PAKEJ PRIHATIN YANG TAK PRIHATIN…..

Berikutan pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan Muhyiddin Yassin Jumaat lalu, termasuk pemberian bantuan tunai selama dua bulan kepada rakyat yang terjejas dengan penularan wabak Covid-19, Kementerian Kewangan semalam mengumumkan pembayaran akan mula diagihkan pada penghujung April ini.

“Pembayaran itu akan dibuat dalam dua fasa iaitu pada akhir bulan April dan Mei 2020,” kata kenyataan itu.

Pembayaran tunai yang dinamakan Bantuan Prihatian Nasional atau BPN itu dianggarkan bernilai kira-kira RM10 bilion.

Bayaran BPN merangkumi kategori berikut:-

• RM1,600 kepada hampir 4 juta isi rumah berpendapatan bulanan RM4,000 dan ke bawah. Bayaran RM1,000 akan dibayar pada bulan April dan RM600 pada bulan Mei.

• RM1,000 kepada hampir 1.1 juta isi rumah berpendapatan lebih RM4,000 hingga RM8,000 yang akan dibayar pada bulan April sebanyak RM500 dan baki RM500 pada bulan Mei.

• RM800 kepada 3 juta individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah. Bayaran RM500 akan dibayar pada bulan April dan baki RM300 pada bulan Mei.

• RM500 kepada 400,000 individu bujang berusia 21 tahun ke atas yang berpendapatan bulanan lebih RM2,000 hingga RM4,000. Bayaran sebanyak RM250 akan dibuat pada bulan April dan baki RM250 pada bulan Mei.

Menurut kenyataan itu lagi, mereka yang belum berdaftar dan tidak pernah menerima skim Bantuan Sara Hidup (BSH) atau dikenali BR1M sebelumnya, permohonan baru boleh dibuat mulai 1 April 2020 menerusi laman web rasmi LHDNM – www.hasil.gov.my.

Bagaimanapun, berdasarkan respon di media sosial, ramai yang mempertikaikan bayaran BPN yang akan dibuat pada penghujung April itu.

Rata-rata mengatakan pembayaran yang bermula pada penghujung April itu terlalu lewat memandangkan umat Islam akan mula menyambut puasa pada 24 April 2020.

Dengan itu, terutamanya kepada pekerja bergaji harian yang sudah tiada pendapatan sejak 18 Mac sebaik saja PKP dikuatkuasakan, bermakna mereka akan menanggung kesengsaraan hidup yang agak lama sebelum dapat menerima wang BPN pada penghujung April akan datang.

Setelah hampir sebulan setengah tidak ada pendapatan sejak 18 Mac dan kemudian bantuan BPN hanya diterima pada penghujung April, ketibaan Ramadan bermula 24 April langsung tidak memberi apa-apa makna kepada mereka.

Oleh kerana persiapan menyambut Ramadan perlu dilakukan sekurang-kurangnya seminggu sebelum itu, terutama bagi yang mempunyai keluarga ramai, bayaran BPN yang munasabah sebenarnya ialah pada pertengahan April.

Dalam hal ini, adalah penting untuk kerajaan mempercepatkan bayaran, terutama kerana sebahagian besar pemohon sudah pun berdaftar dengan LHDNM atas kapasiti penerima BSH sejak bertahun-tahun lalu.

Bagi pemohon baru, terutama daripada golongan M40, jika bayaran dibuat pada penghujung April, mungkin ia tidak mendatangkan banyak masalah bagi mereka.

Tetapi, bagi golongan B40 dan mereka pula sudah berdaftar dengan LHDNM, tidak ada sebab bantuan kepada mereka dilewatkan sehingga penghujung April juga.

Selewat-lewatnya, wang bantuan mesti dimasukkan ke dalam akaun bank mereka pada pertengahan April.

Lagi pun, dengan nama bantuan itu sendiri dinamakan Bantuan Prihatian Nasional, kerajaan sesungguhnya wajib menunjukkan keprihatinan yang tinggi dalam perlaksanaan bantuan tunai itu.

Mana yang boleh dipermudahkan, mudahkanlah dan mana yang boleh dipercepatkan, ia harus dicepatkan.

Janganlah nama saja prihatin, tapi dari segi perlaksanaan, ia langsung tidak prihatin!! (ShahbudinHusin 30/03/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 30 March 2020 — 8:26 am

100
Leave a Reply

avatar
20 Comment authors
jadeayamIzzatDylanshafika Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Dylan
Guest
Dylan

Dalam hal ini sya ingin menyoalkan tentang mengapa kelayakan bantuan utk bujang B40 hanya menerima sebanyak RM500 sahaja? padahal klau ikutkan kelayakan gaji minimum RM2k kebawah slayaknya mendapat RM800. Wahal teman dan sahabat yg lain sya mendapat RM800.. bukan x syukur tpi hairan juga dlm hal sebegini boleh tlepas pandang.

Izzat
Guest
Izzat

Time ph memerintah, kau tak persoalkan pun dapat rm30, ni bising pula dapat rm500. Belajar la bersyukur sikit. Bapa aku apa punntak dapat walau dia layak. Dia banyak bersyukur bukan macam kau.

jade
Guest
jade

betul tu

Nizam
Guest
Nizam

Kenpa saya punya dapat 500 sedang kan pendapat saya 2000 kebawah

abu
Guest
abu

Saya pun sama nizam… Hairan

shafika
Guest
shafika

Saya pun sama pendapatan saya bawah 2000

Izzat
Guest
Izzat

Kai pun sama saja, masa oh bagi rm30 kau tak bising macam ayam bertelur. Cuba bekajar bersyukur sikit. Bapa aku tak dapat apa pun tapi dia tak bising menyalak sana sini.

abdul
Guest
abdul

saya masih tak dapat RM1000, sekarang dah 28 April.. penipu ker kerajaan ni?

Izzat
Guest
Izzat

Untunglah masih dapat bantuan. Kat indon bukan saja tak lockdown malah kerajaan jokowi langsung tak beri bantuan wang. Kau ni memang fasar tak bersyukur!!!! Syukurlah sikit wahai manusia haprak! Di negara seperti ecuador, mayat dibiar bergelimpangan, kau nak jadi macam tu ke bodoh??!!!!

Azlan
Guest
Azlan

Cakap elok sikit apasal nak marah2

Salleh
Guest
Salleh

Setuju.. kenapa nak ckp kasar. Saya pun x dapat apa,, bisnes jatuh. Tnggung rugi… Bpn gagal kerana alasan bukan b40, m40. Nk tanggung kluarga. Bkn ad gaji tetap. Alhamdulillah… Cuma dpt survive idup atas izin rezeki Allah swt semata2

Izzat
Guest
Izzat

Aku cakap pada penulis yang tak reti bersyukur. Kau pun macam pengarang la pura2 alim. Orang macam penulis ni memang patut kena maki pun sebab suka menghasut memperbodoh rakyat. Akhirnya rakyat merana, dapat rm30 pemberian ph tak bising pula penulis bangang ni hahahaha

ayam
Guest
ayam

kau la bodoh masa dpt 30 tu bukan pkp pon masa tu boleh kuar rumah,kerja mcam bisa bodo.

anonymous
Guest
anonymous

JINnun kata “Quran? yg kao cetak tu, kata2 tuhan? yg dari nya, kao yg mengata2…” Hehehe. pasal mak-ayah ko tak minta perlindungan dari Tuhan bila nak buat keje… [Shakir 17:64] And beguile whomsoever of them you can with your voice, and collect against them your forces riding and on foot, and share with them in wealth and children, and hold out promises to them; and the Shaitan makes not promises to them but to deceive: kan dah mendapat anak setan. Sape2 boleh je sentuh mashaf, tapi anak setan macam ko sekali2 tak dapat sentuh Quran dibawah. [Shakir 56:78] In a… Read more »

zunnun
Member
zunnun

satire 15/20 covids’ : sana sini terkini, setiap bangunan2 yg mereka istilahkan surau dan masjid, bertahmid, tasbih, berzanji, baca buku cetak, merayu2 kpd “allah” yg mereka sendiri tak sedikit pun mengetahui kerana sekian lama asyik mendewa2 dan memuja2… covid M : betul2, meraung2, merayu2 selain berdoa2… covids’ : yg aku takuti, bila kesempurnaan yg ada pd manusia, mula mengeluarkan anti body… covid M : tapi, kini ilmu2 dgn penyelidikan mereka, sdg mengeluarkan vaccines… covids’ : ..nanti, Scientist dari China, dan Negara2 yg lain, dari Serum Pesakit Yg Sembuh, mereka2 menggunakan utk melawan kita.. virus tebuk atap : kao dengar, tuan2… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Org yg dpt menerima kekalahan dgn menyalak menyalahkan orang itu ini adalah org tidak dpt menerima takdir yg telah ditentukan oleh Allah. Tak redha dgn takdir serupalah dgn menyalahkan takdir dan menolak hukum iman ke 6, Percayakan qada & Qadar Allah.
ZUNNUN dah terang dan jelas tidak dpt menerima takdir kekalahan.
6-1=0.Tidak beriman.

Sesat dan MENYESATKAN.

zunnun
Member
zunnun

“allah” yg kao, saban haru mendewa2, satu lembaga ke?

cuba perjelaskan pengertian “allah” yg kao asyik menyundal2 dgn perkataan tersebut…

tapi berkemampuan ke?

anonymous
Member
anonymous

Bila pru?..pru14 umno dan pas kojol..yg kalah jadi kera jaan..

Izzat
Guest
Izzat

Kojol sebab melayu bodoh terperdaya dengan dapig penipu dan mahadet tua gila kuasa. Sekarang beruk2 tu dah tumbang dengan kuasa Allah Yang Maha Berkuasa. Kau tu hamba binatang yang Allah ciota, tak payah kau sombong hina Allah. Nanti ke neraka jua kau akhirnya. Mereput kau dalam tu kena seksa hari2.

anonymous
Guest
anonymous

kehkehkeh……JINnun x brani nak dedah fahaman dia. Sbb ape?
Hanya Quran, satu2 kitab suci yg lulus falsification test.
Lanjut boleh baca https://d1.islamhouse.com/data/en/ih_books/single/en_The_Amazing_Quran.pdf

zunnun
Member
zunnun

Quran? yg kao cetak tu, kata2 tuhan? yg dari nya, kao yg mengata2… Kadim? cuba, koyak sehelai laman muka, lap lendir puki bini setelah kao memuki memantat dgn nya? kertas yg kao menyundal mengatakan sebahagian kalam tuhan itu masih utuh dan puki bina bau kasturi ke? kan sundal punya pendewaam nih. yg kadim dan suci buku kitab itu, bila kamu kalian dapat kebenaran dari nya. kebenaran itu sifat nya khadim lagi suci. dgn kesundalan kamu serta lebai2 sundal pAs, blh ke kamu semua fahami perkara ini? tapi… mana blh manusia menyatakan kebenaran yg kadim, melainkan dari Sifat Kemanusian Nya… Sifat… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Ikut islam merampas haram…ko islam ker?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NEGARA2 MAJU UMUMKAN RANSANGAN EKONOMI BESARAN TANPA LULUS PARLIAMENT…..INI MUSIM DARURAT……HANYA PHDAPIG SAHAJA JAKUN BANGANG DAN SUNDAL……. AS, Britain umum pakej rangsangan ekonomi besar-besaran 2020-03-19T01:00:02+08:00 Seorang wanita dilihat menolak troli sarat dengan barang keperluan harian di sebelah para-para yang kosong di sebuah pasar raya ketika wabak COVID-19 berterusan merebak di seluruh Amerika Syarikat. AS dan Britain kelmarin mengumumkan pakej rangsangan ekonomi besar-besaran untuk menopang ekonomi yang kucar-kacir akibat COVID-19. — Gambar AFP KOSONG: Seorang wanita dilihat menolak troli sarat dengan barang keperluan harian di sebelah para-para yang kosong di sebuah pasar raya ketika wabak COVID-19 berterusan merebak di seluruh Amerika… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Kesundalan ape keldai2 pAs meraung pertolongan dgn budin?

aku ada di sini, letakan ape ayat2 dari kitab, naz2 mau pun hadith2..

pertahankan kesundalan kamu dgn penywmbahan pagan berhala kamu

Kapir sana sini, amanat dgn tiada taubat dan mohon maaf hinggakan kesundalan lebai2 pAs berluluasa dgn tabii takfiri mereka

Ayuh, pertahankan kesundalan kamu semua dgn agama berhala yg kamu anuti

zunnun tak sedikit pun lari

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KETIKA RAKYAT SIBUK PERANG LAWAN COVID ……PHDAPIG PULA SIBUK MAIN POLITIK…….. Muslihat Sebenar PH Desak Pakej Rangsangan Ekonomi Di Bahaskan Di Parlimen…….. Sejak Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin umumkan Pakej Rangsangan Ekonomi yang dinamakan Skim Prihatin Nasional berjumlah RM250 bilion, pemimpin Pakatan Harapan mendesak supaya diadakan sidang Parlimen tergempar kononnya untuk Pakej Rangsangan Ekonomi itu dibahas dan diluluskan di Parlimen. Alasan yang diberikan Pakatan Harapan ialah jumlah dana yang begitu besar, mestilah mendapat kelulusan dari Parlimen dahulu sebelum ianya boleh dilaksanakan. Berikut antara pemimpin Pakatan Harapan yang keluarkan kenyataan : Anwar Ibrahim mahu supaya Skim Prihatin Nasional dibahaskan untuk diperincikan… Read more »

Othman!! Ahmad
Guest
Othman!! Ahmad

Tak abis2 syok sendrik, angau & angan mat jenin, si mamat pondan lahir tak bernama, tak tau siapa kedua orang tuanya menikah atau tidak.

“Karuna Virosmah” dijadikan alasan untuk dia terus kecut mengecut telur & pelirnya…,,!!.

Buang masa layan angCOW, Kejora..,,,,!!
——————————————————————————

Tak abis2 syok sendrik, angau & angan mat jenin, si mamat pondan lahir tak bernama, tak tau siaoa kedua orang tuanya menikah atau tidak.
“Karuna Virosmah” dijadikan alasan untuk dia terus kecut mengecut telur & pelirnya…,,!!.
Buang masa layan angCOW, Kejora..,,,,!!

Anonymous
Guest
Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Heran Wak Suman maknyah di mana gerangan
Dah banyak hari..dia tak muncul, di pandangan
Apa si tua tu dh kena covid-19 punya serangan
Atau..dia ingkar PKP, kini berada dlm kurungan
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Nak cari Suman..itulah Kejora punya cadangan
Cuti sekoah ini lah..Kejora nak set pertarungan
Tpi kna duduk rmah prgerakan dibuat larangan
Sayang sekali, PKP pula tampil mnjdi halangan
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg dah lama, Kejora nk ajar, Suman bajingan
Nak bagi ifrit tu, rasa sikit, Kejora punya tangan
Kecewa btul, dgn si tua tu tk dpt nak berlengan
Dek PKP Suman slmt dr Kejora pnya penangan
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Othman!! Ahmad
Guest
Othman!! Ahmad

Tak abis2 syok sindrik, angau & angan mat jenin, si namat pondan lahir tak bernama, tak tau siaoa kedua irang tuanya menikah atau tidak.
“Karuna Virosmah” dijadikan alasan untuk dia terus kecut mengecut telur & pelirnya…,,!!.
Buang nasa kayan angCOW, Kejora..,,,,!!

Tak abis2 syok sindrik, angau & angan mat jenin, si namat pondan lahir tak bernama, tak tau siaoa kedua irang tuanya menikah atau tidak.

“Karuna Virosmah” dijadikan alasan untuk dia terus kecut mengecut telur & pelirnya…,,!!.

Buang nasa kayan angCOW, Kejora..,,,,!!

Hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi………,,,

Othman!! Ahmad
Guest
Othman!! Ahmad

Tak abis2 syok sendrik, angau & angan mat jenin, si mamat pondan lahir tak bernama, tak tau siapa kedua orang tuanya menikah atau tidak.

“Karuna Virosmah” dijadikan alasan untuk dia terus kecut mengecut telur & pelirnya…,,!!.

Buang masa layan angCOW, Kejora..,,,,!!

Tak abis2 syok sendrik, angau & angan mat jenin, si mamat pondan lahir tak bernama, tak tau siaoa kedua orang tuanya menikah atau tidak.
“Karuna Virosmah” dijadikan alasan untuk dia terus kecut mengecut telur & pelirnya…,,!!.
Buang masa k0layan angCOW, Kejora..,,,,!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

YANG SEBENARNYA RAKYAT MERASA TENANG BILA PH TIADA LAGI PERINTAH NEGARA…… PHD4PIG MEMANG SIAL PUNCA SEGALA BENCANA DALAM NEGARA…… BAYANGKAN BARU 22 BULAN RAKYAT DILANDA PELBAGAI MASALAH….. NEGARA BAGAI DILANDA GARUDA……. Rupa-rupanya Kita Boleh Hidup ‘Tanpa’ Politik…….. 1.Orang Malaysia – Melayu khususnya – memang terkenal dengan minat luar biasa terhadap politik. Siang malam pagi petang mereka berpolitik. Kepentingannya lebih daripada makanan ruji. 2. Tetapi tiba-tiba, tak semena-mena keadaan berubah. Politik tidak lagi menjadi keutamaan mereka. Mereka, secara umumnya, berhenti bercerita dan bercakap mengenainya. 3. Tidak, bukan mereka yang berubah. Sebaliknya mereka diubah oleh keadaan. Pandemik Covid-19 menghilangkan selera mereka untuk… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DARI PEMERHATIAN YANG DIBUAT …..COVID NI PALING BAHAYA DATANG DARI PELANCUNGAN KE LUAR NEGARA ATAU PELANCUNG ASING…..JADI PN KENA BURU MEREKA YANG ADA LATAR BELAKANG INI…….. GARA-GARA ROTI,DRIVER GARDENIA DIPUKUL GANGSTER?……. Kisah ini dipetik daripada perkongsian dalam Facebook : GARA-GARA ROTI,DRIVER GARDENIA DIPUKUL GANGSTER Akibat pembelian panik #Covid-19 Kejadian pukul pemandu lori roti Gardenia di Taman Sri Botani Ipoh. Dipercayai pemandu lori menasihati kepada seorang pembeli perempuan untuk tidak mengambil terlalu banyak,ingat sama dengan orang lain pun nak beli juga. Tetapi teguran itu tidak diterima malah memanggil gangster dipercayai teman lelaki perempuan tersebut untuk memukul pemandu lori tersebut hingga koyak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNNUN MESTI BERITAHU DARI MANA DIA BELAJAR AJARAN SESAT…..SIAPA GURU DIA…..APA KITAB DIA GUNA……..PATUT JUNNUN KENA TANGKAP……. 828 ditahan hari ke-12 PKP, masih ramai ingkar…….DULU BILANG BERAPA MASUK WAD SEKARANG BILANG BERAPA MASUK LOKAP…… Seramai 828 individu di ditahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) semalam kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) walaupun pelaksanaan perintah sudah memasuki hari ke-12. Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata tangkapan itu dilakukan polis ketika melakukan rondaan serta menerusi sekatan jalan raya. Setakat semalam, PDRM bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah mengadakan 1,520 sekatan jalan raya dan memeriksa 257,287 kenderaan. “Jika lihat jumlah tangkapan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun sudah jelas kesesatannya.
Tidak dpt terima kekalahan PH sdgkan itulah ketentuan Allah swt. Qada & Qadar dr Allah. Sedang Allah telah berfirman, Dia akan berikan kerajaan kpd sesiapa yg Dia kehendaki.
Tiada redho dan asyik mempertikaikan ketentuan Allah jelas sesat. Yg ikut pun turut sesat.
Tidak terima kehendak takdir samalah mempertikaikan Qada & Qadar Allah dan tidak percayakan salah satu rukun Iman yg ke 6.
Dari pengamatan saya, tulisan zunnun membawa kpd kesesatan aqidah.
ZUNNUN SESAT DAN MENYESATKAN.

zunnun
Member
zunnun

Jgn berhenti dgn kesundalan kamu setakat Causation Semesta

Di beri pengertian dlm bahasa inggeris, Qadar dan Qadar Arab kamu terpingga2 dgn kesundalan yg ada

mulakan dgn pengertian “allah” itu, jgn pulak kau imagine “allah” itu satu lembaga…

lagi sundal agama yg kamu semua anuti

Kapir sana sini, “melayu islam” sana sini….

sundal ape semua ini?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PN PERLU HAYATI MAKSUD PENJJARAKKAN SOSIAL JANGAN SAMPAI TERLAJAK JADI CURFEW…..YANG PENTING SEDIAKAN INSTANT SCREENING…..PALING PENTING INFOMASI RAKYAT SUPAYA BERTINDAK CEPAT SEBELUM PARAH….. Pakar jantung sombong diheret ke mahkamah……..BANGSA D4P MEMANG DEGIL DAN MELAWAN UNDANG2……. Gara-gara berkeras mahu bersenam dengan berjoging di taman awam semasa pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), pakar jantung Dr Ong Hean Teik diheret ke Mahkamah Majistret Pulau Pinang dan berdepan dua pertuduhan. Berdasarkan laporan Sin Chew Daily, Dr Ong minta dibicarakan atas kedua-dua pertuduhan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan dan Peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun pembawa ajaran sesat

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAN DAH KATA PN JAUH LEBIH BAIK DARI PH…..PH MEMANG KEDEKUT NAK MAMPUS…….. Kerajaan PN lulus peruntukan RM100,000 kepada wakil rakyat pembangkang……… Ahli Parlimen Subang Wong Chen hari ini memaklumkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin bersetuju untuk meluluskan peruntukan sebanyak RM100,000 kepada wakil rakyat pembangkang. Wong Chen berkata, beliau baru sahaja menerima pengesahan rasmi menerusi email dari Pejabat Perdana Menteri. “Berita baik. Kami baru sahaja menerima pengesahan rasmi dari Pejabat Perdana Menteri pada jam 10 pagi tadi bahawa sejumlah RM100,000 akan diberikan kepada semua wakil rakyat pembangkang, dipercayai untuk menangani wabak Covid-19. “Jumlah ini diperuntukkan kepada kami bagi tempoh sepanjang tahun.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Budin tolong siasat si zunnun. Dia ni bawak ajaran sesat.

zunnun
Member
zunnun

cuba siasat, #hadiweng dah taubat dgn amanat sundal nya dgn 4 Versi, hingga ibrahim mahmud mati tergolek dog.

bila dah di sahkan sesat oleh majls fatwa, #hadiweng dah mohon maaf serta bertaubat?

kesundalan suku sana suku sini. Setakat islam yg di anuti selebar kolam 1450 tahun, di cycle2, tak ubah kayu mati sj.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKHLAK Islam mengajar bila bersedeqah beri Yang TERBAIK…….PH NI SEMUANYA MAFIA GANGSTER DAN PEMBERONTAK MANA TAHU KEIKHLASAN………. Petugas Covid-19 Terkilan, MP PKR Bagi Nasi Kosong, Ikan Goreng……… Kuala Lumpur – Tindakan ahli parlimen Alor Setar, Chan Ming Kai memberikan nasi putih berlaukkan 2 ketul ikan goreng kepada para petugas barisan hadapan Covid-19 dikecam para pengguna media sosial. Laman Facebook Muafakat Kedah melalui satu posting menyifatkan tindakan ahli parlimen dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sebagai kedekut. “Ucapan terima kasih buat Ahli Parlimen Alor Setar, YB Chan Ming Kai bagi sumbangan ikhlas berupa nasi putih berlaukkan ikan goreng tergeliat 2 ekor… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Akhlak “islam” atau akhlak kaki temberang, kapir sana sini nih?

dan sah ke keislaman kamu? Setakat dgn batasan2 rukun, itu procedure2 sj, mana perisian nya?

tapi asyik kapir sana sini, kamu semua dah islam betul le?

jgn2 puki ibu yg mengagga2 melahirkan kamu, biji kelentik nya, masih tersentap2 dgn penyesalan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun gila babi pengikut ajaran sesat.

zunnun
Member
zunnun

Atau kao dah di sesatkan sejak mula di berfikir dan jadi keldai belaan hadi?

anonymous
Member
anonymous

Ko ikut ajaran sesat..mmerampas haram ajaran islam.m

zunnun
Member
zunnun

satire kesundalan tabii tebuk atap dan penyelesaian covids’ covids’ : yun yum, yammm virus tebuk atap : ape yg kao yun, tum, yummm tu covids’ covids’ : puas, mengodam host terbaharu. virus tebok atap : kao jgn rasa “invincible” lambat laung, anti body host2 kamu akan menghasilkan impunity dan immunity selain vaccine, kao jadi “history” je covids’ : aku, menyorok dlm pembentung najis, lagi susah mereka mencari dan basm virus pintu belakang : kao baik2, najis2 kepunyaan “melayu islam” kao jgn godam, cukup dgn ape yg kao lakukan terkini, byak “melayu2 islam” serban berjubah yg kao bawa mati. covids’ :… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Pengikut ajaran sesat

Anonymous
Guest
Anonymous

jigit

Lot 1, Janan Istana Lubuk Kawah, Bandar Darulaman, Jitra

Reply

30 March 2020 9:13 am

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢🏢
Kg Lubuk Kawah tu..lalu kok tepi Skolah Jenan
Kalau terus, boleh pi ke Kg Naga & Telok Malek
Area tu mmg ler dulu tmpt Kejora pnya mainan
Zmn sekolah, jln tu le Kejora selalu brulang alik
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

Anonymous
Guest
Anonymous

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kejora tak kenal dgn Jigit, sbb kita tidak seusia
Lagi pula, Jigit dulu tu tak kerja dekat Malaysia
Tapi di sini, tak usah lah bro nak simpan rahsia
Citer lah sikit bro..kisah cinta dgn gadis Russia
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷🌼🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

jigit
Member
jigit

Dah siap pun buku baru dikarang
Nak minta Kejora buat kerja suntingan
Dah siap hardcopy di tangan sekarang
Covid19 pula yang jadi halangan

jigit
Member
jigit

Di kg lubuk kawah itulah Jigit dilahirkan
Kemudian ikut ayah pergi memugar hutan
Masa kecik hidup susah hanya cukup makan
Dapat juga pi Europe, US, Russia, Uzbekistan

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit 6:18 pm,

🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Kejora blum bersedia, nk tolong buat suntingan
Bkn lah hanya kerna..covid-19 mnjadi halangan
Tapi, fikiran ini tk tenang & dilanda kerunsingan
Selagi blm pasti keselamatan dara kesayangan
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous-M
Guest
Anonymous-M

Sebelum ini TSMY bersama PH dlm kerajaan. Dia dah tahu sangat perangai MP PH ni. Masa jd kerajaan perangai MP PH ni dah mengalahkan monyet spt MP jee Lutong. Lagipun, ramai MP PH ni sijil tipu dan bodoh. Paling kuat kalau buat perbahasan pun monyet2, kera2 ni akan bersahut-sahutan buat bising, buang masa je. Rakyat dok terngangga tunggu. MP ph yg level monyet ni asyik Komplen tunjuk pandai dgn sijil palsu. Syabas TSMY, teruskan buat kerja. Jgn layan sekawan monyet2 yg tak reti buat kerja, cuma reti memekak je dlm dewan. Dah hilang kuasa baru gatal nak beri cadangan itu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Al kisah zunnun anjing gila tak habis lagi menyalak bila pm7 dgn rela hati menggulingkan kerajaan 22 bulan lantaran tak mahu serah baton kpd Anwar sbg pm8.

Kegilaan yg menggila.

Anonymous
Guest
Anonymous

😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
Virus corona kt US mmbuat Kejora tidur tk lena
Kt US..wabak Covid ini, dh 142,178 org yg kena
Mnakala 2,484 org, dh mninggalkan dunia fana
Kejora berdoa agar Allah lindungi si dia kt sana
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
Dek covid kat US fikiran Kejora jdi tak menentu
Risau keadaan si dia di sana yg jauh bribu batu
Kejora di sini, asyik brdoa tk henti setiap waktu
Ya Allah, jgn lah kiranya si dara, terjadi sesuatu
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

ApaNama
Guest
ApaNama

takyah sembang kencang…mudah je penyelesaiannya:
umno ganding bahu ngan anwar, aman negara: virusAtok dan virusGoneEng dapat dihapuskan dari tanah air.

zunnun
Member
zunnun

mcm selesaikan amanat hadi juga ke?

hadi dah mintak maaf lum? Al Arqam Syaarie pun pandai mohon maaf.

Ah Sang
Guest
Ah Sang

Hj Hadi nak mintak maaf apa sbb yg dia kata tu betul…. Kalau kita kata politik suku agama(Islam) suku maka jatuh kafir. Sbb Islam itu adDin, merangkumi semua perkara. Sbb tu ada politik Islam.
Maka kita tak perlu masuk hindu, buddha utk jd kafir. Boleh rujuk mustika hadis keluaran JPM.

zunnun
Member
zunnun

Islam ala hadi, ke?

yg di bawa oleh arab muhammad ke?

Anonymous-M
Guest
Anonymous-M

Ya lah, islam yg diturunkan kpd nabi Muhammad saw. Itulah yg jd ikutan aku. Atau kau pengikut Tuhan harun?

zunnun
Member
zunnun

muhummad yg jasad dah lulur itu ke? bentuk dan nama je?

muhammad ini yg bawa islam kpd kaum nya?

atau

Muhammad Yg Sentiasa Kekal, Sifat Tuhan Semesta?

Islam ini 1450 usia nya ke?

sesundalan kao, secepis abuk je di Alam Semesta.

Alam ini yg berpaksi dgn Persamaan Islam selari Ilmu Perbendaharan. Yg muhammad dapat, secepis kesedaran sj.

dari secebis ini, kamu asyik memuki kapir sana sini?

zunnun
Member
zunnun

kerajaan tebuk atap aka pintu belakang, dah syok sendiri dgn kemampuan membentangkan SP RM 250 Billion Mak Ooi, terbeliak Mak Kyiah di kampung, biliun2 betul ke ujuran nih, atau lebih sudu dari kuah? mana nak Moo dan Kesundalan2 menteri2 cakau duit Cash Handout di anggarkan RM 8 Biliun? cuba Moo jelaskan sikit? jgn jadi mcm si isteri rosmah, ceduk sana sini, bila ringgit dan harga minyak jatuh merundum, tak sempat nak di timbus, lalu jadi lubang lohong. …seperti “runaway train” menyembah2 Raja UAE/Kerajaan China/Singapura dgn pertolongan. tergadai, Projek2 dgn kos yg di inflate serta bayaran mengikut time-line selain asset negara… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

ANDA BUKAN KERAJAAN

MENYALAK ADALAH TUGAS HAKIKI PEMBANGKANG

KALAU TAK BODOH TAK BOLEH JADI AHLI MANA2 PARTI DLM PH.

APAKAH GELARAN YG PALING SESUAI UTK PEMBANGKANG SPT ZUNNUN SELAIN ANJING?

zunnun
Member
zunnun

kerajaan tebuk atap dan pintu belakang perlu di awasi jgn nanti, rumah siap pahat berbunyi

itu sbb, Moo awal lagi mengaku, kerajaan yg tak di pilih rakyat.

maka, bila dah tak di pilih rakyat, kerajaan sebenar nya, rakyat.

tapi, sundal seperti kamu faham ke?

Zunnun yg gemok
Guest
Zunnun yg gemok

kau ke yang memekak siapa muhyidin makan super ring depan tv gemok tak memasal tu?

Anonymous2
Guest
Anonymous2

anon 9.56 kat bawah tulis… “Bagi dulu pd Anwar jd PM, baru boleh cerita betul ke tak betul.” PM7 lah yg sepatutnya pass pd Anwar, bukan letak jwtn. Alaa… Rupanya aku bertekak dgn org bodo rupanya. PM7 letak jwtn sbb sblum tu PH dah huru-hara sbb pm7 didesak supaya serahkan jwtn kpd bang non. Kesimpulannya, PM7 letak jwtn sbb mmg dia tak nak bg jawatan pm8 kpd bg non. Faham tak lgi. Kalau tak faham lg, aku boleh kata kau ni mmg bodo come from new stain. U can refer to microbiologist, what’s I mean *bodo new strain*. Buang masa… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Ini ulasan new virus strain jenama Fascists atau strain yg tercetus dari muaFUCKat ?

Anonymous2
Guest
Anonymous2

FUCKatan Harapan. Bodoh tak bertebing.

zunnun
Member
zunnun

mcm ibrahim anak mAn, yg siasat covid 19 dlm bentung najis

pandai ke bodoh?

zunnun
Member
zunnun

Ketelusan SP? Batul ke SP nih telus, dan serba Benar dgn Procedures Agihan yg rapi serta ruang “contingent in-placed.” Fasa 101, Perlembagaan Berkaitan Pembelanjaan Negara, Budget Tahunan/ Supplementary dan Undi Tidak Percaya serta pembentukan Kerajaan di bawa ke Parliment bukan depan TV atau Hotel Sheraton. supaya, seluruh rakyat di wakili, mengetahui perkara sebenar nya… (1) Peruntukan (2) Sources dana2 (3) Over Sight Perlaksanaan Nya (4) Redundancy dan Contingent jika wabak Covids’ menghalang, usaha perlu di ambil oleh kerajaan utk Berbincang dan mendapatkan kelulusan Pembangkang melalui Surat/Live Streaming dan Seumpama Nya serta melibatkan,Kehadiran Speaker sebagai Arbitrary. Prihatin? Cash Handouts Ngape Kakitangan… Read more »

Anonymous2
Guest
Anonymous2

Kalau rumah terbakar, pihak bomba perlu mesyuarat dululah.
Jd lah pembangkang yg releven, bkn yg bahlol mcm PH.

zunnun
Member
zunnun

betul2,

jgn nanti bila anak pompuan kemarok nak memuki, lupakan sj nikah dan akak nya, memuki dulu.

bila kesundalan dgn contoh perupamaan nya, maka perlu melihat analogy2 yg lain, juga.

..tapi dgn akal yg asyik menyundal, blh ke?

Anonymous2
Guest
Anonymous2

Tu anak pompuan kau. Bodoh mcm bapak dia jugakk. Siang malam menyalak.

zunnun
Member
zunnun

kan anak pompuan kao, kasi puki dulu baru nikah dgn perumpamaan kesundalan yg kao beri

kasi duit dulu kemudian baru luluskan di parlimen

betul ke perupamaan nih?

bini, mcm mana?

ken
Guest
ken

Pakej yang tidak merangsang golongan berpendapatan rendah, yang berpendapatan harian dan yang hilang pekerjaan atau yang disuruh ambil cuti tanpa gaji.
Kenapa perlu diberi bantuan kepada kaki tangan kerajaan yang gaji mereka tidak terjejas? Ini pelik sangat kurang tepat. Bantuan harus disalurkan kepada golongan yang benar-benar memerlukan bukan kepada golongan yang bergaji tetap, berpencen dan juga yang akan mendapat bonus tahunan.

Anonymous2
Guest
Anonymous2

Baca dan fahamkan betul. Ni lah masalah utama rakyat Malaysia, baca tak habis dan hadam betul2 dah nak bertempik. K/tangan awam cuma dpt 500 shj tak kira kategori.

jigit
Member
jigit

Kpd kakitangan awam itu bukannya bantuan kerana punca pendapatan terjejas…. itu untuk membeli jiwa supaya menyokong kerajaan baru…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Bagus… Beli jiwa. Rekod menunjukkan, mana-mana kerajaan yg berbalalah dgn kakitangan awam, tunggulah saat dijatuhkan.

anonymous
Member
anonymous

Cakap muyiden pakej rangsang Kiah untuk gandakan ekonomi domestik…nampaknye Kiah kena tido dulu seblm tenaga muyidin pulih…

Anonymous2
Guest
Anonymous2

Analogi yg bagus, tapi malangnya dari pembangkang PH. Majoriti rakyat dah serik dgn PH.
ANDA BUKAN KERAJAAN.

anonymous
Member
anonymous

PAKEJ RANGSANG KIAH TERTIPU Kerajaan belanja RM25 bilion saja, bukan RM250 bilion Majlis Presiden Pakatan menyambut baik nada berdamai Perdana Menteri, Tan Sri Muhyuddin Yassin ketika beliau menyampaikan pakej rangsangan ekonomi. Beliau mengakui bahawa “kerajaan ini bukan kerajaan dipilih rakyat”, yang “negara ini sedang berperang dengan musuh yang tidak kelihatan”, dan “situasi dihadapi sekarang tidak pernah berlaku dalam sejarah”. Oleh itu, kami ingin mengulangi mesej Majlis Presiden Pakatan Harapan hari ini bahawa Kerajaan harus menggunakan pendekatan yang lebih tulen dan ikhlas untuk mengendalikan krisis ini dan mengenepikan persaingan politik pada ketika ini. Pakatan Harapan bersedia untuk memberi kerjasama jika Kerajaan… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Bila muyidin umum bantu kiah 250 billion khadan2 mca 2:kelusi riuh kununnye BN dah tinggalkan wang yg banyak…
Tapi seekarang masing2 nengeluh muyidin tak mampu pon bayar 10 billion awal bulan april….

25 billion saja wang kerajaan sebenar untuk bantu kiah yg tertipu…itu pon wang yg akan dipusing dari bajet 2020…

anonymous
Guest
anonymous

KALAU Anwar jd PM…
“HARI NI KERAJAAN ISYTIHAR LOCKDOWN, DLM MASA 24 JAM, SEMUA RAKYAT AKAN DAPAT DUIT BANTUAN. INGAT BAIK2, BUKAN 2 HARI, BUKAN 2 MINGGU, BUKAN 2 BULAN, TTP 24 JAM… INGAT… 24 JAM…”

Hangpa ingat niii…
“pkl 11 mlm PH diumumkan pemenang pilihanraya, besok harga minyak turun 1.50…” saya ulang….

anonymous
Member
anonymous

Ko buat cerita dongeng

anonymous
Member
anonymous

Nuar janji pru 13 minyak turun..tapi ko kepala batu…sekarang baru nak meroyan..

Anonymous2
Guest
Anonymous2

Ya, meroyan sbb aku cuma nak 1.50,tp TSMY bg lagi murah.
Muahaha… Seronok tak jd pembangang?

jigit
Member
jigit

Kalau la Anwar yang jadi PM, bila dia akan lakukan pembayaran Budin….? Itu pun KALAU la….

anonymous
Member
anonymous

Bagi dulu abwar PM baru boleh cerita betul kevtak betul..

Yg betulnye dan jelasnye muyidin nafsu besar nak rangsang kiah tapi tenaga yileks..

anonymous
Member
anonymous

Muyiden tunggu wang bayaran income tax baru boleh agih bantuan..

Nafsu besar nak bantu kiah 250 billion…20 bilion pon tak mampu beri segera….wal hal rezab negara ada lebih 400 billion…kumpulan wang amanah ada 17 billion..boleh pinjam dulu..

anonymous
Guest
anonymous

Cadangan yg baik, tapi anda bukan kerajaan…

Muahaha… Muahaha…

Anonymous2
Guest
Anonymous2

Kau ingat duit tu dan ada dlm bentuk cash dlm 20 kontena dpn rumah pm ke? Tak ada prosedur ke nak agih duit tu? Datang dari mana yg bodo sgt ni.

Anonymous
Guest
Anonymous

#STAY AT HOME#

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Hendak lah kita semua jadi rakyat yg berhemah
Pihak brkuasa suruh duduk rumah jgn dibantah
Allah pun ada juga arahkan, kita dok dlm rumah
Spt mana, di dlm Surah Al-Ahzab, Allah perintah
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
‘Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah’
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

Surah 33, Al-Ahzab, ayat 33:

وَقَرۡنَ فِى بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجۡنَ تَبَرُّجَ ٱلۡجَـٰهِلِيَّةِ ٱلۡأُولَىٰۖ وَأَقِمۡنَ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتِينَ ٱلزَّڪَوٰةَ وَأَطِعۡنَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۚ ۥۤ إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللَّهُ لِيُذۡهِبَ عَنڪُمُ ٱلرِّجۡسَ أَهۡلَ ٱلۡبَيۡتِ وَيُطَهِّرَكُمۡ تَطۡهِيرً۬ا (٣٣)

Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliah zaman dahulu dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu wahai “AhlulBait” dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji). (33)

zunnun
Member
zunnun

Bagus Skrang huraikan pengertian2: (1) Allah (2) “kamu” (3) Rasul (4) “rumah” (5) Sembahyang (6) zakat (7) “Ah lul Bait” cukup dgn fahaman face value? “Ringgis air ke Sekumtum Bunya, dan lihat kelopak2 bunga, harum nya, tangkai nya, titisan2 air yg di sinari cahaya matahari ….” kemudian, tulis satu prosa bahasa yg di kuasai seperti yg terlihat oleh keupayaan ingatan yg registered. hantarkan tulisan tersebut kpd kekasih yg jauh di mata ape kah kekasih sama2 melihat keindahan bunya dan titisan air2 yg di ringgis atau kekasih mengodam kepentingan nya dari memahami tulisan prosa tersebut? Kalam2 kepunyaan Tuhan, ngape tidak biarkan… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Madey muyidin dan azmin kencing anwar..

Madey plak dikencing oleh muyidin dan azmin..dah lah dikencing kena plak tekan hingga ke tepi pagar….tunggu masa madey nak di campak keluar pagar oleh muyidin dan azmin….

jigit
Member
jigit

Nampaknya yang paling BACING adalah Si Nuar sebab TIGA orang kecingkan dia….. patut la terkena sial tak dapat jadi PM

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

anonymous
Member
anonymous

Tu pasal muyudin takut panggil sidang oarlimen ato bubar parlimen..

anonymous
Member
anonymous

Berok2 mat yeeh dah lamab kelaparan…muyidin nak bagi sebulan lagi….ada berok mat yeeh akan mampos kelaparan jika lambat sangat.

jigit
Member
jigit

Ye la…. kalau betul mau bantu orang susah, bagi la secepat mungkin….. lagi pun itu dari wang rakyat juga, bukannya duit napak kau yang punya….