PESANAN ANWAR SEMPENA HARI BUMI

Hari ini kita memperingati Hari Bumi untuk kali yang ke-50. Tarikh ini diabadikan bagi meningkatkan tahap kesedaran kita tentang alam sekitar.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) juga memilih untuk memperingati Hari Bumi pada hari yang sama Perjanjian Iklim Paris dikuatkuasakan, iaitu pada 2016.

Malaysia adalah salah satu negara yang menandatangani perjanjian tersebut.

Hari Bumi 2020 diperingati tahun ini dalam keadaan dan situasi yang berbeza dari tahun-tahun sebelum kerana cabaran dan kesan dari kemelut wabak yang telah begitu mengesankan industri-industri, kota-kota, dan ia telah mengurung jutaan warga di rumah.

Jangan kita lupa bahawa ia bukan sahaja kemelut kesihatan tetapi juga kemelut iklim.

Ini adalah peringatan terhadap impak perubahan iklim yang disebabkan dari pembangunan yang tidak terkawal, pertambahan penduduk, dan penghakisan sumber alam.

Kita telah saksikan pemusnahan habitat dan hidupan liar akibat dari kebakaran di merata tempat di seluruh dunia, banjir, dan juga malapetaka lain yang sudah menjadi kebiasaan dan kerap.

Di Malaysia, jerebu dan banjir telah menjadi acara tahunan yang menyebabkan sekolah-sekolah ditutup dan turut mengesankan aktiviti-aktiviti perniagaan.

Kes-kes pencemaran alam sekitar seperti yang berlaku di Sungai Kim Kim tahun lalu juga telah memberi kesan kepada kesihatan warga.

Kematian Iman, badak sumbu Sumatera baru-baru ini menandakan spesisnya itu telah pupus di Malaysia. Terdapat juga spesis hidupan lain yang kini terus terancam dalam tingkat dan kadar yang cukup mengkhuatirkan.

Komuniti-komuniti orang Asli yang telah sekian lama menjadi penjaga dan pelindung alam sekitar terus menderita sementara pembangunan melampau dan pertimbangan politik menjadi keutamaan.

Malaysia berada di tangga ke 12 sebagai antara negara yang beraneka ragam di dunia menurut Indeks Biodiversiti Negara.

Kita harus belajar dari tragedi-tragedi lalu dan lindungi alam sekitar, hutan-hutan, dan sungai-sungai kita sebelum terlambat.

Generasi muda telah mendepani isu-isu besar terkait kesedaran alam sekitar. Usah kita gagalkan mereka.

Kita tidak sewajarnya meletakkan isu kelestarian dan pemeliharaan alam sekitar sebagai antara kebijakan yang tidak diberi keutamaan.

Kita dikira gagal jika bertindak hanya setelah sesuatu tragedi berlaku, baik pencemaran alam ataupun malapetaka besar seperti banjir.

Kerjasama antara kita harus ditingkatkan. Saya menyeru kepada kedua-dua pihak kerajaan dan pembangkang untuk sama-sama wujudkan kebijakan yang serius ke arah kelestarian dan usaha pemeliharaan untuk menggalakkan teknologi hijau.

Insentif wajar dilorongkan kepada industri-industri dan para pengguna yang komited kepada mengurangkan aktiviti karbon dan mereka yang melanggar undang-undang mesti dikenakan tindakan tegas. Kita harus bersama bertindak dalam memerangi ancaman ini.

ANWAR IBRAHIM

Presiden PKR

22 April 2020.

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 22 April 2020 — 8:54 pm
Subscribe
Notify of
guest
25 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 April 2020 8:50 am

JUNNUN AND THE APES GUNA AYAT DAN BAHASA BERBUNGA2 TUJUAN UNTUK TARIK MANUSIA….. KESUDAHAN NYA ADALAH PEMUJAAN KEPADA KEPALA TAIK DAN AZAZIL…….. A Challenge To Lim Kit Siang: Let’s Debate Why You Kicked PAS Out Of Pakatan Rakyat……… You acted mala fide when you dissolved Pakatan Rakyat in 2015. The excuse you gave was bogus. Not only did you act illegally, in that no consensus was reached to dissolve Pakatan Rakyat, but you lied and blamed Hadi for what Nik Aziz did. And you had the gall to praise Nik Aziz and condemn Hadi….. Kit Siang, I would like to… Read more »

zunnun
zunnun
23 April 2020 8:35 am

anwar fell short to address fanatism di bumi sempena ‘hari bumi’ utk memberi pengertian agar manfaat kpd penduduk2 di bumi… ape zunnun utk memberi pengertian nya…. ketika bumi sedang menjangkao 8 Billion penduduk sapien berbentuk manusia di tambah multiple-fold lagi penduduk2 yg bernyawa, haiwan dan tanaman serta bacterium’s, microbe’s algea dan se umpana mereka, si matahari, si bulan si bumi .. matahari : se tiap hari aku membakar segala hydrogen helium utk mengeluarkan tenaga yg bumi perlukan… bulan : aku jua, saban hari ketika di sebelah siang, di sebelah mlm menyinari bumi dgn pantulan cahaya suria kamu kpd si bumi…… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 April 2020 8:11 am

JUNNUN AND THE APES MENYAMAR ANON TAK PERLU TUNGGU MASA DAN PADANG LAPANG….KO BUKAN ADA KERJA PUN…..PUJA KEPALA TAIK SIANG MALAM…… RAKYAT MESTI MAHU YANG LEBIH BAIK DARI PN DAN PH…INI KEHENDAK DEMOKRASI DAN MAJORITY……NAK HARAPKAN PISTOL AIR KO YANG DAH MAMPUS…… POOORAH…… Bahagian Lapan: Rancangan membentuk parti ‘UMNO-Bersatu’ untuk sisihkan terus Najib……… “Kem Najib tidak senang dengan usaha ini kerana tahu misi jangka panjang Muhyiddin mirip sedikit dengan perancangan awal Mahathir, iaitu untuk menyisihkan terus sekumpulan pemimpin yang didakwa ‘kleptokrat’, termasuk Najib” Semalam, saya mendedahkan kewujudan “puak kartel UMNO” yang berniat menyah-stabilkan kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 7:18 am

Saya difahamkan perutusan Hari Bumi oleh PM Tepi Malaysia telah disiarkan keseluruh dunia dgn disaksikan oleh 7.4 billion umat manusia.

Kihkihkih

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 8:29 am
Reply to  Anonymous

Tapi kesian kamu terlari ke jamban, terborai isi perut. terkincit, sebab tak tahan mendengar fakta2 yang di keluarkan nya, semua nya bertentangan dgn apa yang ada di kepala dan perut kamu.

Jaga, Mat Tonjol, jangan cirit sangat, nanti kau dehydrated.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 April 2020 6:27 am

JINNUN AND THE APES MENYAMAR JADI ANON PENENTANG DEMOKRASI DAN MAJORITY….TIMBULKAN PELBAGAI FITNAH DAN TOHMAHAN….TEBUK ATAP DAN DINDING…..PN KERAJAAN SAH MACAM PH CUMA PN JAUH LEBIH BAIK…. PRU15 KITA GANTI DENGAN KERAJAAN YANG LEBIH BAIK DARI PN……. Komplot tumbangkan kerajaan Muhyiddin (Bahagian Tujuh): Pergelutan kuasa sudah bermula, tunggu masa je……… “Maaflah sekiranya sesiapa tersinggung, tetapi hakikat tetap hakikat, dan saya mencabar mereka yang terlibat, khususnya, seorang dua menteri UMNO, untuk menafikan perkara ini“ Raggie Jessy Rithaudeen Dalam bahagian keenam, saya menjelaskan bagaimana Datuk Seri Azmin Ali gagal untuk menarik WARISAN dan lebih ramai lagi ahli parlimen dari PKR untuk menyertai… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 7:41 am

Mimpi lah kamu nak ganti Kerajaan di Pru15.

Mimpi banyak banyak lah. Mimpi itu suatu keseronokan yang tidak kena bayar – FOC.

Bila kamu menuduh, akan di balun. Nanti aku lapang, akan balun lagi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 April 2020 5:45 am

JUNNUN AND THE APES DULU BERIMAN DENGAN DEMOKRASI NAMUN SEKARANG SUDAH KAFIR…… DEMOKRASI TIADA PERCAYA KEPADA TUHAN SYURGA NERAKA DOSA DAN PAHALA…… DEMOKRASI HANYA PERCAYA KEPADA MAJORITY….TIDAK KIRA APA BENTUK MAJORITY ASAL MAJORITY PERINTAH NEGARA…….TIADA ISTILAH TEBUK ATAP DAN DINDING DALAM DEMOKRASI…….. DEMOKRASI TIADA AQIDAH AKHLAK DAN MORAL SEMUANYA BERLANDASKAN MAJORITY……. Isteri Pak Ishak Mula Cerita Satu Persatu Hal Sebenar Selepas Ebit Lew Datang Bantu……… ” Terima kasih kerana bantu keluarga kami, hanya Allah mampu membalas jasa Ustaz Ebit,” kata Jamaliah Rejab, 54. Jamaliah adalah isteri kepada pesak1t str0k, Ishak Darus, 77, yang berjaya dipujuk pendakwah, Ustaz Ebit Lew untuk… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 6:15 am

Tak suka kuasa majority kamu berambus lah ke negara kominis atau yang tak demokratik. Dijahit mulut kamu supaya tak bebas bercakap, diikat kaki kamu tak boleh bergerak, tak boleh demonstrasi dsb nya,

Syed
Syed
23 April 2020 6:42 am

Salam semua, 1. Malaysia merdeka tahun 1957. 2. Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan hasil seperti timah, getah, sawit, balak, minyak dan macam2 lagi. 3. Malaysia telah, sedang dan akan ditadbir oleh PM2 yang !00% Islam dulu, kini dan mungkin sehingga akhir zaman. 4. Islam SHUMUL, ADIL, SAKSAMA, BERSIH dan semua sifat2 baik duniawi dan ukhrawi ada dalam Islam. Pandangan peribadi saya, Saya yakin 100% bahawa jika semua NEGARA ISLAM termasuk negara tercinta kita MALAYSIA DITADBIR OLEH ORANG ISLAM YANG DIPILIH DENGAN IKHLAS dan AMANAH berpandukan AL QURAN DAN HADITH setelah mengambil kira semua hasil kekayaan tanpa meninggalkan satu… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 7:09 am
Reply to  Syed

Kalau kamu tak pasti kamu Islam, kamu punya pasal lah.

Kamu akan lebih menyumbang kpd ummat Islam di negara ini jika kamu beri penerangan kpd apa yang kamu fikirkan Islam, apa yang tidak, sehingga menanya Islam kah kita. Tapi jagalah, kalau mengarut, kamu akan di balun.

Kamu Google lah untuk mendapati maklumat itu semua.

Aku? Aku hanya membalun dan menibai sesiapa yang buka mulut tapi tak pasti pendapat nya. Kalau tidak, aku diam saja.

Alpine
Alpine
23 April 2020 7:11 am
Reply to  Syed

Berurusan dgn manusia mmg payah. Ni bukan nak cerita pasal politik sgt, tapi kalau peg MB sendiri marah kerana nak beri sedekah/bantuan mesti beritahu dia dulu, apa cerita ni? Kalau umno yg jd kerajaan kedah, bolehlah kita kata umno ni rekod dia tak berapa elok, ini MB dah dari PPBM. Dlm tu Amanah ada, DAP ada, bukan ke parti2 ni selama ni bertempik siang malam bela rakyat?

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 5:36 am

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Kejora peduli apa, klu Nuar ucap slmt hari bumi
Lbh risau, fikir msalah covid di US yg Irah alami
Resah di hati ini..tiada siapa, yg akn dpt fahami
Sepi & rindu mencakar hati sorang bakal suami
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 5:37 am
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Mmg dlm hati ini, sentiasa dirundung kesepian
Tapi, Kejora tk boleh le nak ke blog ini seharian
Sebab, bab kerja kena lah juga diberi perhatian
Skrng ini, Kejora sdg sibuk mengajar dlm talian
📱💻🖱📱💻🖱📱💻🖱📱💻🖱📱💻🖱📱💻🖱
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 5:38 am
Reply to  Anonymous

😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
Mmg lah dahsyat, virus covid19 punya pukulan
Wlu pun cuti kerja mengajar kena juga berjalan
Sian kt budak2, klu pelajaran, depa ketinggalan
Pagi ptg depa hantar whatsapp brtanya soalan
📝🖊📖➕❌➖➗✔✖📝🖊📖➕❌➖➗✔✖
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 April 2020 10:03 pm

SETIAP HARI JUNNUN PUJA KEPALA TAIK TO GET BLESSINGS FROM AZAZIL…….TIGA KALI SEHARI JUNNUN BUAT RITUAL INI DALAM JAMBAN…… ISU KAD PENGENALAN PALSU……. *Kelab Pendokong Penyatuan Ummah Malaysia ( KPPUM )* Telah Membuat Satu Laporan Polis Berkaitan Hal Ini Pada – 20 April 2020 Di IPD Kuala Muda Sg Petani Kedah. *Timbalan Presiden KPPUM*- *Sdr Zamil Ibrahim* Sendiri Yang Membuat Laporan Tersebut Dengan Maksud Mendesak Kerajaan Malaysia Menukar Segera IC Sekarang Ke IC Baru Dengan Pengawasan Yang Ketat Termasuk Melihat Sendiri Di Bahu Kiri & Kanan Pemegang IC Samaada Ada Atau Tidak Suntikan BCG Sewaktu Kanak Kanak., Serta Menemuduga Pemegang… Read more »

Anonymous
Anonymous
22 April 2020 9:38 pm

Huh… Memang real lah perutusan PM tepi seumur hidup ni. Macamanalah pm7 tak passing baton kpd dia ni utk jd PM8. Khianat betullah pm7 ni. Memang khianat PM7. Beria-ia tak nak bg dia ni jd PM8. Padahal inilah pm yg dinantikan kemunculannya oleh segala makhluk atas muka bumi.

Kihkihkih

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 7:11 am
Reply to  Anonymous

Mengatun lah kamu.

Bila dah keluarkan pendapat katun, kamu ketawa sendiri.

Bodoh bangang lah nama nya.

zunnun
zunnun
22 April 2020 9:06 pm

hari bumi…

7.4 Billion penduduk.

lagi padat lagi byak penyakit…

virus2 dapat di tangani dgn Tech terkini, tapi virus kesundalan supremacy bangsa dan kepercayaan agama yg byak bawa mati.

di afghan, di levant, di syria, di Yemen, di iran, di Memali…

dari neo con AS ke chechen ke yugoslavia, bosnia, ambon, sampit, ke rusila…

sekadar memerhati.. 🤗

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 7:17 am
Reply to  zunnun

“kesundalan supremacy bangsa”?

Kamu fedap yer? Beribu tahun kesundalan bangsa kamu di tanah asal kamu, baru saja lepas dari kedudukan sebagai pariah di negara ini dalam beberapa dekad yang lalu.

zunnun the lanun jenis yang melanun, sebat apa yang dapat, dahtu menuduh orang lain itu ini. KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Klepto Al Jibo.

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 7:31 am
Reply to  zunnun

Penyakit yang paling teruk sekali di dunia ini ia lah penyakit rasis. Ada saja yang mengaku depa racially superior. KEPALA BAPAK DEPA.

Di China sudah lebih 3,000 tahun berperang, bunuh membunuh antara kaum dan puak. Tiap kaum ada banyak puak, tiap puak ada puak kecil pulak Pekingese, Shanghainese, Cantonese, Hokkienese, Hainanese dll.

Begitu bergaduh, depa lemah, di bully (perli) dek kuasa2 Barat di abad 19 dan 20. Hingga “orang tempatan dan anjing” tidak dibenarkan masuk kawasan orang asing di Shanghai dll. Hong Kong di pulang hanya di tahun 1990.

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 8:10 am
Reply to  Anonymous

no dogs and chinese alloweddogsandchinese.blogspot.com › 3-why-no-dogs-and-ch…

the “oft-mentioned sign at the Public Garden on the Shanghai bund (waterfront), ‘No Dogs or Chinese Allowed’.”

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 8:20 am
Reply to  zunnun

zunnun the lanun ini bukan Melayu, renyah sebab banyak sangat penduduk di dunia sekarang, terutama di China, tempat asal usul dia. 1.3 billion orang Cina.

Tak puas hati, di negara ini dia takda supremacy bangsa dia.

Dia lupa berpuluh juta orang dia mati bukan saja dari penyakit (contoh nya di Wuhan), juga akibat bunuh membunuh, perang berperang sejak beribu tahun lalu.

Anonymous
Anonymous
22 April 2020 9:05 pm

Baca dan hadamkan betul2 pesanan PM Tepi Seumur Hidup ni sejak 16 sept 2008. Jgn lupa, mlm esok PM tepi akan buat perutusan sempena Ramadhan pulak pkl 8.30 mlm secara langsung di semua rangkaian TV.
(jgn gelak2, ni bukan lawak jenaka)

Kihkihkih (tak sengaja)

Anonymous
Anonymous
23 April 2020 6:08 am
Reply to  Anonymous

PM Tepi Seumur Hidup KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Klepto Al Jibo. KEPALA EMAK KAU, kata Rozi Mak Badak.

Komen mengarut di karutkan.