APAKAH MAKAN DI RESTORAN LEBIH PENTING DARIPADA SOLAT BERJEMAAH DI MASJID?

Pengumuman Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin bahawa beberapa sektor ekonomi akan dibenar beroperasi mulai 4 Mei ini telah mengundang reaksi tidak setuju yang lebih besar daripada orangramai.

Antara sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi mulai Isnin ini ialah kedai makan, restoran serta difahamkan juga kedai menjual nombor ekor dengan SOP tertentu seperti penjarakan sosial dan penggunaan hand sanitizer adalah diwajibkan.

Aktiviti bersukan seperti berjoging dan bermain badminton serta golf juga turut dibenarkan.

Lebih ramai tidak setuju dengan keputusan itu kerana PKP fasa keempat ini sepatutnya berakhir pada 12 Mei depan, tetapi Muhyiddin telah melonggarkannya seminggu lebih awal.

Bukankah lebih baik sehingga 12 Mei ini dikuatkuasakan saja PKP sepenuhnya seperti sekarang dan tunggu sehingga PKP fasa keempat ini berakhir barulah jika kebenaran beberapa sektor ekonomi beroperasi mahu dilaksanakan?

Lagi pun, setelah tujuh minggu PKP dilaksanakan, apa bezanya menunggu hanya seminggu saja lagi sehingga tarikh 12 Mei?

Apakah Muhyiddin tidak mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku di Hokkaido Jepun di mana kes Covid-19 meningkat semula setelah perintah berkurung ditamatkan lebih awal?

Mengapa kerajaan melonggarkannya dengan memperkenalkan pula PKP bersyarat mulai 4 Mei, sedangkan dalam masa yang sama pengumuman orangramai tidak boleh balik berhari raya di kampung yang jatuh pada 23 Mei turut dilakukan dalam pengumuman Muhyiddin semalam?

Ini bermakna kalau kerajaan bimbang orangramai balik berhari raya ke kampung akan meningkatkan semula wabak Covid-19, apakah dengan pembukaan kedai makan atau restoran yang dilanjutkan sehingga jam 10 malam bermula 4 Mei ini tidak membawa risiko yang sama?

Lebih-lebih lagi kerana sekarang adalah bulan puasa, sudah pasti kedai makan, terutamanya kedai mamak akan penuh pada waktu dengan orang ramai makan minum atau melepak bersama kawan-kawan bermula Isnin nanti.

Lebih buruk, oleh kerana surau dan masjid masih ditutup, maka kunjungan orangramai ke kedai makan dan restoran mamak sudah pasti akan meningkat sehingga akan memaksa meja-meja diletakkan memenuhi ruang-ruang jalan.

Dengan itu, tidak mustahil akan wujud jangkitan Covid-19 yang lebih besar yang berpunca daripada kluster kedai mamak di seluruh negara selepas ini.

Kebenaran aktiviti bersukan juga dibimbangi meningkatkan wabak Covid-19 seperti contohnya jika ramai yang berjoging secara serentak di waktu pagi dan petang.

Yang paling mendukacitakan, terutama bagi umat Islam ialah sementara kerajaan membenarkan restoran, kedai makan dan kedai nombor ekor beroperasi, tetapi masjid dan surau untuk solat berjemaah masih lagi ditutup.

Sehingga ini sudah tujuh minggu umat Islam tidak menunaikan solat Jumaat serta tidak boleh berterawih di surau dan masjid seperti tahun-tahun sebelumnya.

Dalam hal ini, jika SOP tertentu seperti penjarakan sosial dan penggunaan hand sanitizer boleh dikuatkuasakan kepada pengunjung restoran dan kedai mamak, mengapa hal yang sama tidak boleh dilakukan dengan membenarkan solat berjemaah di surau atau masjid?

Terutama di negeri atau kawasan yang sudah dikenalpasti sebagai zon hijau, apa masalahnya lagi bagi kerajaan masih tidak membenarkan masjid dan surau dibuka seperti biasa?

Tambahan pula, meskipun tidak berdaftar dan melalui tebuk atap, bukankah kerajaan PN ini digembar-gemburkan sebagai kerajaan Melayu/Islam yang kononnya lebih baik dalam menjaga kemuliaan agama Islam berbanding PH dahulu yang didalamnya ada DAP?

Apakah Pas yang sudah berada dalam kerajaan sekarang tidak berperanan mencadangkan sesuatu yang boleh memperlihatkan kedudukan agama Islam di era PN ini lebih tinggi kedudukannya berbanding restoran mamak dan kedai nombor ekor?

Kalau sebelum menjadi kerajaan, Pas sering mengaitkan sesuatu isu dengan ancaman terhadap Islam dan tergugatnya kedudukan Melayu, mengapa dalam keadaan kedai nombor ekor dan restoran mamak lebih diutamakan sekarang ini berbanding masjid dan surau, parti Islam itu masih tidak berkata apa-apa?

Benarkah PN ini sebuah kerajaan yang betul-betul menjaga kedudukan Melayu/Islam atau kerajaan yang ditubuhkan semata-mata mahu mengejar jawatan? (ShahbudinHusin 02/05/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 2 May 2020 — 6:59 am

62
Leave a Reply

avatar
15 Comment authors
KakirembatHantuanonymousMAHATHIRVSANWARAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
anonymous
Guest
anonymous

baru Allah hnatar kuman kerajaan manusia seluruh dunia macam kena sawan
itu pun tak mau tunduk lagi ngan kerajaan Allah

Dia telah menciptakan manusia dari mani, tiba-tiba ia menjadi pembantah yang nyata.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PHD4PIG BERSIKAP PERI KEBINATANGAN……KESIAN BINATANG TAPI TAK KESIAN RAKYAT DAN PURA2 KESIAN ROHINGYA UNTUK TUTUP PATI YAKJUJ MAKJUJ…… Seludup Rohingya raih RM150 juta setahun?………. Usaha untuk menyekat kemasukan pelarian etnik Rohingya dilihat bukan mudah kerana aktiviti β€˜perniagaan’ yang wujud di sebalik itu dipercayai meraih RM100 juta hingga RM150 juta setahun. Berdasarkan penyelidikan dan maklumat pelbagai pihak, Pakar Kajian Strategik dan Anti Keganasan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Professor Madya Dr Mizan Mohammad Aslam berkata ramai terlepas pandang kemasukan etnik Rohingya sebagai satu industri penyeludupan manusia yang amat menguntungkan pihak tertentu. Menurut data-data yang dikumpul dari SUHAKAM, UNHCR dan Human Right Watch… Read more »

Kakirembat
Guest
Kakirembat

Selama ini ada artikel tuan yg saya sgt setuju. Tp artikel kali ini dgn tajuk di atas saya sangat tidak setuju. Kerana mkn dlm restoran penjarakan sosial dpt dilaksana. Tp dlm solat tiada istilah penjarakan sosial. Mana boleh saf antara makmun dijarakkan 1 meter. Harap tajuk diubah ye tuan…

Hantu
Guest
Hantu

Dlm keadaan darurah apa pun boleh…jgn jumud

Kakirembat
Guest
Kakirembat

Ye mmg betul itu masa darurat. Kalau takat darurat xda air dan mknan xpa. Tp ini darurat krn penyakit berjangkit. Harap faham dgn situasi.

anonymous
Guest
anonymous

puasa hanay tahan lapar n dahaga
lain maksiat anggota tubuh terus di lakukan
sia sia saja

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau bangsa dan agama kena attack, perlu pertahankan dan lawan. Nabi Muhammad pun perang di bulan puasa – Battle of Badr.

Hantu
Guest
Hantu

Mana hang tau???ReKWP

Anonymous
Guest
Anonymous

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Tiada lagi kelibat Suman mknyah barua keparat
Dek pukulan Cgu Kejora..dia jatuh sakit melarat
Kini kt dlm wad ICU dgn wayar & paip berselirat
Dia tercungap-cungap, dlm prjalanan ke akhirat
πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Anonymous
Guest
Anonymous

πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„πŸ‚πŸ„
Suman maknyah bodoh spt lembu mkn rumput
Harap kepala sja besar..tapi otak dia kecil ciput
Kini terlantar kembali atas katil tenat & semput
Tak berapa hari lgi agaknya, malekat nk jemput
πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOK MUDIN KELIHATAN LEMAH DALAM BEBERAPA BIDANG KUASA…..ADA APA TERSIRAT ..ATAU..ADAKAH HANTU PHD4PIG MASIH MERASUK……. CUBAAN BIADAB UNTUK MENGGANGGU TITAH YANG DI-PERTUAN AGONG: APAKAH MELAYU ISLAM TIDAK LAGI KISAH BILA RAJA-RAJA DIHINA?……… PN DAN PH KAN SAMA BAWAH PARTI KADOK…… Kamarul Yusoff Maklumat yang berwibawa telah diperolehi mengenai perancangan pihak tertentu untuk mengganggu titah perasmian Majlis Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga, Parlimen Ke-14, oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, pada 18 Mei. Tujuan gangguan ini dirancang untuk dibuat adalah bagi meminta Yang di-Pertuan Agong mendedahkan dengan secara terbuka bilangan sebenar Ahli Parlimen yang menyokong Tan Sri Muhyiddin… Read more »

Abe
Guest
Abe

Mana ulama2 dalam Parti Islam Semalaysia

zunnun
Member
zunnun

loo,

kok mereka sdg sibuk si, mau di halusi teropong buluh gampang aja selepas kyai hadi enak kan rakyat dgn doa2 yg kini di jual di warung2 kopi seluruh kabupaten dan di setiap 14 provinsi. Yok sama2 kita doa kan kyai hadi berhasil deh.

Hantu
Guest
Hantu

Ada taraf ulaRmak ka?

zunnun Chief Barua.
Guest
zunnun Chief Barua.

Kembalikan Parlimen tolak PN. Apa lg yg rakyat Malaysia mahu???? Selama PH memerintah nikmat apa yg rakyat mahu 1: Minyak dah la RM 1.50, Tahun depan RM 1 Kahkahkah 2. PTPTN dah hapus, yg berhutang dah bertaburan seantarero dunia melancung. Kahkahkah 3. Tol dah free dimulai Tol Spg Renggam, alamak sbb tol percuma ramai org datang smpai kena PKPD Kahkahkah 4. Akaun rakyat penuh duit. 30 rengget tahan setahun. Mana nk jumpa Kahkahkah 5. Minyak sawit dah murah boleh buat mandi minyak sbb harga sawit dah murah. Hari2 dh boleh sarapan sesudu sawit dgn madu lebah. Kahkahkah 6. Kepala dah… Read more »

zunnun Chief Barua.
Guest
zunnun Chief Barua.

Katakan kerajaan benarkan sembahyang di masjid tapi kena patuhi SOP spt social distancing, pakai face mask dll, maka adalah yg dtg ke masjid utk solat.
Gambar org sdg solat dgn pakai mask, jarak 1 meter setiap jemaah pun diambil.
Cybertrooper akan upload gambar tu dlm fb, tweeter, wssup dll lengkap dgn caption…

CARA SOLAT DI ZAMAN KERAJAAN PN ATAS ARAHAN MENTERI AGAMA KERAJAAN TEBUK ATAP.

Aku dah masak dgn kerja jahat ni al Boodin.
===================================

Kahkahkah

Anonymous
Guest
Anonymous

Betul kamu Chief Barua.

Kalau Islam, tak boleh harakiri.

Kamu boleh merayap perlahan lahan masuk tempurung, diam sama katak.

zunnun
Member
zunnun

zunnun,

sikalang covids’ sulah kurang meh, misti rakyat manyak sayang sama hadi lalang meh…

kerana loa2 lia blh hantam covids’ kasi kita olang senang meh

kita olang misti kasi lia, special hadiah meh.

kita terima lia bapa musnah covids’ malaysia.

itu kilang ridsect sama bygone misti taruk lia muka muka semua tin2 aerosol yg mahu di jual meh.

hooray hadi lalang..

zunnun
Member
zunnun

zunnun

itu lalilatul qadar hanya berlaku apa makna meh?

blh tlg kasi paham meh?

zunnun

itu besar punya master buku ‘perbendaharaan luf’ sulah habis semua ilmu turun meh…

aiyaa, ilmu tulis manusia baru 5000 tahun meh, ini mcm itu buku master tak rak manyak besar meh, kerana olang2 tamin sama lia punya flag hitam kata, lunia mau dooms meh.

apa hat ini mcm punya faham agama meh

lia olang2 bikin kicap tamin meh?

SHO
Guest
SHO

Baguslah tu apa yg k’jaan buat tu. Keputusan bukan dibuat seorang.
Klu x buka kedai org nak makan dimna.
Masjid tu eloklah dikosongkan. Kenapa penulis sibuk sangat nak buka masjid. Masaalah skrg keselamatan. Bukannya nak suka2. Penulis kena fikirkan semula. Pengajaran lepas sudah ada-byk yg mati dari kluster jemaah tabliq yg berhimpun di seri petaling.

zunnun
Member
zunnun

zunnun

itu moon crescent sama itu matahari dari mana asal meh?

mca pun ala matahari sama meh.

lulu2 agama pagan sumerian, akkadian, Babylonian pun ala ini moon crescent sama itu matahari meh…

aiyaa, mana esai ini crescent sama matahari simbol pagan meh.

blh celita sikit?

aiyoo, pAs pun parti pagan jugak meh?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SISTEM KAPITALIS RIBA NI DAH DIAMAL SEJAK BERZAMAN….. PHD4PIG BISING PASAL ACCRUED RIBA PADAHAL DIA PUN TERIMA MASA PERINTAH NEGARA….. Zafrul asks banks to consider abolishing accrued interest on hire purchase loans……… According to Zafrul, although the final say in the matter lies with Bank Negara Malaysia (BNM), the Ministry of Finance (MOF), however, has begun taking proactive steps to seek a solution to the issue, via discussions with BNM and banks, in the interests of the people. Finance Minister Tengku Zafrul Abdul Aziz today requested that financial institutions consider abolishing the accrued interest on hire purchase (HP) loans, as… Read more »

BSP
Guest
BSP

Tulah….byk yg difikirkan oleh kerajaan…kesihatan, rakyat dan kelangsungan ekonomi….bukan senang nak menangani semua ni… Kesihatan memang penting, tapi ekonomi pun penting juga.. Tak guna negara ekonomi maju, tapi rakyat sakit.. Dan tak guna juga rakyat sihat, tapi hidup menderita, kelaparan dan tak cukup duit… Kedua- dua perlu diseimbangkan… Kes dah byk menurun….graf pun telah didatarkan… Jgn bandingkan dengan negara Jepun Hokaido yg longgarkan PKP….Cara negara kita melonggarkan PKP tak sama dengan yg dibuat oleh Jepun…mereka melonggarkan sehingga terlalu longgar… Tapi Malaysia melonggarkan sektor ekonomi dgn syarat pematuhan SOP (guna mask, jarak sosial, kerap basuh tangan/sanitiser, penggunaan lift, kereta, tempat kerja… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SAMPAI ANGKA RATUS RIBU DIBERI IC SAH…..INI DAH TENTU MAFIA ANTARA BANGSA KERJASAMA DENGAN DEEP STATE……BILA INI MENJADI2 ERA PHD4PIG BERMAKNA MEREKA LAH SEBENARNYA DEEP STATE……. Laporan polis isu pemberian kerakyatan kepada warga China………. Satu laporan polis akan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya tengah hari Sabtu, bersamaan 2hb Mei 2020 berhubung isu β€˜pen-Cina-an Malaysia’ dan β€œpemberian kerakyataan kepada beratus ribu warga China” oleh pihak tertentu. Laporan tersebut akan dibuat pada pukul 12.30 tengah hari dan akan disusuli dengan satu sidang media penuh di luar perkarangan IPD yang sama di sekitar jam 2.30 tengah hari. Sidang media… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Katakan kerajaan benarkan sembahyang di masjid tapi kena patuhi SOP spt social distancing, pakai face mask dll, maka adalah yg dtg ke masjid utk solat.
Gambar org sdg solat dgn pakai mask, jarak 1 meter setiap jemaah pun diambil.
Cybertrooper akan upload gambar tu dlm fb, tweeter, wssup dll lengkap dgn caption…

CARA SOLAT DI ZAMAN KERAJAAN PN ATAS ARAHAN MENTERI AGAMA KERAJAAN TEBUK ATAP.

Aku dah masak dgn kerja jahat ni al Boodin.

zunnun
Member
zunnun

bila rasa ketakutan, bukan terbit dari kesundalan dlm diri, tapi mencari musuh di luar.

ape nak jadi dgn melayu2 pAs yg byak helah kaut sana sini

Abg y
Guest
Abg y

Tkpe la kurang2 dpt juga tengok org beratur solat kt mesjid… habis nak seronok tengok org beratur kt kedai nombor ekor di negara “melayu islam” ke?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

YANG PALING PENTING SOP UTUSAN KERAJAAN LANGIT…..JAGA SEMPADAN…..PN BOLEH KECILKAN SEMPADAN KEPADA KAMPUNG SUPAYA RAKYAT BOLEH LEBIH BEBAS DAN BERHARI RAYA……… Who is Anwar kidding?……… Berikut merupakan beberapa petikan wawancara stesyen radio BFM pagi tadi bersama Presiden PKR, Anwar Ibrahim (dalam segmen The Breakfast 1. Ditanya berapa lama lagi sanggup menunggu untuk jadi PM, mungkin lagi 20 tahun (sehingga berumur 90): β€œGila. Tidak mungkin saya hendak menunggu sehingga berumur 90 tahun baru hendak berfungsi dengan berkesan untuk memimpin negara.” (Minit 17.43) 2. Ditanya tentang kenyataan Mahathir bahawa Anwar tidak sabar hendak jadi PM: β€œSiapa yang gila untuk terus jadi PM… Read more »

Syed
Guest
Syed

Salam semua, Pandangan peribadi saya, 1. Sembahyang 5 waktu – RUKUN ISLAM ke 2 – WAJIB untuk semua MUSLIM kecuali dalam keadaan dan waktu yang diharamkan mengikut syarak. 2. ‘Solat berjemaah itu lebih AFDHAL (baik) daripada solat bersendirian dengan 27 kali darjat'(HR Bukhari dan Muslim) 3. Solat Jumaat, ia WAJIB dikerjakan secara berjemaah. 4. SUNNAH yang amat digalakkan untuk kita lurus dan rapatkan saf bila solat berjamaah menurut Jumhur Ulama. 5. DISIPLIN adalah salah satu ciri2 yang melengkapkan ISLAM seorang MUSLIM. ISLAM MUDAH. ISLAM INDAH. ISLAM PROGRESIF. ISLAM BOLEH. Ada banyak kelonggaran yang diHARUSkan dalam ISLAM disebabkan MUSIBAH. Saya yakin… Read more »

BSP
Guest
BSP

1. Solat 5 waktu berjemaah boleh dibuat di rumah
2. Solat Jumaat melibatkan jumlah yg ramai…sukar dikawal.
3. Kenapa nak risau sgt…kita kena patuh kepada pemerintah…sebab ini maslahah umat…
Allah maha mengetahui dan maha pengampun…

Sabar dan redho…itu lebih baik daripada bersangka buruk..

zunnun
Member
zunnun

“Allah” sama meh sama Al-ilah” lulu2 arab punya bahasa sibelum itu anak aminah kasi sibut meh

maka apa beza meh?

Al-la-h Vs Al-i-la-h

lu blh kasi pahan meh?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

YANG PENTING BIASAKAN NORMA BARU UNTUK RAKYAT…..NAK LAWAN VIRUS SAMPAI BILA TAK HABIS…..MASJID TU ELOK BUKA CUMA TAK DIBENARKAN BERJEMAAH…. Makin hari makin diktator – kini, PKR senarai hitamkan dua Pertubuhan Bukan Kerajaan…….. PKR sehingga ini telah memecat beberapa ahli parti, antaranya, Datuk Seri Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin. PKR hari ini menyenarai hitam dua Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang didakwa ditubuhkan oleh pemimpin yang telah dipecat parti. Menerusi satu kenyataan, Datuk Seri Saifuddin Nasution selaku setiausaha agung PKR mengumumkan tindakan tersebut tanpa menamakan individu yang terlibat dengan penubuhan NGO berkenaan. Sehingga kini, seramai 27 ahli PKR samada meletakkan jawatan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tarak masalah, depa yang di senarai hitamkan boleh join Bersatu. Hidup Bersatu!

zunnun
Member
zunnun

loh, selama ini Bersatu mati meh, kok ngape mau di hidup hidupi..

Anonymous
Guest
Anonymous

Betulkan saf.. Rapatkan saf… Nabi suruh bila nk solat. Jadi, kalau solat kt masjid xleh lah nk rapatkan saf..sbb ikut SOP, 1 meter SD. Solat kt rumah lah.. Hk pimpinan buat tu molek dh, sejarah dah banyak kali berlaku mcm ni sejak zaman para sahabat, kita pulak nk tunjuk crdik dan warak.. Knpe? Duk dumoh xleh solat berjemaah ke? Atau dah tua bangka tak reti nak jd imam lagi? Dah tamat pkp ni, pegilah nak tidur masjid 4 bulan pun. Tp, biasanya yg bising ni pegi masjid seminggu sekali hari jumaat jeee. Bulan Ramadhan awal2 je dtg, masuk minggu ke… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Al Boodin, kau pernah baca tak syarat2 lesen yg dikeluarkan kpd perniagaan no ekor, toto dsbnya ni?
Lesen tu hanya dikeluarkan hanya kpd non muslim shj. Org Islam adalah dilarang sama sekali membelinya. Ini bersesuaian dgn konsep Rahmatan Lil Alamin yg PH bawa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak berjudi? Tukar agama ler. Boleh di humban tiap kali kau cecah masjid. hehe

anonymous
Guest
anonymous

Sulah 3 hali itu zunnun sudah kena rasuk sama itu hantu cina ooo. Bulan puasa pun kena rasuk jugakk kaa.. Apa jenis hantu ini macam?.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia memang jenis yang anuti 3 agama di masa yang sama.

Lantak lah dia. Dia menghasut, kita hantam dia di sini.

Anonymous
Guest
Anonymous

πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Suman kedi..terus meratap duka & mngelamun
Dia bgai anjing dubuk, sembunyi, balik jerumun
Trnyata, dia bacul, itu Suman mknyah pnyamun
Kejora ini sorang je, bkn le bawa geng kerumun
πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘Š

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Anonymous
Guest
Anonymous

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Suman maknyah terus tak berani lgi nk muncul
Pantun2 dr cgu Kejora, dia hanya mampu tatap
Trnyata sgt, yg Suman tu jenis dayus dan bacul
Kedua-dua telur & btg pelir dia, dh kecut sentap
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘Š
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Anonymous
Guest
Anonymous

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Suman maknyah kini dah tak lagi banyak lemak
Lapang blog ni, bila dia tak bwa sampah semak
Tpi, ke mana dia hilang, itu bapok kedi pukimak
Agknya sdg order bungkus blkng kedai mamak
πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•

πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘Š
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

zunnun
Member
zunnun

zunnun,

mcm mana, itu mlm lailatul qadar meh, semua bangunan2 masjid tak rak blh sembayang meh?

zunnun,

ape itu erti, masjid sama bangunan masjid meh? itu kubah ala bulan sama bintang, itu bangunan dewa matahari sama dewa bulan meh?

blh kasi paham meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak ini menghasut agama Islam.

Di masa kecik emak bapak nya tidak membimbing dia supaya tidak biadab dan kurang ajar sebab asyik berancuk pagi petang siang malam.

Puak dia menganut 3 agama di masa yang sama (Confucianism, Taoism dan Buddhism) tapi dia tidak praktikkan satu pun – dia jugak asyik berancuk dengan emak dan adik beradik nya.

zunnun
Member
zunnun

zunnun, luar negara, lia orang pandai cari rahsia tuhan meh, lulu komputer sama itu processing meh, lagi bikin itu world wide web meh semua olang2 ini bumi ala gps sama internet meh… aiyaa, melayu2 lia olang bila ala kuasa, manyak kuat tol tapi lia olang tak rak teknololi meh… mcm mana mau jadi bangsa luar kasi hormat meh… itu teknololi getah, kepala sawit, sori, kelapa sawit sikalang buluh sakti meh manyak kasi luit kita malaysia mari meh… tapi zunnun, itu china, india, amerika sama europe kuasa beli meh…. kerana lia olang tahu, melayu hanya mau jadi boss sj meh, kerja… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun pukimak ada teknoloji hanya untuk menentukan dia mengancuk emak dan adik beradik pompuan nya saja. Cara meraba, macam mana pegang, boleh mengtahui itu emak atau adik akak nya, maka boleh di rodok.

Sebab, kalau rodok bapak nya, dia di pelangkong separuh mati.

zunnun Chief Barua.
Guest
zunnun Chief Barua.

Restoran dibuka dgn syarat yg ketat, SD dan segala mcm. Sembahyang berjamaah di masjid/surau dgn SD 1m, di manakah sunnahnya?
Lagipun yg buat keputusan adalah pihak yg ada authoriti. Dia org ni bodoh sgt ke nak tanggung dosa org lain?
Di sini cuma saya nak beritahu 3 perkara shj:

1. Biasanya yg bising pasal hal mesjid waktu PKP ni, org yg cuma pegi masjid awal Ramadhan shj, minggu akhir hilang.
2. Nak lari dari jd imam kat rumah sbb tak pernah jd imam, takut malu pd anak bini.
3. Kalau tak BODOH tak diterima jd penyokong dan ahli mana2 parti komponen PH.

zunnun
Member
zunnun

ya meh, itu sembahyang mau cari untung upah meh.

manyak betul, tapi blh kasi tahu apa itu solat meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang sah zunnun pukimak ini jenis ada wang ada agama, takda wang, dia pigi melancap brkali kali tiap hari.

Nenek moyang dia pindah dari satu agama ke satu yang lain sebab takda wang – Confucianism, Taoism, Buddhism, Evangelical Christianity.

Penghabis habis nya dia sembah pokok Kayu Ara besar di belakang rumah nya. Sebab ada peluang tebang bikin balak.

Damn ultra kiasu bastard.

Goh
Guest
Goh

Yaaaa setuju….itulah namanya MELAYU ISLE kita

Goh
Guest
Goh

No.1,no.2 itu ciriΒ² melayu isle kat malaysia.

Usrynorie
Guest
Usrynorie

Lebai dah kenyang makan Ghanimah. So Peduli apa lagi dengan hal-hal islam..Lagipun kubur masing-masing..

zunnun
Member
zunnun

zunnun, itu daud nasaludin meh, semua itu melayu2 pAs kata, lia singa pAs meh, misti sama bagus itu richardson meh…

misti singa2 mantak syg sama lia, ngape pAs tak mau bikin safari pelihara singa2 meh…

manyak olang2 dari luar latang kasi kita punya negara bikin luit…

blh meh?

Goh
Guest
Goh

Biasa lah….ekonomi lagi penting

zunnun
Member
zunnun

zunnun, misti pakai mask sama bawak itu teropong buluh meh, sentiasa blh lampak itu covids’.

manyak hilup sana luit2 meh.

mana blh lapat, jua mua kasi beli manyak meh….

halakah ada kasi agen2 mana blh beli meh?

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada dalam lu punya lubang bont.t, Diaorang sudah sumbat, lu taka rasa ka? Must be Bang Ali sudah masuk.

zunnun
Member
zunnun

maka Moo dan Sabri merasakan di restaurant dan kedai kopi, itu baik dari kepuraan cinta semata2…

aiyaa, zunnun, ini pagi lu mau pigi mana meh…

blh ikut meh, sikalang lua olang blh naik keleta, blh pigi apa melayu kata, ‘mengete’

misti mau telima kasih sama hadi lalang, sikalang covids’ sulah kulang meh, lia punya loa2 manyak bikin rakyat senang meh

zunnun
Member
zunnun

masih nyata ke melayu mereka ketika takbir di lafazkan oleh naf nya?

masih nyata kepercayaan lagi kah ketika takbir di lafazkan oleh naf nya?

jika masih utuh dan sekata; salah, salat, solat yg di dirikan bak duduk sembang di kedai kopi sj berborak2 kisah cinta dunia2 mereka belaka.

Anonymous
Guest
Anonymous

Korang tak duduk di kedai kopi. Tapi duduk di Madam House bersama pelacur. Tarak sembang, mesti make the money worth it.

Hingga amoi2 menjerit “faiti2, lorr”. Makna nya cepat2 lah. Puaka punya jenis making the money worth it every time.

zunnun
Member
zunnun

blh le jamaah longgarkan syaf antara mereka, satu stimula bentuk utk perkukuhkan persembahan agama?

kekuatan persembahan itu, terbit dari rapatkan perhubungan antara mereka pertahankan kepercayaan mereka..

rapatkan syaf, tapi bila naf di rasuk yg di utama bukan syaf mereka tapi sebagai alasan cinta mereka kpd kuasa dan harta.

hingga agama di jadikan bahan pelacuran utk menghalalkan bangsa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Boleh rapat dengan kamu, zunnun pukimak.

Berdiri betul2 di belakang kau. Nanti ada Bilal datang periksa, belasah benda yang membonjol di depan orang depan kau, yang menjerit kamu.

Moral of the story: Jangan do it di masa sembahyang. Bersepai kamu punya barang.

Anonymous
Guest
Anonymous

πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Ke mana dia dh hilang..Suman maknyah sialan?
Tiada lagi kelibat itu bapok lahir tk cukup bulan
Nak lawan dgn Kejora ni..dia tak terjumpa jalan
Agaknya dh lari ke blog KD, dia pnya pengkalan
πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘Š

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚