SIAPA BENARKAN AZMIN GUNA PEJABAT TPM?

Menjadi bualan ramai di media sosial sejak malam semalam mengatakan Menteri Kanan yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Azmin Ali telah menggunakan pejabat Timbalan Perdana Menteri di Bangunan Perdana Putra.

Ia berikutan tweet Azmin sendiri di laman Twitternya yang memaparkan mengenai pertemuannya dengan beberapa duta asing di pejabatnya di Putrajaya.

Sebagai menteri MITI, menjadi pengetahuan umum pejabat Azmin bukanlah di Putrajaya, sebaliknya di Jalan Duta iaitu berhampiran Masjid Wilayah Persekutuan.

Sehubungan itu, ada pengguna media sosial melaporkan gambar di mana Azmin bertemu dengan duta-duta itu adalah pejabat Timbalan Perdana Menteri yang sebelum ini diduduki oleh Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Oleh kerana dalam kerajaan PN tiada jawatan Timbalan Perdana Menteri, sebaliknya digantikan dengan empat menteri kanan, pejabat Timbalan Perdana Menteri sepatutnya dikosongkan.

Tiga lagi menteri kanan ialah Menteri Pertahanan, Ismail Sabri Yaakob; Menteri Pendidikan, Dr. Radzi Jidin dan Menteri Kerjaraya, Fadzillah Yusof

Soalnya, bagaimana Azmin boleh menggunakan pejabat tersebut?

Adakah Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri yang memberi keizinan?

Untuk Azmin sendiri, kenapa beliau bertemu duta-duta asing itu di situ dan bukan di pejabat MITI di Jalan Duta?

Apakah oleh kerana Muhyiddin telah menyatakan jika semasa ketiadaannya dalam negara, Azmin yang akan mempengerusikan mesyuarat kabinet, maka beliau merasakan dirinya tidak ubah seperti Timbalan Perdana Menteri?

Apa perasaan UMNO agaknya yang menyumbang 39 kerusi Parlimen dalam PN dengan gelagat Azmin ini? (ShahbudinHusin 10/04/2020)

Updated: 10 April 2020 — 9:44 pm

139 Comments

Add a Comment
 1. No big deal, bro. Asalkan itu pejabat kerajaan, jalankan tugas rasmi dan beliau memegang jawatan dalam kerajaan. Lain lah kalau beliau tidak memegang jawatan dalam kerajaan, itu memang ada masalah. Lagi pun tetamu kita akan lebih berasa diraikan kerana berjumpa didalam pejabat TPM. Meraikan tetamu itukan budaya kita yg terpuji.

 2. Biarlah dia guna utk hal kerja atau urusan rasmi…daripada ada tempat yang sesuai untuk terima tetamu luar negara tetapi tak digunakan.. nanti pembaziran tu.

 3. Utz9d

 4. Admin& co ialah kerajaan tebuk atap buatlah apa pun asalkan dapat Tadbir negara

 5. RM: Rakyat Malaysia

  nk kasi signal dia TPM. Lepas ni naik PM. Geng Umno pandang aje la. Tu sebab Mahathir dan Anwar dia tapaw sekali.

  Tapi angan2 dia ni melampau sgt. Semua org bole nampak. Tak tau la sempat tk sempat.. lpas PRU atau jgn2 lepas parlimen kene bungkus plk

 6. sukahati lah ko jeles kenapa.. ker ko yg nak tmpt tu..

 7. Pejabat Timbalan Menteri adalah hak untuk semua Menteri Kanan

 8. ABDULLAH BIN HJ KASSIM

  Sebagai rakyat Malaysia yg Ada hak mengundi …bubar saja parlimen kalah menang Kita akur..
  Uesht

 9. ABDULLAH BIN HJ KASSIM

  Komen Saya.. mudah2an kerajan pn ini lingkup awal sblm Hari Raya nanti. Kerana tidak hormati nandat rakyat

 10. PH LAGI TERUK DARI BN….. TENTULAH GS PILIHAN TERBAIK……..

  Sejak BN, PH macam tu juga… Warga asing cengkam rantaian sayur Lembah Klang……….

  Kebanjiran warga Myanmar dan Bangladesh menguasai perniagaan dalam Pasar Borong Kuala Lumpur dekat Selayang di sini tanpa kawalan pihak berkuasa, membuatkan mereka kini semakin kuat mencengkam rantaian bekalan sayur kepada pengguna hampir seluruh Lembah Klang.

  Keupayaan memonopoli perniagaan sayur-sayuran sebagai peraih dan pemborong di dalam dan luar pasar berkenaan, membuatkan mereka berkuasa mengawal hingga menindas pekebun dan peruncit tempatan dalam penentuan harga belian dan jualan sayur-sayuran.

  Meskipun membayar sewa mencecah ribuan ringgit setiap bulan kepada pemegang lesen tempatan demi mendapat tempat berniaga dalam pasar borong berkenaan, warga asing sanggup berbuat demikian kerana berupaya menjana kembali pulangan bagi menampung kos operasi.

  Kebanjiran warga Myanmar dan Bangladesh menguasai perniagaan dalam Pasar Borong Kuala Lumpur dekat Selayang. – NSTP/Asyraf Hamzah

  Tinjauan BH mendapati, warga Myanmar dan Bangladesh memenuhi hampir setiap ruang dalam lot pasar borong terbabit yang dianggarkan mempunyai lebih 80 lot peniaga sayur.

  Difahamkan, sewa bagi setiap lot mini diduduki mereka adalah sebanyak RM2,300 hingga RM3,000 sebulan. Lot umpama sekangkang kera yang sekadar boleh memuatkan tiga bakul sayur itu, adalah hasil pecahan lot asal berkeluasan kira-kira 10 meter persegi.

  Setiap lot asal dipecahkan kepada empat bahagian oleh pemegang lesen yang menyewa tapak itu dan caj sewanya juga berbeza mengikut waktu.

  Difahamkan RM2,300 bayaran sewa untuk lot niaga waktu malam dan RM3,000 untuk perniagaan waktu pagi, membolehkan penyewa sebenar lot berkenaan meraih keuntungan secara mudah tanpa perlu menguruskan sebarang perniagaan di situ.

  Pemborong mahu dikenali sebagai Ali Ghafar, yang lebih 10 tahun berniaga, mendakwa terpaksa membayar deposit RM30,000 kepada pemilik tapak yang juga warga tempatan untuk menduduki lot mini di situ.

  Warga Myanmar itu mendakwa, pemilik lot niaga berkenaan memintanya mendapatkan tandatangan tiga warga tempatan sebagai syarat melayakkan menyewa di situ.

  Warga asing yang bekerja di sekitar kawasan Pasar Borong Kuala Lumpur. -NSTP/Asyraf Hamzah

  “Untuk lot ini (lot mini), saya kena bayar RM3,000 sebulan. Awak boleh tengok, boleh muat tiga bakul sayur sahaja. Kalau nak lot lagi luas, kena sewa lot mini sebelah. Kena tambah lagi RM3,000,” katanya.

  Walaupun terpaksa membayar sewa yang tinggi, mereka tidak bimbang kerana keupayaan menjual di antara 700 hingga 1,000 kilogram sayur berdaun sehari sahaja, tidak termasuk sayuran berbuah lain.

  Dominasi warga asing di pasar borong itu juga menyaksikan mereka berkuasa sepenuhnya dalam mengawal serta menentu harga sayur yang ingin dijual.

  Mereka bukan setakat menguasai aktiviti jualan dan belian bekalan sayur di situ, sebaliknya turut mempunyai pembekal dalam kalangan pekebun sayur warga asing yang mengusahakan kebun di sekitar Lembah Klang.

  Pada peringkat pembekal, BH difahamkan ada sekurang-kurangnya empat ‘syarikat’ milik warga Bangladesh dan Myanmar yang menghantar sayur ke pasar borong berkenaan.

  Warga asing yang menjadi pembekal sayur kepada pasar berkenaan memiliki kebun sama ada secara sewaan atau menceroboh tanah di sekitar Selangor dan Pahang.

  Tinjauan mendapati, pekebun warga asing menjual sayur seperti kangkung, bayam dan sawi kepada peraih pada harga antara RM1.80 hingga RM2 sekilogram, sebelum peraih atau pemborong menjualnya kepada peruncit dengan kenaikan di antara RM1.50 hingga RM2 sekilogram.

  Peraih warga Myanmar, 38, Ahmad Ali, yang mengakui memperoleh bekalan daripada pekebun warga tempatan dan asing, mendakwa harga sayur-sayuran mempunyai pasang surut kerana punca kenaikan dan penurunan dipengaruhi bekalan yang diterima sama ada banyak atau sedikit.

  “Ada waktu kita jual murah dan mahal. Kalau sayur sampai pagi, saya jual RM3.50 hingga RM4.50 sekilogram sebab sayur baharu dan segar tetapi bila lewat petang, harga diturunkan kepada jual RM2 (sekilogram) atau lebih murah,” katanya.

  Seorang peraih warga Bangladesh yang mahu dikenali Rafi, mengakui harga sayur-sayuran yang dijual pada Sabtu dan Ahad lebih tinggi berbanding hari biasa.

  Seorang peniaga tempatan, Mohd Azrul, 35, mendakwa terpaksa menaikkan harga antara RM1 hingga RM1.50 bagi setiap kilogram sayur yang dijual di pasar malam, tertakluk harga diperoleh daripada peraih atau pemborong.

  MR : PH tak buat apa-apa sekadar memenuhi jawatan dengan kroni mereka aje…

  Reply

 11. APEE LERRR CAI2 PH……RAJA KOMUNIS DAN DADAH PUN KORANG SOKONG……..

  Raja dadah DAP ditangkap……..

  Raja dadah DAP ditangkap. Tangan2 ghaib dah jalan.. jaga2 la dapiaq dan sekutu2 nyerrr…. tengok sapa yg power di Malaysia nii…Tahniah Anggota2 PDRM… Weldone…

  1. Kasi link lah sikit, ngang.

   Bukan semua orang baca apa yang ko baca.

  2. Minta penjelasan. Sebelum PH, masa BN dulu jarang (walau pun ada) saya dengar pehak berkuasa tangkap raja-raja dan maharaja dadah. Yang selalu dengar dan lihat dalam berita TV hanyalah kaldai dan penagih-penagih dalam port. You fikir munasabahkah masa BN Raja dadah DAP yang you kata itu tidak wujud.

 12. Sebahagian besar penyokong mereka yg sedar bhw captain mereka dah nyanyuk dah mula berpaling tadah dgn membaling telur dgn mengejek2 captain pasukan yg jaringkan gol sendiri. Ada yg mula nak bakar stadium, nasib baik tak bakar captain tu.

  1. Political event bukan sporting event. Kalau tak, kot boleh bakar captain.

   Tapi, jangan coba. Penyokong di sebelah sana pun ramai.

 13. SILAP BESAR JIBENG TAK DAKWA HABIS2AN BAPAK SKANDAL BERTONG2 MASA BERKUASA DULU LANTARAN TERLALU HORMATKAN MENTOR NYA…..DIA TAK SANGKA BOLEH JADI MUSUH KETAT…….

  Yang umum dan potong riben projek pemimpin PH, dana dari KWSP – …..

  Saya tidak bersetuju dengan cadangan hari ini dari kerajaan PH untuk suruh PLUS Berhad membiayai kos RM30 juta membina laluan pejalan kaki berbumbung di Tambak Johor.

  Alasan yang diberi kerajaan PH kenapa PLUS perlu bayar ialah kos ini tidak diperuntukan dalam bajet 2020 walaupun projek ini telah diumumkan oleh kerajaan.

  Ini bukan kali pertama PLUS dimangsakan selepas PRU14.

  Tahun lepas, Menteri pengangkutan kata PLUS Berhad yang akan membiayai kos membeli kamera-kamera AES tambahan serta kos penyelenggaraan kamera tersebut.

  Bulan lepas, PLUS juga yang disuruh PH untuk tanggung diskaun 18% tol dan untuk mengecualikan kerajaan dari membayar pampasan tahunan untuk tol.

  Ini sudah tersasar daripada matlamat kerajaan BN dahulu apabila KWSP mengambil kepentingan 49% dalam PLUS.

  Ianya dirancang supaya pendapatan KWSP boleh meningkat dan dividen dan simpanan usia tua pencarum-pencaram boleh bertambah.

  Perlu ingat bahawa setiap Ringgit yang diambil oleh kerajaan dari PLUS adalah bersamaan dengan mengambil 49 sen terus dari simpanan usia tua Rakyat.

  Kerajaan PH sudah jarah begitu banyak dari Petronas, sudah jual begitu banyak aset dan sudah meminjam begitu banyak.

  Kenapa masih mahu jarah duit simpanan Rakyat?

  Rakyat perlu diutamakan.

  Suruhlah Guan Eng bayar wang RM30 juta untuk kos laluan berbumbung itu kerana ini adalah tanggungjawab kerajaan.

  Projek ini bukan tanggungjawab pencarum KWSP.

  Yang umum projek nampak glamer, PH.

  Yang potong riben projek, pemimpin PH.

  Yang bayar, wang simpanan Rakyat?

  https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/02/652493/runding-cadangan-bina-laluan-pejalan-kaki-berbumbung-di-tambak-johor.

  Reply

 14. Captain yg score gol sendiri juga tuduh dia dipukau oleh pasukan lawan dgn bantuan referee.
  Bomoh pasukan (ustaz sesat) bawa keluar dalil dari Al Quran utk menjustifikasikan bhw pasukan telah dikhianati.

  Kihkihkih

 15. PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA…
  LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING KETARA IALAH ASET TABUNG HAJI TELAH DIROMPAK PH SEBANYAK RM 20 BILLION DENGAN MENYALAH GUNAKAN KUASA DI BERI RAKYAT…….JIKA BERPULUH2 SYARIKAT KERAJAAAN DAN GLC TELAH DI BAILED OUT SEBELUM INI KENAPA PULA TABUNG HAJI DI ROBBED OUT?…TIDAKKAH ITU MENUNJUKKAN TABUNG HAJI UNTUNG SEBENARNYA SEHINGGA DIROMPAK….ASSET TABUNG HAJI MELEBIHI LIABILITY…DUIT PETRONAS PULA TELAH DIJARAH RM 82 BILLION…

  Reply

  1. Engkau ni betol betol melayu totok Yang melancap 5 Kali sehari…syaabas.

 16. LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS
  TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTAS….RAKYAT MALAYSIA HENDAKLAH MENDESAK MENTERI2 PH DAN PEMIMPIN MEREKA BERI MANDAT BARU KEPADA RAKYAT…..,

 17. Mereka satu team, berebut nak jd ketua pasukan (captain, pakai lilitan kat lengan, glamer broo..), captain punya sakit hati, dah leading 1-0, masa kecederaan score gol sendiri (agg, 1-1). Peraturan menetapkan jaringan di tempat lawan adalah advantage.
  Marah punya pasal tuduh referee berkonspirasi dgn pasukan lawan utk khianat kpd pasukan dia.

  Bomoh pasukan (ustaz sesat) bawa dalil tuduh org khianat.

  Kihkihkih

 18. Menteri Dah moyan

 19. Habis dibawa dalil dari Al Quran utk membenarkan tuduhan khianat kpd referee dan pasukan lawan, padahal tak ada kaitan pun dgn situasi dlm padang.
  Ustaz bawa ajaran sesat.

  Kihkihkih

 20. SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL..

  TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN NEGARA BERTUKAR TANGAN KEPADA KRONI-KRONI…AKHIRNYA RAKYAT MENDERITA DENGAN JATUHNYA RINGGIT DARI RM 2.50 KEPADA RM 3.80..

 21. MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

  TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…

 22. Ketua pasukan yg sengaja jaringkan gol sendiri menyebabkan pasukannya kalah tak dituduh khianat. Referee dan pasukan lawan pulak yg dituduh khianat.
  Ini ajaran ustaz yg bawa ajaran sesat.

  Kihkihkih

 23. PH JERUMUSKAN EKONOMI NEGARA KE LEMBAH BAHAYA

  Kerajaan PH Sedar Ker Kegawatan Ekonomi???

  Kegawatan ekonomi (recession) semakin dapat di rasai di negara ini…

  Ekonomi negara semakin malap…

  Petanda2 negara akan menghadapi krisis ekonomi semakin nyata (BACA DI SINI)…

  Dalam membangunkan ekonomi sesebuah negara, terdapat 2 aspek yang cukup penting iaitu ‘people economy’ dan ‘capital economy’…

  Kedua2nya berkait rapat dan saling bergantung antara satu sama lain…

  ‘People economy’ adalah berkaitan dengan pembangunan ekonomi rakyat di mana ianya secara langsung menjadi pemangkin bagi kerajaan untuk memacu kemajuan negara…

  Lebih dari itu, ‘people economy’ adalah aspek yang sangat penting kerana ianya akan memberikan ‘cash flow’ atau aliran tunai yang tinggi pada ekonomi sesebuah negara…

  Tanpa aliran tunai yang baik, ekonomi sesebuah negara bukan saja akan terjejas tapi jauh lebih itu akan membawa negara berada dalam keadaan krisis ekonomi yang tenat…

  Tanpa aliran tunai, gaji2 penjawat awam tidak akan dapat di bayar dan menyebabkan pentadbiran kerajaan terganggu…

  Tanpa aliran tunai, kerajaan tidak akan mampu menampung kos asas atau ‘overhead cost’…

  Tanpa aliran tunai, ekonomi domestik negara akan terkulai layu…

  Kenapa ini boleh berlaku?

  Kerana kegagalan menguruskan ekonomi dengan cekap membuatkan rakyat terhimpit dengan berbagai2 cukai yang di kenakan, subsidi2 yang terpaksa di hentikan dan dalam masa yang sama pendapatan per kapita rakyat masih tidak meningkat…

  Akhirnya, kuasa membeli rakyat akan jatuh menjunam dan ini membuatkan ekonomi domestik semakin tenat…

  Apabila ini berlaku, pilihan terakhir yang kerajaan ada ialah sama ada berhutang dengan negara luar atau institusi kewangan antarabangsa atau menjual aset2 berprestasi tinggi negara…

  Dan inilah yang sedang berlaku di negara kita!!!

  Bukti Kuasa Membeli Rakyat Sudah Mula Jatuh Menjunam

  Walau pun kerajaan PH cuba menafikan Malaysia sudah berada di ambang kegawatan ekonomi dengan forum2 dan kenyataan2 yang di buat oleh penasihat2 ekonomi kerajaan, namun realitinya, himpitan ekonomi semakin hari semakin mencengkam kehidupan rakyat marhaen, terutamanya golongan B40…

  Kerajaan PH Perlu Tindakan Drastik Sebelum Ekonomi Malaysia Benar2 Musnah

  Bukan senang untuk menjadi Menteri Kewangan di negara ini…

  Sudah2lah menyalahkan kerajaan (BN) terdahulu…

  Terus pandang ke hadapan dan mentadbir negara ini dengan sebaik mungkin…

  Pulihkan ekonomi negara dan dapatkan semula keyakinan pelabur dalam dan luar negara…

  Memburuk2kan kerajaan terdahulu, sebenarnya menakutkan pelabur2 dari luar negara…

  Sudah2lah…

  Buktikan kebolehan mentadbir negara ini.

  Sekiranya tiada sebarang tindakan drastik yang di ambil oleh Kerajaan Pakatan Harapan, sudah pasti negara ini akan berhadapan dengan kegawatan ekonomi yang serius…

  Masalahnya, siapa yang akan memulakan tindakan ECONOMIC RECOVERY ini?

  PENGURUSAN EKONOMI NEGARA INI SEOLAH-OLAH DI TERAJUI OLEH 3 KEPALA YANG TIDAK SEHALUAN IAITU :

  》Lim Guan Eng : Menteri Kewangan

  》Azmin Ali : Pejabat Perdana Menteri dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi

  》Daim Zainuddin : Menara Ilham

  Lebih malang lagi, ketiga2 teraju ekonomi negara ini pernah di kaitkan terbabit dalam beberapa skandal kewangan negara…

  Sekiranya tiada tindakan drastik dari kerajaan PH untuk memulihkan ekonomi negara dan masih lagi seronok mempolitikkan isu ekonomi, tdak perlu untuk kita menduga bencana apa yang akan menimpa negara dalam jangkamasa panjang kerana gambaran ekonomi dalam jangkamasa 6 bulan yang akan datang sudah cukup untuk mengerikan kita!!!

  Kamarool Haidi

  Reply

  Reply

 24. Kehebatan pm7 telah diakui di peringkat antarabangsa.
  Apa tidaknya, dia sorang je yg hantar surat letak jawatan, satu kabinet runtuh, negara bertukar pemerintahan, 0.5 juta manusia jd gila meroyan, 50 ahli kabinet hilang kerja jd gila babi tak dpt pencen. 5,6 orang ustaz dah mula tukar profession jd penyebar ajaran sesat.

  Kihkihkih

 25. Haa… Ketua lanun, sila sambung tazkirah sesat tu.

 26. Sorry I have to write in English.
  I gather you are a PKR member. Azmin does not have PKR grassroots support anymore. I don’t think Bersatu/Umno people will take kindly to him. Especially after the stunt he pulled like you describe above. Zuriada despite being unpleasant still has some PKR grassroot support- PKR members like Ratu Naga who switched to Bersatu. Still active in community.At one time it is claimed about 50%-70% of PKR members supported Cartel. Where are they now? Only a few have been sacked. What about the others? Are they staying quiet to secretly sabotage PKR one day? Azmin used to have sympathetic press like Jocelyn of Star who used to write glowing pieces(but of no substance) about him. Are they still active? Just look at this piece
  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/04/10/di-sebalik-krisis-covid-19-pkr-tawar-ganjaran-untuk-tiup-sentimen-anti-kerajaan/
  A very anti PKR article It is unusual of FMT who have always been fair in their reporting. It sounds like something RPK would write.
  PKR should take heed.

 27. Beberapa surah yg Allah bagi peringatan kepada orang-orang yg khinat :

  1. Surah AlHajj. Ayat 038.
  Sesungguhnya Allah membela orang-orang yang beriman; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap seorang yang khianat, lagi tidak bersyukur.

  2. Surah AnNisaa’. Ayat 107.
  Dan janganlah engkau berbahas untuk membela orang-orang yang mengkhianati diri mereka sendiri. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang selalu melakukan khianat, lagi sentiasa berdosa.

  3. Surah Yusuf. Ayat 106.
  Dan (orang-orang yang beriman kepada Allah), kebanyakan mereka tidak beriman kepada Allah melainkan mereka mempersekutukannya juga dengan yang lain.

  4. Surah AlAnfaal. Ayat 058.
  Dan jika engkau mengetahui adanya perbuatan khianat dari sesuatu kaum (yang mengikat perjanjian setia denganmu) maka campakkanlah (perjanjian itu) kepada mereka dengan cara terus terang dan adil. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang khianat.

  5..Surah AlAnfaal. Ayat 027.
  Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan RasulNya dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya).

  6. Surah AnNisaa’. Ayat 105.
  Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran, supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahyuNya) dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat.

  7. Surah Ali’Imran. Ayat 057.

  Adapun orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, maka Allah akan menyempurnakan pahala mereka dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

  8. Surah AlAnfaal. Ayat 071.
  Dan jika mereka (orang-orang tawanan itu) bertujuan hendak melakukan khianat kepadamu, maka sesungguhnya mereka telahpun melakukan khianat kepada Allah (dengan kekufuran mereka) sebelum itu, lalu Allah menjadikan (engkau) mengalahkan dan menundukkan mereka; kerana Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

  9. Surah Ali’Imran. Ayat 161.
  Dan tiadalah patut bagi seseorang Nabi itu (disangkakan) berkhianat (menggelapkan harta rampasan perang) dan sesiapa yang berkhianat (menggelapkan sesuatu), dia akan bawa bersama pada hari kiamat kelak apa yang dikhianatinya itu; kemudian tiap-tiap seorang akan disempurnakan (balasan bagi) apa yang telah diusahakannya, sedang mereka tidak akan dikurangkan sedikitpun (balasannya).

  10. Surah Ali’Imran. Ayat 032.
  Katakanlah (wahai Muhammad): Taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Oleh itu jika kamu berpaling (menderhaka), maka sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang kafir.

  *Seharusnya sesiapapun yang dijulang selaku pemimpin perlu insaf perihal peringatan Rasulullah SAW yang bermaksud: “Apabila Allah menghimpunkan manusia yang terdahulu dan yang kemudian pada hari kiamat, tiap-tiap orang yang khianat akan diangkat satu panji-panji yang boleh dikenali ramai. Dikatakan kepadanya, Inilah pengkhianatan pulan bin pulan…”* (Hadis riwayat Imam Muslim)

  Jika rakyat tidak mampu menghalang pemimpin yang melakukan khianat, maka lakukan lah dengan membenci mereka@bukan menyokong, kerana kerja yg mereka lakukan itu adalah bersifat Fasiq.
  (Tuan Guru Nik Abdul Aziz)

 28. Sekarang dimalaysia semua dah suci.
  Yang kalah boleh jadi ketua.
  Bajet kena bentang sebelum belanja.
  Khianat dah jelas haram.

  Tapi bila semua disucikan.
  Maka tak ada yg salah.

 29. zunnun….
  kenapa tak henti2 meroyan….
  Kau nak apa sebenarnya???…
  cecita sikit….
  Mungkin cuba ketuk sikit kepala tu…
  sbb bodoh sangat….
  hehehehehe….

  1. Kabinet tebuk atap…ape ade hal

  2. muntah dah berhenti, kao gagap buah kedondong dah ke?

   muntah hilang, kini kao mengagau ape pula? 😄

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    ” ketuk sikit kepala tu’ …

    Ketuk banyak lagi bagus.

 30. pAs parti “islam” ke? betul ke, dah dapat pengesahan? dari siape? Malaikat mana yg bawa sijil pengesahan nya?

  kesundalan kapir sana sini bukan bermula dari amanat hadi, iya bermula dgn pengakuan bahawa pAs parti “islam” ..

  mengapa pihak berkuasa tak berani, lucutkan perkataan “islam” dari pengakuan nya?

  takut dgn backlash dari keldai2 yg ketagih dgn ‘virus islam’ yg saban hari di sogok di suap oleh lebai2 sundal pAs?

  1. Depa dah di benarkan guna istilah Islam sejak lalla dulu. Biaq pi lah.

   Ha nya hantam lah depa bertalu talu bila mengarut.

 31. zunnun….apa yg kau meroyan ni…
  Nak muntah aku baca komen2 bodoh kau ni…
  Kau nak apa sebenarnya??? Bagi tahu sikit…
  Dah meroyan tahap gaban dah ni…
  Silap2 masuk Tg Rambutaan nanti..
  hehehehehe….

  1. jgn beri alasan, cuba mengulas…

   tapi, asyik di suap dgn ‘virus islam’ ala pAs, berkemampuan ke utk mengulas? 🤣

  2. laa, kao mengandung ke, asyik muntah2 nih? 🤗

   1. Dia muntah bila hang mengarut.

 32. siape yg melepaskan “virus kapir” sana sini? hadi wang dgn amanat nya, atau mufti2 dgn hukum mereka?

  kapir sana sini, tapi kekafiran itu menafikan ape?

  tuhan di seberang sana dan kamu di seberang sini?

  1. Kamu ada Tuhan ke? Atau ada pokok Kayu Ara di hutan belakang rumah kamu.

 33. hadi wang, dapat gaji puas dah ke? jawatan pun, hebat juga, kan Duta Khas, bukan Duta Am yg biasa.

  Moo beri utk ape?

  Augerah atau Bakat Sedia ada nya?

  Ape bakat nya? Ilmu atau Pengakuan “Islam” nya…😁

  1. Kamu tak mahu terima aspek2 kebaikan yang ada pada Hadi yang menyebabkan dia dilantik sebagai Duta Khas, kamu punya pasal lah. No hal.

   Yang pegang kuasa ada kuasa buat begitu.

   Gigit jari lah kamu.

 34. langit2 itu di mana pula? Di atas ke? Naik ke mana?

  1. Silap2, masuk ke lub.ng belak,ng kamu.

   Soklan yang baik dijawab baik. Begitu juga yang sebalik nya.

 35. Nabi itu ape pengertian nya?

  anugerah atau dah sedia ada kpd semua? tapi semua, mampu ke naik ke langit2, utk mengambil nya?

  tak kan tuhan mengtakbir Alam Cara Nepotism pula?

  1. Tuhan nepotism? Kamu agama apa?

   Sembah pokok Kayu Ara di hutan di belakang rumah kamu yer.

 36. hadi wang, kata, islam di bawa oleh Nabi Muhammad SAW…

  Muhammad, siape dia?

  yg sentiasa mengatur se tiap kehidupan tubuh nya, siape pula?

  yg mengatur se tiap kehidupan tubuh hadi wang, kerajaan pengkianat2 yg dia sama2 bina ke?

  1. Kamu menghasut Nabi Muhammad. Bedebah, hamjadah kamu. Menyakitkan hati penganut Islam.

   Aku gesakan Police Cyber Unit bertindak ke atas kamu secepat mungkin.

 37. hadi wang nak selamat kan “Melayu2 Islam” dari ancaman freemason, liberals dan communist…

  tapi, siape yg blh selamatkan pengakuan “islam” nya? 😄

  1. Kamu kena cepatkan pokok Kayu Ara di hutan di belakang rumah kamu itu. Dengar khabor, pembalak sedang merancang nak tebang pokok itu bikin balak.

   Kamu selalu menghasut, dihempap balak itu pun bagus.

 38. Hari ni kita nak bg peluang kpd ketua lanun bercakap. Bukan senang tuan punya blog nak bg peluang baik mcm ni kpd ketua lanun.

  Ketua lanun, sila teruskan.

  Kihkihkih

 39. hadi Wang dan Maza, ke sana ke mari dgn tagline “Melayu2 Islam,” mereka, ape kah kedua mereka, dah sah keislaman yg mereka anuti nih?

  nak juga tengok, sijil pengesahan yg mereka perolehi…

  seperti, mengaku ke perempuan nya cantik, perbanding cantik nya dgn siape?

  1. Takkanlah byk tu je tazkirah dari ketua lanun… Sambung lagi
   Lagi… Hahaha sambunglah

   1. zunnun the lanun jadi Ketua Lanun? Mana boleh.

    Dia hanya Ketua Puak Mulut Celupar yang asyik di hantam di sini.

    Mulut busuk. Sebab selalu di letak nya di lub.ng belak.ng nya.

 40. Entah apalah mangkuk2 penyokong PH meroyan kat sini ha….
  Rileks la…skrg ni tengah Covid melanda….
  Masih nak berpolitik ke??
  Dah bagi 22 bulan cukup lah…..
  Tak tahu apa nasib kita kalau PH masih mememrintah dan Atok masih jadi PM
  Lagu lama dia akan diulang ulang….Najib curi duit, Najib perompak, Hutang 1MDB byk, hutang negara 1 trillion dan negara akan bangkrap, kerajaan tak ada duit, kerajaan harap rakyat boleh ikat perut, rakyat jgn harap dapat wang percuma, melayu malas, bla bla bala…

  Nasib baiklah mangkuk2 ni telah tumbang menyembah bumi…
  Syukur Alhamdulillah….

  1. atau syukur kpd iblis nih? mana kao tahu, dari tuhan? perlu ke tuhan merestukan tak habis2 kerana ‘blueprint’ kejadian alam, masih dlm perancangan lagi ke?

   1. “‘blueprint’ kejadian alam’ itu menyebut kamu sebagai Dajjal.

    Entah macam mana kau keluar lebih awal. Tak lama lagi kau ranap lah. Dibalun, ditibai dan dibantai tiap kali kau keluar di sini.

 41. islam, Kebenaran Berasas kpd ape?

  muhammad bin aminah cuba membawa nya, intipati pati ape?

  bagitu, kesemua terdahulu dan terkemudian nya…

  sekadar mengaku “Melayu2 Islam” dah sah ke ?

  1. Marilah kita sama2 membaca takziah dari ketua lanun ni. Pagi2 mcm ni syok juga dpt dengar tazkirah dr chief lanun.

  2. Puccimak kau mengata muhammad bin aminah, menyakitkan hati ummat Islam, menghasut.

   Aku percaya Police Cyber Unit mengawasi kamu dan akan mencekop kamu ke Balai Polis bila sesuai.

 42. Jadi, tak hairanlah kontraktor tebuk atap yg gagal siapkan project tahun 2008 dulu marah sgt kpd kontraktor tebuk atap yg baru ni. Dia dulu dipenjarakan selepas projek gagal. Patutlah Sub kontraktor dia pun marah jugak sbb payment tak dpt.

  Kihkihkih

 43. Itulah matlamat sebenarnya melompat pagar dan mengkhianati partinya selama ini. Kemahuan besarnya adalah kuasa dan jawatan tertinggi iaitu PM. Kata2 Muhyiddin bahawa beliau adalah pemangku tatkala ketiadaan PM dalam negara menjadi booster berkesan melonjakkan lagi nafsu serakahnya. Dia tahu, selepas TPM, selanjutnya adalah jawatan PM. Hmm..kan Muhyiddin tu bukan pun sihat sangat (masalah kanser). Bagi Azmin….dah tak lama dah. Pucuk dicita, ulam mendatang, matlamat menghalalkan cara. Pergi mampus dengan reformasi total, apa yang penting adalah kuasa dalam genggaman. Persetankan samada tebuk atap atau tebuk bontot, yang penting aku mendapat segalanya.

  1. bagus.

   “kuasa dah dlm genggaman nya…”

   tapi kekuasaan dlm tangan gengggaman rakyat dgn sistem democracy mereka.

   1. KEPALA BAPAK KAU mengata “kekuasaan dlm tangan gengggaman rakyat dgn sistem democracy”.

    Rakyat sudah dapat kuasa di Pru14. Mempertahankan kuasa itu dan mentahikan apa yang kau kata.

    Kamu tiada apa kuasa, ha nya mencaci dan mengarut di sini, tapi di tahikan tiap kali kamu keluar suara. Born Loser.

 44. Saya ingin mengesyorkan PH amnya dan bakal pm5/6/7/8/9/10 khasnya supaya tidak menggunakan khidmat konsultan yg guna sijil palsu utk projek tebuk atap spt yg berlaku kpd project tebuk atap 16 sept 2008 dulu.
  Dahlah project gagal disiapkan, owner syarikat pulak kena penjara 5 tahun.

  Kihkihkih

  1. Puak kamu banyak pakai sijil tipu ke? Cara kamu blogging pun nampak nya kamu pembohong, penipu, pemfitnah sahaja.

 45. muhammad bin aminah, ketika menyampaikan kebenaran tuhan nya, beliau, dok main cop2 sijil pengesahan islam sekali ke?

  yg hadi wang dan zakir naik, buat, setakat syahadahkan, dah sah ke islam2 mereka?

  Islam ini berdasarkan kepercayaan saja ke? Sundal mana yg mengajar kamu semua?

  rukun islam dan iman itu hanya peraturan2 kepercayaan sj, maka fayakun kan ape yg tuhan ‘kun’ bersama Alam nya…

  tapi, kesundalan ape yg merasuk kamu semua, mengakui kamu dah islam di sisi tuhan pula? kerana…

  kamu, “Melayu2 Islam” ?

  kesundalan siape yg mengeluarkan pengesahan se bagini?

  hadi wang? Maza ?

  1. Kapir ni mengamuk dah, habis laa

   1. dah sah islam ke?

    1. Kamu dah di sahkan bukan sahaja kafir tapi laknatullah yang coba mendatangkan benci membenci dan porak peranda di sini.

     Bedenah, dilaknat Allah kamu.

   2. Hantam lah dia. Sekuat kuat nya. Jangan biarkan dia melanda landa. Sebab takda siapa yang sumbatkan tahi ke dalam mulut dia. Ayoh.

  2. Ketua lanun masuk bertugas awal hari ni.

   1. .Hantam lah dia. Sekuat kuat nya. Jangan biarkan dia melanda landa. Sebab takda siapa yang sumbatkan tahi ke dalam mulut dia.

  3. zunnun the Lanun kalau cakap begini di luar sana sudah tentu kena hempok kepala dia.

   Dia melanda landa mengata yang menyakitkan hati penganut Islam.

   Budin di gesa buang komen2 seperti ini.

 46. Ni kenapa berkumpul lepak2 ni? Tak faham2 ke arahan pkp? Virus ada kesah menteri ke timb per menteri ke atau presiden dunia sekalipun? Polis tolong tangkap dan penjarakan org2 yg dah tua masih tak faham bahasa nih!

  1. klu dah rasa, nak masuk berkhimat dgn PDRM, isi borang dan teruskan process pemilihan…

   Jgn pula, dah jadi polis, masih bebal dgn undang2 yg ada, kerana pendawaan bukan haq mereka…

   Faham 🤔

   1. Kamu zunnun the Lanun bebal dengan undang2 dan peraturan. tidak tahu blogging decorum and decency.

    Kamu perlu dibalun, dibantai dan ditibai tiap kali kamu melanggar undang2 dan peraturan itu.

    Kamu bukan saja bebal, kamu gatal. Nanti Bang Ali datang jumpa kamu.

 47. PN kerajaan sementara dan menjelang pru 15, muaFUCKat menang besar…

  dah dapat pengesahan dari bisikan iblis ke? Kao berkeupayaan bercakap dgn tuhan ke?

  1. Kamu perlu di FUcK sebab asyik gunakan istilah muaFUCKat.

   Kamu syaitan, mahu datangkan rasa marah antara penganut2 agam di negara ini.

   Bang Ali perlu sumbatkan mulut kamu di 1-2 tempat. Kaw2.

 48. laa, mana yg ramai2 menghilang nih, 😄

  1. Dah menyumbat mulut kamu di 1-2 tempat. Tak rasa tahi lagi mulut kamu? Jenis selalu makan tahi memang begitu ler.

 49. Kerajaan PN adalah kerajaan sementara kerana kebodohan kerajaan PH dan kebodohan Tun M memerintah sehinggakan Malaysia hampir hancur oleh kerosakan ekonomi dan Covid…
  Nasib baik ada PN sebagai penyelamat….sekurang kurangnya hingga ke tahun 2021 selepas masalah covid selesai…

  Bila masalah covid selesai, parlimen aan dibubar pada tahun hadapan 2021 pertengahan tahun..
  PRU 15 akan menyaksikan kemenangan besar BN2.0/Muafakat Nasional.
  Malaysia akan bangkit semula sebagai negara yg kuat, bersatu, cemerlang dan berpendapatan tinggi. PM masa tu ialah DS Najib Razak.

  Percayalah, parti DAP akan diharamkan selepas isu Covid reda..
  PBBM pun akan dibubarkan dan semua ahli akan masuk semula UMNO.
  Org Cina akan kembali kepada MCA
  Org India akan kembali kepada MIC
  Parti2 di sabah & sarawak akan membentuk parti komponen baru dlm BN2.0.

  BN2.0 serta Muafakat Nasional(UMNO/PAS) akan membentuk satu Kerajaan Malaysia yg kuat dan bersatu padu….

  Masa tu pembangknag ialah parti serpihan DAP, Amanah dan PKR..
  PKR pun percayalah akan hancur jugak…
  Amanah ni pun susah nak cakap..sbb lemah sangat dan mungkin akan lenyap jugak…..

 50. Sekarang baru rakyat tahu. Bumbung parlimen yg bocor dulu tu disebabkan oleh kontraktor tebuk atap tak sempat siapkan kerja. Projek dianugerahkan pd sept 2008.

  Kihkihkih

  1. Cikgu kitaorang dulu kata:

   Little amuses the nuisance, what more the fool.

   Kamu bangang, fool x3.

 51. kebenaran itu bak pertandingan bola ke? atau kepentingan itu satu pertandingan?

  keinginan nak di pertandingkan juga ke? utk ape? Penting utk ape? 😁

  1. Tidak. Bila kamu biarkan Bang Ali mendamping kamu.

   Bang Ali penting untuk kamu sebab yang lain tak memuaskan kamu.

 52. hadi wang blh islamkan orang ke? zakir naik pun bagitu ke?

  yg perlu di ketahui ramai, hadi wang dan zakir dah dapat sijil pengesahan ke? siape yg mengeluarkan sijil2 mereka?

  muhammad bin aminah penyampaikan atau sahkan islam2 mereka yg di sekeliling nya?

  1. Bukan. Hanya kamu pergi hutan di belakang rumah kamu, menyembah pokok Kayu Ara, mengesahkan nya Tuhan kamu.

  2. kesian dia…. oku ni… otak x brp centre… isk.isk..

 53. Dlm satu perlawanan bola, kapten satu pasukan tu menjaringkan gol sendiri kerana berbalalah dgn rakan sepasukan yg menyebabkan pasukannya mendapat KEKALAHAN PERCUMA (istilah yg baru diperkenalkan oleh FIFA). Penyokong jd gila meroyan nak bakar stadium.

  Kihkihkih

  1. Depa bakar kamu dulu sebab menghasut hal2 agama di sini.

 54. dah berbahak2 batuk, masih sangka baik dgn doa mengela2 hadi wang ke, hingga ke hospital, di sahkan covids.

  atau hadi wang, wali kutub doa nya di angkat dgn cepat ke langit2 🤣

  1. Kalau ada yang kena Covids di blog ini, zunnun the lanun llah yang dulu.

   Sebab otak nya memang Covid.

 55. Cubaan kali pertama kerajaan tebuk atap di Malaysia adalah 16 sept 2008. Tapi gagal kerana kontraktor tebuk atap tak perform.

  Kihkihkih

 56. Sangka baik la…..itu tempat pertemuan ajer…
  Lebih sesuai…
  Benda macam ni pun nak digembur gemburkan ke???
  Budin….stop playing politic boleh tak??
  Nampak bodoh dan desperate sgt dah kau ni…
  Lepas tu nak menghasut dan melaga lagakan UMNO pulak…

  Untuk pengetahuan, Malaysia sekarang dilandasan yg betul.
  Malaysia akan terus maju dan aman bila tiada 3 malaun ni:
  1. DAP
  2. TUN M
  3. Anwar…

  1. BSP…Setuju sgt

 57. PH kuda kafir harbi, Pengkianat2 Negara – PN abdi suruhan Iblis ke? ape yg iblis pentingkan, kan Tuhan biarkan hingga kiamat nafas2 pengikut2 nya..

  atau dah di sahkan kebenaran nya oleh Tuhan Dan Islam Nya?

  sana kafir harbi, yg di sini islam kepunyaan hadi wang dan mufti2 ke? dapat pengesahan dari siape, islam kamu semua?

  1. Umno dll keldai MCA, Gerakan dsb nya. Malang nya kalah di Pru14, kena tendang terajang ke longkang.

   Sakit hati, meradang, geram, meronta ronta nak keluar dari longkang itu.

   Enjoy yourselves, stu

 58. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Resah di hati Kejora ini, tk tahu camne nk cerita
  Kes covid19 di US 501,272 dh melebihi 1/2 juta
  Ntah bg mna ler, keadaan si dia yg jauh di mata
  Hnya kpd Allah sja, kselamatn nya Kejora pinta
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 59. Marah betul pembangkang kpd kerajaan
  Biasalah, nama lagi dah pembangkang
  Lagipun pembangkang Malaysia kali ni pelik sikit, belum pernah berlaku dlm sejarah mana2 negara.

  KALAH TANPA BERTANDING… Kihkihkih

 60. “dakwaan Pengkianat Negara PN di tolak oleh Rakyat, tidak berasas…”

  sbb rakyat dah undi Pengkianat2 Negara melalui Menebuk2 Atap Sheraton? dah di bawa ke Parlimen utk di sahkan?

  tak kan tiba2 deman panas dan batuk2, pergi jumpa hadi wang utk mendapat doa mengela2 nya, ngape tak pergi hospital, dgn ujian test kit, utk memastikan bukan di jangkiti covids’.

  1. zunnun….kau ni dah nampak sangat bodoh dan desperate…
   Tak ada pun kerajaan pintu belakang, depan atau tebuk atap….bodoh sangat lah kau ni!!!
   Yg ada ialah kerajaan yang tertubuh dengan majority ahli parlimen yg menyokong PN dan telah dipersetujui oleh Agong mengikut perlembagaan Negara….faham tak???
   Yg konon kata Atok kau ada jumlah majority, kita tunggu dan lihat lah masa persidangan parlimen nanti…
   Apa yg kau nak kecoh kecoh macam org bodoh…
   PH dah mati dan telah tumbang dengan sendiri dengan penuh hina….penipuan PH telah terbongkar selama ni…

   1. kerajaan main caturan number2 ke? mcm beli magnum jugak kerajaan pN ni ya? 🤣

    1. Itu pemikiran kau, zunnun the Lanun. Otak penuh kuman Umno dll yang kena tendang terajang ke longkang di Pru14.

   2. Tau takpe…yg ko masih sibuk dgn PH itu PH ini kenapa? Ini takde kene mengena dgn PH… Menteri air suam, suara doremon, dbkl pasar ramadan kekurangan menggunakan akal pun takde kaitan dgn PH. PN kerajaan sekrg, kalau gagal sendiri punya pasal…PH tak suruh pun azmin ni dok opis tpm…

 61. ..berapa lama lagi mau tungggu haa…!!meleleh air liur tengok kakwan..sekarang aku PM yg sebenar..sukahati aku laa mana aku mau duduk..kerajaan sekarang aku yg punya..petik jari jerr..nasib baik ada UMNONGOK..plus PASBODO tukang karut..syukur laa..merasa jugak aku…😋😋😋

  1. Setuju sesangat UMNONGOK..plus PASBODO tukang karut.

 62. Tebuk atap ke belakang mati ke, janji sah dari segi demokrasi.

  dah sah blum di parlimen, atau dah sah di sheraton kemudian di lantik?

  1. bodoh punya komen la Zunnun

   1. Setuju amat sangat.

    Bukan bodoh saja. Bangang juga. Apek kalah judi punya cakap/

 63. APA KORANG INGAT TANGGUNG JAWAB LAKSANAKAN HUDUD TERBEBAN KEPADA PAS JEER JEE KE…. KORANG TU MUSLIM KE KAFIR…..CUBA JAWAB SIKIT KALAU BERANI…..

  D4P DE FACTO LEADER OF PH………

  Ultra kiasu sudah tua dan nyanyuk

  Kempen “malu apabossku” bercanggah dengan Rukun Negara. Kempen “Malaysian Malaysia” atau Malaysia untuk orang Malaysia, yang mahukan sama rata dan sama rasa bagaimana pula bapak ultra kiasu?

  Malaysian Malaysia, bukan sahaja bercanggah dengan Rukun Negara, malah lebih dahsyat lagi bercanggah dengan Perlembagaan Negara. Mahu apa sebenarnya kamu ultra kiasu? Kamu mahu tunjukkan kamu itu malaikat? Ini tidak termasuk kenyataan demi kenyataan dan tindakan kamu ketika Peristiwa 13 Mei 1969.

  Kamu kata kempen maluapabossku bertentangan dengan Rukun Negara kelima, kesopanan dan kesusilaan, ingin saya bertanya, bagaimana tulisan-tulisan dan ucapan-ucapan anak-anak buah kamu menentang dan menghina Islam dan Raja-raja Melayu yang dilakukan ultra kiasu di luar sana, tidakkah ia bercanggah dengan Rukun Negara yang pertama dan kedua, iaitu Kepercayaan kepada Tuhan dan Kesetiaan kepada Raja dan Negara?

  Mana lebih mudarat antara melanggar Rukun Negara dan Perlembagaan Negara? Mana lebih besar kesalahannya mengingkari Rukun Negara atau Perlembagaan Negara?

  Rukun Negara tidak mengikat, tetapi Perlembagaan Negara mengikat. Kamu gunakan Rukun Negara untuk salahkah orang lain. Tetapi kamu lupa diri kamu yang melanggar Perlembagaan Negara. Kamu diamkan perkara sebesar ini. Jelas sekali, ultra kiasu kamu. Label yang aku berikan kepada kamu selama ini tidak pernah salah.

  Saya fikir kamu sudah terlalu tua dan mula nyanyuk untuk terus berada dalam arena politik. Pembunuhan karakter yang cuba dilakukan oleh anak-anak buah terhadap individu tertentu, tidak akan berjaya menutup kebobrokan kamu.

  Rakyat sudah nampak belang kamu sebenarnya, mereka hanya tunggu PRU15. Sama seperti apa yang rakyat lakukan ketika PRU14. Mereka hanya tunggu sahaja saat keemasan itu untuk mengajar-mengajar tokoh-tokoh tertentu, terutama Najib Razak dan Rosmah.

  Saat keemasan tersebut, sudahpun digunakan untuk mengajar Najib dan Rosmah, akhirnya BN kecundang, kamu menang. Kedua mereka perlu buktikan mereka tidak bersalah.

  Kini tinggal giliran kamu, ultra kiasu. Tunggu sahaja masanya. PRK Sandakan yang kamu menangi baru-baru ini, bukanlah medan yang sebenar bagi menunjukkan rakyat menyokong kamu atau tidak. Jangan terlalu bongkak dengan kemenangan tersebut.

  Kalau kamu lupa disebabkan oleh faktor usia, biarkan saya ingatkan. Selain kempen Malaysian Malaysia, anak-anak kamu bangkitkan soal hak istimewa Melayu dan Bumiputera seperti matrikulasi, tidakkah ia bercanggah dengan perkara 153? Kamu diamkan sahaja. Kamu tidak pernah tegur. Kenapa?

  Kamu bangkitkan isu sekolah Cina seolah-olah itu hak mutlak orang Cina, tidakkah ia bercanggah dengan perkara 152, mengenepikan kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa kebangsaan? Saya sudah sebut berulang kali katakana, perlembagaan hanya membenarkan hak belajar Bahasa asing, bukan belajar dalam Bahasa asing. Bahasa Negara tetap Bahasa Melayu. Negara ini tetap negara berasaskan sistem kenegaraan Melayu.

  Setiap kali kamu membangkitkan soal agama Islam, ia menyinggung sensitiviti umat Melayu Islam, tidakkah ia bercanggah dengan perkara 3-12?

  Pendek kata, selama kewujudan kamu dan parti ultra kiasu kamu, daripada dahulu sampai sekarang, nyata sekali bertentangan dengan perlembagaan dan perundangan negara, tetapi tetap ia diberikan kebenaran oleh kerajaan yang diterajui oleh Melayu Islam.

  Jika di negara komunis China, sudah lama kamu hilang daripada peta dunia. Tetapi, ia tidak berlaku Malaysia. Betapa baik budinya hati perut orang Melayu Islam. Tetapi kamu tidak pernah menghargainya.

  Kamu beranggapan bahawa kemenangan besar kamu dalam PRU14, menandakan rakyat telah menyokong kamu? Kamu salah ultra kiasu. Rakyat tidak menyokong kamu, rakyat tidak ada pilihan ketika itu.

  Kebencian rakyat terhadap Najib Razak dan Rosmah Mansur ketika itu terlalu memuncak, sehingga mereka terpaksa memangkah kamu dalam PRU 14.

  Cuba sekarang, PRU sekali diadakan dalam masa terdekat, kamu akan tahu sama ada rakyat menyokong atau menolak kamu. Sebab itu, kamu jangan bongkak.

  Walaupun kamu tidak ada apa-apa jawatan dalam kerajaan, tetapi kamu tetap menyalak daripada luar. Kamu mahu rakyat ingat rakyat, apa yang telah dilakukan ole Najib dan Rosmah. Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Rakyat mula sedar dan bangkit.

  Kamu lupa agaknya, kedua mereka sedang melalui detik getir untuk membuktikan bahawa mereka bersalah. Saya mahu tunggu dan lihat. Jika Najib dan Rosmah kena, pada saya, face the music. Berani buat berani tanggung. Disabitkan atau tidak, biar proses perundangan menentukan.

  Pendek kata, Najib dan Rosmah, sedangkan melalui cara hidup berperlembagaan, meskipun mereka masih belum dibuktikan bersalah. Tetapi kewujudan ultra kiasu dan perjuangan sehingga kini terus bercanggah dengan perundangan perlembagaan dengan kenyataan-kenyataan yang bercanggah dengan Rukun Negara dan Perlembagaan, tetapi kamu teruskan juga.

  Kekuatan kamu hanya bergantung kepada orang Cina, selaku majoriti bukan Melayu terbesar, yang mempunyai bargaining power atau kuasa tawar menawar. Ini yang menjadi sesetengah pihak terpaksa melayan kamu kerana berkuasa takut kehilangan kuasa.

  Jika kamu lupa, biar aku ingatkan, ketika kamu dan anak kamu dipenjarakan, suatu ketika dahulu, tindakan kamu bukan sahaja bercanggah dengan Rukun Negara, tetapi bertentangan dengan Perlembagaan Negara.

  Tetapi kamu tidak pernah mahu belajar, kamu teruskan perjuangan Malaysian Malaysia. Kamu tidak pernah jemu mempertikaian kedudukan Islam, Melayu Bumiputera, kedudukan Bahasa Melayu dan raja-raja Melayu.

  Janganlah kamu terlalu bongkak ketika sedang berada di tampok kuasa. Ia tidak kekal lama. Percayalah. Tidak payah kamu canangkan sumbangan kamu terhadap Islam. Rakyat tahu apa yang disebaliknya.

  Saya cukup teruja membaca kenyataan demi kenyataan anak buah kamu, akan betapa besarnya sumbangan ultra kiasu terhadap Islam. Maka dikorek satu persatu sumbangan mereka terhadap Islam. Antaranya,ultra kiasu berkata, dalam konteks Pulau Pinang, kerajaan negeri pimpinan DAP telah menambah peruntukan tahunan kepada sekolah agama, selain memberikan elaun kepada guru agama.

  Ia juga menyediakan tanah seluas 4O hektar untuk dibangunkan sebagai sebuah hab halal.

  Kerajaan negeri juga dalam proses menyediakan perpustakaan Islam digital pertama di Asia Tenggara.

  Ultra kiasu turut mendakwa, di peringkat persekutuan, ketika membentangan Belanjawan 2019, menteri kewangan, turut memberi peruntukan tambahan RM100 juta untuk hal ehwal Islam, dengan menambah peruntukan sebanyak RM1.1 bilion pada 2018 kepada RM1.2 bilion bagi 2019.

  Selain itu, kerajaan pusat juga memperuntukkan RM25 juta kepada sekolah agama dan tambahan RM25 juta lagi untuk “sekolah pondok” yang berdaftar.

  Menteri juga berkata, dua jenis sekolah itu tidak diberikan apa-apa dana dalam Belanjawan 2018 yang dibentangkan oleh terdahulu.

  Pada tahun 2019, Kementerian Kewangan juga memperuntukkan RM5 juta kepada Kompleks Nasyrul Quran bagi membolehkannya mencetak lebih banyak al-Quran, kata Sim.

  Kementerian Kewangan turut menyuntik RM17.8 bilion bagi “memulihkan Tabung Haji berikutan salah urus oleh kerajaan lepas.

  Kesimpulannya kamu berkata; DAP sentiasa menghormati kedudukan Islam sebagai agama rasmi persekutuan seperti termaktub dalam perlembagaan negara. Bagaimanapun ia terus menjadi sasaran pembangkang yang menuduhnya anti Islam.

  Saya menggeleng kepala membaca kenyataan bodoh anak buah kamu ini. Ya rabbi, itu bukan duit kamu, teramat bodohlah ultra kiasu kiasu mereka tidak berlakon sedemikian rupa. Jika Islam terus dikesampingkan, lagi cepatlah kamu terkubur.

  Untuk makluman, sumbangan itu bukan datang daripada duit poket ultra kiasu tetapi duit rakyat. Islam ada hak ke atas wang negara kerana ia termaktub dalam perlembagaan. Ultra kiasu tidak wajar menjadikan sumbangan wang rakyat itu menyatakan itu bukan mereka terhadap Islam

  Peruntukan Islam dalam perlembagaan daripada perkara 3-12, membenarkan wang rakyat digunakan untuk Islam. Yakinlah jika mereka tidak lakukan semua itu pasti rakyat akan bangkit.

  Maka duit rakyat yang dibelanjakan kepada yang berhak dicanangkan sebagai hak Menteri kewangan. Tidak boleh begitu ultra kiasu. Kamu sudah tersasar jauh.

  Kebongkakan kamu, akan rakyat ajar tidak lama lagi. Kamu kata kamu begitu terbuka, tetapi bila kamu berkuasa, kamu ‘gam’ mereka yang kamu tidak suka. Tindakan kamu, saling tidak tumpah dengan ultra kiasu Singapura.

  Oh! Aku lupa rupanya, tidakkah kamu adik beradik, cuma berbeza tempat sahaja. Pemikiran tetap sama, ultra kiasu.

 64. TEBUK ATAP KE APA TAK KISAH JANJI SAH DARI SEGI DEMOKRASI…..KORANG JUGAK YANG BERIMAN DENGAN DEMOKRASI YAHUDI…..

  EKONOMI TERANCAM BWH PH………

  sebagai Menteri Kewangan, Guan Eng gagal tadbir ekonomi

  Selepas memikul tugas sebagai Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dilihat gagal mentadbir ekonomi negara sebaliknya hanya mengeluarkan kenyataan bagi menutup kelemahan diri.

  Ketua Pemuda Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan), Shahir Adnan berkata, satu persatu kenyataan yang dikeluarkan Guan Eng sebelum ini tidak mencerminkan Ahli Parlimen Bagan itu sebagai seorang akauntan profesional seperti dicanang oleh DAP.

  “Setahun Pakatan Harapan (PH) memerintah, dasar-dasar ekonomi yang rapuh menyebabkan Malaysia bakal terjerumus ke dalam kegawatan ekonomi yang teruk. Menteri Kewangan juga diperli teruk dek insiden ‘salah titik perpuluhan’ di Dewan Rakyat, apabila dihujani soalan ekonomi negara, alasan sama didendangkan iaitu salah pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) dan perang dagangan antara Amerika Syarikat dan China.  “Guan Eng harus teliti dalam menyalahkan kerajaan BN kerana fakta perbandingan tidak boleh ditipu dan perang dagangan Amerika Syarikat-China pula kenapa pelabur keluar dari Malaysia dan ringgit semakin lemah sedangkan ekonomi Thailand dan Indonesia semakin mengukuh?. Kenyataan dangkal ini hanyalah ‘jawapan umum’ untuk menutup kegagalan diri sendiri,” katanya dalam kenyataan hari ini.  Sementara itu, tambah Shahir, pengumuman pelaburan langsung asing (FDI) oleh Guan Eng baru-baru ini pula dibuat dengan retorik yang menunjukkan kerajaan PH memperbaiki ekonomi negara sejak pemerintahan BN sedangkan daripada RM21.7 bilion jumlah FDI tersebut sebahagiannya merupakan hasil daripada penjualan aset-aset negara.  “Berdasarkan maklumat diperoleh, daripada sejumlah RM 21.7 bilion, RM 8.4 bilion adalah dari Jepun. RM 3.7 bilion dari Austria dan RM 2.8 bilion dari Hong Kong. Namun, malangnya, RM 8.4 bilion itu merupakan hasil penjualan aset Khazanah kepada Mitsui dan RM 3.7 bilion merupakan hasil penjualan pemilikan 50 peratus saham Sapura Upstream Sdn. Bhd., oleh syarikat Minyak OMV berpangkalan di Austria.  “Adakah penjualan aset-aset negara kita menjadi penanda aras FDI? Jika begitu jawapan beliau, seperti yang dinyatakan di dalam sidang akhbar, maka penjualan aset negara adalah baik dari kaca mata Guan Eng,” ujarnya.

  Sehubungan itu beliau mengajak rakyat berfikir sejenak, adakah penjualan aset utama negara, misalnya Petronas baik untuk negara? tentu tidak kerana penjualan aset menunjukkan negara memerlukan tunai untuk tempoh masa singkat. – UTUSAN ONLINE

 65. Dakwaan rakyat tolak Perikatan Nasional tidak berasas: …..

  Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuktikan beliau mendapat sokongan padu daripada rakyat, kata Pengerusi Yayasan Pelajaran Cheras, Datuk Seri Syed Ali Al-Habshee.

  Beliau berkata, dakwaan DAP bahawa Muhyiddin dan kerajaan Perikatan Nasional akan ditolak rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) juga tidak berasas.

  “Saya dengan tegas dan konsisten menolak penyebaran provokasi DAP yang mendakwa Muhyiddin akan berdepan undi tidak percaya pada sidang Dewan Rakyat akan datang.

  “Malah provokasi dan propaganda DAP kononnya Pakatan Harapan (PH) akan kembali menguasai kerajaan tidak akan menghakis sokongan rakyat terhadap kepimpinan Muhyiddin,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

  Tambah beliau, mengambil kira situasi itu, kerajaan wajar segera menyiasat kewujudan ‘gunting dalam lipatan’ yang terdiri daripada kalangan pembangkang.

  “Ada penyokong tegar PH dan DAP yang dikatakan masih menguasai beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan kepentingan dalam Khazanah (Khazanah Nasional Bhd) dengan tujuan mensabotaj usaha membangunkan semula ekonomi negara seperti ‘gunting dalam lipatan’,” katanya.

  Dalam pada itu, beliau turut menggesa Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique agar menyiasat tindakan tidak sensitif sebuah firma guaman yang bertindak menganjurkan sebuah seminar khusus untuk satu kaum sahaja.

  Katanya, usaha tersebut merupakan satu provokasi untuk memecah-belahkan keamanan dan perpaduan kaum di Malaysia atas nama aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) sesuatu syarikat sedangkan semua masyarakat perlu bersatu padu pada masa ini.

 66. MN TAK PUAS HATI MAHU BUBAR PARLIAMEN….SABAR DENGAN KERAJAAN INTERIM SEMENTARA PRU 15…….

  UNDI GS UTK KESEJAHTERAAN NEGARA…….

  Dr Maszlee bodoh’. Kata EXCO S’gor DAP. AP PAS Bela…..

  PAS pertahan menteri ‘diserang’ pemimpin DAP……..

  Pendirian tegas Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik mempertahankan kuota kemasukan program matrikulasi disokong anggota parlimen PAS.
  Anggota Parlimen Pengkalan Chepa Ustaz Ahmad Marzuk Shaary berkata, sekalipun dikritik pihak namun Dr Maszlee tetap dengan pendiriannya.
  “Tindakan ini amat kita puji dan sokong, malah sebelum ini pun saya mengeluarkan kenyataan program matrikulasi wajib diteruskan,” ujarnya di sini.

  Baru-baru ini pemimpin DAP dilapor mempertikaikan pendirian Dr Maszlee mempertahankan sistem kemasukan ke program matrikulasi.
  Anggota Exco Selangor Dato’ Teng Chang Khim menyifatkan Dr Maszlee bodoh, manakala Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang Dr P Ramasamy pula menganggap menteri pendidikan terbabit tiada beza dengan pemimpin Umno.

  Repl

 67. UMNO tentu berkecil hati sebab majoriti . PAS tak kisah sebab dah berjaya tebuk atap. UMNO ada harapan naik balik semula jika ada PRU 15.

  1. Mimpi lah kamu. Tak rugi satu sen pun.

   They say dreaming is the cheapest form of entertainment.

 68. DOA PEMBUKA ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. MEREKA PERJUANG KOMUNIS SOSIALIST SYIAH LIBERALIST PLURALIST SECULARIST ATHEIST ANARCHISM MARXIST DLL……SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
  QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
  RKAN PH!
  !!…..

 69. KALAU DR MANDELIAR SERAH JAWATAN KEPADA BAPOK …MEMANG BUSUK NAMA BAPAK SEPANJANG SEJARAH…..

  Biadap! Jual Arak, Ugut Ketua Polis. Pengerusi DAP Jerantut Ditahan…..

  Pengerusi DAP Jerantut, Loo Why Leong ditahan polis hari ini bagi membantu siasatan kerana dipercayai mengugut Ketua Polis Daerah Jerantut, Superintenden Mazlan Hassan pada Khamis lalu.
  Ketua Polis negeri, Datuk Seri Mohd. Zakaria Ahmad berkata, Why Leong ditahan pukul 3 petang di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jerantut selepas dipanggil bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.
  “Selepas diambil keterangan, dia (Why Leong) dibebaskan dengan jaminan polis. Telefon bimbitnya turut dirampas,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
  Difahamkan, laporan polis dibuat Mazlan pada Jumaat lalu selepas menerima mesej berbaur ugutan daripada Why Leong menerusi aplikasi WhatsApp.
  Mesej berbaur ugutan itu dipercayai susulan tindakan sepasukan pegawai dan anggota polis dari IPD Jerantut yang menjalankan operasi membanteras penjualan minuman keras tanpa lesen di daerah berkenaan.
  Tindakan penguatkuasaan itu dipercayai menimbulkan bantahan beberapa pihak yang tidak senang dengan tindakan itu.
  Isu berkenaan turut tular dalam media sosial Facebook sehingga menimbulkan pelbagai reaksi daripada netizen. – UTUSAN ONLINE
  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Biadap, biadap, biadap! Biadap betul pengerusi DAP Jerantut terhadap pihak polis yang diamanah menjalankan tugas negara, kalau betul dakwaan tersebut.

 70. HARAPKAN PH TAK BERBAU NAK LAKSANAKAN HUDUD……..

  JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA………

  PH perkasa Islam? Kosong peratus’

  Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu.

  Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya?

  Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat logik dan mudah difahami. Mustahil penganut agama lain akan mempertahan dan memperjuangkan agama Islam.

  Saya tidak tahu kenapa pemimpin kita begitu takut apabila rakyat mahu memperkatakan tentang agama Islam. Tetapi dalam masa yang sama, mereka membiarkan golongan liberal duduk di atas pentas-pentas untuk memperjuangkan pemikiran mereka.

  Dalam keadaan demikian :

  Adakah salah jika umat Islam berasa tertekan dan dipinggirkan oleh pihak kerajaan?
  Adakah kerajaan sengaja mahu menekan umat Islam dan membiarkan Islamophobia semakin berleluasa?
  Tidakkah umat Islam berhak berkata dan mempertahankan hak mereka?
  Semua persoalan ini bukanlah satu omongan atau sentimen kosong semata sebagaimana sesetengah pihak menuduh tetapi sebaliknya ia berdasarkan fakta yang berlaku dalam negara sekarang. Jika ada yang tidak tahu atau sengaja tidak mahu tahu berikut adalah beberapa perkara yang beraku kenapa umat Islam rasa dibuli dan ditekan oleh pihak kerajaan :-

  Pelantikan peguam megara yang bukan Muslim. Ini sudah pasti sesuatu yang sangat membimbangkan kerana bagaimana beliau mahu menasihati Majlis Raja-Raja tentang hal ehwal agama Islam di negara ini jika beliau sendiri tidak faham. Ini berlaku dalam isu Icerd di mana jelas ia menjejaskan kedudukan Islam apabila ia membenarkan kebebasan beragama. Kenapa peguam negara tidak menjelaskan hakikat ini kepada Agong atau memang beliau sengaja mahu menutup isu ini.

  Konsep Rahmatan Lil Alamin yang dibawa kerajaan jelas sangat bertentangan dengan pengertian yang sebenar sehingga seolah-olah hukum syariat tidak lagi bermakna. Akibatnya, segala maksiat yang berlaku tidak lagi berani diambil tindakan oleh penguatkuasa kerana menteri mengatakan itu adalah “Private Sphere”. Ini bertentangan dengan Islam sama sekali.
  Menteri juga mengkritik apabila rakyat berhimpun menentang penghinaan terhadap Rasulullah S.A.W walhal kalau di negara-negara Islam yang lain, gelombang protes secara besar-besaran dari rakyat akan meletus dengan mudah. Entah kenapa menteri sendiri tak mahu penentangan terhadap penghinaan kepada Rasulullah S.A.W dinyatakan secara terang-terangan.
  Buku-buku ajarat sesat yang telah diharamkan kini telah diberikan kebebasan untuk diedar dalam masyarakat. Ini sangat pelik dan sukar untuk difahami apa objektif kerajaan sebenarnya.
  Tidak ada tindakan mahupun teguran dibuat oleh kerajaan terhadap perarakan gologan LGBT walaupun dari perspektif syarak ia sangat bertentangan dan sesat. Sebaliknya himpunan aman yang menegur perarakan tersebut yang dikritik. Bukan itu saja; mereka dilayan dengan penuh hormat oleh menteri malah diberi ruang untuk berucap di persidangan Hak Asasi Manusia di Geneva. Saya tidak menolak kemungkinan satu hari nanti, jika tidak ada penentangan, maka golongan ini akan diiktiraf dan menjadi satu kelompok masyarakat yang sah untuk mereka berarak seperti di negara-negara barat. Suara mereka semakin hari semakin lantang.

  Kritikan terhadap pembelajaran agama Islam di sekolah-sekolah dan IPT di mana ia dianggap terlalu banyak. Walhal kita semua tahu masalah sosial yang berlaku dalam kalangan generasi muda dan remaja semakin berleluasa.
  Dan akhirnya apabila pemulihan hendak dijalankan, maka agensi-agensi yang ditugaskan akan kembali kepada penerapan dan pembelajaran agama Islam. Satu aspek mereka kritik tetapi di aspek yang lain mereka memerlukan agama. Tidakkah ini satu yang aneh?
  Hukuman sebat yang dijalankan telah dikritik hebat oleh puak liberal tetapi kerajaan dilihat membisu.
  Video-video ugutan bunuh kepada pendakwah dan mufti sudah semakin berani dipaparkan di media-media sosial seolah-olah mereka merasakan bahawa mereka akan dilindungi oleh ‘pihak-pihak tertentu’.
  Desakan kepada kerajaan untuk membenarkan umat Islam untuk murtad dilaungkan secara jelas dalam parlimen tetapi sekali lagi kerajaan diam membisu. Persoalannya, adakah kerajaan bersetuju? Kenapa mereka begitu berani mencabar hukum Islam jika tidak lain tidak bukan kerana mereka berasa ‘selamat’ dalam kerajaan sekarang?
  Ada menteri mengatakan hukum Islam yang melarang umat Islam untuk murtad adalah merupakan satu penindasan. Penghinaan yang macam mana lagi yang umat Islam harus tunggu?
  Ada juga seruan menyuruh kerajaan membuang perkataan ‘Islam’ dalam kad pengenalan. Walaupun kerajaan tidak bersetuju tetapi kita yakin ia tidak akan berhenti di sini.
  Sebenarnya banyak lagi yang boleh disenaraikan sebagai bukti kenapa umat Islam dan orang Melayu berasa tertekan dan terancam. Kerajaan hanya sibuk memperkatakan tentang isu 1MDB dan pelbagai skandal rasuah.

  Kita amat bersetuju dan menyokong segala tindakan kerajaan untuk mendakwa sesiapa yang bersalah. Tetapi kerajaan seolah-oleh membutakan mata dan memekakkan telinga terhadap isu-isu yang melibatkan agama Islam. Jadi jangan salahkan jika rakyat terpaksa bersuara di jalanan kerana itu saja alternatif yang ada.

  Jika dinilai apakah pencapaian kerajaan terhadap memperkasakan agama Islam selepas setahun memerintah, saya katakan; pencapaiannya adalah kosong peratus. Noktah!

  AMINUDDIN YAHAYA

 71. Frontliner Sibuk Bertarung Dengan Covid-19, Dia Ni Pula Sibuk Berpolitik……..

  Disaat barisan hadapan negara sedang berjuang bertarung dengan Covid-19 wujud manusia yang sibuk ingin berpolitik dan menyebarkan fitnah.

  Terkini seorang Pemimpin PH iaitu YB Fuziah Salleh memohon maaf setelah akaun facebook beliau telah menyebarkan sebuah video fitnah seolah-olah menggambarkan dalam suasana Covid-19 ini kerajaan gagal mengawal kemasukan beramai-ramai perkerja Malaysia di Singapura yang ingin memasuki Malaysia.

  Setelah diselidiki ternyata video tersebut sebenarnya ialah video latihan lama yang bertarikh pada bulan Disember tahun lepas.

  Hal telah ini membangkitkan kemarahan netizen yang rata-ratanya marah dan tidak berpuashati dengan tindakan pemimpin PH itu.

  Antara komen-komen netizen:

  Komen 1:

  “Jabatan Imigresen mengambil serius perbuatan penularan video berkenaan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang berniat menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat.

  “Satu laporan polis akan dibuat oleh pihak Jabatan Imigresen Johor,” kata Ketua Pengarah Jabatan Imigresen.
  Komen 2:

  Mesti yb dah rasa bangga kan dapat cari kesalahan kerajaan sekarang tapi last² video lama rupanya..kahkahkah..patut yb bersuara masa kerajaan dulu bawak masuk pelancong cina 2 juta org tu..baru kitaorg respect…
  Komen 3:

  Amboi, senangnya minta maaf. Kalau rakyat dah disabitkan kesalahan menyebar berita palsu dan pasti dikenakan hukuman. Apa beza kamu dan rakyat? Senangkan cuci tangan? Sudah lah menipu kes Lynas dulu. Sudah lah kamu Fuziah! Cukup!

  Semua orang sedang sibuk bertarung dengan Covid-19 tetapi ada juga manusia yang sibuk nak berpolitik dan menyebarkan fitnah.

  MR : Kecelakaan jika pimpinan politik banyak urusan peribadi lebih daripada urusan rakyat

 72. Bersatu teguh, bercerai roboh. Muafakat membawa berkat
  Inilah yang gagal diamalkan oleh pemimpin-pemompin PH.Bercakaran antara mereka dan sombong. Kerja tak buat. Akhirnya mencipta sejarah kerajaan 22 bulan.Inilah takdir tuhan.Terima sajalah.

  1. Ketika di penjars memyaksikan ‘Live tv’ uppacara perlantiksn rasmi Tun M sebagai PM7 oleh YFPA di Istana negara, Anwar awal2 lagi dah mengeluh keciwa dapat didengari rakan2 banduan, “Sepatutnya saya bukan Mahathir yg dilantik”.

   Begitu lepas jer dari penjara setelah dapat pengampunan diraja, Anwar bergegas berkunjung hormat kpd DYMM Sultan Johor, Kelantan & Selangor dgn tujuan yg tak begitu cantik.

   Justru saya telah menyatakan Kesian Kak Wan – ini semua tanda2 sikap ‘telunjuk lurus kelengking berkait’, kegelojohan & kegopohan ‘Rear’ Admiral Pak Sheikh Al Jub….!!

  2. ape yg Iblis kehendaki, tuhan izinkan sampai kiamat.

   jgn pulak, takdir tuhan, dgn mengatakan, tuhan restu, tuhan izin kan akan dan sebagai nya, mcm raja2 memerintah megeri

   1. Terutama Iblis zunnun the Lanun.

    Hanya Tuhan kasi saki baki, habuk saja.

    Hati busuk dapat habuk.

 73. Kadok dah naik junjung,diberi betis nak peha pulak!

 74. FUCKsiSEMBURIT AZMIN ALI SUNDAL JALANG PPBM armada PUKIMAK , TUN MAHATHIR HARAMJADAH , PN TIK TOK AIR SUAM MAIN BELAKANG PPBM PROXI MAMAK MAHATHIR MANDELIAR MAMAK KRALA INDIA, MENTERI PAS AIR KUMBAHAN TEBUK ATAP HADI WANG KUDA TUNGGANGAN MCA MIC DAYAK IBAN KADAZAN, DILANCAP MAHATHIR SEMUANYA ,

  PADAN MUKAAAAAAAAAAAAAAA…………….

  1. BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB dah mampus hidup semula.

   Mengata Tun M haramjadah, Beruk Tua ini tak dibimbing di masa kecil sebab emak bapak dia asyik sodok menyodok pagi petang siang malam.

   Bila ada masa akan hantam dia lagi bertalu talu. Jenis puccimak dia.

 75. Apa? Azmin masuk pejabat TPM?
  Jangan2 azmin tebuk atap kot?
  Hanya zunnun yg boleh sahkan
  Sbb dia kontraktor baiki atap.

  Kihkihkih

 76. PN kerajaan Yg dah di Sahkan atau Kerajaan di lantik?

  jgn asyik mengaku sdg berkuasa hanya dgn lantikan, kesana kemari dlm bencana covids, masih pengatur2 langkah utk mendapatkan pengesahan.

 77. Dapat kemenangan percuma dah biasa kita dengar.

  Tetapi ada kes pelik berlaku di Malaysia.

  PH telah mendapat kekalahan percuma selepas ketua pasukan tersilap jaringkan gol sendiri.

  Jadi, kalau penyokongnya sakit hati dan gila meroyan, tak payahlah ambil hati.

  Kihkihkih

 78. Biasalah pembangkang akan komplen apa sahaja, kita fahamlah tu. Tapi… Maaflah, anda bukan kerajaan.

  Kihkihkih

 79. perlu ke kita sangsi, siape yg berbulan2 merancang muaFUCKat dan pengkianat2 ppbm utk menjayakan kerajaan terbaharu mereka?

  dari Rumah nya ke Trengganu, ke Sarawak dan Singgahsana…

  ..yg menjadi sangsi, ngape mahathir leka tidak menghidu nya, asyik melihat, PH Presidential Council sj yg di belakangi Anwar musuh nya?

  Moo terhutang sgt dgn Assmin, tapi sanggup ke hadi Wang berpayung kpd PM dgn Semburit nya?

  Lokman dan Jamal Jamban, tidak ketahui perkara ini mendatang, bagitu juga Najib.

  hingga tajudin berentap dgn ‘anak said’ di parlimen. Kerana kealpaan, Tajudin tidak langsung di pilih dlm kabinet Moo.

  seperti Brutus dan Senate2 yg ada, Caesar dan Anthony, tidak sangka ‘its coming’.

  element of surprise, hanya golongan yg kecil sj yg mengetahui semua nya, persembahan Assmin dan Moo dan inner cicle mereka dlm ppbm.

  ppbm terbahru berbeza dgn ppbm bawah mahathir, perlu menguasai muaFUCKat sebelum dapat menguasai PH.

  “conveniences are not an everlasting crusade, need to create more leverages otherwise it will run out of space.”

  ..everything around is in dynamic changes, muaFUCKat dan PH are no exception either.

  PH satu gagasan yg rational dan cohesive, sdgkan PN bukan taraf Nya.

  Kesilapan Assmin bilamana, dia terus menunjukan kuasa sedangkan, kekuasaan “power base” nya tiada.

  tapi, Assmin perlu bergerakan kuasa nya, dan pergantungan kpd Moo sementara sj.

  “siape yg akan Assmin lihat, dapat membantu nya?”

 80. Kesian Kak Wan – ini semua gara2 kegelojohan & kegopohan ‘Rear’ Admiral Pak Sheikh Al Jub….!!

  1. cuba2 lihat hidup kamu, kesundalan2 yg kamu lakukan, yg tak ketahui orang…

   atau kamu rasa, kamu wali?

  2. Belum sempat faraid dah kena halau

Leave a Reply

Your email address will not be published.