HADI AWANG GAGAL TUGAS PERTAMA SEBAGAI DUTA KHAS BERTARAF MENTERI

Walaupun surat fitnah dan bohong Hadi Awang kepada pemimpin-pemimpin gerakan Islam dunia ditulis dan dihantarnya sebelum beliau dilantik sebagai Duta Khas ke Timur Tengah bertaraf menteri, tetapi ia hanya terdedah kepada umum selepas perlantikannya yang berkuatkuasa 1 April lalu.

Ini bermakna, tidak dapat dielakkan ada hubungan kait antara surat yang ditulis Hadi Awang itu dengan jawatan yang baru diperolehinya.

Tidak mustahil juga, tersebarnya surat tersebut adalah dengan tujuan agar Presiden Pas itu benar-benar bertanggungjawab dan berani mempertahankan apa yang ditulisnya itu setelah diberikan jawatan bertaraf menteri itu.

Tetapi, meskipun sudah beberapa hari isu surat itu diperkatakan umum dan ada pemimpin Pas sendiri telah mengakui memang Hadi Awang yang menulisnya, tetapi beliau masih lagi membisu dan berdiam diri.

Kenapakah Hadi masih enggan menampilkan dirinya?

Kalau beliau yakin berdiri atas kebenaran dan apa yang yang ditulisnya adalah sesuatu yang benar, mengapa perlu takut dan bersembunyi?

Sikap yang ditunjukkan Hadi Awang ini hanya menyerlahkan tanggapan umum bahawa beliau tiada kekuatan untuk mempertahankan secara terbuka kebenaran kandungan suratnya itu.

Jika begitu, apa tujuan Hadi menulis fakta tidak benar, bohong dan fitnah kepada pemimpin-pemimpin gerakan Islam di Timur Tengah dalam suratnya itu?

Bukan saja sebagai pemimpin politik, lebih-lebih lagi dengan jawatan duta bertaraf menteri yang disandangnya sekarang, Hadi Awang tidak boleh lari daripada masalah atau cabaran yang ada di depannya.

Beliau mesti berani berdepan realiti dan menampakkan dirinya sebagai orang barisan hadapan yang tidak takut dengan cabaran kerana itulah antara peranan seorang duta khas, lebih-lebih lagi yang diberikan taraf menteri meskipun memburukkan pembangkang sendiri kepada pihak luar bukanlah sikap yang manis yang sepatutnya ditunjukkan oleh seorang yang bergelar duta.

Munculnya surat beliau kepada pemimpin gerakan Islam itu ibarat ujian pertama atas perlantikannya sebagai Duta Khas bertaraf menteri yang pertama dalam kerajaan tebuk atap Perikatan Nasional atau PN.

Malangnya, dengan Hadi Awang masih berdiam dan takut mempertahankan isi kandungan surat tersebut setakat ini, beliau jelas telah gagal dalam ujian atau tugas pertama ini.

Sepatutnya, selepas dilantik sebagai Duta Khas bertaraf menteri, beliau lebih berani dan garang mempertahankan suratnya itu sepertimana garangnya beliau memfatwakan “Amanat Hadi Awang” di Banggol Perasong, Terengganu pada tahun 1981 sebelum ini.

Tentulah bukan harapan Muhyiddin Yassin untuk melihat beliau menjadi takut dan bisu dengan ujian atau cabaran pertama yang dihadapinya.

Muhyiddin tentu mengharapkan Hadi Awang tampil dengan keberanian mempertahankan kandungan surat itu kerana ia secara tidak langsung juga mempertahankan PN dan dirinya sebagai Perdana Menteri.

Jika Hadi Awang ada keberanian, tentulah keyakinan Muhyiddin lebih tinggi terhadap kemampuan Duta Khas lantikannya itu untuk berdepan cabaran atau masalah lain yang lebih besar lagi selepas ini.

Tetapi, selagi Hadi Awang masih berdiam diri dan gagal mempertahankan suratnya itu, bererti tipis jugalah harapan Perdana Menteri untuk bergantung harap kepada Duta Khas yang diberikan taraf menteri ini untuk menaikkan nama dan kerajaannya di Timur Tengah.

Iyalah, kalah untuk mempertahankan diri dan surat sendiri pun Hadi Awang tidak mampu, apalah yang Muhyiddin boleh harapkan untuk beliau dapat berbuat lebih daripada itu untuk dirinya, meskipun sudah diberikan jawatan bertaraf menteri dengan pelbagai kemudahan disertai gaji serta elaun puluhan ribu setiap bulan. (ShahbudinHusin 08/04/2020)

Updated: 8 April 2020 — 8:12 am

79 Comments

Add a Comment
 1. Taubat bin nasuha

  ingat tulisan anda dipamer dipadang Mahsyar… nanti..

 2. Taubat bin nasuha

  Bertaubatlah wahai wartawanku…dgn berita yg mengundang dosa…

 3. PHD4PIG TEMPAT BERLINDUNG SEGALA SYAITAN…..TIDAK HAIRANLAH MEREKA NI BUJAK MANIPULASI DAN MEMPERDAYA UMAT MANUSIA…….

  Berlakon perjuang penjawat awam, walhal memusuhi….

  YANG menuduh penjawat awam sebagai membebankan Kerajaan adalah pemimpin Pakatan Harapan, khususnya Tony Pua, Ahli Parlimen Damansara dari DAP (25 Oktober 2016).

  Yang menegaskan mengenai betapa Kerajaan tidak perlu takut untuk memecat penjawat awam adalah pemimpin Pakatan Harapan (PH), khususnya Kerk Chee Yee, EXCO Kerajaan Melaka dari DAP (18 September 2018).

  Yang menegaskan mengenai keperluan untuk terus melakukan proses pembersihan kepada penjawat awam di Kementerian-kementerian ialah pemimpin PH, khususnya Dr Ong Kian Ming, Ahli Parlimen Bangi dari DAP (17 April 2019).

  Yang mendesak Kerajaan supaya mengurangkan bilangan penjawat awam di dalam negara adalah pemimpin PH, khususnya Wong Ling Biu, Ahli Parlimen Sarikei dari DAP (19 November 2019).

  Yang menuduh penjawat awam menjadi ‘deep state’ dan mensabotaj Kerajaan adalah pemimpin PH, khususnya Lim Kit Siang, Dr P Ramasamy, Charles Santiago, Ronnie Liu, Khalid Samad, Aiman Athirah dan Sivarasa Rasiah dari DAP, PAN dan PKR (sepanjang 2019, khususnya November).

  Yang memindah dan menyejuk bekukan (‘cold storage’) penjawat-penjawat awam utama Kerajaan, termasuk Ketua-ketua Setiausaha Kementerian, ialah Kerajaan PH (2018 dan 2019).

  Yang mempersoalkan pemberian bantuan tunai RM500 kepada lebih 1.5 juta penjawat awam adalah pemimpin PH, khususnya Datuk Ngeh Koo Ham, Ahli Parlimen Beruas dari DAP (28 Mac 2020).

  Alih-alih yang mendesak Kerajaan Perikatan Nasional supaya memperkasakan perkhidmatan awam dengan memberi penghormatan yang sewajarnya kepada penjawat awam ialah Majlis Setiausaha PH (7 April 2020).

  Tahniahlah kepada PH atas lakonan yang paling melucukan ini.

  DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF

  MR : Pemimpinan PH lebih politik daripada kemanusian..

  1. PRU 14, UMNO-BN terlepas kuasa kerana “KERENAH VIROSMAH”…..!!

 4. JUNNUN TERIMA JAWATAN TUHAN DARI TUHAN HARUN…………

  Kempen PH jika Covid 19 melanda ketika PRU14………

  Abang kakak semua boleh bayang tak…
  Kalau lah PH tak menang PRU ke 14 dulu dan kekal pembangkang…apa yang mereka akan kata sekarang?

  Anwar: Hari ini pukul 11 malam sah kita menang…beri saya 24 jam. Bukan 20 hari, bukan 2 minggu! Hari ini kita menang…esok koronavirus hilang!

  Atok: Covid akan hilang dalam sekelip mata kalau Najib turun.

  Mat Sabu: Saudara saudari sekalian… wabak Covid ini adalah disebabkan oleh kerakusan Barisan Nasional. Kita nyahkan Najib maka nyahlah Koronavirus. Ayuh! Mari kita bangun! (Baling microphone)

  Rafizi: Najib sengaja mahu alih perhatian dari skandal 1MDB. Saya ada satu formula untuk membasmi Covid. Jadikan BN pembangkang dan Covid akan hilang. Ayuh kita bina semula negara!

  Guan Eng: ABCOVID… Covid semakin tinggi… Najib tak turun lagi… Mesti makan Maggi Mee. (Nyanyi depan budak tadika sambil berjoget)

  Kit Siang: Covid is the sign of a failed state.

  Mahfuz: Covid19 ni sejenis kueh ka?

  Hanipa Maidin: Kalau saya Tuhan, saya tukar Najib jadi koronavirus.

  Mujahid: Apa ingat keturunan orang-orang baik macam saya kena virus ka? Muka macam saya ada PhD boleh kena virus? Tak boleh….

  Khalid Samad: Kalau saya menang, sebelum ayam berkokok esok Koronavirus hilang.

  Wardina: Sokongla Dr Maszlee tau, dia baik.. dia baik.. nanti Coronavirus dia boleh selesai tau pakcik makcik.

  Maszlee Malik: Sekiranya kami menang, kami janji Koronavirus akan hilang. TUNTUT JANJI ini selepas kami menang!

  Dr Maza: Covid ini adalah balasan dari Allah atas kemungkaran pemimpin yang zalim.

  Wow! Covid 19 makhlok tuhan, dia penentu

  * Sumber: WhassApp

 5. Ya Allah, ampunilah kami. Kiranya TG Haji Hadi ini benar dalam tindakannya, muliakan dia, tinggikan kedudukanya dan beri keinsafan kepada mereka yang menghina dan memalukannya atau Kau jatuhkan dengan sehina-hinanya mereka yang berbuat jahat kepada TG Haji Hadi, baik secara fizikal mahupun dengan kata-kata.

  Kiranya TG Haji Hadi ini berpura-pura dalam beragama dan menggunakan agama ini untuk kedudukan peribadi dan duniawi, maka berikan keinsafan kepada dia atau Kau hinakan dia dan jatuhkan kedudukannya.

  1. #hadiweng, Tuan Guru?

   tapi, setakat yg “allah” di mulut, burung tiong pun blh sebut

   1. Bila agaknya babi hutan ni nak mampoos

    1. laa, #hadiweng kan Tuan Guru.

     mintak supaya zunnun terus mampos, tapi…

     #hadiweng, maksum, dari mana yg di perolehi?

 6. Pan theism – Semua Tuhan.

  zunnun al Misri, Ibnu Arabi di bunuh, Menyatakan Tuhan Di Tidak Asing dgn Manusia.

  ..800 tahun kemudian, kemajuan manusia mengkaji dari mana dtg nya, intelek yg berbentuk “innate” origin yg terdapat dlm DNA manusia.

  hingga hari ini, ilmu sedemikian di kaji, dgn Genome dan DNA Mapping, satu yg “intriguing” bukan sj kehidupan yg ada, malah sub particles mengupas neutrino, higg, boson, electron, photon dll…

  …tapi, malang nya, lebai2 masih di tahap kesundalan mereka, Tuhan Asing dari Manusia.

  dlm mereka mengaku, Tuhan Itu Semesta Sekian Alam, masih dgn fahaman Paganisms Kesebatian, menyembah2 mendewa2 memuja2 Bentuk2 dan Nama2 belaka.

  bila ke Mekkah, mencium2 kaabah dan Makam Yg mereka anggap keramah2…

  sedangkan, Tuhan Yg Sentiasa Bersama Mereka, tidak mereka Agongkan

  Id2 mengukir2 egoist ke”aku” an mereka..

  My “Children” “My Wealth” My Life” “My Intelek” My “Islam” My belaka2..

  di cabut nyawa2, salah mengatur fayakun lalu lingkup, ape yg besar sgt “My” nih?

  Asas kepercayaan, Tuhan di langit, Mereka di Dunia.

  Dgn fahaman sedemikian, #hadiweng mengangap, Diri Nya, terpilih utk menyelamatkan “Melayu2 Islam” dari bencana.

  dhaif dgn kemajuan Ilmu yg ada, sana sini menyumpah2, communist, freemason, Illuminati, liberal…

  utk terus menyundalkan fahaman kpd keldai2 belaan nya..

  yg hairan nya, Raja2 Melayu blh perkenankan #hadiweng membawa kesundalan nya mengadap.

 7. https://www.google.com/amp/s/harakahdaily.net/index.php/2020/01/30/iktiraf-uec-sama-seperti-iktiraf-komunis/amp/

  Prof Moh Ridhuan Tee..Harakahdaily
  31/1/2020

  UEC sudah di iktiraf secara senyap…maka Pas umno dan Bersatu sudah iktiraf kominis.

  Cilaka puak umnon pas iktiraf kominis..

  1. ..berani keldai2 belaan #hadiweng bersuara?

 8. Tapi, apalah sangat pemberian BPN sebanyak RM 1600 jika dibandingkan dgn e-wallet 30.00 pemberian LGE PH.
  Saya dpt maklumbalas dr rakyat, dgn 30.00 itu, barang yg dibeli melebihi 3 trailer (bukan troli) dan ada sesetengahnya belum lagi habis membelanjakan e-wallet 30.00 itu walaupun dah 3 bulan berlalu.

  1. Keldai nih fahaman ke, SP yg di pertengahkan oleh Moo?

   atau sundal nya, lebih sudu dari kuah nih. 🤔

  2. najib bini rosmah

   Mentaliti subsidi. Sah spesis UMNO dan Pas. Kahkahkah!

 9. Ape yg manusia, dapat pengajaran dari wabak covids’ seperti juga SARS, MER, H2N1, Black Deaths Plague, EBOLA dan sebagai nya…

  Ilmu, Ilmu, Ilmu Yg di Perlukan.

  Penguasaan Ilmu Dgn Penyedikan Utk Berlumba Mengeluarjan Genome, Serum, Vaccine Serta Alat2 Testing Kit, Ventilator, Kelengkapan Perubatan…

  tapi kesundalan ape, lebai2 menyundal dgn Solat Hajat Serentak, Tangkap Virus dlm Botol dgn Berwirid2 dari Buku2 Yg di Cetak2…

  sana sini, di bangunanan masjid merayu2 meminta ehsan dgn doa2 yg menjela2 nih?

  Tuhan Dah Kun, Alam Dah Nyata Berpaksi Dgn sepertimana tertera dlm Kitab Induk Luf…

  terpulang manusia, fayakun nya.

  tapi, dgn asyik melamun2, meminta2, merayu2, doa menjela2 ke?

  Dhaif sgt “Melayu2 Islam” tapi..

  bab tebuk atap, kaut dedak, ngadu domba, lebai2 agama, serba hebat.

  kan sundal nama nya nih.

  Communist, Freemason, Liberal sogmo, di setiap bangunan2 masjid, dgn keldai2 mengagga2 mengganguk2 mendewa memuja.

  bila rasa, “islam” mereka di cabar, melolong2 sana sini…

  kapir, Paganisms, Blasphemy, infidel, heretics…

  ape punya sundal “Melayu2 Islam” sebegini nih?

 10. Yg terlebih sundal dgn lebai2 agama, baik di Malaysia, Indonesia dan Luar Negara….

  …segala kitab yg mereka ajar kpd keldai2 taksub mereka, berasaskan ilmu2 yg tidak di perbaharui, absolute dlm ertikan pembaharuan manusia mengupas ilmu dan Rahsia2 Alam, Perubatan, Rahsia Intelligence DNA, Mutasi, Mapping dan Cloning.

  Kehidupan, Conscious/Penal Gland, Sub Consciousness, dll

  …masih dgn ilmu2 yg redundant, recycle saban hari demi hari, tahun ke tahun, tiada usaha utk mengkaji, kerana mereka2 ini hanya berpendidikan Agama sj, malah dari sekolag Tahfiz, pandai bahasa arab, pergi Jordan, Mesir, Pakistan, balik mereka2 rasakan dah bijak pandai dgn selok belok agama.

  sundal2 seperti ini , “Melayu2 Islam” mereka Ketuaan Bangsa.

  saban hari, di bangunan masjid, cari makan dgn upah2, peddling beliefs dgn kaut dedak sana sini.

  tak cukup dgn itu, sana sini, orang2 “Melayu2 Islam” di kampung2, menjemput lebai2 Sundal ke kenduri, tahlil…

  Shaman2 seperti ini, yg rakyat meletakan keyakinan, sedangkan kesundalan2 mereka hanya berpandukan kepercayaan2 kpd Rukun2 sj.

 11. Perhatian, BPN telah dikreditkan ke akaun tuan2 mulai semalam.
  Itu berita dari MP pkk sena. Katanya dia dah check dan didapati layak terima RM1000.
  Sekian berita dr MP Pkk Sena.

  1. Yg tak layak, menghadapi virus berlainan ke?

  2. Maka Rosmah layak terima $800 dari BPN.

   sundal jenis ape nih?

 12. #hadiweng ini kaki putar belit lagi kuat berhelah, mengadu domba sana sini.

  Yg asyik berjumpa2 Raja Melayu utk mengadu Domba nih ngape? Kan Parlimen ada, ngape tak bahas melalui Usul2.

  Tapi waktu jadi MP dulu, mangkuk nih kaki ponteng sj.

  Yg dia mampu, berhujah depan keldai2 belaan yg taksub sj, mengganguk2 semua nya bila dia mengeluarkan kata2, walau sundal sekali pun, semua percaya aje.

  yg pelik nya, Majlis Fatwa Masih membenarkan Nya meneruskan Amanat kapir mengapir nya, hinggakan di UTube, dlm blog ini pun, byak keldai2 nya, tak segan2, lempar kapir sana sini.

  masih berluluasa Amanat Nya Hingga Hari ini

 13. #hadiweng mengatakan Amerika dan Singapura Musuh Malaysia kerana ape? Komunist? tak di sebut pun China.

  Amerika dan Singapura nih pasal ape? Liberal dan Secular ke?

  ketua lebai sundal pAs nih faham ke, Secularisms, Liberalism dan Communism atau main balun sj asal dia rasa betul.

  Mcm dia tulis Amanat nya dulu, asyik suku sana sini?

  Amanat Hadi, dah di dapati sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, maka rakyat tertunggu2, mana Mohon Maaf Nya secara Resmi?

 14. DAP ADALAH PERJUANGAN PAP SINGAPORK TEMTULAH ADA DANA DARI SANA……..

  Hikmah Covid 19….

  Petikan dari FB Firdaus Maulana Mohamed:

  1. Masalah jem kat sempadan Johor-Singapura selesai.

  2. Masalah jem kat KL pun takde.

  3. Petrol pun murah RM1.44. Kereta pun jarang digunakan. Hal penting baru gerak.
  4. Kualiti udara semakin bagus.

  5. Semua mula amal makan masakan sendiri di rumah. Buku resepi mula dibuka semula.
  6. Ekonomi naik sebab rakyat beli barang sampai licin kat pasaraya. Pandai pun beli barangan tempatan.

  7. Laki mula kenal yang mana caru, yang mana selar kuning, yang mana halia, yang mana kunyit, yang mana lengkuas.

  8. Toto, Magnum, Damacai tutup. Kasino Genting pun tutup. Tak ada orang berjudi.

  9. Kilang arak Anchor dan Carlsberg tutup operasi.

  10. Jumlah kes jenayah turun mendadak.

  11. Kes kemalangan jalanraya turun minimum.

  12. Suami, isteri dan anak anak lebih banyak masa bersama.

  13. Free Astro. Free movie kat iflix. Puas tengok TV. Puas tengok movie dan drama. 2-3 pagi pun orang tengok berita lagi.

  14. Dah pandai minum air kosong dengan banyak. Pandai basuh tangan, pandai jaga kebersihan. Dulu nak flush jamban lepas berak pun malas!

  15. Kenduri kahwin pun jimat.semula.

  Sebalik musibah ada hikmahnya.

  ———-

  Hikmah juga untuk para isteri:

  Hikmah juga untuk suami dan isteri:

  Lepas 14 hari kuarantin, ujian saringan Covid 19 negatif tapi isteri yang positif.

  Yang ini, tak tahu hikmah ka musibat tergendala.

  Wow!

  Repl

 15. RAMAI RINDU ZAMAN PH DULU YANG BANYAK JASA KEPADA RAKYAT….. MENTERI PERTANIAN PUN TAK KALAH…….

  Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?……..

  Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?

  Bukan Anjing DAP Ini Yang Hapuskan Bantuan Kepada Nelayan (Kecuali Semasa PRK Tanjung Piai), Hentikan Bantuan Benih Padi, Racun dan Baja Pada Para Petani…Suruh Nelayan Tanam Nenas, Tanam Durian Belakang Rumah… Sekarang Baru Pandai Pulak Bercakap..Lidah Biawak !!

 16. BAGI PHD4PIG TAK PUAS HATI DENGAN HABUAN PN SILA DERMA BALIK YERRRR……..

  BILA RAKYAT DAPAT MERASA ITU BUKAN RASUAH LAGI……..

  ‘Makcik Kiah’ akan terus dapat bantuan selepas Mei, kata menteri kewangan……..

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata bantuan kewangan kepada kumpulan B40 seperti “Makcik Kiah” tidak akan berakhir pada Mei kerana kerajaan akan terus membantu dalam bentuk bantuan isi rumah pada bulan berikutnya,

  Di bawah pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, isi rumah berpendapatan kurang daripada RM4,000 sebulan akan menerima RM1,600, di mana RM1,000 akan dibayar pada bulan April dan baki pada bulan Mei.

  “Bagi seseorang seperti Makcik Kiah akan mendapat bayaran pada bulan April dan Mei.

  “Dan kemudian kita ada Bantuan Isi Rumah untuk diberikan kepada seseorang seperti Makcik Kiah pada bulan Jun,” katanya dalam temu bual dengan Astro Awani malam ini.

  Bagaimanapun, Tengku Zafrul tidak mendedahkan jumlah bantuan yang akan diberikan kerajaan semasa wawancara itu.

  Menepis kritikan bahawa kumpulan B40 sebenarnya hanya memperoleh kira-kira RM840 daripada insentif dan bantuan diberikan, Tengku Zafrul berkata pakej rangsangan berkenaan adalah untuk membantu keadaan mereka serta merta.

  “Aliran tunai isi rumah sangat penting. Tidak banyak bagi mereka untuk menghasilkan wang, tetapi untuk terus hidup,” katanya.

  Sementara itu, beliau juga percaya bahawa pakej rangsangan itu juga dapat membantu kumpulan M40.

  “Definisi M40 bagi kami ialah mereka yang mendapat antara RM4,000 dan RM8,000.

  “Kami membantu mereka menerusi Bantuan Prihatin Nasional menerusi bayaran tunai sebanyak RM1,000.

  “Kami benarkan mereka mengeluarkan wang dari akaun 2 (KWSP), kami juga benarkan mereka mengeluarkan wang sehingga RM1500 dari dana Skim .Persaraan Swasta tanpa sebarang penalti cukai.

  “Bank akan menampung dalam membenarkan penangguhan pokok dan kadar faedah, jadi semua ini disasarkan kepada M40,” katanya.

  Pakej rangsangan berjumlah RM250 bilion itu adalah bagi membantu rakyat Malaysia menghadapi pandemik Covid-19 dan mereka yang terkesan selepas perintah kawalan pergerakan dilaksanakan.

  Reply

 17. SURAT YANG DIKATAKAN HADI TULIS ISI KANDUNGANNYA BETUL DAN BENAR BELAKA…..TIADA KERAGUAN LAGI.. PHD4PIG DI BAWAH PENGARUH DAJJAL DAN YAKJUJ MAKJUJ…….

  Pakar puji subsidi isi rumah, gaji pekerja dalam pakej rangsangan ekonomi………

  Pakar ekonomi memuji Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang anatara lain memberi subsidi isi rumah dan menangani isu pekerja yang terjejas oleh pandemik Covid-19.

  Mereka secara khusus memuji peruntukan RM10 bilion bagi membantu keluarga B40 dan M40.
  Pakar juga menyentuh program subsidi upah yang memperuntukkan RM5.9 bilion.

  Profesor ekonomi Universiti Monash Malaysia, Poon Wai Ching berkata kedua-dua langkah ini dapat meningkatkan penggunaan domestik dan mewujudkan kesan pengganda untuk ekonomi.

  “Ia adalah idea yang sangat baik untuk memastikan suntikan ke dalam aliran pekeliling ekonomi.

  “Subsidi-subsidi ini yang diberikan kerajaan secara langsung kepada pengguna dan syarikat akan menggalakkan penggunaan dan pengeluaran.

  “Subsidi ini akan menjadi suntikan perbelanjaan baru ke pasaran dan kerana kesan pengganda, ia akan membawa kepada peningkatan yang lebih besar dalam KDNK,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi.

  Kata Poon, pemberian one-off RM500 kepada pemandu e-hailing dan penjawat awam juga akan memberi kesan pengganda.

  Ahli ekonomi, Laurence Todd, berpendapat bahawa kedua-dua langkah itu adalah “langkah ke arah yang betul” untuk melindungi golongan yang mudah terjejas.

  “Sudah jelas mereka (kerajaan) telah mendengar kebimbangan yang disuarakan sejak beberapa hari lalu dan memutuskan untuk meningkatkan perbelanjaan kerajaan dengan perlindungan sosial,” katanya.

  Berkesan jika dilaksanakan dengan baik

  Profesor ekonomi Universiti Malaya Rajah Rasiah berkata beliau kagum dengan pakej itu tetapi memberi amaran bahawa pelaksanaan berhemat adalah penting.

  “Ini adalah satu langkah besar – dari pendekatan kewangan yang berhemat, kepada suntikan penyelesaian krisis yang menangani masalah pekerja yang lebih luas.

  “Banyak tadbir urus perlu memainkan peranan penting untuk menghadkan ketirisan,” katanya.

  Pandangan yang sama turut ditekan oleh bekas Menteri Kewangan II Johari Abdul Ghani.

  “Rangsangan ini, jika dilaksanakan dengan baik, dapat membantu mempertahankan ekonomi, pekerjaan dan melindungi keselamatan rakyat daripada krisis semasa,” katanya kepada Malaysiakini.
  Sebagai sebahagian daripada program Bantuan Prihatin Nasional yang dijangka melibatkan empat juta isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM4,000 sebulan akan mendapat bayaran one-off RM1,600.

  Manakala, 1.1 juta isi rumah yang berpendapatan antara RM4,001 hingga RM8,000 akan menerima RM1,000.

  Tiga juta orang bujang yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan akan menerima RM800 manakala 400,000 bujang yang berpendapatan antara RM2,001 hingga RM4,000 akan menerima RM500.

  Semua bantuan akan diedarkan dalam dua peringkat – sekali pada bulan April dan sekali lagi pada bulan Mei.

  Di bawah program subsidi upah pula, pekerja yang berpendapatan di bawah RM4,000 akan menerima RM600 sebulan selama tiga bulan.

  Ia hanya terpakai kepada kakitangan yang majikannya telah mengalami kehilangan pendapatan lebih daripada 50 peratus sejak 1 Jan, 2020.

  Majikan pula mesti memastikan mereka tidak membuang pekerja atau mengarahkan mereka mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh tiga bulan selepas program ini dilaksanakan.
  Muhyiddin berkata bahawa keseluruhan pakej rangsangan itu akan menelan belanja sebanyak RM250 bilion.

  Johari menganggarkan bahawa kerajaan perlu mengeluarkan 8.8 peratus atau RM22 bilion.

  “Dari segi bantuan tunai langsung dari kerajaan, ia akan berjumlah kira-kira RM22 bilion yang meliputi pembayaran one-off kepada rakyat untuk Bantuan Prihatin Nasional (RM12 bilion), subsidi gaji (RM6 bilion), bantuan awam (RM1.7 bilion) dan langkah penjagaan kesihatan (RM2 bilion),” katanya.

 18. RAJIN BETUL CAI2 PH MENYALAK….PATUT LEER DIGEMARI TOKONG KHAT SIAL….. HARAPKAN TULANG BABI KERRR….

  Bukan potong bajet tapi agihan semula dana kerajaan………

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata suntikan fiskal langsung sebanyak RM25 bilion dalam pakej rangsangan ekonomi diumumkan perdana menteri adalah dari pengagihan semula dana kerajaan.

  “Akan ada sedikit pengagihan semula dana dalam kerajaan, mungkin kira-kira RM2 bilion hingga RM3 bilion.

  “Manakala selebihnya akan dibiayai menerusi gabungan apa yang kita sudah ada melalui ekosistem kerajaan, dan selebihnya sebahagiannya akan dilakukan melalui pinjaman,” kata Tengku Zafrul dalam temu bual dengan Astro Awani malam ini.

  Beliau berkata kerajaan mempunyai pelbagai agensi dan anak-anak syarikat yang dapat menyalurkan wang sama ada melalui dividen atau pinjaman.

  Beliau menjelaskan bahawa tidak akan ada pemotongan belanjawan, sebaliknya menegaskan bahawa ia adalah pengagihan semula dana.

  “Jika kamu melihat perbelanjaan semasa di luar sana, ia perlu dipotong, acara, perjalanan, penangguhan tahun Melawat Malaysia, ini adalah perkara-perkara yang tidak akan berlaku.

  “Kita perlu menyusun semula bajet kementerian. Tetapi apa yang penting ialah perbelanjaan perlu terus .. [..] .. untuk merangsang ekonomi,” katanya.

  Tengku Zafrul juga menjelaskan bahawa defisit perbelanjaan akan meningkat.

  “Jika anda masih ingat dalam bajet 2020, defisit diunjurkan sekitar 3.2 peratus, dan hari ini berdasarkan pakej rangsangan Prihatin, defisit bajet dijangka akan menjadi kira-kira 4 peratus,” katanya.

  Repl

 19. Ini bukan surat.. Ini dah jadi hasil karya yang mempunyai nilai tinggi..

  Orang yang telah memghasilkan apa karya pun akan mempertahankan karya nya.

  Ada kah pemimpin Timur Tengah mempersoalkan terbentuk nya Kerajaan PN sehingga Hadi perlu memberi penjelasan.

 20. najib bini rosmah

  Dulu fitnah ahli UMNO politik suku agama suku jadi kafir harbi. Sekarang fitnah PH. Akan datang fitnah Hadi akan hala kepada Bersatu. Berebut kerusi punya pasal hidup matinya demi memfitnah. Kahkahkah!

  1. Hmmmmmmm…
   Kahkahkah………???

 21. najib bini rosmah

  Hadi sendiri tahu tulisannya berunsur fitnah dan tiada bukti. Tak percaya tanya Claire Rewcastle Brown macam mana Hadi kumpul duit ahli Pas untuk bayar selesai kes fitnahnya di London? Berapa juta duit ahli Pas kena scam Hadi Awang? Kahkahkah!

 22. najib bini rosmah

  Kesian macai usaha gigih nak kait Covid19 dengan PH. Kes Covid19 masa PH semua sembuh tapi masa PN mati lebih 60 orang. Apa lagi nak cerita? Ini bala Tuhan kalau politik tebuk atap. Kapir harbi negara maju pun tahu pecah pintu belakang tak boleh pakai sampai sekarang tak ada ucap tahniah pada Mat Sembab. Kahkahkah!

  1. Masih lagi kisah pintu belakang ke? Bang Ali belum sampai jumpa kau yer?

  2. Covid 19 keluar tarak siapa yang bertanggung jawab. Di laporkan berasal di Wuhan China tapi tarak siapa ada kata siapa yang mulakan nya. Di kata bermula dari binatang.

  3. Toksah mengarut…..!!
   Kematian akibat Covid 19 berlaku di mana2, tak kira di negara Islam maupun non Muslim.

   Dah lupa kerr -PRU 14, UMNO-BN terlepas kuasa kerana “KERENAH VIROSMAH”….??

 23. najib bini rosmah

  Pemimpin Timur Tengah tengah gelak Kerajaan Pintu Belakang kelam kabut kucar lana tak tentu arah akibat politik tebuk atap pecah pintu belakang. Depa bocor surat fitnah Hadi masa dia dilantik Duta Khas balasan politik tebuk atap. Memang sengaja. Kahkahkah!

 24. Dengan wajah tak bersalah dan selamba mcm babi kenyang, bekas pm7 berkata,

  “kerajaan Malaysia mestilah serius dalam menanggani wabak covid19 yg melanda negara…”

  Beberapa orang wartawan diberitakan terkencing dlm seluar.

  1. mcm babi kenyang di beri Menteri Duta Khas juga ke?

   1. Kenyang macam babi tapi dapat cara halal tak mengapa. Yang buncit makan rasuah macam anjing nak beranak lapan itu yang bedebah.

 25. Semasa ditanya oleh wartawan, apakah pelancung China berjumlah 2 juta orang perlu di kuarantin?
  Dengan selamba beruk tua pm7 menjawab,

  “kita nak simpan kat mana… kat kandang lembu…?” (hahaha… kedengaran suara ketawa barua2 di belakang.

  Ketika ditanya lagi, adakan kerajaan perlu menyekat kemasukan barang drp wuhan ke Malaysia? Dgn penuh sinis dan menganjing siberuk tua pm7 menjawab,

  “buat apa nak sekat, barang-barang tu tak demam…” {hahaha… kedengaran suara ketawa darp anjing2 di belakang).

  1. Jawapan yang pintar, menghiburkan rakyat jelata tapi menyindir, tersipu sipu merah muka beruk2 yang berniat jahat

 26. Seblm tebok pintu belakang pas nampak ciri2 islamik tegas nak tegakkan syariat islam..

  Selepas tebok pintu belakang pas hilang ciri2 islamik…pas sudah jadi liberal…Pas redho kilang arak pusat judi dibuka…Hadi sudah pandai bohong dan fitnah sejak seblm pru14 lagi

  Tinggal serban dan jubah saja ciri islamik Pas….penipu islam..

 27. Hadi nak tutup kemaluan kera jaan PN haram tebok pintu belakang…satu dunia sudah tahu muyidin tebok pintu belakang…

  Hadi tulis surat kpd ulamak dgn fitnahkan anwar ibrahim..

  Hadi pembohong bersiri siri..

  Setakat negara arab hadi boleh klentong…bagaimana negara lain?…Beranikah muyidin jumpa ketua negara eropah yg kuat berpegang kpd demokrasi?….Britain sudah kecam muyidin..

 28. Hadi telah membuktikanvdia adalah pembohong…Hadibkata boleh bojong bak jaga kemaslahatan ummah…

  Hadi mula bohong masa menyatakan Qadrawi fartwa haram tubuh Amanah..

  Hadi bohong lagi masa jumpa syiah Iran sebagai wakil Kesatuan Ulamak Dunia..

  Islam cap ape lobai Hadi ni?..

 29. Alhamdullah….

  Tuhan dah bagi petunjuk jelas kpd umat islam Parti Pas bukan Parti yg perjuangkan islam sebenar..

 30. Pagi tadi Jora berpantun di radioklasik punya siaran
  Beri nasihat suruh berkebun tanam sayur-sayuran
  Tak pula suruh pi mancing tahan taut bawa joran
  Juga tak sebut pun tentang Irah buat saya rasa hairan

  1. Bro jigit,

   🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
   Cerita Jigit ini membuat Kejora jadi sngt hairan
   Kejora kat rumah jer bila masanya nk bersiaran
   Asyik jer dok tinjau, covid US pnya perkhabaran
   Dah 400,540 kes..dlm hati ini penuh kegusaran
   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Tak tau lah mengapa..diri ini jadi tak tentu arah
    Dah 2 hari, blog Budin ini, Kejora tak menziarah
    Kes covid19 di US tu makin hari semakin parah
    Kejora berdoa..Allah beri keselamatan kpd Irah
    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
    Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Resah gelisah di hati..tak tahu camne nk cerita
     Kes covid19 di US kini mnghampiri stngah juta
     Moga slmt lah hndaknya, si dia yg jauh di mata
     Kpd Allah, setiap saat, Kejora brdoa & meminta
     👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
     Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
      Kerisauan, di hati ini..hanya Tuhan yg mengerti
      Prkmbangan covid19 di US sntiasa Kejora ikuti
      Hingga kini dah 12857 pesakit covid19 yg mati
      Moga Allah sentiasa lindungi, si dara buah hati
      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
       Hiba yang melanda mmg tak dapat nak dihenti
       Dlm hati ini..asyik sja dilanda resah & bimbang
       Sayang nya, Kejora tak mempunyai sayap sakti
       Klu tak..dh pasti ke US sana, Kejora dh terbang
       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 31. Antara yg aku boleh puji kerajaan PN di antara banyak yg boleh dipuji ialah, kerajaan PN tidak menyerang dan menyalahkan kerajaan PH yg terdahulu dlm menanggani penularan covid19. Tidak dapat disangkal lagi, kealpaan, kesombongan dan mungkin juga kebodohan (agak kasar) sesetengah menteri PH dulu dlm isu ini menjadi antara penyebab penularan covid19 di Malaysia. Semua maklum bhw jemaah tabligh berkumpul di sri petaling masa PH jd kerajaan. Kerana memandang remeh, silap jangka dan sesetengah menteri seolah-olah menganjing dlm membuat ulasan menjadi penyebab utama covid19 merebak dgn cepat. Sikap perasan lebih tahu, lebih pandai, kami kerajaan (awak pembangkang, sila diam) & ujub dgn status menteri menjadi punca utama penularan yg begitu cepat. Pelancong dari china dialu-alukan datang ke Malaysia dlm keadaan negara mereka sendiri yg serius dgn serangan virus ini amatlah dikesalkan. Perasan hebat, menganjing kpd cadangan org lain adalah sikap sgt keji & amat pahit utk diingati oleh rakyat negara ini.

  1. betul2, hanya yg memuji dan memuja mereka2 yg berkepentingan…

   seperi juga Hitler, yg memuji dan memuja, nazi propoganda mereka…

   kini, #hadiweng terpaksa memuji dan memuja diri nya, kerana keldai2 belaan nya, di mamah covids yg berkuasa.

   …perlu mendapatkan bantuan dari luar pula…

   #hadiweng tenang atau menyerang nih?

  2. Sudahlah sibongok…KP kesihatan sudah sahkan covid bukan dari pelancong vina..

   Miyidin lembab mengawal covid.menteri kesihatan pon lembab..

   1. Tuduh liar saja kamu, penerangan pun tarak.

    Kasi cadangan ler mcm mana nak kawal covid.

    Kalau tak boleh, diam ajer ler.

  3. najib bini rosmah

   Masalahnya yang tebuk atap dan pecah pintu belakang PH dahulu ada dalam Kerajaan PN. Takkan nak kutuk maki dan hina diri sendiri yang memang lemah mentadbir? Macai PN tak ada otak macam Menteri PN juga. Kahkahkah!

 32. Secular, Agnostic, Atheist & Pantheism – Revisiting A Discourse

  Al Quran A Scripted Text? Or Spoken Words of God

  Tuhan Semesta Alam – Yg Zahir Yg Bathin, Yg Awal dan Yg Akhir

  Tuhan, bukan Hantu,…tapi ngape Hantu Yg di takuti melebihi Tuhan pula?

  akan tetapi, ngape mesti takut dgn Tuhan? Sbb kemurkaan Nya? Tuhan Murka, Adam Memamah Kuldi Yg di larangi? Ngape Tuhan perlu Murka, sedangkan Tuhan Mengetahui?

  raja2 yg duduk atas singgahsana, murka jika gundik kesayangan nya di tarah di nodai kerana raja2 tidak ketahui perkara2 itu akan berlaku.

  ..akan tetapi, bila raja2 ketahui berlaku nya, perkara sedemikan, dan melihat segala kemungkinan2 tindakan susulan2 terkemudian, maka perlu ke raja2 murka? kerana raja2 tahu, setiap yg hidup mempunyai keinginan dan kepentingan..

  maka raja2, tukar sj skript cerita, kerana mereka yg menguruskan nya..

  ..tapi, raja2, Tuhan ke?

  di mana salah nya, ayat dlm buku yg di cetak bermula? dari penulis2 yg membuat andaian? Mengape terlalu byak kata2 bentuk pasif dlm buku2 kitab yg di cetak?

  di mana letak nya, yg di katakan “Kalam Tuhan” Bersifat Khadim & Suci? Suci itu ape, dan di mana terletak nya?

  (B)

  Tuhan Itu meliputi Semesta Alam, Energy Nyata Di Setiap Penjuru Semesta.

  Sifat2 Ketuhanan itu Mengubah2 Segala Bentuk2, Mentajalikan Nama2 dari nya.

  Energy is Constant, bagitu juga, Zat Semesta, Khadim Sentiasa.

  Energy is transformable, bagitu juga, Sifat2, Mengubah2 kan Bentuk2 dan Nama2.

  Zat Tuhan tiada merupai tapi dapat di rasai melalui Sifat2 yg menyatakan Diri..

  Energy tiada merupai, hanya dapat di rasai, kehadiran nya melalui pancaindera diri.

  “There can’t be 2 Universal Constants per see, unless both are the same, one is a knowing among gnostics and meta physicist while the other, an understanding for empiricalist, to make deductions and subductions based on epistemology and cognitive rationality’s.”

  Fundie di atas bukit, melolong2…

  ..Tuhan Di Sekeling Aku, Oh God, you’re ommipresently exist..

  ..Alam Di Sekeliling Aku, Oh Universe, you’re everywhere..

  ..Energy di sekeling Aku, oh energy, you’re around me…

  but not me, I not a partake of God, Universe Nor Energy.

  so the fundie said, he is an exclusion of omnipresence, universality and energy…

  hanya ada satu ke fundie di Malaysia? terkini, yg di pelopori oleh pemimpin2 “Melayu2 Islam,” atau ramai fundies dari belaan muaFUCKat?

  pantheism’s ini satu golongan yg menafi, Adam itu terkandung kesempurnaan Tuhan Yg Maha Sempurna, yg mana Azazil Gagal mengerti?

  zygote yg di lontarkan dlm maniqam ibu dari persetubuhan 2 Sifat, mengandung “innate intelligence” mampu menguruskan, “billion process mutations” utk mengakhiri perjalanan 6 Masa Kejadian?

  dari mana “innate intelligence” ini bersemadi?

  ..tapi, ngape monotheism2 yg ada terkemudian berebut2, menjadikan Jumaat, Sabtu dan Ahad sebagai Hari Hol”y” mereka?

  sbb, 6 Kejadian Masa itu tertakluk pd 7 hari menjadikan Minggu?

  se;saat kamu di sisi Tuhan, tiada terhitung nya masa. Di mana, yg di katakan sisi Tuhan?

  Demi masa, sesunggoh nya, tiada nyata akan nya, bila Alam berhenti Persetubuhan2 Zat – Sifat2 Nya, menghasilkan – a dynamic, define, “dancing, interpolating, vibrating, a fixed frequency’s, manifesting “Time & Space”

  Zat Tuhan
  Sifat2 Tuhan
  Afaal2 Tuhan
  Nama2 Tuhan

  Tuhan (Zat, Sifat2, Afaal, Nama2)

  di mana pantheism, atheism dan secularism nyata utk menyatakan?

  kesundalan ape #hadiweng dgn mengaku, ujud nya perkara2 demikian?

  kesundalan ape, keldai2 belaan nya, mangaku, tuhan asing dari manusia utk menyatakan kemanusian? dari mana, letak nya, yg membenarkan ayat2 dari segala buku2 yg di cetak?

  Golongan2 Anthanius dan Arius bertempur, hingga Perjumpaan di Nicea utk penentuan nya

  zunnun al misri dgn pendeta2 mesir sebelum di bunuh.

  ibnu Arabi Wahdatul Ujud Nya

  Hallaj dgn Hullul Nya

  Sheikh Siti dgn Managuling Dewata Gusti nya…

  cukup ke, membataskan Zat – Sifat2 Tuhan dgn Tauhid yg tiada hujung nya?

  Maha Tinggi, Maha Besar…tinggi tang mana? besar Tang Mana?

  ..bersambung..

  1. What talking one, you, Mamat?

   Where got Zat Tuhan, Sifat2 Tuhan, Afaal2 Tuhan the way you talk?

   Who you trying to impress talking abstract in here?

   Budin is talking about Hadi, Dol.

   1. faham ke hadi pengertian secular, liberal nya? atau biarkan dia cakap ape sekali pun, merapu pun, balun.

 33. Tuan Shahbudin anda berbakat dalam menulis anda lebih bermenafaat lagi jika tulisan anda memberi laluan kepada islam dan muslim anda lebih mulia dunia akhirat atau binasa diakhirat

  1. mulakan dgn pengertian “islam” itu dulu.

  2. Abdullah Abu Qassim

   Tolong huraikan maksud “beri laluan kepada Islam” tersebut. Adalah dgn menunjukkan sikap wala’ membabi buta kpd pemimpin PAS yang menunggang agama boleh disifatkan sebagai memberi laluan kpd Islam….? Itu membawa kpd kesesatan yang nyata.

  3. najib bini rosmah

   Laluan untuk menjadi walaun tua sejati hidup tak guna mampos lagi baik. Ada otak tak nak pakai. Kena tipu ingat dapat pahala. Kahkahkah!

  4. Budin tulis pasal Hadi, hormatkan lah hal ini dia punya blog.

   Tak suka tajuk atau isi kandungan pos dia, cari lah blog lain, bila blog pos dia menarik, masuk komen lagi di sini.

   1. betul2, hadi faham pengertian secular, liberal, freemasonary..

    maka, cerita pasal hadi je, jgn cerita pasal kebebalan nya.

 34. Sepanjang bulan mac 2020 hingga April 2020 jiwa sangat tenang.
  Sangat tenang sbb PH telah kembali kpd tugas hakiki mereka sebagai pembangkang di Malaysia.
  Sesungguhnya Anwar Ibrahim, mat sabu, lge (sekadar beberapa nama) adalah antara individu yg sgt berkaliber sebagai pembangkang. Moga-moga mereka ni semua kekal sebagai pembangkang seumur hidup. Aamin.

  1. bagus, bila dah tenang, jgn jadi kacau bilau, dgn penafian2 yg berterusan.

  2. memang tenang bila kita tidak lg di perintah oleh PH. cuma nak tnya anwar x dpt jd PM ke 8 budin ok ke. buku y budin jual pasal anwar PM 8 laku ke. dah la budin jgn jadi batu api lagakan org islam. patut kau bersyukur kita skrg di tadbir oleh golongan y pentingkan ISLAM

   1. dah tenang atau huru hara dgn latah2 melucukan rakyat sejak berkuasa?

   2. Bimbang jugak PN varu sebulan sudah pandai putar belit..

    Belit bantuanbrangsang kiah 250 billion sedangkan guna wang kera jaan 25 billion saja..

    Belit lagi kunun kelulusan operasi kilang arak di tarik balik kerana menteri tak tahu…

    Lepas ni banyak lagi putarbelit..

  3. najib bini rosmah

   Tenang bersama Coronavirus dan Menteri air suam. Memang tenanglah kau di sana. Kahkahkah!

 35. #hadiweng gagal?

  #hadiweng berjaya nafi menaikan suhu pengikut2 nya, di memali

  #hadiweng berjaya menafikan diri dari “inquisitor” majlis fatwa kebangsaan

  #hadiweng berjaya menjadi president pAs sejak cita2 nya di nafikan oleh keluarga nya sendiri

  #hadiweng berjaya menafikan dia bukan terrorist menjawat jawatan tinggi dlm IUMS

  #hadiweng berjaya menafikan menebuk atap dlm rumah bukan kepunyaan nya

  #hadiweng berjaya menangkis tomahan ramai dgn penafian tape audio abodooh

  #hadiweng berjaya menafikan membuat bayaran kpd claire

  #hadiweng berjaya menafikan warkah yg di tulis nya pd 22nd March dgn berdiam diri

  #hadiweng berjaya menafikan melawat raja2 melayu mengadu domba dan menakut2 mereka, bahawa “melayu2 islam” terancam di negara

  #hadiweng berjaya menafikan tujuan nya menemui mahathir baik di pejabat dan di rumah memberitahu, “Melayu2 Islam” Terancam di Malaysia

  #hadiweng berjaya menafikan sokongan nya kpd mahathir dgn menyebelahi Moo

  #hadiweng berjaya menafikan anwar, dgn tuduhan liberal kpd nya

  #hadiweng berjaya menafikan amanah golongan munafik

  #hadiweng berjaya menafikan dap parti kommunist

  #hadiweng berjaya menafikan pengertian “Freemasonry,” “liberal” dan “Communist”

  seperti azazil terdahulu, penafian pertama nya, di susuli dgn penafian2 terkemudian…

  Menafikan, Adam Menatah Kesempurnaan Tuhan Yg Maha Sempurna

  lalu hingga kiamat, azazil akan menyatakan dzulmat penafian nya kpd manusia, setengah dari setengah yg lain…

  dlm setiap bentuk causal Alam,

  A déjà uv, a lapse to see..

  “which strike first, the cause or its corresponding effect…”

  or perhaps, its the effect, that spur cause to manifest…

  #hadiweng itu satu dari bentuk #iblis dgn penafian2 nya.

  maka

  #hadiweng gagal atau berjaya?

 36. WALAUPUN PARTI TELINGA KUALI DOK GILA BAYANG DAN MEROYAN GILA TALAK…..NAMUN DR MANDELIAR TIDAK PEDULI SBB DALAM PROSES ANGKAT KRONI SBG PM9…..

  Mukhriz As PM If He Wins PPBM Presidency Election?…….

  KTemoc Konsiders

  Let’s scenario-rised Mukhriz winning the party presidency of PPBM (PRIBUMI).
  With his papa as Chairman, what will he do?

  Take PPBM out of PN? I doubt that very much. Even if he wants to, Papa will stop the foolish but adorable Boi-Boi.
  But let’s say he will do so, will PN collapse? But we need to bear in mind also that Sembu—nyi and Dwarfs are now in PPBM – they may be reluctant to surrender ruling powers wakakaka, and may ignore Mukhriz’s dictates.

  But can PN continue as ruling party with Papa, Boi-Boi and a few PPBM macai’s leaving PPBM, while the remaining Moo-Moo faction plus Sembu—nyi & Dwarfs stay on.
  In other words, there may be a further split of UMNO Baru-er (UMNO III or PPBM PRIBUMI) into UMNO Baru-er (Maddy’s faction) and UMNO Baru-er-er (UMNO IV, Moo-Moo’s faction)?
  OK, I know, I’m also confused, wakakaka.

  1. Is this so relevant & important considering the deadly Covid 19 catastrophe the nation & entire world are facing…..?? Have they gOt nothing else to do but TALKING COCK days & nights…..??

   Such nauseating and blaring hullabaloo offers nothing but merely politicking with the intention to convince people that they can deliver better governance. Cheap and cynical, what other words can arse hole nuisance like MVA put up….??

  2. Soal mukhriz dan madey tak penting .lagi…

 37. PERKARA PERTAMA MESTI DILAKUKAN JIKA BENAR PERJUANG ISLAM…..NAK HARAPKAN PH HANYA TAHU JILAT BONTOT TOKONG YAKJUJ MAKJUJ D4PIG……

  Kerajaan Perlu Tangani Isu Murtad Lebih Serius – Mufti Perak…….

  (Berita Harian) – Isu murtad bukan bersifat peribadi atau semata-mata konflik kepercayaan, sebaliknya perlu dilihat dari sudut keselamatan, kata Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria.

  Beliau berkata tindakan menyenaraikan isu murtad atas dasar hak individu dan prinsip kebebasan beragama bakal menjejaskan usaha menanganinya secara kolektif.

  Katanya, setiap lapisan masyarakat bertanggungjawab menangani isu murtad secara kolektif, walaupun sewaktu dilekakan dengan pelbagai isu besar seperti COVID-19, persengketaan politik dan kemelesetan ekonomi.

  Menurutnya, kecemburuan masyarakat terhadap sesuatu nilai yang merosakkan agama dan dan kepercayaan hendaklah didahulukan tanpa menunggu angka yang banyak untuk bertindak.

  “Kita bukan sekadar menghadapi krisis keruntuhan akhlak, konflik politik, perpecahan umat, kecuaian ibadah, kelemahan meninggikan syiar Islam dan pembudayaan songsang sebaliknya kekhuatiran utama yang perlu disedari adalah membabitkan permasalahan iman dan kufur.

  “Sedarkah kita bahawa jika murtad hanya sekadar konflik kepercayaan peribadi, mengapa begitu agresif Saidina Abu Bakar memerangi golongan ini sewaktu pemerintahan beliau yang tidak lain menunjukkan betapa seriusnya kesalahan murtad,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

  Kenyataan itu dikeluarkan susulan penularan klip video di media sosial mengenai pengakuan murtad seorang lelaki dipercayai berbangsa Melayu yang mengisytiharkan sebagai penganut Kristian berstatus Pastor.

  Mengulas mengenai video terbabit, Harussani menyifatkan individu berkenaan gagal memahami mengenai Islam daripada sumber yang benar selain silauan mengenai kepercayaan anutan lain yang diambil tanpa ilmu dan kefahaman yang betul.

  Harussani berkata, pengisytiharan itu begitu mengejutkan ketika individu berkenaan mengetahui kesan dan akibat daripadanya.

  “Oleh itu saya menggesa masyarakat berhenti menyebarkan klip video berkenaan kerana ia secara tidak langsung mempromosikan individu di dalam video itu,” katanya.

  Beliau berkata, seluruh lapisan masyarakat termasuk pemerintah dan pihak berkuasa harus sedar bahawa memelihara agama atau ‘hifz ad-din’ berada di carta terpenting berbanding maqasid syariah yang lain.

  “Perlu diingat bahawa virus murtad ini terlalu bahaya yang tidak mungkin diletakkan (sekadar) sebagai isu peribadi dan konflik kepercayaan semata-mata di mana kecuaian dan sikap sambil lewa kita terhadapnya menyebabkan kelemahan dan kemunduran Islam di masa mendatang,” katanya.

  1. SIBU:
   Five men have been arrested on suspicion of being involved in illegal cockfighting and defying the movement control order (MCO) in Mukah on Tuesday (April 7).

   Mukah OCPD Dept Supt Jimmy Panyau said a police team went to Jalan Ulu Bayan at about 3.10pm to check on illegal cockfighting.

   The case is being investigated under Regulation 11(1) of the Prevention and Control of Infectious Diseases (Measures Within the Infected Local Areas) Regulations 2020 and Section 3(1) Cruelty to Animal Act 1962.

   Meanwhile, Supt Jimmy urged Mukah residents to just stay at home and abide by the MCO.
   ——————————————————————————

   Comment:
   Defying MCO for illiegal cockfighting is nothing compared to the menacing dangerous-irrelevant ‘COCK TALKING’ spread by irresponsible individual that may resrt to destabiization due to racial & religious incitements, such as “MVA aka TongGeng Najib” who has been spreading relentless fake news wihout authentuc source.

   When will the authorities gonna take stern action to nab him….??

  2. Artikel tahun berape tu?..
   Kalo pas benar2 islam pas gesa kerajaan pN tutup kilang arak selepas PKP..bukan masa PKP saja…

   Kalo PN degil Pas sila kluar dari PN

Leave a Reply

Your email address will not be published.