KELULUSAN DIBERI ADALAH UNTUK MENGEDAR ARAK DAN BUKAN OPERASI, KERAJAAN KANTOI SENDIRI AKHIRNYA…

Selama ini kita diberitahu bahawa ketika Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Hasnol Zam Zam Ahmad mengeluarkan surat membenarkan dua kilang arak beroperasi ketika arahan PKP, ia dilakukannya di luar pengetahuan menterinya, Alexander Nanta Linggi.

Sehubungan itu, di sebalik keputusan itu dikecam oleh ramai pihak, mereka yang pro PN pula mengutuk Hasnol Zam Zam kerana didakwa bertindak sendirian tanpa kebenaran menteri.

Tidak kurang yang mengaitkan Hasnol Zam Zam sebagai pro PH, meskipun hakikatnya beliau adalah seorang penjawat awam yang dilantik menjadi Ketua Setiausaha oleh Ketua Setiausaha Negara dan bukan merupakan lantikan politik.

Berikutan kerajaan sudah membatalkan kebenaran beroperasi kepada dua kilang arak terbabit, Hasnol Zam Zam turut ditukarkan menjadi Pengerusi Suruhanjaya Syarikat Malaysia atau SSM.

Pengumuman yang dibuat semalam itu disebut berkuatkuasa sejak 1 April lalu.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Rosol Wahid akhirnya tampil dengan kenyataan yang berbeza mengenai surat kebenaran beroperasi kepada kilang arak yang ditandatangani oleh Hasnol Zam Zam itu.

Kata beliau, kebenaran itu adalah untuk mengedarkan stok arak sedia ada di kilang-kilang terbabit sewaktu PKP berkuatkuasa dan bukannya kebenaran untuk beroperasi.

Tambahnya, pengurusan kilang memohon kepada pihaknya untuk mengedarkan stok yang sudah sedia ada ketika PKP dan kelulusan diberikan berdasarkan pengedaran dan bukannya operasi.

Menurut Rosol lagi, kementeriannya dimaklumkan mengenai jumlah kerugian dianggarkan berjumlah RM340 juta dan mengambil kira kepentingan semua pihak, maka kelulusan pengedaran stok terbabit diberikan.

“Ada laporan mengatakan menteri dan saya tidak dimaklumkan mengenai perkara itu oleh Ketua Setiausaha KPDNHEP, Hasnol Zam Zam.

“Itu tidak betul, kami tahu mengenainya.

“Apa yang berlaku ialah mungkin orang ramai salah faham mengenai surat yang tular itu. KPDNHEP tidak ada kuasa memberi kebenaran beroperasi, itu di bawah kuasa Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI),” jelas beliau.

Dalam hal ini, jika kita imbas kembali pengumuman Ismail Sabri Yaakob mengenai perkara itu semalam, beliau turut menyebut bahawa MITI akan mengeluarkan surat melarang kilang arak berkenaan daripada beroperasi dengan serta merta.

Bermakna, memang diakui bahawa pihak yang boleh menentukan sama ada sesebuah kilang boleh beroperasi atau sebalilnya adalah MITI dan bukannya KPDNHEP.

KPDNHEP hanya bertanggungjawab mengenai pengedaran saja.

Cuma, di sebalik kabinet telah memutuskan bahawa kilang arak itu tidak dibenarkan beroperasi semasa PKP, bagaimana pula dengan permohonan mereka untuk mengedar stok arak sedia ada sewaktu tempoh larangan ini?

Adakah ia sebenarnya tetap diberi kebenaran tanpa kita semua ketahui?

Kenapa Ismail Sabri tidak memaklumkan mengenai perkara tersebut? (ShahbudinHusin 07/04/2020)

Updated: 7 April 2020 — 12:12 pm

72 Comments

Add a Comment
 1. Apa masalah dgn operasi kilang arak? Arak itu alkohol. Alkohol boleh membunuh covid 19. Maka arak dpt membunuh covid 19. Maka tepuk dada tanya ulama pas.

 2. Alhamdulillah….

  Tuhan dah bagi petunjuk jelas kpd umat islam Parti Pas bukan Parti yg perjuangkan islam sebenar..

  Pas penonggang islam..

 3. Memang sah ini bukan kerajaan iselam seperti kata Cina kapir MCA..

 4. Takiyudin menteri Pas sudah beri penjelasan….pesta minum arak oktober fest diluluskan..

  Belum ada kuasa tak boleh minum arak…lepas tebuk pintu belakang boleh plak minum arak..

  Blm ada kuasa Pas nak tutup kilang arak..lepas tebok pintu belakang kilang arak boleh buka…

  Ini semua salah DAP…

 5. Pas setuju kilang arak tutup masa PKP…lepas PKP kilang arak akan dibuka semula…

  Perjuangan Pas sudah terpesong…tonggang agama tipu orang kampong.

 6. JINnun kata
  “covids’ datang dan pergi, tapi virus2 bangsa dan agama, sekian lama, tetap meletakan manusia, berpecah sesama sendiri, walaupun virus2 seperti corona, mereka hidup dah lama di dunia ini.”

  seperti biasa, dakwaan liar. ringan dari segi FAKTA.
  Atheis dari kalangan orang putih, berbeza2, tidak sekata.
  Atheis dari kalangan orang cina, berbeza2, tidak sekata.
  Atheis dari kalangan orang keling, berbeza2, tidak sekata.
  Lalu bukan bangsa dan agama yg menjadikan manusia berbeza2 tapi mmg dijadikan sedemikian.

  [Shakir 11:118] And if your Lord had pleased He would certainly have made people a single nation, and they shall continue to differ.
  [Shakir 11:119] Except those on whom your Lord has mercy;

  Quran cakap jgn bercerai-berai.
  Manusia yg pilih utk bercerai-berai.
  Quran perintah supaya bersama dgn orang2 yg benar.
  Manusia yg pilih utk bersama2 dgn pezalim/penipu/pefitnah/perosak/pedosa.

  [Shakir 76:24] Therefore wait patiently for the command of your Lord, and obey not from among them a sinner or an ungrateful one.
  Kehkehkeh…..salahkan diri sendiri.

  Islam agama tauhid (monotheism), bukan patheism noooo.
  JINnun perlu makan dan minum.
  Allah tak perlu kpd barang sesuatu malahan setiap sesuatu perlu kpd Allah.
  JINnun dilahirkan. Ada mak dan ayah.
  Allah tidak beranak lalu anakNya akan mewarisi kerajaanNya dan tidak diperanakkan lalu bersekutu dlm kerajaanNya dgn kedua ibubapaNya.
  Aku boleh bayangkan JINnun berambut kerinting dan berkulit gelap.
  Apa2 yg terlintas dlm imaginasi aku, hanyalah makhluk Allah.

  [Shakir 3:7] ….. then as for those in whose hearts there is perversity they follow the part of it which is allegorical, seeking to mislead and seeking to give it (their own) interpretation.

  1. Lu pon Atheis jugak..

 7. PHD4PIG GILA TALAK NAK TERIMA BALIK AGONG TONG M SEBAGAI PM……LEPAS TU ADA LAGILAH PERJANJIAN PERALIHAN KUASA KEPADA PAK DAJJAL……KIRA TIME TRAVEL LEER NIE BALIK KE BELAKANG POOOOOORAH……

  Pemimpin Amanah Yang Tidak Amanah?……

  (1Media) – Tidak boleh dibayangkan bagaimana di saat semua pihak sedang sibuk berusaha untuk memulihkan negara daripada pandemik Covid-19, Khalid Samad pula sedang sibuk berusaha untuk “mengambil alih semula kerajaan dalam beberapa bulan akan datang”.

  Tetapi itulah yang dilakukan oleh beliau yang menulis secara panjang lebar dalam Malaysia Kini mengenai keperluan untuk Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar bersama-sama dengan penyokong mereka menguburkan perseteruan demi kepentingan negara.

  Kata beliau, PH hanya boleh mengambil alih semula kerajaan jika Tun Dr Mahathir berada di pihak PH, dan, untuk itu, beliau memasuki minda dan menjadi jurucakap Tun Dr Mahathir bagi meletakkan Tun Dr Mahathir di posisi terbaik untuk diterima semula oleh PH.

  Hairannya, Khalid Samad banyak bercakap mengenai pengkhianatan yang kononnya dilakukan oleh pelbagai pihak, daripada Tan Sri Muhyiddin, Datuk Seri Azmin dan sebagainya, terhadap Tun Dr Mahathir dan PH, tetapi tulisan beliau sendiri menunjukkan beliau khianat.

  Dalam tulisan itu, Khalid Samad melondehkan diri beliau sebagai seorang pemimpin yang tidak boleh dipercayai untuk memegang amanah dengan mendedahkan apa yang berlaku dalam Mesyuarat Majlis Presiden PH pada 21 Februari lalu yang sepatutnya adalah satu rahsia.

  Setiausaha Politik Presiden AMANAH sendiri pernah berkata pada 22 Februari lalu: “Mohamad Sabu sentiasa menjunjung tinggi prinsip kerahsiaan mesyuarat dan tidak menyebarkan sebarang butir perbincangan berkaitan mesyuarat malam tadi kepada khalayak mahupun media”.

  Apatah lagi bila Khalid Samad mendedahkan bahawa, di penghujung mesyuarat itu, salah seorang daripada pemimpin BERSATU berkata: “BERSATU perlu mempertimbangkan semula kedudukan parti dalam PH sekiranya isu berkaitan peralihan ini tidak boleh dipersetujui”.

  Ketua ARMADA BERSATU, Syed Saddiq, pernah menyebut pada 22 Februari lalu: “Memang kita ada bincang hangat… (tetapi) tidak ada mana-mana pemimpin BERSATU ugut untuk keluar PH, pihak yang keluar fitnah itu perlu berani dan tolong maklumkan siapa mereka ini”.

  Disebabkan Syed Saddiq juga menyebut, “Saya rasa Majlis Presiden PH perlu siasat siapa yang mengeluarkan fitnah ini kepada media”, dan identiti pengeluar fitnah ini pun telah diketahui, kita mahu lihat apa yang Syed Saddiq dan Majlis Presiden PH akan lakukan mengenainya.

  Lebih teruk lagi, di dalam kesungguhan beliau untuk mendorong para pemimpin PH menerima kembali Tun Dr Mahathir, Khalid Samad sampai sanggup membocorkan sebahagian daripada mesej peribadi antara beliau dan Tan Sri Muhyiddin pada 3 Mac lalu kepada umum.

  Boleh dipercayai lagikah pemimpin seperti ini?

  1. SIBU:
   Five men have been arrested on suspicion of being involved in illegal cockfighting and defying the movement control order (MCO) in Mukah on Tuesday (April 7).

   Mukah OCPD Dept Supt Jimmy Panyau said a police team went to Jalan Ulu Bayan at about 3.10pm to check on illegal cockfighting.

   The case is being investigated under Regulation 11(1) of the Prevention and Control of Infectious Diseases (Measures Within the Infected Local Areas) Regulations 2020 and Section 3(1) Cruelty to Animal Act 1962.

   Meanwhile, Supt Jimmy urged Mukah residents to just stay at home and abide by the MCO.
   ——————————————————————————

   Comment:
   Defying MCO for illiegal cockfighting is nothing compared to the menacing dangerous-irrelevant ‘COCK TALKING’ spread by irresponsible individual that may resort to destabiization due to racial & religious incitements, such as “MVA aka TongGeng Najib” who has been spreading relentless fake news wihout authentic source.

   When will the authorities gonna take stern action to nab him….??

 8. PH KEDEKUT NAK MAMPUS DAN TAK RETI URUS NEGARA…..HANYA PANDAI MENJARAH HARTA RAKYAT……

  Terima Kasih PM, Terima Kasih Perikatan Nasional, Lega Kiah…….

  Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin, mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi yang menelan belanja RM250 bilion untuk membantu mengurangkan beban rakyat Malaysia ketika wabak Covid-19 masih lagi mengganas di Malaysia (BACA DI SINI).

  Rata-rata rakyat bersyukur dan menarik nafas lega dengan pengumuman Muhyiddin.

  Seperti yang dijanjikan oleh Muhyiddin sebelum ini, Pakej Rangsangan Ekonomi yang sekali ini akan lebih menyeluruh dan tiada seorang atau mana-mana golongan yang tidak mendapat menafaat.

  Bila Perdana Menteri mengunumkan satu Pakej Rangsangan Ekonomi segera yang menelan perbelanjaan RM250 bilion tanpa meminjam dari mana-mana negara luar, jelas bagi kita, kedudukan kewangan negara masih kukuh dan tidak seperti yang dikatakan oleh Pakatan Harapan bahawa Malaysia sudah hampir bankrap di bawah pentadbiran DS Najib Razak.

  Tentu kita masih ingat lagi Dr. Mahathir juga pernah mengumumkan kerajaan bersedia untuk membelanjakan RM2 trilion untuk Pakej Rangsangan Ekonomi, sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri Interim dahulu (BACA DI SINI).

  Terbukti sudah keadaan kewangan dan ekonomi negara sewaktu ditinggalkan Barisan Nasional sebenarnya berada dalam keadaan yang sangat baik dan sekali gus menangkis fitnah Pakatan Harapan.

  Ianya juga sekali gus menjawab segala kritikan Pakatan Harapan bahawa kerajaan sekarang tidak membantu rakyat malah membebankan rakyat dengan menyuruh rakyat mengeluarkan simpanan Akaun 2 KWSP.

  Antara Pakej Rangsangan Ekonomi Yang Perdana Menteri Umumkan :

  》Bantuan RM1,600 kepada hampir 4 juta isi rumah berpendapatan bulanan RM4,000 dan ke bawah.

  Bayaran pertamanakan dibuat pada bulan April 2020 sebanyak RM1,000 dan bakinya RM600 akan dibuat pada bulan Mei 2020.

  》Bantuan RM1,000 kepada hampir 1.1 juta isi rumah yang berpendapatan lebih RM4,000 hingga RM8,000 sebulan.

  》Bantuan RM800 kepada 3 juta individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah.

  》Bantuan secara one-off sebanyak RM200 seorang kepada pelajar institusi pengajian tinggi yang ketika ini turut terkesan.

  》Bantuan tunai RM500 kepada lebih 1.5 juta penjawat awam gred 56 dan ke bawah termasuk mereka yang bekerja secara kontrak.

  Bayaran akan dibuat pada bulan April 2020

  》Bantuan RM500 secara one-off kepada lebih 850,000 pesara kerajaan juga pada bulan April 2020

  》Penangguhan bayaran balik pinjaman kepada peminjam Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) mulai 1 April 2020 hingga 30 September 2020.

  Inisiatif ini akan memanfaatkan seramai 174,500 peminjam.

  》Kerajaan akan bekerjasama dengan NGO, persatuan dan usahawan sosial yang berkaitan untuk menyalurkan bantuan makanan, barangan penjagaan kesihatan dan tempat perlindungan dengan peruntukan sebanyak RM25 juta.

  》Bayaran penggantian pendapatan sebanyak RM50 sehari bawah MySalam, turut dipanjangkan kepada golongan B40 yang dikuarantin sebagai pesakit di bawah siasatan (PUI).

  》Pengecualian pembayaran sewa bagi PPR dan Perumahan Awam selama 6 bulan.

  》TNB akan menambah peruntukan RM530 juta untuk diskaun berperingkat :

  – Diskaun 50 peratus kepada penggunaan bawah 200 kilowatt sebulan.

  – Diskaun 25 peratus antara 201 hingga 300 kilowatt.

  – Diskaun 15 peratus bagi 301 hingga 600 kilowatt.

  》Internet percuma kepada semua pelanggan dengan nilai RM600 juta bermula 1 April 2020 selama tempoh pelaksanaan PKP.

  Itu cuma sebahagian Pakej Rangsangan Ekonomi yang telah Perdana Menteri umumkan semalam.

  Untuk ucapan penuh Perdana Menteri, (BACA DI SINI).

  Terbukti kerajaan sekarang ialah kerajaan yang benar-benar berkerja untuk rakyat dan bukannya kerajaan yang hanya berpolitik untuk menipu rakyat seperti Pakatan Harapan dahulu.

  Sekali lagi, rakyat Malaysia mengucapkan ribuan terima kasih kepada Perdana Menteri dan barisan kabinet beliau yang prihatin dengan kesusahan rakyat sekarang.

  Barulah Makcik Kiah boleh menarik nafas lega…😁😁😁

  Kredit :

  Fb Abas Saad

  Reply

  1. Pakej rangsang kiah 250 billion ato 25 billion?..awal2 bak tipu..

   Itu pon duit yg PH tinggalkan…

 9. SUDAH TERBUKTI D4P ADALAH RASIS DAN FASICT SERTA ANTI KEPADA ISLAM….MAHU TUKAR TANAH MELAYU KEPADA REPUBLIC…..ANTI UNDANG2 DAN PERLEMBAGAAN……..

  Mengunidi Calon Non Muslim (DAP), Apa Kata Ulama..

  Undi Calon Non Muslim Dalam P’raya. Apa Kata Ulama?

  Lantik Pemimpin Non Muslim..

  I. Haram:
  Al-Qadhi ‘Iyadh, Ibnu Munzir dan Ibnu Hazm menyatakan bahawa para ulama sepakat bahawa kepemimpinan tidak boleh diserahkan kepada orang kafir (Syarh Shahih Muslim: 6/315; Ahkam Ahl al-Dzimmah: 2/787; Maratib al-Ijma’: 208).
  Al-Jassas sewaktu menafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran berpendapat ayat ini menjadi dalil pengharaman meminta bantuan bukan Muslim dan mempercayai mereka, dan mereka tidak berhak memperoleh kekuasaan (wilayah) ke atas orang Muslim, dan Ahlu Dzimmah tidak boleh memegang jawatan dalam pengurusan harta dan kekuasaan (Ahkam al-Qur’an: 3/280).
  Ibn Nujaim al-Hanafi sewaktu membahaskan soal syarat pemilihan ‘amil zakat berpendapat hendaklah seorang Muslim, kerana bukan Muslim tidak mempunyai kuasa ke atas orang Muslim, dan beliau juga berpandangan amalan memberikan sebahagian jawatan kepada orang Yahudi pada zaman beliau adalah haram (Al-Bahr ar-Ra’iq Syarh Kanz al-Daqa’iq: 2/248).
  II. Harus:
  Menurut Ibnu Hajar al-Haitami, adalah harus mengangkat orang bukan Muslim untuk suatu jawatan jika adanya maslahah padanya, dan jika jawatan tersebut tidak mampu dipikul mana-mana orang Islam, atau orang Islam mempunyai sifat khianat dan yang bukan Islam tidak mempunyai sifat tersebut. Namun, pihak yang mengangkatnya ke jawatan tersebut perlu mengawal selia (muraqabah) dan mampu mencegahnya daripada melakukan sebarang kemudaratan terhadap orang Islam (Tuhfah al-Muhtaj ma’a Hashiyah al-Syarwini, 9/73).
  Imam ar-Ramli mengharuskan kerjasama dengan orang bukan Islam apabila mereka tidak berniat khianat terhadap orang Islam dan terdapat keperluan ke arahnya (Nihayah al-Muhtaj: 8/62). Imam Khatib as-Syarbini juga menyatakan keharusan kerjasama dengan bukan Islam jika ada keperluan (Mughni al-Muhtaj: 5/407).
  Sementara Ibnul ‘Arabiy pula menyatakan bahawa jika (pada pelantikan non-Muslim sebagai pemimpin) mempunyai faedah yang muhaqqaqah, maka tidak mengapa (yakni harus melantik bukan Muslim sebagai pemimpin) (Ahkam al-Qur’an: 1/351).
  Imam Fakhruddin Ar-Razi dalam Tafsir Mafatihul Ghaib, ketika menafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran di atas berpandangan bahawa larangan yang dimaksudkan adalah menjadikan non-Muslim pemimpin mutlak tanpa ada orang Islam yang sama-sama memimpin (Tafsir al-Kabir: 8/192).
  Menurut Ibn Sa’ad al-Hanbali, antara maksud keadaan dharurah yang dibenarkan melantik bukan Muslim sebagai pemimpin ialah dalam keadaan mereka adalah majoriti, dan disyaratkan mereka itu mempunyai pandangan yang baik terhadap orang Islam, dan mereka dalam kalangan yang boleh dipercayai (Mathalib Uli al-Nuha fi Syarh Ghayah al-Muntaha: 2/532).
  Menurut Muhammad ibn Ahmad Al-Saffarini al-Hanbali, sebahagian ulama’ mazhab Hanbali memakruhkan penyerahan urusan orang Islam kepada yang bukan Islam seperti kutipan cukai tanah dan pembahagian ghanimah kecuali kerana dharurat (Ghaza’ al-Albab: 2/15).
  III. Pandangan Para Ulama Kontemporari
  Dr. Yusuf al-Qaradhawi

  Menurut beliau, golongan bukan Islam mempunyai hak untuk menjawat jawatan-jawatan negara kecuali jawatan-jawatan yang lebih dominan unsur keagamaan seperti ketua negara, panglima tentera, penghakiman antara orang Islam dan pengurusan zakat. Adapun jawatan-jawatan selainnya maka harus bukan Muslim menjawatnya jika syarat-syarat kompetensi, amanah dan kesetiaan kepada negara dipenuhi.

  Bahkan beliau turut berpandangan bahawa tiada masalah untuk melantik bukan Muslim sebagai salah seorang timbalan Presiden sesebuah negara, khasnya jika bukan Muslim membentuk jumlah komposisi penduduk yang besar, seperti Sudan. Rujuk Ghayr al-Muslimin fi al-Mujtama’ al-Islami (hlmn 23-24).

  Non-Muslim berhak menyumbang suara dan pandangan mereka pada perkara yang tiada nas yang muhkam atau nas yang ada bersifat zhanniy dilalah dan tsubut. Mereka berhak mempunyai perwakilan dalam dewan perwakilan dan kerajaan selagi mana bilangan wakil Musim melebihi wakil bukan Muslim.

  Bagi beliau, prinsip لهم ما لنا وعليهم ما علينا terpakai dalam keadaan ini, dimana Muslim dan bukan Muslim berkongsi hak dan perlindungan yang sama, dan tertakluk kepada undang-undang yang sama (kecuali dalam kes-kes tertentu).

  Beliau juga menyatakan bahawa sepanjang sejarah, orang bukan Muslim telah banyak memegang jawatan-jawatan penting dalam negara Islam, dan tiada seorang ulama’ pun yang mengingkari hal ini. Adapun ayat-ayat al-Qur’an yang melarang muwalah terhadap orang bukan Islam, ia khusus kepada mereka yang mempunyai permusuhan terhadap agama Islam dan penganutnya, bukan semata-mata kerana berbeza agama. Rujuk Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam (hlmn 195-197).

  IV. Syeikh Wahbah az-Zuhaily

  Sewaktu mentafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran di atas, beliau menegaskan bahawa tahaluf (kerjasama), kesepakatan, memberi kepercayaan pada perkara-perkara tertentu bersama bukan Muslim adalah diharuskan, selagi mana mereka bukan dalam kalangan yang memusuhi agama Islam dan kaum Muslimin. Rujuk Al-Tafsir al-Munir (3/202-203)
  V. Syeikh Rashid Ghannouchi

  Menurut beliau, seluruh rakyat dalam negara Islam berhak untuk menjawat semua jawatan umum dalam pentadbiran negara kecuali sebagai Imam dan ketua tentera kerana kedua-duanya berkait rapat dengan tugas menegakkan agama. Ini sebagaimana yang diistilahkan oleh Al-Mawardi yang mengkelaskan wizarah kepada dua iaitu tafwidh yang menggagaskan dasar (Perdana Menteri) atau tanfiz yang melaksanakan dasar (Jemaah Menteri) Rujuk Huquq al-Muwathanah: Huquq Ghayr al-Muslim fi al-Mujtama’ al-Islami(hlmn 79).

  VI. Pandangan Terpilih
  Dari Mufti W/Persekutuan.
  Hasil carian imej untuk mufti wilayah persekutuan dr zulkifli

  Sila lihat: BAYAN LINNAS SIRI KE- 129, MENGUNDI CALON BUKAN MUSLIM DALAM PILIHANRAYA. Oleh Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri Mufti Wilayah Persekutuan. Dimuatnaik, diterbitkan 11 April 2018.
  Jawatan Sekarang: Menteri Hal Ehwal Agama Malaysia dari 2020.

  Menurut beliau..

  Setelah meneliti dalil dan pandangan para ulama’ yang dikemukakan di atas, kami berpandangan hukum mengundi non-Muslim dalam pilihanraya dan melantik mereka sebagai pemimpin (kecuali pimpinan tertinggi) adalah harus berdasarkan kepada alasan berikut:

  1. Wakil rakyat bukan ketua/imam

  Dr. Yusuf al-Qaradhawi telah menulis:
  “Sesungguhnya al-niyabah (perwakilan) merupakan wakil kepada sebahagian orang ramai dalam kawasan tertentu, ia tidak dianggap dalam bab al-imarah (kepimpinan) dan al-wilayah (kekuasaan) yang dilarang dalam hadith daripada memintanya. Seorang wakil (rakyat) bukannya ketua, menteri atau gabenor, tetapi dia sekadar mewakili kawasannya dalam dewan yang berfungsi untuk menegur kepimpinan, penguasa dan para menteri. Oleh itu, dia menegur bukannya yang ditegur.” Rujuk Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam (hlmn 194)

  Kuasa seorang wakil rakyat di Malaysia adalah terhad dan terbatas, dikawal dan terikat dengan undang-undang serta perlembagaan negara. Jika suatu perkara itu menyentuh sebarang urusan yang berkaitan dengan agama Islam, ia perlu melepasi dan mendapat perkenan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan Majlis Raja-raja.

  Sistem pengundian di Malaysia juga tidak memestikan seorang wakil rakyat itu memperoleh sebarang kuasa. Jika calon tersebut menang sekalipun, penggubalan dan penetapan dasar tidak terletak pada seorang individu semata-mata, tapi ditetapkan menerusi konsensus atau kehendak majoriti sesebuah dewan yang terbentuk melalui sesebuah parti atau gabungan yang mempunyai dasar tersendiri.

  Wakil rakyat yang mewakili Parlimen atau DUN juga bukanlah ketua dalam erti kata sebenar, kerana peranan sebenar mereka adalah membawa suara rakyat ke dan menyuarakan isi hati dan keluhan mereka. Mereka wajib berkhidmat kepada rakyat yang telah memilih mereka.

  Diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
  سَيِّدَ الْقَوْمِ خَادِمُهُمْ
  Maksudnya: “Pemimpin suatu masyarakat itu merupakan khadam bagi mereka.” Disebut oleh Abu Abdul Rahman as-Sulami dalam kitabnya Adab as-Suhbah (117, 1/89)

  2. Wakil rakyat tidak berkuasa menentukan dasar secara sendirian

  Pada zaman dahulu, raja-raja berkuasa mutlak dan boleh bertindak sesuka hati tanpa ada kuasa lain yang boleh menghalang. Pada zaman sekarang, doktrin pengasingan kuasa (separation of power) yang diamalkan dalam sistem demokrasi mampu mencegah mana-mana pihak daripada menyalahgunakan kuasa atau melakukan perkara yang melangkaui bidang kuasa yang ditetapkan.

  Pada peringkat persekutuan, kuasa legislatif (Parlimen), kuasa eksekutif (Jemaah Menteri) dan kuasa kehakiman (mahkamah) akan saling menyemak-imbang (check and balance) antara satu sama lain demi memastikan tiada salah guna kuasa berlaku.

  Selain itu, Yang Dipertuan Agong, Sultan dan Yang Dipertua bagi setiap negeri juga bertanggungjawab memastikan kedaulatan dan kemuliaan agama Islam sentiasa dipelihara seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan dan perlembagaan negeri. Justeru, kebimbangan melantik non-Muslim sebagai pemimpin akan menggugat kedudukan agama Islam adalah tertolak kerana ia sebenarnya telah dijamin Perlembagaan, dan ia tidak boleh dipinda melainkan dengan perkenan Majlis Raja-Raja Melayu.

  3. Kontrak sosial Muslim dan non-Muslim

  Perlembagaan Persekutuan melalui artikel 8 telah memberikan hak yang sama rata kepada seluruh warganegara untuk perlindungan daripada sebarang diskriminasi berasaskan agama, ras dan jantina dari sudut undang-undang.

  Perlembagaan Persekutuan boleh diibaratkan seperti Piagam Madinah yang diasaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w bersama-sama kaum Muslimin dan orang Yahudi di Madinah untuk hidup aman dibawah panji keadilan dan kesaksamaan. Sebagai orang Islam, kewajipan menepati dan mempertahankan perjanjian ini tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak..

  Sebagaimana firman Allah SWT:
  وَأَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّـهِ إِذَا عَاهَدتُّمْ وَلَا تَنقُضُوا الْأَيْمَانَ بَعْدَ تَوْكِيدِهَا
  Maksudnya: “Dan sempurnakanlah pesanan-pesanan dan perintah-perintah Allah apabila kamu berjanji; dan janganlah kamu merombak (mencabuli) sumpah kamu sesudah kamu menguatkannya (dengan nama Allah)”. (Surah an-Nahl: 91)

  Kontrak sosial ini merangkumi penghormatan warga non-Muslim terhadap Islam sebagai agama Persekutuan, manakala sebagai imbalannya warga Muslim perlu memberi hak kepada warga non-Muslim untuk menikmati hak yang sama sebagai seorang warganegara, antara lainnya ialah untuk bertanding dan menempati posisi ahli Parlimen, DUN dan menteri kabinet.

  Firman Allah SWT:
  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ
  Maksudnya: “Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, kerana adil itu lebih dekat kepada takwa.” (Surah al-Maidah : 8)

  Keadilan dalam konteks ini termasuk juga memberi hak kepada mereka untuk mempunyai perwakilan di Parlimen dan DUN, terutamanya di kawasan-kawasan majoriti bukan Muslim.

  4. Fiqh implikasi dalam masyarakat majmuk

  Jika dalil-dalil yang disebutkan di atas difahami secara literal, maka sudah pasti pelantikan seorang non-Muslim untuk apa jua jawatan awam adalah haram. Ini tidak terhad kepada wakil rakyat atau menteri sahaja, bahkan termasuk juga jawatan dalam Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), guru besar atau pengetua sekolah, ahli Majlis Daerah / Perbandaran / Bandaraya, hakim mahkamah sivil dan pegawai tinggi kementerian.

  Keadaan ini sudah pasti akan menimbulkan suasana kucar-kacir dalam sebuah masyarakat majmuk seperti Malaysia, selain memperbesar jurang antara agama dan kaum yang akan menatijahkan imej Islam yang buruk pada pandangan non-Muslim.

  Dalam hal ini, fiqh ma’alat al-af’al (fiqh implikasi) amat perlu diberi perhatian, di mana sesuatu pandangan atau keputusan yang diambil harus mengambil kira kesan dan implikasi yang akan terjadi. Islam akan dilihat sebagai satu agama yang ektrem dan menindas penganut agama lain.

  Berdasarkan statistik untuk tahun 2000, penduduk non-Muslim membentuk kira-kira 40% (38.7%) daripada 30 juta rakyat Malaysia (Layari https://www.malaysia.gov.my/). Pembentukan sebuah kerajaan yang hanya terdiri daripada wakil Muslim dalam sebuah masyarakat majmuk adalah suatu yang amat tidak sihat, dan tidak dapat diterima oleh akal dan hati yang sejahtera.

  5. Uruf masyarakat Malaysia dalam sebuah negara demokratik

  Imam al-Qarafi menyebut bahawa:
  وَالْجُمُودُ عَلَى الْمَنْقُولَاتِ أَبَدًا ضَلَالٌ فِي الدِّينِ وَجَهْلٌ بِمَقَاصِدِ عُلَمَاءِ الْمُسْلِمِينَ وَالسَّلَفِ الْمَاضِينَ
  Maksudnya: “Kejumudan terhadap fatwa-fatwa dan pandangan ulama’ terdahulu adalah satu kesesatan dalam agama dan satu kejahilan terhadap maksud sebenar mereka.” Rujuk Anwar al-Buruq fi Anwa’ al-Furuq (1/177)

  Begitu juga Ibn ‘Abidin as-Syami, faqih mazhab Hanafi pernah berpesan:
  أن المفتي ليس له الجمود على المنقول في كتب ظاهرة الرواية، من غير مراعاة الزمان وأهله، وإلا يضيع حقوقاً كثيرة، ويكون ضرره أكثر من نفعه
  Maksudnya: “Seorang mufti tidak seharusnya bersikap jumud terhadap nukilan pandangan terdahulu yang terdapat dalam kitab hanya semata-mata berdasarkan zahir riwayat tanpa meraikan suasana zaman dan masyarakat setempat. Jika tidak, banyak hak-hak yang akan diketepikan, dan membawa mudarat yang lebih besar daripada kebaikan.” Rujuk Rasa’il Ibn ‘Abidin (2/131)

  Keterikatan terhadap pandangan ulama silam sehingga tidak peka kepada tuntutan kontemporari merupakan suatu hal yang harus dijauhi dalam ijtihad dan fatwa. Suasana Malaysia memerlukan satu ijtihad politik yang meraikan ‘uruf dan suasana setempat. Kata Imam Ibnul Qayyim:
  تَغْيِيرِ الْفَتْوَى ، وَاخْتِلَافِهَا بِحَسَبِ تَغَيُّرِ الْأَزْمِنَةِ وَالْأَمْكِنَةِ وَالْأَحْوَالِ وَالنِّيَّاتِ وَالْعَوَائِدِ
  Maksudnya: “Perubahan fatwa harus disesuaikan dengan perubahan zaman, tempat, keadaan, niat dan adat kebiasaaan.” Rujuk I’lam al Muwaqqi’in (1/41)

  Demokrasi, iaitu membuat keputusan berdasarkan suara majoriti, telah menjadi satu ‘uruf masyarakat Malaysia dalam memilih pemimpin dan pembentukan kerajaan. Maka ia satu hal yang harus diambil kira dalam berinteraksi dengan nas-nas syara’ dan pandangan ulama’ silam.

  Konsep kewarganegaraan dalam sebuah negara bangsa

  Sistem kenegaraan pada zaman Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat khilafah-khilafah selepasnya adalah berbentuk Darul Islam, di mana kewarganegaraan dikelaskan mengikut agama, daerah atau negeri yang bermusuh dinamakan Dar al-Harbi dan yang mempunyai perjanjian dinamakan Dar al-Mu’ahad. Warga bukan Muslim dikelaskan sebagai Ahlu Dzimmah yang berlindung di bawah kekuasaan negara Islam.

  Adapun pada zaman sekarang, konteks dan sistem yang diamalkan berbeza.. Kerana itulah munculnya ijtihad-ijtihad moden dalam bidang politik yang menganggap pengkelasan warga bukan Muslim sebagai Ahlu Dzimmah tidak lagi sesuai pada zaman sekarang yang mengamalkan sistem negara bangsa (nation state).

  Antara ulama’ yang berpegang kepada pendapat ini termasuklah Dr. Yusuf al-Qaradhawi, Syeikh Wahbah az-Zuhaily dan Dr. Fahmy Huwaidi yang terkenal dengan bukunya Muwathinun la Dzimmiyyun yang berpandangan rakyat bukan Muslim seharusnya dianggap sebagai warganegara yang setaraf dengan rakyat Muslim.

  Selain itu, tatkala negara-negara majoriti bukan Islam seperti Kanada dan United Kingdom mulai memperlihatkan peningkatan perwakilan Muslim dalam kerajaan dan kepimpinan negara atas dasar kesetaraan dan kesaksamaan, maka sewajarnya juga Malaysia dan negara-negara majoriti Muslim yang lain menempatkan perwakilan bukan Islam yang sesuai dengan komposisi rakyat yang bukan Muslim dalam pemerintahan negara.

  Sekian, menurut beliau.

  Akhirnya:

  Weblog Ibnu Hasyim bersetuju dengan kesimpulan yang dibuat oleh Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri Mufti Wilayah Persekutuan, pada masa itu (diterbitkan 11 April 2018) berbunyi…

  “Hasil penelitian yang dilakukan, kami dapati tiada dalil qath’ie (muktamad) yang melarang untuk mengundi calon bukan Muslim dalam PRU di Malaysia dan melantik mereka sebagai pemimpin. Ayat-ayat al-Qur’an yang dijadikan hujah untuk mengharamkan pemilihan bukan Muslim sebagai wakil rakyat, apabila diteliti sebenarnya merujuk kepada orang-orang kafir yang memusuhi Islam dan penganutnya.

  “Adapun bagi golongan bukan Islam yang tidak bermusuh dengan Islam dan patuh kepada Perlembagaan Negara yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan, maka larangan tersebut tidak terpakai. Hal ini termasuk di bawah topik siyasah syar’iyyah bagi pemerintah untuk membenarkan pencalonan mereka atas dasar maslahat kumpulan minoriti.

  “Tanpa menafikan bahawa majoriti ulama silam mengharamkan pelantikan non-Muslim sebagai pemimpin dan keharusan hanya diberikan apabila terdapatnya darurat. Ini dapat difahami memandangkan konteks hubungan Muslim dan non-Muslim pada waktu tersebut berbeza dengan sekarang.

  “Kesimpulannya, hukum asal mengundi bukan Muslim dalam pilihanraya dan melantik mereka sebagai pemimpin adalah harus, kecuali apabila terdapat sifat mendatang seperti memberi ancaman kepada kemuliaan Islam, tiada sifat amanah dan tiada kepakaran dalam melaksanakan tugas.

  “Kesemua faktor ini haruslah diambil kira dalam membuat keputusan sebelum mengundi dan memilih, selain

  memastikan jawatan tertinggi negara seperti Perdana Menteri,
  portfolio hal ehwal Islam
  dan pertahanan negara
  adalah kekal disandang oleh orang Muslim yang berkelayakan sahaja.
  Wallahu a’lam.”

  Jadi bagaimana hukum mengunidi calon non Muslim dari parti DAP? Mari kita lihat latar belakang pemimpin dan parti DAP itu sendiri……

  Reply

  1. Mca tak anti iselam cuma menentang hudud dan tak boleh tutup pusat2 haram milik cina..

  2. Tak boleh undi calon kapir…melayu dlm kawasan mca lawan dap tak boleh kluar mengundi. Dua2 kapir..

   Tg piai pas kempen untuk mca..

 10. PH KERAJAAN GAGAL……..

  PARTI KADOK REPTILE DILAMUN KHAYALAN DAN MIMPI INDAH……BERDENGUNG2 DALAM MIMPI WALAU DALAM KEMARAU DI BAWAH REGIME COMMUNIST SOSIALIST SYIAH LIBERALIST PLURALIST …..
  .

  Ini, Hadiah Peluang Pekerjaan Dari PH………..

  Dewan Pemuda IKATAN Malaysia mengecam kezaliman yang dilakukan terhadap pekerja di syarikat-syarikat berkaitan kerajaan; Bio-xcell Malaysia, Felda Engineering Services dan Felda Properties.

  Menyorot kembali Manifesto Pakatan Harapan (PH), selepas hampir setahun memegang tampuk pemerintahan negara, antara iltizam pimpinan mereka adalah untuk mewujudkan sejuta peluang pekerjaan dengan gaji minimum RM2,500 kepada rakyat Malaysia.
  Setakat ini, rakyat Malaysia masih ditipu dengan janji-janji kosong tersebut. Lebih parah apabila bukan sahaja tidak dapat mewujudkan peluang pekerjaan, bahkan mengurangkan pekerjaan sedia ada.

  Bio-xcell merupakan syarikat usahasama antara Malaysian Bioeconomy Development Corporation dan UEM Sunrise Berhad. Malaysian Bioeconomy Development Corporation milik sepenuhnya Kementerian Kewangan Malaysia, manakala UEM di bawah Khazanah.
  Dewan Pemuda IKATAN Malaysia menggesa YB Lim Guan Eng untuk memberikan penjelasan di atas arahan yang dikeluarkan untuk memberhentikan pekerja berkuatkuasa 24 jam.

  Dewan Pemuda IKATAN Malaysia juga menggesa penjelasan diberikan apabila 130 orang pekerja di Felda Engineering Services dan Felda Properies diberhentikan pekerjaan. Hal ini masih berlaku di saat syarikat-syarikat tersebut beroperasi lebih puluhan tahun dan membawa keuntungan kepada syarikat.
  SHAHIR ADNAN
  Ketua Pemuda Parti IKATAN Bangsa Malaysia

  Reply

  Reply

  Repl

  1. Janji kpd penyokong PH Daa.m

 11. Putarbelit ni kerana PN haram takut Cina MCA…kilang arak milik cina..

  Betul lah kata cina MCA ini bukan kerajaan melayu iselam..

  1. najib bini rosmah

   Cukong jaga depa. Depa jaga cukong. Hotel 5 Stars untuk cukong, padang stadium untuk Rakyat. Rakyat jaga Covid19 sampai 5 generasi. Cukong kaya Melayu Islam kayap. Jangan iri hati. Kahkahkah!

 12. najib bini rosmah

  Ada sekor macai dalam blog Budin siap ingat KSU dilantik oleh Pudin. Teruk sangat dah propaganda Kerajaan Pintu Belakang nak tutup pekung sendiri. Tak tahu berapa ekor boleh kena kencing dengan macai ni. Kahkahkah!

 13. Terok KSU difitnah puak khadam mca…ada yg mintak sprm siasat kunun lantikan politik oleh PH..

  Memang puak umnodan pas khadam mca kuat fitnah..

  KSU jadi mangsa putarbelit kerajaan PN haram..

  1. najib bini rosmah

   Tok Mufti Perlis pun jadi bodoh alang sampai tahap arahan Kementerian pun yang tandatangan surat kena jawab. Yang laksana amanah sudah bertanggungjawab. Yang beri arahan tak lain tak bukan Menteri yang jaga MITI dan KPDNHEP. Jangan lupa termasuk semua Menteri yang garu telor dalam MKN. Arahan depa bagi, yang kena pelaksana amanah? Melayu Islam semakin terancam bawah Kerajaan Pintu Belakang. Semua Melayu Islam kerja bawah Kerajaan Pintu Belakang ada surat backdated pecat 24 jam siap untuk diedarkan. Kahkahkah!

   1. Mupeti Perlis dah sokong muyidin plak..tebok pintu belakang tak haram..

  2. najib bini rosmah

   Sokong boleh tapi jangan tunjuk bodoh sangat. Kesian KSU kena akibat Tok Mufti bodoh. Kahkahkah!

 14. Berita terkini…

  Pas sudah jadi kera jaan..perkara2 berikut akan dilaksanakan selepas PKP ikut manipesto Pas

  1..Hudud
  2.. kilang arak dan kedai ekor\toto
  tutup
  3. Pub disko tutup
  4.. kasino akan tutup
  5..PTPTN percuma
  6. Pembunuh Adib akann ditangkap
  7. Sajat dan LGBT akan ditangkp
  8..harga minyak di turunkan lagi
  9. Bantuan kpd rakyat akan dinaikkan
  10.. tiada lagi cukai SST
  11..Tulisan jawi diperkasakan..
  12..Kelantan kena pakai songkok
  ,13. Tiada lagi wanita seksi
  14..poligami?

  Bunga bank dan finance di hapuskan kerana riba haram..pinjam 100 k bayar 100 k..

  Dap sudah tak ada Pas boleh laksanakan manipestol..

  1. najib bini rosmah

   RUU kahwin budak bawah umur dan sokong paedophile Duta Khas bertaraf Menteri boleh bawa usul. Kahkahkah!

 15. PN haram dah awal2 putarbelit

 16. yg sesat nya, bila kamu dlm keduaan dgn tuhan yg ada.

  Ngape tidak kamu, bersatu sentiasa dgn nya?

  atau lebih menyoronokan bersatu dgn #hadiweng?

  tuhan itu, asing ke dgn kamu? kan Tuhan yg mengajar kamu ilmu2 yg kamu tidak ketahui?

  Ape yg kao di ajar oleh guru2, diri kesempurnaan kamu yg membenarkan akan nya.

  tapi blh ke, sedangkan, kao di selaputi dgn prejudices yg ada?

  Kosongkan, seperti air di tuang ke dlm cawan yg kosong, dari cawan yg penuh dgn sarat, melipah2 terbuang sj.

 17. JUNNUN PENYEBAR AJARAN SESAT TUHAN HARUN……..

  SERIGALA TUA HANYALAH ROBOT YANG DI REMOTE CONTROL OLEH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… ZAHIRNYA KELIHATAN GAH TAPI KOSONG SEKADAR IKUT ARAHAN ………

  Hubungan Mat Sabu Dan Syiah Iran Akan Bawa Malapetaka Besar Pada Malaysia!!!……….

  Malaysia berdepan sekatan ekonomi oleh Amerika sekiranya Menteri Pertahanan, Mat Sabu, mahu meneruskan hasrat untuk mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran…

  Sebagai menteri kabinet, Mat Sabu sepatutnya lebih sensitif dengan perkembangan terkini…

  Iran kini sedang dalam sekatan oleh Amerika kerana usaha2 negara Syiah berkenaan utk memiliki senjata nuklear…

  Oleh itu mana2 negara yang cuba berdagang dengan Iran akan berhadapan dengan sekatan oleh Amerika…

  Mengumumkan Malaysia akan menjalinkan kerjasama ketenteraan bersama Iran ketika ketegangan hubungan antara Amerika dan Iran semakin memuncak, adalah satu kesilapan yang besar dan akan mengundang malapetaka ekonomi kepada Malaysia…

  Sedangkan mengadakan hubungan perdagangan dengan Iran akan berhadapan dengan sekatan ekonomi dari Amerika, apatah lagi bila Mat Sabu umumkan akan mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran, pasti akan membuatkan kerajaan Amerika marah…

  Rakyat Malaysia juga tertanya2, bentuk kerjasama bagaimana yang di maksudkan Mat Sabu?

  Adakah kerjasama dalam bentuk Malaysia akan beli peralatan ketenteraan dari Iran?

  Atau tentera kedua2 negara akan saling berlatih bersama2 samada di Iran atau di Malaysia?

  Hakikatnya, kedua2 kerjasama di atas akan membawa malapetaka yang besar kepada Malaysia…

  Menjalinkan hubungan perdagangan dengan Iran akan menyebabkan Malaysia di kenakan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat…

  Ekonomi Malaysia amat bergantung kepada Amerika, jika Amerika kenakan sekatan terhadap Malaysia akibat cuba eratkan kerjasama dengan Iran maka kemungkinan besar banyak kilang2 akan terpaksa di tutup dan ribuan bakal hilang pekerjaan…

  Dahlah hubungan peribadi antara Mahathir dan Presiden Amerika tidak baik, janganlah pulak Mat Sabu menambahkan kemarahan Amerika terhadap Malaysia…

  Bencana yang lebih besar yang akan menanti di Malaysia ialah, kerjasama ketenteraan antara Malaysia dan Iran yang di katakan oleh Mat Sabu akan membuka pintu seluas2nya pada pengaruh dan fahaman Syiah untuk bertapak di Malaysia…

  Bukanlah menjadi rahsia lagi bahawa Mat Sabu adalah seorang pendokong Syiah tegar (BACA DI SINI)…

  Apakah masih akan terpelihara akidah bila sebahagian besar anggota tentera kita bila setiap hari di hidangkan dengan ajaran dan fahaman Syiah yang datangnya dari pegawai dan tentera Iran hasil dari kerjasama yang hendak di adakan?

  Atau apakah ini satu lagi ‘master plan’ jangkamasa panjanh Mat Sabu untuk ‘menSyiahkan’ keseluruhan Kementerian Pertahanan…

  Apakah kepentingan dan kelebihan Iran kepada Malaysia?

  Bagi rakyat Malaysia, tak ada tapi bagi Mat Sabu, ada dan Iran memainkan peranan penting dalam perancangan besar Mat Sabu untuk menjadikan Malaysia sebagai negara Syiah pertama di Asia Tenggara dalam jangkamasa panjang…

  Mat Sabu tahu, kerajaan PH tak mungkin akan dapat memerintah untuk penggal kedua, jadi sementara kuasa masih di tangan, kalau pun Syiah belum dapat di suburkan di Malaysia, namun tapak asasnya mesti di bina…

  Bagi Mat Sabu, menjalinkan kerjasama ketenteraan dengan Iran adalah medium yang paling tepat untuk tujuan itu…

  Kesimpulannya, apa pun alasannya, kepurusan mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran adalah keputusan yang SALAH…

  Banyak lagi negara Islam lain yang kita boleh adakan kerjasama samada ekonomi atau ketenteraan contohnya Turki, Arab Saudi, UAE, Kuwait atau Indonesia…

  Kenapa pilih Iran?

  Iran bukannya negara yang maju dari segi ketenteran jika di bandingkan dengan Turki, Arab Saudi dan lain2…

  Malah fakta bahawa Iran adalah negara Syiah tidak sesuai sama sekali dengan Malaysia yang mana banyak pihak berkuasa Agama Islam di Malaysia fatwakan sebagai SESAT kerana amalan2 pelik mereka seperti sujud atas batu karbala, nikah muta’ah dan yang paling serius mengkafirkan ramai para sahabat termasuk isteri Rasulullah SAW…

  Kenapa Mat Sabu begitu gemar dengan Syiah?

  Adakah kerana nikah muta’ah yang di amalkan oleh puak Syiah?

  Adakah hasrat beliau mendapat restu dari kabinet?

  Jika ya amat malang sekali bagi rakyat Malaysia kerana telah memilih kerajaan PH yang PRO SYIAH, SATU AJARAN YANG TELAH DI FATWAKAN SESAT OLEH ULAMA’2 DUNIA SEBAGAI SESAT DAN TERKELUAR DARI AJARAN ISLAM!!!

  Reply

 18. ..dajjal ada keupayaan reka2 suku sana sini ke?

  ape yg di tanam, dajjal dtg ketika naf terakhir, utk menuai.

  kao sangkakan “islam” itu, bertajwid2 membaca buku kitab, dajjal dtg dgn bacaan merdu nya, kerana itu yg kao sangkakan “islam,” lalu kao mengikut nya…

  kao mendewakan #hadiweng kerana amanat nya, maka dajjal dtg ketika nafas tercungap2 dgn wajah #hadiweng, lalu kao mengikut nya

  kao memuja2 “passion” dgn memabukan, dajjal dtg dgn air minuman yg kao tidak pernah lihat sebelum ini, lalu kao mengikut nya….

  ..tapi, ape yg dajjal tidak mampu lakukan, dtg dgn wajah2 kamu semua miliki.

  ..itu wajah Tuhan hanya utk kamu2 sj.

  maka, ingat2 kan wajah yg ada.

  Blh ke, saban hari membelek2 depan cermin, blh lihat dgn terang ke, wajah Nya yg kamu miliki?

  ..seperti melihat wajah #hadiweng sentiasa dlm ingatan?

  yg dtg saat, nafas2 terakhir kamu, kesempurnaan kamu, berwajah, tiada lain, wajah kamu sendiri, utk kembalikan kpd Empunya Diri.

  Sesunggoh nya, Wajah Tuhan itu, Infinite Meliputi Segala yg ada.

  Jgn kao bawa lulur bersama ke dlm kubur. Roh kamu, balik, tak berwajah, kerana kao tapau nya jadi bangkai.

  ..akan tetapi, teruskan pendewaan, pemujaan dan sembah menyembah kerana perbuatan ini lebih memabukan dari setakat minuman arak utk menyatai2 diri.

  Jgn pula bila kao asyik menyantai2 lalu ketagih dgn nya, tidak beza seperti ketagih pendewaan dan pemujaan juga.

  Tuhan itu perlu di dewa2, puja2 dan di sembah2 ke?

  Ape yg Tuhan inginkan, sekadar kamu, seketika2, Nyatakan Diri Nya, dan jika kamu melepasi batasan yg ada, melewati akan Nya, dlm segala pendengaran, penglihatan dan percakapan….

  “Aku Yg Zahir, Aku Yg Bathin.”

 19. JUNNUN KAKI TONGGANG ARAK……

  KETERUJAAN PALSU DIREKA DAJJAL KOMUNIS DAN SOSIALIST MEMBUAT KADOK2 REPTILES MELOMPAT2 KE SANA KE MARI…….LUPA BUKAN MEREKA YANG BERKUASA PENUH….. SERIGALA TUA HANYALAH PATUNG KERTAS
  ……..

  ‘Celcom bukan lagi syarikat Malaysia mungkin salah Najib’………..

  Bekas perdana menteri, Najib membidas penggabungan syarikat telekomunikasi tempatan, Celcom dengan DiGi dari Norway.

  Dalam hantaran di Facebook, Najib berkata, Celcom dan Digi akan menjadi syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia dalam tahun 2019, berikutan Kumpulan Axiata Berhad dan Telenor ASA mengumumkan bahawa mereka akan bergabung.

  “Dengan ini, Celcom bukan lagi syarikat telekomunikasi Malaysia dan menjadi syarikat negara Norway.

  “Kebiasaannya untuk gabungan syarikat dalam industri yang sama, ramai di Celcom dan DiGi bakal kehilangan pekerjaan mereka,” katanya.

  Selepas penggabungan itu, syarikat negara Norway Telenor akan memilik dan menguasai syarikat baru berkenaan dengan kepentingan saham 56.5 peratus manakala Axiata pula hanya mempunyai 43.5 peratus saham.

  Menurut Najib, pada tahun 2017, Axiata untung RM909.48 juta iaitu kenaikkan 80 peratus berbanding tahun 2016.

  Pada tahun 2018 pula katanya, di bawah Pakatan Harapan (PH), Axiata mencatat kerugian RM5.03 billion iaitu paling besar dalam sejarah mereka.

  “Oleh itu, Axiata telah jual banyak aset selepas tahun lepas. Bulan Februari ini, Axiata menjual syarikat telekomunikasi M1 kepada Singapura dengan harga RM1.65bil.

  “Bulan April, Axiata jual perniagaan digital mereka kepada Singapura dengan harga RM579 juta,” katanya.

  Bekas perdana menteri itu juga berkata, minggu lalu, Axiata turut kepentingan dalam aset digital lain kepada Mitsui dari Jepun tetapi peratusan kepentingan dan harga tidak dinyatakan.

  “Hari ini, menyerah kuasa mengawal dan kepentingan saham terbesar dalam Celcom kepada syarikat Norway,” kata Najib.

  Najib juga “mensekolahkan” kerjaan PH tentang apa maksud menjual negara.

  “Kes 1: Syarikat kereta negara Proton bertukar menjadi 51 peratus milik syarikat Malaysia, 49 peratus milik syarikat China.

  “Kesimpulan: Ini jual negara. Anak kehilangan. Patut nangis. Ini jelas salah Najib.

  “Kes 2: Syarikat telekomunikasi negara, Celcom bertukar menjadi 56.5 peratus milik syarikat Norway, 43.5 peratus milik Malaysia.

  “Kesimpulan: Ini bukan jual negara. Tiada apa yang kehilangan. Tak perlu nangis.

  “Tak berapa pasti tapi mungkin salah Najib juga,” katanya dalam bentuk menyindir.

  Reply

 20. arak haram mengikut islam, tapi pengkianatan, menyamun dan mengadu domba wajib dlm islam yg suku2 sana sini. 🤔

 21. MENGIKUT HUKUM ISLAM …..ARAK DIHARAMKAN KEPADA MUSLIM TAPI BAGI NON MUSLIM MEREKA DIBENARKAN……BAGI NEGARA MAJMUK ADAKAH KILANG ARAK DIBENARKAN….BIAR MAZA JAWAB…….

  KADOK2 MELOMPAT KELUAR KERIANGAN WALAU MENDAPAT DENGAR BUNYI GURUH DI LANGIT……SEKADAR HUJAN PALSU DIREKA DAJJAL KOMUNIS……KENANGAN NEGARA DI BAWAH KOMUNIS MENGUSIK KALBU……

  Tiada Kehilangan Kerja Tapi Ada MSS Dan VSS, Bijak Sumgguh CEO Axiata………

  Tidak hairanlah apabila Axiata diambil alih oleh syarikat telekomunikasi Digi. Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) membuat kenyataan yang begitu bijak.

  Tiada isu kehilangan pekerjaan, katanya, susulan pergabungan berkenaan, hanya tawaran MSS dan VSS bagi mengelak pertindihan tugas.

  Apa maksud tawaran MSS dan VSS?

  MSS (Mandatory Separation Scheme) bernakna pemberhentian kerja secara mandatori atau wajib.

  VSS (Voluntary Separation Scheme) adalah pemberhentian kerja secara sukarela.

  Satu bermakna secara paksa rela dan satu lagi bermakna suka rela dalam terpaksa. Kedua-duanya membawa makna yang sama iaitu diberhentikan tugas atau kerja dengan sedikit pampasan.

  Tidak perlu bersedih dengan kakitangan Axiata yang mendapat MSS atau VSS. Mereka ini kebanyakkannys pengundi tegar PH. Urban lah katakan. Sekarang mereka sendiri telah melihat kesannya.

  Nota Kaki:

  “Celcom bukan lagi syarikat Malaysia. Celcom dah kena jual.”

  Dia pun terdiam. Di riak wajahnya ada tanda muram dan sedih yang teramat dalam. Dia memejamkan mata, suasana hening dan hiba.

  Ahhhhhh kena kencing lagi.

  Reply

 22. Kena buang sikap kita dan mereka.
  Sama2 ganding bahu, depani masalah covid19.

  “We shall have world government, whether or not we like it. The question is only whether world government will be achieved by consent or by conquest.” ― James Paul Warburg, Federal Reserve Chairman and son of Paul Warburg, Federal Reserve Founder, before the Senate Subcommittee on Revision of the United Nations Charter in 1950, February 17, 1950

  1. covids’ datang dan pergi, tapi virus2 bangsa dan agama, sekian lama, tetap meletakan manusia, berpecah sesama sendiri, walaupun virus2 seperti corona, mereka hidup dah lama di dunia ini.

 23. satire 22/20

  #hadiweng : tujuan menebuk atap utk menyelamatkan “Islam” Selamat dari Di Ancam oleh PH selain bangsa “Melayu2” memerintah. Ana dengar suara ketika sedang bertafakur solat tahjud, selepas pembentukan muafakat nasional

  zunnun :selepas muaFUCKat?

  #hadiweng : barua kao zunnun, kapir, babi sial.

  zunnun : weng, ape kao dengar sepertiga mlm tu?

  #hadiweng : menyuruh ambo, bangkit, mengerakan “Junn2 Allah” utk menewaskan kapir2, liberal2, secular2, dan campur tangan amerika dan singapura dlm hal ehwal negara melalui gerakan freemason laknatullah.

  zunnun : wow. kao mengaku ujud nya secular dlm dunia nih?

  #hadiweng : barua kao, zunnun. Ape2 yg memisahkan “islam” dgn politik negara, itu sekular. tiada suku nya. Semua mesti sama2 suku.

  zunnun : weng, kao lahir dari buluh betung ke?

  #hadiweng : barua kao, kapir kao, sogmo? ayah aku awang tera, ibu aku mengandung aku, di lahirkan dan di azan kan.

  zunnun :bersama roh juga?

  #hadiweng : barua kao, nak aku report ke polis cyber, kerana kao menuduh aku, lahir tiada roh.

  zunnun : weng, roh itu dari siape?

  #hadiweng :…kemudian “Aku” tiupkan roh ke dlm nya, lalu hidup akan nya.

  zunnun : wow, bukan lah kao anak buluh betung jelmaan Jin2.

  #hadiweng : celaka kao. Aku mencarut, sbb tuhan juga mencarut.

  zunnun : weng, semua manusia, di tiupkan Roh seperti kelahiran kao juga ke?

  #hadiweng : barua kao, hanya orang “Islam” je. Kapir laknatullah dari Roh Jin yg di laknat

  zunnun : maka itu mereka ingkar dan fahaman secular.

  zunnun : Roh mereka urusan Iblis? Ya ke?

  #hadiweng : itu yg ana kena bangkitkan “Junn2 Allah” utk merampas kerajaan yg ada, dan akan menemui Raja2 Melayu utk memberi khabar gembira

  #hadiweng : “Melayu2” omNo dan ana tarbiah kan, “Islam” dan Politik sama2 suku.

  zunnun : mcm mana pula “Melayu2” ppbm, pkr dan amanah?

  #hadiweng : pkr yg di ketuai anwar, bahaya, kerana dia fahaman liberal. “Melayu2 pan” mereka munafikun.

  zunnun : “Melayu2 Azmin ” mcm mana?

  #hadiweng : mereka2 itu lah “Junn2 Allah” dari Barat.

  zunnun : dari barat?

  #hadiweng : lain sikit tabii mereka, tapi “allah” hantar malaikat utk pulih kan mereka. Asalkan “Melayu2” dan “Islam” kulum kote, menyamun, mengkianat kerana menegak jalan “Allah” tak pe.

  zunnun : “Melayu2 kumpulan Moo?

  #hadiweng : kurang ajar. BiaDAP, Muhyidin bukan Moo, mcm lembu. Muhyidin memimpin “Junn2 Allah” dari Timur.

  zunnun : semua roh2 dari “allah” bukan dari iblis.

  #hadiweng : dari “allah” tak ada sekular lain dari “allah” pasti sekular. Ana akan tulis surat, kpd islah2 sedunia bila berjaya nanti, utk menyelamatkan “islam” dari golongan sekular laknatullah.

  zunnun : weng, “allah” pun suku ke, kekuasaan nya?

  #hadiweng : barua, ngape kao kata bagitu.

  zunnun : “allah” yg kao sembah ala suku sana sini je.

 24. OLEH KERANA PARTI TELINGA KUALI @ PARTI AGAMA SYIAH TERMASUK DALAM JAMAAH PARTI JAMBAN MAKA JADI KEWAJIPAN UNTUK KENCING…..LAGIPUN RUKUN IMAN TAQIYYAH MEREKA PUN BEGITU……..

  Khalid Samad Cuba Tipu Rakyat……..

  Time PKP pun depa fikir rakyat masih mudah ditipu?

  Semalam, Lid kata parti PAN ditubuhkan kerana PAS nak bersama UMNO.

  Ini tidak betul.

  PAN ditubuhkan SELEPAS Lid dan geng-geng mereka kalah teruk dalam pemilihan parti PAS tahun 2015.

  Mereka kalah teruk kerana ramai ahli-ahli PAS tak puas hati bahawa puak PAN khianati parti mereka dalam kemelut langkah Kajang pada tahun 2014 untuk memfitnah dan menyingkir Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

  Lid sendiri kalah.

  Mat Sabu, Mahfuz Ormar, Husam Musa, Salahuddin Ayub, Mujahid Yusuf Rawa, Dzulkefly Ahmad, Hanipa Maidin dan Dr Siti Mariah Mahmud kalah.

  Geng-geng ini hanya menubuhkan PAN selepas mereka semua kalah dan gagal mendapat jawatan dalam parti.

  Kalau geng mereka menang tahun 2015 itu, adakah mereka akan tinggalkan parti untuk menubuh parti baru?

  Macam ini pun Lid masih nak menipu Rakyat sedangkan ini semua adalah sejarah yang tidak dapat dinafikan?

  Google sikit sahaja dah tahu siapa menipu.

  Orang PH masih fikir rakyat terlalu mudah untuk ditipu.

  *********************************************************************************

  Mat Sabu, Pemimpin PAS Kalah Pemilihan Bakal Diraikan
  (Mstar, 10 Jun 2015) – Kumpulan pro-Pakatan Rakyat dalam PAS yang tewas semasa pemilihan parti itu minggu lalu bakal diraikan dalam sebuah majlis makan malam secara besar-besaran.

  Penganjuran atas nama solidariti itu bakal ‘meraikan’ kekalahan Mohamad Sabu yang tewas dalam pemilih jawatan timbalan presiden PAS serta Datuk Mahfuz Omar yang gagal meraih kedudukan dalam senarai tiga jawatan naib presiden.

  Turut bakal diraikan ialah beberapa pemimpin PAS yang tewas bagi pemilihan jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat termasuk Khalid Samad.

  Sehubungan itu ahli PAS yang digantung keahlian, Saari Sungib yang mengetuai kumpulan dikenali sebagai ‘Otai Reformis’ akan menganjurkan sidang media pada Rabu berhubung majlis tersebut.

  Turut dikatakan akan menyertai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang pada sidang media itu ialah Naib Presiden PKR, Tian Chua dan bekas Adun DAP Selangor, Ronnie Liu.

  Pengendali kumpulan berkenaan, Abdul Razak Ismail ketika dihubungi mStar Online mengesahkan mengenai perancangan penganjuran program makan malam itu.

  Pemilihan kepimpinan baharu PAS pada Muktamar Tahunan PAS ke-61 minggu lalu menyaksikan penguasaan kumpulan pro-ulama dalam hampir setiap jawatan termasuk di peringkat Dewan Pemuda PAS dan Dewan Muslimat PAS.

  Bagi kepimpinan peringkat pusat, antara pemimpin dari kumpulan profesional yang dilabel pro-Pakatan Rakyat tewas dalam pemilihan ialah Datuk Husam Musa, Salahuddin Ayub, Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa, Dr Dzulkefly Ahmad, Hanipa Maidin serta Dr Siti Mariah Mahmud.

 25. dalam bab arak judi amnaopas n ph sama saja
  takut nak tegas

  AHLI Parlimen Singapura, Zainal bin Sapari memohon kepada para majikan agar memberikan izin kepada pekerja mereka yang beragama Islam untuk mengerjakan solat Jumaat.

  Beliau mengemukakan rayuan ini setelah mendengar keluhan daripada kaum lelaki Muslim yang tidak diberikan izin untuk mengerjakan solat Jumaat.

  Ramai juga yang menyokong, terutamanya dari kalangan umat Islam Singapura sendiri. Ada yang menyuarakan kesedihan kerana anaknya yang sedang belajar di institusi pengajian tinggi juga tidak diberi kelonggaran untuk mengerjakan solat Jumaat.

  tengok singapo tegas buat hukum tak peduli hak orang islam
  katsini entahapa sebabnya terkial kial
  dah ada kuasa takut nak berkuasa

 26. DALAM SEJARAH PERADABAN DUNIA, HANYA ADA SEORANG SAHAJA KETUA KERAJAAN YANG MENGGULINGKAN KERAJAAN YANG DIA SENDIRI PIMPIN.
  PM7 MALAYSIA DARIPADA PH.

  1. Ini pakar sejarag “Melayu2 Islam” seperti juga Nazi Dgn Kepakaran Nya sebelum perang Dunia 2 🤔

  2. PM7 – pengerusi PPBM
   PM8 – presiden PPBM
   apa2pun misi tetap tercapai: asalkan bukan anwar.
   apa yg ditakuti sangat???!!!
   kehkehkeh

 27. ANJING2 PHD4PIG MENYALAK KE HULU KE HILIR SUPAYA RAKYAT LUPA TAHI2 YANG MEREKA TINGGAL KAN……..

  Apa Jadi Dengan Bon Samurai Dan Bon Panda, Kerajaan Mesti Tubuhkan RCI!!!………

  Dalam satu temubual dengan wartawan Berita Harian pada 30 Mac 2020, Menteri Kewangan, Senator DS Tengku Zafrul menjelaskan walau pun kerajaan memperuntukkan dana sebesar RM250 bilion dalam Skim Prihatin Nasional yang termasuk dalam Pakej Rangsangan Ekonomi khas sempena wabak Covid-19, namun aset atau aliran tunai kerajaan tidak akan terjejas kerana ianya masih kukuh.

  Malah tiada keperluan untuk kerajaan membuat pinjaman luar dan kerajaan juga tidak akan menyentuh langsung rezab antarabangsa yang dikendalikan oleh Bank Negara Malaysia dan serta tidak akan menggunakan sepenuhnya rizab keuntungan dari GLC seperti Petronas dan Khazanah (BACA DI SINI).

  Sebelum itu, pada 27 Februari 2020, ketika mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi yang bernilai RM20 bilion, Perdana Malaysia Interim ketika itu, Dr. Mahathir pula menyatakan, kerajaan mempunyai aliran tunai hampir RM2 trilion dalam simpanan Bank Negara Malaysia (BNM), Tabung Haji (TH), Kumpulan Wang Amanah Pekerja (KWAP) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) (BACA DI SINI).

  Kedua-dua kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin dilihat senada walau pun kedua-duanya adalah dari kerajaan yang berbeza.

  Kewangan Malaysia berada dalam keadaan yang kukuh, itu tidak dapat dinafikan.

  Namun ianya menimbulkan berbagai persoalan kepada kita :

  Apa Keperluan Membuat Pinjaman Bon Samurai Dan Bon Panda Dan Ke Mana Perginya Duit Tersebut?

  Semasa pemerintahan Pakatan Harapan, Dr. Mahathir telah membuat pinjaman Bon Samurai bernilai RM7.4 bilion dari Jepun pada November 2018 (BACA DI SINI), malah menambah hutang negara lagi dengan pinjaman melalui Bon Samurai II yang bernilai RM7.3 bilion sekitar Mac 2019 (BACA DI SINI).

  Ini menjadikan jumlah hutang negara terhadap Jepun melalui Bon Samurai I dan Bon Samurai II berjumlah RM14.7 bilion!!!

  Tidak cukup dengan itu, Lim Guan Eng, Menteri Kewangan ketika itu merancang untuk menambahkan lagi hutang negara dengan menerbitkan pula Bon Panda dari China.

  Namun admin tidak dapat pastikan sama ada Bon Panda yang diusahakan oleh Guan Eng berjaya diperolehi atau tidak.

  Apa yang pasti, di bawah pentadbiran Pakatan Harapan, beratus bilion hutang dari dalam dan luar negara sudah diperolehi oleh Pakatan Harapan (BACA DI SINI).

  Bantuan Kepada Rakyat Di Mansuhkan, Ke Mana Duit Beratus Bilion Ringgit Itu Pergi?

  Admin malas hendak mengupas tentang hutang langsung luar negara yabg didakwa oleh Pakatan Harapan mencecah RM1 trilion.

  Rakyat Malaysia sedar, malah satu dunia tahu bahawa itu adalah pembohongan dan fitnah terbesar Pakatan Harapan untuk menjatuhkan Barisan Nasional dalam PRU 14.

  Apa yang menjadi persoalan sekarang ialah, ke manakah perginya duit beratus bilion yang Pakatan Harapan perolehi dengan terbitan bon dari dalam dan luar negara.

  Bantuan dan subsidi yang rakyat perolehi sewaktu pemerintahan Barisan Nasional sebahagian besarnya telah dikurangkan seperti BR1M, bantuan kepada petani dan nelayan malah ada yang dimansuhkan terus.

  Perbelanjaan pentadbiran kerajaan telah dapat dikurangkan dengan pembuangan belasan ribu kakitangan kerajaan.

  Tiada pembangunan baru yang menelan belanja berbilion ringgit dilakukan oleh Pakatan Harapan sepanjang 21 bulan setengah mereka memerintah negara.

  Beratus bilion dari terbitan bon tempatan dan luar negara yabg diperolehi itu, belum lagi termasuk dengan aset-aset strategik Khazanah, KWSP serta Tabung Haji yang telah dijual.

  Dan ianya belum lagi dicampurkan dengan rezab keuntungan Petronas yang telah dijarah.

  Ke mana perginya duit itu semua?

  Kerajaan baharu di bawah pentadbiran Muhyiddin Yassin, MESTI menubuhkan RCI untuk menyiasat dan membongkar perkara ini sehingga ke akar umbi.

  Hutang beratus bilion ringgit itu tidak akan dibayar oleh manusia yang bernama Dr. Mahathir dan Lim Guan Eng tetapi ianya akan dibayar oleh rakyat Malaysia dan ianya akan menjangkau hingga ke anak cucu kita nanti.

 28. KALAU TOK MUDIN TAK JAWAB KITA GANTI DENGAN ISMAIL SABRI…..INI SALAH PH TAK TUTUP KILANG ARAK …….

  Arak: Macai PH (Yang Berlebihan Amanah) jadikan isu politik, UMNO, PAS dan Bersatu bantah secara Profesional,…….

  Malaysiakini akhar Pro PH menyiarkan, berikutan bantahan oleh pemipim Umno, PAS dan Bersatu, Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kerajaan membatalkan kelulusan untuk syarikat Heineken Malaysia Bhd dan Carlsberg beroperasi semasa PKP.

  Ini susulan daripada surat bertarikh 31 Mac oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna kepada Heineken yang membenrkan pengeluar minuman beralkohol itu beroperasi semasa PKP.

  Surat berkenaan ditandatangani oleh Ketua Setiausaha Kementerian berkenaan, Hasnol Zam Zam Ahmad.

  Heineken kemudian mengesahkan bahawa ia hanya dibenarkan beroperasi dengan 10 peratus pekerja semasa PKP.

  Menjawab serangan AMANAH/IKRAM, Menteri Hal Ehwal Islam, Zulkifli Mohamad Al-Bakri menjelaskan mengapa pada awalnya dilihat berdiam diri berhubung kelulusan yang diberikan kepada syarikat bir untuk beroperasi dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP).

  “Mengapa saya tidak membuat apa-apa ulasan? Mereka yang mengenali saya sejak menjawat jawatan mufti Wilayah Persekutuan 6 tahun lalu, pasti faham akan sikap saya.

  “Apabila Imam al-Syafie ditanya berkenaan suatu perkara, adakalanya beliau diam sejenak dan berfikir. Dikatakan kepadanya: “Tidakkah kau mahu menjawab?” Beliau membalas maksudnya:

  “Sehingga aku tahu kebaikan itu pada diamnya aku atau pada jawapanku.”,” katanya.
  Kata Zulfkili lagi, beliau juga amat tidak selesa untuk menjawab bagi pihak kementerian lain.

  “Boleh jadi jawapan saya tepat atau salah.

  “Malah, saya juga tidak mengetahui adakah apa yang saya fahami, benar-benar seperti yang dikatakan orang atau sebaliknya.

  “Soalan-soalan yang berbaur kontroversi atau bertujuan melaga-lagakan saya dengan sesiapa sahaja, itulah yang terutamanya saya elakkan.

  “Ini kerana, kalau saya tergesa-gesa menjawabnya, boleh jadi ia menjatuhkan maruahnya.

  MR : Malang bagi puak-puak AMANAH/IKRAM melihat isu ini sebagai senjata untuk serangan di mesdia sosial tetapi tidak menjalankan ‘amanah’ sebagai MP Islam untuk membantah mengikut saluran kerajaan.

  1. Ini salah umno yg luluskan lesen arak dan judi berpuluhb tahun dulu.

 29. Dr.M letak jawatan PM, itu dia punya pasallah, berilah alasan apa pun. OK

  Yang menghairankan,

  Kenapa dia tak serahkan kepada Anwar seperti yang dijanjikan, ataupun setidak-tidaknya kepada Tim. Perdana Menteri.

  Sebabnya,

  Kalau dia buat seperti yang saya tulis di atas tu, tak adalah isu kerajaan tebuk atap, pintu belakang, pengkhianat dan macam-macam gelaran lagi.

  Boleh tak sesiapa tolong jawab untuk memberi rakyat Malaysia kefahaman, supaya kami yang buta politik ni dapat kefahaman.

  1. Jawapan mudah dan ringkas, dia takut jika anwar jadi PM. Sbb ape? Rakyat akan tahu, kes sodomi 1.0 adalah rekaan semata2.

   Yg agak panjang:-

   FAKTA:
   1. PR (PKR, PAS, D4P) telah menang undi popular 50.7 % dlm PRU 13.
   2. PR boleh menang dgn mudah PRU 14.
   3. PR dibubarkan dan PH ditubuhkan (PKR, PAN, D4P)
   4. PPBM sertai PH, kunun nak jatuhkan PokJib. Aku punya bacaan, nak halang anwar dari jadi PM7.

   Jika PAS tak termakan hasutan virusAtok dan virusKitSiang, PH hanyalah wujud dlm alam khayalan sahaja.

   Dari sudut menghalang anwar dari jadi PM, tindakan PM7 tersangatlah brilliant, sehinggakan ada yg percaya, PM8 mengkhianati PM7.

   Asalnya, mmg dia bercita2 menjadi PM8 yg tidak dibelenngu dgn syarat menyerahkan jawatan kpd PM SEBENAR selepas 2 tahun.
   Disaat2 terakhir terpaksa akur sape saje asalkan bukan anwar sbg PM.
   Tapi, setuju tak: misi masih tercapai kan!!!
   ni teori je. hehehe….
   hanya anwar dan atok lebih mengetahui perkara sebenar.

   1. Terima kasih tuan atas pencerahan yg panjang lebar.

 30. PN KENA BERI JAWAPAN TUNTAS APA SEBENAR BERLAKU PADA KILANG ARAK..,
  ……TOK MUDIN TAK BOLEH DIAM….

  Ulama PAS kecam pengkritik kerajaan ‘menyalak’…….

  Ulama PAS yang terkenal, Mokhtar Senik, hari ini ‘membelasah’ Pakatan Harapan (PH) dan penyokong gabungan itu dalam isu kelulusan kilang arak beroperasi semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) sekarang.

  Menggunakan gelaran seperti “menyalak” dan “khadam’ Mokhtar berkata penyokong PH sepatutnya mencari isu lain untuk mengkritik kerajaan Perikatan Nasional (PN).

  Untuk rekod, PAS kini adalah sebahagian daripada kerajaan PN hasil kerjasama parti itu dengan Umno dan Bersatu yang dipimpin Muhyiddin Yassin.

  Kerjasama itu dikritik banyak pihak atas alasan bercanggah dengan demokrasi dan bukan mewakili kehendak rakyat yang memberikan mandat kepada PH dalam PRU ke-14 lalu.

  “Khadam-khadam PH baru nak menyalak pasal isu arak sekali gus nak belasah PAS, tiba-tiba kerajaan PN tarik balik kebenaran operasi kilang arak sepanjang PKP ini.

  “Kasihan juga, sebab mereka cari makan dengan menyalak.

  “Cari isu lainlah pula. Yang penting terus menyalak. Tiada menyalak tiada masyuk (pendapatan). Jangan tak menyalak tau, nanti Tony marah,” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

  Istilah menyalak biasanya dikaitkan dengan perilaku anjing.

  Miti keluar surat serta-merta

  Semalam, tular sepucuk surat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang memberi pengecualian kepada sebuah syarikat arak untuk beroperasi ketika PKP.

  Dalam surat bertarikh 31 Mac yang dilihat Malaysiakini itu, kementerian berkenaan membenarkan Heineken Malaysia Bhd beroperasi dalam PKP, susulan permohonan yang dibuat pada 24 Mac.

  Syarikat pembekal bir itu kemudian mengesahkan ketulenan surat berkenaan melalui satu kenyataan sambil menambah bahawa operasi terhad mereka itu hanya dibenarkan dengan 10 peratus pekerja semasa PKP.

  Hari ini tular pula sepucuk surat lain yang dialamatkan kepada syarikat Carlsberg Malaysia.

  Susulan pendedahan itu pelbagai pihak tampil membantah kebenaran tersebut sejak semalam lagi. Pemimpin Pemuda PAS kemudian turut menyatakan bantahan mereka sebelum tokoh lebih kanan mengikuti langkah tersebut.

  Menteri Pertahanan, Ismail Sabri Yaakob, hari ini berkata sebarang kelulusan terhadap operasi kilang ditentukan oleh Majlis Keselamatan Negara, sebuah badan yang dipengerusikan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

  Kata Ismail Sabri, mesyuarat khas kabinet hari ini menarik balik kelulusan tersebut. Menurut menteri kanan terbabit, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti ) akan mengeluarkan surat pembatalan berkenaan serta-merta.

  Sementara itu ahli Jawatankuasa Pusat PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz, menggunakan pendekatan lebih lembut apabila menganggap keputusan kerajaan PN menarik balik kelulusan itu adalah hasil kehendak rakyat.

  “Terima kasih kepada rakyat Malaysia yang tegas mendesak pihak kerajaan menarik balik kebenaran operasi kilang arak sepanjang PKP,” katanya di media sosial.

  Menurut Nik Mohamad Abduh PAS sentiasa mendukung aspirasi rakyat yang jelas mahukan keadilan untuk semua pihak dan kesejahteraan hidup buat seluruh rakyat yang ketika mereka ‘ngeri’ dengan pelbagai cerita buruk mengenai kesan arak dalam hidup rakyat.

  “Jika kilang-kilang makanan dan minuman yang lebih bermanfaat diarah tutup untuk tempoh sementara, maka apakah keperluan mendesak untuk kilang arak yang keperluannya jauh ketinggalan di belakang?” katanya.

  Alhamdulillah suara PAS didengari oleh Kabinet. Kelulusan kilang heineken ditarik balik pagi ini. pic.twitter.com/WSNtcJw4SY

  — Nurul Islam Mohamed Yusoff (@iamnurulislam22) April 6, 2020
  Sementara itu seorang pemimpin Pemuda PAS, Nurul Islam Mohamed Yusoff, turut mengulas mengenai keputusan kerajaan hari ini.

  Menciap di Twitter, Nurul Islam menganggap kabinet mendengar “suara PAS” kerana menarik balik kelulusan yang diberikan tersebut.

  “Alhamdulillah suara PAS didengari oleh kabinet. Kelulusan kilang Heineken ditarik balik pagi ini,” katanya.

 31. najib bini rosmah

  KP KKM berdoalah supaya curve Covid19 dapat dirata. I ingat Adham Baba sudah sign surat backdated untuk tukar you ke tempat lain kalau benda buruk berlaku. Menteri Pintu Belakang tak boleh dipercaya. Sekor-sekor muka pecah pintu dan tebuk atap. Kahkahkah!

 32. si zulkfili al bakri dah mengeluarkan kenyataan mengenai kesundalan2 kerajaan “Melayu2 Islam” yg dia di beritahu pembentukan terlebih awal dari twitter nya yg ringkas..

  “saya doakan kesejahteraan dan kejayaan …”

  selang 2 Minggu di Nobatkan Menteri. si Zul dah di beritahu, bahawa dia juga akan di hadiahkan dan tidak langsung, sama2 sepakatan, bersetuju pembentukan kerajaan tebuk atap dgn melalui2 lorong2 belakang mati.

  kini, dgn nada yakin nya, si Zul bersuara,

  “saya tegas membantah Meminum Arak,” tapi berhenti di situ, dgn mengata

  “Saya tidak akan bersuara mengenai hal2 kementerian lain”

  tegas atau bersikap pragmatic dan play safe nih?

  ..setuje dgn kenyataan nya, bahawa dia keras dgn bantahan meminum arak, kerana arak memudaratkan dan menzalimi manusia…

  yg si zul tak kelihatan tegas, kebebalan, kebodohan, rendah akhlak dan pengkianatan, itu kan bentuk2 yg memabukan, penzaliman dan mudarat kpd manusia juga?

  ramai “Melayu2 Islam” kini Mabuk dgn nya.

  si Zul tak teruskan lagi kerja2 Solat Hajat Serentak Selepas Zohor Seluruh Negara?

  mungkin mengsyorkan seluruh dunia, serentak selepas zohor. ..

  ape nak jadi kao Zul, menyamai Sundal2 “Melayu2 Islam” yg kini sedang di ancam oleh covids’.

  seperkara lagi, fatwa kebangsaan yg di wartakan, 6 kejadian Masa itu bermula Sabtu dan Berakhir Khamis ke, yg di wartakan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah?

  Maka, Jumaat, Setiap Minggu, Tuhan Rehat Di Singgahsana Nya, dgn itu, Penghulu Hari.

  Aduh, Aduh.

  Zul ? Zul ! Zul .

  1. najib bini rosmah

   Tok Mufti ni cuma neutralise serangan netizen jangan sentuh warlord Bersatu yang menjadi punca utama Kilang Arak buka masa PKP. Konon Mat Sembab lantik dia tak mungkin Mat Sembab lulus. Melayu Islam kena game Melayu harbi demi politik songsang mereka. Kahkahkah!

 33. Menteri-menteri dan kabinet kayu yang tak tahu apa yang mereka buat. Ini masalah dengan kerajaan pintu belakang. Sudah sampai masanya kerajaan ini ditolak rakyat.

 34. najib bini rosmah

  Lagipun grand design politik Madey si Kitol dan Mat Sembab untuk pecah pintu dan tebuk atap demi angkat Azmin semburit dan Mukhriz belum habis. Melayu Islam yang kena game. Kahkahkah!

 35. najib bini rosmah

  Kalau dahulu KSU jalan amanah diberikan, sekarang pakailah otak. Jangan sampai kena scam dan dipecat guna surat backdated oleh Menteri Kerajaan Pintu Belakang. Depa ahli politik patut takut pada kakitangan Kerajaan. Bukan pecat dan tukar sesuka hati. Voice out your right. Jangan jadi kuli yang akan kena scam dan dimasak ala kambing golek. Kahkahkah!

 36. najib bini rosmah

  Melayu Islam dalam PKP pun diancam oleh Menteri Kerajaan Pintu Belakang. Kalau KSU dalam Kementerian penting boleh dianiaya dan dihina sebegitu, apa barang Melayu Islam yang bawahan? Siap sedialah kena aniaya dan scam dengan backdoor cabinet. Kahkahkah!

 37. najib bini rosmah

  Menteri Kerajaan Pintu Belakang sudah mengaku beri kebenaran pun macai nak pusing lagi. Adoiyai. KSU Melayu Islam yang jalan amanah kepada negara pula kena tindakan. Menteri tebuk atap pecah pintu backdated surat pecat KSU yang ikut arahan. Kejam dan bahlol. Kahkahkah!

 38. Patutlah.. KSU tu dilantik oleh Pudin dari PH. Dia memahami keperluan puak2 PH dulu yg selalu mabuk mcm AG tommy thomas, siti kasim dll kaki mabuk.
  Mabuk arak, bawak kereta langgar orang, buat pesta mabuk adalah sinonim dgn PH.

  Dah jd pembangkang pun beri komen mcm orang mabuk. Anjing mabuk.

 39. najib bini rosmah

  Kerajaan Pintu Belakang anjur Rakyat mabuk masa PKP. Ini bukan haramjadah. Ini sudah masuk kapir harbi. Kahkahkah!

 40. Kau orang tahu tak apa si pudin mantan menteri kpdnhep cakap?

  Arak bukan bahan larangan mcm air zamzam, sepatutnya kerajaan benarkan ia beroperasi sama spt kilang roti gardenia sbb ia merupakan keperluan.

  Hahaha… Jawablah anjing2 PH semua.

  Nasib lah cuma 22 bulan. Kalau tidak arak diwajibkan jd minuman rasmi di sekolah.

  1. ..terlebih santapan virus amanat #hadiweng nih.

   dah jadi sebati, kesundalan nya, setiap hari.

   .dengan virus, penjenamaan “Melayu2 Islam” dah cukup memabukan diri nya hingga mati.

   virus covids’ tercenggan2

 41. ini bukan zaman kerajaan Pakatan , tak dak kerja dok korek benda dalam kain , akhirnya kena tendang keluar daripada Putrajaya.

  1. mcm zaman bayi ke zaman kanak2 ke zaman remaja ke zaman dewasa ke zaman tua ke akhir zaman…

   tuhan asing ke, di setiap2 zaman nih?

   mcm datang nya kerajaan kesundalan “Melayu2 Islam” ujud dari langit ke, klu tak dari Kerajaan PH dulu.

   blh ke kesundalan kamu, melompak ke zaman dewasa tanpa zaman kanak2 dulu…

   …tapi dah cukup kedewasaan kamu, sedangkan zaman kanak2 perisian dgn tabii mencuri2 dan berhelah2 sj?

   Jgn pulak bawa nya ke zaman dewasa ke zaman tua, ke akhir zaman, lalu tercunggap2 dgn nafas2 terakhir kamu, tuhan yg di sembah, dari sejak zaman kanak2 di ajar di asuh bentuk2 berhala sj.

 42. ..aduh2 budin, panah kamu lagi menyusuk kedaifan dan kesundalan2 “Melayu2 Islam ” lagi..

  tapi ngape, asyik berlarutan perkara sedemikian nih? kesundalan2 “Melayu2 Islam” tidak rapi utk menutup pembohongan yg mereka reka?

  Isu2 yg hangat dari kesundalan #hadiweng dgn warkah bertarikh 22 hb March kpd islah2 sedunia, dan…

  …terkini, surat bertarikh 4hb April oleh ketua Setiausaha KPDNHEP tentu tidak sah sama sekali, kerana beliau telah di tukarkan berkuatkuasa 1hb April.

  ngape perlu, Ismail dan Rasol bercanggah2 sesama sendiri nih?

  lagi tunggang terbalik, penjenamaan “Melayu2 Islam” dgn kerajaan ala tebuk atap melalui lorong belakang mati.

  dari beroperasi kini utk menjual Stok2 sedia ada.

  Idris Jala nih dulu, budak Suruhan Badawi, mesti “Melayu2 Islam” tiada halangan memberi, tapi bila surat kerajaan di ketahui oleh rakyat jelata, “Melayu2 Islam” menjerit sana sini, utk menutup kesundalan2 mereka.

  Kerajaan jenis ape nih? bak hidup kais pagi kais petang setiap hari ke?

  bergaya dgn SP RM 250 Billion, terlupa utk merangsang IKS lalu tambah lagi RM 30 Billion.

  Ngaoe tidak bawa sj ke Parlimen, utk di bahas, akan berkesanan nya.

  ..tapi, blh ke “Melayu2 Islam” memperbetulkan langkah2 kesundalan2 mereka ?

  1. Zunnun babi Pengikut ajaran sesat tuhan harun

 43. Alaaa Budin…. biarlah dia orang nak berniaga. Cukai yang diperolehi nanti boleh digunakan untuk membayar elaun imam dan gaji guru agama serta penjawat awam lain. Malahan gaji dan elaun Duta Khas bertaraf Menteri ke Timur Tengah juga boleh dibayar dari hasil jualan arak tersebut.

  Yang pentingnya orang Islam yang beriman jangan pula pergi ke 7eleven membeli dan menogok minuman tersebut.

  Tak perlu mana- mana pihak bersikap hipokrit. Juga tak perlu isu ini dipolitikkan.

  Yang penting, jika keputusan mengedarkan arak-atsk yang sedia ada dibenarkan dan kesannya menyebabkan ramai umat Islam di negara ini tergelincir akidah mereka atau ibadah mereka menjadi tidak sempurna kerana mengalami tekanan perasaan dek memikirkan arak yang diedarkan, ataupun perbuatan tersebut menyebabkan mereka dijangkiti covic, sayugia perbuatan tersebut hendaklah diberhentikan sertamerta. Khalas.

  1. Dulu duit tu juga yg buat bayar gaji imam, bilal, menteri agama Rahmatan Lil Alamin, kau tak ada komen apa pun kan?
   Kalau bodoh mestilah pembangkang.
   Kalau pembangkang wajib jd bodoh.

   1. Betul pun sundal woi!!!! Itu yang aku cakap pun. Tapi dek kerana kau terlalu bebal dan taksub kepada pemimpin, maka aku kau tempelak tak pasal- pasal. Bahlol!!!! Kecik- kecik tak nak mampos!!!!

    1. Duit cukai tu jugak kerajaan PH bayar elaun kau, anjing suruhan ooi… Muahaha

  2. “…ramai umat islam di negara ini..”

   nak juga rakyat2 bukan islam lihat, sijil2 sah masuk syurga..

   ..siape yg mengesahkan nya, malaikat mana yg membawa khabar gembira nih?

   aduh2, satire yg sungguh merangsang di jadikan cerita

  3. http://wrlr.blogspot.com/2020/04/kerajaan-muhyiddin-macam-mabuk-arak.html?m=1

   Org kuat Madey kata Kerajaan Tepuk Atap dah mabuk arak.

   Punya ramai Menteri Kanan, Menteri dan Timbalan sampai bercelaru isu Heineken dan Guinness ini.

   So yg mana satu, pengeluaranke atau pengedaran ke atau batal sementara ke?

   Duta Khas sonyap dok kira brp byk boleh sedut bulan2 hasil bohong dan fitnah ko?.

   Kalah bapak kapir Trump bab quid pro quo terus dapat hadiah lumayan dunia bantu pengkhianat2 mandat rakyat.

 44. Kesiannya Budin tercari-cari isu nak kenakan kerajaan PN. Kesimpulannya aku rasa adalah macam ni..

  Adakah bila kita jadi pembangkang kita mesti jadi bodoh?
  Atau, asalkan orang bodoh je, mesti dia tu pembangkang?

  (dalam konteks Malaysia)

  1. blh ke, bebal ketahui kebodohan nya yg sedia ada?

   1. ha.ha..ha.. syok sendiri , kakitangan ketajaan,orang kg semua bersyukur bila pakatan harapan di tendang keluar dari Putrajaya puak puak mabuk ketum saja dok perasan tak habis habis lagi .

Leave a Reply

Your email address will not be published.