USUL MENGESAHKAN KEDUDUKAN PM LEBIH PENTING DARIPADA USUL KERAJAAN, TIDAK PATUT DITANGGUH2 MACAM RUU355

Apa pun hujah serta alasan kerajaan, mereka sebenarnya tidak boleh sama sekali menangguhkan lagi usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin lebih daripada tarikh sidang Parlimen pada 18 Mei.

Ini kerana, usul tidak percaya itu adalah sangat penting untuk mengesahkan kesahihan sokongan majoriti yang dimiliki oleh Muhyiddin selaku Perdana Menteri.

Sejak mengangkat sumpah pada 1 Mac lalu, kedudukan majoriti yang dimiliki oleh Muhyiddin terus menjadi pertikaian ramai dan ia diperkuatkan lagi apabila beliau membuat keputusan menangguhkan sidang Parlimen yang sepatutnya pada 9 Mac kepada 18 Mei.

Sudah tentu, jika sahih Muhyiddin mempunyai sokongan majoriti yang benar-benar mantap, tidak ada sebab untuk beliau menangguhkan sidang Parlimen yang telah dijadualkan pada 9 Mac lalu.

Menangguhkan sidang Parlimen itu bermakna beliau tidak yakin dengan apa yang dimilikinya dan dengan itu memerlukan lebih banyak masa untuk menambahkan lagi sokongan.

Untuk itu, meskipun difahami bahawa meluluskan usul dan rang undang-undang kerajaan adalah keutamaan pada 18 Mei nanti, tetapi mengesahkan bahawa Muhyiddin betul-betul mempunyai sokongan majoriti Ahli-Ahli Parlimen juga adalah perkara penting untuk dimuktamadkan.

Malah, ia boleh dianggap sangat penting untuk mengelakkan Muhyiddin terus dipertikaikan, bahkan kadangkala dijadikan bahan persendaan.

Selepas kedudukannya disahkan dan tidak lagi dipertikaikan, apa usul dan rang undang-undang pun mudah diluluskan kemudiannya.

Dengan yang demikian, usul undi tidak percaya oleh Tun Mahathir Mohamad yang telah diterima oleh Speaker itu mesti diberi ruang untuk dibahas dan diundi pada 18 Mei nanti demi menjaga kewibawaan serta nama baik Perdana Menteri.

Jika sidang selama sehari itu tidak mencukupi, tempohnya wajar disemak atau ditambah kepada beberapa hari.

Bersekali dengan hal ini, Ahli-Ahli Parlimen turut wajar memberi sokongan kepada usul Ahli Parlimen Batu Sapi, Liew Vui Keong yang juga diterima Speaker yang mana beliau telah mengemukakan usul menuntut sidang Dewan Rakyat 8 Mei nanti dilanjutkan selama 8 hari.

Setidak-tidaknya dengan Parlmen bersidang lebih daripada sehari atau sehingga 8 hari saja yang membolehkan lebih banyak rang undang-undang dan usul kerajaan, tidak terkecuali usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin dapat diselesaikan.

Alasan Covid-19 untuk mewajarkan perlunya sidang Parlimen hanya diadakan selama sehari sudah tidak terpakai lagi sebenarnya berikutan keputusan kerajaan sekarang telah melonggarkan PKP dengan membenarkan banyak sektor ekonomi beroperasi sejak 4 Mei lalu.

Lagi pula, Ahli Parlimen hanya berjumlah 222 orang saja dan jumlah itu lebih sedikit daripada mereka yang bekerja di kilang-kilang, tapak pembinaan, pusat membeli belah atau di dalam gerabak keretapi atau LRT.

Ini bermakna, kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hassan yang seolah-olah enggan memberi ruang kepada usul Tun Mahathir dibahaskan dan mengatakan sidang sehari itu hanya untuk usul-usul kerajaan saja adalah tidak relevan sama sekali.

Beliau berkata, urusan lain yang tertunggak seperti usul anggota Parlimen yang tidak sempat dibahas kali ini akan dibawa ke sidang seterusnya pada 13 Julai akan datang.

Dalam hal ini, harus difahami jika usul undi tidak percaya ini ditangguhkan lagi kepada Julai, kedudukan Muhyiddin akan terus menjadi pertikaian ramai dan akhirnya akan menyusahkan beliau sendiri dalam menjalankan tugasnya.

Malah, harus juga diingat bahawa sesuatu usul itu apabila diluluskan adalah berdasarkan tiga faktor iaitu perkara tertentu, untuk kepentingan ramai dan perlu disegerakan.

Maka, jika sesuatu usul yang telah diterima oleh Speaker untuk dibahaskan, tetapi ditangguhkan lagi sehingga dua bulan, bermakna ia tidak lagi menepati syarat ia dilulus untuk dibahaskan.

Kepada Takiyuddin yang suka-suka mengatakan usul yang tidak sempat dibentangkan pada 18 Mei ini akan dibawa kepada sidang Parlimen Julai akan datang, beliau mesti sedar bahawa usul undi tidak percaya ini bukan macam usul RUU355 yang sekadar usul geli-geli saja. (ShahbudinHusin 08/05/2020)

Updated: 8 May 2020 — 10:44 pm

66 Comments

Add a Comment
 1. Bila selalu dibalun komen2 jenis

  “What talking one, you .. where got talking Englis like that kind ..”

  maka kurang lah komen2 mengarut di sini – jenis yang anti-nasional, menghasut, ungrateful ingrate, dll nya.

  Harap begitu berterusan. Mereka jenis itu yang tak mahu hurmati sepenuh nya Perlembagaan negara akan terus dibalun.

 2. zunun sekor saja puak Pembangkang di sini. Pakai apa nama pun, boleh tahu komen zunnun. Dia dah dinobatkan zunnun pukimak lenihkurang seminggu yang lalu.

 3. MAHATHIRVSANWAR

  Mengapa politik bergolak lagi, sampai bila pemimpin Melayu-Islam nak bergaduh?……….

  Menerusi bahagian pertama hingga ke dua belas siri ini (rujuk bawah), saya telah menceritakan perkembangan-perkembangan penting dalam dunia politik tanah air menjurus kepada pergelutan kuasa yang sedang berlaku pada ketika ini.

  Ini termasuklah peristiwa-peristiwa yang menjurus kepada Langkah Sheraton, percaturan politik melibatkan sekumpukan kecil pemimpin UMNO (puak kartel) dan opsyen-opsyen yang ada pada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Sepintas lalu, pergolakan politik dan pergelutan kuasa yang sedang berlaku pada ketika ini telah dirancang begitu lama oleh puak kartel (yang cenderung kepada seorang pemimpin kanan UMNO), di mana niat utama puak ini adalah untuk memegang tampuk kepimpinan negara biar siapa pun yang perlu dipijak atau diperkudakan.

  Ahli-ahli puak ini memiliki sokongan kurang dari sepuluh ahli parlimen UMNO dan telah merancang dari awal untuk membentuk gabungan baharu bersama Muhyiddin sebelum meruntuhkan gabungan berkenaan bagi mencetuskan Pilihan Raya Umum ke 15.

  Langkah-langkah yang diambil oleh puak ini adalah seperti berikut:

  1. Memerangkap Datuk Seri Azmin Ali dan menggunakannya untuk memerangkap Muhyiddin

  2. Memperkudakan Muhyiddin dan Azmin untuk memecahkan PPBM dan PKR menerusi pembentukan gabungan ‘perpaduan’ baharu, dan

  3. Mencetusakan perbalahan dalam gabungan berkenaan sebelum meruntuhkannya agar Pilihan Raya Umum diadakan

  Perkara satu dan dua telah saya huraikan dengan lengkap menerusi bahagian satu hingga enam siri ini yang boleh anda rujuk menerusi pautan-pautan yang disediakan di hujung bawah.

  Pada peringkat awal, puak kartel menjangkakan bahawa kemenangan akan berpihak kepada UMNO dan PAS sekiranya Pilihan Raya Umum tercetus secara mengejut dengan syarat PPBM dan PKR dapat dipecahkan.

  Tetapi andaian ini nyata terlalu ‘idealistik’ dan akhirnya memakan diri puak kartel, yang kini dapat rasakan betapa tersasarnya perancang strategik mereka dari landasan kebenaran kerana terlalu yakin ahli-ahli parlimen dari PPBM akan bersetuju untuk bersama UMNO menerusi parti baharu UMNO-Bersatu.

  Bukan hanya majoriti ahli parlimen dari PPBM sudah tahu akan rancangan sulit puak kartel, sebilangan mereka telah lama berkomunikasi dengan beberapa individu dari kem Mahathir bagi membincangkan hala tuju PPBM, masa depan parti dan masa depan diri mereka sendiri.

  Ahli-ahli parlimen ini tahu puak kartel akan memijak sesiapa sahaja – temasuk orang-orang mereka sendiri – demi mencapai matlamat peribadi dan tidak pernah terfikir untuk ‘mengorbankan’ kerusi UMNO untuk ditandingi oleh calon PPBM atas dasar “perjuangan bersama” menerusi Perikatan Nasional.

  Ya, majoriti ahli parlimen PPBM, termasuk Muhyiddin sendiri, sudah rasa tertipu dan sedar masa depan mereka dalam politik akan musnah sebaik sahaja parlimen dibubarkan jika mereka tidak mengorak langkah untuk berbaik semula dengan Mahathir.

  Atas dasar inilah Mahathir kini bergelar ‘kingmaker’ kerana memiliki sokongan padu 26 hingga 30 ahli parlimen dari PPBM, WARISAN dan Sarawak.

  Kedua-dua Muhyiddin dan Anwar amat memerlukan sokongan 26 hingga 30 ahli parlimen ini walaupun atas sebab-sebab yang berbeza (rujuk bawah).

  Bahagian Dua Belas: Pembentukan gabungan perpaduan baharu tanpa Anwar, puak kartel

  Bagi Anwar, seandainya beliau gagal menjemput Mahathir kembali menerajui Pakatan Harapan, masa depan PKR dan DAP serta impian beliau (Anwar) untuk menjadi Perdana Menteri akan hancur berkecai sebaik sahaja Muhyiddin dan Mahathir berbaik semula.

  Muhyiddin pula cukup sedar masa depannya sebagai Perdana Menteri akan menemui jalan buntu sekiranya beliau berdegil untuk terus kekal bersama UMNO.

  Jadi jelas di sini bahawa Perikatan Nasional tidak mungkin akan bertahan lama biar apa pun kesudahan usul undi tidak percaya Mahathir terhadap kepimpinan Muhyiddin.

  Ya, umum perlu pandai ‘membaca’ tindak tanduk Mahathir dan jangan hanya melihat satu-satu perkembangan secara “face value” atau percaya bahawa Mahathir memang ingin menang usul undi berkenaan.

  Puak kartel sedar akan perkara ini dan tahu rancangan mereka sudah gagal – sekalipun mereka tidak cuba untuk tumbangkan Perikatan Nasional, ahli-ahli parlimen dari PPBM pasti akan berbuat demikian seandainya rancangan mereka untuk membentuk gabungan perpaduan baharu berjaya.

  Gabungan ini dijangka akan melibatkan majoriti ahli parlimen dari UMNO (lebih kurang 30 ahli parti), PAS (yang bersekutu dengan ‘kepala’ kepada 30 ahli berkenaan) WARISAN, Sarawak dan beberapa ahli parlimen dari AMANAH yang sanggup bekerjasama asalkan tiada penglibatan Anwar atau puak kartel.

  Dan seandainya puak kartel cuba juga untuk menumbangkan Perikatan Nasional, ianya hanya akan mempercepatkan lagi proses pembentukkan gabungan baharu ini memandangkan PPBM sudah cukup tidak yakin dengan UMNO dan tidak sekali-kali akan bersetuju untuk memasuki Pilihan Raya Umum sebagai sekutu puak kartel.

  Pada 4hb Mei 2020, saya menulis:

  Gabungan ini mampu dibentuk dengan mudah sekali, memandangkan kesemua yang terlibat tahu betapa rapuhnya Perikatan Nasional dan tidak yakin lagi dengan kejujuran puak kartel yang dilihat kemaruk kuasa dan kedudukan.

  Malah, perbincangan ke arah pembentukan sebuah gabungan perpaduan baharu sudahpun bermula, di mana semua yang terlibat dalam perbincangan ini tidak ingin pilihan raya umum diadakan dalam masa terdekat.

  Mereka tahu, seandainya pilihan raya tercetus, sekurang-kurangnya 15 hingga 20 peratus undi Melayu-Islam yang kini duduk bersama Perikatan Nasional akan beralih kepada Pakatan Nasional.

  Peralihan ini akan disebabkan kemarahan masyarakat Melayu-Islam terhadap puak kartel kerana menghancurkan Perikatan Nasional yang kini menjadi “mercu tanda kejayaan perjuangan Melayu-Islam ‘menghancurkan’ DAP.”

  Pengundi Melayu-Islam turut akan berang dengan kepimpinan UMNO kerana mengaibkan Muhyiddin yang kini disanjung sebagai “abah” dan hero nasional atas jasanya menangani krisis Covid-19 dengan berkesan.

  Jika PAS terlibat bersama, tidak mustahil peratusan undi yang beralih ke gabungan baharu akan mencecah angka 50, mungkin juga lebih.

  Jadi pastilah semua yang terlibat akan cuba membentuk gabungan baharu terlebih dahulu sebelum memikirkan soal pilihan raya umum.

  Jangan sangka kesemua ini “andaian semata-mata,” kerana kita sudahpun melihat bagaimana Perikatan Nasional terbentuk tanpa sebarang perancangan teliti dalam sekelip mata sahaja.

  Jangan lupa, peralihan dalam undi Melayu-Islam yang kecil sahaja mampu memberikan kuasa kepada Pakatan Harapan ketika Pilihan Raya Umum ke-14.

  Dan janganlah pula kamu termakan propaganda sesetengah pihak kononnya undi Melayu-Islam pekat dengan Muafakat Nasional biar apapun yang terjadi.

 4. najib bini rosmah

  Dey MIC kalau takut election jangan jadi ahli politik. Jadi ayam betina macam Menteri tebuk atap sidang Parlimen 1 hari. Kahkahkah!

 5. najib bini rosmah

  50 ekor ahli politik kleptokrat dunia?

  In early 2004, the German anti-corruption NGO Transparency International released a list of what it believed to be the ten most self-enriching leaders in the past two decades. In order of amount allegedly stolen USD.

  1. Mahathir Mohamad ($40 billion – $60 billion)
  2. Suharto ($15 billion – $35 billion)
  3. Ferdinand Marcos (at least $10 billion by 1986, equivalent to about $21.6 billion in 2014 dollars
  4. Mobutu Sese Seko ($5 billion)
  5. Ne Win ($4 billion)
  6. Najib Razak ($800 million) + ($731 million from 1MDB)
  7. Sani Abacha ($2 billion – $5 billion)
  8. Slobodan Milošević ($1 billion)
  9. Jean-Claude Duvalier (“Baby Doc”) ($300 million – $800 million)
  10. Alberto Fujimori ($600 million)

  Jibby hampir terlepas hukuman kes 1MDB? Jahanam sistem mahkamah Malaysia kena kacau puak tebuk atap dan pecah pintu belakang. Kahkahkah!

  1. hadi lalang RM 70?

   aiyaa manyak cikai meh>

 6. aiyaa zunnun,

  lu tanya mana angel meh, gua mau tahu, tak tak siape lia smua tahu meh?

  lu sulah tanya itu lucifer meh, itu alab cibut ‘iblis’ meh, munkin lia manyak tahu, mana itu latang itu word ‘melayu2 islam’ meh?

  aiyaa zunnun,

  lapi, itu lucifer alab cibut ‘iblis’ tak tak tahu, siape itu ‘adam” meh.

  lia kasi tunduk lia sembah lia punya tuhan manyak lama, tapi lia tak tak kenal siape itu “adam” meh”

  apa hat, #bossangel tak tak kenal itu “adam” sama mcm ‘melayu2 islam’ tak tak kenal itu #bossku sama #hadiawang meh?

  lulu itu kapal besar itu nama equimati, aiyaa betut kah cibut, lalu kita punya laut melaka meh, semua ‘melayu2 islam’ buka pamper lagi lia punya pornpuan sama buka kangkang meh, kasi tunjuk sama itu kapal….

  itu kapal bunyi lia punya horn lalu pigi bali, tapi itu #bossku ‘melayu’ sama #bossku ‘islam’ manyak mabuk cibab rosmah kasi lia lua olang minum lia punya air celah kangkang meh….

  ada betut meh?

 7. MAHATHIRVSANWAR

  INI MUSIM RAMAI ORANG MATI….ELOK LAAAA COVID DATANG BUNUH SEMUA PHD4PIG BIAR MAMPUS SEMUA…….

  Khairuddin: Anwar tidak layak jadi ketua pembangkang, Mahathir usah buang masa dengan Pakatan……….

  Menurut Khairuddin, pemimpin-pemimpin PN masih merayu serta mengharapkan Tun Dr Mahathir Mohamad buka ‘pintu hati’ untuk berunding seterusnya mencari satu kaedah bagi meneruskan agenda perjuangan bersama mereka kearah membina semula Malaysia baharu.

  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan sekali lagi meminta Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak membuang masa lagi dengan Pakatan Harapan dan berunding sahaja dengan kepimpinan Perikatan Nasional.
  Menurut Khairuddin, sehingga kini, ramai pemimpin Perikatan Nasional masih merayu agar Mahathir terus berjuang bersama mereka.
  “Saya amat yakin pintu rundingan dengan PN masih terbuka luas. Pemimpin-pemimpin PN lebih menghormati dan memerlukan pengalaman kepimpinan dari Tun Dr Mahathir Mohamad.
  “Sekurang-kurangnya sehingga kini, pemimpin-pemimpin PN masih merayu agar Tun Dr Mahathir Mohamad terus berjuang bersama mereka,” katanya.
  Khairuddin turut berkata penglibatan UMNO dalam kerajaan adalah sepertimana yang dikehendaki Mahathir sebelum tumbangnya kerajaan pimpinan Pakatan Harapan.

  SUBANG JAYA: Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan sekali lagi meminta Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak membuang masa lagi dengan Pakatan Harapan dan berunding sahaja dengan kepimpinan Perikatan Nasional.

  Menurut Khairuddin, sehingga kini, ramai pemimpin Perikatan Nasional masih merayu agar Mahathir terus berjuang bersama mereka.

  “Sesungguhnya, Anwar Ibrahim tidak layak dicalonkan oleh PH sebagai ketua pembangkang. Ini masalah dengan pemimpin-pemimpin PH yang suka tunduk secara ‘membabi-buta’ terhadap Anwar Ibrahim.

  “PH tidak menghormati Tun Dr Mahathir Mohamad, mereka hanya pandang beliau sebelah mata saja.

  “Kalau pemimpin-pemimpin PH terlalu menyanjungi ‘manusia berpenyakit’ seperti Anwar Ibrahim maka Tun Dr Mahathir Mohamad tidak harus babitkan diri lagi dengan PH.

  “Biar Anwar Ibrahim memimpin PH dan kita sama-sama lihat sejauh mana mereka boleh pergi.

  “Parti PKR pun hancur-lebur kini; macamana Anwar Ibrahim nak pimpin PH, partinya sendiri pun tak mampu nak pimpin.

  “Saya amat yakin pintu rundingan dengan PN masih terbuka luas. Pemimpin-pemimpin PN lebih menghormati dan memerlukan pengalaman kepimpinan dari Tun Dr Mahathir Mohamad.

  “Sekurang-kurangnya sehingga kini, pemimpin-pemimpin PN masih merayu agar Tun Dr Mahathir Mohamad terus berjuang bersama mereka,” katanya.

  Khairuddin menambah, pemimpin Pakatan Harapan mudah lupa bahawa menang PRU14 adalah atas faktor Mahathir, bukan Anwar Ibrahim.

  “Sejak pilihanraya tahun 1999; Anwar Ibrahim memimpin pembangkang tetapi gagal untuk tumbangkan BN. Hanya setelah gabungan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad barulah pembangkang berjaya tumbangkan BN.

  “Kenapa pemimpin-pemimpin PH tidak meminta pandangan Tun Dr Mahathir Mohamad selaku tokoh pemimpin yang pernah memimpin mereka untuk memenangi PRU14 terlebih dahulu dalam soal untuk mencalonkan ketua pembangkang?

  “Kadang-kala sekali imbas; pemimpin-pemimpin PH terlalu taksub dengan Anwar Ibrahim yang ‘berpenyakit’ itu.

  “Mereka tidak berani menyanggah serta memberi pandangan ‘kritikal’ yang membina bila berhadapan dengan Anwar Ibrahim.

  “Lanskap kepimpinan negara berubah adalah kerana majoriti ahli-ahli parlimen tidak mahu Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri.”

  Khairuddin turut berkata penglibatan UMNO dalam kerajaan adalah sepertimana yang dikehendaki Mahathir sebelum tumbangnya kerajaan pimpinan Pakatan Harapan.

  “Yang penting Tun Dr Mahathir Mohamad harus ke meja bulat dengan pemimpin-pemimpin utama PN yang lebih menghargainya dari PH.

  “PH mudah lupa dan buta sejarah. Mereka tidak menghargai jasa Tun Dr Mahathir Mohamad yang pernah memimpin untuk memenangi PRU14 dahulu.

  “Lebih baik Tun Dr Mahathir Mohamad membuka ‘pintu hatinya’ terhadap kalangan yang masih menyanjungi beliau secara ikhlas.

  “Pakatan dalam kerajaan PN dengan UMNO bukan lagi ‘en bloc’, UMNO sendiri mengakui bahawa kerjasama mereka dengan PN berupa sementara dan sesama individu bukan kesepakatan sesama parti.

  “Jangan layan lagi PH yang tak tahu kenang budi serta menghormati Tun Dr Mahathir Mohamad.

  “Kita tak perlu berperang sesama rakan-rakan yang masih sanjung tinggi Tun Dr Mahathir Mohamad walaupun mereka sedang berada dalam kepimpinan negara yang baru.

  “Hakikatnya, pemimpin-pemimpin PN masih merayu serta mengharapkan Tun Dr Mahathir Mohamad buka ‘pintu hati’ untuk berunding seterusnya mencari satu kaedah bagi meneruskan agenda perjuangan bersama mereka kearah membina semula Malaysia baharu.

  “Diri saya amat yakin bahawa ada formula dan ‘jalan tengah’ yang boleh dicapai dengan pemimpin-pemimpin PH bagi meneruskan agenda memertabatkan bangsa, agama dan negara.

  “Agenda ini lebih baik dari Tun Dr Mahathir Mohamad untuk bersama PH yang mudah lupa itu.”

 8. najib bini rosmah

  500 Negara yang dipimpin oleh Kerajaan Pintu Belakang?

  1986 Uganda
  1990 Chad
  1992 Tajikistan
  1997 Cambodia & Congo
  2006 Fiji
  2013 Egypt
  2014 Thailand
  2015 Yemen
  2017 Zimbabwe
  2020 Malaysia

  Sidang Parlimen 1 hari? Kahkahkah!

 9. Tak boleh tanduk telinga pun d pulas

 10. kerajaan ‘melayu2 islam’ Moo perlu mendapatkan pengesahan parliamen ksahihan kerajaan belakang mati nya…

  …tapi bukan kah itu juga yg perlu di lakukan oleh mahahir ketika gerombolan@ Moo membawa keluar ‘melayu2 islam’ utk mendapatkan pengesahan parlimen daripada terus letak jawatan sebagai perdana menteri?

  aiyaa zunnun,

  ini kali lu tanya itu soalan itu angel2 lali binggung meh…

  1. Yang belakang mati ia lah zunnun pukimak, emak nya dulu melacur di Belakang Mati.

   Angel2 tarak bingung. Lu bingung. Manyiak bingung. Sikit lagi Spital Bahagian punya van will come to fetch you, mooo.

  2. Belakang Mati ialah tempat emak zannun pukimak melacur.

   Zunnun keluar dari puki emak nya di situ, di lorong belakang (back lane).

   Itu pasal pemikiran nya dan apa yang di kata nya menunjukkan latar belakang itu.

   Latar belakang lorong belakang tempat pelacur2.

 11. malaikat2 di langit, binggung, dah habis mereka merungkai rahsia perbendaharaan semesta, tiada istilah ‘melayu2 islam’ yg tertera…

  hanya yg belum mereka bertanya, kpd iblis sj…
  =================zunnun=============

  Malaikat2 di langit bingung?….
  (hanya pengikut syaitan yg menulis begini)

  1. zunnun is a damn frustrated born loser, thinks he should be equal to the Malays and the Bumiputeras of Sabah and Sarawak.

   He refuses to know the history of this country, that he is a pendatang, pure and simple.

   He already has equality in many respcts, e.g voting rights. But he wants the Special Position of the Malays and the Bumiputeras of Sabah ad Sarawak. Mana boleh.

   He is Ultra Kiasu.

 12. Yg pertikaikan TSMY sbg pm8 hanyalah dua tiga ekor melayu hamba abdi DAP seumur hidup serta tiga empat ekor anjing pemburu DAP shj. Majoriti melayu muslim menyokong penuh TSMY & PN.

  1. BRAVO.

   BETUL.

  2. Melayu bani umno dgn puak lebai ahli tetap syurga je sokong pn…

 13. MAHATHIRVSANWAR

  YANG BENCI ISLAM TENTU BUKAN ISLAM…..YANG BENCI MELAYU TENTU BUKAN MELAYU…… PHDAPIG SYAITAN KUAT FITNAH DAN TOHMAHAN SERTA MENGHASUT……

  Keahlian Mahathir, Mukhriz dalam PPBM mungkin terlucut?………..

  Mahathir menolak parti bekerjasama dengan UMNO dan Perikatan Nasional (PN) serta mahu parti kembali bersama PH.

  Keahlian Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mungkin tergugur susulan tindakan menandatangani perjanjian bersama pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan Parti Warisan Sabah (WARISAN), Isnin lalu.
  Ia berdasarkan Fasal 10.2.3 Perlembagaan BERSATU yang menyatakan keahlian seseorang ahli parti akan tergugur jika ingkar peraturan parti, termasuk menyertai gabungan parti lain.
  Turut berisiko terlucut keahlian BERSATU ialah Timbalan Presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (ARMADA), Syed Saddiq Abd Rahman dan barisan EXCO bersamanya.
  Dr Mahathir dilaporkan menandatangani Kenyataan Bersama PH atas kapasiti sebagai Pengerusi BERSATU bersama Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal; Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bertarikh 4 Mei lalu.

  KUALA LUMPUR: Keahlian Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mungkin tergugur susulan tindakan menandatangani perjanjian bersama pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan Parti Warisan Sabah (WARISAN), Isnin lalu.

  Ia berdasarkan Fasal 10.2.3 Perlembagaan BERSATU yang menyatakan keahlian seseorang ahli parti akan tergugur jika ingkar peraturan parti, termasuk menyertai gabungan parti lain.

  Turut berisiko terlucut keahlian BERSATU ialah Timbalan Presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (ARMADA), Syed Saddiq Abd Rahman dan barisan EXCO bersamanya.

  Mereka menolak parti bekerjasama dengan UMNO dan Perikatan Nasional (PN) serta mahu parti kembali bersama PH.

  Ketua Penerangan BERSATU, Dr Mohd Radzi Md Jidin, menegaskan keanggotaan sebagai ahli BERSATU tergugur jika ingkar peraturan parti.

  Beliau berkata, ingkar peraturan parti itu termasuk menyertai gabungan parti lain kerana bercanggah dengan pendirian parti, sekali gus boleh mengakibatkan keahlian tergugur serta-merta berdasarkan perlembagaan parti.

  “Setiap ahli perlu mematuhi pendirian rasmi parti yang dibuat secara kolektif mengikut kaedah dan saluran selaras perlembagaan parti.

  “Ahli perlu sentiasa mematuhi keputusan parti dan melaksanakan dasar parti,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

  Dr Mahathir dilaporkan menandatangani Kenyataan Bersama PH atas kapasiti sebagai Pengerusi BERSATU bersama Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal; Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bertarikh 4 Mei lalu.

  Kenyataan bersama itu mendesak sidang Dewan Rakyat yang dijadual pada 18 Mei ini, diadakan lebih sehari bagi membolehkan perbahasan secara mendalam isu berkaitan, selain bagi Jemaah Menteri melaksanakan tugas legislatif kementerian masing-masing.

  Mukhriz yang juga Timbalan Presiden BERSATU Menteri Besar Kedah, sebelum ini turut membayangkan BERSATU perlu kembali kepada PH selepas mendakwa melalui ‘keperitan’ bekerjasama dalam Perikatan Nasional (PN).

  Semalam, Angkatan Bersatu Anak Muda (ARMADA) nasional menyokong BERSATU tidak meneruskan kerjasama dengan UMNO dan meninggalkan PN serta kembali kepada PH.

  Ketua Umum PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini dilaporkan berkata, PH sedia menerima semula BERSATU dengan syarat parti itu menjunjung agenda perjuangan gabungan itu.

  Mohd Radzi berkata, BERSATU tidak berhasrat menyertai semula PH dan parti tidak pernah berbincang mengenai langkah itu.

  Katanya, pendirian BERSATU itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) pada 23 Februari lalu iaitu untuk keluar dan tidak mempunyai apa-apa hubungan kerjasama dengan gabungan PH.

  Sambil merujuk kepada kenyataan Anwar dan Mohamad yang memberi gambaran seolah-olah BERSATU berminat menyertai semula PH, beliau berkata, ia tidak pernah dibincangkan.

  Mohd Radzi yang juga Menteri Kanan (Pendidikan) menegaskan, kenyataan Mukhriz meminta ahli BERSATU bekerjasama semula dengan PH adalah pendirian peribadi dan tidak melambangkan pendirian rasmi parti.

  “Sebarang usaha untuk membawa BERSATU bekerjasama dengan PH adalah bercanggah dengan keputusan rasmi parti,” katanya.

 14. Tau takuttttt

  1. Sebab kamu ada Bang Ali di belakang.

 15. (7)

  maka selepas pru 15, PH perlu melihat semula perlembagaan negara, utk menambah baikan istilah ‘melayu’ dan ‘islam’ dgn mengadakan addendum2 tambahan….

  agar negara di berhadapan dgn perbuatan tebuk atap dan belakang mati oleh ‘melayu2 islam’ sedemikian rupa…

  1. 1. Dengan yang demikian, selepas Pru15, tukarkan Perlembagaan negara dengan mengata dengan terang:

   Siapa yang tak suka, tak hurmatkan dan patuhi Perkara 3 Perlembagaan negara berkenaan agama Islam dan Perkara 153 berkenaan Kedudukan Istimewa kaum Melayu dan Bumiputera abah dan Sarawak, berhijrahlah.

 16. Ketakutan menteri-menteri PN yang amat sanga tentang usul undi tidak percaya ialah kerana takut jawatan masing-masing melayang.PN tertubuh kerana kegilaan dan kemarauk kuasa dan jawatan yang dicita-citakan.

 17. (6)

  kini dn krajaan yg mereka bina dgn asas ‘melayu2 islam’ tiada masaalah demi masaalah menimpa, lupa, Guru Utama mereka, PH, sentiasa bersedai mengajar mereka….

  kerana Guru se benar nya, yg sentiasa memberi ketakutan kpd mereka utk memahami kesundalan2 yg mereka2 bawa…

  kesundaln ‘melayu2 islam’ yg ada…

  malaikat2 di langit, binggung, dah habis mereka merungkai rahsia perbendaharaan semesta, tiada istilah ‘melayu2 islam’ yg tertera…

  hanya yg belum mereka bertanya, kpd iblis sj…

  1. 2. Kesundalan2 mereka kaum pendatang yang tiada status di negara ini di masa agama Islam masuk di abad 13 dulu perlu di bendung.

   Satu cara ya ia lah memberi penerangan dengan nyata dan tegas – jangan lah mereka merasa “under siege” di negara ini. Ada pilihan – berhijrah lah ke negara2 yang Perlembagaan nya tidak menyekat mereka.

 18. (5)

  bila di beri ‘islam’ sana kapir sini kapir sogmo….

  utk lestarikan ‘islam’ yg mereka bawa, hingga ‘melayu2’ terpedaya

  1. 3. Amat bodoh dan bangan tak terhingga lah yang mengata Melayu2 terpedaya dengan Islam.

   Kamu semua perlu berterima kasih boleh menoggang nonggek di pangak pokok Kayu Ara dengan joss sticks kamu.

 19. (4)

  di beri parti, syok pula dgn penambahan ‘islam’ kpd nya, utk menyesatkan ‘melayu2’ yg ada…

  1. 4. Melayu tidak di sesat. Puak kamu yang di sesat.

   Mula2 Confucianism, disesatkan dengan Taoism, kemudian disesatkan dengan Buddhism.

   Sekarang pulak tonggang langgang kepala korang disesatkan dengan Evangelical Christianity.

 20. (3)

  di beritahu mengenai scandal klepek-to-cracy, blh membiarkan nya berlarutan, hingga kapal equanimity lalu di selat melaka, si hadi awang dan najib serta gerombolan muaFUCKat sebelum nya, utamakan sajian tuak air kangkang ibu ‘melayu2 islam’ mereka….

  1. 5. Korang mulut celupar, bergaduh dalam parti DAP, Ronnie Liu telah di banished to Raub, Pahang, kalau tak silap.

 21. …bila di lantik oleh singgahsana, melompat2 syok hingga enggan utk mendapatkan pengeshan di dewan parlimen pula…

  (2) hinggakan usul ‘kerajaan’ di utamakan sedang kerajaan yg di lantik perlu mendapatkan pengesahan dari parlimen terlebih dahulu….

  1. Beruk2 DAP belum dilantik, hanya di ura2kan sahaja, dah melompat lompat.

   Begitu lah keadaan si beruk2 DAP

 22. down syndrome yg ketara dgn penjenamaan ‘melayu2 islam’ ala hadi awang, muaFUCKat dan istilah Moo’s ‘melayu’ first,

  (1) bila mengaku ‘melayu’ syok pula utk menambah dgn istilah ‘islam’ kpd ‘melayu’ yg mereka banggakan….

  supaya lebih lestari dan di sanjungi bukan saja di dunia tapi di akhirat juga…

  1. Beruk2 DAP takda down syndrome, tapi sentiasa down.

   Iri hati kaum Melayu ada Kedudukan Istimewa di Perkara 153 Perlembagaan, bersama dengan Bumiputera Sabah dan Sarawak.

   Tapi yang tak mahu terima keadaan itu, ada pilihan – berhijrah. Sebab takda apa boleh di buat dengan Perkara 153.

   1. Pendatang dari indon Yang dapat hak istimewa Tu asasnya pendatang jugak….orang asli Dan orang asal itu barulah pribumi tulin…bongok babi lah kau ni.

 23. Time puak penebuk atap nak buat onar,buat kacau bilau tak nak pikir time virus tgah merebak ke ape?? Xtak nak pikir ekonomi negara tgah dlm proses pemulihan ke???

  Skrg ni ramai pulak geng² penebuk atap bersuara…

  1-ini bukan waktu balas dendam

  2-Ini bukan masa sesuai nak tukar kerajaan

  3-Beri peluang kepada kerjaan baru

  4-Jangan pertikai lantikan ydpa..

  Blaaa blaa bla blaaa mcm² timbul saranan dan alasan

  1. Habis, apa kau boleh buat? Yang depa cakap itu betui.

   Kamu tak dapat kasi hujah2 sebalik nya pun. Dah mati akal. Sebab amat besar kebenaran, kebetulan apa yang kau kata itu.

 24. MAHATHIRVSANWAR

  PARLIAMEN IKUT SIAPA PERINTAH NEGARA
  …..ERA PHD4PIG DULU APA YANG MEREKA BUAT……MENJARAH MENJAHANAM ADA LERR………

  PEMUDA PPBM (ARMADA) PERAK: PENGKHIANAT SEBENAR KEPADA MAHATHIR IALAH PAKATAN HARAPAN……..

  KENYATAAN MEDIA
  Berikut merupakan kenyataan media Bersama Ketua Armada Bersatu Perak dan Ketua-Ketua Armada Bersatu Bahagian Perak:

  Armada Bersatu Perak menyokong penuh kepimpinan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden BERSATU sebagai Perdana Menteri yang memimpin Kerajaan Perikatan Nasional. Armada Bersatu Perak juga menyokong atas segala usaha YAB Tan Sri Presiden Bersatu dalam memperkukuhkan Kerajaan Perikatan Nasional.

  Armada Bersatu Perak juga mahu menyatakan bahawa pengkhianat kepada Pengerusi Bersatu Yang Amat Berbahagia Tun Dr Mahathir Mohamad adalah Pakatan Harapan yang didokongi oleh PKR, DAP dan Amanah bila mana ketika Parti Pribumi Bersatu Malaysia bersama dalam gabungan Pakatan Harapan, kebanyakan pemimpin ketiga-tiga parti ini terutamanya DAP dan PKR tidak berhenti-henti mendesak Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan Perdana Menteri yang disandangnya ketika itu.

  Pakatan Harapan juga diperingkat awalnya mencalonkan Anwar bin Ibrahim selaku calon Perdana Menteri namun membuat ‘U Turn’ menyokong kembali Tun Dr Mahathir Mohamad setelah melihat sokongan terhadap Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri tidak mencukupi dan amat lemah.

  Antara bukti jelas pengkhianatan parti komponen Pakatan Harapan terhadap Bersatu ialah rakaman video seorang ADUN DAP Perak yang membuat rancangan jahat untuk menjatuhkan Dato’ Seri Ahmad Faizal Dato’ Azumu selaku Menteri Besar Perak yang juga Pengerusi Pakatan Harapan Perak semasa Kerajaan Pakatan Harapan Perak memerintah.

  Jesteru itu, Armada Bersatu Perak menolak sebarang usaha pihak tertentu untuk mengadakan kerjasama semula bersama Pakatan Harapan. Armada Bersatu Perak berikrar akan terus bekerja kuat untuk BERSATU dan Kerajaan Perikatan Nasional.

  Mohd Hafez Mubin b. Mohd Salleh
  Ketua Armada Bersatu
  Perak Darul Ridzuan

  1.Muhammad Farhan Bin Abdul Rahim
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Gopeng

  2.Mohd Junaidi Bin Abdul Rahman
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Larut

  3.Muhammad Amir Asyraf Bin Mohd Arif
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Kampar

  4.Azirul Syafiq Bin Sazali
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Tanjung Malim

  5.Muhammad Aiman Afiq Bin Abdul Majid
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Pasir Salak

  6.Mohd Khairul Zanuar Bin Mohd Khairi
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Lumut

  7.Muhammad Hafiz Bin Abdullah Ishak
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Kuala Kangsar

  8.Muhammad Faizul Bin Mohamed Ismail
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Teluk Intan

  9.Mohamad Azli Bin Alis
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Bukit Gantang

  10.Syed Lukman Hakim Bin Syed Mohd Zin
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Padang Rengas

  11.Wan Ahmad Ashraff Bin Wan Aminuddin
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Ipoh Barat

  12.Mohamad Aiminuddin Bin Mohamad Noor
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Taiping

  13.Redzuan Bin Mustakin
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Tapah

  14.Mohamad Syafiq Bin Mohamad Razkhi
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Batu Gajah

  15.Ahmad Sobree Bin Abas
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Tambun

  16.Abdul Halim Bin Haji Md Nayan
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Parit Buntar

  17.Wan Meor Safwal Naqiuddin Bin Shamsudin
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Parit

  18.Muhammad Hazim Ikram Bin Mohd Sazali
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Ipoh Timur

  19.Muhamad Hisham Bin Mansor
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Bagan Serai

  20.Mohd Faizal Bin Abdullah Zawawi
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Bagan Datuk

  21.Khairul Azhar Bin Hj. Baharudin
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Lenggong

  22.Shahrul Arif Bin Jamaluddin
  Ketua Armada Bersatu Bahagian Beruas

  23.Muhamad Zulfitri Bin Nor Sazali
  Naib Ketua Armada Bersatu Bahagian Gerik

  *Bersatu Bahagian Sungai Siput tiada Armada Bersatu.

  1. Era bosskurrrrr dulu pun xkurang hebat…abis duit negara buat blanja anak bini dia Buat filem separuh lucah.Beli harta karun bertimbun utk bini..jenuh org nak ikhtiar amik balik duit²tu

   Itu kau x mau cerita ke??

   1. Iblis suka syetan..

  2. Madey dikhianat????….geli bulu ari2 dgrkannya

   1. Jangan dengar kata2 propaganda, tipu helah, hasutan dan fitnah DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR itu.

 25. MAHATHIRVSANWAR

  TAK PAYAH NAK CITER PASAL HABUAN…. PHDAPIG PUN DAPAT HABUAN……SPEAKER PUN ORANG KORANG……KASUT HITAM DAPAT HABUAN……

  Lim Kit Siang, stop lying and fulfil your promise to retire……..

  “Not only did Pakatan Harapan fail to vote Anwar in for the post of Prime Minister when given the chance by the Yang di-Pertuan Agong – and it was a vote, say what you may – Anwar’s failure was proof that the majority in parliament just didn’t believe in his leadership”
  Raggie Jessy Rithaudeen
  On the 27thof March 2017, DAP supremo Lim Kit Siang vowed to “soldier on” during the 14th general election despite the “relentless attacks against his character.”

  “The high-powered well-orchestrated campaign by Umno and BN leaders to demonise and destroy me will have the effect of hardening my resolve not to succumb to such ‘dirty politics’ of hate, fear and intimidation.

  “If I finally decide to soldier on during the next election, I have to thank the BN’s ‘dirty tricks department’ for their high-powered and well-orchestrated campaign of lies and falsehoods to try to destroy and break my spirit,” he said.

  However, on the 7th of July the same year, the senior Lim assured us that if the DAP is proven to be a Christian political entity, he would quit from the party without hesitation.

  “I reject any political party that is entirely based on Christianity or has a “Christian agenda,” he said.

  Two years later, on the 10th of May 2019, Kit Siang told Datuk Seri Mohamad Hasan that he was willing to bet his political career on Tun Dr Mahathir Mohamad’s pledge that Datuk Seri Anwar Ibrahim will be the next prime minister.

  This was a lie, as Mahathir had never made a pledge to this effect. Still, in a statement, the senior Lim promised to retire from politics and not contest in the 15th general election if Mohamad won the bet.

  “At the PBS Sandakan by-election ceramah last night, the Umno acting president, Datuk Seri Mohamad Hasan said Tun Dr Mahathir Mohamad will not keep his promise of passing on the prime minister’s post to Datuk Seri Anwar Ibrahim and that he will sooner dissolve Parliament and call for fresh elections instead.

  “I have more confidence in (Dr) Mahathir and I am prepared to have a wager with Mohamad that (Dr)Mahathir will honour the Pakatan Harapan commitment to pass the prime minister’s post to Anwar.

  “If Mahathir does not pass the Prime Minister’s post to Anwar and instead dissolve Parliament to call for early 15th General Elections, I will retire from politics and will not contest in the 15th General Election,” he said.

  And what happened?

  On the 6thof November 2019, I lodged a police report against his son, Lim Guan Eng, at the Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) in Subang Jaya and submitted evidence of the latter’s pro-evangelist, anti-Islam and anti-Malay bent.

  This was in response to a speech Guan Eng delivered to a DAP assemble in Muar, Johor, during the Tanjung Piai by-election campaign.

  Accordingly, Guan Engtold the crowd – in his capacity as DAP secretary-general – that a vote for the MCA was akin to a vote for UMNO’s and PAS’ “extremist religious philosophies” which prohibited Christians from congregating for prayers.

  This itself should be reason enough for Kit Siang to quit the DAP as every indicator suggests that his son was promoting Christian evangelism as DAP leader and pitting the predominantly Chinese crowd against the Malay-Muslims.

  That’s not all.

  On the 29th of February 2020, Mahathir shocked not just the nation, but the whole world when he resigned as Prime Minister and collapsed the federal cabinet.

  This effectively meant the former premier had fulfilled his pledge to step down before the 14th Malaysian parliament could go full circle.

  Note, Mahathir had never promised to “pass the baton” to Anwar as Kit Siang claimed, but merely to step down and pave the way for Anwar to become Prime Minister.

  Besides, it isn’t constitutionally possible for Mahathir to decide who gets to become Prime Minister as the onus is on Members of Parliament, not an exiting premier, to provide majority support for a candidate.

  But not only did Pakatan Harapan fail to vote Anwar in for the post of Prime Minister when given the chance by the Yang di-Pertuan Agong – and it was a vote, say what you may – Anwar’s failure was proof that the majority in parliament just didn’t believe in his leadership.

  It follows, not only did Mahathir fulfil his promise to resign, he succeeded in proving that no matter who promised what, Anwar just wasn’t cut out for the top job and may never get to become Prime Minister.

  Still, given that Mahathir did not “pass the Prime Minister’s post to Anwar” – even if it is an impossibility – Kit Siang should keep his end of the bargain, stop the incessant lies and retire from the DAP and politics for good.

 26. Persidangan sehari, apakah yang boleh dilakukan dalam sehari, macam parlimen tak penting,institusi parlimen harus diangkat dan dihormati sebagai status penting negara demokrasi

 27. Habuan sana sini.

  Dengan habuan yang di tabur tidak ada apa yang perlu di takuti oleh Muhyiddin.

  Jika Muhyiddin dapat kepercayaan dan kemudian Muhyiddin gagal sebagai PM, kesilapan itu terletak pada mereka yang mengundi Muhyiddin.

  Kali ini setiap Ahli Parliament mempunyai masa yang cukup dan mereka memilih dalam keadaan yang tenang.

  Mungkin mereka yang menyokong Muhyiddin sebelum ini telah melihat kesan dan ketidak mampuan Muhyiddin sebagai PM.

  Jika Muhyiddin terus kekal sebagai PM masalah politik tetap akan terus begini. Tapi kali ini masalah itu akan di tanggung sehingga PRU akan datang.

  1. Kamu mimpi saja lah.

   It’s cheap, dreaming does not cost anything.

 28. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Resah di hati ini, tak tahu mcm mana nak cerita
  Kes covid19 di US kini dh menghampiri 1.3 juta
  Dh tentu masalah besar, dihadapai si dara jelita
  Tapi tak tau, mengapa kini..dh sepi tanpa berita
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. MENGAPA SEPI TANPA BERITA – THE STEPS
   https://youtu.be/b-dXkEwQoZ8

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Sejak kepergian mu 
   Fikiran ku sering terganggu 
   Perasaan makin rindu pada mu 
   Saban malam ku terkenang 
   Saban hari terbayang 
   Setiap saat ku menunggu 

   Hati ku tertanya-tanya 
   Apa khabar kau di sana 
   Mengapa sepi tanpa berita 
   Kirimkan lah berita mu 
   Walau sebaris ayat 
   Buat penawar rindu ku

   Chorus:

   Masihkah kau ingat
   Diri ku di sini 
   Seorang insan yang pernah kau sayangi 
   Bagi diri ku tak mungkin melupakan mu 
   Kerana ku masih menyintai mu 

   Masihkah kau ingat 
   Suatu masa dahulu 
   Betapa indahnya percintaan kita 
   Lupakah engkau pada peristiwa itu 
   Kini kau berubah hati
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
    Keadaan covid di US sntiasa saja dlm perhatian
    Sehingga kini..dh mnghampiri 80 ribu kematian
    Tapi..dari si dia yg jauh, blum dpt apa kepastian
    Mmg tersiksa..untuk terus hidup dlm penantian
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. PENANTIAN – BLACKROSE
     Karaoke: https://youtu.be/SB1XZmAcM7M

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Di kamar ‘ku menyepi
     Hanya lilin menerangi
     Beginikah siksanya
     Hidup dalam penantian?

     Di tabir tirai malam
     Ada insan kesepian keseorangan

     Dan setiap detik yang ku lalui
     Seluruh alam ku membisu
     Tetap setia menanti mu
     Bayangan mu entah di mana

     Mengapa harus kita ditemukan
     Di saat jiwa ku keresahan?
     Apakah aku satu persinggahan
     Pengobat rindu ho-oh
     Kau dahagakan
     ‘Ku kehausan
     Setitik rasa
     Pada bayangan yang tak pasti
     O-o-ho-o-o-o

     Kau nyalakan perasaan
     Mengukir kemesraan
     Mungkinkah ada sinar
     Bersama impian ku?

     Dan telah ku duga
     Suasana keindahan seketika
     Aku tetap menanti mu

     1. Dan setiap detik yang ku lalui
      Seluruh alam ku membisu
      Tetap setia menanti mu
      Bayangan mu entah di mana

      Mengapa harus kita ditemukan
      Di saat jiwa ku keresahan?
      Apakah aku satu persinggahan?
      Bayangan mu entah di mana

      Mengapa harus kita ditemukan
      Di saat jiwa ku keresahan?
      Apakah aku satu persinggahan
      Pengobat rindu ho-oh
      Kau dahagakan
      ‘Ku kehausan
      Setitik rasa
      O-o-ho
      Aku tenggelam
      Kehampaan
      Keseorangan

      Dan setiap detik yang ku lalui
      Seluruh alam ku membisu
      Tetap setia menanti mu
      Bayangan mu entah di mana

      Mengapa harus kita ditemukan
      Di saat jiwa ku keresahan?
      Apakah aku suatu persinggahan
      Mengobat rindu ho-oh
      Mana sinaran?
      Terangilah hidup ku
      Tak sanggup lagi
      Aku..
      Sepi…
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
       Hidup ini terpaksa ku lalui, dgn mata kebasahan
       Tiap detik..hati ini sentiasa saja diulit keresahan
       Terasa bagaikan menguntum bunga perpisahan
       Apakah diri ini sbnarnya hnya satu prsinggahan?
       😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. HANYA SATU PERSINGGAHAN – EKAMATRA
        Karaoke: https://youtu.be/4JE8U4B9lJY

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Di sini kasih pernah berbunga
        Tiada harum tiada warna
        Di sini cinta pernah membara
        Tanpa bahang dan tanpa apinya
        Begini yang ku rasa
        Hidup kita berdua

        Di sini langit mendung selalu
        Tiada cahaya menyinari ku
        Di sini aku tiada berdaya
        Mengikut kata tanpa bicara
        Kerana engkau tahu
        Aku tidak sepadan dengan mu

        Hubungan kita suatu persinggahan
        Bukan pengabadian yang rela
        Pemergian ku oh kerana terpaksa
        Demi hidup yang lebih sempurna

        1. Chorus:

         Anggaplah kehadiran ku
         Hanya satu persinggahan
         Aku tidak menjanjikan
         Mahligai impian
         Sebagaimana kau harapkan

         Biarlah jauh dari pandangan
         Daripada dekat penuh seksa
         Biar berduka biar melara
         Dari sengketa sepanjang masa
         Janganlah engkau harap
         Ku menghambakan diri

         Nanti kau tahu ertinya sepi
         Bagaikan pisau menghiris hati
         Nanti kau tahu ertinya rindu
         Bagai tertusuk duri sembilu
         Batin akan tersiksa
         Jasad pasti merana
         Olehnya…

         Hubungan kita suatu persinggahan
         Bukan pengabadian yang rela
         Pemergian ku, oh kerana terpaksa
         Demi hidup yang lebih sempurna…
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 29. Bapa mertua ongkau,
  Mana menantu aku(KEJORA) si penakot tiu
  JANGAN-JANGAN DAH GI GOLOK!
  apa lagi dot,dot,dot

  Tak berminat aku pasal politik,di waktu covid
  tongah mengila gini,coma aku nak lihat geng-geng
  mat karung guni nan dulu gila-gila nak petahan Tun!
  apa yang mereka akan buat dalam dewan pada 18 Mei nanti!

  PUTAR JANGAN TAK PUTAR!
  LIDAH TU,KASI LOMBOT SIKIT,SENANG PUTAR
  TUHAN TONGAH MEMERHATI KAMU!!!!

  KAH KAH KAH

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Apa hal Suman maknyah ni..merapu tak sudah2
   Di bulan yg mulia ini, Kejora sibuk dngan ibadah
   Baca alQuran, bersolat & berdoa tangan ditadah
   Semoga, si dia yg jauh di mata..Allah permudah
   👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kejora pun sama jugak dah kurang minat politik
    Skrg ni sibuk pengajaran online subj matematik
    Tambah lagi risau memikirkan cinta yg berputik
    Hujan yg dulu lebat sperti kini dh bertukar rintik
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 30. Apa yang mahu di takutkan…masa menghadap YDPA anda dengan yakin mengatakan cukup sokongan untuk menjadi PM…Inilah masa dan waktu untuk membuktikan apa yang telah di lakukan ketika itu…

 31. Rakyat menghargai jasa baik TSMY. Namun PM kena buktikan kedudukan beliau bahawa amat layak dan tiada halangan walau diancam undi tidak percaya. Keberanian TSMY di Parlimen nanti memberikan keyakinan kepada rakyat berdasarkan etika kepimpinan kerajaan baru PN.

 32. Cukup-cukuplah….
  Kita dah muak tengok pasal ni.
  Sebelum ni sibuk nk buat sidang parlimen untuk bincang masalah rakyat akibat covid-19…
  La dah terbalik…
  Dah tak ada pasal isu rakyat….
  Asyik pasal undi tak percaya yg dicanangkan….
  Ni yg rakyat pon dah tak percaya kat geng PH…CAKAP LAIN..YG DILAKSANAKAN LAIN.
  Adoi…menyesal sokong PH dulu.

  1. Nasib lah, kalau Najib Kleptocrat Al Jibo, cakap lain, songlap berbillion dari 1MDB.

 33. MAHATHIRVSANWAR

  TERNYATA BAPAK ILLUMINITY SUDAH NYANYUK DAN TIDAK KERUAN….. POINT HANYA UNTUK ANGKAT ANAKNYA JADI PM……

  Mahathir’s 18 May Bluff À La Anwar’s “16 September”………

  By why is Mahathir doing this if he cannot really win the vote? He really has no choice. His son, Mukhriz, is facing the prospect of being ousted as the Kedah Menteri Besar for the second time in his life. There have been cases in Malaysian history where Menteri Besar have been ousted from office, but never, so far, where the same Menteri Besar was ousted twice. So that would be a record of sorts. And Mahathir is creating waves with the hope that he takes the heat off Mukhriz.

  “Whom the gods would destroy they first make mad” — The Masque of Pandora (1875), by Henry Wadsworth Longfellow.

  While most people are concerned about the possible three million Malaysians who may suffer bankruptcy due to the Covid-19 coronavirus pandemic — and the social/security problem posed by the 5-6 million unemployed foreign workers (half who are said to be illegal immigrants) — Pakatan Harapan is attempting to topple the Perikatan Nasional government on 18th May 2020.

  And they are going to do this by passing a vote of no confidence (usul undi tidak percaya) against Prime Minister Muhyiddin Yassin in parliament on 18th May 2020.

  READ HERE: 144 daripada 191 ARMADA BERSATU Bahagian sokong Perikatan Nasional
  But did Anwar Ibrahim not guarantee Muhyiddin that there is going to be NO vote of no confidence against him on 18th May? So what game is Pakatan Harapan playing here?

  Actually, it is NOT Pakatan Harapan that is behind this. It is Tun Dr Mahathir Mohamad. The Pakatan Harapan council was not aware of this and Anwar Ibrahim, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang, Mat Sabu, and many more, were all caught with their pants down. None of them saw this coming. In short, this is a unilateral action by Mahathir without any consultation with or agreement of Pakatan Harapan.

  Parliament Speaker Mohamad Ariff bin Md Yusof is an Anwarist
  But Mahathir and his party, Parti Pribumi Bersatu (PPBM), are no longer in Pakatan Harapan. Mahathir is an independent member of parliament while PPBM is an independent opposition party and not a member of either Pakatan Harapan or Perikatan Nasional. So why does he need to discuss this with Pakatan Harapan or any of its leaders?

  Mahathir needs to discuss this first because on his own he does not have the numbers. Without Pakatan Harapan, Mahathir would not be able to get even 30 votes.

  This, of course, is confusing because PPBM is a member of Perikatan Nasional. So how can the party be an independent opposition party while at the same time be a member of the ruling coalition? Anyway, that is another matter altogether because the way things are going PPBM may not be part of the ruling coalition for long.

  Mahathir’s 4th May 2020 letter to the Parliament Speaker talks about a vote of no confidence against PM Muhyiddin

  Is the Parliament Speaker rejecting Mahathir’s (4th May) or Shafie’s (1st May) usul undi tidak percaya?
  So as not to reveal that there is a serious split in Pakatan Harapan, Anwar Ibrahim, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang, Mat Sabu, etc., decided to keep quiet and not say anything about the usul undi tidak percaya against the PM. Instead, they will work through the backdoor (yes, backdoor again) to nip this whole thing in the bud. They will shoot the whole thing down even before it can take off by getting the Speaker to reject the usul.

  Pakatan Harapan cannot afford for the usul to be tabled in parliament. If it passes then Mahathir comes back as PM9. If it fails, Muhyiddin stays as PM8. Either way that would mean Anwar is finished. So, this usul must never see the light of day and only the Speaker, who is an Anwarist, can do that.

  But Perikatan Nasional has 114 seats in parliament while Pakatan Harapan and “others” have only 108. So why would Mahathir attempt a vote of no confidence against Muhyiddin when he does not have the numbers?

  Perikatan Nasional has 114 seats versus only 108 for Pakatan Harapan and “others”
  Mahathir hopes this usul undi tidak percaya might give an impression he has the numbers. People might think he has 114 instead of 108 seats and they might be convinced enough to switch sides. All Mahathir needs is four MPs to jump and he would have 112 against Muhyiddin’s 110.

  This is basically what Anwar did in 2008 with his “16 September” stunt. It was actually all a ruse and he did not really have 30 Barisan Nasional MPs who were ready to jump, as he claimed. It was like a game of poker where you convince the opponent you have a winning hand by bravely upping the stakes and hoping that the opponent will back down and allow you a walk over.

 34. Kalau dah memang tabiat semulajadi saka tua ni suka menjatuhkan PM, bila dia sendiri jd PM, kerajaan dia sendiri pun dia sanggup jatuhkan. Kini, saka tua ni nak jatuhkan TSMY pulak.

  Kihkihkih

  1. Dia nak test market, Mat. Pernah dengor ker istilah itu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.