SEKARANG MENTERI KESIHATAN, DUA TIMBALANNYA SUDAH BOLEH BALIK KAMPUNG TANAM JAGUNG

Perlantikan Dr. Jemilah Mahmood sebagai Penasihat Khas kepada Perdana Menteri mengenai kesihatan awam bukanlah sesuatu yang biasa sebenarnya.

Ini kerana bukan saja pertama kali dalam sejarah negara seorang Perdana Menteri mempunyai Penasihat Khas berkaitan kesihatan awam, malah ia dilakukan ketika Kementerian Kesihatan sudah pun mempunyai seorang menteri dan dua timbalan menteri.

Apa perlunya lagi seorang Penasihat Khas kepada Perdana Menteri mengenai kesihatan awam dilantik?

Apakah dalam hal ini, Muhyiddin Yassin sudah hilang kepercayaan kepada Dr. Adham Baba selaku Menteri Kesihatan dan Dr. Noor Azmi Ghazali serta Aaron Ago Dagang sebagai Timbalan Menteri Kesihatan l dan ll?

Semalam, Muhyiddin mengumumkan perlantikan Dr. Jemilah, pengasas Mercy Malaysia sebagai Penasihat Khas kepada Perdana Menteri mengenai kesihatan awam.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri, dengan perlantikan itu, Dr. Jemilah akan bertanggungjawab menasihati Perdana Menteri mengenai dasar dan inisiatif berkaitan bidang kesihatan.

Berikutan Kementerian Kesihatan sudah mempunyai seorang menteri dan dua timbalan menteri, perlantikan Dr.Jemilah tentunya menimbulkan tanda tanya tentang peranan Dr. Adham dan dua timbalannya di kementerian tersebut.

Mahu tidak tahu, ia pasti ditanggapi berkaitan dengan tindakan Dr. Adham yang sebelum ini memberi petua palsu kononnya meminum air suam mampu membunuh virus Covid-19 dalam badan manusia.

Sejak petua palsunya itu menjadi sanggahan ramai, malah ditolak oleh WHO dan Ketua Pengarah Kesihatan sendiri, Noor Hisham Abdullah, Dr. Adham terus “dipetisejukkan” daripada memberi sidang media berkaitan Covid-19 dan tidak pernah lagi kelihatan kelibatnya muncul di dada-dada media.

Baru-baru ini pula, Dr. Adham juga didapati telah melanggar Akta Perubatan 1971 apabila mendedahkan nama pesakit, seorang kakitangan Kementerian Kesihatan yang meninggal dunia akibat Covid-19.

Dengan itu, ternampak Dr. Adham tidak layak menjadi Menteri Kesihatan, cuma oleh kerana kerajaan ikut tebuk atap yang dipimpin oleh Muhyidin ini begitu rapuh kedudukan majoritinya, menggugurkan perlantikan yang sudah dibuat adalah mustahil sekali untuk dilakukan.

Sudahlah Dr. Adham dengan karenahnya yang memalulan Muhyiddin dan kerajaan ikut tebuk atapnya, lebih malang lagi kerana dua timbalan menterinya juga langsung tidak berperanan serta seolah-olah “bisu dan kaku” dalam menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan.

Selain Dr. Noor Azmi yang sebelum ini diketahui pernah melompat parti daripada UMNO kepada Bersatu, selain daripada itu, kedua-duanya mungkin tidak dikenali sama sekali oleh majoriti rakyat negara ini.

Kini, dengan adanya Dr. Jemilah sebagai Penasihat Khas kepada Perdana Menteri berkaitan kesihatan awam yang pejabatnya sebumbung dengan Muhyiddin, sudah pastilah Dr. Adham serta dua timbalannya itu lebih tidak berperanan, bahkan mungkin akan diketepikan sama sekali.

Dari segi pentadbiran dan hal ehwal Kementerian Kesihatan, nampaknya peranan itu telah cukup sempurna dijalankan oleh Noor Hisham selaku Ketua Pengarah Kesihatan, manakala berkaitan dasar serta inisiatif kesihatan awam, Muhyiddin pasti lebih merujuk kepada Dr. Jemilah untuk meminta nasihat serta pandangan.

Maka, di mana peranan dan fungsi Dr. Adham serta dua timbalannya selepas ini, selain hanya goyang kaki dan makan gaji buta?

Dalam hal ini, Dr. Adham, Dr. Noor Azmi dan Aaron Ago seharusnya sedar kedudukan mereka di sebalik perlantikan Dr. Jemilah oleh Muhyiddin itu.

Oleh itu, jika mereka bertiga masih ada maruah serta harga diri, mereka tidak harus berlengah lagi untuk berundur dan meletakkan jawatan dengan segera.

Balik kampung dan tanam jagung lebih mulia serta dipandang tinggi daripada diberikan jawatan, tetapi “dipetisejukkan”, diketepikan dan tidak diberikan sebarang peranan. (ShahbudinHusin 01/04/2020)

Updated: 1 April 2020 — 2:28 pm

154 Comments

Add a Comment
 1. satire 17/20 – Part 6

  the grand finale – “Melayu2 Islam” – Penyembahan & Kesundalan2 Yg Mereka Jenamakan

  mukadimmah

  “allah” ujud, aku pun wujud juga.

  “I think therefore I exist”

  Freud tak berasakan ke sa orangan dgn pengakuan nya, kerana, kesundalan2 “Melayu2 Islam” pun sama2 membawa fahaman bagitu

  Ergo Conito Sum, “thinking” itu satu process merungkai ape yg di registered dlm pengalaman2 yg di lalui.

  sejauh mana, blh manusia lebih2 lagi sundal2 “Melayu2 Islam” melayari pemikiran mereka, utk “total recall” dlm kandungan ibu, dari sperma2 bapa, dari Nur Tajali dari Kawah Rumpun Roh2 dari Biasing Intelek kpd Pati Zat..

  … utk menyatakan “Islam2” mereka, perjalanan persetubuhan2, “dancing” “interpolating”, “reacting” Penentuan Qadaq dan Qadar utk menyatakan Kehidupan Mundane mereka.

  satu “Antiquity” dgn “series of transcendences” akhir nya nyata bernafas dan bila “pandai berfikir” mengaku, mereka2, “Melayu2 Islam” – God’s Chosen Peoples of Malaysia.

  ape punya sundal sedemikian, berpolitik nih. Melacurkan diri, dgn pengakuan seperti ini.

  siti zailah, patut memulakan pelacuran politik nya, dgn melepaskan segala pompuan2 bawah umor dari keluarga2 pAs, agar rakyat blh mengawini mereka

  kini rina harun dah mula melacurkan kewajaran wanita, utk pengabdian kpd suami dari virus2 yg zailah bawa.

  Kementerian Wanita dan Keluarga, tak ubah Penjenamaan “Subversive” penjenamaam fahaman Taslim ala kesundalan “Melayu2 Islam” dah ke?

  dari solat hajat serentak ke gimmick Doreamon hingga mencari Covids’ dlm pembentungan najis oleh lebai pendek si ibrahim…

  PH tak perlu memusuhi kesundalan “Melayu2 Islam” sebagini, mereka dah memusuhi kewarasan rational yg rakyat miliki.

 2. satire 17/20 – Part 5

  #hadiweng : Aku tetap aku. i am who I am. tiada 2 yg merupai aku.

  zunnun : weng, pandai pun, kao dgn “laisa kamilishi” – tiada merupai akan sesiape..

  Moo, yg di sebut, tetap Moo dgn penjenamaan sundal nya, tiada siape yg merupai nya.

  #hadiweng, dgn kesundalan amanat suku sana suku sini, tetap hadi, mcm mana sekali pun ada yg mampu buat facial surgery dan keseraggaman physique dan lingo bahasa sekali pun, tidak blh merupai kesedaran, prejudice, emosi, dan tenaga sub2 atomic yg menyatakan diri dan pemikiran kamu.

  #hadiweng : ape maksud nya nih, nun?

  zunnun: setiap manusia itu satu dan discreet, satu yg special khas, DIA semata2 dgn menyatakan matrix special nya sj. Tiada siape yg merupai nya, di seluruh dunia.

  zunnun : pernah kao tanggalkan serban, pakaian, baju dlm, kain dan seluar dlm, telanjang di depan cermin?

  betul2 telanjang, dan jgn tutup kontol tu. Dedahkan depan cermin.

  #hadiweng : babi, sial, talibarut dap, komunist, cina tak bertuhan kao zunnun. Ulamak muktabar di segani di hormati di sanjungi, kao suruh telanjang depan cermin?

  #hadiweng : sisih malaikat 666 pun,aku tak akan lakukan. Buat ape menzalimi diri? Haram. Haram. Haram. Kao kapir. Kao Sesat, Kao ehsen, fanatik, tak bertuhan, tak ada wawasan.

  zunnun : weng, bila kao telanjang bulat dgn kontol dan bulu2 yg dah beruban, dgn segala unggas2, hama2 bacteria yg bergayut2 bersama kamu..

  kao renung dgn mendalam, hina sgt diri kamu selama itu, yg buat kamu hebat, pakaian yg kao saluti jasad, memberi kamu pengiktirafan dan sanjungan sj.

  #hadiweng : cekk, siah malaikat 666 di langit, aku tak akan lakukan…

  …tapi, tapi, ape rahsia nya, nun. cuba cite sikit, harap “it’s confidential between us yo”

  wow, hebat2 kao weng. Ok lah

  blk ke perjalanan asal kamu, dari maniqam ibu, tiada sehelai benang, dari zycote bapa, dari Nur yg di tajali oleh neuro2 switching di medan otak bapa, dari Kawah kehidupan rumpun2 roh, dari intelek semeste dan berakhir penghujung di mana, semua bermula.

  #hadiweng : ape itu, sarang Adum ke? Lohong Hitam ke? Tempat persembunyian mak lampir ke?

  zunnun : klu kao bertiga bersama zeinab dan izati taat,semua telanjang, pasti bini2 kamu kata, kao dah buang tabiat. Bagus utk memulakan “Astro Journey” dgn isteri, supaya kehebatan Diri2 Binasa utk mencari, kebenaran diri, siape sebenar Kamu dan “allah”.

  tak berpisah antara kedua nya.

  “Allah” – Ke Tiadaan Naf (Kamu) Itu.” The Nothingness of One’s Breathen.

  …bersambung

 3. Rais Yatim Questions Dr M’s Demand For Muhyiddin To Cut Out Umno Before The Two Meet……..

  (MMO) – Bersatu leader Tan Sri Rais Yatim has asked why Tun Dr Mahathir Mohamad was setting conditions before he meets Tan Sri Muhyiddin Yassin when the prime minister has not done similarly.

  The former minister pointed out that Muhyiddin did not ask Dr Mahathir to cut ties with DAP in order for the two to meet.

  Muhyiddin appeared to extend an olive branch to his immediate predecessor who previously accused him of betrayal in Malaysia’s political crisis last month.

  “Why assert the precondition that TS Muhyiddin must first shirk off Umno from Perikatan Nasional b4 the 4-eyed meeting? Muhyiddin doesn’t press for DAP to be out of the PH b4 any talk?

  “TSM you have done your part. Get out of the shadow. Do what u have to do,’’ he said on Twitter this morning.

  Earlier, Bersatu supreme council member Wan Saiful Wan Jan expressed hope that Dr Mahathir would meet with Muhyiddin, after calls from the party grassroots for both leaders to reconcile.

  Besides Dr Mahathir, Wan Saiful also pleaded with Datuk Seri Mukhriz Mahathir, the son of Dr Mahathir who is still Bersatu president, to end the standoff between the party’s top two leaders.

  He asserted that all three leaders formed the backbone of the party.

  Yesterday, Dr Mahathir said he would only meet with Muhyiddin if the latter dropped Umno from the new government.

  Dr Mahathir has repeatedly said he would not work with Umno as he said the party was tainted by corruption.

  Muhyiddin currently heads a government comprising an informal alliance between Perikatan Nasional and Gabungan Parti Sarawak.

 4. Yang memantun mantat bo layan. Aku tak sentuh pun. Buang masa ajer nak memahamkan apa yang di kata.

 5. satire 17/20 – Part 4

  zunnun : weng, “allah” itu, siape atau ape? Being atau Unbeing?

  #hadiweng : barua, Being dan Unbe..ape perkataan tadi, “long bean”, itu jin2 setan2 yg kao asyik sembah ke?

  zunnun : weng, “allah, itu siape, atau ape? Berbentuk atau Pati Segala Bentuk2 Yg Ada?

  #hadiweng : “allah” itu Tuhan, Tuhan itu “Allah”. Period.

  zunnun : woit, mana kao kutip perkataan avatar sedemikian berapi nih?

  zunnun: “allah” di perkenalkan muhammad kpd kaum nya, seperti juga “illah” isa gunakan kpd kaum nya, dan yahweh musa kpd kaum bani israel nya

  weng, ape terjadi jika muhammad perkenalkan “yahweh” atau “illah” kpd arab2 jahiliah ketika itu?

  zunnun : ape, muhammad akan di tertawakan oleh mereka?

  #hadiweng : barua, tuhan yg benar, hanya “allah”. period

  zunnun : cuba kao ertikan “al-la-h” dari tuhan yg kao sembah, “allah” itu?

  zunnun : “allah” itu, menbawa pengertian “Ape” atau kao masih mendewa2kan nama, “allah” menjurus kpd “Siape”?

  #hadiweng : barua kao, aku harap cyberpolis bang ali, cepat2 dtg bawa kamu makan recipe nasi bungkus setiap hari

  zunnun: ngape tak kao panggil “allah” kao je, utk hantar zunnun blk, kan senang.

  zunnun : weng, waktu kao angkat takbir, lalu melontarkan kata, “Allahuakbar” ape yg menjelma dlm kesedaran kamu ketika itu?

  #hadiweng : barua, kao mesti sebut dgn nahu, balaraq, tadwid yg betul, baru “allah” terima

  mcm memberi penghormatan kpd TSMY bukan panggil nya, Moo, ape dia lembu ke?

  zunnun : yg berdiri itu TSMY, atau jasad nya atau kesedaran nya atau prejudice nya atau emosi nya atau “residual energy form” nya?

  yg mana, Muhyiddin nih? Moo itu kesundalan. nya.

  bersambung..

 6. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kes Covid di US, dh 214,639, Kejora sgt terharu
  Dari smlm dlm sehari saja, 26,109 peningkatan
  5,099 dh mati, trmasuk 1,046 kematian terbaru
  Semoga, Allah sntiasa melindungi si dara intan
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 7. najib bini rosmah

  Sebagai PM Kerajaan Pintu Belakang pertama yang tidak dipilih oleh Rakyat, Mat Sembab dan mentornya Madey si Kitol tidak dapat lawan takdir Tuhan. Bala yang Allah turunkan bukan hanya Covid19. Rakyat yang hilang kerja dan lapar, kompeni gulung tikar dan ekonomi merudum. Mat Sembab boleh liwat Makcik Kiah sekarang, tapi Makcik Kiah kalau dah lapar akan liwat Mat Sembab. Kahkahkah!

  1. Tipah Koya dan Tomi Tumas dah letak jawatan.
   IGP letak jawatan, baru nampak “bolehpercaya” TSMY bekonflik dgn Tun M.
   Jika tidak, drama trbaik Tun M nak perbodohkan seteru politiknya.

   1. Kamu menghasut. Police Cyber Unit perlu awasi kamu.

    1. Laa…ke situ pulak.
     Cuba bukak sikit minda.
     Jika pm7 letak jawatan shj, majoriti PH masih kekal dan besar kemungkinan, anwar akan dilantik sbg pm8.
     Sbb pbbm keluar dari ph, langsung ph hilang majoriti.
     Pendek cite, jawatan pm masih kekal dgn pbbm, bukan umno atau pkr.
     Apa yg menghasutnya???!!!
     nko ni dlm payrol Tun M ke?
     Aku bukan taksub pada mana2 parti politik KAHKAHKAH

 8. najib bini rosmah

  Kesian macai PN terpaksa hadap masalah backdoor PM dan Menteri tebuk atap. Tak payah jilat sebab 99.7% penduduk dunia tahu Kerajaan Pintu Belakang Mat Sembab tak layak mentadbir Malaysia. Mat Sembab meliwat Makcik Kiah pandai. Kahkahkah!

  1. Kamu menuduh liar. Perlu di heret ke lautan antarabangsa, tinggalkan di situ tanpa layar.

 9. Tahniah kpd TSMY kerana melompat dari kerajaan buta perut PH kpd kerajaan celik mata dan disukai rakyat marhain PN. Dia orang nak panggil kerajaan pintu belakang ke, tebuk atap ke, yg penting dpt perkenan YDPA dan majoriti rakyat terima dan dpt halau rejim syaitan dari terus berkuasa dan memusnahkan negara.
  Dan yg paling penting, TSMY telah berjaya membuatkan majoriti menteri PH dan MP mereka jadi sasau gila babi. Kalau boleh biar mereka terus sasau dan gila selamnya.

  1. Ya, bro. Yg jelas di blog ni, regular player PH dah ada simpton sasau gila iseng iaitu si zunnun. Pkl 3,4 pagi dok menurun lagi. Teruk benor meroyan deme ni yop.. Kihkihkih.

   1. Puak Pembangkang gila ngiseng.

    Asyik nak terberak, selalu bertaburan tahi sebab lewat buka seluar. Terutama selepas jumpa Bang Ali.

 10. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
  Kes Covid-19 di US..212,980 org telah dijangkiti
  Hingga kini 4,759 orng telah pun disahkan mati
  Keresahan di hati ini, hnya Tuhan saja mengerti
  Kejora brdoa, agar Allah lindungi si jantung hati
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Pningkatan, 24,450 kes sehari..sgt ngeri terasa
   Situasi ini mmbuat hidup Kejora jadi tak selesa
   Kejora akan terus, mendo’akan si dara sentiasa
   Moga si dia tetap dipelihara Allah Yg Maha Esa
   👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
    Mmglah wabak Covid19, membawa kekacauan
    Perkara ini serius..bukan nya lgi senda gurauan
    Di dlm hati, terus saja dilanda duka & kerisauan
    Moga slmat lah hendaknya si dia di perantauan
    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 11. MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN DAN MUNAFIK MELAYU SUKA JADIKAN PAS SEBAGAI SASARAN….. SEMUANYA SALAH PAS….

  PAS Is DAP’s Punching Bag……

  But then we cannot have everything just in the interests of the Chinese. The Malays have already sacrificed so much for the Chinese. Once in a while we also need to consider the interests of the Malays as well. It cannot be that everything must only be in the interests of the Chinese. This is what DAP cannot seem to understand. Cina sudah ambil daging. Sekurang-kurangnya bagilah Melayu tulang. Ini tulang pun dengki bila Melayu dapat.

  PAS has 1.5 million members and supporters

  When it rains too much and it floods, it is PAS’s fault.

  When it does not rain enough and there is drought, it is PAS’s fault.

  When HRH the Sultan of Selangor chooses Azmin Ali instead of Dr Wan Azizah Wan Ismail as the Menteri Besar of Selangor, it is PAS’s fault.

  When Lim Kit Siang closes down Pakatan Rakyat and forms Pakatan Harapan so that DAP can get rid of PAS, it is PAS’s fault.

  When Pakatan Harapan loses every single seat of the 99 state and parliament seats it contested in Terengganu and Kelantan, it is PAS’s fault.

  When the threat of terrorism becomes alarming, it is PAS’s fault (for being friends with Umno).

  The Umno-PAS perpaduan ummah unites five million Malays
  Memali is PAS’s fault.

  Bank Negara’s RM31.5 billion forex loss is PAS’s fault.

  Perwaja’s losses and bankruptcy is PAS’s fault.

  The PKFZ disaster is PAS’s fault.

  When PKR breaks into Team A and Team B and the party gets ripped apart it is PAS’s fault.

  When Tun Dr Mahathir Mohamad refuses to hand over the post of PM to Anwar Ibrahim it is PAS’s fault.

  Yes, just think of anything that goes wrong in Malaysia and it is PAS’s fault.

  The Chinese unite 100% under DAP but if the Malays unite as well it is an “unholy alliance”
  DAP’s Chong Chieng Jen calls the Umno-PAS perpaduan ummah as an ‘unholy alliance’ (READ HERE). Why is perpaduan ummah an unholy alliance? Because DAP wants the Chinese to all unite 100% under DAP and for the Malays to be divided into five, six or seven political groups.

  When the Chinese all unite under DAP it is for the good of the Chinese. When the Malays unite under Umno-PAS it is an unholy alliance. Can you see how the Chinese think? And when the Malays unite it is all PAS’s fault.

  Umno was first split in 1988 with the emergence of Team A and Team B. Then Umno split again ten years later in 1998 with the emergence of the Reformasi movement. And now, yet again, Umno is split a third time with the emergence of PPBM.

  Cina Malaysia sudah biadap
  And PAS is spoiling everything by agreeing to a perpaduan ummah with Umno. DAP had successfully united all the Chinese under them and successfully divided the Malays into five. And now PAS wants to reunite the Malays under an Umno-PAS perpaduan ummah.

  There are 20 million Malays in Malaysia. Five million of these Malays are with Umno and PAS. That makes the Umno-PAS alliance a dangerous threat to Pakatan Harapan, as DAP said. And that is why DAP needs to attack the Umno-PAS perpaduan ummah and call it an unholy alliance.

  And why is the Umno-PAS perpaduan ummah an unholy alliance? Because it does not serve the interests of the Chinese. Anything that does not serve the interests of the Chinese is an unholy alliance.

  But then we cannot have everything just in the interests of the Chinese. The Malays have already sacrificed so much for the Chinese. Once in a while we also need to consider the interests of the Malays as well. It cannot be that everything must only be in the interests of the Chinese. This is what DAP cannot seem to understand. Cina sudah ambil daging. Sekurang-kurangnya bagilah Melayu tulang. Ini tulang pun dengki bila Melayu dapat.

  Reply

  Reply

  1. Apasal dah lama tak cakap pasal Pak Sheikh / Bang Non?

   Dia dan penganut2 nya dah habis steam ke?

   Kamu bodoh sanggup terima tulang. Kamu anjing ke? Buat malukan kaum Melayu ajer ckap begitu. Sekolah mana dulu?

  2. Rosmah suami najib

   You must be the dumbest person on earth. You don’t know what the word Malaysians mean. Clearly you don’t know the true history of Malaysia and you want to talk about sacrifice! Don’t humiliate this country by calling yourself a Malaysian. There is no place for racist in this country.

 12. D4P PEMBAWA VIRUS ZOMBIE TIDAK TAHU BERTERIMA KASIH….. WALAUPUN JASA MELAYU SEPERTI GUNUNG……

  PAS Is DAP’s Punching Bag……..
  …..

  But then we cannot have everything just in the interests of the Chinese. The Malays have already sacrificed so much for the Chinese. Once in a while we also need to consider the interests of the Malays as well. It cannot be that everything must only be in the interests of the Chinese. This is what DAP cannot seem to understand. Cina sudah ambil daging. Sekurang-kurangnya bagilah Melayu tulang. Ini tulang pun dengki bila Melayu dapat.

  PAS has 1.5 million members and supporters

  When it rains too much and it floods, it is PAS’s fault.

  When it does not rain enough and there is drought, it is PAS’s fault.

  When HRH the Sultan of Selangor chooses Azmin Ali instead of Dr Wan Azizah Wan Ismail as the Menteri Besar of Selangor, it is PAS’s fault.

  When Lim Kit Siang closes down Pakatan Rakyat and forms Pakatan Harapan so that DAP can get rid of PAS, it is PAS’s fault.

  When Pakatan Harapan loses every single seat of the 99 state and parliament seats it contested in Terengganu and Kelantan, it is PAS’s fault.

  When the threat of terrorism becomes alarming, it is PAS’s fault (for being friends with Umno).

  The Umno-PAS perpaduan ummah unites five million Malays
  Memali is PAS’s fault.

  Bank Negara’s RM31.5 billion forex loss is PAS’s fault.

  Perwaja’s losses and bankruptcy is PAS’s fault.

  The PKFZ disaster is PAS’s fault.

  When PKR breaks into Team A and Team B and the party gets ripped apart it is PAS’s fault.

  When Tun Dr Mahathir Mohamad refuses to hand over the post of PM to Anwar Ibrahim it is PAS’s fault.

  Yes, just think of anything that goes wrong in Malaysia and it is PAS’s fault.

  The Chinese unite 100% under DAP but if the Malays unite as well it is an “unholy alliance”
  DAP’s Chong Chieng Jen calls the Umno-PAS perpaduan ummah as an ‘unholy alliance’ (READ HERE). Why is perpaduan ummah an unholy alliance? Because DAP wants the Chinese to all unite 100% under DAP and for the Malays to be divided into five, six or seven political groups.

  When the Chinese all unite under DAP it is for the good of the Chinese. When the Malays unite under Umno-PAS it is an unholy alliance. Can you see how the Chinese think? And when the Malays unite it is all PAS’s fault.

  Umno was first split in 1988 with the emergence of Team A and Team B. Then Umno split again ten years later in 1998 with the emergence of the Reformasi movement. And now, yet again, Umno is split a third time with the emergence of PPBM.

  Cina Malaysia sudah biadap
  And PAS is spoiling everything by agreeing to a perpaduan ummah with Umno. DAP had successfully united all the Chinese under them and successfully divided the Malays into five. And now PAS wants to reunite the Malays under an Umno-PAS perpaduan ummah.

  There are 20 million Malays in Malaysia. Five million of these Malays are with Umno and PAS. That makes the Umno-PAS alliance a dangerous threat to Pakatan Harapan, as DAP said. And that is why DAP needs to attack the Umno-PAS perpaduan ummah and call it an unholy alliance.

  And why is the Umno-PAS perpaduan ummah an unholy alliance? Because it does not serve the interests of the Chinese. Anything that does not serve the interests of the Chinese is an unholy alliance.

  But then we cannot have everything just in the interests of the Chinese. The Malays have already sacrificed so much for the Chinese. Once in a while we also need to consider the interests of the Malays as well. It cannot be that everything must only be in the interests of the Chinese. This is what DAP cannot seem to understand. Cina sudah ambil daging. Sekurang-kurangnya bagilah Melayu tulang. Ini tulang pun dengki bila Melayu dapat.

  Reply

  Reply

  1. KAMU MELAYU YANG SANGGUP TERIMA TULANG, MAKA APA MAU TERIMA KASIH DARI SESIAPA?

   NAK CAKAP PASAL KEPENTINGAN MELAYU, KELUAR LAH DARI PUAK YANG KAMU ADA SEKARANG. PUAK YANG BANYAK KENTOT SAJA.

 13. D4P PEMBAWA VIRUS KOMUNIS TELAH BERJAYA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK…… LANGKAH SETERUSNYA IALAH KUASAI PENDIDIKAN UNTUK BANGSA D4P…..6 ISU OLEH KASUT HITAM TELAH BUAT MEREKA MARAH DAN MEREKA BERJAYA DESAK DR MADEYLIAR PAKSA LETAK JAWATAN……

  People Just Don’t Trust Governments………

  But then, if Mahathir does that, although he may retain the support of DAP, he will lose Malay support and that would be worse than losing DAP or Chinese support. Either way Mahathir is pinned into a corner and the only way out would be to resign and hand power to Anwar Ibrahim. That is what the issue is all about. They created the 1MDB issue to oust Najib Tun Razak and now they are creating the UEC issue to oust Mahathir.

  If you are wondering why so many conspiracy theories are floating around regarding the Wuhan coronavirus, the answer is actually quite simple. People just do not trust governments and they know governments will lie and hide the truth. And they know governments are also, on many occasions, behind whatever conspiracy which the people are talking about.

  And can you blame them? Since the beginning of time governments have never been honest and truthful with the people. Governments always lie, hide the truth, and feed the people with fake news. Only the very gullible and dimwits would believe what governments say. And in Malaysia that would represent about 60% of the people, who believe that the Pakatan Harapan leaders can walk on water and turn water into wine.

  About 528 years ago, the Spanish government spread the story that Jews were the cause of babies dying (through some sort of witchcraft) and that Jews were kidnapping and eating babies. This resulted in the expulsion of Jews from Spain. What the government actually wanted was to confiscate Jewish assets to fill their coffers.

  (Refer the Alhambra Decree or the Edict of Expulsion. The edict was formally and symbolically revoked almost 500 years later on 16th December 1968 following the Second Vatican Council.)

  The Nazis are not the only ones guilty of lies, fake news and propaganda
  The new Nazi government of Germany burned down the Reichstag on 27th February 1933 so that they could blame it on the opposition and declare an emergency. Then they eliminated all opposition to the government.

  Throughout history governments have been dishonest and criminal in its actions and the people have never been told the truth. The Kennedy administration never told the people the truth about the Cuban Missile Crisis and the Bay of the Pigs invasion that almost triggered a nuclear war and possibly the end of the world or Armageddon. In fact, we still do not know the truth behind the Kennedy assassination or Marilyn Monroe’s death.

  The truth regarding the Vietnam War and the ‘Cambodian Campaign’ that followed it were hidden from us for so long, as was the truth regarding Agent Orange. What about the bombing of the New York Twin Towers and the so-called WMDs in Iraq that led to the invasion of Iraq and the ouster of Saddam Hussein?

  And did Bin Ladin really exist and was he really killed? Maybe one day in future the truth about that would be revealed and considering the Saudi elite were smuggled out of the US just before 911 gives an impression that there is more to the story that what we have been told.

  Have we been told the truth regarding 911?
  Yes, all governments lie and spread fake stories, never mind which government. And Malaysia is as good as the other countries in the skill of spreading lies and fake stories.

  Memali was one example. Now we know that Tun Dr Mahathir Mohamad was not in China after all when the killings occurred. And why did they want all those people killed instead of simply arresting them? They say it was to frighten the non-Malays and show them what will happen if PAS ever came to power. Probably in future after Mahathir is dead we will know the truth.

  Operasi Lalang, just like May 13 and Memali, were also engineered. And is it any surprise that DAP’s Prime Minister, Dr Mahathir, was behind all three? And the man who was tasked with the execution of Operasi Lalang was the then Education Minister, Anwar Ibrahim, through the Chinese schools non-Mandarin educated headmasters controversy.

  Dr Mahathir and Anwar Ibrahim engineered Operasi Lalang to keep Tengku Razaleigh Hamzah out just like May 13 was engineered to topple Tunku Abdul Rahman
  The Bank Negara FOREX disaster was another government cover up. In 1993, Anwar even lied to Parliament about what really happened but today we know the truth. Lim Kit Siang wanted Mahathir to pay for this ‘crime’ but then it was Anwar, and not Mahathir, who deceived Parliament and the people.

  The deception goes on and on so you can understand why people do not believe what China and Malaysia say about the Wuhan coronavirus affair. What we know about what governments have done over just the last 500 years is probably merely 1% of what really happened.

  And if we go back 2,000 years to the time of Jesus Christ it is even worse. That makes one wonder how much of what the Church tells us is true and how much of it is fake news. However, going by the track record of how dishonest governments are, everything they tell us has to be taken with a pinch of salt since honesty is not what governments practice.

  The Jews and Romans, too, had their version of Goebbels back in those days and what they spun was a story to suit their propaganda needs. And the Jesus Movement needed to perpetuate the perception that Jesus was immortal and could not die since he was the Son of God.

  “Be that as it may, the long hard road back for the Pakatan Harapan government to restore public trust and confidence must lie in its ability in 2020 to deliver the promises.”
  Anyway, after GE14 in May 2018, the new Pakatan Harapan government has proven that it, too, spins lies and spreads fake stories. Lim Kit Siang said today the Pakatan Harapan administration has a long and daunting task to restore public confidence in the government (READ HERE).

  Yes, Kit Siang admits that Pakatan Harapan is suffering from a trust deficit. Malaysians no longer trust Pakatan Harapan or have confidence in the government. But the “long and daunting task to restore public confidence in the government” that Kit Siang talks about is easier said than done. It takes one day to lose it but years to get it back.

  The people have accepted the fact that Pakatan Harapan is not being honest or transparent with the people. And that is why they do not believe what the government says, either about the Wuhan coronavirus or whatever. Anyway, the story that the coronavirus is man-made and that the US planted it in Wuhan to hurt the Chinese economy in the ongoing US-China trade war is juicer than the story that it is because the Chinese eat snakes. Sigh…if Adam and Eve were Chinese they would have eaten the snake instead of the apple and today we would all be living in the Garden of Eden.

  “We reached a consensus that DAP will withdraw from the government if UEC is not recognised.”
  Today, DAP said if the government does not approve or recognise the Unified Examination Certificate or UEC then DAP might resign from the Pakatan Harapan government (READ HERE).

  Actually, what DAP is doing is they are threatening Dr Mahathir and are using the UEC to do that. Without DAP, Mahathir cannot stay on as Prime Minister because he will not have the numbers. Pakatan Harapan now has 129 seats and minus DAP’s 42 that would bring it down to 87, far short of the required 112 seats in Parliament. So, Mahathir needs DAP, which means, as Education Minister, Mahathir needs to approve or recognise the UEC.

  But then, if Mahathir does that, although he may retain the support of DAP, he will lose Malay support and that would be worse than losing DAP or Chinese support. Either way Mahathir is pinned into a corner and the only way out would be to resign and hand power to Anwar Ibrahim. That is what the issue is all about. They created the 1MDB issue to oust Najib Tun Razak and now they are creating the UEC issue to oust Mahathir…….

  Reply

  Reply

 14. JIBENG SILAP TAK LETAK JAWATAN SEBELUM PRU……

  Confirmed, The RM2.6 Billion Najib Received Came From The Saudis
  ……
  ..

  Yu said USD100 million was deposited in Najib’s account in 2011, another US$375 million in 2012 and RM2.6 billion (US$681 million) in 2013. She said the money came as a donation and gift from a member of the Saudi royal family, Faisal bin Turki, the Saudi Arabia Ministry of Finance and Blackstone Asia Real Estate Partners.

  (FMT) – The High Court in Najib Razak’s SRC International corruption trial today allowed the defence to question a witness on money which purportedly came from a donation deposited in the former prime minister’s bank account.

  Judge Mohd Nazlan Mohd Ghazali allowed defence counsel Harvinderjit Singh to cross-examine former Ambank relationship manager Joanna Yu Ging Ping after hearing a short submission.

  “Proceed,” the judge said in ruling that the defence could continue to cross-examine the 54th witness.

  Earlier, ad hoc prosecutor V Sithambaram had got up to object when Harvinderjit questioned Yu on money going into Najib’s Ambank current account ending with the numbers 694.

  “Events related to the inflow of Arab money is irrelevant to the charge the accused is facing,” he said.

  Sithambaram said there must be some proximity to the charges but events starting from 2011 were “too far off”.

  “It has only relevance to the 1MDB case which the accused is (also) charged with,” he said.

  In the 1MDB case, to be heard later, Najib is slapped with 25 charges of money laundering and abuse of power over alleged 1MDB funds amounting to RM2.228 billion in his AmBank account between February 2011 and December 2014.

  In response, Harvinderjit said he was questioning Yu to establish Najib’s state of mind as only other people were involved in the movement of funds.

  “My client is of the opinion that the money he spent came from the overseas donations,” he said.

  However, Sithambaram said evidence from Ambank Raja Chulan branch manager R Uma Devi had revealed that there was only RM763.71 in his current account ending with the number 880 before the RM42 million was deposited.

  Uma Devi had said Najib had closed the “964” account in August 2013 before opening three current accounts that included “880”.

  Today, Yu said USD100 million was deposited in Najib’s account in 2011, another US$375 million in 2012 and RM2.6 billion (US$681 million) in 2013.

  She said the money came as a donation and gift from a member of the Saudi royal family, Faisal bin Turki, the Saudi Arabia Ministry of Finance and Blackstone Asia Real Estate Partners.

  She said only the US$620 million was returned via Tanore Finance Corp in August 2013

  Yu says there was “nothing to hide” in regards to the massive inflow of funds into Najib’s account between 2011 and 2013.

  “A lot of people knew about this amount.The relevant department handling the current account, the bosses and Bank Negara Malaysia were in the know,” she said.

  She also said fugitive financer Low Taek Jho, also known as Jho Low, seemed to be the person issuing instructions on Najib’s bank accounts, while former SRC International Sdn Bhd CEO Nik Faisal Ariff Kamil, the accounts’ mandate holder, was only seen formalising the instructions.

  Yu said Jho Low used the nomenclatures pie and satay to refer to US dollar and ringgit transactions.

  “That is what Low used (in the Blackberry messenger chats),” she said.

  Najib is facing six charges of money laundering and criminal breach of trust in the transfer of RM42 million to his account from SRC International, a former unit of 1MDB.

  He is also accused of abusing his power as prime minister by giving government guarantees on SRC International’s RM4 billion loan from Retirement Fund Inc.

  He was charged with committing the offences at AmIslamic Bank Bhd on Jalan Raja Chulan and the Prime Minister’s Office in Putrajaya between Aug 17, 2011, and Feb 10, 2015.

  The hearing before Nazlan continues.

  Reply

  Reply

  Reply

 15. KALAU YA PUN BENCI JIBENG JANGANLAH SAMPAI UNDI MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN/ MUNAFIK MELAYU……..

  Pakatan’s “Stolen RM2.6 Billion” Proven Fake News After All…….

  Anyway, today Najib Tun Razak’s SRC trial revealed that Bank Negara Malaysia, and many in AmBank as well, knew about the RM2.6 billion donation from the Saudis. In fact, not only was Bank Negara informed beforehand, but the Governor, Zeti Akhtar Aziz, approved the transaction.

  Pakatan Harapan has been spinning the “RM2.6 billion was stolen from 1MDB” fake news for four years since 2015

  President Bush used the ‘Weapons of Mass Destruction’ fake story to get the Americans to support him in his plan to destroy Iraq. Hitler used the ‘Jews are the enemies of Germany’ fake story to get the Germans to support him in his plan to destroy the Jews. And Tun Dr Mahathir used the ‘RM2.6 billion was stolen from 1MDB’ fake story to get the Malays to support him in his plan to destroy Umno.

  Now we know all three fake stories were, as Azmin Ali would say, a ‘nefarious plot’ to fool the Americans, Germans and Malaysians.

  The US paid a heavy price to finance the so-called ‘War on Terror’, trillions, in fact. And because of all that wasted money, China has now been able to overtake the US economically. Actually, the US Dollar is not worth much anymore if not for the fact that oil is quoted in US Dollars. If not, the US is finished.

  Germany also suffered dearly because of Hitler’s insanity. But then the Germans’ stupidity was what caused it. When you support a mad man that is what happens. And only mad people will support a mad man. But then at least Germany’s national car, Volkswagen, was not a disaster like Malaysia’s national car. So, in that sense, Hitler was not entirely mad.

  Zeti was not only informed beforehand about the RM2.6 billion but actually approved the transaction

  The most successful fake news ever is probably the “RM2.6 billion was stolen from 1MDB” fake story. Pakatan Harapan went all out to plant this story into the heads of Malaysians and the majority, even those from Umno and Barisan Nasional, believed it.

  I was not sure whether the story was true or not. But then I spoke to someone who had actually travelled to Saudi Arabia and had met the donor of that RM2.6 billion. The member of the Saudi Royal Family concerned showed this person the documents to prove that the transaction did exist.

  This person who told me the story is a known Anwar Ibrahim supporter — at least at that time. I then told the PAS president about this episode and even revealed the identity of the person who has seen the documents and had told me about it — and Tok Guru Abdul Hadi Awang commented that the person concerned is an Anwar man.

  A blogger needs to work based on whistle-blowers, deep throats, informers and ‘flies on the wall’. If not, how we do we get information (such as the story of Tan Sri Rashpal Singh having an affair with a married woman and making her pregnant)?

  Bul gave me the fake news about Rosmah being at the scene of the crime the night Altantuya was murdered

  And you need to trust your sources.

  Of course, sometimes you get fed fake news such as the one Nik Azmi Nik Salleh @ Bul gave me about Rosmah Mansor being at the scene of the crime the night Altantuya Shaariibuu was murdered.

  Anyway, today Najib Tun Razak’s SRC trial revealed that Bank Negara Malaysia, and many in AmBank as well, knew about the RM2.6 billion donation from the Saudis. In fact, not only was Bank Negara informed beforehand, but the Governor, Zeti Akhtar Aziz, approved the transaction.

  So, there you have it. What I was told four years ago in 2015 is true after all. And Mahathir, as well as many in Pakatan Harapan, knew this. But they still used the ‘RM2.6 billion was stolen from 1MDB’ fake news to bring down Najib, Umno and Barisan Nasional, just like what President Bush and Hitler did.

  And they continued this fake news orgy with the story that Malaysia is going bankrupt, Malaysia’s debts are more than RM1 trillion, they seized RM1.1 billion worth of cash and valuables from the Pavilion Residences (and misplaced more than RM400 million, RM40 million in cash included), and so on.

  Kalau tak bohong bukan Pakatan Harapan namanya. Itulah hakikat sebenarnya. Menipu siang-malam.

  The low quality of the Pakatan Harapan Members of Parliament revealed

  Reply

  Reply

 16. KEPADA CAI2 PH SIBUK MELALAK DAN MEROYAN INI JAWABAN NYERRR…….

  Ceramah Jelajah Negara “Kembalikan Mandat Rakyat”……..

  Penyamun. Pencuri. Perompak. Tapi 22 bulan berkuasa seorang pun tidak disumbat ke penjara..
  Punyalah lembab dan tak cekap buat kerja..

  Sekarang nak bercakap pasal pengkhianat pulak..
  22 bulan tu kamu tak khianat kpd rakyat dan janji-janji kamu sendiri ke?
  22 bulan masuk parlimen tidur janji gaji penuh poket

  Kini baru nampak muka nak jumpa rakyat.
  Baru nak tegur sapa dengan rakyat
  Sebelum ini sombong..

  MR : PH.. Pakatan Hancing

  Reply

  1. Kamu tahu bau hancing sebab kamu selalu minum air kencing PH.

   Suka yer? Sedap ker? Manis mcm air sirap gamaknya.

   Enjoy yourself DAJJAL PAS MVSA

 17. satire 17/20 – Part 3

  #hadiweng : sih, zunnun, dlm badan ana, atom2 sesama mereka bersetubuh juga ke? diam2..

  sesama kita, mereka pun ada kontol dan burit mcm kita juga ke?

  mereka mcm pam, pam yg kita lakukan mlm jumaat itu ke?

  zunnun : weng, waktu muda dulu, kao tunggu mlm jumaat utk menjilat puki si zeinab ke?

  #hadiweng : babi sial. kao tanya soalan berbelit2 mcm ular sawa je

  zunnun : weng, tuhan itu satu lembaga yg keluar dari pati zat ke? lalu menjadikan Alam Semesta dlm 6 Hari, kemudian duduk rehat di singgahsana pd hari jumaat.

  zunnun : betul ke?

  bersambung

  1. Blardy shit this bloke zunnun the Lanun. Pgi2 dok kluarkan dialog nya dgn Hadi yang di reka nya sendiri. Satire bersiri konon. KEPALA BAPAK DIA.

   (TK Najib Klepto Al Jibo mempopularkan makian itu. Selepas dia kena bertalu talu).

   Lanun ini terrorize blog ini dengan komen2 tak ikut tajuk pos. Tak tidur satu malam mengarut sejak tengah malam tadi. Asyik cakap pasal kontol dan burit sebab dia rindukan Bang Ali.

  2. Terima kasih zunnun kerana tulisan anda membuatkan lebih ramai netizen dan pembaca blog ni meluat kpd PH. Entah apa yg ditulisnya, mcm org sakit mental pun ada.

   1. Betul. zunnun dan kamu contoh nya

 18. satire 17/20 – part 2

  #hadiweng : “allah, tuhan kpd semua manusia

  zunnun : tuhan kpd semua manusia, haiwan, tanaman, cakrawala2 hingga sekecil sub atomic pun juga ke?

  #hadiweng : barua, sub atomic itu bernyawa, hidup ke? kao tengok jasad ana, kan hidup

  zunnun : weng, setiap jasad kao terdiri dari struktur sub atomic2 lalu kesemua hasil interaksi, persetubuhan ini, menghasilkan jasad kamu yg berubah2 setiap masa.

  #hadiweng : barua, ada ke kao nampak aku berubah depan mata kao. Aku jadi Jin ke akhir nya

  zunnun : weng, “allah” itu bawa pengertian ape?

  #hadiweng : “allah” itu tuhan. Tuhan itu “allah”. Faham

  bersambung

  1. zunnun the Lanun menulis dialog bersiri konon. Pukul 4 pagi cakap pasal jasad, cakrawala, struktur sub atomic ENTAHAPEKEBENDE KEPALABAPAKDIA.

   Nak menunjukkan pandai sains ke, si KEPALABAPAK KAMU.al tajuk pos berkaitan dengan MENTERI KESIHATAN, DUA TIMBALANNYA

   Kalau marah sama Hadi, cari blog yang selalu cakap pasal Hadi lah, wei, Beruk Tua entah Geng najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama ke.

  2. Malaysia ni tak pernah surut dgn ajaran sesat. Ayah pin, tuhan harun, rosol melayu, ni ada sekor lagi bawa ajaran sesat. Apakebenda pkl 4 pagi meroyan dan menurun. Ibarat kata khalid, zunnun ni otak dah tak centre dah.

   1. Hah, kamu kawan bukan lawan rupa nya.

    Komen yang ini nyata pendirian anda.

 19. PH POLITIK AIR LIUR DAN PENJAHANAM NEGARA…

  ……….

  Parti AMANAH bapak segala lantikan politik, Khalid nak cerita apa lagi?…….

  ڤرتي أمانه باڤق سڬالا لانتيكن ڤوليتيك، خالد نق چريتا اڤ لاڬي؟
  Baru-baru ini, bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad, mendakwa kerajaan baharu pimpinan Perikatan Nasional tidak sabar-sabar nak gantikan lantikan zaman Pakatan Harapan dengan lantikan ahli politik dari kalangan mereka (Perikatan Nasional) biarpun negara dilanda krisis Covid-19.

  Menurut beliau, disebabkan sikap pemimpin Perikatan Nasional, “golongan profesional lantikan zaman PH dipecat.”

  Ini bermakna, Khalid bersetuju bahawa sesiapa sahaja yang mempunyai kredibiliti sebagai seorang “profesiomal” boleh dilantik sebagai peneraju organisasi yang berkait dengan kerajaan meskipun orang yang dilantik mempunyai pembabitan sebagai ahli politik aktif mahupun pasif.

  Persoalannya, bukankah Khalid sendiri yang memberi amaran pada 16hb Ogos 2018 agar lantikan politik Barisan Nasional (BN) di semua agensi di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan yang masih belum melepaskan jawatan berbuat demikian selewat-lewatnya bulan Spetember 2018?

  Pada ketika itu, bukan hanya Khalid tidak menghiraukan langsung kredibiliti atau kelayakan “profesional” mereka yang dilantik, parti AMANAH membuat beberapa lantikan politik yang teramat mencurigakan.

  Bukan hanya AMANAH, kepimpinan Pakatan Harapan secara keseluruhan terang-terang memecat ramai penjawat awam berpangkat tinggi atas alasan lantikan mereka merupakan lantikan politik oleh pentadbiran Barisan Nasional yang lepas.

  Saya mengaku, tindakan sebegini adalah perkara biasa yang tidak perlu dipertikai, kerana memang sudah jadi kelaziman mana-mana kerajaan di dunia menggantikan penjawat-penjawat berpangkat tinggi dengan lantikan politik baharu apabila berlaku pertukaran kerajaan.

  Ya, mana-mana kerajaan di dunia akan melantik pegawai atau pengarah dari kalangan individu yang difikirkan setia kepada kepimpinan pusat sekiranya berlaku pertukaran ketara dalam barisan kepimpinan berkenaan.

  Dalam situasi sebegini, sudah pastilah majoriti daripada lantikan yang dibuat akan terdiri dari mereka yang mempunyai hubungkait rapat dengan barisan kepimpinan pusat ataupun barisan Jemaah Menteri.

  Tetapi lain pula halnya dengan parti AMANAH.

  Pada 23hb Januari 2019, menerusi satu majlis di ibu pejabat Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS), Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pada ketika itu, Dato’ Salahuddin Ayub, mengumumkan penstrukturan semula pertubuhan berkenaan menerusi lantikan pengerusi dan ahli Jemaah pengarah yang baharu.

  Dalam majlis tersebut, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) AMANAH dari Alor Mengkudu, Dato’ Phahrolrazi Mohd Zawawi diumumkan sebagai Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS yang baharu.

  Salahuddin turut mengumumkan pelantikan lima orang Ahli Jemaah Pengarah (AJP) dan lima lagi AJP yang merupakan calon simpanan daripada pemilihan AJP NAFAS pada tahun 2016 bagi penggal 2016-2019.

  Barisan AJP NAFAS yang baharu ialah Wan Kharizal Wan Khazim, Mohd. Hisyamuddin Ghazali, Normah Yusof, YB Senator Dr. Yaakob Sapari dan YB Muhamad Said Jonit yang merupakan AJP lantikan Menteri, manakala lima lagi AJP NAFAS ialah YB Datuk Haji Abdul Aziz Derashid, YBhg. Dato’ Haji Ahmad Bhari Abd Rahman, Y.M Dato’ Tengku Aziz Tengku Jaafar, Abdul Kalam Hassan dan Ishak Taib.

  Jika dikaji, bukan hanya Salahuddin merupakan orang nombor dua dalam parti AMANAH, majoriti yang dipilih oleh beliau untuk menjadi ahli barisan Jemaah Pengarah NAFAS terdiri dari pemimpin-pemimpin parti beliau sendiri.

  Lupakah Khalid akan peristiwa ini?

  Sudah pastilah timbul persoalan dari kalangan rakyat jelata mengapa pelantikan sedemikian dibuat, sedangkan NAFAS seharusnya kekal sebagai sebuah pertubuhan yang dikendalikan oleh lantikan dari kalangan peladang sendiri.

  Tetapi saya faham, lantikan politik kadang kala perlu bagi memastikan individu yang menerajui sesebuah organisasi yang bersangkut dengan kerajaan harus dari kalangan individu yang difikirkan setia kepada kerajaan.

  Saya juga faham, sesiapa sahaja yang mempunyai kredibiliti sebagai seorang “profesiomal” boleh dilantik sebagai peneraju organisasi yang berkait dengan kerajaan meskipun mempunyai pembabitan sebagai ahli politik aktif mahupun pasif.

  Tetapi tindakan parti AMANAH ‘mengepung’ NAFAS dengan menggantikan hampir kesemua ahli Jemaah pengarahnya dengan pemimpin AMANAH menimbulkan persoalan sekiranya pelantikan berkenaan dibuat atas pertimbangan professional tanpa adanya niat tersirat.

  Sudah pasti para peladang marah melihatkan persatuan mereka ‘dikepung’ begitu sahaja oleh sebuah parti politik tanpa diberi peluang langsung kepada wakil-wakil mereka untuk menentukan halatuju dan perkara-perkara penting berkaitan urus tadbir persatuan.

  Keadaan menjadi bertambah rumit apabila Datuk Seri Dr Wee Ka Siong merangkap Ahli Parlimen Ayer Hitam mendakwa tiga kontrak bernilai RM1.4 bilion dibatalkan selepas kementerian Salahuddin dikatakan mahu menganugerahkan projek kepada Nafas secara rundingan terus.

  Keesokkan harinya, pada 22hb November 2019, Salahuddin mengaku terus menulis sepucuk surat kepada Perdana Menteri bagi meminta sokongan beliau berhubung peganugerahan tender berkenaan.

  Pengakuan Salahuddin sekaligus mencadangkan lantikan pengerusi dan ahli Jemaah pengarah NAFAS pada bulan Januari 2019 bukanlah berasarkan pertimbangan professional sepertimana yang dijanjikan dalam buku manifesto Pakatan Harapan tetapi berdasarkan keahlian mereka yang dilantik dalam parti AMANAH.

  Apabila saya membuat saranan agar gaji, elaun dan faedah yang diperolehi setiap ahli Jemaah pengarah NAFAS dibentangkan di parlimen dan juga menerusi pengisytiharan aset ke pihak SPRM, saya pula diserang oleh tentera siber yang tiba-tiba datang entah dari mana.

  Apakah Khalid tidak tahu akan perkara ini?

  Apakah Khalid tidak tahu perihal pelantikan Setiausaha Sulit Kanan beliau sendiri ke Lembaga Perbadanan Putrajaya dan Setiausaha Politiknya ke Lembaga Dewan Bandaraya Kuala Lumpur?

  Nak meroyan apa lagi bang Khalid ooi?

  Reply

 20. DI WUHAN SEORANG PUN MUSLIM TAK KENA CORONA……JEMAAH TABLIQ KENA SEMAK APA MASALAH MEREKA……. AJARAN SESAT JUNNUN TIADA SIAPA MAHU IKUT BERBELIT2 DAN BERPUTAR2……LEBIH BAIK JADI ULAR SAWA……

  Sholat Jum’at di Cina Menjadi 5 Juta lautan manusia……..

  SHOLAT JUM’ATAN DI CHINA menjadi LAUTAN MANUSIA. Membuat Merinding Hati kita semua. Lebih 2 juta Orang komunis China masuk Islam. Karena Orang Islam di Wuhan tidak Satupun yang kena VIRUS CORONA. Mereka TAKJUB dengan Orang Islam. Akhirnya atas izin Allah SWT mereka Masuk Islam. Subhanallah, kita harus bangga menjadi umat Islam dan in syaa Alloh termasuk kedalam golongan nabi Muhammad yang sholeh dan sholehah, aamiin.

  MR : Allahuakahbar!!

 21. PN TOLONG TUNAIKAN MANIFESTO PH……COVID DAN MINYAK……UEC MEMANG JAHANAM KENA BATALKAN……

  Harga Minyak Turun. PH Janji Tak..
  Harga runcit RON95, RON97 dan diesel turun………

  Kementerian tersebut berkata penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik COVID-19.
  Harga runcit RON95, RON97 dan diesel turun

  HARGA runcit petrol RON95 turun sebanyak 38 sen manakala RON97 turun 36 sen dan diesel juga turun 12 sen berkuat kuasa 21 hingga 27 Mac ini.

  Kementerian Kewangan, menerusi satu kenyataan pada Jumaat, memaklumkan harga runcit RON95 ialah RM1.44 seliter bagi tempoh berkenaan.

  Harga runcit RON97 dan diesel bagi tempoh berkenaan masing-masing pula ialah RM1.74 dan RM1.75 seliter.

  Kementerian Kewangan berkata penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM).
  Harga Minyak Mingguan: 21 Mac – 27 Mac 2020
  RON 95
  RM 1.44
  SELITER
  -0.38

  RON 97
  RM 1.74
  SELITER
  -0.36

  DIESEL
  RM 1.75
  SELITER

  Kementerian tersebut berkata penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik COVID-19.

  Ia sekali gus menjadikan harga petroleum bagi tempoh berkenaan lebih murah daripada harga sekeping penutup hidung dan muka yang rata-ratanya dijual pada harga sekitar RM2 di pasaran.

  Reply

 22. satire 17/20

  Pergertian – ape itu “Allah”

  #hadiweng : hendak lah kamu mentaati “allah” dan jauhi segala perbuatan syirik terhadao nya…

  zunnun : weng, “allah” itu ape?

  #hadiweng : barua, kao tak ada adat, utk beri salam ke?

  zunnun : weng, “allah” itu satu lembaga ke?

  #hadiweng : barua, “allah” jadikan Alam dlm 6 Masa, lalu bersemayang atas Singgahsana, di bawah nya,air…

  zunnun : 6 Masa itu ape?

  #hadiweng : barua, kao polis penyiasat ke, asyik tak putus2 tanya.

  zunnun : weng, 6 Masa itu bermula dari ape?

  #hadiweng : barua, babi dap, kao sgt biaDAP, asyik weng, weng kan aku. Kao ingat aku tak siuman ke?

  zunnun : christain menerima pakai Insin bermula nya kejadian, dan Ahad hari “hol”y”
  yahudi pilih hari Sabtu, hari Hol”y” mereka, dan kaum muhammad hari jumaat hari hol”y” pula.

  #hadiweng : hah, itu betul, jumaat, penghulu hari utk islam.

  zunnun : “allah” bersemayang di singgahsana setiap hari jumaat ke?

  #hadiweng : setiap jumaat? urgh? betul lah tu.

  zunnun : maka “allah” itu Tuhan Lembaga Yg Berbentuk ?

  #hadiweng : “allah” bukan yg baharu, kekal dan tiada berubah2 dan merupai segala yg sesuatu.

  zunnun : ..dan “allah” itu satu lembaga yg berbentuk.

  #hadiweng : barua, ini mcm interrogation bunyi nya

  zunnun : lah, slang omputih kao weng?

  #hadiweng : kao ingat guru muktabar pAs, cikai ke? Moo je yg tak yakin, utk lantik ana jadi menteri kanan. Tak pe, bila terdesak nanti, kita tekan utk mendapatkan jawatan menteri kanan utk pAs sandangi.

  zunnun : weng, tuhan keluar dari pati zat, dgn lembaga Nya, kemudian jadikan Alam dlm 6 Masa, bersemayang di singgahsana, dan dari air di bawah, di jadikan kehidupan.

  #hadiweng : barua kao, asyik2 royak ulang2.

  bersambung…

  1. Puccimak zunnun the Lanun mempersoalkan Allah, menanya Allh itu apa.

   Cakap pulak “tuhan keluar dari pati zat ..” entah apakebende.

   Kalau di Perang Badr, dia ni dipancong kepala nya pronto.

   Sekarang dia dikelar sedikit demi sedikit. Penghina agama.

 23. dgn dunia di gemparkan scandal2 dari 1MDB, dgn filem lucah di keluarkan oleh anak suami najib, kes pembunuhan altantuya, kes amok agama di memali, dan terakhir, scandal pembukaan tanah2 hutan simpan di pahang dan sarawak….

  terkini, parlimen di jadikan store, dan Sheraton di serikan utk membentuk kerajaan…

  Malaysia tak perlu musuh dari luar utk menghacurkan negara, cukup dgn kesundalan fascist2 dan pagan2 melayu yg serba kayu

  1. zunnun the Lanun mengarut di pukul 3 pagi. Asyik mengata “kesundalan fascist2 dan pagan2 melayu”.

   Kalau dia ini betul bukan Melayu, dia perlu diheret ke Balai Polis, campakkan ke dalam lokap bang seminggu, makan nasi bungkus dengan air paip pagi petang siang malam, baru heret ke mahkamah.

   Kalau dia Melayu, minta Bang Ali “uruskan” dia.

 24. PH JAHANAM KAN NEGARA TAPI BERPURA2 BAIK……..

  Anonymous
  March 20, 2020 at 11:04 PM
  Yg tak buat sekatan menteri PH, yang meluluskam perhimpunan pun zamam PH. Yang tidak mengetatkan sempadan menteri PH.

  Yg dpt bala dari tindakan, menteri PN dari PH pun ada jugak.

  Mengata sama sendiri la

  Anonymous
  March 20, 2020 at 11:57 PM
  Kenapa tidak tanya terus kepada Kak Wan, atau PM interim, bukan kah dia yang bertugas pada masa tu.

 25. Moo tgh pening, di kiri golongan fascist melayu omNo di sebelah kanan, commune pagan menjenamakan communist lebai2 pAs, di belakang, pengkhianat2 melayu bila2 masa berpotensi mengkianati beliau dan di depan opportunist melayu2 malanau.

  lemas Moo, dgn SP temberang nya, dan pertumbuhan negara 0.1% tahun ini, bersamaan RM 25 Billion Hasil Kutipan, mana nak cakau baki RM 250 Billion utk menampung pembelajaan 2020 negara?

  klu siti zailah memulakan kempen mengawini pompuan2 bawah umor dari keluarga pAs, utk meraih kegembiraan rakyat pun, gerhana murang jelas kelihatan pd rakyat jelata.

  ngape lah, kesundalan2 “melayu” mendadakan penjenamaan mereka “islam” hanya berpandukan kepercayaan2 utk memupuk keimanan mereka.

  nagpe lah, kesundalan2 “melayu” mendadakan “islam” mereka, sedangkan syahadat dan solat juah pengertian hanya persembahan2 ritual2 belaka.

  ape nak jadi dgn golongan sedemikian, serba bersikap dan menjelmakan totalitarian dlm hubungan mereka sesama senegara, selain mendapek dada, dgn pengakuan, mereka2 Kaum Pilihan Tuhan di Malaysia.

  Ape punya turr, budaya hidup sedemikian.

  1. Lagi sekali binatang zunnun the Lanun ini mengata “kesundalan2 “melayu”.

   Mengguna istilah itu sahaja ada lah menghasut dan perlu di heret ke Balai Polis, diremand selama yang boleh.

   Police Cyber Unit diminta awasi unsur hasutan ini dan ambil tindkan bila sesuai.

 26. TOK MUDIN TETAP PENYELAMAT KEPADA TANAH MELAYU DARI CENGKAMAN KOMUNIS TAK BERTUHAN……MN HANYALAH MEMBANTU SEMENTARA PRU 15……LEPAS TU PARTI KADOK REPTILE SILA BERAMBUS…….

  Muhyiddin: Zero To Hero And Back To Zero…….

  Simple! The rules are decided by the DAP Chinese — and if you follow the rules of the DAP Chinese you become a hero and if you do not follow the rules of the DAP Chinese you become a zero. So, Muhyiddin became a hero when he stabbed Najib in the back and then became a zero because he made the DAP Chinese unhappy by stabbing Mahathir in the back.

  “MARIAM MOKHTAR is a defender of the truth, the admiral-general of the Green Bean Army and president of the Perak Liberation Organisation (PLO),” said KTemoc Konsiders. In Mariam Mokhtar’s article, “Has Muhyiddin blown the opportunity to show leadership?”, which KTemoc Konsiders reproduced, she said a lot of nasty things about Prime Minister Muhyiddin Yassin.

  I am not going to repeat what she said, but if you are interested in her opinion, feel free to read her article here (Has Muhyiddin blown the opportunity to show leadership?).

  All I want so say about what she wrote is Muhyiddin was the main player or striker in the conspiracy to topple Najib Tun Razak back in 2014. Yes, Muhyiddin played the crucial role and was, in fact, the person who cucuk Tun Dr Mahathir Mohamad to use the 1MDB issue to attack Najib.

  When Muhyiddin stabs Najib in the back he becomes the DAP Chinese hero
  Mahathir may or may not have attacked Najib. And even if he did, he may or may not have used the 1MDB issue to attack Najib. But it was Muhyiddin who came out with the idea to attack Najib and to use the 1MDB issue to do it.

  In short, Muhyiddin betrayed his boss. Muhyiddin sold Najib down the river. Muhyiddin stabbed Najib in the back.

  And what did betina like Mariam Mokhtar, Clare Rewcastle Brown, and all those other Pakatan Harapan suckers and lickers do? They hailed Muhyiddin as the hero. They acclaimed him as the true anak Malaysia, the saviour of the nation, the whistle-blower extraordinaire. They sujud or prostrated on the ground and kissed Muhyiddin’s feet.

  Then, when Muhyiddin was sacked as the Deputy Prime Minister and from the party — and he was sacked for treachery, mind you — they made him the leader of PPBM or Parti Pribumi Bersatu and made PPBM the new Prime Minister of Malaysia (although it was Mahathir and not Muhyiddin who got the job).

  Then guess what? A betrayer will always be a betrayer. Muhyiddin betrayed Najib, so naturally he would betray Mahathir as well. And Muhyiddin did to Mahathir what he did to Najib.

  And guess what? Muhyiddin is no longer hailed as a hero. He is no longer acclaimed as the true anak Malaysia, the saviour of the nation, the whistle-blower extraordinaire. They no longer sujud or prostrate on the ground and kiss Muhyiddin’s feet. Instead, they curse him, and vilify him, and say nasty things about him.

  When Muhyiddin stabs Mahathir in the back he becomes the DAP Chinese zero
  What the fook? In March 2015, Muhyiddin was Nelson Mandela, Mahatma Gandhi and Mother Teresa all rolled into one. Now, in March 2020, he is the biggest pariah in Malaysian history. How come this zero became a hero in March 2015 and then became a zero again in March 2020?

  That is because in March 2015 he stabbed Najib in the back, while in March 2020 he stabbed Mahathir in the back. And the DAP Chinese hate Najib but love Mahathir. So, if you stab the hatred of the DAP Chinese in the back you become a hero but if you stab the love of the DAP Chinese in the back you become a zero.

  Simple! The rules are decided by the DAP Chinese — and if you follow the rules of the DAP Chinese you become a hero and if you do not follow the rules of the DAP Chinese you become a zero. So, Muhyiddin became a hero when he stabbed Najib in the back and then became a zero because he made the DAP Chinese unhappy by stabbing Mahathir in the back.

  Reply

 27. Mak Kyiah telah di perbodohkan oleh kerajaan kesundalan “Melayu2 Yg Mengaku Islam Tapi Ala Merapu” ….

  rakyat akan lihat, dgn nyata janji2 palsu mereka. dgn kerajaan tebuk atap ala lebai2 pAs aka belakang mati ala penyamun omNo dan pengkianat2 melayu2 ppbm, tercungap2 mencari alasan2 hingga …

  dlm dewan parlimen kelak, jgn sesekali PH bawa usul tidak percaya dgn kerajaan kesundalan yg Moo bawa, yg penting, dapatkan penjelasan mengenai SP ala bebal yg mereka terjemahkan.

  biar kesundalan mereka, di hempit dan di tambah dgn kebebalan2 mereka, hingga pru 15

  Rakyat dan PH teruskan pertengahkan kesundalan2 yg mereka jenamakan.

  kesundalan lebai pendek, pompuan yg melaris betina2 bawah umor, dan lebai Q7 dgn jaguh pasaran sawit di negara teluk, perlu di beri perhatian.

  1. zunnun the Lanun menuduh “Melayu2 Yg Mengaku Islam Tapi Ala Merapu”.

   Ala merapu entahapakebendenye KEPALABAPAKDIA.

   Tidak hormatkan PM yang terpilih dengan menggelar dia Moo adalah bukti terang zunnun ini biadab dan kurang ajar, tak dibimbing emak bapak dia di masa kecil, jiadi biadab hingga tua.

 28. BANGSA KOMUNIS D4PIG PATUT DIHALAU BALIK WUHAN……..GENG YAKJUJ MAKJUJ INI AKAN BUAT KEROSAKAN SELAMANYA…….

  Orang Melayu Mesti Sedar Propaganda Jahat DAP…….

  (Ismaweb) -Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat) membantah keras propaganda media bertujuan mengelirukan orang ramai sebagaimana berlaku dengan manifesto PH pada PRU-14, yang diketahui pembohongan belaka.

  Merujuk kepada paparan muka depan akhbar rasmi DAP keluaran Mac/April tahun lalu, Ketua Media Muafakat, Haji Rashidi Haris berkata, ternyata ia penuh dengan muslihat dan tidak seperti apa yang kelihatan.

  Muka depan laporan akhbar ROKET edisi Bahasa Melayu keluaran Mac/April 2019 itu menyatakan DAP menjunjung dan taat Perlembagaan Persekutuan.

  Kononnya DAP dikatakan hormat kesucian Islam; akur kedaulatan Raja-raja dan kedudukan istimewa Melayu; jaga kepentingan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan; kecam Israel, pertahan Palestin; serta bersama Pakatan Harapan menjamin hak Bumiputera di Semenanjung, Sarawak dan Sabah di samping hak-hak sah semua kaum.

  Haji Rashidi berkata, apa yang dinyatakan sebenarnya bertentangan agenda asal, ia berniat jahat dan dapat dibuktikan melalui koleksi ucapan pemimpin mereka yang sering kali mempertikaikan perkara berkaitan dengan Ketuanan orang Melayu.

  Katanya lagi, fakta itu boleh dibuktikan seperti pertikaian DAP pada Perkara 89 Perlembagaan Persekutuan berkenaan Tanah Rizab Melayu, mereka mempertikaikan hak ini hanya khusus untuk orang Melayu dengan tidak mempedulikan bangsa lain dan ini dikatakan rasis.

  Seterusnya Perkara 153 yang mana DAP jelas tidak bersetuju dalam banyak bahagian pada Perkara 153 dan ini dibuktikan apabila ramai kaum Cina di negeri Perak menuntut hak milik tanah sehingga 999 tahun.

  “DAP sengaja memperbesarkan isu ini di kalangan mereka dengan percubaan menggambarkan bahawa bangsa Melayu ini berlagak tuan kepada bangsa lain yang bukan Melayu.

  “Sebenarnya tindakan agresif DAP dalam hal ini telah memakan diri DAP sendiri. Ini kerana propaganda itu bagaikan memberi peluru kepada bangsa Melayu untuk mengingatkan kepada kaum pendatang ini bahawa Tanah Melayu ini sememangnya adalah milik mutlak orang Melayu,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

  Haji Rashidi berkata, secara realitinya, perundangan dalam Perlembagaan berkenaan dengan kepentingan Melayu adalah berdasarkan kepada kedaulatan bangsa Melayu.

  “Tetapi ia dialih maksud kepada Ketuanan Melayu untuk menampakkan unsur-unsur diskriminasi orang Melayu terhadap bangsa lain yang bukan Melayu.

  “Mereka cuba mengelirukan orang ramai dengan propaganda jahat isu Ketuanan Melayu dalam agenda Malaysian Malaysia manakala perjuangan selainnya merupakan diskriminasi kaum.

  “Maka rakyat terutamanya orang Melayu harus sedar betapa DAP ini sentiasa mahu mempersalahkan dan mempersoalkan segala yang berkaitan dengan isu Ketuanan Melayu kerana bagi mereka, tidak wujud soal Ketuanan Melayu di dalam Perlembagaan Malaysia,” katanya.

 29. Kerajaan Pengakuan “Melayu2 Islam” oleh kesundalan2 Melayu2 omNo, ppbm dan pAs bersama opportunist melayu2 sarawak dan keldai2 tunggangan mca & mic akan linggup dlm pru 15.

  masaalah ekonomi melemparkan kesundalan kerajaan tebuk atap aka belakang mati mereka oleh kemarahan rakyat.

  PH hanya perlu, perkemaskan diri, biar kesundalan PN di telan oleh masaalah terkini yg melarat dari skrang dgn 0.1% Growth merangkak2 hingga pru 15

  nak sgt memerintah, biarkan sundal2 melayu ini, tercungap2 dgn kegelojohan melayani kesundalan mereka.

  islam yg mereka mendadakan itu temberang belaka.

  Golongan melayu2 ini, rendah akhlak dgn pendewaan dan pemujaan pagan2 belaka. Ape pengakuan bahawa mereka, Melayu2 Islam, satu pembohongan dan hayalan sj.

  1. KEPALAHOTAK zunnun the Lanun menjadi Nujum Pak Belalang konon nya ppbm umno dll kalah di pru15.

   Menuduh kelemahan ekonomi tapi apa itu ekonomi, apa faktor2 yang menyebabkan turun naik nya si zunnun the Lanun ini tak tahu.

   Kpd dia ekonomi ia lah yang keluar dari lub.ng bont.t dia selalu busuk macam dia.

 30. najib bini rosmah

  Menteri puppet dibayar gaji. Kakitangan Kerajaan lantikan taraf Menteri dibayar gaji. PM Backdoor memang tak ada otak. Kalau tak tahu buat kerja letak jawatan daripada duduk garu telor cukup bulan dapat gaji. Serupa beruk Mat Yeh berbaju PPE minum air suam bersama Doraemon. Kahkahkah!

  1. Ini adalah salah satu contoh iaitu orang2 PH sekarang ni makin ramai yg sasau slps pm7 bakar rumah mereka sendiri. Sebelum ni kau orang tuduh aku tipu. Ini sasau jenis apa ni. Kesian ya, bila agaknya nak surut sasau dia ni, malunya anak bini dia.

  2. najib bini rosmah

   Kahkahkah! I sasau ke? Well I still bagi komen politik yang rasional dan isu panas Rakyat, bukan cerita jubor dan seks. PH naik atau jatuh not my problem. Kahkahkah!

   1. Tapi kamu masih lagi sebut jubor dan seks.

    Bang Ali perlu “uruskan” kamu.

 31. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
  Melihat kes covid di US, risau di hati tidk terkira
  Terkini dh 188,647 kes & 4,059 jasad ke pusara
  Bimbang betul Kejora, dgn keselamatan si dara
  Kejora sentiasa berdoa..agar dia, Allah pelihara
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Dengan PKP ini..terasa sgt bosan, hidup Kejora
  Nak isi kekosongan di jiwa bgai tak jumpa cara
  Sib baik, adik2 angkat dpt juga jdi penawar lara
  Terhibur juga bila dpt call/WA dr Yati atau Zura
  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 32. MACAM NI PUNYA CARA SETAHUN MCO PUN TAK SELESAI…..VIRUS AKAN WUJUD SAMPAI BILA2…..INI KERJA NAK TANGKAP VIRUS…..LAGI MUDAH TANGKAP KLEPTOKRAT PHD4PIG…….KESEDARAN RAKYAT PALING PENTING SUPAYA BERTINDAK SEGERA JIKA ADA SYMPTOM……

  “Ada Tanda-Tanda Awal Kita Berjaya Kekang Penularan COVID-19” – Dr Noor Hisham…….

  Terdapat tanda-tanda awal kita berjaya mengekang penularan wabak Covid-19 berdasarkan laporan graf daripada Malaysian Institute of Economic Research (MIER), kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

  Menurut Dr Noor Hisham, Perintah Kawalan Pergerakan fasa pertama menunjukkan terdapat sedikit garisan mendatar di dalam graf kes sekaligus memberi bayangan tanda-tanda awal langkah ini berjaya.

  ”Tindakan kita dalam tempoh dua minggu dalam MCO kita lihat garisan warna biru, jadi kes kita tak naik secara mendadak tetapi ada sikit mendatar.

  ”Jadi nampak daripada graf ini ada kejayaan ataupun tanda-tanda awal kita berjaya dalam tindakan kita untuk melaksanakan MCO.

  Loading…

  Oleh itu, di dalam fasa kedua Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula hari ini sehingga 14 April, kementerian akan meningkatkan usaha mengawal penularan Covid-19 terutamanya di kawasan zon merah.

  ”Jadi kita harap fasa kedua kita dapat mempertingkatkan strategi dan aktiviti-aktiviti kita terutamanya di hotspot-hostpot yang telah dikenal pasti,” kata beliau.

  Pada masa yang sama, Dr Noor Hisham menasihatkan seluruh rakyat Malaysia untuk terus mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dengan kekal berada di dalam rumah dan mengamalkan langkah-langkah pencegahan.

 33. Aku nak komen ikut tajuk pos tapi masa terbuang menibai dan membantai zunnun the Lanun yang asyik keluarkan komen2 membayangkan dia dah gatal nakkan Bang Ali.

  Selalu juga aku jadi Polis di sini – melanyak yang melanun.

  1. Buat apalah kau pi layan zunnun syiah sesat tu.

   1. Kena ketuk kepala sesiapa saja yang mengarut supaya pembaca selesa selalu bila mereka dah berambus.

    Tak berambus pun, asalkan kurang mengarut sebab kena tuding tiap kali keluar sini mengarut.

    Karutkan mereka selalu lah – supaya mereka berambus.

 34. MANA LEER TOK MUDIN TAK MUNCUL2 BERI BANTUAN…..NAK KELUAR CARI MAKAN TAKUT KENA SERKUP……

  Bongkar Tong Sampah Untuk Cari Duit Makan Ketika PKP…….

  Sepasang suami isteri serta empat anak mereka menyelongkar timbunan sampah di kawasan pembuangan sampah di Bandar Seri Alam di sini untuk mencari barang kitar semula yang boleh dijual sebagai sumber rezeki mereka.

  Zulkarnain Sabngadi, 28, sambil mengendong anak berusia dua tahun yang menghidap sakit jantung dibantu isterinya, Norazawati Yusof, 33, berusaha mengasingkan sampah yang dikutip.

  Mereka mendakwa terpaksa mengharungi rutin harian yang amat perit untuk kelangsungan hidup terutama ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana tiada pekerjaan malah mendakwa sebelum ini terpaksa tinggal dalam kanvas di bandar tersebut.Pasangan tersebut mempunyai empat cahaya mata iaitu pasangan kembar Mohd Daniel Fakih dan Nursyah Malishah masing-masing berusia lapan tahun, Rekal Arif, 5, dan Mohd Adam Firaz, 8, yang menghidap sakit jantung berlubang sejak berusia sebulan.

  Mohd Adam Firaz menjalani rawatan setiap bulan di Klinik Kesihatan Masai di sini dan pemeriksaan berkala di Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru untuk beberapa bulan.

  Zulkarnain yang kini tidak mempunyai pekerjaan memberitahu, mereka mencari barang-barang yang boleh dijual dalam timbunan sampah untuk menampung kehidupan walaupun tahu arahan PKP.

  “Apa yang boleh dibuat lagi, saya ada minta kerja sebagai kelindan lori tetapi disebabkan PKP kerja itu ditangguhkan terlebih dahulu. Bagaimana saya boleh duduk di rumah sahaja kalau tidak ada wang untuk menyara keluarga.

  “Siapa mahu ambil bekerja dalam keadaan PKP tetapi saya perlu mencari rezeki untuk keluarga, tak kiralah apa pun asalkan halal,” katanya ketika ditemui di Flat Jalan Tasek 64, Bandar Seri Alam di sini.

  Ketika ini katanya, mereka sekeluarga menumpang di rumah ibu mertuanya bersama-sama adik iparnya yang juga orang kurang upaya (OKU) di flat tersebut.

  “Sebelum tinggal dalam kanvas kami menyewa RM500 di sebuah rumah dalam kawasan flat ini selama dua bulan sejak Januari lalu tetapi apabila perniagaan yang saya lakukan bersama-sama seorang rakan tidak berhasil, kami tidak mampu membayar sewa tersebut dan dihalau keluar,” katanya.

  Selepas perniagaan secara kecil-kecilan itu gagal, Zulkarnain bekerja di sebuah kilang sebelum berhenti semasa PKP manakala isterinya tidak dapat bekerja kerana perlu menjaga Mohd Adam Firaz.

  Zulkarnain yang berasal dari Felda Ulu Dengar, Kluang berkata, sebelum menyewa di flat berkenaan, mereka tinggal secara percuma di sebuah bilik di Masjid Nurul Hidayah di sini selama setahun.

  Pendapatan mereka sekeluarga ketika ini hanya bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berjumlah RM300, sesiapa yang mahu menghulurkan boleh berhubung dengan menghubungi mereka menerusi talian 010-5121225. – BAHNEWS

 35. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  projek jigit babi punya penangan
  nasib baik ticer zura boleh hibur
  yang kejora lak hidup tak senang
  Irah camna? di US ramai ke kubur
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  sejak PKP ni rasa boring sangat
  kalau ada isteri,boleh kasi jamah
  kat sungei mati,baru aku teringat
  kalau kawin Yati,tak keluar rumah
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Anon 7:43 pm,

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   Adik2 angkat, dpt juga, hibur hati yg berserabut
   Yati dari Sg Mati, Zura pulak dari KL, Segambut
   Zura agak lincah..manakala Yati, lemah lembut
   Nmun hati ini..dr Irah, depa berdua tk dpt rebut
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 36. najib bini rosmah

  Mat Sembab punca Covid19 merebak. Sebelum Kerajaan Pintu Belakang meliwat Malaysia, hanya ada 22 pesakit positif Covid19 dan semua discaj. Malangnya, 1 minggu Mat Sembab buat kerja khianat di Sheraton, kes naik sebab Tabligh buat Ijtima tanpa pemantauan. Siapa babi yang sebenarnya? Kahkahkah!

  1. najib bini rosmah

   Madey si Kitol sekor lagi punca Covid19 merebak. Kahkahkah!

   1. Covid 19 itu merebak dari lub.ng bont.t kau.

 37. GUNAKAN TRAK ASKAR UNTUK AGIHKAN SAYUR PERCUMA…….

  Penanam sayur bebas COVID, sayurnya disambar koronavirus…….

  TIDAK banyak didengar penanam sayur di Camaron Highlands diserang wabak COVID-19 mungkin kehidupan mereka terpisah jauh dari sosial orang-orang yang sibuk di tengah masyarakat.

  Tetapi setelah Perintah Kawalan Peergerakan (PKP) dikuatkan kuasakan sebulan dari 18 Mac hingga 14 April, maka kehidupan para penanam sayur Camaron Highlands amat terjejas bak orang-orang yang diserang wabak COVID-19.

  Penanam sayur itu tiada yang mati kerana mereka tidak dihinggapi virus COVID-19, kehidupam mereka boleh mati kerana hasil tanaman mereka tidak boleh diangkut ke pasaran. Semua orang diperintah duduk di rumah, tidak boleh keluar memasarkan sayuran.

  Bisnes mereka besar berjuta-juta, bahkan berbilon setahun. Pasar borong tutup, lori tidak boleh membawa keluar sayuran dan sayuran itu tidaklah boleh tahan lama. Ia mesti habis dipasar dalam dua tiga hari. Jika tidak pembeli nescaya busuk semuanya. Yang dipokok pula mesti dituai mengikut jadual. Jika tidak dituai ia tidak segar lagi.

  Sayur yang tidak dijual itu hendak buat apa? Boleh disedekahkan tetapi ia mesti ada sistem mengagihkan kalau hendak diberi percuma. Jika tiada sistem ia akan busuk juga.

  Bagi mengelak ia terbuang patut kerajaan memikirkan, menggunaan lori tentera, mengedaran sayur-sayur itu kepada orang ramai. Dalam keadaan orang tidak boleh keluar rumah, lori-lori tentera boleh memberi sayur percuma kepada orang ramai.

  Penanam dan peniaga sayur mungkin tidak dapat apa-apa dalam masa sebulan berkurung, tetapi mereka selamanya ada orang yang ada pekerjaan dan sepatutnya mereka simpan wang dari hasil sayuran.

  Pada masa susah ini kita dapat bercakap tentang pengasilan bunga. Orang tidak hidup dengan bunga, tetapi sayur boleh disedekahkan dan peniaga dan penanam sayur susahlah sedikit dalam masa sebulan ini.

  Akan tetapi penanam sayur itu ada pelangan di seluruh negara. Mereka ada pelanggan di Singapura dan lain bandar-bandar besar. Mereka cuma tidak boleh pasarkan tanaman masing-masing masa wabak COVID-19 melanda dan masa perintah berkurung.

  Tempoh tidak boleh berniaga sekitar sebulan saja. Lepas sebulan mereka boleh tanam semua sayur dan mereka boleh pulihkan semua pasaran dan pelanggan mereka.

  Mereka mungkin tidak masuk duit dalam masa sebulan setengah. Tetapi mereka ada pelanggan tetap. Apakah dalam masa sebulan ini mereka tidak ada wang simpanan langsung?

  Abdul Rahman bin Auf tidak dibenarkan membawa kekayaannya semasa meninggakan Mekah berhijah ke Madinah. Beliau tinggalkan semua harta di Mekah. Di Madinah poketnya kosong. Beliau minta kaum Ansar menunjukan pasar di Madinah. Tanpa modal sesen, dalam waktu yang singkat beliau jadi saudagar besar.

  Peniaga dan penanam sayur sudah ada pelanggan di meraa-rata di seluruh negara. Percayalah bila COVID-19 pupus dan perintah berkurung di tarik balik, saudagar-saudagar sayur Camaron Highlands nescaya akan menjadi saudagar semula dan mereka akan meneruskan kehidupan seperti biasa.

  Jangan kata, Cina penanam sayur itu akan terus hilang mata pencarian setelah COVID-19 lupus dan tiada berkurung lagi di rumah.

  Penanam sayur itu rugi besar selama sebulan ini. Tetapi kerajaan sudah pun melancar pelan prihatin bagi membantu sekalian yang terjejas. Apakah mereka tidak beroleh apa-apa imbuhan kerana hilang pendapatan? Jika kerajaan tidak beri imbuhan pun, mereka sebagai peniaga, mereka tidak mati mata pencarian.

  Abdul Rahman Auf menolak manusia saudara Ansarnya. Tanpa modal sesen, beliau jadi saudagar berjaya semula.

  SUBKY LATIF

  MR : Tiada Sikap kemanuasian, jiwa rosak dengan ‘virus’ tamak

 38. Menteri kesihatan terlalu sibuk dengan Covid19..
  PM nak bagi jawatan kepada Dr Jemilah..sbb byk sumbangan beliau..

  Itu ajer…menteri tetap memteri…
  Ketua pengarah kesihatan pun sama…ada tanggungjawab besar..

  Tak payah berspekulasi….
  Lebih byk pakar yg boleh menasihatkan PM…itu biasa..

  No hal pun…
  Rileks la Budin…tak kan ini pun dah panas punggung!!! hehehe

 39. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
  Berita kes Covid di US, sntiasa saja Kejora ikuti
  Trkini 188,592 org dijangkiti, dgn 4,056 dh mati
  Ntah bg mana dgn pelajaran si dia, di universiti
  Kerisauan di hati ini..hanya Tuhan sja mengerti
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Terasa amat bosan sekali..wlu banyak hari cuti
  Tak boleh gi mancing, & tersekat segala aktiviti
  Sib baik le ada adik2 angkat, utk mnghibur hati
  Seronok jugak dpt whatsapp dari Zura dan Yati
  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 40. Memang elok menteri PH dulu di terajang keluar sbb depa ni tolol. Bila dah tak ada jawatan ni, boleh lah menteri PH semua teruskan kerja yg mereka buat masa depa jd menteri dulu.
  Yg itu… Boleh terus main dgn bohsia.. Elefen fight elefen
  Yg tu… Boleh terus tanam buluh dan minum minyak sawit
  Yg tu… boleh terus jd atlet lompat pagar dan model tisu
  Yg tu…sambung belajar matematik betulkan titik perpuluhan
  Yg tu… Boleh terus jd sami
  Yg tu…Boleh tulis surat lg panjang kpd adinda
  Yg tu… Boleh buka kilang kasut sekolah hitam
  Yg suka sgt tuduh org masuk pintu belakang boleh teruskan aktiviti menyondol dari belakang.

  1. Ditrajang dgn pintu belakang….

   Kerajaan pintu belakang kerajaan haram..

   Yg kalah jadi menteri air suam..

   1. Salah satu contoh org PH yg dah sasau meroyan hilang kerja dan kerajaan.

   2. Kamu asyik cakap pintu belakang sebab Bang Ali ceroboh kamu punya ke?

 41. Ni aku nak sambung yg tadi. Setinggi tinggi tahniah kpd kerajaan PN kerana dpt menghalau musibat negara iaitu PH. Sbb nak tunggu masuk ikut pintu depan lagi 3 tahun, dlm elok tunggu, PM tak sengaja pi robohkan rumah depa sendiri. Haah apa lagi….aku rasa atok tu dah tak berapa nak ingat sgat dah. Hah… Padan muka hang org PH. Kami nak masuk pintu belakang ka, tebuk atap ka, itu kami punya sukalah, asalkan musibat dah kami terajang keluar.

  1. Kerajaan haram tak lams…dah bergaduh sama sendiri.

   1. Hahahaha meroyan la engkau sorang2.

   2. 701 pm bermimpi.

    Biarkan biarkan. Si Luncai dengan labu2 nya.

 42. Sesungguhnya orang-orang yang tidak mengharapkan (tidak percaya akan) pertemuan dengan Kami, dan merasa puas dengan kehidupan dunia serta merasa tenteram dengan kehidupan itu dan orang-orang yang melalaikan ayat-ayat Kami,

  ramai yang terus lalai

  1. Cari blog agama lah, wahai Pak Lobai.

 43. Kesundalan “Melayu2 Islam” ..

  Are they God’s Chosen People in Malaysia?

  Melayu itu perkataan menjurus kpd pengenalan Bangsa.

  dari mana, dan bagaimana cluster2 kaum2 ini akhir nya berjenama Melayu, dan ape “force” yg membelakangi pembentukan Nya?

  ..dari Kesultanan yg ada. Bermula dari Kesultanan melaka, pd 1511, Sultan Melaka lari ke Kampar, Sumatra mati di sana, meninggalkan 2 anak2 nya, Satu Di Terima dan di Jadikan Raja Di Perak dan Yg Satu ke Johor Bertahtakan Raja di sana.

  bagitu juga Long Yunus dari Pattani mendirikan keSultanan di Kelantan, dan kerajaan Langkasuka terlibat dgn Kesultanan Di Pahang, Srivijaya di Kedah kemudian dari Kedah ke Perlis…

  “the force” yg “galvanize” pembentukan Kaum2 Melayu2 datang nya dari Raja2, dari Singgahsana Absolute kemudian Berbentuk Constutional Monarch, terdahulu di nasihati oleh Bendahara, kini Menteri Besar pula.

  ..tapi, “sinister” dari pembentukan ini, Kesemestaan Islam yg memerintah di Tangan Raja2, yg ada, bukan dari Singgahsana, tapi melalui Perlantikan dan Nasihat2 Mufti mereka.

  Maka ape yg #hadiweng laungkan itu, jauh dari kebenaran nya, “islam is rules and reigns by Monarch”.

  salah ke? tidak dan ya. Salah ke Mekkah di Kuasai oleh Raja Saudi? Mengapa tidak, di bebaskan dan di Perintah oleh “Satu Kuasa Arbitrary” utk Semua Negara2 Muslim yg ada?

  Islam Haq Tuhan Semesta, Islam itu Tuhan Menyatakan Diri kesemestaan Nya

  Addin ke? The Way of Life? Life Yg mana? Yg menghidupkan atau yg di hidupkan? tapi bila yg menghidupkan itu yg di hidupan, Nyata lah kerajaan Tuhan dlm diri2 mereka.

  Islam itu satu perkataan dlm bahasa Arab, bermaksud, “Allah” Menyatakan Salam Nya kpd “Muhammad”

  .pergaliran, persetubuhan zat dgn Sifat dlm diri nya, persetubuhan jasad kasar dgn jasad halus nya; nafas2 bastita mereka2.

  muhammad berjaya menemui Kesempurnaan Diri Nya ketika bermunajat mencari kebenaran siape sebenar diri nya.

  muhammad menemui “Muhammad” Nya,

  ..dari kesempurnaan persetubuhan Zat + Sifat dari kedua Ibu Bapa, kemudian persetubuhan Sub Molecular Diri nya, membesar hari demi hari hingga mencabar keinginan utk mencari, siape sebenar gerangan nya?

  tuhan bukan bersifat nepotism, siape sj bebas mencari kebenaran sebenar diri mereka, dan bila menemui nya, sesunggoh nya, mereka2 menemui kesempurnaan diri2 mereka, mereka menemui Tuhan mereka.

  “…wafian fusikum, afala tubsirun.”

  “inni annallah..”

  “wasabiku nasabiku…”

  Islam bukan jatuh pd bangsa, islam itu nyata pd Persetubuhan Zat dan Sifat2 Kesemestaan dlm diri sekelian manusia.

  Islam itu bukan muhammad yg membawa nya, tapi kesempurnaan “Muhammad” yg mengajarkan kpd muhammad nya.

  “Muhammad”, itu Sifat Tuhan, Kesempurnaan Nya, menyatakan seketika2 kpd muhammad, vassal nya..

  bila muhammad mati, kesempurnaan muhammad, “Muhammad” bersatu kembali pd Zat Tuhan Nya.

  bagitu juga, mereka2 sebelum nya, dan mereka2 sesudah nya.

  Maka, lebai2 sundal pAs, siape yg kao, lontarkan Syahadah Muhammad kpd? Yg dah lulur hingga kao semua mencium2 makam nya, atau “Muhammad” Sifat Tuhan Yg Kekal dan Tidak Sekali Binasa.

  lebai2 sundal pAs, kao sembah yg kadim atau kao sembah yg dah binasa?

  “Melayu2 Islam” kamu semua menyatakan keislaman setakat mengambil “face value” Rukun2, lalu, mengaku, kamu Melayu2 Islam?

  kesundalan ape yg kao semua lakukan ini?

  Kamu mengaku, kamu…

  Chosen People of God in Malaysia.

  betul?

  puki2 yg terngagga2 masih lagi menyaksikan kamu2 keluar dari taman syurga, bila dan pandai, melebihi ilmu tuhan yg ada?

  pandai memuki memantat je ke, dgn sikap totalitarian sempit lagi menyempitkan keluruhan Bangsa dan Islam Semesta?

  1. zunnun Lanun tak renti2 keluarkan isu “Kesundalan “Melayu2 Islam”.

   Rasa nya dia bukan Melayu/ Islam. Melayu ke tidak, dia menghasut / seditious dan perlu diheret ke Balai Polis, diremand dalam lokap seminggu makan nasi bungkus, kemudian di heret ke mahkamah, dibicara kes menghasut.

   Police Cyber Unit dijangka sudah mengenal pasti dia bersama MCMC, mengawasi tingkah laku dia, bila sampai masa nya, akan menheret dia ke Balai Polis.

 44. PATUT 2 MINGGU BERLALU PN DAH CUBA PERUBATAN HERBA KAMPUNG……BOLEH DIUJI KEBERKESANAN MENYEMBUHKAN COVID DAN TIADA SIDE EFFECTS……. SEGERA TAMATKAN MCO SUPAYA EKONOMI DAPAT SEGERA DIPACU…..

  Penduduk Sungai Lui Bimbang Cara Sara Hidup Selepas 2 Minggu PKPD……

  Kebimbangan utama penduduk di 7 kampung Sungai Lui di Hulu Langat bukannya makanan, tetapi cara mereka untuk menyara keluarga selepas perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) berakhir.

  Sehingga kini, penduduk di kawasan ke-2 yang dikenakan PKPD itu mendapat bekalan makanan kering yang mencukupi dari Jabatan Kebajikan Masyarakat.

  Tetapi, Khadijah Baharuddin yang mempunyai 2 anak, berkata kebanyakan penduduk kampung bergaji harian.

  “Buat masa ini, kami lebih bimbang mengenai pendapatan kami dan bagaimana kami mahu meneruskan hidup selepas PKPD.”

  Katanya, walaupun penduduk kampung tidak boleh keluar berjumpa, mereka masih berhubung dengan satu sama lain melalui WhatsApp.

  Beliau turut berdepan masalah mendapatkan bantuan makanan pada hari pertama kerana tinggal jauh dari jalan utama di mana bekalan itu diagihkan.

  “Ibu bapa saya yang tinggal dekat jalan utama terpaksa mendapatkannya untuk saya.”

  Bagaimanapun, selepas beliau dan beberapa jirannya memaklumkan pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat, bantuan makanan sudah dihantar ke rumahnya.

  Ahad lalu, kerajaan mengisytiharkan 7 kampung di Sungai Lui, termasuk 2 kampung Orang Asli dikenakan PKPD disebabkan 71 kes positif Covid-19 dalam kalangan 274 penghuni Maahad Tahfiz AnNabawiyyah di Batu 23.

  Mohd Razak Jalaluddin, ketua 4 kampung dari Batu 21 hingga Batu 24, berkata pihak berkuasa sudah menjalankan operasi nyahkuman di jalan utama Batu 21 hingga Batu 23, berhampiran sekolah tahfiz itu.

  Katanya, penduduk kampung dalam keadaan baik dan mendapat bantuan makanan mencukupi.

  “Makanan yang diberikan ialah makanan kering seperti beras, biskut, sardin dan tepung gandum yang dihantar pekerja JKM serta sukarelawan 2 hari sekali.

  “Makanan itu dihantar dari rumah ke rumah, ke setiap kampung, termasuk kampung Orang Asli,” katanya kepada FMT.

  Beliau bersama beberapa sukarelawan mengagihkan bantuan makanan itu sehingga 3 pagi semalam.

  Katanya, kerjasama daripada penduduk Orang Asli sangat baik.

 45. Sementara saja kot sebab c19 lagi nak mesy.parlimen lagi jaga negara lagi…

 46. Tahniah kerajaan baru PN kerana berjaya menjatuhkan kerajaan pemfitnah, penipu, sijil palsu, bodoh, bangang, sial, anti melayu Islam dan berwajah syaitan.
  Tak kiralah kau masuk ikut pintu belakang ke, tebuk atap ke, janji mereka semua dpt dihapuskan dan dihalau.
  Kami golongan marhain ni sgt gembira bila menteri kerajaan dahulu dan penyokong mereka yg kena halau tu jd sasau. Kalau mereka jd gila terus lagi baik.
  Dah kena halau macam-macam cadangan pulak mereka berikan. Dulu khalid samad, guan eng, mahatir asyik ckp negara nak bengkrap tak ada duit.
  Ahh.. Babi betul menteri PH dulu. Padan muka kena halau. Seronok tengok diorang ni gila.

 47. Tuan Budin,
  Bila nak insaf,saya doakan semoga Tuan diizinkan Allah untuk terkena Covid 19 kerana itu lebih untuk Tuan , moga dengan itu mudah mudahan Tuan akan berhenti “memakan daging daging saudara Tuan sendiri. Amin”

  1. Ini sudah lebei bro….
   Bawa mengucap…. Budin tu masih Islam lagi…. doakan kebaikan untuk dia….

  2. Kamu dulu yg kena..

  3. Tolonglah 2020 kalau lah Tuan Budin dah tak ada kami nak lepak kat mana pulak.

   1. Bro No Name for now 8:24 pm,

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Setuju Bro, 2020 sepatut nya kawal sikit marah
    Tanpa blog Budin, ke mana pula Kejora nk arah
    Di sini saja tempat, untuk kasih sayang dicurah
    Klu Budin tiada, bgmana nanti cinta Kejora-Irah
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 48. PENGKHINAT SEBENAR IALAH MEREKA YG BERSEKONGKOL DENGAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN D4P………TENGOKLAH BETAPA BESAR KEROSAKAN DILAKUKAN MEREKA WALAUPUN HANYA 20 BULAN……..

  Perebutan BERSATU, Tun Mahathir tak mampu kalahkan TS Muhyiddin..
  ……

  DI DALAM surat beliau kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan “pemberhentian Datuk Wira Marzuki Yahya daripada jawatan Setiausaha Agung BERSATU adalah tidak sah dan/atau wajar diketepikan”.

  Alasan yang diberikan oleh Tun Dr Mahathir adalah Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) tidak menyatakan dengan jelas akan kaedah bagi Presiden untuk memberhentikan Setiausaha Agung BERSATU.

  Kata Tun Dr Mahathir lagi, Seksyen 18c Akta Pertubuhan 1966 dan Fasal 29 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) memberikan kuasa sepenuhnya kepada BERSATU untuk mentafsirkan Perlembagaan sendiri.

  Adalah dipersetujui bahawa Fasal 13.9 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) tidak menyatakan dengan jelas akan kaedah bagi Presiden untuk memberhentikan Setiausaha Agung BERSATU.

  Begitupun, Fasal 29 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) yang dipetik oleh Tun Dr Mahathir sendiri menyebut dengan jelas bahawa “Jika berbangkit sebarang perselisihan di atas tafsiran Perlembagaan ini atau mana-mana Peraturan yang dibuat di bawah kuasa Perlembagaan ini, maka tafsiran yang diberikan oleh Majlis Pimpinan Tertinggi adalah muktamad”.

  Dan, berdasarkan kepada pengakuan-pengakuan Tun Dr Mahathir sendiri di dalam “Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad”, terbukti bahawa Majlis Pimpinan Tertinggi adalah padu di belakang Tan Sri Muhyiddin.

  Ini adalah pengakuan-pengakuan Tun Dr Mahathir tersebut:

  (1) “(Dalam) Majlis Tertinggi saya dapati majoriti hentam saya. Bahkan orang yang benci kepada Muhyiddin tiba-tiba berkata bahawa mereka sekarang ini sokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri ataupun sebagai pemimpin parti dan tidak saya. Dan ramai jugaklah yang tolak saya.”

  (2) “Jadi dalam BERSATU ini terdapat ramai yang nak supaya kita bergabung dengan Umno… Jadi saya kata kita tunggu sekejaplah, kita tengok satu hari saya letak jawatan, lepas itu nak lawan lawanlah. Tapi pendapat saya itu ditolak.”

  (3) “Saya letak jawatan pasal parti saya tolak saya, tolak pendapat saya. Dalam mesyuarat Majlis Tertinggi saya mintak kita tangguh, jangan kita buat keputusan lagi, kita tangguh dulu. Mereka buat keputusan untuk keluar daripada Pakatan Harapan dengan kesedaran bahawa kalau kita keluar jatuh kerajaan. Jadi kita buat keputusan macam itu tak sokong saya macam mana saya nak kekal sebagai, apanama, pengerusi parti.”

  Oleh itu, berdasarkan pengakuan-pengakuan Tun Dr Mahathir ini, maka nyatalah dalam perselisihan ke atas tafsiran ke atas Fasal 13.9 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) ini, Tan Sri Muhyiddin akan menang kerana beliau menguasai Majlis Pimpinan Tertinggi dan “tafsiran yang diberikan oleh Majlis Pimpinan Tertinggi adalah muktamad”.

  Walau apapun, jika sekalipun Tun Dr Mahathir secara tiba-tiba menguasai kembali BERSATU di dalam pemilihan yang bakal berlangsung, ia tidak akan menjejaskan kedudukan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan kerajaan baru pimpinan beliau pun.

  Tun Dr Mahathir, di dalam “Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad”, sendiri mengakui: “Jadi tak lama lagi kita ada pemilihan dan mungkin Muhyiddin bertanding dan saya mungkin jugak bertanding dan tengoklah siapa menang, tapi kerajaan tak jatuh. Orang yang menyebelahi dia tu pegang jawatan, jadi kerajaan tak jatuh. Tinggal lagi dia mungkin tak jadi pemimpin BERSATU saja.”

  Tegasnya, tiada apa yang perlu dibimbangkan oleh pendukung kerajaan baru kerana Tun Dr Mahathir akan sukar menang di dalam perebutan pucuk pimpinan BERSATU antara beliau dan Tan Sri Muhyiddin dan jika sekalipun Tun Dr Mahathir menang, kedudukan Tan Sri Muhyiddin dan kerajaan baru pimpinan beliau tidak akan terjejas pun.

  Kepada pihak-pihak yang masih mahu bertenggek di atas nama dan pengaruh Tun Dr Mahathir untuk kepentingan mereka, sudah-sudahlah berbuat demikian. Hormatilah penegasan Tun Dr Mahathir sendiri di dalam “Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad” bahawa beliau ‘hendak rehat’, lebih-lebih lagi di dalam suasana kritikal negara yang sedang berhadapan dengan serangan coronavirus ini.

  DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF
  – HARAKAHDAILY 20/3/2020

  MR : Masa yang panjang dan dengan membunuh satu persatu kekuatan Mahathir membuatkan Mahathir akan tersungkur

  Reply

 49. …persetuhan dan penjenamaan..

  muaFUCKat nasional dgn “MELAYU2 ISLAM” mereka.

  persetubuhan bukan hanya “sexual intercourse” – atau hubungan sex dlm bentuk/nama – alpa/beta.

  pengertian nya, sgt luas, melebihi amalan dan tabii biasa. Setiap yg bernyawa, sentiasa dlm persetubuhan zat dan sifat2 dlm diri mereka, penjenamaan2 sentiasa berubah2 ketrampilan mereka…

  Alam ini Sentiasa dlm Persetubuhan Setiap Sub Molecular Nano Fabric Mereka, menjenamakan Bentuk2 Baru, dan Merubahkan Pula Keseragaman Hubungan antara Bentuk2 terbaharu mereka.

  Matahari sentiasa dlm Persetubuhan Sub Molecular Nya, Merubahkan Process Fusion Nya, dan tidak kecuali Bumi dan Cakrawala2 dlm Planetary Solar yg ada. Bumi sentiasa dlm persetubuhan Sub Molucular Nya, Magnetic dan Lapisan Ozone Nya juga berubah2,

  perubahan2 dlm diri mereka2, merubahkan hubungan antara mereka2 juga.

  setiap saat, persetuhanan ini berlaku dlm diri2 yg bernyawa, dan dari diri2 ini, mereka2 mencari pasangan seraggaman utk mendirikan penjenamaan antara mereka pula.

  dari seraggaman alpa/beta menjenamakan bentuk2 terbaharu persetubuhan jasad2 mereka, menghasilkan jenin, bayi, kanak, remaja, dewasa, tua…

  cycle2 ini berterusan, seiring dgn Sifat Causal Semesta Yg Sentiasa Aktif – setiap penjenamaan memerlukan Cause/Effect.

  Ini Qadaq dan Qadar Kesemestaan Tuhan.

  ketentuan batu itu sentiasa tenggelam dlm air, sehingga ada ketentuan Yg blh menukar Sifat Nya, utk terampung2 dari tenggelam.

  Maka,

  MuaFUCKat nasional, juga tidak asing dgn process persetubuhan antara kesundalan “Melayu” omNo dan “islam” pAs, menghasilkan satu seragaman satu penjenamaan satu aliran dlm bentuk dan kpd nama…

  “Melayu2 Islam” di Malaysia.

  persoalan yg kita perlu tanya,

  (1) criteria bangsa “Melayu” yg omNo bawa ini Benar dan Betul selain,

  (2) criteria agama “islam” yg pAs bawa ini berdasar kebenaran Semesta?

  “kebenaran itu satu yg mutlak, jika mampu Berdiri dgn Benar Semesta, maka, Benar Juga Sifat Nya, pd scalar local.”

  bersambung…

  1. zunnun Lanun perlu di FUCK sebab mngata “muaFUCKat nasional dgn “MELAYU2 ISLAM”

 50. Suman maknyah..

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Sayang..Datarn Merdeka, tk dapat berkata-kata
  Kalau tidak..pasti ia akan bangkit dan bercerita
  Suman, pkai spek hitam, nyamar pngemis buta
  Disuruh anak tunggu..dia sembunyi dlm kereta
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HA HA HA

 51. 12:34
  12:35
  12:41
  My foot, kentoot….!!

  3X Kejora di Dtrn Merdeka, WTF…….?? Kau boleh buktikan ker, kera oiii….??

  Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

  Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

  Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

  Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

  ps:
  Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……!!

  1. Suman maknyah 1:26 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Sayang..Datarn Merdeka, tk dapat berkata-kata
   Kalau tidak..pasti ia akan bangkit dan bercerita
   Suman, pkai spek hitam, nyamar pngemis buta
   Disuruh anak tunggu..dia sembunyi dlm kereta
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HO HO HO

  2. Tun madey kluar herbterus kencing Man Hindu dan penyokong Bersatu…tu pasal muyidin tendang madey..

   1. Yang Tun Mahathir kencing dan tendang terajang ke longkang di Pru14 is lah Najib Klpto Al Jibo.

    Kamu lupa ker? Najib tersumbat sekarang. Bendaklah yang merosakkan bangsa Melayu, mensonglap wang rakyat berbilion Ringgit.

 52. Tanpa Nama

  Alpine! Tolong nasihatkan Tuan Othman!! Ahmad. Umurnya dah berapa sekarang? walaupun masih muda COVID-19 tak kenal usia. Any time covid tu akan datang bersama Malaikat Izrail menjemput……..Dosa beliau bukan sahaja menghina tetapi paling teruk memfitnah. Kerana Allah saya terpaksa sebut, harap maaf.

  Reply

  31 March 2020 10:48 pm

  1. Tanpa Nama 10:48 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Suman maknyah kaki fitnah tu, mmg sngt jahat
   Tk sedar tua bangka dah dekat dgn liang lahad
   Mmg si lahanat tu tak boleh diajar cara nasihat
   Sbb itu, dajjal tu asyik saja Kejora paku & pahat
   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
    Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
    Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
    Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HA HA HA

    1. Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

     Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

     Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

     Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

     ps:
     Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

     1. Suman maknyah kedi 12:51 pm,

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
      Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
      Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
      Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

      HO HO HO

      1. Suman maknyah kedi 12:51 pm,

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
       Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
       Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
       Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HO HO HO

       1. Suman maknyah 12:51 pm,

        🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
        Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
        Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
        Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
        Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        HA HA HA

  2. AKU TEGASKAN…..

   3X Kejora di Dtrn Merdeka, WTF…….?? Kau boleh buktikan ker, kera oiii….??

   Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

   Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

   Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

   Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

   ps:
   Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?.

   1. Suman maknyah kedi 1:16 pm,

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
    Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
    Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
    Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    HI HI HI

    1. Suman maknyah kedi 1:16 pm,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
     Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
     Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
     Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     HI HI HI

     1. Suman maknyah kedi 1:16 pm,

      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
      Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
      Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
      Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      HI HI HI

  3. 12:34
   12:35
   12:41
   My foot, kentoot….!!

   3X Kejora di Dtrn Merdeka, WTF…….?? Kau boleh buktikan ker, kera oiii….??

   Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

   Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

   Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

   Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

   ps:
   Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……!!

   1. Suman maknyah 1:25 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Sayang..Datarn Merdeka, tk dapat berkata-kata
    Kalau tidak..pasti ia akan bangkit dan bercerita
    Suman, pkai spek hitam, nyamar pngemis buta
    Disuruh anak tunggu..dia sembunyi dlm kereta
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HA HA HA

 53. “Melayu dan Islam” – Perlembagaan Persekutuan

  Revisiting A Decree –

  “The God’s Chosen People of Malaysia”

  Perlembagaan Negara, Malaysia terkandung dlm nya, 183 Perkara, 12 Jadual dan 15 Bahagian Terperinchi kpd

  (1)Warganegaraan,

  (2) Keistimewaa

  (3) Kebebasan Rakyat

  dan perkara 2, terkandung dlm nya :

  (2.1) Kedudukan Raja2 Melayu,

  (2.2) Keistimewaan Melayu

  (2.3) Islam sebagai Agama Resmi

  ..berasaskan Perkara2, Bahagian2 dan Jadual2 yg di perinchikan kpd Asas (1-3) dan (2.1- 2.3) tiada tersebut mana2 perkataan “Ketuanan Melayu”

  Ungapan ini bermula, bila Abdullah Ahmad, di tanya di Singapura dlm Satu Seminar Antarabangsa, mengenai kedudukan Melayu di Negara. Beliau, telah menambah dgn andaian nya, istilah, *Ketuanan Melayu* dan dari situ, perkataan ini di mainkan oleh sekutu2 kaum Melayu omNo utk mewajarkan Dasar Ekonomi Baru dan initiative berkaitan dgn nya.

  Abdullah Ahmad, kemudian Nya, di tangkap bersama Pengarang NST, ketika itu, atas dakwaan bersekongkong dgn Pihak Espinoza Russian, utk meneruskan fahaman “Greater Socialism” yg berteraskan Bangsa.

  dari fahaman Greater Malay atau Ketuanan Melayu, lahir Kaum2 Ultra Melayu dlm omNo, dan Ultra Agawan yg di pimpin oleh kesundalan lebai2 pAs.

  dua aliran ini, sentiasa seteru satu dgn yg lain, dan istilah asabiyah, secular, kapir di satu pihak, manakala yg satu dgn menuduh fahaman agama yg di bawa, extremist, neo conservative, takfiri, salafis, dan sesat dlm agama.

  dlm pAs cuba memperluaskan pengaruh mereka di Kelangtang, Trengganu dan Kedah, omNo sebalik nya meneruskan pengawasaan Melayu dgn Apparatus2 Kerajaan Persekutuan dan Limpahan Wang Yg mereka ada…

  dlm suasana kesemua ini, omNo sentiasa menjadikan DAP “punching bag” mereka, utk menunjukan kpd Melayu2 dgn Rakyat yg Beragama, bahawa mereka lebih “islam” dari lebai2 sundal pAs, kapir2 sebenar nya, “DAP” bukan mereka.

  kesumua ini “work fine, until…” omNo mula menjadi parti yg di pimpin oleh Penyamun2, menyamun kekayaan perbendaharaan negara, dan tabii ksundalan Melayu2 ini, di restui oleh mereka2 di Singgahsana.

  Rakyat, bangkit beramai, berusaha mencampak mereka dari kekuasaan bermula dgn pru 13. omNo seperti harimau yg cedera, bangkit utk memberi penjenamaan dan persetuhanan baru, berjinak2 dgn seteru mereka, lebai2 pAs.

  tujuan utk memecahkan kekuasaan PR. PR retak bila pAs gagal dgn usaha mereka menubuhkan kerajaan UG, di Selangor, merajuk lalu keluar dan berjinak2 dgn omNo

  omNo meneruskan menggunakan pAs, dan pAs dlm masa yg sama menggunakan omNo utk mendapat dana2 bantuan dari mereka

  ‘i stretch you, you stretch me’

  ..berterusan hingga, omNo di longkangkan oleh rakyat dlm pru 14, dan pAs di Selangor, kerana Selangor bermula nya kesundalan pAs utk menguasai kekayaan negeri utk menjana usaha mereka mengusai negara.

  dari kekalahan ini, kesundalan “Melayu” omNo dan “Islam” pAs memulakan babak kesundalan persetubuhan terbaharu mereka..

  …muaFUCKan nasional.

  bermula istilah “Melayu2 Islam”

  ..God’s Chosen People in Malaysia.

  betul ke Melayu2 ini “Islam”?

  betul ke criteria ” Melayu” yg selama ini, omNo warcanakan ?

  …bersambung

  1. Ini lagi tanda zunnun Lanun ini bukan Melayu, selepas mempersoal istilah “Melayu Islam” sekarang mempertikaikan istilah “Ketuanan Melayu”.

   KEPALA BAPAK DIA. (Terimakasih Najib Al Jibo mempopularkan rangkaian kata cemerlang dan berdentam dentum ini.)

   “Melayu” omNo dan “Islam” pAs memulakan babak kesundalan persetubuhan terbaharu mereka,” kata nya. Sebenarnya zunnun Lanun telah menyundalkan diri nya kpd Bang Ali yang perlu menyodok nya dari beberapa segi.

   1. Hahaha Bang Ali menyodok dari beberapa segi …

    Silap2 zunnun the Lanun tak dapat bercakap lagi – mulut dia penuh.

 54. Kalo muyiden tak percaya kpd Adham buanglah dan gantikan dgn Dr Jemilah…tak bazirkan wang yg diperlukan oleh rakyat yg dah hilang kerja…

 55. Lantik penasihat kesihatan bukan percuma…kerajaan kena bayar gaji menteri dan 2 timbalan nenteri…tambah elaun penasihat plak…

  Muyiden banyak membazirkan wang negara dlm keadaan ekonomi yg teruk..

 56. Lebih baik Zuraida duduk rumah, kata doktor pakar
  31 Mar 2020, 3:25 pm
  Dikemaskini 18 jam lepas

  Tindakan Menteri Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, yang semalam menyertai – dan terlibat secara langsung – proses nyah kuman Covid-19 turut menerima kecaman pakar perubatan.

  Perunding Pediatrik dan Perubatan Hospital Pakar KPJ Damansara, Dr Musa Mohd Nordin, menyifatkan tindakan ahli parlimen Ampang itu sebagai “tidak bertanggungjawab”.

  Menurut beliau, dalam keadaan sekarang adalah lebih baik untuk Zuraida berada di rumah berbanding menyembur bahan sanitasi seperti yang dilakukannya semalam.

  “Ini mengurangkan lagi benteng pertahanan terakhir kita (bekalan baju pelindung) dalam menyaring dan menyelamatkan pesakit Covid-19,” kata Musa dalam kiriman Twitternya.

  1. Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

   Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

   Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

   Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

   ps:
   Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

   1. Suman maknyah 11:41 am,

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
    Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
    Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
    Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    HA HA HA

    1. Suman maknyah 11:41 am,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
     Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
     Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
     Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     HA HA HA

     1. Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

      Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

      Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

      Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

      ps:
      Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

      1. Suman maknyah 12:50 pm,

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
       Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
       Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
       Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

       HO HO HO

       1. Suman maknyah 12:50 pm,

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
        Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
        Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
        Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        HO HO HO

       2. 3X Kejora di Dtrn Merdeka, WTF…….?? Kau boleh buktikan ker, kera oiii….??

        Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

        Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

        Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

        Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

        ps:
        Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

        1. Suman maknyah kedi 1:07 pm,

         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
         Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
         Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
         Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

         HA HA HA

         1. Suman maknyah kedi 1:07 pm,

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
          Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
          Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
          Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          HA HA HA

          1. Suman maknyah kedi 1:07 pm,

           🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
           Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
           Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
           Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
           Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HA HA HA

 57. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kejora peduli apa, dgn nasib menteri kesihatan
  Dgn hidup Kejora ini ia tk ada pun brsangkutan
  Kes wabak covid di US, lebih menimbul kejutan
  Sehingga kini dh 188,530 orang kena jangkitan
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Dlm sehari sja 24 ribu kes, dia pnya pningkatan
  3,889 org meninggal..ikut terkini punya catatan
  Kejora sgt risaukan, si dara punya keselamatan
  Semoga..Allah sentiasa lindungi, si dia ku intan
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

   Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

   Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

   Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

   ps:
   Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

   1. Suman maknyah 11:41 am,

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
    Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
    Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
    Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    1. Suman maknyah 11:41 am,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
     Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
     Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
     Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 3X Kejora di Dtrn Merdeka, WTF…….??

      Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

      Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

      Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

      Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

      ps:
      Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

    2. 3X Kejora di Dtrn Merdeka, WTF…….?? Kau boleh buktikan ker, kera oiii….??

     Tolong sikit, TSMY liwat-meliwat dia tak main.

     Nuwar tuu yg memang tak suka Kak Wan ikut bersamanya sebab dia boleh bebas menyondol macam dia mengganas China Doll atau anak2 ikannya.

     Najib juga serupa sampai terkantoi berkhalwat dgn penyanyi ‘Madah berhelah” di PD.

     Tun jualah kalau keluar pasti dgn Siti Hasmah. Tapi kini keadaan tak mengizinkan, terpaksalah mereka berkurung diri dalam rumah.

     ps:
     Aku tetap menunggu jawapan Kejora bila dia ada kotey & pelir sanggup berdepan dgn ku……?!

     1. Suman maknyah kedi 1:04/1:06 pm,

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kik kik kik, Suman maknyah, macai Cap Munga
      Tikus mondok tua kedi..ingin beraksi jadi singa
      Dia tu tk payah tumbuk, Kejora pulas jer telinga
      Itu pun nanti tk henti2 dia menangis ternganga
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

      HA HA HA

      1. Suman maknyah kedi 1:04/1:06 pm,

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Boleh dgr sja le, temberang Suman tua bangka
       Si tua lembik tu, mmg jenis riak gempar belaka
       Dah 3 kali Kejora cabar, jumpa di Dtrn Merdeka
       Tapi si pelir kecut tu..langsung tk nmpak muka
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HA HA HA

       1. Suman maknyah kedi 1:04/1:06 pm,

        🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
        Suman maknyah serupa anjing menyalak bukit
        Merata blog, si iblis tua ni kerja menabur fitnah
        Klu terjumpa dgn Kejora mmg dia akn dpt sakit
        Tk ke longkang, dia akn menyembam, ke tanah
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        HA HA HA

 58. Ahdam tanam jagong panggil orang umno dan pas dan orang muyiden kasi jamu dgn air suam..

 59. Ak u syorkan lantik Ketua Pengarah Kesihatan jadi menteri kesihatan..
  Dr Noor Hisham layak dan mampu galas tugas menteri .. You

 60. Sekadar Pandangn Peribadi..
  Kita melihat fenomena serangn covid diluar negara dn malaysia brbeza …
  Cnthnya di China..covid mnyerang org2 cina kapir dn org islam selamat bgitu jg dinegara lain….
  Dn manakala di malaysia covid mnyerang org islam terutama kluster tabligh…
  Pernahkn kita fikirkn..
  KENAPA
  Allah membeza2kn keadaan itu…
  APA yg Allah mahu kita fikirkn berasaskn alQuran..
  Apa kesilapan yg dilakukn oleh org2 islam di malaysia sehingga Allah murka…
  Knp org2 cina yg dikutuk dn dicaci oleh org2 melayu islam seolah trlepas dari bala covid.
  Saban hari yg positif dn mati adalh org islam?
  Pernahkh kita fikirkn?
  Apa yg sy temui…bukan pandangn politik tapi kesilapan yg dibuat oleh org melayu islam adalah sebahagian besar org2 yg dikatakn warak dn ulama mebakar dn menanam semangat ASSOBIYAH yg secara jelas dimurkai Allah…
  Bukti jelas mngikut hadis Rasullah…Baginda tidak mngaku umatnya bgi sesiapa yg amalkn ASSOBIYAH….
  Apa itu ASSOBIYAH di malaysia?
  Mengagung2kn bangsa Melayu sehingga mncetuskn kebencian kpd bangsa cina secara terang2an…
  Padahal Allah mnjadikn manusia berbangsa2 utk saling kenal mngenal dgn SILATURRAHIM…
  Konsep Dakwah yg dibawa oleh Rasullullah adalh utk TAUHID kn islam kpd org2 kapir trmasuklh cina dimalaysia…
  Tapi apa yg gollongn agama lakukn?
  Hanya menanam kebencian kpd org2 cina…
  Ini lh…
  INILAH yg Allah nk tunjukkn kpd org2 MELAYU ISLAM…
  Bangsa MELAYU takde nilai disisi Allah melainkn KEIMANAN kpdNYA…
  Wallahuallam..
  Moga Allah beri kita keinsafan dn petunjuk

  DK Nasse
  8.40
  30 Mac 2020

  1. Jgn berlagak pandai, pergi belajar lagi, assobiyah yg dilarang dlm islam ni yg mcmana.
   Org islam uighur di china bkn bangsa china. Mereka adalah negara islam yg berasingan pd asalnya ttp ditakluk oleh china komunis dan dipaksa terima ideologi komunis.
   Umat islam Malaysia adalah (ngo islam) yg paling terkedepan dlm membela umat islam uighur yg ditindas.
   Dari segi hubungan antara bangsa & diplomatic Malaysia dgn China tiada masalah.
   Yg dikutuk dan dibenci oleh sebahagian besar umat islam Malaysia ialah cina DAP Malaysia yg jelas ada agenda tersembunyi utk menguasai negara dgn cara mereka melangkaui perlembagaan yg sedia ada. Cina dari mca dan gerakan tidak racist spt DAP.walaupun kdg2 ada conflict tp masih boleh dibaiki.
   DAP mmg parti pelbagai wajah dan bermuka-muka ikut tempat dan keadaan.

   1. jgn menyudal, dah dapat pengesahan islam?

    Penjaga2 pintu syurga, dah sah islam ala sundal kao semua?

    1. Kamu zunnun Lanun asyik menyundal kpd Bang Ali.

     Barang Bang Ali selalu masuk pintu syurga di belakang kamu dan mengelenot kamu keseronokan – exhilaration, kata omputih.

     Ada melecet? Banyak pakai jelly?

 61. Nak kena tunjuk lah konon nya prihatin terhadap gejala Coronavirus melanda negara ini.

  Moga2 negara ini tidak teruk sangat di landa.

  1. Covid-19 global death tolls surpasses 40,000
   Bernama

 62. biasa lah bang tengah perang takkan nak suruh Menteri Pertahanan command mana dia tahu taktikal, tak terlatih. Begitu juga sekarang Pengarah Kesihatan umpama Panglima Perang dah…”

 63. Gamak nya Penasihat Khas pejabat nya di sebelah pejabat PM. Tak payah tunggu lama bila nakkan dia datang memberi nasihat.

  Coronavirus lah katakan. Nasihat di perlukan tiap 5 minit. hehe

 64. Lantikan begini jelas membazir dan hanya akan menimbulkan pertindihan/konflik fungsi di kementerian berkaitan. Apa perlunya mengeluarkan perbelanjaan lebih untuk lantikan yang tidak munasabah ini dalam situasi negara sedang dihimpit kesukaran kewangan ekoran pandemik Covid 19. Lebih baik budget berkenaan disalur kepada warga yang lebih memerlukan.

  1. Lelaki Tanpa Nama

   justice4all Saya rasa-rasalah, perlantikan ini tersirat (tak perlu bersurat) supaya yang tiga orang itu siap beg pakaian dan balek kampung.

 65. najib bini rosmah

  Jangan tanam jagung. Adham boleh buat bisnes MLM jual air suam di Klinik dan Hospital. Sebotol RM10. Kahkahkah!

 66. Itu hanya pandangan penulis dari kem pembangkang.
  Ikut suka PM nak buat apa, nak lantik siapa.
  Menteri kewayangan dulu lantik 2 penasihat w/pun timbalam dah ada,yg tu mcmana pulak?
  Dgn 2 penasihat pun berkali-kali silap titik perpuluhan.
  Kerajaan PH bodoh tak bertempat dan tak bertebing.

  1. Kalau dah pasti tindakan kerajaan PH @ Menteri Kewangan dulu bodoh, maka lebih bodoh dan worst lah PN @ PM kerajaan sekarang kerana ikut lakukan dan ulang kebodohan yang sama. Tak begitu?.

   1. Lelaki Tanpa Nama

    Mengenai RM250 billion ada yang kata itu hasil peninggalan BN dulu (PM merangkap Menteri Kewangan) pandai cari duit. Rezqi nya melimpah, RM2.6 billion tak pernah dalam sejarah Pak Arab derma kepada orang lain melainkan kepada PM BN (MO1). PH & LGE mana reti cari duit, jual asset negara pandai lah? KALAU BENAR BEGITU pastinya PN hanya mewarisi hutang keliling pinggang. Mana ada duit lagi, harta peninggalan BN RM250 billion telah habis di sapu dalam masa 22 bulan memerintah. Mak Cik Kiah akan dapat apa?

   2. Tlg sebutkan nama menteri kewangan sekarang kalau kau kata sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.