‘CASH IS KING’ MUHYIDDIN LEBIH PARAH DARIPADA NAJIB, NEGARA MENUJU KEHANCURAN

Pengakuan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hassan bahawa semua Ahli Parlimen penyokong kerajaan yang tidak memegang jawatan menteri dan timbalan menteri akan dilantik mempengerusikan GLC, dengan sendirinya mengesahkan bahawa Muhyiddin Yassin sedang mengamalkan budaya “cash is king” untuk mengekalkan kuasanya.

Ia juga menunjukkan Muhyiddin tidak mempunyai keyakinan memiliki sokongan majoriti yang pasti menjelang Sidang Parlimen pada 18 Mei depan sehingga perlu menyuap mulut Ahli-Ahli Parlimen dengan jawatan berpendapatan puluhan ribu setiap sebulan kepada mereka, walupun rakyat sedang dilanda kesusahan akibat wabak Covid-19.

Malah Takiyuddin yang juga Setiausaha Agung Pas mengesahkan semua Ahli Parlimen parti itu yang belum beroleh jawatan akan menerima lantikan masing-masing tidak lama lagi.

“Ahli Parlimen PAS ada 18 orang, lapan orang sudah jadi menteri dan timbalan menteri, seorang (Hadi Awang) jadi duta khas bertaraf menteri ke Timur Tengah.

“Tinggal sembilan orang lagi yang belum ada jawatan. Alhamdulillah saya difahamkan semua Ahli Parlimen kerajaan akan diberikan tanggungjawab mengendalikan GLC,” ujar beliau.

Kenyataan Takiyuddin ini sudah semestinya benar kerana beliau adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang kedudukannya berada di bawah dagu Perdana Menteri setiap hari.

Dengan ini, semua Ahli Parlimen kerajaan yang belum mendapat lantikan, khususnya daripada Pas, bolehlah berasa senang hati mulai sekarang.

Sudah tentu, lebih-lebih lagi kerana Takiyuddin adalah pemimpin Pas yang memperjuangkan Islam dan selalu berketayap putih, mustahil beliau mereka-reka cerita atau bercakap bohong mengenainya.

Cakap beliau tentunya perkara-perkara yang benar, tidak ada yang tidak benar, melainkan yang benar belaka.

Bak kata AR Tompel dalam filem P Ramlee, “takkan lebai nak menipu pulak”.

Begitu pun, keghairahan Muhyiddin mengagih-agihkan harta rampasan perang melalui lantikan dalam GLC kepada Ahli-Ahli Parlimen yang menjayakan tertubuhnya kerajaan tebuk atap akan menimbulkan beberapa kebimbangan, malah ketakutan yang mengerikan.

Pertama, keadaan ini memperlihatkan amalan budaya “cash is king” yang cuba dilakukan Muhyiddin jauh lebih teruk dan parah berbanding semasa Najib Razak dahulu.

Jika Najib menyuap ramai penyokongnya dengan wang tunai, Muhyiddin nampaknya mengagihkan jawatan dan kedudukan yang daripadanya akan membuatkan Ahli-Ahli Parlimen yang diberikan jawatan itu mampu memperolehi elaun mewah secara bulanan, sambil menggunakan GLC yang diketuai untuk pelbagai manfaat lainnya lagi.

Sorrylah Najib, nampaknya Muhyiddin sekarang sudah memintas anda sebagai raja segala raja kepada amalan “cash is king” dalam negara ini!!

Kedua, dengan melantik semua Ahli Parlimen penyokong kerajaan mengetuai GLC, bermakna faktor kelayakan, kemampuan, pengalaman dan ilmu pengetahuan dalam hal ehwal syarikat dan perniagaan sebagai asas perlantikan seseorang itu telah diketepikan sama sekali.

Faktor kelayakan utama disisi Muhyiddin ialah mesti taat dan patuh kepada Perdana Menteri, walaupun mungkin ada sesetengah Ahli Parlimen yang dilantik itu hanya mempunyai pengetahuan berceramah, memberi kuliah di masjid dan membaca doa saja.

Ini tidaklah bermakna Ahli Parlimen kerajaan tidak boleh mengetuai GLC, sekiranya mereka layak, ada pengetahuan dan kemahiran serta boleh memajukan syarikat, mereka bahkan sangat dialu-alukan.

Tetapi, melantik semua Ahli Parlimen mengetuai GLC, asal saja mereka penyokong kerajaan, bermakna faktor kelayakan sudah tidak diambil kira sama sekali.

Jadi, dengan kedudukan sekarang, agak-agaknya selepas ini GLC yang dipengerusikan Ahli-Ahli Parlimen itu akan bertambah maju atau banyak yang lingkup dengan kerugian berganda-ganda setiap tahun?

Ketiga, memandangkan Ahli Parlimen yang dilantik itu sedar lantikan mereka bukan kerana kelayakan, kemampuan atau untuk memajukan GLC, tetapi semata-mata sebagai hadiah rampasan perang, maka dengan sendirinya mereka akan bebas melakukan segala-galanya tanpa gangguan.

Akhirnya, GLC lebih mungkin menjadi alat politik untuk mengukuhkan kedudukan, menambah pengaruh, mengekalkan keselesaan hidup sebagai wakil rakyat dan selebihnya untuk menambah kekayaan.

Untung rugi GLC yang daripada keuntungan itu dapat menyumbang kepada kedudukan kewangan negara bukan lagi jadi keutamaan dalam era Muhyiddin ini.

Akhirnya, katalah melalui lantikan Ahli-Ahli Parlimen itu mampu menyelamatkan Muhyiddin dalam usul undi tidak percaya di Parlimen pada 18 Mei nanti, tetapi menjelang kira-kira dua tahun lagi sebelum ketibaan PRU15, bukan saja banyak GLC akan hancur, bahkan negara ini juga akan jahanam jadinya.

Dengan ekonomi merudum susulan wabak Covid-19 yang dijangka lebih panjang, minyak tiada harga, cukai-cukai perniagaan berkurangan dan GLC banyak yang rugi kerana sudah jadi alat politik dan untuk mengekalkan kuasa, tanpa disedari, Muhyiddin melalui keghairahannya bakal menghadiahkan kehancuran untuk generasi kita yang akan datang. (ShahbudinHusin 13/04/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 13 April 2020 — 1:51 pm

118
Leave a Reply

avatar
48 Comment authors
Pak Lang AliMaManAskmenawasCovidx Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Pak Lang Ali
Guest
Pak Lang Ali

Sesiapa pun yg memegang tampuk kepimpinan akan melakukan benda yg sama. Tak kira mereka dari kelompok yg mana pun. Dari PM kita yg pertama, hingga lah sekarang. Masing2 akan meletakkan org2 kepercayaan mereka yg setia dan taat menurut perintah Pemimpin. Jadi, tak perlulah nak dirunding kepada mana2 pihak. Kerana mereka tetap sama. Yg beza cuma cara pendekatan dan corak pemerintahan sahaja.

MaMan
Guest
MaMan

Bangang, negara dalam ujian yang ko jadi pengampu n pembodek DAPig lagi… Bodoh nak mampus… Kecik2 tak mau mampus…

Askme
Guest
Askme

Pandangan yang penuh dengan kebodohan lahir dari jiwa yang kacau dipengaruhi oleh politik yang merugikan

Qu Dean
Guest
Qu Dean

Nujum Pak Belalang Muncul Lagi…. Penulisan Penuh Dgn Iri Hati, Dengki & Syak Wasangka. Kalu pn masih Keciwa & BerdukaNestapa, berlapang dada la dgn perlantikn MP brkenaan. Biarla Depa kerja dlu, dh tgk hasilnya, Kritik la kalu ada yg gagal mnjlnkn tugas yg diamanahkn. Itu kn lbh baik, Depa blom pn Masuk Opis lg… X sempat2 Kau nk Kritik, nmpk sgt la Kau ni Penganut Tegar PH…..!!

ILOVEMY
Guest
ILOVEMY

Setuju

ILOVEMY
Guest
ILOVEMY

PH parti hancing.. Fitnah sana sini. I love PM sekarang bagus..

Abdul Razali bin Purji
Guest
Abdul Razali bin Purji

Teruskan tsmy

Rakyat Malaysia
Guest
Rakyat Malaysia

Ni tali barut ph….puii fake la penulis.. engkau ambik jugak duit yg dia bg…puii…

nawas
Guest
nawas

klu abg non y jd PM dan lantik MP pegang GLC mesti budin suka kan tp bang non x layak jd PM hanya PM tepi

Rakyat bawahan
Guest
Rakyat bawahan

Tulisan taraf taik

Oku
Guest
Oku

Ekonomi merundum susulan wabak nie 1 dunia terasa,bukan kita sahaja.yang keghairahan hj.Muhyiddin mengagih-agih harta semasa PKP ni adalah sebagai bantuan rakyat yang dilanda musibah.tak guna juga ekonomi stabil tapi rakyat terkena jangkitan covid 19 atau mati kelaparan,sebab tempoh PKP hampir 1 bln lebih,tempoh jangkaan wabak ni 6 bulan.macam mana kalau kiamat terjadi dalam tahun ni, penting lagi ke ekonomi tu.bila sudah selesai wabak ni,baru lah fikir fasal ekonomi.inshaAllah Pulih la tu.yang penting sentiasa positif dan jangan buruk sangka

Fbr
Guest
Fbr

It’s look the new gov did better than PH ..for sure .. what’s did PH done within 22 months for Malaysian lives? Now ..we are focusing on corvid 19..every steps look convinced..argh..only a few days you dah boleh buat congakan that’s this PN can’t go any further.. common bro! For me x kisah whoever pegang GLC janji dia boleh buat kerja..either political or professional..
Professional pegang GLC ms PH pun x buat benda betul pun..pd prgkt awal ni.. it’s seem that our new PM did well ..and hope will continue

radziewahab@gmail.com
Guest

Pastikan penulis INI teruskan perjuagannya . 😘

radziewahab@gmail.com
Guest

Penulis INI bijak menulis art ik el po lit ik,tapi penulis Han ya menulis tentang DAun2 hijau yang mula menumbuh, tapi tidak menulis tentang dahannya, batang pokoknya,pangkal pokoknya,Dan akar umbinya. Itu belum masuk lagi dengan Jenis tanah yang menahan pokok ITU. Belum masuk lagi Jeni’s bentuk bumi yang menahannya.

Mimi
Guest
Mimi

Ape la mengarut. PM Muhyiddin bagi cash sekarang tujuan untuk membantu rakyat dan ekonomi negara menghadapi Covid-19, bukan untuk poket dia sendiri.. Ape la. Orang sibuk dgn Covid-19, bukan sibuk berpolitik masa wabak. Bertaubatla..

Abdul wahub
Guest
Abdul wahub

Hehe..meroyan

Kehkehkeh
Guest
Kehkehkeh

Kehkeh..Budin²..kesiannnn

Fran
Guest
Fran

Admin ni org gaji PH..Dlm x sedar Pandangan anda merujuk pada PH yg lepas.. Apa yg Tun M buat sblum ni pun sama.. Hanya lantikan politik,kenapa kau senyap je..??pandangan boleh admin boleh buang dlm tong sampah.. Sorry!!

Othman!! Ahmad
Guest
Othman!! Ahmad

Apakah kita semua dah lupa KERAjaan BN-Umno ‘Kapal Selam Tak Boleh Selam’ yg diterajui oleh FLOP (First Lady Of Penyamun) & Pahlawan Bogus yg tidak berkredibiliti, tak ada jati diri, takot bini & kuasa2 asing hingga… – Pulau Batu Putih hilang dirampas negara sekecil Singapura. – Sabah dicerobohi dgn mudah oleh pejuang2 Sulu hanya dgn senjata ringan & bot pancung dek kealpaan KERAjaan BN & kelemahan sistem pertahanan negara ketika itu -MEMALUKAN..!! – 1 pesawat MAS dgn kru + penumpang2 hilang ghaib. – 1 lagi pesawat MAS dgn kru serta penumpang ditembak jatuh. – Tanah KTM berpuluh-puluh kilometer dari Tg… Read more »

Covidx
Guest
Covidx

Lbih ngeri&menghantui lgi 22bln punya cerita, pengganas,perogol,dll dibebaskan sja..

zunnun
Member
zunnun

“Islam” hadi $$$$ satu percerahan (1) quote : siape kata ‘islam’ suku, politik suku, tak usah masuk hindu, communist, freemason, liberal’ kapir sogmo… (2) quote : dlm belangga, daging halal masak budu, terdapat seketul daging babi, haram (3) quote : tebuk atap, utk menyelamatkan “Melayu2 Islam” dari di ancam… unquote : (1-1) maka si ibu cantik di tanya si pemuda… maaf, blh tumpang tanya… jgn biadap, aku isteri orang, haram bertegur sapa tanpa 4 yg menyaksikan si pemuda, mohon maaf lagi, dgn berkata, di belakang yg jatuh itu barang puan ke ? contoh2, terlebih ‘islam’ atau terkurang politik ke cantikan… Read more »

Bunga
Guest
Bunga

Terlampau tinggi sangat kamu menuntut ilmu sampai jadi cegini

Anonymous
Guest
Anonymous

Atok hanya sarung jersey kertas dan armband kertas kapten PH. Di bawah tu, ada jersey PN dan armband kapten PN (“pakatan nasional” tanpa PKR dan D4P).
Bila mai hujan (baca: bincang secara serius peralihan kuasa), habis koyak rabak. Jam ni dia tendang bola masuk pintu gol PH. Malangnya, tak ramai yg ada penglihatan mata yg tajam.
Tak sukar nak tifu yg mudah percaya.

anonymous
Guest
anonymous

Imaginasi jinnun tak lulus falsification test.
Quran lulus falsification test.
[Shakir 6:103] Vision comprehends Him not, and He comprehends (all) vision;

Boleh percaya kata2 jinnun theZycote ???!!!
jimatkan bil letrik: orang dah takde masa nak dengar cite 100% minyak ular!!!
Ekekekekekek.
A degenerative moron.

zunnun
Member
zunnun

omputih kata, chair, ‘melayu2 islam’ kata kerusi, bertekak2 hingga mati ke?

german kata zycote, omputih kata zygote, mcm itu juga ke

“Nelayu2 Islam’ kata pantheisms sesat, omputih kata, sub particles within is living..

tapi ‘melayu2 islam’ kata, islam cara hidup..

yg hidup menyatakan jasad itu bukan cara hidup jugak ke?

sesat juga ke, si omputih ?

Quran yg di buku dan di cetak lulus falsification test? Oleh hadi $$$$ ke?

kan tuhan yg mengajar pengertian nya, ngape tak tanya tuhan sj, sbb hadi $$$$ dah mencukupi?

Mohdftri
Guest
Mohdftri

Err..en admin nak tanya.berapa rm dpat sebulan jd troopers ph.ada kosong tak.kalau lumayan boleh tak sy nak apply?

P/s : takda kerja nak buat time pkp ni

zunnun
Member
zunnun

pesanan hadi $$$$ ke? tak kan, hadi tak agih2kan

Malaya Veteran
Guest
Malaya Veteran

Bedebuk kena tepat ke muka pecacai PH @ Shah Budin.

mdzahidabdan
Guest
mdzahidabdan

Hanya boleh meluahkan perasaan melalui tulisan .. apa yg hang boleh buat.. setiap kerajaan ada cara masing² .. dulu PH pun ada cara untuk memerintah.. ramai juga yg komplen dan ramai juga yg meluahkan perasaan macam hang juga.. rakyat menilai prestasi sesebuah kerajaan.. terimalah kerana tersilap langkah PM7 meletak jawatan tanpa menyerah jawatannya ke SDR Anwar.. ada kerugian yg sangat besar..

Harunikhlas
Guest
Harunikhlas

Jangan terlalu cepat menilai kerana anda tak sealiran dengan mereka .
Ada kah Yang terdahulu tak melaku kan nya?

zainul
Guest
zainul

mereka bercakap dgn emosi shj. lebih kpd provokasi. seolah2 PN tidak mempunyai MP yg berkelayakan.

zunnun
Member
zunnun

PN ada mp2 yg layak? Maka, perbetulkan kelayakan, dgn mulakan utk mendapat lelulusan di parlimen dulu. baru layak

anonymous
Guest
anonymous

Jinnun zycote.
Ekekekek….nak kat typo, jauh kedudukan butang c dgn g
sekolah kat mana?

zunnun
Member
zunnun

pettiness predominate, ngape tak sekolahkan nya dulu?

anonymous
Guest
anonymous

nukilan jinnun tak lulus ujian pemalsuan.
Quran lulus ujian pemalsuan.
yg ada akal, nak percaya kata2 jinnun???!!!
dia ada akal ke? tanya je kehkehkeh

zunnun
Member
zunnun

Quran itu buku atau kalam ?

Kalam itu, Spoken atau Written Word

ApaNama
Guest
ApaNama

Dlm pantheism: everything is gods.
Dalam islam, everything is God’s.
Apa yg ko cakap, sumenye andaian semata2.
Yg inginkan kebenaran, berduyun2 masuk islam.
Orang kulit putih pun masuk islam….
https://www.reddit.com/r/islam/comments/fzslxv/i_have_converted_to_islam/
ni pakar matematik orang kulit putih masuk islam
https://d1.islamhouse.com/data/en/ih_books/single/en_The_Amazing_Quran.pdf
ni cabaran 14++ tahun dulu lagi.
jika ko fikir ko tuhan, bawak la 1 surah spt Quran.
jadilah orang yg pertama dlm dunia berjaya melakukannya.
pelik jugak, ko ada mak dan ayah.
Allah tidak beranak dan tidak diperanakkan.
kehkehkeh
Aku masih yakin ko ni dalit yg tersesat ke malaysia.
bg tahu aku, sape ko sebenarnya supaya aku boleh sanggah dgn cara ilmiah kepercayaan ko yg menyesatkan ni.

zunnun
Member
zunnun

everything is gods, everything is god’s

everything is energy, everything is energy’s

everything is universe, everything is universe’s

Yg inginkan kebenaran, berduyun percaya

Yg inginkan kebenaran, sedikit yg yakin

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PATUT PH TERIMA KASIH DENGAN PN YANG SELESAIKAN MASALAH COVID BERPUNCA DARI PH……BUATLAH LAPORAN POLIS /SPRM JIKA TAK PUAS HATI…… MAT JENIN MALAYSIA: DULU BERANGAN, SEKARANG MEROYAN…….. 1. Siapa tidak pernah mendengar sebuah cerita rakyat berkenaan seorang jejaka yang kuat berangan bernama Mat Jenin. Sebatang tubuh yang dihikayatkan dengan sikapnya yang kuat berangan dan pada akhir riwayat hidupnya, dia menjadi mangsa kepada angan-angannya sendiri, lalu meninggal dunia dek tersungkur jatuh dari pohon kelapa. Kisah ini merupakan sebuah cerita yang banyak memberi iktibar kepada seluruh warga tidak mengira tua atau muda malah tidak salah jika kita katakan bahawa cerita ini adalah… Read more »

You Judas
Guest
You Judas

Sumber yang tak jelas. Byk berunsurkan fitnah. Bawak2 la mengucap kalau Islam..

zunnun
Member
zunnun

mengucap, pd muhammad yg dah lulur ?

zunnun
Member
zunnun

‘only’ orang lain je ke Juda, diri sendiri, tak ke?

zunnun
Member
zunnun

Dengki?

zuldi + hasan ali + nasarudin yg beriya2 mencetus kerajaan UG dgn omNo, dlm masa pAs + dap + pkr membentuk kerajaan Pakatan Keadilan

…hinggi nik anak mAt,’mencarut’ dan ‘murka’ kpd mereka2.

sbb, dah besar kepala ke, dgn 15 Adun, lupa diri kemenangan kerana pertolongan dap + pkr?

atau menafi anwar utk menerajui Selangor dgn Langkah Kajang?

yg takut sgt, siape? Abdullah/Najib/hadi wang ?

detik ini yg mula perpecahan pAs + kemudian pkr, assmin vs rafizi.

lupa lagi ke?

Othman!! Ahmad
Guest
Othman!! Ahmad

Nuwar…..??

No..no..no…….even his only son (Ehsan Anwar) is now living in exile feeling too ashamed due to Anwar’s misdeed & homosexuality.

zunnun
Member
zunnun

..why stop morality cast on anwar alone, why not cast on everyone’s exile..

start counting how much are your moral ground…

or you had been living on high moral ground?

What other essence, in leadership besides morality?

or you choose, absolution upon everything? Where is the regression?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TAK KAN YANG INI PUN JUNNUN GILA NAK DENGKI JUGAK KOT…….. Istimewanya Islam. RM153.24 Juta T/Kasih ‘hero’ Asnaf…….. RM153.24 juta zakat diagih bantu asnaf sepanjang PKP…… Sebanyak RM153.24 juta zakat sudah diagihkan kepada asnaf di seluruh negara sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata bantuan zakat itu disalurkan ke institusi zakat seluruh negara bagi membantu asnaf yang terjejas dengan penularan COVID-19. Jumlah berkenaan katanya, adalah agihan yang dibuat sepanjang tempoh PKP sahaja dan tidak termasuk pelbagai skim bantuan lain. Jumlah bantuan itu akan ditambah dari semasa… Read more »

zunnun
Member
zunnun

zuhdi ni Dr Falsafah atau Dr Haiwan, yg asyik kao puja menuja nih?

zunnun
Member
zunnun

sembah “yang” berkepentingan

atau

sembah dan di sembah dgn keinginan

hadi $$$$ sembah tuhan cara mana?

kao, ikut ikutan sj ke?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNNUN KUAT MEROYAN BENDA YANG DIA SENDIRI PUN TAK FAHAM…..ITULAH HASIL TIAP HARI SEMBAHYANG DALAM JAMBAN…ILHAM DIA DAPAT DARI HANTU SYAITAN…PARTI YANG DIA SOKONG PUN PARTI JAMBAN PH…… Ahli Parlimen PN ketuai GLC berperanan untuk memantau……. Ahli Parlimen kerajaan yang dilantik sebagai pengerusi di syarikat berkaitan kerajaan (GLC) akan berperanan sebagai wakil rakyat yang ‘memantau’ perjalanan syarikat di bawah tanggungjawabnya. Ia juga memperlihatkan kerajaan benar-benar bertanggungjawab kepada rakyat kerana pengerusi GLC yang dilantik adalah dalam kalangan mereka yang dipilih oleh rakyat. Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki, menegaskan apa yang penting adalah pelantikan barisan pengurusan dan pentadbiran GLC… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

JIN: At last. Snoke has taught you well.
JINnun: i’ve killed Snoke. I will kill you.
JIN: My boy. I made snoke. I made every voice you have ever heard in your head.

Hehehe…….cian JINnun.
ko pi dengar bisikan lord sith tu, pehal?

zunnun
Member
zunnun

kesian, yg asyik kao kenal lord sith, ngape?

zunnun
Member
zunnun

I made every voice you have ever heard in your head…

cuba kao tanya :

Jin, where your ‘I’?

Jin jawap : can’t you see ?

probe lagi : whom did you see in me?

Jin jawap : My Boy.

now, give the threshold answer :

Jin, kinda like Lucifer, he see Adam.

Probe lagi : did Lucifer taught you the same ?

Jin, My Boy, “I” am better than Lucifer

can you see the fallacy being a Shite Master? 👽

zunnun
Member
zunnun

Let probe another parable : hashim jasin : hadi $$$$ kerap mimpi “rasullulah” hadi $$$$ : wajah nya, irah nya Arab, bersinar2, serban jubah nya tiada bandingan…. zunnun : shit, did you hear? Shit : off course ‘I’ heard them zunnun : are you been shitting them all these while? Shit : off course not zunnun : because your endearment? shit : how can ‘I’ not to? zunnun : cos you are an Islamic Shit? shit : off course ‘I’ one zunnun : how come, you’re a Shit? Shit : huh zunnun: did your ‘I’ been deceiving you all these… Read more »

zunnun
Member
zunnun

tak kan Jin tiba2 lesap kot?

zunnun
Member
zunnun

laa, Jin + Lord Shit lena lepas dgn hidangan tulang2 hadi $$$$

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAH BANYAK KALI DIMINTA SUMBER RUJUKAN DARI JUNNUN….TAPI SI BEBAL SUNDAL NI TAPI BAGI SAMPAI SUDAH…. TERBUKTI PEMUJA TOKONG KOMUNIS NIE SEORANG SESAT DAN BANGSAT…… Isu lantikan politik dalam GLC kerajaan……… Perkara asas yang kita kena faham adalah dalam negara membangun, kerajaan merupakan watak utama yang menggerakkan ekonomi. Dan kerajaan melakukannya melalui GLC dan GLIC. GLC / GLIC ini berperanan menyambut dan melaksanakan segala polisi ekonomi dan dasar yang dilakukan kerajaan Sebagai contoh pada tahun 2005, Pak Lah berhasrat nak menjadikan Malaysia sebagai Pusat Kewangan Islam Dunia. Dan antara cara menggerakkan ekonomi Islam ini adalah melalui penerbitan sukuk dalam amaun… Read more »

zunnun
Member
zunnun

“allah” dah mati ? atau “Al-la-h” hidup menghidupkan? I-s-l-a-m itu Al-la-h; Al-la-h itu I-s-l-a-m. the entropy holds truth, both forward and reverse bias….(a) it every bias, attributes interpolate, dancing, vibrate, reaching one another, continuing harmonic feedbacks, creating Endless Forms and Names….(b) I-s-l-a-m and Al-la-h, a quest of never ending sequential story-lines, transcending one phase onto another onto another, Genesis 6 Phases of Unbeing into Being. Al-la-h dan I-s-l-a-m dah menyatakan Alam, dan (a,b) giat menjabarkan kebenaran nya… Al-la-h dapat di ketahui dari Ujud + Ilmu nya melalui (2) Al-la-h dapat jugs di rasai, dari Suhud + Nur nya melalui (1)… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tahun depan, kerajaan Malaysia pimpinan TSMY bercadang nak calonkan DrM untk Hadiah Nobel antarabangsa sebagai pemimpin pertama menggulingkan kerajaan sendiri.

Anonymous
Guest
Anonymous

Terima kasih guan eng kerana meninggalkan 2 trillion kpd PN. Kapten silap strategi, dpt kekalahan percuma, Guan eng dihalau dr putrajaya dlm keadaan bogel,tak sempat sorok dah kena halau.

Kihkihkih

Anonymous
Guest
Anonymous

Kesian bomoh zunnun, dah 2 mlm dia tak tidur, ptg ni baru dia tidur sblum maghrib, ni tak bangkit lagi. Tlg jgn kacau, harap2 dia bangun pg esok, gila meroyan dia surut sikit.

Pasukan dia dpt kekalahan percuma.

Kihkihkih

zunnun
Member
zunnun

tuhan “allah” dah mati? (1) “Melayu2 Islam” yg nak di selamatkan oleh hadi $$$$ melaung2 “allah” sana sini minta pertolongan, tahmid, tasbih, takbir, nyanyi2kan ayat2 dari buku yg di cetak yg di jenamakan Quran… …tiada memberi kesan, malah dgn serban jubah, cluster “Melayu2 Islam” memelihara covids tanpa mereka ketahui se hingga kematian2 dari nya. “..”allah” been dead, unable to answer to the prayers..” ya “allah” ya “allah ya “allah” … kedengaran sana sini, dgn doa menjela2 meminta merayu pertolongan. “allah” dah mati ke? atau selama ini, “allah” yg di sembah hanya rethorik nama dan fahaman2 berdasarkan kepentingan “Melayu2 Islam” sj… Read more »

anonymous
Guest
anonymous

Sebelum ni aku teka je zunnun ni bawa ajaran sesat. Ni dah sahih bawa ajaran sesat. Yg subahat pun sama, blogger pun kena sbb tak halang. Zunnun sesat dan MENYESATKAN.

zunnun
Member
zunnun

bebal mengaku ke kebebalan nya ?

justice4all
Member
justice4all

Kalau UMNO, BERSATU @ PH gila jawatan lantikan politik di GLC, ramai boleh faham sebab kelompok ni tak lah sangat tonjolkan mereka sbg warak dan berimej Islamik. Tapi bila PAS yang selalu berwirid pasal hudud, syurga dan neraka pun ikut bersorak sakan dan mula angau lantikan berkenaan, nampak songsang lah sangat.

Ingatkan yang lain2 jer tergila jawatan berkenaan, rupanya MP2 PAS pun ikut kemaruk nak kan ghanimah tu. Elok lah tu.. sapu saja lah sementara ada kuasa, bila lagi nak merasa. Kira jihad juga lah ni agaknya, jalan menuju syurga.

anonymous
Guest
anonymous

Pas dah jd sebahagian dr kerajaan PN.
Dpt jawatan biasalah, parti kerajaan. Tapi yg gila jawatan sebenarnya ialah lantikan politik PH dulu, sampai sekarang tak nak lepaskan jawatan. Tu baru betul2 gila jawatan namanya. Nak tahu? YADIM… Puak2 parti kuali aka anjing DAP serta puak2 PKR barua DAP. PH dah kalah pun masih nak bergayut. Malulah sikit pd monyet.

zunnun
Member
zunnun

..monyet mesti kenal monyet.

betul ke?

Goh
Guest
Goh

Pada pendapat saya sebagai seorang yg terlibat di syarikat swasta ,Tujuan melantik pegurusi glc dari kalangan ahli profesional dlm bidang masing² adalah bertujuan supaya :

[email protected] glc terlibat akan lebih kompetitif pengurusannya kerana pengurusi memberi tumpuan penuh kpd syarikat

2-tidak ada campurtangan politik secara langsung

3-syarikat glc akan diketuai oleh mereka yg arif dan mahir mengenai dlm syrikat terlibat

4-peluang dana atau keuntungan syarikat disalah guna adalah tipis sama sekali

Dan ada beberapa lagi alasan yg tak perlu disebut…

zunnun
Member
zunnun

cuba2 mengulas, kurangkan beri alasan2. 😁

there is a saying, stop giving excuses, instead state your reason.

Goh
Guest
Goh

Adalah diketahui jadual harian seseorang mp adalah amat sibuk dan dipenuhi segala beban dan tangung jawab…

Tambah lagi yg memegang jawatan lain seperti ketua bahagian,ketua cawangan,ketua itu,ketua ini…akan dipenuhi segala mesyuarat

Dengan mesyuarat bahagian parti,sidang parlimen,urusan penduduk di kawasannya parlimenya,berkempen sana sini,di jemput utk segala majlis,majlis makan malam sana sini,rasmikan majlis sana sini,bercuti luar negara,lawatan sana sini…

APAKAH MP YG DILANTIK SEBAGAI PENGURUSI GLC AKAN DAPAT MENUMPUKAN DIRINYA KEPADA URUSAN SYARIKAT YG DI PENGURUSIKANYA ??.

ATAU SEKADAR MENERIMA ELAUN DAN BONUS BESAR DENGAN SEKADAR MENJADI PENGURUSI “RUBBER STAMP”

D SINI LAH PERLUNYA SESEORANG YG PROFESIONAL BAGI MENUMPUKAN PERHATIAN PENUH KEPADA SYARIKAT YG DI TERAJUINYA…

trackback
"Cash is king" Muhyiddin lebih parah daripada Najib

[…] Sumber : https://shahbudindotcom.net/2020/04/13/cash-is-king-muhyiddin-lebih-parah-daripada-najib-negara-menu… […]

Othman!! Ahmad
Guest
Othman!! Ahmad

CASH IS KING APER KE BENDA…..??

1. Ada TSMY pinjam duit tajaan Yahudi Goldman Sachs + riba macam Najib & Rosmah buat…??

2. Ada TSMY terima dana duit Zionist Yahudi macam Anwar terima melalui persahabatannya dgn Agen CIA/Bank Dunia, Paul Wolfowitz..??

zunnun
Member
zunnun

..so, persahabatan salah ke?

bersahabat dgn singa, hayena, king cobra, eagle, buaya dll, salah ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

Brilliant jugak otak guan eng ni. Ditipunya hidup2 rakyat Malaysia dari pm7 hingga ke cleaner. Ckp M’sia tiada duit, nak bangkrap. DrM pun keluarkan bon samurai, Guan eng jual lambak harta TH & khazanah. Tuptup DrM sumbat gol sendiri, tak sempat pakai kain, dlm berbogel PH kena halau dr putrajaya. MoF beritahu duit ada 2 trillion. Kahkahkah.
Kredit utk guan eng walaupun dihalau dlm keadaan menipu.

Kihkihkih

Goh
Guest
Goh

Mmg betul pepetah melayu…biar papa kedana asal nampak kaya…

Biar nampak macam byk duit asal dapat kekal kuasa..

Anonymous
Guest
Anonymous

Pepatah org asli jakun berbunyi, alang-alang dah menipu, menipu sampai hilang kuasa, mengaku jgn sekali2.

Kihkihkih

zunnun
Member
zunnun

Najib bedal PH pasal glc?

najib? tak kan keldai2 pAs, lebih kan najib dari Moo, assmin dan hadi $$$$ ?

kan Moo + assmin yg beri jawatan menteri pd hadi $$$$

yo kena minta izin Moo + assmin dulu,

juru cakap Pengkianat Negara, Moo dan Timb nya, assmin

cuba rujuk blk pd hadi $$$$

Rohaiza
Guest
Rohaiza

Perlu ke bincang bende ni sekarang? Agak dah tak de benda nak buat di rumah… org tgh struggle nak lawan covid-19. Nothing else matters dah sekarang nj. Rileks dulu. Sama2 doakan buat negara. Jgn cuba alih usaha ini..

Ina
Guest
Ina

Sgt setuju…sepatut nya sigila Budin ni disumbat di Tg Rambutan @ Tampoi

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Najib bidas PH pasal GLC…….

PH sekarang sedang mainkan isu lantikan politik kerajaan PN.
Masa PRU14, PH janji bertulis bahawa mereka tidak akan buat lantikan politik.
Tetapi selepas mereka menang, berderet-deret orang PH dilantik.

Selepas dikritik, apa yang PH jawab?
“PH tidak pernah janji tiada lantikan politik” kata Ahli Parlimen PH.
‘Lantikan politik perlu dilihat secara positif’ kata anak PM ke-7.
“Kerajaan PH terus dasar lantikan politik individu berkelayakan” kata PM ke-7.

Kini PH ada hati nak kritik kerajaan PN buat beberapa lantikan politik untuk gantikan lantikan korang pulak?

Korang ingat Rakyat mudah lupa ke?
Nak saya senaraikan semua lantikan politik PH ke?
Panjang list nya.

MOKHTAR MOHAMED NOR
Guest
MOKHTAR MOHAMED NOR

Oiii la bila plak pn ninkata tiada lantikan politik kalau berkuasa,,,ph perompak masukkan cina2 komunis d glc yg menguntungkan mereka glc tak bernilai untuk melayu lembu mereka,,,,semua glc akan d siasat ada salah laku mampus korang ph tiap2 rko rakyat akan kerjakan

Arif
Guest
Arif

Habis kering kontang negara. Lebai2 PAS pakat nak pakai AMG semua. Astargfurullah… ya Allah selamat kan negara dari perompak2 bertopeng ini. Amin

Laili
Guest
Laili

Anjing anjing PH asyik menyalak bukit aje nanti lebai lebai ambil batu lari lintang pukang anjing anjing ni.

anonymous
Guest
anonymous

tahta wanita harta
manusia jadi gila kernanya
lupa akan segala perintah Allah

Sesungguhnya solat, ibadah, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah,
Tuhan semesta alam

berapa ramai ynag amal janji ni diluar solat
jaman susah akan mai lepas bala kuman ni

Hassan
Guest
Hassan

Pak lebai akan terima gaji lumayan