AKHIRNYA AT-TAKIRI JADI ‘MENTERI BULUH’ DENGAN KERELAANNYA SENDIRI

Ketika Teresa Kok, Menteri Industri Utama era PH melontarkan idea untuk memperkenal dan mengembangkan penanaman buluh di negara ini, Dr. Khairuddin At-Takiri adalah antara pemimpin Pas yang paling ke depan memperlekehkan idea tersebut.

Selain memperlekeh,!dengan nada menyindir, beliau menyifatkan cadangan itu merupakan satu lagi “idea bernas” daripada menteri PH.

Katanya lagi, kegagalan menguruskan pasaran kelapa sawit sehingga jatuh merudum harganya telah cuba ditutup dengan “idea bernas” itu.

Tetapi, dengan takdir Tuhan, melalui pembentukan kerajaan tebuk atap sekarang ini, Dr. Khairuddin telah dilantik mengambil alih tempat Teresa di bawah nama kementerian baru iaitu Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi.

Hanya baru sebulan lebih menjadi menteri, Dr. Khairuddin sendiri akhirnya mengulangi idea penanaman buluh itu.

Kata beliau, industri buluh mempunyai potensi besar untuk diusaha dan dimajukan di negara ini.

Apa sudah jadi?

Dulu perlekeh, kenapa sekarang diteruskan idea tanam buluh itu?

Kenapa juga sebagai menteri, beliau tiada idea baru yang tersendiri sehingga perlu menciplak idea lama menteri PH yang pernah diperlekehkannya dulu?

Adakah Dr. Khairuddin sekarang ini dengan kerelaannya sudah menjadikan dirinya sendiri sebagai “Menteri Buluh”? (ShahbudinHusin 16/04/2020)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 April 2020 — 8:43 am
Subscribe
Notify of
guest
32 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
16 April 2020 6:56 pm

“Hanya baru sebulan lebih menjadi menteri, Dr. Khairuddin sendiri akhirnya mengulangi idea penanaman buluh itu. Kata beliau, industri buluh mempunyai potensi besar untuk diusaha dan dimajukan di negara ini”
Mungkin? YB baru tahu industry buluh seperti yang tersiar dalam YouTube seperti ini : https://www.youtube.com/watch?v=PMISsNR92DA BAMBOO – The industry of the future, now dan ini https://www.youtube.com/watch?v=yHRGctVZ7ps bamboo furniture || FURNITURE SOLUTIONS||| atau ini https://www.youtube.com/watch?v=nzOsDz9zPEI Expanding the Bamboo Industry with Africa Plantation Capital dan banyak lagi.

Othman!! Ahmad
Othman!! Ahmad
16 April 2020 5:24 pm

KEBANGGAAN KITA BERSAMA – Tahniah Datuk Dr Noor Hisham. Menurut laporan CGTN (China Global TV Network), Dr Noor Hisham kita adalah antara tiga doktor terulung peringkat global dalam perang menentang coronavirus, selain pakar penyakit berjangkit Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Ashley Bloomfield. Ketiga-tiga mereka dipuji kerana sejak beberapa minggu lalu, mengenengahkan penampilan yang ‘tenang, jelas dan meyakinkan’ bagi menyalurkan maklumat serta fakta kepada orang ramai mengenai pendemik ini. Menurut CGTN, mereka bukan menteri Kabinet, namun berjaya muncul sebagai ‘wajah’ negara masing-masing dalam memerangi wabak COVID-19, malah ada yang menggelar mereka ‘pujaan hati, rock… Read more »

Arif muluk
Arif muluk
16 April 2020 4:12 pm

Cakap boleh kerja dah biasa gagal.
Puluhan tahun pas menjaga kelantan.
Kelantan masih tetap negeri termiskin.

5 tahun dapat trengganu.
Mad said kata tak ada pembangunan.

Bila beruk dapat bunga.

anonymous
anonymous
16 April 2020 1:19 pm

atok masih dlm PH? atas kapasiti pengerusi PPBM?

Sheraton
Sheraton
16 April 2020 12:56 pm

Dia baru tahu yang dia ada lah Anak Buluh Betong!

Cerita tanam buluh ni sebelum PH berkuasa lagi..

Anonymous
Anonymous
16 April 2020 12:31 pm

Ketika ditanya, apakah asas pencapaian beliau (PM7) sebagai calon utk Anugerah Nobel Keamanan 2020?
Dengan penuh keyakinan beliau menjawab, “saya telah berjaya menggulingkan kerajaan PH tanpa sebarang pertumpahan darah…”

Kihkihkih

anonymous
anonymous
16 April 2020 1:19 pm
Reply to  Anonymous

PH pun berjaya guling BN tanpa sebarang pertumpahan darah. takde yg luarbiasa di sini. kehkehkeh.
kejayaan sebenar atok adalah: menghalang anwar dari jadi PM.
cucuk PR hingga dibubarkan.
masuk PH kunun utk jadi PM INTERIM 2 tahun sebelum diserah kpd PM SEBENAR.
Bila jangkamasa 2 tahun menghampiri, sumbat gol ke gawang PH.
hanya kongsi FAKTA dari perspektif pihak 1 lg. 🙂

zunnun
zunnun
16 April 2020 1:30 pm
Reply to  anonymous

PN ambil atok,

najib + zahib + geng2 penyamun nak ke mana?

Third Force ?

sj tanya. 😁

perpektif 2 kalu.

zunnun
zunnun
16 April 2020 12:30 pm

bagus jugak, masih ramai keldai2 belaan pAs yg simpati pd raja naga dan, kedit..

ambil mereka, jd ahli. …

tapi, mau ke mereka? 🤣

anonymous
anonymous
16 April 2020 12:39 pm
Reply to  zunnun

Elok passing pd presiden Amanah, dah ada iras. Lagipun dia peminat bohsia no 1 di Malaysia.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 April 2020 12:24 pm

KAKI BONTOT MEMANG JENIS GELOJOH……TAK SERIK2 BUAT HAL MACAM JUNNUN….. Anwar makin hari makin gila tahap ‘diktator kejam’……… Presiden PKR, Datuk Seri Anwar bin Ibrahim. Sumber (gambar): Fail TTF “Sikap Anwar bakal menyebabkan Pakatan Harapan hangus terus jika beliau kekal sebagai Pengerusi gabungan berkenaan” PKR hari ini dilaporkan menggantung ketua wanita, Haniza Talha, sehari selepas parti berkenaan memecat bekas setiausaha akhbar Baru Bian, Vernon Kedit, tanpa diberi peluang pembelaan. Menurut laporan, penggantungan Haniza adalah sementara menunggu siasatan lembaga disiplin atas pertemuan beliau dengan bekas timbalan presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali bersama Zuraida Kamaruddin. PKR turut dilaporkan menghantar surat tunjuk… Read more »

Jantan
Jantan
16 April 2020 11:58 am

Dia nak tukar Ekzos Q7 bini muda dengan Ekzos Buluh agaknya.

zunnun
zunnun
16 April 2020 12:34 pm
Reply to  Jantan

kaum kiri perlu perkenalkan ekzos buluh kpd jemaah pAs..

Biar lestarikan penjenamaan takiri…

Hu mak aii, namo si kiri si kanan

Anonymous
Anonymous
16 April 2020 10:38 am

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kejora pduli apa nk tanam klapa sawit ke buluh
Yg mati Covid kt US puluhan ribu..bkn berpuluh
Dh 644,089, kna jngkitan, hati rasa hancur luluh
Trkenang si dara..diri ini hanya mmpu mngeluh
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 April 2020 10:39 am
Reply to  Anonymous

😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
Hingga kini di US, dah 28,529 jasad yg terkubur
Berita dara tentang kesayangan semakin kabur
Mengenang si dara, hati bagaikan hancur lebur
Sib baik adik angkat Yati & Zura dapt mnghibur
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Goh
Goh
16 April 2020 10:45 am
Reply to  Anonymous

Akal kat lutut

zunnun
zunnun
16 April 2020 10:34 am

Kerajaan Moo perlu ada wawasan dgn perkenalkan Doa Mustajab hadi $$$$, di TV2 seluruh negara, utk meminta ‘Tuhan Nya’ menghidar ancaman wabak covids.

kan terdahulu, Doa hadi $$$$ di izinkan ‘Tuhan Nya’ lalu di arah menebuk atap menyelamatkan ‘melayu islam’ dari ancaman.

Anonymous
Anonymous
16 April 2020 10:23 am

Dlm pertemuan selama 45 minit itu, bakal pm5/6/7/8/9/10 meluahkan kpd TSMY agar melakukan sesuatu kpd bekas2 menteri2 PH yg kehilangan pencen akibat kegopohan kapten pasukan hingga pasukan mereka distihar kalah tanpa bertanding…

Kihkihkih

Anonymous
Anonymous
16 April 2020 10:18 am

Jangan terbulu-bulu
Nanti kita luugi.
Elefen fight elefen grass sapper

Kihkihkih

Kawkaw
Kawkaw
16 April 2020 10:15 am

Kalau aku, aku pilih ketum untuk dikomersialkan, buat penyelidikan, jual luar negera,

zunnun
zunnun
16 April 2020 10:00 am

tak kan tebang kelapa sawit di ganti dgn buluh

.. teresa suruh, lupakan utk menambah kawasan ladang kelapa sawit yg ada, dan majukan pula tanaman buluh meh

..kerana EU melarang menebang hutan di sbbkan ‘greenhouse effect ma’

berbelit2 berhelah laa lobai2 pAs.

lawak jenaka terbaharu rakyat dgn menghadapi MCO 🤣🤣

Anonymous
Anonymous
16 April 2020 10:15 am
Reply to  zunnun

Pkk k/sawit dah masuk dlm kategori hutan pulak dah. Jd penebangan utk replanting tu salah lah di sisi EU. Betul sangatlah tuu.

Khalin hassan
Khalin hassan
16 April 2020 9:55 am

Cuba suruh menteri germang ni tulis huruf l berpalang untuk perkataan b u l u h … kemudian suruh dia baca kuat kuat … kita dengar akan bunyi apa …. buuuu xuh …. bukan buluhkan

zunnun
zunnun
16 April 2020 10:04 am
Reply to  Khalin hassan

..buluh – butuh

lobai pAs mem’butuh’ bini baru dgn hadiah Audi Q7 🤣

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 April 2020 9:48 am

PARTI PENYEMBAH SYAITAN PHD4PIG MEMANG SIAL TIDAK FAHAM TAK RETI NAK BEZA ANTARA TAMBAHAN PENDAPATAN RAKYAT DENGAN TUKAR BULUH DARI KELAPA SAWIT…… Khairuddin: Anwar dulu angkuh, garang, kini bagaikan ‘kucing parsi’ lepas Hamzah Zainuddin jadi Menteri Dalam Negeri……… Khairuddin mengingatkan orang ramai supaya jangan percaya terhadap Anwar yang disifatkannya “sebagai manusia licah bercabang dan licik.” خير الدين: انور دولو اڠكوه، ڬارڠ، كيني باڬايكن ءكوچيڠ ڤرسيء لڤس حمزه زاينوددين جادي منتري دالم نڬري Datuk Seri Anwar ibrahim sudah mula dengan agenda peribadinya untuk mendapatkan publisiti murahan serta menunjukkan kepada rakyat bahawa beliau terus relevan dalam lanskap politik tanahair. Demikian menurut Datuk… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 April 2020 9:29 am

Karma Menteri Buluh sama macam Mat Sembab yang tuduh 1 MDB mencuri.

https://www.justice.gov/usao-cdca/pr/us-repatriates-300-million-malaysia-proceeds-funds-misappropriated-1mdb-investment-fund

DOJ US pulang duit 1MDB curi sambil keji pemiliknya yang mendirikan kembali Kerajaan Kleptokrasi aka Pintu Belakang. Kahkahkah!

anonymous
anonymous
16 April 2020 9:07 am

Alaa boodin nak spin pulak dah. Teresa cock tu suruh gantikan sawit dengan buluh
Khairudin tak suruh tebang sawit utk gantikan dgn buluh. Nak tanam buluh tanamlah, bukan suruh tebang sawit tanam buluh. Itu pun tak faham.

Khalin hassan
Khalin hassan
16 April 2020 10:00 am
Reply to  anonymous

Spin jangan tak spin … lebai wakili PASBARUAUMNO pun disuruh paklong din makcik kiah jadi penjaga alam berputar putar sebab suka putar alam …. sesuai dengan ajaran WAHADI

Kawkaw
Kawkaw
16 April 2020 10:20 am
Reply to  anonymous

Mana bukti teresa cakap macam tu,

zunnun
zunnun
16 April 2020 8:57 am

“mana blh, orang ‘melayu2 islam’ ikut orang kapir” itu liberal

haram, laknatullah

“mana blh, orang ‘melayu islam’ guna sanitizer, alcohol, itu freemason

haram, laknatullah

“mana blh, orang ‘melayu islam’ ikut idea ‘social distancing’ itu communist

jgn perlekeh lobai2 pAs, mereka waris nabi..

kan parti ‘islam’ di jamin masuk syurga, ma.

manyak untung meh, blh confirmed, masuk ma.

hali $$$$, itu ulamak kasi doa, sikalang, covids semua lali meh.

anonymous
anonymous
16 April 2020 9:02 am
Reply to  zunnun

Apa yg kau merepek ni syaitaan

zunnun
zunnun
16 April 2020 9:06 am
Reply to  anonymous

dah dapat rasa Jin Ahmad Nisfu mai punya.

ada lagi 3 ekors 🤗