APAKAH MUHYIDDIN AKAN PECAT MAHATHIR ATAU MAHATHIR MEMANG MAHU DIRINYA DIPECAT?

Pengerusi Bersatu, Tun Mahathir Mohamad mengesahkan beliau akan duduk di barisan pembangkang dalam sidang Parlimen yang bermula 18 Mei depan.

Tun Mahathir menjelaskan, Bersatu kini sudah terpecah dua dan beliau yang tidak menyokong kerajaan tidak boleh duduk di barisan yang sama dengan kerajaan.

“Pihak yang menentang kerajaan tidak boleh duduk bersama dengan pihak kerajaaan.

“Jadi, ia harus duduk di kalangan pembangkang bersama-sama dengan Pakatan Harapan (PH) tetapi bukan sebagai anggota PH,” katanya lagi.

Dengan keadaan ini, ia bukan saja meletakkan Tun Mahathir buat pertama kali duduk di barisan pembangkang di Parlimen dalam karier politiknya, tetapi juga menjadikan kedudukan Bersatu sesuatu yang unik.

Sementara Tun Mahathir sebagai Pengerusi Bersatu duduk di barisan pembangkang, sebaliknya Muhyiddin Yassin sebagai Presiden Bersatu pula duduk di barisan kerajaan sebagai Perdana Menteri.

Begitu pun, oleh kerana Tun Mahathir bukan merupakan ahli mana-mana parti dalam PH, keputusannya untuk duduk di barisan pembangkang tidak akan menjadikannya sebagai Ketua Pembangkang.

Dalam hal ini, PH hampir pasti akan mencalonkan Anwar Ibrahim, Ahli Parlimen Port Dickson sebagai Ketua Pembangkang.

Namun demikian, tindakan Tun Mahathir memilih untuk duduk di barisan pembangkang dipercayai akan mengundang risiko kepada kedudukan dirinya sebagai ahli dan Pengerusi Bersatu.

Sumber yang dekat dengan Bersatu memaklumkan, dengan keputusan Tun Mahathir itu bermakna beliau sudah dianggap melanggar disiplin parti di mana sebelum ini Bersatu sudah pun membuat keputusan untuk meninggalkan PH untuk bersama-sama dengan PN membentuk kerajaan baru.

Sehubungan itu, kata sumber tersebut lagi, Lembaga Disiplin Bersatu yang dipengerusikan oleh Megat Najmuddin Megat Khas dijangka akan mencadangkan dalam waktu terdekat kepada parti agar tindakan disiplin diambil terhadap Tun Mahathir.

“Tindakannya mungkin dipecat atau digantung keahlian,” tambah sumber itu lagi.

Persoalan di sini, apakah Ahli-Ahli Parlimen Bersatu yang menyokong Tun Mahathir akan turut memilih duduk di barisan pembangkang juga?

Jika mereka memilih duduk bersama pembangkang, bererti mereka juga mungkin akan diambil tindakan disiplin yang sama seperti Tun Mahathir iaitu sama ada dipecat atau digantung keahlian.

Dalam erti kata lain, kalau itu yang berlaku, semua mereka, termasuk Tun Mahathir dan Mukhriz akan terhalang dengan sendirinya daripada terlibat dalam pemilihan Bersatu yang dijangka diadakan selepas 30 Jun nanti.

Apakah ini bermakna Muhyiddin akan menang tanpa bertanding sebagai Pengerusi Bersatu dan parti itu terus dikuasai sepenuhnya oleh beliau selepas ini?

Melihat situasi yang mungkin berlaku ini, apakah Tun Mahathir tidak sedar tentang risiko tindakan disiplin boleh diambil terhadapnya dengan keputusannya untuk duduk di barisan pembangkang itu?

Sebagai orang yang cukup masak dengan sepak terajang politik, bahkan juga banyak kali menang berbanding kalah dalam apa juga pergelutan kuasa sebelum ini, ternampak mustahil Tun Mahathir tidak sedar tentang risiko itu.

Jika begitu, apakah ini bermakna Tun Mahathir sengaja menunggu agar Muhyiddin mengambil sesuatu tindakan disiplin terhadapnya kerana beliau memang ada perancangan atau perangkap lain yang sedang dipasangnya terhadap Perdana Menteri?

Atau mungkinkah Tun Mahathir sekali lagi akan menubuhkan sebuah parti baru selepas beliau disingkirkan daripada Bersatu? (ShahbudinHusin 21/04/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 21 April 2020 — 8:11 am

84
Leave a Reply

avatar
14 Comment authors
kenzunnunMAHATHIRVSANWARAnonymousAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
trackback
MUHYIDDIN PILIH ‘CARA BETINA’ UNTUK MENANG PRESIDEN BERSATU, TAK MALUKAH DENGAN NICOLE WONG? - Shahbudin dot com
ken
Guest
ken

Pecat Tun? Lagi cepat Bersatu berkubur. Bersatu kem MY lemah sekarang. Ramai dah mula berpaling kepada Tun. Mereka dah nampak yang mereka hanya ditunggang Umno dan PAS. PU nanti semua MP Bersatu kem MY dan Azmin akan kalah teruk. Percayalah.

zunnun
Member
zunnun

tak kan dari ledir bapak kao, terus tiba2 jgn jasad kao…

pencatuman lendir ibu, setelah memjerit keseronokan evolve, mutate genesis, kpd cells utk menjenamakan kesundalan mereka berdua…

susah sgt nak faham evolution, mutation dan generation

kao sekolah tahfiz ke dulu??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNNUN BERAQIDAH BEREVOLUSI DARI BERUK…..MEMAMG JINNUN PERCAYA MOYANG DIA BERUK…. KALAU DAH BERUK APA PERLU LAGI KEPADA DOSA PAHALA SYURGA NERAKA…..BAGI JUNNUN ITU SEMUA KARUT…… Mahathir atau Anwar Ketua Pembangkang? Takkan yang ni engkau orang nak berebut juga?….. .. Daripada PH sibuk beli MP, nak cukupkan SD adalah lebih baik PH sekarang ini bincang siapa yang bakal jadi Ketua Pembangkang. Takkan yang ni pun nak tikam menikam? Kalau beli SD, macam Anwar cakap SD sekarang tak guna, yang penting siapa jumpa Agong dapat memberikan nombor. Kalau masing-masing beri nombor esok tak cukup kena beli… Selepas tu PH kemuka nombor, PN… Read more »

zunnun
Member
zunnun

darwin?

cuba bandingkan muka nenek moyang kao dulu dgn segala keturunan kamu yg sedia ada?

ada perubahan antara terdahulu dan skrang….

Itu makna nya evolusi….

pAs zaman asri dgn zaman hadi evolusi cara mcm mana? zaman asri ada bawa kapak dan parang seperti di memali?

waktu dulu, asri dan fadhil mcm penyamun tebuk atap ke?

hadi evolve dari kechik terkini jadi perompak tebuk atap, ngadu domba sana sini ke?

sj beri pencerahan

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOKOH PUJAAN JUNNUN ADALAH DARWIN…..BAGI JINNUN DARWIN ADALAH NABI YANG DIUTUS KHUSUS OLEH TUHAN BERUK….. JINNUN CUBA MENGELAK KENYATAAN INI….BAGI JUNNUN BELUM TIBA WAKTU BUKA BAB BERUK….BAGI JUNNUN TAK ADA MAKNA MELAYU KE ISLAM KE…..DAH MEMANG JUNNUN BERUK…… Cara PN dan PH tanggani Covid-19 sangat berbeza……. Dalam dunia pekerjaan, pengalaman adalah elemen yang sangat2 penting yang diambil kira oleh majikan sebelum menerima seseorang bekerja. Anda ada sijil panjang berjela dan kelulusan dari puncak langit sekali pun, belum tentu orang akan ambil anda bekerja. Namun jika anda ada kelulusan seketot , pengalaman pula penuh, jaminan untuk anda diterima bekerja itu sangat… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Ape “Fatal” cara bersalasilah utk mengetahui Kebenaran…. asas kebenaran yg berpandukan pd ‘scripted text’ yg ada, kitab2 dlm bahasa tulisan.. lapse of truth, distortion of truth, (1) dari spoken words kpd written words (2) ketandusan utk memberi pengertian bahasa ‘innate’ kpd bahasa tulisan berpandu kpd akal pengetahuan ketika itu (3) perbezaan kesedaran antara yg mengalami dgn yg menulis (4) masa yg di ambil dari spoken words muhammad bin aminah jabarkan kpd tulisan hingga menjadi buku kitab… (5) perbezaan pengertian yg sudut perfahaman yg membaca, (6) tahap2 inherent prejudice yg membaca (7) gagal utk mengaitkan fahaman dari kitab dgn kebenaran ilmuan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JINNUN PERANGAI MACAM BERUK….TIDAK MENGHAIRANKAN KERANA KETURUNANNYA BERASAL DARI BERUK……. JUNNUN SENDIRI PUN AKUI MOYANG DIA BERUK….. Is An Umno-PPBM Merger On The Cards?…… So, expect resistance from the Umno grassroots. Unless Umno is seen as the big brother to PPBM, the Umno leadership may face a problem trying to get the grassroots to endorse the marriage between Umno and PPBM. And this may result in the grassroots clamouring for Najib to return and take control of the party. Interesting, is it not? The so-called Umno-PPBM merger may actually trigger Najib’s return. “Tun Mahathir tidak boleh dianggap sebagai pembangkang,” Malaysia… Read more »

zunnun
Member
zunnun

hadi awang nih ulamak yg kaki kaut atau kuat memuki dan temberang sana sini? “islam’ di jadikan kewajaran utk dagang pelacuran ke? ‘islam’ ala ape yg di anuti, dari cara tawassul dan wasilah peninggalan mereka2 terdahulu hingga ke muhammad bin aminah? ciri2 salasilah ini yg membentukan fahaman2 yg berlainan…. jabariah, qadariah, syiah, mutazillah, sunnah, dll nya ape peninggalan yg amat berharga, yg di tinggalkan oleh muhammad bin aminah? Quran ? Sun nah? Bangsa dan Budaya Arab? …. hanya satu… kebenaran. bahawa Tuhan itu hidup menghidupkan bahawa, Tuhan itu, ingin di kenali bila berlaku sedemikian, muhammad bin aminah sambil duduk badan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

ISLAM ITU TUHAN

yg asyik sundal sana sini nak menyelamatkan, gagah dan besar melebihi Tuhan ke?

taik tak keluar 5 hari dgn melapah2 nafsu kepentingan, perut mengigau2 kesakitan….

yg dok nak selamatkan ‘islam’
yg dok membangkitkan ‘islam’
yg dok menjenamakan ‘islam’ memerintah

ape tuhan leka memuki dgn dayang2 di singgahsana ke?
____________________________________
zunnun syaitan, apa kaitan kejatuhan kerajaan PH dgn apa yg kau tulis kat atas tu? Kau ni syaitan berupa manusia.

zunnun
Member
zunnun

ISLAM ITU TUHAN

yg asyik sundal sana sini nak menyelamatkan, gagah dan besar melebihi Tuhan ke?

taik tak keluar 5 hari dgn melapah2 nafsu kepentingan, perut mengigau2 kesakitan….

yg dok nak selamatkan ‘islam’
yg dok membangkitkan ‘islam’
yg dok menjenamakan ‘islam’ memerintah

ape tuhan leka memuki dgn dayang2 di singgahsana ke?

sj beri pencerahan..

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuhan kau memuki dengan emak kau.

zunnun
Member
zunnun

Tidak Mengerti dan kenal Tuhan,

Tuhan Hantu sj kpd se kelian yg ada….

muhammad bin aminah, mengigil kesejukan, melihat Kesempuranaan Nya, Tuhan…

Yg Tuhan Maha Sempurna…..

menunggu melayu2 yg asyik keldaikan ‘islam’ utk beri pencerahan…

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu zunnun the lanun keldaikan emak kau untuk Tuhan kau

Anonymous
Guest
Anonymous

Babi zunnun ni dah mampus ke? Diam je, atau dah dipanah petir.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mintak lah zunnun babi ni mampus dlm kehinaan, setimpal sptmana dia menghina org lain. LhZrV

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun babi frust sbb PH dihumban ke dlm jamban dan individu yg diharapkannya jd PM8 tak jd kenyataan. Habis dimakinya org lain, hj hadi, dr maza, YDPA. Itulah akibat mentedarah duit yahudi Freemason.

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun berhujah utk mengelirukan org awam, konon level pemahaman Islam dia tinggi. Kau tu dah sesat babi zunnun ooi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun, biar kau & anak beranak kau udah lah mampus dlm kesesatan. Jgn sesatkan org lain.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia kafir menganuti 3 agama pada masa yang sama – Confucianism, Taoism dan Buddhism. Nakkan 3 peluang masuk Syurga. Tapi Tuhan2 dia confusekan dia, akhirnya dia masuk Neraka.

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun pembawa ajaran makrifat dan hakikat setaraf Lepat, solat pakai niat. Budak2 student mmg ramai pengikut ajaran mcm ni sbb kerja mudah. Tak khusyuk tak payah solat.

zunnun
Member
zunnun

ISLAM ITU TUHAN, TUHAN ITU ISLAM,

TUHAN ITU HANTU, DAN HANTU ITU TUHAN

TUHAN ITU MANUSIA, MANUSIA ITU TUHAN

TUHAN HIDUP, DAN KEHIDUPAN ITU TUHAN

TUHAN TUHAH TUHAN

se tiap yg hidup itu se besar habuk sj dlm kehidupan nya

se tiap yg abstract, deja uv, twilight Tuhan

Tuhan (zat, sifat, afaal & asma)

God ( essence, attribute, form & name)

“aku yg zahir aku yg bathin, &
aku yg awal aku yg akhir”

di mana kamu..?

keldai2 melayu, masih perdagangkan ‘islam’ utk kepentingan ape pula?

sj beri pencerahan sj…

Anonymous
Guest
Anonymous

Last sekali, kau pulak akan mengaku tuhan. Tak gitu zunnun pembawa ajaran sesat tajaan Freemason?

zunnun
Member
zunnun

Bila Tuhan Nyata, last kalu, ada lagi ke kao?

sj tanya

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HANYA PENJILAT JUBO TONG M YANG MASIH PERCAYA……DAH JADI SPESIS DUA ALAM…..TIDAK SOKONG BELAH MANA2 SAMADA KERAJAAN ATAU PEMBANGKANG……. Tun M Pertikai Kuasa Yang Di-Pertuan Agong?……. Dr. Kamarul Zaman Yusoff, Malaysia Gazette Dalam rakaman video yang disiarkan oleh portal berita The Star, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyebut dua perkara penting. Perkara pertama adalah bahawa: (1) Keabsahan kerajaan masih lagi dipersoalkan (“The legality of this government is still being questioned”). (2) Kerajaan belum lagi sah sepenuhnya dalam erti kata ia belum disahkan oleh Parlimen (“The government is not yet fully legalised in the sense that it has not been certified by… Read more »

zunnun
Member
zunnun

teruskan mencari perbandingan

Democracy Ber Parlimen

Democracy Ber Perlembangan

for the people, by the people of the people….

kuasa rakyat yg memilih, raja perkenan lantikan, parlimen mengesahkan kerajaan.

tapi kekdai2 melayu, ngape pula melacurkan ‘islam’ dgn pengkianatan dan penafian….

sj beri pencerah …

Anonymous
Guest
Anonymous

Diamlah anjing yahudi.

anonymous
Guest
anonymous

Si celaka zunnun selalu menghina doa, solat hajat dll sedangkan itu semua adalah amalan yg dilakukan oleh Rasulullah. Aku bertambah yakin bhw zunnun membawa ajaran sesat.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ya, si syaitan zunnun terkurung tak dpt jalankan kerja jahatnya, lagipun IPT cuti. Duit yahudi Freemason dia dah ambik, jd dia terpaksa juga buat kerja walaupun melalui blog & social media. Zunnun IKRAM penyesat umat.

zunnun
Member
zunnun

muhammad bin aminah kan manusia biasa berbini sampai 14…

‘rasullulah’ manusia juga ke

rasul itu penyampai…

kerasulan itu ape pula ?

cuba kurangkan kesundalan atau asyik keldai kan ‘islam’?

‘islam’ itu bukan jatuh pd ‘melayu’ mau pun ‘arab’….

sj beri pencerahan…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNNUN GUNAKAN AYAT2 ABSTRACT SUPAYA MENGELIRUKAN ORANG RAMAI SUPAYA RAGU DENGAN PEGANGAN MEREKA….APABILA RAGU MUDAHLAH JINNUN MASUKKAN JARUM IBLIS….TAKTIK INI DINAMAKAN TALBIS IBLIS…..ILHAM AZAZIL DALAM JAMBAN……. Lantikan Politik Di Media Prima & TV3 -Sewaktu Era PH & Tun M …….. KPPUM Memandang Serius Perkara Diatas Kerana Hingga Kini Difahamkan Masih Lagi Terdapat Wajah Wajah PH Di Arus Media Perdana Terutama Di Media Prima Yang Mana TV3 Berada Dibawahnya. Kini Malaysia Berada Dibawah Pemerintahan PN Dan Bukan Lagi Dibawah PH & Tun M. Untuk Itu Adalah Agak Pelik , Mereka Mereka Ini Masih Berselindung Di Media Prima. Adakah Mereka Ada Agenda… Read more »

Syetan
Guest
Syetan

Kemain eksyen…#tevukatap#

2020
Guest
2020

Tuan Budin.
Nasihat saya walaupun tak pandai macam zunnun ialah berhentilah daripada menjadi ahli nujum atau batu api yang dok reka cipta teori bagi melaga lagakan orang lain.

Tunjuk sikit sikap budiman orang Islam seperti yang mak bapa ajar dulu jangan dok seronok sangat , Ramadhan dah dekat sangat dah ni, yang sampai kita termasuk dalam kumpulan yang mendapat celaka seperti yang telah didoakan oleh Baginda Rasulullah.

zunnun
Member
zunnun

kan zunnun ada di sini, campak kan fikiran dari akal yg bernas bukan dari kekakuan otak…

keldai2 pAs seperti hadi awang juga ke, ngadu domba sana sini?

keldai2 melayu seperti si ketol dan mandaliar, yg hadi awang kini jenamakan, sambil mengadu, fitnah juga se lari.

atau sultan yg berkepentingan dan beremosi, fatimah tidak bendahara beri?

sj tanya…

Anonymous
Guest
Anonymous

Betullah kata mat sabu, elefen fight elefen grass sapper.

Mahathir vs Anwar, kerajaan PH jatuh, mat sabu hilang pencen.

Kihkihkih

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

Mat Sabu must be smile as what are your thinking about. There are some servants of God who think I’m fighting for money.

Saujana Langit
Guest
Saujana Langit

Tuan penulis. Saya berpandangan Tun M tak akan dipecat sebab Tun M pengasas Bersatu. Kalau Tun M buka parti baru pun tak mungkin ramai yang berminat nak join sebab zaman PH, Tun M tak nak serah jawatan PM kepada DSAI. Lagi pun Tun M dah berusia dan tak relevan lagi dengan politik.

Jika Tun M duduk blok pembangkang di Parlimen pun takda makna sebab PH tak berminat lagi. PKR kena bersaing sengit dengan UMNO dan Bersatu untuk memperbanyakkan MP PRU15. Masing-masing ada kekuatan dan kelemahan.

Rakyat sentiasa menilai untuk PRU15.
Semoga budaya tebuk atap tidak berulang lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak tutup kebahlolan, kebodohan, kebangangan & kebengongan sbb runtuhkan kerajaan sendiri, tuduh PN tebuk atap. Dah tua pun bodoh lagi.

Kihkihkih

Tanpa Nama UK
Guest
Tanpa Nama UK

In my opinion, Tun M better choose the seating together with the opposition. At least he can monitor what the proposal from the other side either right or wrong. He is sure not a pak angguk. Life must be dignified.

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun syaitan ejen Freemason yahudi. Dia tak akan nafikan sbb mmg ikram dpt dana yahudi utk naikkan imej Anwar. Zunnun syaitan ni sakit jiwa sbb terkurung & tak boleh rekrut dan sesatkan pelajar IPT. Tak lama lagi gila lah tu.

zunnun
Member
zunnun

asri dan hadi ada sama persamaan…

asri dgn kesudalan BMF dan ‘Melayu’ yg ‘islam’ mereka, perlu di selamatkan…

hadi awang dgn kesundalan ‘suku otak suku akal’ nya dan ‘melayu’ yg ‘islam’ mereka perlu di selamatkan..

tapi…

siape pula yg nak selamatkan kesundalan2 yg mereka lakukan

tunggu pencerahan dari melayu2 yg asyik di keldaikan ‘islam’ mereka oleh kesundalan hadi awang dan asri

laluan dah di beri…

Anonymous
Guest
Anonymous

What talking one, you stupik zunnun the lanun. Where got “ada sama persamaan”? Lu sikola bawah pokok ka?

Kenapa tak beri maklumat terperinci tuduhan2 kamu? Sebab otak kamu penuh dengan bohong, tipu, fitnah dll, tak ingat atau tak ada butiran nya?

zunnun the lanun asyik menyebut kesundalan entahapekebenda makna nya.

Tapi kesundalan dia ia lah asyik dengan Bang Ali yang sentiasa di belakang nya.

zunnun
Member
zunnun

now get you idiom right,

rasul kerasulan
manusia kemanusian
sama persamaan
equal and equality
= and

lu sekolah ada ka kalu? 🤔

Anonymous
Guest
Anonymous

Ku bunyi mcm SJKT. But in reality lu SJKC.

Btw, where you got the above, lanun?

You didn’t rompak the words as a lanun, did you?

Penunggang Agama
Guest
Penunggang Agama

Pus sekarang dah King Maker Dalam Kerajaan Isle Meloya….Eddy Munafik Bawang bila lagi nak luluskan RUU355? Takkan cukop setakat Buy Mercedes First Dan gaji Menteri Timur Tengah layan punggong Pak Arap….ptuiii! Haram jadah bangsat penunggang agama berlidah belit.

zunnun
Member
zunnun

hadi awang dgn fahaman ‘islam’ nya dah lama keldai kan ‘melayu’ dah terbaharu ‘melayu2’ yg nak di selamatkan nya, berebut2 jawatan2 glc pula…

tak cukup dgn elaun MP mereka, menarah pula elaun jawatan di glc pula…

‘islam’ yg di keldaikan dah jadi dagangan pelacuran ke?

mungkin keldai2 hadi awang terasa utk mempertahankan kesundalan tuan dan jemaah mereka…

minta pencerahan…

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun the lanun minta pencerahan hanya sebagai excuse nya membalun, mengkritik, mengutuk. Takda bola nate’ nih, tak berani berterus terang nak kritik dan kutuk. Ada 2 bola tapi dah kecut.

Menghasut, menyakitkan hati penganut2 Islam dengan mengata ‘islam’ yg di keldaikan dah jadi dagangan pelacuran ke?

Tidak perlu di jawab soalan biadap dan kurang ajar nya. Hanya perlu dimaki KEPALA BAPAK KAU. Kalau lah boleh, carutkan secarut carut nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Boleh carutkan, spt puccimak dia. Tapi carut banyak2 takut dia kena sakit, kena operate, mungkin mamposssssss, mcm the North Korean leader ketakutan sekarang.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak tutup dia mentekedarah duit haram Freemason, buat fitnah pd hj hadi, hina Dr Maza dan semua yg tak sealiran dgn Anwar. IKRAM ditubuhkan utk menaikkan imej Anwar yg rosak teruk slps 2 kali masuk penjara kerana meliwat. Dana IKRAM drp Freemason.

Anonymous
Guest
Anonymous

Satu pun takda fakta mempertahankan apa yang di tuduh.

Anonymous
Guest
Anonymous

takda fakta membikin tuduhan2 itu ada benar nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak tutup Kebodohan dan kelemahan parti sendiri senang shj, hina orang lain. Itulah cara zunnun dari ikram lakukan utk naikkan imej DSAI. Zunnun dan ikram dibayar oleh Freemason melalui ejen DSAI utk realisasikan cita2 DSAI nak jd pm Malaysia. Seronoklah dpt rasa duit yahudi.

zunnun
Member
zunnun

kepimpinan PH perlu mengambil tindakan luar, satu susulan satu paradigma, mengalih dari semenanjung ke sarawak pula.. di sini bukan tempat utk ‘melayu’ ug keldai kan ‘islam’ di terima. era mahathir sudah berlalu. mulakan langkah dgn BB utk membentuk PH-PSB menawan Sarawak. di sini mula nya, kerana PN + Gps Vs PH + PSB, satu ‘imperia’ permulaan pru 15 kelak. lebih pragmatik, kit siang + wawi + larry perlu mulakan perbincangan memandangkan anwar/bb byak perbezaan. Kemenangan akan memberi kelebihan angaran 10 kerusi tambahan. cukup utk membenam kesundalan ‘melayu2’ dgn ‘islam’ yg mereka keldaikan. rancang se cepat mungkin, dan isu mahathir, biarkan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu tak sebut pun siapa ‘melayu2’ yg keldaikan ‘islam’ itu. Kamu jadi keldai mereka yang mahu memecah belahkan kaum Melayu.

Korang sudah kalah di Pru14. Terima lah nasib. Kalau asyik mlalut dan mengarut, kamu akan di baling kasut.

zunnun
Member
zunnun

hadi awang dan lebai2 sundal nya berdiam diri merenung di mana kesundalan mereka akhir nya?

..bersama dgn Moo atau Najib ?

maka beratip2 kpd ‘allah’ dan ‘muhammad’ mereka saban hari memuja, mendewa..

..baik di depan se tiap mimbar, pejabat, rumah hingga di atas bukit besar k.trengganu tidak di ‘spare’ oleh mereka…

“iblis itu penafian kebenaran, tapi nyata kah penafian jika tiada kebenaran…”

…jgn pula ratip magrib bawa ke mlm, ‘allah’ yg di sembah, tak lain iblis sj.

blh melayu2 yg keldaikan ‘islam’ beri sikit pencerahan…

rilek2, jgn gopoh dgn emosi dan alasan. 🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu zunnun the lanun adalah iblis dan syaitan yang amat besar. Kepada kamu semua nya yang tak betul – Hadi, Muhyiddin, Najib. Tidak pulak keluarkan apa kesalahan mereka secara spesifik.

KEPALA BAPAK KAMU, kata Najib. KEPALA EMAK KAMU, kata Rosi Mak Badak.

John Doe
Guest
John Doe

Terpecahnya PPBM kepada dua kumpulan di parlimen adalah satu keperluan untuk parti ini memang mutlak apabila Presiden mereka dijatuhkan daripada kerusi PM-8. Ketua Kerajaan – TSMY daripada PN Ketua Pembangkang – DSAI daripada PH. Tun M – pembangkang bebas, PH tidak, PN pun tidak. TSMY – diterima di PN, tapi takkan diterima di PH sbb dialah punca kerajaan PH tumbang. Itupun semakin hari semakin ramai di pihak PN yang tidak berpuas hati dengannya kerana gagal mendapatkan apa yang mereka hajatkan apabila memilihnya menjadi PM. DSAI – diterima baik di sebelah PH tetapi sukar diterima di sebelah PN. Dialah punca semua… Read more »

Anon
Guest
Anon

Itulh jon dog.

zunnun
Member
zunnun

bagus naratif yg di ulas dan di galas.

tapi, ngape perang badar yg asyik di jadikan contoh….

..cuba beri cintih perang terkini, se lain geopolitics positioning, ekonomi juga bentuk perang manipulasi dan spekulasi selain cyber…

ngape asyik recycle2 kisah muhammah dan kaum arab nya, sbb ‘allah’ yg di sembah bermula di sana ke?

sj beri pencerahan….

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa maksud kau menanya ‘allah’ yg di sembah bermula di sana ke? Kamu tak suka bahawa selepas Islam tiada agama lain yang timbul dan berpengaruh secara menyeluruh?

I’v got news for you if you are one of those who believe and practise 3 different religions all at the same time – Confucianism, Taoism and Buddhism.

You may get 3 chances of going to Heaven but so long as you don’t have a good heart, you’d be doomed to Hell.

zunnun
Member
zunnun

…so heaven & hell are remix of ‘carrot dan stick’ ya.

…God so fearful of disobediences?

God is damed by emotions zee ?

…been told and retold by those after muhammad ?

ish ish ish…

anyone, care to explain…

Anonymous
Guest
Anonymous

I will explain –

No. Your concept of a carrot is for your kind, must have it shoved down your assol in order to get a follower.

But zunnun the lanun will aslo have Bang Ali to shove it up his assol when he starts menghasut, menyakitkan hati penganut Islam.

Shove very hard, hingga melelas dan berdarah assol dia, supaya senang dilihat dan diketawakan Muslimin lain.

zunnun
Member
zunnun

at least an ..

..explaination given by a mule.

forsaken, blemish and beamish 🤗

Anonymous
Guest
Anonymous

Hah, he cannot argue any more. Good.

John Doe
Guest
John Doe

Sdr Zunnun, Kebiasaannya saya tidak melayan soalan yang meminta saya mengulang perkara yang sama yang pernah saya kongsikan. Utk sdr, kali ini saya berikan pengecualian supaya kelak sdr tidak akan dapat berkata tiada siapa yang telah memberikan peringatan kpd sdr tentangnya. Sedikit revision tentang Perang Besar Akhir Zaman yang telah saya kongsikan sejak 2 tahun yang lalu:- 1. Bakal berlaku di sebuah Bandaraya Islam di Timur @ Bandaraya Akhir Zaman. Saya mengatakan ia adalah Putrajaya yang nama lamanya sebelum menjadi bandaraya ialah ‘Prang Besar’. 2. Perang Besar ini adalah bertujuan untuk menjadi penguasa Bandaraya Akhir Zaman. Saya mengatakan ia adalah… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Bagus… now let rumble just as you had been rumbling most often in other blog ya. perang akhir zaman… has the dark energy stops accelerating and expanding the universe yet?…..(1) did those before have the indepth knowledge of the universe… hingga Galileo dan Copernicus been cast as heresy and blasphemy… do you thing, everything is not conceived within God’s Blueprint to be discovered by Man ? The Universe is conceived by Reason, and by Reasoning shall it be made known. Has the Universe, The Terrestrial Body of A Universal Conscious understood by Man… zunnun stop here, tackling the fallacy of… Read more »

zunnun
Member
zunnun

…where are the REAL WARS CURRENTLY BE FOUGHT?

antara langit dan bumi?

perang badar? are you recycling a redundancy? Are your failing to see A REAL WARS UNFOLDING and ongoing to the end of time…?

What is the End of Time ?

As T n=0

The Terrestrial Body Vibrates randomly, into oblivion, and space collapses..

leaving A Constant ‘C’

Fathom what this Constant ‘C’.

Bah

you will be wondering, is it fact or fiction ya.

..perang badar, muhammad, etc are passing moments of a far bigger picture ISLAM is trying to teach…

A Life System Of An Unbeing Trabsending into Being.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bang Ali’s rod transcending into your aassol.

When the bastard mengarut, shove it into his assol.

Anonymous
Guest
Anonymous

Is the bugger mad?

Anonymous
Guest
Anonymous

The zunnun bugger

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun the lanun gerun mengtahui bahawa di Perang Badr tentera Muslim kurang ramai dan berperang di bulan puasa pun dapat menewaskan tentera kafirun yang lebih besar.

Zunnun Chief Barua.
Guest
Zunnun Chief Barua.

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Dari ketua kerajaan kpd ketua pembangkang pula?

Jawatan ketua pembangkang adalah jawatan hakiki Anwar Ibrahim, tetap dan berpencen.

Jawatan ketua pembangkang pun dah nak berebut pulak 2 ekor ni.

Dahlah kerana perebutan nak jadi PM antara 2 ekor ni, kerajaan PH runtuh, dah jd pembangkang pun masih nak berebut lagi?

Kahkahkah Kahkahkah Kahkahkah

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa salah nya berebut, asalkan tidak bergaduh atau memporak perandakan masyarakat?

Kamu zunnun the lanun @ Chief Barua tak tahu pun perinsip2 demokrasi. Semua boleh direbut asalkan mengacau bilau. Kamu nak rebut bont.t, lantak kau lah.

zunnun
Member
zunnun

ngape bergaduh2 nih, tak cukup pil kuda, hadi awang byak stok di bangunan masjid nya di rusila.

sekadar beri nasihat sj..

Anonymous
Guest
Anonymous

Pil kuda dah di bolot kamu sorang, membikin kamu melompat lompat mcm kuda. Ada yang disumbat ke mulut kamu bikin kamu tercirit di mulut dan bont.t.

Dahtu Bang Ali pulak tolong sumbatkan kamu lagi. Alamak, padan lah kamu pengsan, terbaring tepi jalan.

zunnun
Member
zunnun

antara kedua senario itu, kedua2 nya satu pasangan ketentuan, ada ‘penyebab’ dan ‘kesan,’ tapi…

…dan juga kerap kesan2 mengundang penyebab2 nya.

ketentuan yg akan sentiasa di onak di olah hingga di bawa ke mahkamah, hakim2 akan menilai ‘causation2’ se lari dgn akal rational yg ada…

tapi, rakyat kan juri dan hakim juga

sj beri pencerah…

sementara menunggu melayu dgn ‘islam’ yg di keldaikan utk beri pendapat mereka.

Anonymous
Guest
Anonymous

diamlah kau,anjing.

Anonymous
Guest
Anonymous

rakyat juri dan hakim? KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Al Jibo. Rakyat mcm kau tak layak duduk di luar mahkamah pun. Pemikiran yang boleh menyebabkan meloncat loncat, berteriak, menghindar proceedings mahkamah.

Asyik mengata melayu, ‘islam’, di keldaikan … Kamu bukan Melayu bukan Islam tapi pengabut 3 agama di masa yang sama mahukan 3 peluang masuk Surga.

Kamu di gelar Ultra Kiasu. Perlu di nyahkan. Di benar hanya yang kiasu, tidak yang ultra.

Sheraton
Guest
Sheraton

Tempat yang sangat sesuai bagi Tun ia lah bersama AMANAH. Pemimpin AMANAH pun nampak mesra dengan Tun.

Meninggal kan BERSATU begitu sahaja untuk menyertai parti yang sedia ada atau menubuh parti baru tidak kena aturan.

Malah tercatat dalam sejarah politik, se orang Pengurusi Parti di pecat.!

Sikap pemimpin BERSATU dan pendirian mereka berpolitik memalukan. Dalam tidak ada kesanggupan bertanding melawan Tun untuk jawatan Pengurusi mereka biarkan pulak Tun di pecat.

Politik BERSATU politik longkang. Senang-senang BERSATU di telan oleh UMNO.

zunnun
Member
zunnun

…dan mahathir gunakan pula amanah seperti mana ppbm utk menafikan kewajaran anwar pula.?

Sheraton
Guest
Sheraton

Betul juga tu..

Dalam pada lawan rasuah.. Dia memang tak nak Anwar jadi PM.

Peluang telah di beri oleh Anwar, tak kan nak bagi lagi.

Satu gabungan baru tanpa Mahathir perlu di bentuk untuk melihat sejauh mana setia-kawan AMANAH.

John Doe
Guest
John Doe

Tun adalah pejuang kebenaran zaman fitnah yang sentiasa melakukan perkara yang betul di dalam setiap keadaan dan diberikan kemenangan di dalam setiap pertempuran.

Menghalang seorang bekas banduan pesalah liwat menjadi Perdana Menteri adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Masakan seorang bekas banduan pesalah liwat mahu dijadikan Perdana Menteri?

Anwar takkan dapat jadi PM walau apapun yang dia usahakan.

Dah gagal ‘The Final Twist’ mahu menjadi PM-8 masih mahu mencuba menjadi PM-9?

Silakan, dia hanya akan terkena checkmate di hujung permainan.

Asal kelak jangan cakap tiada sesiapa yang telah memberikan peringatan ini.

zunnun
Member
zunnun

‘pejuang kebenaran…’

kebenaran berdasarkan ape?

perjanjian yg di tanda tangani nya bersama, ngape di rumitkan hingga memberi mereka2 ‘peluang’ utk di rampas dan menegakan kerajaan lain pula?

Anonymous
Guest
Anonymous

zunnun the lanun pejuang kebelakangan. Nak menang, diberi nya belakang dia kpd Bang Ali.

Takda fakta yang dikeluarkan nya, hanya karutan, maka di balas dgn karutan juga.

zunnun mulut celupar sebab selalu sangat nyonyot batang tebu Bang Ali.