BOLEHKAH MEREKA DIMAAFKAN?

Kedua-dua mereka, Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Nor Azmi Ghazali dan Exco Kerajaan Negeri Perak, Razman Zakaria sudah pun dipanggil ke balai polis untuk memberi keterangan terkait dengan isu melanggar arahan PKP di Lenggong, Perak beberapa hari lalu.

Mereka didapati melanggar arahan PKP dengan terlibat dalam acara makan secara beramai-ramai dan sembanhyang secara berjemaah tanpa mengamalkan penjarakan sosial.

Sehubungan itu, perlakuan mereka menjadi viral di media sosial, sekaligus mengundang kecaman hampir semua pihak.

Pihak polis juga menyatakan kertas siasatan terhadap kedua-dua mereka dijangka siap pada hari ini.

Namun, kedua-duanya kemudian tampil meminta maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia.

Bolehkah mereka dimaafkan?

Apakah permohonan maaf ini petanda kedua-duanya akan dilepaskan dan tidak dikenakan sebarang tindakan?

Sementara rakyat biasa yang melanggar PKR sudah ramai yang didenda dan dipenjara, adilkah jika kedua-dua pemimpin ini dilepaskan begitu saja atas alasan mereka sudah memohon maaf?

Jika begitu, bolehkah semua mereka yang sudah dijatuhi hukuman juga memohon maaf secara terbuka dan selepas itu dibebaskan? (ShahbudinHusin 20/04/2020)

Updated: 20 April 2020 — 9:36 pm

72 Comments

Add a Comment
  1. KEK EKONOMI MELAYU HANYALAH 3 % TAPI DIKATAKAN 20% KERANA MELAYU KUASAI GLC……22 BULAN DI BAWAH PHD4PIG TELAH BUATKAN MELAYU MERASA KEPERITAN AKIBAT DASAR BUMI HANGUS BANGSA YAKJUJ MAKJUJ……….

    The Reason For GLCs………

    We now know that the Covid-19 coronavirus pandemic is not just about health, it is more about the economy. More people will die because they have no money than those who will die because of the virus. So forgive me if we Malays defend the GLCs from the thieving hands of DAP and rakan-rakan yang sewaktu dengan mereka.

    I have noticed a hot debate about the issue of GLCs and regarding politicians or wakil rakyat heading GLCs (or asking to head GLCs).

    This is like discussing the colour of the dog collar instead of discussing the subject of cruelty to dogs, the more important matter.

    Anyway, without going into a panjang-lebar thesis, let me very briefly touch on why GLCS were set up in the first place as trust agencies for the Malays.

    Around the time of Merdeka, 70% of the nation’s wealth was owned by the foreigners and 30% by the Chinese (with a bit owned by the Indians). Malays just owned the land they worked on plus the cows, goats and chickens (with some owning sampans for fishing).

    Ten years after Merdeka, the Chinese owned about 40% while the Malays owned just 1% (with the foreigners still owning the lion’s share).

    And that was why the Malays were unhappy…hence May 13.

    That was when the government decided to correct the imbalance by launching the New Economic Policy or NEP.

    Ku Li declined to become the deputy prime minister in 1976 to concentrate on strategising the Bumiputera economic policy
    But the NEP would only be able to increase the Malay share of the economic pie slightly. And that was proven 20 years later in 1990 when the Malay share increased to 3% (from 1%) while the Chinese share doubled to 60% (from 30%).

    The clowns say that is not too bad. The Chinese share only doubled from 30% to 60% while the Malay share tripled from 1% to 3%.

    The NEP target, however, was for the Malays to increase their share of the economic pie to 30%. So 3% was only 10% of 30%. Hence how to touch the 30% target?

    That was the reason why the GLCs were set up (as trust agencies for the Malays). If including the GLCs, the Malay share of the economic pie would now be 20% instead of 3% (although lower than the 30% target).

    So the government proudly claimed that the Malay share of the economic pie is now 20%, a bit short of the 30% target. Then Deputy Prime Minister Tun Ghafar Baba let the cat out of the bag or spilled the beans. He confessed that the Malay share is only 3% and not 20%. That 20% figure, which the government had been peddling, actually includes the wealth owned by the GLCs.

    So for 20 years the government had been lying to us. They included what was owned by the GLCs as “Malay wealth”. So the 20% figure was a lie. It was actually only 3%.

    Hence, to be able to claim that GLCs translate to Malays, the government had to make sure that the the GLCs were managed or headed by Malays, even if the Malays may not be as good as the Chinese in running businesses. If the government appointed the cleverer Chinese to manage or head the GLCs, then they can no longer claim that GLCs translate to Malays.

    It was not just a con job. It was to keep the Malays happy so that May 13 Version 2 will not erupt. Let the Malays believe that they owned 20% of the economic pie and that the GLCs are Malay.

    Tun Razak Hussein and Tun Hussein Onn masterminded Felda, Pernas, SEDCs, and many other GLCs as trust agencies for the Malays
    A second reason is, many Malays — sons and daughters of farmers, fishermen and Felda settlers — were being sent to university. But after they graduate, how many would be able to get employment in foreign owned multinationals or Chinese owned companies? Most companies (even some Malay companies) prefer to employ Chinese and Indians.

    So the GLCs would serve as a means to employ Malay graduates. And, in many instances, the capabilities of these Malay graduates are lower than those of the non-Malays, if you know what I mean.

    So the good graduates get onto the “private” job market while the lesser ones get into the government or GLCs.

    That is why Malaysia’s civil service is 1.6 million-strong while the GLCs are “bloated”.

    Five million Malays have been educated under the NEP and after they graduate where to sumbat them if not the GLCs?
    What if the government does not absorb these Malay graduates? Well, then you are going to have one or two million unemployed Malay graduates who balik kampung and become anti-government and join PAS and will bring down Umno and Barisan Nasional (back in 1970, not 48 years later in 2018).

    So, Malays are very jealous and protective of GLCs, especially the politicians and wakil rakyat. GLCs are supposed to be Malay. That’s what the government has been telling the Malays for the last 50 or 60 years. And in the 22 months that the DAP-led Pakatan Harapan has been in charge, the raped and pillaged the GLCs.

    Hence the Malays now want to make sure the GLCs never again fall into the hands of the Chinese. No, this is not racism. This is survival, survival of the Malay race.

    We now know that the Covid-19 coronavirus pandemic is not just about health, it is more about the economy. More people will die because they have no money than those who will die because of the virus. So forgive me if we Malays defend the GLCs from the thieving hands of DAP and rakan-rakan yang sewaktu dengan mereka…

    Reply

  2. Nobody is above the law…since they are supposed to be leaders…. they shd be fined and be sacked from any Govt post

  3. Pemimpin jenis Cakap Tak Serupa Bikin elok berambus dari barisan kepimpinan jer. Sendiri mau tau laa dan tak perlu tunggu dipecat kalau memang ada maruah. Malaysia tak akan ke hadapan kalau barisan kepimpinan jenis spesis Ketam Ajar Anak Berjalan Lurus macam ni. Agaknya dah ada title dan kuasa ni, nak test power dan kuasa lah tuu.

    Kita tengok kerajaan sekarang ni masih amalkan kasta atau tak? , kita lihat apakah barisan kepimpinan kerajaan akan dilayan bagaikan kasta brahmin dan rakyat dibuat umpama kasta pariah bagi kesalahan yg serupa?. Sama2 kita pantau kerana Hj Hadi mungkin terlepas pantau sejak dapat jawatan duta bertaraf menteri. Sampai hari ni “pemantau” tak rasmi tu terus membisu dan sepi.

  4. Lepas ni tak payah buat PRU, boleh keluar masuk parti mana yg suka..
    Org Malaysia masih jauh ilmu politik,tak dapat bezakan kebenaran dan kebathilan..
    Yg penting Melayu Islam..

    1. Sesiapa yang mengata “Melayu Islam” itu membayangkan ada Melayu yang bukan Islam . Atau kurang Islam.

      KEPALA BAPAK DIA, kata NNajib Klepto Al Jibo. Aku sokong dia kali ini. Bangkang dan keji dia mengsonglap wang 1MDB.

      1. Yang mengata Melayu Islam atau kurang Islam itu sendiri perlu kaji, fikirkan sehalus halus nya sama ada dia betul Islam nya.

        Yang penting adalah pendirian dalam hati sanubari nya. Tiada orang lain yang boleh tahu melainkan jika kata2 dan tingkah laku nya nyata menunjukkan dia bukan Islam.

  5. penjemaan hadi awang dgn ‘barua’ sana sini yg selalu di ucapkan ke?

    sj tanya…

    1. yg selalu diucapkan ialah kebangangan zunun the lanun yang tak mahu terima kalah di Pru14.

  6. Zunnun Chief Barua.

    Sekali PRU, Malaysia dah ada 2 kerajaan kerana kebodohan yg pekat dikalangan pemimpin PH. Langsung tak nak campur air bagi cair sikit.

    1. Kalau dah kalah Pru14, terima saja ler. Jangan mengarut.

  7. Zunnun Chief Barua.

    Biasanya , kalau kerajaan nak bertukar pun, selepas PRU. Tapi kali ni kes luarbiasa sikit. Lepas 22 bulan, kerajaan Malaysia boleh bertukar kerana kebodohan pemimpin PH. Tapi bagus jugak, taklah bodoh tu jd pandemic.

    1. bodoh tu jd pandemic hanya dikalangan Zunnun Chief Barua dan barua2 nya.

  8. Zunnun Chief Barua.

    Syarat utama nak jd penyokong PH dan pembangkang di Malaysia ialah mereka mestilah bodoh.
    Kalau tak bodoh, takkan jd kerajaan cuma 22 bulan sahaja.

    1. Yaaaa…kepandaian org yg melompat amat disanjung tinggi

    2. Yang bodoh sekali ia lah Zunnun Chief Barua.

      1. Laa, igt ker sy jer yg tau Zunnun Chief Barua bodoh pianggg, Sah lah sbb Bodoh Kuat kerana byk mkn yg HARAMjadah

    3. Yer lah tuh, memang umno/pas ni cerdik, sebab cerdik lah meke leh rompak duit rakyat sampai rakyat xtau terutama rakyat yg gemar sgt makan dedak

  9. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
    Dh 789,383 kes covid US..hari ini punya catatan
    Risau betul bila Kejora memikirkan si dara intan
    Kejora mendoakan utknya rahmat & keberkatan
    Moga Allah akan sentiasa beri dia keselamatan
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Tapi..mana Suman maknyah kedi, tak kelihatan
    Dh hmpir 2 minggu, tiada kelibat itu bapa setan
    Agaknya, dia dah kena, Corona punya jangkitan
    Dlm wad ICU kini ifrit tu sdg menerima rawatan
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  10. NASIB KO LEER PN….TUKANG CUCI TAHI PH…DAH TU DITEGUR SALAH OLEH PH SEBAB TEKNIK CUCIAN TAK BETUL
    …..YANG PH PULAK TAK NGAKU BERAK ATAS JALAN…DITUDUH PN YANG BUAT…..BEST LEEER JADI PH…TUKANG MAKAN TUKANG BERAK….PN JADI TUKANG CUCI KENA KUTUK LAGI……

    Kritikan Warga Maya, Beza Pimpinan PN dengan PH……..

    Sikap Menteri dan pimpinan yg menerima kritikan dan tidak mahu berbalah dengan Warga Maya adalah bijak.

    Kebodohan Besar Mujahid dan Khalid dan kebanyakan PH adalah berperang dengan warga maya. Set kita jangan ulangi. Warga maya itu terdiri dari berbagai. Penyokong sendiri dan bukan penyokong.

    Bukan Penyokong dalam alam maya itu terdiri dari orang atas pagar, orang tak ambik port politik dan penyokong parti lawan. Itu ringkasan kategori.

    Jangan anggap kalau ada kritikan di media sosial itu adalah semua kritikan dari penyokong lawan. itu silap.

    Team media menteri kena bijak mengenal pasti segala kritikan datang dari kelompok mana? Kena buat sedikit kajian atau jengok dan tengok lah juga penerimaan dan penolakan masyarakat. Warga maya mewakili rakyat kebanyakan. Disitu berkumpul berbagai lapisan seperti yg dikategorikan.

    Selepas Pru14 kebanyak warga media sosial dikuasai oleh yg bukan penyokong PH. Banyak isu yg dikecam menjadi hangat dan viral. Lihat Bagaimana Rapizi lunyai di kitai Warga maya. Lihat bagaimana Anwat terpaksa memblock ribuan komen yg tidak sependapat dengannya dari wargamaya yg bosan dengannya.

    Jangan bermusuh dengan warga maya. Semak dan timbang segala kritikan. Merekalah rakyat merekalah pengundi. Mereka penyebar kebaikan anda mereka juga penyebar keburukan anda.

    FB
    Rosli Daud

    MR : PH ego memanjang, masa belum ada kuasa rayu rakyat bila ada kuasa tindas rakyat

  11. Nak dimaafkan mcm mana? Korang pegang jawatan awam, sepatut nya – malah semestinya – tahu undang2 dan peraturan. Tiada maaf bagi korang.

    Nak di kata bodoh, tak bodoh. Nak di kata terlupa, itu bukan minum air seteguk, tapi makan beramai ramai. Mungkin nak tunjukkan dia orang besar, tak mengapa lah beramai ramai jika bersama dia. KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Al Jibo. KEPALA EMAK KAU, kata Rosi Mak Badak.

    1. Zunnun Chief Barua.

      Yg awak kata tu betul. Kalau tak bodoh tak boleh jd penyokong PH dan tak layak jd pembangkang kat Malaysia nih.

    2. dah dah jgn bergaduh, pi minta pil kuda dari pembekal terbesar di pantai timur, di rusila hadi awang

      1. Pil kuda dikhaskan untuk zunnun the lanun saja

        1. betul2, tapi mana ‘Zunnun the lanun’ tiba2 hilang dan di ganti dgn Zunnun Chief Barua pula.

          sj minta pencerahan

  12. Benda kecil kalau musuh kamu buat , kamu besarkan..
    Ramai lagi pemimpin DAP PKR Amanah buat benda yg sama…
    Tapi sebab mangkuk2 tu dah bukan kerajaan lagi, tak ada siapa yg kisah….

    Pemimpin kerajaan kena buat kerja..
    melawat kawasan yg difikirkan perlu..
    Takkan kalau Polis dan tentera makan sama2 dlm khemah di sekatan jalanraya, pun nk kena tangkap…
    Takkan menteri2 kabinet, selepas meeting minum pagi pun kena tangkap…
    Timb menteri dan exco ada tugas…lepas tugas dijamu sedikit makan. Tak salah pun….buat social distancing….
    Cuma yg silapnyer, tak payahlah nak heboh2 letak dlm facebook.
    Itu dh jadi trend pemimpin PH dulu….hinggakan paip baru, lampu insyarat baru, lift rosak yg baru repair, pagar baru pun nak buat majlis perasmian…..
    Pemimpin bekerja untuk rakyat…
    Rakyat kena patuh kpd pemimpin…

    Tulah, kalau hati dh busuk, dengki dan dendam…macam2 boleh berlaku.

    Penyokong PH ni memang kadang2 memang dungu jugak…
    kalau dlm english dia sebut ” Idiot”

    1. Zunnun Chief Barua.

      Kalau tak bodoh tak layak jadi pembangkang kat Malaysia ni tuan.

    2. pencerahan dgn otak atau dgn akal, seperti amanat hadi, suku otak suku akal juga ke?

      sj tanya…

      1. Otak dan akal kamu ada di lutut kamu. Kepala kamu ia lah kepala lutut kamu.

  13. Secara baik ya, Azmi Ghazali dan Razman Zakaria harus meletakkan jawatan sahaja. Ramai calon yang lebih berkaliber. Keyakinan kepada kepimpinan TSMY dan Peja boleh dipersoalkan jika mereka gagal mengambil tindakan sewajarnya. Harus diingat bahawa semua golongan rakyat@pengundi memerhati secara dekat kepada PN yang telah bersumpah berjanji mahu dan telah mengambilalih kuasa demi Malaysia. Inilah waktunya kepimpinan PN membuktikan bahawa mereka benar-benar layak untuk menggantikan PH.

  14. pandemic bermula di dlm makmal sekuriti tertinggi di china….

    jadi agent freemason dah, kelantang dan nganu, aids/ketagih ketum tertinggi di malaysia….

    asyik pandang kuman di seberang lautan gajah depan mata, rabun ke?

    ketagih pil kuda, byak di kalangan melayu ‘islam’ ke?

    lebai2 pAs, tak kan dok main doa2 je.

    sj tanya…

    1. zunnun the lanun kali2 sebut freemason tapi tak kasi tahu apa dia. Dia sendiri tak tahu makna nya, terbaca istilah itu, sedap dengor, diguba nya bertalu talu.

      Dia sebut ketum, pil kuda dsb nya. Dia biasa guna itu semua, gamak nya.

      zunnun air ketum.

  15. PERUTUSAN KERAJAAN LANGIT BERTITAH BILA YAKJUJ MAKJUJ DIBEBASKAN MEREKA AKAN MELAKUKAN KEROSAKAN SERATA DUNIA……JANGAN LUPA BANGSA YANG DI SOKONG JINNUN MERANCANG TANPA TIDUR…….

    Peti Simpan 1,500 Virus Di Wuhan Dipecahkan……. JUNNUN BERLAKON JADI TOKBAUK TAK MAKAN UBAT TAK BOLEH LELAP…..TAK SEDAR TAMADUN MELAYU SEAWAL MOSES DAN TERMAJU DI DUNIA…..ORANG SESAT HANYA TAHU ILHAM IBLIS…….

    BERLAKU situasi mengejutkan di dalam makmal bersekuriti tinggi di China, negara yang dikatakan bermulanya pandemik Covid-19.

    Gambar-gambar dari dalam Institut Virologi rahsia di Wuhan menunjukkan pintu salah satu peti sejuk yang digunakan untuk menyimpan 1,500 jenis virus yang berbeza, termasuk coronavirus dari kelawar dan dipindahkan kepada manusia, telah pecah.

    Gambar-gambar itu pertama kali dikeluarkan oleh akhbar China Daily milik negara itu pada tahun 2018, tetapi diterbitkan di Twitter bulan lalu, sebelum ia dipadam.

    The Mail pada Ahad dua minggu lalu mendedahkan bahawa para menteri kini bimbang bahawa wabak itu mungkin mula menular akibat dari kebocoran.

    Minggu lalu, akhbar ini juga mendedahkan bahawa institusi tersebut telah melakukan eksperimen koronavirus pada kelawar yang ditangkap lebih dari 1,000 batu jauhnya di Yunnan, menerusi dana AS$3.7 juta dari pemerintah AS.

    Urutan genom Covid-19 telah membawa kepada pengesanan kelawar yang hanya terdapat di gua-gua tersebut.

    Presiden AS, Donald Trump ketika disoal mengenai teori kebocoran ini pada sidang media minggu lalu menjawab: “Kami sedang melakukan pemeriksaan yang mendalam mengenai keadaan mengerikan ini.”

    Sementara itu, Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo telah menuntut agar Beijing bersikap telus mengenai apakah virus itu bocor dari makmal dengan menyatakan “masih banyak yang perlu dipelajari. Kerajaan AS berusaha dengan tekun untuk mendapat kepastian perkara ini.”

    Dia menambah bahawa salah satu cara kerjasama terbaik yang boleh dilakukan oleh China adalah dengan ‘membiarkan dunia masuk dan membiarkan para saintis dunia mengetahui dengan tepat bagaimana ia terjadi, lebih tepat bagaimana virus ini mula menular.

    Kecurigaan terhadap China semakin meningkat setelah Washington Post melaporkan bahawa diplomat AS di Beijing telah menulis mengenai makmal Wuhan itu pada tahun 2018, memberi peringatan kepada Jabatan Negara bahawa ‘kerja makmal mengenai koronavirus kelawar dan potensi penularan kepada manusia mereka berisiko mencetuskan wabak baharu seperti SAR’.

    Sumber perisik AS mengatakan bahawa tidak lama selepas wabak koronavirus bermula, pegawai di makmal itu memusnahkan sampel-sampel virus, menghapus laporan awal dan menyekat akhbar akademik dan kemudian cuba menyalahkan pasar basah Wuhan, di mana haiwan liar dijual.

    Sumber-sumber tersebut percaya bahawa ‘Patient Zero’ adalah seorang pekerja pelatih di makmal itu, yang menyebarkan virus tersebut ke penduduk setempat setelah menjangkiti teman lelakinya.

    Satu sumber menyifatkan ‘kos untuk menutup perkara ini sebagai kos kerajaan yang paling mahal’.

    Beijing menegaskan fakta melibatkan institut virologi utama negara itu hanya satu kebetulan, menolak hubung kait dengan makmal itu sebagai ‘teori konspirasi tidak berasas’.

    Dalam satu surat kepada The Mail pada Ahad, seorang jurucakap Kedutaan Besar China mengatakan: “Tidak pernah ada penyembunyian, dan juga penutupan rahsia tidak dibenarkan berlaku.” – Agensi

  16. sultan2 melaka tiada mengalak ilmu ‘gun powder’ setakat keris lembing, pus kiri pus kanan, ‘allah’ di mulut sj, rakyat sebagai hamba, bini berangkai2 pula..

    cuba buka gedung ilmu dari asyik menghafal2 buku saban cara nyanyian2 sj..

    hingga skrang, di pusat2 tahfiz, melayu menjadikan ‘islam’ budaya pengemis, pengganas dan perampas dgn cara menghalalkan kepentingan sj…

    sj beri pencerahan..

    1. Kalau kamu tak melampau dgn kata2 yang kamu gunakan, kot ada 1-2 yang percaya apa yang kamu kata.

      Jangan melampau lah, zunnun air ketum.

      sj menuding kamu.

  17. YA,,KESILAPAN PN DALAM MENYELESAIKAN MASALAH COVID BERPUNCA DARI PHD4PIG KERANA AMBIL MUDAH AKIBAT JILAT BONTOT KOMUNIS SEHINGGA GAGAL HALANG HIMPUNAN BESAR……..

    Runtuhan Gereja St.Paul itu asalnya tapak Istana Kesultanan Melayu dan Masjid Agung Melaka……..

    Saya percaya bahawa kebanyakan kita yang pergi bercuti dan melancong ke Bandaraya Bersejarah Kota Melaka sekarang ini dan gah berselfie serta berposing sakan di atas runtuhan Gereja St.Paul dan persekitarannya TIDAK SEDAR bahawa ditempat kita berdiri itulah TAPAK ASAL ISTANA KESULTANAN MELAYU MELAKA dan MASJID AGUNG yang dihancur-musnahkan oleh para penjajah Portugis dahulu pada tahun 1511!

    Kompleks Istana Kesultanan Melayu Melaka yang termasyhur itu di hancurkan oleh para penjajah Portugis termasuklah Masjid Agung Empayar Kesultanan Melayu Melaka dan batu batu Istana Melaka serta Masjid Agung tu di gunakan penjajah untuk membina Gereja St.Paul mereka di tempat bersejarah Empayar Kesultanan Melayu Melaka terdiri sebegitu lama dahulu!

    Hari ini, berpusu pusu (sebelum terjadinya wabak Covid-19) kita rakyat Malaysia dan para pelancung dari seluruh dunia beriya-iya ke Melaka dan bergambar di hadapan bangunan Stadhuys [pusat pentadbiran Penjajah Belanda] dan juga di runtuhan Gereja St.Paul [peninggalan penjajah Portugis] tanpa sedar bahawa TIADA SATU PUN PENINGGALAN BANGUNAN BERSEJARAH KESULTANAN MELAYU MELAKA DI TINGGALKAN PENJAJAH KE HARI INI!!!

    Mana dia para pejuang Bangsa Melayu serta Kerabat-kerabat Di-Raja Kesultanan Melayu yang mengaku sebagai pewaris Empayar Kesultanan Melayu Melaka dahulu?

    Apa dia? Sudah tak ada? Kita kini di era zaman Sains dan Teknologi kurun ke 21???

    Hello brader!

    Janganlah ba alif ngang sangat sampai tidak tahu menghargai Warisan Melayu zaman berzaman!

    Apa dia??? Malu mengaku sebagai Melayu???

    Hello Syeh!

    Tahu ke tidak bahawa Ketamadunan Melayu itu adalah yang tertua di rantau Asia Tenggara ini???

    Tonton video di atas dan hadam ertikata bahawa Ketamadunan Melayu Kedah Tua di Sungai Batu adalah berusia 788 Tahun Sebelum Masehi!!!

    Kita perlu sedar bahawa kita sedang berhadapan dengan realiti akan kewujudan Ketamadunan Melayu Kedah Tua yang kesan kesan peninggalan kerja kerja melebur besi tercanggih di zaman dahulu di jumpai pasukan arkaeologi dari Pusat Penyelidikan Arkaeologi Global [PPAG], Universiti Sains Malaysia yang diketuai Pengarah PPAG Professor Dato’ Dr. Mokhtar Saidin pada tahun 2009.

    Relau peleburan besi yang di ketemui di tapak arkaeologi Sg Batu, Tamadun Kedah Tua

    Professor Dato Dr Mokhtar Saidin di tapak arkaeologi Tamadun Kedah Tua Sg.Batu

    Relau relau peleburan besi berteknologi tinggi
    Pakar pakar arkaeologi dari serata dunia hadir ke tapak penggalian arkaeologi Sg Batu, Kedah untuk melihat sendiri dan mengesahkan bukti bukti penemuan relau-relau peleburan besi dari Ketamadunan Kedah Tua yang berusia lebih dari 788 tahun sebelum Masehi.

    Segala bukti menunjukkan bahawa Ketamadunan Melayu itu adalah ketamadunan manusia yang tertua di Nusantara dan orang orang Melayu tidak perlu berasa malu berketurunan Melayu. Kemuncak ketamadunan Melayu boleh dikatakan berlaku semasa zaman kegemilangan Empayar Kesultanan Melayu Melaka namun bilamana berlakunya peristiwa penaklukan Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 pada tahun 1511 oleh penjajah Portugis yang mempunyai misi menyekat kegemilangan Melaka sebagai pusat ketamadunan Islam di rantau Asia ini, sejarah kewujudan Istana Kesultanan Melayu Melaka dipadamkan dari lipatan sejarah oleh para penjajah Barat yang mahukan pengaruh Kristian mengambil alih identiti ketamadunan Melayu Melaka yang berteraskan Islam!

    Lihatlah gambaran rupa sebenar Istana Kesultanan Melaka yang begitu gah gemilang sebelum di hancur luluhkan oleh penjajah Portugis!

    Istana sebenar merupakan bangunan yang mempunyai 7 tingkat! Bukannya sebagaimana dibina replika Istana Kesultanan Melayu Melaka seperti yang ada di Melaka sekarang.

    Ini terbukti dengan merujuk kepada illustrasi asal dari perkongsian orang orang Barat yang menulis tentang penaklukan Melaka oleh pejuang pejuang Salib Kristian Portugis di dalam penerbitan penerbitan mereka. Turut di gambarkan oleh para pengkaji sejarah menurut catatan para penulis Barat yang menggambarkan keadaan pelabuhan dan kota Melaka di zaman Kesultanan Melayu Melaka.

    Soalan saya adalah, kenapa pihak Kerajaan Malaysia sejak Merdeka tidak pernah berusaha untuk membina semula Istana Kesultanan Melayu Melaka di tempat asalnya?

    Kenapakah dibiarkan Melaka terus dijajah dengan kehadiran runtuhan Gereja St.Paul di bukit yang dinamakan Bukit St.Paul dan tidak dikembalikan nama asal bukit tersebut serta di biarkan sahaja segala kesan kesan penjajahan Portugis dan Belanda menjadi mercu tanda Bandaraya Melaka yang penuh bersejarah?

    Bangga ya?

    Apa maknanya berkerajaan Kesultanan Melayu sedangkan monumen monumen bekas penjajah Portugis dan Belanda yang terus di agung agungkan!

    MR : Satu pendedahan yang perlu diperluaskan lagi dengan kajian ilmiah yang berterusan

    1. Tak makan ubat lagi kot merapu pelik niih

  18. takdir ilahi, fahaman hadi awang dari perbuatan tebuk atap nya….

    satire mlm selasa, 21th Mac 2020

    hadi awang : dah takdir illahi, ‘allah’ dah beri penentuan, PH kerajaan sepenggal

    hadi awang : ana berjaya merampas kerajaan dgn izin ‘allah’ hasil mimpi yg ana kerap berjumpa dgn ‘rasullulah’.

    hadi awang : ana berjaya menyelamatkan melayu2 ‘islam’ dari communist, liberal dan freemason

    hadi awang : berkat hasil usaha ana, tuhan izin kan ana dgn jawatan menteri selain duta khas

    hadi awang : ana perlu mendapatkan byak jawatan2 Glc utk pemimpin2 ‘islam’ pAs, se lari dgn slogan yg ana impikan,

    ‘islam’ memerintah.

    hadi awang : mengenai wabak covids’ siape yg percaya pd perjuangan pAs, pasti ‘allah’ lindungi

    hadi awang : itu sbb nya, rakyat di jangkiti, kerana mereka enggan mengikut satu2 nya parti ‘islam’ yg di izinkan ‘allah’ di negara ini.

    a retard pseudo, dgn pengakuan ‘islam,’ ‘allah,’ ‘izin,’ ‘takdir,’ ‘rasullulah,’ nya…..

    wabak terbaharu kini melanda, menyular dlm minda2 melayu2 dgn ‘islam’ ala hadi awang…

    sedangkan wabak covids’ hadi awang tiada keupayaan utk membasmi, asyik doa2 yg menjela2, penjenamaan ‘allah’ dan ‘rasullulah’ hanya rethorik pemujaan sj.

    yg izin tebuk atap nya, iblis belaka, kan tuhan dan izinkan iblis utk melakukan keburukan di bumi.

    ..ngape perlu minta izin lagi dari tuhan nya..

    sj beri pencerahan

    1. Salam sahabat,
      Segala yang diatas adalah ‘Istidraj’ Allah swt.

      Salam.

      1. “Jgn asyik di istiraj2 iblis, di sangka ‘allah’ oleh hadi awang dan pengikut2 nya

        sj beri pencerahan

    2. zunnun air ketum aAsyik sebut tebuk atap, menuduh orang iblis syaitan.

      zunnun the lanun iblis dan syaitan yang paling besar di dunia.

      Mana2 kita pergi, nampak dia. Kita tendang terajang, kutuk, tibai dan bantai lah dia.

      sj menuding dia.

  19. Tuan penulis, pada pandangan saya jika mereka dimaafkan dan terlepas dari tindakan maka rakyat takkan melupakan insiden ini sehingga PRU15.

    Ini akan menunjukkan berlaku ketidakadilan undang-undang kerana ada perbedaan dan pilih kasih antara golongan pemimpin PN dengan rakyat khususnya tindakan Akta PKP yang amat serius di musim Covid 19 ini.

    Langkah utama disarankan adalah diharapkan PM dapat selesaikan hal ini dengan adil dan telus demi persepsi rakyat kepada barisan kepimpinan PN terkini.

    1. tak perlu rakyat utk menghukumi melayu ‘islam’ ala hadi dan pAs,

      ..kesan covids’ kpd rangkaian ekonomi dalaman dan hasil minyak yg menjunam, (WTI US$10.85/bbl dan BRENT US$16.80)

      …dah cukup utk membinasakan keupayaan melayu2 dgn kesundalan ‘islam’ mereka.

      zafrul dan wahid tahu “financial stress” yg di hadapi negara dan syarikat2 di klse.

      tak sampai penghujung tahun, budget yg melayu2 ‘islam’ nak menjenamakan, pd Oct, duit dari mana yg nak mereka cakau?

      1. “dah cukup utk membinasakan keupayaan melayu2 dgn kesundalan ‘islam’ mereka.” kata zunnun the lanun.

        Dia bukan Melayu, bukan Islam, kalah di Pru14, nak coba cara kasar menjatuhkan Kerajaan. Guna cara kominis, hasut menghasut.

        Tapi di baling dek Melayu dengan kasut. Dalam budaya Arab/ Islam, baling dengan kasut itu ialah kejian sebesar besar nya kpd yang kena baling.

  20. dah jadi kerajaan, masih tuduh terkemudian kerana kekurangan utk kehadapan ke?

    sj tanya..

    1. Kehadapan kebelakang itu ia lah kamu dan Bang Ali. Bang Ali di belakang kamu.

      sj menuding

  21. PHD4PIG MEMANG SIAL TAK ADA OTAK…..KALAU DAH TAK NGAKU MELAYU MALAH KUTUK MELAYU HARI2 TU BUKAN MELAYU LAH NAMA NYERR…..BONGOK… ITULAH BAPAK SEGALA RASIS NAMA NYERR….ISLAM PUN SAMA ….KALAU DAH KUTUK BINI HARI2 DEPAN ORANG RAMAI MANA ADA BINI TAK NAK CERAI……ITU PUN CAI2 PHD4PIG TAK BOLEH PIKIR…….SIMPAN SIKIT BODOH TUUUU…..

    Salahkan Muhyidin gagal halang perhimpunan tabligh, adakah Dr Dzul sudah nyanyuk? …….

    APAKAH BEKAS MENTERI KESIHATAN DARI AMANAH SUDAH NYANYUK?

    Oleh : Dr Kamarul Yusoff

    Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, dengan beraninya menyalahkan Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Dalam Negeri kerana penganjuran perhimpunan tabligh pada 26 Februari-2 Mac 2020 yang menjadi punca kepada penularan Covid-19 di Malaysia.

    Kata Datuk Seri Dr Dzulkefly: “Kalaulah ada Menteri yang lebih memaklumi kedudukan perkara perhimpunan tabligh ini, pastinya beliau itu ialah Menteri Dalam Negeri, yang sekarang ini ialah Perdana Menteri ke-8. Datuk Seri Dr Adham Baba wajar bertanya Tan Sri Muhyiddin kalau ingin tahu letak duduk dakwaannya bahawa kerajaan PH gagal mengawal perhimpunan tabligh.”

    Fakta-fakta mengenai pemberian kelulusan ke atas perhimpunan tabligh ini adalah seperti berikut:

    (1) Permohonan untuk melangsungkan perhimpunan tabligh ini dibuat oleh Ahli Jawatankuasa Penganjurnya, Dr Haji Mohmad Mustafa, melalui suratnya yang bertarikh 16 Januari 2020.

    (2) Dalam sidang media pada 29 Januari 2020 yang turut dihadiri oleh Datuk Seri Dr Dzulkefly, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, tiada halangan untuk perhimpunan besar diadakan di negara ini. Boleh rujuk di sini: https://malaysiadateline.com/coronavirus-tiada-halangan-ad…/

    (3) Dalam kenyataan media pada 12 Februari 2020, Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi Pasifik Barat, Dr Takeshi Kasai, memberi amaran kepada Malaysia supaya bersedia terhadap sebarang kemungkinan penyebaran wabak Covid-19 yang lebih meluas, termasuk untuk membuat keputusan menangguhkan perhimpunan awam bagi mengurangkan kebarangkalian virus ini merebak. Boleh rujuk di sini: https://www.sinarharian.com.my/…/Covid-19-WHO-beri-amaran-k…

    (4) Dalam sidang media harian berhubung wabak Covid-19 pada 12 Februari 2020, Datuk Seri Dr Dzulkefly, ketika ditanya mengenai amaran WHO ini, menepisnya dengan berkata Malaysia belum lagi sampai ke peringkat itu dan belum ada keperluan untuk kerajaan melaksanakan saranan WHO supaya menangguhkan perhimpunan awam. Boleh rujuk di sini: https://www.sinarharian.com.my/…/Kadar-jangkitan-Covid-19-k…

    (5) Kelulusan untuk melangsungkan perhimpunan tabligh ini pun diberi oleh Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Supt Annas bin Sulaiman, melalui suratnya yang bertarikh 13 Februari 2020.

    Apakah Datuk Seri Dr Dzulkefly sudah nyanyuk sehingga menyalahkan Tan Sri Muhyiddin kerana penganjuran perhimpunan tabligh sedangkan yang menyatakan perhimpunan seperti ini boleh dilakukan sehari sebelum kelulusan ke atasnya diberikan ialah beliau sendiri?

    Rekod-rekod membuktikan bahawa Tan Sri Muhyiddin sentiasa konsisten di dalam usaha kerajaan untuk menangani wabak Covid-19 dengan memastikan agensi-agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) mematuhi keputusan dan arahan jawatankuasa berkenaan.

    Di dalam isu membendung kemasukan warga China ke negara ini umpamanya, seawal 31 Januari 2020 lagi Tan Sri Muhyiddin menegaskan bahawa KDN bersedia memperluas sekatan terhadap kemasukan warga China jika jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Dr Dzulkefly memutuskan keperluan untuk berbuat demikian. Boleh rujuk di sini: https://www.bharian.com.my/…/kdn-bersedia-sekat-kemasukan-w…

    Malangnya keputusan begini tidak pernah ada, malah Datuk Seri Dr Wan Azizah sendiri, dalam sidang media pada 21 Februari 2020 yang turut dihadiri oleh Datuk Seri Dr Dzulkefly, mengumumkan bahawa belum ada keperluan untuk mengadakan sekatan terhadap warga China setakat itu susulan penularan wabak Covid-19. Boleh rujuk di sini: https://www.bharian.com.my/…/kerajaan-belum-cadang-sekat-ke…

    Bila sudah terbukti anda sendirilah yang buat silap, lagi mahu salahkan orang lainkah?

    Dan ini sajakah tahap keamanahan pemimpin-pemimpin parti yang bernama AMANAH?

    Reply

  22. cry wolf?

    yg crying kerana meminta perhatian atau serba kurang kematangan..

    kerap berkunjung mengadu domba sana sini dari istana, ke pejabat dan kerumah perdana menteri, menubuhkan muaFUCKat dan terbaharu mengadu domba pula dgn membuka aib hal dlm negara ke luar negeri….

    ini bukan cry wolf yg meminta perhatian, tapi cry wolf yg serba kurang kematangan..

    muak ‘tuhan’ yg di sembah, saban hari menagih kepentingan sj….

    sj buat pencerahan…

    1. zunnun the lanun @ the communist selalu mencaci muaFUCKat. Sebab dia selalu kena FUCK dan di lub.ng bont.t nya tahi lekat.

      sj menibai dia

  23. PN LAYAN PKP MACAM DARURAT…..BILA ORANG DIA KENA DIA JUGA YANG SUSAH…..TOK MUDIN ORANG PERTAMA PATUT MASUK PENJARA…..PH PULA PEMBANGKANG SERBA SERBI MAHU KRITIK…..PKP TAK KENA…BILA VIP PN TAK TERIKUT PKP DIA KRITIK….PH PULA MAHU SIDANG PARLIAMEN TAK KISAH LANGGAR PKP….. PRU15 NANTI KITA PAKAT2 BUANG PHD4PIG,,MUKA2 LAMA UMNO DAN PARTI KADOK LOMPAT KE SANA KE MARI……

    Anwar Ibrahim: The Boy Who Cried Wolf Too Many Times…….. ARTICLE INI DITUJU KEPADA PENYOKONG BAPAK DAN BAPOK………

    So that is Pakatan Harapan’s focus of attacks. They are attacking Muhyiddin, the weak link in Perikatan Nasional. And they are trying to drive a wedge between Umno and PAS. And the purpose of Anwar meeting up with Muhyiddin recently is to see whether Muhyiddin can be persuaded to abandon Muafakat Nasional and “come back” to Pakatan Harapan with Anwar as his new deputy prime minister.

    The younger generation may not be aware of this, but those of us who are pushing 70 (or older, like fellow MCOB Dato’ Kamarul Baharin Abbas) and who have either known Anwar since form 1 (like me), or since the ABIM days, will understand what I am talking about — and that is: Anwar Ibrahim is a boy who has cried wolf too many times.

    Many one-time die-hard Anwar loyalists such as Kamarul Baharin Abbas have abandoned Anwar in disgust
    Of course, that is all part and parcel of playing politics and most politicians play that game. But after a while people begin to see you for what you really are — which is one big fat zero — and will soon tire of your drama and antics. I mean, there is just so much shit people can take and once it is over-sangat people begin to feel nauseous every time you open your mouth.

    Somehow, however, Anwar Ibrahim does not seem to realise that every time he opens his mouth people are put off and cringe in pain. And when he adds his smile to his words…crikey…you lose your mood for sex for a whole month.

    If Anwar wants to stay in the game he needs to talk less and do more, not talk more and do nothing. And this is Anwar’s problem: his mouth is his own worst enemy. Actually, if you want to bring Anwar down, you need not do anything. Just sit quiet and watch Anwar sink all by himself due to his serious case of verbal diarrhoea or cerek-berek of the mouth.

    There is no end to the disgust
    The latest “back-door government” fiasco is probably the final nail in Anwar’s coffin (after his 6 kotak, 16 September, langkah Kajang, RM90 million PAS cheque “expose”, etc.). Let’s make no bones about it. The fall of the Pakatan Harapan government in February was not due to Tun Dr Mahathir Mohamad, as much as they try to spin that it was Mahathir’s fault or misstep. It was Anwar who brought down the Pakatan Harapan government.

    For almost two years Anwar got his boys to tekan Mahathir kau-kau. They kept harassing and insulting Mahathir. They announced that when they agreed to make Mahathir the prime minister it was based on the agreement that Mahathir would stay for only two years and then would hand power to Anwar.

    When Mahathir said there was no such agreement and he may not hand power to Anwar in May 2020 but probably after Malaysia’s economy improves (or after APEC), Anwar personally announced that a written agreement does indeed exist: meaning that Mahathir is lying.

    This picture is worth 1,000 words any time

    Then they called for a Pakatan Harapan council meeting on 21st February 2020 and in that meeting they whacked Mahathir. They were no longer prepared to give Mahathir two years until May 2020. They wanted Mahathir out now, that same day. According to Mahathir’s son, Mukhriz, Mahathir cried three times.

    In mid-2002, when Mahathir broke down and cried during the Umno general assembly, he resigned as the Umno President and Prime Minister on the spot in front of 3,000 Umno delegates. Hence Anwar knew, if they could make Mahathir cry, he would definitely resign as party leader and prime minister.

    So, in that 21st February meeting, they scolded Mahathir, shouted at him, banged table, and insulted him like nobody’s business. Even his own party, Parti Pribumi Bersatu or PPBM, and his own political secretary, Zahid Md Arip, was very nasty towards Mahathir.

    In short, they pushed Mahathir to the brink, knowing that he would break down. And Mahathir finally did break down as they had planned and hoped. And Mahathir did resign as they had planned and hoped. But what they also planned and hoped is that Mahathir would name Anwar Ibrahim as his successor and walk out the door and go home.

    Catch Mahathir at his weakest and he will break down
    However, while Mahathir did break down and resign as they had planned and hoped, he did not name Anwar as his successor. Mahathir just resigned and went home and left the post of successor vacant.

    And that was NOT what they had planned and hoped. So, they had to crawl on their hands and knees and beg Mahathir to retract his resignation and come back as prime minister. They could not afford for Mahathir to resign and go home and leave the post of successor vacant. They need Mahathir to stand before 32 million Malaysians and announce that he is resigning and is nominating Anwar as the new prime minister or PM8.

    So, Mahathir came back as the interim prime minister, as they had asked him to. And then Mahathir announced that if Muhyiddin Yassin can get the support of the majority of the 222 members of parliament then he (Mahathir) has no problems if he (Muhyiddin) gets appointed the prime minister.

    Many of the MPs from Umno, PAS, Sabah, Sarawak, PKR, PPBM, etc., took this cue. Mahathir wants Muhyiddin to become PM8. Hence they all swung over to Muhyiddin and supported Muhyiddin for PM8.

    Mahathir can be broken if you know how, and on 21st Feb Anwar broke Mahathir and brought down Pakatan Harapan
    Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong then summoned all 222 MPs to the Istana (220 turned up) and Tuanku asked each of the 220 MPs one-by-one who they support as PM8 (Muhyiddin Yassin or Mahathir Mohamad). And 135 of the 220 MPs, or 63%, said they support Muhyiddin.

    And that was why Tuanku swore Muhyiddin in as PM8 on 1st March 2020. And all this would not have happened had Anwar left the old man alone and did not treat him like a dog. Anwar was the one who brought down the Pakatan Harapan government. By killing Mahathir, Anwar killed Pakatan Harapan.

    Is that not what they did in May 2018? To kill Barisan Nasional they killed Najib Tun Razak. So, when they killed Mahathir in February 2020, they also killed Pakatan Harapan. And now they are trying to kill Muhyiddin Yassin so that they can kill Perikatan Nasional.

    Muhyiddin Yassin the weak link is Pakatan Harapan’s focus of attacks
    But to kill Perikatan Nasional you cannot just kill Muhyiddin Yassin. You need to kill Muafakat Nasional because Perikatan Nasional’s strength is not in PPBM but in Muafakat Nasional. And Muafakat Nasional is Umno and PAS.

    So, you need to break up Muafakat Nasional by making Umno and PAS fight. Only when Umno and PAS fight will Muafakat Nasional break up, and hence Perikatan Nasional will fall.

    So that is Pakatan Harapan’s focus of attacks. They are attacking Muhyiddin, the weak link in Perikatan Nasional. And they are trying to drive a wedge between Umno and PAS. And the purpose of Anwar meeting up with Muhyiddin recently is to see whether Muhyiddin can be persuaded to abandon Muafakat Nasional and “come back” to Pakatan Harapan with Anwar as his new deputy prime minister.

    PPBM insiders allied to Mahathir are spreading this letter (below) in an effort to trigger friction between Umno and Muhyiddin

    Rpk

    Reply

  24. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kejora peduli apa..kalau PKP, ada VIP yg ingkar
    Lebih merisaukan memikirkan bunga yg mekar
    Dah sebulan lebih, nak lena tidur pun sgt sukar
    Begitu pedih terasa duri2 rindu yang mencakar
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kejora juga tercari2..Suman badut kedi kelakar
    Ke mana dh hilang, ini Cap Munga punya askar
    Dah mampos kah, itu taik kucing pnya pndekar
    Agak nya dah jadi abu, bangkai dajal tu dibakar
    🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  25. antara kedua siang dan mlm, bukan satu paksaan tapi kehidupan..

    memaksa siang menjadi mlm dan mlm menjadi siang, itu keperluan2….

    yg siang bukan matahari dan mlm bukan bulan nya, tapi bumi nya..

    …yg bebas utk membuat pilihan.

    sj beri pencerahan

    1. zunnun the falsampah keluarkan sampah pasal siang dan malam pulak.

      pilihan si zunnun ia lah mencaci, mengutuk, mengarut di sini. Pilihan aku ia lah membalun dan menibai dia.

      sj membalun zannun the falsampah

  26. PN LAYAN PKP MACAM DARURAT…..BILA ORANG DIA KENA DIA JUGA YANG SUSAH…..PH PEMBANGKANG SERBA SERBI MAHU KRITIK…..PKP TAK KENA…BILA VIP PN TAK TERIKUT PKP DIA KRITIK….PH PULA MAHU SIDANG PARLIAMEN TAK KISAH LANGGAR PKP….. PRU15 NANTI KITA PAKAT2 BUANG PHD4PIG,,MUKA2 LAMA UMNO DAN PARTI KADOK LOMPAT KE SANA KE MARI…….

    Stay at home Anwar Ibrahim…….

    Mukaddimah
    Kata Sheikh abdul kadir jailani: apabila sampai waktu siang, maka siang akan muncul. Apabila datang waktu malam, maka malam pula tiba. Jangan dipaksa malam menjadi siang dan siang menjadi malam.

    Sampai masanya, ia berlaku jua.

    Cerita asal begini…
    Anwar Ibrahim masuk politik ketika masih bergelar pelajar. Walaupun bukan menyertai mana² parti namun aktif melaungkan suara rakyat kepada pihak kerajaan.

    Sejak mula lagi anwar bukan orang kerajaan.

    Apabila tun mahathir mengambil jawatan perdana menteri, anwar ditarik menyertai umno. Ramai yang bersetuju ini cara terbaik untuk anwar menjelmakan perjuangannya dari dalam.

    Namun ada juga yang mendakwa itu cara tun mengikat orang yang dijangka akan menjadi musuhnya.

    Kata orang, “If you can’t beat them, join them.” Mahathir ambil langkah lebih selamat: “let he join us.”

    Masa itu ada yang kata, PAS kecewa kerana anwar memilih untuk bersama UMNO.

    Ada orang PAS kata pada anwar: “anta nak cuci najis tapi anta masuk dalam tangkinya. Akhirnya badan anta yang penuh najis.”

    Masa depan anwar dilihat begitu cerah tika itu. Anwar bukan sahaja naik begitu cepat bahkan sering memintas orang lain dalam pendakian menuju puncak.

    Ketika itu usahkan dapat bertemu anwar, kalau dapat dikaitkan dengan kawan anwar pun jadilah.

    Ironi sungguh apabila slogan besar anwar selepas disingkirkan ialah: hapuskan kroni dan nepotisme.

    Demikian Allah taala takdirkan anwar menikmati zaman gemilangnya.

    Tangga demi tangga dilepasi, kadang² melangkah kepala orang yang duduk atas tangga. Akhirnya anwar cuma setakah lagi untuk sampai ke puncak singgahsana.

    Namun takdir Allah taala hanya Dia yang maha mengetahui. Sementelah kenaikan anwar sebelum itupun atas takdir-Nya juga.

    Krisis 1998 menjahanamkan seluruh jerih payah anwar. Istilah ‘merudum’ yang dipopularkan ketika membentangkan belanjawan rupanya tertimpa atas batang hidung sendiri.

    Bahkan lebih teruk, anwar dipecat dari semua jawatan termasuk timbalan perdana menteri. Padahal sebelum itu anwar sempat menjadi pemangku perdana menteri.

    Kata Sheikh abdul kadir jailani lagi, kalau bukan rezeki kita, takkan dapat pada kita.

    Anwar mengajak seluruh negara mempertahankan dirinya. Laungan roformasi bergema di mana². Ada yang tak sangka, ramai yang tak percaya itu semua berlaku pada manusia bernama anwar ibrahim.

    Teriakan reformasi menarik rakyat berdemontrasi di jalanraya. Negara jadi huru hara.

    Huru hara? Ada ke istilah selain dari huru hara? Demang bukan budak² lagi masa itu. Demang sempat ikut serta dalam beberapa himpunan rakyat. Kalau sampai perusuh bertempur dengan polis, adakah itu himpunan biasa?

    Bukan hanya satu kes! Rapat umum tak putus-putus digerakkan di seluruh negara hingga akhirnya tun mahathir terpaksa meletak jawatan.

    Walaupun Tun letak jawatan tapi bukan anwar ibrahim yang naik. Paklah yang tak glamor tetapi lama dalam UMNO dilantik menjadi perdana menteri.

    Akhirnya mahkamah mendapati anwar ibrahim bersalah. Demang tak nak sebut kesnya. Itu antara dia dengan mahkamah dan mereka dengan tuhan.

    Yang nyata, anwar dipenjarakan agak lama. Itu fakta!

    Anwar berkonflik dengan 5 era perdana menteri:
    Tun Mahathir
    Tun Abdullah
    DS Najib
    Tun Mahathir semula
    Kini, TS Muhyidin

    Nampaknya anwar masih mahu melawan sebagaimana teriakannya sejak awal reformasi: “lawan tetap lawan.”

    Dr Chandra Muzaffar antara yang menubuhkan PKR akhirnya meninggalkan anwar ibrahim

    Anwar lupakah tentang konsep sabar dan redho? Anwar tak belajarkah sebagaimana pesan wali seperti sheikh abdul kadir jailani bahawa jika itu bukan rezeki kita maka kita takkan dapat?

    Mungkin anwar dan penyokongnya akan kata, kita perlu berusaha. Namun insaflah, jika ada rezeki anwar tetap akan jadi perdana menteri. Tak perlu nak huru harakan negara sekali lagi.

    Lihat Tun Abdullah (Paklah) dan TS mahyudin. Siapa sangka mereka boleh jadi perdana menteri.

    Anwar tak boleh kata orang tak cuba bantu dia.

    PAS pernah bantu anwar habis²an.
    Ramai tokoh politik, akademik dan agama bertungkus lumus cuba tolong anwar. Mereka tubuhkan PR yang kemudian ditukar kepada PKR.
    DAP pun tolong (?) anwar.

    Namun akhirnya hampir semuanya kecewa dengan anwar. Demang kata hampir semua sebab DAP dan beberapa orang PKR masih bersama anwar.

    Demang tak larat nak senaraikan tokoh pejuang yang kecewa dan meninggalkan anwar kerana jumlah mereka terlalu ramai.

    Stay at home Anwar.

    Kalau bukan rezeki, awak terbalikkan duniapun awak tak akan dapat. Yang nyata, awak akan rosakkan orang ramai. awak ajak mereka berhuru-hara. awak menjadi penyebab manusia bersengketa.

    Ezam Mohd Noor antara orang paling kuat pertahan anwar dulu

    Azmin Ali akhirnya turut meninggalkan anwar

    Tegarkah awak wahai anwar ibrahim?

    Untuk kali ini Demang peringatkan: Jangan ganggu malaysia lagi. Tak perlu tokok kesusahan rakyat yang sedang susah.

    Rakyat sedang belajar menerima takdir Ilahi. Rakyat sedang belajar makna sabar dan redho.

    Anwar belum mahukah membantu rakyat secara ikhlas tanpa jawatan?

    Reply

  27. “melayu2 islam” penjenamaan lebai2 pAs terpaksa minta maaf bukan kerana permintaan mereka tapi permintaan rakyat jelata…

    bila rakyat mencemur kesundalan2 ‘melayu islam’….

    ‘melayu’ mereka merasakan memohon maaf itu mulia, tapi….

    ‘islam’ yg di jenamakan dari kesundalan2 lebai2 sesat pAs, memohon maaf itu satu penghinaan kpd taraf ‘islam’ yg mereka rasakan kaum2 pilihan syurga..

    masakan tidak dgn slogan :

    “undi pAs masuk syurga,” dan pAs sebuah parti ‘islam,’ membawa fahaman, mereka maksum.

    ape nak jadi munkie2 melayu2 ni? kurang2 kan kesundalan yg sundal2 pAs bawa, sekadar bawa ke’melayu’an bangsa cukup berharga di mata masyarakat…

    bab agama, simpan di dada sj.

    kan, tuhan menilai iman kamu, yg tersimpan di kerajaan nya, di se tiap manusia yg bernyawa, iman yg kamu perlu jabarkan utk membina keyakinan….

    bukan melolong sana sini, suku otak suku akal, tebut atap, laung takbir laung ‘allah’ laung ‘islam,’ sana sini bak haiwan2 yg rendah akhlak dan akal sj…

    sj beri pencerahan…

    1. zunnun the lanun @ bukan Melayu rasis ini mengata Melayu mcm2. Tak habis2 memperli “Melayu Islam”.

      Nak balun sangat, takut menghasut. Cukup lah dengan mengata dia rasis, perlu dikutuk, dicaci dan dibalun tiap kali dia masuk sini.

  28. Denda sorang 30k…sebab mereka ni pemimpin. Walaupun mereka menjadi pemimpin dari kerajaan tebuk atap mereka tetap wajib dihukum. kita tidak boleh pilih kasih dalam hal ini,kita perlu tunjukkan bahawa kita adalah kerajaan yg tegas dan tidak berkompromi ….woww berapi ayat

    1. Tak kira la walau tak dipilih rakyat sekalipun..mereka telah menjadi pemimpin. Kena beri contoh yg baik kepada rakyat

  29. Level mereka rakyat tdk blh pertikaikan.tepuk lubang jamban katakan

  30. tak usah pergi jauh, yg dah lama tertangguh, kesundalan hadi awang dgn amanat suku otak suku akal nya, mangkuk ni dah mohon maaf blum, hingga yg berkapak berparang mati katak di memali….

    sj tanya utk dapat pencerahan

    1. Salam sahabat,
      Saya rasa dia x perlu minta maaf sebab,

      1. Amanatnya membodohkan pembacanya.
      2. Yang membaca amanatnya bodoh sebab mudah diperdaya.
      3. Yang percaya kepada shahidnya yang gugur juga bodoh.
      4. Yang masih minta pencerahan dengan tujuan melagakan juga bodoh.

      Salam.

      1. …dan kao yg pandai

        sj tanya..

  31. najib bini rosmah

    Bila nak angkut 3-4 ekor Menteri yang langgar PKP ke Mahkamah? Betul ke zaman PN sekarang Mahkamah tak dapat lagi terima kes jenayah ingkar PKP oleh Menteri? Apa rasa 20,000 Rakyat Malaysia yang kena kejar dan kena pelangkung dengan rotan bila ditangkap ingkar PKP? Kahkahkah!

    1. Mana boleh di kenakan tindakkan kepada mereka…mungkin atas jasa² mereka ni lah ahkhirnya terbentuk kerajaan tebuk atap,jasa mereka perlu dikenang dan dibalas walau kecik jer lubang atap yg ditebuk mereka ini

  32. najib bini rosmah

    Timbalan Menteri Kesihatan dipecat kerana langgar PKP. Tambah satu undi tidak percaya Kerajaan Pintu Belakang. Kahkahkah!

    https://www.businessinsider.com/nz-health-minister-david-clark-demoted-beach-trip-coronavirus-lockdown-2020-4?r=US&IR=T

  33. najib bini rosmah

    Menteri Kira Penjenayah Ingkar PKP sudah hapus kira. Mereka bebas langgar sebab Covid19 tak berjangkit dalam kalangan manusia bodoh. Kahkahkah!

  34. Rakyat yang ramai kena tangkap semasa Tahan 1. Ketika itu kesedaran rakyat kurang dan ramai yang mengambil masa untuk menyesuaikan diri.

    Tapi masuk pada Tahap ke 3…. Maklumat mengenai bahaya Covid sentiasa malah selalu di sampaikan melalui semua saluran. Pada masa itu entah beberapa kali PM dan Menteri beri perutusan. Entah berapa kali Pengarah Kesihatan memberi taklimat kemaskini jumlah yang di jangkiti dan yang mati.

    Kita semua di ugut Jika berdegil tak boleh balik kampung, tak ada bazar malah tak dapat beraya..

    Apa! ? Minta Maaf.

  35. najib bini rosmah

    Menteri tebuk atap dan pecah pintu belakang hanya perlu minta maaf. Tiada Undang-undang bawah Parlimen 500 Negara boleh hukum mereka. Mereka tiada undang-undang. Kahkahkah!

  36. Zunnun Chief Barua.

    Bila isu dah tak ada, isu kecik pun dibesar besarkan utk tarik perhatian. Kesiannya PH. Jadi kerajaan pun cuma 22 bulan.

    1. Sekarang kurangnya PH tak ada geng geng ahli parlimen Dari kalangan penyamoon Wang Tabong Haji, perasuah Felda ,Jibby 1mdebee,NFC lemboo condo,Kunan 1billion, buy mercedes first, amanat lebai kafir mengkapir melayu sendiri, jawa curi Wang anak yatim, Menteri air suam, doraemon, pelakon gay Sandakan, etc.

    2. Aku sokong sesangat dengan nama Zunnun Chief Barua itu.

      barua – Carian Umumprpm.dbp.gov.my ›

      barua. [ba.rua] | باروا. Definisi : 1. orang perantaraan yg digunakan utk mengerjakan sesuatu pekerjaan jahat, muncikari, alku, ketolol, pinang muda, jaruman; …

      Pada aku, barua adalah gelaran yang paling busuk sekali.

      1. mesti sokong, dokong dan sotong, kan perkataan ‘barua’ kegemaran hadi awang…

        tak kan tak tahu sejak dia kecil lagi, siape yg memusuhi nya, ‘barua’ sj…

        google kena beri definasi, ‘barua’ istilah-istirdaj-iblis hadi awang

        sj beri fahaman

        1. Nak hantam Hadi Aang, kau punya pasal. Tapi bila engkau hentam Melayu, aku hentam kau hingga ke zaman nun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.