonymous

mcm pegang joss stick sambil mengaku, ‘Nabi Muhammad’ berperang sna sini, berbini2 14 kawin cerai kawin cerai…

kan joss stick pendewaa sebegini nih, boy?

betul ke Nabi Muhammad terberak terkencing memuki sana sini…

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 6:28 pm
Reply to  zunnun

You are now definitely seditious.

Making fun of the Islamic Prophet.

Poiice Special Branch Cyber Unit will watch and deal with you.

zunnun
zunnun
17 May 2020 6:45 pm
Reply to  Anonymous

I enjoy making fun of you boy, not because you are fundie but because being ignorance to understand, what embodiment means…

you further want to talk cock boy?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 8:41 pm
Reply to  zunnun

Hah, old man, the fun and pleasure is mine, believe me.

Imagine being able to make an old man like you angry, furious, geram, flabbergasted, wanting to shoot but having only a few inches gun.

Aiyyo, your English also berterabur, product of SJKC arr, old man?

What talking “being ignorance”, where got English like that, stupid old man?

Talk Swahili, lar.

Goh
Goh
17 May 2020 4:52 pm
Reply to  anonymous

Melayu hanya ditumpangkaan sebentar di bumi allah swt…xpayah ler beriya bagai derrr.

Beriya sgt kau ni nak kira² bumi melayu bagai. macam esok x boleh mati je kau ni

Goh
Goh
17 May 2020 5:00 pm
Reply to  Goh

Kaum umno ni kalu berkata² atau bercakap pasal isu melayu mesti mcam mereka tu akan kekal tak mati² selamanya dan nak kekal di bumi ni..

Bila mati nanti macm la malaikat nak tanya kau kaum apa? Kau bangsa apa?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:52 pm
Reply to  Goh

Kamu DAP lagi teruk, nak kekal di negara yang korang dapat bertempat tapi tak hurmatkan orang lain. Mana boleh.

Jangan bodoh lah, Goh, Allah tak payah tanya orang2 Islam kaum apa. Hanya tanya siapa Tuhan kamu. Kami jawab Allah SWT, pass. Korang, sori lah.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:47 pm
Reply to  Goh

Korang lama beribu tahun dalam sejarah. Tapi hidup merana, azab sangsara. Hingga communist masuk, janjikan mcm2. Pun kena tipu.

China dah lama penuh, sekarang 1.3 bilion orang. Sebentar jugak di bumi ini. Kena bomb Covid, China pun lenyap. Jenis bomb yang attack ikut kulit kuning, yang di Malaysia pun habis.

Song
Song
17 May 2020 4:41 pm

Usahkan bekas ahli biasa, kalau Muhyiddin Yassin sekalipun mahu kembali kepada Umno, parti itu akan menyambutnya dengan gembira, kata Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa.

Ini tahap menghina pak din dah.macam xada nilai langsung bersatu di mata kaum umno

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:51 pm
Reply to  Song

Udah desperado ker? Tak cukup ahli ker?

Atau ahli yang bertaraf tinggi kurang di parti korang.

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:34 pm

bila di ajak bersidang di parlimen, covids’ alasan ‘melayu2 islam’…

bila tebuk atap, tak kira covids’, tebuk tetap tebuk….

‘melayu2 islam’ byak sgt berhelah….

Goh
Goh
17 May 2020 4:45 pm
Reply to  zunnun

Yg ni kasi pak din jawab lah kot.parlimen tanguh sebab convid.

nak tukaq kerajaan kat kedah,adun nak lompat,nak menteri besar baru tak boleh tunggu masalah convid selesai dulu lah pulak??

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:47 pm
Reply to  zunnun

Berhelah satu hal. Kamu zunnun pukimak dan puak kamu main hantam toto saja. Maka di balas demikian juga.

Puak kamu memang keturunan mulut celupar. Tak bilas bahasa, main lepas dari mulut korang. Malang nya mulut korang penuh tahi, Maka bau tahi lah apa yang keluar dari mulut korang.

anonymous
anonymous
17 May 2020 4:29 pm

Diucapkan ribuan terima kasih kpd kerajaan PN kerana dpt menghalau saka tua dan pakatan Haramjadah dari terus memperbodohkan rakyat.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:49 pm
Reply to  anonymous

Tapi puak kamu buat serupa.

anonymous
anonymous
17 May 2020 4:26 pm

Tu dia… salahkan PAS pulak, habis salahkan org…sblm ni salahkan Najib…
Yg 2 org PKR keluar parti & 4 org Bersatu keluar PH tak salah pulak… sampai jatuhnya Kerajaan PH Kedah…
Klu betul PAS nak buat onar bkn skg dari dulu lagi blh…yg buat onar ialah yg 6 org tu, mereka dah tak percaya dgn kepimpinan PH…
Cukup2lah 2 beranak ni buat masalah dlm Negara…skg bln puasa dgn masalah covid-19 pun blm selesai hingga kini….

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:32 pm
Reply to  anonymous

mcm Moo tak percaya kerajaan PH lalu tebuk atap parlimen berramai2…

di kedah kan sama juga…

tebuk atap jenama nya, kan itu hadi awang punya istilah, cuba tanya nya?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:54 pm
Reply to  zunnun

Depa kata tebuk lubang belak.ng hang lebih baik. Bang Ali pun kata begitu.

Hah, jawapan aku setaraf dengan komen zunnun pukimak.

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:19 pm

saban hari di bangunan2 masjid, pendeta2 cerita upah utk syurga dan bidadari syurga…. selain, cerita ‘Nabi Muhammad’ berperang dlm bulan ramadham rampas harta perang, blk meneruskan berperang dgn bini2 hingga 14 ke? ‘Nabi Muhammad’ terberak dan kecing sekali juga ke? ape sundal ‘melayu2 islam’ sebegini rupa, muhammad bin aminah dan Nabi Muhammad pun tak tahu beza…. ‘islam’ ala ape nih, melayu2 sedemikian bawa? hingga kerajaan juga ‘ignorance’ belaka utk menguruskan nya.. yg tahu cari covids’ dlm bentung nagis, berwatak doreamon, dlm dunia ada 500 negera… srndard ‘melayu2 islam’ di malaysia… sundal sgt nin kenapa, sekadar ‘melayu2 muslim’ kan sederhana sifat… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:02 pm
Reply to  zunnun

zunnun pukimak keturunan yang anuti Confucianism, Taoism dan Buddhism. Menghasut, cakap yang menyakitkan hati orang Melayu dan Islam.

14 bini itu kelakuan puak dia. Kahwin senang saja. Minum teh depan emak bapak, ada beberapa saksi, dah boleh. Berpuluh lah bini depa. itu pasai menuduh orang 14 bini.

Puak zunnun cari duit dalam pembentungan najis. Depa berak tak bukak seluar, masa cangkung, duit keluar poket, masuk tong tahi. Melulu cari duit tu dalam pembentungan.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:12 pm

Dah ada jawatan PM sapa suruh pi letak
Lps tu gila meroyan PM dia lagi nak mintak
Mmg payah layan dgn org yg tak ada otak
Tak sedar diri, tak lama lg masuk kotak

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:10 pm

betul kerajaan ‘melayu2 islam’ yg serba takut utk bersidang, tapi tebuk atap sana sini…

‘melayu2 islam’ berilmu mati’ yg di janjikan iblis ‘syurga’, ke?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:06 pm
Reply to  zunnun

zunnun pukimak anuti agama yang, bila mati, di bakar mayat nya. Tadka syurga macam itu. Hanya Neraka untuk roh nya.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:08 pm

Dahlah ramai MP PH guna sijil tipu
Mulalah buat statement pun merapu
Kecik2 tak nak mampus kta Ahmd Nispu
Dah besar jadi MP otak bodoh tepu

Kihkihkih

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:12 pm
Reply to  Anonymous

Puak lawan ada yang sijil apa pun takda. Tuang sekolah.

Bila besar, jadi gengster. Gengster perkara biasa dalam sejarah China.

Penuh lah sejarah negara ini dengan cerita gengster juga. Berperang antara dia. Di Penang dll.

Berbunuh mengejarkan bijih timah. Perang Larut I, II, III, IV. Juga di Selangor dan NS.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 4:02 pm

Baguslah kerajaan PH/DAP sudah tumbang
Sebuah kerajaan yg sokong seks rambang
Muka sekor2 ahli kabinet PH mcm mambang
Buat kerja tak tahu, hanya kuat sembang

Kihkihkih

zunnun
zunnun
17 May 2020 3:29 pm

melayu2 ada berpatah, berani kerana benar takut kerana salah…

tapi, bila ‘melayu2’ mula mengaku ‘islam’ dlm penjenamaan mereka dgn ‘melayu2 islam’ tiba2 kebenaranian hanya sekadar tebuk atap sana sini sj…

tapi dlm ketakutan hingga berhelah2 utk bersidang di parlimen, ngape?

sbb di ajar ‘ilmu mati’ selama nin sj ke?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 3:39 pm
Reply to  zunnun

Tarak tebuk atap, tebuk pucci bini kau ada.

zunnun
zunnun
17 May 2020 3:22 pm

betul2 cabinet dapur sarat dgn kuali, belangga dan pinggang mangkuk2…

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 3:18 pm

Gembira sungguh rasanya di hati
Dlm kabinet tiada lagi muka DAP
Tinggal barua je @ tunggul mati
Juga pengikut lgbt & illuminati

Kihkihkih

zunnun
zunnun
17 May 2020 3:11 pm

‘melayu2 islam’ saban hari di ajar ‘ilmu mati’ oleh lebai2 aka pendeta2 mereka di se tiap sudut bangunaan masjid… ilmu mati yg mematikan minda mereka hingga jadi haiwan2 taksub belaka… dan jadi satu bentuk commercial, ceramah di bayar malah bertaraf dewa belaka… ini normality kehidupan ‘melayu2 islam’ … ‘melayu2 islam’ tidak mengerti dan jauh sekali di hidang dgn ‘ilmu hidup’ yg menghidupkan mereka… ‘melayu2 islam’ faham ke apa itu ‘ilmu hidup’? hingga virus covids’ tak berkemampuan utk menjenamakam vaccine jauh sekali perkakas2 keperluan utk membantu pembasmian nya… bila bumi binasa di telan matahari, manusia dah mula melangkah ke tamaddun Klass… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 3:45 pm
Reply to  zunnun

Mengarut, menghasut kamu zunnun pukimak mengata mengajar mematikan minda mereka hingga jadi haiwan.

DAP sejak Guan Eng dalam Kerajaan sudah kurang biadab dan kurang ajar. Ronnie Liu pun dah di humban ke Pahang. Tapi kamu masih lagi biadab dan kurang ajar.

Kamu akan terus dibalun, ditibai dan dibantai bertalu talu di sini.

zunnun
zunnun
17 May 2020 4:48 pm
Reply to  Anonymous

boy, your mind is dead, cos you said, ‘nabi muhammad’ go to war in the month of ramadhan…

your ‘nabi muhammad’ poke here and there to be heard, boy?

hadi awang taught you so, gosh, if you keep wearing pamper, how to grow up, boy?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 6:38 pm
Reply to  zunnun

But your head is dead, old man. The whole head. Now only your reincarnation talking – reincarnated as babi hutan arr.

Not Muhammad, but his followers poke your maw, sis and relarives, mooo.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 3:08 pm

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kejatuhan PH di Kedah, terus jdi berita sensasi
Boboi terpaksa ler tinggalkan MB punya kerusi
Dengar citer kekosongan jwtn MB tu telah diisi
Kitorang kini, dpt MB baru, Muhammad Sanusi
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 3:05 pm

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kejora kat sini rsa ingin meluahkan rasa syukur
Dekat Kedah, negeri Kejora..PH dah tersungkur
Elok sgt le, pnyokong PH pun dh tk berapa ekor
Juak2 yg ada boleh ler berkabung & bertafakur
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

zunnun
zunnun
17 May 2020 2:48 pm

TV3 dgn rancangan ‘Jejak Rasul’, pd setiap ramadhan di tayangkan dan di paparkan kpd ‘meleyu2’…

utk menunjukkan kuburan, pedang, bangunan, keluarga, sahabat handai dan segala bentuk khazanah peninggalan…

‘melayu2’ di tunjukan ‘islam’ peninggalan ‘bentuk2 dan nama2’ peninggalan….

terpingga2 dan haru ‘melayu2’ dgn tyangan sedemikian….

apa yg ‘melayu’ tidak di sajikan, rhe ‘passing moments and transcending of truths’ manifested by an ‘unseen’ God…

an ‘unseen God’ within every one, rather the remnant shown by TV3

‘melayu2 islam’ dah sah ‘islam’ ke kamu semua nih?

ngape sundal sgt, tak cukup dgn mengelar diri, ‘melayu2 muslim’ sj ke?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 3:04 pm
Reply to  zunnun

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

zunnun pukimak got flabbergasted by an “unseen God”.

Quite obvious, really. Because his Gods (plural) are always seen. Sketches of long mustachioed men at the Tokong, often served with fruits that are walloped by boys at night.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2020 2:43 pm

BIARLAH PHDAPIG MAHU GEBANG LEBAT……LEPAS NI N9 DAN SELANGOR PULA TUMBANG…… Annuar bayangkan peralihan k’jaan kepada PN tak terhenti di Kedah…….. Susulan kejatuhan pentadbiran PH di Kedah, BN hari ini memberi gambaran bahawa usaha menukar kerajaan di negeri-negeri tidak terhenti setakat ini sahaja. Setiausaha Agung BN Annuar Musa berkata ia akan diteruskan sebagai usaha pengukuhan politik oleh Perikatan Nasional (PN). “Ia sebahagian daripada matlamat PN untuk mengukuhkan politik, dan tidak terhenti setakat Kedah sahaja, mungkin akan ada lagi. Kalau ada satu atau dua negeri lagi nak ikut jejak langkah Kedah, kita sangat mengalu-alukan. “Ada (maklumat tentang pertukaran) dan sentiasa diusahakan.… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:28 pm

Puas aku londeh muka zunnun pukimak dengan lendir.

Sekarang aku rest.

zunnun
zunnun
17 May 2020 2:52 pm
Reply to  Anonymous

get a new pamper, you want covids’ to dwell within your 2 inch penis…

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 5:16 pm
Reply to  zunnun

Aiseh, why you looked at my penis when I sodok you last time?

Actually I didn’t push into your assol fully. Because so damn smelly berak tak basuh kind.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2020 1:56 pm

SILA BAGI DATA PERBANDINGAN…..SIAPA PEMIMPIN YANG PALING BANYAK MENYUAP DAN RASUAH…..DATA SETAKAT INI MAHA KLEPTOKRAT BAPAK ILLUMINITY PALING KORUP DENGAN SKANDAL BERTONG2……… Tuduhan ‘Melayu Pemalas’ Tun M salah. Makin lama makin merapu, cukuplah Tun Mahathir…….. Saya dilahirkan dalam keluarga yang tak mewah di kampung. Rumah guna lampu minyak tanah. Saya disuap air teh ketika kecil tak mampu beli susu. Ayah pernah jual ikan atas motor untuk menyara keluarga, mak pernah jaja kuih rumah ke rumah untuk mencari rezeki. Dari kampung ke KL, ayah bawa teksi pula untuk besarkan anak2. Macam mana saya bantu keluarga? Saya belajar bersungguh-sungguh. Alhamdulillah UPSR 5A.… Read more »

zunnun
zunnun
17 May 2020 1:03 pm

betul ke ‘melayu2 islam’ penjenamaan Moo dan muaFUCKat percaya pd demokrasi? atau lebih bermirip dgn hadi awang utk menegakan kerajaan ala bagdadi’s isis seperti di levant dan mulah2 di afghanistan… kan dah dapat perlantikan, maka perlu ape utk mendapat pengesahan dari parlimen pula… maka utk lestarikan ‘kedaulatan’ democracy, memadai sj, singgahsana merasmikan dan segala persidangan tidak di perlu…. parlimen jadi lambang sj… akhir nya, ‘meleyu islam’ penjenamaan hadi awang menegakan kerajaan kulafah rasihidin ala ‘melayu’ pertama di asia tenggara… mak Ooi, hidup balik ‘islam’ ala arab dan ‘melayu2’ berpakaian arab, bertutur arab dan berbudaya arab,……. lagi memuki ‘melayu2’ dgn ‘islam’… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 1:52 pm
Reply to  zunnun

melayu2 islam selalu nya tidak mua tapi FUCK zunnun pukimak dan DAP. Sekarang, contoh nya, aku sedang buat.

Kerajaan Isis tidak timbul dalam perancangan melayu2 islam. Tak tahu lah jika zunnun pukimak dan DAP bawa masuk anasir2 subversif communist.

Ramai dah letak ekor antara kaki depa, kuyu menuju ke selatan Thailand, di mana depa bersemayam mulai ada persetujuan dengan Kerajaan Thailand tak lama dulu.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:00 pm
Reply to  zunnun

“parlimen jadi lambang sj…”, kata zunnun pukimak.

Dia dah biasa dengan cara2 communist China. Di zaman Cultural Revolution dulu rakyat China, pemimpin2 nya dan students keluar, penuh sesak di jalanan, arahan sulit Mao Zedong yang mahu menunjukkan populariti nya.

Cara itu juga di guna bagi mengenal pasti ketua2 students yang “suka buat bising”. Dah di kenal pasti, senang pemerintah ikat kaki depa dari keluar berdemonstrasi dengan beberapa cara. Tak lama, lenyap the so-called Cultural Revolution.

zunnun pukimak tak cakap – malu.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:07 pm
Reply to  zunnun

Jeles yer, hidup balik ‘islam’ ala arab dan ‘melayu2’ berpakaian arab, bertutur arab …

Korang dah buang Confucianism, Taoism dan Buddhism, takda lagi berjanggut panjang setengah kaki, baju brjurai lebih panjang dari jari ..

Tapi kamu menghasut mengata mereka “memuki ‘melayu2’ dgn ‘islam’ ..

Pukimak kamu kena cocok Bang Ali hingga koyak rabak, jangan lah marah orang lain pulak, berurus lah dengan Bang Ali.

zunnun
zunnun
17 May 2020 2:27 pm
Reply to  Anonymous

boy you love be an arab? the laughing stock to humanity right now, did you hear how arab quench a body in acid?

the modern barbarian.

you mom stretch and mourn hers, streaming in ‘melayu’, yet you worship the arabs? cos been promise ‘heaven’?

heaven made by the arabs, boy?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:48 pm
Reply to  zunnun

Not so, old man. But Mao Zedong your inspiration did worse than that. Burnt his enemies bit by bit. Mao was not barbaric. Moronic.

Not true worshipping Arabs, old man. But when you adopted Christianity it was because you wanted class, hated the Shanghai signboards saying: Dogs and Chinese Not Allowed here.

Aiyyo, being told so in your own country … what a terrible shame ..

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:16 pm
Reply to  zunnun

Kamu menghasut lagi di ayat2 akhir kamu. PDRM diminta awasi kamu, bertindak ke atas kamu bila sesuai.

Smentara itu, nak jawab: Puak kamu yang dah bung Confucianism, Taoism dan Buddhism, peluk Evangelical Christianity, menyundal yer. Ada wang pada Christianity ker.

Agama pun kau commercializekan yer. Buas, takda perinsip betul jenis zunnun pukimak nih.

zunnun
zunnun
17 May 2020 2:33 pm
Reply to  Anonymous

boy, did you see bagdadi commercialize ‘islam’? did you see hadi awang doing the same, in memali, boy?

did the tebuk atap a form of commercialization boy?

why are fearing to go to the loo, those pampers your form of love, kinda like hadi awang and bagdadi love their takfiri salafi brand of ‘islam’, boy?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:54 pm
Reply to  zunnun

Why you keep saying fearing to go to the loo, old man? Me no unnerstand.

If I wear pampers, a bay doesn’t go to the loo himself. Or you blokes wear pampers as adults arr? Funny blokes.

Always difficult to communicate with your kind. But you all also cannot communicate among yourselves. So, clan wars. In Penang, Perak, Selangor, etc.

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 2:26 pm
Reply to  zunnun

Kamu keturunan yang menganut 3 agama di masa yang sama – Confucianism, Taoism dan Buddhism.

Selalu di sodok Melayu Islam ke? Kau tahu semua bulu kote dsb nya. Kamu jilat tak? Ingat, tak jilat, tak sah. Bermakna kamu belum boleh dinobatkan sebagai gundek Melayu Islam.

Sekarang kamu dinobatkan sebagai jongos Melayu Islam saja lah. Buat kerja betul2, wahai zunnun pukimak. Kalau tak, kamu tak dibenarkan lihat bulu kote Melayu Islam lagi. Bila menjilat, tutup mata, ok?

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 1:02 pm

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 Kini, rakyat tak fikir sgt, soal majoriti ke minoriti Yg depa mahu, kjaan yg dipercayai dpt berbakti Dlm hal ini jasa bakti kjaan PN dh jelas terbukti Sbb itu lah..dgn PN/TSMY tu, rkyat senang hati 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏 Sebalik nya pula, dgn PH, rakyat jadi makin anti Rata2 kat kedai kopi, PH dicerca tak henti-henti Kat laman Youtube juga, kita bleh nmpak realiti Mmg PRU-15, rakyat bagai tidak sabar menanti 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍 Pujian kpd kjaan PN, di bibir rakyat terus meniti Sebalik nya kpd PH, cercaan dtng silih berganti PRU15..PH tumbang akan jadi perkara yg pasti MN/BN menakluki Putrajaya, mmg dah gerenti… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 12:53 pm

Ramai MP yang makan suap, boleh di suap. Negara ini rekod suapan nya di kira tinggi. Peon pejabat pun mintak suap, bagi mencepatkan boss2 sign cek kontrekter yang dah lama menunggu.

Tapi tak tahu lah jika Muhyiddin pandai menyuap MP2 untuk memberi undi kpd nya. Suap jawatan dsb nya. Kalau tidak, Muhyiddin tak pandai berpolitik.

After all, politics is also a game of making those concerned do things for you. Najib Al Jibo also did, they kept quiet about him songlaping 1MDB funds. Alas, he cannot suap everybody. Now he dances to legal tunes in court.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2020 12:48 pm

BAGUSLAH VOTE OF NO CONFIDENCE….. MAJORITY RAKYAT MAHU PARLIAMEN BUBAR…..BIAR SEMUA PUAS HATI….. PHD4PIG MAHU RAKYAT MATI BERAMAI2 KELUAR MENGUNDI…..TUNGGU SEKEJAP 2 BULAN LAGI PUN TAK BOLEH SABAR……INI LAH HATI BUSUK DAN NIAT JAHAT BANGSA DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG…….. Khalid Samad ni sakit apa?………. Nampaknya Khalid Samad, pemimpin PAN, otaknya dah tak betul. Hari-hari dia mengeluarkan kenyataan yang karut. Hari ini pulak dia menghentam PAS oleh kerana, kononnya, PAS tak setuju bekerjasama dengan DAP. Bukan PAS yang tak mahu bekerjasama dengan DAP. DAP yang sebenarnya tak mahu bekerjasama dengan PAS. Khalid ni cakap apa? Dah mengarut sangatlah dia ni! MR… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2020 12:41 pm

“.. mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat itu;’’

Betul. Tunggu lah undi itu di Parlimen. Tak kisah dia tidak ada MP2 yang dah ikrar sokongan nya, jika dia dapat majoriti undi di Parlimen pada hari itu, dia PM lah.

Tak payah mengarut itu ini lagi.

Sebaliknya, jika dia tak dapat uni majoriti, bye bye lah dia sebagai PM. Tak lain tak bukan. Itu demokrasi.

ady
ady
17 May 2020 12:12 pm

kalaui penakut memang banyak alasan