ELAK KLUSTER GUNTING RAMBUT JADI PENYEBAR BARU COVID-19

Saya pasti ramai yang merungut rambut masing-masing dah panjang.

Saya juga tidak terkecuali.

Tapi saya juga tahu bahawa kita sedang berhadapan dengan Covid-19 dan jangan sia-siakan pengorbanan frontliners kita di Hospital.

Juga pengorbanan kita semua kekal di rumah yang sampai ada mereka hilang mata pencarian dan ekonomi keluarga semakin susah.

Mungkin pandangan saya ini tidak popular.

Kerajaan kan popular dan tak boleh ditegur.

Tapi demi kepentingan orang ramai, saya tidak bersetuju dengan arahan Menteri membenarkan kedai rambut beroperasi.

Bolehkah kita berkorban sedikit lagi untuk pertahankan penjarakkan sosial (social distancing)?

Saya mohon maaf kepada pengusaha-pengusaha kedai gunting kerana mesej ini.

Namun pandangan saya, eloklah kedai gunting rambut dan perkhidmatan-perkhidmatan lain yang ada direct contact dengan pelanggan ditutup dahulu.

Bagi mereka yang mahu sama-sama #CegahCOVID19 dan #Kitajagakita, tolong sebarkan mesej ini.

AKMAL NASIR

Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia

11 April 2020.

Updated: 11 April 2020 — 12:53 pm

18 Comments

Add a Comment
  1. Yg terpesong, akidah?

    atau

    ..akidah dah lama terpesong di sbbkan islam dari maniqam di pesongkan sejak kepentingan2 melebihi keinginan ketika berjanji,

    “alas tu mirab bi kum, kalu bala syahid na…”

    yg syahid ketika itu, yg saksi ketika itu, kamu skrang ke?

    ngape tak mengulas asyik2 dgn alasan2 rethorik sj? ..

    tapi blh ke? racun bisa yg menyelubungi diri..

    bisa sgt ke buah kuldi nih?

    1. Apa yg kau mengarut ni, syaitaan..

  2. Budin, elok block shj komen dari zunnun, bahaya kpd akidah. Kita yg majoriti bertekak pasal politik semasa je, tapi dia ni lain macam lah. Boleh terpesong ni. Biasanya yg ajar ilmu sesat, cakap mcm ni lah.

  3. Tahniah Tuan Budin.
    TV3 seharusnya lebih beretika dan memegang tanggungjawap sosial dan jangan mencipta polemik baru di kalangan rakyat , metekalah yang mula cipta polemik ini di dalam Buletin TV3.

  4. berapa lamai orang pandai gunting lambut sendili
    nanti tengok yang sellau becakap kat media lambut depa pun
    nampak panjang
    kalau nanti nmapak pendek tnaya depa potong kat mana

    1. …apa susah, order saja mesin trim online. Habis cerita, satu keluarga dapat manfaat.

  5. Apa2 pun, tahniah kpd ketua lanun @ ustaz sesat @ bomoh pasukan kerana menjadi pasukan pertama kalah tanpa bertanding @ dpt kalah percuma di Malaysia.

    Kihkihkih

  6. Aku rasa ustaz sesat @ bomoh pasukan bola ni tersilap jampi. Bomoh ni nak jampi pasukan lawan, tapi terkena pd captain dia sendiri. Tu yg pi score gol sendiri. Kahkahkah…
    Nak cover malu drp manager, tuduh referee dan pasukan lawan berpakat.

    Kihkihkih

  7. Ketua lanun @ ustaz sesat @ bomoh pasukan bola yg telah diisytiharkan pasukan kalah tanpa bertanding tak payahlah pi gunting rambut tu, baru sesuai dgn title bomoh.

    Kihkihkih

  8. Why are Islamophobes so obsessed with us?? Like wow, they want to be us or something?
    hehehe….Islam lives in their head rent free.

    1. ..perhaps, the phobia for not missing what life after

      had it been only among moslems? Its there in every belief.

      then again, isn’t it not,

      not believing is a Form of Belief too?

      had it been proof wrong,

      (A) = (-A)

      …action is equal to the “opposite” reaction. Who where does the phobia’s first start? 😄

  9. Disebabkan ketua lanun disini tampil dgn komen bertubi2, maka eloklah ketua lanun ni dilantik juga sbg bomoh pasukan bola yg telah di istihar tlh diberi kekalahan tanpa bertanding.

    Kihkihkih

  10. …tapi, hadi wang, maza dan lebai2 pAs beriya2 memuja2 zakir naik, sbb ribuan yg dah di islamkan..

    aduh, hebat betul sandiwara nih.

    hingga “Melayu2” pun semua dah “Islam” belaka dgn penjenamaan “Melayu2 Islam” pula.

    lalu, hadi wang, maza dan zulkfili bangkit bersama, utk selamat “Melayu2 Islam” di ancam oleh kaum2 liberal, communist dan freemason yg di terajui PH…

    hebat lagi sandiwara nya…

    yg cacat nya, bila pulak “Melayu2” ini sah dapat Sijil Islam Mereka?

    yg cacat nya, sejak bila, hadi wang, maza, zulkefli di sahkan islam mereka?

    nak jugak lihat sijil, kerana belum pernah ada lagi yg di keluarkan oleh penjaga pintu2 syurga…😄

  11. hadi wang, maza dan mufti2…

    islam itu kan tuhan, muhammad bin aminah cuba menyampai kpd mereka2 terkemudian, ape dan siape itu Tuhan,

    daripada asyik menyembah berhala2 dari nenek moyang mereka sebelum nya..

    .. ape mereka sekeling tahu ke kebenaran nya? muhammad bin aminah sendiri tak mampu islamkan sesiape pun, hanya menyampaikan sj.

    mereka2 yg mendengarkan perlu membina keyakinan dari kepercayaan yg muhammah bin aminah berikan

    bukan asyik mendewa2 kan muhammad bin aminah, dan recycle2 ape yg muhammad bin aminah sampaikan…

  12. hadi wang…

    yg hebat selama ini kan prejudice dan emosi kamu sj, kerana tubuh yg kao telajangkan di depan cermin, tak hidup,

    …jika segala2 ‘sub particles’ yg ada, mula ‘vibrate’ kurang dari sepatut nya…

    kurang, kurang hingga tinggal tulang2 dan debu2 akhir nya..

    tapi jika ‘sub particles’ tubuh ‘vibrate’ laju dari se patut nya,

    tubuh akan memancar2 kan cahaya2…

    hingga akhir nya, keyakinan kita membawa tubuh hilang bersama cahaya2, ke mana pula?

  13. tapi,.

    bila mana hadi wang berdiri depan cermin, lucut segala pakaian nya, hingga kote terkulai2…

    hebat nya selama ini di serban dan jubah nya ke?

  14. Bagus juga cadangan dari MP JB ni, tapi malangnya beliau dah jd pembangkang. Bila jd pembangkang ni, automatically jd kurang cerdik.

    Maaflah, anda bukan kerajaan.

    Kihkihkih

  15. lebai2 pAs kan semua pakai serban, lagi panjang rambut, lagi kelihatan bak hulubalang….

    blh lah menjenamakan ketrampilan sebagai dewa antri2, tapi..

    oracles ini, bila mulut mereka bersatah, blh jadi batu, katak ape sekali pun

    hadi wang mungkin gagal utk membasmi covids, ulamak muktabar IUMS blum setaraf jadi dewa antri..

    cuba, berambut panjang, dgn serban dan jubah, baru se kumpulan2 dewa2.🤣

    tabligh kan seperti dewa2 juga, covids’ bergayut2 dgn mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.