DUA WAJAH ‘MEWA’ TUAN IBRAHIM…..

Ketika kerajaan PH melantik Tan Kok Wai sebagai Duta Khas ke China pada 2018, Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man mengkritik lantikan itu dengan mengatakan ia sebagai mengulangi langkah BN sebelum ini, selain menyifatkannya suatu pembaziran.

Katanya, perlantikan itu menyebabkan rakyat rasa dipermainkan di sebalik gambaran kerajaan ketiadaan wang untuk melaksanakan janji-janji PRU14.

“Jangan ulangi kesilapan BN yang suka memutarbelitkan fakta dan menipu rakyat,” tambah beliau.

Tetapi, itu dulu. Lain hulu, lain parang.

Sekarang, setelah berada dalam kerajaan dan Presiden Pas, Hadi Awang dilantik sebagai Duta Khas ke Timur Tengah bertaraf menteri, bukan main lagi sanjungan dan pujiannya atas keputusan Muhyiddn Yassin itu.

Walhal, berbeza dengan Hadi Awang yang bertaraf menteri, Tan Kok Wai sebaliknya tidak pun diberikan taraf menteri.

Dalam pujian dan sanjungannya terhadap jawatan yang diberikan kepada Hadi Awang, Tuan Ibrahim berkata, perlantikan itu penting untuk mengukuhkan hubungan diplomatik dan meneruskan agenda kesatuan ummah di peringkat antarabangsa.

Tegas beliau lagi, Hadi Awang telah memainkan banyak peranan dalam menyuarakan pandangan politik dalam kalangan negara-negara Islam.

Hmmm…langsung Tuan Ibrahim tak mengaitkan atau tidak melihat lagi perlantikan Hadi Awang itu sebagai meniru BN atau menyifatkannya sebagai pembaziran wang negara.

Apakah Tuan Ibrahim tidak sedar negara lebih perlu berjimat sekarang ini dalam keadaan negara dan dunia dicengkam wabak Covid-19 berbanding pada 2018 dahulu?

Adakah sejak dilantik jadi menteri dalam kerajaan tebuk atap ini, Tuan Ibrahim sudah kebingungan tentang jati diri dan pendiriannya sendiri?

Agaknya, sebab itulah apabila nama Kementerian Alam Sekitar yang diterajuinya dijenamakan semula dengan nama Kementerian Alam Sekitar dan Air, beliau terus saja bangga mengumumkan nama singkatannya ialah MEWA iaitu ambilan daripada Bahasa Inggeris – Ministry of Enviroment and Water.

Sebagai Ahli Parlimen Kubang Kerian, Kelantan, apakah beliau tidak sedar “mewa” itu bermaksud “bingung atau bodoh” dalam dialek Kelantan?

Lagi pula, kalau pun tidak sedar maksud perkataan itu dalam dialek Kelantan, sejak bila Tuan Ibrahim sebagai pemimpin nombor dua Pas sudah beralih kiblat daripada mendaulatkan Bahasa Kebangsaan kepada mengagungkan Bahasa Inggeris? (ShahbudinHusin 03/04/2020)

Updated: 3 April 2020 — 1:35 pm

43 Comments

Add a Comment
 1. KHAS BUAT KEJORA PENGECUT…….!!

  Hi hi hi

  Si pengecut berauta temberang tanpa bukti untuk menutup Kemaluan.

  Diputar belit cerita, tak hal Kejora langsung tak pernah keluar sebab takut. Bukti masih tersimpan dalam arkib blog. Bermacam alasan ala mat malasan konon…

  – Sibuk menyibuklah.
  – Mas datang bulanlah,
  – Irah nak balik Kedahlah.
  – Kemalanganlah.
  – dll

  LAST WARNING…..

  Nak aku tayangkan semula bukti2 memenuhi ruangan blog ini di mana kau sembunyi-menyorok diri dati aku, pengecut…..??

  Hi hi hi hi hi hi hi hi……..

  1. Suman maknyah kedi 2:28 am,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
   Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
   Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
   Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HA HA HA

   1. Suman maknyah kedi 2:28 am,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
    Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
    Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
    Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. HA HA HA

     Suman maknyah kedi 2:28 am,

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
     Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
     Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
     Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

     HA HA HA

     1. Suman maknyah kedi 2:28 am,

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Sayang..Datarn Merdeka, tk dapat berkata-kata
      Kalau tidak..pasti ia akan bangkit dan bercerita
      Suman, pkai spek hitam, nyamar pngemis buta
      Disuruh anak tunggu..dia sembunyi dlm kereta
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      HA HA HA

 2. MD ZULKEFLI MD DAUD

  Politik 2 x 5 kita, sebelum dapat kuasa semua salah. Bila berkuasa semua yang salah dahulu kini betul. Tolong martabatkan bahasa sendiri wahai Pak Menteri..

 3. PARTI TELINGA KUALI EKOR BABI D4PIG DIMINTA LETAK JAWATAN SEBELUM MENGUTUK…..

  “Hadi Awang Tok Guru Celaka,” kata ahli lembaga pengarah YADIM…….

  Salah seorang ahli lembaga pengarah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) menyifatkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai seorang yang hina dan celaka.

  Ahmad Sayuti Bashiron (gambar) berkata demikian melalui satu kenyataan ringkas di laman Facebook semalam.

  “Duta bertaraf menteri? Akhirnya, termakbul sudah habuan atas persekongkolan sebuah pengkhianatan politik penuh hina & celaka bersama seorang Tok Guru.

  “Rakyat sedang menyaksikan episod seterusnya kaffarah itu,” katanya memetik kenyataan tersebut.

  Kenyataan tersebut dipercayai sebagai maklumbalas terhadap keputusan kerajaan melantik Abdul Hadi sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf menteri.

  Untuk rekod Ahmad Sayuti adalah merupakan lantikan politik kerajaan Pakatan Harapan (PH) bagi mewakili parti Amanah Negara (PAN).

  Tidak cukup dengan itu, Ahmad Sayuti turut mendakwa Abdul Hadi adalah seorang Tok Guru politik yang pembohong.

  “Huh susah juga rupanya nak terjemah verbatime “surat pada ulamak arab” oleh si duta pengkhianat ini.

  “SABAR..! Nanti bila siap, antum baca & nilailah sendiri betapa kakibohongnya Tok Guru politik kamu itu. Seolahnya dia sedang bertapa di ‘gua asing’ yang bebas-sebebasnya menipu dunia lalu terhijab diri dia dari segala #DOSANYA,” bidasnya lagi.

  Tinjauan SuaraTV di ruangan komen mendapati pula mendapati, majoriti netizen mendesak agar Ahmad Sayuti meletakkan jawatan sebagai ahli lembaga pengarah sambil membidasnya sebagai meroyan.

  “AlhamduLillah PH DAP PAN PKR dah tumbang di Putrajaya. Teruskan doa kehancuran DAP PH dan gabungannya,” tulis Mohd Mokhtar Suleiman.

  “Tumpang tanya, bila nk letak jawatan dalam Yadim? Takkan nak ambik elaun dari kerajaan haram kan? Kalau dah letak jawatan, ok lah,” bidas Ahmad Shaharudin Omar.

  “Kesian meroyan, YB PH meroyan. Orang yang undi lagi-lagi meroyan. Bodoh tu sinoan sikit untuk anak cucu,” sindir Syazwan Wahid pula. – SuaraTV

  MR : Ya Allah berikan hidayah kepada puak PAN/IKRAM untuk bertemu jalan yang benar

 4. najib bini rosmah

  Lagi bodoh bila sudah dapat kuasa dan jawatan tapi tak ada otak nak jaga Rakyat. Hilang dari radar. Muncul buat lawak bahlol. Lepas itu minta dipuji dan dipuja? Menteri Kerajaan Pintu Belakang songsang. Kahkahkah!

 5. Otai Masih berbisa

  Bodohlah dalam keadaan macam ni sibuk nak cari salah orang.

 6. GOLONGAN PENJUAL AGAMA……..

  PARTI AGAMA SYIAH TETAP CINTA DAN PEMUJA TOKONG BABI SUCI D4P………

  Salahuddin Ayub Mahu DAP Terus Berkuasa Di Johor!……..

  Rupanya masih wujud lagi Si Kitol di era moden ni! Sosok segelintir Melayu yang cuba “menjual kedaulatan bangsa” dengan menyuburkan api permusuhan apabila melihat bangsa sendiri bersatu.

  Adakah Salahuddin Ayub, Aminolhuda dan pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) tidak mahu bergandingan demi masa depan Melayu? Jika benar kalian pemimpin Melayu, sudah pasti kalian akan menyahut agenda penyatuan bangsa Melayu serta tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba untuk mengagalkannya!

  Sedarkah kalian bahawa kegagalan dan pergolakan yang berlaku hari ini adalah disebabkan oleh tangan-tangan rejim PH yang dilihat gagal mengurus tadbir Negara selama 22 bulan memerintah? Tiada satu pun pencapaian yang boleh dibanggakan khususnya di negeri Johor di mana pembangunan ekonominya dilihat semakin semput dan mundur.

  Kepentingan Islam, kedaulatan institusi DiRaja dan Melayu bukan sahaja diperkotak-katikkan, malah tidak diperjuangkan langsung hanya kerana ingin menjaga hati DAP. Adakah perjuangan kalian bertuankan DAP? Jika benar, kalianlah Si Kitol bangsat itu!

  Lihatlah bangsa Cina, walaupun mereka berlainan ideologi tetapi mereka masih boleh bersatu demi bangsa, bahasa, budaya dan ekonomi mereka! Persoalannya, kenapa Melayu tidak seperti mereka?

  Wujudnya gabungan kerajaan baru ini diharap menjadi satu solusi untuk memulihkan segala permasalahan yang berlaku. Adakah menjadi kesalahan untuk kita bersatu demi memastikan kepentingan ISLAM, MELAYU dan RAJA terbela?

  Rakyat Johor menyokong sepenuhnya tindakan DYMM Sultan Johor yang sentiasa peka dan bertindak pantas dalam menyelesaikan isu polemik politik negeri Johor. Menjunjung Kasih Tuanku. Daulat Tuanku!

  #OpsJohor

  MR : Amanah dan Ikram, demi kuasa sanggup gadai maruah Islam

  Repl

 7. KEPADA CAI2 PHD4PIG YANG BONGOK BACA BAIK2 YEAAA………

  Assalamualaikum. Maafkan saya jika bahasa saya kasar……

  Sedapnya kamu tuduh orang penyamun, sekurang-kurangnya case 2-3 orang pemimpin yang saudara maksudkan ini tengah berjalan & melalui proses keadilan di mahkamah. Yang orang-orang PH tu tak lawan di mahkamah, belum bicara terus minta macha tahan case-case pemimpin PH (sedang siasatan Polis & SPRM terbukti ada sebab kukuh). Apa yang harus kita katakan ? Lanun atau Penyamun ! Lebih teruk akhlak kamu dari orang yang kamu tuduh penyamun.
  Mana suara kamu bila maruah Islam diganggu gugat !
  Mana suara kamu bila integriti Melayu di hina !
  Mana suara kamu bila Raja kami di perolokkan !
  Mana suara kamu bila penjenayah dilepaskan AG !
  Mana suara kamu bila mufti di tempelak !
  Mana suara kamu bila orang melayu mati katak sebab nak bela bangsa lain ! Mana orang-orang yang pukul anak Melayu yang mati tu !
  Mana pemimpin-pemimpin Melayu PH ?
  Mana suara kamu di saat kami memerlukan suara kamu wahai shahbudin yang bijaksana ?
  Semua yang jadi ni sebabkan Timbalan Presiden kamu & Pemimpin-pemimpin kamu.
  Kenapa nak kecam dan tuduh orang Penyamun ?
  Suarakan lah pemimpin PH kamu untuk tidak mencalonkan sesiapa tapi bubarkan parlimen.
  Apa kamu TAKUT kene tebas dengan Penyamun kah ?
  Kalau berjuta-juta rakyat memilih @ mengundi Muafakat Nasional, adakah rakyat marhaen ini juga Penyamun ?
  Sudah-sudahlah dengan wayang saudara tu. Disaat Melayu & Islam terancam kamu masih nak kecam PAS & sekarang Muhyiddin kerana tak bersama PH, saya cadangkan baik saudara berhenti saja menulis & bertanding dalam pilihanraya.
  Jika Anwar buang ego dan ikut jejak langkah Muhyiddin bersama muafakat nasional pun kami orang Melayu boleh menerima Anwar. Tapi sayangnya pemimpin yang saudara agungkan itu lebih sayangkan DAP yang menjejaskan Islam & Melayu. Jadi apakah jenis pemimpin & manusia Anwar & saudara sendiri ?

  Penderhaka Islam ?
  Pengkhianat Melayu ?
  Atau Barua DAP ?

  Maafkan saya kerana berkasar tetapi tulisan saudara ini amat keterlaluan. Semoga Allah beri petunjuk kepada Saudara seagamaku Shahbudin dan juga diri saya. Amin.

 8. MELAYU SERONOK DIKENCING KELING DAN TIONGKOK……MAHA JAHANAM SEDANG MENCATUR POLITIK NAK TERAJANG UMNO…….

  Melayu tertipu lagi – Tun Abdul Hamid……..

  SEMENJAK sebelum PRU 14, melalui ucapan dan rencana saya, saya mengingatkan orang Melayu bahawa DAP adalah lebih cauvinis daripada MCA dan Gerakan, bahawa PAS (yang pada masa itu menyertai Pakatan Rakyat bersama-sama DAP), mahupun PKR, tidak akan boleh mengawal tuntutan DAP seperti UMNO mengawal tuntutan MCA dan Gerakan; bahawa orang Cina bersatu di belakang DAP kerana mereka mahu lebih daripada apa yang mereka dapat daripada BN melalui MCA dan Gerakan dan bahawa yang “lebih” itu semestinya datang daripada orang Melayu.

  Pada masa yang sama, saya menyeru supaya orang Melayu bersatu, bermula dengan kerjasama antara UMNO dan PAS, kerana kedua-duanya adalah kumpulan Melayu/Islam terbesar. Saya menghujahkan bahawa UMNO dan PAS, yang di antaranya tidak ada apa-apa berbezaan prinsip lagi, hendaklah bekerjasama untuk mempertahankan Kerajaan Persekutuan daripada tumbang. Jika dua buah parti Melayu/Islam itu bekerjasama dan orang Melayu/Islam berdiri teguh di belakangnya, orang-orang Cina yang membuat perkiraan mengikut untung-rugi, akan mendekati BN semula.

  Seorang bekas Menteri kanan BN menyifatkannya sebagai “very idealistic”. Selepas PRU14, beliau keluar dari UMNO dan menyertai Bersatu.

  Seperti biasa, orang Melayu yang tidak “berfikir”, tetapi membuat keputusan mengikut apa yang mereka “rasa” atau “ingat”, malah kerana marah, telah memberi kemenangan kepada Pakatan Harapan (PH). Realitinya, mereka menyerahkan kuasa politik orang Melayu kepada orang Cina, semata-mata kerana marahkan Najib dan Rosmah.

  Maka tumbanglah BN dan tertubuhlah Kerajaan PH. Orang Cina menganggap kemenangan PH dalam PRU14 itu sebagai kemenangan besar bagi mereka. Bagi mereka, pada 9 Mei 2018 itu tamatlah penguasaan orang Melayu ke atas politik Malaysia. Maka mereka pun menunjukkan keangkuhan mereka tanpa sedikitpun memperduli sensitiviti orang Melayu dan melakukan berbagai-bagai perkara yang menyakiti hati orang Melayu dan dilihat sebagai merugikan, mencabar, meremehkan malah menhina hak orang Melayu, agama Islam dan Raja-Raja Melayu.

  Oleh sebab mereka terlalu rakus, malah biadab, maka, dalam masa satu tahun sahaja orang Melayu telah sedar akan bahayanya kerajaan PH yang dikuasai DAP kepada orang Melayu dan umat Islam. Maka orang Melayu dan umat Islam mula menolak PH. Kesannya dapat diliht daripada kepuusan lima pilihan raya kecil, bermula dengan Cameron Highlands dan berakhir dengan Kimanis.

  Di luar dugaan, bukan hanya sekadar bekerjasama, malah satu muafakat telah terjalin antara UMNO dan PAS dengan termeterainya Piagam Muafakat pada14 September 2019.

  Bersatu tahu, DAP, Amanah dan PKR juga tentu terasa, jika terdapat muafakat antara UMNO dan PAS, Bersatu, Amanah, malah PKR akan tergugat. Maka, terancanglah Kongres Maruah Melayu oleh bekas ahli-ahli UMNO yang melompat masuk Bersatu, yang, saya percaya, mulanya untuk menyaingi muafakat UMNO dan PAS, tetapi kemudiannya berubah menjadi untuk perpaduan Melayu dengan dihadiri oleh Tun Dr. Mahathir, DS Haji Abdul Hadi Awang, wakil-wakil UMNO dan DS Azmin Ali, mewakili satu kumpulan dalam PKR. Kongres itu diadakan pada 6 Oktober 2019. (Ada yang mengatakan, saya tidak tahu benar atau tidak, bahawa DS Anwar dan Lim Kit Siang mendesak Tun Dr Mahathir supaya tidak menghadiri Kongres itu malah melarang Tun Dr Mahathir membaca ucapan yang disediakannya. Mungkin itulah sebabnya pada hari itu, Tun Dr. Mahathir berucap tanpa teks).

  Tidak boleh dinafikan kehadiran Tun Dr. Mahathir di kongres itu merenggangkan Tun Dr. Mahathir daripada PH, DAP dan PKR.

  Empat bulan kemudian, pada 23 Februari 2020, terbungkar berita majoriti ahli-ahli Parlimen menyokong Tun Dr. Mahathir untuk terus menjadi Perdana Menteri. Usaha mendapat sokongan ini adalah untuk mematahkan keghairahan DS Anwar dan penyokongnya yang tidak henti-henti menuntut Tun Dr Mahathir menyerah jawatan PM kepada DS Anwar.

  UMNO, PAS, Bersatu dan sekumpulan daripada PKR termasuk dalam pakatan itu. Parti-parti Sabah dan Sarawak turut memberi sokongan. PH nampak seolah-olah sudah terkubur dan kerajaan baru, diketuai Tun Dr. Mahayhir, tanpa DAP, Amanah dan kumpulam DS Anwar, akan terbentuk.
  DS Anwar dan Lim Kit Siang tersentak. Mengikut cerita, DS Anwar, Lim Kit Siang dan Mat Sabu telah pergi menemui Tun Dr Mahathir. Mengikut cerita, mereka merayu Tun Dr. Mahathir supaya terus memegang jawatan PM sehingga PRU 15. Ertinya, mereka menarik balik desakan supaya Tun Dr. Mahathir menyerah jawatan PM kepada DS Anwar selewat-lewatny dalam Mei ini.

  Mengapa DS Anwar dan Lim Kit Siang (Mat Sabu cuma menumpang tuah mereka) berbuat demikian? Pada masa itu, mereka tahu bahawa Tun Dr. Mahathir telah mempunyai sokongan dua pertiga, kerajaan PH akan terkubur, kerajaan pembangkang (panggillah Perikatan Nasional, PN) akan tertubuh dan semua menteri-menteri DAP, PKR dan Amanah akan kehilangan jawatan. Kerana terpaksa, mereka sanggup menelan ludah mereka (perkara biasa bagi ahli politik).

  Selepas pertemuan Tun Dr. Mahathir dengan DS Anwar, Lim Kit Siang dan Mat Sabu itu, PKR, DAP dan Amanah mengatakan mereka memberi sokongan penuh kepada Tun Dr Mahathir sebagai PM sehingga PRU15. Pada masa itu, nampak seolah-olah Tun Dr Mahathir bersetuju untuk terus menjadi PM PH sehingga PRU15.

  Jika itu benar, Tun Dr Mahathir nampak seolah-olah sudah termakan umpan yang dihulur oleh DS Anwar, Lim Kit Siang dan Mat Sabu itu. Dengan persetujuan itu, Tun Dr. Mahathir telah membelakangkan PN.

  Tiba-tiba keluar pula berita Tun Dr Mahathir meletak jawatan dan dilantik semula sebagai PM sementara sehingga YDPA melantik seorang PM tetap. Selepas itu keluar pula berita, Tun Dr. Mahathir akan menubuh sebuah Kerajaan Perpaduan, terdiri daripada menteri-menteri yang dipilihnya sebagai individu, bukan mewakili parti.

  TS Muhyiddin pula mengeluar kenyataan bahawa Bersatu telah mengambil keputusan keluar daripada PH. Selepas itu, UMNO dan PAS mengeluar kenyataan bahawa mereka menarik balik sokongan mereka terhadap Tun Dr Mahathir kerana, sokongan asal mereka kepadanya adalah untuk menghalang DS Anwar daripada menjadi PM, dan penubuhan kerajaan PN tanpa DAP, PKR dan Amanah.

  Pada masa ini, kita tidak tahu apa Tun Dr Mahathir sedang buat, mungkin beliau sedang mengumpul nama-nama ahli Parlimen tidak kira dari parti mana untuk dijadikan ahli cabinet beliau, bukan sebagai mewakili partinya, tetapi sebagai seorang individu, lebih kurang seperti dalam sistem presidensi Amerika Syarikat. Realitinya, beliau akan menjadi seorang diktator dengan ahli-ahli kabinetnya sebagai “yes men”.

  YDPA pula sibuk menemuduga setiap ahli Parliament untuk mendapat tahu siapa yang mereka sokong untuk menjadi PM. Tetapi, kita tidak tahu bilakah baginda akan membuat keputusan dan apakah keputusan baginda.

  Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa budubicara kepada YDPA untuk melantik seseorang menjadi PM – Perkara 40(2)(a). Perlembagaan tidak menyebut bagaimana budibicara itu patut digunakan. Tepapi, dalam sistem berparlimen ala-British, baginda kenalah melantik seorang yang, pada pendapatnya, mendapat sokongan majoriti ahli-ahli Parlimen. Jika tidak, selepas dilantik, satu undi tidak percaya mungkin dikemukakan. Jika kalah, mengikut konvensyen, PM itu akan terpaksa meletak jawatan, dan masalah itu berulang semula.

  Pada 26 Februari 2020, dua perkara besar berlaku. Pertama, Tun Dr Mahathir mengeluar kenyataan mengapa beliau meletak jawatan. Kedua PKR, DAP dan Amanah mengisytiharkan DS Anwar sebagai calon mereka untuk menjadi PM. Malah ada berita yang mengatakan penyokong-penyokong DS Anwar sudah pun berarak kemenangan di Dataran Merdeka.

  Kita lihat kenyataan Tun Dr Mahathir dahulu. Beliau berkata beliau meletak jawatan kerana beliau tidak boleh menerima UNNO di dalam kerajaannya tetapi beliau bersedia menerima ahli-ahli UMNO yang melompat masuk ke parti lain. Soalan pertama, mengapa cuma sekarang baru beliau mengeluarkan kenyataan itu? Ia sepatutnya dikeluarkan, selewat-lewatnya, pada hari beliau meletak jawatan.

  Katakalah alasan yang diberi itu benar, soalan-soalan berikut perlu di jawab:
  Mengapa, beliau menghadiri Kongres Maruah Melayu pada 23 10 2018, duduk dan berdiri bersama-sama pemimpin-pemimpin UMNO yang hadir sebagai wakil UMNO?
  Mengapa beliau membiarkan usaha menubuh kerajaan PN yang dilakukan oleh ahli-ahli Bersatu sendiri sejak beberapa bulan sebelumnya, meyakinkan pemimpin-pemimpin UMNO, PAS dan lain-lain serta mendapatkan statutory declaration mereka bahawa mereka menyokong beliau sebagai PM berlarutan hingga mereka memperolehi majoriti dua pertiga dan mengisytiharkan penubuhan kerajaan PN?
  Atas alasan apa beliau tidak boleh menerima UMNO? Adakah kerana UMNO corrupt? UMNO hanya satu nama atas kertas. Ia tidak boleh Yang boleh corrupt adalah pemimpin-pemimpinnya. Tetapi, beliau boleh menerima pula pemimpin-pemimpinnya.
  Saya percaya, jika alasan itu benar, sebenarnya, beliau tidak boleh terima kewujudan UMNO. Selepas sahaja PRU14 beliau telah mengatakan UMNO hanya menunggu ajalnya. Tetepi, ia semakin kuat dan PH kalah dalam lima PRK berturut-turut. Beliau tahu, apabila UMNO bekerjasama dengan PAS dalam PRU 15, Bersatulah yang lebih berkemungkinan menemui ajalnya. Maka beliau mesti bunuh UMNO, jika tidak UMNO (bersama-sama PAS) akan membunuh Bersatu.

  Itu UMNO perlu faham. Dalam keadaan demikian, mengapa UMNO hendak menyokongnya? Menyokongnya untuk membunuh UMNO? UMNO telah membuat satu peputusan yang betul dengan menarik balik sokongan terhadap Tun Dr Mahathir. UMNO mesti jangan bergenjak. Malah, mana-mana ahli UMNO yang menerima jawatan dalam kabinetnya hendaklah disingkir.

  Mengenai peristiwa kedua hari itu, PKR, DAP dan Amanah mengisytiharkan sokongan mereka terhadap DS Anwar sebagai calon PM. Ini berlaku hanya beberapa hari selepas mereka memberi sokongan penuh terhadap Tun Dr Mahathir untuk terus menjadi PM sehingga PRU15. Dengan perisytiharan itu, mereka membuat U-turn dan menikam Tun Dr Mahathir dari belakang.

  Kembali kepada kedudukan Tun Dr Mahathir dan Bersatu. TS Muhyiddin Yassin telah mengambil pendirian yang betul dan berani dengan membawa Bersatu keluar dari PH. Beliau dan Bersatu hendaklah teguh dengan pendirian ini. Ahli-ahli Bersatu telah bertongkos lomos mendapat sokongan untuk Tun Dr Mahathir. Setelah Berjaya beliau menikam mereka dari belakang. Perbuatan itu hanya menguntungkan Anwar, DAP dan PH. Anwar yang sepatutnya tetah kehilangan peluang untuk menjadi PM, DAP yang sepatutnya keluar daripada kerajaan PN, kerajaan PH yang sepatutnya sudah terkubur, semuanya hidup semula. Akibatnya, pada 27 02 2020, baik DS Anwar, Tun Dr Mahathir, mahupun kumpulan UMNO-PAS sama-sama tidak mempunyai majoriti.

  Pagi 27 02 2020, kita dikejutkan pula dengan berita bahawa kumpulan Azmin menyertai Bersatu. Selain daripada ia menguatkan Bersatu, ia juga mengurangkan perpecahan orang Malayu yang akan menjadi lebih buruk jika mereka menubuhkan sebuah parti baru. Itu satu perkembangan yang baik.
  Tidak cukup dengan itu, di sebelah petangnya, terbit pula berita bahawa Tun Dr Mahathir kembali semula menjadi Pengerusi Bersatu, mungkin selepas dipujuk oleh TS Muhyiddin pula. Apakah ertinya? Ingat, Bersatu telah keluar dari PH. Ertinya, beliau sekarang menjadi pengerusi Bersatu yang berada di luar PH. Pada masa yang sama, beliau tidak dapat menerima UMNO sebagai sebuah parti. UMNO dan PAS pula telah menarik balik sokongang terhadap Tun Dr Mahathir sebagai PM kerana beliau telah membelot mereka. Maka, ertinya Bersatu bersendirian. Tetapi, kita dengar pula cerita Bersatu Johor akan menubuh kerajaan Bersama BN dan PAS. Tidakkah in bercanggah dengan pendirian Tun Dr Mahathir terhadap UMNO?

  Apakah kesimpulan dan pengajaran yang boleh diambil daripada peristiwa ini?
  Orang yang menggagalkan penubuhan kerajaan PN adalah Tun Dr. Mahathir.
  Dalam peristiwa ini, Tun Dr Mahathir dan DS Anwar sama-sama tidak boleh dipercayai. Diharapkan peristiwa ini akan menyingkirkan kedua-dua mereka daripada arena politik negara. Mereka tidak boleh diharap untuk membela kepentingan orang Melayu/Islam. Apatah lagi, jika DS Anwar dilantik menjadi PM dengan sokongan DAP dan Amanah, kerajaan yang akan dibentukan hanya mempunyai 33 Ahli Parlimen Melayu/Islam (35.86%) berbanding dengan 59 orang bukan-Melayu/bukan-Islam (64.13%). Bolehkan kerajaan seperti itu menjadi pembela orang Malayu/Islam? Ia juga menunjukkan sejauh mana DS Anwar sanggup memgorbankan kepentingan Melayu/Islam semata-mata untuk menjadi PM.
  UMNO, PAS, Bersatu (termasuk kumpulan Azmin) hendaklah bersatu teguh. Saya percaya, jika perikatan mereka kuat, parti-parti di Sabah dan Sarawak, MCA dan MIC akan menyertai mereka yang berkemungkinan membolehkan mereka menubuh kerajaan baru. Tetapi, ini hanya boleh dilakukan tanpa Tun Dr Mahathir dalam Bersatu kerana baliau tidak boleh menerima UMNO sebagai satu parti. TS Muhyiddin telah melakukan sesuatu yang betul apabila mambawa Bersatu keluar dari PH, setelah Tun Dr Mahathir meletak jawatan. Tetapi, masalah orang Melayu ialah mereka hagat-hangat tahi ayam dan mereka membuat keputusaan kerana marah dan mengikut emosi dan bukan melalui berfikir. Selepas itu, saya percaya beliau telah merayu kepada Tun Dr Mahathir supaya memegang jawatan pengerusi Bersatu semula.
  Jika tidak, jika Tun Dr Mahathir tidak mengikut pendirian parti, beliau patut disingkir daripada Bersatu. Maka terbukalah peluang untuk Bersatu bersama-sama UMNO, PAS, MCA dan MIC menubuh kerajaan, tanpa Mahathir, di peringkat Persekutuan dan Negeri. Sekarang, sebagai pengerusi, Tun Dr Mahathir boleh menjadi penghalang! Yang ketawa adalah DS Anwar dan Lim Kit Siang.
  Orang Melayu mesti sedar bawa UMNO dan PAS adalah dua buah parti yang boleh diharapkan untuk membela orang Melayu. UMNO perlu dibersihkan daripada pemimpin-pemimpin yang corrupt. PAS perlu update Keduanya elok dicantumkan, jika boleh.
  PAS, yang pada suatu ketika selepas manandatangani Piagam Muafakat, nampak seolah-olah mula membelakangkan UMNO kerana keghairahannya dalam menyokong Tun Dr Mahathir sehinggakan UMNO terpaksa mengikut “supaya tidak ketinggalan”. Di penghujung episode ini, PAS berada bersama-sama UMNO setelah dibelot oleh Tun Dr. Mahathir. Ini satu pengajaran kepada PAS, suka atau tidak, UMNO itulah rakan seperjuangannya untuk membela kepentingan orang Melayu dan agama Islam.
  Berhadapan dengan Tun Dr. Mahathir, UMNO perlu tegas. Ingat, UMNO adalah lebih besar daripada Bersatu, lebih tua dan lebih berjasa. Tun Dr Mahathir telah menunggang UMNO selama hampir tiga dekad, disanjung dan diangkat nenjadi pemimpin orang Melayu selama lebih daripada dua dekad, Sekarang beliau hendak membunuh UMNO kerana beliau takut UMNO akan membunuh partinya. Ini UMNO dan orang Melayu perlu sedar dan jangan naif lagi.
  Dalam berita malam ini, saya tidak tahu sama ada apa yang dikatakannya itu hanya pendapatnya atau nasihatnya kepada YDPA, beliau berkata, biarlah Parliman menentukan pada 3 Mac ini siapa akan menjadi PM. Jika ia gagal, adakan pilihanraya umum tergempar.
  Semua ini tidak perlu jika beliau tidak belot. Beliau telah pun boleh dilantik menjadi PM kerajaan PN, tanpa PKR, DAP dan Amanah. Sekarang mereka telah bernafas semula, dua kumpulan telah menjadi tiga, tidak mustahil DS Anwar akan menang. Jika itu berlaku, Dr Mahathirlah yang bertanggungjawab menyerahkan kuasa politik orang Melayu di negara ini kepada DAP bagi kali yang kedua dan, besar kemungkinan, muktamad.

  Jika PRU15 diadakan, jika beliau menentang kerjasama dengan UMNO, PAS perlulah menyebelahi UMNO. Bersatu hendaklah menyingkir Tun Dr Mahathir daripada Bersatu dan berkerjasama dengan UMNO dan PAS, menentang PH. Jika Bersatu tidak berani berbuat demikian dan hendak bertanding sendirian atau masuk semula ke dalam PH, biarlah. Kita tunggu dan lihat keputusannya.
  Sementara itu, kita tunggu keputusan YDPA.

  Tun Abdul Hamid
  tunabdulhamid@gmail.com
  http://www.tunabdulhamid.my
  https://tunabdulhamid.me

  Reply

 9. satire 18/20

  #hadiweng : saya rela sembah tuhan dari sembah raja kpd kedua bandar suci mekkah dan madinah yg bersekongkol dgn amerika dan israel..

  zunnun : woit, weng. Tuhan mcm mana yg kao dok asyik menyembah ni?

  #hadiweng : tuhan yg bersama kerajaan turkey, qatar dan iran. Tuhan yg ini betul, tuhan yg di arab saudi, bahrain, mesir, kuwait, dan negara2 yg cenderong kpd saudi, tuhan yg tak betul belaka.

  #hadiweng ; sepwrti juga tuhan di timur lain dgn tuhan di barat.

  itu sbb orang2 barat kapir2 belaka.

  zunnun : maka kao kini bersahabat dgn salafi ikwan turkey dan qatar selain syiah iran.

  Moo suruh kao buat ape dgn 3 negara nih?

  #hadiweng : bawa pemodal2 dari ketiga2 negara ini selain jual minyak sawit kpd mereka.

  zunnun : weng, iran dan qatar kini menghadapi permasaalah besar, dgn minyak dan lng di paras rendah, mereka ketandusan pasaran utk menjual bahan2 tersebut, selain iran di sisih dan di senarai hitam mengunakan Dollar dlm jualan export/import nya

  #hadiweng : tak pe, asalkan mereka beli minyak sawit dari malaysia.

  Turkey akan jadi rakan niaga malaysia dgn usaha ana bawa pelabur2 dari sana

  zunnun : weng, turkey kini terperangkap dgn peperangan di Syria dan Libya, bila pulak ada masa utk melayan kao nih?

  lambakan pelarian dari syria membanjiri negara turkey, dah cukup menyusahkan ekonomi mereka.

  #hadiweng : hah itu sbb ana akan main peranan dgn turkey. Ana akan bawa pelarian syria ke malaysia, ganti pekerja2 kapir vietnan, Philippines dan cambodia.

  biar byak pekerja2 asing yg ada, semua “islam” supaya malaysia di banjiri dgn pekerja “islam” sogmo.

  zunnun : iran bagaimana pula

  #hadiweng : kao jgn tertanya2, mereka syiah. Tiada perbezaan sunni- syiah selagi mereka sembah “allah”.

  zunnun : kok asyik sembah2 nama “allah” aje ke? mcm dlm bangunan masjid2, tergantung frame di kedua belah mimbar, sebelah kanan “allah” sebelah kiri “muhammad”.

  #hadiweng : barua, bukan sembah nama, sembah “allah” dan selawat kpd “muhammad” bin aminah.

  zunnun : weng, kao rasa, misi kao ke 3 buah negara ini, berjaya bawa pemodal2 melabur ke negara, yg mana, duta2 malaysia di setiap negara2 ini gagal.

  #hadiweng : mereka tiada wawasan. Mu tengok nanti, berduyun2 puak2 salafi dan syiah masuk dlm negara, byak projek2 perumahan perlu di bina utk menampung banjiran mereka ke sini.

  ape mcm, best tak?

 10. BANGSA YANG BERPERANGAI HAPRAK MACAM TU TAK LAIN TAK BUKAN DARI PARTI HAPRAK PH….. MENYOKONG PARTI KUNYIT DAN YAKJUJ MAKJUJ D4PIG……

  PHD4PIG BANGSAT LAGI HIPOKRIT……KUMAN SEBERANG LAUT NAMPAK SANGAT….. PEMIMPIN2 KORANG JARAH PETRONAS 300 BILLIONS BESAR MACAM GAJAH DEPAN MATA KORANG TAK PANDANG…….

  RON95 RM1.30 seliter murah daripada air mineral…….PH JANJI 1.50 TAK TERTUNAI….TAPI DITUNAIKAN PN LAGI MURAH…….

  Harga runcit petrol RON95, RON97 dan harga diesel terus menyaksikan penurunan.

  Berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Automatic Pricing Mechanism (APM), harga runcit produk petroleum bagi tempoh 4 April 2020 sehingga 10 April 2020 adalah ditetapkan seperti berikut:

  (i) harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 8 sen seliter iaitu daripada RM1.68 seliter kepada RM1.60 seliter;

  (ii) harga runcit petrol RON95 turun sebanyak 8 sen seliter iaitu daripada RM1.38 seliter kepada RM1.30 seliter; dan

  (iii) harga runcit diesel turun sebanyak 10 sen seliter iaitu daripada RM1.68 seliter kepada RM1.58 seliter.

  “Penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik Covid-19.”Kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” kata kenyataan Kementerian Kewangan hari ini.

 11. Makin teruk gila meroyan puak2 anjing pemburu DAP laknatullah. Makin tengah malam makin kuat dan kerap anjing2 ni menyalak.

  Ku sangka PH memerintah sepenggal
  Rupanya tak sampai separuh penggal
  Menyondol lah kamu mcm babi tunggal
  Kami nak tidur, bye, Selamat tinggal

 12. PHD4PIG BANGSAT LAGI HIPOKRIT……KUMAN SEBERANG LAUT NAMPAK SANGAT….. PEMIMPIN2 KORANG JARAH PETRONAS 300 BILLIONS BESAR MACAM GAJAH DEPAN MATA KORANG TAK PANDANG…….

  RON95 RM1.30 seliter murah daripada air mineral…….PH JANJI 1.50 TAK TERTUNAI….TAPI DITUNAIKAN PN LAGI MURAH…….

  Harga runcit petrol RON95, RON97 dan harga diesel terus menyaksikan penurunan.

  Berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Automatic Pricing Mechanism (APM), harga runcit produk petroleum bagi tempoh 4 April 2020 sehingga 10 April 2020 adalah ditetapkan seperti berikut:

  (i) harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 8 sen seliter iaitu daripada RM1.68 seliter kepada RM1.60 seliter;

  (ii) harga runcit petrol RON95 turun sebanyak 8 sen seliter iaitu daripada RM1.38 seliter kepada RM1.30 seliter; dan

  (iii) harga runcit diesel turun sebanyak 10 sen seliter iaitu daripada RM1.68 seliter kepada RM1.58 seliter.

  “Penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik Covid-19.”Kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” kata kenyataan Kementerian Kewangan hari ini.

 13. BANGSA APAKAH YANG DI DALAM DUNIA INI BERHATI BUSUK, BUAT ILMU SANTAU, BILA NAIK PANGKAT BUAT ILMU, HISAP DADAH, BUNUH IBU BAPA SENDIRI, ROGOL ANAK KANDUNG, MAKI HAMUN, MENGUMPAT,

 14. DAH TAHU KLUSTER,,ZON,,, SEMUANYA BERPUNCA SEKTOR PELANCUNGAN…..TIBA MASA NYA TAMAT MCO….PACU EKONOMI….NAK TUNGGU REDA SAMPAI BILA TAK TAHU SERANGAN YAKJUJ MAKJUJ NAK HABIS……

  Covid-19: 50 peratus kes di Selangor dari Hulu Langat……….

  Sebanyak 50 peratus daripada keseluruhan kes positif Covid-19 di Selangor berlaku di Hulu Langat.

  Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, daerah itu sekali gus menjadi penyumbang terbesar peningkatan kes di negeri berkenaan.

  Menurutnya, antara faktor utama jangkitan berlaku di daerah itu adalah berpunca daripada sekolah tahfiz dan madrasah yang ada antaranya menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling.

  Katanya, Selangor masih merekodkan jumlah yang tinggi dan perkampungan Hulu Langat mencatatkan jumlah sebanyak 300 kes positif setakat hari ini.

  “Jika di Selangor ada 600 kes dan lebih separuh daripada kes itu datang daripada Hulu Langat.

  “Malah hari ini ada pertambahan yang melibatkan 300 kes berbanding semalam sebanyak 287 kes positif,” katanya dalam sidang akhbar di Kementerian Kesihatan hari ini.

  Dr. Noor Hisham memberitahu, di Kampung Sungai Lui mempunyai 90 kes di mana 25 kes berkaitan dengan jemaah di Sri Petaling manakala 65 kes adalah kontak rapat.

  Jelasnya, selain Kampung Lui, pihaknya merekodkan sebanyak 210 kes apabila 25 kes berkaitan dengan jemaah di Sri Petaling dan selebihnya adalah kontak rapat.

  “50 peratus kes di Selangor berkaitan dengan jemaah berhimpun di Sri Petaling dan sekarang ini telah merebak dalam kalangan pelajar sekolah tahfiz atau madrasah,” katanya. – MBNews

 15. pemimpin melayu takut pertahankan bm di tm
  jeritan saja kuat ini negara bahasa rasmi bm
  tapi bila ada kuasa bm pun layu
  felda umno dll bnagga ngan sebutan penjajah
  nak kuasa saja tapi tau nak perkasa hak tm
  gampang toi puak jenih ni

 16. Hipokrit namanya. Cakap tak serupa bikin. Sebab tu bila kecelakaan menimpa orang lain, dikata bala. Bila diri atau kelompok sendiri ditimpa kecelakaan, dikatanya ujian. Begitulah adanya orang yang merasa dan perasan diri sendiri serba sempurna.

 17. PAS parti bangsat!

  1. Kesiannya, dah tua pun gila lagi.

 18. BAIK PN ATAU PH KEDUANYA BAWAH PARTI REPTILES KADOK….. MASA PH DULU KORANG DUK DIAM BILA PN KORANG MENYALAK SAKAN…..SEBAB HILANG JAWATAN YERRRR…….

  JUNUN ANJING GILA D4P…..MENGAKU JADI TUHAN….BANGSAT SUNDAL SESAT…….

  Khadam Dan Barua DAP Menyalak Umpama Anging Belaan Menjaga Tuanya…

  Lazimnya tuan rumah yang membela anjing akan duduk bersenang lenang di dalam rumah manakala anjing anjing belaannya yang akan menyalak setiap masa untuk membodek tuannya yang tersayang.. ianya tak ubah seperti mujahid dan khalid samad setiap 10 minit memuat naik status meroyan mempertahankan tuannya dap dan menghina umat islam yang memberi sokongan kepada kerajaan bumiputera yang baharu ini. malah Yang Di Pertuan Agong turut dikutuk oleh dua anjing dap ni.

  1. MCA cakap kerajaan PN bukan kera jaan melayu islam. MIC pula cakap bahasa tamil dekat poster kerajaan nya satu perkara yg kecil tak perlu di bangkitkan. doreamon pula terkenal. dan sembab PM main golf dan tak takut covid19 sebelum PKP. dan bila PKP di suruh ikut oleh sembab PM, dia bawa isteri jalan jalan carik makan. dan eh.. mana BMF oleh PAS dan UMNO penyatuan ummah… mungkin PAS termakan sumpah yg hadi nyatakan sokong DAP sampai kiamat atau mungkin yg sebenarnya kafir harbi itu PAS dan umno.. hmmm.. mungkin tidak

 19. Penampilan dan muka dia memang hanya sesuai untuk jaga negara Arab.

  Kat sini pun area tu jugak yang dia laku.

  Kalau tak tebuk atap sampai bila-bila PAS tak dapat jadi Menteri dengan sikap dan tingkap laku mewa macam ini.

  Mewa pemimpin AMANAH kerana tidak berpengalaman tetapi mewa pemimpin PAS betul-betul kerana mewa sikap dan tingkah laku yang semula jadi. Kerana itu mewa pemimpin PAS tidak akan menjadi baik atau berubah langsung kepada nilai-nalai yang mulia.

  Wallahhuaqlam.

  1. Tapi muka kau yg hensen dan lawa, knp layak jaga kandang babi guan eng shj? Itu je position utk kau yg siang mlm menyalak agaknya. Kesian ko

 20. VIRUS YAKJUJ MAKJUJ MEMANGLAH DEGIL DAN LIAT SEPERTI D4PIG….. TENGOKLAH TABIAT MEREKA TETAP MELAWAN UNDANG2 WALAUPUN LEBIH 60 TAHUN……

  Saintis dakwa temui Covid-19 jenis baru bertahan 49 hari, lebih sukar dipulihkan……..

  Kumpulan penyelidik dari China mendakwa menemui jenis baru Covid-19 selepas seorang pesakit mengalami jangkitan selama 49 hari.

  Mereka berkata, lelaki berusia pertengahan tahun itu yang perlu disuntik dengan darah mangsa koronavirus yang terselamat untuk sembuh, sambil mencadangkan ia mungkin menjadikan tubuhnya lebih sukar untuk melawan virus.

  Gejala yang dialaminya ringan dan menurut saintis tubuhnya diserang “keseimbangan dinamik” dengan virus tersebut.

  Satu kajian mengenai kes itu diterbitkan pada 27 Mac di laman medRxiv untuk kertas perubatan dan belum diteliti atau diperiksa oleh rakan saintis lain.

  Ujian swab Covid-19 menunjukkan selama 49 hari, pesakit dari China yang tidak dinamakan itu “menyimpan” virus itu dalam pernafasannya melalui titisan (droplet).

  Pada kebiasaannya mengikut purata, virus itu kekal selama 20 hari dan paling lama direkodkan selama 37 hari.

  Pesakit itu pergi ke hospital di Wuhan untuk ujian pada 8 Februari selepas mengalami demam ringan selama seminggu tetapi tidak mempunyai gejala lain berkaitan dengan Covid-19, seperti batuk.

  Dia juga mempunyai jangkitan luka pada paru-parunya tetapi pulih tidak lama selepas diberikan rawatan.

  Pesakit itu didapati mempunyai jangkitan Covid-19 yang tinggi tetapi indikator sel imunnya kekal stabil.

  Penyelidik dari Universiti Perubatan Angkatan Darat di Chongqing berkata virus dan pesakit malah boleh membentuk “hubungan simbiosis”.

  Menggunakan terapi berasaskan darah yang digunakan di China dan di UK serta AS, doktor mengepam pesakit dengan plasma daripada seseorang yang telah pulih Covid-19 dan membangunkan antibodi untuk penyakit yang ada padanya.

  MR : Ni buat risau!!

 21. ERA PH DULU TAK BUAT APA PUN TINGKATKAN TARAF INTERNET….22 BULAN MEREKA TAHU MENJARAH ASET2 NEGARA TERUTAMA BUMIPUTRA…..NEGARA KITA JAUH DI BELAKANG NEGARA2 ASIA YANG LAIN…….

  Guru sukar laksana pembelajaran secara ‘online’ ketika PKP…….

  Bermula dengan kekurangan akses internet oleh ibu bapa dan pelajar, pembelajaran secara atas talian ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terbukti menjadi cabaran kepada guru yang berjuang untuk memastikan kelas berterusan walaupun berlaku krisis disebabkan pandemik Covid-19.

  Di sekolah kerajaan sahaja, kira-kira 4.7 juta pelajar sekolah rendah dan menengah bercuti selama sebulan disebabkan lanjutan PKP sehingga 14 April yang pada asalnya tamat pada 31 Mac.

  Kementerian Pendidikan baru-baru ini menyediakan garis panduan untuk pentadbir sekolah, guru, ibu bapa dan pelajar untuk menjalankan pembelajaran atas talian kepada pelajar semasa PKP, terutama melalui portal pembelajarannya.

  Platform itu menyediakan pautan kepada alat komunikasi seperti Google Classroom dan Microsoft Team untuk pengajaran dan pembelajaran di rumah.

  Walaupun kementerian tidak dapat menyediakan data berapa ramai guru atau pelajar menggunakan portal ini, temubual dengan beberapa guru menunjukkan akses internet masih menjadi halangan terbesar dalam melaksanakan pembelajaran atas talian.

  “Tidak semua pelajar mempunyai WiFi atau tablet di rumah – terutamanya dari keluarga berpendapatan rendah – jadi kami tidak dapat memantau semua pelajar,” kata Agatha Wong, yang mengajar subjek Bahasa Inggeris Tahun 5 dan 6 di SK Convent Ipoh.

  Wong berkata, guru menggunakan WhatsApp dan “menggunakan apa sahaja kaedah yang kami boleh” untuk berkomunikasi dengan murid mereka dan menghantar maklumat untuk disemak, tetapi sesetengah pelajar tidak mempunyai telefon pintar dan ibu bapa mereka “terlalu sibuk dengan kerja” untuk mengambil bahagian dalam kumpulan WhatsApp.

  “Saya harap PKP ini akan berakhir tidak lama lagi dan kita boleh meneruskan pengajaran di bilik darjah, yang lebih menguja dan menyeronokkan,” kata Wong.

  Theresa Wong Kooi Choon, yang mengajar Malaysian University English Test (MUET) Tingkatan 6 di SMJK Nan Hwa di Sitiawan, Perak, juga berkata beliau menerima maklum balas yang kurang menggalakkan daripada pelajar.

  “Sambutan daripada pelajar tidak begitu menggalakkan kerana sesetengah pelajar tidak menjawab atau membalas.

  “Sesetengah pelajar tidak mempunyai akses internet penuh, yang menjadi masalah. Tidak banyak yang dapat dilakukan di pihak saya kecuali cuba dan mengekalkan hubungan dengan mereka sebanyak mungkin melalui kumpulan perbualan Telegram,” tambahnya.

  Kamalakannan Letchmanan, guru sekolah rendah di SK Puchong Jaya 2 di Selangor berkata hanya 2/3 daripada pelajarnya mengikuti pelajaran atas talian.

  “Murid menghantar gambar kerja sekolah mereka melalui WhatsApp, dan terdapat juga pilihan membuat kerja sekolah mereka melalui Google Classroom di mana mereka boleh memuat turun dokumen, lengkapkan dan kemudian memuat naiknya semula ke platform,” katanya.

  “Bagaimanapun, 1/3 daripada murid tidak melakukan tugas yang diberi kerana kesilapan teknikal seperti masalah penyiaran dan isu-isu bunyi,” katanya, sambil menambah kekurangan akses internet dan data merupakan isu lain yang dihadapi dalam melaksanakan pembelajaran atas talian.

  Walaupun guru diberikan kelonggaran untuk memilih kaedah pengajaran mereka semasa PKP, halangan Kementerian Pendidikan adalah menghantar dan menerima bahan pengajaran yang dicetak.

  Di Sabah, di mana akses internet di kawasan luar bandar menjadi isu selama bertahun-tahun, Pengarah Pendidikan negeri Mistrine Radin memberitahu FMT bahawa mereka bekerjasama dengan mempromosikan aplikasi pesanan mesej.

  Mistrine menggesa ibu bapa yang tidak mempunyai telefon pintar atau akses internet memastikan kerja sekolah yang diberikan oleh guru sebelum cuti penggal lalu siap dan diserahkan selepas tamat PKP.

  “Bagi ibu bapa atau pelajar yang mempunyai telefon pintar dan dapat membeli data, saya galakkan mereka mendaftarkan nombor telefon mereka di kumpulan WhatsApp atau Telegram.

  “Ini akan membolehkan anak-anak mereka mendapatkan bahan pembelajaran harian dari guru mereka, dan ibu bapa dapat menghantar jawapan anak-anak mereka kepada kumpulan itu, jadi ini dapat diperiksa dengan segera,” katanya.

 22. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kejora peduli apa dngn Tuan Ibrahim Tuan Man
  Yg Kejora fikir, nak ajar si maknyah Wak Suman
  Cdg cuti sek ini nk gi JB, cari itu kera Hanuman
  Tapi, terbantut, takut juga PKP punya hukuman
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Hi hi hi

   Si pengecut berauta temberang tanpa bukti untuk menutup Kemaluan.

   Diputar belit cerita, tak hal Kejora langsung tak pernah keluar sebab takut. Bukti masih tersimpan dalam arkib blog. Bermacam alasan ala mat malasan konon…

   – Sibuk menyibuklah.
   – Mas datang bulanlah,
   – Irah nak balik Kedahlah.
   – Kemalanganlah.
   – dll

   Nak aku tayangkan semula ker, pengecut…..??

   Hi hi hi hi hi hi hi hi……..

   1. Suman maknyah 5:23 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
    Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
    Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
    Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HA HA HA

    1. Suman maknyah 5:23 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
     Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
     Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
     Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     HA HA HA

     1. Suman maknyah 5:23 pm,

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
      Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
      Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
      Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

      HA HA HA

      1. Suman maknyah 5:23 pm,

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Sayang..Datarn Merdeka, tk dapat berkata-kata
       Kalau tidak..pasti ia akan bangkit dan bercerita
       Suman, pkai spek hitam, nyamar pngemis buta
       Disuruh anak tunggu..dia sembunyi dlm kereta
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HA HA HA

       1. Hi hi hi

        Si pengecut berauta temberang tanpa bukti untuk menutup Kemaluan.

        Diputar belit cerita, tak hal Kejora langsung tak pernah keluar sebab takut. Bukti masih tersimpan dalam arkib blog. Bermacam alasan ala mat malasan konon…

        – Sibuk menyibuklah.
        – Mas datang bulanlah,
        – Irah nak balik Kedahlah.
        – Kemalanganlah.
        – dll

        LAST WARNING…..

        Nak aku tayangkan semula bukti2 memenuhi ruangan blog ini di mana kau sembunyi-menyorok diri dati aku, pengecut…..??

        Hi hi hi hi hi hi hi hi……..

 23. JUSTICE MUST NOT ONLY TO BE IMPLEMENTED MUST BE SEEN TO BE IMPLEMENTED…..

  Hakam bimbang pelanggar PKP dilayan seperti penjenayah…….

  Persatuan Hak Asasi Manusia Kebangsaan (Hakam) menyatakan kebimbangan dengan layanan terhadap individu yang ditangkap kerana melanggar perintah gerakan kawalan (PKP).

  Presiden Hakam, Gurdial Singh Nijar, berkata mereka yang ditahan bukanlah penjenayah melainkan ahli awam biasa yang didakwa melanggar perintah itu.

  “Minggu lalu, beberapa orang telah dimasukkan dalam van polis. Semuanya digari.

  “Kemudian mereka ditahan reman di lokap polis dan seterusnya, didakwa di mahkamah.

  “Mereka ini bukanlah penjenayah berprofil tinggi.

  “Mereka adalah orang awam biasan yang ditemui di luar tempat tinggal mereka semasa PKP,” katanya dalam satu kenyataan.

  Gurdial menyebut contoh seorang wanita yang ditangkap, dan disita barangan peribadi, seelum dihantar ke lokap selama beberapa hari tanpa ada yang datang untuk menjaminnya kerana tiada sesiapa yang dibenarkan untuk melawat semasa PKP.

  Wanita itu dikatakan akan didenda.

  “Ini adalah layanan yang keterlaluan. Saya faham ada pandangan yang yang mahu situasi kita sekarang ini berakhir dengan cepat: atas pelbagai sebab.

  “Dan para ahli politik turut memberi respons kepada pandangan ini. Dan ramai yang mungkin menyokong tindakan yang keras terhadap rakyat.

  “Tetapi kita tidak boleh kehilangan nilai-nilai kemanusiaan kita.

  “Ada risiko nilai-nilai hak asasi kita akan semakin terhakis,” katanya.

  Gurdial mengulangi bahawa orang ramai masih belum terbiasa dengan PKP, justeru, menurutnya, pelaksanaan harus dilakukan dengan cara yang membantu.

  “Pelaksanaan oleh pihak berkuasa harus dilihat sebagai menggalakkan agar orang ramai menerhadkan pergerakan mereka hanya untuk keperluan penting.

  “Orang ramai akan berdepan kesukaran dengan sekatan ini dalam rutin hidup mereka.

  “Secara ringkasnya, peraturan yang baru ini perlu dilaksanakan dengan bersifat membantu dan bukannya cara yang bersifat menghukum. Kecuali mungkin terhadap individu yang betul-betul suka melanggar perintah,” katanya.

  PKP yang telah berkuat kuasa sejak 18 Mac dijadual berakhir pada 14 April.

 24. TAK TIMBUL DUA MUKA….MASIH MUKA YANG SAMA…..DULU PARTI KADOK REPTILE SEKARANG PUN SAMA….TUNGGU LEPAS PRU 15 BARU KONEN…….

  Bank menyusahkan pinjaman, kata kumpulan PKS…….
  INI WARISAN PENINGGALAN PHD4PIG YANG KEDEKUT NAK MAMPUS……..

  Satu pasukan petugas daripada kumpulan perusahaan dan industri kecil dan sederhana hari ini menuduh bank menyusahkan permohonan pinjaman untuk PKS, memberi amaran ini boleh menamatkan beberapa pihak dalam sektor itu.

  Menurut tinjauan pasukan itu, PKS yang permohonan pinjaman mereka diluluskan kebanyakannya pelanggan sedia ada.

  Jurucakap Shahul Dawood berkata pelanggan baru sama ada diberi maksimum RM250,000 atau ditolak.

  “Kenapa diskriminasi?” katanya dalam kenyataan, memetik tinjauan yang menunjukkan kira-kira 76% daripada 4,073 PKS dan IKS yang permohonan mereka diluluskan adalah pelanggan sedia ada.

  Beberapa pihak juga dihubungi bank menawarkan pinjaman baru bawah pakej rangsangan baru kerajaan.

  Tinjauan oleh Business Sustainability Taskforce Covid-19 juga menyatakan sikap “perniagaan seperti biasa” pihak bank apabila menilai permohonan.

  Berdasarkan tinjauan itu, Shahul berkata bank enggan membantu syarikat yang kitaran kewangannya belum matang, atau agak baru dalam pasaran.

  Beliau berkata bank masih menggunakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dan Credit Tip-Off Service (CTOS), yang beliau dakwa tidak adil semasa krisis.

  CCRIS merupakan sistem berpusat bawah Bank Negara yang mengumpul semak data mengenai pinjaman belum dijelaskan dan sejarah pembayaran sepanjang 12 bulan.

  CTOS pula sebuah agensi pelaporan kredit.

  Shahul juga mendakwa bank mengambil masa untuk meluluskan pinjaman, dengan kadar kelulusan awal hanya pada 5%. Beliau berkata 65% permohonan masih menunggu dan kira-kira 30% ditolak.

  Beliau menggesa Kementerian Kewangan dan Bank Negara memberi arahan jelas kepada bank mengenai kelulusan permohonan pinjaman supaya saling selari.

  “Ini penting bagi menanam keyakinan dalam kalangan PKS yang kehabisan wang dan sumber dengan cepat.”

  FMT

 25. ..ibrahim si lebai pendek pAs?

  badut pendek pAs ni dgn lawak bodoh2 nya

  (1) setelah di saji Arul, dari tuak yg di bekalkan oleh rosmah, lalu mengishtiarkan segala urusan 1MDB dlm keadaan terurus.

  (2) sebaik di lantik menteri alam sekitar, berbohong fakta mengenai pembalakan di kelantan mengikut piawaian ISO ….

  (3) utk menangkap covids’ dlm pembentungan najis, seperti lebai pAs, menangkap covids’ di masukan dlm botol

  (4) kini membisu seribu bahasa bila ketua lebai sundal pAs di lantik duta ke TT selain menjawat menteri yg sebelum ini lebai pendek mempersoalkan perlantikan Tan Kok Wai sebagai Duta Khas ke China oleh PH

  ape yg pAs tanam, itu lah yg mereka tuai, dgn penjenamaan kerajaan tebuk atap kini berterusan mempamerkan lakonan badut2 mereka utk mengembirakan rakyat.

  1. Kau adalah syaitan sebenarnya. Semoga dgn fitnah kamu, kamu akan kekal dlm neraka selama-lamanya dgn golongan kafir.

   1. syurga mak bapak kamu punya

  2. Abdul Aziz bin Abdullah

   Berbohong dan putar belit bukan sesuatu mustahil bagi pengkhianat, rasis dan penunggang agama. 22 bln mereka menabur fitnah kononnya Islam dan Melayu terancam. Bila depa ambik alih kerajaan melalui pintu belakang, Allah perkenankan fitnah dan hasad dengki spesis ini. Ini adalah minggu ketiga tanpa solat Jumaat. Henti menyalahkan PH, khususnya DAP. Saya dan 5.67 juta pengundi PH sedang memerhati dan melihat dimana kehebatan spesis pintu belakang ini.

 26. Dulu BN
  Sekarang PN
  Kalau PN dgn BN pun tak boleh beza, elok pi jumpa pakar psikiatri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.