BANTUAN RM4000 DIBERI MUHYIDDIN LANGGAR PERLEMBAGAAN BERSATU?

1. Pada 26.03.2020, sepucuk surat makluman yang ditandatangani oleh HAMZAH ZAINUDDIN, Setiausaha Agung Parti BERSATU, yang mana pelantikannya adalah dipertikaikan, telah tertular di media sosial, yang telah menimbulkan pelbagai persoalan berhubung kesahihan kandungan surat makluman itu dari sudut Perlembagaan Parti BERSATU.

2. Di dalam penulisan ini, saya tidak berhasrat untuk membincangkan isu kesahihan lantikan HAMZAH ZAINUDDIN itu, yang mana telah saya pertikaikan di Siri : 2016 dan 2017, dan seterusnya melalui Siri : 2022 saya telah sarankan agar “status quo” kedudukan pucuk pimpinan Parti BERSATU dikekalkan sehingga selesai Pemilihan Parti BERSATU, yang dijangka pada pertengahan tahun 2020, kelak.

3. Tujuan utama tulisan saya di sini adalah berkaitan PERSOALAN:-

“Adakah bantuan kewangan RM4 ribu setiap Bahagian BERSATU untuk diagihkan kepada Ahli-Ahli Bahagian, satu perlanggaran FASAL 24 Perlembagaan Parti BERSATU ??!!”

4. Tanpa mengambil pihak, dan melalui penelitian objektif akan kandungan SURAT MAKLUMAN 26.03.2020 itu, ianya akan menunjukkan bahawa :

(a) Perenggan 2, Baris 4, berbunyi :

“Di dalam menyantuni ahli-ahli parti yang terjejas dan memerlukan bantuan segera, YAB PRESIDEN PARTI BERBESAR HATI UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN kepada setiap Bahagian untuk disampaikan kepada ahli-ahli terjejas di dalam Bahagian masing-masing.”

(b) Daripada bacaan objektif di atas, saya berpendapat bahawa DANA yang ingin disalurkan untuk bantuan ahli-ahli Parti BERSATU yang terjejas adalah DANA PRESIDEN secara peribadi, dan bukannya DANA PARTI !

(c) Ianya adalah teramat penting untuk meneliti dan mengesahkan perkara dan fakta berhubung DANA ini, kerana sekiranya ianya adalah DANA PRESIDEN dan bukannya DANA PARTI maka isu berkaitan perlanggaran FASAL 24 Perlembagaan Parti BERSATU, secara khususnya FASAL 24.8, besar kemungkinan TIDAK TERCETUS, di mana ianya berbunyi :

“FASAL 24.8. : QPerbelanjaan yang melebihi Ringgit Malaysia Lima Ratus Ribu (RM500,000.00) pada satu-satu masa tidak boleh dilakukan tanpa kebenaran diperoleh terlebih dahulu daripada Majlis Pimpinan Tertinggi.”

(d) Sememangnya, dan sekiranya ianya adalah DANA PARTI yang ingin diagihkan melalui SURAT MAKLUMAN 26.03.2020 itu, maka ianya akan tertakluk kepada FASAL 24.8 yang dirujuk di atas, dan tanpa keupayaan untuk memanggil dan mengadakan mana-mana Mesyuarat Majlis Pimpinan Teringgi disebabkan Arahan Pendaftar Pertubuhan (ROS) bertarikh 16.03.2020 yang melarang mana-mana perjumpaan, persidangan ataupun Mesyuarat Parti daripada diadakan sehingga 30.06.2020, maka ianya akan menjadi satu PERLANGGARAN Perlembagaan Parti BERSATU, jika DANA PARTI diagihkan tanpa kelulusan terlebih dahulu oleh Majlis Pimpinan Tertinggi.

5. Justeru, mungkin ada baiknya agar Bendahari Parti BERSATU (dan BUKANNYA Setiausaha Agung HAMZAH ZAINUDDIN yang dipertikaikan pelantikannya) dapat memberi penjelasan berkaitan sumber DANA yang dirujuk dalam Perenggan 2 SURAT MAKLUMAN 26.03.2020, agar kekeliruan dan kecelaruan yang ditampilkan berkaitan kesahihan pengagihan DANA ini, pada masa ianya sememangnya diperlukan oleh Ahli-Ahli Parti BERSATU tatkala di musim PKP ini, dapat diselesaikan dengan cara baik dan tuntas, dan berpandukan Perlembagaan Parti BERSATU sebaiknya.

6. Begitu juga, sumber DANA PRESIDEN yang dihasratkan untuk diagihkan itu juga dapat dimaklumkan akan puncanya, supaya ianya juga tidak menimbulkan apa-apa persoalan lanjut memandangkan ianya adalah berjumlah lebih daripada Ringgit Malaysia 500,000.00.

7. Bebas daripada kesemua di atas, ada baiknya juga HAMZAH ZAINUDDIN, yang dipertikaikan pelantikannya, dapat terlebih dahulu mempelajari susunan ayat dan bahasa yang betul agar tidak menampilkan apa-apa persoalan berkaitan kesahihan kandungan akan SURAT MAKLUMAN lanjut, walaupun yang sebaiknya adalah untuk HAMZAH ZAINUDDIN secara sukarela menawarkan diri untuk mengekalkan “status quo” kedudukan kesemua pucuk pimpinan Parti BERSATU, termasuk dan tidak terhad kepada kedudukan Setiausaha Agung yang sah, MARZUKI YAHYA, sehingga selesainya Pemilihan Parti BERSATU di pertengahan tahun 2020 kelak.

HANIF KHATRI ABDULLA

Peguam Bersatu

27 Mac 2020.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 27 March 2020 — 8:27 pm
Subscribe
Notify of
guest

42 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:46 am

NEGARA DI ZAMAN GELAP BAWAH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…….KENCING DENGAN JARAH ASET2 NEGARA DAN BERAK DENGAN BUAT HUTANG BERTIMBUN……..GUNA KUASA TUTUP MULUT RAKYAT…… PTMP: K’jaan Gagal Kemuka Penjelasan Meyakinkan?……….. Sidang Dun bayang PTMP eksklusif, penuh curiga SIDANG Dun Pulau Pinang sewajarnya menjadi medan terbaik membahas kontroversi berkaitan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP). Malangnya, pihak kerajaan gagal mengemukakan penjelasan meyakinkan, malah dilihat cuba menyembunyikan banyak perkara. Ini hanya akan menguatkan lagi persepsi wujudnya agenda dan komplot terselindung disebalik projek super mega itu. Begitu juga perbahasan dalam kalangan Adun pihak kerajaan sendiri di mana turut menampakkan banyaknya kekaburan dan kekeliruan berkaitan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:39 am

KADOK2 MELOMPAT KELUAR KERIANGAN WALAU MENDAPAT DENGAR BUNYI GURUH DI LANGIT……SEKADAR HUJAN PALSU DIREKA DAJJAL KOMUNIS…… Tiada Kehilangan Kerja Tapi Ada MSS Dan VSS, Bijak Sumgguh CEO Axiata……… Tidak hairanlah apabila Axiata diambil alih oleh syarikat telekomunikasi Digi. Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) membuat kenyataan yang begitu bijak. Tiada isu kehilangan pekerjaan, katanya, susulan pergabungan berkenaan, hanya tawaran MSS dan VSS bagi mengelak pertindihan tugas. Apa maksud tawaran MSS dan VSS? MSS (Mandatory Separation Scheme) bernakna pemberhentian kerja secara mandatori atau wajib. VSS (Voluntary Separation Scheme) adalah pemberhentian kerja secara sukarela. Satu bermakna secara paksa rela dan satu lagi bermakna suka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:38 am

KETERUJAAN PALSU DIREKA DAJJAL KOMUNIS DAN SOSIALIST MEMBUAT KADOK2 REPTILES MELOMPAT2 KE SANA KE MARI…….LUPA BUKAN MEREKA YANG BERKUASA PENUH….. SERIGALA TUA HANYALAH PATUNG KERTAS …….. ‘Celcom bukan lagi syarikat Malaysia mungkin salah Najib’……….. Bekas perdana menteri, Najib membidas penggabungan syarikat telekomunikasi tempatan, Celcom dengan DiGi dari Norway. Dalam hantaran di Facebook, Najib berkata, Celcom dan Digi akan menjadi syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia dalam tahun 2019, berikutan Kumpulan Axiata Berhad dan Telenor ASA mengumumkan bahawa mereka akan bergabung. “Dengan ini, Celcom bukan lagi syarikat telekomunikasi Malaysia dan menjadi syarikat negara Norway. “Kebiasaannya untuk gabungan syarikat dalam industri yang sama,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:33 am

SERIGALA TUA HANYALAH ROBOT YANG DI REMOTE CONTROL OLEH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… ZAHIRNYA KELIHATAN GAH TAPI KOSONG SEKADAR IKUT ARAHAN ……… Hubungan Mat Sabu Dan Syiah Iran Akan Bawa Malapetaka Besar Pada Malaysia!!!………. Malaysia berdepan sekatan ekonomi oleh Amerika sekiranya Menteri Pertahanan, Mat Sabu, mahu meneruskan hasrat untuk mengadakan kerjasama ketenteraan dengan Iran… Sebagai menteri kabinet, Mat Sabu sepatutnya lebih sensitif dengan perkembangan terkini… Iran kini sedang dalam sekatan oleh Amerika kerana usaha2 negara Syiah berkenaan utk memiliki senjata nuklear… Oleh itu mana2 negara yang cuba berdagang dengan Iran akan berhadapan dengan sekatan oleh Amerika… Mengumumkan Malaysia akan menjalinkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:32 am

PH KERAJAAN GAGAL…….. PARTI KADOK REPTILE DILAMUN KHAYALAN DAN MIMPI INDAH……BERDENGUNG2 DALAM MIMPI WALAU DALAM KEMARAU DI BAWAH REGIME COMMUNIST SOSIALIST SYIAH LIBERALIST PLURALIST ….. . Ini, Hadiah Peluang Pekerjaan Dari PH……….. Dewan Pemuda IKATAN Malaysia mengecam kezaliman yang dilakukan terhadap pekerja di syarikat-syarikat berkaitan kerajaan; Bio-xcell Malaysia, Felda Engineering Services dan Felda Properties. Menyorot kembali Manifesto Pakatan Harapan (PH), selepas hampir setahun memegang tampuk pemerintahan negara, antara iltizam pimpinan mereka adalah untuk mewujudkan sejuta peluang pekerjaan dengan gaji minimum RM2,500 kepada rakyat Malaysia. Setakat ini, rakyat Malaysia masih ditipu dengan janji-janji kosong tersebut. Lebih parah apabila bukan sahaja tidak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:30 am

SERIGALA TUA BERJAYA JADI AGONG TONG M BERKUASA DINASTI up45B…..SIAPA BERANI MENCABAR DIA MENGAMUK…..TIDAK KISAH NASIB RAKYAT DAN NEGARA……. Mahathir Is All Alone In His Clash With The Raja-Raja Melayu….. Today, Mahathir is directly leading the charge against the Raja-Raja Melayu. And, just like in the late 1980s-early 1990s, he is starting with Johor. Anwar, however, instead of supporting Mahathir like in the late 1980s-early 1990s, is quietly supporting the Raja-Raja Melayu. He is trying to prove to the Raja-Raja Melayu that he is pro-Royalty and hence the faster he takes over as Prime Minister the better for the Royalty.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 11:06 am

AGONG TONG M PEROMPAK TERHEBAT SEPANJANG ZAMAN…….. Bagaimana 1MDB telah menguntungkan TNB dan Petronas selepas rugi sebanyak RM150 bilion selama 20 tahun……… Kebanyakan rakyat Malaysia tidak tahu bahawa, sejak tahun 1992, IPP Mahathir telah rompak TNB sebanyak RM150 bilion. Malah, pada tahun 2013, Kit Siang mendedahkan bahawa ini adalah rompakan terbesar dalam sejarah Malaysia. Salah satu sebab utama 1MDB ditubuhkan ialah untuk mengembal alih IPP dan menjimatkan TNB lebih daripada RM10 bilion setahun. Dalam proses yang sama, Petronas juga diselamatkan berbilion ringgit setahun dalam subsidi minyak. Ini adalah rahsia yang Mahathir tidak mahu rakyat Malaysia mengetahui, Sebab itulah dia menyerang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 9:15 am

SUDAH TERBUKTI D4P ADALAH RASIS DAN FASICT SERTA ANTI KEPADA ISLAM….MAHU TUKAR TANAH MELAYU KEPADA REPUBLIC…..ANTI UNDANG2 DAN PERLEMBAGAAN…….. Mengunidi Calon Non Muslim (DAP), Apa Kata Ulama.. Undi Calon Non Muslim Dalam P’raya. Apa Kata Ulama? Lantik Pemimpin Non Muslim.. I. Haram: Al-Qadhi ‘Iyadh, Ibnu Munzir dan Ibnu Hazm menyatakan bahawa para ulama sepakat bahawa kepemimpinan tidak boleh diserahkan kepada orang kafir (Syarh Shahih Muslim: 6/315; Ahkam Ahl al-Dzimmah: 2/787; Maratib al-Ijma’: 208). Al-Jassas sewaktu menafsirkan ayat 28 Surah Ali ‘Imran berpendapat ayat ini menjadi dalil pengharaman meminta bantuan bukan Muslim dan mempercayai mereka, dan mereka tidak berhak memperoleh kekuasaan… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 9:38 am

Ko ni dah gila merapu..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 9:06 am

PH KEDEKUT NAK MAMPUS DAN TAK RETI URUS NEGARA…..HANYA PANDAI MENJARAH HARTA RAKYAT…… Terima Kasih PM, Terima Kasih Perikatan Nasional, Lega Kiah……. Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin, mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi yang menelan belanja RM250 bilion untuk membantu mengurangkan beban rakyat Malaysia ketika wabak Covid-19 masih lagi mengganas di Malaysia (BACA DI SINI). Rata-rata rakyat bersyukur dan menarik nafas lega dengan pengumuman Muhyiddin. Seperti yang dijanjikan oleh Muhyiddin sebelum ini, Pakej Rangsangan Ekonomi yang sekali ini akan lebih menyeluruh dan tiada seorang atau mana-mana golongan yang tidak mendapat menafaat. Bila Perdana Menteri mengunumkan satu Pakej Rangsangan Ekonomi segera yang menelan… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 9:39 am

Muyidin jarah wang rezab negara..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 8:52 am

Bukan potong bajet tapi agihan semula dana kerajaan……… Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata suntikan fiskal langsung sebanyak RM25 bilion dalam pakej rangsangan ekonomi diumumkan perdana menteri adalah dari pengagihan semula dana kerajaan. “Akan ada sedikit pengagihan semula dana dalam kerajaan, mungkin kira-kira RM2 bilion hingga RM3 bilion. “Manakala selebihnya akan dibiayai menerusi gabungan apa yang kita sudah ada melalui ekosistem kerajaan, dan selebihnya sebahagiannya akan dilakukan melalui pinjaman,” kata Tengku Zafrul dalam temu bual dengan Astro Awani malam ini. Beliau berkata kerajaan mempunyai pelbagai agensi dan anak-anak syarikat yang dapat menyalurkan wang sama ada melalui dividen atau… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 8:46 am

Pakar puji subsidi isi rumah, gaji pekerja dalam pakej rangsangan ekonomi……… Pakar ekonomi memuji Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang anatara lain memberi subsidi isi rumah dan menangani isu pekerja yang terjejas oleh pandemik Covid-19. Mereka secara khusus memuji peruntukan RM10 bilion bagi membantu keluarga B40 dan M40. Pakar juga menyentuh program subsidi upah yang memperuntukkan RM5.9 bilion. Profesor ekonomi Universiti Monash Malaysia, Poon Wai Ching berkata kedua-dua langkah ini dapat meningkatkan penggunaan domestik dan mewujudkan kesan pengganda untuk ekonomi. “Ia adalah idea yang sangat baik untuk memastikan suntikan ke dalam aliran pekeliling ekonomi. “Subsidi-subsidi ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 8:44 am

BILA RAKYAT DAPAT MERASA ITU BUKAN RASUAH LAGI…….. ‘Makcik Kiah’ akan terus dapat bantuan selepas Mei, kata menteri kewangan…….. Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata bantuan kewangan kepada kumpulan B40 seperti “Makcik Kiah” tidak akan berakhir pada Mei kerana kerajaan akan terus membantu dalam bentuk bantuan isi rumah pada bulan berikutnya, Di bawah pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, isi rumah berpendapatan kurang daripada RM4,000 sebulan akan menerima RM1,600, di mana RM1,000 akan dibayar pada bulan April dan baki pada bulan Mei. “Bagi seseorang seperti Makcik Kiah akan mendapat bayaran pada bulan April dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 8:36 am

Madey memang teliti…tapi tersilap langkah kerana terlebih fokus kpd anwar ibrahim hingga madey tak nampak kelicikan muyiden azmin dan hishamudin…akhirnye madey di golkan oleh 3 serangkai ni…

Kebijaksaan anugerah Allah ada hadnye..

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 8:20 am

Kalo bagi dana tak sah adakah muyiden bawak Bersatu kluar dari PH sah?…muyiden istihar Bersatu kluar seblm madey umum letak jawatan pengerusi Bersatu…adakah presiden Bersatu lebih berkuasa dari pengerusi Bersatu?…

Adakah madey yg arahkan muyidin bawak Bersatu kluar dari PH?..

Nampak mcm ada wayang dlm Bersatu…

Wau bule
Wau bule
28 March 2020 7:45 am

Kuasa adalah segala2nya. Pecat Sec Gen. Kalau boleh pecat Pengerusi. Now pecatlah Penasihat Undang2….no problem. Kan mission adalah nak Selamatkan Negara ….Apa tunggu lagi… keputusan saya betul masa ini.

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 8:25 am
Reply to  Wau bule

Muyudin tak perlu pecat penasihat undang2 kerana RoS gerenti tak berani ambik tindakan…

Madey dah makin tersisih dari Bersatu…muyiden lebih bijak dari madey…madey sudah jadi bahlol…
Allah nak buang madey dari politik kerana kuat menipu….Munafik besar…

Madey baik duduk diam2….madey sudah finished…

Meraong lah penyokong madey..

Wau bule
Wau bule
28 March 2020 9:46 am
Reply to  Anonymous

We will see who has last SMILE after this

zunnun
zunnun
28 March 2020 5:34 am

Universal Knowledge and Theocratic Decrees “Ilmu Kesemestaan dan Syariat Agama” Analogy : (A) Batu Besar Melunsur dari atas ke bawah bukit. ..di kaji oleh sepasukan ilmuan di mana kah akhir nya batu itu akan berhenti di bawah bukit Ilmuan2 yg berbentuk2/nama2……(1) Alam dan “intricacy forces” nya gerak lunsur batu ke mana akan berhenti/rehat. Perhubungan Zat/Sifat2 Alam …(2) perbezaan (1) + (2) Fayakun Manusia Mengkaji Vs Kun ketuhanan Alam (Kedudukan akhir batu berfungsi pd masa – demi masa) kesamaan? Perbezaan ? Ilmu Perbendaharaan Vs Ilmu Kemanusian. (B)Syariat – Perbatasan/Kesempadanan Bentuk2/Nama2 dgn ilmu/amal ….(3) Ketentuan Kun -Zat/Sifat Alam …(4) (3) + (4)… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 4:19 am

Irah,

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Mmg fikiran ini..sgt trganggu, dgn virus Corona
Sudah seminggu lebih abg tidur sukar nak lena
Risau betul, keadaan covid yg teruk, kt US sana
Abg doakan Allah jauhi Irah dr sebarng bncana
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 4:41 am
Reply to  Anonymous

😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
Covid19, abg sntiasa ikuti..US pnya prkmbangn
Dah 100K lbh kt sana, kes covid pnya serangan
Mmg risau btul..keselamatan dara kesayangan
Abg doakan agar Irah tu, Allah beri prlindungan
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 March 2020 1:44 am

Pengerusi kaki kroni. Presiden Mat Sembab nak imej bapak cool. Anak buah blue eyed boy kaki semburit. Gabungan Covid19 mantap perabis harta negara. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 March 2020 1:39 am

Nasib baik Covid 19 merebak masa backdoor gomen. Jenis gomen perabis duit Rakyat dan rompak balik duit Rakyat sesuka hati. Bapak Kobis19 Mat Sembab mesti setuju. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 12:52 am

RAMAI RINDU ZAMAN PH DULU YANG BANYAK JASA KEPADA RAKYAT….. MENTERI PERTANIAN PUN TAK KALAH…….

Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?……..

Ingat Anjing DAP Ni Telah Mati….Hidup Lagi Rupanya… Taik DAP Sudah Habis Nak Di Jilatkah ?

Bukan Anjing DAP Ini Yang Hapuskan Bantuan Kepada Nelayan (Kecuali Semasa PRK Tanjung Piai), Hentikan Bantuan Benih Padi, Racun dan Baja Pada Para Petani…Suruh Nelayan Tanam Nenas, Tanam Durian Belakang Rumah… Sekarang Baru Pandai Pulak Bercakap..Lidah Biawak !!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 12:36 am

Hikmah Covid 19…. Petikan dari FB Firdaus Maulana Mohamed: 1. Masalah jem kat sempadan Johor-Singapura selesai. 2. Masalah jem kat KL pun takde. 3. Petrol pun murah RM1.44. Kereta pun jarang digunakan. Hal penting baru gerak. 4. Kualiti udara semakin bagus. 5. Semua mula amal makan masakan sendiri di rumah. Buku resepi mula dibuka semula. 6. Ekonomi naik sebab rakyat beli barang sampai licin kat pasaraya. Pandai pun beli barangan tempatan. 7. Laki mula kenal yang mana caru, yang mana selar kuning, yang mana halia, yang mana kunyit, yang mana lengkuas. 8. Toto, Magnum, Damacai tutup. Kasino Genting pun tutup.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 12:34 am

Kempen PH jika Covid 19 melanda ketika PRU14……… Abang kakak semua boleh bayang tak… Kalau lah PH tak menang PRU ke 14 dulu dan kekal pembangkang…apa yang mereka akan kata sekarang? Anwar: Hari ini pukul 11 malam sah kita menang…beri saya 24 jam. Bukan 20 hari, bukan 2 minggu! Hari ini kita menang…esok koronavirus hilang! Atok: Covid akan hilang dalam sekelip mata kalau Najib turun. Mat Sabu: Saudara saudari sekalian… wabak Covid ini adalah disebabkan oleh kerakusan Barisan Nasional. Kita nyahkan Najib maka nyahlah Koronavirus. Ayuh! Mari kita bangun! (Baling microphone) Rafizi: Najib sengaja mahu alih perhatian dari skandal 1MDB.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 March 2020 12:18 am

KENAPA LEER PH NIE BANYAK RAGAM PENYANGAK NIE…..BIASA LEER DAH TUKAR KERAJAAN KENA TUKAR LEER LANTIKAN POLITIK TU……KORANG DULU PUN SAMA……. Kenapa PH dan Warisan Marah Bila MPP Dipecat?……. Pandai cakap saja MP Pakatan Harapan dan Warisan ni. Dua komponen ini marah terhadap kerajaan Perikatan Nasional atau Persekutuan setelah memberhentikan majlis perwakilan penduduk MPP di kawasan mereka. Ini kerana kononnya memandangkan Malaysia hari ini berhadapan dengan fenomena covid 19 justeru tindakan memberhentikan MPP adalah tindakan yang tidak wajar. Apa lagi kononnya MPP berkenaan telah dikenali oleh masyarakat setempat dan itu memudahkan mereka untuk berkhidmat kepada masyarakat. Penyataan tidak berpuashati itu… Read more »

ken
ken
27 March 2020 11:54 pm

Jelas Bersatu telah melanggar perlembagaan parti. Sekarang rakyat perlu tahu wang itu dari sumber mana? ROS harus ambil tahu.

zunnun
zunnun
27 March 2020 11:26 pm

Moo buat lawak, mengaku, Kerajaan nya bukan kerajaan yg di pilih oleh rakyat.

Rasa2, lebai2 sundal pAs faham ke, ape yg Moo beritahu nih?

kerajaan tebuk atap kerajaan bukan pilihan rakyat, kerajaan haramjadah.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 March 2020 1:40 am
Reply to  zunnun

Backdoor gomen dipilih si Kitol moden. Dilaknat Tuhan dengan Covid19.

zunnun
zunnun
27 March 2020 11:18 pm

Khatri sebelum ini jadi hit man utk ppbm mengunakan rawther utk assassinate credibility anwar.

kini, bila bila ppbm bergaduh sesama sendiri, khatri lebih cenderung kpd mahathir lalu mengunakan forte perundangan nya mempersoalkan credibility Moo pula.

Khatri ? Khatri ! Khatri .

mahathir is a spent force. ke sana (ppbm) berhadapan rintangan di sini (PH) pun sama.

terpulang pada mahathir, mana yg dia pilih.

PRU 15

PH + Warisan + Mahathir

Vs

MuaFUCKat + Gps + ppbm Moo

Anonymous
Anonymous
27 March 2020 10:44 pm

Irah,

😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
Rahmat di sebalik covid ini, kita tk pernah duga
Abg skrg ini, macm org yg dah berumahtangga
Sbb bercuti kt kg..abg kena jadi ketua keluarga
Keluar pekan beli barangan dapur, abg lah juga
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🌹🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
27 March 2020 11:17 pm
Reply to  Anonymous

KAMU DAH ADA CUCU KEJORA Oiiiii

BERDUSTA BUJANG..KIKIKIKI

TOLONG BUAT PANTUN KASI CUCU..\

buai laju-laju sampai pokok sena
kenapa pakai mask! takut virus corona

Anonymous
Anonymous
28 March 2020 4:29 am
Reply to  Anonymous

Anon jalang 11:17 pm,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Tak habis2 dengki cemburu kamu, Anon jalang
Inilah yg Irh prnah katakn antara prkara yg lucu
Cinta yg suci antara kami anon cuba nk halang
Kejora yg masih bujang ini anon fitnah bercucu
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
27 March 2020 10:23 pm

Dua ekor kat bawah ni tak surut lagi gila meroyan. Bodoh tak bertebing… Infiniti.

zunnun
zunnun
27 March 2020 11:22 pm
Reply to  Anonymous

dah terlebih virus amanat hadi nih.

zunnun
zunnun
27 March 2020 8:46 pm

189 bahagian x RM 4,000/bahagian

= RM 756,000 > RM 500,000

jika benar, perkara sudah berlaku, dan duit dari perbendaharaan ppbm, maka ini menyalahi perlembagaan

tapi jika ini baru cadangan, utk di agihkan, maka, Moo dan segala kepimpinan nya, akan KIV sehingga satu tarikh kemudian

siape yg menghalang, bethadapan keresahan bahagian2

Moo is winning the perception game.

Tidak di halang, Moo akan bertambah popular. 🤔

anonymous
anonymous
27 March 2020 10:24 pm
Reply to  zunnun

Pi mampuih laa

Anonymous
Anonymous
27 March 2020 11:12 pm
Reply to  zunnun

Virus ini lebih berbahaya dari Covid-19 bila Moo buat public political admission of liability, mengaku bukan Kerajaan yg dipilih dan diundi rakyat, maknanya Kerajaan yg tak halal. Kerajaan haramjadah, tiada legitimacy mandat rakyat.

Segala keputusan dan tindakan pun tiada legitimacy.

Jadi apabila Hanif Khatri dah masuk bagi pihak Madey, dah jadi isu loyar, perlembagaan Parti dan ROS.

Virus ini akan berakhir dgn pertempuran klimaks dalam Bersatu dgn pengharaman Bersatu pulak.

Bagus Budin buat sorotan berterusan krisis Madey-Moo ini. Tengok Kerajaan PN tergolek dog pulak.

PH, Stay-at-home tengok drama ini dgn Popcorn.

ady
ady
27 March 2020 8:41 pm

sudah bermulanya politik wang dalam bersatu….umngok 2.0

anonymous
anonymous
27 March 2020 10:25 pm
Reply to  ady

Pi mampuih laa