MUHYIDDIN, MAHU DISIMPAN LAGIKAH MENTERI KESIHATAN YANG SUKA MERAPU INI?

Di sebalik wabak Covid-19, berdepan pula kritikan dan kemerosotan sokongan rakyat yang berterusan, paling ke depan akibat karenah Menteri Kesihatan, Dr. Adham Baba yang merapunya kian menjadi-jadi, Muhyiddin Yassin dalam hal ini mesti ada keberanian untuk pantas menanganinya.

Kegagalan bertindak, terus berdiam diri atau membiarkan saja gejala buruk dalam kerajaan berterusan, kerajaan tebuk atap PN ini mungkin lebih cepat runtuh bumbungnya.

Dr. Adham mula menimbulkan masalah kepada kewibawaan kerajaan pimpinan Muhyiddin apabila merapu memberi petua palsu berkenaan air suam yang didakwanya mampu membunuh virus Covid-19 dalam badan manusia.

Petua palsu itu kemudian disanggah oleh WHO, Ketua Pengarah Kesihatan, Dr. Noor Hisham Abdullah dan sebilangan doktor yang berwibawa.

Sejak itu, Dr. Adham seolah-olah kena kuarantin daripada muncul dalam sidang media berkaitan Covid-19, meskipun jumlah kes baru bertambah setiap hari.

Setelah agak lama berdiam diri, tentunya rakyat mengharapkan ia adalah ruang untuk beliau melakukan koreksi diri, tetapi kemunculannya dalam sidang video bersama Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi semalam menyerlahkan hakikat bahawa Dr. Adham masih tidak berubah dan kekal dengan dirinya yang lama.

Dalam sidang video itu, selain menjulang dirinya sendiri melakukan banyak perkara untuk menangani wabak Covid-19 sehingga konon diiktiraf dunia, beliau turut merapu lagi dengan mendakwa keanggotaan WHO di mana beliau melakukan sidang video adalah terdiri daripada 500 negara.

Video merapunya itu segera menjadi viral serta sarat diketawakan netizen alam maya kerana jumlah negara di dunia ini diketahui hanya ada 195 saja.

Oleh itu, daripada mana datangnya 500 negara yang menjadi anggota WHO sebagaimana didakwanya itu atau beliau cuba kelentong Zahid Hamidi untuk menunjukkan berapa besar wibawa dirinya?

Merapunya Dr. Adham dalam ilmu geografi ini sebenarnya bukanlah kali pertama, sebelum ini beliau dengan penuh yakin menyebut jumlah negeri di Malaysia ada sebanyak 15 buah jumlahnya.

Tetapi, yang paling menonjol dalam sidang video itu ialah apabila Dr. Adham cuba merapu menyalahkan PH kerana gagal menyekat perhimpunan Tabligh di Seri Petaling sehingga didakwanya menjadi punca wabak Covid-19 gelombang kedua merebak sebagaimana yang berlaku sekarang ini.

Kata beliau, jika perhimpunan itu tidak diadakan, Malaysia hanya akan berdepan kluster jangkitan Covid-19 yang kecil saja.

Tanpa mengkaji fakta, Dr. Adham dalam hal ini sebenarnya telah menyalahkan Muhyiddin sendiri sebagai punca berseleraknya wabak Covid-19 di negara ini.

Harus beliau sedar bahawa perhimpunan Tabligh berlangsung antara 27 Februari hingga 3 Mac, sedangkan kerajaan PH sudah pun menemui ajalnya apabila Tun Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri pada 24 Februari.

Selepas meletakkan jawatan dan kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri interim antara 24 Februari hingga 1 Mac, tiada kerajaan dan tiada menteri PH lagi yang mentadbir negara ini.

Dalam tempoh tersebut, Yang Dipertuan Agong sedang melakukan proses temubual kepada semua Ahli Parlimen untuk melantik Perdana Menteri yang baru.

Dengan itu, berlangsungnya perhimpunan Tabligh pada 27 hingga 3 Mac bukan lagi di bawah tanggungjawab atau pemantauan PH kerana mereka bukan lagi kerajaan pada waktu itu.

Kalau mahu dicari pihak yang bertanggungjawab berhubung perhimpunan Tabligh itu tentulah mereka yang meluluskannya iaitu Kementerian Dalam Negeri atau menterinya ketika era PH iaitu Muhyiddin sendiri.

Kenapa Muhyiddin sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu membenarkan perhimpunan Tabligh, walhal gelombang pertama Covid-19 belum lagi berakhir sepenuhnya?

Adakah kerana Muhyiddin turut sibuk dengan Langkah Sheraton yang bermula pada 23 Februari dan terlalu mengejar cita-cita mahu menjadi Perdana Menteri, lalu tidak mempedulikan ancaman wabak penyakit berbahaya ini?

Namun, apakah dengan merapu sehingga menyalahkan perhimpunan tabligh sebagai punca wabak Covid-19 berleluasa, Dr. Adham daripada UMNO sebenarnya cuba meletakkan beban kesalahan kepada Muhyiddin daripada Bersatu yang kini merupakan Perdana Menteri?

Jika diberi lebih masa, Dr. Adham ternampak bukan saja berpotensi untuk terus merapu yang akibatnya akan menjunamkan lagi kedudukan PN di mata rakyat, bahkan secara tidak langsung juga mencalarkan imej Muhyiddin sendiri.

Walaupun ada beberapa menteri lain turut merapu sama, Dr. Adham satu-satunya yang paling menonjol sekali.

Pertanyaan mudah buat Muhyiddin, mahu disimpan lagikah beban seperti itu dalam kerajaannya? (ShahbudinHusin 19/04/2020)

Updated: 19 April 2020 — 11:42 am

58 Comments

Add a Comment
 1. KELDAI PHD4PIG YANG BANGANG….BONTOT DIJILAT TAIK DIMAKAN KENCING DIMINUM KENTUT DIHIDU….. PENYOKONG PN KRITIS APA SALAH …..MEMBINA APA YANG BETUL….KALAU SYAITAN SUDAH DISEMBAH PHD4PIG APA KEBAIKAN LAGI NAK DIHARAP……

  Dr Dzulkefly Sudah Lupa?…….MEMANG DAH SAH PHD4PIG BERAK TENGAH JALAN TAK KAN NAK NGAKU…….

  (Malaysia Gazette) – Datuk Seri Najib Razak menyifatkan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad yang membangkitkan persoalan mengapa polis meluluskan perhimpunan tabligh pada 13 Februari lalu sebagai seorang individu yang mudah lupa.

  Sedangkan, katanya, bekas Menteri Kesihatan itu yang memaklumkan bahawa tiada keperluan untuk menunda aktiviti yang melibatkan orang ramai seperti majlis keramaian atau penutupan sekolah seperti disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

  Kenyataan itu dibuat oleh Dr Dzulkefly sehari sebelum kelulusan kebenaran perhimpunan tersebut dikeluarkan.

  Komen tersebut dibuat selepas ditanya mengenai saranan WHO supaya Malaysia membuat persediaan bagi kemungkinan penyebaran lebih meluas Covid-19 yang telah menjangkiti lebih puluhan ribu orang dan meragut nyawa lebih 1,000 orang di China.

  Dalam maklum balas terhadap kenyataan WHO itu, Dr Dzulkefly berkata, kenyataan WHO bahawa jangkitan Covid-19 akan berleluasa perlu dilihat dalam konteks sewajarnya kerana Malaysia belum lagi sampai ke peringkat itu.

  Malah, Dr Dzulkefly berkata, jika Malaysia sampai ke tahap yang disebutkan oleh WHO, kerajaan sentiasa bersedia menangani penularan wabak itu.

  Najib berkata, Pakatan Harapan (PH) yang melawan dan memandang rendah amaran WHO.

  ”Melayu (PAN) mudah lupa,” katanya.

  Isu ini tercetus apabila Menteri Kesihatan, Datuk Dr Adham Baba mendakwa kerajaan Pakatan Harapan (PH) gagal membendung kluster himpunan tabligh di Masjid Sri Petaling.

  Dr Adham berkata, sekiranya kerajaan PH ketika itu berjaya membendung penularan Covid-19, Malaysia hanya akan berdepan kluster jangkitan yang kecil.

  Rentetan dari itu beberapa pemimpin pembangkang termasuk Dr Dzulkefly meminta Dr Adham bertanya kepada Menteri Dalam Negeri kerajaan Pakatan Harapan (PH), iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

  Untuk rekod, Muhyiddin adalah Menteri Dalam Negeri semasa pentadbiran PH.

  Kata Dr Dzulkefly: ”Umum mengetahui pihak yang bertanggungjawab beri (kelulusan) himpunan besar sama ada Thaipusam, himpunan agama Hindu di Pulau Pinang, termasuk himpunan tabligh adalah menteri dalam negeri, iaitu Perdana Menteri ke-8 pada masa ini”

 2. Saya sokong cetusan minda tuan penulis. Ketua Pengarah KKM adalah calon yang terbaik.

 3. Alahai hai….
  tisu tandas

 4. KELDAI PHD4PIG YANG BANGANG….BONTOT DIJILAT TAIK DIMAKAN KENCING DIMINUM KENTUT DIHIDU….. PENYOKONG PN KRITIS APA SALAH …..MEMBINA APA YANG BETUL….KALAU SYAITAN SUDAH DISEMBAH PHD4PIG APA KEBAIKAN LAGI NAK DIHARAP……

  Will Mahathir Attend Parliament On 18th May?………

  It would be most interesting to see what Mahathir does on 18th May 2020. One way out would be to call in sick and get “medical leave” on that day. Then no one can say anything. However, there will still be some who will say the so-called sick leave is a red herring to avoid the embarrassment of sitting on the “wrong” side of the aisle on 18th May.

  Tun Dr Mahathir Mohamad should be the last person out of 222 members of parliament who should violate the lockdown or restricted movement ruling and leave home to attend the parliament sitting on 18th May 2020.

  But then, can he afford not attending the parliament sitting of 18th May 2020? What message will he be sending or how will it be interpreted if he is seen as “boycotting” parliament?

  He can argue that this is not a boycott but merely a precaution due to his “delicate” age, to avoid any untoward happening, but people will interpret it the way it pleases them to interpret it and any reason Mahathir offers, plausible or otherwise, will be seen merely as an excuse.

  Yes, Mahathir is pinned between a rock and a hard place.

  What will Mahathir do on 18th May 2020?
  However, if he decides to leave his fate to Allah and risk leaving home to attend the parliament sitting on 18th May 2020, which side of the aisle will he be sitting?

  Since PPBM or Parti Pribumi Bersatu is part of the Perikatan Nasional government — together with the Muafakat Nasional of Umno and PAS — and PPBM’s Muhyiddin Yassin is the prime minister, should Mahathir not sit on the government side of the aisle?

  Mahathir, however, made it very clear he will never go to bed with the racist Umno thieves and robbers and the religious extremist PAS radicals. That means he will have to cross over to the other side of the aisle and sit with the opposition Pakatan Harapan.

  On 18th May 2020 Mahathir will tell the world if Muhyiddin is the “legitimate” prime minister of Malaysia or a “backdoor” PM
  Again, how will that be interpreted? Will it be seen as he is abandoning his own party, PPBM? In that case he will be telling Malaysians that there are two PPBMs. One PPBM is with Pakatan Harapan and another PPBM is with Perikatan Nasional.

  In short, PPBM is split into two, Team A and Team B.

  This 18th May 2020 parliament sitting is actually a boobytrap for Mahathir. If he attends the sitting he is doomed and if he does not attend the sitting he is also doomed. Damned if you do, damned if you don’t, as they would say.

  Will Mahathir sit with Pakatan Harapan or Perikatan Nasional?
  It would be most interesting to see what Mahathir does on 18th May 2020. One way out would be to call in sick and get “medical leave” on that day. Then no one can say anything. However, there will still be some who will say the so-called sick leave is a red herring to avoid the embarrassment of sitting on the “wrong” side of the aisle on 18th May.

  Either way you cannot win. Buat, salah, tak buat pun, salah.

  It is like the RM250 billion Covid-19 stimulus package. Don’t give they whack you for not helping. Give RM250 billion they whack you for not giving enough. Increase the RM250 billion to RM500 billion and they whack you for not getting parliament approval first. Bring it to parliament and they whack you for not giving enough time to debate the stimulus package. Hold parliament for one month and they whack you for the conspiracy to kill all the MPs by getting them infected with the Covid-19 coronavirus.

 5. menteri2 pn klu banggang bermakna, keldai2 mereka lagi banggang jugak ke?

  bersantap dgn exco baru si razman, se ekor lagi lebai banggang pAs berkumpul2 free dgn budak2 ala penjenamaan taliban malaysia, ketika rakyat di belenggu dgn MCO, bukan sj banggang tapi banggang sundal…

  sj minta penceraha. Blh ke?

 6. PN LAYAN PKP MACAM DARURAT…..BILA ORANG DIA KENA DIA JUGA YANG SUSAH…..TOK MUDIN ORANG PERTAMA PATUT MASUK PENJARA…..PH PULA PEMBANGKANG SERBA SERBI MAHU KRITIK…..PKP TAK KENA…BILA VIP PN TAK TERIKUT PKP DIA KRITIK….PH PULA MAHU SIDANG PARLIAMEN TAK KISAH LANGGAR PKP….. PRU15 NANTI KITA PAKAT2 BUANG PHD4PIG,,MUKA2 LAMA UMNO DAN PARTI KADOK LOMPAT KE SANA KE MARI……

  Anwar Ibrahim: The Boy Who Cried Wolf Too Many Times…….. ARTICLE INI DITUJU KEPADA PENYOKONG BAPAK DAN BAPOK………

  So that is Pakatan Harapan’s focus of attacks. They are attacking Muhyiddin, the weak link in Perikatan Nasional. And they are trying to drive a wedge between Umno and PAS. And the purpose of Anwar meeting up with Muhyiddin recently is to see whether Muhyiddin can be persuaded to abandon Muafakat Nasional and “come back” to Pakatan Harapan with Anwar as his new deputy prime minister.

  The younger generation may not be aware of this, but those of us who are pushing 70 (or older, like fellow MCOB Dato’ Kamarul Baharin Abbas) and who have either known Anwar since form 1 (like me), or since the ABIM days, will understand what I am talking about — and that is: Anwar Ibrahim is a boy who has cried wolf too many times.

  Many one-time die-hard Anwar loyalists such as Kamarul Baharin Abbas have abandoned Anwar in disgust
  Of course, that is all part and parcel of playing politics and most politicians play that game. But after a while people begin to see you for what you really are — which is one big fat zero — and will soon tire of your drama and antics. I mean, there is just so much shit people can take and once it is over-sangat people begin to feel nauseous every time you open your mouth.

  Somehow, however, Anwar Ibrahim does not seem to realise that every time he opens his mouth people are put off and cringe in pain. And when he adds his smile to his words…crikey…you lose your mood for sex for a whole month.

  If Anwar wants to stay in the game he needs to talk less and do more, not talk more and do nothing. And this is Anwar’s problem: his mouth is his own worst enemy. Actually, if you want to bring Anwar down, you need not do anything. Just sit quiet and watch Anwar sink all by himself due to his serious case of verbal diarrhoea or cerek-berek of the mouth.

  There is no end to the disgust
  The latest “back-door government” fiasco is probably the final nail in Anwar’s coffin (after his 6 kotak, 16 September, langkah Kajang, RM90 million PAS cheque “expose”, etc.). Let’s make no bones about it. The fall of the Pakatan Harapan government in February was not due to Tun Dr Mahathir Mohamad, as much as they try to spin that it was Mahathir’s fault or misstep. It was Anwar who brought down the Pakatan Harapan government.

  For almost two years Anwar got his boys to tekan Mahathir kau-kau. They kept harassing and insulting Mahathir. They announced that when they agreed to make Mahathir the prime minister it was based on the agreement that Mahathir would stay for only two years and then would hand power to Anwar.

  When Mahathir said there was no such agreement and he may not hand power to Anwar in May 2020 but probably after Malaysia’s economy improves (or after APEC), Anwar personally announced that a written agreement does indeed exist: meaning that Mahathir is lying.

  This picture is worth 1,000 words any time

  Then they called for a Pakatan Harapan council meeting on 21st February 2020 and in that meeting they whacked Mahathir. They were no longer prepared to give Mahathir two years until May 2020. They wanted Mahathir out now, that same day. According to Mahathir’s son, Mukhriz, Mahathir cried three times.

  In mid-2002, when Mahathir broke down and cried during the Umno general assembly, he resigned as the Umno President and Prime Minister on the spot in front of 3,000 Umno delegates. Hence Anwar knew, if they could make Mahathir cry, he would definitely resign as party leader and prime minister.

  So, in that 21st February meeting, they scolded Mahathir, shouted at him, banged table, and insulted him like nobody’s business. Even his own party, Parti Pribumi Bersatu or PPBM, and his own political secretary, Zahid Md Arip, was very nasty towards Mahathir.

  In short, they pushed Mahathir to the brink, knowing that he would break down. And Mahathir finally did break down as they had planned and hoped. And Mahathir did resign as they had planned and hoped. But what they also planned and hoped is that Mahathir would name Anwar Ibrahim as his successor and walk out the door and go home.

  Catch Mahathir at his weakest and he will break down
  However, while Mahathir did break down and resign as they had planned and hoped, he did not name Anwar as his successor. Mahathir just resigned and went home and left the post of successor vacant.

  And that was NOT what they had planned and hoped. So, they had to crawl on their hands and knees and beg Mahathir to retract his resignation and come back as prime minister. They could not afford for Mahathir to resign and go home and leave the post of successor vacant. They need Mahathir to stand before 32 million Malaysians and announce that he is resigning and is nominating Anwar as the new prime minister or PM8.

  So, Mahathir came back as the interim prime minister, as they had asked him to. And then Mahathir announced that if Muhyiddin Yassin can get the support of the majority of the 222 members of parliament then he (Mahathir) has no problems if he (Muhyiddin) gets appointed the prime minister.

  Many of the MPs from Umno, PAS, Sabah, Sarawak, PKR, PPBM, etc., took this cue. Mahathir wants Muhyiddin to become PM8. Hence they all swung over to Muhyiddin and supported Muhyiddin for PM8.

  Mahathir can be broken if you know how, and on 21st Feb Anwar broke Mahathir and brought down Pakatan Harapan
  Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong then summoned all 222 MPs to the Istana (220 turned up) and Tuanku asked each of the 220 MPs one-by-one who they support as PM8 (Muhyiddin Yassin or Mahathir Mohamad). And 135 of the 220 MPs, or 63%, said they support Muhyiddin.

  And that was why Tuanku swore Muhyiddin in as PM8 on 1st March 2020. And all this would not have happened had Anwar left the old man alone and did not treat him like a dog. Anwar was the one who brought down the Pakatan Harapan government. By killing Mahathir, Anwar killed Pakatan Harapan.

  Is that not what they did in May 2018? To kill Barisan Nasional they killed Najib Tun Razak. So, when they killed Mahathir in February 2020, they also killed Pakatan Harapan. And now they are trying to kill Muhyiddin Yassin so that they can kill Perikatan Nasional.

  Muhyiddin Yassin the weak link is Pakatan Harapan’s focus of attacks
  But to kill Perikatan Nasional you cannot just kill Muhyiddin Yassin. You need to kill Muafakat Nasional because Perikatan Nasional’s strength is not in PPBM but in Muafakat Nasional. And Muafakat Nasional is Umno and PAS.

  So, you need to break up Muafakat Nasional by making Umno and PAS fight. Only when Umno and PAS fight will Muafakat Nasional break up, and hence Perikatan Nasional will fall.

  So that is Pakatan Harapan’s focus of attacks. They are attacking Muhyiddin, the weak link in Perikatan Nasional. And they are trying to drive a wedge between Umno and PAS. And the purpose of Anwar meeting up with Muhyiddin recently is to see whether Muhyiddin can be persuaded to abandon Muafakat Nasional and “come back” to Pakatan Harapan with Anwar as his new deputy prime minister.

  PPBM insiders allied to Mahathir are spreading this letter (below) in an effort to trigger friction between Umno and Muhyiddin

  Rpk

 7. soalan cepu mas ptg ni, menyambung dgn ape yg budin perkatakan…

  Moo masih nak menyimpan si Adhan dan Timb nya, seperti juga bertanya…

  Moo masih ke nak menyimpan hadi awang bersama lebai2 badut ala koboi nya?

  ada pilihan ke Moo, sedangkan Moo sendiri bukan bijak pun, kesundalan nya amat menyedihkan kpd setiap yg waras.

  kesundalan yg obvious, perjanjian yg di tanda tangani, bersama kesemua komponent PH di mungkari dan di zalimi.

  seperti anjing2 tersepit, “Melayu2 Islam” dlm ppbm,

  bilamana ppbm di batalkan pendaftaran, pkr, dap dan amanah berlapang dada menerima dan membantu utk memenangi mereka…

  dgn 13 kerusi yg di menangi dari peruntukan kerusi terbesar yg mereka inginkan, bersama2 menerajui negara.

  ini kah ketrampilan “Melayu2” ppbm dgn ‘islam’ mereka?

  atau kepentingan “melayu” mempergunakan ‘islam’ sj?

  mungkin keldai2 “melayu2 islam” ingin beri pencerahan…

  sj tanya…

 8. PH perlu berani, perlu berlapang dada..Oopss

  lapang dada..?

  mcm mana yg mengukur dada yg lapang?

  dgn

  empiricism? cognitive?

  jgn terlaku leka membina masyarat ‘ideal’ kerana ‘idealism’ itu byak kerumitan utk mempertahankan dgn realiti2 sekeliling yg ada.

  di sarawak, PH jgn leka blh dgn kesinambungan yg ada, sedangkan the ‘playing field’ is not at PH advantages

  Gps + ketuan melayu -bn + zealot pAs, tidak di sukai di sarawak dgn dayak, iban dan kaum tiong hua yg selama ini di perintah oleh melanau2 melayu.

  maka, PH perlu realistik, utk menemui mereka di pertengahan, dan BB/PSB kini sedang menjenamakan satu alternative satu persaingan dgn gps

  anwar, kit siang dan md sabu

  perlu bersifat pragmatic, melihat yg

  bisa itu, penawar kpd madu..(1)

  madu itu penawar kpd bisa ..(2)

  lain kata, kekakuan PH di Sarawak ada remedy nya dgn PSB/BB …

  cuba2 onak dan olak nya…

  1. mimpi basah je lah kamu sorang2.
   Jan 2020 – pemerintah
   Feb 2020 – pembangang
   Mac 2020 – pembangkang @ pembangang
   Apr 2020 – pembangang @ pembangkang @ gila meroyan @ gila isim
   Mei 2020 – gila babi.
   Jun 2020 – wad gila.

 9. Menteri Kesihatan ‘kerajaan tebuk atap’ ni memang kelakar:-

  1. Minum air suam boleh bunuh Covid
  2. Malaysia ada 15 negeri
  3. Negara di dalam WHO ada lebih dari 500.

  Tetapi kelakarnya itu jauh lebih baik buat negara ini daripada berPMkan seorang bekas banduan pesalah liwat yang diampunkan.

  Sekiranya seorang bekas banduan pesalah liwat yang naik menjadi PM, dia tak perlu pun membuka mulut dan mengatakan bulan Januari ada 50 hari, untuk membuatkan negara ini menjadi bahan ketawa dunia, memadai untuk dia mengangkat sumpah jawatan sbg PM, dan negara ini bukan setakat menjadi bahawa lelucon, malah akan menjadi cemuhan seluruh dunia.

  Bayangkan tajuk-tajuk akhbar utama dunia berbunyi begini; ‘once a convicted sodomist, now the Prime Minister of Muslim Malaysia’.

  1. Ko senaraikan nama negara2 yang menghina, mencaci dan mentertawakan peliwat tu selama ni, specially negara dari timur tengah. Mohon senarai kan.. mungkin ada 500 negara juga agaknya. 🙂

   1. bukan kah si Doe tgh melucukan moral nya, biar lah.

    Moral klu nak di bahas, sampai mati pun tak habis, sbb tiada siape yg absolute nilai moral mereka…

    Ilmu Tauhid itu sama juga…

    ‘tuhan’ maha besar? bila di tanya, besar mana? menjelajah bak haiwan2 dgn prediction sj..

    tapi kebenaran, ini bab lain, byak mechanisma yg ada.

    kerana Truth Itu Yg setiap manusia cuba menyatakan nya…

    jgn ambil hati dgn dakwaan liwat, liberal dan freemason mereka…

    setiap yg hidup sentiasa meliwat2 kebenaran yg ada, menafi2kan keperluan utk liberate kekakuan yg ada, reka2 segala imiginasi yg menghasilkan geometri2 kehidupan

    relak..🤗

 10. Menteri gelojoh aka goblok. Hajatnya cuba nak menonjol tapi berpotensi cepat kojol. Dia berusaha dapatkan kredit atas usaha pihak lain, akhirnya nampakkan diri kurang cerdik alias bebal. Inilah natijah kerajaan “angkut borong” PN @ kerajaan Tebuk Atap. Jawatan dlm GLC pun main nak angkut borong juga. Inilah wajah kerajaan Melayu Islamik PN. Meloyakan amat…punya kebulur puak2 ni, rebut kuasa dan ghanimah tak peduli kondisi negara.

  1. Kalau loya, minum je sesudu minyak sawit. Tapi jgn terbulu-bulu. Ptg ni tengok je drama pkl 5 ptg. Tajuknya, “elefen fight elefen grass sapper” di TV3suku. Mudah-mudahan hilang loya tuan.

   Kihkihkih

 11. Please take note, zunnun lanun an activist from ngo IKRAM supported by Freemason. Ini PKR punya unit propaganda. Sekarang giat masuk di IPT. Beware of this new virus.

  1. Kalau baca post zunnun kat blog ni mangkuk ni jugak bawa ajaran sesat.

 12. The Art of War – Revisiting Kesundalan “Melayu2 Islam” A Fallacy

  “to save or be saved…”

  “Melayu2 Islam” ini perlu di selamatkan atau perlu di binasakan sj?

  ..pembinasaan bukan membawa penghapuskan specie ‘instead’ membawa pembaharuan minda mereka…

  tapi perlu ke utk membawa pembaharuan kpd mereka, sedangkan negara memerlui tenaga kerja utk mengurangkan pergantungan kpd buruh asing?

  ..memahami keperluan ini, dgn istilah ‘fittest survived,’ maka pertemuan antara kedua jalan, yg sesuai kpd negara…

  biarkan ke “Melayu2 Islam” dgn kesundalan ‘islam’ nya, kerana seperti mana terdahulu,

  “there is not much problem with najib but therein every problem with rosmah” ….(1)

  “there is not much problem being a melayu but therein every problem being ‘islam’.

  Is it a predicament? Had there been every belief and their action?

  maka, keperluan satu perubahan yg radical, “melayu” dari awal lagi di beri ilmu pengetahui bebas dari cengkaman kepercayaan karut dan laput…

  ape ‘islam’ yg di bawa dan di hayati laput?

  dlm kemajuaan pertemuan rahsia2 alam, masih ke melayu2 dan ‘islam’ yg di recycle recycle dgn bahan yg sama tanpa pengertian se iring dgn rational yg ada?

  lebai2 sundal pAs, rasakan serban dan jubah itu membezakan ilmu ketuhanan mereka dari ilmu rational yg ada?

  keldai2 sundal melayu2 blh ke beri pencerahan ‘islam’ yg di anuti…

  Sj tanya…

 13. The Art of War – Revisiting Kesundalan “Melayu2 Islam” – A Discourse.

  be damned or damned be…(1)

  keadaan yg di hadapi oleh PN dgn kesudalan kerajaan “Melayu2 Islam” terperangkap, tiada jln yg jelas, tiada penyelesaian yg mampu beri kelegaan utk bernafas…

  setiap detik setiap tindakan, meletakan kesundalan “Melayu2 Islam” terperangkap lebih sundal2 dari sebelum nya…

  omputih berkata,

  to be efficient, biasing must provide sufficient feedbacks…(2)

  PN tidak memiliki masa dan tenaga utk melakukan pemulihan dan pembaharuan kerana se tiap pergerakan ke hadapan di bayangi dgn permasaalahan yg di terkemudian.

  PH perlu ambil peluang ini, mengerak pantas ke hadapan, merancang kemenangan, Sarawak State Election.

  Ini crucial dlm “Melayu2 Islam” terpalit dlm kesundalan2 mereka menghadapi kemarahan rakyat, dan menghadapi ‘fragmented’ sesama mereka.

  dlm masa yg sama, politik di semenanjung, jadikan fore front contoh2 kesundalan yg obvious utk di pamerkan kpd semua rakyat selain percepsi negara2 yg mendukung keterbukaan sgn rating2 mechanisma yg ada.

  (1) + (2) kini mula menampakan kekerapan mereka.

  1. (1) You sure are damned

   (2) What talking one, saying “to be efficient, biasing must provide sufficient feedbacks”? You talking shit arr?

   KEPARA BAPAK KAMU mengata “se tiap pergerakan ke hadapan di bayangi dgn permasaalahan yg di terkemudian.”. Najib Klepto Al Jibo tak boleh bergerak kehadapan pun sebab di tendang ke lobang yang begitu dalam di Pru14 kerana songlap wang rakyat berbillion ringgit di 1MDB.

   Fore front yang ada untuk kamu ia lah sebatang sebesar lidi dan dua biji bola.

   1. wat talking no thinking? No thinking but talking, meh

    still need momny to teach basic dressing meh?

    sj bertanya…

    1. You still in diapers arr, always kincing in diapers, crying for diaper changes when wet.

     Grow up boy, grow up.

     1. go to mommy, and ask..

      mommy mommy am I a boy? Yes, why?

      zunnun said I need basic dressing.

      Oh, I know, you are too dressed. Perhaps being naked, you may start again from basic.

      Wat mean mommy?

      ahh, start learning to dress on your own instead mommy dressing you.

      how mommy,

      Stand at the mirror, mirror never cheat son.

      Oh, not the dress, it me zunnun ask to dress.

      satire petang minggu, 😂

  2. Woi Cikong, really, be good citizens lorr, respect and abide fully by the Constitution of the country and enjoy your stay here.

   Otherwise you’d feel miserable, like that, what for, lorr?

  3. Zunnun drp Ikram, dpt dana Freemason melalui…. tak lama lagi kena lah tu.

 14. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Mana Suman maknyah dah seminggu tk keluar
  Agaknya pampers dia bocor terkucil dlm seluar
  Apa dia sibuk kat dapur dgn pakai baju kelawar
  Atau, dia dh kena jngkitan Corona punya hawar
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 15. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  Kejora peduli apa, dgn karenah mnteri ksihatan
  Lbh mrisaukan lgi, Virus Corona pnya jangkitan
  Dok ingat nak pi JB cari Suman maknyah setan
  Tapi sayang, terhalang, dek PKP punya sekatan
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 16. PN LAYAN PKP MACAM DARURAT…..BILA ORANG DIA KENA DIA JUGA YANG SUSAH…..PH PEMBANGKANG SERBA SERBI MAHU KRITIK…..PKP TAK KENA…BILA VIP PN TAK TERIKUT PKP DIA KRITIK….PH PULA MAHU SIDANG PARLIAMEN TAK KISAH LANGGAR PKP….. PRU15 NANTI KITA PAKAT2 BUANG PHD4PIG,,MUKA2 LAMA UMNO DAN PARTI KADOK LOMPAT KE SANA KE MARI…….

  Stay at home Anwar Ibrahim…….

  Mukaddimah
  Kata Sheikh abdul kadir jailani: apabila sampai waktu siang, maka siang akan muncul. Apabila datang waktu malam, maka malam pula tiba. Jangan dipaksa malam menjadi siang dan siang menjadi malam.

  Sampai masanya, ia berlaku jua.

  Cerita asal begini…
  Anwar Ibrahim masuk politik ketika masih bergelar pelajar. Walaupun bukan menyertai mana² parti namun aktif melaungkan suara rakyat kepada pihak kerajaan.

  Sejak mula lagi anwar bukan orang kerajaan.

  Apabila tun mahathir mengambil jawatan perdana menteri, anwar ditarik menyertai umno. Ramai yang bersetuju ini cara terbaik untuk anwar menjelmakan perjuangannya dari dalam.

  Namun ada juga yang mendakwa itu cara tun mengikat orang yang dijangka akan menjadi musuhnya.

  Kata orang, “If you can’t beat them, join them.” Mahathir ambil langkah lebih selamat: “let he join us.”

  Masa itu ada yang kata, PAS kecewa kerana anwar memilih untuk bersama UMNO.

  Ada orang PAS kata pada anwar: “anta nak cuci najis tapi anta masuk dalam tangkinya. Akhirnya badan anta yang penuh najis.”

  Masa depan anwar dilihat begitu cerah tika itu. Anwar bukan sahaja naik begitu cepat bahkan sering memintas orang lain dalam pendakian menuju puncak.

  Ketika itu usahkan dapat bertemu anwar, kalau dapat dikaitkan dengan kawan anwar pun jadilah.

  Ironi sungguh apabila slogan besar anwar selepas disingkirkan ialah: hapuskan kroni dan nepotisme.

  Demikian Allah taala takdirkan anwar menikmati zaman gemilangnya.

  Tangga demi tangga dilepasi, kadang² melangkah kepala orang yang duduk atas tangga. Akhirnya anwar cuma setakah lagi untuk sampai ke puncak singgahsana.

  Namun takdir Allah taala hanya Dia yang maha mengetahui. Sementelah kenaikan anwar sebelum itupun atas takdir-Nya juga.

  Krisis 1998 menjahanamkan seluruh jerih payah anwar. Istilah ‘merudum’ yang dipopularkan ketika membentangkan belanjawan rupanya tertimpa atas batang hidung sendiri.

  Bahkan lebih teruk, anwar dipecat dari semua jawatan termasuk timbalan perdana menteri. Padahal sebelum itu anwar sempat menjadi pemangku perdana menteri.

  Kata Sheikh abdul kadir jailani lagi, kalau bukan rezeki kita, takkan dapat pada kita.

  Anwar mengajak seluruh negara mempertahankan dirinya. Laungan roformasi bergema di mana². Ada yang tak sangka, ramai yang tak percaya itu semua berlaku pada manusia bernama anwar ibrahim.

  Teriakan reformasi menarik rakyat berdemontrasi di jalanraya. Negara jadi huru hara.

  Huru hara? Ada ke istilah selain dari huru hara? Demang bukan budak² lagi masa itu. Demang sempat ikut serta dalam beberapa himpunan rakyat. Kalau sampai perusuh bertempur dengan polis, adakah itu himpunan biasa?

  Bukan hanya satu kes! Rapat umum tak putus-putus digerakkan di seluruh negara hingga akhirnya tun mahathir terpaksa meletak jawatan.

  Walaupun Tun letak jawatan tapi bukan anwar ibrahim yang naik. Paklah yang tak glamor tetapi lama dalam UMNO dilantik menjadi perdana menteri.

  Akhirnya mahkamah mendapati anwar ibrahim bersalah. Demang tak nak sebut kesnya. Itu antara dia dengan mahkamah dan mereka dengan tuhan.

  Yang nyata, anwar dipenjarakan agak lama. Itu fakta!

  Anwar berkonflik dengan 5 era perdana menteri:
  Tun Mahathir
  Tun Abdullah
  DS Najib
  Tun Mahathir semula
  Kini, TS Muhyidin

  Nampaknya anwar masih mahu melawan sebagaimana teriakannya sejak awal reformasi: “lawan tetap lawan.”

  Dr Chandra Muzaffar antara yang menubuhkan PKR akhirnya meninggalkan anwar ibrahim

  Anwar lupakah tentang konsep sabar dan redho? Anwar tak belajarkah sebagaimana pesan wali seperti sheikh abdul kadir jailani bahawa jika itu bukan rezeki kita maka kita takkan dapat?

  Mungkin anwar dan penyokongnya akan kata, kita perlu berusaha. Namun insaflah, jika ada rezeki anwar tetap akan jadi perdana menteri. Tak perlu nak huru harakan negara sekali lagi.

  Lihat Tun Abdullah (Paklah) dan TS mahyudin. Siapa sangka mereka boleh jadi perdana menteri.

  Anwar tak boleh kata orang tak cuba bantu dia.

  PAS pernah bantu anwar habis²an.
  Ramai tokoh politik, akademik dan agama bertungkus lumus cuba tolong anwar. Mereka tubuhkan PR yang kemudian ditukar kepada PKR.
  DAP pun tolong (?) anwar.

  Namun akhirnya hampir semuanya kecewa dengan anwar. Demang kata hampir semua sebab DAP dan beberapa orang PKR masih bersama anwar.

  Demang tak larat nak senaraikan tokoh pejuang yang kecewa dan meninggalkan anwar kerana jumlah mereka terlalu ramai.

  Stay at home Anwar.

  Kalau bukan rezeki, awak terbalikkan duniapun awak tak akan dapat. Yang nyata, awak akan rosakkan orang ramai. awak ajak mereka berhuru-hara. awak menjadi penyebab manusia bersengketa.

  Ezam Mohd Noor antara orang paling kuat pertahan anwar dulu

  Azmin Ali akhirnya turut meninggalkan anwar

  Tegarkah awak wahai anwar ibrahim?

  Untuk kali ini Demang peringatkan: Jangan ganggu malaysia lagi. Tak perlu tokok kesusahan rakyat yang sedang susah.

  Rakyat sedang belajar menerima takdir Ilahi. Rakyat sedang belajar makna sabar dan redho.

  Anwar belum mahukah membantu rakyat secara ikhlas tanpa jawatan?

 17. Pandangan peribadi saya ye tuan.
  Semua tindakan2/saranan2/cadangan2 yang telah dibuat oleh semua ahli2 jemaah menteri/timbalan menteri yang dilantik baru2 ini datangnya dari gerak hati mereka sendiri.

  Sebagai seorang Islam, saya amat2 yakin bahawasanya semua ini datang dari Allah swt. Semua yang diatas terdiri dari orang2 Islam.

  Allah swt punya segala macam cara untuk menggerakkan hati2 mereka ini untuk buat keputusan2 yang mereka sudah, sedang dan akan buat pada hari2 yang mendatang.

  Sebagai seorang Islam, saya amat2 yakin, ini merupakan salah satu dari berbagai2 hukuman Allah swt semasa hayat mereka didunia untuk mereka2 yang MUNAFIK.

  Sebagai seorang Islam, saya amat2 yakin bahawasanya hukuman yang menanti mereka2 yang diatas ini jauh lebih berat dihari akhirat nanti sekiranya mereka2 ini tidak bertaubat. WAL IYA DZU BILLAH.

  Wassalam.

  1. Alamak, kalau semua nya kehendak Allah, susah ler, Dol. Nanti ramai yang pegang kpd pre-destination, atau asyik2 kata itu kehendak Allah.

   Jangan defeatist atau pemalas lah. Ngaku dan bertanggung jawab lah ke atas tingkah laku kita.

   Kalau baik, terima lah hasil nya. Kalau mudarat, jangan menepis lah bila dilempang mak bapak. Atau diheret ke Balai Polis.

   1. Pembetulan: Tukar “Dol” itu kpd “Syed”.

  2. Gosh…

   kamu ini hidup dlm satu dunia yg ‘ideal’ ke syed Ooi…

   “let’s dance but had it been dancingvever since.”

   “allah” yg kamu sembah, asing sejak pre-mordial beginning?

   ngape

   “allah” jadikan “adam…”..(1)

   atau

   adam yg jadikan “allah.” …(2)

   klu (1) & (2) tak collerate antara mereka, mana dtg nya kesusuaian sesama mereka?

   Alam ini ada Third Force ke?

   1. Jangan percaya si zunnun the lanun who always thinks of subversion. He is a communist, saki baki Malayan Communist Party, yang sudah kena halau dn hambat hambat hingga ke seberang sempadan Thailand.

    1. He tries to confuse the people. He himself is the most confused. Frustrated like mad that the communists could not win in this country. Serve them right.

 18. The Art of War -Revisting Malaysia

  PH needs an inertia to start and resonate a momentum….

  Count and Navigate this via PSB/Ex Pkr-BB initiatives, to unseat GPS…

  Larry Sng must show wisdom and lead to way..

  Its crucial, to dismantle GPS as it severely affect PN.

  The Turf War Starts in Sarawak, as PSB felt, its time to rid GPS redundancies in Sarawak.

  dap + pkr + psb will stir the hornets out of their hives, a needed momentum to be pru 15 going…

  to win peninsular is to win east malaysia, and what better way than to win Sarawak first.

  1. The art of war since Popeye is very simple – you plonk the enemy’s head with a bludgeon, presto, you win.

   But zunnun the lanun wants to win Sarawak first. However, going by his nasty mouth, blinkered eyes, and a target practice card on his head, the Iban will easily put an arrow through that head.

   Theoretically, of course. Because zunnun will not dare roam in Sarawak ever. He is persona non grata there. Anywhere.

 19. Saya syorkan kerajaan lantik DrM sbg menteri kesihatan sbb bini dia pun Doktor. Jawapan kpd soalan wartawan baru2 ni sangat menyakinkan rakyat dan pakar2 antarabangsa.

  Soalan – apakah tindakan kerajaan kpd pelancung dr china?
  Jawapan – takkan kita nak letak dlm kandang lembu. (layak jd menteri)
  Hahaha hahaha (barua2 gelak)

  Kihkihkih

 20. hadi awang mengaku dgn pengakuan nya, menebuk atap utk menyelamatkan “melayu2 Islam” dari freemason, libaral dan communist…

  seperti yg tertera dari warkah 22hb Mac nya…

  tapi kini, dah mula berjinak2 dgn freemason utk mendapatkan balik wang rampasan scandal yg melibatkan Malaysia Officer No 1, dgn belian2 dan Apartment Mewah belian Aziz utk siape?

  dan kini berjinak pula dgn communist, utk lestarikan kelansungan dgn pertambahan “red zones” yg ada…

  ..tak cukup, meminta kaum liberal2 utk membantu membekal ubat2, vaccine akhir nya…

  hadi awang ni, flip flop atau ada penyakit chronic dementia ke?

  Yg pasti hadi awang bukan ulamak tapi pebdeta, doa2 nya tidak mendatangkan kesan utk membantu permasaalah2 negara.

  1. zunnun the lanun ada agenda nya dengan Hadi Awang. Itu depa punya pasal.

   Tapi menyebut kaum liberal2. Tak disebut nya siapa. Tak berani kah dia?

   kalau dia maksudkan the mainstream of Malaysian society, sahkan ler. Supaya boleh di pelangkong kepala dia. Secara lisan saja ler. Sebab ini dalam blog.

 21. Blog melalut ,,bloger kuciwa ,,target peg khas pm anwar tk kesampai ..

 22. Dengan Usaha PN dibawah TSMY dan KKM dibawah Dr Adham Baba dan KPK Dato Hisham, wabak covid telah dapat dikawal…
  Syukur alhamdulillah…
  Biar org nak kata macam2, tapi hasil kerja sgt bagus…
  Berlainan dengan PH, dahlah teruk diperkatakan orang, hasil kerja pun teruk atau eleeekkkk…
  PN jauh lebih bagus berbanding PH…

 23. Budin…menteri kau kata merapu nilah yg mengetuai KKM menangani Covid bersama2 dengan agensi penguatkuasa yg lain….
  Tengoklah apa hasil nyer..!!!
  Jgn dengki, sakit hati dan dendam…
  Kerajaan PH dulu tak boleh dibanding dgn yg sekarang yg sgt jauh lebih baik…
  hehehe ….sabar ye…Kita tengok hasil dan outcome. Bukan benda kecil2 dan remeh temeh…
  Kalau tak puas hati pun, tunggulah PRU 15 nanti ye…
  Tak lama lagi pun…mungkin tahun depan…
  hehehehehe….PH tumbang, Negara berkembang…
  PN terbaik….heheheehhe

  1. …hingga minta pertolongan pakar2 china communist utk memastikan kejayaan ke?

   …hingga menerima pengiktirafan dari China Communist juga ke?

   bila pulak china communist di terima oleh pAs dan “melayu2 islam” nih?

   sj tanya..

  2. PH tersungkur, rakyat bersyukur
   PH tumbang, negara berkembang
   PH turun, harga minyak pun turun

  3. PN terbaik? Mimpi ler kamu. Teruskan mimpi itu.

   Dreaming is the cheapest form of entertainment. It doesn’t cost a sen.

 24. Moo perlu menyimpan menteri air suam dan menteri2 badut serta koboi2 nya..

  walau bagaimana sundal, “Melayu2 Islam” mewakili cabinet dapur nya, dan Glc yg di sandangi, penting utk mengekalkan number 112 nya.

  ke mana sj, menteri2 dan Mp2 menginap di hotel2 yg ada, angka bilik 112 akan di jadikan keutamaan mereka…

  Oops, waktu bersemburit dulu, assmin dlm bilik 112 juga ke?

  hadi awang akan mengeluarkan biji2 wirid zikir, tahmid, tasbih dan takbir kpd ‘tuhan berhala mereka’ perlu mengenapkan jumlah 112 se tiap nya.

  berbuih2 lah mulut2 keldai “Melayu2 Islam’ beratip memuja2.

  1. Menteri kerajaan tebuk atap…main tgkap muat jer janji sokong dia

   1. Kerajaan Tebuk atap tu kerajaan apa???
    Bodoh la lu…ikut benda bodoh..
    Kenapa nak tebuk atap rumah sendiri, nanti kalau bocor, kau juga yg susah…
    Tapi itulah yg dibuat oleh PH bodoh ni..
    PM dia tebuk atap rumah PH hingga bocor dan semua didalamnya tenggelam bila hujan lebat….
    Sebab tu PH tumbang….
    PN masuk selepas atap yg bocor tu telah direpair, dan masuk ikut pintu depan yg telah terbuka luas serta diperkenan oleh tuan rumah iaitu Agong..

    hehehehe…PH bodo…dah tumbang…padan muka!!!

    1. Tebuk atap pengakuan siape?

     hadi wang menebuk atap parlimen ke, hingga teragak2 kerajaan Moo utk menggunakan nya?

     sj tanya..

  2. zunnun ini jahat orang nya. Tak hormatkan Perdana Menteri negara ini. Perlekehkan nama nya. Guna kata2 kotor. Semburit dsb nya. Mulut dia ada di burit nya.

   Maka zunnun di gelar the lanun. Sebenarnya dia lebih buruk dari lanun. Dia pembohong, penipu, pemfitnah, semua itu sekali. Sebab emak dia merana masa beranakkan dia. Mulut nya tersangkut di puki mak nya. Bila terlepas, mulut nya senget. Jadi celupar.

   Apa yang di kata nya hanya lah satu pendapat. Ada banyak pendapat lain. Yang disokong berjuta juta rakyat.

 25. 1. Muhyiddin PM yang dipersetujui YDPA. Jangan persoalkan

  2. Muhyiddin PM buat keputusan betul. Jangan dipertikaikan

  3. Muhyiddin PM sangat berkuasa. Jangan dikacau.

  4. Muhyiddin PM penyelamat bangsa dan agama. Jangan diperlekehkan.

  Umno parti melayu
  PAS parti islam.
  Bersatu parti penyelamat.

  Umno dapat dan boleh minta lagi
  Pas dapat….alhamdulillah
  Bersatu….ok ok saje

  Masa menentukan….namun kebenarannya PASTI datang, lambat cepat bukan pilihan….inshaa Allah

  1. (1) Moo di persetujui oleh Singgahsana, maka dia PM

   siape yg persoalkan Sovereign Right To Decent, tapi kekuasaan democracy kan milik rakyat jelata?

   yg di persoalkan, ngape tak berani mendapatkam Pengesahan di Parlimen pula?

   Parlimen sebagai rubber stamp sj?

   Democracy Ber Perlembagaan

   atau

   Perlembagaan Ber Democracy

   (2) Moo buat keputusan yg betul,

   dari segi siape, dari segi Moo dan Kerajaan nya atau dari rakyat penentuan nya?

   (3) Moo sgt berkuasa melebihi kekuasaan Rakyat dgn democracy milik mereka ?

   omNo parti melayu?,

   kemelayuan berdasarkan criteria ape?

   pAs parti islam?

   pertunjukan kesahihan nya dari penjaga pintu syurga…

   atau suruh malaikat2, bawa sijil pengesahan dari Tuhan Semesta

   Bersatu penyelamat ape?

   “melayu2 Islam?
   Ekonomi Negara
   Kedaulantan Negara

   1. Bukan saya kata….Nostradamus kata.

    The last para is my own. And I hope it will happen….to open the eyes of Nostradamus

    1. ya, yg akhir itu kesimpulan dari kamu. 🤗

     1. Yes…. from me.

      I just pray one day Nostradamus will be proven wrong inspite of his alleged pseudo knowledge

   2. What talking one, you stupik zunnun the lanun? Where got “Sovereign Right To Decent ..” You went inggelis school arr? Bawah pokok, issit?

    What talking “kekuasan democracy kan milik rakyat jelata”? You got very high kedai kopi qualification arr? Master of 10 cawan kopi o?

    Always hitting Umno ka? And PAS, too. Jealous, isst? You blokes never have a chance lorr. Fry your kueteow much harder. Stir the kacang putih thoroughly. And don’t eat ubi kayu with ikan busuk, ok?

    1. Wat talking democracy people not owned ma.

     No people when got nation.

     You english understand not?

     1. KEPALA BAPAK KAMU saying No people when got nation. You no unnerstand BM eh? Go Canada lah, no need to know BM.

      You learnt Malayan / sian history thru squinted eyes, arr, where got can?

      Swear you’ll find happiness in Canada. Don’t waiting2 lorr.

 26. Di telan.. Di buang… Masalahnya sama je.

  Yang boleh buang Menteri ia lah UMNO sebab yang ganti nya pun UMNO. Berani Muhyiddin??

Leave a Reply

Your email address will not be published.