KERAJAAN DIGESA LONGGARKAN PKP HANYA SELEPAS 12 MEI

RAKYAT Malaysia memerlukan lebih daripada dua hari untuk menyesuaikan diri dengan prosedur baru di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dilonggarkan, kata kumpulan sivil dan profesional kesihatan.

Dalam petisyen ditandatangani oleh 359 doktor, kumpulan dan bekas pesakit Covid-19, mereka berkata Malaysia memerlukan sekurang-kurangnya seminggu untuk mempersiapkan diri dan melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) baharu sebaik sahaja sekatan pergerakan dilonggarkan.

Lebih baik jika kelonggaran itu dilaksanakan pada 13 Mei dan bukannya 4 Mei seperti diumumkan kerajaan Perikatan Nasional semalam.

Tempoh PKP yang berlangsung selama enam minggu berjaya mencegah jangkitan Covid-19 daripada menjadi tidak terkawal di Malaysia.

Namun, ia boleh digagalkan jika rakyat Malaysia tidak diberi cukup waktu untuk mempersiapkan diri dengan norma tingkah laku baharu selepas sekatan PKP dilonggarkan dan sebahagian besar ekonomi dibuka, kata mereka.

“Kita perlu secara beransur-ansur melonggarkan sekatan dan memastikan dapat kembali untuk hidup, bekerja dan membina semula,” kata mereka dalam satu kenyataan yang dikeluarkan bagi pihak mereka oleh badan pemikir Galen Center for Health and Social Policy.

“Namun, kami bimbang pencapaian ini mungkin gagal jika tiada cukup waktu untuk memastikan rakyat cukup bersedia untuk melindungi diri, keluarga, tempat kerja dan masyarakat.

“Terdapat risiko nyata gelombang seterusnya bagi jangkitan Covid-19 akibat ketidakpatuhan dan salah faham mengenai SOP kerana kurangnya waktu persiapan,” tambah mereka lagi.

Sementara itu pertambahan kes-kes Covid-19 di seluruh dunia setakat hari ini seharusnya menyedarkan rakyat Malaysia agar tidak memandang mudah berkenaan wabak tersebut.

🌍 Dunia – 3,398,473 + 94,253.

Mati – 239,448 + 5,618

1🇺🇸 USA – 1,131,030 + 36,007.

Mati 65,753 + 1,897

2🇪🇸 Sepanyol – 242,988 + 3,349. Mati – 24,824 +281

3🇮🇹 Italy – 207,428 + 1,965.

Mati – 28,336 + 269

4🇬🇧 UK – 177,454 + 6,201.

Mati – 27,510 + 739

5🇫🇷 Perancis – 167,346 + 168.

Mati – 24,594 + 218

6🇩🇪 German – 164,077 + 1,068.

Mati – 6,736 + 113

7🇹🇷 Turki – 122,392 + 2,188.

Mati – 3,258 + 84

8🇷🇺 Russia – 114,431 + 7,933.

Mati – 1,169 + 96

9🇮🇷 Iran – 95,646 + 1,006.

Mati – 6,091 + 63

10🇧🇷 Brazil – 92,202 + 5,015.

Mati – 6,412 + 406

10 negara terpilih

1 🇨🇳 China – 82,875 + 1.

Mati – 4,633 + 0

2 🇨🇦 Canada – 55,061 + 1,825.

Mati – 3,391 + 207

3🇮🇳 India – 37,336 + 2,473.

Mati – 1,223 + 69

4🇨🇭 Switzerland – 29,705 + 119.

Mati – 1,754 +17

5🇸🇦 Arab Saudi – 24,097 +1,344.

Mati – 169 + 7

6🇮🇱 Israel – 16,101 + 155.

Mati – 225 + 3

7🇯🇵 Jepun – 14,305 + 217.

Mati – 455 + 25

8🇦🇺 Australia – 6,780 + 14.

Mati – 95 + 2

9🇪🇬 Mesir – 5,895 + 358.

Mati – 406 + 14

10🇦🇷 Argentina – 4,532 +104.

Mati – 225 +7

5 Negara Asia Tenggara

1🇸🇬 Singapura – 17,548 + 447.

Mati – 16 + 1

2🇮🇩 Indonesia – 10,843 + 292.

Mati – 831 + 31

3🇵🇭 Filipina – 8,928 + 156.

Mati – 608 + 29

4🇲🇾 Malaysia – 6,176 +105.

Mati – 103 + 0

5🇹🇭 Thailand – 2,966 + 6.

Mati – 54 + 0

Kesimpulan:

1. Jangkitan di seluruh dunia menghampiri 3.4 juta kes.

2. Kematian dunia melebihi 239,000.

3. Sembuh dunia 1.08 juta @ 32% drp jumlah keseluruhan jangkitan.

3. Selain US, negara mencatat kes positif yang tinggi (1,000 kes ke atas adalah Sepanyol, UK, German, Turki, Russia, Iran, Brazil, Canada, Peru, India, Ecuador, Arab Saudi, Mexico & Pakistan.

4. Rusia, UK & Brazil terus tinggi dengan kes positif harian masing2 7,933, 6,201 & 5,015.

5. Arab Saudi terus tinggi dengan lebih 24,000 kes & mati 169.

6. Kes harian Malaysia 105 kes (94 kes domestik & 11 kes import). Kes harian teringgi sejak 16.4.20.

Jadi, apakah keputusan kerajaan melaksanakan PKPB atau Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat mulai 4 Mei ini suatu tindakan yang berbaloi? (ShahbudinHusin 02/05/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 2 May 2020 — 6:56 pm
Subscribe
Notify of
guest
68 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
3 May 2020 11:42 am

Mengapa zunnun dinobatkan sebagai “zunnun pukimak” sudah diberi tahu. Siapa yang belum baca dan nak tahu, slide down lah, tak sampai seminggu.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 11:21 am

zunnun pukimak tanya, “ini olang2 melayu islam ngape takut2 mau kasi sah meh?”

Jenis pukimak ini memang mau cepat semua nya. Sebab bila cepat, depa untung. Kalau ada tersilap, depa lagi untung. Jenis Ultra Kiasu, hanya pentingkan diri sendiri, tak peduli sangat kpd orang lain. Itu cara nya depa dapat menetap di sini dengan ramai. Pukimak British Colonial buat silap, depa untung.

Dahtu, kerja nya asyik menghasut Melayu dan agama Islam. Pukimak, jenis ambik Confucianism, ketepikan, ambik Taoism, ketepikan, ambik Buddhism, praktik tiga2 agama itu sekali. Dahtu ambik Evangelical Christianity pulak. Damn Ultra Kiasu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 May 2020 11:12 am

PHD4PIG MASA DIA BERKUASA BERDOLAK DALIK BUAT PKP……BILA PN BUAT DIA DESAK LANJUTKAN LAGI…..TAK KE BAHALOL BANGANG DAN BIUL PUAK DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG……. PKPB Tindakan Tepat- Timb Menteri Kesihatan…………. BAGAN SERAI- Keputusan kerajaan memperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPKB) pada 4 Mei adalah satu tindakan tepat dalam menjaga kesihatan, kesejahteraan serta ekonomi rakyat dan negara. Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata keputusan PKPB yang dibuat Perdana Menteri, Tan Seri Muhyiddin Yassin adalah secara kolektif dalam Jemaah Menteri dan atas nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sendiri. “Keputusan memutuskan PKPB ini dibuat Perdana Menteri atas nasihat KKM berdasarkan… Read more »

zunnun
zunnun
3 May 2020 10:29 am

tapi sikalang kelajaan masih mau di sahkan oleh parlimen meh…

semua rakyat tunggu2, hanya baru dapat lantikan meh…

covids’ ketawa2 dengar sulah ada kelajaan

kelajaan tetap sentiasa ada, itu ‘administrative legislative nya masih blum sah meh…

ini olang2 melayu islam ngape takut2 mau kasi sah meh?

kesian meh..

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:38 am
Reply to  zunnun

Depa ada hak, ada kuasa, lu manyiak molo tak tau, moooooo.

Tarak takut, apa mau takut olang maciam zunnun pukimak tak manyiak lorr, boleh tolak tepi saja, masuk longkang pun takpa.

Ikut dia orang punya programme larr. Lu programme mau berak pun tunggu masa sesuai punya. Tapi lu selalu terkincit, cirit birit, lu punya pasat lorr. Pigi jumpa Bang Ali mintak tolong sumbat, maaa.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:24 am

Cadangan yg baik, tapi maaflah boodin dan yg bersekutu dengannya,
“…anda bukan kerajaan.”

Kihkihkih

zunnun
zunnun
3 May 2020 10:12 am

zunnun,

hadi lalang mcm mana mau bawa masuk rohinya2 islam jadi rakyat malaysia meh….

lia kata mau selamat melayu2 islam meh, misti mau selamatkan rohinya2 islam sama meh….

klu itu haiwan pun islam, lia misti mau selamat juga meh….

klu itu haiwan2 free mari kita punya negara, belanak sampai cucu cicit, ngape rohinya2 islam tak boleh meh?

blh kasi paham meh?

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:45 am
Reply to  zunnun

Haiwan tatak Islam tapi kafir mcm lu. Kafir 3-4 kali, Confucius, Tao, Budis, Evangelist.

Lu haiwan anjing, olang putih manyiak tak suka lorr –

Why No Dogs and Chinese allowed in Shanghai

sign at the Public Garden on the Shanghai bund (waterfront), ‘No Dogs or Chinese Allowed’.”

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 11:06 am
Reply to  Anonymous

Big country, big population, also colonized by the British. Treated like dogs – “No Dogs and Chinese Allowed” signboards in their own country.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 11:09 am
Reply to  Anonymous

zunnun pukimak will claim he’s not one of them. His ancestors cabuted from there long ago. Even changed thir skin colour from yellow to …. whatever convenient to them.

zunnun pukimak, if his mother can be sold, he’d sell her.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 May 2020 10:05 am

DATUK DAPIG JUAL MYCARD…..MP DAPIG JADI PEGUAM BELA…..INILAH ANTARA KERJA GOG MAGOG DAPIG……DASAR BUMI HANGUS…… Sindiket MyKad Palsu! Nampak gaya kena rombak dan siasat seluruh #JPN! Tan Sri Muhyiddin sila bertindak!…….. Hancur! Lingkop Malaysia bila dah seteruk begini! Memang kena urut dada tak sudah bilamana saya mendapat kiriman rakaman video ini dari seorang kenalan yang berjaya berkongsi dengan saya dari sebuah WhatsApp Group yang dapat memuat turun rakaman percakapan telefon ini dari sindiket menjual MyKad kepada seorang warganegara Pakistan! Cina sindiket ni siap boleh kata,’Saya sudah Kaw Tim!’ dengan pegawai Jabatan Pendaftaran Negara!!! Saya harap #KDN yang di bawah pentadbiran… Read more »

Sheraton
Sheraton
3 May 2020 9:50 am

Berkorban untuk wabak ramai yang rela dan sanggup.

Berkorban atas kesilapan seseorang macam kerja orang bodoh. Malah mudah putus harapan dan lemah semangat.

Kita yang jadi mangsa Jangan harap dapat perhatian dan layanan seperti sebelum ini. Bukan apa! Mereka dah penat.

Dah nak dekat pulih, dah hampir-hampir suksess.. Dooom…!

Kalau kelompok kecik ok juga….

Simpati lah pada mereka…

zunnun
zunnun
3 May 2020 10:02 am
Reply to  Sheraton

aiyaa, ini olang melayu omNo, ppbm sama pAs sikalang mau tunjuk lia orang betul2 pandai bikin kerja meh… lulu tebuk atap sudah pandai, sikalang mesti tunjuk lia olang2 lagi pandai meh… sikalang tengok, covids’ sulah bikin baik, loa hadi lalang ‘melayu islam’ lia punya tuhan kasi guarantee meh.. tak usah tunjuk surat, lia semua confirm masuk syurga meh. ini covids’ mesti ada tinggal itu ‘effect’ luit meh…. ini ‘effect’ pun dari covids’ sama itu sakit mati meh…. kita sama2 lihat ‘melayu2 islam’ lia olang butut2 pandai atau lia olang betut2 islam lia punya melayu meh kita rakyat hanya ketawa, lia… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:50 am
Reply to  zunnun

Yang ketawa kan lu olang zunnun pukimak lebih lamai lorr.

Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak nearly 70% of population, maaaaa.

Lu zunnun pukimak punya group about 20% saja mooooo.

anonymous
anonymous
3 May 2020 10:08 am
Reply to  Sheraton

Kalau boom semula lps ni, kau juga yg akan suka gembira & bertepuk riang sbb kau ada ruang yg sgt luas utk kondem kerajaan.
Bukan ke itu yg you all pembangkang kat Malaysia ni waiting for?

zunnun
zunnun
3 May 2020 10:19 am
Reply to  anonymous

ketawa covids’ sama lia olang punya ‘kalau boom’ meh

misti bikin lagu nyanyi ‘kalau2 boom’, covids manyak suka meh, goyang sana sini meh

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:52 am
Reply to  zunnun

Lu banyak ketawa sama covids, nanti lu kena, minta tolong sana sini, lorr.

Tentu ada lagu zunnun pukimak kena covids, nangis sana, nangis sini, moooo.

zunnun
zunnun
3 May 2020 9:50 am

zunnun,

itu rais yatim stim-indon-mate kasi warning sama kelajaan, jgn rohinya bawa masuk, sikalang itu 1.6 juta bangla lia orang punya lekod masuk sudah hilang meh, manyak dapat ic meh….

siape ‘melayu’ punya kerja meh?

lagi itu hadi lalang kata, itu rohinya2 ‘islam’ sama lia kata melayu2 ‘islam’ meh…

aiyaa, melayu rais sama melayu hadi lalang lain meh?

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:58 am
Reply to  zunnun

zunnun pukimak punya olang masuk manyiak2 masa British Kolonial bastards. Curi local punya records, bribed the officers concerned, got citizenship, never said thank you.

Only MCA Tan Cheng Lock time said thank you but bastards DAP never. Ungrateful ingrates. But tried to create hoo haaa. Real bastards.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 May 2020 9:43 am

PHD4PIG MEMANG KAKI GADUH….SEMUANYA TAK ADA YANG KENA….. BIARKAN LUNCAI DENGAN LABUNYA….. Dalam keadaan kalah PH masih tak sehaluan banyak hal dan terus bergaduh……… Sayap Wanita dan Pemuda Amanah tampil membela timbalan presiden mereka Salahuddin Ayub yang berkata PH sedia menerima Bersatu Johor kembali. Dalam kenyataan bersama hari ini, jurucakap Wanita dan Pemuda Amanah berkata kenyataan Salahuddin berkenaan perkara itu merupakan “suatu yang kerap dibincang dan ditekankan oleh Majlis Presiden PH sejak awal”. “Bahkan (ia dibincangkan) dalam mesyuarat Majlis Presiden PH bersama Dr Mahathir Mohamad yang telah diadakan pada 29 Februari 2020 yang lalu di Yayasan Al Bukhari, Kuala Lumpur,”… Read more »

zunnun
zunnun
3 May 2020 8:31 am

zunnun, lagi kuat meh itu istifar…

lagi sebut itu ‘allah’ sama meh?

zunnun, itu “allah” selalu lia olang sebut2, tapi mana itu “allah” meh?

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:32 am
Reply to  zunnun

zunun pukimak, lagi kuat luu punya kepala bapak lorr.

Lu pigi tonggang tonggek pegang joss stick dean pangkal pokok Kayu Ara, lu tuhan ada sana ka?

Lanti itu pokok mati, lu tuhan pun mati ka?

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:46 am
Reply to  zunnun

Lu bikin satu tong merah taruk dalam rumah, letak joss sticks, pasang lilin, situ ada lu punya Tuhan ka?

Taruh buah2an dalam rumah lu boleh makan, tapi buah2 di tokong luar rumah ka, depak pokok Kayu Ara ka, malam2 budak2 curi, lu ingat lu punya Tuan siutak makan lorr.

Manyiak molo lorr.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:54 am
Reply to  zunnun

zunnun pukimak, lu punya orang siutak ribu tahun pun tak tahu mana lu punya tuhan, maaa.

Dulu Confucius lu punya tuhan, kamudian, Tao, kamudian Budis. Sikalang siutak Evangelical Christianity.

Mesti mau untung, atak wang punya ka, mana tak untug, tatak wang, buang ka. Aiyyo, aa maciam itu maciam.

zunnun
zunnun
3 May 2020 8:18 am

zunnun, olang2 ‘islam’ bangun pagi makan sahur meh?

aiyaa, ini olang2 lia semua sudah ‘islam’ meh…

lia olang sulah lapat surat confirmed ‘islam’ meh?

lia olang2 muslim atau olang2 islam me

aiyaa, selalu syok sendiri apa hat meh?

zunnun
zunnun
3 May 2020 8:29 am
Reply to  zunnun

zunnun olang2 ‘islam’ bangun sahur lia olang sulah confirm ‘islam’ meh?

Ah So, itu perkataan ‘olang2 islam’ sama dgn ‘melayu2 islam’ tapi ini kali malu mau kata melayu2 nya ma.

cuba lu kasi check lia olang2,

ketiak, celah2 kangkang mereka, bau wangi meh?

lu check, lia olang badan, ala bau kasturi meh?

lagi bila mati, apa jadi bangkai meh?

binatang mati tinggalkan bangkai, ini mcm klu olang2 mati, bau busuk, itu bintang meh…

..bangun sahur, ini olang2 mau jalankan rukun sj….

islam blh di cari dlm itu rukun, hanya sedikit yg memahami meh. nanti bila mati, bau kasturi meh.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:40 am
Reply to  zunnun

Lu mari lah, kita orang boleh kasi lu check kita punya barang di celah kelengkang, kasi lu minum air kincing pun boleh.

Orang Islam mati tanam dalam tanah, tatak bakar mcm lu olang lorr.

Tapi bakar apa macam pun, itu dosa tak boleh hilang, maa. Mesti masuk Neraka juga, moooo.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:35 am
Reply to  zunnun

zunnun pukimak, olang Islam tak payah dapat surat, mooo.

Tapi apahat lu olang angkat sulat melah melah, pigi burn with joss sticks arr?

Lu syiok sendiri dengan joss sticks and kertas merah ka …

Othman Ahmad
Othman Ahmad
3 May 2020 7:48 am

Astaghfirullah….. Gila apakah budak sewel ini, apakah dia gelisah, tidak tentu arah kerana rasa bersalah serta KEMALUAN TAK TERBANDINGKAN setelah ditelanjangkan semua kebathilan & sikao pengecutnya….?? Tengok tuu sendiri tulis sendiri komen… SUMAN mertua mu Alahai kejora punainya kecil Cepat pancutnya lemah x berdaya Lagak mcm rimau tp cuma kancil Pergilah berubat dgn bomoh malaya Kah kaah kah kah kahhak kahhhh 3 May 2020 7:23 am Suman mentekedarah, siang mlm, serupa unta Orang Islam bangun bersahur, ifrit ni membuta Di mulutnya, sentiasa sja keluar kata caci nista Nak bermenantukan Kejora, usahlah dicita-cita Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh 3 May 2020… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:34 am
Reply to  Othman Ahmad

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Dia dah mula kalut Suman Hindu tauke maruku
Udah2 le berlakon, Suman kongkang kera duku
Dah terkantoi ler, bila anak dara tua dia tak laku
Nyamar, tukar nama lain, pura2 pula tk mngaku
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:41 am
Reply to  Anonymous

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Seronok bila tengok, Suman maknyah meroyan
Kejora dh londeh abis mknyah itu pnya pakaian
Membebel Hindu tua tu, serupa nenek kebayan
Tapi apasal lak Hindu sewel ni cakap ‘bo kayan’
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

SUMAN mertua mu
SUMAN mertua mu
3 May 2020 7:23 am

Alahai kejora punainya kecil
Cepat pancutnya lemah x berdaya
Lagak mcm rimau tp cuma kancil
Pergilah berubat dgn bomoh malaya

Kah kaah kah kah kahhak kahhhh
🐅🐅🐅🐅🐅🐅🐅🐅🐅🐅🐅
🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Othman Ahmad
Othman Ahmad
3 May 2020 7:38 am

Astaghfirullah….. Gila apakah budak sewel ini, apakah dia gelisah, tidak tentu arah kerana rasa bersalah serta KEMALUAN TAK TERBANDINGKAN setelah ditelanjangkan semua kebathilan & sikao pengecutnya….?? Tengok tuu sendiri tulis sendiri komen… SUMAN mertua mu Alahai kejora punainya kecil Cepat pancutnya lemah x berdaya Lagak mcm rimau tp cuma kancil Pergilah berubat dgn bomoh malaya Kah kaah kah kah kahhak kahhhh 3 May 2020 7:23 am Suman mentekedarah, siang mlm, serupa unta Orang Islam bangun bersahur, ifrit ni membuta Di mulutnya, sentiasa sja keluar kata caci nista Nak bermenantukan Kejora, usahlah dicita-cita Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh 3 May 2020… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 9:32 am
Reply to  Othman Ahmad

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Dia dah mula kalut Suman Hindu tauke maruku
Udah2 le berlakon, Suman kongkang kera duku
Dah terkantoi ler, bila anak dara tua dia tak laku
Nyamar, tukar nama lain, pura2 pula tk mngaku
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 10:29 pm
Reply to  Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Dia dah mula menyamar, Suman maknyah kedi
Ada hati mahu jadi Kejora punya bapak mertua
Tpi, nk jadi menantu dia, Kejora lngsung tk sudi
Sbab anak dara Wak Suman tu, dah terlajak tua
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 4:38 am

🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫
Suman mentekedarah, siang mlm, serupa unta
Orang Islam bangun bersahur, ifrit ni membuta
Di mulutnya, sentiasa sja keluar kata caci nista
Nak bermenantukan Kejora, usahlah dicita-cita
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
3 May 2020 4:26 am

PHD4PIG APA YANG MEROSAK DAN MENJAHANAM NEGARA ITULAH YANG MEREKA MAHU……DAH 2 BULAN TUTUP KEDAI DIA SURUH TUTUP LAMA LAGI……KALAU MAMPUS PUN NANTIPUN PHD4PIG JUGAK ELOKLAH TU…..HIDUP MENYUSAHKAN RAKYAT……. COVID-19: Gelombang kedua? Pendekatan Malaysia tidak sama dengan Hokkaido……… PUTRAJAYA: Pendekatan yang digunakan oleh kerajaan dalam mendepani jangkitan COVID-19 berbeza dengan pelaksanaan di Hokkaido Jepun, demikian tegas Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) itu berkata, walaupun kerajaan bakal melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada 4 Mei ini, namun pintu negara masih ditutup untuk kemasukan warga asing. Justeru, katanya rakyat tidak perlu bimbang mengenai kemungkinan Malaysia akan mengikut… Read more »

zunnun
zunnun
3 May 2020 4:17 am

aiyaa zunnun,

blum tituk lagi meh.

zunnun,

itu muhyidin meh, aiyaa manyak susah mau sebut meh. gua panggil Moo. senang ingat, gua pandang lembu, gua nampak kita punya pm meh. tapi zunnun, klu , manyak lembu2, nanti manyak pm2 meh…

mungkin ada betut meh, manyak mau lampas pm muhyidin meh.

ada betut kah zunnun.

zunnun,

itu hadi lalang, bila melayu2 islam mau kasi sama lia hadiah ‘bapa covids’ malaysia’ meh? lia pun ‘bapa melayu2 islam’ meh.

misti ada hadiah, kerana loa2 lia kasi covids’ manyak mati meh.

zunnun
zunnun
3 May 2020 4:04 am

hikayat cerita roh yg sentiasa bersedia …. roh itu bukan segala2 nya, tapi roh segala nya juga… wang bukan segala2 nya, tapi wang segalan nya juga… bermula hikayat cerita nya… tiap kali balik dari kerja, setelah menekan kad rakam waktu, si anu tidak lupa utk mengucapkan selamat kpd pengawas2 yg memerhatikan… kekerapan mengucapkan selamat setiap akhir waktu kerja satu keistimewaan nya melebihi pekerja2 yg lain, dan pengawas2 akan sntiasa membalas dgn ucapan yg sama. ..tapi suatu hari, si anu tidak pengucapkan selamat perpisahan, kpd pengawas2 yg ada, setelah semua pekerja balik, lalu mereka menjengok bahawa kad kedatangan, si anu bekerja… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 6:02 am
Reply to  zunnun

Pagi2 lagi pukimak zunnun sudah memukikan emak dia mengata “.. melayu2 islam lebih suka melafazkan perkataan ‘allah’ dan ‘muhammad’ sj, tapi tidak mengenal dan tahu di mana mereka..” Silap emak dia melepaskan zunnun ini dari puki nya, boleh dibiarkan saja hingga dia reput di dalam perut nya. Puki emak nya selalu mengeluarkan lendir kuning, sebab bernanah, busuk, yang dalam perut nya itu kotor, sudah decompose. Maka ke sana ke sini emak dia berjalan orang menutup hidung. Musim covid sekarang ramai yang tutup muka, tapi ramai antara nya buat begitu sebab emak zunnun lalu dan puki emak nya itu bau macam… Read more »

zunnun
zunnun
3 May 2020 3:28 am

there is a saying… why keep redundancy in continuity, renew and change. death in it’s simplistic… Had it been a redemption, or had it all along been about remedy? ..ini membawa kpd pengertian syurga dan neraka yg di perkatakan dlm buku2 kitab yg di tulis dan di cetak. kejadian 6 masa, keharuman bermula dari pati tersembunyi, hingga terbit akan nya, masih harum bau nya. bagitu bau nya, bayi2 yg di lahirkan. setiap lapisan2 kejadian itu Tuhan menyatakan diri nya… tiada ruang asing dari nya, hanya keakuan nya, perjalanan utk menyatakan nya, dan kembali nya dgn jalan yg sama juga, melalui… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 6:08 am
Reply to  zunnun

So? Kamu tak mau evolutionary process mati hidup?

Cara pemikiran kamu di blog ini menghasut Melayu dan Islam menunjukkan kamu memang bagus mati. Bila nak mati? Nanti boleh hidup lagi sebagai kera atau lotong.

zunnun
zunnun
3 May 2020 2:54 am

The Living God, yet all along being Dead. Or are we being God since? Where does God dwell in Man? (1) Innate Mind (2) Conscious (3) Intellect (4) Emotion (5) Energy after all these are the salient indemnify A Living. A game, ‘catch’ me if you can? persoalan nya, mengape perlu kematian, setelah menghidupkan, hingga perlu syurga dan neraka, malaikat2 dan segala berkaitan utk menampung kehidupan di bumi pula. kematian itu satu pengertian kehidupan, seperti juga biji kpd pokok nya. kehidupan itu satu pergertian kematian seperti juga pokok kpd biji nya. rahsia kematian ada pd kehidupan seperti juga rahsia biji… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 6:14 am
Reply to  zunnun

Kamu mengarut dengan pemikiran abstrak kamu. Awas, kalau melampau, nanti Hospital Bahagia Tg Rambutan atau Tampoi padah nya kamu.

Kamu keluarkan hanya pendapat, tarak fakta, tarak punca maklumat yang sahih, tarak rujukan atau link kpd penulisan di internet yang boleh dipercayai.

zunnun
zunnun
3 May 2020 12:13 am

ayiaa zunnun,

manyak lambat lu mali meh, besok blh kita sama ‘mengete, meh? oops, sori meh, kuasa, Oops, puasa, tak boleh makan meh.

zunnun,

sy mau masuk islam meh. mcm mana meh? mau jumpa zakir naik atau hadi awang, kasi sunat meh? itu syahadat baca terus confirmed masuk islam, terus jadi olang islam meh?

blh cerita meh?

zunnun
zunnun
3 May 2020 12:21 am
Reply to  zunnun

ah so,

itu satu perjanjian sj. tapi dgn perjanjian tersebut, mesti jgn kianati, jgn seperti itu ‘melayu2 islam’ sudah berjanji tapi bukan sj kianati, lagi mau fitnah sana sini.

zunnun,

ini mcm mana yg manyak jahat meh, ‘melayu’ atau lia punya ‘islam’ meh?

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 6:19 am
Reply to  zunnun

Sudah pun ada tanda2 kamu arah ke Spital Bahagia – bercakap dengan kamu sendiri.

Awas, kafirin mcm kamu yang selalu menghasut / memperli kaum Melayu dan agama Islam, boleh di Islamkan tapi kont.l kamu tidak di potong sedikit kulit nya sahaja, tapi di potong keseluruhan nya.

zunnun
zunnun
3 May 2020 12:06 am

‘the silent carriers’ or the asymptomatic transmission ….

se golongan dari yg ramai akan terus menerus menjangkiti golongan yg ada, utk meneruskan manusia dgn covids, seperti juga AIDS/HIV, sehingga virus2 dan manausia hidup serumpun akhir nya.

seketika2 virus yg ada dgn manausia dan haiwan, mutate melebihi tahap keupayaan manusia dan wabak akan berlaku kembali seterus nya….

ini kehidupan jasad2 yg sentiasa berdepan dgn persekitaran mereka, tidak kecuali ketuhanan dan islam nya, sentiasa di nodai ke-aku-an manusia, terkini di malaysia juga…

melayu2 dgn islam yg mereka keldaikan nya. ‘melayu islam’ yg di jenamakan oleh hadi awang dan gerombalan mereka.

betul ke?

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 6:28 am
Reply to  zunnun

zunnun pukimak kata, wabak merebak “tidak kecuali ketuhanan dan islam nya ..”. Apa tah lagi merebak kpd kamu yang tidak berTuhan, hanya sembah pokok Kayu Ara.

Kamu juga kata “virus yg ada dgn manausia dan haiwan, mutate melebihi tahap keupayaan manusia dan wabak akan berlaku kembali seterus nya….”

Wabak akan berlaku kembali terutama nya kpd kamu dan keturunan kamu, sebab kamu makan babi, yang banyak virus, menyebabkan Islam mengharamkan nya lk 1400 tahun dahulu.

Anonymous
Anonymous
3 May 2020 12:04 am

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Suman maknyah kedi cuba tunjuk panas baran
Tapi bapok tu asyik jer tewas dlm pertempuran
Kini dh menyepi..suara dia tak lagi kedengaran
Lbih baiklah Kejora buka dan mengaji Al-Quran
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:47 pm

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Suman pendek kemetot, mngaku tinggi lampai
Dgn Kejora ini, iblis tu setakat jadi ulam rampai
Malang dia hajat bermenantu Kejora tk sampai
Sbb, anak dara tua dia tu, dah kena tebuk tupai
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:36 pm

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Malu le sedikit, wahai Suman Hindu pluralisma
Tk sudi aku nk jadi menantu..org tk ada agama
Nak jadi mertua..aku lngsung tidak sudi terima
Dek terkantoi malu, kau menyamar tukar nama
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:30 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Suman maknyah, dh nk mampos, masih takbor
Tak sedar yg diri tu tua sdg dilambai dek kubor
Tapi dia kt sini hanya sekadar badut penghibor
Dgn Bg Non, dia sudah kena paku lobang jubor
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

SUMAN mertua mu
SUMAN mertua mu
2 May 2020 10:51 pm

Wahai anak menantu ku,kau puasa tak ari ni,,
atau kau beraksi seperti Ramadhan 2018 dulu.
main jubo Mekcy

ohhhhhhhhhh..menantu ku sayang kejora lembut!
anu kocik kodek-kodek in spender
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:10 pm

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Ewah..Suman maknyah, perut boncit pala botak
Puasa, mmg tk pernah..pagi ptg kerja melantak
Kini dia teruk parah, kepala asyik Kejora hentak
Atas katil dia trlantar..dikelilingi ubat berkotak2
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:20 pm
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Suman gagak tua..cuba nak beraksi jadi camar
Dia marah, anak dara dia, Kejora tak sudi lamar
Malu terkantoi ler, sbb maruah dia dh tercemar
Kini dah tukar nama pulak, dia cuba menyamar
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:26 pm
Reply to  Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kau tak perlu menyamar ler Wak Suman Kaduk
Aku masih kenal ko setan dpd ko punya tanduk
Klu jumpa, aku nanti bagi kau penombok ceduk
Nyawa ko melayang..jdi neraka pnya penduduk
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

anonymous
anonymous
2 May 2020 10:41 pm

ynag bnatah duk rumah
Allah bgai kuman takut perintah Allah tak takut

Tidak ada suatu umat pun yang dapat mendahului ajalnya, dan tidak (pula) dapat mengundurkan (nya).

bila manusia ramai kat dunia pakar pakar kata nanti makan tak cukup
bila Allah matikan sikit sibuk pulak oarang mati

Allah dah tentukan setiap hari ada orang akan dicabut ruh
sebab lainlain
tak payah kesal

patut risau apa bekalan selepas mati bagi ynag beriman pada Allah

Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir.
Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah,

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 9:54 pm

Elok buka cepat2 kurungan ni. Dahlah PN ambil alih dari PH dlm keadaan negara dah bangkrap, mana nak cekau utk tanggung rakyat.

Kihkihkih

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 8:35 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Suman cuba nk tandingi Kejora..yg gah popular
Tapi dia ulat gonggok sdng Kejora tedung selar
Apa yg Suman dpt hanya malu maruah tercalar
Dia terasa spt kote nya, Kejora toreh dan kelar2
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

SUMAN mertua mu
SUMAN mertua mu
2 May 2020 10:46 pm
Reply to  Anonymous

ohhhhh menantu ku sayang,
silembut gemalai kepala botak atas bawah!

cayang menantu ku!

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 11:06 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Suman kedi tuduh yg Kejora ini lembut gemalai
Ia nya lucu lawak..bikin Kejora ketawa mengilai
Sebaliknya, Suman kedi tu yg teruk Kejora gulai
Jadilah Suman mknyah, spt gajah putus belalai
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Klau burung Suman ibarat sayap patah terkulai
Melangkah lah Suman pergi, dgn lemah longlai
Kote dia pula terus lembik, walau digosok belai
Keadaan kote Suman seperti terung kena salai
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 8:28 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Suman tua kedi ibarat pokok yg tk lagi berbuah
Dgn org lain boleh le dia brlagak samseng juah
Tpi..berdepan Kejora, dia terpaksa makan kuah
Yg dia dapat..sakit hati malu & tercalar maruah
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
2 May 2020 8:25 pm

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Tak tahu lah ke mana Suman maknyah dah lari
Di blog KD & Life of Annie..tk jumpa Kejora cari
Tpi cgu Kejora masih tetap di sini gagah berdiri
Baru kini Suman kenal, siapa cgu Kejora bistari
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
2 May 2020 8:22 pm

PATI MISKIN KE DALAM….PATI TIONGKOK BEBAS SEBAB DAPAT IC SAH……. COVID-19: PDRM, agensi penguat kuasa laksana operasi buru PATI – KPN……. Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melaksanakan operasi besar-besaran bersama agensi keselamatan dan penguatkuasaan lain bagi memburu pendatang tanpa izin semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini. Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, operasi berkenaan dilaksanakan juga bertujuan membendung dan menyekat penularan wabak COVID-19 di negara ini. Beliau berkata pendatang asing tanpa izin sukar dikesan jika dijangkiti wabak COVID-19 berikutan tidak mempunyai sebarang dokumen sah dan mampu menyebabkan penularan wabak tersebut apabila mereka bergerak dari satu lokasi… Read more »

ken
ken
2 May 2020 8:08 pm

Mungkin juga sudah ketiadaan wang untuk menanggung segala kos yang dihadapi. Jadi sanggup mencuba nasib.

Goh
Goh
2 May 2020 9:37 pm
Reply to  ken

Yg mp bani melayu umno+ puak pelompat pulak masih sibuk dengan isu glc…hurmmm

Very good rakyat masih tekun memerhati gelagat mereka

Goh
Goh
2 May 2020 7:53 pm

Mana buleh pkp lama²….tabung pebendaharaan udah nak kering