PH KINI SUDAH BERGABUNG DENGAN BERSATU, WARISAN TUNTUT SIDANG PARLIMEN PENUH

4 Mei 2020

Ahli-Ahli Parlimen pembangkang dari Pakatan Harapan, Bersatu dan Warisan mengambil maklum keputusan kerajaan melonggarkan Perintah Kawalan Pergerakan dengan melaksana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) mulai 4 Mei 2020.

Keputusan ini bermakna pada perkiraan kerajaan wabak Covid-19 semakin terkawal dan beberapa aktiviti boleh dijalankan dengan syarat ia menepati Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan.

Bagi maksud perjalanan sidang Parlimen, SOP ini antara lain termasuk penjarakan sosial, memakai pelitup muka, serta melakukan saringan Covid-19 bagi Ahli-Ahli Parlimen.

Memandangkan Parlimen telah memutuskan SOP bagi membolehkan persidangan pada 18 Mei diadakan, dan memandangkan banyak aktiviti sudah mula dibenarkan bersyarat, maka sebenarnya tiada alasan atau halangan bagi Parlimen untuk bersidang penuh lebih dari sehari yang telah diumumkan.

Persidangan yang lebih panjang akan membolehkan perbahasan isu yang lebih mendalam, serta membolehkan Ahli-Ahli Jemaah Menteri melaksana agenda legislatif Kementerian masing-masing.

Oleh yang demikian, kami menggesa kerajaan untuk segera melaksana sidang Parlimen penuh dengan menambah jumlah hari persidangan ke sekurang-kurangnya dua minggu.

YB Tun Dr Mahathir Mohamad

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU)

YB Dato’ Seri Shafie Apdal

Parti Warisan Sabah (WARISAN)

YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)

YB Hj Mohamad Sabu

Parti Amanah Negara (AMANAH)

YB Lim Guan Eng

Parti Tindakan Demokratik (DAP).

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 4 May 2020 — 5:20 pm
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Mami
Mami
9 May 2020 1:49 am

Yang ni tak faham keadaan mau hantar pergi Amerika baru tau Covid-19 tengah hebat bg rasa sikit.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 May 2020 3:05 am

PENYAMUN TARBUS PARTI JAMBAN PHD4PIG LAGI TIDAK STABIL DARI PN…..BERGOLAK DAN BERGADUH SAMA SENDIRI……ITU SEBAB TAK BOLEH BERTAHAN LAMA…… Dua Adun PKR Antara 348 Ahli Yang Dipecat …….. (Malaysiakini) – Dua wakil rakyat PKR adalah antara 348 ahli yang dipecat oleh majlis pimpinan pusat (MPP) parti itu berikutan syor daripada lembaga disiplin. “Seramai 348 anggota dipecat. “Ini termasuk beberapa pimpinan seperti Muhammad Jailani Khamis, See Chee How, Vernon Albert Kedit, Mohd Nazree Mohd Yunus dan Syarul Ema Rena Abu Samah,” kata Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil dalam satu kenyataan di Facebook. Muhammad Jailani adalah Adun Rembia manakala See pula adalah… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
7 May 2020 11:03 pm

Woi bangang title Penyamun Tarbus utk ialah asalnya milik UMNO lah bodoh! Sbb bukan saja satu malaysia malah satu dunia tau yg menyamun di malaysia secara skala besar besar ialah pemimpin umno bekas PM Najib, Kes 1MDB jadi bukti.
Yg kau labelkan PH DAP penyamun tarbus, wang apa yg disamun PH, DAP ni. Cuba kau bagi tau sat mai dgn bukti sekali. Komen bodoh pemakan dedak-dulu, kini dan selamanya mcai umnongok dan walaunta PASpissedpussy

zunnun
zunnun
5 May 2020 2:27 am

endigma melayu2 – anatara kepercayaan dan keyakinan mereka… there is saying 0f a stoic, “we can forgive a child being afraid of the dark, but it’s a tragedy when men are afraid of the light” (1) percayaan itu keperluan manusia, tanpa nya, manusia kegelapan, kecurigaan dan kesusahan membina harapan kehidupan mereka… (2) tiada salah utk membina kepercayaan, yg salah nya, ngape tidak berani utk mencari perubahan bersama nya. (3) tragedi tamaddun manusia, bila di perintah dgn kualiti kepercayaan rendah kpd rakyat yg tingi keyakinan mereka. (4) kepercayaan itu manusia, keyakinan itu tuhan yg maha esa. hanya tuhan sj yg kenal… Read more »

Sheraton
Sheraton
5 May 2020 12:50 am

Nak tengok muka pengkhianat semasa sidang Parliament nanti.

Bagi lah chance kat PAS merasa pulak duduk sebagai Kerajaan.

Kalau penuntut U di benarkan balik ke rumah masing-masing atas sebab tidak ada pelajar yang di jangkiti Covid begitu lah jugak kebenaran sepatutnya di beri pada ahli Parliament atas sebab yang sama.

Apa kah Parliament lebih bahaya dari pasar?

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 11:42 pm

Suman mertuamu,

OHHH!!!!KEJORA NAK JADI MENANTU ABAH YERR!!

meh!!! cium bontot abah dulu!!

meh la!!!! hihihihihih

cium lagi!!lagi!!

BEDEBAB!! WEAHHHH!

ini penendang sulung aku…

Anonymous
Anonymous
5 May 2020 5:24 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Ewaah, Suman maknyah, nyamar lagi jadi Anon
Nk angkat kaki pun tk larat, ini bapok mak Enon
Ada hati..mknyah ini nak tendang Kejora konon
Lbh baik ler Wak pergi tadah jubor dkat Bg Non
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
5 May 2020 5:49 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 ler menyamar, Suman kedi dajal keparat
Anak dara kau tu..sikit pun aku tak ingin ngurat
Sedarlah Wak, yg kau tu kini dah tak ada kudrat
Nk tendang apanya, angkat kaki pun dh tk larat
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
5 May 2020 5:57 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Ewaah Suman konon tunjuk marah mmeradang
Tpi, di Dtrn Mrdeka, takut Kejora ajak ke padang
Kemain lgi dia, konon Kejora ni dia nak tendang
Tendang apa, kat spital asyik jer jadi gelandang
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
5 May 2020 6:02 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Ketakutan pda diri Suman ni, Kejora dapat hidu
Maknyah ini udah malu nak guna nama sendiri
Sikit pun Kejora tidak heran le ini Suman Hindu
Setakat dia, Kejora tibai hanya guna tangan kiri
🖕🖕👍🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
5 May 2020 6:14 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 le mnyamar, Suman maknyah kera duku
Tektik lama yg kau ulang ini Wak, udah tak laku
Kat blog KD sana, ngko sangkal & tak mengaku
Lps tu ko tuduh reverse saikologi pulak kat aku
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 10:12 pm

Kerajaan 22 bulan PH telah diiktiraf oleh PBB sebagai kerajaan pertama di dunia yg tumbang digulingkan oleh perdana menteri mereka sendiri.
Setiausaha agung PBB sedang berkira-kira untuk mencalonkan pm7 Malaysia sbg penerima anugerah Nobel Keamanan kerana menggulingkan kerajaan PH tanpa sebarang pertumpahan darah.

Kihkihkih

ken
ken
4 May 2020 9:40 pm

Maka kembalilah Pakatan Harapan bersama Bersatu, PKR,Amanah dan DAP. Syabas.

Selumbar
Selumbar
4 May 2020 9:12 pm

Dalam pemerintahan kerajaan tebuk atap….sudah lebih dari sebulan tidak masuk lagi parlimen untuk memperkenalkan diri dalam dewan rakyat. Sehingga kini tiada kerajaan dari luar negara yang memberikan pengiktarafan kepada kerajaan tebuk atap kecuali Singapura dan Indonesia. Itu pun bertanya khabar saja. Brunei yang dekat pun tidak ada ucapan pengiktirafan untuk kerajaan tebuk atap. Betapa hina nya kerajaan yang ada sekarang sama hina nya ahli PPBM, UMNO Baru, PAS, GPS, Azmin semburit yang mengangkat kewibawaan Muhyiddin sebagai perdana menteri ke 8. Termasuklah pencacai pro pengkhianat yang menyalak dalam ruang komen media sosial. Paling kelakar dalam sejarah pentadbiran kerajaan Malaysia… Muhyiddin Yassin… Read more »

Goh
Goh
4 May 2020 8:38 pm

Aku nk ckp sikit ni

elok bagi ler peluang kat geng kerajaan tebuk atap tu merebut² jawatan dulu bagi puas….

biarkan jer biar rakyat tengok dulu perangai geng lompat atap,geng tebuk atap,geng lebai maksum yg konfirm² dh akan masuk syurga tu buat kerja dulu..

Ok ka??

Goh
Goh
4 May 2020 8:40 pm
Reply to  Goh

Owhhh lupa pulak…geng org kaya dari puak bani melayu umno,iaitu [email protected] paling hebat di muka bumi lupa nak masuk senarai tadi

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 8:00 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mana Suman maknyah..lngsung tidak kelihatan
Apa mknyah pondan ini ada masalah kesihatan
Dia dah cabut lari menyondol macm babi hutan
Mmg jelas, yg Suman adalah bapok..bkn jantan
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Dpda Suman maknyah dah tak ada lagi coretan
Di blog KD & Anie pun tak ada itu bapak syaitan
Tak kan dia jadi mualaf kulup pelir kena khatan
Atau dgn virus Corona dia udah kena jangkitan
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 May 2020 7:09 pm

NAK USUL UNDI TAK PERCAYA TAK PERLU LAMA CUKUP SEHARI……… What Reforms Is Anwar Talking About?…….. PHD4PIG TIADA AGENDA MELAINKAN JADI KAN NEGARA DI BAWAH PENGARUH MAFIA GANGSTER PEMBERONTAK….. It is now time for Anwar to explain what his reform agenda is and what he means by reformasi. His government was given 22 months to deliver his promised reforms but it did not. The reformasi slogan appears to be a con job. It is an empty word meant to trick the voters into thinking that Malaysia is going to transform once Pakatan Harapan takes over as the government. There is… Read more »

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 6:58 pm

Elok buat undi tak percaya kpd TSMY, Mudah-mudahan DrM akan jd pm9 semula.
Sorry Anwar, it’s still not your turn. Selagi DrM hidup.

Hantu
Hantu
4 May 2020 6:55 pm

Apa mau takut mooooo….

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 8:03 pm
Reply to  Hantu

Dia boleh hantukan kamu.

Kamu bertempiar lari hingga seluar terborai.

But nothing di celah kelengkang.

Goh
Goh
4 May 2020 8:37 pm
Reply to  Anonymous

Aku nk ckp sikit ni

elok bagi ler peluang kat geng kerajaan tebuk atap tu merebut² jawatan dulu bagi puas….

biarkan jer biar rakyat tengok dulu perangai geng lompat atap,geng tebuk atap,geng lebai maksum yg konfirm² dh akan masuk syurga tu buat kerja dulu..

Ok ka??

zunnun
zunnun
4 May 2020 6:34 pm

its not wat happened to Moo that matter, it’s how he reacted that count…

apa yg dah berlaku, pengajaran, yg membezakan nya dari haiwan, bagaimana Moo mencari penyelesaian agar permasaalahan tidak berpanjangan.

bijak2 memilih, bukan kepentingan tapi keinginan.

perlu bernafsu, jgn pula hilang nilai kemanusian…

bukan di namakan cawan kerana kaca nya tapi isi yg di tanggung nya.

melayu2 islam, yg penting melayu nya atau islam nya?

klu melayu nya, sekadar budaya dan bahasa saja tapi klu islam nya, masih asyik kepercayaan semata2.

pelacur melacur kerana kemiskinan, jgn pula islam, melayu lacurkan sebagai alat membina dunia mereka pula.

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 8:18 pm
Reply to  zunnun

Melayu yang berpendirian DAP selalu nya react dengan terlari lari dengan placard mcm orang gila.

“melayu2 islam, yg penting melayu nya” pakai cawan yang boleh diguna unntuk megetuk kepala kamu tapi tak pecah.

Kalau dah macam DAP, budaya dan bahasa pun takda. Jenis “What talking one, you? Where got?”, etc. Keluaran SJKC.
Melacur untuk kepentingan diri sendiri.

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 6:29 pm

Memang lah lojik bagi Kerajaan melaksanakan sidang Parlimen penuh.

Tapi Kerajaan Muhyiddin mungkin belum sediakan strategy yang padat dan ketat bagi menentukan semua di pihak nya akan bertindak dengan tegas dan berpendirian yang dihendakki dalam Parlimen.

Tun M letak jawatan PM mungkin sebagai strategi mengelakkan Anwar jadi PM dan Muhyiddin memenuhi jawatan itu. Mungkin Muhyiddin tak sangka peluang alih2 timbul dan hingga sekarang dia masih belum mendapat calon2 dengan watak yang dikehendaki nya sebagai MPs.

Anonymous
Anonymous
4 May 2020 6:34 pm
Reply to  Anonymous

No rush.

Goh
Goh
4 May 2020 8:44 pm
Reply to  Anonymous

Ramai lagi yg belum dpat jawatan tu…baik peringkat pusat dan peringkat negeri.strategi tabur jawatan besar belum complete lagi. Tabur la lagi jawatan apa yg sempat selagi ada masa ni

ady
ady
4 May 2020 5:28 pm

kalau bersatu dah gabung…kenapa muhyidin masih perdana menteri PN…

zunnun
zunnun
4 May 2020 6:07 pm
Reply to  ady

aiyaa, lu manyak bisa meh. sampai tak bisa Moo mau menjawap meh.