SIAPA SEBENARNYA YANG BEBASKAN ANAK TIRI NAJIB?

Isu pembebasan tanpa dilepaskan anak tiri Najib Razak, Riza Abdul Aziz daripada tuduhan penggubahan wang haram bernilai AS$248 juta (RM1.25 bilion) sebagaimana yang diumumkan semalam, terus menjadi pertikaian ramai.

Pada mulanya, pembebasan Riza itu dimaklumkan oleh Gopal Sri Ram yang merupakan Timbalan Pendakwaraya kes tersebut.

Katanya, ia adalah berikutan suatu persetujuan telah dicapai antara pihak pendakwa dengan tertuduh di mana Kerajaan Malaysia akan menerima sejumlah wang daripada penyelesaian tersebut.

SPRM dalam kenyataan medianya kemudian mengumumkan bahawa jumlah wang yang akan diterima oleh Kerajaan Malaysia daripada penyelesaian itu adalah berjumlah AS$107.3 juta atau RM465.3 juta.

Tertuduh juga dikehendaki membayar sejumlah kompaun kepada kerajaan sebagaimana dibenarkan di bawah Seksyen 92 Akta Pencegahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 yang mana ia adalah bersifat punitif sebagai alternatif kepada pertuduhan-pertuduhan yang dikenakan ke atasnya.

SPRM turut memaklumkan, persetujuan membebaskan Riza itu adalah keputusan yang telah dipertimbangkan dan dipersetujui oleh bekas Peguam Negara, Tommy Thomas.

Bagaimanapun, hanya beberapa ketika selepas kenyataan SPRM itu, Tommy Thomas telah tampil menafikan sebarang penglibatannya dalam membebaskan Riza.

Katanya, beliau memang tahu peguam Riza ada membuat representasi kepada Pejabat Peguam Negara berhubung perkara itu dan telah menyerahkannya kepada Gopal Sri Ram yang merupakan Timbalan Pendakwaraya kes berkenaan untuk membuat semakan.

“Saya telah bersara dua setengah bulan yang lalu dan setakat itu, tidak ada sebarang perjanjian untuk menggugurkan pertuduhan ke atas Riza.

“Justeru, adalah tidak benar sama sekali dan merupakan pemalsuan untuk mengatakan saya bersetuju untuk membebaskan Riza.

“Saya amat kecewa apabila SRRM terpaksa membuat kenyataan palsu tersebut,” tegas Tommy Thomas lagi.

Bagaimanapun, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki tetap bertegas bahawa keputusan berkaitan Riza itu adalah keputusan yang mendapat persetujuan daripada Tommy Thomas.

Katanya, ia adalah keputusan pasukan pendakwaan yang diketuai oleh Tommy Thomas kerana kes Riza merupakan kes yang sedang berjalan di mahkamah, jadi apa-apa keputusan adalah dibuat oleh Timbalan Pendakwaraya.

“Tidak mengapalah kalau bekas Peguam Negara hendak nafikan perkara itu, ia terpulang kepadanya. Saya OK dan kami teguh dengan kenyataan kami,” kata Azam Baki lagi.

Berdasarkan renteten ini, siapa sebenarnya yang membuat keputusan setuju menerima representasi daripada Riza dan seterusnya membebaskan beliau daripada pertuduhan penggubahan wang haram?

Adakah Timbalan Pendakwaraya, Gopal Sri Ram secara sendirian yang membuat keputusan tersebut kerana terbukti Tommy Thomas tidak pernah terlibat dalam sebarang keputusan berkaitan Riza sewaktu memegang jawatan Peguam Negara dahulu?

Jika benar keputusan itu telah dipersetujui Tommy Thomas, mengapa hanya setelah dua bulan setengah beliau bersara, baru ia diumumkan?

Kenapa tidak diumumkan sejak dulu lagi?

Ataukah Gopal Sri Ram membuat keputusan itu setelah mendapat restu, lampu hijau dan kebenaran daripada Peguam Negara baru, Idrus Harun?

Dan sekarang, bolehkah Idrus segera tampil memberi penjelasan untuk menjernihkan keadaan?

Berdasarkan kenyataan Azam Baki bahawa ini adalah kes yang sedang berjalan dan hanya Timbalan Pendakwaraya yang boleh membuat apa-apa keputusan untuk melepas atau membebaskan tertuduh, adalah penting sebenarnya Pejabat Peguam Negara tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk tampil memberi penjelasan berserta sebab-sebabnya.

Jika tidak, kepercayaan umum ialah tindakan membebaskan Riza ini merupakan arahan pihak eksekutif kepada Pejabat Peguam Negara yang dilihat sebagai “hadiah” UMNO menjadi kerajaan semula serta permulaan kepada usaha-usaha membebaskan tertuduh-tertuduh lain yang ada kaitan dengan pemimpin parti itu yang dilakukan era PH dahulu? (ShahbudinHusin 15/05/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 15 May 2020 — 12:33 pm

41
Leave a Reply

avatar
12 Comment authors
Hantukhatijah.nunoTanpa Nama UKTanpa NamaMAHATHIRVSANWAR Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

Who can show the proof of written documents from former attorney general.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ELOK ANON BAWA AYAT2 HUDUD BIAR DORANG NIE JADI PENYOKONG KUAT NEGARA ISLAM……. Bolehkah Undi Tidak Percaya Dr. Mahathir Berjaya, Bila Boboi Pun Tumbang Kali Kedua Di Negeri Sendiri?…… Manusia merancang tapi hanya Allah SWT yang layak menentukan. Itulah yang berlaku pada mantan Perdana Menteri ke 4, ke 7 dan Perdana Menteri Interim, Dr. Mahathir. Dalam beberapa siri kejayaan beliau jatuhkan beberapa orang Perdana Menteri yang bermula dari Tun Hussien Onn, Tun Abdullah dan DS Najib dan kini dalam perancangan untuk menjatuhkan pula Muhyiddin Yassin (BACA DI SINI), tiba-tiba Allah SWT memberikan kifarah dengan menjatuhkan Kerajaan Negeri Kedah yang diterajui… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Henti bercakaran, tumpu masalah negara https://www.sinarharian.com.my/article/83735/BERITA/Nasional/Henti-bercakaran-tumpu-masalah-negara
Presiden PPPMM, A Rahman Mahadi berkata, kestabilan politik ketika ini tidak menentu akibat pemimpin politik kerajaan dan pembangkang terutama Melayu yang rakus serta tamak kuasa tanpa mempedulikan keadaan negara.

“Setiap hari rakyat ‘dijamukan’ dengan isu perpecahan politik dan krisis politik tanah air secara berterusan serta tidak henti-henti mencari kesilapan antara satu sama lain dari dahulu setiap kali bertukar kerajaan.

“Rakyat merasakan sangat sedikit masa yang diperuntukkan bagi memikirkan pembangunan negara dan insan malah yang lebih teruk lagi, kedua-dua blok itu berantakan secara dalaman juga, apa faedahnya,”

anonymous
Guest
anonymous

Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.

dunia boleh lepas sana nanti ada lagi menanti
semua mkahluk akan dibicarakan

Kami akan memasang timbangan yang tepat pada hari kiamat, maka tiadalah dirugikan seseorang barang sedikit pun.
Dan jika (amalan itu) hanya seberat biji sawi pun pasti Kami mendatangkan (pahala) nya. Dan cukuplah Kami sebagai Pembuat perhitungan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APA BEZA DENGAN KES GONE END…..CUBA CITER SIKIT WAHAI PEMBANGKANG……. KENAPA BUDIN TAK BUAT PERBANDINGAN…….. Persoal Tindakan Polis Reman Patrick Teoh, Netizen “Sekolahkan” Sharifah Amani…… Kelantangan Sharifah Amani bersuara di laman Twitter mengundang perhatian netizen apabila beliau difahamkan meluahkan rasa terkilan terhadap penangkapan selebriti dan deejay radio, Patrick Teoh. sharifah amani Menerusi perkongsiannya, Sharifah Amani atau lebih mesra disapa dengan panggilan Nani dikatakan mempersoal mengapa pihak polis membawa Patrick keluar daripada rumahnya lebih-lebih lagi ketika musim pandemik ini. Tambah Nani, pada usia warga emas sepertinya, Patrick yang kini mencecah 73 tahun tidak sepatutnya dilayan seperti seorang penjenayah. sharifah amani patrick… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak sudah banyak memuki lagi. Maka dia di gelar zunnun pukimak hingga dia berhenti memuki.

Anonymous
Guest
Anonymous

FIRST RIZA, THEN ROSMAH, THEN NAJIB? THE FIRST OF MUHYIDDIN’S PRESSIES ARRIVE – RIZA AZIZ FREED OF RM1.3 BILLION MONEY LAUNDERING CHARGES AFTER AGREEING TO PAY FEDERAL GOVT ‘SEVERAL MILLION RINGGIT’

MAY 14, 2020

https://www.malaysia-chronicle.com/?p=189532

Najib Klepto is the real Kingmaker to Muhyuddin’s PN Government.

Thanks to Madey shitting PH Konsensus he will be on the front seat to welcome Najib’s grand comeback.

Who frees Najib and gang? It the new PN Konsensus that was mastermind by Madey and executed by Moo and Semburit.

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib Klepto is the real Kingmaker to Muhyuddin’s PN Government?

What talking one, you?

Anonymous
Guest
Anonymous

Where got like that kind?

Hantu
Guest
Hantu

Ai agreeeeeeee…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SIAPA PEMUJA DR MANDELIAR SILA BACA…..DIA LEBIH SAYANGKAN CINA DARI MELAYU……3 BILLION BAGI KAT CINA DAN HANYA 500 JUTA BAGI MELAYU…….MELAYU SELALU JADI SASARAN MAKI HAMUNNYA…….. The Politics Of Mahathir And Anwar…….. ILLUMINITY DAN FREEMASON HANYA PURA2 GADUH…….. Mahathir and Anwar are like two peas in a pod, or as the Malays would say, bagai pinang dibelah dua. They wear a mask, and it is different masks for different occasions and different audiences. They will sing whatever tune their audience expects to hear. But it is all a fake song-and-dance which they put on just to create the impression they… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ketua Pengarah boleh sebar berita palsu. Petik nama orang pencen sesuka hati? UMNO bila nak berubah?

Anonymous
Guest
Anonymous

Jenayah ubah wang haram berbillion, Peguam Negara bebas. Ingkar PKP, penjara 30 hari. Hadiah jijik untuk UMNO?

Anonymous
Guest
Anonymous

Cash is king dulu, kini dan sampai bila? PM haprak negara rosak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Penjenayah bebas tanpa bicara. Hanya bayar denda. Apakah kita sedang contohi Zimbabwe?

Anonymous
Guest
Anonymous

Negara lemah PM bergantung sokongan penjenayah penggubahan wang haram. Goyang tanpa angin.

ishak
Guest
ishak

ada fulus semua lulus

zunnun
Member
zunnun

ini amoi follow follow follow sama lua meh…manyak suka ini petang meh…

misti olang2 pAs malu mau follow follow follow meh…

Anonymous
Guest
Anonymous

Lu suka memuki, kena follow lah. PDRM dan MCMC pun tentu follow lu juga.

zunnun
Member
zunnun

aiyaa, ini amoi manyk cantik meh, atas baah pun sama ikit lua meh…

ini mcm misti lua mau gosok gigi putih moleh follow lia meh…

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak gigi atak taik mana bole putih mooooo.

zunnun
Member
zunnun

olang kata, langan kacau itu anak ayam meh, lia ibu manyak garang…

sikalang najib boss atau losmh lagi boss meh?

najib sama Moo mana lagi boss meh?

tapi semua olang tahu, hadi mcm lalang meh, sana sini manyak makan dedak meh….

ada betut ka zunnun?

ini mcm ‘melayu2 islam’ meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan Melayu Confucianist, Taoist, Buddhist mcm lu lagi teruk moooo.

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun the lanun sudah keluar lagi.

Bila dia banyak mengarut dan bahasa melalut, dia di naikkan pangkat ke zunnun pukimak.

zunnun
Member
zunnun

ini mcm ‘melayu2 islam’ ala ibu manyak lagi besar meh?

luit tak tak besar sama losmah punya bulit meh?

aiyaa, apa hat ini ‘melayu2 islam…

mana eisai

Anonymous
Guest
Anonymous

Lu zunnun pukimak emak punya bulit lobang lagi busat lorr

zunnun
Member
zunnun

aiyaa, ini mcm itu losmah manyak kuat lia punya bulit meh, itu Moo sama hadi awang ikut apa lia mau …

butut meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak punya bini punya bulit jugak kuat maaa. Tapi lobang manyiak busat, di Chow Kit pun tak laku mooo.

zunnun
Member
zunnun

zunnun, ini liza aziz ank osmah misti kuat meh, blh lepas tapi ala syarat meh, nanti kasi charge sma lia lain hali meh…..

ini mcm, lajib misti mau baik sama Moo nanti, liza aziz blh kasi lepas permanent meh…

botut ka zunnun…

zunnun
Member
zunnun

aiyaa zunnun, mana lu pi, lua tunggu2 meh, tak tak makan satu hali

zunnun, apa itu luit sama itu buril? meh?

apa hat ‘mlayu2 islam’ manyak main luit sama bulit meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

Lu Confius, Tao, Budis jual bulit lapat luit di KL Chow Kit, maaaa.

zunnun
Member
zunnun

scandal ‘melayu2 islam’ terbaharu?
rosmah pakai bomoh2 nya atau pakai mentera Moo dan hadi awang….

kerajaan tebuk atap ‘melayu2 islam’ dah mula di hiasai duit dan burit…

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan Melayu Confius, Tao and Budis well known for jual bulit di KL Chow Kit backlanes.

Anonymous
Guest
Anonymous

Siapa yang bebaskan Riza itu perlu di sekel kepala nya. Secara lisan atau tindakan undang2.

Tommy Thomas kata dia telah bersara, tapi ada kemungkinan keputusan di buat di masa dia masih Peguam Negara, diumumkan kemudian masa.

Apa kah ada massive pay out done or promised bagi keputusan melepaskan dia? Not impossible. Riza punyai banyak wang haram itu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kejar mesti kejar si Riza ini. Dia anak tiri Najib, bukan anak nya. Pahal pun, Najib sudah di tendang terajang ke dalam longkang. Tidak ada kuasa atau pengaruh lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Persetujuan untuk mendapatkan wang dari penyangak itu bagus. Asalkan jangan ada dalam persetujuan itu bahwa itu adalah “full and final settlement” atau sebagai nya.

Tak lama lagi, kejar dia lagi. Hingga mendapat jumlah yang memuaskan, yang membayangkan jumlah yang di sapu nya dulu.

Kalau tak, heret dia ke mahkamah. Penyangak tidak boleh dibiarkan lepas dengan beratus juta wang haram dalam simpanan nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila PH nak buat road rally Bersih ni? Dah 2 tahun tak ada. Takkan abg mat tak rindu tidur tepi jln…

Kihkihkih

Anonymous
Guest
Anonymous

TSMY dikatakan penakut, tapi kerajaan PH di negeri tinggal berapa lagi?

Kihkihkih

Anonymous
Guest
Anonymous

Kerajaan PN dikata terumbang ambing. Tapi yg aku herannya, satu demi satu kerajaan PH di negeri jatuh tersembam, muka pulak terkena taik.

Kihkihkih

khatijah.nuno
Guest
khatijah.nuno

Kerajaan PH goyang dan jatuh sbb ada pegkhianat2 PKR dan Bersatu telah dibayar oleh puak PN. Tpi nanti yg jatuh tersembam kot Mat Sembap PM Bapa BPN kau tu…ada sakit kenser nk juga khianati TUn dan PH bersengkokol dng Arsemin Sheraton dan Lebai Munafik Mercedes..dirikan kjaan BN 2.0 . Makin sehari aku tgk wajah PM Pintu Belakang makin sembap, mcam tak bermaya. Tu la pasti rasa bersalah dan berdosa menghantui dia tiap2 malam sebelom tidor dan dlm tidor… dah tau sakit punya gila kuasa nk jdi PM..PM Covid19 hihihihi..dan pencacai2 menteri dlm umno dan PAs tu umpama virus Covid yg… Read more »

adyunixmoment
Member
adyunixmoment

muhyidin terlibat sama atau tidak?popcorn satuuuu