ZAHID HAMIDI, NAJIB BAKAL DAPAT GLC MANA?

Susulan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hassan yang memberi jaminan semua Ahli Parlimen penyokong kerajaan yang tidak dilantik menteri dan timbalan menteri akan diberikan jawatan pengerusi GLC, ramai yang tertanya-tanya tentang kedudukan Ahli Parlimen UMNO yang masih ada kes mahkamah.

Ahli Parlimen UMNO yang berdepan perbicaraan di mahkamah ialah Presiden UMNO, Zahid Hamidi; bekas Perdana Menteri, Najib Razak; Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan; bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Tengku Adnan Tengku Mansor dan Pengerusi UMNO Sabah, Bung Mokhtar Radin.

Apakah mereka ini akan diberikan jawatan pengerusi di mana-mana GLC?

Kalau diberikan, misalnya Zahid Hamidi dan Najib Razak, tentulah bukan calang-calang GLC yang akan diserahkan, sesuai dengan kedudukan kedua-duanya sebagai Presiden UMNO dan bekas Perdana Menteri.

Atau mereka akan dipinggirkan selagi kes mahkamah tidak selesai?

Kalau dipinggirkan, tidak takutkan Muhyiddin Yassin dengan kemungkinan tidak cukup sokongan apabila ada usul undi tidak percaya dikemukakan kepadanya di Parlimen nanti?

Sebagaimana yang kita tahu, semua Ahli Parlimen UMNO yang dituduh itu menyifatkan dakwaan terhadap mereka adalah bersifat politik, malah mereka juga tetap berpegang kepada prinsip seseorang itu tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah di mahkamah.

Apa perasaan mereka jika terus dipinggirkan, sedangkan semua Ahli Parlimen penyokong kerajaan lain masing-masing ada jawatan dalam GLC?

Serba salahkah Muhyiddin? (ShahbudinHusin 13/04/2020)

Updated: 13 April 2020 — 10:17 pm

64 Comments

Add a Comment
  1. TERDAPAT TIGA CIRI ORANG MUNAFIQ

    1. Bila dibicara selalu bohong. Tak tahu, tak ingat. Tapi 24 jam dalam Facebook boleh pulak ingat fakta zaman purba. Mula mula kata tak kenal Jho Lo. Lepas kena kantoi kata Jho Lo khianati kepercayaan dia. Orang seperti ini tidak bisa dipercayai dalam setiap perkataan yang diucapkannya. Bisa jadi apa yang dibicarakan tidak sesuai dengan hatinya.

    2. Bila berjanji, tidak ditepati. Bersabda kepada masyarakat bahawa tidak membayar cukai adalah satu pengkhianatan. Sementara dia anak bini tak pernah bayar cukai bertahun tahun. Orang munafik sulit untuk dipercayai perkataan dan perbuatannya

    3. Bila diberi kepercayaan urus tadbir 1Mdb, dia khianat negara, pengarah syarikat dan rakyat. Dia pecat TPM, Peguam Negara dan Pengarah MACC. Dia ubah laporan audit dan tapis minit mesyuarat. Orang munafik sulit diberikan kepercayaan. Setiap kali kepercayaan yang diberikan tidak dapat dia jaga dengan baik.

    1. DOJ Amerika terang2 ada sebut penglibatan MO1, isterinya, anak tirinya serta Jho Low. Siapa yg ada hubungan intim dgn mereka jika bukan Najib. Lagipun…PM Najib, Menteri Kewangan Najib & orang paling berkuasa 1mdb, juga Najib.

      Logikkah MO1 itu YDPA seperti yg diautakan oleh sebahgian pemimpin2 UMNO dan penyokong2 tegarnya…….???

      1. Bolehkah kita pakai cakap Najib yg dah berkeadaan tahap desperado….??

        Dialah punca masaalah negara tak pasal2 menanggung beban hutang RM42 bilyon + binga riba; dan duit itu tak masuk pun ke perbendaharaan negara, sebaliknya disalurkan kpd Jho Low, Reza Aziz untuk berjoli katak, nyopping-sakan; dan hanya RM2.6 bilyon balik ke Malsysia. Itu pun, landingnya di rumah Kediaman Rosmah & Najib.

  2. Anda mungkin dah luoa, tapi saya tak mudah lupa KERAjaan BN-Umno ‘Kapal Selam Tak Boleh Selam’ yg diterajui oleh FLOP (First Lady Of Penyamun) & Pahlawan Bogus yg tidak berkredibiliti, tak ada jati diri, takot bini & kuasa2 asing hingga…

    – Pulau Batu Putih hilang dirampas negara sekecil Singapura.
    – Sabah dicerobohi dgn mudah oleh pejuang2 Sulu hanya dgn senjata ringan & bot pancung dek kealpaan KERAjaan BN & kelemahan sistem pertahanan negara ketika itu -MEMALUKAN..!!
    – 1 pesawat MAS dgn kru + penumpang2 hilang ghaib.
    – 1 lagi pesawat MAS dgn kru serta penumpang ditembak jatuh.
    – Tanah KTM berpuluh-puluh kilometer dari Tg Pagar ke Woodland terlepas dijual serah kpd Spura.

    Nak jadi apa negara ini, mana harga diri & kedaulatan serta maruah bangsa….wajarkah si pengkhianat, si penjilat Amerika, si pensubahat dgn banker Zionis Yahudi Goldman Sachs, si angkuh cakap besar tapi dayus takut bini, si pembohong dan si penyamun DIMAAFKAN….??7

    Harimau mati tinggalkan belang
    Tedung pula tinggalkan bisa
    Najib & bini tinggalkan hutang

    1. Hai wak suman tempe, tak surut lagi gila iseng kau. Aku tahulah kau jd gila iseng slps atok tersilap strategy letak jawatan PM. Mmg kau benci Nuar, tapi padan dgn muka tua dan hodoh kau tu.
      Sekarang kau dah jd pembangkang yg bodoh tanpa apa-apa. Cuma kau ada telor tembelang je 2 bijik. Harap kau jgn baling kpd atok sbb dia pun ada telor tembelang mcm kau jugak.

      Hahaha hihihi hohoho suman biawak.

      1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Ki ki kik..Suman maknyah cuba nak buat lawak
        Tapi cuma sampah sarap yg si sewel ini bawak
        Tk pasal2 dia dapat malu, ini bingai punya Wak
        anon 2:39 dh panggil dekat dia..Suman biawak
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. Apa lagi yg kau merepek meraban nih…?? Mana buktinya konon kau dah 3X berada di Dtrn Merdeka, Kejora – mana buktinya, mana..mana..mana, haaaaaaaaa……??

          1. Muhyiddin dipecat kerana dosa persoal 1MDB

            Bekas KSM TS Dr Ali Hamsa berkata TSMY yang merupakan Menteri Dalam Negeri ketika itu telah lantang bersuara di dalam kabinet sebelum beliau dipecat.

            “Apabila duduk dalam mesyuarat kabinet, kami dapat lihat ada perbalahan, kebanyakannya dari satu pihak sahaja, TSMY yg membangkitkan banyak persoalanan dalam kabinet, kami tahu ada sesuatu yang dibangkitkan,” katanya.

            Ditanya reaksi tertuduh terhadap semua soalan yang dibangkitkan oleh TSMY, saksi itu berkata Najib kelihatan tenang semasa mesyuarat kabinet dan ada sesetengah soalan dijawabnya, dan sesetengahnya dijawab oleh menteri kewangan kedua.

            Ditanya apa terjadi kepada TSMY selepas beliau bertanya semua soalan-soalan itu, Ali berkata “Saya rasa beliau dipecat dari jawatannya”.

            Sri Ram: Anda adalah Ketua Setiausaha kepada kabinet .. kepada negara.. kepada kerajaan. Anda memberi bukti bahawa TSMY bertanyakan soalan berhubung 1MDB di dalam kabinet, dan jawapan juga telah diberikan. Anda juga sebentar tadi berkata TSMY dipecat dari jawatan TPM, adakah anda mempunyai apa-apa pengetahuan mengenai fakta-fakta yang berkaitan pemecatan itu

            Ali: Kenyataannya, dan juga pemecatan itu.. ia di luar pengetahuan saya kerana ia adalah hak prerogatif pm (Najib).

            Semasa diminta memberi penjelasan mengenai suasana keadaan semasa Abdul Gani meninggalkan pejabatnya, saksi itu berkata “Najib telah hilang keyakinan terhadapnya”.

            “Sebenarnya selepas saya menyerahkan surat kepada Gani Patail, dan beritahu dia dipecat dari jawatan peguam negara, katanya beliau sudah menjangka ia akan berlaku. Ada dua peringkat proses bagi memecat Abdul Gani. Pertama surat kepada YDPA memaklumkan mengenai pemecatan itu, dan diikuti dengan sepucuk surat dari Najib yang dialamatkan kepada Abd Gani bagi memaklumkan mengenai pemecatannya.

            “Saya dipanggil oleh Najib untuk menandatangani surat itu dan memberikannya kepada Abdul Gani, dan diarah memberitahunya mengenai pemecatan, di samping melarang beliau daripada membawa apa-apa dokumen keluar dari pejabat,” katanya.

            Sri Ram: Tahukah anda apa yang mendorong kepada hilang keyakinan terhadap Abd Gani itu?

            Ali: Pada masa itu ada beberapa isu berhubung timb perdana menteri, TSMY ketika itu, . Saya dimaklumkan oleh Najib bahawa Abd Gani dan TSMY bertemu di sebuah pusat membeli belah di Kuala Lumpur. Itu mungkin sesuatu yang boleh menjadi isu.

            Media sebelum ini melaporkan bahawa Abd Gani dikatakan sedang menyediakan pertuduhan berkaitan 1MDB, sebelum beliau digantikan pada 2015.

            Semasa ditanya apa yang berlaku kepada bekas Ketua SPRM TS Abu Kasssim Mohamed, saksi itu berkata Abu Kassim berhasrat untuk berhenti pada Ogos 2016 selepas mengalami masalah sakit belakang.

            Najib didakwa atas pertuduhan menggunakan jawatannya bagi mengarahkan supaya Laporan Akhir Pengauditan 1MDB dipinda, sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), bagi mengelakkan sebarang tindakan terhadapnya.

            Beliau didakwa, atas kedudukannya sebagai pegawai awam iaitu perdana menteri, menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan bagi dirinya, iaitu perlindungan daripada tindakan yang bersifat tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB, dengan cara mengambil tindakan mengarahkan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB, yang sedang disediakan, dipinda sebelum laporan itu dimuktamadkan dan dibentangkan kepada PAC, yang beliau secara langsung mempunyai kepentingan.

            Bersambung….

            1. Sambungan…

              Najib didakwa melakukan kesalahan berkenaan di Kompleks Jabatan Perdana Menteri, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya, antara 22 Feb 2016 dan 26 Feb 2016.

              Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda minimum lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, yang menjadi hal perkara kesalahan itu jika suapan dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

              Arul Kanda pula didakwa bersubahat dengan Najib, meminda laporan itu, bagi melindungi bekas perdana menteri itu daripada dikenakan tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB, di tempat dan masa sama mengikut Seksyen 28(1) (c) Akta SPRM 2009 dibaca bersama Seksyen 23 (1) & 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman serupa, jika sabit kesalahan.
              (BERNAMA, November 19, 2019 17:46 MYT)

              SOALANNYA,
              Wajarkah Najib dimaafkan setelah menganiaya TSMY….??

              1. Sedangkan ikan pun simpan duit di river bank, kata National Geography.

                FLOP & Pahlawan Bogus simpan duit & harta samunan berbilyon-bilyon dalam rumah nie, aper kejadah…..??

                Adoi adoi adoi
                Kan dah kantoi..ķantoi..kantoi…!!

                Padan muka.

                1. APAKAH UMNO MASIH RELEVEN….??

                  UMNO (United Malay National Organization) aka PERKEMBAR (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) lahir pd Mei 1946.

                  UMNO buat pertama kali kalah dalam sejarah tersungkur hilang kuasa pd PRU14 pd Mei, 2018 di bawah PM6 Najib gara2 rasuah berleluasa, songlap, pecah amanah dan campurtangan FLOP (First Lady Of Penyamun).

                  Ekoran dari kekalahan yg memalukan, UMNO kini lebih kenali sebagai “United Macai2 Najib Organization” aka “Persetubuhan Kebangsatan Melayu Baruah”.
                  BN – Barisan Nasional turut bertukar wajah menjelma jadi
                  Borosmah Najib.

                  Imej BN, UMNO, Najib & FLOP amat tercalar teruk di mata dunia kini menanggung aib tak terbandingkan & diperkatakan orang seantero dunia sepanjang zaman.

                  1. INI DIA SUMBER RASMI YG TERPAPAR DI MEDIA2 UTAMA DAN STESYEN2 TV – NAJIB TAKUT BINI.

                    BERITA MALAYSIA
                    “You are the Prime Minister, you should take charge …, tengking Rosmah memberi arahan kpd Najib”.
                    Astro Awani | Diterbitkan pada Januari 08, 2020 17:03 MYT

                    PUTRAJAYA: Berikut adalah transkrip perbualan antara bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor berdasarkan rakaman perbualan yang didedahkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

                    ROSMAH: Hi. Apa cerita? Can i advise u? Can i advise u something? (jerit).

                    NAJIB: Ya… ya… okey… anything?

                    ROSMAH: You still don’t listen to me. They tell you to slow down on Abu Kassim (Tan Sri Abu Kassim)… but Abu Kassim is making a statements… ambil gambar dengan Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi).

                    Eh … we are making him looking like a hero and you are the villain… and all these five people, can’t they see their first priority is you, not anybody else?

                    NAJIB: Which five people?

                    ROSMAH: In your office-lah. (Beberapa nama yang disebut tidak kedengaran). Amhari (Amhari Effendi Nazaruddin), Tengku (Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad). You know like kita ni semua villains.

                    NAJIB: No… no… no… no… no. I allowed Azwan to make the statement, dah impact dah bagus dah.

                    ROSMAH: Tak… Azwan. Okey fine. Now, today Abu Kassim in xxxx (akhbar Bahasa Malaysia). Why is it they allow Abu Kassim ambil gambar dengan Pak Lah lagi? And he has the cheek to thank Pak Lah and everybody except you okay. That’s not fair.

                    NAJIB: Hmmmm… Understand… understand… I’ve already signed the letter for Dzul’s (Tan Sri Dzulkifli Ahmad) appointment.

                    ROSMAH: And Abu Zahar can make like statement oh must be for good… but they have lobbied… we know they have lobbied.

                    NAJIB: Abu Zahar buat statement, biarlah…

                    ROSMAH: Abu Zahar, dia buat (kenyataan) dalam xxxx (akhbar Bahasa Malaysia). Can’t you see now what I am talking about or not?

                    NAJIB: Haa… itulah dia…

                    ROSMAH: I don’t like this.

                    NAJIB: Okay… okay…

                    ROSMAH: Darling, you are the Prime Minister, you should take charge, not anybody else, okay.

                    NAJIB: Ya, I understand.

                    ROSMAH: I told Shahlan (Datuk Shahlan Ismail). Shahlan kalau you nak tolong, kenapa you tak tolong the moment the thing happened. You should have come and push me and how can I help, up to one week.
                    I said I don’t understand, because orang dah buat complained against Abu Kassim.
                    He is in trouble … oh baru you nak datang? Nak bercakap?
                    Kenapa you tak cakap one week ago? Yang kita ni satu minggu, yang kita ni sakit hati, sakit badan, sakit kepala.

                    NAJIB: Hmm.. hmm…hmm …

                    ROSMAH: That thing is not difficult… just solve and see that. They have to trust us like we trust them … you know.

                    NAJIB: That’s why Amhari told me, I said you go and talk to Khaldoon (Khaldoon Al-Mubarak), try to convince him this, because there is no point going arbitration.
                    I kata, if you going for arbitration everybody will get hurt… you see, I can speak to the Crown Prince the Crown Prince out of his time, they can go back… oh I need to consult Khaldoon, balik pada kat situ.

                    ROSMAH: You cannot blame him-lah… that’s budaya dia, so we have to work around the budaya, dia punya culture, I don’t know.
                    Maybe Khaldoon should come here and talk to you and Amhari.
                    That’s how I feel, not just talking over the telephone and all, it doesn’t work.

                    NAJIB: We can invite him here.

                    ROSMAH: Invite him and sort it out once and for all, I mean he knows us, bukannya dia tak kenal kita, kau dah makan minum rumah kita semua… haaa… please invite him.

                    NAJIB: That is a good idea, we can invite him here, sure, I’ll tell him that.

                    ROSMAH: And Amhari and sit down… tell him the picture and in the mean time, we can also sort out with Riza … Riza punya masalah, bukan banyak and masalah is just somewhere along the line but the thing is not completed, itu je.

                    NAJIB: Sure… sure… sure.

                    ROSMAH: Tell Khaldoon, he can bring his lawyer, come down, I think a lot… rather than… nak tunggu siang… nak tunggu malam.

                    NAJIB: Okey. I can suggest to Amhari invite him here, ya …

                    ROSMAH: They we’ll tell Crown Prince. When Khaldoon is here and talk to us and settle it all, once and for all, we wasted one week already.

                    NAJIB: Ya… ya… we can invite him here, we are not wasted, things are moving already, dia orang ni dia nak tengok some movement on the other side, the Chinese side, the Chinese side is moving already, you see.

                    ROSMAH: That’s why not many people can stop.

                    NAJIB: Ya, we can invite him here.

                    ROSMAH: Invite him here immediately and then we tell the accountant that Khaldoon is coming here.

                    I know for sure Sheikh Mansor (Sheikh Mansour bin Zayed al Nahyan) wants to solve this …. but they are not the… and talk to you … bukan nak ada duit je…

                    NAJIB: Okay … we can do that, I’ll speak to Amhari after this to invite (Khaldoon).

                    ROSMAH: Or or you just talk to Khaldoon… please come here solve everything in one go, nak tunggu siang, siang nak tunggu malam, you know, at least something for our gap.

                    NAJIB: Okay … okay … okay…I’ll speak to Amhari.
                    ——————————————————————–

                    Aku tak rela negara untuk ke2X berPMkan jantan bacol lagi dayus – Hiiiiiiiii, S E L I S I H…….!!

      2. Nuwar…..??

        No..no..no…….even his only son (Ehsan Anwar) is now living in exile feeling too ashamed due to Anwar’s misdeed & homosexuality.

        1. Catatan sejarah…..

          1, Bukankah DAP Kapal Sink orang pertama yg menggegarkan pecah tembelang di parlimen ‘Rear’ Admiral PAK Sheikh harus bertaubat dari seks luar tarbiee…??

          2, Bukankah PAN Mat Sabu yg bijaklaksana telah menganugerahkan gelaran “Al Juburi” kpd ‘Rear’ Admiral Pak Sheikh….??

          Dah lupa ker kita semua…….??

          1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
            Kesian benar Suman maknyah mulut tempayan
            Dia ibarat mcm kepala dah ditimpa buah durian
            Sejak jadi pmbngkang sakan betul dia meroyan
            Membebel meraban tk ubahnya nenek kebayan
            🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        2. ..so morality is the high ground, instead of truth.

          King David, too obsessed seeing A Wife of Another, he then sent her husband, to a battle field. Death befallen onto him, and in condolence, David seized the opportunity, married her.

          Is this Moral or Truth?

          Daud, rasakan sedemikan utk nyatakan kebenaran atau moral kepribadian nya?

          seperti juga Abraham, Ibrahim, berdalih Sara itu adik nya depan Maharaja Mesir, lalu si Raja menyimpan nya…

          tapi, melepaskan nya, setelah bermimpi2 buruk menghantui si Raja

          maka sara di hadiahkan Harja oleh si Raja, dan mereka blk ke Ibrahim.

          masih menaruh kesangsian bila anak di lahirkan kemudian nya oleh Sara..

          lalu, tuhan menyuruh Ibrahim, sembelih sj, dgn kesangsian2 yg menyelubungi setiap nafas2 nya.

          had it been truth or morality, as to why, Abraham lied in the first place, dgn berdalih depan si raja dahulu?

          now, what yours be? truth or morality?

          If it’s the latter, have you been living on high moral ground?

          1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
            Suman maknyah masih lagi nk berlagak takbur
            Bapok ni tk sedar ker yg kjaan PH dah terkubur
            Apasal hal..PN pula yg dia nak gembar-gembur
            Agaknya dgn Bg Non, dia dah kena cucuk jubur
            🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  3. Tukang sihir zunnun, mana pembantu kau NbR menghilang? Atau hari ni giliran dia pulak beratur kat ATM ambil BPN. Semalam kau dah beratur kan? Senyap2 je pi cucuk.

    Kihkihkih

    1. BERITA TERKINI…..!!

      Banyak Mesin ATM telah melarikan diri tak tahan dicucuk bertubi-bertubi tiap hari kebelakangan ini.

      Apakah Sdra Budin tak ambil pengajaran…..??

      1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
        Kesian betul dgn si maknyah Suman kongkang
        Meroyan habis bapok ni, sejak PH terkangkang
        Asyik membebel sejak dia kini jdi pmbangkang
        Agaknya, Bg Non dah cucuk, dia pnya belakang
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. Apa lagi yg kau merepek meraban nih…?? Mana buktinya konon kau dah 3X berada di Dtrn Merdeka, Kejora – mana buktinya, mana..mana..mana, haaaaaaaaa……??

          1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
            Kesian benar Suman maknyah mulut tempayan
            Dia ibarat mcm kepala dah ditimpa buah durian
            Sejak jadi pmbngkang sakan betul dia meroyan
            Membebel meraban tk ubahnya nenek kebayan
            🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  4. dah tukar penjenamaan dari MVA ke Anoy?

    Jin + Lord Shit bersama juga ke?

  5. BERITA»Nasional

    Sabtu, 11 April 2020 | 3:18pm

    COVID-19: Pelajar Malaysia luar negara diminta kekal di sana

    bhnews@bh.com.my

    KUALA LUMPUR: Pelajar Malaysia di luar negara dinasihatkan supaya terus berada di kediaman masing-masing di negara berkenaan dan tidak perlu pulang ke tanah air.

    Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pada masa ini, kerajaan melalui Kementerian Luar mengutamakan rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara untuk urusan balik ke negara ini.

    “Nasihat kerajaan masih sama kepada semua pelajar di luar negara untuk tidak membenarkan mereka pulang, lebih baik tinggal di kediaman masing-masing (di sana),” katanya dalam sidang media harian pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Putrajaya, hari ini.

    https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/04/675902/covid-19-pelajar-malaysia-luar-negara-diminta-kekal-di-sana

    1. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
      Mmg lah dahsyat, Virus Corona, punya angkara
      Kesian sungguh student Mlysia kat luar negara
      Tak dpt nak pulang utk bertemu sanak saudara
      Moga Allah sentiasa lindungi & pelihara si dara
      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
        Mmg le virus Corona bnyak membawa malang
        Si dia, terpaksa berada di US, tk dpt nak pulang
        Resah dan gundah dlm hati ini bukan kepalang
        Mana tahu klau bunga cinta kmbang terhalang
        😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. KEMBANG TERHALANG – GAMMA
          Karaoke: https://youtu.be/AAuCLfC2FhM

          💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Rindu tenggelam
          Berselubung pilu
          Bunga-bunga cinta
          Kembang terhalang
          Kemarau menghampiri
          Mungkinkah dia
          Merawat lara
          Ditinggalkan pergi
          Untuk selamanya
          Bagai diriku jua

          1. CHORUS:

            Dalam rindu
            Membuai derita
            Dipenghujung alam cinta
            Mungkin ada
            Penawar rahsia
            Walau hanya sedetik saja
            Kita sama
            Rantai jiwa
            Diolokkan cinta
            Di sini aku
            Tetap merindu
            Inginku membelai
            Kuntuman impian
            Untuk harumi jiwa
            💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  6. Satu cara lg zunnun tukang sihir nak cari pendapatan ialah dgn bergabung dgn ahli sihir yg lebih senior dari DAP, iaitu MP jelutong.

    Kihkihkih

  7. Seorang MP PH masa berkuasa dulu pernah berkata,.. “kalau saya Tuhan…”
    Baik tukang sihir zunnun pegi mintak kerja dgn dia ni, dia ni ada cita2 nak jd tuhan, kot-kot zunnun tukang sihir PH boleh bantu…

    Kihkihkih

    1. ..tapi tukang sihir2 hadi $$$$ di memali, sihir tak menjadi terpaksa usung parang dan kapak pula ke?

      ..tapi, tukang2 sihir2 hadi $$$$, doa menjela2 sj ke, sedangkan tukang2 sihir liberal sana sini dgn sop2 pengawalan, tekno dan penyedikian

  8. penyambungan pencerah ‘islam’ yg di anuti oleh hadi $$$$, pAs dan ‘islam’ penjenamaan mereka.

    (1-4) taksub, blind-believing, mem-babi-buta dlm kepercayaan, telah lama menjadi seteru kpd manusia utk menyatakan kemanusian hingga tamaddun menghadapi kekakuan im-passes yg sebati dlm kepercayaan2 mereka.

    amanat sundal nya, “suku islam suku politik tak perlu masuk hindu, jatuh kapir” di jadikan modal utk menyelamatkan “melayu2 islam” dari bencara liberal, freemason dan communist..

    perlu ke, tuhan murka bila adam makan kuldi tersebut? sbb politik tuhan di cemari ? sbb tuhan tidak mengetahui?

    atau, kecacatan yg menulis utk di buku2kan ke?

    hingga, tuhan pun mecarut2 juga ke?

    maka, segala penyamun2 di dunia termasuk penyamun tersohor se dunia, pasangan2 Jekyll2 and Hyde2 dlm omNo,

    ..bahawa tuhan tidak ketahui, hingga tuhan murka. Tuhan dah halau najib dari bumi nya ke?

    ‘there is a saying, you need a thief, to catch a thief.’

    Segala Possibility Ilmu2 Menyamun, Merompak, Melanun dan dll, semua dlm pengetahuan Tuhan.

    Ape kah, Tuhan Itu Chief Segala Penyamun….(a)

    Segala Possibility Ilmu2, kebenaran, kewarasan, ketenangan dan dll, semua dlm pengetahuan Tuhan.

    Ape kah, Tuhan itu Chief, Segala kebenaran….(b)

    Jika (2) betul, maka (1) mesti juga betul.

    atau cacat ke Zat tiada pengetahuan (a,b) atau Sifat2 yg menyatakan (a,b) utk Zat Nya?

    berpisah ke Sifat2 dgn Zat Nya? Nya-‘nya’, ape-siape yg menyatakan ‘nya’ pula?

    trilogi kesundalan hadi $$$$ dgn suku2 sana sini ‘nya’

    bersambung …

  9. Menyanggah fitnah ahli freemason, 1 tindakan yg berani n tepat.
    Patutnya, sanggah sama fitnah sodomi 1.0.
    jangan hanya suruh baca sbb tak ramai yg suka membaca.
    Brape ramai yg percaya anwar ahli freemason?
    Brape ramai yg percaya anwar peliwat?
    dan apa kesannya?
    Prioriti tak kena pada aku atau
    mmg atok yg masih pegang dan tarik tali?
    PH tak betul.
    PN tak betul.
    Kot2la nak beralih dari berpm kpd berpresiden?

    1. tapi hadi $$$$, sanggup beri pencerahan amanat nya ke lagi? utk membuktikan, majlis fatwa salah ?

      moral anwar atau perundangan hadi $$$$?

  10. Harap zunnun ahli sihir PH dapat buat sesuatu supaya kapten yg sumbat gol sendiri buat SD mengatakan dia dikontrol oleh najib supaya sumbat gol sendiri.

    Kihkihkih

  11. Hari ni aku nak bagi up sikit si zunnun. Mulai hari aku nak naikkan pangkat zunnun drp bomoh kepada ahli sihir PH.

    Kihkihkih

    1. up sikit dgn ke-AKU-an sekali ke?

      tentu blh, kan itu ‘penting.’

      zunnun tunggu sj

    2. Jin dan Lord Shit, cepat di bawa angin ke sini…

      ngape tak teruskan bisik kan di sini pula, kerana yg di sana kena perli ke?

      ahli sihir hadi $$$$, ke sana ke mari, asyik bawa sudu sj ke?

  12. Macam ni kah wajah PN, sebuah kerajaan yang dilaung2kan sebagai kerajaan Melayu Islam???. Amat meloyakan… ada ke main sumbat jer MP2 untuk jawatan penting di GLC???. Nampak jelas PN ni kerajaan Pelempias Nafsu… hanya menang perang atas nasib jer, tapi masing2 berebut harta rampasan malah pimpinan atasan pun ikut ajar bagi galakan agihan ghanimah. Huduh amat. Meloyakan. Memalukan bangsa dan Islam saja. Jelas amat betapa serakahnya puak2 ni, macam kaum yg sekian lama kebuluran dan baru mendapat makanan. Lebai serban bukan main besar, mulut tak henti wirid tentang dosa pahala tapi segalanya auta, slogan tong kosong saja. Agama dijaja semaunya. Tipah2 Tertipu 🙂 🙂 🙂

    1. Aku nak jawab sikit

      1. Mmg pn akan pastikan sekurang2nya 112 org MP dlm tangan supaya undi tak percaya yg PH bakal lakukan dapat taik.
      2. Mmg betul pn dpt kuasa tanpa susah payah sbb PH bodoh bahlol tak bertebing
      3. MP melayu islam dlm PH lebih memalukan, lebih teruk dari org gila berbogel kat tempat awam.
      4. Padan muka hang & ph

      Kihkihkih

      1. Biar cara tu haram hukumnya asal buleh je katenyer….

  13. Lantik la sapa pun, aku sudah tak peduli
    Najib, Zahid, Ku Nan atau Ku Li
    Atau si lebai pekak, buta atau pun tuli
    Manusia berpegang pada janji, lembu pada tali

    Usah la di risau jawatan Najib atau Zahid Hamidi
    Duit depa banyak berkotak- kotak berbaldi baldi
    Kalau pengurusi GLC Muyidin tak bagi jadi
    Di Sg Buluh atau Kajang mereka akan bersemadi

    1. tapi, bagi “Melayu Islam,” najib, zahid dan hadi $$$$, idola mereka…

    2. Terbaik bro Jigit.

      Takiyuddin ni sapa? PM-8 ka? Kikiki..

      Semasa Tun jadi PM, kata-kata pemimpin DAP dispin seolah-olah ia kata-kata Tun sendiri.

      Kini di zaman TSMY, kata-kata pemimpin PAS pulak dispin seolah-olah ia keluar dari mulut PM-8 sendiri.

      Desperate. Kikikiki..

  14. Bila PH tersembam, barulah kita tahu bhw zunnun lanun ni bawak ajaran sesat.

    1. Nordin Abd Rahman

      Apa lah yang hendak dibanggakan kemenangan yang diperolehi secara putar belit. Hanya penyamun yang berbangga dengan hasil rompakan mereka, kerana penyamun adalah insan yang tiada berakhlak tiada beretika…..

      1. Sejarah menunjukkan bahawa celaka British dok putar belit Melayu sejak Perjanjian Pangkor 1874 dimana depa mula merintah Malaya. Dan Raffles putar belit Melayu dapat perintah Singapore 1815. Penang juga, sebelum itu.

        Boleh hantam penyamun zaman sekarang tapi jangan lupa bedal pemutar belit Bretes dll.

        1. Takda blog pos pasal itu, takpa. Selitkan hantaman penjajah Bretes itu di sana sini.

        2. ..hingga “Melayu2 Islam” bangkit utk menjenamakan kembali dgn Fahaman Totalitarian Bangsa + Theocratic Agama ?

          salah bretes lagi ke?

          Yg berduyun2 ke Britain, kini pandai omputih serba serbi mereka…

          atau berduyun2 ke Mesir, Jordan, Saudi, utk mencari “islam” yg perlu di bangkitkan?

          selama ini, Alam Sekeliling Runtuh ke, sbb “islam” dah lama tidur?

    2. atau sesat yg dah di amalkan, takut utk di perbaharui?

      sejak bila, cinta tidak dlm ketakutan?

      hinggakan, kekasih yg di cintai, takut di lepaskan…

      betul ke kekasih, atau lebih mengasihi nilai2 diri utk di kasihi

  15. Tak pernah berlaku dlm sejarah, pembangkang dihentam teruk oleh rakyat sebegini rupa. Itulah hasil drp yg kerajaan PH dpt drpd e-wallet 30.00 drp menteri kewayangan kerajaan PH.

    1. e-wallet ni, ehsan atau galakan?

      utk meneruskan kebebalan atau menukar cara pengunaan?

  16. KERJA PHD4PIG ADA KAN BENDA TAK ADA……TUDUH TAK TENTU PASAL………

    Suka mengumpat? Enam kategori diharuskan Islam……..

    Menyentuh tentang kezaliman
    Meminta tolong menghentikan kemungkaran
    Meminta fatwa
    Takut dari keburukan
    Menunjuk-nunjuk perbuatan fasiq
    Mengumpat diharuskan agama tetapi perlu mengikut tujuan tertentu, menurut Azhar Idrus.

    Menjawab persoalan warga maya tentang hukum mengumpat, Azhar merujuk pandangan Syeikh Ibnu Hajar Al-Haithami yang menyebut enam pengecualian yang dibenar syarak.

    Menyentuh tentang kezaliman, katanya perbuatan mengadukan hal jenayah kepada pihak polis menjadi kemestian untuk membantu menyelesaikan masalah dan ia tidak dikatakan sebagai mengumpat.

    Kedua berkenaan meminta tolong menghentikan kemungkaran, iaitu menceritakan hal maksiat seseorang kepada seseorang yang disegani agar mudah untuk orang yang mendengar membuat teguran atau nasihat kepada pelaku maksiat.

    Perkara ketiga pula, meminta fatwa melibatkan contoh seorang isteri mengadu hal rumah tangga kepada ulama atau mufti untuk mendapat keputusan berkaitan hukum ke atas suaminya.

    Keempat dan kelima, jelas Azhar berkenaan takut dari keburukan dan orang yang menunjuk-nunjuk perbuatan fasiq (tidak beriman) iaitu mendedahkan hal peribadi seseorang yang diketahui kejahatan dan maksiat dilakukannya kepada orang ramai agar tidak tertipu.

    “Seorang yang ingin mencari seseorang tetapi orang yang dicari itu tidak diingati namanya lalu dia menyebut sifatnya yang aib seperti yang capek (tempang) atau yang rabun, botak atau seumpamanya maka apabila gelaran itu disebut orang pun mengenalinya,” terang Azhar bagi syarat keenam hukum tersebut.

    Mendapat lebih 4,809 tanda suka selepas sejam dimuatkan, ramai pihak bersetuju dengan pandangan Azhar, lebih-lebih lagi alasan ‘membuka aib’ sering digunakan oleh orang ramai.

    IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-346: MENGUMPAT YANG DIBENARKAN
    https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-al-hadith/3154-irsyad-al-hadith-siri-ke-346-mengumpat-yang-dibenarkan

    1. “islam” ala hadi $$$$ yg perlu di bangkitkan atau Islam Yg dah Tersergam Hidup Menghidupkan.

  17. Tuan Penulis, mereka kini memendam rasa kerana belum sampai waktu untuk menguasai sepenuhnya. Tebuk atap adalah sekadar buat sementara. PRU 15 akan menentukan sama ada mereka masih kekal di bawah naungan bekas tebuk atap atau bina bumbung sendiri.

    Jika PH mengemudi kembali selepas persidangan parlimen..apakah bantuan rakyat diteruskan atau ditarik balik atau sekadar RM30 sahaja yang telah diberikan sebelum ini.

    1. SP yg di Kemukakan oleh Kerajaan Moo, perlu mendapat kelulusan, seperti tertera dlm Fasa 101, Perlembagaan.

      Jika PH berjaya kemukakan Usul tidak percaya dgn kerajaan pimpinan Moo, dan berjaya…

      maka ujud 2 Senario

      (1) Pembentukan Kerajaan Baru + Lantikan Speaker + Timb2
      (2) Panggil Sidang Parliment bahas dan Lulus SP2 yg ada.

      Perlu di ingati, SP2 ini, dgn sendiri nya, di ganti dgn Belanjawan 2021, yg perlu di bentangkan selewat2 nya Nov 2020 utk mendapatkan kelulusan Parlimen dan Menjelaskan kpd Senate.

      ..tapi, perkara sedemikian amat remote.

      1. Amat remote pun nak cerita jugak? Apa tujuan? Nak tunjuk pandai?

        zunnun the lanun. Panggil Kerajaan Moo. KEPALA BAPAK KAU.

        (TK Najib yang popularkan kata2 itu. Untuk dia ada kata2 lain aku pulak yang rekakan).

        1. masih kencing berlari lagi ke? kecian

    2. 30.00 je dpt, itu pun terketar-ketar tangan nak bagi mcm orang kena penyakit parkinson.

      1. e-wallet dah jadi parkinson utk yg asyik mencari duit ehsan

        e-wallet dah jadi permulaan utk yg mencari pembaharuan..

        parkinson, masih mengunakan phone awam lagi takut nak mengunakan phone bimbit ke?

  18. ..tapi, bagus juga jika kemua 112 mp2 yg mendukung Kerajaan Moo ala tebuk atap penjenamaan belakang mati…

    di beri jawatan2 dlm glc2, kehancuran kerajaan Moo cepat retak akhir nya…

    Ngape?

    akan sentiasa berlaku perbalahan dlm mereka2 berebut2 mengejar Ghadimah2

    mp2 pAs, mula segan2, tapi kelak tak jadi kebiasaan…

    “No Pitih No Religion.”

    1. zunnun the lanun bukan Melayu, orang DAP, musuh tradisi dgn PAS.

      Cakap tak guna KEPALA HOTAK DIA, keturunan KEPALA BAPAK DIA.

      Macam lah takda perbalahan, berebut itu ini antara depa.

      Bagi puak depa, “No Pitih, No Country” – merempat hijrah ke negara lain incl Canada. Loyalty tarak langsong.

  19. takiyudin dgn logik lawak nya, sikit di twist oleh budin, hancur berkecai.

    Takiyudin nih peguam pakar cerai berai rumah tangga ke?

    lagi haru kedua2 pihak, jika takiyudin menjenamakan alasan2 sedemikian 🤣

  20. Tak payahlah susah2 nak ambil tahu pasal hal dlm kain orang Budin ooi. Ikut depa lah, depa dah berkuasa jd kerajaan. Habis kita ni mcmana Budi ooi.. Jd kerajaan pun 22 bulan je, pencen tak dapat, malu je yg dapat.
    Mangkaq betoi laa, nak keja apa sekarang ni Budin ooi. Mampuih la lagu nii…

Leave a Reply

Your email address will not be published.