BERSATU KINI ADA DUA SETIAUSAHA, SEKALIGUS JADI PARTI DUA NAKHODA

Walaupun tindakan Muhyiddin Yassin mengumumkan pemecatan Marzuki Yahya selaku Setiausaha Agung Bersatu dan perlantikan Hamzah Zainuddin sebagai penggantinya dibantah oleh Tun Mahathir Mohamad atas sandaran beliau selaku Pengerusi parti tidak pernah dirundingi mengenainya, bantahan itu nampaknya hanya ibarat mencurah air ke daun keladi semata-mata.

Muhyiddin yang merupakan Presiden Bersatu terlihat langsung tidak mengendahkan bantahan Tun Mahathir itu.

Hamzah kini sah dilantiknya sebagai Setiausaha Agung Bersatu berkuatkuasa 18 Mac lalu, malah sudah pun memulakan tugasnya itu.

Dalam waktu yang sama, Marzuki yang tentunya kerana merasakan pemecatannya tidak sah, lebih-lebih lagi setelah dibantah oleh Tun Mahathir sendiri, terus juga kekal sebagai Setiausaha Agung Bersatu.

Baru-baru ini, berhubung perkara yang sama iaitu penangguhan persidangan cawangan, bahagian serta perhimpunan agung tahunan Bersatu berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April kerana ancaman wabak Covid-19, kedua-duanya iaitu Marzuki dan Hamzah telah mengeluarkan surat pemakluman yang serupa.

Surat Hamzah bertarikh 23 Mac, manakala surat yang dikeluarkan Marzuki bertarikh 25 Mac 2020.

Keadaan ini bermakna Bersatu kini mempunyai dua Setiausaha Agung di bawah dua nakhoda yang berbeza iaitu satu lantikan Muhyiddin dan satu lagi lantikan lama yang memihak kepada Tun Mahathir.

Sampai bilakah keadaan ini akan berterusan?

Apa pula bantahan yang akan dilakukan oleh Tun Mahathir seterusnya?

Apakah antara Tun Mahathir dan Muhyiddin sudah benar-benar tertutup pintu rundingan dan jalan damai antara keduanya?

Jika berterusan dengan dua Setiausaha Agung, bagaimana dengan panggilan mesyuarat MPT Bersatu selepas ini, panggilan oleh Marzuki atau Hamzah yang sah?

Atau mungkinkah masing-masing kem akan mengadakan mesyuarat MPT yang berbeza?

Begitu juga dengan perhimpunan agung tahunan Bersatu di mana tahun ini akan diadakan pemilihan pucuk pimpinannya yang pertama, siapa yang akan mengendalikannya – Marzuki atau Hamzah?

Mungkinkah juga nanti akan berlaku dua perhimpunan agung tahunan yang berbeza? (ShahbudinHusin 26/03/2020)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2020 — 5:40 pm
Subscribe
Notify of
guest

74 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 3:03 pm

KALAU NAK LARIS NYANYI LAGU TIONGKOK…. Tindakan menteri amat menghina dan melukakan – Francissca…….. Membawa artis luar beraksi sempena tahun Melawat Malaysia 2020 merupakan satu tamparan dan penghinaan buat artis tempatan, kata penyanyi Francissca Peter. Bukan itu saja, hasrat Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk mengundang artis K-Pop, BTS dengan alasan demi meraih pendapatan negara juga dianggapnya tidak relevan. “Ramai artis tempatan tidak gembira dengan hal ini. Mengapa nak dibawa masuk BTS sedangkan Malaysia sendiri mempunyai ramai artis hebat? “Nampak sangat artis tempatan langsung tak dihargai apabila mereka bercadang nak bawa artis dari luar untuk acara… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 3:02 pm

SERIGALA TUA DIHINGAPI PENYAKIT GILA KUASA…..DIA AKAN BERGADUH DENGAN SIAPA SAHAJA YANG DIKIRA BOLEH MENCABAR KUASANYA……. PM tak perlu malukan TMJ, keluarga – Zaid…… … Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim ialah seorang pemuda yang gemar memberikan pendapat baginda dalam pelbagai isu, kata bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim. Walaupun beberapa pandangan TMJ mungkin salah atau tidak terkawal, namun kata Zaid ia tidak menjejaskan negara. “Kenapa perlu untuk memalukan baginda dan keluarganya?” Soalnya pada ciapan di Twitter petang ini. Zaid turut berkata bahawa ahli politik yang cemerlang dalam ‘pertempuran jalanan’ dan biasa dengan ‘politik longkang’ sepatutnya menyasarkan kepakaran mereka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 3:00 pm

NEGARA KOMUNIS SEGALA NYA TERTUTUP……BERADA DI ZAMAN GELAP……. Polis trafik tak setuju peraturan baru cermin gelap…… Pihak polis tidak bersetuju dengan peraturan baru Kementerian Pengangkutan mengenai cermin gelap kenderaan persendirian, berkata ia akan menyukarkan tugas pihak penguatkuasa, maklum Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Azisman Alias. Harian Metro hari ini melaporkan pihak polis tidak pernah dirundingkan mengenai perkara ini. “Saya berasa terkilan, sebaik-baiknya mereka berbincang dan mungkin boleh ambil pandangan daripada kita. “Sebelum ini, kita boleh nampak penumpang dan pemandu, namun dengan peraturan baru ini tiada had ketelusan cahaya dibenarkan. “Agak sukar bagi polis untuk membuat pemeriksaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 2:58 pm

BILA DAH KALAH TIADA SIAPA YANG PEDULI…….. Nilai Rampasan RM1.1 Billion, Masuk Mahkamah RM711 Juta, Siapa Yang Menyamun?……. .. Di zaman gelap pemerintahan Kerajaan PH pelbagai berita pelik yang tidak masuk akal yang kita dengar. Mari kita kaji berita yang dilaporkan oleh pendokong Kerajaan PH iaitu Malaysiakini: 27/06/2018: 1. Dengan dikira dengan 150 anggota, hanya barang kemas, beg, jam, kaca mata dan wang tunai sahaja yang dijumpai. 2. Sidang media mengesahkan bahawa antara RM900 juta sehingga RM1.1 billion telah dirampas. 08/05/2019: 1. Bukan sahaja barangan kemas, 27 kereta mewah dan hartanah turut menjadi bahan bukti mahkamah. 2. Nilai rampasan yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 March 2020 12:19 pm

Lawan Pas tak dosa, yang dosanya lawan Islam.. Pas bukan agama !!! Tahun 1998 datang menziarahi Yaman oleh Tghh… Masa tu saya dan anak-anaknya ada di sana… Saya dan kawan rapat saya bawa Tghh bertemu dengan muraqib Ikhwan Muslimin yaman yg bernama Syeikh Yasin Abdul Aziz di rumahnya…. Masa tu saudara Anwar Ibrahim baru dua tiga hari sahaja rasanya di pecat oleh Tun Mahathir Mohamad….. Syeikh bertubi tubi tanya pasal Anwar dan keadaan Anwar….. Kerana Anwar baru di pecat dan isunya tengah panas ketik ketik lah…. Tghh pun jawablah soalan soalan syeikh yasin Abdul aziz tu…. Syeikh Yasin dan Ikhwan… Read more »

zunnun
zunnun
27 March 2020 5:01 pm
Reply to  Anonymous

Lagi penyembahan dan pemujaan bentuk2 dan nama2, kali nih sampai ke Yeman pula

Kesundalan ape yg kao jenamakan nih?

zunnun
zunnun
27 March 2020 11:37 am

mana pergi di lebai pendek pAs, anak mAn?

mana hilang nya Siti Zailah, dan ala kesundalan fahaman “female purity” nya?

mana menteri kesihatan badut PN, dgn jenama air tawar pembunuh covid 19 pergi?

kehilangan mereka2 ini, di rasai oleh rakyat, hilang punca utk bergembiran dgn latah badut2 mereka.

#hadiweng dah lama tak muncul sejak ucapan terakhir nya “tebuk atap” ala kawarij membunuh Uthman yg sedang mengaji…

sibut memancing ikang ke? Blh ke pancing ikang, skrang ni?

zunnun
zunnun
27 March 2020 11:03 am

Ape Makna nya “Stimulus Package” jika hanya meransang tapu sedikit dgn suntikan kecairan wang dlm pasaran, terutama Money Supply yg amat ketara di belenggu oleh pekerja/rakyat yg terjejas teruk dgn wabak covid 19 ini?

Jika di hitung penduduk seramai 30,000,000 dan purata 5 sekeluarga dan 70% golongan pendapatan RM 6,000/Bulan,

maka dgn agihan RM 1,000 sehingga Pertengahan April dan RM 1,000 pertengahan Mei, utk menyambuk Eid Fitri, maka

4,200,000 juta keluarga x RM 2,000 = RM 8.4 Billion….(1)

blh ke, Moo dan Kerajaan PN ambil dari Simpanan Negara kini RM 418 Billion utk menjayakan nya, secepatkan mungkin.

zunnun
zunnun
27 March 2020 10:46 am

Regime yg di pelopori oleh PN berasaskan totalitatian oleh fascist2 Melayu omNo + ppbm dan theocratic fahaman pagan pAs, seiring dgn aliran commune, communiti ketuaanan nazi, Mussolini, apartheid dan ku klux khan.

salah ke dgn ketuanan melayu?

yg salah nya, bila mengunakan fahaman ketuanan, dgn helah2, menyamun dan propagate fahaman serba sesat berugama.

kafir sana sini sepeeti ape yg di lakukan oleh kawarij, isis dan taliban dan terkini aliran wahabbi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 10:36 am

PH BUAT UNDANG2 JANGGAL UNTUNGKAN MAFIA DAN GANGSTER…,…. RAKYAT DALAM KEGELAPAN BAWAH REGIME COMMUNIST SOSIALIST ATHEIST ANARCHISM MARXIST SYIAH……. JPJ, Miros perlu keluar hasil kajian cermin gelap………. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Institut Keselamatan Jalanraya Malaysia (Miros) perlu berkongsi maklumat dan kajian yang dibuat dalam dan luar negara mengenai had cermin gelap kepada orang ramai. Ahli Majlis Keselamatan Jalan Raya, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, kedua-dua agensi itu perlu menunjukkan statistik yang membuktikan kadar jenayah tiada kaitan dengan penggunaan cermin gelap agar kegusaran orang ramai dapat diatasi. “Langkah ini penting bagi mengatasi kebimbangan sesetengah pihak mengenai kemungkinan meningkatnya kes… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 10:33 am

PH ANGKAT MAHA KLEPTOKRAT JADI PM 7…….. AGONG TONG M PEROMPAK TERHEBAT SEPANJANG ZAMAN…….. Bagaimana 1MDB telah menguntungkan TNB dan Petronas selepas rugi sebanyak RM150 bilion selama 20 tahun……… Kebanyakan rakyat Malaysia tidak tahu bahawa, sejak tahun 1992, IPP Mahathir telah rompak TNB sebanyak RM150 bilion. Malah, pada tahun 2013, Kit Siang mendedahkan bahawa ini adalah rompakan terbesar dalam sejarah Malaysia. Salah satu sebab utama 1MDB ditubuhkan ialah untuk mengembal alih IPP dan menjimatkan TNB lebih daripada RM10 bilion setahun. Dalam proses yang sama, Petronas juga diselamatkan berbilion ringgit setahun dalam subsidi minyak. Ini adalah rahsia yang Mahathir tidak mahu… Read more »

zunnun
zunnun
27 March 2020 9:40 am

Moo akan kemukakan rangsangan ekonomi, hari ini. Jgn pula, menjenamakan satu persembahan laggard sj. Perlu ke hadapan, perlu langkah di ambil jauh kehadapan dari situasi dan kesan pendek dari wabak yg melanda. jika initiative nya mendatar hanya utk sementara waktu, maka baik duduk rumah, main dgn cucu2. ekonomi semasa menghadapi kekurang Money Supply dlm setiap sektor selain pembelanjaan rakyat yg kini terpaksa duduk di rumah selari dgn MCO. ape yg perlu, bukan saja struktur ekonomi dlm negara, tapi bagaimana utk menjual barang2 buatan dan komoditi negara… adakah India sanggup membeli minyak sawit Negara dgn kesundalan Pendeta Zakir Naik yg di… Read more »

zunnun
zunnun
27 March 2020 9:20 am

umat islam penjenamaan pAs ke, asyik kafir sana sini nih?

umat islam ala mufti2 yg mewartakan 6 masa kejadian dan Jumaat itu cuti hol”y”

tak cukup dgn kesundalan mereka, islam di bawa oleh muhammad dari tanah hijaz hinggakan Zat & Sifat2 Kesemestaan di jadikan persembahan local bergelwmbu dgn budaya pula

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 8:55 am

MUFTI ASALNYA PENYOKONG KUAT PH KEMBALI KUTUK PH…….. SEORANG ALIM BOLEH SAHAJA TERPEDAYA DENGAN DUNIA DAN AHLI2 DUNIA…… KERAJAAN LANGIT TELAH BERI AMARAN JANGAN SEKALI2 CONDONG KEPADA MEREKA YANG ZALIM NANTI KELAK DISENTUH API NERAKA…….. Mufti mahu k’jaan PH tegakkan peraturan dalam bernegara……… Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin mahu tindakan dan peraturan yang tegas dibuat ke atas rumah-rumah ibadat yang dibina tanpa peraturan. Tanpa menyebut sebarang pembinaan atau kejadian khusus tetapi dipercayai merujuk kepada rusuhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Putra Heights, di Subang Jaya, awal pagi ini, katanya, kerajaan wajib menegaskan dan menegakkan peraturan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 8:53 am

PH MEMBELAKANGKAN AGAMA…….. UMAT ISLAM SUDAH HILANG JATI DIRI BILA MENGHARAP MUSYRIKUUN MUNAFIQUN FAASIQUN MENJAGA AGAMA MEREKA……… Menteri lembab respon bila isu sensitif babit umat Islam………. Semenjak kerajaan Pakatan Harapan (PH) memegang tampuk pemerintahan negara, kebebasan bersuara seolah-olah menjadi salah satu pegangan masyarakat. Mana tidaknya, ada pihak dilihat mengambil kesempatan mengeluarkan kenyataan menghina dan mengganggu sensitiviti masyarakat Islam dengan sewenang-wenang, tanpa rasa takut dan bersalah, kata Pemuda Parti Barisan Jemaah Islamiah SeMalaysia (Berjasa). Ketua Pemudanya, Iqbal Hakim Abdul Razak kesal kerana kesempatan ini digunakan mereka sehabis-habisnya untuk mewujudkan suasana tidak tenteram. “Lebih malang, pemimpin Melayu pula seolah-olah bisu, pekak dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 8:51 am

KENANG KEMBALI JASA PH KEPADA NEGARA…….. SALAH SATU KEJAYAAN KASUT HITAM DALAM MENJAYAKAN DASAR BUMI HANGUS MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…….. Satu lagi kerjayaan PH untuk orang Melayu — 12,000 pengawal keselamatan sekolah ditamatkan perkhidmatan……. Kementerian Pendidikan digesa untuk mengkaji semula terma kontrak pengawal keselamatan sekolah yang ditukar daripada dua syif kepada tiga syif setiap hari. Presiden Persatuan Industri Keselamatan Malaysia (PIKM), Datuk Seri Mustapa Ali mendakwa, hal itu kerana terma kontrak tersebut menyebabkan 12,000 pengawal keselamatan sekolah ditamatkan perkhidmatan selain tidak disambung kontrak oleh Kementerian Pendidikan. “Dalam format dua syif yang terbahagi kepada petang dan malam, empat pengawal akan bertugas… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 8:48 am

PH PARTI ANAK BERANAK……. AGONG TONG M YANG BINGAI……… Muhammed Khalid-Daim Zainuddin Bakal Jatuhkan Pakatan Harapan Ringgit jatuh merudum, ekonomi tidak berkembang pada kadar yang dirancang, rating negara dijangka jatuh, sekarang mereka yang yang dipertanggungjawabkan mengurus ekonomi negara sedang mencatur perniagaan. Pelantikan Dr Muhammed Khalid sebagai Penasihat Ekonomi Perdana Menteri mengukuhkan kedudukan Tun Daim Zainuddin dalam kuasa ekonomi negara. Muhammed Khalid merupakan adik ipar kepada Daim. Mahathir menerima cadangan pelantikan Muhammed Khalid sebagai Penasihat Ekonomi kerana ia saranan Daim. Daim memberitahu Mahathir bahawa beliau telah membelanjakan berbilion ringgit untuk pilihan raya lalu. Jadi Mahathir tiada pilihan kecuali menerima saranan Daim… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 8:46 am

PEMIMPIN2 PH TIADA AKHLAK…….. BAPA BOREK ANAK RINTIK……… Keengganan Bersalam Petanda Mukhriz Masih Kebudak2an Pepatah orang2 tua kata : Hidup di kendung adat, mati di kendung tanah… Dari sisi syarak, menghormati orang yang lebih tua, hukumnya WAJIB… Kalau kita nak tahu perangai anak, tenguklah perangai bapaknya… Macam mana acuan, begitulah kuihnya atau orang JAWA cakap, “Like Father Like Son”… Dalam rakyat Malaysia berkabung dengan kemangkatan Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’adzam, kita di kejutkan dengan sikap biadab yang di tunjukkan oleh Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir aka Boboi aka anak lelaki Perdana… Read more »

zunnun
zunnun
27 March 2020 8:23 am

Fahaman Komunis dlm Negara kini di bawa oleh kaum2 yg mengamalkan Concept Ketuanan Bangsa dan Agama, seiring dgn Totalitarian Antarabangsa terdahulu di pelopori oleh Hitler, Mussolini. BMF seirang dgn CCP hinggakan kemasukan China dlm WTO mendapat tentangan dari kebanyakan negara ke sana ke mari ketuanaan melayu dan islam di laungankan di padang merbuk di ketuai oleh mantan IGP Negara… malang nya, kesundalan hanif di lupai oleh melayu2 omNo dan pAs, mangkuk sundal nih, di gaji oleh tokei judi Genting. Melayu2 fascist, kurang2 kan kesundalan ketuanan. Jadi Melayu yg di hormati. Melayu2 yg melaung kafir sana sini, dgn Mercedes yg mereka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 8:13 am

IMBAS KEMBALI KEZALIMAN SEMASA BAWAH PH…….. DASAR BUMI HANGUS MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN TERUS BERLELUASA DENGAN RAKYAT TERUS TERBELENGGU DENGAN PELBAGAI IKATAN TANPA SEDARI RANCANGAN SULIT TERUS BERJALAN…..DILEKAKAN DENGAN PEREBUTAN KUASA ANTARA SERIGALA TUA DAN MUSANG TUA…….. Jumlah penjawat awam perlu dikurangkan?…….. Tukang merepek……. Jumlah penjawat awam seramai 1.7 juta terlalu besar dan perlu dikurangkan, tegas Tun Dr Mahathir Mohamad. Menurut Perdana Menteri, jumlah berkenaan meningkat dengan mendadak sejak beliau meninggalkan pentadbiran negara pada tahun 2003. “Apabila saya letak jawatan jumlah anggota pentadbiran hanya satu juta sahaja sekarang sudah meningkat kepada 1.7 juta, peningkatan sebanyak 700,000 lagi. “Saya berpendapat bahawa… Read more »

zunnun
zunnun
27 March 2020 8:04 am

Bila Wabak di gunakan utk mewajarkan lagi kesundalan PN dan tembuk atap ala pAs, bukan penyakit dan penyularan di utamakan, tapi kesundalan2 melayu fascist dan fahaman pagan pAs yg di utamakan

di badut, Adham bukan sj watak penghibur dlm kerajaan PN, anak mSn dan Siti Zailah juga pesaing utama merebut gelaran.

kita sama2 lihat, siape yg juara

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 7:49 am

PH MENANG 7 – 3 LAWAN PN……… Beza antara Dr.Adham Baba dengan Dr. Zulkefly…….. Dr.Adham Baba 1)Berjaya dapatkan RM500 juta untuk kos tambahan lawan Covid19. 2)Berjaya dapatkan RM100 juta untuk tambah 1000 doktor dan 800 jururawat tambahan. 3)Berjaya buat perintah MOC. Dr.Zul 1)Berjaya tutup 40 klinik 1Malaysia 2)Berjaya gantikan ubat berjenama dengan ubat generik dari India dan Bangladesh. 3)Berjaya batalkan perjanjian contra dengan syarikat farmasutikal terkemuka bekalkan ubat kanser. 4)Menyokong LGE dlm skim insuran MySalam yang bayar RM400juta premium pada Sykt GreatEastern Singapura. 5)Pelancong Cina boleh datang asal pakai Mask. 6)Menuduh WHO nak takutkan Rakyat dengan beri amaran pasal Covid19… Read more »

zunnun
zunnun
27 March 2020 7:39 am

Moo waktu menjawat Menteri dlm negeri, dah cuba sabotage kerajaan kepimpinan PH… …utk menghalalkan cara dan tindakan nya utk membawa keluar ppbm dari gagasan PH satu dari tindakan nya, dgn kesungguhan nya mendakwa sebahagian besar kaum india dari dap dgn tuduhan bersubahat utk menegakan fahaman ltte siape yg taja kesundalan2 polis2 pencen yg di ketuai oleh melayu bersama2 tokei judi genting si hanif? azmim tidak kurang juga kesundalan nya, dgn dana yg ada dgn kuasa sebagai menteri ekonomi, di gunakan dan di agih2kan kpd mp2 omNo dan pAs dlm perjumpaan di rumah nya. bila kerosakan ini di lakukan, maka penyokong2… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 2:29 am

TERBUKTI PENGGANAS DILINDUNGI DI BAWAH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN @ PH……… Keputusan gugur pendakwaan kes LTTE perlekeh polis kata Musa………. Keputusan Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas menggunakan kuasa budi bicara bagi memberhentikan prosiding perbicaraan terhadap 12 individu kerana didakwa terlibat dengan kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) disifatkan sebagai berat sebelah dan memperlekehkan tindakan polis. Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, keputusan itu juga seolah-olah menunjukkan LTTE, yang masih disenaraikan sebagai sebuah kumpulan pengganas oleh Kesatuan Eropah (EU) sehingga kini, seolah-olah istimewa berbanding kumpulan pengganas lain. Menurutnya, sekiranya pihak yang mengagungkan atau bersimpati dengan mana-mana individu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 2:09 am

PEMENANG SEBENAR IALAH MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN….. SERIGALA TUA DAN MUSANG TUA HANYALAH BONEKA DAN PUPPET YANG REMOTE CONTROLLED….. And the winner is…….. For almost two years Malaysians were told that Tun Dr Mahathir Mohamad would serve as Malaysia’s seventh Prime Minister or PM7 for only two years, after which he will step down and hand power to Anwar Ibrahim. When it became apparent that Dr Mahathir would not do that and, in fact, would stay on until the end of his term or GE15, DAP and the Anwar faction in PKR started applying pressure to force Mahathir to ‘honour’… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 2:00 am

KOMUNIS PERINTAH NEGARA 22 BULAN…….NEGARA KOMUNIS TENTULAH PENGGANAS KOMUNIS YANG MENANG……. DAP Menang? 3 Perkara Mengenai Keputusan Mengejut Peg/Negara.. -…. Implikasi besar hentikan prosiding 12 tertuduh LTTE ……. RAMAI juga rakan-rakan yang bertanya: Mengapa pemberhentian prosiding terhadap 12 tertuduh yang dikaitkan dengan LTTE dibuat pada hari ini, Jumaat, 21 Februari 2020? Saya tidak mahu terjebak untuk mengulas persoalan masa pemberhentian prosiding terhadap 12 tertuduh LTTE ini dibuat, tetapi sekadar mahu menyentuh implikasinya. Membaca kenyataan 28 perenggan Peguam Negara seolah-olah membaca hujahan Peguam-peguam Bela kepada 12 tertuduh di mahkamah untuk membebaskan mereka. Begitupun, selain daripada implikasinya ke atas nasib 12 tertuduh… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 1:52 am

INILAH AKIBATNYA BERTUHAN KAN TOKONG KOMUNIS…..TIADA BEZA ANTARA SERIGALA TUA DAN MUSANG TUA…SAMA2 BERSUBAHAT…… Keputusan Jabatan Peguam Negara didakwa timbulkan ‘contoh ikutan’ berbahaya…….. Tindakan Jabatan Peguam Negara (AGC) membenarkan pendakwaan dihentikan terhadap 12 tertuduh yang menyokong kumpulan pengganas, Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) didakwa menimbulkan ‘contoh ikutan’ berbahaya dalam pengendalian perbicaraan jenayah. Keputusan itu juga dikatakan dibuat tanpa pertimbangan secara telus berdasarkan faktor di Malaysia, selain didakwa melangkaui kuasa eksekutif kerana LTTE masih tersenarai sebagai pertubuhan pengganas di negara ini dan menimbulkan pelbagai persoalan. Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Datuk Zainul Rijal Abu Bakar, berkata Peguam Negara (AG), Tan… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 March 2020 12:46 am

PM Kerajaan Pintu Belakang geng semburit puppet Madey si Kitol pakai dua lubang. Lubang depan dan lubang belakang. Kahkahkah!

Anonymouse
Anonymouse
27 March 2020 8:59 am

Ooooo…..
Macam pak sheikh juga perangai depa nooo…. kat rumah balun lubang depan…. kat luar tujah lunang belakang…..

zunnun
zunnun
27 March 2020 12:13 am

PN bersekongkong dgn fahaman murtad dari golongan syirik penyembah berhala selain sesat dgn fahaman takfiri mereka…

maka, kredibility PN utk menegakan islam hilang bagitu sj.

perlu ke, di bawa lebai2 ala sundal2 pendeta pAs menanggotai kerajaan PN?

ape Majlis Fatwa Negara dah terima kemaafan dan minta keampunan serta taubat #hadiweng dan pendeta2 sundal mereka?

selain itu, PDRM dah siasat, masih berluasa fahaman takfiri mereka yg blh menjejaskan keselamatan negara?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 March 2020 12:06 am

MENTERI PERTANIAN PH PELAKON HEBAT…….

Pandai Dia Berlakon, Dia Yang Potong Bantuan Lepas Itu Dia Pura-Pura Menanggis Atas Pentas…

Pandai Dia Berlakon, Dia Yang Potong Bantuan Lepas Itu Dia Pura-Pura Menanggis Atas Pentas…

Siapa Ingat lagi Mamat Ni… Din Pudu, Jangan Kita Lupa pada muka-muka penipu ini semua…

zunnun
zunnun
27 March 2020 12:05 am

..ada se ekor makluk di negara ini, konon yg selamat kerajaan melayu dan islam, lalu dia panjat atap, tembuk lubang, mencuri dan membunuh kewarasan yg ada… bersama golongan nya, kerajaan yg di selamatkan, di anggotai oleh melayu2 golongan penyamun2, semburit2, dan golongan nya tuduh se ekor yg di angkat PM terdahuli, ada scandal dgn bini orang pula dan yg amat aib nya, tak sedar akan nya, agama yg di bawa dah di sesatkan selama ini. tiba2, bangkit se ekor cina dari kalangan nya berkata… “..mana ada kelajaan melayu islam ma, itu donggeng hadi saja.” terkedu2 se ekor mahluk membisu seribu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 March 2020 11:49 pm

MENURUT SEORANG SAINTIS BARAT…..MAKHLUK ASING HIDUP BERSAMA MANUSIA DI DUNIA KITA….MEMANG TEPAT SEKALI….ADA SEKOR TU JADI PM7 TAPI TAK DAPAT SOKONGAN KERAJAAN….YANG MENYOKONG PEMBANGKANG….ADA SEKOR LAGI MAKHLUK ASING KAKI LIWAT DAN SUNDAL….BERANGAN NAK JADI PM8….. MANUSIA OTAK KAT BONTOT YANG MENYOKONG……DEMIKIANLAH KISAH MAKHLUK ASING DI TANAH MELAYU…….. Khairuddin: Anwar manusia berpenyakit, penyangak, suka ‘mimpi di siang hari’………. Menurut Khairuddin, kedudukan Mahathir sebagai Perdana Menteri adalah bidang kuasa sokongan majoriti ahli-ahli dewan rakyat melalui proses parlimen dan bukannya keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan. Malaysiakini خير الدين: انور مأنسي برڤڽاكيت، ڤڽاڠاق، سوك ءميمڤي د سياڠ هاريء Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan semalam… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 March 2020 11:48 pm

PH PROMOSI KEMURTADAN DAN KEMAKSIATAN……… G25 songsang akidah, amaliyyah dan akhlak, ancaman besar kepada kedaulatan Islam… . ڬ25 صح سوڠسڠ ساري سڬي عقيدة، عمليييه دان اخلاق، انچمن كڤد كدولتن اسلام Tindakan terbaru kumpulan bekas penjawat awam G25 mempertikai penubuhan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia merupakan bukti keruntuhan nilai peradaban Islam di bumi Malaysia dan usaha puak liberal pro-DAP mencabar kedaulatan Islam di Tanah Air. Kalau sebelum ini G25 mendakwa “Pengenaan undang-undang hudud PAS akan memberi isyarat kepada dunia bahawa Malaysia telah meninggalkan jalan kesederhanaan,” kini pula mereka mendakwa penubuhan Jakim dan Majlis Hal-Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) tidak menurut Perlembagaan. Kesemua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 March 2020 11:45 pm

INI LAGI BUKTI BAPOK SKANDAL TAK LAYAK JADI PM…..KO JADI KALDAI MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN TU BUAT APA….. TYCOONS CINA KAYA RAYA….BAWA HARTA KE LUAR NEGARA…..KO SURUH LAH TOKEY2 CINA BANTU ORANG MISKIN….90% HARTA NEGARA DORANG DAH KAUT…… Anwar saran institusi zakat buat pembaharuan, bantu orang bukan Islam……. Anwar Ibrahim mencadangkan institusi zakat melakukan pembaharuan dengan memperluaskan bantuan kepada orang bukan Islam. Presiden PKR itu berkata, dalam konteks masyarakat berbilang bangsa di Malaysia, tidak sesuai hanya masyarakat Islam dibantu, tetapi penganut agama lain dipinggirkan. “Wang zakat ini dibayar oleh orang Islam, selesaikan masalah orang Islam dahulu. Itu adalah hujah yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:07 pm

Tak surut lagi gila meroyan si zunnun tua nak mampoos nii… Pekat betul bodoh org tua ni sekor.

zunnun
zunnun
26 March 2020 10:41 pm

Abuya ketika Majlis Fatwa mendapati Aurat Muhamadiah Sesat, lalu Mengaku Kesalah dan Meminta Maaf.

#hadiweng, bagaimana pula, sesudah Majlis Fatwa mendapati Amanat Suku Sana Sini Nya Sesat dlm 4 Versi hingga akibat kematian di Memali…

hingga skrang, buat selamba je, kesundalan nya, tidak rasa bersalah, dan meminta Maaf..

malah lebai2 sundal yg ada serta keldai2 belaan nya, sana sini masih kafir mengafir…

betul2 sundal punya golongan

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:08 pm
Reply to  zunnun

Kesian bapak setan ni meroyan

zunnun
zunnun
26 March 2020 10:34 pm

Anwar tak perlu utk mendapatkan mahathir lagi, tapi mahathir memerlukan anwar utk survival mukriz.

Berdiri tegak, pertahankan dan perkukuhkan “Middle Kingdom”, dgn Cina2 DAP, dan Melayu2 Yg BerAmanah.

pedulikan ape kesundalan2 melayu fascist perkatakan, mcm lah hidup mereka tak ada kerak2 dan kesundalan2 mereka sendiri.

tegak dgn pandangan Liberal Yg Ada, dan jika kesundalan2 Melayu fascist dan lebai2 pendewaan Berhala menuduh kamu, se orang peliwat, ketawakan sj kesundalan2 mereka, kerana kini, mereka mengambil semburit sebagai pemimpin pula, dan PM yg ada, mereka tuduh, scandal dgn isteri yg bersuami.

jilat blk air ludah yg mereka, satu ketika ludah sana sini.

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:10 pm
Reply to  zunnun

Kesian… Kesian..
Yalah… Yalah… Fahamlah kau tu dah gila

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 10:32 pm

Dulu mamak madey pecahkan PKR dgn gunakan azmin…sekarang Bersatu pecah dua..

Madey loss control..

Sheraton
Sheraton
26 March 2020 10:28 pm

Macam kes Ketua Menteri Sabah.

Mahathir pun kena keluar kan surat pecat Hamzah atau menolak perlantikan Hamzah sebagai tak sah.

Marzuki kena ikut sehingga lah waktu pemilihan di tetapkan.. Dalam mesyuarat Agong tu nanti perwakilan pilih Presiden masing-masing…. Setelah itu buat mesyuarat di tempat berasingan… Yang sebelah Muhyiddin je yang tak ada Pengurusi…

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:13 pm
Reply to  Sheraton

Bergaduhlah kau, dah elok jd kerajaan, pi bakar rumah sendiri. Org gila shj yg bakar rumah dia sendiri.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 March 2020 10:10 pm

TINDAKAN DR MADEYLIAR TIDAK SERAHKAN JAWATAN PM KEPADA ALJUBRI YANG TIDAK BERMORAL ADALAH TERPUJI……SIANG MALAM DI ASAK GUNA PINTU BELAKANG MEMBUATKAN TONG M RIMAS…… Pengurusan kes saman peguam terhadap lembaga pengampunan Anwar 2 Jun……… BERNAMA | | 26 Mac 2020 KUALA LUMPUR – Kes saman difailkan peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berhubung pengampunan penuh yang diberikan terhadap Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipenjara atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya ditetapkan untuk pengurusan kes pada 2 Jun depan. Mohd Khairul Azam ketika dihubungi Bernama berkata, tarikh itu ditetapkan oleh Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Rumaizah Baharom hari ini semasa… Read more »

Jigit
Jigit
26 March 2020 10:08 pm

Biaq pi kat depa la Budin, hang dok lorat apa
PKR pun mengalami perpecahan yang serupa
Yang dok kalut rumah tangga orang tu kenapa
Depa nak berkelahi bergocoh lantak la depa….

🗣🗣🗣🗣🗣🗣🗣🗣🗣🗣🗣
🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚
🦴🦴🦴🦴🦴🦴🦴🦴🦴🦴🦴

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:33 pm
Reply to  Jigit

Kepala Butoh engkau, bukankah kau yg kuat menghasut dulu supaya Jemin dan kartel sabotaj kan PKR utk halang Anwar dari konsensus PH. Bukan main kau yg kuat bertepuk sambil tak lekang mulut maki Anwar tak layak jadi PM kerana tak boleh kawal Parti sendiri antara cemuhan2 lain. Nah, ni terpalit dekat Parti pujaan kau sendiri kalut retak nak berpecah dan berbunuhan sama sendiri. Dulu Madey yg mengalakkan tindakan Jemin memecahbelahkan PKR hingga runtuh PH. Budin bawa kisah ini kerana semua penghkianatan Bersatu kpd PKR dan PH mesti di hukum dan dibalas Allah satu persatu. Lepas ini cfm skandal Azmin video… Read more »

Kaki pungkor anwar
Kaki pungkor anwar
27 March 2020 9:11 am
Reply to  Anonymous

Meroyan sakan beruk sarkas aljuburi ni…. kau menangis keluar air mata darah sekali pun kaki pungkor tak layak menjadi PM selamanya. Jangan salahkan orang lain, salahkan koneknya yang tak berajar….. bebal, benak kau ni…. takaub pada kaki pungkor….eiiii geli geleman aku

ABDULLAH BIN HJ KASSIM
ABDULLAH BIN HJ KASSIM
26 March 2020 8:57 pm

Inilah Bala yang dtg tanpa disedari. Bila semua manusia ingin berkuasa mengatasi Allah set..

Saya tetap sokong Mahathir…

Kerana saya mahu dia kembalikan balik kuasa kpd pH…kerana kesilapannya Dan yg lebih wajib janjinya tunsikan semula sebelum berlaku malapetaka lain..

Kembalikan kuasa kpd pH..

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:04 pm

Mengaku juga engkau akhirnya bhw yg menjatuhkan PH ialah madey. Maknanya bodoh kau dah surut laa…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 March 2020 12:50 am

Pembawa bala dan malapetaka di Malaysia mana boleh balik dah. Pintu depan semua tutup tinggal PM puppet Kerajaan Pintu Belakang. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
26 March 2020 8:51 pm

kaum2 kesundalan Melayu2 berhaluan kiri, yg di terajui omNo, dan penyokong2 Moo ….(1) kaum2 kesundalan Melayu2 berhaluan kanan, yg di terajui pAs dan ngo2 seperti isma dll nya…(2) (1) + (2) dgn slogan, “menyelamatkan Melayu dan Islam”….(3) benar ke, ape yg kesundalan2 Melayu ini ungkapkan? kesundalan ini di belangkangi oleh “deep state” yg merasakan kelangsungan Melayu dan Islam itu Yg Memerintah manakala Kaum Tionghua, India, Kadazan, Murut, Dayak, Iban dll berpayung dgn Ketuanan Melayu yg di pelopori oleh omNo selama 60 + tahun Deep State ini mesti ada penaung nya, mengunakan apparatus kerajaan yg ada dan kekebalan dari tindakan undang2.… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 9:17 pm
Reply to  zunnun

Tak kisah lah 1,2,3,4 ke asalkan semua akui bahawa negara ini telah dikenali sebagai Tanah Melayu dan sekarang kaum Melayu Bumiputera ada hampir 70% dari jumlah penduduk nya.

Semua rakyat Malaysia perlu hormati dan patuhi Perlembagaan negara yang mengandungi Perkara2 Sensitif atau Sensitive Articles of the Constitution yang memberi Kedudukan Istimewa kpd mereka. Siapa yang tidak, boleh hijrah ke negara2 spt Canada yang Perlembagaan nya mungkin mereka sanggup patuhi.

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 10:27 pm
Reply to  Anonymous

Mca Kata ini bukan kerajaan islam kenape bisu?..

zunnun
zunnun
26 March 2020 11:01 pm
Reply to  Anonymous

selective dementia kot

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 March 2020 7:18 pm

PH AMBIL MUDAH 2JUTA PELANCUNG TIONGKOK MASUK…..TAK PERASAN PUN IJTIMAK TABLIGH……..MEMANG SAH PH PUNCA MEREBAK KORONA……. Saya tahu ramai yang sedang salahkan jemaah Tabligh, tapi Najib ada sebab lain……. Saya tahu ramai yang sedang salahkan jemaah Tabligh. Dan saya faham ini ialah kerana kluster terbesar kes Covid dalam Malaysia ialah dari perhimpunan 16,000 orang Tabligh pada 27hb Feb hingga 1 Mac. Dua hari dahulu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Noor Hisham Abdullah pun menasihatkan orang ramai tidak mendiskriminasi dan menyalahkan jemaah tabligh, sebaliknya membantu mengesan mereka serta kontak dalam usaha membendung penularan COVID-19. Bukan jemaah Tabligh pun yang mahu dijangkit virus.… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 10:28 pm

Ko tukang pegangnrekod kemasukan pelancung ker?

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 6:38 pm

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Dulu PKR, kini Bersatu pula keretakan melanda
Tongkang, dh nak tenggelam, dek dua nakhoda
Tapi Kejora ni, hal lain pula keresahan melanda
Virus corona di US nun, kenaikan 10 kali ganda
😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Jigit
Jigit
26 March 2020 10:16 pm
Reply to  Anonymous

Dengarlah nasihat yang bro Jigit curah
Jika benar bimbangkankan akan si Irah
Lepas berpantun janganlah gelak berdekah kah kah
Letak la emoji orang menangis air mata mencurah

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
😹😹😹😹😹😹😹😹😹😹

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 11:21 pm
Reply to  Jigit

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Terima kasih jigit kerna faham jiwa ini yg parah
Covid-19 di US, mmbuat Kejora jdi tk tentu arah
Bimbangkan org tersayang mmg lah jdi lumrah
Kpd Allah saja lah Kejora dpt pohon & berserah
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
27 March 2020 12:04 am
Reply to  Anonymous

Bro jigit,

🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐
Keadaan diri ini bagaikan lelayang yg putus tali
Kerana sesunguhnya kasih tak dapat dijual beli
Melihat wabak covid19 di US..rasa sedih sekali
Bilangan kes di US kini, dh menghampiri di Itali
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Subhanallahi walhamdulillahi wala ilaha illallah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 6:37 pm

Elok lah cepat2 Bersatu terkubor…parti pon ciput aje…

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 8:05 pm
Reply to  Anonymous

Apa pun, korang tersungkur di Pru14. Sakit hati amat sangat, yer.

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 10:30 pm
Reply to  Anonymous

Yg kalah memerintah…kikikikikiik…madey terkedu kerana bahlol..

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 6:21 pm

Udah-udah le gila meroyan tu org tua zunnun wwooit. Tak ada tanda-tanda nak surut gila meroyan kau ni. Mat sabu yg tak sekolah tinggi pun reti jugak diam. Saka hantu apa dlm tubuh kau ni? Tak nak cairkan sikit ke bodoh kau tu?

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 6:23 pm
Reply to  Anonymous

Ko susah hati kapal Bersatu nak pecah..

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 8:08 pm
Reply to  Anonymous

Ko mimpi lah begitu. Nak hilangkan geram kena lingkup di Pru14.

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 10:30 pm
Reply to  Anonymous

Dah ada 2 kepala…kikikikik..

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 6:16 pm

Sudah berantakan…satu Bersatu madey. satu lagi Bersatu muyiden…
Madey dan muyiden dua2 pengkhianat…dua2 dilepaskan oleh anwar semasa tersepit..

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 8:10 pm
Reply to  Anonymous

Anwar yang tersepit sebab semburit.

ady
ady
26 March 2020 5:55 pm

semakin celaru atok n pakdin…kuar parti je la

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 8:15 pm
Reply to  ady

Pahal pun Pak Sheikh tak akan dapat jadi PM. Sekarang Pakdin dah leading. Siapa kata Pakdin tak mahu selama lama yang boleh.

zunnun
zunnun
26 March 2020 5:27 pm

walau ape yg berlaku pd ppbm, samada 2 Sec Gen atau 2 Nakhoda atau 2 Jin2 atau 2 Kasta…. sekali pun, omNo + pAs, Gps + Geng2 Semburit akan berpaut dgn nya, utk survival, seperti litah2 utk mendapat keperluan pemakanan darah nya… cara yg terbaik, berada dlm kerajaan daripada jadi pembangkang. Segala kekayaan negara depan mata mereka. Tak kira, serban besar sarang tebuan, jubah berantai, janggut bak taliban, purdah menyalut cempedak sekali pun… modal “selamat melayu dan islam” akan mereka2 gunakan utk mewajarkan kesinambungan. ..permasaalahan ekonomi akan “inflict collateral damage” yg ketara kpd kesundalan fascist melayu dan kesundalan agama pendewaan… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 8:19 pm
Reply to  zunnun

Pahal pun, kebumikan Umno tu.

KEPALA BAPAK KAU cakap berdentam dentum bahasa yang kau sendiri tak faham. Main pinjam istilah sana sini ajer yer.

Anonymous
Anonymous
26 March 2020 8:25 pm
Reply to  zunnun

“denying 1MDB”?

APEKEKEPALAHOTAK NYA TU?