MAT SABU DAKWA HADI AWANG BERBOHONG ISU ROHINGYA

Setiap kali saya menghadiri mesyuarat di antara Menteri-Menteri pertahanan Asean ataupun di antara Negara-Negara di dalam Asean, Isu penindasan Umat Islam Rohingya selalu saya utarakan.

Isu rohingya ianya tanggungjawab dan masalah bersama untuk diselesaikan.

Ketika pertemuan bersama Setiausaha Pertahanan Amerika, Menteri Pertahanan UK, Perancis, Jerman, Australia, New Zealand, Russia, dan Menteri Pertahanan China saya sebagai Menteri Pertahanan Malaysia tegas menimbulkan isu Rohingya supaya jalan penyelesaian yang terbaik dicapai untuk menyelamatkan rakyat Rohingya yang dihalau keluar daripada tanah air mereka.

Begitu juga sewaktu bertemu dengan Menteri Pertahanan Qatar, Kami membincangkan supaya Qatar memainkan peranan lebih hebat, menghulurkan bantuan lebih tinggi kepada rakyat Rohingya khasnya mebantu hospital Cox’s Bazar yang telah Malaysia membuka field hospitalnya di situ.

Oleh itu jika Hadi Awang mengatakan bahawa kerajaan Pakatan Harapan tidak memperdulikan hal Rohingya adalah satu fitnah dan pembohongan yang cukup besar.

Terkini, agensi berita antarabangsa melaporkan bot pelarian Rohingya dihalau daripada Malaysia menyebabkan kemalangan jiwa hampir 30 org di perairan Malaysia berlaku semasa pemerintahan Perikatan Nasional yang Hadi Awang bersamanya.

Mengapa Hadi Awang sanggup berbohong di atas isu Rohingya sedangkan saya sebagai Menteri Pertahanan malaysia termasuk Tun Mahathir selaku Perdana Menteri amat lantang menyuarakan pembelaan terhadap Umat Islam Rohingya dan pelarian Rohingya secara amnya yang ditindas oleh kerajaan zalim Myanmar pimpinan Aung San Suu Kyi.

HJ MOHAMMAD SABU

Presiden,

Parti Amanah Negara.

28 April 2020.

Updated: 28 April 2020 — 10:05 am

268 Comments

Add a Comment
 1. persoalan nya…

  berani kah hadi awang mengaku selama ini, dia dan lebai2 peddler nya, sesat pengertian fahaman mengenai “Muhammad” dan “Nabi Muhammad” yg mereka puja dan dewa?

  are they willing utk ke sekolah semula…

  ada keldai2 belaan hadi ingin beri pencerahan

  sj tanya

 2. PHD4PIG BAWA MASUK BANGSA YAKJUJ MAKJUJ KE TANAH MELAYU…….

  20 individu ditahan kes jual MyKad……..

  nurul.hidayah@hmetro.com.my

  DUA puluh individu termasuk kakitangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Pulau Pinang ditahan polis bagi membantu siasatan kes penjualan MyKad kepada warga asing.

  Serbuan dilakukan 19 Ogos lalu oleh sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang dan Bahagian (D14) Siasatan Jenayah Terancang Bukit Aman.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, mereka berusia 32 hingga 70 tahun ditahan dalam operasi khas susulan penahanan beberapa suspek terdahulu.

  Menurutnya, mereka terdiri 17 warga tempatan termasuk dua wanita, masing-masing satu lelaki dan wanita warga China serta seorang lelaki warga India ditahan bagi membantu siasatan.

  “Mereka yang ditahan membabitkan ejen, orang tengah, penganjur, pemilik kad pengenalan, sijil lahir dan pasport Malaysia palsu.

  “Polis turut merampas 38 telefon bimbit, dua CPU, komputer riba (6), pasport (34), kad pengenalan (11), pendrive (19), salinan sijil kelahiran (5), salinan kad pengenalan (6) dan salinan pasport (58).

  “Tiga borang permohonan kad pengenalan, buku daftar pesuruhjaya sumpah (4), beberapa dokumen JPN, kereta (6) dan wang tunai RM38,340.21 turut dirampas untuk siasatan,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.

  Menurutnya, semua 20 individu berkenaan ditahan mengikut Seksyen 26E Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Pindaan) 2010.

  Katanya, siasatan ke atas mereka dibuat mengikut Akta Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) SOSMA 2012 dan direman selama 28 hari di bawah Seksyen 4(5) Akta SOSMA 2012.

  Siasatan awal mendedahkan operasi mereka yang mana ejen sindiket akan mencari warga asing yang mahu mendapatkan taraf warganegara.

  “Pegawai JPN terbabit kemudian menguruskan sijil kelahiran dan kad pengenalan secara tidak sah.

  “Ketika proses kemas kini data, pegawai terbabit akan mengarahkan kakitangan JPN untuk terbabit sama dan sindiket ini mampu memperoleh bayaran antara RM100,000 hingga RM600,000 bergantung kepada permintaan,” katanya.

  Menurutnya, suspek yang juga kakitangan JPN akan didakwa mengikut Seksyen 26E ATIPSOM, Seksyen 466 Kanun Keseksaan (tuduhan pilihan) dan Peraturan 25(1)(I) PPPN.

  Katanya, lima suspek lain juga akan didakwa mengikut Seksyen 26E ATIPSOM manakala siasatan sedang dilakukan terhadap individu lain.

  “Siasatan masih diteruskan dan polis sedang mengesan ahli sindiket terbabit yang masih bebas,” katanya.

  Katanya, terdahulu, pihak polis menahan seorang wanita warga China selepas Imigresen mengesyakinya secara salah mengemukakan dirinya sebagai warganegara Malaysia untuk memperoleh pasport pada 16 Mei lalu.

  “Laporan polis dibuat mengenai perkara itu dan kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 15(1)(C) Akta Imigresen dan Seksyen 12(1)(C) Akta Pasport 1966 namun kes terhadap suspek diklasifikasikan sebagai tiada tindakan lanjut (NFA) sebelum dia ditahan sekali lagi pada 27 Mei lalu di bawah Peraturan 25(1)(E) Peraturan-Peraturan Negara (PPPN) 1990.

  “Wanita itu kemudian didakwa atas tiga pertuduhan mengikut Peraturan 25(1)(E) Peraturan-Peraturan Negara (PPPN) 1990, Seksyen 15(1)(C) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 12(1)(C) Akta Pasport 1966 sebelum dia mengaku salah terhadap semua pertuduhan terbabit.

  “Pada 31 Mei lalu, JPN membuat laporan mengenai sindiket itu sebelum hasil risikan dilakukan menahan seorang lelaki warga China di Lapangan Terbang Bayan Lepas, Pulau Pinang yang membawa kepada penemuan sijil lahir, kad pengenalan, pasport Malaysia dan beberapa pasport negara asing,” katanya.

 3. dgn sedemikian,

  muhammad bin aminah (muhammad) dan “Muhammad” itu sama?

  Muhammad itu ape, dan muhammad itu siape pula?

  let rumble and tango deeper,to see how deep the shit hole, had been, melayu2 on false claimant’s and pretenses.

  ada kah melayu2 main ambil muat dan kaut fahaman islam mereka?

  ada kah, hadi awang dan peddler2 lebai2 pAs yg ada, saban waktu asyik melacurkan fahaman islam mereka

 4. BANYAK BETUL TAHI PHD4PIG…..PN KENA CUCI…..TAHI PERTAMA COVID….. PATUTLAH PHD4PIG TAK MAHU KEKANG COVID RUPANYA ADA RANCANGAN JAHAT…….

  Ada Isu Yang Cuba Di Sembunyikan Sebalik Kekecohan Isu Pelarian Rohingya……

  Sejak kebelakangan ini, isu pelarian Rohingya tiba-tiba tular di media sosial.

  Netizen menumpukan seluruh perhatian mereka ke atas isu pelarian Rohingya.

  Tidak kita nafikan, sikap biadap dan pengotor pelarian Rohingya, menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia.

  Tidak kita nafikan, kebanyakan pelarian Rohingya bersifat parasit dan menggunakan status ugama untuk melindungi sikap mereka yang sebenar sedangkan dalam kehidupan seharian mereka adalah jauh menyimpang dari ajaran ugama Islam yang sebenar.

  Tetapi, mengapakah selepas 30 tahun pelarian Rohingya berada di bumi Malaysia, secara tiba-tiba mereka menjadi perhatian?

  Siapa dan apa agenda sebenar di sebalik isu pelarian Rohingya?

  19 Ogos 2019, terbongkar sindiket jual MyKad yang sah dan pihak polis membuat tangkapan ke atas 20 individu di Pulau Pinang (BACA DI SINI).

  Kesemua mereka ditahan di bawah SOSMA (jangan lupa, semasa berkuasa, DAP/Pakatan Harapan bersungguh-sungguh hendak mansuh SOSMA atas alasan hak asasi manusia).

  Dua hari selepas tangkapan itu, pada 21 Ogos 2019, negara kecoh pula dengan gangguan sistem rangkaian operasi di KLIA

  Sesuatu yang tidak pernah berlaku dan ianya menimbulkan persoalan yang besar kenapa ia berlaku ketika lambakan pelancong dari China ke Malaysia berada di KLIA? (BACA DI SINI).

  September 2019, seluruh negara gempar bila pihak polis mendedahkan dan menahan beberapa pegawai kanan Jabatan Pendaftaran Negara Pulau Pinang kerana terbabit dalam sindiket peringkat tertinggi penjualan MyKad yang sah kepada pendatang dari China (BACA DI SINI).

  Pada 30 Oktober 2019, saksi utama kes mendedahkan beliau membayar lebih RM400,000 kepada Lai Chin Wah dan menerima MyKad pada Februari 2019 (BACA DI SINI).

  2 Disember 2019, keluar Laporan Ketua Audit Negara 2018 (siri 2) yang mendedahkan jumlah pelancong China dan India yang tiada rekod keluar melalui Program Pengecualian Visa (melalui data sistem eNTRI dan MyIMMs).

  Laporan Audit tersebut mendapati jumlah keseluruhan pelancong China dan India yang tiada rekod keluar dari Malaysia pada 2019 sehingga 2018 berjumlah keseluruhan 116,064 orang.

  Menteri Dalam Negeri ketika itu, TS Muhyiddin arahkan kesemua pelancong asing yang tidak ada rekod keluar dikesan dengan segera (BACA DI SINI).

  14 September 2019, Harian Metro mendedahkan 1,000 warga asing memiliki MyKad yang sah melalui sindiket pada Januari – Mei 2019.

  Ribuan lagi MyKad yang sah telah dikeluarkan oleh sindiket bukan sahaja di Pulau Pinang, tetapi di seluruh Malaysia (BACA DI SINI).

  Melalui operasi KDN dan pihak berkuasa, dapat kita temui laporan-laporan tangkapan warga asing, khususnya dari China yang masuk sebagai pelancong (serta pas pelajar) tetapi tidak keluar-keluar dari negara (BACA DI SINI).

  3 Oktober 2019, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang menetapkan kes sindiket penjualan MyKad yang sah kepada warga asing yang melibatkan Penolong Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Pulau Pinang dan beberapa individu lain akan mula dibicarakan pada 6 April 2020 (BACA DI SINI).

  Namun sampai sekarang, ianya belum lagi dibicarakan, mungkin kerana wabak Covid-19.

  Selain dari isu Rohingya yang cuba dibesarkan, Pakatan Harapan juga dilihat cuba mengalih perhatian rakyat ke atas isu sindiket menjual MyKad yang sah ini dengan sentiasa mendesak agar Parlimen bersidang dengan segera dengan pelbagai alasan yang tidak masuk akal.

  Jangan lupa, ketika diminta kerajaan (ketika itu Pakatan Harapan) wujudkan RCI untuk siasat dan bongkar siapa sebenarnya dalang sindiket penjualan MyKad yang sah ini, Pakatan Harapan enggan (BACA DI SINI).

  Pemimpin Muafakat Nasional dan rakyat Malaysia tidak boleh hilang fokus terhadap isu penjualan MyKad yang sah ini kepada ratusan ribu pelancong dari China dan India.

  MyKad yang dijual sindiket ini bukanlah MyKad palsu tetapi adalah MyKad yang sah.

  Ratusan ribu warga asing yang membeli MyKad yang sah ini boleh mendaftarkan nama dengan Suruhjaya Pilihanraya sebagai pengundi yang sah dan ini boleh mengubah pola pengundian secara keseluruhan.

  Kalau ada pun pelarian Rohingya yang telah berjaya membeli MyKad yang sah ini melalui sindiket, mereka sangat mudah dikenal pasti berdasarkan dari rupa dan fizikal mereka.

  Tetapi warga China dan India yang membeli MyKad yang sah ini, susah untuk kita bezakan dengan warga Malaysia yang berketurunan Cina dan India.

  Ini terbukti bila mereka berjaya meletakkan nama mereka dalam pengkalan data BSH bekas Kerajaan Pakatan Harapan dan ada yang dikesan berjaya menikmati Bantuan Perihatin Nasional baru-baru ini.

  Admin menyeru kepada semua pemimpin Muafakat Nasional dan rakyat Malaysia, sebaik sahaja kita dapat mengawal wabak Covid-19, perkara yang paling penting dan utama untuk kita desak kerajaan bukanlah masaalah pelarian Rohingya tetapi membongkar hingga ke akar umbi sindiket penjualan MyKad yang sah kepada warga asing terutamanya dari China dan India.

  Kerana tidak syak lagi, ada pihak yang pernah memiliki kuasa mendalangi sindiket ini!!!

  Kredit :

  FB Korek Korek

 5. pergertian kepercayaan di doctrine kan dlm rukun iman…

  satu dari nya,

  percaya pd rasul2…

  ada di sebut percaya pd muhammad bin aminah, ada di sebut percaya pd isa bin maryam…

 6. sebelum di kupaskan,

  ape itu kesesatan dlm pengertian kepercayaan dan keyakinan…

  asa kebenaran yg muhammad bin aminah cuba perkatakan kpd kaum nya,

  mendewakan aku atau mencari kebenaran yg aku sampaikan…

 7. hadi bawa jemaah pAs dlm kesesatan ke selama ini?

  satu kupasan…

 8. PHD4PIG KEPALA RASIS DAN ANTI TUHAN…….

  Rakyat Sabah dakwa hanya penyokong Warisan dapat bantuan makanan…….

  Pengagihan bantuan di Sabah terus dipalit dakwaan pilih kasih politik, dengan beberapa pihak mendakwa wujud “little Napoleon” daripada parti pemerintah Warisan yang menyekat barang keperluan asas untuk penduduk kampung.

  Mereka turut mendakwa pegawai tempatan mendiskriminasi individu yang tidak menyokong Warisan.

  Di Papar, pekerja rencam Phillip Michael mendakwa beliau tidak menerima bantuan negeri.

  “Kita akan lihat sama ada mereka masih boleh menang dalam Pilihan Raya Umum ke-15,” katanya kepada FMT sambil menambah keluarganya baru-baru ini mendapat bantuan makanan daripada seorang bekas wakil rakyat Sabah.

  Seorang pegawai bagaimanapun menafikan dakwaan diskriminasi itu.

  Anthony Suamin, seorang daripada 3,000 pemimpin akar umbi yang dilantik negeri untuk mengagihkan bantuan, berkata ramai keliru antara bantuan persekutuan dan negeri.

  Katanya, senarai penerima bantuannya mungkin tidak dikemas kini menyebabkan pihaknya terlepas pandang beberapa keluarga yang tinggal di rumah sama.

  “Saya tidak tahu senarai kami tidak dikemas kini kerana ia kira-kira 5 hingga 6 tahun lalu.”

  Suamin berkata, penduduk Sabah menerima bantuan daripada 3 pihak: ahli Parlimen tempatan, kerajaan negeri dan penderma peribadi.

  “Sesetengah bantuan bertindih. Tidak ada kawalan. Kami ingin mengumpul semua sumber ini menjadi satu supaya semua akan dapat bantuan.”

  Di Kota Marudu, seorang penduduk mendakwa Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) hanya mengagihkan bantuan kepada mereka yang menyokong Warisan.

  Tetapi, katanya, pemimpin Warisan dan Ketua Menteri, Shafie Apdal tidak patut dipersalahkan sepenuhnya disebabkan pemimpin akar umbi yang bertindak seperti “little Napoleon.”

  “Saya tahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia akan menyiasat mereka tidak lama lagi.”

  Difahamkan, kerajaan Sabah memperuntukkan RM100,000 untuk bantuan diagihkan ke setiap daerah bagi membantu rakyat menghadapi impak perintah kawalan pergerakan untuk penularan virus Covid-19.

  Kira-kira RM20 juta sudah diperuntukkan, terutamanya untuk membekalkan barang keperluan asas seperti beras dan tepung ke semua kampung di Sabah.

  Kerajaan negeri turut meluluskan geran kepada 15 ahli Parlimen Sabah daripada parti pemerintah.

 9. Revisiting – Understanding Islam…

  a pertinent question :

  what is a Prophet?

  what isa Prophecy?

  or had it been all along

  who is the Prophet?

  who is the prophecy?

  melayu2 belum lagi di sahkan islam mereka?

  melayu2 mengaku mereka semua islam?

  melayu2 nak pilih mana?

  blh beri pencerah …

 10. itu melayu2 pAs, mana ada islam, tipu sj

  itu syahadah sudah sesat meh, mau kasi betul ma.

  aiyayo, kalu itu mcm, Nabi Muhammad lemah meh, mau perang sana sini pakai pedang ka?

  aiyayo,

  Nabi, mana ada time, hidup ini lunia; taik, kencing manyak bau meh..

  ini semua melayu2 kasi betul lulu lia punya syahadah meh…

  aiyaa

 11. hadi lalang dewa itu muhammad bin amanah dlm lia punya syahadah meh

  aiyaa, itu muhammad bin aminah sudah mati meh

  ini mcm semua melayu2 kasi tipu sama lia olang punya islam meh

  tapi…

  ada satu lagi ‘muhammah’ yg tak rah mati meh…

  melayu2 ada tahu meh?

 12. SALAM SAUDARA ZUNNUN & SAUDARA JOHN DOE,
  idea dan komentar anda berdua saya amati dan
  saya analisis,saya timbang tarakan dan saya
  inovasikan serta saya canaian bagi menyiapkan
  tesis PhD bertajuk “Metafora Islamik Dalam Keakalan Melayu”

  Pohon halalkan….
  ====================================

  Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

  Nak buat thesis PhD dgn komen 2 ekor pembawa ajaran sesat ni?

  Kahkahkah

  Jgn edit ya, kekalkan ayat menyundal, memuki, tebuk atap, dll dlm thesis yg ahli sihir zunnun tu tulis. Nanti dpt markah penuh. Yg jon doe punya jgn tinggal ayat bani tamim & pembawa panji hitam akhir zaman ya.

  Zunnun tu org kanan tuhan Harun.
  Kahkahkah Kahkahkah

  1. Niat puasa….

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’alw.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa……!!*

 13. Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi disondol babi

  Kihkihkih

 14. aiyaa, itu adun kuah langkawi sekalang bikin sensasi, 1 olang rohinya, agen di bangla makan rm 15,0000 meh…

  bayar lulu rm 2,000 nanti lia olang saudara sini malingsia, bayar rm 13,000 lali.

  itu syed bikin sikit kira, sudah manyak rohinya sampai 150,000 olang, semua olang “islam” meh…

  ini mcm sulah bayar…

  150,000 x rm 15,000 = rm 2.25 billun

  aiyaa, hadi lalang ada dapat sikit komision meh?

  gua mau tanya sama lia punya keldai2 di sini….

  blh kasi jawap meh?

 15. itu hadi lalang sulah kasi itu air jampi kalu?

  loh, lia duta khas meh, manyak lia punya kuat sama lia punya tuhan alah, manyak mimpi lia punya propet..

  misti bagus meh…

  sikalang kita mau beli itu aie jampi, mana blh beli meh?

  pAs lia kasi bolong, blh jadi retail meh?

 16. loh, itu hadi lalang mana pigi..

  manyak kasi sama olang susah..

  lia kata, melayu2 sudah ishhkam, oops, islam…

  itu tuhan alah punya angel2 manyak marah, kasi manyak kerja mau bikin chek lia orang olang

  puki wangi mcm limau katuri
  kotol2 wangu bau itu bunga lavendar
  air kencing ipoh mari
  berak wangi minyak wangi…

  hadi lalang lia punya bini2 ape mcm?

  pun sepelti itu bidadari ka, meh?

  aiyaa, mau tanya itu lalat2, lia semua blh bau meh

  agak2 abdi2 belaan hadi mengerti tak satire pagi nih?

  1. zunnun pukimak memang selalu memuki sebab dia keluar dari puki emak dia, bibir nya terangkut, jadi herot, bila buka saja mulut terdorong mencarut, hingga ke tua baka.

   Sekarang dia perlekehkan Islam. Jenis yang perlu dibalun, ditivai dan dibantai disini.

   Baka dia memang tidak bagus, menganut 3 agama di masa yang sama – Confucianism, Taoism, Buddhism. Akhir nya, mengaut Evangelical Christianity juga. 4 agama, Ultra Kiasu mahukan 4 peluang to go to Heaven.

   Tapi kepala dia letak di lutut, mulut di puki, vUnhati busuk, no chance of Heaven. Only Hell.

   1. hadi lalang manyak cuka, lia punya abdi sulah mali kasi sikit jawap meh

    1. Jawab mesti mahu bntai, tibai luuu, mooo.

     Sebab lu pukimak selalu menghasut agama Islam.

     Lu punya hal dengan Hadi Awang lain kira. Tapi bila luuu hasut agama Islam, luuu kina. Kasi lu hamput dalam blog ini.

     Ok lah, lu boleh tak mau keluar dari blog ini. Tapi kita olang mssti kasi kincing, berakkan luuuuu kali2, mooo.

 17. Siapa masuk Syurga, siapa masuk Neraka, yang tahu hanya Tuhan yang Maha Kuasa.

  Balun lah depa yang cakap takda bukti dan fakta, hanya ikut suka.

  Tak kisah di bulan puasa. Nabi Muhammad pun perang di bulan puasa – Perang Badr.

  1. aiyaa, itu ‘Nabi Muhammad’ mcm sikai ma.

   sulah perfect pun mau golok pedang sana sini meh?

   atau itu anak aminah sama abdullah pigi cocok pedang pigi pelang meh?

   luu masih kencinh lali2 meh? pakai pamper meh, nanti mommy lu kasi susah kasi samak sana sini

   kencing bau katuri atau bau itu kuah basi…

   lu pigi belajar lali meh itu anak aminah lengan lia punya “Muhammad” meh, ada sama meh?

   1. Sekarang zunnun pukimak nyata menghasut agama Islam. Tentu Cyper Police mengawasi dia, mengambil tindakan di masa yang sesuai.

    Sementara tu. dia mesti dibalun, ditibai, dibantai disini.

    Jenis tukang kaut sebanyak mana agama yang dia boleh kaut – Confucianism, Taoism, Buddhism, Evangelical Christianity – sudah banyak sangat agama hingga dia confused. Sudah tidak tahu mana baik mana jahat mengikut agama2 yang dia kaut.

    Memang dia OTW To Hell.

 18. anonymous
  anonymous
  Hadi dah biasa berbohong…perkara biasa bagi lobai hadi..

  Reply
  29 April 2020 5:52 am
  Anonymous
  Anonymous
  Kamu amacam? Sekarang pun nak berbohong.

  Cakap tak serupa menuduh cara liar.

  Reply
  29 April 2020 7:19 am

  _____ ** _____

  yang di dulukan hisab berbohong di Hari pengadilan ia lah Hadi.

  Ilmu dia sendiri akan menghempap dia.

 19. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Suman mknyah cabut lari tk tahan Kejora siksa
  Baru ler dia tahu siapa Kejora phlawan perkasa
  Tapi, bila Suman tak ada, tak seronok pula rasa
  Tanpa Suman kedi, siapa pulak nk jadi mangsa
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Niat puasa untuk Tahun 2020..buat ingatan sahabat² serta saudara ku..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

   *Bahasa Inggeris*
   I’m fasting tomorrow’s intention to perform the fard in the month of Ramadan this year, because Allah Ta’ala.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

  2. INI LEBIH PEKDAH…..!!

   Niat puasa….

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’alw.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa……!!*

   1. Suman maknyah 2:14/2:26 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
    Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
    Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
    Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
    Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
    Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
    Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Ha ha ha

 20. CAI2 SOKONG PHD4PIG SEBAB SERONOK DIKENCING…….BEST GILER AIR KENCING YAKJUJ MAKJUJ……

  Pasal Rohingya, Mat Sabu nak kencing rakyat lagi……..

  SERONOK sekali membaca dan menonton kenyataan pemimpin Pakatan Harapan (PH) membidas kerajaan Perikatan Nasional (PN) berhubung dakwaan hangat mutakhir ini mengenai kurang “cinta dan kasihnya” kepada pelarian Rohingya.

  Bagi lebih menyeronokkan keadaan, marilah pula kita melihat sembilan bukti betapa mendalam “cinta dan kasihnya” kerajaan PH kepada pelarian Rohingya yang telah ditunjukkan sewaktu memegang tampuk kuasa pemerintahan dari 10 Mei 2018 hingga 24 Februari 2020.

  Bukti Pertama

  Kepada soalan Wong Hon Wai (DAP–Parlimen Bukit Bendera), yang menanyakan apakah langkah berjaga-jaga diambil kerajaan PH untuk mengelakkan pelarian Rohingya daripada membanjiri sempadan darat dan maritim Malaysia? Timbalan Menteri Pertahanan kerajaan PH, Liew Chin Tong menjawab:

  “Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah melalui Markas Wilayah Laut 3 yang berpangkalan di Langkawi dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan operasi bagi memantau kemasukan pelarian Rohingya ke perairan negara. Di samping itu kerjasama perisikan dengan tentera laut Thailand juga diwujudkan bagi tujuan perkongsian maklumat.”

  Bukit Kedua

  Kepada soalan Ahmad Tarmizi Sulaiman (Pas–Parlimen Sik), yang meminta supaya kerajaan PH menyatakan apakah perancangannya untuk menyelesaikan masalah pendaftaran pelarian Rohingya yang diselia oleh UNHCR ketika itu? Timbalan Perdana Menteri kerajaan PH, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail menjawab:

  “Kerajaan telah berunding dengan UNHCR untuk menempatkan pegawai polis dan Jabatan Imigresen (JIM) dalam proses Refugee Status Determination yang dijalankan oleh pihak UNHCR. Namun, rundingan tersebut belum dapat dimuktamadkan.”

  Bukti Ketiga

  Kepada soalan Ahmad Tarmizi Sulaiman (Pas-Parlimen Sik), yang menanyakan apakah kerajaan PH bersedia untuk mewujudkan satu unit yang rasmi atau khas untuk menjalin kerjasama yang lebih erat dengan UNHCR dalam proses pendaftaran pelarian? Timbalan Perdana Menteri kerajaan PH, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail menjawab:

  “Satu jawatankuasa belum lagi ditubuhkan.”

  Bukti Keempat

  Kepada soalan Ahmad Tarmizi Sulaiman (Pas-Parlimen Sik), yang menanyakan apakah kerajaan PH bersedia untuk menjadikan pelarian Rohingya sebagai pekerja asing yang didaftarkan secara sah? Timbalan Perdana Menteri kerajaan PH, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail menjawab:

  “Kita tidak mahu menjejaskan kepentingan rakyat sendiri dalam negara supaya kita pelihara peluang pekerjaan untuk rakyat sendiri pun.”

  Bukit Kelima

  Kepada soalan Ahmad Tarmizi Sulaiman (Pas-Parlimen Sik), yang menanyakan apakah kerajaan PH melihat bahawa pelarian yang ada di negara kita berpotensi untuk menjadi tenaga buruh? Menteri Sumber Manusia kerajaan PH, M. Kulasegaran menjawab:

  “Pada setakat ini tidak ada dasar-dasar yang tertentu untuk menolong pelarian untuk mendapat kerja di negara ini.”

  Bukit Keenam

  Kepada soalan Che Alias Hamid (Pas-Parlimen Kemaman), yang menanyakan apakah kerajaan PH berhasrat untuk memperluaskan Program Food Bank Malaysia kepada pelarian daripada negara luar? Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna kerajaan PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menjawab:

  “Fokus kita masih lagi kepada anak-anak tempatan kita yang masih lagi ramai belum kami dekati, sementara kami hargai usaha oleh kalangan NGO yang lain yang menjadikan pelarian sebagai sasaran. Kami anggap memadai dulu usaha itu dipikul oleh NGO.”

  Bukti Ketujuh

  Kepada cadangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Pas-Parlimen Kubang Kerian) supaya kerajaan PH mengecualikan pelarian yang memegang kad UNHCR daripada membayar caj vaksin, Menteri Kesihatan kerajaan PH, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad menjawab:

  “Dari segi kad pemegang UNHCR itu, Malaysia adalah antara yang belum lagi meratifikasi dan mengiktiraf mereka sebagai refugees. Dengan kata lain, mereka terpaksa juga dikenakan caj.”

  Bukti Kelapan

  Kepada soalan Ahmad Tarmizi Sulaiman (Pas-Parlimen Sik) yang menanyakan apakah kerajaan PH merancang untuk membuka hospital medan bagi membantu pelarian Rohingya yang berada di Rakhine State itu sendiri? Timbalan Menteri Pertahanan kerajaan PH, Liew Chin Tong menjawab:

  “Kementerian tidak ada rancangan untuk membuka hospital medan di Rakhine State.”

  Bukti Kesembilan

  Paling menarik, Shaharizukirnain Abd. Kadir (Pas-Parlimen Setiu) pernah menanyakan sejauhmanakah perkembangan proses meratifikasikan Konvensyen Pelarian 1951 di bawah PBB dalam usaha menangani krisis pelarian khususnya Rohingya kerana beliau yakin dan percaya hanya melalui langkah ini pelarian Rohingya akan dapat dibantu dalam bidang kesihatan, pendidikan, latihan vokasional dan pekerjaan, sekali gus mampu mengelak pelbagai kes jenayah yang terpaksa dilakukan oleh mereka bagi menampung kehidupan seharian mereka.

  Sehingga ke tarikh jatuhnya kerajaan PH pada 24 Februari 2020 sekalipun, soalan ini tidak mampu dijawab oleh mana-mana pemimpin kerajaan PH kerana ia tidak pernah cuba dilaksanakan walaupun;

  Dalam Janji 59 (muka surat 152) Manifesto PRU 14 PH jelas terpampang janji PH bahawa: “Kerajaan PH akan meratifkasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Pelarian 1951 agar pelarian yang datang ke Malaysia untuk menyelamatkan diri dapat diberi bantuan sewajarnya.”

  Dalam Janji 35 (muka surat 99) Manifesto PRU 14 PH jelas terpampang janji PH bahawa: “Kerajaan PH akan mengabsahkan status lebih dari 150,000 orang pelarian yang mempunyai kad UNHCR sebagai pelarian dan memberi kebenaran untuk mereka bekerja.”

  Begitulah sembilan bukti betapa mendalam “cinta dan kasihnya” kerajaan PH kepada pelarian Rohingya. – MalaysiaGazette

  MR : PH ni mana rakyat simpati sesama Islam.

  1. Kamu Dajjal PAS MAHATHIRVSANWAR bukan saja suka di kencing, juga diberak.

   Menuduh pulak tak simpati sesama Islam. Perinsip2 perhubungan antarabangsa tak tahu. Jahil punya orang.

 21. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kesian betul, dgn Suman maknyah karung guni
  Dia sudah mati pucuk tk mampu nak layan bini
  Dah tk laku lagi, di blog KD & blog Life of Annie
  Kena lanyak & ganyang pula, dgn Kejora, di sini
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Niat puasa…..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala

   *Bahasa Bugis*
   Mapuasaka’ baja reulang rammalang farradu rialliaku lillahi’Taala

   *Bahasa Tamil*
   அல்லாஹ் தஆலா என்பதால், இந்த ஆண்டு ரமலான் மாதத்தில் ஃபார்ட் செய்ய வேண்டும் என்ற நோக்கத்தை நான் நாளை நோன்பு நோற்கிறேன்.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa…!!*

  2. INI LEBIH PEKDAH…..!!

   Niat puasa..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

   *Bahasa Jawa*
   Niat engsun poso tutuko imsak dino sesuk, sangkeng anekani fardhune bulan Romadhone, ikilah tahun hale iman aken lan ngeyakin aken kerono ngelakoni dawuh dalem gusti Allah ta’ala…

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

   1. Suman maknyah 2:23/2:36 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
    Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
    Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
    Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
    Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
    Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
    Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Ho ho ho

 22. Waaaah dah 216 komen, bila nak pos baru, Din?

 23. Hadi nak komen pasal Rohingya…tutup dulu kilang arak pusat judi dan pusat hiboran..

  Dah dapat kuasa terus bisu..

 24. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Suman maknyah rasanya, di atas katil terlantar
  Kini dia macm demam kura, tercungap-cungap
  Tiada modal fitnah lagi utk iblis itu nak dilontar
  Itu lah akibatnya, bagi orang yng bingai bengap
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. INI LEBIH PEKDAH…..!!

   Niat puasa…..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

   *Bahasa Inggeris*
   I’m fasting tomorrow’s intention to perform the fard in the month of Ramadan this year, because Allah Ta’ala.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

   1. Suman maknyah 2:30 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
    Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
    Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
    Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
    Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
    Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
    Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Hi hi hi

 25. Hadi dah biasa berbohong…perkara biasa bagi lobai hadi..

  1. Kamu amacam? Sekarang pun nak berbohong.

   Cakap tak serupa menuduh cara liar.

 26. ISU ROHINGYA DARI PH LAGI APA DAH MEREKA BUAT …..BERAPA RAMAI DAH MEREKA TOLONG……MANA DIA DERMA ORANG RAMAI KEPADA PHD4PIG……

  Ask Pakatan What Happened To Qatari Donation For Rohingya Refugees…….

  (FMT) – Former deputy prime minister Ahmad Zahid Hamidi has called on the previous Pakatan Harapan (PH) administration to account for the US$50 million (RM218 million) donated by the Qatar Development Fund for Rohingya refugees in Malaysia.

  In a Facebook post today, the Umno president rubbished claims on social media the money was channelled into his private account.

  “The allegations are clearly slanderous and are meant to humiliate me,” he said.

  Zahid said the previous Barisan Nasional (BN) government had tried to source donations for the Rohingya refugees in the country and Qatar had agreed to donate US$50 million.

  However, the change in government after the 2018 general election meant the donation was received by the PH administration.

  He provided a link to a post on former deputy prime minister Dr Wan Azizah Wan Ismail’s Facebook page on Nov 25, 2018, which thanked the Qatari government for a US$50 million donation for programmes to help Rohingya refugees in Malaysia.

  “Pakatan Harapan has to give a detailed explanation about the funds and not just blame Barisan Nasional,” he said.

  Zahid, who is also the former home minister, had said yesterday the Malaysian government collaborated with the Qatar Development Fund in three projects: to provide skills training in agriculture and manufacturing, education for Rohingya children, and a medical insurance scheme.

  Amid a rise in xenophobic comments about Rohingya refugees, he said the BN government had allowed the Rohingya community in Malaysia to seek work in selected sectors so they could fend for themselves even though UNHCR refugees were usually barred from employment or to engage in business.

  Among Malaysia’s contributions were providing RM4 million in food supplies and equipment to the Rohingya refugees at the Bangladesh-Myanmar border as well as constructing a RM3.5 million hospital at Cox’s Bazar in Bangladesh, the world’s biggest refugee centre.

  1. Isu Rohinya kerana najib dan hadi berlagak baik..

   Rohingya yg baru mendarat di langkawi bawak kerumah najib dan hadi…mereka berani datang kerana mereka tahubparti najib dan hadi sudah berkuasa semula..

 27. Belajar dari kesilapan.

  Sepatutnya kapal pelarian tersebut di beri Perlindungan dan di susuli dengan kenyataan bahawa Kerajaan Malaysia tidak akan menerima lagi kapal pelarian Rohingya. Dan kawalan keselamatan marinetin akan di pertingkatkan.

  Bagaimana Kerajaan PN yang PAS juga se bahagian dari nya tidak menegur tindakan tersebut? Sebalik nya mempertahankan konon nya PAS dari dulu memberi sokongan dan bantuan pada Rohingya.

  Tidak kah mereka rasa bersalah dengan mangsa se ramai 30 orang yang terkorban kerana di halau?

  Mengapa pemimpin PAS tidak mendapatkan penjelasan dari Menteri yang bertanggung jawab atas keselamatan negara mengenai bot yang di usir?

  1. Terima kasih kerana memberi cadangan,
   Tapi malangnya anda bukan lg kerajaan.

 28. Alam bukan di jadikan, seperti biji buah, tidak menjadikan pokok kerana, pokok juga menghasilkan buah nya.

  in any forward bias, therein a reciprocal reversible bias, to create perpetuity, left without it, the forward bias become unattainably chaos.

  A Perfect Bias is An Infinite Possibility Conceived within it, will every possible feedback, regression and remedy.

  ini asas Alam, dan ini asas Ilmu.

  The Universe is A Reason, only with Reasons shall it be made known

  Agama tidak kecuali, kekuatan Agama bukan kepercayaan, tapi keyakinan dan Ilmu perlu utk menyakinkan, bukan rethorik kepercayaan semata.

  Agama yg hadi awang pelopori, berdasarkan “wala,” tidak di sedari bisa yg meracuni diri hadi dan pengikut2 nya.

  kemuncak pAs yg mereka kini rasai, berakhir terperangkap dgn ketandusan ilmu yg mereka miliki….

  hinggakan pAs tak ubah penumpang dlm kerajaan Moo dgn kekakuan ketrampilan mereka. Yg kaku bukan melayu nya, tapi islam yg di anuti mereka.

  1. Mengarut lah si zunnun the lanun, cakap pasal hal2 abstract. Pandai konon dia, Einsteinkan agama.

   Tak hormatkan PM, guna nama Moo, si bedebah Shitein ini.

 29. mengape agama itu satu kesundalan yg berbisa kpd manusia….

  bermula utk membina kekuatan, tapi malang nya, kepercayaan di jadikan keyakinan tanpa berani memberi pembaharuan2 nya….

  seperti si ebit, meletakan Kepercayaan kpd tuhan, utk membina kekuatan tapi alpa utk mengetahui, kekuatan yg di bina nya, tak lain, bentuk2 kelemahan nya sj…

  kekuatan tidak perlu di pertontonkan sana sini, kerana jelas di perkatakan :

  “tiada siape yg ketahui, sedekah yg di beri, semata2 utk menyatakan keinginan tuhan sj

  tidak kecuali hadi dgn kepentingan yg saban hari mengemis2 utk mendapat pengiktirafan2, mengape?

  1. zunnun pukimak keturunan penganut 3 agama di masa yang sama (Confucianism, Taoism dan Buddhism) menuduh kesundalan agama. Dah bosan dengan 3 agama itu kot, ambik Kristian Evangelism.

   Segla agama baru yang timbul, di sebat nya. Mahukan 3-4 pelung masuk Syurga. Tapi hati busuk, lutut jadi kepala.

 30. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Dah smakin teruk..gila sewel Suman tua cabuk
  Agak nya, teguk banyak todi..dia sawan mabuk
  Hanya satu cara je, untuk ubat ini anjing dubuk
  Dia akn baik bila kena Kejora punya penumbuk
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. INI LEBIH PEKDAH…..!!

   Niat puasa…..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

   *Bahasa Tamil*
   அல்லாஹ் தஆலா என்பதால், இந்த ஆண்டு ரமலான் மாதத்தில் ஃபார்ட் செய்ய வேண்டும் என்ற நோக்கத்தை நான் நாளை நோன்பு நோற்கிறேன்.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa…!!*

   1. Suman maknyah Hindu 2:38 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
    Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
    Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
    Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
    Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
    Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
    Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Ha ha ha

 31. seperti juga ebit, berakhir dgn linangan air mata, hadi dan pAs kini sedang menemui pengakhiran mereka…

  tiada salah, ebit dgn bantuan2 yg di beri nya, yg salah, ngape di sensasikan pamparan utk ape?

  tiada salah, hadi membina jamaah nya, yg salah, penjenamaan ala pengemis sj.

  mengemis2 kpd tuhan, dan mengemis utk berkuasa pula…

  mengape sedemikian penjenamaan yg hadi lakukan ?

  seperti mana gerakan berasakan kepercayaan, ilmu memainkan peranan utk membina keyakinan…

  di sini si hadi jelas dgn kesundalan nya..

  dgn membina rangkaian tadika, tahfiz, surau2, masjid2 dan pusat pengajian tinggi, dgn pembelajaran agama asas kekuatan nya.

  1. zunnun the lanun orang DAP, musuh traditional dengan PAS.

   Tak renti2 membalun PAS sebab itu ajaran agama nya.

 32. kekuatan tamaddun manusia di bina dgn kepercayaan….

  dan di majukan dgn keyakinan…

  oleh kaum dan golongan, di onak di olak oleh yg sedikit utk semua, dan yg semua kemudian meneruskan perbagaikan nya…

  ini asas manusia dan kemanusian nya…

  tamaddun yg dapat beri kebebasan sedemkian, bergerak se iring dgn Kesedaran Alam sekeliling nya, akan maju dgn cepat nya..

  tapi keadaan sedemikian satu fantasi ideal semata….

  kerana, jari2 kuasa kerap terperangkap dgn kepentingan mereka…

  kepercayaan2, jika di jadikan asas membina tamaddun, berakhir dgn keruntuhan akhir nya…

  kerana, di sempadan2 luar, sentiasa membayangi kekakuan mereka…

  kesana ideal ke sini realiti,

  maka ke mana harus meninti dan mengharungi?

  1. zunnun the lanun ckap pasal tamaddun.

   Di mana ada tamaddun sebab tamaddun itu berdasarkan budaya.

   Mana zunnun the lanun ada budaya. Cara hidup nya melanun, lanun takda budaya.

 33. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kesian btul Suman maknyah pengikut ayah Pin
  Bapok kedi ni cuba bersilat, tapi jdi tarian zapin
  Tk sedar diri, nk berjalan pun anak cucu pimpin
  Kini, abis basah tilam, dia terkucil bocor lampin
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. INI LEBIH PEKDAH…..!!

   Niat puasa…..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

   *Bahasa Tamil*
   அல்லாஹ் தஆலா என்பதால், இந்த ஆண்டு ரமலான் மாதத்தில் ஃபார்ட் செய்ய வேண்டும் என்ற நோக்கத்தை நான் நாளை நோன்பு நோற்கிறேன்.

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa…!!*

   1. Suman maknyah Hindu 2:39 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
    Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
    Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
    Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
    Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
    Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
    Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Hi hi hi

 34. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Suman maknyah kedi cuba nak berlagak brutal
  Tapi dia tk ada daya ketahanan fizikal & mental
  Terduduk malnyah kedi tu Kejora tenyeh sental
  Agak nya, anak cucu dah usung dia ke hospital
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. INI LEBIH PEKDAH…..!!

   Niat puasa…..

   *Bahasa Arab*
   Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

   *Bahasa Melayu*
   Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

   *Bahasa Jawa*
   Niat engsun poso tutuko imsak dino sesuk, sangkeng anekani fardhune bulan Romadhone, ikilah tahun hale iman aken lan ngeyakin aken kerono ngelakoni dawuh dalem gusti Allah ta’ala…

   *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

   1. Suman maknyah Hindu 2:42 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
    Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
    Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
    Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
    Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
    Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
    Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Hu hu hu

 35. ke mana hala tuju pAs dgn fahaman agama nya….

  dan bagaimana berakhir nya…

  satu kupasan

  bersambung…

  1. zunnun the lanun dengan kupsan nya ..

   Kupas punya kupas, nanti tinggal yang pendek 2 inci.

 36. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Pantun dri cgu Kejora, terus masuk bertalu-talu
  Suman terasa, bgai dgn tukul, kepala dia dipalu
  Ketar menggigil dia seperti org demam kepialu
  Nk masuk blog pula..terasa terkantoi dan malu
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Si bingai pengecut jiwanya kacau dek dah kena londeh auta temberangnya.

   Kecuali blog Kluangman – memang tebiat buruk Kejora dari mula saya kenali di blog parpukari, pisau net, putra merdeka, membuat posting2….
   – tiru-tairu kopipes 100% bahan sampah;
   – ramalan judi 4 no. ekor;
   – jual ayat2 suci & hadith2 nabi saw;
   – sajak dendam berahi;
   – pantatun sampah’
   – sabotaj ruangan;
   – maki, hamun, caci & mencarut;
   – putar spin tulisan orang;
   – mendusta & memfitnah tanpa bukti sahih.

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Wah..udah muncul Suman hati kudis bernanah
    Habis artifak muzium..dibawa kluar pula fitnah
    Tk sedar, dah tk berapa hari nk msul dlm tanah
    Entah bila iblis munafiq ini halilintar nak panah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Suman maknyah bontot kunyit 10:17 pm,

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
     Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
     Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
     Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     Kah. kahhh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

     1. Suman maknyah bontot kunyit 10:17 pm,

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Agak nya Suman baru balik dari kuil semayang
      Dia dlm kedaaan mbuk todi, jln hoyong hayang
      Klu dekat, mmg sah kena pnumbuk aku layang
      Mana dia puki mak kau, katanya ko nak tayang
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Suman maknyah bontot kunyit 10:17 pm,

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Suman maknyah agaknya part time kerja bidan
       Msti bapok ini selalu pakai kain batik brdandan
       Bila lapang dia mesti bergincu & pasang badan
       Asyik mengadu jer kat pmbaca, serupa pondan
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Ha ha ha

       1. Hi hi hi

        😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
        Kesian betul..dgn Sumam maknyah sami Hindu
        Tk tahan dia, dgn pukulan pntun Kejora yg padu
        Tiada cara lagi dia nak lwn..itu kafir hati khaudu
        Dikutip bhn muzium..dgn pmbaca dia mengadu
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

        Hu hu hu

        1. Suman maknyah bontot kunyit 10:17 pm,

         👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
         Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
         Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
         Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
         Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
         Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
         Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         Hi hi hi

         1. 😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎
          Kesian Suman maknyah bapok, pengemis buta
          Di Dtrn Mrdeka, kecut pelir smbunyi dlm kereta
          Asyik dgn tmberang cakap besar klentong auta
          Abis bahan muzium, fitnah pula, dibuat senjata
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
           Kesian sungguh, Suman mknyah bapok sundal
           Bapok tua lembik ini cuba nak berlagak handal
           Tapi terlentang iblis ini asyik kena Kejora bedal
           Habia artifak muzium fitnah pula dibuat modal
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          2. INI LEBIH PEKDAH…..!!

           Niat puasa…..

           *Bahasa Arab*
           Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

           *Bahasa Melayu*
           Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

           *Bahasa Tamil*
           அல்லாஹ் தஆலா என்பதால், இந்த ஆண்டு ரமலான் மாதத்தில் ஃபார்ட் செய்ய வேண்டும் என்ற நோக்கத்தை நான் நாளை நோன்பு நோற்கிறேன்.

           *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa…!!*

         2. INI LEBIH PEKDAH…..!!

          Niat puasa…..

          *Bahasa Arab*
          Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

          *Bahasa Melayu*
          Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

          *Bahasa Jawa*
          Niat engsun poso tutuko imsak dino sesuk, sangkeng anekani fardhune bulan Romadhone, ikilah tahun hale iman aken lan ngeyakin aken kerono ngelakoni dawuh dalem gusti Allah ta’ala…

          *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

      2. INI LEBIH PEKDAH…..!!

       Niat puasa…..

       *Bahasa Arab*
       Nawaitu shauma gadhin ‘an ada-i fardhi syahri ramadhana hadzihis-sanati lillahi ta’ala.

       *Bahasa Melayu*
       Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadan fardu ke atasku kerana Allah Ta’ala.

       *Bahasa Jawa*
       Niat engsun poso tutuko imsak dino sesuk, sangkeng anekani fardhune bulan Romadhone, ikilah tahun hale iman aken lan ngeyakin aken kerono ngelakoni dawuh dalem gusti Allah ta’ala…

       *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

       *Bahasa Jawa*
       Niat engsun poso tutuko imsak dino sesuk, sangkeng anekani fardhune bulan Romadhone, ikilah tahun hale iman aken lan ngeyakin aken kerono ngelakoni dawuh dalem gusti Allah ta’ala…

       *Jgn kata tak diingatkan sampai terlupa niat puasa….!!*

       1. Suman maknyah bontot kunyit 2:44/2:46 pm,

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
        Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
        Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
        Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
        Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
        Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
        Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Ha ha ha
        Ho ho ho
        Hi hi hi

 37. hadi perlu buktikan pengakuan bahawa mimpi kerap nya betul..

  blh ke? sj tanya, sbb klu dah canang sana sini, misti berani pertahankan nya

  blh ke?

 38. bila budin komen bab hadi, keldai2 melompak2 mempertahankan nya

  kan ulamak pewaris nabi, kencing tak rak mau meh

 39. Bila entry budin ada kaitan dgn mat sabu, komen naik mendadak. Kenapalah pm7 tak serahkan baton pd mat sabu hari tu, kalau tak, bahgianya rakyat.

  Kihkihkih

 40. antara hadi ketua pAs dan hadi duta khas ada beza nya ke?

  antara hadi yg tebuk atap dan hadi yg bertanggung jawap di memali, ada beza nya ke?

  antara hadi yg mengatakan “melayu2” islam belaka dan hadi yg mengatakan piagam kemanusian islam dah ada 1000 tahun terdahulu, ada beza nya ke?

  cuba2 renungkan

  blh abdi2 hadi nya beri pencerahan

 41. Kontrak sewa 5 tahun
  22 bulan je lari keluar ikut pintu belakang. Macam PATI bergaduh sesama sendiri berdengki pasal sewa. Kunci lempar dlm semak. Terpaksalah tuan rumah tebuk atap.

  Kihkihkih

  1. bukan lah pasal kunci lempar dlm semak. Ularmak, umnongok, assmin & gang tak sabar2 tebok atap..padahal kontrak sewa ada lagi 3 tahun

 42. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kesian Suman maknyah kedi badut tua kelakar
  Jalan pun hoyong hayang mahu lagak pndekar
  Mmg bingai, bahalol, ini cap munga pnya askar
  Agknya artifak muzium dia sdg kalut selongkar
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 43. bagi zunnun, hadi barang jenaka nya.

  bagi hadi, zunnun barang ape nya pula…

  keldai2 belaan tgh mencari2 ilham ke? 😂

  1. Bg Hadi, zunnun ibarat org gila yg jalan berbogel di depan pejabat pm7.

   1. sekurang2 nya, ada ilham juga keldai hadi

    terima kasih

 44. yg menyeronok kan rakyat bukan pAs nya, tapi hadi nya…

  bukan sbb di ulamak tapi sanggup dan berani mencuba utk menjenamakan nya.

  tapi,…

  jgn putus asa, teruskan. singa tetap singa, walau di hutan mau pun di zoo juga.

  tapi,

  jgn pula mengaku singa, nanti di bahang akhir nya

  1. Huhuhu… Kesiannya ulama PH, meronta-ronta kena halau.

 45. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Mana dah hilang Suman kedi pendekar Mustar
  Tak nak lawan lagi ke, dgn cgu Kejora yg pintar
  Msti maknyah ni, dlm keadaan marah terketar2
  Bini sedang urut dada, di atas katil dia terlantar
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 46. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Mana Suman maknyah Kejora tunggu tk keluar
  Nk lihat, Suman punya pantun bagasa Inggeris
  Tapi rasanya, maknyah tu terkucil dalam seluar
  Hbis basah tilam dia, dek pampers dipakai tiris
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 47. aiyaa, itu parti pAs meh, byak sueh cikalang. hadi lalang mantak cakap mcm lalang meh

  misti lia punya mulut kasi kunci meh. manyak mcm ayam serupa mau telor meh.

  1. Mimpi kena kejar hantu cina ke mlm tadi?

   Kihkihkih

 48. SALAM SAUDARA ZUNNUN & SAUDARA JOHN DOE,
  idea dan komentar anda berdua saya amati dan
  saya analisis,saya timbang tarakan dan saya
  inovasikan serta saya canaian bagi menyiapkan
  tesis PhD bertajuk “Metafora Islamik Dalam Keakalan Melayu”

  Pohon halalkan….

  1. kamu yang memiliki idea tersendiri

  2. Huh,

   …teruskan.

 49. melayu2 islam ada 2 badut tersohor terkini….

  adham ber conference dgn 500 negara di dunia

  hadi dgn piagam islam hsnya berusia 1000 tahun sj

  tak usah perlu DAP, mereka berdua dah cukup utk menjatuhkan kerajaan yg Moo bina

  betul ke?

 50. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Suman bapok meroyan, bila empayar PH roboh
  Ditambah luka Kejora balun belum lagi sembuh
  Tapi dia nak juah, tak padan dgn tua telur labuh
  Klu jmpa, mmg mampos bapok tu Kejora tabuh
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 51. hadi kata, klu islam suku politik suku, maka jatuh kapir

  betul2,

  sbb politik main muat turun sama dan islam main muat turun sama2 suku juga ke?

  sj tanya

 52. hadi kata, melayu2 yg nak di selamatkan islam belaka.

  langau2 tercengan2 mendengar nya, lalu bertanya kpd ketua mereka…

  itu hadi meh, lia kata melayu2 semua islam meh…

  ketua langau menjawap,

  “hadi guru besar kita meh, ape lia kata, semua betul meh.

  betul ke?

 53. betul ke hadi pergi mekah lalu bergelar haji?

  atau melancung ke mekah dgn melakukan istiadat2 pemujaan sj nih

  tahu ke hadi, ape pengertian haji?

  sj tanya

 54. betul ke hadi mimpi “rasullulah”

  kanak2 di beri mainan, sana sini penjaja mainan nya, utk mendapat perhatian

  hadi pun sama ke?

  *bila berlaku ‘wasibiku nasabiku’ ‘kamil & kamil’ kedua mereka*,

  tak rak bising punya meh

  yg dok cerita sana sini utk jual minyak ular ke?

  kan tabii, kuat helah sana sini.

  blh beri pencerahan..

 55. Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi dokong babi

  Kihkihkih

 56. Hari ini Kejora bertalu-talu berauta menyangkal yg dia seorang pembohong & pengecut dgn lolongan PANTAToon sampahnya. Dah tuu, dia 2X mencarut kotor, tengok tuuu ….

  Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
  Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
  Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
  Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 5:09 pm

  Wak, lbih baik ko korek bontot, lepas tu ko cium
  Kau ingat aku takut ke Suman pencacai mamak
  Ha ha harap nk selongkar, khazanah dr muzium
  Tapi lebih baik klu ko tayang ko punya puki mak
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:26 pm

  Wak, lbih baik ko korek bontot, lepas tu ko cium
  Kau ingat aku takut ke Suman pencacai mamak
  Ha ha harap nk selongkar, khazanah dr muzium
  Tapi lebih baik klu ko tayang ko punya puki mak
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:59 pm
  ————————————————————————-

  Hi hi hi

  Apa lagi yg kau merepek meraban nih…?? Mana buktinya konon kau dah 3X berada di Dtrn Merdeka, Kejora – mana buktinya, mana..mana..mana, haaaaaaaaa……??

  Ini petikan dialog saya dgn Kejora sebagai bukti kejora musibat seorang pembohong & pengecut takut berjumpa saya di Dtrn Merdeka pd 1 Feb 2018)……

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 22:33
  Saya dah berada di Bangunan Sulaiman, bersebelahan Dataran Merdeka.

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:16
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
  Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

  Anonymous 1 February 2018 at 23:49
  Lawak Suman bikin hamba ketawa meronta
  Adakah si jahanam bapok tua ini orang buta
  Mlm2 dipakai nya hitam punya cermin mata
  Suman…Sumaan…udah2 ler kelentong aota
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:49
  Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:52
  Sengaja berkaca mata hitam supaya mudah kamu mengenali saya.
  Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora, kenapa..kenapa..kenapa….??
  —————————————————————————

  Tembelang kebiadapan kau dah pecah, mana nak letak muka kau, Kejora musibat..,,,,??

  Itu belum lagi aksi luar tabiee gay homoseks yg kau pamerkan tiap2 malam sepanjang bulan puasa 2018.

  Amacam Kejora, nak aku tayangkan semula, huhh…..??

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Suman maknyah agaknya part time kerja bidan
   Msti bapok ini selalu pakai kain batik brdandan
   Bila lapang dia mesti bergincu & pasang badan
   Asyik mengadu jer kat pmbaca, serupa pondan
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Suman maknyah bontot kunyit 8:37 pm,

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Wak, lbih baik ko korek bontot, lepas tu ko cium
    Kau ingat aku takut ke Suman pencacai mamak
    Ha ha harap nk selongkar, khazanah dr muzium
    Tapi lebih baik klu ko tayang ko punya puki mak
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 57. Ho ho ho

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Wow..siapa itu, yg berpantun bagaikan pendita?
  Dlm BI pula tu cantik kemas susunan kata-kata
  Suman hanya setakat melihat dngn putih mata
  Dh tentu tk mampu dibuat Suman bahalol unta
  🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Hi hi hi

  1. He he he

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Suman mknyah, dgn kbodohan, mmg dh sebati
   Bukn le bodoh biasa tapi bodoh dia berkati-kati
   Bila Kejora berpantun dlm BI dia sngt sakit hati
   Tapi, si bahalol itu nak buat, langsung tidak reti
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Hu hu hu

 58. Ha ha ha

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  At ‘Dtrn Mrdka’ I challenged Suman the bastard
  But my precious time actually had been wasted
  Coward Suman dare not come, so long I waited
  The old skunk’s dignity, was tarnished & tainted
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Ho ho ho

 59. Suman maknyah bontot kunyit,

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
  Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
  Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
  Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 60. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kesian sungguh..Suman maknyah karung guni
  Dia udah mati pucuk tak mampu nak layan bini
  Kejora cabar kt Dtrn Mrdeka bapok tu tk berani
  Diselongkar artifak dari muzium, bawak ke sini
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 61. TIADA PAS TIADA BERSIH…. AM BENGAP TAK PAYAH CAKAP BANYAK…..

  Ambiga, If There Is No PAS, There Is No Bersih……..

  So, let me share a secret with you, sista. The success of all these Bersih rallies was because of PAS. 90% of those in the crowd were PAS supporters. PAS mobilised their supporters from all over Malaysia. They came down by bus and slept at the mosques all over Kuala Lumpur just to attend these rallies.

  Ambiga, Anwar’s proxy in Bersih

  Who put Pakatan Harapan (PH) in power in 2018? The people.

  Recall the number of people who turned out in support of PH at every rally, sometimes in heavy rain. Who toiled and fought for more than ten years to bring change in 2018. Who faced teargas, arrests, jail and other forms of harassment because they believed in the cause?

  What about the battles against the Election Commission, the Undi Rabu movement, the masses of people who trained to be PACA agents to try and mitigate the effects of a flawed election?

  And not forgetting Malaysians overseas who made sure their votes reached home even if it meant paying for the flight of one of them to ensure they did. These are only some examples of the commitment, will power and passion of the Malaysian people who brought change in 2018.

  If the politics of this country does not change, then it is time to encourage the rise of a third force for GE15, comprising those who do not carry the baggage of the politics of the past.

  Extracted from “A new normal” by Ambiga Sreenevasan, published by Malay Mail Online, 28th April 2020 (READ MORE HERE)

  Anwar hijacked Bersih and renamed it Bersih 2.0
  Ambiga, Ambiga, Ambiga, what nonsense are you talking about?

  First of all, we (yes, we) started Bersih in 2007. Then, after the 2008 general election, Anwar Ibrahim hijacked Bersih (and renamed it “Bersih 2.0”) and appointed you the Chairman after he had offered the post to Param Cumaraswamy, who had declined the post.

  You talk about “the number of people who turned out in support of PH at every rally, sometimes in heavy rain.” Ambiga, berapa orang? 100,000? 200,000?

  Aiyo! There were 15 million registered voters in GE14 lah. In GE15 there may be 18-20 million registered voters. So, even if 250,000 Malaysians came out to support your Bersih 2.0 rallies, how percent is that?

  This is why Bersih was a success
  If 250,000 registered voters came out to support your Bersih 2.0 rallies, that means 14,750,000 DID NOT come out to support your Bersih 2.0 rallies.

  What is so great about your 250,000 supporters? Why the fook talk about the 250,000 Malaysians who support you and not talk about the 14,750,000 who DO NOT support you?

  Try to hold a Bersih 2.0 rally today and see what happens. Can you still get even just 50,000 supporters?

  Hello, sista, I was involved in many of the Reformasi rallies since 1998 lah. In fact, I was detained under the Internal Security Act (ISA) in April 2001 for being one of the organisers of “The Big One”, the Kesas Highway lockdown, which frightened the government.

  Yes, Barisan Nasional was so scared that the government was going to fall that they detained the ten of us (then dubbed the “Reformasi 10”) under the ISA.

  A sea of green: no PAS, no Bersih
  So, let me share a secret with you, sista. The success of all these Bersih rallies was because of PAS. 90% of those in the crowd were PAS supporters. PAS mobilised their supporters from all over Malaysia. They came down by bus and slept at the mosques all over Kuala Lumpur just to attend these rallies.

  The Bersih 1.0 rally had a crowd of 60,000-80,000 and was successful because of PAS. Your Bersih 2.0 rallies were successful because of PAS. Without PAS, no one would even know who the fook Ambiga is.

  That’s the real face of Bersih
  Oh, and about your so-called “battles against the Election Commission.” Don’t you actually mean your battles against the Election Commission Chairman, Abdul Rashid Abdul Rahman? And is Abdul Rashid Abdul Rahman not a top leader of your Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad’s party, Parti Pribumi Bersatu?

  Ambiga, you are so full of shit. Stop talking cock lah. Maybe you can fool those Chinese and Indians in Pakatan Harapan. But it is not so easy to take we Malays in Muafakat Nasional for a ride.

  What next are you going to say, Ambiga? That Muafakat Nasional (or Umno and PAS) walked in through the backdoor? So, are you saying Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong is an idiot? Or is His Majesty the Agong a crook? Yang mana satu? Jaga sikit mulut tu? Nanti kalau kena sedition kata kerajaan zalim pulak.

 62. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Boleh dengar je le, Suman maknyah punya auta
  Mmg dia penakut dayus..itu Suman bapok unta
  Pakai spek hitam, menyamar jdi pengemis buta
  Disuruh anak tunggu dia sembunyi dalm kereta
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 63. Suman maknyah bontot kunyit 7:50 pm,

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Wak, lbih baik ko korek bontot, lepas tu ko cium
  Kau ingat aku takut ke Suman pencacai mamak
  Ha ha harap nk selongkar, khazanah dr muzium
  Tapi lebih baik klu ko tayang ko punya puki mak
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 64. Hari ini Kejora masih berauta menyangkal yg dia seorang pembohong & pengecut dgn lolongan PANTAToon sampahnya….

  Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
  Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
  Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
  Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 5:09 pm
  –‘———————————————————————–

  Hi hi hi

  Apa lagi yg kau merepek meraban nih…?? Mana buktinya konon kau dah 3X berada di Dtrn Merdeka, Kejora – mana buktinya, mana..mana..mana, haaaaaaaaa……??

  Ini petikan dialog saya dgn Kejora sebagai bukti kejora musibat seorang pembohont & pengecut takut berjumpa saya di Dtrn Merdeka pd 1 Feb 2018)……

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 22:33
  Saya dah berada di Bangunan Sulaiman, bersebelahan Dataran Merdeka.

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:16
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
  Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

  Anonymous 1 February 2018 at 23:49
  Lawak Suman bikin hamba ketawa meronta
  Adakah si jahanam bapok tua ini orang buta
  Mlm2 dipakai nya hitam punya cermin mata
  Suman…Sumaan…udah2 ler kelentong aota
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:49
  Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:52
  Sengaja berkaca mata hitam supaya mudah kamu mengenali saya.
  Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora, kenapa..kenapa..kenapa….??
  —————————————————————————

  Tembelang kebiadapan kau dah pecah, mana nak letak muka kau, Kejora musibat..,,,,??

  Itu belum lagi aksi luar tabiee gay homoseks yg kau pamerkan tiap2 malam sepanjang bulan puasa 2018.

  Amacam Kejora, nak aku tayangkan semula, huhh…..??

  1. Ha ha ha

   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kejora mmgle jaguh, brpantun dlm ini milenium
   Cekap & tangkas, bagai dalm sebuah oditorium
   Suman kedi pula, bagai ketulan tahi yg dia cium
   Hnya mmpu bak kluar artifak basi, dari muzium
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Ho ho ho

   1. Ha ha ha

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mmg lah Suman maknyah, betul2 badut kelakar
    Tak tahan dia..muka bercalar kena Kejora cakar
    Asyik tewas, hati mknyah ni jadi panas terbakar
    Hingga terpaksa artifak muzium di gi selongkar
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Ho ho ho

    1. Ha ha ha

     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kesian betul..dgn Sumam maknyah sami Hindu
     Tk tahan dia, dgn pukulan pntun Kejora yg padu
     Tiada cara lagi dia nak lwn..itu kafir hati khaudu
     Dikutip bhn muzium..dgn pmbaca dia mengadu
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     Ho ho ho

     1. Suman maknyah 4:31 pm,

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
      Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
      Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
      Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
      Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
      Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
      Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 65. ape persamaan melayu Adham dan melayu hadi?

  ape persamaan keldai2 dan mem”babi”buta?

  sama sj, otak dan mulut tidak ada sambungan antara kedua nya.

  betul ke?

 66. hadi mengaku kerap mimpi “rasullulah” nya….

  tapi kini, “rasullulah” nya dah hilang ke?

  rakyat tertunggu, mana doa mentera yg “rasullulah” nya turun kan pd dia

  jgn asyik berhelah2 pula…

 67. hadi kena lah bawa isu rohinya, nanti Moo kata, makan gaji buta sj

  tapi bila hadi buka mulut, langau2 berlumba2 keluar merata2…

  di tanya si hadi langau2 dari mana? wartawan2 terbahak ketawa,

  mungkin langau2 terkejut lari keluar, bila mendengar, hadi kata piagam kemanusian, islam dah 1000 tahun ada…..

  langau2 marah, kerana setahu mereka, tuhan jadikan Alam lebih jauh awal dari hadi sangka…

  langau2 tercengan, mcm nih ke standard ulamak yg ada…

  1. zunnun pukimak langau jenis yang menghurung tahi.

   Jangan dekati dia, nanti di hinggapnya … alamak, kena palit tahi ler

 68. hadi kata “melayu” dah islam

  hadi malu pulak nak kata, rohinya2 islam juga ke?

  hadi dan lebai2 kata, pAs parti islam

  tapi, mana sijil2 pwngesahan islam2 yg di keluarkan dari syurga?

  sj tanya

  1. zunnun pukimak mula2 nya agama Confucianism. Lepas itu, masuk Taoism. Di 1 AD, agama Kristian muncul. Di peluk nya juga.

   Lama kemudian timbul Kristian Evangelical. Disebat nya juga.

   Tapi hati masih busuk, mulut selalu penuh tahi.

 69. hadi kata, piagam kemanusian islam dah 1000 tahun ada….

  ape kah “islam” yg hadi bawa, tuhan nya sebelum itu tidur lena…

  ngape pendek akal nya nih.

  lebai ibrahim pendek sama pendek ke akal nya?

  sj tanya

  1. Keturunan zunnum pukimak berpiagam Confucianism 3,000 dulu lagi. Taoism timbul, peluk Taoism. Kemudian, Buddhism timbul. Sebat juga. 2,000 tahun lalu, Kristianity muncul. Sebat juga. Apa saja yang ada disebat depa. Gullible.

   Tapi tabiat masih melanun, membohong menipu, memfitnah dll. Itu lah yang dikatakan penyangak ke akhir zaman.

 70. PAK SHEIKH PENGKHINAT MELAYU JADI KETUA ORANG CINA SEBAB MELAYU TAK SOKONG…..KALAU CINA PUN TAK PERCAYA JAWABNYA MASUK LONGKANG……..

  Anwar Ibrahim: Paying The Price Of Betrayal…………

  Anwar knows he can no longer depend on Malay support. The majority of Malays now support Muafakat Nasional. And as long as Umno and PAS do not fight each other and end up in a divorce, the majority of Malays will continue to support Muafakat Nasional and not PKR and Pakatan Harapan.

  Mahathir made his move to become prime minister in 1969

  When Tun Dr Mahathir Mohamad made his move in 1969, it was clear what he wanted. He wanted power. And he made his move against Prime Minister Tunku Abdul Rahman. And for that he was sacked from Umno and was only allowed back into Umno when Tun Razak Hussein took over as Prime Minister in September 1970.

  In fact, the Tunku wanted to detain Mahathir under the Internal Security Act but the then Member of Parliament for Rawang, Tunku Abdullah ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman (Tuanku Abdul Rahman was Malaysia’s first Agong), helped him escape and then convinced the Tunku to call off the plan to detain Mahathir.

  In those two years that Mahathir was out of Umno he worked with PAS to oppose the Tunku and Umno. But Mahathir never joined PAS. He just wanted to use PAS to try to bring down the prime Minister. Of course, it worked and the Tunku was forced to resign and hand power to Tun Razak, after which Mahathir ‘left’ PAS and re-joined Umno. (PAS was not delusional into believing that Mahathir wanted to build his career in PAS).

  Anwar joined Umno in 1982 to become prime minister
  When Anwar Ibrahim ‘left’ PAS to join Umno in 1982, however, it was under false pretences. The excuse he gave was Umno was corrupt so he wanted to join Umno to transform (Reformasi 1.0) Umno from the inside. Anwar wanted to introduce nilai-nilai Islam (Islamic values) into Umno.

  But that was not why Anwar joined Umno. He joined Umno because he wanted to become prime minister and he was going to use Islam to do that. Islam was his tool to win the highest seat of power in Malaysia.

  So, first, in the 1970s, Anwar rode on Islam to build his Islamic ‘credentials’. Then, once he had gained his Islamic credentials (the western media used to call him an Islamic ‘firebrand’), he rode on these credentials to build his political career. Islam was Anwar’s kuda to Seri Perdana.

  And Mahathir knew this. Mahathir did not like or trust Anwar but Mahathir is Machiavellian and he wanted Anwar where he could be watched (keep your friends close and your enemies even closer).

  Betrayal always comes from the person standing beside you
  Mahathir revealed this ‘secret’ in his interview in Japan in 2004 when he said he allowed Anwar into Umno in 1982 (at the behest of Tengku Razaleigh Hamzah) thinking that once he was in Umno he would behave. But Anwar schemed and plotted and tried to oust him, said Mahathir. Hence Mahathir had no choice but to get rid of Anwar in 1998 (by sending him to jail for sodomy).

  Malays will say tidak ada berkat. When you do something under false pretences (tidak ikhlas) there will be no blessings. Anwar used religion for profit and for personal gain. And Malays believe God (Allah) will turn His back on you and will never give you His blessings.

  Malays believe when you use God (or religion) there will be consequences. And many believe Anwar did, in fact, use God. And that is why his 40-year aspiration and dream of becoming prime minister remains a dream (and a nightmare for others).

  The big question: did Muhyiddin Yassin betray Mahathir or is Mahathir using Muhyiddin to betray Anwar?
  Anwar knows he can no longer depend on Malay support. The majority of Malays now support Muafakat Nasional. And as long as Umno and PAS do not fight each other and end up in a divorce, the majority of Malays will continue to support Muafakat Nasional and not PKR and Pakatan Harapan.

  So, Anwar’s only hope are the Chinese. Hence Anwar needs DAP to support him and that has to translate into DAP making him the opposition leader in parliament. Anwar has to become the opposition leader in parliament. If a DAP leader becomes the opposition leader in parliament instead, then Anwar is doomed.

  This is a sort of talian hayat or lifeline that DAP throws Anwar. DAP can no longer use Mahathir so they now need to use Anwar to get Malay votes. But Anwar can never do what Mahathir did.

  Mahathir brought down Umno and Barisan Nasional in GE14. Anwar will never be able to bring down Muafakat Nasional in GE15. Without Mahathir, Pakatan Harapan will forever remain the opposition and Anwar will forever remain the opposition leader until the day he dies.

 71. “… balik dari Hanoi, tengok-tengok kerajaan jatuh… anak haramjadah betoi….”

  *dipetik dari menteri elefen fight elefen grass sapper oleh CNN.

  Kihkihkih

  1. Little amuses the nuisance what more the fool.

   1. Bahasa menteri kanan ph tu, ada klass, high class

   2. He is OTHERWISE KNOWN AS BODOH, OKAB.

    1. Komen di atas ini di maksudkan untuk zunnun pukimak.

 72. Bila kerajaan PH terlingkup dan terbalik, ia dah jadi HP. Oleh tu PM tepi jee lah ya…?

  Kihkihkih

  1. Amat bodoh punya komen.

   1. Ini komen dari ulamak PH
    ====+==================+=====

    hadi awang sama juga dengan Adham ..

    antara mulut dan otak tanpa wayar sambungan…

    hingga tak mampu meransang akal

    adham melayu omNo, hadi melayu pAs

    adakan pengakuan “islam” mereka yang buat pendek kedua mulut2 dan otak2 mereka?

    ada siape dari golongan melayu2 yg sundalkan islam mereka blh beri pencerahan…

   2. DIA OKAB – OTHERWISE KNOWN AS BODOH.

    1. Yang dimaksudkan dalam komen di atas ini ia lah zunnun pukimak.

 73. TAK ADA SATU BERITA PUN DARI LUAR DAN DALAM NEGARA PASAL APA YANG DISEBUT MAT SABUN……..

  Bahagian Sepuluh: Salah satu cara Muhyiddin boleh hapuskan ‘puak pengacau’ yang cuba runtuhkan kerajaan……..

  “Dalam senario ini, karier politik kedua-dua DAP dan Anwar akan berkubur sekali dengan puak kartel buat selama-lamanya, manakala undi majoriti umat Islam dan sebilangan besar mereka yang bukan beragama Islam akan bersama gabungan perpaduan yang baharu”

  Dalam bahagian ke-lapan siri ini (bawah), saya bercerita tentang beberapa opsyen yang sedang dipertimbangkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, antaranya, penyatuan UMNO dan PPBM menerusi pembentukkan sebuah parti baharu yang dinamakan “UMNO-Bersatu.”

  Saya menulis:

  Muhyiddin turut sedang pertimbangkan kemungkinan membentuk pro-tem committee di seluruh negara sebagai memenuhi ‘keperluan’ rancangan tersebut bersama beberapa pemimpin UMNO.

  Tetapi apa yang tidak diceritakan oleh mana-mana pihak (setahu saya) ialah penentangan Tun Dr Mahathir Mohamad dan juga kem Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap misi “UMNO-Bersatu” atas sebab-sebab berbeza.

  Bagi Mahathir, oleh kerana beliau merupakan Pengerusi PPBM, langkah sebesar ini perlu terlebih dahulu mendapat mandat kesemua ahli majlis tertinggi, termasuklah Mahathir sendiri dan sekutunya dalam majlis berkenaan.

  Mahathir juga tidak ingin misi “UMNO-Bersatu” berjaya kerana beliau menolak sebarang bentuk kerjasama dengan UMNO secara en bloc.

  Kem Najib pula tidak senang hati dengan usaha ini kerana tahu misi jangka panjang Muhyiddin mirip sedikit dengan perancangan awal Mahathir, iaitu untuk menyisihkan terus sekumpulan pemimpin dari UMNO, termasuk Najib.

  Saya akan tunjukkan cara menikmati hubungan intim selepas 60
  MaXup
  Justeru, kedua-dua UMNO dan PPBM terbahagi dua dalam hal ini, dan kebarangkalian untuk terbentuknya parti “UMNO-Bersatu” dengan jayanya amatlah tipis, walaupun tidak mustahil.

  Apa yang pasti, bukan hanya puak kartel sedang memikirkan cara-cara untuk meruntuhkan Perikatan Nasional, ahli-ahli parlimen dari PPBM (blok kerajaan, pro-Mahathir) turut sedang memikirkan perkara yang sama.

  Sebenarnya, perpecahan yang berlaku dalam UMNO dan PPBM ini bukanlah perkara baru dan telah saya rungkai beberapa kali, termasuklah sebab sebilangan besar ahli parlimen dari PPBM tidak yakin terhadap UMNO dan sebab kerajaan Perikatan Nasional tidak mampu bertahan lama.

  Anda boleh rujuk sebab-sebab ini menerusi bahagian ke tujuh siri ini (bawah), yang turut memperinci dilema yang menyelubungi ahli-ahli parlimen dari PPBM dan UMNO serta komplot yang wujud untuk menyah-stabilkan kerajaan pimpinan Muhyiddin.

  Dalam bahagian ini, saya akan menceritakan satu lagi opsyen yang ada pada Muhyiddin untuk memastikan kerajaan persekutuan di bawah pentadbirannya tidak tumbang dan kekal berkuasa sehingga beliau sendiri bersedia untuk bubarkan parlimen.

  Opsyennya begini:

  1. UMNO telahpun mengisytiharkan bahawa “kerajaan yang ada hanyalah perikatan antara ahli-ahli parlimen dan bukan kerjasama antara parti-parti politik.”

  2. Ini bermakna, pucuk pimpinan UMNO akur bahawa Muhyiddin memiliki kuasa prerogatif untuk mencalonkan siapa sahaja bagi jawatan menteri atau timbalan menteri kerajaan.

  3. Ini sebenarnya selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan, di mana pelantikan Jemaah Menteri oleh Yang di-Pertuan Agong adalah atas nasihat Perdana Menteri dan hanya bersandar kepada keahlian dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara, bukannya keahlian dalam mana-mana parti politik

  4. Dalam erti kata lain, Perdana Menteri mempunyai kuasa prerogatif untuk membentuk sebuah kabinet yang terdiri daripada mana-mana ahli Dewan Rakyat atau Dewan Negara tanpa mengambil kira parti politik yang diwakili ahli-ahli berkenaan.

  5. Kesemua ini menjurus kepada perancangan asal Tun Dr Mahathir Mohamad, iaitu pembentukan sebuah kerajaan berasaskan peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang hanya bersandar kepada keahlian dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara, bukannya parti.

  6. Atas pertimbangan ini, dan bagi tujuan perbincangan semata-mata, sekiranya Muhyiddin tiba-tiba memutuskan untuk melantik ahli-ahli parlimen dari PKR dan AMANAH ke dalam kabinet, itu adalah hak berperlembagaan beliau yang tidak boleh dipertikaikan.

  7. Ini bernakna, Muhyiddin boleh pada bila-bila masa merombak semula kabinet untuk melibatkan ahli-ahli parlimen tertentu dari PKR dan AMANAH sekiranya puak kartel dari UMNO tidak berubah sikap dan terus bergelut untuk kuasa dan kedudukan.

  8. Tetapi untuk kekal berkuasa, Muhyiddin perlu memastikan beliau terus memiliki sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.

  9. Perkara ini tidaklah begitu rumit – sepertimana yang telah saya bongkarkan, sebilangan besar ahli parlimen dari PPBM kini lebih cenderung ke arah Mahathir kerana tidak yakin lagi dengan UMNO, khususnya puak kartel dari parti berkenaan.

  10. Disebabkan kecenderungan ini, jumlah keseluruhan ahli parlimen dari PPBM yang memihak kepada Mahathir berjumlah antara 15 hingga 20 orang.

  11. Jika kita anggarkan jumlah ini seramai 15 orang, jumlah keseluruhan ahli parlimen dari pembangkang yang tegar bersama Mahathir (termasuk dari WARISAN, UPKO dan sebagainya) adalah seramai 26 orang.

  12. Dengan adanya sokongan ini dan sokongan majoriti ahli parlimen dari UMNO (yang tidak bersama puak kartel, seramai 30 orang), Muhyiddin dengan mudah akan memperolehi sokongan dari PAS yang turut bersekutu dengan ‘kepala’ 30 ahli parlimen berkenaan.

  13. Syaratnya, Muhyiddin perlu berbaik semula dengan Mahathir dan mencapai kata sepakat berhubung struktur pentadbiran persekutuan seandainya Mahathir bersetuju untuk membawa puak penyokongnya bersama dalam gabungan perpaduan baharu.

  14. Muhyiddin dan Mahathir turnt perlu mencapai kata sepakat berhubung suatu perkara khusus yang akan saya rungkai bila tiba masanya.

  15. Memandangkan Datuk Seri Shafie Apdal dari awal menjelaskan bahawa WARISAN akan kekal bersama Mahathir, sekiranya kem Mahathir dan kem Muhyiddin mencapai kata sepakat, WARISAN akan bersetuju untuk bersama dalam gabungan baharu bersama PPBM, PAS dan majoriti ahli parlimen dari UMNO.

  16. Begitu juga GPS dan majoriti ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak yang terang-terang menolak kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  17. Malah, beberapa ahli parlimen dari PKR dan AMANAH yang kini duduk atas pagar mungkin akan bersetuju untuk bersama dengan gabungan berkenaan.

  18. Justeru, dalam sekelip mata, sepertimana Datuk Seri Azmin Ali mencetuskan langkah Sheraton, tidak mustahil Muhyiddin dan Mahathir akan mencetuskan suatu perubahan mendadak dalam gabungan puak pemerintah dengan majoriti yang jauh lebih kukuh daripada yang sedia ada.

  19. Bukan hanya ini akan membenarkan Muhyiddin mencantas rancangan puak kartel untuk menyah-stabilkan kerajaan pimpinan Perikatan Nasional, gabungan baharu yang bakal terbentuk tidak melibatkan perubahan dalam kerajaan pusat, cuma pencaturan semula sokongan majoriti dalam parlimen.

  20. Kesemua ini tidak akan mencetuskan kemelut politik sepertimana yang berlaku pada penhujung bulan Febuari dan tidaklah melibatkan Yang di-Pertuan Agong selagi Muhyiddin tidak letak jawatan atau menasihati Baginda Tuanku untuk membubarkan parlimen.

  21. Dalam senario ini, karier politik kedua-dua DAP dan Anwar akan berkubur sekali dengan puak kartel buat selama-lamanya, manakala undi majoriti umat Islam dan sebilangan besar mereka yang bukan beragama Islam akan bersama gabungan perpaduan yang baharu ini.

 74. PERHATIAN….!!

  Semua’Traceability’ ini saya petik dari Arkib blog Shabudin sebagai bahan bukti yg sahih menunjukkan Kejora adalah seorang pembohong, biadap, pengotor & pengamal gay homoseks.

  Cikgundu lepasan “maktab pergaruan pusat pemulihan serenti” mana yg dia membontot PANTAToon tuu…??

  Tembelang kebiadapan dia kinindah pecah, mana dia nak letak muka,,,,??

  Itu belum lagi aksi luar tabiee gay homoseksnya yg dianpamerkan tiap2 malam sepanjang bulan puasa 2018.

  Amacam Kejora, nak aku tayangkan semula, huhh…..??

  1. Ha ha ha

   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kejora mmgle jaguh, brpantun dlm ini milenium
   Cekap & tangkas, bagai dalm sebuah oditorium
   Suman kedi pula, bagai ketulan tahi yg dia cium
   Hnya mmpu bak kluar artifak basi, dari muzium
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Ho ho ho

   1. Ha ha ha

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mmg lah Suman maknyah, betul2 badut kelakar
    Tak tahan dia..muka bercalar kena Kejora cakar
    Asyik tewas, hati mknyah ni jadi panas terbakar
    Hingga terpaksa artifak muzium di gi selongkar
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Ho ho ho

    1. Ha ha ha

     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kesian betul..dgn Sumam maknyah sami Hindu
     Tk tahan dia, dgn pukulan pntun Kejora yg padu
     Tiada cara lagi dia nak lwn..itu kafir hati khaudu
     Dikutip bhn muzium..dgn pmbaca dia mengadu
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     Ho ho ho

     1. Suman maknyah bontot kunyit 5:22 pm,

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Wak, lbih baik ko korek bontot, lepas tu ko cium
      Kau ingat aku takut ke Suman pencacai mamak
      Ha ha harap nk selongkar, khazanah dr muzium
      Tapi lebih baik klu ko tayang ko punya puki mak
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 75. hadi awang sama juga dgn Adham..

  antara mulut dan otak tiada wire sambungan…

  hingga tak mampu meransang akal

  adham melayu omNo, hadi melayu pAs

  adakah pengakuan “islam” mereka yg buat short kedua mulut2 dan otak2 mereka?

  ada siape dari golongan melayu2 yg sundalkan islam mereka blh beri pencerahan…

  1. Kamu takda wire sambungan antara mulut dengan lubng belakng kamu, itu pasal cakap busuk macam tahi.

 76. Suman maknyah 5:01 pm,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
  Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
  Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
  Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
  Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
  Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
  Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Ha ha ha

  1. Hi hi hi

   Apa lagi yg kau merepek meraban nih…?? Mana buktinya konon kau dah 3X berada di Dtrn Merdeka, Kejora – mana buktinya, mana..mana..mana, haaaaaaaaa……??

   Ini petikan dialog saya dgn Kejora sebagai bukti kejora musibat seorang pembohont & pengecut takut berjumpa saya di Dtrn Merdeka pd 1 Feb 2018)……

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 22:33
   Saya dah berada di Bangunan Sulaiman, bersebelahan Dataran Merdeka.

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:16
   Kejora..
   Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
   Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

   Anonymous 1 February 2018 at 23:49
   Lawak Suman bikin hamba ketawa meronta
   Adakah si jahanam bapok tua ini orang buta
   Mlm2 dipakai nya hitam punya cermin mata
   Suman…Sumaan…udah2 ler kelentong aota
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:49
   Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:52
   Sengaja berkaca mata hitam supaya mudah kamu mengenali saya.
   Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora, kenapa..kenapa..kenapa….??
   —————————————————————————

   Tembelang kebiadapan kau dah pecah, mana nak letak muka kau, Kejora musibat..,,,,??

   Itu belum lagi aksi luar tabiee gay homoseks yg kau pamerkan tiap2 malam sepanjang bulan puasa 2018.

   Amacam Kejora, nak aku tayangkan semula, huhh…..??

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Boleh dengar je le, Suman maknyah punya auta
    Mmg dia penakut dayus..itu Suman bapok unta
    Pakai spek hitam, menyamar jdi pengemis buta
    Disuruh anak tunggu dia sembunyi dalm kereta
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 77. Suman maknyah 5:03 pm,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
  Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
  Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
  Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
  Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
  Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
  Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 78. mana pbb kononya pembela hak mamnausi
  ynag dibela hak yahudi
  pbb pun alat amalika yahudi

 79. Suman maknyah 4:51 pm,

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
  Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
  Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
  Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 80. Konon,
  “Mana blh lawan, ckgu yg berdamping dgn buku”
  :Sdg Suman bebal hanya ada secebis otak beku”.

  Tengok tuu biadabnya dia….

  KEJORA
  Suman bapok jgn pulak buat aku hampa
  9/6 di Pdg Dtrn JB aku cabar nak jumpa
  Jam 11.00 mlm, jgn pula nak buat2 lupa
  Lps ko tumbang bini kau aku akan terpa
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh
  4 May 2018 6:48 pm

  KEJORA
  9 June Suman’ll be amazed with my stunt
  I’m going to chase him everywhere he run
  Then I will grab her wife and fuck her cunt
  Sure it’ll be tasty, smooth soft like spong
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh
  4 May 2018 7:19 pm

  ———————————————————————————
  Cikgundu lepasan “maktab pergaruan pusat pemulihan serenti” mana yg kau membontot PANTAToon tuu, haaaaa…??

  Tembelang kebiadapan kau dah pecah, mana nak letak muka kau, Kejora musibat..,,,,??

  Itu belum lagi aksi luar tabiee gay homoseksnya yg kau pamerkan tiap2 malam sepanjang bulan puasa 2018. Amacam Kejora, nak aku tayangkan semula, huhh…..??

  1. Ha ha ha

   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kejora mmgle jaguh, brpantun dlm ini milenium
   Cekap & tangkas, bagai dalm sebuah oditorium
   Suman kedi pula, bagai ketulan tahi yg dia cium
   Hnya mmpu bak kluar artifak basi, dari muzium
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Ha ha ha

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mmg lah Suman maknyah, betul2 badut kelakar
    Tak tahan dia..muka bercalar kena Kejora cakar
    Asyik tewas, hati mknyah ni jadi panas terbakar
    Hingga terpaksa artifak muzium di gi selongkar
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Ha ha ha

     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kesian betul..dgn Sumam maknyah sami Hindu
     Tk tahan dia, dgn pukulan pntun Kejora yg padu
     Tiada cara lagi dia nak lwn..itu kafir hati khaudu
     Dikutip bhn muzium..dgn pmbaca dia mengadu
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     1. Suman maknyah 4:31 pm,

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
      Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
      Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
      Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
      Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
      Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
      Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   2. Muzium kepala hotak engkau….!!
    Semua’Traceability’ ini aku petik dari Arkib blog ini sebagai bahan bukti yg sahih menunjukkan kau seorang pembohong, biadap, pengotor & pengamal gay homoseks.

    Cikgundu lepasan “maktab pergaruan pusat pemulihan serenti” mana yg kau membontot PANTAToon tuu, haaaaa…??

    Tembelang kebiadapan kau dah pecah, mana nak letak muka kau, Kejora musibat..,,,,??

    Itu belum lagi aksi luar tabiee gay homoseksnya yg kau pamerkan tiap2 malam sepanjang bulan puasa 2018. Amacam Kejora, nak aku tayangkan semula, huhh…..??

  2. Lagi2 si bingai nih berauta temberang kosong dgn PANTAToon berjela-jela sampai menggelebeh 10 perkataan dalam baris PANTAToonnya,…

   Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
   Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
   Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
   Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
   ———————————————————————————-
   Betulkah orang ketawakan dan mengejek ‘yay yay Suman pencuri’ terhadap aku, atau sengaja kau temberang lagi….??

   Jika ada, mana buktinya, haaaaaaaa…..??

   ps:
   PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
   MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

   Kalau dah jahil, usah bersangkal.
   Bodoh selenga, tak faham-faham.
   Kalau kail, hanya sejengkal.
   Usah diduga, lautan dalam.

   Angin ribut, datang dan pergi.
   Hujan dah tedoh, panas semula.
   Tulisan serabut, hilanglah seri.
   Dahlah bodoh, bersombong pula.

   Kan dah dikatakan tiap baris jgn melalut melebihi 5,6 perkataan.
   Betul2lah kau nie jenis tak reti bahasa …
   Dah hodoh tongong pula.
   Dahlah bodoh sobong pula.

   Fahammmmmm, Kejora…..??

   1. Suman maknyah bontot kunyit 5:03 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
    Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
    Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
    Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

    1. Ha ha ha

     Suman maknyah bontot kunyit 5:03 pm,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
     Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
     Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
     Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     Ho ho ho
     Hi hi hi

 81. Hj Hadi tidur bermimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi dukung anak babi

  Kihkihkih

 82. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Dgn pntun BI..Suman maknyah kedi Kejora palu
  Pantun2 dr cgu Kejora terus masuk bertubi-tubi
  Suman bingai muncul jugak dgn muka tak malu
  Sebab kulit muka dia tebal macm dgn kulit babi
  🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Lagi2 si bingai nih berauta temberang kosong dgn PANTAToon berjela-jela sampai menggelebeh 10 perkataan dalam baris PANTAToonnya,…

   Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
   Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
   Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
   Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
   ———————————————————————————-
   Betulkah orang ketawakan dan mengejek ‘yay yay Suman pencuri’ terhadap aku, atau sengaja kau temberang lagi….??

   Jika ada, mana buktinya, haaaaaaaa…..??

   ps:
   PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
   MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

   Kalau dah jahil, usah bersangkal.
   Bodoh selenga, tak faham-faham.
   Kalau kail, hanya sejengkal.
   Usah diduga, lautan dalam.

   Angin ribut, datang dan pergi.
   Hujan dah tedoh, panas semula.
   Tulisan serabut, hilanglah seri.
   Dahlah bodoh, bersombong pula.

   Kan dah dikatakan tiap baris jgn melalut melebihi 5,6 perkataan.
   Betul2lah kau nie jenis tak reti bahasa …
   Dah hodoh tongong pula.
   Dahlah bodoh sobong pula.

   Fahammmmmm, Kejora…..??

   1. Suman maknyah bontot kunyit 5:01 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
    Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
    Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
    Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

    1. Suman maknyah bontot kunyit 5:01 pm,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
     Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
     Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
     Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Ho ho ho
     Hi hi hi

 83. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Challenging Kejora poor stupid Suman get tired
  Readers can see that, Suman is stupid & foolish
  It is obvious that, the skunk is a real stupid idiot
  He can’t reply the pantun Kejora gave in English
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah. kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Ha ha ha

  1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Suman maknyah, mesti kini rasa amat mnyesal
   Bila lihat Kejora pantun BI Suman jdi meradang
   Dngn cikgu Kejora..dia sengaja pergi cari pasal
   Tak pasal2 Suman bapok dah kena penendang
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Suman mknyah kini lemah & tercungap-cungap
    Muka tadi merah, kini dah bertukar..hitam ungu
    Nk buat pantun dlm BI, si kedi ni bodoh bengap
    Dh ditakdirkan, si bapok ini, lahir bahalol dungu
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 84. TAQIYYAH ADALAH SALAH SATU RUKUN AGAMA SYIAH……BERBOHONG ADALAH MAINAN LIDAH MEREKA…..

  Hadi: Pakatan Harapan dulu lebih sibuk krisis dalaman daripada bantu Mahathir tangani isu Rohingya……..

  Menurut Hadi, dunia pernah menghadapi isu Palestin, Kashmir, Bosnia dan lain-lain, bukan sahaja isu Rohingya yang mencetuskan krisis antarabangsa yang tidak ditangani secara konsisten. Sumber (gambar): TTF
  هادي: ڤاكتن هارڤن دولو لبيه سيبوق كريسيس دالمن درڤد بنتو محضير تاڠني ايسو روهيڠيا
  Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang semalam memberitahu bahawa PAS pernah bersama Barisan Nasional (BN) dalam menangani isu pelarian Rohingya walaupun pada ketika itu berada di pihak bertentangan.
  Dalam satu kenyataan, Hadi, selaku presiden PAS, berkata keadaan ini tidaklah sama dengan Pakatan Harapan yang lebih sibuk mencatur daripada menyokong pengerusi gabungan berkenaan dalam isu tersebut.
  Hadi berpendapat, isu semasa melibatkan pelarian Rohingya perlu dilihat secara menyeluruh dan tidak sepatutnya dilihat dari aspek pelarian semata-mata.
  Menurut beliau, menerima pendatang merupakan tindakan kemanusiaan sementara dan terhad yang wajib ditanggung secara bersama oleh masyarakat antarabangsa mengikut piagam antarabangsa, bukan Malaysia sahaja.

  Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang semalam memberitahu bahawa PAS pernah bersama Barisan Nasional (BN) dalam menangani isu pelarian Rohingya walaupun pada ketika itu berada di pihak bertentangan.

  Dalam satu kenyataan, Hadi, selaku presiden PAS, berkata keadaan ini tidaklah sama dengan Pakatan Harapan yang lebih sibuk mencatur daripada menyokong pengerusi gabungan berkenaan dalam isu tersebut.

  “Ini tidak sama seperti Pakatan Harapan (PH) yang hanya kedengaran suara bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad keseorangan di mimbar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) tetapi PH lebih sibuk menghadapi krisis dalamannya kerana menanti Dr Mahathir meletakkan jawatan.

  “Kita perlu membuat perhitungan secara bijak kerana dalam kalangan Rohingya, ada yang benar-benar berjuang dan perjuangan mereka untuk menuntut hak kemanusiaan, kerakyatan dan beragama wajar disokong,” beliau dipetik sebagai berkata oleh portal berita Sinar Online.

  Beliau juga tidak menafikan bahawa ada kumpulan yang tidak peduli dengan apa yang berlaku dan hanya sekadar mahu menyelamatkan diri.

  “Di sini Islam menetapkan Feqah Aulawiyat dan Feqah Muwazanat yang bertindak mengikut perhitungan agama, kemanusiaan dan politik yang tetap mengambil kira hak yang patut diperjuangkan oleh mereka dan mudarat yang mendatang terhadap negara yang perlu diatasi dan dicegah sebelum ia berlaku.

  “Maka mencegah mudarat yang lebih besar hendaklah diutamakan daripada menghadapi pendatang yang mencari kesempatan, bukan kerana perjuangan menuntut hak mereka sahaja tanpa perhitungan terhadap diri sendiri,” katanya.

  Hadi berpendapat, isu semasa melibatkan pelarian Rohingya perlu dilihat secara menyeluruh dan tidak hanya dari aspek pelarian semata-mata.

  Menurut beliau, menerima pendatang merupakan tindakan kemanusiaan sementara dan terhad yang wajib ditanggung bersama oleh masyarakat antarabangsa mengikut piagam antarabangsa, bukannya Malaysia sahaja.

  Saya akan tunjukkan cara menikmati hubungan intim selepas 60
  MaXup
  Dalam masa sama, tindakan perlu diambil supaya penduduk Rohingya kembali semula ke tanah air asal mereka, bukannya bertindak terbuka dan kekal menjadikan mereka pelarian tanpa tempoh dan sempadan.

  “Sepatutnya masyarakat antarabangsa tidak boleh membiarkan sahaja kelakuan kerajaan Myanmar yang menyekat hak beragama dan berpolitik kepada rakyatnya sendiri di tanah air.

  “Langkah sebenar adalah menghalang penghapusan etnik dan tindakan memaksa rakyat Rohingya kerana faktor agama dan kaum, bukannya menghalalkan tindakan Myanmar dengan membuka pintu untuk terus dihalau dan dijadikan pelarian secara terbuka seolah-olah memudahkan tindakan yang salah itu,” beliau dipetik sebagai berkata.

  Menurutnya, dunia pernah menghadapi isu Palestin, Kashmir, Bosnia dan lain-lain, bukan sahaja isu Rohingya yang mencetuskan krisis antarabangsa yang tidak ditangani secara konsisten.

  Jelasnya, keadaan begitu berlaku apabila ia tidak dipandang dari beberapa sudut seperti hak beragama, hak berperikemanusiaan dan hak berpolitik.

 85. MasyaAllah. Jauhilah diri dari golongan Munafik yang menunggang agama. Golongan akhir zaman..

  1. Setuju, tambah2 yg dari PH, munafik berganda2. Sifat2 munafik sgt jelas pd pemimpin2 PH.

   1. Yang menuduh munafik adalah munafik lebih besar.

 86. 🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛
  Suman tried to be a dragon but he’s a millipede
  He is an old idiot with a very little piece of brain
  He had to suffer sorrow, for being damn stupid
  That is why, he is always, thrown, into the drain
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 87. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Idiot Suman always appear to boast and tell lie
  This old skunk behaves rather funny and weird
  When I gave English pantun, he could not reply
  The reason is simply, he is a damn, stupid idiot
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 88. 🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐
  Kasiihan Suman maknyah, bodoh serupa keldai
  Tpi perangai dia sngat jahat, mengalahkan kera
  Nak buat pantun BI, dia bebal dungu tak pandai
  Dah tu..kena luku kepala pula, dgn cikgu Kejora
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 89. LEMBAB BETUL PN…..BILA NAK DAKWA JENAYAH DAN ROMPAKAN BESAR PHD4PIG…….

  APA AGENDA DAP-PH JUAL ASET NEGARA SEBEGITU RAKUS?…….

  :Aset Negara, DAP, DS NAJIB, Fitnah hutang Negara RM1trilion, Khazanah, Lim Guan Eng, Tabung Haji, Tun M boneka DAP, TUN MAHATHIR

  (RM2.1 juta aset negara terjual setiap jam)

  Dalam tempoh 22 bulan, PH yang didominasi oleh DAP, begitu rakus sekali menjual aset negara, tanpa ada tindakan alternatif untuk menambahkannya.

  Memang benar bahawa kerajaan BN juga telah menjual aset Khazanah tetapi penjualan itu adalah untuk menampung pembelian aset baru, atau pelaburan baru yang membawa keuntungan jangka panjang.

  Namun kerajaan PH yang didominasi DAP menjual aset negara secara rakus dan wewenangnya tanpa ada alternatif untuk pelaburan baru atau rancangan keuntungan jangka panjang.

  Ketika PH berkuasa, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah menjual aset negara bernilai kira-kira RM20 bilion. Secara purata setiap hari sebanyak RM51 juta, bersamaan dengan RM2.1 juta aset negara terjual setiap jam.

  Dimuat naik daripada YouTube
  Aset negara yang dijual termasuklah sebahagian pegangan dalam IHH Healthcare Berhad – RM8.42 bilion, Sapura Upstream – RM3.7 bilion, Acibadem Sigort – RM1.25 bilion, Telco M1 – RM1.65 bilion), saham TNB – RM1.05 bilion, Boustead Plantation – RM1.2 bilion, Axiata Digital -RM0.579 bilion, BDO Unibank – RM0.415 bilion, CIMB -RM0.364 bilion, Hotel Royale Chulan -RM0.197 bilion), dan juga bangunan Konsulat di Hong Kong yang telah pun mempunyai pembeli dari China dengan nilai RM1.6 bilion.

  Tidak cukup dengan apa yang disenaraikan itu, The Edge Markets melaporkan bahawa PH telah merancang untuk menjual aset Khazanah iaitu UEM Sunrise, UEM Edgenta, UEM Builders, Cement Industries of Malaysia (CIMA), Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), pegangan dalam Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) dan Malaysia Airlines Berhad (MAS).

  PH juga dikatakan bertanggungjawab menjual 14 anak syarikat Tabung Haji Plantation (THP) pemilik ladang kelapa sawit seluas 76,975 hektar kepada Tamaco Plantation, syarikat kroni DAP.

  Sebaliknya seperti yang didakwa oleh Timbalan Presiden UMNO, DS Mohamad Hasan, wang jualan aset yang dibuat oleh Lim Guan Eng, tidak direkodkan dalam perbelanjaan negara.

  Lantas, ke manakah perginya wang tersebut?

  Apa yang dilaporkan oleh akhbar ialah, Tun M menyokong tindakan Lim Guan Eng untuk melangsaikan hutang negara yang telah dicanangnya berjumlah RM1 trilion.

  Hakikat sebenarnya, sebagaimana dibentangkan sendiri oleh Lim Guan Eng pada Pembentangan Bajet 2019 di parlimen ialah RM686 bilion dan bukannya RM1 trilion sebagaimana fitnah Mahathir.

  Nampak sangat bahawa tindakan Lim Guan Eng dan Mahathir adalah satu komplot untuk menghebahkan kepada dunia bahawa BN telah berhutang sedemikian banyak, sehingga dikatakan negara hampir bankrap.

  Apakah agenda tersembunyi mereka yang sebenarnya?

  Lim Guan Eng memberi alasan untuk membayar warisan hutang kerajaan BN, tetapi mengapakah hutang negara bertambah, sedangkan hutang sebelumnya tidak menyusut?

  “Selepas PH mengambil alih, hutang kerajaan naik RM54.2 bilion pada tahun 2018 menjadi RM741.1 bilion. Ini kadar kenaikan yang jauh lebih besar berbanding tahun-tahun sebelum ini,” jelas mantan PM, DS Najib yang merujuk data daripada laman sesawang Bank Negara Malaysia.

  Syukur sangat apabila dengan kuasa Allah, kerajaan PH yang didominasi DAP di bawah pimpinan Mahathir telah tumbang.

  Apabila Mahathir mengaku dia hanya boneka DAP, adakah ia salah satu strategi ‘escapism’ untuk mengelak daripada dipersalahkan?

  Adakah pemimpin begini yang masih didewa-dewakan oleh rakyat Melayu, sebagai pembela bangsa?

  Di manakah dia meletakkan kuasa yang diamanahkan kepadanya sebagai pemimpin negara?

  Kini dakwaan PH bahawa negara akan bankrap, amat jelas sebagai fitnah. Hutang negara di bawah kerajaan BN berjumlah RM1 trilion juga merupakan fitnah.

  Adakah DAP dengan kerjasama Mahathir mahu negara ini benar-benar bangkrap dan hancur?

  Hari ini, kontradik dengan fitnah komplot Lim Guan Eng DAP-Mahathir, PM TS Muhyiddin Yassin tanpa banyak bicara telah megumumkan Pakej Ransangan Ekonomi berjumlah RM250 bilion dengan tambahan RM10 bilion untuk (IKS).

  Tindakan TS Muhyiddin dengan jelasnya menafikan fitnah Mahathir dan Lim Guan Eng bahawa negara akan bangkrap.

  Adakah PN akan melepaskan pemfitnah-pemfitnah ini begitu sahaja?

  *****
  :

 90. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Wow..siapa itu, yg berpantun bagaikan pendita?
  Dlm BI pula tu cantik kemas susunan kata-kata
  Suman hanya setakat melihat dngn putih mata
  Dh tentu tk mampu dibuat Suman bahalol unta
  🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Ho ho ho

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Suman mknyah, dgn kbodohan, mmg dh sebati
   Bukn le bodoh biasa tapi bodoh dia berkati-kati
   Bila Kejora berpantun dlm BI dia sngt sakit hati
   Tapi, si bahalol itu nak buat, langsung tidak reti
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Hi hi hi

 91. Ha ha ha

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  At ‘Dtrn Mrdka’ I challenged Suman the bastard
  But my precious time actually had been wasted
  Coward Suman dare not come, so long I waited
  The old skunk’s dignity, was tarnished & tainted
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 92. TENTU SEMUA MASIH INGAT 2 TAHUN LEPAS KEJORA MUSIBAT CABAR SAYA, SIAP BAGI TARIKH, MASA & TEMPAT – TIBA MASA HABUK PUN TARAK. DIA MENGHILANG DIRI DI BLOG DAN JUGA TIDAK MUNCUL DI TEMPAT, MASA & TARIKH YG DIA SENDIRI GEMBAR-GEMBURKAN.
  BERIKUT ADALAH CAKAP BESARNYA YG BIADAB & MENCARUT JIJIK YG MASIH TERSIMPAN BERKEADAAN BAIK DALAM ARKIB BLOG INI…..

  KEJORA
  Suman bapok jgn pulak buat aku hampa
  9/6 di Pdg Dtrn JB aku cabar nak jumpa
  Jam 11.00 mlm, jgn pula nak buat2 lupa
  Lps ko tumbang bini kau aku akan terpa
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh
  4 May 2018 6:48 pm

  KEJORA
  9 June Suman’ll be amazed with my stunt
  I’m going to chase him everywhere he run
  Then I will grab her wife and fuck her cunt
  Sure it’ll be tasty, smooth soft like spong
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh
  4 May 2018 7:19 pm
  ———————————————————————————
  Muhannas jenis apakah si bingai biadab ini….??

  Alahai Kejora bingai…
  Kau dah jahil, usah bersangkal.
  Bodoh selenga, tak faham-faham.
  Kalau kail, hanya sejengkal.
  Usah diduga, lautan dalam.

  PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
  MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

  Kau fahammmmmm, Kejora…..??

  1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kejora mmgle jaguh, brpantun dlm ini milenium
   Cekap & tangkas, bagai dalm sebuah oditorium
   Suman kedi pula, bagai ketulan tahi yg dia cium
   Hnya mmpu bak kluar artifak basi, dari muzium
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mmg lah Suman maknyah, betul2 badut kelakar
    Tak tahan dia..muka bercalar kena Kejora cakar
    Asyik tewas, hati mknyah ni jadi panas terbakar
    Hingga terpaksa artifak muzium di gi selongkar
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kesian betul..dgn Sumam maknyah sami Hindu
     Tk tahan dia, dgn pukulan pntun Kejora yg padu
     Tiada cara lagi dia nak lwn..itu kafir hati khaudu
     Dikutip bhn muzium..dgn pmbaca dia mengadu
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     1. Suman maknyah 3:51 pm,

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
      Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
      Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
      Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

      1. Suman maknyah 3:51 pm,

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
       Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
       Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
       Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Ho ho ho

       1. Suman maknyah 3:51 pm,

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
        Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
        Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
        Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
        Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
        Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
        Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. Suman maknyah 3:51 pm,

         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
         Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
         Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
         Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
         👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 93. Rohingya tahu kerajaan telah bertukar tangan…parti lobai hadi sudah jadi kerajaan…rohingya pon berani datang

 94. =… balik dari Hanoi, tengok-tengok kerajaan jatuh… anak haramjadah betoi… ”

  =dipetik dari menteri elefen fight elefen grass sapper oleh CNN.

  Kihkihkih

 95. Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi dikejar babi

  Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi disondol babi

  Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tid mimpi dukung anak babi

  Kihkihkih

 96. PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
  MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

  Kau dah jahil, usah bersangkal.
  Bodoh selenga, tak faham-faham.
  Kalau kail, hanya sejengkal.
  Usah diduga, lautan dalam.

  SI BiNGAI MENGULANGI BUAT KERJA BODOH….!!

  Kenapa ya Kejora awal pagi ini dah merepek-meraban, meronta menggelupur tak tentu haluan. Tengok tuuu……

  Kasihan sungguh dgn Suman maknyah pencuri
  Asal pijak ke blog ini je..dia akan terlangkah kiri
  Asyik je dia kena luku kepala, dgn Kejora bistari
  Tiada pilihan bagi maknyah itu, selain cabut lari
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:55 am

  Disebab bodoh, Suman maknyah, dh kena gulai
  Kpala dia tertunduk bgai tengkok patah terkulai
  Berlalulah Suman keluar dengn langkah longlai
  Kote pun kecut lembik..serupa dgn terung salai
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:51 am

  Melihat pantun2 Kejora, Suman kedi jdi terpaku
  Dirasa kepala dia sana sini benjol spt kena luku
  Mana blh lawan, ckgu yg berdamping dgn buku
  Sdg Suman bebal hanya ada secebis otak beku
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:44 am

  Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
  Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
  Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
  Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:42 am

  Suman terpegun, lihat kecekapan Kejora bistari
  Dia cuba nk karang pantun, smbil mengelamun
  Dek “kebodoh-piangan”, dia tak reti buat sendiri
  Mau lwn Kejora..Suman terpaksa jdi penyamun
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:40 am

  Ckgu Kejora, seorang pemantun yg bijak bistari
  Dkt blog Budin ini, dia ada lah umpama penyeri
  Dia sajikan pantun2 tak ada pun berselang hari
  Semua pntun yg dibuat pula hasil sendiri yg ori

  Lainlah pulak, dgn Suman maknyah, haluan kiri
  Dia bodoh piang, pantun tak reti karang sendiri
  Nak bermegah pun hanya dgn pantun yg dicuri
  Hebat ke klu hanya pantun curi dibawa ke mari
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:35 am

  Entah apa nak jadi dgn Wak Suman tua pencuri
  Mampos kat blog je si tua ini, malam dan siang
  Dia asyik curi pantun org, tk reti nk buat sendiri
  Nk tunjuk pandai, tak sedar diri tu, bodoh piang
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:32 am

  Sian sungguh, dngn Suman Hindu tua Malabari
  Asal ternampak pantun sja..dia terus pergi curi
  Nak lagak megah, pantun curi dibawak ke mari
  Apa yg jadi, maknyah ni dh tertikam diri sendir
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:29 am

  Kesiian, Suman maknyah, cacai DAP kafir harbi
  Tk padan muka hodoh..kpala mcm buah kelubi
  Dia curi, karangan org, bawa ke sini nak melobi
  Mmg muka dia tak malu, tebal macm kulit babi
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:27 am

  Bukan shj Suman maknyah Hindu muka hodoh
  Hindu tua pondan kedi ini juga tk punya jati diri
  Nak buat pantun dia bebal dungu bingai bodoh
  Dh tu mari nak bermegah pula dgn pantun curi
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:25 am

  Suman Hindu tua mknyah, otak kecil ciput cikai
  Tk sedar, dah tua renta, tak lama nk jdi bangkai
  Nak buat pantun langsung tidak reti, idea pokai
  Bodoh piang malaun tua ni mengalahkan sakai
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:23 am
  ————————————————————————-

  Apakah dia sakit jiwa tak tertahan menanggung KEMALUAN tak terbandingkan setelah dilondehkan tembelangnya….??

  Selama ini berbagai helah & alasan dia ada-adakan tidak berani hadhir berdepan dgnku konon2…..
  – sibuk banyak kerjalah,
  – sebab spek hitamlah,
  – sebab anak sayalah,
  – “budak fake Mas Sarawak” datanglah,
  – “Irah porrah fake” nak balik Kedahlah,
  – last2 tak semena-mena tanpa sebab dia kemalangan (pulak dahh).

  Semuanya itu alahai….berbunyi dangkal-baghal, menunjukkan jelas Kejora bingai takott-telor kecott untuk berdepan dgnku.

  Nah, mana buktinya konon dia dah 3X berada di Dtrn Merdeka,– MANA BUKTIMYA, MANA..MANA..MANA, HAAAAAAAAA Kejora…??

  1. Lagi2 si bingai nih berauta temberang kosong dgn PANTAToon berjela-jela sampai menggelebeh 10 perkataan dalam baris PANTAToonnya,…

   Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
   Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
   Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
   Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
   ———————————————————————————-
   Betulkah orang ketawakan dan mengejek ‘yay yay Suman pencuri’ terhadap aku, atau sengaja kau temberang lagi….??

   Jika ada, mana buktinya, haaaaaaaa…..??

   ps:
   PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
   MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

   Kau dah jahil, usah bersangkal.
   Bodoh selenga, tak faham-faham.
   Kalau kail, hanya sejengkal.
   Usah diduga, lautan dalam.

   Fahammmmmm, Kejora…..??

   1. Suman maknyah 3:15 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
    Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
    Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
    Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

    1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
     Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
     Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
     Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Ho ho ho

     1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
      Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
      Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
      Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
      Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
      Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
      Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Suman maknyah 3:15 pm,

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
       Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
       Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
       Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       1. Lagi2 si bingai nih berauta temberang kosong dgn PANTAToon berjela-jela sampai menggelebeh 10 perkataan dalam baris PANTAToonnya,…

        Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
        Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
        Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
        Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
        ———————————————————————————-
        Betulkah orang ketawakan dan mengejek ‘yay yay Suman pencuri’ terhadap aku, atau sengaja kau temberang lagi….??

        Jika ada, mana buktinya, haaaaaaaa…..??

        ps:
        PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
        MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

        Kau dah jahil, usah bersangkal.
        Bodoh selenga, tak faham-faham.
        Kalau kail, hanya sejengkal.
        Usah diduga, lautan dalam.

        Fahammmmmm, Kejora…..??

        1. Suman maknyah bontot kunyit 4:52 pm,

         👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
         Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
         Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
         Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

         Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

         Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

         1. Ha ha ha

          Suman maknyah bontot kunyit 4:52 pm,

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
          Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
          Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
          Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
          Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          Ho ho ho
          Hi hi hi

 97. Hj Hadi tidur mimpi jumpa Nabi
  Zunnun tidur mimpi dikejar babi

 98. “Oleh itu jika Hadi Awang mengatakan bahawa kerajaan Pakatan Harapan tidak memperdulikan hal Rohingya adalah satu fitnah dan pembohongan yang cukup besar”…….wah marah betul si Mat Sabu ni ye bila kena tuduh. Lagipun apa yg dia tulis tu pun tak boleh nak dibuktikan….betul ke dia ada bincang dengan pemimpin pertahanan negara luar tu???
  Pandai ke Mat sabu ni?? Ingatkan dia cakap pasal masakan ajer dgn meteri pertahanan asing. hehehehe….
  Bukan ke, masalah Rohingya adalah masalah pelarian antara negara yg biasanya dibincang oleh Menteri Luar bukannya Menteri pertahanan…
  Mat sabu ni biar betul…..siapa yg sebenarnya menipu ni???
  Mana ada menteri pertahanan membincangkan pasal pelarian dan isu antarabangsa ni….

  1. Mat Sabu tu 10 kali lebih cerdik dari Hadi Awang. Hadi Awang tu kuat menipu dan kuat auta serta sering mengubah fatwa, cakap berbelit- belit. Ulamak Su akhir zaman yang membawa pentaksubnya ke neraka.

   1. api hadi awang bila di tanya, pemberita lalu menjawap,

    dah 1000 tahun piagam kemanusian islam yg ada…

    makna nya tuhan hadi baru celik 1000 tuhan ke?

    hadi bijak atau terlebih bijak….

    mungkin ada abdi2 nya ingin menjawap di sini…

    1. Tuhan dia satu, tuhan zunnun pukimak banyak – Confucius, Tao, Buddha.

     Dahtu Kristian Evangelical pulak.

     Nakkan banyak peluang masuk syurga tapi hati busuk mulut celupar.

 99. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kasihan sungguh dgn Suman maknyah pencuri
  Asal pijak ke blog ini je..dia akan terlangkah kiri
  Asyik je dia kena luku kepala, dgn Kejora bistari
  Tiada pilihan bagi maknyah itu, selain cabut lari
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 100. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Disebab bodoh, Suman maknyah, dh kena gulai
  Kpala dia tertunduk bgai tengkok patah terkulai
  Berlalulah Suman keluar dengn langkah longlai
  Kote pun kecut lembik..serupa dgn terung salai
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Hi hi hi
   Itu PANTAToon gelebeh mengelebeh…..!!

   Ini baru betul2 pantun….
   Kau dah jahil, usah bersangkal.
   Bodoh selenga, tak faham-faham.
   Kalau kail, hanya sejengkal.
   Usah diduga, lautan dalam.

   PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT…!!
   MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…!!

   Fahammmmmm, Kejora…..??
   Hi hi hi

   1. Suman maknyah 3:22 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
    Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
    Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
    Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

    1. Ha ha ha

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
     Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
     Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
     Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
      Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
      Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
      Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
      Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
      Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
      Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Hi hi hi

      1. Suman maknyah 3:22 pm,

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
       Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
       Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
       Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Hu hu hu

 101. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Melihat pantun2 Kejora, Suman kedi jdi terpaku
  Dirasa kepala dia sana sini benjol spt kena luku
  Mana blh lawan, ckgu yg berdamping dgn buku
  Sdg Suman bebal hanya ada secebis otak beku
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Lagi2 si bingai nih berauta temberang kosong dgn PANTAToon berjela-jela sampai menggelebeh 10 perkataan dalam baris PANTAToonnya,…

   Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
   Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
   Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
   Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
   ———————————————————————————-
   Betulkah orang ketawakan dan mengejek ‘yay yay Suman pencuri’ terhadap aku, atau sengaja kau temberang lagi….??

   Jika ada, mana buktinya, haaaaaaaa…..??

   ps:
   PANTUNKU RINGKAS TAPI TEPAT….!!
   MY PANTUN IS CONCISE BUT PRECISE…….

   Kau dah jahil, usah bersangkal.
   Bodoh selenga, tak faham-faham.
   Kalau kail, hanya sejengkal.
   Usah diduga, lautan dalam.

   Fahammmmmm, Kejora…..??

   1. Suman maknyah 3:38 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
    Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
    Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
    Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

    1. Ho ho ho

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
     Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
     Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
     Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Ha ha ha

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Udah2 ler Suman maknyah, 2 muka pnya talam
      Sami Hindu tua ini mari cuba nak nyamar Islam
      Tapi Kejora tau, barua ini geng LTTE Tamil Elam
      Dia tidak ada apa, hanya temberang putar alam
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Di Dtrn Mrdeka..dia nyorok mcm burung gelam
      Haper jadah, pakai spek hitam wktu tgh malam
      Takut Kejora, dia nyamar pengemis buta kelam
      Klu kail hnya sjengkal, usah duga lautan dalam
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Hi hi hi

      1. Suman maknyah 3:38 pm,

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
       Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
       Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
       Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Hu hu hu

 102. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
  Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
  Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
  Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 103. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Suman terpegun, lihat kecekapan Kejora bistari
  Dia cuba nk karang pantun, smbil mengelamun
  Dek “kebodoh-piangan”, dia tak reti buat sendiri
  Mau lwn Kejora..Suman terpaksa jdi penyamun
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 104. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Ckgu Kejora, seorang pemantun yg bijak bistari
  Dkt blog Budin ini, dia ada lah umpama penyeri
  Dia sajikan pantun2 tak ada pun berselang hari
  Semua pntun yg dibuat pula hasil sendiri yg ori
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Lainlah pulak, dgn Suman maknyah, haluan kiri
  Dia bodoh piang, pantun tak reti karang sendiri
  Nak bermegah pun hanya dgn pantun yg dicuri
  Hebat ke klu hanya pantun curi dibawa ke mari
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 105. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Entah apa nak jadi dgn Wak Suman tua pencuri
  Mampos kat blog je si tua ini, malam dan siang
  Dia asyik curi pantun org, tk reti nk buat sendiri
  Nk tunjuk pandai, tak sedar diri tu, bodoh piang
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 106. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Sian sungguh, dngn Suman Hindu tua Malabari
  Asal ternampak pantun sja..dia terus pergi curi
  Nak lagak megah, pantun curi dibawak ke mari
  Apa yg jadi, maknyah ni dh tertikam diri sendiri
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 107. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kesiian, Suman maknyah, cacai DAP kafir harbi
  Tk padan muka hodoh..kpala mcm buah kelubi
  Dia curi, karangan org, bawa ke sini nak melobi
  Mmg muka dia tak malu, tebal macm kulit babi
  🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 108. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Bukan shj Suman maknyah Hindu muka hodoh
  Hindu tua pondan kedi ini juga tk punya jati diri
  Nak buat pantun dia bebal dungu bingai bodoh
  Dh tu mari nak bermegah pula dgn pantun curi
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 109. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Suman Hindu tua mknyah, otak kecil ciput cikai
  Tk sedar, dah tua renta, tak lama nk jdi bangkai
  Nak buat pantun langsung tidak reti, idea pokai
  Bodoh piang malaun tua ni mengalahkan sakai
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 110. Othman Ahmad (Suman maknyah)

  Ini contoh pantun yg tidak melalut berjela-jela, hanya guna 5, 6 perkataan saja.

  Fan Tun Friday, April 24, 2020 5:06:00 PM
  (Di blog Kluangman)

  Memang betul bro KD
  Penyamun masih dianggap baik
  Tun diserang secara peribadi
  Tg Rambutan tak mahu ke naik?

  Undang-undang patutnya rata
  Bukan hanya dipilih-pilih
  Mentang-mentang di atas tahta
  Langgar peraturan boleh berdalih?

  Rakyat melihat rakyat menilai
  Pilih kasih jangan berlaku
  Jangan sampai dilihat longlai
  Di mata rakyat nanti tak laku!

  Setuju betul dengan Cik Minah
  Negarawan ulung tetap relevan
  Menghina,mencaci kerja jin tanah
  Terasa panas di dalam oven!

  Tun Mahathir tetap terbilang
  Walau manusia tidak sempurna
  Tahun berlalu jasa tak hilang
  Yang mencaci tidak kemana!

  Jika Tun orang nak pecat
  Ini satu kesalahan mega
  Parti akan menjadi cacat
  Ada siapa berani langgar?
  ———————————————————————–

  Fahammm, kau Kejora…..??

  Reply
  28 April 2020 1:39 am

  1. Suman maknyah 1:39 am,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kasihan Suman maknyah bapok tak ada jati diri
   Cuba lagak pandai..tpi pntun tk reti buat sendiri
   Hingga sanggup..bwa pntun org masuk ke mari
   Tidak malu ke, malaun bingai tua ni jadi pencuri
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kesian sngguh, dgn Suman bahalol bapok kedi
    Elok sangat kalau si tua dungu ni terjun sungai
    Dia pegi ceduk pantun, dr blog KluangDarai KD
    Pantun srabut srabai karangan FuckTun bingai
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kasihan betul si dungu, Suman Hindu Malabari
     Mmg sesuai sgt, si biol ni dipanggil Wak Kadok
     Pantun pun si bangang ni tak tahu buat sendiri
     Dari blog KluangDarai KD si bebal ni curi cedok
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Suman Maknyah pencuri 1:39 am,

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Klu ada jalan elok..naper nk dipilh jalan berduri?
      Klu sedar kau tu bodoh piang, elok berdiam diri
      Usah jadi umang2, brmegah tk ada kulit sendiri
      Yg lebih memalukan..dah tua masih jdi pencuri
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 111. Othman Ahmad (Suman maknyah)

  Hey Kentoot….

  Today I’ll teach you a direct-simple lesson to your face bukan macam your long winded berj3la-jela PANTAToon sampah engkau….

  It’s just too bad.
  Hope you don’t get mad.
  Trash PANTAToon, my foot.
  Sorry yout reputation gone kaput.

  Got it……??

  He he he

  Reply
  27 April 2020 9:01 pm

  1. Suman maknyah 9:01 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Suman maknyah bingai, msih tk mau berganjak
   Dia cuba mau lawan jugak cikgu Kejora yg bijak
   Tapi kesian lah Suman maknyah bodoh terlajak
   Yg dibuatnya tu pantun ke atau pasembor rojak?
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kemain lagi Suman bapok mari mendabik dada
    Konon apa yg dia buat itu adalah pantun terbaik
    Apa dia tak sedar kah itu Suman kedi taik kuda?
    Yng dia buat itu bukanlah pantun, tapi ketul taik
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 112. PHD4PIG MEMANG RAMAI BERSTATUS BEKAS ITU DAN BEKAS INI…. PEMIMPIN2 BERPENGALAMAN LAH KATA KAN…..

  ‘Bekas’ anggota Parti Komunis Malaya……..

  SEMENTELAH banyak masa terluang akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), saya cuba mencungkil laporan membabitkan satu perhimpunan yang dihadiri bekas anggota Parti Komunis Malaya (PKM) di sebuah kolej swasta di Kajang pada 1 Disember 2019. Apa yang menarik perhatian saya ialah penggunaan istilah ‘bekas’ anggota PKM. Mengapa penggunaan istilah ‘bekas’?

  Apakah definisi ‘bekas’? DBP mendefinisikan ‘bekas’ sebagai ‘pernah menjadi’. Berlandaskan kepada definisi ini, mereka pernah menjadi ahli PKM. Itu sudah pasti. Pada fahaman saya, penggunaan istilah bekas ahli bererti mereka telah keluar dari parti atas sebab-sebab yang hanya mereka sahaja yang ketahui atau mereka telah menyerah diri serta mengumumkan tidak lagi percaya kepada ideologi komunisme atau parti tersebut telah dibubarkan. Bersandarkan kepada kefahaman tersebut, persoalan yang bermain dalam fikiran saya ialah: Jika PKM telah dibubarkan, bila ia dibubarkan?

  Antara ‘bekas’ ahli PKM yang hadir di majlis memperingati ulang tahun ke-30 penandatangani persetujuan damai Hatyai
  Saya bukannya seorang peguam dan mengaku jahil mengenai definisi daripada perspektif undang-undang. Daripada bacaan saya, British telah mengharamkan PKM apabila darurat diisytiharkan pada Jun 1948. Ya, istilah digunakan ketika itu ialah “diharamkan” kerana parti tersebut adalah sebuah parti yang sah dan iktiraf oleh British. Semenjak pengharaman tersebut, PKM kekal diharamkan. Itu semasa era pra Merdeka. Apabila Persekutuan Tanah Melayu (PTM) mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 disusuli dengan penubuhan Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963, PKM merupakan sebuah parti haram, bukan diharamkan! Pandangan ini bersandarkan bahawa PKM tidak pernah berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan PTM/Malaysia!

  Isu pengisytiharan PKM sebagai parti haram bukannya perkara baharu. Isu ini merupakan agenda utama semasa Pertemuan Baling antara Tunku Abdul Rahman selaku Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dan David Marshall, Ketua Menteri Singapura, dengan Chin Peng selaku Setiausaha Agung PKM di Baling, Kedah pada 28-29 Disember 1955. Malahan, sebelum pertemuan tersebut, Tunku dengan tegasnya mengumumkan bahawa beliau sama sekali tidak akan mengiktiraf PKM. Semasa pertemuan tersebut, beliau menegaskan supaya PKM dibubarkan. Saranan ini ditentang oleh Chin Peng dengan alasan bahawa mereka masih percaya kepada ideologi komunis. Seperti juga Tunku dengan ketegasannya, mereka sama sekali tidak akan membenarkan orang lain memaksa mereka mengetepikan ideologi komunis, sebaliknya mahu menguar-uarkan ideologi ini kepada rakyat untuk membuat keputusan. Ketegasan Tunku dan kedegilan Chin Peng membabitkan isu ini dan keengganan mereka menyerah diri merupa punca kegagalan pertemuan tersebut.

  Pejabat PKM di Kuala Lumpur sebelum pengisytiharan darurat pada Jun 1948.
  Isu pengiktirafan dan menyerah diri tidak berakhir di Pertemuan Baling. Ia dibangkit semula 34 tahun kemudian semasa rundingan antara wakil kerajaan Malaysia, Thailand dan PKM di Phuket, Thailand pada 1989. Ketiga-tiga parti terbabit telah bermesyuarat sebanyak lima kali sebelum termeterainya Pengisytiharan Damai yang ditandatangani di Hat Yai pada 2 Disember 1989. Kelima-lima mesyuarat tersebut dipengerusikan oleh Mej Jen Kitti Ratanachaya (Panglima 4 Thai Army). Malaysia diwakili oleh CP Dato’ Abdul Rahim bin Mohd Noor (Pengarah Cawangan Khas, PDRM) sementara PKM diwakili oleh Chang Ling Yang yang sempat hadir semasa mesyuarat pertama dan kedua sebelum meninggal dunia. Dia diganti oleh Wu Yit Shih. Mesyuarat-mesyuarat tersebut telah diadakan pada: (1) 2-4 Februari 1989; (2) 15-17 Mac 1989; (3) 11 Mei 1989; (4) 2-3 Oktober 1989; (5) 12-14 November 1989.

  Semasa mesyuarat pertama, Chang L.Y. telah membangkitkan isu pengiktirafan PKM. Isu ini merupakan perkara pertama dalam 11 senarai yang mereka kemukakan kepada delegasi Malaysia pada 1 Februari 1989, iaitu sehari sebelum mesyuarat. Petikan siri 2: “Kerajaan Malaysia mengiktiraf dari segi undang-undang status Parti Komunis Malaya (PKM) dan Parti Kebangsaan Melayu Revolusioner Malaya (PKMRM). PKM dan PKMRM diberi kebebasan berpolitik seperti lain-lain parti politik.” (2. The Malaysian Government recognises the legal status of the Communist Party of Malaya and the Parti Kebangsaan Melayu Revolusioner Malaya (PKMRM). Both the CPM and PKMRM enjoy the same political rights as other lawful political parties in our country (Malaysia)). Dia menegaskan supaya parti tersebut sewajarnya diiktiraf oleh Malaysia bersandarkan bahawa mereka turut berjuang menentang British untuk mendapatkan kemerdekaan. Ekoran itu, pengiktirafan PKM sebagai sebuah parti yang sah dari segi undang-undang menjadi impian para ahli parti tersebut. Dia juga menegaskan bahawa kegagalan Pertemuan Baling disebabkan Tunku Abdul Rahman mahukan pengganas komunis menyerah diri. Sama sepertimana Chin Peng, bak kata peribahasa ‘bapa borek anak rintik’, Chang L.Y. dengan angkuhnya menegaskan bahawa istilah “…menyerah diri tidak wujud dalam kamus PKM.”

  Desakan mereka ditangkis oleh Dato’ Rahim Noor. Beliau menegaskan bahawa majoriti rakyat negara yang terdiri daripada penganut agama Islam menentang keras terhadap komunis kerana ideologi komunis tidak percaya kepada sebarang agama. Di samping itu, luka yang dialami akibat kezaliman komunis terhadap rakyat masih belum sembuh. Sebaliknya, beliau menyarankan supaya PKM dibubarkan.

  Bersandarkan kepada dakwaan bahawa mereka juga sebagai pejuang kemerdekaan, mereka begitu benci dengan Tugu Nasional di Kuala Lumpur yang menonjolkan pengganas komunis dipijak-pijak. Kebencian ini disuarakan oleh Rashid Maidin yang menegaskan bahawa tugu tersebut merupakan satu penghinaan kepada mereka. Ekoran itu, dia tidak berhasrat untuk pergi ke Kuala Lumpur apabila pulang ke Malaysia nanti. Kebencian pengganas komunis ini dibuktikan pada 27 Ogos 1975 apabila mereka telah mengebom tugu tersebut. Justeru, mereka mendesak supaya kerajaan memusnahkannya dan membina Tugu Kemerdekaan yang memapar penglibatan semua kaum termasuk PKM sebagai pejuang kemerdekaan. Selain itu, mereka mahukan kerajaan menghentikan tayangan filem “Bukit Kepong”!

  Kerosakan pada Tugu Nasional akibat dibom oleh petualang negara pada 27 Ogos 1975. Sumber: Didier Millet. (2007). Chronicle of Malaysia: 1957-2007. Kuala Lumpur: Didier Millet
  Bagi mematahkan hujah wakil PKM mengenai Tugu Nasional, Dato’ Rahim Noor memberitahu mereka jika kerajaan akur terhadap desakan mereka, ia membawa konotasi bahawa kerajaan mengiktiraf PKM. Ini sama sekali tidak boleh diterima oleh rakyat! Di samping itu, beliau menjelas pembinaan Tugu Nasional melalui Akta dan memusnahkannya memerlukan kelulusan kabinet.

  Ketegasan Kerajaan Malaysia dalam isu pengiktirafan ini dipaparkan dalam draf cadangannya kepada PKM:

  Item 1: PEMBUBARAN PARTI KOMUNIS MALAYA (PKM)

  Adalah dipersetujui bahawa Parti Komunis Malaya (PKM) dan semua organisasi subsidiari termasuk Parti Kebangsaan Melayu Revolusioner (PKMR) dan Suara Demokrasi Malaya (SDM) akan dibubarkan.

  Sepertimana yang sudah dijangka, wakil Chin Peng tidak setuju dengan sebarang ayat yang menyatakan PKM dibubarkan. Bantahan ini disuarakan oleh Zainon sebagai jurucakap PKM. Kali ini secara ‘halus’. Dia menerangkan bahawa adalah agak sukar untuk mereka mengumumkan pembubaran PKM dan PKMR secara rasmi. Kerajaan sepatutnya tidak bertegas mahukan PKM dibubarkan kerana kesediaan mereka menyertai rundingan ini untuk menamatkan peperangan dan meneruskan perjuangan secara aman melambangkan keikhlasan dan kejujuran mereka. Oleh yang demikian, tiada keperluan untuk mengisytihar pembubaran PKM secara rasmi.

  Sementelah istilah PKM begitu fobia kepada kerajaan, mereka menyatakan bahawa mereka akan menjenamakan semula PKM kepada Parti Buruh Sosialis Malaysia (Socialist Labour Party of Malaysia) dan mengekalkan prinsip Marxisme. Rashid Maidin menjustifikasikan pengekalan prinsip ini kerana Marxisme tidak terdapat Perlembagaan Persekutuan. SAC Norian Mai menjelaskan kepada Rashid Maidin bahawa Perlembagaan Persekutuan hanya mencatatkan apa yang rakyat boleh lakukan tetapi ‘diam’ apa yang tidak boleh dilakukan.

  Dato’ Rahim Noor menegaskan bahawa Pendaftar Persatuan akan menolak penubuhan Parti Buruh Sosialis Malaysia jika ia mengekal prinsip Marxisme. Beliau menjelaskan Marxisme merupakan ideologi yang begitu asing kepada rakyat dan tidak boleh diterima oleh mereka. Rakyat beranggapan bahawa parti tersebut merupakan pelanjutan dari PKM. Beliau seterusnya memaklumkan bahawa Pendaftar Persatuan tiada masalah untuk meluluskan parti yang berpaksikan kepada prinsip sosialis, sebagai contoh, PSRM, DAP dan SUPP.

  Kerajaan Malaysia sebenarnya tidaklah menutup pintu rapat-rapat yang membabitkan PKM sebagai parti politik. Dato’ Rahim Noor menjelaskan bahawa mereka boleh menubuhkan parti politik selepas sembilan bulan termeterainya Perjanjian Damai. Beliau menerangkan bahawa rakyat boleh menubuhkan parti politik selagi ia selari dengan undang-undang negara. Permohonan perlu melalui proses yang sedia ada. Justeru, anggota PKM boleh menubuhkan parti baharu bagi menggantikan PKM selagi tidak berprinsipkan komunisme/ Marxisme.

  Beliau seterusnya memaklumkan bahawa kerajaan menawarkan dua pilihan:

  Menubuhkan sebuah parti politik baharu dengan mengekalkan PKM selepas sembilan bulan termeterainya Perjanjian Damai dan seterus PKM dibubarkan mulai tarikh Perjanjian Damai.
  Membubarkan PKM dan selepas sembilan bulan termeterainya Perjanjian Damai dan menubuhkan sebuah parti politik baharu.
  Setelah mendengar hujah Dato’ Rahim Noor, akhirnya wakil PKM bersetuju untuk menggugurkan isu prinsip Marxisme dalam perlembagaan parti yang mereka akan tubuhkan. Oleh kerana isu ini begitu sensitif, isu pembubaran PKM ‘didiamkan’ dan dikecualikan dalam Perjanjian Damai dan Peraturan Pentadbiran.

  Dengar berakhirnya mesyuarat kelima, majlis menandatangani Perjanjian Damai dilaksanakan di Hotel Lee Gardens, Hat Yai pada 2 Disember 1968. Malaysia diwakili oleh Dato’ Wan Sidek bin Wan Abdul Rahman (KSU KDN), Jen Tan Sri Hashim bin Mohd Ali (PAT) dan Tan Sri Mohd Haniff bin Omar (KPN). PKM diwakili oleh Ong Boon Hua@Chin Peng (Setiausaha Agung), Abdullah C.D. (Pengerusi) dan Rashid Maidin (Ahli Jawatankuasa Pusat). Dokumen Peraturan Pentadbiran antara Malaysia dan PKM ditandatangani oleh Dato’ Abdul Rahim bin Mohd Noor (Timbalan KPN) dan Dato’ Zulkifli bin Abdul Rahman (Pengarah Cawangan Khas, PDRM). PKM pula diwakili oleh Chin Peng dan Rashid Maidin.

  Mengimbau kembali aktiviti-aktiviti yang dibincangkan, PKM secara tersurat akur supaya tidak menjadikan Marxisme sebagai prinsip sekiranya mereka mahu menubuhkan parti baharu. Itu yang tersurat. Bagaimana yang tersirat? Dalam ucapannya di Hat Yai, Chin Peng antara lain menyatakan “…Kami akan bubarkan unit-unit ketenteraan kami dan memusnahkan semua senjata kami sebagai keikhlasan kami menamatkan perjuangan bersenjata.” Memang mereka memusnahkan senjata yang disaksikan oleh pegawai-pegawai Malaysia dan Thailand. Namun, dia sama sekali tidak menyatakan akan menghentikan perjuangan menuju ke arah objektif utama PKM. Kali ini politik sebagai platform untuk mencapai objektif mereka. Sehingga kini, 2020, tidak terdengar kewujudan Parti Buruh Sosialis Malaysia yang mereka suarakan sebagai pengganti PKM. Bersandarkan kepada persetujuan penubuhan parti bagi menggantikan PKM, pada pemerhatian saya hingga kini (2020) masih tidak wujud Parti Buruh Sosialis Malaysia atau apa jua nama parti yang diberikan yang ditubuhkan oleh mereka. Justeru, selagi tiada penubuhan parti seperti yang dirancang oleh mereka, bolehlah dirumuskan bahawa PKM tidak dibubarkan dan masih wujud. Oleh yang demikian, sekiranya ‘bekas ahli PKM’ yang hadir di majlis di Kajang tersebut adalah hasil dari Perjanjian Damai, adakah mereka memenuhi takrif bekas? Wallahualam.

  Fokus coretan ini hanya tertumpu kepada isu pengiktirafan PKM. Banyak lagi isu yang dibangkitkan oleh PKM seperti desakan memansuhkan ISA, kerakyatan, pampasan, pemusnahan jerangkap samar, dan lain-lain. Perjalanan lima mesyuarat tersebut boleh dibaca dalam buku Jen Dato’ Kitti Ratanachaya, The Communist Party of Malaya, Malaysia and Thailand. (1996). Bangkok: Duangkaew Publishing House. Beliau telah memuatkan dalam bukunya kesemua minit-minit mesyuarat bersama dengan kembarannya sekali.

  Mesyuarat di Phuket yang dipengerusikan oleh Mej Jen Kitti Ratachaya pada 1989. Sumber: Jen Dato’ Kitti Ratanachaya, The Communist Party of Malaya, Malaysia and Thailand

  Wakil Thailand. Mej Jen Kitti Ratanachaya (tengah). Sumber: Jen Dato’ Kitti Ratanachaya, The Communist Party of Malaya, Malaysia and Thailand

  Antara wakil delegasi Malaysia. Sumber: Jen Dato’ Kitti Ratanachaya, The Communist Party of Malaya, Malaysia and Thailand
  Rujukan:

  Gregory Kong Min Kyn, New Straits Times, Unsung Aussie rebuilt bombed Tugu Negara, 25 September 2019. Lihat https://www.nst.com.my/opinion/letters/2019/09/524599/ unsung-aussie-rebuilt-bombed-tugu-negara.
  General Dato’ Kitti Ratanachaya, The Communist Party of Malaya, Malaysia and Thailand. (1996). Bangkok: Duangkaew Publishing House.
  Editions Didier Millet. (2007). Chronicle of Malaysia: 1957-2007. Kuala Lumpur: Didier Millet.
  -BebasNews

 113. amanat yg hadi awang jenamakan pd ’81 dah sebati dlm darah daging nya

  yg hadi lihat 2 jenis sj, kapir dan islam.

  tiada dlm diri nya, ethnic atau bangsa utk di jeniskan nya..

  maka,

  Melayu2 – Islam
  Rohinya2 – Islam
  Cina. – Kapir
  India. – Kapir

  badut simpleton dgn ketrampilan nya, kini bangkit pertahankan Rohinya dgn keldai2 nya di sini..

  tapi,

  satu sudah, bila di tanya oleh press, dgn gagah memjawap, Piawagam Kemanusia dah lama Islam hayati, 1000 tahun terdahulu…

  tuhan hadi baru bangun 1000 tahun yg lalu ke?

  blh abdi2 hadi awang beri pencerahan?

  1. Tak payah pencerahan sebab tujuan zunnun pukimak ini ialah menghasut.

   Kalau di zaman Kerajaan Melayu Melaka, di sumbatkan saja lumbang bont.t dia dengan buluh tajam, muka tersembam di pasir ditepi laut. Di sula.

   1. abdi hadi awang dah beri pencerahan.

    1. Kamu zunnun pukimak nak kena sula?

 114. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Wow..siapa itu, yg berpantun bagaikan pendita?
  Dlm BI pula tu cantik kemas susunan kata-kata
  Suman hanya setakat melihat dngn putih mata
  Dh tentu tk mampu dibuat Suman bahalol unta
  🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Suman mknyah, dgn kbodohan, mmg dh sebati
   Bukn le bodoh biasa tapi bodoh dia berkati-kati
   Bila Kejora berpantun dlm BI dia sngt sakit hati
   Tapi, si bahalol itu nak buat, langsung tidak reti
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 115. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  At ‘Dtrn Mrdka’ I challenged Suman the bastard
  But my precious time actually had been wasted
  Coward Suman dare not come, so long I waited
  The old skunk’s dignity, was tarnished & tainted
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 116. LACKEYS DAPIG TUNJUK HERO BAB PATI ROHINGYA TAPI SEPATAH HARAM TAK KELUAR BAB PATI TIONGKOK SAMPAI RELA RAKYAT DISERANG WABAK CORONA…….

  WAJIB TAHU: BAHAYA KEPADA NEGARA DAN RAKYAT MALAYSIA SELEPAS COVID-19………

  Bukan Covid-19 sahaja yang mendatangkan bahaya kepada negara dan rakyat kita tetapi negara kita sedang telah dibanjiri ratusan ribu pelancong yang tidak keluar dari negara dan berkerja secara haram di Malaysia.

  Kita sedia maklum beberapa tangkapan telah dilakukan pihak berkuasa berkaitan pelancong asing yang tinggal melebihi tempoh dibenarkan melakukan jenayah seperti scammer,judi dalam talian dan menjadi pekerja seks.

  Selain daripada itu negara kita turut kehilangan hasil cukai atau levi kerana mereka berkerja secara haram.

  Ditambah lagi dengan masalah sosial akibat kebanjiran mereka semua.

  Sebarkan biar semua rakyat negara kita tahu dan sedar tentang bahaya ini.

  Daripada FB PPIM:

  Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendapati tiada rekod tarikh keluar lebih 95 peratus pelancong China dan India melawat MALAYSIA antara 2016 sehingga tahun lalu.

  Ke mana mereka menghilang?

  Apa mereka buat di negara ini?

  Apakah pandangan anda?

  Sumber:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3090394711012980&id=200137296705417

 117. KETIKA PHD4PIG BERKUASA BERAPA RAMAI PEMIMPIN2 SENDIRI DITEPIS KELUAR OLEH GOAL KEEPER TOMMY TOM CAT……….

  Timbalan Menteri Kesihatan, EXCO Perak hadapi tuduhan ingkar PKP……

  Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali dan Exco Kerajaan Negeri Perak, Razman Zakaria, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini.

  Kedua-duanya berdepan tuduhan melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kira-kira dua minggu lalu.

  Dr Noor Azmi, yang juga Ahli Parlimen Bagan Serai, serta Razman yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, NGO dan Masyarakat Sivil Perak tiba serentak pada 9.20 pagi.

  Kedua-dua mereka serta beberapa individu lain akan didakwa kerana melanggar Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 yang sedang berkuat kuasa mulai 15 April hingga 28 April.

  Pada 18 April lalu, tular di media sosial gambar Dr Noor Azmi, Razman dan beberapa individu menghadiri satu jamuan di Maahad Tahfiz Quran Lid Dakwah Wal Imamah di Lenggong.

  Kawalan di sekitar mahkamah diperketat dengan kehadiran polis selain media yang mula tiba seawal 7 pagi bagi membuat liputan prosiding kes Dr Noor Azmi dan Razman. – BERNAMA

 118. … balik dari Hanoi, tengok-tengok kerajaan jatuh… anak haramjadah betoi… ”

  Kihkihkih

 119. hadi awang kena bercakap sesuatu, kan hadi awang yg mulakan “orang islam,” “melayu2 islam,” kini rohinya, ethnic atau “islam” yg dia tiba2 malu nak mengaku nih..

  keldai2 belaan nya sebut, “ethnic rohinya” tapi hadi awang tak malu nak sebut perkataan itu, takut nanti di ketawakan lagi….

  sebut sj, “rohinya islam”

  ISLAM = PERFECT

  Melayu2 Islam = Melayu2 Perfect
  Rohinya Islam = Rohinya Perfect

  hebat2,

  kencing tak rak bau meh
  taik bau kasturi meh

  rebutan segala manusia2 di dunia

  Lycan dan Vampire, terperanjat, ada satu specie, lagi special di dunia

  blh keldai2 belaan hadi jawap

  1. zunnun pukimak selalu minum kencing orang2 Islam, itu sebab dia tahu tak berbau.

   Bagus lah dia suka buat begitu. Lama kelamaan dia ketagih dengan kencing Muslimin, selalu dia datang ke masjid, baring di bawah tempat Muslimin kencing sebelum wuduk.

   Enjoy yourself, zunnun peminum air kencing.

 120. LACKEYS DAPIG MASIH PEGANG KUASA NEGERI MANA YERR YANG BERLAGAK SOMBONG……

  Ustaz Ebit Lew Menangis Berlinangan Air Mata Dedah Diųgut ‘Orang Besar’…….

  Hanya tangisan dan pengharapan kepada Allah. Itulah antara luahan hati ustaz Ebit Lew mengenai segala dugaan yang ditempuhinya, apabila usaha murninya membantu golongan daif dipertikaikan.

  Imam Syafi’i berkata: “Carilah pemimpin yang banyak panah-panah FITNAH menuju kepadanya, IKUTILAH mereka yang banyak di FITNAH, Karena sesungguhnya mereka sedang berjuang di JALAN yang BENAR.”

  MR : Siapa di Kedah orang berkuasa?

 121. SI BiNGAI MENGULANGI BUAT KERJA BODOH….!!

  Kenapa ya Kejora awal pagi ini dah merepek-meraban, meronta menggelupur tak tentu haluan. Tengok tuuu……

  Kasihan sungguh dgn Suman maknyah pencuri
  Asal pijak ke blog ini je..dia akan terlangkah kiri
  Asyik je dia kena luku kepala, dgn Kejora bistari
  Tiada pilihan bagi maknyah itu, selain cabut lari
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:55 am

  Disebab bodoh, Suman maknyah, dh kena gulai
  Kpala dia tertunduk bgai tengkok patah terkulai
  Berlalulah Suman keluar dengn langkah longlai
  Kote pun kecut lembik..serupa dgn terung salai
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:51 am

  Melihat pantun2 Kejora, Suman kedi jdi terpaku
  Dirasa kepala dia sana sini benjol spt kena luku
  Mana blh lawan, ckgu yg berdamping dgn buku
  Sdg Suman bebal hanya ada secebis otak beku
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:44 am

  Di blog Budin ini, Suman mmg tak daya nak lari
  Terkedu si tua dungu ni dgn pntun2 Kejora beri
  Mesti Suman kedi diketawakan org, setiap hari
  Bhkan ada yg mngejek ‘yay yay Suman pencuri’
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:42 am

  Suman terpegun, lihat kecekapan Kejora bistari
  Dia cuba nk karang pantun, smbil mengelamun
  Dek “kebodoh-piangan”, dia tak reti buat sendiri
  Mau lwn Kejora..Suman terpaksa jdi penyamun
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:40 am

  Ckgu Kejora, seorang pemantun yg bijak bistari
  Dkt blog Budin ini, dia ada lah umpama penyeri
  Dia sajikan pantun2 tak ada pun berselang hari
  Semua pntun yg dibuat pula hasil sendiri yg ori

  Lainlah pulak, dgn Suman maknyah, haluan kiri
  Dia bodoh piang, pantun tak reti karang sendiri
  Nak bermegah pun hanya dgn pantun yg dicuri
  Hebat ke klu hanya pantun curi dibawa ke mari
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:35 am

  Entah apa nak jadi dgn Wak Suman tua pencuri
  Mampos kat blog je si tua ini, malam dan siang
  Dia asyik curi pantun org, tk reti nk buat sendiri
  Nk tunjuk pandai, tak sedar diri tu, bodoh piang
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:32 am

  Sian sungguh, dngn Suman Hindu tua Malabari
  Asal ternampak pantun sja..dia terus pergi curi
  Nak lagak megah, pantun curi dibawak ke mari
  Apa yg jadi, maknyah ni dh tertikam diri sendir
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:29 am

  Kesiian, Suman maknyah, cacai DAP kafir harbi
  Tk padan muka hodoh..kpala mcm buah kelubi
  Dia curi, karangan org, bawa ke sini nak melobi
  Mmg muka dia tak malu, tebal macm kulit babi
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:27 am

  Bukan shj Suman maknyah Hindu muka hodoh
  Hindu tua pondan kedi ini juga tk punya jati diri
  Nak buat pantun dia bebal dungu bingai bodoh
  Dh tu mari nak bermegah pula dgn pantun curi
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:25 am

  Suman Hindu tua mknyah, otak kecil ciput cikai
  Tk sedar, dah tua renta, tak lama nk jdi bangkai
  Nak buat pantun langsung tidak reti, idea pokai
  Bodoh piang malaun tua ni mengalahkan sakai
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:23 am
  ————————————————————————-

  Apakah dia sakit jiwa tak tertahan menanggung KEMALUAN tak terbandingkan setelah dilondehkan tembelangnya….??

  Selama ini berbagai helah & alasan dia ada-adakan tidak berani hadhir berdepan dgnku konon2…..
  – sibuk banyak kerjalah,
  – sebab spek hitamlah,
  – sebab anak sayalah,
  – “budak fake Mas Sarawak” datanglah,
  – “Irah porrah fake” nak balik Kedahlah,
  – last2 tak semena-mena tanpa sebab dia kemalangan (pulak dahh).

  Semuanya itu alahai….berbunyi dangkal-baghal, menunjukkan jelas Kejora bingai takott-telor kecott untuk berdepan dgnku.

  Nah, mana buktinya konon dia dah 3X berada di Dtrn Merdeka,– MANA BUKTIMYA, MANA..MANA..MANA, HAAAAAAAAA Kejora…??

 122. SI B8NGAI MENGULANGI BUAT KERJA BODOH….!!

  Kenapa ya Kejora awal pagi ini dah merepek-meraban, meronta menggelupur tak tentu haluan……

  Wow..siapa itu, yg berpantun bagaikan pendita?
  Dlm BI pula tu cantik kemas susunan kata-kata
  Suman hanya setakat melihat dngn putih mata
  Dh tentu tk mampu dibuat Suman bahalol unta
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 6:53 am

  Suman mknyah, dgn kbodohan, mmg dh sebati
  Bukn le bodoh biasa tapi bodoh dia berkati-kati
  Bila Kejora berpantun dlm BI dia sngt sakit hati
  Tapi, si bahalol itu nak buat, langsung tidak reti
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 7:46 am

  At ‘Dtrn Mrdka’ I challenged Suman the bastard
  But my precious time actually had been wasted
  Coward Suman dare not come, so long I waited
  The old skunk’s dignity, was tarnished & tainted
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  28 April 2020 6:52 am
  ————————————————————————-

  Apakah dia sakit jiwa tak tertahan menanggung KEMALUAN tak terbandingkan setelah dilondehkan tembelangnya….??

  Selama ini berbagai helah & alasan dia ada-adakan tidak berani hadhir berdepan dgnku konon2…..
  – sibuk banyak kerjalah,
  – sebab spek hitamlah,
  – sebab anak sayalah,
  – “budak fake Mas Sarawak” datanglah,
  – “Irah porrah fake” nak balik Kedahlah,
  – last2 tak semena-mena tanpa sebab dia kemalangan (pulak dahh).

  Semuanya itu alahai….berbunyi dangkal-baghal, menunjukkan jelas Kejora bingai takott-telor kecott untuk berdepan dgnku.

  Nah, mana buktinya konon dia dah 3X berada di Dtrn Merdeka,– MANA BUKTIMYA, MANA..MANA..MANA, HAAAAAAAAA Kejora…??

  1. Suman maknyah 12:27 pm,

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kesian Suman maknyah penjilat jubor Kit Siang
   Tak sedar ker dia dah hampir kubor punya liang
   Masih tak mau mengaku, yg dia tu bodoh piang
   Bila tak reti pantun dlm BI, si bingai ni alih tiang
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Hu hu hu

 123. Bakal tertubuh lah cara pemerintahan kerajaan islam sepenuhnya di malaysia akhirnya…syabas haji hadi

  1. Aku tak kisah asalkan bukan Hukum Hudud. Tak tahu pun mcm mana, siapa yang nak potong tangan dsb nya. Tak disebut dalam Quran pun.

   1. Kalau seseorang tolak hukum hudud jelas kekafirannya. Perintah hudud ada dlm quran, kau je yg tak jumpa. Sila rujuk ceramah/kuliah ustaz salman ali, ustaz dr rozaimi ramli dll. Menangguhkan perlaksanaanya dgn asbab dibenarkan sbb pernah berlaku dizaman pemerintahan khalifah ar rasyidin. Mengatakan ia tiada dlm quran adalah jelas pembohongan.
    Wallahuakhlam.

    1. Woi bodoh bangang, kamu beri penerangan dan butiran lanjut lah Hukum Hudud itu.

     Tak boleh ker?

     Beri lah juz dan ayyat nya. Jangan 1-2 sahaja.

     Tak boleh ker?

    2. Siapa kata tolak? Orang ha nya kata tak banyak penerangan berkenaan Hudud dalam Qur’an.

     Kau kasi penerangan ler, jangan hanya membodoh menuduh di sini.

 124. Salam semua,

  ‘Oleh itu jika Hadi Awang mengatakan bahawa kerajaan Pakatan Harapan tidak memperdulikan hal Rohingya adalah satu fitnah dan pembohongan yang cukup besar.’

  Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Tanda-tanda orang munafik ada tiga, iaitu apabila dia berbicara dia dusta, apabila dia berjanji tidak ditepati dan apabila diberi amanah dia khianati.”

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

  Ditambah dalam riwayat Muslim : Walaupun dia berpuasa, bersembahyang dan mendakwa diri Muslim.

  Huraian Hadith :
  Sifat munafik ialah salah satu sifat yang sangat dibenci oleh Allah SWT. Oleh itu, Umat Islam hendaklah menjauhi sifat tersebut.
  Tanda-tanda orang munafik ialah orang yang suka bercakap bohong, memungkiri janji apabila berjanji dan tidak menunaikan amanah.

  Sumber : Kitab Riyadhus Salihin

  Harapan saya,

  Sudi kiranya Menteri di JPM (hal ehwal Ugama) dapat mengesahkan tuduhan diatas dari yang menuduh dan yang dituduh sekali dengan saksi2 dari kedua2 pihak.

  Sifat MUNAFIK dibenci Allah swt sebab sifat MUNAFIK boleh menghancurkan semua bermula dari diri sendiri, keluarga, tetangga hingga negara.

  Harap Menteri dapat beri nasihat yang sesuai dalam hal2 sebegini khusus untuk yang terlibat dan masyarakat secara amnya.

  Sesuai dengan saranan yang diberi oleh Azhar Idrus agar KUASA yang ada pada MENTERI digunakan untuk meletakkan ISLAM ditempat yang betul agar seluruh rakyat tak kira dari apa jua fahaman Ugama serta warna kulit agar dapat menikmati rahmat Allah swt.

  Minta maaf banyak2 jika ada yang tersentuh. Allah Hu A’lam. Salam.

  1. Ketiga tiga tanda munafik tu ada pd pemimpin2 PH.

   1.Cakap menipu – negara nak bangkrap, duit tak ada
   2.Janji tak ditepati – hapus tol, ptptn, petrol 1.50 (saya ulang…) gaji naik, bantuan naik…
   3 khianat bila diberi amanah – jual harta org Islam (TH), i/c kpd warga china, Islam dihina (menteri buat bodoh) blablabla…
   Bab fitnah kerajaan terdahulu tok sah cerita lah…

   Dgn izin Allah, 22 bulan je jd kerajaan bila berbalah sesama sendiri berebut jwtn PM, tak semena-mena pm7 letak jawatan PM.

   Dah hilang kerajaan dgn cara mcm tu pun masih tak insaf lagi ke?

   1. Tak usah mengata orang munafik lah, korang di bulan puasa sepatut nya kurang melukah makian, banyakkan ibadat, kurangkan melancap di kepala dan di kelengkang kamu.

 125. zunnun pukimak is DAP’s Standing Army in here. Army of one man. Dia tukang angkat rifle, machine gun, ammo, cannon, the whole lot.

  zunnun pukimak has lost his balls – his balls went into his assol. Because DAP does not send anybody else to help zunnun pukimak. So the poor old man got pounded left right and centre.

  zunnun pukimak is now full of grudge. The poor old sod.

  1. Huh,

   ini inquisitor “melayu2 islam” aka “islam-blum-tentu-tapi-dah-mengaku”

   tapi, inquisitor selalu bawa pedang dan shekels…

   klu asyik mengamok seperti ni, pelacur yg tak cukup di bayar oleh pelanggan nya..

   agak2, kamu yg mana nih?

   mommy’s boy ngape berteriak2, kurang perhatian ke nih?

   blh papa tahu..😇

   1. Pukimak zunnun (nota: pukimak di hadapan nama dia kali ini) ingat dia Tuhan, boleh mengtahui orang punya keIslaman, KEPALA BAPAK DIA.

    Jenis tunggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara, bila lihat buah2an yang di letak nya di situ sudah tiada, dia ingat Tuhan nya sudah makan, pada hal di sebat budak2 di malam hari.

    Dia tahu kena amok, padan muka dia. Dia cakap pasal tak di bayar, gamak nya dia pelacur yng Bng Ali sapu tapi tak bayar.

    Dah tak larat asyik kena pelangkong di sini, menuduh orang itu ini pulak. Pathetic case of a looney.

 126. ngape perlu mad sabu menjawap dakwaan si hadi awang nih

  hadi awang kan dah jawap mengenai pelarian ethnic rohinya; Oops, “rohinya islam” seperti mana hadi katakan “melayu2 islam”

  berkata di hadi awang, islam dah 1000 tahun ada piagam kemanusian nya..

  … ape yg hadi cuba katakan 1000 tahun dulu, semua pelarian, tawanan di jadikan abdi2 oleh kaum2 arab….

  maka, biarkan lah hadi dgn dakwaan dan fahaman nya itu….

  mat sabu patut, ketawakan hadi dgn lawak nya …

  tapi, hadi berlawak atau cuba cari isu utk lestarikan jawatan duta khas nya…

  kan di tuduh makan gaji buta je.

  1. zunnun pukimak sensitif dengan istilah Islam. Dah tentu lah. Sebab dia a total failure dari segi agama. Menganut Confucianism, dahtu Taoism, lepas itu Buddhism. Praktik 3 agama di masa yang sama.

   Dahtu bila Evangelical Christianity keluar di negara ini, dia pun ikut juga. Ultra Kiasu, tak mahu ketinggalan, apa saja peluang masuk syurga yang muncul, dia sebat.

   Sanggup tinggalkan yang lama, kejarkan yang baru. Jangan percaya jenis zunnun pukimak ini. Emak dia kalau boleh di jual nya, tentu di jual ya.

 127. Menteri elefen fight elefen grass sapper.

 128. Masih boleh caya ke cakap Mat Sabu ni???? hehehee…
  Failed minister from failed government..
  Duduk diam2 ajerlah…
  Kalau bodoh pun, simpan..Jgn tunjukkan
  Dia boleh cakap apa yg dia suka…tapi awak bukan lagi kerajaan..
  Dia boleh tuduh org lain macam2…tapi hakikatnya dia meteri yg gagal
  Kerajaan Gagalkrasi yg telah ditumbangkan dengan izin Allah kerana hari2 menipu rakyat dan mempelekeh rakyat…
  Syukur bila all these idiots dah tumbang…

  1. Kamu punya bodoh bangang …

   Kasi bukti, fakta sikit lah, Mat Tonjol.

   Sekurang nurang nya kamu kasi link kpd apa berita yang dah di terbitkan, yang menyokong apa kamu kata.

   Main menuduh secara liar ajer nih, kamu sekolah mana dulu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.