UMNO TERUS MENEKAN MUHYIDDIN, HANYA MAHU HIDUPKAN MN TAPI INGIN LUPAKAN PN

Minggu lepas, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi menulis surat kepada Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin menuntut agar empat pemimpin parti itu di Sabah dilantik dalam jawatan kerajaan dan juga GLC.

Empat pemimpin yang dituntut diberikan jawatan itu ialah Pengerusi UMNO Sabah, Bung Mokhtar Radin sebagai Pengerusi Pembangunan Persekutuan Sabah; Mohamad Alamin sebagai timbalan menteri bagi mewakili UMNO Sabah; Ketua UMNO Tuaran, Abdul Rahman Dahlan sebagai Senator dan Timbalan Pengerusi UMNO Sabah, Yakubah Khan sebagai Pengerusi Lembaga Pembangunan Labuan.

Semua tuntutan itu dilihat sebagai tekanan kepada Muhyiddin, lebih-lebih dengan desakan melantik Bung Mokhtar yang masih dalam perbicaraan di mahkamah sebagai Pengerusi Pembangunan Persekutuan Sabah.

Semalam pula, Zahid Hamidi mengumumkan pertukaran Pengerusi UMNO Selangor dengan melantik semula bekas Menteri Pertanian, Noh Omar ke jawatan tersebut bagi menggantikan Mat Nadzri Ahmad Dahlan.

Sebaik dilantik, Ahli Parlimen Tanjung Karang itu berazam untuk memperkukuhkan Muafakat Nasional atau MN bagi tujuan merampas kerajaan Selangor dalam PRU15 akan datang.

Kenapa Noh hanya mahu memperkukuhkan MN dan bukan PN yang sedang menjadi kerajaan di peringkat pusat?

Apakah ini bermakna MN akan mengenepikan Bersatu begitu seja, walaupun kini mereka bersama-sama dalam kerajaan PN?

Sebelum ini, sebaik Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri dan membentuk barisan kabinetnya, Zahid Hamidi ada mengumumkan bahawa kerjasama dalam PN bukan antara parti, sebaliknya hanya melibatkan Ahli-Ahli Parlimen saja.

Ini bermakna, walaupun yang membentuk kerajaan adalah gabungan PN, tetapi UMNO tidak akan berada di dalamnya.

Pengumuman Zahid Hamidi itu dipercayai kerana UMNO tidak berpuas hati dengan lantikan wakil parti itu dalam kabinet yang dibuat oleh Muhyiddin.

Ia antaranya kerana Muhyiddin melantik mereka yang bukan dicadangkan oleh UMNO sebagai menteri serta memberi kementerian-kementerian yang kurang penting kepada wakil parti itu berbanding kedudukan calon daripada Bersatu dan kumpulan Azmin Ali.

Kemudian, bekas Perdana Menteri, Najib Razak turut memberi penjelasan yang lebih mendalam berhubung kedudukan UMNO dalan PN.

Melalui media sosialnya, beliau menulis:-

“Ramai yang mungkin tak faham bahawa kerajaan PN hari ini bukan kerajaan Muafakat Nasional ataupun kerajaan BN.

“Sebab itu, sokongan kita kepada kerajaan PN ada hadnya.

“Sebab itu Presiden, Timbalan Presiden dan Ketua Pemuda UMNO tidak ada dalam kabinet kerajaan hari ini.

“Kita hanya pertahankan kerajaan PN ini sehingga PRU15.”

Berdasarkan semua rentetan ini, adalah jelas bahawa PN ini hanya akan dipertahankan sehingga ketibaan tarikh PRU15 saja.

Untuk itu, di manakah kedudukan PN dalam PRU15 akan datang?

Jika UMNO hanya mahu fokus kepada MN yang disepakatinya bersama Pas untuk PRU15 akan datang, bagaimana dengan kedudukan Bersatu nanti?

Apakah lantaran diketepikan UMNO dan Pas, maka Muhyiddin dan Bersatu akan bertanding bersendirian dalam PRU akan datang?

Adakah Bersatu akan bertanding di kawasan yang sama di mana MN meletakkan calonnya?

Atau mungkinkah jika UMNO terus memberi tekanan, Muhyiddin akan mencari rakan lain sebagai pilihan mengekalkan kedudukannya? (ShahbudinHusin 23/04/2020)

Updated: 23 April 2020 — 9:27 am

76 Comments

Add a Comment
 1. “Atau mungkinkah jika UMNO terus memberi tekanan, Muhyiddin akan mencari rakan lain sebagai pilihan mengekalkan kedudukannya?” Tuan Budin simpan dulu jawapannya.

 2. Harapan Muhyiddin sedar bahawa Umno tidak akan bersama Bersatu dalam menghadapi PU15. Umno juga tidak akan bersama kartel Azmin. Harus juga MP2 Bersatu yang ada sekarang sedar bahawa sukar bagi mereka menang jika bertanding dalam PU nanti. Mereka akan bertanding melawan Umno atau PAS dan juga calon Pakatan Harapan.

  Riwayat Bersatu akan tamat dalam PU15.

  Sedarlah wahai MP2 Bersatu. Tun lagi jauh pandangan beliau berbanding Muhyiddin dan Azmin.

 3. PH ni hipokrit………

  Sebelum PRU14, DAP Kata Tiada Keperluan Untuk Duta Khas Kepada Negara-negara Lain.

  Lalu, PH janji tidak akan ada lantikan politik jika mereka menang PRU14.

  Selepas PRU14, PM7 pun umum tiada lagi orang politik akan dilantik sebagai duta.

  Tapi, cerita pengerusi Tan Kok Wai dilantik sebagai duta khas untuk China terbongkar.

  Lalu, Tan Kok Wai terpaksa mengaku: “Ya, saya memang Duta khas ke China”

  Lepas itu, DAP pertahankan lantikan pengerusi mereka sebagai Duta Khas.

  Diikuti oleh Tan Kok Wai melantik Superman Hew Kuan Yau sebagai CEO Malaysia-China business Council.

  Namun, Superman Hew terpaksa meletak jawatan akhir tahun lepas apabila dia terbabit dengan skandal komik propaganda yang dituduh oleh kerajaan PH sendiri sebagai berunsur komunisme selepas komik tersebut diedarkan secara percuma kepada semua sekolah-sekolah di Malaysia secara percuma.

  Selepas Gagalkrasi PH tumbang,…

 4. Kerjasama sekadar untuk menebuk lubang atap supaya menjadi lebih besar bocor lubangnya…boleh lah pakat² masuk ramai² ikut lubang atap yg besar tu…bukan untuk membela islam@bangsa pon

  1. Bila atap udah bocor pakat ramai² berebut jawatan kat glc. Abg bung pon udah pandai merungut sb xdpt jawatan….

   so pakat² sokong lah abg bung ramai² supaya dia dapt apa yg dikejarnya ok

 5. PATUT JUNNUN PERGI SEMBAH ALJUBRI ……

  Keghairahan Dan Kegelojohan Anwar Untuk Jadi PM Tidak Pernah Berubah…….

  Keghairahan dan kegelojohan Anwar untuk menjadi Perdana Menteri tidak akan terpadam selagi dia masih bernyawa.

  Berkali-kali rakyat suarakan rasa tidak senang dengan perangai Anwar dan Pakatan Harapan yang sering mengganggu fokus kerajaan untuk menangani wabak Covid-19, tapi tetap tidak diambil peduli.

  Pakatan Harapan tetap mempolitikkan setiap tindakan yang kerajaan ambil dalam menangani wabak Covid-19.

  Tidak mendapat perhatian dari setiap tindakan mereka, Anwar membuat keputusan untuk bertemu Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin, kononnya untuk membincangkan masaalah Covid-19 yang sedang dihadapi (BACA DI SINI).

  Selepas pertemuan tersebut, Anwar memuatnaik status di dalam Facebook (BACA DI SINI) beliau mengenai perkara yang dibincangkan bersama Perdana Menteri :

  》Menyatakan penghargaan kepada beberapa jentera kerajaan, NGO dan masyarakat yang bersama-sama berusaha menangani masaalah wabak Covid-19.

  – Baguslah kalau ucapan penghargaan itu ikhlas, cuma admin hendak tanya apa pula peranan yang telah dimainkan oleh Pakatan Harapan dalam masaalah Covid-19?

  Betullah, Pakatan Harapan ada turut sama memberikan bantuan makanan kepada rakyat tapi apakah setakat itu sahaja yang Pakatan Harapan mampu lakukan?

  Kalau begitu, jelas kepada kita, level Pakatan Harapan sama seperti level NGO sahaja.

  》Anwar dakwa beliau juga meminta supaya sumber penyampaian maklumat yang telus dan keupayaan ujian dipertingkatkan.

  – Bagi admin, yang ini memang lawak.

  Apakah selama arahan PKP diadakan sejak 18 Mac 2020 yang lalu, Anwar tidak pernah mengikuti sidang media Menteri Kanan kluster Keselamatan, DS Ismail Sabri dan Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah yang diadakan setiap hari pukul 2.00 petang dan 5.00 petang?

  Setiap hari maklumat terkini dikemaskini kepada rakyat dan maklumat yang sama (keadaan Covid-19), akan dihantar kepada WHO.

  Tidak cukup dengan itu, MKN dan CPRC Kementerian Kesihatan turut memuatnaik setiap perkembangan Covid-19 dan keputusan-keputusan kerajaan mengenai arahan PKP untuk makluman rakyat.

  Hendak telus macam mana lagi…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Mengenai peningkatan keupayaan ujian, Dr. Noor Hisham sudah maklumkan yang menjadi kekangan ialah bilangan makmal dan proses mendapatkan keputusan yang mengambil masa yang agak panjang.

  Bagaimana pun, Kementerian Kesihatan sudah mengambil langkah untuk menambahkan lagi jumlah makmal ujian yang sedia ada dan mengubah kaedah saringan supaya yang benar-benar diysaki mempunyai virus Covid-19 sahaja akan dibuat ujian lanjut.

  Terkini maksima kapasiti ujian yang mampu dilakukan oleh Kementerian Kesihatan sudah sampai tahap 15,000 ujian setiap hari dan ianya adalah antara yang terbaik di Asia kalau pun tidak di dunia.

  Tidak tahulah kalau Pakatan Harapan ada cadangan lain untuk menambah baik kapasiti ujian tersebut, bukankah diwar-warkan, mantan Menteri Kesihatan Pakatan Harapan, Dr. Dzulkifli adalah orang yang paling sesuai dan layak mengetuai pasukan Covid-19 negara dan terbukti bila beliau mengetuai pasukan Covid-19 Selangor, negeri Selangor adalah negeri yang paling banyak mempunyai kes Covid-19…😂😂😂

  Biar Gambar Berbicara

  》Anwar juga menyatakan beliau menyambut baik Pakej Rangsangan Ekonomi yang kerajaan umumkan dan tidak mahu ianya dipolitikkan di peringkat akar umbi…😂😂😂

  – Admin ‘kagum’ dengan kenyataan Anwar ini.

  Cuma admin hendak tanya, siapa sebenarnya yang mempolitikkan Pakej Rangsangan Ekonomi ini?

  Bukankah Pakatan Harapan sendiri yang mendakwa, dana RM250 bilion itu adalah hasil dari usaha dan perbelanjaan jimat cermat Pakatan Harapan semasa menjadi kerajaan selama 22 bulan dahulu?

  Hebat sungguh Pakatan Harapan menipu dan mempolitikkan isu ini!!!

  Bukankah Pakatan Harapan juga yang menyalak siang malam, pagi petang meminta supaya sidang Parlimen khas diadakan untuk memperincikan Pakej Rangsangan Ekonomi ini?

  Buat kata TS Annuar Musa, kalau rumah terbakar, takkan hendak mesyuarat dahulu baru hendak panggil Bomba…😂😂😂

  》Terakhir sekali, baharulah Anwar menyatakan niat sebenar beliau bertemu Muhyiddin, mahu sidang Parlimen diadakan…😛😛😛

  – Tujuannya supaya dapat dilakukan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri dengan harapan undi tersebut berjaya dan dapatlah mereka kembali menguasai Putrajaya.

  Itulah sebenarnya nawaitu Anwar bertemu Muhyiddin.

  Anwar tidak peduli sama ada pada pertengahan Mei nanti wabak Covid-19 sudah dapat dibendung atau tidak.

  Anwar tidak peduli apa-apa pun, yang penting beliau dapat membuka peluang untuk menjadi Perdana Menteri.

  Sikap Anwar makin terserlah, bila di hadapan Muhyiddin, Anwar seakan-akan setuju sekiranya sidang Parlimen ditangguhkan sehingga wabak Covid-19 benar-benar dapat dikawal tetapi bila bersama-sama dengan pemimpin Pakatan Harapan, Anwar keluarkan pula kenyataan mendesak supaya sidang parlimen diadakan (BACA DI SINI).

  Rupa-rupanya, bukan Dr. Mahathir sahaja yang ada rekod lidah bercabang, Anwar pun sama nampaknya lidah bercabang dan mungkin lebih banyak cabangnya dari Dr. Mahathir dan kegelojohan Anwar untuk menjadi Perdana Menteri tidak akan terpadam selagi beliau masih bernafas!!!

  Reply

 6. setiap yg hidup mesti mati….

  maka si zailah pun dgn gagah nya berhujah..

  100% pasti mati. Kematian Covids’ 1%

  yg sundal pornpuan melayu yg keldaikan ‘islam’ tidak dia mengerti hindu pun tahu, ‘kapir’ pun tahu….

  tapi pornpuan melayu si zailah yg keldaikan ‘islam’ tahu ke setiap kematian itu ada ’cause dan effect’ nya?

  si betina sundal nih, yg asyik menyundalkan ‘islam,’ tahu ke bila dia kangkang puki, anak jantan betina, sebelum lahir, hindu dan kapir ketahui dgn ilmu perubatan yg ada…

  lain kali, bila sakit tak usah cari ilmu perubatan, serah sj pd tuhan, kerana dan confirm 100% akan mati

  sj beri pencerahan…

 7. JUNNUN NAMA SIANG….. JINNUN NAMA MALAM SEBAB BERTUKAR JADI HANTU……

  Fortuna Sedang Menyebelahi Kita?…….

  Sejak kejatuhan kerajaan PH, martabat negara kita semakin diangkat.

  1) Dipuji US sebagai penyelamat kerana menjadi pembekal glove dan mask.

  2) Dipuji media Jepun atas kecekapan menteri siap kan hospital sementara untuk hadapi Covid19 dalam masa 4 hari.

  3) Doktor kita DG Dr Noor Hisham diiktiraf China antara 3 doktor terbaik dunia dalam melawan Covid19. Dr Noor Hisham pula kata ia adalah pengiktirafan kepada bangsa kita, our nation.

  4) Cara kita melawan Covid19 di kritik hebat oleh Singapura. Hari ini Singapura terciduk, dan terpaksa adapt cara Malaysia.

  5) Pakej Rangsangan besar oleh kerajaan mendapat pujian daripada pakar-pakar ekonomi dan rakyat. Bahkan rakyat negara lain pun mahu kerajaan mereka mencontohi Malaysia. Kita menggunakan semaksima mungkin kekuatan yang ada untuk menyelamatkan rakyat.

  Hari ini Filipina, Indonesia, Singapura dan Thailand sedang menjadi bom jangka untuk pandemic ini me musnahkan ketamadunan mereka jika mereka gagal. Semua negara ini mengelilingi Malaysia. Seakan fortuna sedang menyebelahi kita sejak jatuhnya kerajaan PH, walaupun para pengkaji pernah meramalkan Indonesia bakal menjadi kuasa besar kerana fortuna menyebelahi mereka.

  Jika kita mampu untuk terus bertahan, kita akan keluar daripada krisis sebagai negara yang hebat dan martabat kita bukan kaleng-kaleng lagi. Dengan syarat, jangan kasi PH kembali memerintah dalam masa terdekat ini. Takut-takut fortuna lari pergi ke Indonesia semula. PH perlu bermuhasabah dan melakukan total correction untuk diterima semula oleh rakyat.

  Sekian

  (Dr Tanaka Mustafa)
  17 April 2020

  *maafkan saya jika tulisan saya membuatkan anda panasss…

  MR : Patutlah hari-hari Malaysiakini serang PAS…

  Reply

 8. …sambungan

  ngape tidak, anak2 melayu yg tinggi keupayaan faculti mereka, dgn ilmu perubatan, astro physics, dll

  menambah ilmu utk merungkai Ilmu Kesemestaan Tuhan, Ilmu Islam Penjenamaan Yg Lebih Contemporary berbanding dgn Cara2 menyundal kapir sana sini ?

  jika buku kitab ada tertulis, kiamat, mengape tidak mencari kebenaran nya dgn merungkai Rahsia Cosmos, Quantum dll?

  yg asyik menyundal dgn pengakuan ‘islam’ tapi tidak berkemampuan utk membantu memberi penyelesaian dari asyik doa menjela2 dan penyembahan ala sundal ngape?

  melayu2 yg keldaikan ‘islam’ blh beri pencerahan….

  sj bertanya…

 9. anak2 melayu, ‘discarded’ tersisih dari mainstream bersaing mencari dan merungkai ilmu2 semesta

  dgn kelulusan persekolahan rendah, jadi penghuni2 tahfiz di seluruh negara…

  menghafal mempelajari batasan hukum2 kemudian lanjutkan pelajaran ke luar negara, ke Jordan, Mesir ke Saudi dll…

  …balik jadi penceramah2 di sana sini, dan dgn asas ilmu yg rendah kini di tambah dgn ilmu ‘islam’ yg di recycle2 dari dulu hingga skrang, merata2 menentukan ‘islam’ jenama mereka.

  hadi awang sebahagian mereka.

  yg mampu ke universiti, golongan2 melayu2 ‘discard’ yg tak mampu di ketengahkan, masuk faculty pembelajaran ‘islam’ dgn pedagogi sukatan juga di recycle2 sejak dari dulu…

  ape fallacy cara sedemikian….

  bersambung..

 10. tiap2 tahun, negara peruntukan pembelajaan kpd Jakim RM+1.2 Billion dan tambah dgn peruntukan kerajaan negeri2 utk hal2 agama ‘islam’

  mencecah RM+1.3 Billion

  ape yg negara dapat dari pelaburan ini?

  melayu2 yg cerdik pandai merungkai rahsia kitab2 utk di jadikan asas pembelajaran dan penyelikan melebihi ‘Christian Science,’ melebihi’ Ilmu Judeo Karballist,’ melebihi Ilmuan2 yg ada?

  dari mana ilmu2 ini di mengalir? Ada lagi perbandaharaan ilmu dari tuhan lain?

  mengape tidak gunakan peruntukan besar se tiap tahun, mengeluarkan para2 ilmu2 yg memahami Kesemestaan Islam dari jenama ‘islam’ yg asyik menyembah, mengurus hukum sj?

  mana kelangsungan utk jadikan negara contoh Islam Yg Di Hormat dan Di Segani?

  yg ada, ulamak2 sundal, dgn peruntukan sedemikan, mereka bergaya konon, mereka pewaris2 nabi, istimewa di beri ganjaran dari peruntukan tersebut.

  No Money No Religion

 11. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Suman maknyah bapok dah tak kelihatan terus
  Agk nya dia mampos dek jngkitan corona virus
  Pengkebumian semua, pihak hospital yng urus
  Tak sempat iblis barua itu, bertemu jln yg lurus
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Enon Maknyah Kejora bertahun-tahun berjampi serapah menyumpah PANTAToon sampah di blog Shahbudin terhadap saya, namun sedikitpun tak jadi kudis.

   Tengok tuuu….

   Suman maknyah bapok dah tak kelihatan terus
   Agk nya dia mampos dek jngkitan corona virus
   Pengkebumian semua, pihak hospital yng urus
   Tak sempat iblis barua itu, bertemu jln yg lurus
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   23 April 2020 4:16 pm

   Terus tk kelihatan lgi Suman maknyah musibat
   Dah hampir 2 minggu, ifrit tu tk nampak kelibat
   Agaknya dh kena Covid19, dia kini sdg berubat
   Btul le kata Nabi..bila Ramadhan iblis ditambat
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   23 April 2020 6:55 pm

   Tapi..mana Suman maknyah kedi, tak kelihatan
   Dh hmpir 2 minggu, tiada kelibat itu bapa setan
   Agaknya, dia dah kena, Corona punya jangkitan
   Dlm wad ICU kini ifrit tu sdg menerima rawatan
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   21 April 2020 7:06 am

   Kejora juga tercari2..Suman badut kedi kelakar
   Ke mana dh hilang, ini Cap Munga punya askar
   Dah mampos kah, itu taik kucing pnya pndekar
   Agak nya dah jadi abu, bangkai dajal tu dibakar
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   21 April 2020 12:19 am

   Mana Suman maknyah, Cap Munga pnya askar
   Dah seminggu tk nmpak..ini badut kedi kelakar
   Agaknya kpd bangkai, jasad ifrit ini dh bertukar
   Kat Singapore rasanya, dia dah hangus dibakar
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   20 April 2020 10:46 am

   Dh seminggu tiada kelibat Suman mknyah kedi
   Tk jmpa Kejora cari, di blog Anie & juga blog KD
   Dah mampos ke dia, itu Hindu tali barut Yahudi
   Apa di dalam tanah, iblis tu kini dah bersemadi?
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   20 April 2020 7:32 am

   Agknya dh lari balik Sngpore, Suman pala bana
   Boleh jadi kat situ..dia dah kena jangkit Corona
   Mungkin..dia dah pun tinggalkan ini dunia fana
   Dlm neraka jahanamlah nanti, dia akan merana
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   20 April 2020 7:34 am

   Ke mana hilang Suman si maknyah tua bangka
   Dah seminggu lebih..iblis ini tak nampak muka
   Habis modal kah, fitnah nak dikarang dan reka?
   Atau dek virus covid-19, dia dah ditimpa celaka
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   20 April 2020 7:13 am

   He he he
   Sampai tualah kamu merepek meraban untuk menutup KEMALUAN yg tak terbandingkan.
   Hi hi hi

 12. DIHARAP UMNO IKHLAS PERJUANG NASIB RAKYAT……JANGAN UTAMAKAN KUASA DAN PENGARUH……TUNGGU SAHAJA PRU 15 UNTUK BINA KEKUATAN BARU…… BERSYUKUR ANDA KEMBALI JADI KERAJAAN……..INGATLAH ANDA DAHULU JATUH KE DALAM JURANG YANG DALAM….MUJUR ADA TANGAN SIMPATI RELA MENOLONG……JIKA ANDA ULANGI TENTU TIADA LAGI YANG SIMPATI…….

  Terkini: Ada kem dalam UMNO ‘perkuda’ Muhyiddin untuk agenda tersirat……..

  “Saya muak dengan sikap kumpulan ini yang menjaja niat ingin bersepakat dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan PAS bagi meruntuhkan kerajaan Pimpinan Pakatan Harapan sedangkan niat sebenarnya adalah untuk menguasai pentadbiran pusat”

  Terdapat sekumpulan pemimpin dalam UMNO yang kebelakangan ini telah mengadakan beberapa siri perbincangan dengan sebilangan tertentu ahli parlimen dari kedua-dua Barisan Nasional dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

  Tujuan perbincangan ini diadakan adalah untuk mengkaji kemungkinan mengarahkan ahli-ahli parlimen berkenaan keluar daripada Perikatan Nasional dengan niat mmbubarkan parlimen jika syarat-syarat pihak yang terbabit tidak dipenuhi.

  Saya difahamkan, kumpulan ini deketuai oleh puak yang memihak kepada seorang pemimpin kanan UMNO yang sedia Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU 15) diadakan dalam masa terdekat dan tidak jujur atau komited dengan Perikatan Nasional.

  Antara yang diidamkan oleh kumpulan ini termasuk kembalinya puak pemimpin kanan yang dimaksudkan ke tampuk kepimpinan negara dan kembalinya UMNO sebagai kuasa utama dalam kerajaan persekutuan.

  Saya muak dengan sikap kumpulan ini yang menjaja niat ingin bersepakat dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan PAS bagi meruntuhkan kerajaan Pimpinan Pakatan Harapan sedangkan niat sebenarnya adalah untuk menguasai pentadbiran pusat.

  Saya turut difahamkan kumpulan ini sudah mempunyai sokongan sebilangan tertentu ahli parlimen yang boleh ‘diarahkan’ keluar daripada Perikatan Nasional pada bila-bila masa, sekaligus menumbangkan kerajaan persekutuan jika syarat mereka tidak dipenuhi.

  Perkara ini tidak mustahil memandangkan kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sedia ada teramat rapuh kerana Perikatan Nasional dan sekutunya hanya memiliki majoriti tipis antara 112-114 kerusi Dewan Rakyat pada ketika ini.

  Kumpulan ini nampaknya tidak ikhlas dari awal dan disyaki telah memperkudakan Muhyiddin untuk merealisasikan agenda tersirat mereka.

  Loading…
  Isnin lalu, saya menulis:

  Tindakan beberapa pemimpin UMNO mengkritik kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin secara terbuka menimbulkan persoalan sekiranya parti berkenaan benar-benar sepakat dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan PAS dalam menjayakan kerajaan yang baru terbentuk ataupun mempunyai agenda tersembunyi.

  Belum sempat dua minggu kabinet persekutuan diumumkan, sudah ada pelbagai rungutan dari pemimpin-pemimpin kanan UMNO yang secara terbuka menyuarakan rasa tidak puas hati dengan pelantikan barisan Jemaah menteri oleh Perdana Menteri.

  Pucuk pangkal perkara ini berkisar di sekitar isu kuasa dan kedudukan serta ‘kelayakan’ dan ‘pengalaman’, walhal, dari sudut Perlembagaan Persekutuan, semua yang dilantik cukup layak bagi menjawat jawatan yang dipegang.

  UMNO seharusnya sedar bahawa sokongan terhadap parti tersebut merosot secara sistematik bermula Pilihan Raya Umum ke 13 sehinggalah Barisan Nasional kecundang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 kerana dicap sebagai parti yang “angkuh” dan terjerumus dalam gejala “wang, kuasa dan kedudukan (WKK).”

  Justeru, ‘pengalaman’ tidak boleh dijadikan faktor utama dalam penentuan jawatan menteri atau timbalan menteri, lebih-lebih lagi jika Perikatan Nasional tidak ingin kesilapan lampau Barisan Nasional diulang menjelang Pilihan Raya Umum ke-15.

  Kepimpinan tertinggi UMNO cukup tahu perihal penyertaan Azmin Ali dalam PPBM sewaktu tertubuhnya Perikatan Nasional dan tidak berhak menyoal Muhyiddin berkenaan pelantikan Azmin sebagai de facto Deputy Prime Minister.

  Sebagai langkah awal, sudah pasti Muhyiddin akan memilih seorang yang dipercayainya (Azmin Ali) sebagai “orang paling kanan” memandangkan kerjasama Barisan Nasional dan PPBM adalah secara ‘mengejut’ dan tidak dijangka.

  Bukankah begitu?

  UMNO harus berhenti bersikap hipokrit kerana kesemua yang terlibat dalam Perikatan Nasional bersetuju menyokong Azmin di Sheraton kerana tahu pengkhianatan Azmin amat perlu bagi menjayakan rancangan untuk menumbangkan kerajaan pimpinan Pakatan Harapan.

  Minta maaflah, saya tidak nampak kematangan UMNO dalam Perikatan Nasional dan tidak jangkakan kerajaan baru akan bertahan disebabkan budaya pelik yang dibawa-bawa oleh UMNO dari pentadbiran Barisan Nasional sebelum Pilihan Raya Umum ke-14.

  Ttf

  Reply

  1. Bergaduh le….baik untuk PH

 13. BILA TOK MUDIN BERJAYA TUBUHKAN PN BERMAKNA BELIAU TELAH SELAMAT KAN MARUAH MELAYU ISLAM WALAU DIBENCI JUNNUN AND THE APES…….

  MARI KITA UCAPKAN TAHNIAH KEPADA PM TOK MUDIN BERJAYA TUNAIKAN DUA MANIFESTO…..COVID DAN TURUN MINYAK…….

  Italy vs Malaysia: Muhyiddin’s handling of Covid-19 outbreak deserves world recognition……..

  “If the World Health Organisation (WHO) can sing praises of Italy, I think it’s time the body acknowledges Muhyiddin for his handling of the Covid-19 crisis in Malaysia”

  A nine-day statistical comparison of Covid-19 cases between Malaysia and Italy suggests that the Malaysian Movement Restriction Order (MMO), the brainchild of Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin, may have helped reduce the spread of the disease.

  According to the finding, not only did the number of reported cases in Italy and Malaysia parallel between the 13th and the 18th of March 2020 – the day the MMO went into effect, the daily difference was marginal, the highest being 12.4 per cent on the 18th of March 2020 itself.

  However, Italy began to see a sharp rise in cases on the 19thof March 2020, while the number of cases in Malaysia continued to rise at a near-constant.

  By the 21st of March 2020, Italy had reported 72.1 per cent more cases than Malaysia, indicating that the Covid-19 pandemic in Italy had truly reached emergency proportions.

  Article continues after picture

  Ironically, Italy had enforced municipal lockdowns as early as the 21stof February 2020, covering eleven municipalities and affecting around 50,000 people.

  The lockdown was initially meant to last until the 6th of March 2020.

  However, on the 8thof March 2020, Italian Prime Minister Giuseppe Conte announced the expansion of the quarantine zone to cover much of northern Italy, affecting over sixteen million people.

  One possible reason for the high number of cases and the spike witnessed in Italy could be the staggered implementation of its restriction order.

  Initially, as Italy’s coronavirus infections ticked above 400 cases and its death toll hit the double digits, the leader of the governing Democratic Party, Nicola Zingaretti, posted a picture of himself clinking a wine glass, urging people “not to change our habits.”

  Ten days later, as the toll hit 5,883 infections and 233 deaths, Zingaretti posted a new video informing Italy that he, too, had the virus.

  That was on the 8th of March 2020.

  Still, people were allowed to have family outings in parks and engage in outdoor activities, the only sign of a restriction being police cars and barricades blocking access into and out of quarantined zones and districts.

  It was only on the 20th of March 2020 that the government of Italy sent in the army to enforce the lockdown in Lombardy, the northern region at the center of the outbreak.

  But contrary to claims that “the lockdown measures implemented were the most radical outside China,” the lockdown in Italy was anything but radical, let alone nationwide.

  And it wasn’t until the 21stof March 2020 that Prime Minister Giuseppe Conte announced the closure of factories and all non-essential forms of production.

  But by then, Italy had 47,021 reported cases and was no longer a safe country to be in as there was no telling how many people had spread the disease in parks, cafes and other open areas, taking a leaf out of Zingaretti’s “don’t change our habits” guidebook.

  Muhyiddin, on the other hand, went straight into red-alert and began planning an out-and-out, nationwide restriction order the minute cases ticked above the 400 mark even though there wasn’t a single reported death.

  And people were constantly told “to change their habits” from day one as “everyone needed to do their bit in breaking the chain of infections.”

  Perhaps this explains the 72.1 per cent difference between the number of cases in Malaysia and Italy on Saturday and why Muhyiddin’s MMO, which is just in its fifth day, is far more effective than Italy’s 32-day staggered lockdown.

  If the World Health Organisation (WHO) can sing praises of Italy, I think it’s time the body acknowledges Muhyiddin for his handling of the Covid-19 crisis in Malaysia…..

  Ttf

  Re

 14. JANGAN JADIKAN SHERATON SEBAGAI ALASAN…..DI MASA ITU PH MASIH PEGANG KUASA DAN SEBELUM….2 BULAN DIBIARKAN CORONA MEMBIAK DI BAWAH PH…..PH PUNCA KEMUSNAHAN DAN KESENGSARAAN RAKYAT……..

  Pemimpin PH Nampak ‘Bodoh’ Kritik Kerajaan Tangani COVID-19……..

  (Ismaweb) – Sikap lantang pemimpin Pakatan Harapan (PH) mempertikai usaha kerajaan Perikatan Nasional (PN) menangani wabak COVID-19, hanya menonjolkan kebodohan mereka.

  Timbalan Presiden gerakan Islam Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni berkata, jika PH jujur berfikir maslahat rakyat, sudah tentu parti itu telah mengambil langkah tepat ketika berada di posisi kerajaan, sewaktu COVID-19 mula di kesan di negara ini.

  Beliau berkata, tindak-tanduk PH – yang tumbang selepas 22 bulan memerintah – jelas seperti menangguk di air keruh dengan mencari sedikit kesilapan kerajaan sekarang untuk menghasut rakyat.

  “Apa yang mereka lakukan sebenarnya telah menjadikan lebih ramai rakyat benci kepada mereka. Saya yakin di PRU akan datang mereka akan kalah teruk. Mereka mungkin tidak sedar.

  “Tetapi, percayalah jika mereka tidak mengubah sikap dan pendekatan mereka akan terkubur teruk dalam PRU akan datang.

  “Rakyat sudah muak dan berasa tidak perlu kepada ahli politik yang telah ternyata gagal mentadbir negara selama 22 bulan dan masih bersikap seperti orang gila talak ketika menjadi pembangkang,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

  Sejak kebelakangan ini, ramai di kalangan pemimpin PH dan penyokongnya mengkritik cara kerajaan PN menangani wabak pandemik, yang kini sudah mencecah lebih 1,000 kes di Malaysia.

  Bahkan, ada di antara mereka yang memperlekeh kebolehan menteri kesihatan dan mencadangkan supaya mengembalikan bekas menteri dari PH, Datuk Dr Dzulkifli Ahmad ke posisi berkenaan.

  Mengulas perkara itu, Ustaz Muhammad Fauzi berkata, cadangan pertukaran menteri kesihatan adalah tidak wajar dan tidak sesuai dengan keadaan semasa negara.

  Menyelar pelbagai idea tidak masuk akal daripada PH, beliau berkata, jika parti itu jujur mahu menyelamatkan negara, sudah tentu Ahli Parlimennya turun padang menyampaikan apa sahaja bantuan kepada masyarakat pengundi di kawasan mereka.

  “Sebahagian daripada kawasaan ‘hotspot’ kes wabak adalah di tempat Parlimen PH. Begitu juga sebahagian kawasan yang masih degil tidak mahu duduk diam di rumah juga berada di kawasan Parlimen mereka.

  “Sepatutnya paling kurang mereka menumpukan usaha ke arah yang boleh meringankan beban pihak keselamatan dan petugas dengan menjaga kawasan Parlimen masing-masing,” katanya.

  Reply

 15. KETIKA PH AMBIL KUASA MEREKA BAGAI TIKUS JATUH ATAS TIMBUNAN PADI…..MEREKA HANYA MAKAN ,,,KENCING DAN BERAK……KINI PN PERLU KUMPULKAN SEMULA BERAS….DAN BASUH NAJIS DITINGGALKAN PH……….

  After Being Accused Of Bribing Malaysians, Perikatan Is Now Being Accused Of Not Paying Enough………

  One damage that the Pakatan Harapan government left for the new government to solve is the inaction and apathy regarding the Covid-19 coronavirus pandemic. Two months were wasted and nothing was done until the Perikatan Nasional government took over. And that failure is going to cost Malaysia a lot in terms of lives and money.

  It is not easy to please Malaysians. When you give Malaysians ‘free’ money, you are accused of bribery or of buying support. “Cash is king,” said Tun Dr Mahathir Mohamad and Pakatan Harapan. They even said giving Malaysians money for not working is making the Malays lazy.

  Anyway, the biggest criticism against Najib Tun Razak and Barisan Nasional was that they were giving away too much money (bribing Malaysians, said Mahathir and Pakatan). Take the RM2.6 billion donation from Saudi Arabia as one example. Mahathir and Pakatan Harapan said the money was stolen from 1MDB — and they used this issue to bring down the government.

  Of course, that is now being proven false in Najib’s SRC International trial. The RM2.6 billion was not stolen money and was a donation after all. And the money was spent to fund political activities (which is not a crime) plus to fund other non-political activities.

  Mahathir is against giving free money of any kind to Malaysians
  But that is all water under the bridge now. The damage has been done and cannot be undone. Barisan Nasional was ousted and Malaysia suffered 21 months of a Pakatan Harapan government. And the damage that Pakatan Harapan created is going to take a long time to repair.

  One damage that the Pakatan Harapan government left for the new government to solve is the inaction and apathy regarding the Covid-19 coronavirus pandemic. Two months were wasted and nothing was done until the Perikatan Nasional government took over. And that failure is going to cost Malaysia a lot in terms of lives and money.

  How many people are going to die is of concern to most of us. But what is of even greater concern is the affect the Covid-19 coronavirus pandemic is going to have on our personal finances plus on the economy of the country.

  Yes, hundreds of billions are going to be lost. Both the government and the private sector are going to suffer huge loses. Malaysians are going to have to pay back these losses for decades to come. Do not be surprised if long after many of us are dead, 20 or 30 years from now, the country is going to still be paying for the ravages of the Covid-19 coronavirus pandemic.

  Muhyiddin is doing far more than what Pakatan Harapan ever did and still he is being accused of not doing enough
  The Perikatan Nasional government realises that the economic or financial problem is rapidly overtaking the health problem. In a month or two (if every Malaysian obeys the “stay home and do not mingle in crowds” order) some of us will be dead and many who are affected with the virus would have recovered. But in two or three years from now we shall still be suffering financially the after-effects of the virus.

  The policy of allowing EPF withdrawals during this Covid-19 coronavirus pandemic crisis is being criticised. True, that is our pension money and we shall need to live on that when we retire. But the immediate problem is we need to feed our families today, not worry about what to do 20 years or 30 years from now when we might be dead tomorrow or next week anyway.

  In an emergency situation, emergency measures are required. If the 222 MPs and 500 plus ADUNS are so concerned (total about 800 wakil rakyat in all) then why not they volunteer to forgo their salaries, perks and allowances for the next three months? The nine state Raja-Raja Melayu and Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong can offer to do the same thing.

  Malaysians are so stubborn that the army is now needed to enforce the stay home order
  Hundreds of millions can be saved and the savings can be used to fund the fight against the Covid-19 coronavirus pandemic. Sitting at home and attacking the government is not really helping when you are still enjoying your perks and benefits of office.

  In short, put your money where your mouth is.

  Anyway, the Sarawak state government appears to be doing something sensible, which maybe the federal government can learn from (READ THE NEWS ITEM BELOW).

  **************************************************************************

  Free face masks, utility bill discounts among 16 measures in Sarawak aid package
  Borneo Post

  Chief Minister Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg has announced 16 measures under the Sarawakku Sayang Special Assistance Package to help Sarawakians face challenging times now now due to the economic slum and the Covid-19 outbreak.

  Costing the state government more than RM1.1 billion, the package is expected to benefit all Sarawakians, including the frontliners in the fight against the viral outbreak.

  The 16 measures are:

  MEASURE 1: ELECTRICITY BILL DISCOUNT

  Domestic, Commercial and Industrial consumers given a discount of five per cent to 25 per cent on monthly electricity bill for April until September 2020, benefitting 686,847 users. The average cost for monthly electricity bill discount is RM27.8 million and the cumulative cost amounts to RM166.8 million. This special one-off discount of the electric bill will be borne by the Sarawak Government.

  Reply

 16. IKSIM DIBUNUH OLEH REGIME PH YANG DIKETUAI MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN DAN DISOKONG TALIBARUT MELAYU………

  Inilah Sebab Kenapa Arwah Iksim Dibunuh!!! (mesti tonton)……..

  KENAPAKAH ARWAH IKSIM DIBUNUH???

  JAWAPAN : Kerana kajian2, pendedahan2 dan langkah2 strategik arwah IKSIM yang tidak menyenangkan bahkan mengganggu gugat banyak pihak, G25, Eljibiti, Ultra-liberals, Radical Ev@ngelists, IRF, SIS dan lain-lain kumpulan termasuk anasir luar negara yang mengancam kedaulatan Islam di tanahair Malaysia (Tonton video untuk memahaminya)

  (1) Di dalam posting yang lalu, saya ada catatkan

  “https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2812525992150357&id=952934824776159

  “… Saya juga terfikir nak kongsikan di Page saya video yang “arwah IKSIM” pernah kongsikan sejurus sebelum PRU 14 tentang ancaman2 terhadap kedaulatan Islam. Video yang senantiasa membuatkan saya sebak, menahan air mata apabila menontonnya. … ”

  * Saya belum berjaya mendapatkan softcopy video menyayat hati ini. Saudara saudari boleh tonton di YouTube

  https://youtu.be/Zmbw5somR3o

  (2) Selanjutnya saya merakamkan bahawa

  “… Sebelum dan selepas PRU 14, arwah IKSIM hebat difitnah menjadi ejen politik UMNO, ejen politik BN, preachers of hatred dsb padahal ketika ada individu2 di dalam agensi2 tertentu yang sibuk berkempen politik kepartian kepada rakyat, arwah IKSIM sejurus sebelum PRU 14 sibuk melaksanakan DIPKI (“Deklarasi Ijtimak Penegasan Kedaulatan Islam”) berkempen kepada “bakal kerajaan”, menyeru semua ahli-ahli politik tanpa mengira parti agar memberikan komitmen mempertahankan kedaulatan Islam sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan!

  … DIPKI adalah antara program2 anjuran arwah IKSIM yang dilaksanakan nationwide, mengikut zon, bagi mempertahankan kedaulatan Islam yang kepadanya disalurkan duit zakat fisabilillah yang arwah IKSIM difitnah (sampai sekarang tidak pernah dibuktikan oleh para pemfitnah) kononnya diselewengkan … ”

  (3) Buat masa sekarang, dana zakat fisabilillah IKSIM disekat semenjak pertengahan 2018, sementara semua kakitangan IKSIM dari CEO hingga kerani dibuang kerja mulai Oktober 2018 dan IKSIM sebagai Syarikat Berhad Dengan Jaminan dalam proses penggulungan… kecuali, Wallaahu a’lam, sekiranya ada peguam yang mahir bab company secretarial matters boleh sekat the last nail in the coffin dan ada majlis2 agama yang sanggup inject dana bagi menghidupkan semula IKSIM, then let arwah rest in peace, arwah dulu baik orangnya, walaupun terjejas nama baiknya akibat badai fitnah mengganas yang tiada mercy dan dilahap pula kahak hijau fitnah ini oleh sebahagian rakyat dan pemimpin2 yang malas mengkaji, hanya laju mengeji …

  (2020-03-22) *NOTA* Oleh kerana ramai juga yang komen tanya siapakah “arwah IKSIM” , saya edit posting ini dengan menambahkan keterangan tentang “arwah”

  (1) IKSIM = Institut Kajian Strategik Islam Malaysia, sebuah “Syarikat Berhad Dengan Jaminan” yang ditubuhkan oleh JAKIM dan MAIWP pada penghujung 2014 selepas mendapat perkenan daripada Majlis Raja2 dengan misi menjaga kedaulatan Islam di negara ini seperti termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan. Oleh kerana IKSIM adalah syarikat Berhad Dengan Jaminan yang tidak boleh menjalankan perniagaan dan bukan agensi kerajaan yang layak mendapat dana kerajaan, maka MAIWP sebagai salah sebuah badan yang menubuhkan IKSIM menyalurkan sejumlah zakat fisabilillah kepada IKSIM sesuai dengan fungsi IKSIM mempertahankan kedaulatan Islam dalam negara.

  (2) Pertengahan 2018, selepas berlaku perubahan kerajaan ke kerajaan PH, IKSIM “dibunuh” iaitu dengan cara dana operasi IKSIM disekat dan Penghujung 2018 semua kakitangan IKSIM dari CEO hingga kerani dibuang kerja. Makanya digunakan istilah “arwah IKSIM”.

  (3) Malangnya, yang lebih menyedihkan, arwah IKSIM “dibunuh” dengan bantuan tangan2 orang-orang Islam sendiri yang terbawa-bawa sentimen politik kepartian melampau dan kepentingan peribadi serta kelompok yang sempit, ditambah dengan kesan pengaruh jahat oleh pertubuhan2 politik yang ada kaitan dgn pendakyah Kristian radikal serta golongan ultra-liberal yang mendapat bantuan serta dana asing.

  (4) “Pembunuhan” IKSIM berlaku jelas sebagai melempiaskan nafsu marah dan dendam terhadap IKSIM setelah IKSIM berjaya mendedahkan Ancaman2 Terhadap Kedaulatan Islam kepada lebih 330,000 para peserta program dalam tempoh 3 tahun.

  (5) Bukan itu sahaja, sebelum “dibunuh”, IKSIM telah difitnah (termasuk oleh Menteri Agama pada masa itu) kononnya IKSIM telah melesapkan RM7.4 juta dana zakat fi Sabilillah MAIWP dan kononnya dana itu disalahgunakan untuk menyebarkan politik kebencian. Tidak sedikit ummat Islam yang menelan dengan lahap, tanpa usul periksa, kahak hijau fitnah ini termasuk golongan bijak pandai dan agamawan.

  (6) Ketika itu, fakta bahawa laporan juruaudit bertauliah telah menunjukkan bahawa akaun IKSIM diuruskan dengan betul semenjak tahun pertama beroperasi lagi iaitu 2015 dipendamkan.

  (7) The sad episode was a character assassination followed by actual assassination (sekat dana dan buang semua workforce IKSIM).

  *PENGAJARAN* : sentimen politik kepartian melampau boleh menjadikan orang-orang Melayu Islam buta kepada ancaman2 bersama, sebaliknya tergamak menjadikan saudara2 seagama sebagai sasaran fitnah, kebencian dan penganiayaan.

  Reply

 17. POLITIKUS2 PH HANYALAH TIKUS2 YG BAIKI LABU……….

  Nasib Baik Pudin Bukan Lagi Menteri Kerajaan, PH Tak Memerintah. Kalau Tak… Jahanam………

  Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Saifuddin Nasution Ismail menyeru kerajaan supaya mengkaji semula keputusan membenarkan rakyat mengeluarkan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dari akaun dua.

  Sebaliknya, beliau yang adalah bekas menteri, mencadangkan supaya kerajaan membatalkan kutipan cukai pendapatan melalui Potongan Cukai Berjadual (PCB) untuk tempoh selama 12 bulan.

  “Saya membaca dengan penuh kebimbangan pengumuman kerajaan bahawa semua pencarum KWSP berumur 55 tahun ke bawah kini dibenarkan mengeluarkan sebanyak RM500 sebulan daripada caruman terkumpul mereka di KWSP untuk tempoh 12 bulan akan datang.

  “Ini adalah satu idea yang akan menjejas masa depan ramai rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

  Bankami : Alahai pudin, ko mahu bikin kontang kerajaan kurang ker pudin. Dengan situasi ekonomi dijangka akan tertekan dengan covid. Kerajaan bagi pelonggaran inisiatif pudin. Maksima rm500, bukan semua boleh keluarkan. Sejak hilang jawatan menteri, jadi payah hadam pulak pudin ni.

  Ketika membuat pengumuman berhubung perkara itu hari ini, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berkata inisiatif berkenaan dijangka memberi manfaat kepada 14 juta pencarum KWSP dengan jumlah pengeluaran yang dianggarkan berjumlah RM40 bilion.

  Permohonan bagi pengeluaran itu akan dibuka bermula 1 April.

  Namun, Saifuddin berkata dalam krisis dan kemelesetan yang dihadapi hari ini, kerajaan seharusnya menunjukkan kesediaan berkorban untuk rakyat.

  “Adalah lebih wajar semua pekerja yang bergaji kurang dari RM10,000 sebulan di kecualikan dari potongan cukai bulanan untuk tempoh 12 bulan akan datang. Ini akan meningkatkan pendapatan boleh guna mereka.

  “Tindakan ini akan merangsang kegiatan ekonomi melalui perbelanjaan pengguna. Kesan alir-ke bawah dari pendekatan ini adalah lebih cepat dalam merancakkan aktiviti perniagaan, khusus di sektor peruncitan,” katanya.

  Mengulas lanjut, beliau berkata hasrat di sebalik penubuhan KWSP ialah untuk mewujudkan satu skim tabungan untuk hari tua.

  Ia bukanlah akaun simpanan seperti di bank-bank yang boleh dikeluarkan pada bila-bila masa.

  “Kini jangka hayat rakyat Malaysia telah mencapai 76 tahun. Namun, jumlah simpanan KWSP sebahagian besar mereka adalah tidak mencukupi untuk menyara kehidupan sehingga ke 76 tahun.

  “Lebih kurang 70 peratus dari pencarum KWSP mempunyai simpanan yang hanya dapat bertahan untuk selama 5 tahun sahaja selepas mereka bersara,” katanya.

  “Oleh itu, adalah tidak bertanggungjawab untuk menyuruh rakyat Malaysia mengeluarkan RM500 sebulan daripada simpanan KWSP untuk membiayai keperluan mereka,” kata beliau sambil menambah keputusan itu adalah satu langkah jangka pendek yang akan memudaratkan mereka pada masa hadapan.

  Malaysiakini
  Loading

  Reply

 18. PH PEMBANGKANG SEJATI …. BIAR JADI PEMBANGKANG SELAMA2 NYA…..PALING. ELOK PARTI DIBUBARKAN…….

  #TTFCovid19: Anwar kini berlagak seperti pakar Covid-19 ‘tersohor’……..

  “Anehnya, Anwar, yang kini kelihatan begitu prihatin terhadap permasalahan rakyat dan aktif ‘menasihati’ serta ‘menegur’ kerajaan, duduk membisu apabila wabak Covid-19 mula-mula melanda”

  Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam menzahirkan rasa bimbangnya jika para pekerja, terutamanya golongan miskin, terpaksa menggunakan simpanan hari tua dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi menampan kesan hilang punca pendapatan akibat wabak Covid-19.

  Demikian menurut laporan sebuah porta berita berdasarkan sidang media secara langsung yang dibuat oleh Anwar di akaun Facebook beliau.

  Dalam sidang tersebut, Anwar berkata kerajaan perlu memberikan bantuan sebanyak RM250 sebulan kepada semua rakyat Malaysia.

  “Saya prihatin dengan isu berikan ruang kepada pekerja keluarkan caruman dari KWSP. Ini simpanan untuk masa depan mereka, kelompok kaya tak membimbangkan tetapi dalam kelompok pendapatan rendah ini dikhuatiri jejaskan masa depan mereka.

  “[…] tapi saya rasa kerajaan kena pertimbangkan semula, jangan beban hanya pada mereka, sepatutnya paling tidak kerajaan bagi sumbangan sebahagian kepada semua, kalau kata lah RM250 kalau mereka perlu tambahan keluarkan RM250 saja (dari KWSP).

  “Kerajaan harus fikirkan untuk belanja dari rizab negara. Ini keadaan kritikal sekarang,” katanya.

  Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh mengeluarkan jumlah maksimum RM500 sebulan selama 12 bulan bagi meringankan beban kos sara hidup akibat impak wabak Covid-19.

  Dalam sidang media khas di Bangunan Perdana Putra hari ini, beliau berkata, inisiatif itu dijangka akan memberi manfaat kepada 12 juta pencarum KWSP, dengan anggaran pengeluaran RM40 bilion.

  Tetapi Anwar tidak bersetuju.

  Menurut beliau, pencarum seharusnya dibenarkan mengeluarkan hanya RM250 daripada akaun KWSP, manakala kerajaan pula menambah bantuan sebanyak RM250.

  Menjelaskan lanjut, katanya, bantuan RM250 itu boleh disalurkan daripada rizab negara atau pun hasil keuntungan Petronas.

  “Saya pendapat ini adalah keperluan yang harus diberikan pertimbangan segera, hari ini atau esok kerana penjaja atau nelayan, kalau mereka tak kerja tiga ke empat hari mereka tiada simpanan yang panjang.

  “[…] guna rizab yang besar yang ada sama ada dalam kerajaan atau Petronas untuk selamatkan rakyat sekarang,” katanya lagi.

  Sebelum ini, Anwar menimbulkan persoalan mengapa kerajaan perlu kerahkan anggota tentera bagi membantu pihak polis melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

  Jumaat lalu, beliau menyifatkan tindakan kerajaan untuk mengerahkan tentera mulai Ahad ini sebagai ‘tidak masuk akal’.

  “Bagi saya, ini sebenarnya tidak masuk akal untuk mengerahkan tentera pada waktu polis masih boleh mengawal keadaan,” katanya kepada CNBC.

  Anehnya, Anwar, yang kini kelihatan begitu prihatin terhadap permasalahan rakyat dan aktif ‘menasihati’ serta ‘menegur’ kerajaan, duduk membisu apabila wabak Covid-19 mula-mula melanda.

  Pada ketika itu, beliau merupakan sebahagian daripada gabungan pemerintah tetapi menolak terus penyertaan dalam kerajaan pusat atas alasan ingin ‘rehat’ dan tunggu gilirannya menjadi Perdana Menteri.

  Tetapi dalam pada beliau ‘berehat’, beliau berulang kali memainkan polemik peralihan kuasa hingga para pelabur mula khuatir keadaan politik di Malaysia boleh meletus pada bila-bila masa dan takut untuk berurusan di sini.

  Reply

 19. saban hari megah gaban, ‘warasatul ambia’ – pewaris nabi, hebat hebat pengakuan…

  mana doa mustajab ? tak kan ‘allah’ yg di sembah tiba2 menyorok ketakutan pula, tak kan kerap mimpi ‘rasullulah’ tak mampu beri syafaat nya ?

  kan memuki pengakuan nih, bila di minta ape yg ‘ulamak2’ nih blh bantu….

  zakir yg mengaku dah ‘islam’ kan ribuan orang, hadi awang dgn pengakuan kerap mimpi ‘rasullulah’ dan si mufti2 sundal dgn ‘melayu2 islam’ ….

  ape cerita, dah jadi serba sundal je ke?

  pangkat dan darjat menghalalkan matlamat ke?

  pelacur kangkang puki utk mencari nafkah setakat kemampuan ilmu mereka

  ‘ulamak2’ sedemikian, meng-kangkang-kan utk melacur agama ke?

 20. sebenar nya, melayu2 dah di tipu ke dgn lebai2 pAs dan mufti2 dgn taraf pengakuan ‘ulamak’ mereka nih

  hingga sampai skrang, doa asyik menjela2, ‘allah’ yg di sembah, hilang ke mana nih?

  blh beri pencerahan….

 21. negara2 yg di jangkiti wabak covids di dunia bergiat berhadapan utk cari penyelesaian, melayu2 yg keldaikan ‘islam’ bukan berusaha bersama, melalak ke sana kemari, menuding2 jari mencari kesalahan…

  ape kah, kerajaan yg mereka tebuk sah dan ada kemampuan

  sj tanya

 22. DI NEGARA KITA PENYEBAB WABAK IALAH KERANA PEMIMPIN2 PH YANG IZINKAN PELANCONG TIONGKOK 2 JUTA ORANG MASUK………..

  Doktor di Italy dedah bagaimana covid-19 merebak begitu cepat………

  ITALY: Pengarah Kesihatan San Francesco Hospital di Bergamo Italy, Dr Sylvia Bignamini telah mendedahkan kepada wartawan Channel 4 News bagaimana Covid-19 merebak dengan begitu cepat di negara itu.

  Menurutnya wabak covid-19 telah merebak dengan cepat ketika penghujung Februari 2020. Ketika itu pada mulanya mereka beranggapan wabak itu adalah seperti selsema ataupun influenza biasa.

  Di hospital beliau, banyak pesakit di wad orang-orang tua telah dijangkiti oleh virus itu. Mereka dijangkiti oleh seorang Jururawat yang menjaga mereka.

  Jururawat tersebut menjalani saringan Covid-19 pada 26 Febuari kerana demam dan didapati positif setelah 5 hari kemudian. Tetapi malangnya pada waktu itu sudah ada 6 orang pesakit yang telah menunjukkan simptom demam dan pneumonia.

  Selepas disoalsiasat, mereka mendapati jururawat tersebut dijangkiti daripada individu yang ibunya sedang berada di hospital akibat covid-19. Hospital tersebut juga berdekatan dengan Bergamo.

  Selepas dari itu, wabak tersebut telah merebak dengan cepat ke seluruh tempat. Wilayah Bergamo adalah pusat penyebaran wabak itu di Italy.

  Pada masa itu masih belum ada arahan untuk rakyat di sana mengehadkan perjalanan dan pergerakan. Oleh kerana pergerakan populasi manusia ke serata tempat, penyebaran wabak itu menjadi semakin meluas dan meningkat setiap hari.

  Apabila Kerajaan Italy mula memberi arahan kuarantin, ianya sudah terlambat. Dr Sylvia juga kini telah dijangkiti virus tersebut dan beliau kini sedang menjalani kuarantin di rumahnya sendiri.

  Beliau tidak tahu bagaimana boleh dijangkiti kerana beliau sentiasa memakai topeng, cermin mata, sarung tangan dan baju perlindungan ketika merawat pesakit. Ini jelas menunjukkan betapa senangnya virus itu mengjangkiti manusia.

  Keadaan mangsa covid19 di Bergamo Hospittal yang kini sedang kritikal
  Semua doktor dan petugas kesihatan tidak bersedia dengan kelengkapan yang mencukupi tetapi terpaksa juga berhadapan dengan situasi yang sedang berlaku.

  Menurut Dr Sylvia, untuk mengurangkan penyebaran virus adalah hanya dengan mengurangkan pergerakan populasi manusia.

  Kini di hospital mereka juga telah mengehadkan pesakit yang datang. Hanya yang kecemasan sahaja mereka terima.

  Doktor dan petugas kesihatan menganggap diri positif Covid-19

  Untuk mengelakkan lebih ramai dijangkiti virus, semua petugas kesihatan dan doktor di hospital kini menganggap diri mereka semua positif covid-19. Oleh itu mereka akan lebih peka dan dapat mengelakkan diri mereka dari mengjangkiti orang lain termasuk rakan setugas.

  Kepada negara yang masih mempunyai bilangan kes covid-19 yang sedikit, nasihat beliau adalah supaya arahkan setiap orang duduk di rumah dan jangan bergerak kesana-sini kerana virus ini begitu bahaya dan amat senang untuk menjangkiti manusia.

  Untuk fasiliti kesihatan pula, beliau minta semua bersedia dengan kelengkapan perlindungan yang lebih banyak daripada yang mereka fikir mereka perlukan.

  Seterusnya, sediakan lebih banyak katil di hospital untuk pesakit covid-19 kerana lebih ramai yang akan dijangkiti.

  Beliau juga menyarankan semua petugas kesihatan sentiasa menitiberatkan kebersihan dan jangan anggap mudah isu kebersihan dan juga pencegahan.

  Setakat 23 Mac 2020, Italy mencatatkan kematian paling ramai di dunia iaitu sebanyak 5,476 orang mengatasi China. Kes positif sebanyak 59,138 orang.

  Reply

  1. Bodo….yg italy usa britain spain germany dan puluh2 negara apa kes???

 23. CUBA TEKA NAMA 2 EKOR BABI BETINA YANG BUAT KERJA JAHAT NI……..

  Inilah 2 Ekor BaB BBetina Yang Meluluskan Bagi Menghapuskan Elaun Kritikal Pada Petugas Kesihatan…….

  Inilah 2 Ekor BaB BBetina Yang Meluluskan Bagi Menghapuskan Elaun Kritikal Pada Petugas Kesihatan…

  Sekarang Buka Mulut Puaka.. Cari Publisiti. Sial ! Celaka ! Alangkah Baik nya Jika Virus Covid19 Menghurungi Diri Mereka Ini…..

 24. KERAJAAN MANA YANG BIARKAN TIONGKOK MASUK DALAM JUMLAH YANG RAMAI?……….

  Beribu Ribu Warga China Pembawa Covid19 Masuk Ke Malaysia Sebagai Pelancung Sewaktu Covid19 Menyerang Wuhan…

  Beribu Ribu Warga China Pembawa Covid19 Masuk Ke Malaysia Sebagai Pelancung Sewaktu Covid19 Menyerang Wuhan…

  Kerajaan #PHaprak Yang Membuka Seluas Luas Pintu Kepada Mereka… Bila lagi Masa KDN Nak Bertindak ? Hamzah Menteri KDN.. Kamu Buat Apa Sekarang ? Masih Mengail MP PKR Kah ? Bila Mau Tnagkap Pelancung China Yang Masuk Ramai Ramai Tu ?

 25. PENYAMUN HARAM PH MEMANG CELAKA……MANIFESTO TIDAK DITUNAI KAN…..UEC PULA YG LULUS…….

  DAP Pro Melayu? Pengerusi Biro Strategi..BERSATU Serang Dr Kamarul Zaman………

  Kedudukan Dr Rais Hussin tak dapat dipertahankan……..

  JARANG bagi saya untuk mempunyai masalah peribadi dengan mana-mana pihak. Oleh itu adalah mengejutkan bila beberapa orang rakan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU menceritakan kepada saya mengenai tindakan Pengerusi Biro Strategi dan Dasar BERSATU, Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Ariff, menyerang saya secara peribadi semalam.
  Benar saya pernah mengkritik beliau sebelum ini tetapi ia bukanlah kritikan peribadi, malah dalam komentar saya pada 15 Julai 2018 saya menyebut saya bersetuju dengan kenyataan beliau dalam Free Malaysia Today pada 14 Julai 2018 bahawa pengiktirafan terhadap UEC bukanlah termasuk dalam 10 janji 100 hari pertama pentadbiran Pakatan Harapan (PH).
  Saya hanya mengkritik beliau bila beliau melalui tulisan dalam MalaysiaKini pada 22 Mac 2019 terlalu lantang mempertahankan DAP dengan menyebut bahawa DAP merupakan sebuah parti berbilang kaum yang boleh menjadi pro-Melayu serta yang meletakkan dan akan terus meletakkan bilangan calon Melayu muda paling ramai dalam pilihan raya.
  Begitu juga bila beliau melalui tulisan-tulisan dalam MalaysiaKini pada 25 dan 27 Mac 2019 terlalu lantang mempertahankan Nurul Izzah Anwar yang diserang oleh ramai pemimpin BERSATU kerana menyebut dalam temuramah dengan The Straits Times pada 24 Mac 2019 mengenai kesukaran bekerja dengan “bekas diktator”, Tun Dr Mahathir Mohamad.
  Dr Rais Hussin waktu itu turut menyebut mengenai “a Leviathan” yang selari dengan tema “bekas diktator” yang digunakan oleh Nurul Izzah, membela Nurul Izzah dengan menyebut Nurul Izzah adalah salah seorang arkitek sebenar PH dan menghina BERSATU dengan menyebut BERSATU tidak ada apa-apa kalau tidak kerana PH.
  Begitupun, apa yang saya kemukakan di dalam tulisan-tulisan saya waktu itu hanyalah analisa objektif ke atas tulisan-tulisan Dr Rais Hussin, khususnya dengan mengemukakan fakta bahawa bilangan calon Melayu muda DAP di dalam PRU14 hanyalah 4 orang sahaja sekali gus membuatkan saya bertanya kepada beliau “di manakah pro Melayunya DAP”.
  Saya cukup hairan bagaimana BERSATU masih boleh menyimpan seorang pemimpin yang pernah secara terbuka didakwa “adalah selamanya pengikut Anwar dan pengintip dalam BERSATU” (“has always been an Anwarista and a mole in BERSATU”) pada satu kedudukan yang sangat penting seperti sebagai Pengerusi Biro Strategi dan Dasarnya.
  (Sehubungan dakwaan ini, menarik sekali bila didapati bukan tweet para pemimpin BERSATU yang Dr Rais Hussin retweet mutakhir ini, tetapi adalah tweet para pemimpin seperti Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Nurul Izzah dan Wong Chen selain Liew Chin Tong, Hannah Yeoh, Ong Kian Ming, Syahredzan Johan, Dyana Sofya dan Khalid Samad.)
  Lebih-lebih lagilah di dalam keadaan di mana BERSATU sedang bekerjasama dengan PAS yang sebelum ini tidak pernah terlepas daripada caci-maki beliau maka kedudukan Dr Rais Hussin sebagai Pengerusi Biro Strategi dan Dasar BERSATU sudah pastilah semakin tidak dapat dipertahankan lagi kerana keberadaan beliau boleh menjejaskan kerjasama ini.
  Di bawah ini disertakan tiga contoh caci-maki Dr Rais Hussin terhadap PAS:
  (1) “Setan adalah lebih boleh dipercayai berbanding PAS.” (“Satan is more trustworthy than PAS.”)
  (2) “Hadi adalah contoh hidup pedagang Islam dan pembohong tegar.” (“Hadi is a living example of merchant trader of Islam and he lies so generously.”)
  (3) “Perkahwinan PAS dan Umno adalah sumbang mahram.” (“The political marriage of PAS and Umno is nothing but sheer incest.”)
  Selaku penentang utama kerjasama BERSATU-PAS, yang beliau sifatkan tidak akan menguntungkan kerana PAS adalah ‘peniaga’ Islam yang akan lakukan apa sahaja demi kelangsungan hidup, bila kerjasama ini berlaku beliau sepatutnya terus meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Biro Strategi dan Dasar BERSATU jika beliau ada setitik maruah.
  DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF

 26. PARTI PORN HUB PH TAK ADA MODAL NAK MEMBALUN……JANJI APA TERCAPAI DIBALING NYERRR……

  Isu M/Kesihatan&Air Panas, Bukti LKS ‘tak reti bahasa’……..

  KETIKA semua manusia yang ada perasaan sedang memerhatikan dengan serius perkembangan keadaan terkini wabak COVID-19 yang melanda negara kita yang tercinta ini, tiba-tiba muncul watak pengacau yang sangat dibenci oleh rakyat Malaysia yang waras di dalam media sosial.
  Isunya cukup mudah. Dr Adham Baba, Menteri Kesihatan mengatakan minum air panas boleh membantu menyahkan virus masuk ke dalam perut yang kemudian akan kalah dengan asid di situ. Kemudiannya saranannya mendapat bantahan dari ramai doktor-doktor.
  Selepas itu, ia menjadi tular dan Pak Menteri ditertawakan orang dengan berbagai lawak yang diposkan oleh mereka. Bagi saya yang tidak tahu tentang ilmu perubatan, pada mulanya berfikir, ikut kamulah Menteri, siapa yang suruh cari pasal, buat kenyataan kelakar.
  Setelah itu saya membaca satu kenyataan dari Lim Kit Siang yang telah cuba menjadikan isu ini bagaikan satu kesalahan Dr Adham yang sangat serius, sehingga meminta beliau ditukarkan atas alasan negara tidak memerlukan pelawak ketika waktu genting sebegini. Saya terfikir perkara lain.
  Dan sebelum itu, saya juga mendapat mesej dari doktor yang mengatakan Dr Adham menjadi bahan lawak oleh doktor-doktor dari ‘satu kaum’ dalam kumpulan aplikasi WhatsApp. Hanya ‘satu kaum’, tiada bangsa lain dalam kumpulan itu yang mempermainkan Dr Adham. Saya mula ragu dan mencari bahan. Ia seperti sokongan kepada LKS supaya Menteri dilihat bodoh, perlu ditukar. Ianya gerakan berkumpulan.
  Alhamdulillah, saya menjumpai sedikit perkongsian dari doktor pakar yang lain. Dr Amalina dan Dr Imelda dalam kenyataan mereka, tidaklah sampai menghina apa yang mereka katakan sebagai kesilapan mitos Dr Adham, cuma dakwa mereka tiada bukti saintifik. Seorang rakan saya doktor pakar pun begitu. Dia jelas tidak setuju, tetapi malas komen. Saya cari lagi dan berjumpa komen pakar lain.
  Baik, Dr Adham melakukan kesalahan. Saya ambil ini sebagai pegangan. Ia menyalahi WHO. Tetapi ianya tidak memudharatkan kerana saranan beliau hanya minum air suam. Jika kita minum sekalipun, tak akan ada apa-apa terjadi. Hanya virus sahaja yang tak dibuktikan turun ke perut. Tetapi meminum banyak air suam, adalah digalakkan. Itu tiada siapa yang nafikan. Titik.
  Tetapi apabila Lim Kit Siang mencadangkan supaya Dr Dzulkefly Ahmad diangkat kembali bagi mengetuai Kementerian Kesihatan, maka mata rakyat yang bijak seharusnya menjadi terbeliak kerana kesalahan Dr Dzul lebih parah. Beliau tidak menyekat pergerakan rakyat ke China yang ketika itu sedang dilanda wabak yang diisytiharkan oleh WHO.
  Setelah keputusan diambil Dr Dzul ketika itu tidak mengendahkan dengan pengumuman WHO konon takut panik, adakah beliau sekali lagi dicadang diangkat menjadi Menteri? Kegilaan apakah atas cadangan ini? Apa jasa besar yang Dr Dzul lakukan sehingga kita mesti meletakkan sekali lagi nyawa rakyat Malaysia dalam risiko?
  Dapatkah kita membezakan, antara mengajak rakyat minum air suam dan salah menerangkan virus akan terhapus kerana air suam itu, dengan kesalahan menyanggahi WHO bagi menyelamatkan negara dan menuduh pula WHO yang menasihat itu sebagai hanya menyusahkan kerana rakyat panik? Dan, rakyat majoritinya bersetuju tindakan lambat PH dahululah yang menjadikan keadaan kini semakin parah. Mereka mahu rakyat melupakannya.
  Jadi jelas, Lim Kit Siang belum puas menari di pentas politik dengan politik jeleknya. Dia pernah berjanji akan meletakkan jawatan jika sekiranya Tun Mahathir tidak menyerahkan jawatan PM kepada Anwar. Nah sekarang, inilah masanya bagi dia bersara dari persada politik Malaysia.
  Tidak boleh cara baik, cara jahat dibuatnya. Sedang rakyat berkabung dengan kematian demi kematian, kes demi kes, dia cuba mengangguk di air keruh bagi kepentingan politiknya. Memang dasar kurang ajar, tidak tahu adab berpolitik, dalam keadaan negara perlukan kesatuan, kepercayaan antara satu sama lain, dia kelihatan cuba memecahkan. Sungguh ‘tak reti bahasa’ LKS ini.
  Lihatlah semua wahai rakyat, sama ada Melayu, Cina dan India yang cintakan negara, politik penipuan yang dibawakan oleh DAP ini, sebenarnya sudah berakhir. Apa yang mereka mahukan ialah memuaskan kehendak nafsu mereka sahaja, bukan kepentingan negara. Bukan hanya DAP, bahkan PH keseluruhannya.
  Buktinya lagi, ketika negara dalam keadaan cemas begini, Ulamak PAN yang sudah sangat lama disimpan dalam peti sejuk, keluar mengemukakan fatwanya, bukan berkenaan isu terkait dengan masalah wabak yang menyerang negara sekarang, tetapi fatwa dosa besar jika mengkhianati amanah Kerajaan Pakatan Harapan. Apa kata anda? Bukankah itu mementingkan diri?
  Anwar pula tidak habis-habis melalak-lalak memberitahu dunia yang Tun Mahathir menipu dia. Bak kata P.Ramlee “Kamu kan tahu dia tu penipu, muka dia pun muka penipu. Yang kamu berdua bijak pandai yang boleh kena tipu dengan dia tu, pasal apa? Kamu berdua yang bodoh”. Saya yakin semua bersetuju dengan ayat P. Ramlee ini.
  Tetapi dalam episod ini, yang paling menyedihkan ialah ada lagi Melayu-Islam yang cukup dungu, masih mengharapkan kemenangan DAP sekali lagi. Mereka tetap gagah menyokong DAP ini. Gembira sungguh mereka dengan lawak Dr Adham itu, bagaikan menang PRU, bagaikan negara mereka dapat tawan kembali.
  Setia sungguh mereka dengan DAP. Apa yang DAP kutuk, mereka kutuk sama, bagaikan kumpulan koir, berpadu suara mereka bersama-sama mengikut arahan konduktor muzik. Dulu mereka tuduh PAS ambil rasuah RM90 juta. Kemudian ‘kerajaan pintu belakang’, mereka pun ikut kata. Sekarang sudah diam kerana ditegur Tuanku. Tidakkah kamu malu dan mahu berubah?
  Berbakul kenyataan lawak Menteri-menteri PH dahulu yang boleh kita arkibkan. Tetapi mereka perasan yang merekalah yang terbaik. Sama seperti isu air suam tadi, tiada bukti saintifik yang menyokong dakwaan kebodohan Menteri-menteri PH akan menyelamatkan Malaysia. Tiada langsung. Apatah lagi peratusan undi popular mereka lebih rendah dari PN.
  Cukuplah kita semua berpolitik ala DAP ini. Mereka tahu segala isu yang mahu mereka bangkitkan, tidak lagi akan dilayan oleh rakyat kerana kepercayaan rakyat terhadap pimpinan negara. Maka lama kelamaan jika ini berterusan mereka akan hilang dari radar dan sememangnya mereka mesti dihilangkan kerana tiada keperluan kewujudan mereka ini.
  Maka mereka mesti memusnahkan reputasi Kerajaan PN, bermain politik, walaupun dalam keadaan meruncing begini. Jadi bagi memastikan Malaysia aman tanpa pemecah kesatuan negara, marilah kita menyokong kerajaan sekarang yang berada dalam keadaan yang sangat mencemaskan. Kita bantu pasukan hadapan negara. Jangan dilayan LKS dan pakatannya itu yang menyusahkan negara.
  MOHD NASIR ABDULLAH

 27. KEPADA SAHABAT2 PH MARI KITA BERGANDING BAHU MENENTANG MEREKA YANG BERCANGGAH DENGAN UNDANG2………

  ISMA pula fail saman cabar kewujudan sekolah vernakular………

  Satu lagi kumpulan memfailkan saman untuk mencabar kewujudan sekolah vernakular di negara ini menjelang pendengaran kes pada Mei ini.

  Saman terbaru itu difailkan Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Aminuddin Yahaya.

  Beliau memohon pengisytiharan untuk 2 peruntukan di bawah Akta Pendidikan yang membenarkan penggunaan bahasa Cina dan Tamil sebagai bahasa pengantar di sekolah vernakular, bertentangan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan.

  Perkara 152 Perlembagaan menyatakan bahasa Melayu ialah bahasa kebangsaan Malaysia.

  Isma mahu mahkamah mengisytiharkan Seksyen 28 dan 17 Akta Pendidikan tidak berperlembagaan.

  “Kami berpendapat kewujudan sekolah vernakular Cina dan Tamil, yang ditubuhkan di bawah Seksyen 28 dan 17, tidak mengikut Perlembagaan kerana sekolah itu tidak menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar,” kata kumpulan itu yang turut menamakan kerajaan dan Kementerian Pendidikan sebagai defendan.

  Pihak lain yang mencabar kewujudan sekolah vernakular adalah Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Majlis Pembangunan Pendidikan Islam Malaysia (Mappim), Ikatan Guru-guru Muslim Malaysia (I-Guru) dan peguam Khairul Azam Abdul Aziz.

  Saman Khairul akan didengar 5 Mei ini di depan Hakim Mahkamah Tinggi, Nordin Hassan.

  Mahkamah membenarkan 14 pertubuhan dan parti politik menjadi pencelah dalam saman Khairul.

  Sementara itu, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Sofian Abd Razak akan mendengar permohonan 14 pertubuhan dan parti politik untuk menjadi pencelah dalam saman GPMS serta Mappim pada 21 Mei ini.

  Reply

 28. jadi melalut, dgn pengakuan ‘messenger of heaven pula dah

  blh tunjuk sijil penghuni syurga…

  masuk hotel pun ada kunci bilik, lulusan universiti pun di beri sijil…

  ini kan messenger of heaven, mesti ada sijil ma…

  setan pula ketawa terbahak2, ngape bebal sgt cadre2 bawahan mengaku sampai bagitu rupa nih…

 29. messanger of heaven atau peddler of hell?

  sj tanya…

 30. melayu2 dah lama keldaikan ‘islam’ atau di keldaikan oleh segelintir melayu2 yg mengelarkan diri mereka ‘ulamak’ ?

  sj tanya…

 31. IF YOU’RE TRULY MOSLEM PLEASE HEAR TO THE MESSENGER OF HEAVEN KINGDOM…..KEPIMPINAN MILIK QURAISH KERANA QURAISH LAMA MENJUNJUNG TITAH PERINTAH KERAJAAN LANGIT..…. MELAYU JUGA BERHAK BUAT DASAR KERANA MEREKA DOMINANT DENGAN ISLAM DAN PENDUDUK ASAL TANAH MELAYU…….

  Isu Dr Zakir: Exco Kedah bercanggah, PH celaru
  …………
  ALOR SETAR: Percanggahan pendirian dua exco Kerajaan PH Kedah berkenaan tokoh pendakwah terkenal, Dr. Zakir Naik menggambarkan kecelaruan pakatan tersebut sama seperti yang berlaku di peringkat Kerajaan Pusat.

  Pesuruhjaya PAS Kedah, Ustaz Ahmad Yahaya berkata, di peringkat Pusat, DAP menyerang dan mendesak supaya dihantar balik namun satu pihak lain di dalam pakatan yang sama mempertahankan beliau.

  “Ini cukup jelas menunjukkan kecelaruan dasar dan budaya pentadbiran negara yang tidak sihat,” ujarnya dalam satu kenyataan.

  Katanya, PAS Kedah khususnya berpendapat Dr Zakir Naik adalah amanah Allah untuk umat Islam di Malaysia dan merupakan aset yang amat berharga untuk negara.

  Tambahnya, keupayaan dan kebolehannya sewajarnya dihargai serta dimanfaatkan, bukannya disekat atau dinafikan.

  “Tokoh tersebut bukanlah punca tercetusnya masalah sebaliknya pemutar belit dan pemberitaan tidak betul berkaitan kenyataannya yang menjadikan keadaan menjadi tegang,” ujarnya lagi.

  Justeru itu, tegasnya PAS Kedah mencabar Exco Agama, Dato’ Ismail Salleh agar tunjukkan apakah kerosakan yang dibawa oleh Dr Zakir Naik sehingga dihalang kononnya menjaga keharmonian kaum.

  Beliau berkata, Exco itu juga diingatkan agar jangan mengkambing hitamkan tokoh terkenal itu dengan pelbagai provokasi murahan.

  Katanya, sedangkan realiti sebenar yang menimbulkan ketegangan kaum adalah hasil bawaan DAP, bukannya Dr Zakir malah berkemungkinan besar halangan itu kerana patuh dan akur dengan kehendak parti terbabit.

  PAS, katanya meyakini masyarakat bukan Islam tidak akan membenci agamawan itu sekiranya mereka menerima maklumat yang betul bukannya yang diputar belitkan sehingga menimbulkan kebimbangan di kalangan mereka.

  Sehubungan itu, tambahnya PAS Kedah menyokong penuh tindakan Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah membuat laporan polis terhadap menteri dan media yang cuba mencetuskan ketegangan agama serta kaum di negara ini.

  “Tindakan berkenaan juga sebagai bukti PAS menghormati undang-undang dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menangani isu yang ditimbulkan dengan cara yang baik,” katanya.

  Reply

  Reply

  Repl

  Reply

 32. ape fallacy atau kesalahan yg dapat ‘melayu2′ lihat dan fahami dari wabak covids’ yg melanda?

  negara2 yg mengaku mereka ‘islam’ tiada upaya beri penyelesaian dlm permasaalahan wabak covids

  turkey, mesir, saudi, iran dll teruk di landa. Mana tuhan yg mereka dewa dan sembah?

  selama ini megah mengaku ke’islam’an mereka sana sini, melayu2 ke saudi, jordan, mesir, pakistan, yemen dll, balik dgn skull cap serban, jubah bak sarung mayat dan pornpuan2 bak balut nangka masak sj..

  melolong melalak ‘islam,’ ‘allah,’ ‘muhammad’ sana sini, bak mereka kaum2 pilihan tuhan belaka…

  tapi, ape sumbangan mereka membantu wabak covids’ selain doa menjela2, lagu2kan ayat2 khadam dari kitab yg di cetak…

  malah dgn serban jubah, dah jadi cluster penyebaran pula?

  sj nak tanya, serban jubah basuh sekali sebulan je ke?

  tak bau hapak ke?

  ape kah brand ‘islam’ yg di bawa serba sundal sj..

  ape kah, ‘allah’ yg mereka sembah status berhala sj…

  yg amat malang, dgn amanat yg bawa kematian, benar ke hadi awang ini ulamak atau badut aka lebai sundal sj…

  benar kah pAs parti ‘islam’ atau parti taraf haiwan yg di anggotai keldai2 belaka…

  sj tanya…

 33. JASA BESARMU KEPADA NEGARA TETAP DIKENANG WAHAI AGONG TONG M BAPAK SKANDAL…….. ZAMAN BUTA IT DULU BOLEH LAH KAU KELENTONG……

  Petronas Dipaksa Beli Tanah KLCC, Kroni Mahathir Untung RM600 Juta..,DITUJU KHAS KEPADA FANATIC TONG M…..

  Suara Keadilan, 13 October 2010

  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia didesak supaya menjalankan siasatan segera berhubung urusan jualbeli tanah KLCC yang didakwa mengakibatkan Petronas terpaksa membeli tanah tersebut pada harga RM900 juta sekaligus memberikan keuntungan amat lumayan kepada salah seorang kroni Tun Dr Mahathir Mohamad terkaya di Malaysia.

  Mantan Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi, Datuk Dr Tan Kee Kwong mendakwa Petronas dipaksa membeli tanah di mana terletaknya menara berkembar Petronas kini daripada kroni tersebut pada harga berlipat kali ganda.

  “Kroni tersebut kemudiannya mendapat keuntungan yang amat besar dengan menjualkan tanah itu kepada Petronas.”

  “Kerajaan tidak meminta Kelab Kuda untuk menyerahkan atau menjual tanah tersebut kepada Petronas. Apa yang dilakukan ialah memaksa Kelab Kuda tersebut menjual tanah yang bernilai tinggi itu kepada kroni teristimewa Mahathir.

  “Kroni tersebut kemudiannya mendapat keuntungan yang amat besar dengan menjualkan tanah itu kepada Petronas. Pengurusan atasan Petronas diarahkan supaya membayar pada harga itu tanpa dibenarkan langsung merunding harga tersebut,” kata Dr Tan ketika menyampaikan penerangan kepada anggota Parti Keadilan Rakyat d sini semalam.

  Suara Keadilan difahamkan daripada sumber dalaman Petronas, Lembaga Pengarah syarikat petroliam itu sememangnya telah ‘dipulas tangan’ oleh bekas Perdana Menteri itu supaya membeli pada harga tersebut.

  Kroni Mahathir, Ananda Krishnan, untuk RM600 juta dan dapat satu menara percuma
  “Beberapa ketika dahulu syarikat minyak Shell dan Esso telah mengeluarkan satu kenyataan menyatakan bahawa Petronas adalah salah sebuah syarikat petroliam yang amat sukar dalam rundingan urusniaga dengan mana-mana pihak pun di dunia. Ini menunjukkan Petronas akan berusaha sedaya upaya dalam setiap urusan perniagaan untuk mendapatkan rundingan harga terbaik dan perjanjian yang menguntungkan syarikat itu.

  “Tetapi dalam kes tanah KLCC, Lembaga Pengarah KLCC dipaksa membayar harga yang telah ditetapkan ‘harga mati’ tanpa dibenarkan untuk merundingkan harga walau sesen pun. Bagaimana sebuah syarikat bertaraf antarabangsa yang diiktiraf dan dihormati pesaing sebagai rakan kongsi yang sangat sukar dalam rundingan perniagaannya dipaksa sebegitu rupa untuk tunduk kepada kuasa politik dan ketamakan bekas Perdana Menteri dan kroninya yang begitu rakus. Urusan jualbeli tersebut benar-benar satu malapetaka yang menimpa Petronas dan mulai saat itu kroni Dr Mahathir mula meletakkan tangan mereka pada kantong Petronas,” kata sumber itu.

  Lim Kit Siang dulu bising tetapi sekarang sudah bisu
  Tanah seluas ekar yang terletak dalam kawasan tiga segi emas atau ‘golden triangle’ dikatakan bertaraf pertanian pada awalnya sebelum ditukar statusnya kepada tanah komersial setelah dibeli kroni Dr Mahathir pada harga RM300 juta.

  Hanya setelah taraf tanah tersebut ditukar kepada komersial baru ianya dijual kepada Petronas pada harga RM900 juta.

  Ini bermakna kroni tersebut telah mendapat keuntungan atas angin dengan senang sebanyak RM600 juta padahal persoalan yang timbul mengapakah Petronas tidak dibenarkan berunding terus dengan pemilik tanah gelanggang lumba kuda tersebut?

  “Ini jelas menunjukkan bagaimana mantan Perdana Menteri menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri yang dipertanggungjawab untuk menjaga Petronas untuk mengkayakan kroninya dengan menggunakan dana awam.

  “Malah apa yang mengejutkan kroni tersebut berjaya mengaut keuntungan dengan begitu besar sebanyak RM600 dalam masa beberapa bulan sahaja tanah tersebut ditukar status daripada tanah pertanian kepada komersial,” tegas Dr Tan lagi.

  Tanah ini dicuri dan diberi kepada Ananda Krishnan
  Dr Tan menjelaskan pada asalnya pembinaan ibu pejabat baru Petronas dicadangkan di Jalan Tun Razak berhadapan dengan Kelab Golf DiRaja Selangor di mana terletaknya Hospital Prince Court sekarang.

  “Ini perlu dilakukan memandangkan ibu pejabat di Bangunan Dayabumi ketika itu sudah sesak dan tidak lagi mampu menampung perkembangan pesat Petronas.

  “Bagaimana pun pembinaan ibu pejabat baru tersebut tidak dapat dilaksanakan kerana mendapat bantahan daripada Jabatan Penerbangan Awam kerana ia terletak di laluan udara Lapangan Terbang TUDM Sg Besi,” jelas beliau lagi.

  Dr Tan berkata Petronas kemudiannya membeli sebidang tanah di Jalan Ampang, dibelakang dahulunya Plaza Yow Chuan dengan harga RM30 juta.

  “Tiba-tiba Mahathir masuk campur dan mengumumkan rancangan liciknya untuk merompak wang daripada khazanah Petronas dengan tujuan mengkayakan kroni beliau.

  “Sebahagian daripada rancangan beliau ialah dengan mencipta isu di dalam media dengan mengatakan kelab lumba kuda di Jalan Pinang menyebabkan kesesakan trafik yang teruk setiap hujung minggu.

  “Selepas isu itu disensasikan, Kerajaan Pusat dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memutuskan gelanggang lumba kuda itu mesti dipindahkan ke Sg Besi di mana ia terletak sekarang.

  Pakatan Harapan berjanji akan tangkap Mahathir dan ketiga-tiga anak beliau dan sumbat mereka ke dalam penjara
  Dalam ucapan pengulungan perbahasan Rancangan Malaysia Keenam di Dewan Rakyat pada 18 Julai 1991, Dr Mahathir mengakui kelab lumba kuda itu telah diarahkan berpindah oleh kerajaan.

  “Tanah Kelab Lumba Kuda dijual berikutan arahan kerajaan kepada kelab tersebut supaya keluar dari pusat Kuala Lumpur kerana lokasinya meyebabkan kesesakan lalulintas. Oleh kerana Kelab tersebut memerlukan wang untuk membina padang lumba kuda baru, kelab itu memutus untuk menjual tanahnya di Jalan Ampang.

  “Mengikut laporan sebuah majalah asing, Encik (Ananda) Krishnan membeli tanah ini pada masa resesi di waktu mana harga tanah jatuh dengan teruk dan ramai yang bankrap dan tidak ramai yang berminat atau mampu membeli hartanah.

  “Tanah seluas 96 ekar ini terletak dalam kawasan tiga segi emas atau dengan izin “golden triangle” yang amat diminati oleh pemaju-pemaju. Sekarang apabila ekonomi telah pulih dan terdapat dengan izin “building boom”, tanah di kawasan tiga segi emas biasa dijual dengan harga yang amat tinggi,” kata Dr Mahathir.

  Dalam ucapan beliau, Dr Mahathir berkata Petronas telah diarahkan untuk membeli 50 peratus saham Seri Kuda, sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ananda.

  “Kerajaan telah mensyaratkan kepada Sri Kuda bahawa lebih dari 50 peratus tanah kelab hendaklah dijadikan ‘public park’. Ini bermakna bahawa harga belian satu kaki persegi tanah boleh meningkat 100 peratus. Walau bagaimanapun, Petronas yang memerlukan ruang pejabat yang besar hanya bersetuju secara prinsip untuk mengambil 51 peratus dari saham Seri Kuda. Sebuah firma penilai bebas telah ditugas oleh Petronas untuk menilai tanah tersebut. Jika harga yang ditawarkan kepada Petronas menguntungkannya, baharulah Petronas akan membeli saham Sri Kuda.

  “Jika harganya akan merugikan Petronas, maka Petronas tidak akan membelinya. Jika Petronas tidak mengambil saham ini, berpuluh syarikat lain akan berebut-rebut membelinya,” kata beliau.

  Reply

  Reply

  Reply

 34. Prestasi zunnun 2020

  February 2020 – kerajaan
  Mac 2020 – pembangkang
  April 2020 – gila meroyan
  Mei 2020 – dlm wad gila
  Jun 2020 – tubuh kerajaan ayah pin

  Kihkihkih

 35. Geng geng Pengkhianat Nasional Dan Semburit dah tersepit nak mampos ….Passumnoh ada advantage habis habisan….hanya satu jalan penyelesaian untok Mooideen….lepaskan Jibby, Jawa Komidi,Eddy Ada Wang, TenkooNan ,Tambi Azeez Dan Isa Pelda far semua tuduhan rasuah negara melalu AG baru dalam perjanjian sulit.. Kalu tak…nahas Bersatay bila PRU15 nanti. Moral of the story…Kleptokrat sentiasa menang…dulu,kini dan selamanya.

 36. betul ke doa, solat dan ibadat hadi awang dan lebai2 pAs benar belaka?

  jika benar, tak kan dgn akuan berkat doa tebuk atap yg berjaya, tiba2 doa utk kebaikan menolong “melayu2 islam” dari ancaman covids, tiba2 gagal pula…

  atau berhelah pula, dgn alasan, masih ramai lagi yg tidak ‘taat’ pd hadi awang ke?

  jgn nanti, melayu2′ di tipu oleh ‘islam’ yg hadi dan pAs bawa…

  cuba beri pencerahan….

  jgn malu2 😂🤣

 37. bentuk kesundalan yg ketara di lakukan oleh ostard2 retard, bilamana asyik recycle donggeng lama, gagal se larikan dgn ilmu2 yg ada, gagal ‘liberate’ kekakuan kepercayaan yg lapuk utk memberi dynamism kpd Tuhan Semesta…

  yg mereka sembah, tuhan yg dah lama mati….

  hinggakan doa2 mereka sia2 utk membantu manusia menanda tangani covids.

  doa menjela2, amanat hadi di jadikan pegangan suci mereka….

  haiwan lebih tinggi darjat nya dari melayu2 yg asyik saban hari keldaikan sundalkan ‘islam’ mereka.

 38. ALJUBRI PEMIMPIN LIBERAL YANG HEBAT SAMPAI BOLEH MAIN DEPAN BELAKANG……..CIRI YANG DIGEMARI CAI2 PHD4PIG…….

  Anwar ‘liberal’, orang Melayu tidak sokong kata Mahathir………

  PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata, orang Melayu tidak menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim kerana falsafah politik liberal yang dibawanya.

  Dalam satu temu bual dengan akhbar Sinar Harian baru-baru ini, beliau berkata, orang Melayu belum bersedia menerima ideologi liberalisme kerana bimbang kedudukan mereka terancam.

  “Ini kerana orang Melayu hanya tinggal kuasa politik hari ini,” katanya.

  “Dulu sebelum ini Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) keluar parti (Umno) dan tubuh parti Semangat 46. Tetapi itu parti Melayu. Anwar keluar-keluar dia buat parti liberal. Dia nak dapat sokongan daripada DAP maka dia ajak DAP masuk, PAS masuk. Falsafah dia liberal,” katanya, merujuk kepada krisis politik pada 1998 yang menyaksikan Anwar dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan keluar Umno.

  Ketika ditanya tentang pandangannya mengenai Anwar, Mahathir yang juga ahli Parlimen Langkawi berkata, beliau mempunyai masalah dengan ahli Parlimen Port Dickson itu.

  “Saya menghadapi masalah dengan Anwar. Saya mengaku. Semasa saya menjadi presiden Umno, Anwar tersingkir dan dia kena hukuman penjara.

  “Bila kita nak lawan dan nak jatuhkan Najib (Razak), saya berpendapat bahawa antara Najib dengan Anwar, saya rasakan Najib lebih bahaya.

  “Jadi saya sanggup rujuk kembali dengan Anwar, bahkan saya turut bekerjasama dengan DAP. Kalau tidak kita tidak boleh kalahkan Barisan Nasional (pada pilihan raya umum ke-14),” katanya.

  Pada 24 Feb lepas Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri sekali gus menyaksikan kerajaan Pakatan Harapan (PH) hilang kuasa di peringkat persekutuan.

  Ini mencetuskan krisis politik lebih seminggu sehinggalah presiden PPBM Muhyiddin Yassin dengan sokongan Barisan Nasional (BN), PAS, GPS dan beberapa ahli Parlimen lain dilantik sebagai perdana menteri ke-8 oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmnad Shah pada 1 Mac.

  Mengikut perjanjian dalam kalangan pemimpin PH sebelum pilihan raya Mei 2018, Mahathir akan menyerahkan kepimpinan kerajaan kepada Anwar pada satu tarikh yang tidak ditentukan.

  MR : Orang Melayu Islam lagi tak suka..

  Reply

 39. Tuhan kan melayu2 yg keldaikan “islam’ dah jadikan Hantu

  dgn fahaman ‘islam’ yg mereka keldai kan dan sundal kan, agama di gunakan se bagai barang dagangan pelacuran dan kepentingan sj

  konon nak selamat kan “malayu2 islam,” kan alasan berbentuk kesundalan sj.

  soalan nya, betul ke agama ‘islam’ yg mereka bawa nih?

 40. PHD4PIG NI HANTU DAN IBLIS….BUAT JAHAT DAN SUNDAL TAPI BERPURA2 BAIK DAN TUDUH LAWAN DIA YANG JAHAT……. PENYOKONG PHD4PIG MACAM JUNNUN PENYEMBAH SYAITAN IBLIS….HARI2 SEMBAHYANG DALAM JAMBAN…….

  PH buat boleh, PN tak boleh, kamu belajar daripada mana?……..

  KETIKA PN buang ketua-ketua GLC, dan lain-lain perkhidmatan yang ada kaitan dengan kerajaan, bukan main lagi ultra kiasu hebohkan satu dunia.

  Tidak cukup pemimpin-pemimpin lelaki ultra kiasu bangun memberontak, hak perempuan pun sama naik. Ultra kiasu ini kata, PN buang mereka yang berkualitilah, buang wanita berkualitilah dan macam-macam alasan lagi.

  Masa PH ultra kiasu memerintah, kamu buang semua lantikan BN ketika itu. Bukan itu sahaja, dalam manifesto, kamu kata lagi, orang politik tidak boleh dilantik ketuai GLC-GLC dan badan berkaitan kerajaan yang lain. Tetapi kamu letak juga orang politik. Saya boleh senaraikan satu persatu jika mahu.

  Tindakan ini, begitu jelas sama sekali bertentangan dengan manifesto atau janji yang kamu sendiri buat dengan rakyat dalam PRU14.

  Kenapa membisu seribu bahasa? Kenapa tidak bantah? ABIM pun diam masa tu, tak cakap apa. Kenapa hari ini bukan main lagi lagaknya. Terikut-ikut dengan rentak ultra kiasu.

  Apa kamu ingat, lantikan PN sekarang ini bodoh-bodoh belaka, PH sahaja yang pandai. Apa kamu ingat, PH sahaja yang ada pakar ekonomi. Dalam PN tiada yang pakar? Kamu guna teori apa?

  Berbanding dengan menteri kewangan hari ini dengan menteri kewangan ultra kiasu dahulu, sudah tentu menteri kewangan hari ini jauh lebih baik. Bukan sahaja beliau pakar, malah tidak pandai menipu dalam soal pentauliahan dalam bidang akauntan.

  Jika masa kamu (PH) memerintah, kamu bersikap profesional, ada lantikan BN yang kamu kekalkan, baharulah kita boleh hormat. Ini semua kamu buang.

  Tidak perlu saya bawa contoh GLC yang hangat diperkatakan sekarang, cukup dengan saya contoh terpencil seperti badan berkanun. Misalnya, Universiti Awam.

  Saya ulang sekali lagi contoh yang saya bawa minggu lepas, bagaimana Naib Canselor, UMT dimalukan. Belum habis kontrak, dalam cuti sakit pula tu, kamu hantar surat tiga bulan sebelum kontrak tamat, suruh dia berhenti. Ini tidak celaka ker namanya.

  Sebab itu, jangan mengata dulang paku serpih. Kata kat orang, sendiri yang lebih. Sebab itu janganlah nak tagih simpati menggunakan ‘crocodile tears’. Cukup-cukuplah lakonan kamu.

  Biasalah perkara macam ini berlaku. Sekali air bah, sekali pantai berubah. Jadi, tidak perlu bising-bising, terimalah seadanya.

  Lagipun Menteri di JPM sudah berterus terang, semua Ahli Parlimen PN akan dilantik mengetuai GLC sebab mereka layak. Sudah tentu berterus terang sebegini lebih baik daripada menipu setelah berjanji (manifesto).

  Ditakdirkan kamu ultra kiasu memerintah semula, pasti kamu akan buat perkara sama seperti kamu buat sebelum ini. Mungkin lebih teruk daripada itu lagi. Jadi, jangan bawak perangai hodoh itu lagi, jika kamu tidak kamu orang buat pada kamu.

  Paling saya takut pada zaman ultra kiasu, GLC-GLC berkaitan dengan pelabuhan, yang ada kaitan dengan lautan dan eksport import, semua ultra kiasu sapu.

  Tidak mustahil tatkala mereka menjaga pelabuhan, berlaku perniagaan dadah seperti yang pernah dirampas oleh pihak berkuasa, semenjak dua menjak ini.

  Buktinya, apabila ada sebahagiannya ditangkap, rupanya ahli perniagaan ultra kiasu. Berniaga dadah rupanya.

  Patutlah ahli perniagaan mereka kaya raya, boleh taja parti politik ultra kiasu ini. Rupanya ada kaitan dengan dadah.

  Yang menjadi mangsa dadah adalah anak-anak Melayu. Apa ini ada kaitan agenda untuk merosakkan bangsa Melayu dengan menggunakan dadah, seperti kejayaan British menewaskan China melalui candu dalam Perang Candu, suatu masa dahulu.

  Nasib baiklah, ultra kiasu tidak memerintah lagi. Ahli-ahli politik ultra kiasu tidak lagi mengetuai GLC-GLC.

  Cadangan saya kepada semua ultra kiasu ini, terimalah hakikat bahawa kamu pembangkang hari ini. Maka jadilah pembangkang yang membina, bukan meruntuh.

  Kalau dahulu kamu mungkin sibuk, sekarang, setelah jadi pembangkang, tidak lagi memegang jawatan, masa kamu banyak. Nasihat saya, elok luangkan masa dengan rakyat. Selami dan santuni hati budi mereka ketika wabak COVID19.

  Jika akan yang berada terdesak, maka ringankanlah. Jika ada yang berada dalam kesempitan, lapangkanlah.

  Pada masa sama saya merayu kepada kerajaan hari ini supaya memantau pergerakan pegawai perubatan dan NGO perubatan yang terlalu berpolitik, seperti Persatuan Perubatan Malaysia (MMA). Apakah NGO yang sepatutnya kita percayai benar-benar berpegang kepada etika perubatan atau turut sama berpolitik.

  Saya mula bimbang apabila pegawai perubatan baru-baru ini, yang saya sebut minggu lalu, mula menonjolkan belang beliau yang sebenar.

  Salah seorang daripada ahli mereka yang berbangsa Melayu, ada beritahu kami, sama ada benar atau tidak, saya beritahu dahulu. Mohon disiasat sama persatuan ini benar-benar profesional atau telah menjadi ultra kiasu,

  Katanya, beliau pernah terlibat dengan Society of Medical Students MMA dan beliau antara yang terpilih untuk mewakili MMA ke General Assembly of International Federation of Medical Students iaitu satu persidangan Perwakilan pelajar perubatan seluruh dunia yang diiktiraf WHO.

  Apa yang mengejutkan, menurut beliau adalah dalam delegasi tersebut, hanya beliau seorang orang Melayu daripada 10 orang pada tahun lalu.

  Memang jarang dalam kalangan orang Melayu dipilih untuk menyertai persidangan tersebut yang bersidang 2 kali setahun.

  Persidangan ini katanya penting kerana membawa aspirasi pelajar perubatan Malaysia ke pentas antarabangsa.

  Katanya lagi, pada tahun lepas 2019, Ketua Delegasi (berbangsa Cina), memberi sokongan terhadap liberation towards PRIDE (gerakan LGBT dunia). Ini menyebabkan beliau marah dan akhirnya menarik balik sokongan ketika ‘plenary’ di persidangan tersebut.

  Saya harap kerajaan boleh siasat apakah dakwaan ini benar atau tidak? Memandangkan sifat ultra kiasu persatuan ini, tidak mustahil apa yang dihantar oleh ahli mereka kepada kami ini ternyata benar. Jika ada berlaku penganiayaan tersebut, sudah sampai masanya pendaftaran persatuan ini dikaji semula.

  Seperti kawan saya kata, siapa tidak kenal majoriti ahli-ahli MMA yang terlibat dengan gerakan kesetaraan gender dan simpati ke atas LGBT adalah dari pihak swasta yang telah menerima latihan perubatan kerajaan.

  Malahan sebahagian golongan ini lari ke sektor swasta kesihatan kerana gaji yang lebih lumayan bukan kerana ingin berkhidmat kembali.

  Ada diantaranya lebih utama material dan bukan soal kebajikan rakyat. Apatah lagi nyawa rakyat. Duit yang dikejar untuk profesion perubatan. Setelah madu latihan biasiswa perubatan kerajaan dapat, dibuangnya soal matlamat khidmat kembali kepada kesejahteraan kesihatan rakyat.

  Benar sekali apa yang rakan saya cakap ini, walaupun bukan semua.

  Akhirnya, terimalah pantun balas saya sebagai menyambut pantun bahasa Inggeris doktor pakar kanak-kanak yang dipetik oleh rakan saya, Dr Kamarul.

  COVID-19 makin pelik
  PKP diteruskan duduk di rumah
  Doktor-doktor janganlah berpolitik
  Buatlah kerja dengan amanah
  Ketika dilanda penyakit kronik
  rawatlah pesakit dengan tenang
  Jika doktor nak berpolitik
  PRU15 masuklah gelanggang
  Masuk gelanggang barulah jantan
  Bukan cakap tak serupa bikin
  Jangan jadi pakatan harapan
  Manifesto lain, buat lain

  Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah

  MR : PH kan pembangkang dia orang bangkang semua.. prinsip mereka “bangkang walaupun betul” berbeza dengan PN slogan “yang baik diteruskan, yang tak baik dibaiki”

  Reply

 41. Prestasi zunnun 2020

  February 2020 – kerajaan
  Mac 2020 – pembangkang
  April 2020 – gila meroyan
  Mei 2020 – dlm wad gila

  Kihkihkih

 42. PHD4PIG PARTI SYAITAN PEMUJA IBLIS PENGGEMAR JUBO TAIK……. SEPERTI JUNNUN MASA IBADAT PAKAI NIAT MASA BERJUBO PAKAI SEDAP……

  Muhyiddin Must Slaughter All His Enemies And Replace Them With His Cronies…….APA PUN KITA UCAPKAN TAHNIAH KEPADA TOK MUDIN KERANA BERJAYA SAMPAI KEMUNCAK EVEREST DALAM KARIER NEGARA DENGAN SEGALA KESUKARAN…….

  Muhyiddin MUST clean out his government and replace Pakatan Harapan appointees, proxies and nominees with his own. If he does not, then he is one dumb Melayu who deserves to get ousted the first day that parliament convenes.

  The article by KTemoc Konsiders (extracted from Finance Twitter), which you can read below, is just one of many such articles by pro-Pakatan Harapan or anti-Muafakat Nasional (the Umno-PAS coalition) news sites and portals.

  The theme is always the same and the flavour of all the articles standard. In short, they are anti-Perikatan Nasional. It is just different words twisted in different ways to say the same thing. And the message is: Pakatan Harapan is good and Perikatan Nasional or Muafakat Nasional is bad.

  They know the COVID-19 pandemic crisis is a political feather-in-the-cap for Prime Minister Muhyiddin Yassin. The worst is yet to come, of course, and the world has not even seen the peak yet. Nevertheless, Malaysia is faring far better than many more advanced countries and Pakatan Harapan is finding it very difficult to run Muhyiddin down against the backdrop of Malaysia’s ‘success’.

  It is time to slaughter all your enemies and replace them with your cronies
  The real test of the pudding, no doubt, is going to be in how well Malaysia recovers economically. But then Tun Daim Zainuddin predicted Malaysia is going to go bankrupt in September. So, if that does not happen, then credit would have to be given to Muhyiddin.

  How can you condemn Muhyiddin for inheriting a ‘bankrupt’ country, as they allege, and still keep the country going post-September? Only a genius can do that. Maybe Pakatan Harapan should not have overplayed the Malaysia going bankrupt story because if it does not happen then Muhyiddin will be praised for it.

  The bone of contention is regarding how Muhyiddin is fumigating the government and disinfecting all the viruses inherited from Pakatan Harapan. They are trying to insinuate all sorts of things (such as in the article below) — even corruption, cronyism, political patronage and abuse of power.

  Call it what you want. A rose by any other name still smells sweet like a rose. What Muhyiddin is doing is ridding the government of its Deep State. That is all. When a new US President or British PM takes over the government, the first thing they do is ‘out with the old, in with the new’.

  Muafakat Nasional will keep Muhyiddin in power as long as there is a power-sharing trade-off
  That is natural, as natural as having sex when you get married. So what’s the big deal?

  Muhyiddin MUST clean out his government and replace Pakatan Harapan appointees, proxies and nominees with his own. If he does not, then he is one dumb Melayu who deserves to get ousted the first day that parliament convenes.

  Muhyiddin needs to launch his own ‘killing fields’ a la Cambodia. He needs to massacre and bury all his enemies and potential enemies in mass graves. He needs to conduct ethnic cleansing of Pakatan Harapan activists and sympathisers. He needs to step on and squash all those who wish him harm like one would a cockroach.

  **************************************************************************

  Mahathir puppet master denying Anwar the PM position
  (KTemoc Konsiders) – We know why Mr. Mahathir appears to have accepted Muhyiddin as his successor, despite his initial cries that he was incredibly sad with the betrayal of his most trusted lieutenant. The 94-year-old fox was the real puppet master who had given his blessing for Muhyiddin to topple his own government. The coup was to deny PM-in-waiting Anwar Ibrahim from taking over the leadership.

  In the same breath, Mahathir could use Muhyiddin as his proxy to tap into the 6-million support base of UMNO and PAS to retain power. On its own, Mahathir’s weak party Bersatu (PPBM) had only 25 seats in the 222-seat Parliament. Not only had the old man stolen 11 MPs from Anwar’s PKR party with the defection of Azmin Ali’s faction, Bersatu now controls PAS’ 18 MPs and UMNO’s 39 MPs.

  The sudden migration of 11 MPs linked to Azmin, who was caught in a gay sex video scandal, has increased Bersatu’s “direct and indirect” number of MPs to 36. We had said this a dozen of times and we’ll say this again. Mahathir’s endgame is to merge his party with UMNO. And now Kadir Jasin, Mahathir’s media and communications adviser, has admitted that possibility.

  The idea of giving every UMNO and PAS MP (who had not been given a minister or a deputy minister post) a chairmanship in GLCs is clearly a despicable act of bribery to buy the loyalty of allies, especially UMNO warlords. With Bersatu’s strength ballooned to 36 MPs, it can now negotiate – on an equal level – with UMNO’s 39 MPs to form a new Malay party that possesses 75 MPs.

  Of course, now that his proxy Muhyiddin is in the driver’s seat, Mahathir could save the embarrassing moment of having to rub shoulders and sharing jokes and laughters with the same UMNO crooks whom he had despised and condemned earlier, such as Najib Razak, Zahid Hamidi, Abdul Azeez Abdul Rahim, Tengku Adnan, Bung Moktar.

  Whether he realizes it or not, the disgraceful PM Muhyiddin is building a “New Kleptocracy Order” – feeding all the power-hungry, immoral and corrupt politicians from UMNO and PAS with a bloated Cabinet of 71 ministers and chairmanships in GLCs. Mr. Kadir should stop insulting people’s intelligence by constantly trumpeting that Mahathir would not accept UMNO en bloc.

  Perhaps he should explain the speculation that his boss’ son, Mukhriz Mahathir, may not challenge the so-called traitor Muhyiddin for the presidency of Bersatu. If indeed Mahathir can’t stomach the prospect of the return of crooks like Najib Razak and Zahid Hamidi to power, should not Muhyiddin be denied his chance to retain his post uncontested in the upcoming Bersatu election?

  Reply

 43. Melihat muka selamba bodoh….. Tiada siapa boleh percaya bahawa Muhyidddin adalah seorang pengkhianat pada rakan seperjuangan T Mahathir dan juga mengingkari perjanjian dalam pakatan harapan. Kemaruk nak jadi perdana menteri kononnya nak jadi hero Melayu Islam tanpa PKR, DAP dan PAN…. Padahnya jadi perdana menteri coronavirus… Hidup lah kau dalam penyakit.

  Mala petaka belum sampai tapi semua orang dah nampak apa akan jadi pada gabungan perikatan nasional sebelum dan ketika menghadapi pilihanraya ke 15. Agong pasti tersenyum melihat orang yang baginda lantik terperangkap dalam persengketaan yang diibaratkan sebagai api dalam sekam. Percaya sangat dengan kewibawaan Melayu Islam tanpa Cina. Padan muka….. Lantikan 72 menteri semua nya bahalol.

  Oleh kerana itu Muhyidddin akan cari sebanyak alasan lambat masuk parlimen agar tidak berhadapan dengan perbahasan yang melibatkan bantuan untuk rakyat dan juga memulihkan semula ekonomi negara….. Seperti ada sesuatu pekara yang cuba disembunyikan.

  Paling menakutkan Muhyidddin… apabila T Mahathir telah membuat kenyataan awal tidak akan duduk didalam blok kerajaan. Tapi bersama blok pembangkang. Ini memberi gambaran pada dewan…Muhyidddin telah menipu Agong dengan mengatakan beliau ada cukup sokongan majoriti disamping ahli PPBM semua nya menyokong beliau.. Pada 18hb. Mei 2020 akan kita saksikan betapa meriah nya suasana parlimen dengan kerajaan tebuk atap.

  Jika T Mahathir dipecat… Tiada siapa yang untung. PPBM akan bergolak dari dalam. Ramai yang sakit hati terhadap Muhyidddin kerana anak babi dalam PAS dan UMNO baru di susukan anak berok dalam PPBM dibiarkan kehausan. Orang yang akan selamat cuma Azmin semburit dengan pencacai nya yang berpura-pura jadi ahli PPBM untuk kaburkan pandangan rakyat kononnya dia bukan ahli parlimen bebas.

  1. Korang nak gaduh, lantak lah. Tapi jangan caci bangsa Melayu seluruhan nya. Jika buat demikian, tiada maaf bagi mu.

   Jangan ikut si zunnun pukimak praktik 3 agama di masa yang sama. Dia bukan Melayu, bukan Islam. Dia selalu menghasut Melayu. Akan dibalun, ditibai dan dibantai tiap kali dia buat begitu.

  2. Ni sekor lagi keturunan bodoh tak bertebing. Siapa yg gulingkan PM7? Atau dia sendiri yg runtuhkan kerajaan dia sendiri dgn meletakkan jawatan?
   Dia yg mengkhianati perjanjian peralihan kuasa kpd DSAI dgn meletakkan jawatan. Dialah pengkhianat yg sebenarnya.
   Nak tutup pengkhianatan yg dia buat, dia pulak tuduh TSMY yg khianat.
   Engkau dan tiga empat ekor lagi je yg masih percaya PM7 dikhianati, sbb kau memang bodoh keturunan. Bodoh infiniti, bodoh pekat & likat. Tak nak tambah air ke sikit supaya bodoh kau tu mengalir, sikit je cukuplah.

   1. KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Al Jibo. Pukimak kau, kata aku kerana menuduh aku.

    Kau sekor yang biadab dan kurang ajar, tak reti berhemah bila berhujjah. Nyata bodoh bangang bila begitu.

    Pukimak kau kudis masa beranakkan kau, mulut kau jangkit kudis bila keluar dari puki emak kau. Tak baik hingga ke tua.

 44. ostard, lebai, ulamak, lain nama tapi sama pengertian mereka…

  melacurkan agama utk kepentingan dunia semata2

  berangkai berbini, saban hari peddling di bangunan2 masjid, sebagai pedagang pelacuran agama yg di reka2

  byak terdiri dari melayu2 yg cacat keupayaan utk memajukan negara, yg mereka mampu, jual cerita neraka dan syurga sj.

  yg malang nya, kesundalan mereka, membiak kan lagi keldai2 dari kilang2 puki yg mereka bina…

  utk terus menerus keldaikan ‘islam’ mengikut acuan kepentingan dan selera mereka.

  Sj tanya, ada kebenaran nya ke?

  1. zunnun al kafirun melacurkan emak dan bini dia, di tipu nya mahukan wang banyak sebab hutang niaga. Bini dia dah bunting 3 bulan, di suruh nya kempiskan perut tiap kali melacur di tepi jalan.

   Anak2 yang keluar dari bini si zunnun muka rupa macam2, Sudah tentu ada yang rupa Bang Ali, ada rupa Jepun, ada rupa Negro.

   Takda yang rupa keturunan menganut 3 agama di masa yang sama. Sebab banyak sangat masuk puki bini dia.

 45. JUNNUN THE APE BILA IBADAT PAKAI NIAT MASA BERJUBO PAKAI SODAP……

  Siapa Menteri WP yang jaga DBKL pada 17hb Feb 2020?…….

  Hari itu, bekas Menteri Kesihatan tanya bekas Menteri KDN (yang juga PM8) kenapa PDRM pada 13 Feb 2020 telah luluskan penganjuran ijtimak tabligh dengan 16,500 peserta.

  Hari ini, Najib tanya bekas Menteri Wilayah Persekutuan kenapa DBKL keluarkan surat tiada halangan pada 17 Feb 2020 untuk penganjuran ijtimak tabligh tersebut.

  Siapa Menteri WP yang jaga DBKL pada 17hb Feb 2020?

  Lid masih nak salahkan PM ke-8 atau Langkah Sheraton untuk kluster Covid tak?

  —-

  Untuk rekod, PH sudahpun U-turn semalam setelah saya dedahkan bekas Menteri Kesihatan PH pernah perintahkan tiada keperluan untuk menunda aktiviti yang melibatkan orang ramai seperti majlis keramaian atau penutupan sekolah seperti disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 11 Feb 2020.

  Sejak semalam, PH dah tukar pendirian bahawa ianya tidak salah untuk kerajaan luluskan himpunan tabligh tersebut.

  “19 April 2020: Bekas timbalan menteri kesihatan beritahu sebab himpunan jemaah tabligh dibenar”
  https://www.freemalaysiatoday.com/…/bekas-timbalan-menteri…/

  : Bukan Dr Zul terkena, Khalid Samad juga benjol kena smash oleh Najib…

 46. Esok bermula Ramadhan.
  Semua umat Islam akan berpuasa, ikut syariat, menahan makan minum serta perkara2 yg membatalkannya.
  Kecuali zunnun, dia tak puasa mcm kita org biasa, dia puasa tarikat, hakikat, makrifat & puasa batin. Kita semua bukan level dia. Makam dia tinggi, agaknya lebih tinggi drp Rasulullah saw. Nabi Muhammad Rasulullah saw pun selamba je dia panggil muhammad jer…

  Kihkihkih

  1. Tapi pengikut Nabi Muhammad panggil si zunnun kafir harbi makan babi, kencing berdiri, berak kesat dengan guni, tahi selekeh di kaki.

 47. ebit lew ini penderma sukarelawan atau ‘ustaz retard’

  baik yg terdahulu dari yg terkemudian, elak dari lebai2 sundal yg ada…

  sj bertanya…

  1. zunnun kafirun tidak retard. Hanya keluar dari puki emak kau, kepala lembik, nampak mcm busuk sikit.

   Hingga sekarang masih lembik lagi. Jaga jangan dekat orang sangat, kamu degil, nanti kena sekel, kamu lari kesakitan, terbogel bogel.

 48. JUNNUN AND THE APES CUBA KORANG CITER SIKIT APA MANIFESTO YANG DITUNAIKAN PHD4PIG….JANGAN NAK TEGAK BENANG BASAH….ORANG SESAT MANA MAMPU FIKIR WARAS……..

  Kenapa Mukhriz bodoh mentadbir Kedah?………

  Seolah olah dirancang, serangan negatif ke atas Ustaz Ebit Lew oleh geng PPBM Kedah yang di pimpin oleh YAB Dato Mukhriz Mahathir dapat dikesan melalui post yang sama oleh beberapa penyokong dan pendukung PPBM Kedah.

  Apakah YAB Menteri Besar Kedah marah apabila Ustaz Ebit Lew menghulurkan kepada keluarga yang terjejas pendapatan akibat penularan wabak COVID 19 ini.

  Sepatutnya pada waktu ini, sesiapa juga yang membantu perlu di sokong bukan di hina apatahlagi Ustaz Ebit Lew tidak pernah mengajar membenci antara satu sama lain.

  Semoga Ustaz Ebit Lew dan team terus istiqamah membantu mana mana individu atau rakyat Malaysia yang beliau rasa perlu di bantu.

  Kenapa Mukhriz bodoh dalam isu ini.
  Pertama Mukhriz dibodohkan maklumat oleh orang bodoh disekelingnya
  Kedua orang keliling Mukhriz sama dengan orang keliling “Atuk” yang lapaq duit rakyat.

  Sepatutnya Pejabat MB Kedah sepatutnya mengeluarkan kenyataan seperti ini:-

  “Pejabat Menteri Besar Kedah mengucapkan ribuan terima kasih kepada Uztaz Ebit Liew dan pasukannya kerana menyokong hasrat dan usaha pihak Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Kedah membantu rakyat negeri Kedah yang memerlukan di waktu krisis Coronavirus ini.

  Untuk melansungkan bantuan lebih efektif, Pejabat Menteri Besar amatlah menghargai jika pihak yang ingin membantu menghubungi Pejabat Menteri Besar Kedah untuk sokongan nasihat, maklumat terkini dan juga sokongan logistik.”

  Kenyataan seperti ini adalah lebih baik, memaparkan peradaban yang lebih tinggi dan merendah diri.

  Ini orang panggil apa?
  Ini orang panggil “public relations”

  MR : Bila nak tukar Kedah kepada PN?

 49. Biography zunnun 2020

  February 2020 – kerajaan
  Mac 2020 – pembangkang
  April 2020 – gila babi
  Mei 2020 – dlm wad gila

  Kihkihkih

 50. sebelum 100 hari menjelang, ukuran prestasi se sebuah kerajaan yg di tubuh kan…

  tapi di malaysia, kerajaan yg ada, bukan di tubuhkan tapi hasil setubuhan ‘melayu’ yg keldaikan clone ‘islam’ ….

  dlm 100 hari

  (1) kecacatan menteri kesihatan, mulut dan otak tiada penyambung wire, hingga akal tak dapat di bina…

  (2) menteri keluarga berwatak badut doreamon sj

  (3) siti zailah, gagal melacuran pornpuan pAs bawah umur mereka

  (4) badut pendek ibrahim dgn unit amal dgn kegiatan menyuluh covids’ dlm pembentung najis dan tangkap dlm botol

  (5) menteri duta khas, keluarkan amanat edit nya setelah mengadu domba dgn istana

  (6) pseudo assmin dgn ‘jambu nya’, agar kedai kerinting rambut di buka…

  (7) Q7 kini rancak mengeluarkan teropong dan sumpit buluh, utk mencari covids’ selain tambah makanan protein rakyat dari tupai dan burung pula

  (8) takiyudin dgn rancangan mengisi scavengers pAs dlm jawatan tertinggi glc pula

  (9) zahid + najib rasakan PN tidak blh menyelamatkan mereka, lalu sdg rancang muaFUCKat rampas kuasa pula…

  ‘melayu2’ yg menyundal kan ‘islam’ kini se tapak ke hadapan utk di sundalkan oleh rakyat pula…

  sj beri pencerahan, sambil minum kopi.

  1. zunnun penghasut ini asyik menghasut.

   Masa di beranakkan, mulut dia tersangkut di puki emak dia, bibir nya herot, itu pasal cakap selalu mengarut.

   Masa kecil tidak dibimbing sebab emak bapak nya kuat kongkek pagi petang siang malam.

   Minum kopi masih ada rasa puki emak kau yang kau nyonyot sebelum nya tadi?

  2. Masih menghasut lagi zunnun pukimak ini, mengata “setubuhan ‘melayu’ yg keldaikan clone ‘islam’ ….”

   zunnun ini kecewa sebab turun temurun dia asyik menyembah pokok, tokkong, mcm2 lagi yang di letak lilin, kemudian di tonggang tonggek.

   Emak dia tak pernah setubuh tapi asyik di kangkang atas lantai, kaki nya di cekah bapak dia, kemudian pukinya di rodok dengan batang nya.

 51. Perlu di ulang:

  zunnun the kafirun, turn back and walk away, before you get shot on the back of your head, your behind, your assol.

  Words are as explosive as gun ammunition, remember that.

  Quit saying “melayu2 yg keldaikan ‘islam’. You are seditious, sakitkan hati Melayu.

  Kepala bapak kamu, pukimak kamu, mulut kamu tersangkut di pukimak kamu masa di beranakkan, koyak pukimak kamu, rebeh mulut kamu, itu sebab selalu menghasut.

  1. zunnun had a hard time when small. Largely left to his own device because his mother was fucking his father all the time at night time, Bang Ali and others during day time.

   No upbringing, biadab dan kurang ajor all the time hingga ke tua bangka.

  2. zunnun the biadab and kurang ajor never had the benefit of an Amah to teach him manners as his parents were both working as manual labourers, making ends meet.

   Only basic schooling at the SJKC, so, does not know decorum and decency, always kurang ajar.

  3. perlu ulang 100 kali, baru dapat pengiktirafan dari Jin2 ‘islam’ yg hadi awang kini bela dari harun din yg dah ‘mati’

   yg mati harun din, atau jasad nya…

   sj tanya..

   tapi asyik saban hari keldaikan ‘islam,’ blh mengerti ke?

   blh beri pemcerahan..

   1. Tak payah 100 kali, 1 kali saja pun sudah cukup membantai zunnun the kafirun, hentakkn kepala dia ke busut, dalam blog ini.

    zunnun penganut tiga agama di masa yang sama – Confucianism, Taoism dan Buddhism, tapi tak dapat pengiktirafan dpd Ketua mereka di negara ini pun.

    Di kata ultra kiasu sangat, mahu menang semua dan sentiasa. KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto Al Jibo.

   2. Kamu zunnun the bastard boleh mengerti hanya bila kepala kamu dah pecah dibalun, ditibai dan dibantai.

    Bila lihat lilin2 dan lampu yang di pasang di tokong rumah kamu mati, baru lah dapat pengiktirafan bahawa jin2 agama 3-in-1 kamu itu tak boleh pakai.

    Kadang2 takda ribut dan taufan pun mati sebab zunnun the kafirun menghasut amat sangat.

   3. keldaikan Islam? Kamu apasal keldaikan diri sendiri tonggang tonggek di batang pokok Kayu Ara, bawa lilin, pasang, letak makanan.

    Pokok reti makan ker? Selalu dicuri budak2 kampong ajer. Esok nya korang datang, melompat lompat lah mengata tuhan kamu dah makan apa yang kamu sembah.

    Yang mengarut mesti dikarutkan.

 52. JUNNUN AND THE APES DENGAR BAIK2 ….. RAKYAT DAH MUAK DAN LOYA DENGAN PH SELEPAS 100 HARI …. RAKYAT TERPAKSA TUNGGU 22 BULAN UNTUK MUNTAHKAN PHD4PIG……KINI RAKYAT TUNGGU PRU15 UNTUK BUANG LAGI PEMIMPIN2 YANG HIPOKRIT DAN MUNAFIK……..

  Is An Umno-PPBM Merger On The Cards?……..

  So, expect resistance from the Umno grassroots. Unless Umno is seen as the big brother to PPBM, the Umno leadership may face a problem trying to get the grassroots to endorse the marriage between Umno and PPBM. And this may result in the grassroots clamouring for Najib to return and take control of the party. Interesting, is it not? The so-called Umno-PPBM merger may actually trigger Najib’s return.

  “Tun Mahathir tidak boleh dianggap sebagai pembangkang,” Malaysia Gazette quoted lawyer Mohamed Haniff Khatri Abdulla as saying.

  “Walau apa sekalipun, ‘faction’ Parti Bersatu di bawah teraju Tun Mahathir tidak boleh dianggap sebagai tergolong di dalam pembangkang di bawah PH sama sekali,” said Haniff.

  Mahathir is neither with the opposition nor with the government, says Haniff Khatri
  What Haniff is saying is Tun Dr Mahathir Mohamad is not in the government and yet he is not in the opposition either.

  And this was what Mahathir had to say about the matter: “Jadi, pihak yang menentang kerajaan tidak boleh duduk bersama dengan pihak kerajaaan. Jadi, ia harus duduk di kalangan pembangkang bersama-sama dengan PH tetapi bukan sebagai anggota Pakatan.”

  This means PPBM is still an opposition party but not part of the opposition coalition called Pakatan Harapan. But is PPBM not also in Perikatan Nasional as part of the ruling coalition?

  What confusing message is Mahathir and his lawyer trying to send us? Basically, Mahathir is not in the government and he is also not in the opposition coalition. Then what is he? Is PPBM a neutral or independent opposition party? But PPBM is part of the government and yet does not support the government. And they do not support the opposition as well. So, does Mahathir support BOTH? Or does he oppose both?

  Is PPBM with Perikatan Nasional or with Pakatan Harapan?
  This is typical Mahathir. It is like when he said he will honour his agreement to stay as prime minister for only two years but he will only retire after the country’s economy has improved, which may take longer than two years. Then he said he will honour his agreement to hand over the post of prime minister to Anwar Ibrahim but the person who takes over must be someone who is suitable for the job, which means it may not be Anwar.

  So what game is Mahathir playing here? This “I am neither with the government or with the opposition” is a very neither-here-nor-there statement. Hence what is he then? Or, a more important question would be: where is Mahathir trying to go?

  Actually, Mahathir is toying with a few options and one option is to merge Umno and PPBM or Parti Pribumi Bersatu. But when they say “merge” here, what type of merger is it going to be?

  Back in 2003, Parti Keadilan Nasional (PKN) allegedly “merged” with Parti Rakyat Malaysia (PRM). At least that was the impression they tried to give us. But that so-called merger was a hoax. What happened was the PRM people joined PKN and PKN changed its name to PKR (Parti Keadilan Rakyat).

  Syed Husin Ali and the PRM leaders defected to PKR but it was made to look like a PRM-PKN merger
  The truth is, the PRM people defected to PKR but it was made to look like a merger

  In fact, PRM still exists until today. If PRM had merged with PKN, then the party would no longer exist. But it still exists because PRM did not merge with PKN but the PRM people defected to PKN (and PKN just changed its name to PKR to create the illusion that the two parties had merged).

  In the Umno-PPBM “merger” this might be the same case (or at least what Mahathir is planning). Mahathir wants Umno to close down or to be wound up and for the Umno members and leaders to join PPBM (like in the PKR episode back in 2003).

  PPBM has a problem with financing. PPBM will need RM2 billion to face GE15 (whenever that may be). And if GE15 is held over the next 12 months, then PPBM is in deep shit. They do not have RM2 billion.

  PPBM will need RM2 billion to face GE15 plus it is going to be a three-corner fight if they do not “merge” with Umno
  The even bigger worry, however, is that in GE15 PPBM may no longer be part of Perikatan Nasional (Umno and PAS may decide to face GE15 as Muafakat Nasional instead of as Perikatan Nasional). But then, according to Mahathir and Haniff, PPBM is not part of Pakatan Harapan either. So, what is going to happen in GE15? Is it going to be a three-corner contest (Pakatan Harapan versus Muafakat Nasional versus PPBM)?

  So PPBM has to decide which coalition they are going to be with in GE15. Will PPBM be part of Pakatan Harapan (like in GE14) or will it still be part of Perikatan Nasional (like now). According to Mahathir, currently PBM is neither government nor opposition.

  And that raises the question of where Mahathir will be sitting on 18th May 2020.

  However, If Umno and PPBM merge, that will solve the problem. PPBM will be part of Umno, which will be part of Muafakat Nasional, which in turn will be part of Perikatan Nasional. So, in GE15, it will be Perikatan Nasional versus Pakatan Harapan.

  PPBM knows that their association with DAP is going to be a problem in GE15 and the Malays are going to punish them for being “Barua Cina”
  That will also solve the problem of financing. PPBM will need RM2 billion for GE15. Muafakat Nasional will need RM2.5 billion. The total for both will be RM4.5 billion. But if PPBM is now part of Umno, which is part of Muafakat Nasional, and in turn part of Perikatan Nasional, PPBM’s financial needs will be reduced and can be slotted under Perikatan Nasional.

  And, most importantly, there will be no three-corner contests (or PPBM versus Pakatan Harapan and Perikatan Nasional).

  But Mahathir is a proud person. He does not want to make it appear like Umno “swallowed” PPBM. He wants to make it appear like PPBM “swallowed” Umno. So PPBM must call the shots. PPBM must be the leader while Umno must be the follower. And people like Najib Tun Razak must not be included in the new Umno-PPBM merger. So Umno must first get rid of Najib before the marriage can take place.

  And that may be the main obstacle to the so-called Umno-PPBM merger (or PPBM swallowing Umno). Many in Umno will not agree to Najib being sacrificed on the altar. And they will also not agree to Umno playing second fiddle to PPBM. As it is, PPBM is already treating Umno as the “anak tiri”. And many in Umno are very unhappy about it. For PPBM to now swallow Umno and spit Najib out would too many insults to bear in one lifetime.

  So, expect resistance from the Umno grassroots. Unless Umno is seen as the big brother to PPBM, the Umno leadership may face a problem trying to get the grassroots to endorse the marriage between Umno and PPBM. And this may result in the grassroots clamouring for Najib to return and take control of the party. Interesting, is it not? The so-called Umno-PPBM merger may actually trigger Najib’s return.

 53. semakin lama pakdin semakin di himpit…jika bersekongkol dgn penyamun penyangak inilah balasan yang akan di terima…..hadap saja laaaa

  1. Kamu pula hadaplah kena balun dan tibai sebab hanya menuduh liar tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih.

   Kepala Bapak Kamu, kata Najib Klepto Al Jibo.

 54. gerombolan “melayu2 yg keldaikan ‘islam’ mereka dah mengamok sama sendiri…..

  rilek PH, jgn ketawa kan kebebalan yg di pamerkan, belajar dari kesundalan yg selama ini mereka pendam.

  menunggu ‘melayu2’ yg keldaikan ‘islam’ utk beri jawapan…

  1. zunnun the lanun bukan Melayu, bukan Islam. Dia DAP, hentam PAS, musuh tradisi antara depa.

   Tapi bila sebut Islam, termasuklah semua Melayu di negara ini. Maka semua Melayu prlu hantam dia. Secara lisan di blog ini.

  2. Nate’ zunnun ialah iblis dan syaitan. Dia coba geceh kaum Melayu, umat Islam. Menghasut, supaya depa bergaduh antara depa.

   Seperti puak dia buat antara depa sejak di tanah asal mereka di China, hingga sekarang. Beribu tahun negara depa, asyik di pariah kan, 1.3 billion nabusia, bahru sekarang ada taraf di antarabangsa.

   Tak perlu jawab dia, hanya balun dan tibai dia seboleh boleh nya.

  3. zunnun the kafir, turn back and walk away, before you get shot on the back of your head, your behind, your assol.

   Words are as explosive as ammunition, remember that.

   Quit saying “melayu2 yg keldaikan ‘islam’. You are seditious, sakitkan hati Melayu.

   Kepala bapak kamu, pukimak kamu, mulut kamu tersangkut di pukimak kamu masa di beranakkan, koyak pukimak kamu, rebeh mulut kamu, itu sebab selalu menghasut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.