HADI AWANG GAGAL TUGAS PERTAMA SEBAGAI DUTA KHAS BERTARAF MENTERI

Walaupun surat fitnah dan bohong Hadi Awang kepada pemimpin-pemimpin gerakan Islam dunia ditulis dan dihantarnya sebelum beliau dilantik sebagai Duta Khas ke Timur Tengah bertaraf menteri, tetapi ia hanya terdedah kepada umum selepas perlantikannya yang berkuatkuasa 1 April lalu.

Ini bermakna, tidak dapat dielakkan ada hubungan kait antara surat yang ditulis Hadi Awang itu dengan jawatan yang baru diperolehinya.

Tidak mustahil juga, tersebarnya surat tersebut adalah dengan tujuan agar Presiden Pas itu benar-benar bertanggungjawab dan berani mempertahankan apa yang ditulisnya itu setelah diberikan jawatan bertaraf menteri itu.

Tetapi, meskipun sudah beberapa hari isu surat itu diperkatakan umum dan ada pemimpin Pas sendiri telah mengakui memang Hadi Awang yang menulisnya, tetapi beliau masih lagi membisu dan berdiam diri.

Kenapakah Hadi masih enggan menampilkan dirinya?

Kalau beliau yakin berdiri atas kebenaran dan apa yang yang ditulisnya adalah sesuatu yang benar, mengapa perlu takut dan bersembunyi?

Sikap yang ditunjukkan Hadi Awang ini hanya menyerlahkan tanggapan umum bahawa beliau tiada kekuatan untuk mempertahankan secara terbuka kebenaran kandungan suratnya itu.

Jika begitu, apa tujuan Hadi menulis fakta tidak benar, bohong dan fitnah kepada pemimpin-pemimpin gerakan Islam di Timur Tengah dalam suratnya itu?

Bukan saja sebagai pemimpin politik, lebih-lebih lagi dengan jawatan duta bertaraf menteri yang disandangnya sekarang, Hadi Awang tidak boleh lari daripada masalah atau cabaran yang ada di depannya.

Beliau mesti berani berdepan realiti dan menampakkan dirinya sebagai orang barisan hadapan yang tidak takut dengan cabaran kerana itulah antara peranan seorang duta khas, lebih-lebih lagi yang diberikan taraf menteri meskipun memburukkan pembangkang sendiri kepada pihak luar bukanlah sikap yang manis yang sepatutnya ditunjukkan oleh seorang yang bergelar duta.

Munculnya surat beliau kepada pemimpin gerakan Islam itu ibarat ujian pertama atas perlantikannya sebagai Duta Khas bertaraf menteri yang pertama dalam kerajaan tebuk atap Perikatan Nasional atau PN.

Malangnya, dengan Hadi Awang masih berdiam dan takut mempertahankan isi kandungan surat tersebut setakat ini, beliau jelas telah gagal dalam ujian atau tugas pertama ini.

Sepatutnya, selepas dilantik sebagai Duta Khas bertaraf menteri, beliau lebih berani dan garang mempertahankan suratnya itu sepertimana garangnya beliau memfatwakan “Amanat Hadi Awang” di Banggol Perasong, Terengganu pada tahun 1981 sebelum ini.

Tentulah bukan harapan Muhyiddin Yassin untuk melihat beliau menjadi takut dan bisu dengan ujian atau cabaran pertama yang dihadapinya.

Muhyiddin tentu mengharapkan Hadi Awang tampil dengan keberanian mempertahankan kandungan surat itu kerana ia secara tidak langsung juga mempertahankan PN dan dirinya sebagai Perdana Menteri.

Jika Hadi Awang ada keberanian, tentulah keyakinan Muhyiddin lebih tinggi terhadap kemampuan Duta Khas lantikannya itu untuk berdepan cabaran atau masalah lain yang lebih besar lagi selepas ini.

Tetapi, selagi Hadi Awang masih berdiam diri dan gagal mempertahankan suratnya itu, bererti tipis jugalah harapan Perdana Menteri untuk bergantung harap kepada Duta Khas yang diberikan taraf menteri ini untuk menaikkan nama dan kerajaannya di Timur Tengah.

Iyalah, kalah untuk mempertahankan diri dan surat sendiri pun Hadi Awang tidak mampu, apalah yang Muhyiddin boleh harapkan untuk beliau dapat berbuat lebih daripada itu untuk dirinya, meskipun sudah diberikan jawatan bertaraf menteri dengan pelbagai kemudahan disertai gaji serta elaun puluhan ribu setiap bulan. (ShahbudinHusin 08/04/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 8 April 2020 — 8:12 am
Subscribe
Notify of
guest
79 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Taubat bin nasuha
Taubat bin nasuha
10 April 2020 12:25 pm

ingat tulisan anda dipamer dipadang Mahsyar… nanti..

Taubat bin nasuha
Taubat bin nasuha
10 April 2020 12:19 pm

Bertaubatlah wahai wartawanku…dgn berita yg mengundang dosa…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 6:01 pm

PHD4PIG TEMPAT BERLINDUNG SEGALA SYAITAN…..TIDAK HAIRANLAH MEREKA NI BUJAK MANIPULASI DAN MEMPERDAYA UMAT MANUSIA……. Berlakon perjuang penjawat awam, walhal memusuhi…. YANG menuduh penjawat awam sebagai membebankan Kerajaan adalah pemimpin Pakatan Harapan, khususnya Tony Pua, Ahli Parlimen Damansara dari DAP (25 Oktober 2016). Yang menegaskan mengenai betapa Kerajaan tidak perlu takut untuk memecat penjawat awam adalah pemimpin Pakatan Harapan (PH), khususnya Kerk Chee Yee, EXCO Kerajaan Melaka dari DAP (18 September 2018). Yang menegaskan mengenai keperluan untuk terus melakukan proses pembersihan kepada penjawat awam di Kementerian-kementerian ialah pemimpin PH, khususnya Dr Ong Kian Ming, Ahli Parlimen Bangi dari DAP (17 April… Read more »

Othman!! Ahmad
Othman!! Ahmad
8 April 2020 7:05 pm

PRU 14, UMNO-BN terlepas kuasa kerana “KERENAH VIROSMAH”…..!!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 5:57 pm

JUNNUN TERIMA JAWATAN TUHAN DARI TUHAN HARUN………… Kempen PH jika Covid 19 melanda ketika PRU14……… Abang kakak semua boleh bayang tak… Kalau lah PH tak menang PRU ke 14 dulu dan kekal pembangkang…apa yang mereka akan kata sekarang? Anwar: Hari ini pukul 11 malam sah kita menang…beri saya 24 jam. Bukan 20 hari, bukan 2 minggu! Hari ini kita menang…esok koronavirus hilang! Atok: Covid akan hilang dalam sekelip mata kalau Najib turun. Mat Sabu: Saudara saudari sekalian… wabak Covid ini adalah disebabkan oleh kerakusan Barisan Nasional. Kita nyahkan Najib maka nyahlah Koronavirus. Ayuh! Mari kita bangun! (Baling microphone) Rafizi: Najib… Read more »

ahmadyani.com
ahmadyani.com
8 April 2020 5:31 pm

Ya Allah, ampunilah kami. Kiranya TG Haji Hadi ini benar dalam tindakannya, muliakan dia, tinggikan kedudukanya dan beri keinsafan kepada mereka yang menghina dan memalukannya atau Kau jatuhkan dengan sehina-hinanya mereka yang berbuat jahat kepada TG Haji Hadi, baik secara fizikal mahupun dengan kata-kata.

Kiranya TG Haji Hadi ini berpura-pura dalam beragama dan menggunakan agama ini untuk kedudukan peribadi dan duniawi, maka berikan keinsafan kepada dia atau Kau hinakan dia dan jatuhkan kedudukannya.

zunnun
zunnun
8 April 2020 5:47 pm
Reply to  ahmadyani.com

#hadiweng, Tuan Guru?

tapi, setakat yg “allah” di mulut, burung tiong pun blh sebut

anonymous
anonymous
8 April 2020 6:03 pm
Reply to  zunnun

Bila agaknya babi hutan ni nak mampoos

zunnun
zunnun
8 April 2020 6:34 pm
Reply to  anonymous

laa, #hadiweng kan Tuan Guru.

mintak supaya zunnun terus mampos, tapi…

#hadiweng, maksum, dari mana yg di perolehi?

zunnun
zunnun
8 April 2020 5:19 pm

Pan theism – Semua Tuhan. zunnun al Misri, Ibnu Arabi di bunuh, Menyatakan Tuhan Di Tidak Asing dgn Manusia. ..800 tahun kemudian, kemajuan manusia mengkaji dari mana dtg nya, intelek yg berbentuk “innate” origin yg terdapat dlm DNA manusia. hingga hari ini, ilmu sedemikian di kaji, dgn Genome dan DNA Mapping, satu yg “intriguing” bukan sj kehidupan yg ada, malah sub particles mengupas neutrino, higg, boson, electron, photon dll… …tapi, malang nya, lebai2 masih di tahap kesundalan mereka, Tuhan Asing dari Manusia. dlm mereka mengaku, Tuhan Itu Semesta Sekian Alam, masih dgn fahaman Paganisms Kesebatian, menyembah2 mendewa2 memuja2 Bentuk2 dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 5:10 pm

https://www.google.com/amp/s/harakahdaily.net/index.php/2020/01/30/iktiraf-uec-sama-seperti-iktiraf-komunis/amp/

Prof Moh Ridhuan Tee..Harakahdaily
31/1/2020

UEC sudah di iktiraf secara senyap…maka Pas umno dan Bersatu sudah iktiraf kominis.

Cilaka puak umnon pas iktiraf kominis..

zunnun
zunnun
8 April 2020 5:27 pm
Reply to  Anonymous

..berani keldai2 belaan #hadiweng bersuara?

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 3:49 pm

Tapi, apalah sangat pemberian BPN sebanyak RM 1600 jika dibandingkan dgn e-wallet 30.00 pemberian LGE PH.
Saya dpt maklumbalas dr rakyat, dgn 30.00 itu, barang yg dibeli melebihi 3 trailer (bukan troli) dan ada sesetengahnya belum lagi habis membelanjakan e-wallet 30.00 itu walaupun dah 3 bulan berlalu.

zunnun
zunnun
8 April 2020 4:46 pm
Reply to  Anonymous

Keldai nih fahaman ke, SP yg di pertengahkan oleh Moo?

atau sundal nya, lebih sudu dari kuah nih. 🤔

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 5:05 pm
Reply to  Anonymous

Mentaliti subsidi. Sah spesis UMNO dan Pas. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
8 April 2020 3:23 pm

Ape yg manusia, dapat pengajaran dari wabak covids’ seperti juga SARS, MER, H2N1, Black Deaths Plague, EBOLA dan sebagai nya… Ilmu, Ilmu, Ilmu Yg di Perlukan. Penguasaan Ilmu Dgn Penyedikan Utk Berlumba Mengeluarjan Genome, Serum, Vaccine Serta Alat2 Testing Kit, Ventilator, Kelengkapan Perubatan… tapi kesundalan ape, lebai2 menyundal dgn Solat Hajat Serentak, Tangkap Virus dlm Botol dgn Berwirid2 dari Buku2 Yg di Cetak2… sana sini, di bangunanan masjid merayu2 meminta ehsan dgn doa2 yg menjela2 nih? Tuhan Dah Kun, Alam Dah Nyata Berpaksi Dgn sepertimana tertera dlm Kitab Induk Luf… terpulang manusia, fayakun nya. tapi, dgn asyik melamun2, meminta2, merayu2,… Read more »

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:49 pm

Yg terlebih sundal dgn lebai2 agama, baik di Malaysia, Indonesia dan Luar Negara…. …segala kitab yg mereka ajar kpd keldai2 taksub mereka, berasaskan ilmu2 yg tidak di perbaharui, absolute dlm ertikan pembaharuan manusia mengupas ilmu dan Rahsia2 Alam, Perubatan, Rahsia Intelligence DNA, Mutasi, Mapping dan Cloning. Kehidupan, Conscious/Penal Gland, Sub Consciousness, dll …masih dgn ilmu2 yg redundant, recycle saban hari demi hari, tahun ke tahun, tiada usaha utk mengkaji, kerana mereka2 ini hanya berpendidikan Agama sj, malah dari sekolag Tahfiz, pandai bahasa arab, pergi Jordan, Mesir, Pakistan, balik mereka2 rasakan dah bijak pandai dgn selok belok agama. sundal2 seperti ini… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 2:40 pm

Perhatian, BPN telah dikreditkan ke akaun tuan2 mulai semalam.
Itu berita dari MP pkk sena. Katanya dia dah check dan didapati layak terima RM1000.
Sekian berita dr MP Pkk Sena.

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:52 pm
Reply to  Anonymous

Yg tak layak, menghadapi virus berlainan ke?

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:53 pm
Reply to  Anonymous

Maka Rosmah layak terima $800 dari BPN.

sundal jenis ape nih?

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:30 pm

#hadiweng ini kaki putar belit lagi kuat berhelah, mengadu domba sana sini.

Yg asyik berjumpa2 Raja Melayu utk mengadu Domba nih ngape? Kan Parlimen ada, ngape tak bahas melalui Usul2.

Tapi waktu jadi MP dulu, mangkuk nih kaki ponteng sj.

Yg dia mampu, berhujah depan keldai2 belaan yg taksub sj, mengganguk2 semua nya bila dia mengeluarkan kata2, walau sundal sekali pun, semua percaya aje.

yg pelik nya, Majlis Fatwa Masih membenarkan Nya meneruskan Amanat kapir mengapir nya, hinggakan di UTube, dlm blog ini pun, byak keldai2 nya, tak segan2, lempar kapir sana sini.

masih berluluasa Amanat Nya Hingga Hari ini

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:17 pm

#hadiweng mengatakan Amerika dan Singapura Musuh Malaysia kerana ape? Komunist? tak di sebut pun China.

Amerika dan Singapura nih pasal ape? Liberal dan Secular ke?

ketua lebai sundal pAs nih faham ke, Secularisms, Liberalism dan Communism atau main balun sj asal dia rasa betul.

Mcm dia tulis Amanat nya dulu, asyik suku sana sini?

Amanat Hadi, dah di dapati sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, maka rakyat tertunggu2, mana Mohon Maaf Nya secara Resmi?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 1:56 pm

DAP ADALAH PERJUANGAN PAP SINGAPORK TEMTULAH ADA DANA DARI SANA…….. Hikmah Covid 19…. Petikan dari FB Firdaus Maulana Mohamed: 1. Masalah jem kat sempadan Johor-Singapura selesai. 2. Masalah jem kat KL pun takde. 3. Petrol pun murah RM1.44. Kereta pun jarang digunakan. Hal penting baru gerak. 4. Kualiti udara semakin bagus. 5. Semua mula amal makan masakan sendiri di rumah. Buku resepi mula dibuka semula. 6. Ekonomi naik sebab rakyat beli barang sampai licin kat pasaraya. Pandai pun beli barangan tempatan. 7. Laki mula kenal yang mana caru, yang mana selar kuning, yang mana halia, yang mana kunyit, yang mana… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 1:45 pm

RAMAI RINDU ZAMAN PH DULU YANG BANYAK JASA KEPADA RAKYAT….. MENTERI PERTANIAN PUN TAK KALAH…….

Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?……..

Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?

Bukan Anjing DAP Ini Yang Hapuskan Bantuan Kepada Nelayan (Kecuali Semasa PRK Tanjung Piai), Hentikan Bantuan Benih Padi, Racun dan Baja Pada Para Petani…Suruh Nelayan Tanam Nenas, Tanam Durian Belakang Rumah… Sekarang Baru Pandai Pulak Bercakap..Lidah Biawak !!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 1:43 pm

BAGI PHD4PIG TAK PUAS HATI DENGAN HABUAN PN SILA DERMA BALIK YERRRR…….. BILA RAKYAT DAPAT MERASA ITU BUKAN RASUAH LAGI…….. ‘Makcik Kiah’ akan terus dapat bantuan selepas Mei, kata menteri kewangan…….. Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata bantuan kewangan kepada kumpulan B40 seperti “Makcik Kiah” tidak akan berakhir pada Mei kerana kerajaan akan terus membantu dalam bentuk bantuan isi rumah pada bulan berikutnya, Di bawah pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, isi rumah berpendapatan kurang daripada RM4,000 sebulan akan menerima RM1,600, di mana RM1,000 akan dibayar pada bulan April dan baki pada bulan Mei.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 1:40 pm

SURAT YANG DIKATAKAN HADI TULIS ISI KANDUNGANNYA BETUL DAN BENAR BELAKA…..TIADA KERAGUAN LAGI.. PHD4PIG DI BAWAH PENGARUH DAJJAL DAN YAKJUJ MAKJUJ……. Pakar puji subsidi isi rumah, gaji pekerja dalam pakej rangsangan ekonomi……… Pakar ekonomi memuji Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang anatara lain memberi subsidi isi rumah dan menangani isu pekerja yang terjejas oleh pandemik Covid-19. Mereka secara khusus memuji peruntukan RM10 bilion bagi membantu keluarga B40 dan M40. Pakar juga menyentuh program subsidi upah yang memperuntukkan RM5.9 bilion. Profesor ekonomi Universiti Monash Malaysia, Poon Wai Ching berkata kedua-dua langkah ini dapat meningkatkan penggunaan domestik dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 1:36 pm

RAJIN BETUL CAI2 PH MENYALAK….PATUT LEER DIGEMARI TOKONG KHAT SIAL….. HARAPKAN TULANG BABI KERRR…. Bukan potong bajet tapi agihan semula dana kerajaan……… Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata suntikan fiskal langsung sebanyak RM25 bilion dalam pakej rangsangan ekonomi diumumkan perdana menteri adalah dari pengagihan semula dana kerajaan. “Akan ada sedikit pengagihan semula dana dalam kerajaan, mungkin kira-kira RM2 bilion hingga RM3 bilion. “Manakala selebihnya akan dibiayai menerusi gabungan apa yang kita sudah ada melalui ekosistem kerajaan, dan selebihnya sebahagiannya akan dilakukan melalui pinjaman,” kata Tengku Zafrul dalam temu bual dengan Astro Awani malam ini. Beliau berkata kerajaan mempunyai… Read more »

trackback
Hadi diam membisu, gagal pertahan surat sendiri
8 April 2020 1:31 pm
Sheraton
Sheraton
8 April 2020 12:58 pm

Ini bukan surat.. Ini dah jadi hasil karya yang mempunyai nilai tinggi..

Orang yang telah memghasilkan apa karya pun akan mempertahankan karya nya.

Ada kah pemimpin Timur Tengah mempersoalkan terbentuk nya Kerajaan PN sehingga Hadi perlu memberi penjelasan.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 12:38 pm

Dulu fitnah ahli UMNO politik suku agama suku jadi kafir harbi. Sekarang fitnah PH. Akan datang fitnah Hadi akan hala kepada Bersatu. Berebut kerusi punya pasal hidup matinya demi memfitnah. Kahkahkah!

Othman!! Ahmad
Othman!! Ahmad
8 April 2020 1:22 pm

Hmmmmmmm…
Kahkahkah………???

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 12:35 pm

Hadi sendiri tahu tulisannya berunsur fitnah dan tiada bukti. Tak percaya tanya Claire Rewcastle Brown macam mana Hadi kumpul duit ahli Pas untuk bayar selesai kes fitnahnya di London? Berapa juta duit ahli Pas kena scam Hadi Awang? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 12:28 pm

Kesian macai usaha gigih nak kait Covid19 dengan PH. Kes Covid19 masa PH semua sembuh tapi masa PN mati lebih 60 orang. Apa lagi nak cerita? Ini bala Tuhan kalau politik tebuk atap. Kapir harbi negara maju pun tahu pecah pintu belakang tak boleh pakai sampai sekarang tak ada ucap tahniah pada Mat Sembab. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:16 pm

Masih lagi kisah pintu belakang ke? Bang Ali belum sampai jumpa kau yer?

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:19 pm

Covid 19 keluar tarak siapa yang bertanggung jawab. Di laporkan berasal di Wuhan China tapi tarak siapa ada kata siapa yang mulakan nya. Di kata bermula dari binatang.

Othman!! Ahmad
Othman!! Ahmad
8 April 2020 7:13 pm

Toksah mengarut…..!!
Kematian akibat Covid 19 berlaku di mana2, tak kira di negara Islam maupun non Muslim.

Dah lupa kerr -PRU 14, UMNO-BN terlepas kuasa kerana “KERENAH VIROSMAH”….??

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 12:24 pm

Pemimpin Timur Tengah tengah gelak Kerajaan Pintu Belakang kelam kabut kucar lana tak tentu arah akibat politik tebuk atap pecah pintu belakang. Depa bocor surat fitnah Hadi masa dia dilantik Duta Khas balasan politik tebuk atap. Memang sengaja. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 11:48 am

Dengan wajah tak bersalah dan selamba mcm babi kenyang, bekas pm7 berkata,

“kerajaan Malaysia mestilah serius dalam menanggani wabak covid19 yg melanda negara…”

Beberapa orang wartawan diberitakan terkencing dlm seluar.

zunnun
zunnun
8 April 2020 11:53 am
Reply to  Anonymous

mcm babi kenyang di beri Menteri Duta Khas juga ke?

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:27 pm
Reply to  zunnun

Kenyang macam babi tapi dapat cara halal tak mengapa. Yang buncit makan rasuah macam anjing nak beranak lapan itu yang bedebah.

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 11:32 am

Semasa ditanya oleh wartawan, apakah pelancung China berjumlah 2 juta orang perlu di kuarantin?
Dengan selamba beruk tua pm7 menjawab,

“kita nak simpan kat mana… kat kandang lembu…?” (hahaha… kedengaran suara ketawa barua2 di belakang.

Ketika ditanya lagi, adakan kerajaan perlu menyekat kemasukan barang drp wuhan ke Malaysia? Dgn penuh sinis dan menganjing siberuk tua pm7 menjawab,

“buat apa nak sekat, barang-barang tu tak demam…” {hahaha… kedengaran suara ketawa darp anjing2 di belakang).

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:34 pm
Reply to  Anonymous

Jawapan yang pintar, menghiburkan rakyat jelata tapi menyindir, tersipu sipu merah muka beruk2 yang berniat jahat

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 11:23 am

Seblm tebok pintu belakang pas nampak ciri2 islamik tegas nak tegakkan syariat islam..

Selepas tebok pintu belakang pas hilang ciri2 islamik…pas sudah jadi liberal…Pas redho kilang arak pusat judi dibuka…Hadi sudah pandai bohong dan fitnah sejak seblm pru14 lagi

Tinggal serban dan jubah saja ciri islamik Pas….penipu islam..

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 10:47 am

Hadi nak tutup kemaluan kera jaan PN haram tebok pintu belakang…satu dunia sudah tahu muyidin tebok pintu belakang…

Hadi tulis surat kpd ulamak dgn fitnahkan anwar ibrahim..

Hadi pembohong bersiri siri..

Setakat negara arab hadi boleh klentong…bagaimana negara lain?…Beranikah muyidin jumpa ketua negara eropah yg kuat berpegang kpd demokrasi?….Britain sudah kecam muyidin..

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 10:41 am

Hadi telah membuktikanvdia adalah pembohong…Hadibkata boleh bojong bak jaga kemaslahatan ummah…

Hadi mula bohong masa menyatakan Qadrawi fartwa haram tubuh Amanah..

Hadi bohong lagi masa jumpa syiah Iran sebagai wakil Kesatuan Ulamak Dunia..

Islam cap ape lobai Hadi ni?..

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 10:34 am

Alhamdullah….

Tuhan dah bagi petunjuk jelas kpd umat islam Parti Pas bukan Parti yg perjuangkan islam sebenar..

Jigit
Jigit
8 April 2020 10:17 am

Pagi tadi Jora berpantun di radioklasik punya siaran
Beri nasihat suruh berkebun tanam sayur-sayuran
Tak pula suruh pi mancing tahan taut bawa joran
Juga tak sebut pun tentang Irah buat saya rasa hairan

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:02 pm
Reply to  Jigit

Bro jigit,

🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
Cerita Jigit ini membuat Kejora jadi sngt hairan
Kejora kat rumah jer bila masanya nk bersiaran
Asyik jer dok tinjau, covid US pnya perkhabaran
Dah 400,540 kes..dlm hati ini penuh kegusaran
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:03 pm
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Tak tau lah mengapa..diri ini jadi tak tentu arah
Dah 2 hari, blog Budin ini, Kejora tak menziarah
Kes covid19 di US tu makin hari semakin parah
Kejora berdoa..Allah beri keselamatan kpd Irah
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:24 pm
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Resah gelisah di hati..tak tahu camne nk cerita
Kes covid19 di US kini mnghampiri stngah juta
Moga slmt lah hndaknya, si dia yg jauh di mata
Kpd Allah, setiap saat, Kejora brdoa & meminta
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:42 pm
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Kerisauan, di hati ini..hanya Tuhan yg mengerti
Prkmbangan covid19 di US sntiasa Kejora ikuti
Hingga kini dah 12857 pesakit covid19 yg mati
Moga Allah sentiasa lindungi, si dara buah hati
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:55 pm
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Hiba yang melanda mmg tak dapat nak dihenti
Dlm hati ini..asyik sja dilanda resah & bimbang
Sayang nya, Kejora tak mempunyai sayap sakti
Klu tak..dh pasti ke US sana, Kejora dh terbang
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous-M
Anonymous-M
8 April 2020 10:05 am

Antara yg aku boleh puji kerajaan PN di antara banyak yg boleh dipuji ialah, kerajaan PN tidak menyerang dan menyalahkan kerajaan PH yg terdahulu dlm menanggani penularan covid19. Tidak dapat disangkal lagi, kealpaan, kesombongan dan mungkin juga kebodohan (agak kasar) sesetengah menteri PH dulu dlm isu ini menjadi antara penyebab penularan covid19 di Malaysia. Semua maklum bhw jemaah tabligh berkumpul di sri petaling masa PH jd kerajaan. Kerana memandang remeh, silap jangka dan sesetengah menteri seolah-olah menganjing dlm membuat ulasan menjadi penyebab utama covid19 merebak dgn cepat. Sikap perasan lebih tahu, lebih pandai, kami kerajaan (awak pembangkang, sila diam) &… Read more »

zunnun
zunnun
8 April 2020 10:21 am
Reply to  Anonymous-M

betul2, hanya yg memuji dan memuja mereka2 yg berkepentingan…

seperi juga Hitler, yg memuji dan memuja, nazi propoganda mereka…

kini, #hadiweng terpaksa memuji dan memuja diri nya, kerana keldai2 belaan nya, di mamah covids yg berkuasa.

…perlu mendapatkan bantuan dari luar pula…

#hadiweng tenang atau menyerang nih?

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 10:36 am
Reply to  Anonymous-M

Sudahlah sibongok…KP kesihatan sudah sahkan covid bukan dari pelancong vina..

Miyidin lembab mengawal covid.menteri kesihatan pon lembab..

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:37 pm
Reply to  Anonymous

Tuduh liar saja kamu, penerangan pun tarak.

Kasi cadangan ler mcm mana nak kawal covid.

Kalau tak boleh, diam ajer ler.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 2:00 pm
Reply to  Anonymous-M

Masalahnya yang tebuk atap dan pecah pintu belakang PH dahulu ada dalam Kerajaan PN. Takkan nak kutuk maki dan hina diri sendiri yang memang lemah mentadbir? Macai PN tak ada otak macam Menteri PN juga. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
8 April 2020 9:41 am

Secular, Agnostic, Atheist & Pantheism – Revisiting A Discourse Al Quran A Scripted Text? Or Spoken Words of God Tuhan Semesta Alam – Yg Zahir Yg Bathin, Yg Awal dan Yg Akhir Tuhan, bukan Hantu,…tapi ngape Hantu Yg di takuti melebihi Tuhan pula? akan tetapi, ngape mesti takut dgn Tuhan? Sbb kemurkaan Nya? Tuhan Murka, Adam Memamah Kuldi Yg di larangi? Ngape Tuhan perlu Murka, sedangkan Tuhan Mengetahui? raja2 yg duduk atas singgahsana, murka jika gundik kesayangan nya di tarah di nodai kerana raja2 tidak ketahui perkara2 itu akan berlaku. ..akan tetapi, bila raja2 ketahui berlaku nya, perkara sedemikan, dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:47 pm
Reply to  zunnun

What talking one, you, Mamat?

Where got Zat Tuhan, Sifat2 Tuhan, Afaal2 Tuhan the way you talk?

Who you trying to impress talking abstract in here?

Budin is talking about Hadi, Dol.

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:09 pm
Reply to  Anonymous

faham ke hadi pengertian secular, liberal nya? atau biarkan dia cakap ape sekali pun, merapu pun, balun.

gedebe tuo
gedebe tuo
8 April 2020 9:08 am

Tuan Shahbudin anda berbakat dalam menulis anda lebih bermenafaat lagi jika tulisan anda memberi laluan kepada islam dan muslim anda lebih mulia dunia akhirat atau binasa diakhirat

zunnun
zunnun
8 April 2020 9:45 am
Reply to  gedebe tuo

mulakan dgn pengertian “islam” itu dulu.

Abdullah Abu Qassim
Abdullah Abu Qassim
8 April 2020 10:04 am
Reply to  gedebe tuo

Tolong huraikan maksud “beri laluan kepada Islam” tersebut. Adalah dgn menunjukkan sikap wala’ membabi buta kpd pemimpin PAS yang menunggang agama boleh disifatkan sebagai memberi laluan kpd Islam….? Itu membawa kpd kesesatan yang nyata.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 12:18 pm
Reply to  gedebe tuo

Laluan untuk menjadi walaun tua sejati hidup tak guna mampos lagi baik. Ada otak tak nak pakai. Kena tipu ingat dapat pahala. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 1:52 pm
Reply to  gedebe tuo

Budin tulis pasal Hadi, hormatkan lah hal ini dia punya blog.

Tak suka tajuk atau isi kandungan pos dia, cari lah blog lain, bila blog pos dia menarik, masuk komen lagi di sini.

zunnun
zunnun
8 April 2020 2:11 pm
Reply to  Anonymous

betul2, hadi faham pengertian secular, liberal, freemasonary..

maka, cerita pasal hadi je, jgn cerita pasal kebebalan nya.

Anonymous-M
Anonymous-M
8 April 2020 8:05 am

Sepanjang bulan mac 2020 hingga April 2020 jiwa sangat tenang.
Sangat tenang sbb PH telah kembali kpd tugas hakiki mereka sebagai pembangkang di Malaysia.
Sesungguhnya Anwar Ibrahim, mat sabu, lge (sekadar beberapa nama) adalah antara individu yg sgt berkaliber sebagai pembangkang. Moga-moga mereka ni semua kekal sebagai pembangkang seumur hidup. Aamin.

zunnun
zunnun
8 April 2020 8:12 am
Reply to  Anonymous-M

bagus, bila dah tenang, jgn jadi kacau bilau, dgn penafian2 yg berterusan.

nawas
nawas
8 April 2020 8:47 am
Reply to  Anonymous-M

memang tenang bila kita tidak lg di perintah oleh PH. cuma nak tnya anwar x dpt jd PM ke 8 budin ok ke. buku y budin jual pasal anwar PM 8 laku ke. dah la budin jgn jadi batu api lagakan org islam. patut kau bersyukur kita skrg di tadbir oleh golongan y pentingkan ISLAM

zunnun
zunnun
8 April 2020 9:43 am
Reply to  nawas

dah tenang atau huru hara dgn latah2 melucukan rakyat sejak berkuasa?

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 11:11 am
Reply to  nawas

Bimbang jugak PN varu sebulan sudah pandai putar belit..

Belit bantuanbrangsang kiah 250 billion sedangkan guna wang kera jaan 25 billion saja..

Belit lagi kunun kelulusan operasi kilang arak di tarik balik kerana menteri tak tahu…

Lepas ni banyak lagi putarbelit..

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 April 2020 2:03 pm
Reply to  Anonymous-M

Tenang bersama Coronavirus dan Menteri air suam. Memang tenanglah kau di sana. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
8 April 2020 7:18 am

#hadiweng gagal? #hadiweng berjaya nafi menaikan suhu pengikut2 nya, di memali #hadiweng berjaya menafikan diri dari “inquisitor” majlis fatwa kebangsaan #hadiweng berjaya menjadi president pAs sejak cita2 nya di nafikan oleh keluarga nya sendiri #hadiweng berjaya menafikan dia bukan terrorist menjawat jawatan tinggi dlm IUMS #hadiweng berjaya menafikan menebuk atap dlm rumah bukan kepunyaan nya #hadiweng berjaya menangkis tomahan ramai dgn penafian tape audio abodooh #hadiweng berjaya menafikan membuat bayaran kpd claire #hadiweng berjaya menafikan warkah yg di tulis nya pd 22nd March dgn berdiam diri #hadiweng berjaya menafikan melawat raja2 melayu mengadu domba dan menakut2 mereka, bahawa “melayu2 islam”… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 6:05 am

WALAUPUN PARTI TELINGA KUALI DOK GILA BAYANG DAN MEROYAN GILA TALAK…..NAMUN DR MANDELIAR TIDAK PEDULI SBB DALAM PROSES ANGKAT KRONI SBG PM9….. Mukhriz As PM If He Wins PPBM Presidency Election?……. KTemoc Konsiders Let’s scenario-rised Mukhriz winning the party presidency of PPBM (PRIBUMI). With his papa as Chairman, what will he do? Take PPBM out of PN? I doubt that very much. Even if he wants to, Papa will stop the foolish but adorable Boi-Boi. But let’s say he will do so, will PN collapse? But we need to bear in mind also that Sembu—nyi and Dwarfs are now in… Read more »

Othman!! Ahmad
Othman!! Ahmad
8 April 2020 7:19 am

Is this so relevant & important considering the deadly Covid 19 catastrophe the nation & entire world are facing…..?? Have they gOt nothing else to do but TALKING COCK days & nights…..??

Such nauseating and blaring hullabaloo offers nothing but merely politicking with the intention to convince people that they can deliver better governance. Cheap and cynical, what other words can arse hole nuisance like MVA put up….??

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 11:12 am

Soal mukhriz dan madey tak penting .lagi…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 April 2020 3:38 am

PERKARA PERTAMA MESTI DILAKUKAN JIKA BENAR PERJUANG ISLAM…..NAK HARAPKAN PH HANYA TAHU JILAT BONTOT TOKONG YAKJUJ MAKJUJ D4PIG…… Kerajaan Perlu Tangani Isu Murtad Lebih Serius – Mufti Perak……. (Berita Harian) – Isu murtad bukan bersifat peribadi atau semata-mata konflik kepercayaan, sebaliknya perlu dilihat dari sudut keselamatan, kata Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria. Beliau berkata tindakan menyenaraikan isu murtad atas dasar hak individu dan prinsip kebebasan beragama bakal menjejaskan usaha menanganinya secara kolektif. Katanya, setiap lapisan masyarakat bertanggungjawab menangani isu murtad secara kolektif, walaupun sewaktu dilekakan dengan pelbagai isu besar seperti COVID-19, persengketaan politik dan kemelesetan ekonomi. Menurutnya, kecemburuan… Read more »

Othman!! Ahmad
Othman!! Ahmad
8 April 2020 4:42 am

SIBU: Five men have been arrested on suspicion of being involved in illegal cockfighting and defying the movement control order (MCO) in Mukah on Tuesday (April 7). Mukah OCPD Dept Supt Jimmy Panyau said a police team went to Jalan Ulu Bayan at about 3.10pm to check on illegal cockfighting. The case is being investigated under Regulation 11(1) of the Prevention and Control of Infectious Diseases (Measures Within the Infected Local Areas) Regulations 2020 and Section 3(1) Cruelty to Animal Act 1962. Meanwhile, Supt Jimmy urged Mukah residents to just stay at home and abide by the MCO. —————————————————————————— Comment:… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 April 2020 11:16 am

Artikel tahun berape tu?..
Kalo pas benar2 islam pas gesa kerajaan pN tutup kilang arak selepas PKP..bukan masa PKP saja…

Kalo PN degil Pas sila kluar dari PN