AJAKAN ‘PERANG’ MUHYIDDIN SUDAH DISAMBUT MAHATHIR, WALAU DI KETIKA LARANGAN PERGERAKAN DIKUATKUASA

Tengahari tadi tersebar laporan media yang menyebut Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu telah memecat Marzuki Yahya selaku Setiausaha Agung parti itu.

Surat pemecatan itu bertarikh 18 Mac, tetapi dikatakan hanya disampaikan kepada Marzuki pada semalam iaitu 19 Mac 2020.

Ini bermakna pemecatan Marzuki bersamaan dengan hari bermulanya perintah kawalan pergerakan kepada seluruh rakyat negara ini berikutan ancaman wabak Covid-19.

Arahan kawalan pergerakan berkuatkuasa 18 hingga 31 Mac ini.

Dengan itu, di kala Muhyiddin sendiri menguatkuasakan perintah duduk di rumah kepada rakyat, apakah wajar beliau melakukan pemecatan dalam part Bersatu?

Bukankan dalam tempoh dua minggu ini sepatutnya semua rakyat bersatu hati bersama dengan kerajaan menangani wabak Covid-19 dan mengelakkan sesuatu tindakan politik?

Tetapi, mengapa Muhyiddin sendiri seperti mengajak Tun Mahathir Mohamad selaku Pengerusi Pengerusi dan para penyokongnya untuk bergaduh, berbalah dan berperang dengan beliau melalui tindakan memecat Marzuki itu?

Tidak bolehkah tindakan memecat Marzuki dilakukan selepas 31 Mac nanti?

Begitu pun, ajakan bergaduh, berbalah dan berperang oleh Muhyiddin itu tidak mengambil masa yang lama untuk disambut oleh Tun Mahathir.

Dalam suratnya kepada Muhyiddin bertarikh 20 Mac iaitu hari ini, beliau dengan tegas membantah dan mengatakan pemecatan Marzuki itu adalah tidak sah.

Ini kerana, menurut Tun Mahathir, beliau tidak pernah diajak sama sekali berunding oleh Muhyiddin berhubung pemecatan itu, walhal menurut Perlembagaan Bersatu, perkara itu mesti dirunding dengan beliau selaku Pengerusi Bersatu terlebih dahulu.

Maka, apa jadi selepas ini?

Apakah pergolakan dalam Bersatu menjelang pemilihan pada Jun depan akan bertambah panas?

Apakah tindakan pemecatan ini akan menambahkan lagi semangat Tun Mahathir untuk memastikan anaknya, Mukhriz Mahathir menang berlawan dengan Muhyiddin?

Apakah dalam sehari dua dan minggu seterusnya sebelum 31 Mac ini di mana kita semua disekat keluar rumah, tetapi perang politik antara Muhyiddin dan Tun Mahathir sudah mula menggila dan lebih dahsyat daripada ancaman Covid-19? (ShahbudinHusin 20/03/2020)

Updated: 20 March 2020 — 6:47 pm

47 Comments

Add a Comment
 1. Luu Kin Cheng s/o Taek Khoo Cheng 8:42/8:48/8:49/8:50/8:51/8:52/8:54/8:56/8:59/9:00 am,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Luu Kin Cheng nk buat lwk jadi Phua Chu Kang
  Tapi bodoh malaun ini serupa dngn lembu sapi
  YDPA dah sah, apa jadah dikata pintu belakang
  Seronok sgt macai ini, dgn lagu kumpulan DAP
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. To the old man TSMY should have listened
  Not to leave PH until the line is clearer
  But greed for power overrides conscience
  Influenced by thief and religious peddler

  Could you not appreciate what old man did
  Effectively kept at bay DAP and ex-convict
  To reassemble the force to put up quorum
  Before Muhyiddin made his move to be PM

  With Covid-19 terrorizing the nation
  TSMY sacking his Sec Gen at his behest
  Should have considered his rash action
  Wallahuaklam, only Allah knows best

 3. Dah tak banyak komen di blog Budin.

 4. PENGKHINAT SEBENAR IALAH MEREKA YG BERSEKONGKOL DENGAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN D4P………TENGOKLAH BETAPA BESAR KEROSAKAN DILAKUKAN MEREKA WALAUPUN HANYA 20 BULAN……..

  Perebutan BERSATU, Tun Mahathir tak mampu kalahkan TS Muhyiddin..
  ……

  DI DALAM surat beliau kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan “pemberhentian Datuk Wira Marzuki Yahya daripada jawatan Setiausaha Agung BERSATU adalah tidak sah dan/atau wajar diketepikan”.

  Alasan yang diberikan oleh Tun Dr Mahathir adalah Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) tidak menyatakan dengan jelas akan kaedah bagi Presiden untuk memberhentikan Setiausaha Agung BERSATU.

  Kata Tun Dr Mahathir lagi, Seksyen 18c Akta Pertubuhan 1966 dan Fasal 29 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) memberikan kuasa sepenuhnya kepada BERSATU untuk mentafsirkan Perlembagaan sendiri.

  Adalah dipersetujui bahawa Fasal 13.9 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) tidak menyatakan dengan jelas akan kaedah bagi Presiden untuk memberhentikan Setiausaha Agung BERSATU.

  Begitupun, Fasal 29 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) yang dipetik oleh Tun Dr Mahathir sendiri menyebut dengan jelas bahawa “Jika berbangkit sebarang perselisihan di atas tafsiran Perlembagaan ini atau mana-mana Peraturan yang dibuat di bawah kuasa Perlembagaan ini, maka tafsiran yang diberikan oleh Majlis Pimpinan Tertinggi adalah muktamad”.

  Dan, berdasarkan kepada pengakuan-pengakuan Tun Dr Mahathir sendiri di dalam “Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad”, terbukti bahawa Majlis Pimpinan Tertinggi adalah padu di belakang Tan Sri Muhyiddin.

  Ini adalah pengakuan-pengakuan Tun Dr Mahathir tersebut:

  (1) “(Dalam) Majlis Tertinggi saya dapati majoriti hentam saya. Bahkan orang yang benci kepada Muhyiddin tiba-tiba berkata bahawa mereka sekarang ini sokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri ataupun sebagai pemimpin parti dan tidak saya. Dan ramai jugaklah yang tolak saya.”

  (2) “Jadi dalam BERSATU ini terdapat ramai yang nak supaya kita bergabung dengan Umno… Jadi saya kata kita tunggu sekejaplah, kita tengok satu hari saya letak jawatan, lepas itu nak lawan lawanlah. Tapi pendapat saya itu ditolak.”

  (3) “Saya letak jawatan pasal parti saya tolak saya, tolak pendapat saya. Dalam mesyuarat Majlis Tertinggi saya mintak kita tangguh, jangan kita buat keputusan lagi, kita tangguh dulu. Mereka buat keputusan untuk keluar daripada Pakatan Harapan dengan kesedaran bahawa kalau kita keluar jatuh kerajaan. Jadi kita buat keputusan macam itu tak sokong saya macam mana saya nak kekal sebagai, apanama, pengerusi parti.”

  Oleh itu, berdasarkan pengakuan-pengakuan Tun Dr Mahathir ini, maka nyatalah dalam perselisihan ke atas tafsiran ke atas Fasal 13.9 Perlembagaan BERSATU (Pindaan 2019) ini, Tan Sri Muhyiddin akan menang kerana beliau menguasai Majlis Pimpinan Tertinggi dan “tafsiran yang diberikan oleh Majlis Pimpinan Tertinggi adalah muktamad”.

  Walau apapun, jika sekalipun Tun Dr Mahathir secara tiba-tiba menguasai kembali BERSATU di dalam pemilihan yang bakal berlangsung, ia tidak akan menjejaskan kedudukan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan kerajaan baru pimpinan beliau pun.

  Tun Dr Mahathir, di dalam “Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad”, sendiri mengakui: “Jadi tak lama lagi kita ada pemilihan dan mungkin Muhyiddin bertanding dan saya mungkin jugak bertanding dan tengoklah siapa menang, tapi kerajaan tak jatuh. Orang yang menyebelahi dia tu pegang jawatan, jadi kerajaan tak jatuh. Tinggal lagi dia mungkin tak jadi pemimpin BERSATU saja.”

  Tegasnya, tiada apa yang perlu dibimbangkan oleh pendukung kerajaan baru kerana Tun Dr Mahathir akan sukar menang di dalam perebutan pucuk pimpinan BERSATU antara beliau dan Tan Sri Muhyiddin dan jika sekalipun Tun Dr Mahathir menang, kedudukan Tan Sri Muhyiddin dan kerajaan baru pimpinan beliau tidak akan terjejas pun.

  Kepada pihak-pihak yang masih mahu bertenggek di atas nama dan pengaruh Tun Dr Mahathir untuk kepentingan mereka, sudah-sudahlah berbuat demikian. Hormatilah penegasan Tun Dr Mahathir sendiri di dalam “Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad” bahawa beliau ‘hendak rehat’, lebih-lebih lagi di dalam suasana kritikal negara yang sedang berhadapan dengan serangan coronavirus ini.

  DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF
  – HARAKAHDAILY 20/3/2020

  MR : Masa yang panjang dan dengan membunuh satu persatu kekuatan Mahathir membuatkan Mahathir akan tersungkur

 5. TOK MUDIN TETAP PENYELAMAT KEPADA TANAH MELAYU DARI CENGKAMAN KOMUNIS TAK BERTUHAN……MN HANYALAH MEMBANTU SEMENTARA PRU 15……LEPAS TU PARTI KADOK REPTILE SILA BERAMBUS…….

  Muhyiddin: Zero To Hero And Back To Zero…….

  Simple! The rules are decided by the DAP Chinese — and if you follow the rules of the DAP Chinese you become a hero and if you do not follow the rules of the DAP Chinese you become a zero. So, Muhyiddin became a hero when he stabbed Najib in the back and then became a zero because he made the DAP Chinese unhappy by stabbing Mahathir in the back.

  “MARIAM MOKHTAR is a defender of the truth, the admiral-general of the Green Bean Army and president of the Perak Liberation Organisation (PLO),” said KTemoc Konsiders. In Mariam Mokhtar’s article, “Has Muhyiddin blown the opportunity to show leadership?”, which KTemoc Konsiders reproduced, she said a lot of nasty things about Prime Minister Muhyiddin Yassin.

  I am not going to repeat what she said, but if you are interested in her opinion, feel free to read her article here (Has Muhyiddin blown the opportunity to show leadership?).

  All I want so say about what she wrote is Muhyiddin was the main player or striker in the conspiracy to topple Najib Tun Razak back in 2014. Yes, Muhyiddin played the crucial role and was, in fact, the person who cucuk Tun Dr Mahathir Mohamad to use the 1MDB issue to attack Najib.

  When Muhyiddin stabs Najib in the back he becomes the DAP Chinese hero
  Mahathir may or may not have attacked Najib. And even if he did, he may or may not have used the 1MDB issue to attack Najib. But it was Muhyiddin who came out with the idea to attack Najib and to use the 1MDB issue to do it.

  In short, Muhyiddin betrayed his boss. Muhyiddin sold Najib down the river. Muhyiddin stabbed Najib in the back.

  And what did betina like Mariam Mokhtar, Clare Rewcastle Brown, and all those other Pakatan Harapan suckers and lickers do? They hailed Muhyiddin as the hero. They acclaimed him as the true anak Malaysia, the saviour of the nation, the whistle-blower extraordinaire. They sujud or prostrated on the ground and kissed Muhyiddin’s feet.

  Then, when Muhyiddin was sacked as the Deputy Prime Minister and from the party — and he was sacked for treachery, mind you — they made him the leader of PPBM or Parti Pribumi Bersatu and made PPBM the new Prime Minister of Malaysia (although it was Mahathir and not Muhyiddin who got the job).

  Then guess what? A betrayer will always be a betrayer. Muhyiddin betrayed Najib, so naturally he would betray Mahathir as well. And Muhyiddin did to Mahathir what he did to Najib.

  And guess what? Muhyiddin is no longer hailed as a hero. He is no longer acclaimed as the true anak Malaysia, the saviour of the nation, the whistle-blower extraordinaire. They no longer sujud or prostrate on the ground and kiss Muhyiddin’s feet. Instead, they curse him, and vilify him, and say nasty things about him.

  When Muhyiddin stabs Mahathir in the back he becomes the DAP Chinese zero
  What the fook? In March 2015, Muhyiddin was Nelson Mandela, Mahatma Gandhi and Mother Teresa all rolled into one. Now, in March 2020, he is the biggest pariah in Malaysian history. How come this zero became a hero in March 2015 and then became a zero again in March 2020?

  That is because in March 2015 he stabbed Najib in the back, while in March 2020 he stabbed Mahathir in the back. And the DAP Chinese hate Najib but love Mahathir. So, if you stab the hatred of the DAP Chinese in the back you become a hero but if you stab the love of the DAP Chinese in the back you become a zero.

  Simple! The rules are decided by the DAP Chinese — and if you follow the rules of the DAP Chinese you become a hero and if you do not follow the rules of the DAP Chinese you become a zero. So, Muhyiddin became a hero when he stabbed Najib in the back and then became a zero because he made the DAP Chinese unhappy by stabbing Mahathir in the back.

 6. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kejora niat nak gi JB, cari Suman anak Pak Mat
  Cuti sek ni, dok cdg nk lagsai dendam kesumat
  Tpi..virus Corona, bagaikan beri Suman rahmat
  Dek printah kwalan gerakan Suman terselamat
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 7. MANA H2O DIAM JEE…..BAGILAH NASIHAT…..TANYALAH STAF DULU….. JANGAN CEPAT NAK MENGADA……..

  Patriot Says Minister Has No Authority To Deploy Army, Calls Move ‘Hasty And Premature’………

  (MMO) – Patriot president Brig Jen (Rtd) Datuk Mohamed Arshad Raji today said that Defence Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob does not have the right to deploy the army and that the mobilisation initiative set for Sunday was premature.

  “The defence minister must understand that he does not have the authority to deploy any unit of the armed forces or make any reference to such an act.

  “The authority lies solely with the respective Service Chiefs through a consensus being discussed and agreed upon by the Service Chief’s Council Presided upon by the Chief Defence Force (CDF),” Mohamed Arshad said in a statement.

  Arshad said the deployment of the army was hasty and premature and the police are capable of handling the situation.

  He also chided the minister for being too keen to deploy the army without consulting his CDF which ended up with two contradictory statements with the CDF saying the army won’t be deployed while Ismail said it will.

  “It appears that the defence minister is only too keen to deploy the military. Earlier when the CDF made the announcement that the military would not be deployed for the Movement Control Order (MCO), it was to stem fear and confusion among the masses, and to calm the mass paranoia of buying up household needs, and rightfully so,” said Mohamed Arshad.

  The Malaysian Armed Forces will deploy on Sunday to assist civilian authorities in enforcing the MCO, Ismail said today.

  On why the military was being deployed, he said the Health Ministry was authorised to request such support if needed using Section 5 of the Prevention and Control of Infectious Diseases Act 1988.

  “On the government’s restrictive movement order, we believe the police, being the authority to effect the order, has sufficient resources to control and managed the order effectively.

  “The more than 130,000 personnel, and particularly from the General Operational Force that are currently positioned in different parts of the country, can be deployed for such a task,” said Mohamed Arshad.

  “Patriot is confident that the police will professionally execute the task given. After all it is barely three days that the MCO has been gazetted and the police must be allowed to execute their task. The defence minister must have full trust and confidence in the ability of our police force who are experienced enough in dealing with internal security issues.”

  He, however, added that there is a more pressing need for proper and effective communication to the masses on the need to stay put and be disciplined about practising social distancing.

 8. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Nmpknya, Muhiyiddin & Mahathir, kini brperang
  Apa2 pun, kalah jadi abu, mnang akn jadi arang
  Mmg dri awal, Cap Bunga tu, sinarnya tk terang
  Kpd Mlyu..Bersatu dah tak relevan lgi sekarang
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 9. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kejora tdi, terjaga dari tidur, dek mimpi yg ngeri
  Semalaman tadi..tidur pun jadi tk nyenyak lena
  Seperti sesuatu yg buruk menimpa dewi puteri
  Apakah, ia brkaitan dgn serangan virus Corona
  😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Nmun mimpi cuma mainan tidur punya perkara
   Mungkin krna Kejora terlalu memikirkan si dara
   Kejora ttp mendoakan agar si dia dlm sejahtera
   Semoga si manja, dlm selamat & riang gembira
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 10. PN PATUT JELAS DENGAN ARAHAN SUPAYA RAKYAT TIDAK noTERPINGA2…….MCO TAK BOLEHLAH LAYAN MACAM DARURAT……PATUT HANTAR PEGAWAI2 PERIKSA CROWD PUBLIC SECARA RAMBANG……

  Cardiologist Remains Arrogant And Defiant: Says No Reason To Apologise Or Be Ashamed…….

  (NST) – A consultant cardiologist, who has come under fire after a video of him engaging in a verbal exchange with Penang Island City Council (MBPP) enforcement officers for defying the Movement Control Order (MCO) was viralled, has defended his action of not staying home.

  Dr Ong Hean Teik maintained that he did nothing wrong and instead blamed the council for closing the Youth Park where he had gone for a jog despite the MCO.

  Speaking to the New Straits Times in his clinic at Jalan Burma this afternoon, Dr Ong argued that the MCO was not a confinement order.

  He also contended that it was the council which should apologise to him after its officers had taken the video of his altercation, which has since been widely shared all over.

  “Personally, I feel that I have not done anything wrong. I don’t think there is a need for me to apologise or feel ashamed for what happened yesterday. In fact I feel MBPP owes me an apology. Do I deserve this scandal to tarnish my image…” he said.

  Dr Ong was caught in a four-minute video clip arguing with enforcement officers that the MCO was not an curfew.

  He said when he walked into the Youth Park at 4.45pm yesterday, there was no one to stop him from going in or any wire or string put up to indicate that the place was closed.

  He admitted to not seeing a sign put up on the Youth Park’s closure.

  The exchange with the enforcement officers happened about 6pm as he was leaving the place.

  Dr Ong admitted that the MCO was put in place to prevent crowding which may result in the spread of Covid-19 virus. However, he argued that a lone walker, exercising, should not be considered as ‘crowding’.

  “The purpose of the MCO is not to crowd. Now, the second thing is stay at home. Is that right? I feel that is wrong because we still need to exercise,” he said.

  He expressed hope that more people would understand his explanation and why he was contesting the implementation of the MCO.

  “People are criticising me and it is a burden that I have to bear.

  “I know the MCO was introduced with good intentions but we need to relook at its implementation. If the legal people come out and say HT Ong has disobeyed the law, then I am willing to accept that I am wrong, say sorry and I will follow the stay at home order next time.

  “Right now, I am not clear,” he said…..

 11. PH JAHANAM KAN NEGARA TAPI BERPURA2 BAIK……..

  Anonymous
  March 20, 2020 at 11:04 PM
  Yg tak buat sekatan menteri PH, yang meluluskam perhimpunan pun zamam PH. Yang tidak mengetatkan sempadan menteri PH.

  Yg dpt bala dari tindakan, menteri PN dari PH pun ada jugak.

  Mengata sama sendiri la

  Anonymous
  March 20, 2020 at 11:57 PM
  Kenapa tidak tanya terus kepada Kak Wan, atau PM interim, bukan kah dia yang bertugas pada masa tu.

  1. nah hamek , ni jawapannya kenapa………..klik link tu, pas tu jgn sibuk tanya kenapa kenapa kenapa……bolo punya olang……..

   https://www.youtube.com/watch?time_continue=141&v=Ogd6ik1-COQ&feature=emb_logo

 12. PN TOLONG TUNAIKAN MANIFESTO PH……COVID DAN MINYAK……UEC MEMANG JAHANAM KENA BATALKAN……

  Harga Minyak Turun. PH Janji Tak..
  Harga runcit RON95, RON97 dan diesel turun………

  Kementerian tersebut berkata penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik COVID-19.
  Harga runcit RON95, RON97 dan diesel turun

  HARGA runcit petrol RON95 turun sebanyak 38 sen manakala RON97 turun 36 sen dan diesel juga turun 12 sen berkuat kuasa 21 hingga 27 Mac ini.

  Kementerian Kewangan, menerusi satu kenyataan pada Jumaat, memaklumkan harga runcit RON95 ialah RM1.44 seliter bagi tempoh berkenaan.

  Harga runcit RON97 dan diesel bagi tempoh berkenaan masing-masing pula ialah RM1.74 dan RM1.75 seliter.

  Kementerian Kewangan berkata penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM).
  Harga Minyak Mingguan: 21 Mac – 27 Mac 2020
  RON 95
  RM 1.44
  SELITER
  -0.38

  RON 97
  RM 1.74
  SELITER
  -0.36

  DIESEL
  RM 1.75
  SELITER

  Kementerian tersebut berkata penurunan harga runcit produk petroleum ini adalah disebabkan trend harga minyak mentah dunia yang terus menurun ekoran ketidaktentuan ekonomi global akibat pandemik COVID-19.

  Ia sekali gus menjadikan harga petroleum bagi tempoh berkenaan lebih murah daripada harga sekeping penutup hidung dan muka yang rata-ratanya dijual pada harga sekitar RM2 di pasaran.

 13. DI WUHAN SEORANG PUN MUSLIM TAK KENA CORONA……JEMAAH TABLIQ KENA SEMAK APA MASALAH MEREKA……. AJARAN SESAT JUNNUN TIADA SIAPA MAHU IKUT BERBELIT2 DAN BERPUTAR2……LEBIH BAIK JADI ULAR SAWA……

  Sholat Jum’at di Cina Menjadi 5 Juta lautan manusia……..

  SHOLAT JUM’ATAN DI CHINA menjadi LAUTAN MANUSIA. Membuat Merinding Hati kita semua. Lebih 2 juta Orang komunis China masuk Islam. Karena Orang Islam di Wuhan tidak Satupun yang kena VIRUS CORONA. Mereka TAKJUB dengan Orang Islam. Akhirnya atas izin Allah SWT mereka Masuk Islam. Subhanallah, kita harus bangga menjadi umat Islam dan in syaa Alloh termasuk kedalam golongan nabi Muhammad yang sholeh dan sholehah, aamiin.

  MR : Allahuakahbar!!

 14. Traitors thieves religious peddlers
  Working together to grab powers
  Trading principles due to greed
  Awaiting for Karma and deep split

  It is a matter of time we shall see
  The old man moves well calculated
  That would cause younger man to worry
  Remain intact or regretfully ousted.

 15. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Cuti sek, Kejora cdg nak cari Suman di JB sana
  Tpi printah kwlan gerakan, kita tk blh ke mana2
  Klau tak kerana itu, mmg sah, Suman dah kena
  Suman sbnr nya tlh dislmtkan olh virus Corona
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 16. sori2 tarik balik

 17. laku lagi kaa suara pm4 nie..

 18. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Bagi Kejora, blog Budin ini, adalah sgt istimewa
  Kerna di sini, Kejora brtemu gadis yg cntik lawa
  Seorang siswi saikologi org JB, dari suku Jawa
  Klu alatan memancing dia bagai jenama Daiwa
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Pertemuan terjadi, spt Adam yg bertemu Hawa
  Bagaikan sinar brgemerlapan si dara dah bawa
  Dia hadir dlm hidup..ibarat penyambung nyawa
  Kejora yg dulu brduka, kini kmbali riang ketawa
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Benarlah, sperti mana pujangga telah berfatwa
  Cinta tidak dpt nk dijual beli, atau dipajak sewa
  Memang sangat bahagia..cinta mereka berdua
  Kasih mesra kukuh terbina..sehati dan SEJIWA
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. SEJIWA – SPRING
   Karaoke: https://youtu.be/w6Dy6QRRjmw

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Pada irama kuberpesan
   Lagu ini ditujukan
   Padanya yang tersayang

   Kasihku kau pernah dipersia
   Lalu kubawa cintaku
   Sebagai penawarnya
   Biar lukamu masih terasa

   Sesaat engkau tidak kutemu
   Bulan seakan pilu
   Tiada dapat beradu

   Begitu jika engkau membisu
   Badai jauh dilautan
   Tiada ketepian
   Sebegitu cintaku padamu

   1. Chorus:

    Usahlah cinta dibawa bersama
    Ditenggelami mentari di timur
    Gelap gelita tiada bercahaya
    Ku tiada berdaya

    Ku ingin selalu di sampingmu
    Tiap waktu siang melambai malam
    Bagaikan senja denyutan cinta kita
    Penyambung hadirnya

    Akan kubina istana bahgia
    Menjadi lambang kasih berpanjangan
    Hentikan airmata pedih kenangan
    Yang mencakar perasaan
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  2. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Mmg tak sabar, Kejora nanti..kepulangan si dia
   Habis masters nanti dia pasti pulang ke Mlysia
   Dari segi fizikal & spiritual, Kejora dah bersedia
   Utk si adara..akn ku bina sebuah istana bahgia
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 19. Tulah….dulu pecahkan UMNO dan PKR, sekarang Allah pecahkan sendiri punya parti PPBM…Ini semua balasan dari Allah…Tun M pls duduk rumah…let the country handle by Muhyiddin dan Perikatan Nasional….Jgn jadi penyebok dan perosak negara…
  Yg lain2 tu (mazslee dan saddiq) , nasihatkan lah si Tun M ni….jgn asyik nak menunggang org tua ni…cubalah belajar berdikari

 20. orang sibuk wabak depa sibuk jugak ngan wabak berebut jawatan
  tomak kuasa n pengaruh
  haprak betoi la puak ni

 21. Tun tidak mudah mengalah. Prinsip tetap prinsip bagi Tun. Sejarah membuktikan bahawa sesiapa yang “lawan arus” akan rugi. Tun terkenal dalam pertarungan ini. Dari Tunku, Hussein, Musa, Ghafar, Anwar, Pak Lah sampailah ke Najib semua tergolek. Inilah kelebihan Tun dalam politik.

  Apakah sekarang giliran TSMY pula? Nampaknya begitulah.

 22. mendapat la pakdin pasni…atok kalu berjuang pantang berundur

 23. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kita harap smua, duduk je rumah buat masa ini
  Kegawatan dek covid19 ini, smua kena prihatin
  Dah dkat 9:00 pm blog belum juga dikemaskini
  Apa kah Tn Budin juga..kini sdg kena kuarantin
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

 24. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kerajaan PH dulu, banyak menipu dgn cara keji
  Hari2 kita dengar, sana sini, rakyat tibai dan taji
  Manakala kerajaan PN pula meleleh rakyat puji
  Minyak, 2 kali turun, tanpa perlu membuat janji
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 25. PH POLITIK AIR LIUR DAN PENJAHANAM NEGARA…

  ……….

  Parti AMANAH bapak segala lantikan politik, Khalid nak cerita apa lagi?…….

  ڤرتي أمانه باڤق سڬالا لانتيكن ڤوليتيك، خالد نق چريتا اڤ لاڬي؟
  Baru-baru ini, bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad, mendakwa kerajaan baharu pimpinan Perikatan Nasional tidak sabar-sabar nak gantikan lantikan zaman Pakatan Harapan dengan lantikan ahli politik dari kalangan mereka (Perikatan Nasional) biarpun negara dilanda krisis Covid-19.

  Menurut beliau, disebabkan sikap pemimpin Perikatan Nasional, “golongan profesional lantikan zaman PH dipecat.”

  Ini bermakna, Khalid bersetuju bahawa sesiapa sahaja yang mempunyai kredibiliti sebagai seorang “profesiomal” boleh dilantik sebagai peneraju organisasi yang berkait dengan kerajaan meskipun orang yang dilantik mempunyai pembabitan sebagai ahli politik aktif mahupun pasif.

  Persoalannya, bukankah Khalid sendiri yang memberi amaran pada 16hb Ogos 2018 agar lantikan politik Barisan Nasional (BN) di semua agensi di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan yang masih belum melepaskan jawatan berbuat demikian selewat-lewatnya bulan Spetember 2018?

  Pada ketika itu, bukan hanya Khalid tidak menghiraukan langsung kredibiliti atau kelayakan “profesional” mereka yang dilantik, parti AMANAH membuat beberapa lantikan politik yang teramat mencurigakan.

  Bukan hanya AMANAH, kepimpinan Pakatan Harapan secara keseluruhan terang-terang memecat ramai penjawat awam berpangkat tinggi atas alasan lantikan mereka merupakan lantikan politik oleh pentadbiran Barisan Nasional yang lepas.

  Saya mengaku, tindakan sebegini adalah perkara biasa yang tidak perlu dipertikai, kerana memang sudah jadi kelaziman mana-mana kerajaan di dunia menggantikan penjawat-penjawat berpangkat tinggi dengan lantikan politik baharu apabila berlaku pertukaran kerajaan.

  Ya, mana-mana kerajaan di dunia akan melantik pegawai atau pengarah dari kalangan individu yang difikirkan setia kepada kepimpinan pusat sekiranya berlaku pertukaran ketara dalam barisan kepimpinan berkenaan.

  Dalam situasi sebegini, sudah pastilah majoriti daripada lantikan yang dibuat akan terdiri dari mereka yang mempunyai hubungkait rapat dengan barisan kepimpinan pusat ataupun barisan Jemaah Menteri.

  Tetapi lain pula halnya dengan parti AMANAH.

  Pada 23hb Januari 2019, menerusi satu majlis di ibu pejabat Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS), Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pada ketika itu, Dato’ Salahuddin Ayub, mengumumkan penstrukturan semula pertubuhan berkenaan menerusi lantikan pengerusi dan ahli Jemaah pengarah yang baharu.

  Dalam majlis tersebut, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) AMANAH dari Alor Mengkudu, Dato’ Phahrolrazi Mohd Zawawi diumumkan sebagai Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS yang baharu.

  Salahuddin turut mengumumkan pelantikan lima orang Ahli Jemaah Pengarah (AJP) dan lima lagi AJP yang merupakan calon simpanan daripada pemilihan AJP NAFAS pada tahun 2016 bagi penggal 2016-2019.

  Barisan AJP NAFAS yang baharu ialah Wan Kharizal Wan Khazim, Mohd. Hisyamuddin Ghazali, Normah Yusof, YB Senator Dr. Yaakob Sapari dan YB Muhamad Said Jonit yang merupakan AJP lantikan Menteri, manakala lima lagi AJP NAFAS ialah YB Datuk Haji Abdul Aziz Derashid, YBhg. Dato’ Haji Ahmad Bhari Abd Rahman, Y.M Dato’ Tengku Aziz Tengku Jaafar, Abdul Kalam Hassan dan Ishak Taib.

  Jika dikaji, bukan hanya Salahuddin merupakan orang nombor dua dalam parti AMANAH, majoriti yang dipilih oleh beliau untuk menjadi ahli barisan Jemaah Pengarah NAFAS terdiri dari pemimpin-pemimpin parti beliau sendiri.

  Lupakah Khalid akan peristiwa ini?

  Sudah pastilah timbul persoalan dari kalangan rakyat jelata mengapa pelantikan sedemikian dibuat, sedangkan NAFAS seharusnya kekal sebagai sebuah pertubuhan yang dikendalikan oleh lantikan dari kalangan peladang sendiri.

  Tetapi saya faham, lantikan politik kadang kala perlu bagi memastikan individu yang menerajui sesebuah organisasi yang bersangkut dengan kerajaan harus dari kalangan individu yang difikirkan setia kepada kerajaan.

  Saya juga faham, sesiapa sahaja yang mempunyai kredibiliti sebagai seorang “profesiomal” boleh dilantik sebagai peneraju organisasi yang berkait dengan kerajaan meskipun mempunyai pembabitan sebagai ahli politik aktif mahupun pasif.

  Tetapi tindakan parti AMANAH ‘mengepung’ NAFAS dengan menggantikan hampir kesemua ahli Jemaah pengarahnya dengan pemimpin AMANAH menimbulkan persoalan sekiranya pelantikan berkenaan dibuat atas pertimbangan professional tanpa adanya niat tersirat.

  Sudah pasti para peladang marah melihatkan persatuan mereka ‘dikepung’ begitu sahaja oleh sebuah parti politik tanpa diberi peluang langsung kepada wakil-wakil mereka untuk menentukan halatuju dan perkara-perkara penting berkaitan urus tadbir persatuan.

  Keadaan menjadi bertambah rumit apabila Datuk Seri Dr Wee Ka Siong merangkap Ahli Parlimen Ayer Hitam mendakwa tiga kontrak bernilai RM1.4 bilion dibatalkan selepas kementerian Salahuddin dikatakan mahu menganugerahkan projek kepada Nafas secara rundingan terus.

  Keesokkan harinya, pada 22hb November 2019, Salahuddin mengaku terus menulis sepucuk surat kepada Perdana Menteri bagi meminta sokongan beliau berhubung peganugerahan tender berkenaan.

  Pengakuan Salahuddin sekaligus mencadangkan lantikan pengerusi dan ahli Jemaah pengarah NAFAS pada bulan Januari 2019 bukanlah berasarkan pertimbangan professional sepertimana yang dijanjikan dalam buku manifesto Pakatan Harapan tetapi berdasarkan keahlian mereka yang dilantik dalam parti AMANAH.

  Apabila saya membuat saranan agar gaji, elaun dan faedah yang diperolehi setiap ahli Jemaah pengarah NAFAS dibentangkan di parlimen dan juga menerusi pengisytiharan aset ke pihak SPRM, saya pula diserang oleh tentera siber yang tiba-tiba datang entah dari mana.

  Apakah Khalid tidak tahu akan perkara ini?

  Apakah Khalid tidak tahu perihal pelantikan Setiausaha Sulit Kanan beliau sendiri ke Lembaga Perbadanan Putrajaya dan Setiausaha Politiknya ke Lembaga Dewan Bandaraya Kuala Lumpur?

  Nak meroyan apa lagi bang Khalid ooi?

 26. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Semua nmpak, kelebihan yg ada, pd cgu Kejora
  Kat blog ini, dia tetap kekal sbg jaguh dan juara
  Dh cabut lari..Suman Hindu tua, kongkang kera
  TN anjing tua nyanyuk pun dah tk lagi bersuara
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 27. senario politik dalaman ppbm kini memperlihatkan pembentukan definasi2 yg jelas…

  … golongan, di ketuai oleh pengerusi-yg-di-lantik Mahathir dan kumpulan president Moo kini memilih utk bertembung dari berunding.

  Ngape mahathir, pengerusi-yg-di-lantik?

  sbb mahathir sebelum ini telah melepaskan jawatan nya, dan MTP menolak, dan kemudian melantik kembali tanpa melalui process pemilihan parti.

  ini akan membawa kpd satu krisis yg akhir nya, penglibatan ROS dan Mahkamah.

  di sini, Moo ada kelebihan nya.

  1.0 ape pilihan Mahathir?

  (1.1) meneruskan bertempur dgn Moo

  (1.2) menubuhkan parti baru?

  (1.3) jadi ahli, salah satu parti dlm PH atau Warisan…

  2.0 jika di lihat ape pilihan yg Moo ada..

  (2.1) Consolidate kedudukan nya dlm ppbm

  (2.2) ppbm di gantung oleh ROS atau Mahkamah membuat keputusan memihak kpd mahathir…

  (2.3) Moo tubuh parti baru

  (2.4) Moo hijrah kembali kpd omNo

  besar kemungkinan..

  1.1 Vs 2.1

  dan berakhir dgn

  1.2

  1. Bagus lah si zunnun tak mencarut lagi.

 28. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kejora cdg, nak gi JB..urus Suman apa yg patut
  Sebab si tua tu selalu cakap kt Kejora ni, kentut
  Cdg nya..Kejora nk buat bagi Suman tu melutut
  Tapi, dek kwalan gerakan, semua jadi terbantut
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 29. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
  Beratlah Irah, impak dri covid19 pnya serangan
  Krjaan dh kluarkan pelbagai arahan & larangan
  Smua kena hati2, tk blh brtindak sembarangan
  Nk isi minyak kereta kena pakai sarung tangan
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💝💝💘❤💓💕💖💗💙

 30. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Tak tau bila covid nak pulih..duhai dara idaman
  Mmg jadi susah hidup dek corona pnya kuman
  Kalau silap bertindak je boleh dikena hukuman
  Abg kluar tk pakai mask tdi nyaris kena saman
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💝💝💘❤💓💕💖💗💙

Leave a Reply

Your email address will not be published.