BANTUAN RM4000 DIBERI MUHYIDDIN LANGGAR PERLEMBAGAAN BERSATU?

1. Pada 26.03.2020, sepucuk surat makluman yang ditandatangani oleh HAMZAH ZAINUDDIN, Setiausaha Agung Parti BERSATU, yang mana pelantikannya adalah dipertikaikan, telah tertular di media sosial, yang telah menimbulkan pelbagai persoalan berhubung kesahihan kandungan surat makluman itu dari sudut Perlembagaan Parti BERSATU.

2. Di dalam penulisan ini, saya tidak berhasrat untuk membincangkan isu kesahihan lantikan HAMZAH ZAINUDDIN itu, yang mana telah saya pertikaikan di Siri : 2016 dan 2017, dan seterusnya melalui Siri : 2022 saya telah sarankan agar “status quo” kedudukan pucuk pimpinan Parti BERSATU dikekalkan sehingga selesai Pemilihan Parti BERSATU, yang dijangka pada pertengahan tahun 2020, kelak.

3. Tujuan utama tulisan saya di sini adalah berkaitan PERSOALAN:-

“Adakah bantuan kewangan RM4 ribu setiap Bahagian BERSATU untuk diagihkan kepada Ahli-Ahli Bahagian, satu perlanggaran FASAL 24 Perlembagaan Parti BERSATU ??!!”

4. Tanpa mengambil pihak, dan melalui penelitian objektif akan kandungan SURAT MAKLUMAN 26.03.2020 itu, ianya akan menunjukkan bahawa :

(a) Perenggan 2, Baris 4, berbunyi :

“Di dalam menyantuni ahli-ahli parti yang terjejas dan memerlukan bantuan segera, YAB PRESIDEN PARTI BERBESAR HATI UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN kepada setiap Bahagian untuk disampaikan kepada ahli-ahli terjejas di dalam Bahagian masing-masing.”

(b) Daripada bacaan objektif di atas, saya berpendapat bahawa DANA yang ingin disalurkan untuk bantuan ahli-ahli Parti BERSATU yang terjejas adalah DANA PRESIDEN secara peribadi, dan bukannya DANA PARTI !

(c) Ianya adalah teramat penting untuk meneliti dan mengesahkan perkara dan fakta berhubung DANA ini, kerana sekiranya ianya adalah DANA PRESIDEN dan bukannya DANA PARTI maka isu berkaitan perlanggaran FASAL 24 Perlembagaan Parti BERSATU, secara khususnya FASAL 24.8, besar kemungkinan TIDAK TERCETUS, di mana ianya berbunyi :

“FASAL 24.8. : QPerbelanjaan yang melebihi Ringgit Malaysia Lima Ratus Ribu (RM500,000.00) pada satu-satu masa tidak boleh dilakukan tanpa kebenaran diperoleh terlebih dahulu daripada Majlis Pimpinan Tertinggi.”

(d) Sememangnya, dan sekiranya ianya adalah DANA PARTI yang ingin diagihkan melalui SURAT MAKLUMAN 26.03.2020 itu, maka ianya akan tertakluk kepada FASAL 24.8 yang dirujuk di atas, dan tanpa keupayaan untuk memanggil dan mengadakan mana-mana Mesyuarat Majlis Pimpinan Teringgi disebabkan Arahan Pendaftar Pertubuhan (ROS) bertarikh 16.03.2020 yang melarang mana-mana perjumpaan, persidangan ataupun Mesyuarat Parti daripada diadakan sehingga 30.06.2020, maka ianya akan menjadi satu PERLANGGARAN Perlembagaan Parti BERSATU, jika DANA PARTI diagihkan tanpa kelulusan terlebih dahulu oleh Majlis Pimpinan Tertinggi.

5. Justeru, mungkin ada baiknya agar Bendahari Parti BERSATU (dan BUKANNYA Setiausaha Agung HAMZAH ZAINUDDIN yang dipertikaikan pelantikannya) dapat memberi penjelasan berkaitan sumber DANA yang dirujuk dalam Perenggan 2 SURAT MAKLUMAN 26.03.2020, agar kekeliruan dan kecelaruan yang ditampilkan berkaitan kesahihan pengagihan DANA ini, pada masa ianya sememangnya diperlukan oleh Ahli-Ahli Parti BERSATU tatkala di musim PKP ini, dapat diselesaikan dengan cara baik dan tuntas, dan berpandukan Perlembagaan Parti BERSATU sebaiknya.

6. Begitu juga, sumber DANA PRESIDEN yang dihasratkan untuk diagihkan itu juga dapat dimaklumkan akan puncanya, supaya ianya juga tidak menimbulkan apa-apa persoalan lanjut memandangkan ianya adalah berjumlah lebih daripada Ringgit Malaysia 500,000.00.

7. Bebas daripada kesemua di atas, ada baiknya juga HAMZAH ZAINUDDIN, yang dipertikaikan pelantikannya, dapat terlebih dahulu mempelajari susunan ayat dan bahasa yang betul agar tidak menampilkan apa-apa persoalan berkaitan kesahihan kandungan akan SURAT MAKLUMAN lanjut, walaupun yang sebaiknya adalah untuk HAMZAH ZAINUDDIN secara sukarela menawarkan diri untuk mengekalkan “status quo” kedudukan kesemua pucuk pimpinan Parti BERSATU, termasuk dan tidak terhad kepada kedudukan Setiausaha Agung yang sah, MARZUKI YAHYA, sehingga selesainya Pemilihan Parti BERSATU di pertengahan tahun 2020 kelak.

HANIF KHATRI ABDULLA

Peguam Bersatu

27 Mac 2020.

Updated: 27 March 2020 — 8:27 pm

42 Comments

Add a Comment
 1. NEGARA DI ZAMAN GELAP BAWAH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…….KENCING DENGAN JARAH ASET2 NEGARA DAN BERAK DENGAN BUAT HUTANG BERTIMBUN……..GUNA KUASA TUTUP MULUT RAKYAT……

  PTMP: K’jaan Gagal Kemuka Penjelasan Meyakinkan?………..

  Sidang Dun bayang PTMP eksklusif, penuh curiga
  SIDANG Dun Pulau Pinang sewajarnya menjadi medan terbaik membahas kontroversi berkaitan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP). Malangnya, pihak kerajaan gagal mengemukakan penjelasan meyakinkan, malah dilihat cuba menyembunyikan banyak perkara. Ini hanya akan menguatkan lagi persepsi wujudnya agenda dan komplot terselindung disebalik projek super mega itu.
  Begitu juga perbahasan dalam kalangan Adun pihak kerajaan sendiri di mana turut menampakkan banyaknya kekaburan dan kekeliruan berkaitan PTMP. Jika mereka selaku pihak bersama kerajaan pun berkeadaan demikian, maka tidak pelik rakyat umumnya lebih merasa was-was dan sangsi. Kerajaan dicurigai tidak ‘telus’, bahkan pula telah menunjukkan tindakan serta menghala perancangan yang ‘tembus’.
  Asasnya, penolakan berbangkit dalam kalangan rakyat dan banyak NGO adalah kerana PTMP juga tidak ‘cekap’ dan ‘akauntabiliti’ di mana jelas menghadirkan banyak impak negatif dan berkepentingan. Di atas nama pembangunan dan sebagai kaedah menyelesaikan masalah sedia ada, ia rupanya menjadi satu bentuk ‘penjajahan’ baharu dan mengimport banyak beban untuk masa depan.
  Rakyat yang sepatutnya menjadi keutamaan kerajaan, kini telah tersisih dan bakal terusir keluar dari negeri ini atas pembangunan mewah sedang dipacu. Kerajaan ternyata begitu ghairah dan haloba untuk menjadikan Pulau Pinang seperti Hong Kong dan Singapura. Walhal, tidak mempunyai kemampuan sendiri tetapi dipercayai begitu mengharap dan menagih bantuan dari Kerajaan Persekutuan dan pemaju.
  Bahkan, kerajaan disyaki cuba mendapat kelulusan berkaitan projek ini secara politik dan ‘pintu belakang’, selain mungkin bersikap curang yang boleh menggadai kedaulatan negeri. Apatah lagi, portfolio berkaitan pengangkutan, alam sekitar dan kewangan dipegang Menteri dari parti DAP, yakni sama parti Kerajaan Pulau Pinang. Ditambah bayangan isu rasuah dan penyelewengan yang belum terjawab.
  PTMP juga dipersoal kemampanannya oleh Adun pihak kerajaan semasa sidang minggu lalu berkaitan kelicinan perjalanan aliran trafik serta jangkaan peningkatan pencemaran udara dan bunyi. Termasuk juga suara bernada skeptikal terhadap sikap berhemah dan kemampuan kewangan yang tidak jelas pembiayaannya, selain jangkaan masa depan melibatkan kos penyelenggaraan sangat besar.
  Isu penyelenggaraan juga melihat wujudnya ketidakmampuan mengadakan pengurusan strata dan sisa dengan baik. Ini mengundang risiko berkaitan kecemasan dan keselamatan, selain kebersihan dan keselesaan. Perlu juga ‘diinsafi’ supaya tidak memenuhi nafsu pembangunan yang tidak seimbang. Antara kesan dapat dilihat dari pemajuan kediaman yang meningkat tiga kali ganda, tetapi terdapat 3,445 unit tidak terjual setakat ini.
  Ini belum termasuk isu berkaitan kelestarian alam semulajadi dan keharmonian penduduk pelbagai kaum, juga melibatkan budaya dan warisan. Jika demikian, kempen menjadikan Pulau Pinang negeri bersih, hijau, sihat dan selamat untuk didiami hanyalah retorik dan slogan kosong. Ianya bukan sahaja terlalu eksklusif kepada Eksekutif Kerajaan Pulau Pinang, tetapi berbaur dan tersirat oleh kepentingan politik DAP.
  “Islam Memimpin”
  “Terus Mara”

  MOHD FARHAN YUSRI
  Naib Ketua Pemuda
  Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang

  Reply

 2. KADOK2 MELOMPAT KELUAR KERIANGAN WALAU MENDAPAT DENGAR BUNYI GURUH DI LANGIT……SEKADAR HUJAN PALSU DIREKA DAJJAL KOMUNIS……

  Tiada Kehilangan Kerja Tapi Ada MSS Dan VSS, Bijak Sumgguh CEO Axiata………

  Tidak hairanlah apabila Axiata diambil alih oleh syarikat telekomunikasi Digi. Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) membuat kenyataan yang begitu bijak.

  Tiada isu kehilangan pekerjaan, katanya, susulan pergabungan berkenaan, hanya tawaran MSS dan VSS bagi mengelak pertindihan tugas.

  Apa maksud tawaran MSS dan VSS?

  MSS (Mandatory Separation Scheme) bernakna pemberhentian kerja secara mandatori atau wajib.

  VSS (Voluntary Separation Scheme) adalah pemberhentian kerja secara sukarela.

  Satu bermakna secara paksa rela dan satu lagi bermakna suka rela dalam terpaksa. Kedua-duanya membawa makna yang sama iaitu diberhentikan tugas atau kerja dengan sedikit pampasan.

  Tidak perlu bersedih dengan kakitangan Axiata yang mendapat MSS atau VSS. Mereka ini kebanyakkannys pengundi tegar PH. Urban lah katakan. Sekarang mereka sendiri telah melihat kesannya.

  Nota Kaki:

  “Celcom bukan lagi syarikat Malaysia. Celcom dah kena jual.”

  Dia pun terdiam. Di riak wajahnya ada tanda muram dan sedih yang teramat dalam. Dia memejamkan mata, suasana hening dan hiba.

  Ahhhhhh kena kencing lagi.

  Reply

 3. KETERUJAAN PALSU DIREKA DAJJAL KOMUNIS DAN SOSIALIST MEMBUAT KADOK2 REPTILES MELOMPAT2 KE SANA KE MARI…….LUPA BUKAN MEREKA YANG BERKUASA PENUH….. SERIGALA TUA HANYALAH PATUNG KERTAS
  ……..

  ‘Celcom bukan lagi syarikat Malaysia mungkin salah Najib’………..

  Bekas perdana menteri, Najib membidas penggabungan syarikat telekomunikasi tempatan, Celcom dengan DiGi dari Norway.

  Dalam hantaran di Facebook, Najib berkata, Celcom dan Digi akan menjadi syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia dalam tahun 2019, berikutan Kumpulan Axiata Berhad dan Telenor ASA mengumumkan bahawa mereka akan bergabung.

  “Dengan ini, Celcom bukan lagi syarikat telekomunikasi Malaysia dan menjadi syarikat negara Norway.

  “Kebiasaannya untuk gabungan syarikat dalam industri yang sama, ramai di Celcom dan DiGi bakal kehilangan pekerjaan mereka,” katanya.

  Selepas penggabungan itu, syarikat negara Norway Telenor akan memilik dan menguasai syarikat baru berkenaan dengan kepentingan saham 56.5 peratus manakala Axiata pula hanya mempunyai 43.5 peratus saham.

  Menurut Najib, pada tahun 2017, Axiata untung RM909.48 juta iaitu kenaikkan 80 peratus berbanding tahun 2016.

  Pada tahun 2018 pula katanya, di bawah Pakatan Harapan (PH), Axiata mencatat kerugian RM5.03 billion iaitu paling besar dalam sejarah mereka.

  “Oleh itu, Axiata telah jual banyak aset selepas tahun lepas. Bulan Februari ini, Axiata menjual syarikat telekomunikasi M1 kepada Singapura dengan harga RM1.65bil.

  “Bulan April, Axiata jual perniagaan digital mereka kepada Singapura dengan harga RM579 juta,” katanya.

  Bekas perdana menteri itu juga berkata, minggu lalu, Axiata turut kepentingan dalam aset digital lain kepada Mitsui dari Jepun tetapi peratusan kepentingan dan harga tidak dinyatakan.

  “Hari ini, menyerah kuasa mengawal dan kepentingan saham terbesar dalam Celcom kepada syarikat Norway,” kata Najib.

  Najib juga “mensekolahkan” kerjaan PH tentang apa maksud menjual negara.

  “Kes 1: Syarikat kereta negara Proton bertukar menjadi 51 peratus milik syarikat Malaysia, 49 peratus milik syarikat China.

  “Kesimpulan: Ini jual negara. Anak kehilangan. Patut nangis. Ini jelas salah Najib.

  “Kes 2: Syarikat telekomunikasi negara, Celcom bertukar menjadi 56.5 peratus milik syarikat Norway, 43.5 peratus milik Malaysia.

  “Kesimpulan: Ini bukan jual negara. Tiada apa yang kehilangan. Tak perlu nangis.

  “Tak berapa pasti tapi mungkin salah Najib juga,” katanya dalam bentuk menyindir.

  Reply

 4. SERIGALA TUA HANYALAH ROBOT YANG DI REMOTE CONTROL OLEH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… ZAHIRNYA KELIHATAN GAH TAPI KOSONG SEKADAR IKUT ARAHAN ………

  Hubungan Mat Sabu Dan Syiah Iran Akan Bawa Malapetaka Besar Pada Malaysia!!!……….

  Malaysia berdepan sekatan ekonomi oleh Amerika sekiranya Menteri Pertahanan, Mat Sabu, mahu meneruskan hasrat untuk mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran…

  Sebagai menteri kabinet, Mat Sabu sepatutnya lebih sensitif dengan perkembangan terkini…

  Iran kini sedang dalam sekatan oleh Amerika kerana usaha2 negara Syiah berkenaan utk memiliki senjata nuklear…

  Oleh itu mana2 negara yang cuba berdagang dengan Iran akan berhadapan dengan sekatan oleh Amerika…

  Mengumumkan Malaysia akan menjalinkan kerjasama ketenteraan bersama Iran ketika ketegangan hubungan antara Amerika dan Iran semakin memuncak, adalah satu kesilapan yang besar dan akan mengundang malapetaka ekonomi kepada Malaysia…

  Sedangkan mengadakan hubungan perdagangan dengan Iran akan berhadapan dengan sekatan ekonomi dari Amerika, apatah lagi bila Mat Sabu umumkan akan mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran, pasti akan membuatkan kerajaan Amerika marah…

  Rakyat Malaysia juga tertanya2, bentuk kerjasama bagaimana yang di maksudkan Mat Sabu?

  Adakah kerjasama dalam bentuk Malaysia akan beli peralatan ketenteraan dari Iran?

  Atau tentera kedua2 negara akan saling berlatih bersama2 samada di Iran atau di Malaysia?

  Hakikatnya, kedua2 kerjasama di atas akan membawa malapetaka yang besar kepada Malaysia…

  Menjalinkan hubungan perdagangan dengan Iran akan menyebabkan Malaysia di kenakan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat…

  Ekonomi Malaysia amat bergantung kepada Amerika, jika Amerika kenakan sekatan terhadap Malaysia akibat cuba eratkan kerjasama dengan Iran maka kemungkinan besar banyak kilang2 akan terpaksa di tutup dan ribuan bakal hilang pekerjaan…

  Dahlah hubungan peribadi antara Mahathir dan Presiden Amerika tidak baik, janganlah pulak Mat Sabu menambahkan kemarahan Amerika terhadap Malaysia…

  Bencana yang lebih besar yang akan menanti di Malaysia ialah, kerjasama ketenteraan antara Malaysia dan Iran yang di katakan oleh Mat Sabu akan membuka pintu seluas2nya pada pengaruh dan fahaman Syiah untuk bertapak di Malaysia…

  Bukanlah menjadi rahsia lagi bahawa Mat Sabu adalah seorang pendokong Syiah tegar (BACA DI SINI)…

  Apakah masih akan terpelihara akidah bila sebahagian besar anggota tentera kita bila setiap hari di hidangkan dengan ajaran dan fahaman Syiah yang datangnya dari pegawai dan tentera Iran hasil dari kerjasama yang hendak di adakan?

  Atau apakah ini satu lagi ‘master plan’ jangkamasa panjanh Mat Sabu untuk ‘menSyiahkan’ keseluruhan Kementerian Pertahanan…

  Apakah kepentingan dan kelebihan Iran kepada Malaysia?

  Bagi rakyat Malaysia, tak ada tapi bagi Mat Sabu, ada dan Iran memainkan peranan penting dalam perancangan besar Mat Sabu untuk menjadikan Malaysia sebagai negara Syiah pertama di Asia Tenggara dalam jangkamasa panjang…

  Mat Sabu tahu, kerajaan PH tak mungkin akan dapat memerintah untuk penggal kedua, jadi sementara kuasa masih di tangan, kalau pun Syiah belum dapat di suburkan di Malaysia, namun tapak asasnya mesti di bina…

  Bagi Mat Sabu, menjalinkan kerjasama ketenteraan dengan Iran adalah medium yang paling tepat untuk tujuan itu…

  Kesimpulannya, apa pun alasannya, kepurusan mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran adalah keputusan yang SALAH…

  Banyak lagi negara Islam lain yang kita boleh adakan kerjasama samada ekonomi atau ketenteraan contohnya Turki, Arab Saudi, UAE, Kuwait atau Indonesia…

  Kenapa pilih Iran?

  Iran bukannya negara yang maju dari segi ketenteran jika di bandingkan dengan Turki, Arab Saudi dan lain2…

  Malah fakta bahawa Iran adalah negara Syiah tidak sesuai sama sekali dengan Malaysia yang mana banyak pihak berkuasa Agama Islam di Malaysia fatwakan sebagai SESAT kerana amalan2 pelik mereka seperti sujud atas batu karbala, nikah muta’ah dan yang paling serius mengkafirkan ramai para sahabat termasuk isteri Rasulullah SAW…

  Kenapa Mat Sabu begitu gemar dengan Syiah?

  Adakah kerana nikah muta’ah yang di amalkan oleh puak Syiah?

  Adakah hasrat beliau mendapat restu dari kabinet?

  Jika ya amat malang sekali bagi rakyat Malaysia kerana telah memilih kerajaan PH yang PRO SYIAH, SATU AJARAN YANG TELAH DI FATWAKAN SESAT OLEH ULAMA’2 DUNIA SEBAGAI SESAT DAN TERKELUAR DARI AJARAN ISLAM!!!

  Reply

 5. PH KERAJAAN GAGAL……..

  PARTI KADOK REPTILE DILAMUN KHAYALAN DAN MIMPI INDAH……BERDENGUNG2 DALAM MIMPI WALAU DALAM KEMARAU DI BAWAH REGIME COMMUNIST SOSIALIST SYIAH LIBERALIST PLURALIST …..
  .

  Ini, Hadiah Peluang Pekerjaan Dari PH………..

  Dewan Pemuda IKATAN Malaysia mengecam kezaliman yang dilakukan terhadap pekerja di syarikat-syarikat berkaitan kerajaan; Bio-xcell Malaysia, Felda Engineering Services dan Felda Properties.

  Menyorot kembali Manifesto Pakatan Harapan (PH), selepas hampir setahun memegang tampuk pemerintahan negara, antara iltizam pimpinan mereka adalah untuk mewujudkan sejuta peluang pekerjaan dengan gaji minimum RM2,500 kepada rakyat Malaysia.
  Setakat ini, rakyat Malaysia masih ditipu dengan janji-janji kosong tersebut. Lebih parah apabila bukan sahaja tidak dapat mewujudkan peluang pekerjaan, bahkan mengurangkan pekerjaan sedia ada.

  Bio-xcell merupakan syarikat usahasama antara Malaysian Bioeconomy Development Corporation dan UEM Sunrise Berhad. Malaysian Bioeconomy Development Corporation milik sepenuhnya Kementerian Kewangan Malaysia, manakala UEM di bawah Khazanah.
  Dewan Pemuda IKATAN Malaysia menggesa YB Lim Guan Eng untuk memberikan penjelasan di atas arahan yang dikeluarkan untuk memberhentikan pekerja berkuatkuasa 24 jam.

  Dewan Pemuda IKATAN Malaysia juga menggesa penjelasan diberikan apabila 130 orang pekerja di Felda Engineering Services dan Felda Properies diberhentikan pekerjaan. Hal ini masih berlaku di saat syarikat-syarikat tersebut beroperasi lebih puluhan tahun dan membawa keuntungan kepada syarikat.
  SHAHIR ADNAN
  Ketua Pemuda Parti IKATAN Bangsa Malaysia

  Reply

  Reply

 6. SERIGALA TUA BERJAYA JADI AGONG TONG M BERKUASA DINASTI up45B…..SIAPA BERANI MENCABAR DIA MENGAMUK…..TIDAK KISAH NASIB RAKYAT DAN NEGARA…….

  Mahathir Is All Alone In His Clash With The Raja-Raja Melayu…..

  Today, Mahathir is directly leading the charge against the Raja-Raja Melayu. And, just like in the late 1980s-early 1990s, he is starting with Johor. Anwar, however, instead of supporting Mahathir like in the late 1980s-early 1990s, is quietly supporting the Raja-Raja Melayu. He is trying to prove to the Raja-Raja Melayu that he is pro-Royalty and hence the faster he takes over as Prime Minister the better for the Royalty.

  Tun Dr Mahathir Mohamad played a smarter game in his clash with the Raja-Raja Melayu in the late 1980s and early 1990s. Even back then, just like now, he used the Johor Palace to launch his first attack. But he did not do it himself.

  He first got the mainstream media and the TV stations to run a series of special reports and ‘exposes’ regarding the nine Royal Households. Of course, not all were true but it had its desired effect.

  Selangor, Kedah, Kelantan, Terengganu, Pahang, and of course, Johor, were subjected to ridicule and slander. Perak, Perlis and Negeri Sembilan were not whacked too much because Umno saw them as pro-government.

  Today Anwar is not with Mahathir in his anti-Raja-Raja Melayu campaign
  A partner of the then Pahang Menteri Besar, ‘Tengku’ Wong, was exposed for ripping of huge acreages of timber/logging land in the state. But the so-called expose said he was the business partner of the Pahang Sultan, whereas most Pahang citizens knew that was not true (‘Tengku’ Wong was the Menteri Besar’s business partner).

  The person who was given the job of calling for the press conference to ‘expose’ Tengku Wong (and his so-called ‘business partner’, the Pahang Sultan) was the then Gerakan President, Lim Keng Yaik. For his cooperation, the Pahang Menteri Besar was rewarded with the governorship of Melaka.

  They did the same in Terengganu. ‘Tengku’ Yong of Terengganu, the Terengganu Menteri Besar’s business partner, suffered the same fate as ‘Tengku’ Wong in Pahang. And the person who was asked to fire the shot was the BBC Chairman, Shahidan Kassim. For his cooperation, the MB was made the Ambassador to Saudi Arabia.

  The media then showed shots of lavish seaside homes in Penang and said they belonged to the Sultan of Selangor and that they were built with taxpayers’ money. Those homes actually belonged to Chinese tycoons and not to the Selangor Sultan.

  Anwar is no longer anti-Sultan Kelantan like in the early 1990s
  The Sultan of Kedah was not spared either although he never clashed with Mahathir. They showed shots of Kedah House along Northam Road in Penang and said it is the Kedah Sultan’s lavish bungalow built at a cost of millions of ringgit of taxpayers’ money. Actually, it was an old pre-war rundown house belonging to the state government for the use of civil servants.

  The Kelantan Sultan was ‘exposed’ as a smuggler and Anwar Ibrahim was given the task of calling for the press conference to relate the story of how the Sultan ‘smuggled’ his Lamborghini into Malaysia.

  Actually, the Sultan was allowed seven tax-free cars and this quota comes under the state government, not the federal government (the same for the other states). Anwar, however, said the federal government never approved this although the federal government had no say in the matter.

  Yellow is the colour of Royalty
  This campaign of lies continued until the rakyat became very angry with the Raja-Raja Melayu. Tun Ghafar Baba and Anwar then went to Istana Negara to confront the Conference of Rulers while Mahathir quietly stayed in the background and pulled all the strings from behind. Mahathir made it appear like Ghafar and Anwar were running the anti-Rulers campaign.

  Today, Mahathir is directly leading the charge against the Raja-Raja Melayu. And, just like in the late 1980s-early 1990s, he is starting with Johor. Anwar, however, instead of supporting Mahathir like in the late 1980s-early 1990s, is quietly supporting the Raja-Raja Melayu. He is trying to prove to the Raja-Raja Melayu that he is pro-Royalty and hence the faster he takes over as Prime Minister the better for the Royalty.

  Reply

 7. AGONG TONG M PEROMPAK TERHEBAT SEPANJANG ZAMAN……..

  Bagaimana 1MDB telah menguntungkan TNB dan Petronas selepas rugi sebanyak RM150 bilion selama 20 tahun………

  Kebanyakan rakyat Malaysia tidak tahu bahawa, sejak tahun 1992, IPP Mahathir telah rompak TNB sebanyak RM150 bilion. Malah, pada tahun 2013, Kit Siang mendedahkan bahawa ini adalah rompakan terbesar dalam sejarah Malaysia. Salah satu sebab utama 1MDB ditubuhkan ialah untuk mengembal alih IPP dan menjimatkan TNB lebih daripada RM10 bilion setahun. Dalam proses yang sama, Petronas juga diselamatkan berbilion ringgit setahun dalam subsidi minyak. Ini adalah rahsia yang Mahathir tidak mahu rakyat Malaysia mengetahui, Sebab itulah dia menyerang 1MDB pada tahun 2015.

  Najib Tun Razak berkata, selama 15 tahun sehingga 2012, syarikat petroleum negara terpaksa memberi subsidi gas yang dibekalkan kepada pengeluar tenaga bebas (IPP). Ini menyebabkan Petronas menanggung kerugian lebih daripada RM10 bilion setiap tahun.

  Walau bagaimanapun, Najib berkata, lebih kurang enam tahun lalu, 1MDB telah mengambil alih banyak IPP dan menjadi syarikat IPP kedua terbesar di negara ini. Ini, katanya, membenarkan kerajaan memulakan tender terbuka untuk perjanjian IPP.

  Najib berkata selepas 2012, kadar gas yang dibekalkan kepada IPP meningkat secara berperingkat dan membolehkan Petronas mengurangkan kerugian yang ditanggung daripada subsidi gasnya antara RM1 bilion dan RM2 bilion setiap tahun dari RM13 bilion kepada RM15 billion tahun sebelumnya.

  Kit Siang mendedahkan bahawa IPP Mahathir adalah rompakan terhebat dalam sejarah Malaysia yang dianggarkan RM260 bilion hari ini

  Ini adalah apa yang dikatakan oleh Lim Kit Siang pada 11 Oktober 2013, seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini:

  Dalam bukunya yang diterbitkan oleh Fulbright Alumni Association of Malaysia, bekas pengerusi eksekutif Tenaga Nasional Bhd (TNB) Ani Arope mendedahkan bagaimana selepas terjadinya “Blackout” yang bersejarah di seluruh Semenanjung Malaysia pada tahun 1992, TNB terpaksa menyerahkan tanah yang diperolehnya di Paka (Terengganu ) dan Pasir Gudang (Johor) kepada pihak ketiga untuk loji kuasa.

  TNB dirompak dengan anggaran RM150 bilion selama 20 tahun lebih

  Ini adalah permulaan era baru Independent Power Producers (IPP) dan yang pertama adalah YTL Power Generation Sdn Bhd.

  Ini diikuti dengan yang lain – Powertek Bhd, Genting Sanyan Power Sdn Bhd, Segeri Energy Ventures Sdn Bhd, Malakoff Bhd, Tanjung plc, EPE Power Sabah Energy Corp, Alpha Intercount’l Bhd, Sutera Bhd, Cergas Unggul Sdn Bhd and Ekran Corp.

  Walaupun Ani merasakan bahawa perjanjian pembelian kuasa dengan YTL untuk tempoh 21 tahun – dari 1994 hingga 2015 – adalah “terlalu-lalu murah”, dia telah ditekan untuk menandatangani perjanjian, yang ianya telah didraf oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU).

  Kemudian Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad adalah orang yang “membina” kewujudan IPP.

  Ani Arope mendedahkan bahawa IPP Mahathir adalah penipuan dan Malaysia dirompak berbilion setiap tahun lebih dari 20 tahun.

  “Tiada rundingan apa pun; daripada bercakap terus dengan IPP, TNB duduk dengan EPU. Dan kami dipermalukan dan dipandang rendah setiap kali kami pergi ke sana.

  “Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberi kami syarat dan meminta kami hanya untuk bersetuju. Saya berkata jangan harap untuk saya bersetuju,” Ani mendedahkan dalam memoirnya yang dikeluarkan baru-baru ini.

  Ani, yang berada di bawah tekanan untuk menandatangani perjanjian itu, merasakan bahawa perjanjian itu adalah salah dari segi moral dan ianya berat sebelah.

  “Sekiranya ia mengikut undang-undang dan tidak adil, saya tidak akan melakukannya. Sekiranya ia adil dan tidak mengikut undang-undang, saya masih tidak akan melakukannya. Ianya mestilah mengikut undang-undang dan adil,” katanya.

  Reply

  Reply

 8. SUDAH TERBUKTI D4P ADALAH RASIS DAN FASICT SERTA ANTI KEPADA ISLAM….MAHU TUKAR TANAH MELAYU KEPADA REPUBLIC…..ANTI UNDANG2 DAN PERLEMBAGAAN……..

  Mengunidi Calon Non Muslim (DAP), Apa Kata Ulama..

  Undi Calon Non Muslim Dalam P’raya. Apa Kata Ulama?

  Lantik Pemimpin Non Muslim..

  I. Haram:
  Al-Qadhi ‘Iyadh, Ibnu Munzir dan Ibnu Hazm menyatakan bahawa para ulama sepakat bahawa kepemimpinan tidak boleh diserahkan kepada orang kafir (Syarh Shahih Muslim: 6/315; Ahkam Ahl al-Dzimmah: 2/787; Maratib al-Ijma’: 208).
  Al-Jassas sewaktu menafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran berpendapat ayat ini menjadi dalil pengharaman meminta bantuan bukan Muslim dan mempercayai mereka, dan mereka tidak berhak memperoleh kekuasaan (wilayah) ke atas orang Muslim, dan Ahlu Dzimmah tidak boleh memegang jawatan dalam pengurusan harta dan kekuasaan (Ahkam al-Qur’an: 3/280).
  Ibn Nujaim al-Hanafi sewaktu membahaskan soal syarat pemilihan ‘amil zakat berpendapat hendaklah seorang Muslim, kerana bukan Muslim tidak mempunyai kuasa ke atas orang Muslim, dan beliau juga berpandangan amalan memberikan sebahagian jawatan kepada orang Yahudi pada zaman beliau adalah haram (Al-Bahr ar-Ra’iq Syarh Kanz al-Daqa’iq: 2/248).
  II. Harus:
  Menurut Ibnu Hajar al-Haitami, adalah harus mengangkat orang bukan Muslim untuk suatu jawatan jika adanya maslahah padanya, dan jika jawatan tersebut tidak mampu dipikul mana-mana orang Islam, atau orang Islam mempunyai sifat khianat dan yang bukan Islam tidak mempunyai sifat tersebut. Namun, pihak yang mengangkatnya ke jawatan tersebut perlu mengawal selia (muraqabah) dan mampu mencegahnya daripada melakukan sebarang kemudaratan terhadap orang Islam (Tuhfah al-Muhtaj ma’a Hashiyah al-Syarwini, 9/73).
  Imam ar-Ramli mengharuskan kerjasama dengan orang bukan Islam apabila mereka tidak berniat khianat terhadap orang Islam dan terdapat keperluan ke arahnya (Nihayah al-Muhtaj: 8/62). Imam Khatib as-Syarbini juga menyatakan keharusan kerjasama dengan bukan Islam jika ada keperluan (Mughni al-Muhtaj: 5/407).
  Sementara Ibnul ‘Arabiy pula menyatakan bahawa jika (pada pelantikan non-Muslim sebagai pemimpin) mempunyai faedah yang muhaqqaqah, maka tidak mengapa (yakni harus melantik bukan Muslim sebagai pemimpin) (Ahkam al-Qur’an: 1/351).
  Imam Fakhruddin Ar-Razi dalam Tafsir Mafatihul Ghaib, ketika menafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran di atas berpandangan bahawa larangan yang dimaksudkan adalah menjadikan non-Muslim pemimpin mutlak tanpa ada orang Islam yang sama-sama memimpin (Tafsir al-Kabir: 8/192).
  Menurut Ibn Sa’ad al-Hanbali, antara maksud keadaan dharurah yang dibenarkan melantik bukan Muslim sebagai pemimpin ialah dalam keadaan mereka adalah majoriti, dan disyaratkan mereka itu mempunyai pandangan yang baik terhadap orang Islam, dan mereka dalam kalangan yang boleh dipercayai (Mathalib Uli al-Nuha fi Syarh Ghayah al-Muntaha: 2/532).
  Menurut Muhammad ibn Ahmad Al-Saffarini al-Hanbali, sebahagian ulama’ mazhab Hanbali memakruhkan penyerahan urusan orang Islam kepada yang bukan Islam seperti kutipan cukai tanah dan pembahagian ghanimah kecuali kerana dharurat (Ghaza’ al-Albab: 2/15).
  III. Pandangan Para Ulama Kontemporari
  Dr. Yusuf al-Qaradhawi

  Menurut beliau, golongan bukan Islam mempunyai hak untuk menjawat jawatan-jawatan negara kecuali jawatan-jawatan yang lebih dominan unsur keagamaan seperti ketua negara, panglima tentera, penghakiman antara orang Islam dan pengurusan zakat. Adapun jawatan-jawatan selainnya maka harus bukan Muslim menjawatnya jika syarat-syarat kompetensi, amanah dan kesetiaan kepada negara dipenuhi.

  Bahkan beliau turut berpandangan bahawa tiada masalah untuk melantik bukan Muslim sebagai salah seorang timbalan Presiden sesebuah negara, khasnya jika bukan Muslim membentuk jumlah komposisi penduduk yang besar, seperti Sudan. Rujuk Ghayr al-Muslimin fi al-Mujtama’ al-Islami (hlmn 23-24).

  Non-Muslim berhak menyumbang suara dan pandangan mereka pada perkara yang tiada nas yang muhkam atau nas yang ada bersifat zhanniy dilalah dan tsubut. Mereka berhak mempunyai perwakilan dalam dewan perwakilan dan kerajaan selagi mana bilangan wakil Musim melebihi wakil bukan Muslim.

  Bagi beliau, prinsip لهم ما لنا وعليهم ما علينا terpakai dalam keadaan ini, dimana Muslim dan bukan Muslim berkongsi hak dan perlindungan yang sama, dan tertakluk kepada undang-undang yang sama (kecuali dalam kes-kes tertentu).

  Beliau juga menyatakan bahawa sepanjang sejarah, orang bukan Muslim telah banyak memegang jawatan-jawatan penting dalam negara Islam, dan tiada seorang ulama’ pun yang mengingkari hal ini. Adapun ayat-ayat al-Qur’an yang melarang muwalah terhadap orang bukan Islam, ia khusus kepada mereka yang mempunyai permusuhan terhadap agama Islam dan penganutnya, bukan semata-mata kerana berbeza agama. Rujuk Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam (hlmn 195-197).

  IV. Syeikh Wahbah az-Zuhaily

  Sewaktu mentafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran di atas, beliau menegaskan bahawa tahaluf (kerjasama), kesepakatan, memberi kepercayaan pada perkara-perkara tertentu bersama bukan Muslim adalah diharuskan, selagi mana mereka bukan dalam kalangan yang memusuhi agama Islam dan kaum Muslimin. Rujuk Al-Tafsir al-Munir (3/202-203)
  V. Syeikh Rashid Ghannouchi

  Menurut beliau, seluruh rakyat dalam negara Islam berhak untuk menjawat semua jawatan umum dalam pentadbiran negara kecuali sebagai Imam dan ketua tentera kerana kedua-duanya berkait rapat dengan tugas menegakkan agama. Ini sebagaimana yang diistilahkan oleh Al-Mawardi yang mengkelaskan wizarah kepada dua iaitu tafwidh yang menggagaskan dasar (Perdana Menteri) atau tanfiz yang melaksanakan dasar (Jemaah Menteri) Rujuk Huquq al-Muwathanah: Huquq Ghayr al-Muslim fi al-Mujtama’ al-Islami(hlmn 79).

  VI. Pandangan Terpilih
  Dari Mufti W/Persekutuan.
  Hasil carian imej untuk mufti wilayah persekutuan dr zulkifli

  Sila lihat: BAYAN LINNAS SIRI KE- 129, MENGUNDI CALON BUKAN MUSLIM DALAM PILIHANRAYA. Oleh Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri Mufti Wilayah Persekutuan. Dimuatnaik, diterbitkan 11 April 2018.
  Jawatan Sekarang: Menteri Hal Ehwal Agama Malaysia dari 2020.

  Menurut beliau..

  Setelah meneliti dalil dan pandangan para ulama’ yang dikemukakan di atas, kami berpandangan hukum mengundi non-Muslim dalam pilihanraya dan melantik mereka sebagai pemimpin (kecuali pimpinan tertinggi) adalah harus berdasarkan kepada alasan berikut:

  1. Wakil rakyat bukan ketua/imam

  Dr. Yusuf al-Qaradhawi telah menulis:
  “Sesungguhnya al-niyabah (perwakilan) merupakan wakil kepada sebahagian orang ramai dalam kawasan tertentu, ia tidak dianggap dalam bab al-imarah (kepimpinan) dan al-wilayah (kekuasaan) yang dilarang dalam hadith daripada memintanya. Seorang wakil (rakyat) bukannya ketua, menteri atau gabenor, tetapi dia sekadar mewakili kawasannya dalam dewan yang berfungsi untuk menegur kepimpinan, penguasa dan para menteri. Oleh itu, dia menegur bukannya yang ditegur.” Rujuk Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam (hlmn 194)

  Kuasa seorang wakil rakyat di Malaysia adalah terhad dan terbatas, dikawal dan terikat dengan undang-undang serta perlembagaan negara. Jika suatu perkara itu menyentuh sebarang urusan yang berkaitan dengan agama Islam, ia perlu melepasi dan mendapat perkenan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan Majlis Raja-raja.

  Sistem pengundian di Malaysia juga tidak memestikan seorang wakil rakyat itu memperoleh sebarang kuasa. Jika calon tersebut menang sekalipun, penggubalan dan penetapan dasar tidak terletak pada seorang individu semata-mata, tapi ditetapkan menerusi konsensus atau kehendak majoriti sesebuah dewan yang terbentuk melalui sesebuah parti atau gabungan yang mempunyai dasar tersendiri.

  Wakil rakyat yang mewakili Parlimen atau DUN juga bukanlah ketua dalam erti kata sebenar, kerana peranan sebenar mereka adalah membawa suara rakyat ke dan menyuarakan isi hati dan keluhan mereka. Mereka wajib berkhidmat kepada rakyat yang telah memilih mereka.

  Diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
  سَيِّدَ الْقَوْمِ خَادِمُهُمْ
  Maksudnya: “Pemimpin suatu masyarakat itu merupakan khadam bagi mereka.” Disebut oleh Abu Abdul Rahman as-Sulami dalam kitabnya Adab as-Suhbah (117, 1/89)

  2. Wakil rakyat tidak berkuasa menentukan dasar secara sendirian

  Pada zaman dahulu, raja-raja berkuasa mutlak dan boleh bertindak sesuka hati tanpa ada kuasa lain yang boleh menghalang. Pada zaman sekarang, doktrin pengasingan kuasa (separation of power) yang diamalkan dalam sistem demokrasi mampu mencegah mana-mana pihak daripada menyalahgunakan kuasa atau melakukan perkara yang melangkaui bidang kuasa yang ditetapkan.

  Pada peringkat persekutuan, kuasa legislatif (Parlimen), kuasa eksekutif (Jemaah Menteri) dan kuasa kehakiman (mahkamah) akan saling menyemak-imbang (check and balance) antara satu sama lain demi memastikan tiada salah guna kuasa berlaku.

  Selain itu, Yang Dipertuan Agong, Sultan dan Yang Dipertua bagi setiap negeri juga bertanggungjawab memastikan kedaulatan dan kemuliaan agama Islam sentiasa dipelihara seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan dan perlembagaan negeri. Justeru, kebimbangan melantik non-Muslim sebagai pemimpin akan menggugat kedudukan agama Islam adalah tertolak kerana ia sebenarnya telah dijamin Perlembagaan, dan ia tidak boleh dipinda melainkan dengan perkenan Majlis Raja-Raja Melayu.

  3. Kontrak sosial Muslim dan non-Muslim

  Perlembagaan Persekutuan melalui artikel 8 telah memberikan hak yang sama rata kepada seluruh warganegara untuk perlindungan daripada sebarang diskriminasi berasaskan agama, ras dan jantina dari sudut undang-undang.

  Perlembagaan Persekutuan boleh diibaratkan seperti Piagam Madinah yang diasaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w bersama-sama kaum Muslimin dan orang Yahudi di Madinah untuk hidup aman dibawah panji keadilan dan kesaksamaan. Sebagai orang Islam, kewajipan menepati dan mempertahankan perjanjian ini tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak..

  Sebagaimana firman Allah SWT:
  وَأَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّـهِ إِذَا عَاهَدتُّمْ وَلَا تَنقُضُوا الْأَيْمَانَ بَعْدَ تَوْكِيدِهَا
  Maksudnya: “Dan sempurnakanlah pesanan-pesanan dan perintah-perintah Allah apabila kamu berjanji; dan janganlah kamu merombak (mencabuli) sumpah kamu sesudah kamu menguatkannya (dengan nama Allah)”. (Surah an-Nahl: 91)

  Kontrak sosial ini merangkumi penghormatan warga non-Muslim terhadap Islam sebagai agama Persekutuan, manakala sebagai imbalannya warga Muslim perlu memberi hak kepada warga non-Muslim untuk menikmati hak yang sama sebagai seorang warganegara, antara lainnya ialah untuk bertanding dan menempati posisi ahli Parlimen, DUN dan menteri kabinet.

  Firman Allah SWT:
  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ
  Maksudnya: “Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, kerana adil itu lebih dekat kepada takwa.” (Surah al-Maidah : 8)

  Keadilan dalam konteks ini termasuk juga memberi hak kepada mereka untuk mempunyai perwakilan di Parlimen dan DUN, terutamanya di kawasan-kawasan majoriti bukan Muslim.

  4. Fiqh implikasi dalam masyarakat majmuk

  Jika dalil-dalil yang disebutkan di atas difahami secara literal, maka sudah pasti pelantikan seorang non-Muslim untuk apa jua jawatan awam adalah haram. Ini tidak terhad kepada wakil rakyat atau menteri sahaja, bahkan termasuk juga jawatan dalam Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), guru besar atau pengetua sekolah, ahli Majlis Daerah / Perbandaran / Bandaraya, hakim mahkamah sivil dan pegawai tinggi kementerian.

  Keadaan ini sudah pasti akan menimbulkan suasana kucar-kacir dalam sebuah masyarakat majmuk seperti Malaysia, selain memperbesar jurang antara agama dan kaum yang akan menatijahkan imej Islam yang buruk pada pandangan non-Muslim.

  Dalam hal ini, fiqh ma’alat al-af’al (fiqh implikasi) amat perlu diberi perhatian, di mana sesuatu pandangan atau keputusan yang diambil harus mengambil kira kesan dan implikasi yang akan terjadi. Islam akan dilihat sebagai satu agama yang ektrem dan menindas penganut agama lain.

  Berdasarkan statistik untuk tahun 2000, penduduk non-Muslim membentuk kira-kira 40% (38.7%) daripada 30 juta rakyat Malaysia (Layari https://www.malaysia.gov.my/). Pembentukan sebuah kerajaan yang hanya terdiri daripada wakil Muslim dalam sebuah masyarakat majmuk adalah suatu yang amat tidak sihat, dan tidak dapat diterima oleh akal dan hati yang sejahtera.

  5. Uruf masyarakat Malaysia dalam sebuah negara demokratik

  Imam al-Qarafi menyebut bahawa:
  وَالْجُمُودُ عَلَى الْمَنْقُولَاتِ أَبَدًا ضَلَالٌ فِي الدِّينِ وَجَهْلٌ بِمَقَاصِدِ عُلَمَاءِ الْمُسْلِمِينَ وَالسَّلَفِ الْمَاضِينَ
  Maksudnya: “Kejumudan terhadap fatwa-fatwa dan pandangan ulama’ terdahulu adalah satu kesesatan dalam agama dan satu kejahilan terhadap maksud sebenar mereka.” Rujuk Anwar al-Buruq fi Anwa’ al-Furuq (1/177)

  Begitu juga Ibn ‘Abidin as-Syami, faqih mazhab Hanafi pernah berpesan:
  أن المفتي ليس له الجمود على المنقول في كتب ظاهرة الرواية، من غير مراعاة الزمان وأهله، وإلا يضيع حقوقاً كثيرة، ويكون ضرره أكثر من نفعه
  Maksudnya: “Seorang mufti tidak seharusnya bersikap jumud terhadap nukilan pandangan terdahulu yang terdapat dalam kitab hanya semata-mata berdasarkan zahir riwayat tanpa meraikan suasana zaman dan masyarakat setempat. Jika tidak, banyak hak-hak yang akan diketepikan, dan membawa mudarat yang lebih besar daripada kebaikan.” Rujuk Rasa’il Ibn ‘Abidin (2/131)

  Keterikatan terhadap pandangan ulama silam sehingga tidak peka kepada tuntutan kontemporari merupakan suatu hal yang harus dijauhi dalam ijtihad dan fatwa. Suasana Malaysia memerlukan satu ijtihad politik yang meraikan ‘uruf dan suasana setempat. Kata Imam Ibnul Qayyim:
  تَغْيِيرِ الْفَتْوَى ، وَاخْتِلَافِهَا بِحَسَبِ تَغَيُّرِ الْأَزْمِنَةِ وَالْأَمْكِنَةِ وَالْأَحْوَالِ وَالنِّيَّاتِ وَالْعَوَائِدِ
  Maksudnya: “Perubahan fatwa harus disesuaikan dengan perubahan zaman, tempat, keadaan, niat dan adat kebiasaaan.” Rujuk I’lam al Muwaqqi’in (1/41)

  Demokrasi, iaitu membuat keputusan berdasarkan suara majoriti, telah menjadi satu ‘uruf masyarakat Malaysia dalam memilih pemimpin dan pembentukan kerajaan. Maka ia satu hal yang harus diambil kira dalam berinteraksi dengan nas-nas syara’ dan pandangan ulama’ silam.

  Konsep kewarganegaraan dalam sebuah negara bangsa

  Sistem kenegaraan pada zaman Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat khilafah-khilafah selepasnya adalah berbentuk Darul Islam, di mana kewarganegaraan dikelaskan mengikut agama, daerah atau negeri yang bermusuh dinamakan Dar al-Harbi dan yang mempunyai perjanjian dinamakan Dar al-Mu’ahad. Warga bukan Muslim dikelaskan sebagai Ahlu Dzimmah yang berlindung di bawah kekuasaan negara Islam.

  Adapun pada zaman sekarang, konteks dan sistem yang diamalkan berbeza.. Kerana itulah munculnya ijtihad-ijtihad moden dalam bidang politik yang menganggap pengkelasan warga bukan Muslim sebagai Ahlu Dzimmah tidak lagi sesuai pada zaman sekarang yang mengamalkan sistem negara bangsa (nation state).

  Antara ulama’ yang berpegang kepada pendapat ini termasuklah Dr. Yusuf al-Qaradhawi, Syeikh Wahbah az-Zuhaily dan Dr. Fahmy Huwaidi yang terkenal dengan bukunya Muwathinun la Dzimmiyyun yang berpandangan rakyat bukan Muslim seharusnya dianggap sebagai warganegara yang setaraf dengan rakyat Muslim.

  Selain itu, tatkala negara-negara majoriti bukan Islam seperti Kanada dan United Kingdom mulai memperlihatkan peningkatan perwakilan Muslim dalam kerajaan dan kepimpinan negara atas dasar kesetaraan dan kesaksamaan, maka sewajarnya juga Malaysia dan negara-negara majoriti Muslim yang lain menempatkan perwakilan bukan Islam yang sesuai dengan komposisi rakyat yang bukan Muslim dalam pemerintahan negara.

  Sekian, menurut beliau.

  Akhirnya:

  Weblog Ibnu Hasyim bersetuju dengan kesimpulan yang dibuat oleh Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri Mufti Wilayah Persekutuan, pada masa itu (diterbitkan 11 April 2018) berbunyi…

  “Hasil penelitian yang dilakukan, kami dapati tiada dalil qath’ie (muktamad) yang melarang untuk mengundi calon bukan Muslim dalam PRU di Malaysia dan melantik mereka sebagai pemimpin. Ayat-ayat al-Qur’an yang dijadikan hujah untuk mengharamkan pemilihan bukan Muslim sebagai wakil rakyat, apabila diteliti sebenarnya merujuk kepada orang-orang kafir yang memusuhi Islam dan penganutnya.

  “Adapun bagi golongan bukan Islam yang tidak bermusuh dengan Islam dan patuh kepada Perlembagaan Negara yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan, maka larangan tersebut tidak terpakai. Hal ini termasuk di bawah topik siyasah syar’iyyah bagi pemerintah untuk membenarkan pencalonan mereka atas dasar maslahat kumpulan minoriti.

  “Tanpa menafikan bahawa majoriti ulama silam mengharamkan pelantikan non-Muslim sebagai pemimpin dan keharusan hanya diberikan apabila terdapatnya darurat. Ini dapat difahami memandangkan konteks hubungan Muslim dan non-Muslim pada waktu tersebut berbeza dengan sekarang.

  “Kesimpulannya, hukum asal mengundi bukan Muslim dalam pilihanraya dan melantik mereka sebagai pemimpin adalah harus, kecuali apabila terdapat sifat mendatang seperti memberi ancaman kepada kemuliaan Islam, tiada sifat amanah dan tiada kepakaran dalam melaksanakan tugas.

  “Kesemua faktor ini haruslah diambil kira dalam membuat keputusan sebelum mengundi dan memilih, selain

  memastikan jawatan tertinggi negara seperti Perdana Menteri,
  portfolio hal ehwal Islam
  dan pertahanan negara
  adalah kekal disandang oleh orang Muslim yang berkelayakan sahaja.
  Wallahu a’lam.”

  Jadi bagaimana hukum mengunidi calon non Muslim dari parti DAP? Mari kita lihat latar belakang pemimpin dan parti DAP itu sendiri……

  1. Ko ni dah gila merapu..

 9. PH KEDEKUT NAK MAMPUS DAN TAK RETI URUS NEGARA…..HANYA PANDAI MENJARAH HARTA RAKYAT……

  Terima Kasih PM, Terima Kasih Perikatan Nasional, Lega Kiah…….

  Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin, mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi yang menelan belanja RM250 bilion untuk membantu mengurangkan beban rakyat Malaysia ketika wabak Covid-19 masih lagi mengganas di Malaysia (BACA DI SINI).

  Rata-rata rakyat bersyukur dan menarik nafas lega dengan pengumuman Muhyiddin.

  Seperti yang dijanjikan oleh Muhyiddin sebelum ini, Pakej Rangsangan Ekonomi yang sekali ini akan lebih menyeluruh dan tiada seorang atau mana-mana golongan yang tidak mendapat menafaat.

  Bila Perdana Menteri mengunumkan satu Pakej Rangsangan Ekonomi segera yang menelan perbelanjaan RM250 bilion tanpa meminjam dari mana-mana negara luar, jelas bagi kita, kedudukan kewangan negara masih kukuh dan tidak seperti yang dikatakan oleh Pakatan Harapan bahawa Malaysia sudah hampir bankrap di bawah pentadbiran DS Najib Razak.

  Tentu kita masih ingat lagi Dr. Mahathir juga pernah mengumumkan kerajaan bersedia untuk membelanjakan RM2 trilion untuk Pakej Rangsangan Ekonomi, sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri Interim dahulu (BACA DI SINI).

  Terbukti sudah keadaan kewangan dan ekonomi negara sewaktu ditinggalkan Barisan Nasional sebenarnya berada dalam keadaan yang sangat baik dan sekali gus menangkis fitnah Pakatan Harapan.

  Ianya juga sekali gus menjawab segala kritikan Pakatan Harapan bahawa kerajaan sekarang tidak membantu rakyat malah membebankan rakyat dengan menyuruh rakyat mengeluarkan simpanan Akaun 2 KWSP.

  Antara Pakej Rangsangan Ekonomi Yang Perdana Menteri Umumkan :

  》Bantuan RM1,600 kepada hampir 4 juta isi rumah berpendapatan bulanan RM4,000 dan ke bawah.

  Bayaran pertamanakan dibuat pada bulan April 2020 sebanyak RM1,000 dan bakinya RM600 akan dibuat pada bulan Mei 2020.

  》Bantuan RM1,000 kepada hampir 1.1 juta isi rumah yang berpendapatan lebih RM4,000 hingga RM8,000 sebulan.

  》Bantuan RM800 kepada 3 juta individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah.

  》Bantuan secara one-off sebanyak RM200 seorang kepada pelajar institusi pengajian tinggi yang ketika ini turut terkesan.

  》Bantuan tunai RM500 kepada lebih 1.5 juta penjawat awam gred 56 dan ke bawah termasuk mereka yang bekerja secara kontrak.

  Bayaran akan dibuat pada bulan April 2020

  》Bantuan RM500 secara one-off kepada lebih 850,000 pesara kerajaan juga pada bulan April 2020

  》Penangguhan bayaran balik pinjaman kepada peminjam Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) mulai 1 April 2020 hingga 30 September 2020.

  Inisiatif ini akan memanfaatkan seramai 174,500 peminjam.

  》Kerajaan akan bekerjasama dengan NGO, persatuan dan usahawan sosial yang berkaitan untuk menyalurkan bantuan makanan, barangan penjagaan kesihatan dan tempat perlindungan dengan peruntukan sebanyak RM25 juta.

  》Bayaran penggantian pendapatan sebanyak RM50 sehari bawah MySalam, turut dipanjangkan kepada golongan B40 yang dikuarantin sebagai pesakit di bawah siasatan (PUI).

  》Pengecualian pembayaran sewa bagi PPR dan Perumahan Awam selama 6 bulan.

  》TNB akan menambah peruntukan RM530 juta untuk diskaun berperingkat :

  – Diskaun 50 peratus kepada penggunaan bawah 200 kilowatt sebulan.

  – Diskaun 25 peratus antara 201 hingga 300 kilowatt.

  – Diskaun 15 peratus bagi 301 hingga 600 kilowatt.

  》Internet percuma kepada semua pelanggan dengan nilai RM600 juta bermula 1 April 2020 selama tempoh pelaksanaan PKP.

  Itu cuma sebahagian Pakej Rangsangan Ekonomi yang telah Perdana Menteri umumkan semalam.

  Untuk ucapan penuh Perdana Menteri, (BACA DI SINI).

  Terbukti kerajaan sekarang ialah kerajaan yang benar-benar berkerja untuk rakyat dan bukannya kerajaan yang hanya berpolitik untuk menipu rakyat seperti Pakatan Harapan dahulu.

  Sekali lagi, rakyat Malaysia mengucapkan ribuan terima kasih kepada Perdana Menteri dan barisan kabinet beliau yang prihatin dengan kesusahan rakyat sekarang.

  Barulah Makcik Kiah boleh menarik nafas lega…😁😁😁

  Kredit :

  Fb Abas Saad

  1. Muyidin jarah wang rezab negara..

 10. Bukan potong bajet tapi agihan semula dana kerajaan………

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata suntikan fiskal langsung sebanyak RM25 bilion dalam pakej rangsangan ekonomi diumumkan perdana menteri adalah dari pengagihan semula dana kerajaan.

  “Akan ada sedikit pengagihan semula dana dalam kerajaan, mungkin kira-kira RM2 bilion hingga RM3 bilion.

  “Manakala selebihnya akan dibiayai menerusi gabungan apa yang kita sudah ada melalui ekosistem kerajaan, dan selebihnya sebahagiannya akan dilakukan melalui pinjaman,” kata Tengku Zafrul dalam temu bual dengan Astro Awani malam ini.

  Beliau berkata kerajaan mempunyai pelbagai agensi dan anak-anak syarikat yang dapat menyalurkan wang sama ada melalui dividen atau pinjaman.

  Beliau menjelaskan bahawa tidak akan ada pemotongan belanjawan, sebaliknya menegaskan bahawa ia adalah pengagihan semula dana.

  “Jika kamu melihat perbelanjaan semasa di luar sana, ia perlu dipotong, acara, perjalanan, penangguhan tahun Melawat Malaysia, ini adalah perkara-perkara yang tidak akan berlaku.

  “Kita perlu menyusun semula bajet kementerian. Tetapi apa yang penting ialah perbelanjaan perlu terus .. [..] .. untuk merangsang ekonomi,” katanya.

  Tengku Zafrul juga menjelaskan bahawa defisit perbelanjaan akan meningkat.

  “Jika anda masih ingat dalam bajet 2020, defisit diunjurkan sekitar 3.2 peratus, dan hari ini berdasarkan pakej rangsangan Prihatin, defisit bajet dijangka akan menjadi kira-kira 4 peratus,” katanya.

 11. Pakar puji subsidi isi rumah, gaji pekerja dalam pakej rangsangan ekonomi………

  Pakar ekonomi memuji Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang anatara lain memberi subsidi isi rumah dan menangani isu pekerja yang terjejas oleh pandemik Covid-19.

  Mereka secara khusus memuji peruntukan RM10 bilion bagi membantu keluarga B40 dan M40.
  Pakar juga menyentuh program subsidi upah yang memperuntukkan RM5.9 bilion.

  Profesor ekonomi Universiti Monash Malaysia, Poon Wai Ching berkata kedua-dua langkah ini dapat meningkatkan penggunaan domestik dan mewujudkan kesan pengganda untuk ekonomi.

  “Ia adalah idea yang sangat baik untuk memastikan suntikan ke dalam aliran pekeliling ekonomi.

  “Subsidi-subsidi ini yang diberikan kerajaan secara langsung kepada pengguna dan syarikat akan menggalakkan penggunaan dan pengeluaran.

  “Subsidi ini akan menjadi suntikan perbelanjaan baru ke pasaran dan kerana kesan pengganda, ia akan membawa kepada peningkatan yang lebih besar dalam KDNK,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi.

  Kata Poon, pemberian one-off RM500 kepada pemandu e-hailing dan penjawat awam juga akan memberi kesan pengganda.

  Ahli ekonomi, Laurence Todd, berpendapat bahawa kedua-dua langkah itu adalah “langkah ke arah yang betul” untuk melindungi golongan yang mudah terjejas.

  “Sudah jelas mereka (kerajaan) telah mendengar kebimbangan yang disuarakan sejak beberapa hari lalu dan memutuskan untuk meningkatkan perbelanjaan kerajaan dengan perlindungan sosial,” katanya.

  Berkesan jika dilaksanakan dengan baik

  Profesor ekonomi Universiti Malaya Rajah Rasiah berkata beliau kagum dengan pakej itu tetapi memberi amaran bahawa pelaksanaan berhemat adalah penting.

  “Ini adalah satu langkah besar – dari pendekatan kewangan yang berhemat, kepada suntikan penyelesaian krisis yang menangani masalah pekerja yang lebih luas.

  “Banyak tadbir urus perlu memainkan peranan penting untuk menghadkan ketirisan,” katanya.

  Pandangan yang sama turut ditekan oleh bekas Menteri Kewangan II Johari Abdul Ghani.

  “Rangsangan ini, jika dilaksanakan dengan baik, dapat membantu mempertahankan ekonomi, pekerjaan dan melindungi keselamatan rakyat daripada krisis semasa,” katanya kepada Malaysiakini.
  Sebagai sebahagian daripada program Bantuan Prihatin Nasional yang dijangka melibatkan empat juta isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM4,000 sebulan akan mendapat bayaran one-off RM1,600.

  Manakala, 1.1 juta isi rumah yang berpendapatan antara RM4,001 hingga RM8,000 akan menerima RM1,000.

  Tiga juta orang bujang yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan akan menerima RM800 manakala 400,000 bujang yang berpendapatan antara RM2,001 hingga RM4,000 akan menerima RM500.

  Semua bantuan akan diedarkan dalam dua peringkat – sekali pada bulan April dan sekali lagi pada bulan Mei.

  Di bawah program subsidi upah pula, pekerja yang berpendapatan di bawah RM4,000 akan menerima RM600 sebulan selama tiga bulan.

  Ia hanya terpakai kepada kakitangan yang majikannya telah mengalami kehilangan pendapatan lebih daripada 50 peratus sejak 1 Jan, 2020.

  Majikan pula mesti memastikan mereka tidak membuang pekerja atau mengarahkan mereka mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh tiga bulan selepas program ini dilaksanakan.
  Muhyiddin berkata bahawa keseluruhan pakej rangsangan itu akan menelan belanja sebanyak RM250 bilion.

  Johari menganggarkan bahawa kerajaan perlu mengeluarkan 8.8 peratus atau RM22 bilion.

  “Dari segi bantuan tunai langsung dari kerajaan, ia akan berjumlah kira-kira RM22 bilion yang meliputi pembayaran one-off kepada rakyat untuk Bantuan Prihatin Nasional (RM12 bilion), subsidi gaji (RM6 bilion), bantuan awam (RM1.7 bilion) dan langkah penjagaan kesihatan (RM2 bilion),” katanya.

 12. BILA RAKYAT DAPAT MERASA ITU BUKAN RASUAH LAGI……..

  ‘Makcik Kiah’ akan terus dapat bantuan selepas Mei, kata menteri kewangan……..

  Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata bantuan kewangan kepada kumpulan B40 seperti “Makcik Kiah” tidak akan berakhir pada Mei kerana kerajaan akan terus membantu dalam bentuk bantuan isi rumah pada bulan berikutnya,

  Di bawah pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, isi rumah berpendapatan kurang daripada RM4,000 sebulan akan menerima RM1,600, di mana RM1,000 akan dibayar pada bulan April dan baki pada bulan Mei.

  “Bagi seseorang seperti Makcik Kiah akan mendapat bayaran pada bulan April dan Mei.

  “Dan kemudian kita ada Bantuan Isi Rumah untuk diberikan kepada seseorang seperti Makcik Kiah pada bulan Jun,” katanya dalam temu bual dengan Astro Awani malam ini.

  Bagaimanapun, Tengku Zafrul tidak mendedahkan jumlah bantuan yang akan diberikan kerajaan semasa wawancara itu.

  Menepis kritikan bahawa kumpulan B40 sebenarnya hanya memperoleh kira-kira RM840 daripada insentif dan bantuan diberikan, Tengku Zafrul berkata pakej rangsangan berkenaan adalah untuk membantu keadaan mereka serta merta.

  “Aliran tunai isi rumah sangat penting. Tidak banyak bagi mereka untuk menghasilkan wang, tetapi untuk terus hidup,” katanya.

  Sementara itu, beliau juga percaya bahawa pakej rangsangan itu juga dapat membantu kumpulan M40.

  “Definisi M40 bagi kami ialah mereka yang mendapat antara RM4,000 dan RM8,000.

  “Kami membantu mereka menerusi Bantuan Prihatin Nasional menerusi bayaran tunai sebanyak RM1,000.

  “Kami benarkan mereka mengeluarkan wang dari akaun 2 (KWSP), kami juga benarkan mereka mengeluarkan wang sehingga RM1500 dari dana Skim .Persaraan Swasta tanpa sebarang penalti cukai.

  “Bank akan menampung dalam membenarkan penangguhan pokok dan kadar faedah, jadi semua ini disasarkan kepada M40,” katanya.

  Pakej rangsangan berjumlah RM250 bilion itu adalah bagi membantu rakyat Malaysia menghadapi pandemik Covid-19 dan mereka yang terkesan selepas perintah kawalan pergerakan dilaksanakan.

 13. Madey memang teliti…tapi tersilap langkah kerana terlebih fokus kpd anwar ibrahim hingga madey tak nampak kelicikan muyiden azmin dan hishamudin…akhirnye madey di golkan oleh 3 serangkai ni…

  Kebijaksaan anugerah Allah ada hadnye..

 14. Kalo bagi dana tak sah adakah muyiden bawak Bersatu kluar dari PH sah?…muyiden istihar Bersatu kluar seblm madey umum letak jawatan pengerusi Bersatu…adakah presiden Bersatu lebih berkuasa dari pengerusi Bersatu?…

  Adakah madey yg arahkan muyidin bawak Bersatu kluar dari PH?..

  Nampak mcm ada wayang dlm Bersatu…

 15. Kuasa adalah segala2nya. Pecat Sec Gen. Kalau boleh pecat Pengerusi. Now pecatlah Penasihat Undang2….no problem. Kan mission adalah nak Selamatkan Negara ….Apa tunggu lagi… keputusan saya betul masa ini.

  1. Muyudin tak perlu pecat penasihat undang2 kerana RoS gerenti tak berani ambik tindakan…

   Madey dah makin tersisih dari Bersatu…muyiden lebih bijak dari madey…madey sudah jadi bahlol…
   Allah nak buang madey dari politik kerana kuat menipu….Munafik besar…

   Madey baik duduk diam2….madey sudah finished…

   Meraong lah penyokong madey..

   1. We will see who has last SMILE after this

 16. Universal Knowledge and Theocratic Decrees

  “Ilmu Kesemestaan dan Syariat Agama”

  Analogy :

  (A) Batu Besar Melunsur dari atas ke bawah bukit.

  ..di kaji oleh sepasukan ilmuan di mana kah akhir nya batu itu akan berhenti di bawah bukit

  Ilmuan2 yg berbentuk2/nama2……(1)

  Alam dan “intricacy forces” nya gerak lunsur batu ke mana akan berhenti/rehat.

  Perhubungan Zat/Sifat2 Alam …(2)

  perbezaan

  (1) + (2)

  Fayakun Manusia Mengkaji

  Vs

  Kun ketuhanan Alam

  (Kedudukan akhir batu berfungsi pd masa – demi masa)

  kesamaan? Perbezaan ?

  Ilmu Perbendaharaan Vs Ilmu Kemanusian.

  (B)Syariat – Perbatasan/Kesempadanan

  Bentuk2/Nama2 dgn ilmu/amal ….(3)

  Ketentuan Kun -Zat/Sifat Alam …(4)

  (3) + (4)

  persamaan? Perbezaan ?

  Analogy : solat

  Solat – daya manusia/worshipping (3)
  solat – ketuhanan Nyatakan Tuhan (4)

  (1)&(3) Vs (2)&(4)

  “…tiada daya aku tanpa izin mu”

  syariat itu Perbatasan/kesempadan Ilmu.

  semasa2, ilmu manusia meningkat maka keimanan nya juga meningkat.

  tuhan nyata bila si abid melepasi kesempadanan yg memisahkan kepercayaan dan keyakinan.

  “..saat tuhan nyata, keyakinan binasa, yg tinggal tiada lain, tuhan melihat tuhan, manusia itu hanya pakaian nya saja.”

  “hanya ketuhanan sj yg mengenal tuhan nya.”

  wasillah, tawassul, salasila itu satu pengaliran ilmu2, bukan bentuk2 dan nama2.

  berjamaah itu satu wadah utk memupuk kepercayaan. Malang nya, wadah menguasai diri, lalu diri menjadi hamba pd wadah tersebut. Lama2, menebal berbentuk taksub.

  maka tidak, jadikan wadah utk meningkatkan kepercayaan, dan bila merasakan, wadah yg ada, tidak mampu memberi lonjakan paradigma yg di harapkan, beralih/hijrah mencari wadah2 lain pula.

  klu rasakan tempat pengajian tidak mampu memberi tujuan, ngape tidak mencari nya di menara gading lain pula, kan itu tujuan meningkatkan ketinggian ilmu.

  keldai2 belaan pAs, faham ke semua ini. jgn asyik terus menerus dgn pemujaan pendewaan salasila yg berbentuk2 dan bernama2

  cari ketuhanan dlm diri, yg sentiasa berdiri lagi terperi.

  “The Kingdom of God lies in everyone’s innate intellect, and clarity of one’s heart.”

  Siti Zailah, tutupi kepala dan dada itu dgn kewarasan akal dan kehalusan nafas kamu.

  lebai pendek pAs, anak mAn, cuba2 bezakan rasul dgn kerasulan, agar pemujaan dan pendewaan pagan berubah utk nyatakan kesempurnaan tuhan.

  Tidak kah, kerasulan itu ketuhanan?

  “…laisa kamilis hi…”

  ada ke lain, merupai setiap kamu sekelian?

  theocratic decree – satu bentuk totalitarian manusia guna pakai utk menguruskan syariat/kepercayaan

  Religion is An Organized Beliefs.

  Agama adalah seni pengurusan kepercayaan sj.

  Keyakinan bila Diri Akal dan Hati Bulat dan Sekata

  Ketuhanan Itu, Bila Segala Keyakinan Binasa.

  tuhan dari Pati Zat Manifestasi kemanusian Utk Melihat ketuhanan Nya.

  Raja Agong dlm Istana, keluar utk mrlihat keindahan negeri nya, dgn berpakaian Adam.

  …mereka yg di luar, menunggu2 kemunculan Raja, tiada ketahui, Raja itu mereka2 belaka.

 17. Irah,

  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Mmg fikiran ini..sgt trganggu, dgn virus Corona
  Sudah seminggu lebih abg tidur sukar nak lena
  Risau betul, keadaan covid yg teruk, kt US sana
  Abg doakan Allah jauhi Irah dr sebarng bncana
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
   Covid19, abg sntiasa ikuti..US pnya prkmbangn
   Dah 100K lbh kt sana, kes covid pnya serangan
   Mmg risau btul..keselamatan dara kesayangan
   Abg doakan agar Irah tu, Allah beri prlindungan
   👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 18. najib bini rosmah

  Pengerusi kaki kroni. Presiden Mat Sembab nak imej bapak cool. Anak buah blue eyed boy kaki semburit. Gabungan Covid19 mantap perabis harta negara. Kahkahkah!

 19. najib bini rosmah

  Nasib baik Covid 19 merebak masa backdoor gomen. Jenis gomen perabis duit Rakyat dan rompak balik duit Rakyat sesuka hati. Bapak Kobis19 Mat Sembab mesti setuju. Kahkahkah!

 20. RAMAI RINDU ZAMAN PH DULU YANG BANYAK JASA KEPADA RAKYAT….. MENTERI PERTANIAN PUN TAK KALAH…….

  Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?……..

  Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?

  Bukan Anjing DAP Ini Yang Hapuskan Bantuan Kepada Nelayan (Kecuali Semasa PRK Tanjung Piai), Hentikan Bantuan Benih Padi, Racun dan Baja Pada Para Petani…Suruh Nelayan Tanam Nenas, Tanam Durian Belakang Rumah… Sekarang Baru Pandai Pulak Bercakap..Lidah Biawak !!

 21. Hikmah Covid 19….

  Petikan dari FB Firdaus Maulana Mohamed:

  1. Masalah jem kat sempadan Johor-Singapura selesai.

  2. Masalah jem kat KL pun takde.

  3. Petrol pun murah RM1.44. Kereta pun jarang digunakan. Hal penting baru gerak.
  4. Kualiti udara semakin bagus.

  5. Semua mula amal makan masakan sendiri di rumah. Buku resepi mula dibuka semula.
  6. Ekonomi naik sebab rakyat beli barang sampai licin kat pasaraya. Pandai pun beli barangan tempatan.

  7. Laki mula kenal yang mana caru, yang mana selar kuning, yang mana halia, yang mana kunyit, yang mana lengkuas.

  8. Toto, Magnum, Damacai tutup. Kasino Genting pun tutup. Tak ada orang berjudi.

  9. Kilang arak Anchor dan Carlsberg tutup operasi.

  10. Jumlah kes jenayah turun mendadak.

  11. Kes kemalangan jalanraya turun minimum.

  12. Suami, isteri dan anak anak lebih banyak masa bersama.

  13. Free Astro. Free movie kat iflix. Puas tengok TV. Puas tengok movie dan drama. 2-3 pagi pun orang tengok berita lagi.

  14. Dah pandai minum air kosong dengan banyak. Pandai basuh tangan, pandai jaga kebersihan. Dulu nak flush jamban lepas berak pun malas!

  15. Kenduri kahwin pun jimat.semula.

  Sebalik musibah ada hikmahnya.

  ———-

  Hikmah juga untuk para isteri:

  Hikmah juga untuk suami dan isteri:

  Lepas 14 hari kuarantin, ujian saringan Covid 19 negatif tapi isteri yang positif.

  Yang ini, tak tahu hikmah ka musibat tergendala.

  Wow!

 22. Kempen PH jika Covid 19 melanda ketika PRU14………

  Abang kakak semua boleh bayang tak…
  Kalau lah PH tak menang PRU ke 14 dulu dan kekal pembangkang…apa yang mereka akan kata sekarang?

  Anwar: Hari ini pukul 11 malam sah kita menang…beri saya 24 jam. Bukan 20 hari, bukan 2 minggu! Hari ini kita menang…esok koronavirus hilang!

  Atok: Covid akan hilang dalam sekelip mata kalau Najib turun.

  Mat Sabu: Saudara saudari sekalian… wabak Covid ini adalah disebabkan oleh kerakusan Barisan Nasional. Kita nyahkan Najib maka nyahlah Koronavirus. Ayuh! Mari kita bangun! (Baling microphone)

  Rafizi: Najib sengaja mahu alih perhatian dari skandal 1MDB. Saya ada satu formula untuk membasmi Covid. Jadikan BN pembangkang dan Covid akan hilang. Ayuh kita bina semula negara!

  Guan Eng: ABCOVID… Covid semakin tinggi… Najib tak turun lagi… Mesti makan Maggi Mee. (Nyanyi depan budak tadika sambil berjoget)

  Kit Siang: Covid is the sign of a failed state.

  Mahfuz: Covid19 ni sejenis kueh ka?

  Hanipa Maidin: Kalau saya Tuhan, saya tukar Najib jadi koronavirus.

  Mujahid: Apa ingat keturunan orang-orang baik macam saya kena virus ka? Muka macam saya ada PhD boleh kena virus? Tak boleh….

  Khalid Samad: Kalau saya menang, sebelum ayam berkokok esok Koronavirus hilang.

  Wardina: Sokongla Dr Maszlee tau, dia baik.. dia baik.. nanti Coronavirus dia boleh selesai tau pakcik makcik.

  Maszlee Malik: Sekiranya kami menang, kami janji Koronavirus akan hilang. TUNTUT JANJI ini selepas kami menang!

  Dr Maza: Covid ini adalah balasan dari Allah atas kemungkaran pemimpin yang zalim.

  Wow! Covid 19 makhlok tuhan, dia penentu

  * Sumber: WhassApp

 23. KENAPA LEER PH NIE BANYAK RAGAM PENYANGAK NIE…..BIASA LEER DAH TUKAR KERAJAAN KENA TUKAR LEER LANTIKAN POLITIK TU……KORANG DULU PUN SAMA…….

  Kenapa PH dan Warisan Marah Bila MPP Dipecat?…….

  Pandai cakap saja MP Pakatan Harapan dan Warisan ni. Dua komponen ini marah terhadap kerajaan Perikatan Nasional atau Persekutuan setelah memberhentikan majlis perwakilan penduduk MPP di kawasan mereka.

  Ini kerana kononnya memandangkan Malaysia hari ini berhadapan dengan fenomena covid 19 justeru tindakan memberhentikan MPP adalah tindakan yang tidak wajar.

  Apa lagi kononnya MPP berkenaan telah dikenali oleh masyarakat setempat dan itu memudahkan mereka untuk berkhidmat kepada masyarakat.

  Penyataan tidak berpuashati itu diwakili Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil untuk Cheras Segambut seputih Setiawangsa Wangsa maju Batu Kepong Bukit Bintang dan Labuan yang mahu hidup Parti Warisan.

  Pandailah mereka cakap. Habis itu, mereka sudah lupa apa yang telah dilakukan oleh Pakatan Harapan dan Parti Warisan ke atas ketua ketua kampung yang cemerlang semasa era kerajaan BN. Ketua ketua kampung itu telah dipecat dan diganti dengan jentera Warisan walaupun pada hakikatnya tidak berkelayakan baik dari konteks martabat diri mahupun dari segi akademik dan sedikit dari segi kewangan.

  Ada setengah kes Warisan/PH melantik ketua kampung di kalangan penagih dadah, penipu pencuri semasa berada di luar daerah. Boleh bayangkan apa berlaku hari ini pada kampung atau daerah mereka. Pelbagai jenis penyakit sosial, ini sudah pasti.

  Nasib baiklah negeri pandai menutup kes-kes jenayah yang berlaku dari tersebar dengan tidak melaporkannya kepada media Perdana atau wartawan dilarang melaporkan kejadian tersebut. Supaya orang akan beranggapan wah hebatnya kerajaan ni, sejak menjadi kerajaan tidak ada lagi kejadian jenayah. Poorah!

  Sebab itulah kalau ada yang masih ingat. Sejak awal kerajaan Warisan memerintah negeri Sabah terlalu banyak insiden menyedihkan yang berlaku bermula dari kebakaran di Kampung-kampung, penculikan, pembunuhan dan sudah tentu pengedaran dan penagihan syabu. Ini semua gara-gara kerajaan Warisan atau PH yang tidak mempertimbangkan kelayakan seseorang sebelum dilantik. Bila ini berlaku maka orang-orang yang rosak otaknya tidak lagi merasa segan dan takut. Mereka beranggapan orang yang memerhatikan mereka tidak berkemampuan untuk mengheret mereka ke muka pengadilan atau paling tidak takut pada mereka.

  Begitu juga di peringkat daerah dan DUN yang tidak ada kelayakan pun diberikan pangkat dan kedudukan. Bila ini berlaku maka sudah tentulah segala dasar yang dirancang di peringkat negeri tidak akan dapat direalisasikan dengan baik dan berkesan di peringkat akar umbi.

  Inilah susahnya Pakatan Harapan atau Warisan. Mudah lupa diri, bila satu satu itu mengena batang hidung mereka pandai pula marah, tidak berpuas hati, pergilah.

  Sedikit saranan yang membina dan bertentangan bahawa kalau Warisan atau PH masih ada nafsu untuk menang di beberapa kerusi selepas itu berpolitik atas tiket pembangkang di PRU yang akan datang. Nah sebaiknya berkira kiralah untuk memecat beberapa ketua ketua kampung dan pegawai pegawai tolol di peringkat daerah malah negeri.

  Manjadda wajada.

 24. Jelas Bersatu telah melanggar perlembagaan parti. Sekarang rakyat perlu tahu wang itu dari sumber mana? ROS harus ambil tahu.

 25. Moo buat lawak, mengaku, Kerajaan nya bukan kerajaan yg di pilih oleh rakyat.

  Rasa2, lebai2 sundal pAs faham ke, ape yg Moo beritahu nih?

  kerajaan tebuk atap kerajaan bukan pilihan rakyat, kerajaan haramjadah.

  1. najib bini rosmah

   Backdoor gomen dipilih si Kitol moden. Dilaknat Tuhan dengan Covid19.

 26. Khatri sebelum ini jadi hit man utk ppbm mengunakan rawther utk assassinate credibility anwar.

  kini, bila bila ppbm bergaduh sesama sendiri, khatri lebih cenderung kpd mahathir lalu mengunakan forte perundangan nya mempersoalkan credibility Moo pula.

  Khatri ? Khatri ! Khatri .

  mahathir is a spent force. ke sana (ppbm) berhadapan rintangan di sini (PH) pun sama.

  terpulang pada mahathir, mana yg dia pilih.

  PRU 15

  PH + Warisan + Mahathir

  Vs

  MuaFUCKat + Gps + ppbm Moo

 27. Irah,

  😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
  Rahmat di sebalik covid ini, kita tk pernah duga
  Abg skrg ini, macm org yg dah berumahtangga
  Sbb bercuti kt kg..abg kena jadi ketua keluarga
  Keluar pekan beli barangan dapur, abg lah juga
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🌹🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. KAMU DAH ADA CUCU KEJORA Oiiiii

   BERDUSTA BUJANG..KIKIKIKI

   TOLONG BUAT PANTUN KASI CUCU..\

   buai laju-laju sampai pokok sena
   kenapa pakai mask! takut virus corona

   1. Anon jalang 11:17 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Tak habis2 dengki cemburu kamu, Anon jalang
    Inilah yg Irh prnah katakn antara prkara yg lucu
    Cinta yg suci antara kami anon cuba nk halang
    Kejora yg masih bujang ini anon fitnah bercucu
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 28. Dua ekor kat bawah ni tak surut lagi gila meroyan. Bodoh tak bertebing… Infiniti.

  1. dah terlebih virus amanat hadi nih.

 29. 189 bahagian x RM 4,000/bahagian

  = RM 756,000 > RM 500,000

  jika benar, perkara sudah berlaku, dan duit dari perbendaharaan ppbm, maka ini menyalahi perlembagaan

  tapi jika ini baru cadangan, utk di agihkan, maka, Moo dan segala kepimpinan nya, akan KIV sehingga satu tarikh kemudian

  siape yg menghalang, bethadapan keresahan bahagian2

  Moo is winning the perception game.

  Tidak di halang, Moo akan bertambah popular. 🤔

  1. Pi mampuih laa

  2. Virus ini lebih berbahaya dari Covid-19 bila Moo buat public political admission of liability, mengaku bukan Kerajaan yg dipilih dan diundi rakyat, maknanya Kerajaan yg tak halal. Kerajaan haramjadah, tiada legitimacy mandat rakyat.

   Segala keputusan dan tindakan pun tiada legitimacy.

   Jadi apabila Hanif Khatri dah masuk bagi pihak Madey, dah jadi isu loyar, perlembagaan Parti dan ROS.

   Virus ini akan berakhir dgn pertempuran klimaks dalam Bersatu dgn pengharaman Bersatu pulak.

   Bagus Budin buat sorotan berterusan krisis Madey-Moo ini. Tengok Kerajaan PN tergolek dog pulak.

   PH, Stay-at-home tengok drama ini dgn Popcorn.

 30. sudah bermulanya politik wang dalam bersatu….umngok 2.0

  1. Pi mampuih laa

Leave a Reply

Your email address will not be published.