DISEBABKAN SOKONGAN AHLI2 PARLIMEN UMNO KEPADA MUHYIDDIN ATAS KAPASITI INDIVIDU, ZAHID HAMIDI TIADA HAK ARAH UNDI EN-BLOC

Pengerusi BN merangkap Presiden UMNO yang sedang berdepan 87 kes mahkamah, Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan, BN yang mempunyai 43 Ahli Parlimen sentiasa memberi sokongan penuh kepada kepimpinan Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri.

Katanya, BN adalah kelompok terbesar dalam memberi sokongan kepada Muhyiddin sehingga Presiden Bersatu itu dapat dilantik sebagai Perdana Menteri dan membentuk kabinet kerajaan atas nama Perikatan Nasional atau PN.

Seterusnya, Zahid Hamdii juga mengumumkan, BN akan mengundi secara en-bloc bagi menyokong Muhyiddin dalam usul undi tidak percaya di Parlimen pada 18 Mei depan.

Kenyataan Zahid Hamidi ini dengan sendirinya menunjukkan ada beberapa maksud tersurat dan tersirat daripadanya.

Apabila beliau mengatakan BN yang mempunyai 43 Ahli Parlimen adalah blok terbesar yang memberi sokongan kepada Muhyiddin, ia adalah peringatan tanpa berselindung Zahid Hamidi kepada Perdana Menteri agar jangan main-main dan tidak lupa kepada UMNO dan BN.

Dengan kedudukan sebagai blok terbesar yang disebutnya itu, ia bermaksud bahawa BN bukan saja boleh menyokong Muhyiddin, malah senang juga untuk menjatuhkannya.

Secara tersiratnya ia barangkali adalah ancaman halus kepada Muhyiddin agar selain perlu berlaku adil dalam pengagihan β€œharta rampasan perang” kepada UMNO, tetapi perlu juga melihat-lihat kes mahkamah yang sedang dihadapi oleh beberapa pemimpin UMNO, termasuk diri Presiden UMNO sendiri.

Selain itu, sokongan terbuka BN yang diumumkan Zahid Hamidi ini juga menunjukkan kedudukan Muhyiddin masih belum cukup stabil untuk berdepan usul undi tidak percaya daripada Tun Mahathir.

Kiranya kedudukan majoriti buat Muhyiddin sudah cukup selesa, sokongan daripada BN tidaklah perlu dizahirkan secara terbuka, lebih-lebih lagi dengan pengumuman untuk memberi undi secara en-bloc.

Adakah ini bermakna jika undian secara en-bloc tidak diberikan, Muhyiddin tidak mendapat sokongan yang penuh daripada Ahli-Ahli Parlimen UMNO dan BN untuk terus kekal sebagai Perdana Menteri?

Tetapi, memberi undi secara en-bloc sebagaimana yang disebut Zahid Hamidi itu sebenarnya adalah bercanggah dengan status sokongan UMNO kepada PN itu sendiri.

Berikutan susunan kabinet oleh Muhyiddin yang tidak memuaskan hati UMNO sebelum ini, Zahid Hamidi pernah menegaskan sokongan Ahli-Ahli Parlimen parti itu kepada PN hanyalah melibatkan kedudukan mereka secara individu, bukan melibatkan UMNO sebagai sebuah parti.

Jika sokongan kepada Muhyiddin dan PN hanya melibatkan kedudukan Ahli-Ahli Parlimen secara individu, bagaimanakah pula undian dalam usul tidak percaya mahu dilakukan secara en-bloc?

Tidakkah ini sesuatu yang bercanggah?

Yang nyata, selagi sokongan Ahli-Ahli Parlimen UMNO kepada Muhyiddin adalah masih atas kapasiti individu dan tidak diubah kepada sokongan dalam bentuk parti daripada UMNO, Zahid Hamidi pada hakikatnya tidak ada hak langsung untuk mengumumkan undian secara en-bloc untuk mengekalkan kedudukan Perdana Menteri.

Yang boleh memberi unri secara en-bloc adalah Pas kerana sokongan meteka kepada Muhyiddin adalah atas kapasiti parti secara rasmi.

Sebagaimana sokongan yang diumumkan sebelum ini adalah atas kapasiti individu, Ahli-Ahli Parlimen UMNO dan BN seharusnya juga diberi hak secara individu untuk memberi undi mereka dalam usul undi tidak percaya itu nanti.

Lagi pula, tentulah tidak manis jika Ahli Parlimen veteran seperti Tengku Razaleigh Hamzah misalnya, turut dirampas hak untuk mengundi secara individu dengan diarah patuh kepada ketetapan mengundi secara en-bloc itu.

Begitu pun, Ahli Parlimen yang tidak setuju dengan ketetapan mengundi secara en-bloc yang diumumkan Zahid Hamidi itu masih boleh memilih tidak hadir ke Parlimen sebagai tanda protes bahawa hak mereka telah dicabuli.

Apa pun, pengumuman sokongan Zahid Hamidi semalam lebih menyerlahkan kedudukan Muhyiddin masih belum selamat, tetapi disaluti tekanan halus agar beliau tunduk kepada kehendak dan kemahuan UMNO. (ShahbudinHusin 13/05/2020)

Updated: 13 May 2020 — 1:24 pm

21 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWAR

  RAKYAT TAK KISAH SIAPA JADI CEO GLC ASALKAN BOLEH TUMPANG SENANG…..JANGAN JADI MACAM PHD4PIG YANG BAKAR HANGUS ASET DAN ANGKUT KE LUAR NEGARA…….

  Janganlah Mati Mahathir, Tak Mesyuarat BERSATU sampa kiamat!!……..

  Bukankah Mahathir telah meletak jawatan Pengerusi PPBM? Menurut kata Pengarah Penerangan PPBM, berdasarkan perlembagaan PPBM, peletakan jawatan Pengerusi PPBM muktamad. Tak apa anggap macam dia letak Jawatan PM kemudian dia kata dia nak PM semula.

  Tajuk diatas tu nak beritahu, jangan bodoh sangat dnegan peraturan. Peraturan boleh dipinda oleh yang majoriti.

  ——-
  Hanya pengerusi boleh panggil mesyuarat Bersatu – Mukhriz
  Hanya Pengerusi Bersatu, Dr Mahathir Mohamad boleh memanggil mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti itu, kata timbalan presidennya, Mukhriz Mahathir.

  Beliau mengulas tindakan memanggil mesyuarat berkenaan pada 11 Mei lalu tanpa kehadiran Mahathir, sebelum mesyuarat itu ditunda ke tarikh lain.

  Menurut Mukhriz, kedudukan Mahathir selaku pengerusi turut diiktiraf Muhyiddin sendiri selaku presiden parti.

  “Jadi, saya ingat ini tak betul.

  “Mesyuarat MPT hanya boleh dipanggil oleh pengerusi parti dan diiktiraf oleh semua pihak, termasuk Tan Sri Presiden (Muhyiddin Yassin) sendiri bahawa Tun Mahathir adalah pengerusi parti Bersatu dalam kenyataan-kenyataan sebelum ini, surat menyurat antara Tan Sri dengan Tun pun mengakui Tun sebagai pengerusi parti.

  “Jadi, kalau Tun pengerusi parti tak panggil mesyuarat MPT macam mana orang lain boleh panggil.

  “Kemudian tak jemput (pengerusi) pula, tak bolehlah. Dalam mana-mana mesyuarat pun kena panggil semua,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco di Wisma Darul Aman, hari ini.

  Mukhriz berkata demikian ketika mengulas mengenai desas desus terdapat usaha daripada dalam Bersatu sendiri untuk memecat beliau dan bapanya.

 2. setelah 22 bulan tak terima pitih, ‘melayu2 islam’ tak tgh kelaparan, hingga hai awang kerap dtg menagih duit dai mahathir….

  makabila dapat memerintah, yg di utamakan oleh mereka, pitih utk menampung tabii utk menampung kilang2 puki yg mereka bina, baik ‘melayu2’ omNo mau pun ‘islam’ sundal pAS yg ada…

  dgn senario sedemikian, kemungkinan sedikit yg akan ambil sikap ‘neutral’ utk tidak menyokong kerajaan Moo mau pun pembangkang yg mengusulkan undi tidak percaya,

  tapi ramai yg menyokong Moo dgn nikmat ghadimah yg di perolehi mereka…

  bilangan sedikit ini yg Moo, dan urusetia nya, sedang mengatur utk mengurangkan bilangan nya…

  PH hanya perlu 6 orang yg berkecuali dari ‘melayu2 islam’ PN, cukup utk meletakan kerajaan ‘melayu2 islam’ Moo memerintah tak sampai 100 hari….

  ini yg di takuti mereka…

  ‘melayu2 islam’ rasa menebuk atap kerajaan persekutuan dan negeri2 tak apa bagi mereka, tapi bila berdepan dgn situasi, kerajaan yg mereka bina perlu berhadapan dgn usul tidak percaya, ‘melayu2 islam’ hilang pertimbangan pula…

  bagini lah sikap sebenar ‘melayu2 islam’ takut berhadpan tapi berani dgn mengenap2 dan menetub2 atap saja…

  ‘melayu2 islam’ ini, haiwan atau manusia?

 3. 😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒
  Ksian Budin asyik dlm resah dan kebimbangan
  Kpd PN, blok besar Umno, akan bagi sokongan
  Rkyat merestui, kerajaan PN punya perjuangan
  Bg Non mau jadi PM hanya tinggal jadi angan2
  πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

  πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

 4. Elok sgt puak2 PH meroyan meracau mcm org gila. Kalau gila terus pun tak apa.
  Masa berkuasa dulu jahat sejahat pemerintah, terutama DAP.

 5. Rata-rata rakyat bersyukur dan bergembira dgn kejatuhan PH di peringkat pusat dan negeri.
  Buat kerja jahat tak kekal lama. Menang dulu pun dgn cara memfitnah dan menipu.

  PADAN MUKA PH YG JAHAT.

 6. πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
  Kejora lawati YouTube & komen netizen ditatap
  Mmg sokongan kpd kjaan PN, trsangat mantap
  Tak kesah lah, wlu pun digelar kjaan tebuk atap
  Yg nyata PH kini dah semakin kalut dan sentap
  πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

  πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

 7. MAHATHIRVSANWAR

  BODOH PUNYA PHD4PIG…..YANG BUAT WABAK PHD4PIG……YANG TAK MAHU PKP PHD4PIG…….YANG LANGGAR PKP PHD4PIG…… BANGSA DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ……..

  Wahai Maszlee, Bersatu di zaman PH macam Lembu di Cucuk Hidung. Suruh letak jawatan Menteri, terus letak!……….

  Maszlee Malik ahli majlis syura IKRAM yang kini bergiat dalam cabangnya di BERSATU membuat komen tentang hala tuju parti BERSATU kononnya BERSATU pimpinan Muhyiddin tiada haja tuju yang jelas. Macam biasa Malaysiakini akan membuat pemberitaan. Macai PH akan mengapikan dalam meda sosial. Selepas tu penjahatkan MUAFAKAT NASIONAL.

  Saya tertarik komen Mohd Sabri, berkenaan penyataan Maszlee “Bersatu di dalam PH dengan identiti yang jelas”…segak bergaya ayam tambatan si atok berbicara…umpama lembu dicucuk hidung disuruh letak jawatan sebagai menteri pendidikan terus meletak jawatan sebab sayangkan ayahanda atok….piiiiiiiraaaaahhhhh….cakap lebat….

  Engkau orang boleh baca propanganda di Malaysiakini di bawah.——-

  Bersatu bakal jadi parti paling marginal pada PRU-15 – Maszlee

  Bersatu akan menjadi pihak ketiga yang paling marginal dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) bagi berdepan Pakatan Harapan (PH) dan Muafakat Nasional.

  Bekas menteri pendidikan, Dr Maszlee Malik, berkata secara jujurnya beliau masih kabur melihat hala tuju parti itu ketika ini yang dipimpin oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

  “Di kala itu, sekiranya kita tidak melakukan apa-apa, soalan saya, di manakah kedudukan Bersatu?

  “Ke PH tidak, ke Muafakat Nasional pun tidak. Kita menjadi pihak ketiga yang paling marginal berhadapan dengan dua blok PH dan Muafakat Nasional pada PRU-15 nanti.

  “Apakah nasib Bersatu pada waktu itu nanti? Apakah masih ada masa hadapan buat parti keramat ini?” tulis Maszlee dalam satu hantaran di Facebooknya, hari ini.

  Jelas Maszlee secara jujur beliau masih kabur dengan arah tuju perjalanan parti itu ketika ini berbanding ketika Bersatu di dalam PH dengan identiti yang jelas.

  “Ketika kita (Bersatu) menjadi komponen penting dalam PH dahulu. Identiti kita jelas, orang Melayu berlindung di rumah Bersatu dalam PH.

  β€œKaum lain boleh berlindung di rumah lain dan kita cuba hidup seadil yang mungkin (walaupun kadangkala kita tergigit lidah),” katanya.

  Pada 24 Februari lalu, Bersatu melalui presidennnya, Muhyiddin Yassin membuat keputusan meninggalkan PH yang menyaksikan kejatuhan kerajaan PH mentadbir negara tidak sampai dua tahun.

  Keputusan Bersatu untuk meninggalkan PH disusuli dengan tindakan bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali bersama kem yang turut bertindak keluar parti dan meninggalkan PH.

  Selepas itu ia menyaksikan Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad ketika itu membuat keputusan melepaskan jawatan sebagai perdana menteri ketujuh.

  Pada 9 Mei lalu, Ketua Penerangan Bersatu Dr Radzi Jidin berkata Mahathir turut terbabit dalam usaha membawa keluar parti itu daripada PH.

  Bagaimanapun, dua hari lalu Mahathir tampil menjawab dakwaan Radzi bahawa tiada alasan untuk beliau membawa Bersatu keluar PH Februari lalu.

  Semalam, rakaman suara yang dikatakan semasa mesyuarat Majlis Tertinggi Bersatu sebelum parti itu keluar PH beredar di Internet.

  Dalam rakaman itu, suara yang mirip dengan Muhyiddin memberitahu mesyuarat supaya memberi kepercayaan kepada Dr Mahathir untuk memutuskan sama ada akan kekal atau meninggalkan PH.

  Kemelut politik itu kemudian menyaksikan Muhyiddin dilantik sebagai perdana menteri dan membentuk kerajaan Perikatan Nasional (PN) bersama BN, PAS dan GPS.

  Dalam masa sama kata Maszlee, beliau bimbang apabila Umno dan BN hanya menerima kerajaan PN sehingga PRU-15 saja.

  “Majlis Tertinggi (MT) Umno telah memutuskan bahawa mereka melalui Muafakat Nasional akan menggempur semua kerusi-kerusi yang dipertandingkan oleh Bersatu dan sekutu Bersatu di dalam PRU 15 nanti.

  “PN hanyalah hubungan sementara bagi Umno,” tulis beliau.

  MR : Bila baca Malaysiakini jangan terus telan, guna akal berfikir baharu nampak kotor dalam suci

 8. Demokrasi yang mati. Selamat datang YB babi.

  1. Mmg elok sgt PH mampus. Jahat sangat, penipu.

 9. Sidang olok-olok. Parlimen kembali sebagai rubber stamp tanpa fungsi?

  1. Tak kiralah olok-olok ke apakebenda ke, janji PH mampus. Itulah jahat sangat dan menipu.

 10. Tuan Budin menulis “Secara tersiratnya ia barangkali adalah ancaman halus kepada Muhyiddin agar selain perlu berlaku adil dalam pengagihan β€œharta rampasan perang” kepada UMNO, tetapi perlu juga MELIHAT-LIHAT kes mahkamah yang sedang dihadapi oleh beberapa pemimpin UMNO, termasuk diri Presiden UMNO sendiri”. Betul dan jelas apa yang tersurat dan tersirat di hati Tuan Budin.

 11. MAHATHIRVSANWAR

  KALAU ADA OTAK CUBA TULIS DAN BANDING SEGALA YANG BAIK BURUK ANTARA PN DAN PH…….TENTU PN LEBIH BAIK BUKAN TIADA LANGSUNG KESALAHAN…,.

  Perbuatan Tun M memalukan YDAP, punca PH Kedah tumbang……..

  Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad yang membawa usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Dewan Rakyat dipercayai penyebab utama tumbangnya Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Kedah hari ini.

  Bekas Pensyarah Pusat Pengajian Sains dan Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr Ahmad Atory Hussain berkata, Datuk Seri Mukhriz Mahathir menerima tempias perbuatan ayahnya sendiri yang dilihat boleh memalukan Istana Negara.

  β€œTakkan Yang di-Pertuan Agong (YDPA) nak lantik Tun Mahathir (sebagai Perdana Menteri) sebab baginda sendiri tak lantik dia dulu, tapi lantik Tan Sri Muhyiddin.

  β€œMemandangkan YDPA yang sama, baginda pun ada maruah dia, Agong dah tak nak beliau hari itu, Agong lantik Tan Sri Muhyiddin, beliau tak percaya.

  β€œAgong nak lantik dia balik, Agong pun ada maruah diri,” katanya kepada MalaysiaGazette, hari ini.

  Beliau mengulas tindakan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari PKR Kedah, keluar parti iaitu ADUN Sidam, Dr. Robert Ling Kui Ee dan ADUN Lunas, Azman Nasrudin, tengah hari ini.

  Kedua-dua ADUN itu telah hilang keyakinan terhadap kepimpinan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan membuat keputusan keluar dari parti itu berkuatkuasa serta merta.

  Sebaliknya mereka berikrar memberi sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri dan Kerajaan Perikatan Nasional (PN).

  Ahmad Atory juga tidak menolak kemungkinan keretakan dalaman Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyebabkan dua ADUN PKR Kedah itu hilang kepercayaan terhadap Mukhriz sendiri.

  β€œMemang orang kita (Melayu) lihat itu juga (masalah dalaman) faktor berpecah-belah ini kerana ayah dia sendiri.

  β€œAkan ada titik noktah pada sidang Dewan Rakyat pada Julai nanti. Kalau menang (undi percaya Muhyiddin), Bersatu tiada susah lagi nak bergerak.

  β€œKalau Tan Sri Muhyiddin kalah, dia akan membubarkan Parlimen. Dia tidak akan benarkan Tun Mahathir jadi Perdana Menteri lagi dan dia akan nasihatkan Agong,” katanya lagi. – MalaysiaGazette

 12. Tiada sidang. Kerajaan tiada fungsi lagi. Demokrasi sudah mati.

  1. Sapa cakap?

   Kau mengarut.

  2. Eloklah, baru padan dgn muka PH DAP PAN PKR TDM. Babi hutan ni patut tembak je.

 13. pejuang islam dulu bulan romadhon sibuk berjuang pertahan islam
  puak kat sini sibuk rebut habuan
  lahabau

  1. Mana dia habuan nya, awat tak cakap? Bahalul.

  2. Nabi Muhammad berperang dengan musuh di bulan puasa.

   Kamu musuh di sini.

   1. sikai sgt Nabi pergi berperang, cacat kenabian nya….

    tapi jika muhammad bin aminah yg pergi berperang, itu blh di terima seperti dia berperang dgn 14 bini2 yg di kawini nya…

    betul tak, atau masih berpamper sani sini. cuba2, kencing jgn asyik berlari2

    ‘melayu2, apa nak jadi dgn ‘islam’ yg di anuti…

 14. πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
  Penerimaan rakyat, kpd TSMY..sgt nyata & jelas
  Pandai-pandai saja lah..Budin ni nak putar kilas
  Sokongan Umno kpada TSMY itu, adalah ikhlas
  Ia demi kpentingan negara tk minta apa2 balas
  πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

Leave a Reply

Your email address will not be published.