SELEPAS LEBIH 30 LANTIKAN GLC, TAKKAN MUHYIDDIN MASIH TAKUT LAGI DENGAN USUL MAHATHIR?

Meneliti kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hassan berhubung sidang Parlimen pada 18 Mei nanti, ternampak semacam kerajaan enggan memberi ruang kepada pembentangan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

Menurut beliau, hanya usul kerajaan akan dibentangkan pada sidang sehari tersebut.

Katanya lagi, antara usul kerajaan yang akan dibentangkan ialah perlantikan Ketua Pembangkang, perlantikan Pengerusi PAC atau Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara, memilih Jawatankuasa Pilihan Parlimen dan usul menangguhkan perbahasan titah pembukaan Yang Dipertuan Agong.

Manakala rang undang-undang yang akan dibentangkan pula, tambah beliau, ialah berkaitan dengan kewangan iaitu Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2019 dan 2020 bagi bacaan kali pertama dengan bacaan kali keduaa diadakan pada sidang Parlimen pada 13 Julai akan datang.

Untuk itu, tegas Takiyuddin, usul daripada pembangkang yang telah diterima oleh Speaker, jika tidak sempat dibentangkan pada Sidang Parlimen 18 Mei ini, ia akan dibawa kepada 13 Julai.

Nyata daripada kenyataan Takiyuddin itu, usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin yang akan dibawa oleh Tun Mahathir Mohamad tidak akan diberi ruang pada Sidang Parlimen 18 ini, walaupun ia memenuhi tiga syarat utama – perkara tertentu, untuk kepentingan ramai dan perlu disegerakan.

Tetapi, sejak kebelakangan ini, Muhyiddin terlihat begitu aktif dalam mengeluarkan surat-surat lantikan kepada beberapa Ahli Parlimen untuk menerajui GLC.

Sehingga ini sekurang-kurangnya sekitar 30 Ahli Parlimen penyokong kerajaan telah diberikan surat lantikan menerajui GLC yang mana tujuannya tentu tidak lain untuk mengikat mereka agar menyokong Perdana Menteri dalam usul undi tidak percaya yang akan dibawa Tun Mahathir itu.

Soalnya, kenapa setelah melakukan lantikan demi lantikan itu, tetapi usul undi tidak percaya Tun Mahathir masih juga tidak kepastian untuk diberi ruang?

Apa lagi yang Muhyiddin takutkan sehingga mahu menunda-nundanya kepada Julai pula?

Bukankah soal kedudukan Muhyiddin selaku Perdana Menteri perlu ditentukan kesahihannya dengan segera agar tidak timbul lagi pertikaian yang berterusan?

Walaupun difahami urusan dan usul kerajaan adalah penting dan perlu didahulukan, namun kerajaan ada kuasa untuk memberi ruang kepada usul yang dibawa oleh pihak pembangkang.

Dalam hal ini, bukankah lebih berwibawa jika Muhyiddin mengamalkan “new normal” dengan tidak meminggirkan begitu saja usul pihak pembangkang, lebih-lebih lagi yang berkaitan kedudukannya sebagai ketua kerajaan, di samping tidak mengenepikan usul-usul kerajaan?

Lagi pula, dengan takut membenarkan usul undi tidak percaya itu daripada dibentangkan pada 18 Mei ini atau cuba menundanya kepada Julai, ia hanya menambahkan lagi persepsi rakyat bahawa Muhyiddin masih tidak mempunyai cukup sokongan majoriti di belakangnya.

Atau betul-betul sebenarnya Muhyiddin ini hanya ada sokongan minoriti saja sejak dulu lagi? (ShahbudinHusin 10/05/2020)

Updated: 10 May 2020 — 8:59 pm

86 Comments

Add a Comment
  1. TOK MUDIN SIBUK MAIN PLAY STATION BANYAK KERJA TERABAI……

    Najib minta Kerajaan abaikan serangan politik dari PH, biar netizen yang tangkis

    Bekas Perdana Menteri DS Najib Razak menasihatkan supaya kerajaan Perikatan Nasional segera fokus mengawal covid dan juga menaikkan ekonomi rakyat dan negara.

    Di dalam posting beliau di Facebook, Najib membandingkan kadar pengangguran dan kejatuhan ekonomi antara Malaysia dan negara-negara kuasa ekonomi dunia yang lain.

    Beliau beranggapan, krisis ekonomi sekarang ada satu cabaran yang besar sejak era penjajahan Jepun ke atas Tanah Melayu.

    Berikut adalah ulasan beliau:

    1) Amerika Syarikat ialah ekonomi terbesar dunia. Kadar pengangguran Amerika Syarikat naik dari 3.5% pada bulan Februari ke 14.7% – iaitu paling tinggi sejak tahun 1930an.

    Kadar ini dijangka meningkat lagi kerana jumlah warga Amerika yang meminta bantuan penangguran terus meningkat setiap minggu.

    2) Negara China ialah ekonomi kedua terbesar dunia. Pada suku pertama tahun ini, KDNK mereka susut 6.8%. Ini kali pertama ekonomi China susut sejak tahun 1976 – iaitu 44 tahun dahulu.

    Jumlah orang yang hilang kerja di China diramal sebanyak 80 juta orang.

    3) Bank Negara England mengeluarkan unjuran rasmi bahawa kemelesetan ekonomi negara itu akan paling teruk sejak tahun 1706 – iaitu sejak 314 tahun dahulu.

    4) Kejatuhan jumlah pekerja di negara jiran Singapura pada suku pertama tahun 2020 adalah paling teruk sejak 11 tahun dahulu dan diramal akan lagi teruk pada bulan April.

    5) Kadar pengangguran Malaysia pada bulan Mac 2020 sudahpun paling tinggi sejak 10 tahun yang lalu. Anggaran 120,000 rakyat Malaysia telah hilang kerja sejak bulan Februari.

    6) Jumlah kes Covid seluruh dunia sudah cecah 4 juta orang minggu lepas.

    Harga minyak dunia bawah US$30. Harga sawit bawah RM2,000 satu tan.

    Ini adalah cabaran amat besar bagi negara sejak zaman penjajahan Jepun.

    Kerajaan PN tidak boleh pandang rendah sebagaimana kerajaan PH pandang rendah ancaman Covid.

    Langkah-langkah dan dasar-dasar untuk melindungi Rakyat paling terjejas, menggalakkan pembelian serta pengeluaran barangan tempatan dan mewujudkan atau mempercepatkan projek-projek infra yang memberi pulangan jangka masa panjang bagi menjana peluang pekerjaan baru untuk mengganti pekerjaan yang hilang perlu diberi keutamaan dan dilaksanakan pada kadar paling segera.

    Kita tak boleh tunggu lagi kerana lebih lama kita tunggu, jauh lebih payah kita nak hidupkan semula ekonomi.

    Kitaran ekonomi tidak boleh berhenti.

    Ianya sangat mudah bagi syarikat-syarikat sedia ada untuk melingkup tapi amat susah untuk menggalakan pelaburan dan syarikat baru diwujudkan pada masa kini.

    Kerajaan PN perlu abaikan serangan politik dari geng gila kuasa Gagalkrasi PH. Netizens akan bantu tangkis.

    Fokus pada ekonomi dan teruskan usaha mengawal Covid.

  2. Pemberian² yg hampir menyamai unsur sogokkan…tak baik dalam islam.

    Tapi xmengapa…puak isle maksum kini berada dalam PN.

    mereka akan halalkan…

    1. tak tak baik dlm islam tapi manyak baik dlm ‘islam’ melayu Pengkianat Negara meh..

      betut lia olang punya islam meh?

    2. Sogokan tak baik dalam semua agama. Hanya tak semua orang ada agama atau pegang kpd sesuatu kepercayaan yang di gelar agama.

      Ada yang Free Thinker. Atau Free Loader, apa saja yang ada, kebas, load.

      Corruption in China was rife since the days of the eunuchs – male servants in the Emperor’s Palace, since 2,000 years ago. Castrated to ensure no monkeying with the Emperor’s hareem.

      In China, Korapsi menjadi darah daging, adat resam, tuurun temurun.

      1. To know more about corruption in China, read

        A Short Cultural History of China (625 pages)
        by C.P Fitzgerald – he lived in China 5 years to study the language and research for his book.

  3. YANG BENCI TUHAN TENTU PENYEMBAH SYAITAN….YSNG BENCI ISLAM TENTU KAFIR……YSNG BENCI MELAYU TENTU RASIS…….

    Speaker ini adil ke tidak?……

    Ada yang kata Speaker tak salah untuk menerima usul yang munasabah dibincang dalam parlimen seperti usul undi tidak percaya kepada PM8.

    Tapi adakah usul-usul berikut munasabah? Dan jika munasabah, kenapa dulu dia tolak?

    1. Usul membahas rusuhan kuil Seafield yang menyebabkan kematian ahli bomba Muhammad Adib untuk menentukan punca rusuhan menjadi lebih buruk pada malam kedua setelah beberapa Menteri dan ahli parlimen PH membuat sidang media di parlimen untuk tuduh pihak polis tak bertindak adil.

    2. Usul untuk menyoal Guan Eng tentang projek terowong apabila kertas siasatan SPRM projek terowong terbongkar.

    Untuk mengelak Guan Eng menjawab, Speaker turut menurunkan arahan bahawa laporan berita rasmi pun tak boleh dirujuk ketika berbahas dalam Dewan.

    Ini ekoran laporan berita bahawa seorang ahli perniagaan akan didakwa di Mahkamah kerana menerima bayaran RM19 juta dari syarikat konsesi terowong untuk menutup siasatan SPRM.

    “Seorang ahli perniagaan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga pertuduhan menipu seorang pengarah urusan membabitkan RM19 juta berhubung siasatan projek terowong dasar laut Pulau Pinang, dua tahun lalu.”
    https://www.bharian.com.my/berita/kes/2019/04/548339/terowong-pulau-pinang-ahli-perniagaan-didakwa-tipu-rm19-juta

    3. Speaker dua kali tolak usul untuk merujuk Guan Eng kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana terbukti menipu dalam Dewan apabila laporan rasmi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mendapati tiada kutipan GST hilang dirompak seperti didakwa Guan Eng.

  4. Todiam si zunnun pukimak.

    Dia masuk sini saja, kena hantam.

    Tak boleh diberi muka, tak boleh naik muka, sebab muka penipu, pembohong, pemfitnah, penghasut. Bahaya jika dibenarkan melanda landa.

    Jennis ungrateful ingrate (double whammy). Dah dapat bertempat di negara ini, tak hurmatkan dan patuhi Perlembagaan negara sepenuh nya. Termasuk Perkara 153 Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah da Sarawak dan Perkara 3 agama negara ini ialah Islam.

  5. zunnun,

    ap hat itu hadi lalang manyak kuat cakap kapir, barua, freemason, liberal sama communist meh?

    lia ada sikolah lulu meh? lia masuk universiti lali sikolah tahfiz meh?

    1. Apahat lu selalu hantam Hadi Awang? Tak berani hantam yang lain2 ka? Takut ka? Sebab lu selalu bohong, fitnah ka?

      zunnun pukimak coba terrer di sini. Mau jadi terrorist. Tapi lu kina hantam kaw kaw, meh. Apa lu ciakap saja, olang boleh antam lu sepaluh mati di sini, mooo.

  6. zunnun,

    ini kelajaan ‘melayu2 islam’ sikalang tak tak lapat lia punya goal lulu sikalang mau tukar lia olang punya goal baru, mau kasi hadiah2 semua lia punya olang2 kasi setia sama kelajaan meh…

    ngape lia olang tak tak mau betul goal mau selamat ‘melayu2 islam’ lulu meh?

    1. Ini maciam lah, zunnun pukimak –

      Lu berak ksi basuh lah, sikkalang lu basuh lu punya belakang baik2, kasi bersih, tak mau tahi tak mau bau pun, Bang Ali mesti bikin goal, tentu Bang Ali suka sebab putih melepak lorr.

      Yellow, tapi ira putih maaa. Bang Ali uka puth punya.

  7. zunnun,

    cimalam itu pAS manyak berani mau rampas itu kelajaan kedah meh?

    tipa2 mm anjing, kor kasi masuk lia punya dua kaki, lari belakang meh..

    balu 15 ala kerusi sama 2 mana ada itu muaFUCKat parti betut meh? balu lahir masih haram lagi meh, ini amcm alak haram meh?

    1. Anjing memang jenis lu lah, zunnun pukimak. Lu olang anjing pun makan Tapi in Shanghai dulu ada sigboards: No Dogs And Chinese Allowed to enter’. Pahat, same class arr?

  8. zunnun,

    apa hat itu cilita buluh telopong mau tengok covid’ ala sulah siap meh?

    ini ‘melayu2 islam’ punya invention meh? kulang2 tak tak bikin loa2 kasi mati covids’ kulang2 kasi bikin telopong buluh meh, baru semua olang percya ‘melayu2 islam’ manyak kuat bagus meh…

    1. Lu olang invention bikin Tokong at base of pokok Kayu Ara.

      Pahat lu olang kali2 tonggang tonggek holding joss sticks in front of the big pokok Kayu Ara or in front of Tokong arr?

      Lu taluh nie fruits pun budak2 sedap makan, culi malm2, lu molo ingt lu Tuhan siutak makan.

      Note: Komen baik dibalas baik. Juga di sebaliknya

  9. Zunnun Chief Barua.

    PH sewa rumah untuk 5 tahun.
    Tinggal satu keluarga, PH kotorkan rumah.
    Sofa ditanggal, lantai tak cuci. Siling pun bocor. Seluruh rumah bau hancing.

    Barang-barang yang ada dalam rumah pun dijual macam harta sendiri. Bukan tu jek, bil air bil api semua tak berbayar. Tambah hutang.

    Siang malam bergaduh buat kecoh dalam rumah. Jiran-jiran pun bingit, setiap hari tanya bila mereka ni semua nak pindah keluar.

    Selepas 22 bulan, ketua keluarga kata kepada tuan rumah dia dah tak nak duduk situ dah.

    Dia pun angkat kaki.

    Ketua keluarga keluar, ahli keluarga lain terpinga-pinga dan tuan rumah pun tendanglah mereka keluar.

    Tuan rumah pun batalkan perjanjian sewa. Lalu buat interview cari penyewa baru.

    Setelah seminggu puas mencari, penyewa baru pindah masuk rumah dan mula basuh dan baiki rumah yang tunggang langgang dek penyewa lama siap dua kali dijalankan proses penyahkuman.

    BIla dah kena tendang keluar, barulah PH nak kata menyesal, berkokok siang dan malam.

    Tiap-tiap hari duduk luar pagar rumah, tekan loceng, ketuk pintu siang malam untuk merayu masuk balik ke rumah.

    Lalu, penyewa baru suruh semua duduk dalam rumah kerana kat luar pagar ada virus.

    1. Kalau lu orang sewa rumah, habis kotor lorr. Berak sini berak sana, tatak basuh, kesat sama toilet paper, sikit lekat tangan, pegang kerusi, meja, nanti makan nasi selap2 lorr.

      Lu orang mana ada tahu hygiene. Lulu belum atak pembetongan, lu bikin toilet belakang lumah, sebelah sana bikin well you drink water from.

      Aiyyo, selalu kena typhoid lorr. sikalang lu kina Covid maaa.

  10. ini kelajaan ‘melayu’ atau kelajaan ‘islam’ sama meh…

    ‘melayu2 kuat culi meh, ‘islam’ manyak sesat meh…

    manyak olang tahu meh…

    1. zunnun pukimak punya ancestors kerja curi sampai sekarang. Yang besar, yang kecik semua curi, balun. Kaya raya pun dari mencuri, di kata nya niaga.

      Tapi tak pandai sangat niaga pun, negara China beribu tahun, rakyat merana, ha nya senang sikit 1-2 dekad yang lalu.

      Banyak curi hingga kominis masuk, pun curi lagi, tapi sikalang firing squad will shot dead pronto. Kalay Malaysia pakai firing squad, puak zunnun pukimak lah yang ramai kena.

  11. manyak kcau meh, sikalang mana lebih kuat, kelajaan ‘melayu’ atau kelajaan ‘islam; meh?

    1. Apa pasat lu tanya, mooo? Jeles arr? Lu olang lk 20% saja penduduk Malaysia apa mau tahu Melayu ka Islam ka kuat”

      1. Lu takut lia olang panggil Bang Ali jumpa lu ka?

        Lu mulut dan belakang jaga baik2 maa, kalau tak Bang Ali mesti masuk mooo.

  12. lagi mau lekat parlimen mau silang, ‘melayu2 islam’ lagi manyak takut meh, mcm mau jumpa hantu.

    mana lia punya keris meh? ini mcm sama lia lulu, itu kapal equinimiti, aiyaa ada betut lua cibut meh?

    itu kapal lalu kita punta laut melaka, ‘melayu2’ sama lia punya ‘islam’ liam lili tak tak berani cakap meh…

    ada yg belani buka pamper lunjuk lia punya ‘keris’ dlm seluar sj meh sama itu kapal …

    ini mcm ‘melayu2’ meh?

    1. Lu zunnun pukimak mau cakap pasal keris, menghasut kah?

      Lu jenis gengster selalu mau bikin kacau, mooo, In China your warring factions, Taiping Rebellion etc use gangsters arr.

      In Malaysia you tin mining buggers caused Larut Wars I,II, III and IV also used gangsters, moo. May 13 also many gangsters got whacked by the Army for breaking the curfew.

      Lu tak berani buka pampers because inside kosong lorr.

  13. aiyaa,

    zunnun ap hat sikalang meh?

    itu ppbm kasi postpone lia olang punya meeting meh?

    ada gaduh sama lia olang2 dlm, ini misti ala cerita besar meh…

    1. Dia orang boleh “gaduh” because they got freedom of speech, meh.

      DAP Ronnie Li wanted to speak but got banished to Raub Pahang, mooo.

  14. aiyaa zunnun,

    lulu, itu culi luit 1MDB meh, ini mcm ‘melayu2’ lia punya ‘islam’ tak tak percaya itu culi meh,,

    itu ‘islam’ haruh din sama lia punya jin2 manyak tak tak percaya itu ‘melayu’ najib culi itu luit meh? manyak hand beg mahal2 meh, mana ada olang pakai handbag ratus2 meh simpan li lumah. lia olang manyak tangan mau bawah tiap2 hari keluar meh?

    1. Cina banyak hantam lorr, jangan molo –

      There is a new twist in the multi-billion-dollar financial scandal surrounding the Malaysian investment fund 1MDB – possible Chinese involvement.

      Malaysia’s new government – which took office only in May – has suspended three major construction projects with Chinese firms.

      A senior ministry official told the BBC that it believes that two of the contracts, for pipelines, were used to launder money

  15. aiyaa zunnun,

    ape hat sikrang itu kelajaan ‘melayu2 islam’ manyak takut mau kasi parlimen sidang lama2 meh?

    lia olang manyk takut kelajaan tak tak sampai 100 hari meh?

    ini kelajaan betut2 islam meh? lia olang selalu jumpa itu angel2 lali heaven meh?

    sulah kasi tahu, ini kelajaan islam meh? ini mcm kelajaan ‘islam’ kasi lia olang2 melayu manyak malu meh..

    1. Lu olang tak lapat, mau hasut, mooo.

      Eat our hearts out, maaa, lu no proofs, no evidence, juat talk from tour assol, mooo.

  16. Waaaaah, puas aku membalun, menibai, membantai zunnun pukimak di sini.

    Got my morning fun and entertainment.

    TQ zunnun pukimak for giving me the opportunity to wallop and whack you.

  17. yg nyata, kerajaan ‘melayu islam’ tiada kekuatan dan keberanian utk mendapatkan pengesahan mereka di parlimen, hasil rampasan bukan sj di bahagi2kan utk mendapat kesetiasaan, malah ‘islam’ yg di anuti cacat pula utk menyatakan kebrnaran bahawa perbuataan itu salah menyalahi.

    1. zunnun pukimak tarak bukti, hanya tuduh liar saja.

      Contoh cacat di puak zunnun pukimak –

      Perwaja Steel scandal 10 billion loss, Eric Chia involved.

  18. mengape kerajaan yg mengaku ‘melayu2 islam’ takut berhadapan utk di uji di parlimen?

    sbb, melayu mereka ala kayu sj?

    sbb islam mereka, helah rethorik pula?

    atau jenama melayu2 islam istilah muat turun utk berkepentingan semata2

    1. Puak zunnun pukimaak kayu pun bukan.

      Dia lintah masyarakat, biasa lintah sedut darah tapi yang ni sedut dan kebas berbillion duit.

      Tak beragama, Free Thinker, Free Loader, apa saja ada, load, sebat.

  19. Nate’ yang telah dinobatkan sebagai zunnun pukimak melanda landa di blog post ini. Dari malam tadi hingga pagi ini.

    Menghasut orang Melayu dan agama islam seperti di masa lalu. Maka dia akan dibalun, ditibai dan dibantai. In more ways than one di sini.

    Tiada sesiapa boleh coba memperlekehkan bangsa Melayu dan agama Islam tanpa di pelupuh hingga pengsan tak berbunyi di sini.

  20. MAHATHIRVSANWAR

    INILAH SEBAHAGIAN KEROSAKAN DAN KEMUSNAHAN YANG TELAH DILAKUKAN OLEH DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG……….

    Selamat Ulang Tahun ke 2 PRU14. Sejarah gembira berakhir dengan malapetaka…….

    Hari ini 9 Mei pada tahun 2018, sejarah tercipta di bumi Malaysia apabila parti pembangkang Pakatan Harapan yang diketuai DAP, PKR, PPBM dan Warisan berjaya menumbangkan Barisan Nasional menerusi Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14).

    Sedia maklum, BN merupakan kerajaan Malaysia sejak 60 tahun lalu. Biarpun kalah, tetapi BN kekal tenang. Pemimpin-pemimpin BN berjaya mengawal emosi penyokong mereka daripada membuat perkara yang tidak diingini. Jauh berbeza dengan perangai penyokong PH. Bila kalah pilihan raya, penyokong dan pemimpin PH biasanya akan terus turun ke jalan raya melakukan protes. SPR pasti dituduh dengan bermacam-macam gelaran. Semasa tewas PRU13 sebelum itu, penyokong PH berkumpul dengan himpunan blackout 505. Namun, kejadian seperti orang tak bertamadun itu tidak berlaku pada 10 Mei 2018, iaitu semasa BN disahkan tewas ditangan PH.

    Berbagai teori, analisa dan kupasan mengenai kemenangan bersejarah PH ini. Ada yang kata Tun Mahathir iaitu bekas PM ke 4 sebagai kekuatan utama kepada kemenangan PH.

    1MDB dan Najib Razak juga dikatakan punca PH menang.

    Tapi SL berpendapat, punca sebenar PH menang PRU14 adalah disebabkan janji-janji manis manifesto yang dihidangkan berjaya memperdaya para pengundi.

    Gila kau, depa janji turunkan harga minyak, hapus hutang PTPTN dan membayangkan pendidikan percuma, hapuskan tol, 1 juta peluang pekerjaan serta banyak lagi harapan palsu ditabur dalam kempen-kempen ceramah mereka!

    Malangnya, apa yang dijanji tinggal janji. Kata orang putih, habuk pun tarak!

    Apa yang berlaku bila PH jadi kerajaan buat pertama kali dalam sejarah?

    Rakyat terkejut apabila melihat pentadbiran PH yang jauh lebih teruk berbanding BN. Rakyat mula persoal, kalau betul PH memperjuangkan intergriti (sebelum ni mereka sering menuduh BN rasuah, kleptokrat dll), kenapa kes banglo membabitkan pemimpin mereka digugurkan? Sedangkan kes tersebut sedang dalam perbicaraan? Habis semua orang terkejut termasuk SPRM sendiri!

    Rujukan berfakta :
    https://www.google.com/amp/s/www.bharian.com.my/node/469295/amp

    Begitu juga dengan kes terowong bernilai berbilion ringgit di utara tanah air. Masih jadi tanda tanya.

    Rakyat juga mula pelik, sebelum menang PH kata BN buat hutang negara cecah RM1 trilion. Tapi terbukti ia tuduhan tidak berasas.

    Rujukan berfakta :
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2189991081109293&id=100002952674108?sfnsn=mo

    Bukan saja mengurangkan hutang negara, sebaliknya PH berjaya menambahnya dari RM686.8 bilion zaman BN sehingga mencecah RM800 bilion! Manakala pasaran saham Malaysia jatuh dari hampir 1,900 mata ke 1,500+ mata sejak PRU14.

    Rujukan berfakta :
    http://suaralensa.blogspot.com/2020/02/terkini-hutang-negara-setakat-31-jan.html?m=1

    Lebih teruk, dalam masa 400 hari, PH telah menjual lebih RM20 bilion aset negara!

    Rujukan berfakta :
    https://www.google.com/amp/s/umno-online.my/2019/07/02/eksklusif-400-hari-ph-jual-lebih-rm20-bilion-aset-negara/amp/

    Paling menyentuh hati rakyat ialah apabila banyak bantuan-bantuan yang sebelum ini ada pada zaman BN, kini tiada lagi. Kalau ada pun, nilainya sedikit berbanding zaman BN. Lihat saja BR1M, dulu mereka kata dedak. Tetapi mereka teruskan inisiatif BN ini dengan menukar nama dari BR1M kepada BSH. Nilai BR1M yang diberi kepada rakyat lebih banyak berbanding BSH.

    Harga komoditi jatuh menjunam dengan sangat tragis. Para pekebun kecil cukup sedih dan menderita. Menteri DAP dilihat gagal membela nasib mereka. Pembeli sawit terbesar kita seperti China dan India dilihat tidak lagi berminat untuk membeli dari Malaysia.

    Rujukan berfakta :
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1419400378227462&id=1002345083266329

    Inilah sebahagian apa yang berlaku kepada negara kita sejak PH menguasai Putrajaya. Bukan saja gagal mentadbir negara, tetapi PH yang mempunyai 4 puak ini juga saling bercanggah antara satu sama lain. PH juga terkenal dengan gelaran “geng tak ada WhatsApp group”.

    Bagai tidur sebantal mimpi lain-lain…

    Politik dalaman PH berantakan ekoran perebutan kuasa. Sudah terang lagi bersuluh, kem Anwar yang disokong DAP dan kem Mahathir mula bergaduh isu jawatan PM. Bagi SL, ini perkara normal. Isu peralihan jawatan PM sepatutnya dilakukan secara teratur dan tertib. Andai sudah dijanji peralihan kuasa berlaku selepas 2 tahun, maka perlu ada tarikh muktamad. Tapi apa yang diinginkan, tidak berlaku. Mahathir yang jadi PM sebanyak 2 kali dilihat cuba bermain tarik tali. Sekejap cakap begini, sekejap cakap begitu. Sudah tentu ia tidak disenangi penyokong Anwar yang disokong DAP.

    Maka terciptalah sejarah baharu yang tidak dijangka penyokong PH sendiri. Moment indah mereka ‘mengepung’ Putrajaya dari malam 9 Mei 2018 hingga pagi 10 Mei 2018 meraikan hari bahagia mereka kini berakhir dengan malapetaka.

    24 Feb 2020, tarikh yang patut dikenang oleh rakyat Malaysia.

    Pada tarikh ini, Kerajaan PH telah tumbang apabila Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan PPBM keluar dari PH, selain 11 anggota PKR turut keluar dari gagasan itu.

    Walaupun PH tumbang sebab pemimpin PH sendiri, tetapi mereka cuba menuding jari kepada BN dan PAS pula. Kononnya BN dan PAS cuba menjadi kerajaan menerusi pintu belakang. Hakikatnya, setelah PH tumbang, BN dan PAS adalah pihak terawal yang memohon perkenan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat menerusi pembubaran Parlimen.

    Rujukan berfakta :
    https://youtu.be/ZQ396TENfz8

    Namun atas kebijaksanaan YDPA, Baginda memanggil mengadap kesemua Ahli Parlimen. Dan akhirnya terbentuklah sebuah kerajaan yang dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai PM ke 8 apabila mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen.

    Bila Muhyiddin membentuk barisan Kabinet, mereka dengan pantas bekerja untuk rakyat. Lebih-lebih lagi dalam berdepan pandemik COVID-19. Isu ini ditangani dengan cukup serius. Pintu sempadan negara yang tidak ditutup semasa pentadbiran PH, kini ditutup. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) segera dilaksanakan bertujuan memutuskan rantaian jangkitan wabak ini.

    Apa yang dapat disimpulkan, kerajaan yang digelar Perikatan Nasional ini begitu proaktif dan bersungguh-sungguh berkhidmat untuk rakyat dan negara. Bahkan, kesemua mereka sanggup untuk tidak mengambil gaji selama 2 bulan!

    Sedang kerajaan hari ini hampir menang melawan pandemik COVID-19, pemimpin PH dilihat kembali memunculkan diri.

    Pembukaan Dewan Rakyat yang perlu diadakan disusuli dengan usul undi tidak percaya Ahli Parlimen Langkawi (Mahathir Mohamad) terhadap PM Muhyiddin Yassin.

    Rujukan berfakta :
    https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/05/08/speaker-terima-usul-undi-tak-percaya-dr-m-terhadap-muhyiddin/

    Justeru itu pembaca sekalian, melihat kepada track record PH memerintah Malaysia selama 22 bulan dan mainan politik PH tanpa berkesudahan walaupun negara berdepan krisis global seperti pandemik COVID-19 ketika ini, apakah Malaysia sekali lagi akan ditimpa malapetaka?

  21. MAHATHIRVSANWAR

    KALAU SIAPA BELUM NAMPAK SAH BUTA MATANYA…..BUKAN BUTA MATA KEPALA TAPI MATA HATI……BAPAK ILLUMINITY IALAH BAPAK PERPECAHAN MELAYU….AGEN DAJJAL PAPA KEDANAKAN RAKYAT…….

    ‘Undi Tak Percaya Tun M Buka Peluang PH&DAP Berkuasa Semula……

    Ketua Sektor Politik Pertubuhan Gerakan QIAM (QIAM), Datuk Seri Wan Ahmad Wan Omar. – NSTP/Yazit Razali
    Ketua Sektor Politik Pertubuhan Gerakan QIAM (QIAM), Datuk Seri Wan Ahmad Wan Omar. – NSTP/Yazit Razali
    Usul Dr M burukkan perpecahan orang Melayu’

    KUALA LUMPUR: Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berisiko memburukkan perpecahan dalam kalangan orang Melayu.
    Ketua Sektor Politik Pertubuhan Gerakan QIAM (QIAM), Datuk Seri Wan Ahmad Wan Omar, berkata usul itu tidak kena pada masanya ketika negara masih bergelut dengan wabak COVID-19.
    Beliau mempersoalkan sama ada bekas Perdana Menteri itu benar-benar sayangkan bangsanya kerana jika usul itu berjaya, ia akan menyebabkan kejatuhan sebuah kerajaan pemerintahan dominan orang Melayu dan Bumiputera.
    “Demi kestabilan politik negara, kemajuan ekonomi dan kesejahteraan rakyat selepas pandemik COVID-19 dikalahkan, kerajaan dipimpin Muhyiddin perlu kekal meneraju negara tanpa diganggu Dr Mahathir dengan kerenah politik kepentingan diri yang tidak membawa apa-apa kebaikan kepada rakyat dan negara.
    “Justeru, QIAM menyatakan sokongan tidak berbelah bahagi kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin untuk terus menerajui negara bagi melaksanakan berbagai program keprihatinan dan kesejahteraan rakyat yang menderita akibat wabak COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
    Jumaat lalu, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Mohd Yusof, memaklumkan menerima usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin, yang dikemukakan Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi pada 4 Mei lalu, mengikut Peraturan Mesyuarat 26(1) dibaca bersama Peraturan Mesyuarat 27(3).
    Wan Ahmad berpandangan, tindakan Dr Mahathir itu seolah-olah cuba mempertikai kuasa budi bicara Yang di-Pertuan Agong yang melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri kelapan, seperti termaktub di dalam Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan.
    “Bukankah pelantikan itu sah di sisi undang-undang dan Perlembagaan?” katanya.
    Wan Ahmad menegaskan, Yang di-Pertuan Agong terpaksa membuat pelantikan selepas Dr Mahathir meletak jawatan Perdana Menteri atas kerelaannya dan tanpa dipaksa oleh Muhyiddin.
    “Apakah kebaikan kepada rakyat, khasnya orang Melayu-Bumiputra di sebalik tindakan Dr Mahathir mengemukakan usul tidak percaya bagi menyingkirkan Muhyiddin, selain untuk kepentingan politik peribadi dan membuka peluang kepada Pakatan Harapan (PH) dan DAP kembali menerajui negara,” katanya. (BH)

  22. kebenaran perlu di nyatakan oleh setiap bangsa manusia dlm di setiap kepercayaan mereka…

    kerana apa yg dah di kun kan perlu di fayakun kan dlm seharian kehidupan yg ada…

    re ‘word’ the conceived ‘words’, the logos of truth…

    mengapa menanggap kepercayaan ‘melayu2 islam’ sj yg betul di negara ini?

    hinggakan takut, kerajaan ‘melayu2 islam’ Moo utk bersemuka dgn PH dlm parlimen, berhelah dan beralasan sj?

    pepatah berkata,

    ‘berani kerana benar’ kerana benar itu meliputi segala keberanian yg ada…’

    1. KEPALA BAPAK KAU menanya mengapa menanggap kepercayaan ‘melayu2 islam’ sj yg betul di negara ini?

      Puccimak kau jadi lebih besar lobang nya jika begitu ker?

      Kau nak anggap kepercayaan apa pun pasal keturunan kamu, agama kamu, lantak lah. Yang betul, di biarkan, Yang mengarut, di karutkan.

  23. apa saja kehidupan yg hidup dlm seluas alam yg ada am nya, dan alam khas nya, akan sentiasa perpetual sifat nya, dgn kebenaran yg di nyatakan,,,,

    jauh sekali hidup dgn penjenamaan bangsa dan fahaman kepercayaan…

    ‘melayu2 islam’ itu rethorik bentuk2 dan bibit2 bangsa dan kepercyaan sj.

    ‘islam; yg ‘melayu2′ amalkan hanya istiadat2 penerimaan “commune’ masyarakat semata2…

    hingga terbawa2 pengakuan, oleh ‘melayu2’ penjenamaan mereka golongan ahli syurga…

    hingga terbawa2 pengakuan, oleh ‘islam’ penjenamaan mereka golongan teristimewa, dlm negara pula…

    hingga kaut dedak, berhelah2, menyamun, kapir mengapir, di jadikan normality dlm kehidupan mereka….

    1. Kamu dan puak kamu tidak “hidup dgn penjenamaan bangsa dan fahaman kepercayaan…”? Apasal Confucianism, Taoism dan Buddhism di jenamakan di luar China?

      hanya istiadat2 penerimaan “commune’ masyarakat semata2…? Kamu communist, caap pasal istiadat2 commune? Woi, kimpong, communist dah takda lagi lah. China dan Russia pun dah amalkan free enterprise sejak lama dulu.

      Wake up, kimpong.

  24. kehidupan, yg berteraskan kebenaran, kerana kebenaran itu suci mensucikan segala2 nya, bersifat perpetual sentiasa….

    buka hidup dgn ‘melayu2’ mau pun ‘islam’ semata2…

    kerana bila kebenaran itu mula di nyatakan, kbenaran islam itu mula memberi pergertian, hidup menghidupan semua sekeliling mereka…

    1. “bila kebenaran itu mula di nyatakan” –

      Nyatakan lah kebenaran hidup kamu dan puak kamu di negara ini. Jangan fikir Tanah besar China lagi, korang sudah humban itu, diam di sini sekarang.

      Hormati dan Patuhi lah Perlembagaan negara sepenuh nya. Termasuk Perkara 153 pasal Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak. Dan Perkara 3 Islam ada lah agama negara ini.

  25. maka, apa yg rakyat perlu tahu, kesudalan mana yg paling menyerlah?

    kesundalan ‘melayu’ atau kesundlan ‘islam’ yg mereka bawa?

    new abnormal kini, saban hari di jabarkan oleh ‘melayu2 islam’ Moo dan gerombolan nya,

    yg jelas, kedua2 nya, serba cacat dan menampakan kesundalan dgn tindakan2 yg mereka ambil dlm menjenamakan dan membina kerajaan tebuk atap mereka..

    ‘melayu2 islam’ meraskan mereka hidup dlm dua kehidupn, hidup dgn ‘melayu2’ mereka dan hidup dgn ‘islam’ mereka…

    anggapan sedemikain yg akhir nya membinasakan fahaman dan kepercayyan yg di bawa, bila akhir nya, mula sedar, sesunggoh nya, kehidupan itu sentiasa dlm kesatuan saja jauh sekali dlm keduaan….

    kanak2 jgn sesekali kencing sambil berlari, pakai pamper, dapatkan dari mommy…

    1. zunnun pukimak menghasut mengata “kesundalan ‘melayu’ atau kesundlan ‘islam’ yg mereka bawa”.

      Kamu keturunan yang merempat ke negara ini sebab menyundal dan tidak di terima di China. Memang jenis gengster, berbunuh bunuhan, bermula di China, berbunuh2an antara puak2 pelombong bijih timah di Perak dan Selangor sejak abad 19.

      Irihati mengata “‘melayu2 islam’ meraskan mereka hidup dlm dua kehidupn, hidup dgn ‘melayu2’ mereka dan hidup dgn ‘islam’ mereka…

      Dua2 itu ada dalam Perlembagaan. Hormatkan lah, kalau tidak, hijrah lah.

  26. ke mana tuju kerajaan ‘melayu2 islam’ yg Moo dan gerombolan nya cuba bina?

    mual dgn pati kesundalan, blh ke menjernihkan dan menegakan kebenaran?

    yg jelas, dgn berbagai2 alasan utk parlimen di jadikan dewan pemantauan kerajaan ‘melayu2 islam’ Moo, dah cukup utk mengetahui di mana hala tuju kesundalan ‘melayu2 islam’ akhir nya.

    kini kesundalan dan jelas bermula, ‘melayu2 islam’ Moo terpaksa di beri hadiah utk mendapatkan kesetiaan….

    bermula episode, kelpet to cracy sana sini penjenamaan baru pula…

    1. zunnun pukimak takda apa kebenaran nak di tegakkan, barang celah kelengkang nya pun tak boleh sebab dah tua walau pun biadab dan kurang ajar.

      Asyik mencaci “Melayu2 Islam”, kamu tak boleh sebut kamu Confucian, Taoist, Buddhist? Dah jadi Kristian Evangelica? Atau Free Thinker aka Free Loader – apa saja boleh, kamu load.

  27. semua manusia itu sama asal mereka;

    …walau berlainan kulit, bahasa dan kumpulan2 darah mereka sekali pun…

    yg membezakan antara mereka, tabii dari nya, menerbitkan bermacam2 ragam fahaman dan kepercayaan2 pula….

    hingga dunia setiap se saorang tiada satu pun yg sama…

    maka, manusia mencari kesesuaian utk di jadikan pasangan yg memiliki dunia yg hampir sama dgn mereka…

    kini Moo dan gerombolan ‘melayu2 islam’ dah menjumpai kesesuaian mereka….

    atau masih bersandiwara lagi antara mereka, menunggu satu lagi kesundalan baru berlaku pula?

    muaFUCKat membenamkan melayu2 golongan Moo dan kemudian pAs dan omNo bercakaran antara mereka akhir nya pula…

    kan itu akhir nya, rumah dah siap, pahat masih berbunyi2 pula….

    seperti jua, parlimen yg di tebuk, di lambat2kan utk di baiki semula…

    1. Dari cara pemikiran kamu, kamu zunnun pukimak bukan “manusia (yang) sama asal nya”.

      Kamu asal separuh binatang. Menghasut tak habis2 di sini.

      Emak bapak kamu asyik menyundal dan berFUCK pagi petang siang malam hingga tidak ada masa membimbing kamu di masa kecil. Biadab dan kurang ajar hingga ke tua baka.

  28. apa kah muhammad bin aminah menyukai kerja yg di amanahkan kpd nya utk di kerjakan?

    atau muhammad bin aminah merasakan kesukaan bila bersua dgn wajah kekasih kesayangi nya, Muhammad?

    muhammad perlu membuktikan agar dapat kamil mengkamil dgn Diri Kesempurnaan Nya,

    utk membiarkan Kesempurnaan Nya, Muhammad mengajar nya, kebenaran….

    bekerja, membinasakan diri yg melahirkan Muhammad Nya, bekerja utk menyatakan kebenaran, jauh sekali, membiarkan nafsu dan kepentingan yg bekerja utk nya…

    sama ke dgn apa yg di lakukan oleh ‘melayu2 islam’ Moo dan gerombolan nya…?

    1. Prophet kamu Confucius tentu tak suka kerja nya sebab ramai sangat yang biadab dan kurang ajar seperti kamu yang perlu di ajar nya.

      Nafsu emak bapak kamu amat buas bila merodok sodok hingga kamu di lahirkan dengan mulut kamu terjueh, masuk batang bapak kamu di masa kamu dah nak keluar dari puki emak kamu pun bapak kamu rodok.

      Itu pasal kamu mulut celupar, penuh air mani bapak kamu bila kamu di beranakkan. Berlendir, selalu keluar kata2 kotor.

  29. berlainan sekali dgn mereka2 yg tidak berkemampuan utk memilih pekerjaan yg mereka amat sayangi, terpaksa bekerja utk membuktikan pekerjaan yg di lakukan memberi kepuasan kpd mereka.

    di nilai prestasi, di beri kenaikan dgn mutu dan prestisi kerja hingga mereka betul2 sayangi kerja yg di kerjakan dan amanahkan…

    hadi awang, di beri kerja yg amat di sayangi, sebagai duta khas bertaraf menteri ke negara2 teluk….

    maka, dgn jawatan tersebut, hadi awang tersenyum kesukaan, kerana perkerjaan yg di beri kini dah mula bekerja utk nya…

    Moo dan Assmin tidak kecuali dan ‘melayu2 islam’ yg lain dlm kerajaan penjenamaan tebuk atap belakang mati mereka…

    1. zunnun pukimak sentiasa berkerja memuaskan dia sahaja. Jenis Ultra Kiasu, amat mementingkan diri sendiri, tak pedulikan yang lain. Kalau emak dia boleh di jual, telah
      dijualnya.

      Asyik cakap tebuk atap sebab lub.ng emak nya selalu ditebuk Bang Ali.

  30. Moo dan ‘melayu2 islam’ yg bersama nya, kini telah memilih satu perkerjaan yg amat di sayangi mereka nya ketika ini…

    menerajui kerajaan ‘melayu2 islam’, dan dah tak perlu lagi bekerja sehingga pru 15…

    perlu di ulangi lagi…

    Moo dan ‘melayu2 islam’ nya, dah tak perlu kerja se hingga pru 15, kerana berjaya memilih satu pekerjaan yg amat yg disayangi ketika ini…

    perlu di ulangi lagi…..

    Moo dan gerombolan ‘melayu2 islam’ nya, dah tak pelu kerja se hingga pru 15, kerana berjaya memilih pekerjaan yg amat di sayangi ketika ini…

    ….kerana, pekerjaan yg berjaya mereka pilih, kini bekerja utk mereka.

    ini beza nya, bila, manusia memilih pekerjaan yg amat mereka sayangi, tidak mereka sedari, pekerjaan yg di pilih, bekerja utk mereka.

    1. zunnun pukimak DAP dah mula gila, mengulang ayat2 yang di tulis nya.

      Ramai orang DAP yang gila. Ronnie Liu pun begitu tapi dah di humban Guan Eng ke Raub, Pahang.

      Lim Kit Siang pun dah mellow sekarang.

  31. istilah ‘melayu2 islam’ ini bukan di cedok mainkan oleh rakyat, istilah ini di jenamakan oleh hadi awang seperti juga istilah, ‘tebuk atap’ dari nya…

    selain hadi awang kerap dgn istilah2, barua, kapir, freemason, liberal, kommunist juga…

    seperti najib dgn ‘kepala bapak’ nya, hadi awang kerap sana sini dgn ‘melayu2 islam’ pula terkini…

    sejak kerap bermimpi ‘rasullulah’ nya, dah jadi kaki ramalan pula, yg belum di kommercial kan, ramalan number kuda, hampir dgn istilah ‘pil kuda’ nya juga…

    yg pasti, bila sana sini bercerita, hadi awang kerap bermimpi ‘rasullulah’ nya, cukup menlengkapkan kesundalan diri.

    barang siape bermimpi diri kesempurnaan nya, tak di ceritakan kpd siape, kerana itu rahsia diri nya, sepeti juga persetubuhan dgn isteri di cerita ke sana kemari ke?

    ini kesundalan hadi awang yg paling nyata selepas, tragedi memali…

    1. zunnun pukimak ini meghasut lagi cakap pasal Rasululah orang Islam.

      Kesian kat dia, takda Rasulullah. Lagi pun, dah bercelaru sangat pegangan agama dia dan puak dia, dah tak tahu mana satu – Confucianism, Taoism, Buddhism, Christian Evangelical.

      Tapi, persetubuhan zunnun pukimak dgn isteri nya di cerita ke sana kemari. Sebab dia mulut celupar, selalu lupa yang mendengar bukan kawan2 nya saja.

      Cerita dgn kawan2 nya? Tentulah. Dia bangga menyodok isterinya dengan buas.

  32. apa yg ‘melayu2 islam’ takutkan sgt utk bersemuka dgn PH di dewan parlimen hingga bersyarat2 dlm pertemuan….

    asas kerajaan & kedaulantan negara :

    democracy berparlimen dan raja berperlembagaan,

    bermula dgn democracy di pilih rakyat kemudian di daulati dgn perlantikan…

    bagaimana pun, jika di mulakn dgn daulat perlantikan, maka kerajaan yg di bentuk perlu di sahkan oleh democracy parlimen yg ada…

    mendapatkan kebenaran awal mesti di sudahi dgn menunjukan kebenaran yg akhir…

    seperti juga, tuhan yg awal tuhan yg akhir, kebenaran awal kehidupan perlu di akhiri dgn kebenaran akhir bila kembali…

    yg pelik nya mengaku ‘melayu2’ dan tak lekang ‘islam’ nya, tapi….

    bila bersemuka utk menentukan kebenaran yg akhir di parlimen, helah dan alasan, di jadikan budaya pula….

    ini kah di namakan ‘melayu2 islam’?

    1. Bodoh bangang zunnun puukimak tak fahamkan politik. Tentu lah parti2 politik tuntut itu ini, kata mcm2 nak merendahkan atau menewaskan hujah2 parti lawan.

      zunnun pukimk ini tidak beragama. Keluarga dia dah konfuse banyak sangat agama – Confucianism, Taoism, Buddhism, Evangelical Christianity.

      Itu depa punya hal tapi bila menghasut “Melayu2 Islam”, dibalun, ditibai, dibantai lah disini hingga lumat.

  33. INILAH KERJA JAHANAM BANGSA YAKJUJ MAKJUJ D4PIG TANAMKAN KEBENCIAN DAN ADU DOMBA …..CAMPAK KE LAUT JE PUAK NIE……

    Hina TMJ : Patrick Teoh direman 3 hari…….

    PATRICK Teoh direman tiga hari bermula hari ini bagi membantu siasatan menghina Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan institusi diraja Johor.

    Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, Mahkamah Majistret Johor Bahru membenarkan permohonan dibuat Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Polis Johor pagi ini bagi menahan reman selebriti dan penyampai radio berusia 73 tahun itu untuk membantu siasatan kes, lapor Harian Metro.

    “Jumaat lalu, Polis Johor menerima satu laporan polis daripada orang awam berikutan satu muat naik kenyataan jelik melalui laman Facebook atas nama Patrick Teoh yang bertujuan menghina dan menyakitkan hati Tunku Mahkota Johor dan institusi diraja Johor.

    Bertindak atas maklumat itu, sepasukan polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersil IPK Johor menahan suspek di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya. Suspek dipercayai individu yang memuat naik kenyataan jelik berkenaan dengan komputer ribanya turut dirampas bagi membantu siasatan,”

    Ayob Khan, Ketua Polis Johor.
    Mengulas lanjut, Ayob Khan berkata, Teoh disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

    Ia boleh membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau boleh dipenjarakan maksimum setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan, jika sabit kesalahan.

    Ayob menasihatkan orang ramai supaya tidak menyalahgunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi bagi memuat naik kenyataan palsu untuk menyakitkan hati, menganiaya, mengugut atau menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.

    Kelmarin, Patrick berkongsikan satu hantaran TMJ pada 5 September 2019 dengan menyertakan perkataan slanga kurang sopan dalam bahasa hokkien iaitu “ni@mah”, yang bermaksud “mak kau”.

    “Can anyone work out what this prince fler is trying to achieve with his video? If your initial reaction to watching is it What The F*CK!!! You are spot on. Ni@mah” – Patrick Teoh

    patrik1
    Tangkap layar hantaran Patrick Teoh.
    Walaubagaimanapun, hantaran itu kini didapati tidak dapat diakses dipercayai telah dipadamkan. – Buletin TTKM –

  34. mansuia dalam ketakutan setiap masa hinggalah dimatikan oleh Allah
    ynag berimankan lebih takut selepas mati
    takut pahala tak cukup
    mana nak cukup masa hidup asek sibuk dunya
    lupa habuan akhirat

    أَعُوْذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِِْ
    وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاءَ اللَّهُ ۖ
    ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ أُخْرَىٰ فَإِذَا هُمْ قِيَامٌ يَنظُرُونَ
    صَدَقَ اللهُ اْلعَظِيْمُ

    Dan ditiuplah sangkakala, maka matilah siapa yang di langit dan di bumi kecuali siapa yang dikehendaki Allah. Kemudian ditiup sangkakala itu sekali lagi, maka tiba-tiba mereka berdiri menunggu (putusannya masing-masing).

  35. Zunnun Chief Barua.

    Sorang gila nak jadi PM
    Sorang gila slps letak jawatan PM
    Rakyat dah meluat tengok muka.
    Sampai masa untuk dilupuskan.

  36. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Mmg TDM & DSAI jenis tamak dan tak tahu adat
    Dekat YouTube nmpak jelas depa dibenci rakyat
    PRU14 dulu, depa tipu rakyat, bkn dapat mandat
    PRU15 nanti, akan tamatlah depa punya riwayat
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Bangkai punya komen.

  37. MAHATHIRVSANWAR

    DAH NGAKU TUA DAN NYANYUK ELOKLAH KITA TANAM HIDUP2…….

    Anwar Ibrahim Tun M
    “Kami dah tua, masa kami tak banyak”, kata Tun M & Anwar…….,

    Setelah bertelingkah mengenai jawatan PM sehingga terjatuhnya kerajaan PH, akhirnya Anwar bersetuju untuk bekerjasama dengan Mahathir untuk bersama-sama menyokong usul undi tidak percaya PM dan kembalikan mandat rakyat.

    Walaupun umum mengetahui yang Mahathir Mohamad memang tidak inginkan Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri. Tiada siapa yang tahu alasannya sehingga sekarang.

    Jika PH berjaya merealisasikan impian mereka untuk menjatuhkan Muhyiddin dan Perikatan Nasional, jadi siapakah yang akan menjadi PM?. Tun M semula atau Anwar Ibrahim. Atau akan berlaku semula pertelingkahan antara parti tersebut.

    Pada pendapat penulis, keadaan dalaman PH sangat tidak stabil di samping telah hilang kepercayaan majoriti Melayu akibat dikongkong oleh DAP semasa pemerintahan PH. Kedua-dua faktor ini akan menyebabkan PH sukar untuk kembali berkuasa menjadi kerajaan.

    Tun M dan Anwar Ibrahim bersatu hati menegaskan mereka tidak mengiktiraf kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin kerana bukan hasil mandat rakyat atau melalui pilihan raya umum.

    “Kerajaan PN ini sebaliknya diselubungi sikap tamak haloba kepada harta, pangkat dan jawatan semata-mata. Malah, tidak ada satu pun pemimpin kerajaan hari ini yang ikhlas untuk menabur bakti berkhidmat kepada rakyat.

    “Kami tidak sanggup untuk menggadaikan moral dan etika kami untuk menyokong kerajaan pintu belakang PN.

    “Kami sudah berusia, masa kami sudah tidak lama. Tapi semangat perjuangan kami masih membara dalam jiwa setiap anak muda yang mengimpikan keadilan dan reformasi.

    “Masanya telah tiba untuk kita bangkit semula dan berusaha mengembalikan mandat rakyat,” katanya.

    Penyataan ini dikeluarkan sempena ulang tahun ke-2 kemenangan Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

    Pada pendapat penulis, agak teruk dakwaan yang dilakukan Tun M dan Anwar Ibrahim bahawa tiada seorang pun pemimpin dalam PN yang ikhlas berbakti kepada rakyat.

    Padahal, kita dapat melihat bagaimana bersungguh-sungguh kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin berhempas-pulas membanting tulang melawan Covid-19 dan memperbaiki ekonomi negara yang sedang jatuh kesan krisis wabak Covid-19.

    Tun M masih menggunakan strategi tagline yang sama yang digunakan pada pilihanraya lepas iaitu, Atok sudah tua, masa atok tak banyak.

    Sumber: KiniTV

    Tetapi kali ini, Tun M dengan Anwar bersama-sama menggunakan tagline tersebut untuk meraih simpati, Kami sudah berusia, masa kami sudah tidak lama

    Apakah tagline ini akan sekali lagi berjaya meraih simpati rakyat?

    Cara Tun M dan Anwar Ibrahim seolah-olah hanya mereka hero yang dapat menyelamatkan negara Malaysia dan seolah-olah Malaysia akan binasa jika terus dipimpin oleh Perikatan Nasional.

    Melalui tinjauan Malaysia Politik, dapat dilihat ramai orang Melayu dan juga kaum lain yang rasa ditipu oleh Pakatan Harapan apabila mengundi mereka semasa Pilihan Raya Umum yang lepas.

    Berbeza dengan tinjauan kami di Malaysia Politik, PH kelihatan sangat berkeyakinan tinggi bahawa masih ramai orang Melayu yang menyokong mereka.

    Apakah bangsa Melayu masih memihak kepada Pakatan Harapan?

    YA
    TIDAK

    View Results

    Share on Facebook
    Tweet
    Follow us

    admin
    https://malaysiapolitik.com

    See author’s posts

    Post navigation
    Tun M mulakan serangan politik di saat Muhyiddin fokus Covid-19
    10 thoughts on ““Kami dah tua, masa kami tak banyak”, kata Tun M & Anwar”
    Andika Andika says:
    May 10, 2020 at 9:14 am
    Allhamdulillah dh ingat mati masa tk byk tu gunakan tuk ingat allah bkn porak peranda negara tuk rebut jawatan dan kuasa

    Reply
    Wan Ridhuan says:
    May 10, 2020 at 9:15 am
    Bagusla kalau ingat macam tu..
    Bimbang nanti bila mati bukannya orang ucap innalillahiwainnailaihirojiun tp ucap alhamdulillah

    Reply
    Jay Midi says:
    May 10, 2020 at 9:29 am
    Guna ayat atuk ke. Masa tu leh la kencing. Skrg.. sorry. 🤣🤣🤣

    Reply
    Syahril Lobo says:
    May 10, 2020 at 9:30 am
    Dah tau tua tu duduk diam2 sudahla btul2 nyanyok la org tua ni masa ke alam lain dh tu bang non pn sudah2 la nk undi cina ngan india ko maki melayu nk undi mlayu ko maki cina ngan india 2 dua ni dh elok slit clah pagar ikat cmpak dalm laut jd tukun

    Reply
    Syah Mohamad says:
    May 10, 2020 at 9:31 am
    Dah tahu tua .
    Rehat je la.
    Tak payah nk kejar kuasa
    Yang kamu takkan dapat..
    Sudah2 la.
    Malu la sikit dekat rakyat..

    Anda sepatutnya menjadi contoh dan tauladan kepada rakyat sebagai orang Islam mukmin yang taat akan perintah Allah yang menyuruh umat Islam bersatu padu dan tidak bercerai berai. Apa yang jelas sekarang ialah anda2 sekelian adalah manusia durjana yang sering bersengketa sesama Islam/Melayu. Allah uji kamu sekelian dengan kuasa yang dipergunakan untuk menyeleweng harta rakyat dengan kehidupan mewah kamu semua. Allah tarik kuasa yang diberikan kepada kamu agar kamu sedar betapa besar kerugian dan kerosakan yang kamu lakukan kepada bangsa kamu jika orang kafir memerintah negara kamu. Alhamdulillah, dengan doa orang2 soleh yang ikhlas, tulus jiwa dan jujur , Allah telah dengan tidak semena2 memulangkan kuasa kepada anda sekelian agar kamu merasa bersyukur dan bertaubat . Namun rakyat yang sering dirundung malang oleh pemerintahan yang semakin bertambah gusar. mendengarkan orang Melayu yang kami anggap “the creme de la creme” sedang bertelagah tak habis2, fitnah memfitnah, curiga mencurigai dan cuba menjatuh sesama sendiri walaupun dalam keadaan negara sedang diancam oleh wabak yang sangat bahaya. TOLONG LAH BERHENTI BERCAKARAN SAUDARA KU PEMIMPIN MELAYU.

    Reply
    Fariz says:
    May 10, 2020 at 9:45 am
    da mule dah drama dia. 🤣🤣🤣🤣

    Reply
    Hairi says:
    May 10, 2020 at 9:53 am
    Janganlah guna usia nak tagih simpati spt PRU 14 Tun M. Rakyat dah muak dgn lakonan kamu berdua. Sekira rasa dah tua terus bersara dlm politik cari rahmat utk akhirat pula utk persedian menggadap Allah

    Reply
    Sapik says:
    May 10, 2020 at 10:23 am
    Dah tua masa x panjang pegi la amal ibadat bkn dok main politik mmg giler kuase

    Reply
    Weilin says:
    May 10, 2020 at 11:53 am
    Dah tau tua, dok diam2 kat umah….baca al quran…tu lebih bermanfaat…

  38. najib bini rosmah

    Auwww… PM8 nyah? Kahkahkah!

  39. Seharusnya perkara pertama yang mesti ditentukan adalah kedudukan atau kesahihannya Muhyiddin selaku Perdana Menteri. Hanya selepas ini baru boleh di ketengahkan isu-isu lain. Ini yang paling logik an dilakukan dalam negara-negaar demokrasi.

    1. Zunnun Chief Barua.

      Apa yg tak sahih lagi? YDPA dah berkenan, dah ada surat perlantikan, dah angkat sumpah jawatan… Apa lagi?
      Bodoh betullah org PH ni.

      1. Rakyat x Perkenan…udah tolak pon

  40. MAHATHIRVSANWAR

    AKHIRNYA TERBONGKARLAH HATI BUSUK BAPAK ILLUMINITY…..ELOKLAH DIBUANG SAHAJA DURI BESAR INI…..MENYAKITKAN BADAN…….

    Bersatu bakal pecat Mahathir dan Mukhriz?………

    Senario terburuk Bersatu boleh pecat Dr M, Mukhriz – Sumber

    Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu dijangka diadakan esok namun pengerusinya Dr Mahathir Mohamad dan timbalan presiden parti Mukhriz Mahathir tidak dijemput.

    Beberapa sumber parti memberitahu Malaysiakini terdapat usaha menentang Dr Mahathir dan Mukhriz, dengan senario terburuk yang boleh mengakibatkan pemecatan kedua pemimpin ini.

    Kem Muhyiddin Yassin telah mendapat alasan yang kuat untuk bertindak selepas Mahathir dan Mukhriz secara terbuka mengkritik keputusan presiden Bersatu itu meninggalkan PH dan membentuk kerajaan Perikatan Nasional bersama Umno, PAS, GPS dan parti-parti kecil lainnya.

    Anggota MPT Bersatu Abu Bakar Yahya, yang berada di dalam kem penyokong Dr Mahathir membuat hantaran di media sosial mempersoalkan percaturan politik itu.

    “Kami Anggota MPT Bersatu dijemput untuk hadir mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu.

    “Tapi dalam jemputan tersebut, Tun (Dr Mahathir) pengerusi dan timbalan (presiden) tidak dijemput.

    “Agenda mesyuarat pun tidak dimaklumkan. Apakah mesyurat ini ada agenda untuk pecat-memecat?” Soalnya.

    Jemputan itu, yang dilihat oleh Malaysiakini itu, mengatakan mesyuarat tersebut akan berlangsung di bangunan Persatuan Alumni Universiti Malaya pada tengah hari esok.

    Seorang sumber yang dekat dengan kem Mahathir bercakap kepada Malaysiakini dengan syarat enggan dinamakan, memberitahu MP Langkawi itu juga telah menghidu langkah itu.

    “Sekiranya mereka benar-benar melakukan itu (memecat Mahathir dan Mukhriz), adalah tidak adil dan gila untuk melakukannya tanpa membenarkan kedua-dua pemimpin itu membela diri mereka,” kata sumber itu.

    Mesyuarat sebelum mesyuarat

    Sumber parti yang lain pula memberitahu Malaysiakini bahawa anggota MPT Bersatu yang menyokong Muhyiddin telah mengadakan mesyuarat berasingan semalam untuk menggariskan rancangan percaturan politik mereka dalam pertemuan esok.

    “Mesyuarat semalam tidak mengundang Syed Saddiq Abdul Rahman, Marzuki Yahya, Tariq Ismail Mustafa dan lain-lain yang berpihak kepada Tun,” kata sumber itu.

    Sumber itu berkata pertemuan semalam bertujuan menggariskan agenda mesyuarat MPT esok dan kemungkinan keputusan dengan jangkaan bahawa pertemuan esok hanya untuk menuruti keputusan yang telah dibuat dalam mesyuarat semalam.

    “Mesyuarat semalam untuk memutuskan keputusan yang akan dibuat esok,” kata sumber itu.

    Sumber parti menambah bahawa Muhyiddin hadir pertemuan itu tetapi pemimpin kanan Bersatu yang keluar Umno selepas PRU14 yang menerajui mesyuarat itu.

    Antara agenda yang dikatakan bakal dibincang oleh pemimpin kanan Bersatu adalah penentuan nasib Mahathir dan Mukhriz sebagai pemimpin dan ahli parti.

    Bagaimanapun, semua anggota MPT Bersatu dijemput hadir ke mesyuarat esok, termasuk pihak yang bersekutu dengan Mahathir. Cuma Mahathir dan Mukhriz sahaja yang tidak dijemput.

    Sementara itu, anggota MPT Bersatu A Kadir Jasin, yang berpihak kepada Mahathir, berkata beliau tidak tahu-menahu sekiranya terdapat rancangan untuk bertindak terhadap Mahathir atau Mukhriz.

    Jelasnya lagi, walaupun terdapat langkah untuk menyingkirkan Dr Mahathir dan Mukhriz, namun MPT Bersatu tidak berkuasa berbuat demikian.

    “Jika menurut perlembagaan parti, majlis tertinggi tidak mempunyai kuasa untuk memecat ahli.

    “Segala tindakan disiplin termasuk pemecatan mesti dirujuk kepada jawatankuasa disiplin,” kata Kadir.

    Desas-desus perubahan kerajaan Kedah

    Menurutnya, beliau masih belum memutuskan untuk menghadiri mesyuarat itu lagi.

    Spekulasi Bersatu bakal mengambil tindakan terhadap Mahathir dan Mukhriz berlaku di tengah-tengah langkah percaturan politik di Kedah dengan rancangan untuk menyingkirkan Mukhriz sebagai menteri besar negeri.

    Awal hari ini, Adun PAS dan Umno di Kedah bertemu mengenai kemungkinan calon yang bakal menggantikan Mukhriz sebagai menteri besar.

    Semalam, Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan (gambar, bawah), yang juga menteri undang-undang, telah bertemu Ketua Polis Kedah Zainuddin Yaacob di ibu pejabat polis kontinjen negeri.

    Langkah politik di Kedah berlaku selepas pesuruhjaya PAS negeri pada 7 Mei lalu berkata perubahan kerajaan di Kedah tidak dapat dielakkan lagi.

    PAS mendakwa Mukhriz telah kehilangan sokongan lebih daripada separuh Adun Bersatu di Kedah.

    Mukhriz yang juga timbalan presiden Bersatu, telah mengekalkan kerajaan PH di Kedah walaupun presiden parti Muhyiddin Yassin telah membawa Bersatu keluar dari gabungan itu untuk membentuk Perikatan Nasional bersama BN, PAS, GPS dan parti-parti kecil lain.

    Mukhriz mempunyai majoriti rapuh di Kedah dengan 19 kerusi berbanding 17 kerusi yang kuasai oleh PAS dan Umno.

    PH menyumbang 13 kerusi kepada pentadbiran Mukhriz yang merangkumi tujuh Adun PKR, empat Adun Amanah dan dua Adun DAP manakla Bersatu pula mempunyai enam kerusi DUN.

    Muhyiddin telah memberikan lampu hijau untuk menggantikan pentadbiran PH kepada pemerintah PN di Johor, Melaka dan Perak tetapi masih belum bergerak di Kedah.

    Bagaimanapun, perubahan di Kedah besar kemungkinan terjadi apalagi bapa Mukhriz, Dr Mahathir yang juga pengerusi Bersatu, nampaknya turut melakukan langkah politik terhadap Muhyiddin.

    Bersatu kini berpecah antara dua kem, penyokong Muhyiddin dan Mahathir.

    Kerajaan PH runtuh pada akhir Februari setelah Muhyiddin Yassin membawa Bersatu keluar dari gabungan itu dan bergabung bersama sekumpulan MP PKR yang berpaling tadah diketuai oleh bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali.

    Bersama-sama pembangkang PAS, Umno, GPS dan parti kecil lain mereka menubuhkan kerajaan persekutuan PN.

    Bersatu kini terpecah kepada dua kem, penyokong Dr Mahathir dan Muhyiddin.

    Bagaimanapun, Dr Mahathir telah membayangkan rancangannya untuk kembali menguasai Bersatu pada pemilihan parti akan datang dan membawa Bersatu keluar daripada kerajaan PN.

    Mkini

  41. sejak kebelakangan ini, Muhyiddin terlihat begitu aktif dalam mengeluarkan surat-surat lantikan kepada beberapa Ahli Parlimen untuk menerajui GLC.

    Sehingga ini sekurang-kurangnya sekitar 30 Ahli Parlimen penyokong kerajaan telah diberikan surat lantikan menerajui GLC

    Strategi yg baik….kalah bosskurrrr

    1. Zunnun Chief Barua.

      Ikut suka dia lah, dia PM, awak tu pembangkang dan anjing suruhan, tau menyalak je. Salah ke?

      1. Hampir menyamai unsur sogokkan…tak baik dalam islam

  42. To kill his opposition what better way than sacking his own party chairman and deputy president.

    We do not know what next when Nostradamus will start making his prediction … a battle royale????

  43. Zunnun Chief Barua.

    Awalnya desak adakan sidang parlimen utk bincang bajet dan pakej ransangan kpd rakyat.
    Lps tu janji tak akan ada undi tak percaya kpd TSMY.
    Lps tu elok je hantar surat kpd speaker dewan utk adakan undi tak percaya kpd TSMY.

    Dari sebesar2 pemimpin hingga serendah2 macai, kalau tau tak menipu, bukan PH namanya.

  44. Aku rasa PH akan buat U-turn…tark balik usuk undi tak percaya..
    Dari maklumat yg diterima, mereka akan GAGAL…
    Dari menanggung malu dan rasa sgt bodoh, maka mereka kena tangguh dulu..
    Percayalah….Kerajaan TSMY/PN akan terus memimpin negara hingga PRU15…
    Kenapa Atok dan PH risau sgt??
    Zahid hamidi dan najib tak pernah mintak kes mereka digugurkan…
    Mereka kata akan lawan di mahkahmah dan nak buktikan mereka tak bersalah…
    Jgnlah risau……aku tahulah, si tommy dah lari lintang pukang. tinggalkan pendakwaraya sibotak Sri Ram tu sorang sorang.
    Dengar cerita si botak ni pun nak cabut lari jugak…sebab byk tembelang dah pecah…hehehehe

  45. Dah gila talak dan gila kuasa betul mereka ni..
    PH ni dah jadi pakatan paling sial di Malaysia..
    Dah tak tahu adab, tak kisah langsung dengan covid skrg ni, tak kesah langsung dgn kesusahan rakyat dan eknomi yg teruk seluruh dunia…..masih lagi sibuk nak berpolitik..memang sial mereka ni..

    Kalau sidang ni digunakan untuk membantu kerajaan kan lagi bagus…
    Memang celaka PH ni…

    1. Menebuk atap walaupun ph di pilih rakyat agaknya dikira beradab kot…ditengah² perang virus sedang meletus depa sibuk pikir langkah nak menebuk atap.

      Beradab ke bro????

  46. Minggu ni Tun M dan Mukriz akan dipecat dari parti…sebab mengkhianati parti PBBM..
    Anwar dah mula pasang perangkap untuk Atok…
    Kita tunggu dan lihat…
    Pembalasan dari Allah sudah pasti kepada mereka yg menipu, memfitnah dan berbohong kepada rakyat…

  47. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Seronok lihat Youtube, TSMY asyik diberi pujian
    Manakala PH pula netizen tunjukkan kebencian
    Kpd TDM & DSAI..asyik jer netizen lontar cacian
    Mereka kata, gila kuasa dh dekat saat kematian
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  48. Budin …rileks la…Muhyiddin tak takut pun..
    Sekarang kena tumpukan masalah rakyat , ekonomi dan negara..
    Kenapa PH ni bodoh sangat..???
    Malu la sikit……rakyat memerhatikan kamu..
    Kalau nak bincang atau nak bawak undi tak percaya tu, boleh buat semasa 13th July nanti bila parlimen bersidang untuk 15 hari…

    Hari tu kata sidang parlimen ni untuk bincang masalah rakyat semasa PKP dan perbelanjaan tambahan semasa PKP…Tapi nampak macam dah lain ajer….Tulah PH ni penipu dari dulu, semasa jadi kerajaan dan skrg jadi pemabangkang semula…menipu ajer kerja mereka…

    Agenda rakyat langsung tak ada….Rakyat hanya diperguna…Bila dah dapat kuasa, rakyat diperlekeh…..PH kena ingat tu!!!
    Pisang tak akan berbuah dua kali…

  49. dari sekarang hingga dewan parlimen di buka selepas di perbaiki atap nya, gejala2 ‘melayu2 islam’ amok lalu merampas kerajaan bak semut2 mencari makan….

    Moo dgn cepat beri 39 lagi habuan kpd mp2 gabungan nya, utk menikmati imbuhan kedua salain elaun mp2 mereka..

    kini mazlee cuba di sogok tapi si mazlee ada maruah nya….

    lingkup negara, semut2 scavenging apa yg ada….

    1. zunnun pukimak scavenging mcm babi hutan – sodok sana, sodok sini, satu masa nanti akan tersodok razor blade.

  50. 1. Fear of his own past action?
    2. If his fellow traitors, deserters followers, the ever hungty for putrajaya control robbers andcreligious peddlers are supporting him, he should not feel threatened.
    3. Guilty feeling.

    Karma

Leave a Reply

Your email address will not be published.