“INI ORANG BESARRR PUNYA EGO”

Semakin hari semakin kuat kedengaran suara tidak puas daripada UMNO berhubung susunan kabinet oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

Setelah beberapa pemimpin UMNO bersuara meluahkan rasa tidak puas hari mereka, paling terbaru, Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hassan juga mempunyai pendirian yang sama.

Kata beliau, sebagai blok terbesar dalam Perikatan Nasional, UMNO telah diketepikan secara tidak adil oleh Muhyiddin dalam lantikan yang dibuatnya.

“Keanggotaan kabinet secara jelas memberi manfaat yang besar kepada Azmin Ali yang bukan saja semua kumpulannya beroleh jawatan menteri dan timbalan menteri, malah bekas Timbalan Presiden PKR itu juga seolah-olah TPM dalam Perikatan Nasional,” tegas bekas MB Negeri Sembilan itu lagi.

Tambah beliau, walaupun bukan ‘kepentingan paling afdhal’ untuk UMNO diberikan kedudukan yang banyak dan kanan, tetapi adalah mustahak bagi Muhyiddin mengikut saiz perwakilan parti dalam lantikan yang dibuatnya.

Soalnya, dengan seorang demi seorang pemimpin UMNO bersuara meluahkan tidak puas hati terhadap Muhyiddin berhubung lantikan kabinet yang dibuatnya, adakah beliau selaku Perdana Menteri sedia mendengar rungutan mereka itu?

Adakah juga Muhyiddin sedia membuat rombakan semula bagi memenuhi rasa tidak puas hati dan rungutan UMNO itu?

Berdasarkan tinjauan dengan beberapa individu yang pernah kenal rapat dengan Muhyiddin, termasuk mereka yang pernah bekerja dengannya, adalah disimpulkan bahawa Muhyiddin tidak akan tunduk kepada semua rungutan dan tekanan itu.

Apabila sudah membuat keputusan, itulah pendirian Muhyiddin dan beliau tidak akan sesekali mengubahnya.

Kenapa Muhyiddin bersikap begitu?

Sebenarnya, bagi mereka yang kenal rapat atau pernah bekerja dengannya, Muhyiddin dikenali sebagai seorang yang mempunyai ego yang sangat besar dan selalu menganggap keputusannya adalah betul belaka.

Ketika menjadi menteri, beliau paling pantang jika cakapnya tidak didengari, dibantah atau ada orang lain yang cuba mengajarnya dalam membuat keputusan.

“Ini orang besarrr punya ego,” kata seseorang yang pernah bekerja dengannya.

Bahkan, tambah beliau, ego Muhyiddin jauh lebih besar daripada ego Tun Mahathir Mohamad.

Kata seseorang yang tak mahu disebut namanya itu, jika Tun Mahathir diketahui masih sudi mendengar pandangan yang berbeza, malah kadangkala mengubah keputusannya, tetapi Muhyiddin jarang sekali berbuat demikian.

Ketika menjadi menteri, beliau pernah menegur seorang pegawai kanan kerajaan yang terlalu banyak bercakap dan memberi pandangan kepadanya.

Kata Muhyiddin kepada pegawai berkenaan, “awak jangan banyak sangat bercakap, hanya jika saya suruh bercakap, barulah awak perlu bercakap.”

Seorang pegawai bawahannya yang suka memberi pandangan kepadanya juga pernah ditegur Muhyiddon dengan perkataan – “awak menteri ke saya menteri”?

Pendeknya, mereka yang kenal dan pernah bekerja dengan Muhyiddin tahu benar perangai dan tabiat semulajadinya.

Mendengar pandangan yang berbeza pun beliau tidak suka kerana egonya menjadikan beliau berasakan dirinya sentiasa betul, mendesaknya mengubah keputusan yang sudah dibuat tentulah lebih mustahil lagi.

Kalau ketika menjadi menteri pun, egonya sudah sangat tinggi, setelah memegang jawatan Perdana Menteri sekarang ini, pastilah ketinggian egonya tambah-tambah mencanak dan mungkin seringgi KLCC.

Maka itu, setelah beliau membuat keputusan melantik menteri-menterinya, janganlah ada sesiapa cuba menegur, membantah atau mengajarnya bagaimana membuat keputusan yang betul dan adil.

Semua itu tidak akan dipedulikannya dan hanya ibarat “masuk telinga kanan, keluar telinga kiri” saja baginya.

Bagi Muhyiddin, bukan saja sebagai menteri sebelum ini, tambahan lagi setelah sekarang jadi Perdana Menteri, kata-kata dan keputusannya adalah titah yang mesti dipatuhi.

Dalam hal ini, kesian pun ada kepada nasib yang menimpa UMNO dan sanggupkah mereka bertahan dengan keegoan Muhyiddin sehingga PRU15 akan datang? (ShahbudinHusin 14/03/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 14 March 2020 — 9:26 am

78
Leave a Reply

avatar
17 Comment authors
Pak Lang AliAnonymouszunnunMAHATHIRVSANWAROthman Ahmad Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Pak Lang Ali
Guest
Pak Lang Ali

Minyak sudah turun harga, apa lagi . . . Simbah minyak banyak2 biar meletop PN. UMNO pulak seumpama kayu kering di musim kemarau. Mudah disambar api. Disimbah pula minyak cap BUDIN. Peerrhhh. . . meletop beb.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH KERA KERJA TINDAS RAKYAT……. MMU tak jadi naikkan yuran selepas 1,000 pelajar protes…… Universiti Multimedia (MMU) Melaka bersetuju untuk tidak menaikkan yuran aktiviti pelajar sedia ada setelah pelajar-pelajar yang tidak berpuas hati mengadakan protes membantah kenaikan tersebut. “Berdasarkan persefahaman antara kita, pihak pengurusan bersetuju tidak ada peningkatan yuran aktiviti untuk semua pelajar sarjana dan sarjana muda sedia ada. “Bagaimanapun, pengumuman rasmi berkaitan polisi itu akan dikeluarkan oleh pihak pengurusan selepas perbincangan lebih terperinci diadakan dengan majlis perwakilan pelajar (SRC)” kata SRC dalam satu kenyataan hari ini. Mereka turut berterima kasih kepada pengurusan MMU kerana memberikan kerjasama untuk mendapatkan penyelesaian… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MALAYSIA LINGKUP SEJAK PM-4 LAGI…..TONG M BERNASIB BAIK KERANA MELAYU BODOH MUDAH PELUPA… .. TTTTTT… Trip Turki Tun Tanda Terdesak, Tiada Terhasil….. Malunya Malaysia dapat Perdana Menteri bodoh yang jadi bahan ketawa dunia…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Berita panas ini pasti tak akan diperbesarkan mahacai Pakatan, malahan ramai dilaporkan sanggup ‘masuk ke gua’ kerana malu lihat Dr. Mahathir yang dipuja mereka tiba2 jadi bahan jenaka seluruh dunia… Begitulah hebatnya perancangan Allah SWT, aib Dr. Mahathir dah tiba masanya untuk dibuka… Ketika lawatan rasmi 4 hari di Turki, Perdana Menteri tertua di dunia ini menyerlahkan kebodohan diri sendiri… Mungkin niat asalnya Madey nak berlagak, nak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NEGARA JADI MISKIN KERANA PM4 DAN PM7…….RINGGIT JATUH MERUDUM……. Kos lawatan luar negara DS Najib Tun Razak semasa beliau menjadi Perdana Menteri adalah RM8juta setahun…….. Hasilnya, Tahun 2016, DS Najib Tun Razak pergi ke China. Bawa balik pelaburan berjumlah RM144 bilion. Tahun 2017, DS Najib Tun Razak pergi India. Bawa balik pelaburan berjumlah RM158.4 bilion. Kos lawatan ke luar negara Tun Dr Mahathir ke 22 lokasi adalah RM14juta setahun, tahun pertama pentadbiran PM7. Hasilnya, 0 sen pelaburan. Hanya telor Assmin. Kesimpulannya, macai PH mana pernah cerdik. Mereka tidak boleh bezakan pencapaian DS Najib dengan Tun Dr Mahathir. Sebaliknye 20 billion… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

UMNO PATUT BERSYUKUR SELEPAS TERHUMBAN KE LONGKANG…..DISELAMATKAN OLEH PAS….RANCANG LANGKAH SETERUSNYA TANPA PARTI KADOK……. Tanda-tanda Kerajaan Perikatan Nasional Pun Tak sampai setengah penggal sudah mula nampak……. Seperti yang disebut oleh Presiden PAS, Kerajaan ini adalah kerajaan untuk rakyat dan menyelamatkan negara demi rakyat. Memang ada banyak perkara perlu dibincangkan. Pada asal penubuhan kerajaan ini Muafakat Nasional (UMN)-PAS) akan bersama Bersatu + Azmin & The Geng + GPS. Tapi nampak Mahathir cuba tukar perancangan sehingga menjadi kelam kabut dan MN terpaksa menukar sokongan daripada Mahathir kepada Muhyiddin. Gabungan ini sangat longgar dan Bersatu + Azmin mengambil kesempatan cuba mengurangkan pengaruh UMNO… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

MVA…

No thanks – for your stupid, irrelevant garbage politicking bickering.

The nation is now facing more critical issues, i.e. global & national Covid 19 apedemic that crippled economic and day to day activities.

zunnun
Member
zunnun

bijak jugak OA nih. 🤔

Anonymous
Guest
Anonymous

OA lebih bijak berpuluh kali dari kamu, zunnun the lanun monkey escaped from the zoo @ Beruk Tua Geng najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PM 9 JUGA BERHURUF M………DR MANDELIAR TERUS MENCATUR……. Betul ke Mahathir memberikan syarat Mukhriz sebagai TPM untuk dia sokong Muhyiddin dan PN?…….. Isu 1 Mengikut maklumat awal, apabila Dewan Rakyat bersidang pada 5 Mei 2020 nanti, usul undi tidak percaya akan dilakukan oleh Pakatan Harapan yang diketuai Mahathir semasa itu terhadap kerajaan baharu PN dan sekiranya ini berlaku, besar kemungkinan Muhyiddin kalah kerana tidak mendapat majoriti untuk mengekalkan jawatan Perdana Menteri. Ini disebabkan pengaruh Mahathir cukup kuat termasuk dia dan orang-orangnya boleh membeli MP. Muhyiddin + Azmin merancang melewatkan sidang (memang ada logiknya atas kelewatan sidang) dan membeli sokongan melalui… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

No thanks – for your stupid, irrelevant garbage politicking bickering.

The nation is now facing more critical issues, i.e. global & national Covid 19 epidemic that crippled economic and day to day activities.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TABUNG UMAT ISLAM TELAH DIROMPAK PENYAMUN HARAM PH.. …….SEGERA TANGKAP PENGKHINAT……… Tuntutan Mencari Kebenaran, Segerakan RCI Tabung Haji ………– Antara ‘wish list’ yang diutarakan oleh parti ialah menyegerakan penubuhan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) mengenai apa yang dikatakan penyelewengan dalam Tabung Haji (TH), kata Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek. Ujarnya, perkara tersebut juga terkandung dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) tetapi menteri PH dahulu yang menjaga TH dilihat tidak mahu melaksanakan janji mereka sendiri ketika menjadi kerajaan sebelum ini. “Tuntutan ini ialah untuk mencari kebenaran. Kalau sekiranya ada indvidu yang bersalah, termasuk semasa kerajaan Barisan Nasional (BN)… Read more »

zunnun
Member
zunnun

umat islam yg mana? Semesta Alam Semua Yg Bernyawa, Pertalian Zat – Sifat2 utk Membentuk2 Nama, utk menyatakan Keislaman Semesta.

Tabung Islam Mana Yg di Rompak nih?

klu kepunyaan Tuhan, kao ambil atau curi, blh ke kao bawa mati?

tapi jika tabung umat melayu yg bersyariatkan muhammad dari hijaz, maka itu kaum2 muhammad, yg cuba mengetahui keislaman Tuhan Yg Semesta. Jgn pulak mengaku, kao umat islam, puki yg melahirkan masih lagi terasa kesundalan nya ketika mengangkang dan kao perlu cari balik seperti mana kao dtg.

Faham Sundal

Sheraton
Guest
Sheraton

Sesiapa pun buat Keputusan hendak lah mempertahankan nya. Apa lagi pemimpin…

Semua orang ada ego. Tapi ego Muhyiddin keterlaluan kerana cara cakap nya apabila di beri nasihat dan pandangan.

Orang macam ni rasa hilang kebolehan memimpin dan menguna kedudukan nya supaya nampak dia tegas. Orang macam ini mahu di hormati dengan cara menakutkan orang yang di pimpin nya.

Sedang kan Nabi Muhammad saw pun menerima pandangan semasa perang.

Wallahhuaqlam.

Anony tak famous
Guest
Anony tak famous

Pemimpin mesti ada ‘kras kapla’ kalu asyik ikut nasihat sj dah ‘terpimpin’ jadinya !!

zunnun
Member
zunnun

Peminpin byak cara2 memimpin, Tuhan Memimpin Manusia dgn memberi berbagai2 cara alternative nya.

batu itu tenggelam jika di campakan ke dlm air, tapi dgn ilmu nya yg ada, memberi manusia jalan2 utk menyelesaikan nya.

lalu manusia mempelajari negative buoyancy, utk mengapungkan yg lumrah tenggelam, terapung2 di permukaan.

maka, jgn ragu dgn memimpin, seperti Tuhan dgn Kesemestaan Ilmu nya, maka “The Elders, memberi ilmu2 nasihat dari perbendaharan pengalaman mereka kpd yg lebih bertenaga, agar kesenambungan dan kelangsungan ilmu2 Semesta agar dpt di nyatakan utk rakyat sejahtera.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sembang taik unta, masuk calon kalau ada telor.

zunnun
Member
zunnun

Mesti masuk calon utk memberi pandangan? kao beri pandangan pd, tiap betina2 sundal pAs, kao jadikan mereka calon2 korek puki?

zunnun
Member
zunnun

Mahathir/Anwar ada 2 pilihan bukan sj di lihat Langkah Listari + Diversity, tapi yg penting, kesenambungan nya berterusan dgn combo : (Rafizi/Nurul – Muhriz/Syed/Mazlee – Shafie/Christina – Khalid/Dr Zul – Guan Eng/Nga) “PH is winning the War. Stay resilient and hold your ground.” Hammer through this winning recipe and get going. The Council of Advisors shall be the Arbitrating on Impasses. Captured the Middle Kingdom, bring Malaysian on Higher Ground of International Recognitions and Acceptances. Let the Malay Supremacy and Religious Bigotry on the other side of the aisle. Uphold Democracy and its Sovereignty. Then again, can Mahathir/Anwar take this… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Siapalah yg bodoh sgt nak ikut cadangan bahlol kau? Kau nak Anwar bersekutu dgn madey sekali lg? Bodoh mcm kau lebih tak payah tulis apa. Kau pegi jd body guard mahfuz sbb dia satu level bodoh mcm kau.

zunnun
Member
zunnun

ini mesti level bijak keldai2 pAs.

anonymous
Guest
anonymous

zUnNuN dalit yg terlepas ke mesia….tenaga tuhan dia.
https://www.thoughtco.com/who-are-the-dalits-195320

Anonymous
Guest
Anonymous

Ooooooo, dia orang tu pariahs, yer? Thanks for the link, ano 4.32 pm.

Memng fitting dengan zunnun the lanun monkey who ran away from the zoo.

Sounding communist, even anarchist, too.

He does provide a lot of fun and entertainment whacking him each time he appears.

anonymous
Guest
anonymous

ahli tong taik n bekas ahlinya pakat berebut kuasa
dalam 3 thaun ni
nasib baik dapat kumpoi harta lagi

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau meroyan slps drM guling kerajaan yg dia sendiri pimpin ke?
Hanya org gila yg pi bakaq rumah sendiri.
Hanya org gila yg faham kehendak org gila.
Ramainya orang gila.

Sawaludinlamin
Guest
Sawaludinlamin

Tokmat sbagai timb presiden x brani ambil risiko memperbaiki n membersih kan parti. AA berani ambil risiko mnentang presiden nya yg tamak kuasa. Muhyudin n azmin gamble kedudukan n masa dpn mrika dlm langkah sheraton. Jika kalah, hilang segala2nya. Umno n pas x hilang apa2 pun. Tanpa ambik risiko, bila menang nak habuan besar. Tunjukkan kebersihan kamu, keperhatinan parti kamu pd rakyat, pru 15 bolih lah gondol smua jawatan yg d idamkan. Samentara tu bersyukur lah dulu.

zunnun
Member
zunnun

betul ke pertempuran akan menenangi peperangan nih?

(Moo) + gps + geng2 semburit = 54

muaFUCKat

bn + pAs + mca + mic = 60 MP

PH

pkr + dap + amanah = 93

Warisan + (tun) = 15

Moo + AA nak kemana kepAs nih?

yg laggard di sini, pAs – melompak2 di mana byak dedak.

nada pAs & omNo amat berbeza ketika ini, sejak dlm PN.

Anonymous
Guest
Anonymous

Betullah analysis yg zunnun babi ni buat. Pkr+dap+amanah=93 kerusi. Yg baki nak cukupkan 112 masih nak ambik atok lg ke? Anwar dah serik engkau pulak yg mengada-ngada nak kerjasama dgn atok.
Manusia bila dah gila, lebik teruk drp babi. Mcm zunnun babi.

zunnun
Member
zunnun

dlm ketakutan kesan nya keldai2 belaan PN nih, kerjasama Mahathir/Anwar

Anony tak famous
Guest
Anony tak famous

Terbaik!…. could’nt agree more.

Ah Sang
Guest
Ah Sang

Kpd sdara Goh (harap kau bukan bangsa pemakan babi).

Bila rumah runtuh, tiada lg pintu yg berfungsi samada pintu belakang, pintu kecemasan, tingkap, jendela semua ranap. Jd, utk masuk ke dlm runtuhan rumah rumah tu mestilah melalui bumbung yg ranap tu.
Aku harap kau sekolah lebih tinggi drp mahfuz. Kalau analogi yg mcm tu pun tak faham, baik kau ajak mahfuz (MP paling bahlol dlm sejarah dunia) pegi bunuh diri drp kau hidup dan zahirkan kebodohan kpd masyarakat.

zunnun
Member
zunnun

kesundalan di sbbkan virus terlebih menunggang kencing “rosmah?” bila pula rumah PH runtuh nih? klu dah memakmurkan hotel melebihi parlimen, maka yg runtuh, bukan rumah PH tapi parliment dgn sistem democracy nya. lain kali, bila nak bersidang ape jua usul, baik di adakan di hotel2 terkemuka sj. sundal, ngape tak bawa usul tidak percaya dgn kerajaan PH di parlimen? Dgn ppbm, omNo, gps, pAs, geng2 semburit sepakat utk Speaker Bagi Keputusan. Kemudian, baru ke Istana utk Perlantik. Ini baru betul Democracy (1) Perlembagaan (2) Faham ke, jgn nanti kesundalan di bawa memuki memantat sana sini,mengeluarkan zuriat2 melayu yg fascist dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Otak zunnun the lanun @ Monkey lepas dari zoo ini sudah jammed.

Terlekat kpd perkataan2 sundal, kencing, memuki mantat dsb nya. Perlu diambil pahat, buat sesuatu kpd kepala nya supaya dia boleh terlepas dari jam itu.

Juga otak nya jammed kpd istilah2 liberal, fascist, komunis dsb nya.

Nampak nya dia bersekolah dulu tapi salah campuran, gamak nya. Sian.

Goh
Guest
Goh

Sentiasa menghina sesama manusia sejagat ialah sifat kekal bani melayu yg menyokong umno….

zunnun
Member
zunnun

betul ke Moo mempunyai super ego? psyche and mind, sentiasa manifestasikan kesedaran itu, innate (unconscious), pre conscious dan conscious, permulaan prejudice, tenaga dan emosi. Yg pertama itu, …bersifat Universal, Innate dan Segala Interlek Blueprint terkandung bersama nya. Gnosticism/ahli2 makrifah melayari kesedaran ini, utk mengetahui Kesemestaan. Yg Kedua …ini, “pre conscious” yg mana, satu mechanisma registered, implant dlm pemikian setiap manusia. setiap pengalaman yg mereka lalui, akan di registered dlm wadah tersebut. Di sini, di namakan Roh pd setiap se saorang. Obedient dan memberi, membantu utk memastikan kehidupan dlm keadaan bersedia dan sentiasa. Bila jasad binasa, Pre Conscious ini, dgn kesedaran… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Setuju, setiap sesaorang mempunyai id2 mereka sendiri.

id zunnun the lanun @ Beruk Tua di zoo ia lah kesundalan nya, pengkianat, penyamun, semburit dan “scavenging” mengemis sana sini

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro, won’t be long geng2 scavenger Umno yg tak puashati dgn Moo dan Kerajaan baru PN akan atur Papagomo release surah2 lazim sex WMDs keatas Moo and Azmin Semburit nak discredit PN. Dulu masa Moo attack Najib pasal kes 1MDB, geng2 TTF dan Azwandin dok bombard kes scandal dgn Nika sampai cabar mencabar court case cerai. Siapa tak ingat Umno attack Azmin masa PRU13 dgn video sex blow job jamban. Masa PAS bersama Pakatan Rakyat, even old timer Mustafa Ali kena spin dgn video sex old school pakai spender. Expect Azmin akan kena attack double bonus dgn video crystal-clear Semburit… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Skrip TDM-TSMY Untuk Pelampong Mukhriz Ke TPM……. Otto von Bismarck menulis sebuah buku bertajuk Politics Is The Art Of Possible. Secara ringkasnya, Otto von Bismarck menerangkan, seni politik itu berbagai-bagai dan segala kemungkinan luar jangkaan boleh berlaku hasil dari permainan ahli politik. Dalam Malaysia, memang kita akui, Dr Mahathir ialah ‘political goddess’ yang tiada tandingannya. Menjatuhkan 2 orang Perdana Menteri Malaysia yang masih berada di puncak kuasa dan 3 orang Timbalan Perdana Menteri adalag pencapaian Dr Mahathir dalam seni politik beliau yang masih belum boleh disaingi. Dalam mencapai matlamat politik beliau, pasti ada jalan cerita ke arah itu dan untuk… Read more »

jigit
Member
jigit

Tak perlu rombak. Muhyiddin boleh saja wujudkan 12 kementerian baru dan mencipta satu lagi rekod untuk negara kita iaitu sebagai negara yang mempunyai jumlah ahli kabinet paling besar di dunia berbanding dengan jumlah penduduk. Bukannya dia pun yang nak kena bayar gaji…. rakyat yang akan tanggung. Puaskan hati semua orang. Lagipun hidup hanya sementara…. orang lain pun mak kuasa, mak merembat juga. Dan En Budin pula tak perlu buang masa mengkritik mana- mana pihak. Ianya tidak akan mengubah status-quo yang ada sekarang. Elok pi tolong Si Nuar tu pulihkan semula kekuatan PKR. Seelok-eloknya nasihatkan saja dia supaya berhenti terus dari… Read more »

PM tepi seumur hidup.
Guest
PM tepi seumur hidup.

PKR boleh bergabung PAN sbb PAN ada 8 pemimpin dan 5 orang penyokong manakala PKR ada 18 pemimpin dan 7 orang penyokong. Tu dan masuk kira Budin & zunnun.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GENG PH MEMANG GELOJOH……HARI2 MENYIBUK TUDUH JIBENG BERSALAH…..TAK SABAR TUNGGU KEPUTUSAN MAHKAMAH……PATUT LERRRR KENA TERAJANG……… ANWAR AKAN TEKAN PH KEDAH CERAIKAN BERSATU?………. Macam yg saya titipkan dlm entry semalam, politik ni berubah mengikut keadaan & gerakannya bergantung kpd gerakan lawan, sekutu & keadaan sekeliling. Kemudian, politician tu akan buat keputusan berdasarkan kepentingan politik politician tu sendiri… Maksud saya, kalau setakat diorg cakap “demi kepentingan negara, rakyat awam bla..bla..” tu, itu hanya secondary saja. Tapi premier motive mesti dibuat selaras dgn kepentingan diri & politik politician tu… No offense, tak semua ahli politik begitu, tapi kebanyakkannya memang begitu… Nampaknya Pak Syeikh… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DR MANDELIAR KELENTONG LAGI……PN NAIK KERANA DEMOKRASI BENARKAN….ITU SAHAJA…..PATUT PH UCAP TERIMA KASIH KEPADA PN TAK PERLU LAGI TUNAI MANIFESTO…….. Bukan Ku Li tinggalkan UMNO, tapi Dr Mahathir.. Mahathir Bohong Lagi……… Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah tidak pernah keluar atau meninggalkan UMNO tetapi Tun Dr Mahathir (Mohamad) yang buat begitu, kata Penasihat Kewangan dan Peribadinya, Datuk Nik Ahmad Azmi Nik Md Daud. Nik Ahmad Azmi berkata demikian susulan kenyataan Dr Mahathir yang mendakwa Tengku Razaleigh atau Ku Li keluar UMNO dan menubuhkan parti Melayu iaitu Semangat 46. Nik Ahmad Azmi berkata, UMNO asal ditubuhkan pada tahun 1946 tetapi… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Umno deputy president Mohamad Hasan joined the chorus of party leaders dissatisfied with the number of ministers and the cabinet posts given to the biggest party in the ruling Perikatan Nasional government.

https://www.malaysiakini.com/news/514625

Anonymous
Guest
Anonymous

For non-Malays, the future is bleak
S Thayaparan

Dr Mahathir Mohamad said that DAP secretary-general Lim Guan Eng is not “anti-Malay” and that Anwar would never be accepted by the Malays because he is “too liberal”

https://www.malaysiakini.com/news/514636

Goh
Guest
Goh

Hurmm…puak umno yg ditolak rakyat.dtg rumah org ikut pintu belakang,akhirnya dah berjaya masuk itu pun sebab pm ke-8 yg tolong buka kan pintunya.

Masih tak sedor² diri lagi tu…meme tak akan berubah gamaknya puak umno ni

Ah Sang
Guest
Ah Sang

Rumah dah roboh mana lagi ada pintu yg berfungsi. Bongok betullah kamu ni. Terpaksalah masuk ikut bumbung yg runtuh tu. Itu pun payah nak faham. Kau sekolah smpai drj berapa dulu?
Dipersilakan dgn segala hormatnya pm8 reject umno & pas dr PN, adakan pru15 & kita tengok siapa yg dpt jd pm9.

DIPERSILAKAN DGN SEGALA HORMATNYA. CAKAP BANYAK DGN MANGKUK JAMBAN MCM KAU TAK GUNA.

Anonymous
Guest
Anonymous

AH SANG BANYAK MAKAN PISANG,

CAKAP MCM KAU INI YANG AMAT TAK GUNA, MENYEKAT HAK ASASI MANUSIA, MEMBANTUT KEBEBASAN BERSUARA RAKYAT JELATA. BILA COBA MEMBANTUT, KAU KENA KENTUT.

TAPI KAU MEMANG PATUT DIKENTUT SEBAB MULUT KAU PUN CELUPAR.

Anonymous
Guest
Anonymous

4:14 pm
Ni sekor lagi tak faham analogi.

Goh
Guest
Goh

Sifat bani melayu umno amat terserlah pada diri saudara….caci maki ,hina menghina sesama makhluk tuhan dijadikan amalan hariannya

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DASAR PH RASIS TIONGKOK…… KERANA ITU MEREKA BERMUSUH DENGAN MELAYU……… Bekas Menteri PH tak perlu bising tuntut kredit, hargailah pegawai perkhidmatan awam kata Tuan Ibrahim……. Tiada seorang menteri pun yang boleh menuntut kredit ke atas dirinya dalam usaha Malaysia mengembalikan semula sisa buangan plastik yang dibawa secara haram ke negara ini, menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Alam Sekitar. Kenyataan itu adalah sebagai respons kepada Adun Subang Jaya Michelle Ng yang menyebut nama bekas menteri Yeo Bee Yin atas usahanya memulangkan semula sisa buangan plastik, yang kebanyakannya berasal dari Eropah. Yeo merupakan bekas menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH MENANG DENGAN FITNAH…….BILA KALAH LAGI KUAT FITNAH…….. Isu Fitnah Desakan Menutup Aurat Pramugari……… Merujuk fitnah yang kini tular di media sosial, saya menafikan, berita itu adalah tidak benar. Dewan Muslimat PAS tidak pernah mendesak saya untuk segerakan serta merta melaksanakan peraturan pemakaian pramugari patuh syariah. Poster itu sama sekali tidak benar dan tidak pernah Dewan Muslimat menuntut disegerakan terus, selepas saya menjadi Timbalan Menteri Wanita dan Keluarga (KMWK). Kita sebagai kerajaan akan berusaha untuk melaksananya dengan mengikut peraturan dan SOP yang telah ditetapkan. Isu pemakaian tudung oleh pramugari yang beragama Islam sudah lama saya bangkitkan di parlimen pada tahun… Read more »

zaiba
Guest
zaiba

Betapa meriahnya komen2 kat sini, tapi semua komen jenis yg Allahyarham seniman P.Ramlee cakap “apa yg kau merepek, haaaaa…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu lah yang paling merepek. Di mulut kamu ada tahi bertepek tepek. Nak tempeleng sekali, kamu dah tua mcm apek.

Anonymous
Guest
Anonymous

Suka P Ramlee arr? Umur dah 80an tahun ker?

Anonymous
Guest
Anonymous

Sejak PH runtuh digulingkan oleh DrM dan Anwar hilang dari radar PM8, zunnun si tua muka mcm jubor babi makin hilang kewarasan. Frust menonggeng mcm babi menyondol si zunnun babi ni.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KERAJAAN PH TIDAK WARAS……..

Kerajaan tidak mengata kerajaan sebelum tanda kematangan politik (video)………

“Tahniah sebab tidak mengata kerajaan dahulu, budaya mengata ini satu benda yang tidak matang.”

Itu pandangan Datuk Dr Roselan Baki, Pengerusi Pertubuhan Penyelidikan dan Pendidikan Pendidik Malaysia ketika ditanya mengenai portfolio pendidikan dalam kabinet Malaysia 2020.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ELOK LAAAA TU KRONI TOKONG PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN DIPANCUNG KEPALA……..

DAP LGE Son Arrested Entering Singapore With RM2 Million?……..

Hari ini portal http://www.malaysia-today.net telah melaporkan bahawa Pemilik hotel Van Datuk Datuk Goh membuat laporan bahawa dia ditipu oleh kumpulan orang berjuta-juta ringgit termasuk anak LGE (Clint Lim) dan pemaju hartanah anak pengarah kumpulan Ewei. Seorang suspek (dipanggil Chan Eng) sudah berada dalam tahanan.

http://www.malaysia-today.net juga melaporkan bahawa “Anak Guan Eng Ditangkap Memasuki Singapura Dengan RM2 Juta”.

Goh
Guest
Goh

Hurmm…puak umno yg ditolak rakyat.dtg rumah org ikut pintu belakang,akhirnya dah berjaya masuk itu pun sebab pm ke-8 yg tolong buka kan pintunya.

Masih tak sedor² diri lagi tu…meme tak akan berubah gamaknya puak umno ni

anonymous
Member
anonymous

Kerjasama pengkhianatvfannpenyamun tak akan bertahan lama…kapal dah nak pecah…

Penyamun bising dikjianati…pengkhianat takut di samun..

Anonymous
Guest
Anonymous

Sekor lagi jadi gila babi slps DrM gulingkan kerajaan PH.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MAMPUS LEER KALI NI KLEPTOKRASI PH……… Page DAP kata wang dalam Tabung Harapan sudah digunakan?……. Page DAP kata wang dalam Tabung Harapan sudah digunakan untuk membayar sebahagian hutang 1MDB bernilai RM1.7 bilion pada tahun 2019. Najib tanya balik DAP: “Ke mana perginya duit RM7.4 bilion dari hasil penjualan sebahagian dari projek 1MDB Bandar Malaysia RM140 bilion yang ditandatangan tahun lepas, aset TRX bernilai RM40 bilion, hasil RM50 bilion KO dari jualan aset-aset negara, RM104 bilion dijarah dari Petronas dan RM140 bilion dari kenaikan hutang negara sejak PRU14?” Kenapa hutang 1MDB korang asyik sebut tapi hasil dari aset 1MDB korang selalu… Read more »

Goh
Guest
Goh

Bangga betui abg ni dgn bossku tu yerr

Hurmm…puak umno yg ditolak rakyat.dtg rumah org ikut pintu belakang,akhirnya dah berjaya masuk itu pun sebab pm ke-8 yg tolong buka kan pintunya.

Masih tak sedor² diri lagi tu…meme tak akan berubah gamaknya puak umno ni…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JENG JENG JENG……SIAP LEEEER KORANG….. KLEPTOKRAT PH AKAN DIHERET KE MAHKAMAH……… Projek RM200 juta bekas Menteri, KSU KPDNHEP kepada syarikat Kroni PKR disiasat SPRM?………. Sebelum ini Captain M mendedahkan ada banyak projek Kementerian milik kroni Menteri PH untuk menyumbang dana parti Pakatan Harapan bakal dibatalkan selepas PH tumbang. Lim Guan Eng, Tony Pua, Menteri-menteri PH dan pegawai mengurus projek resah. Semua projek kementerian bagi Bekalan Perkhidmatan RM50 juta dan Kerja RM100 juta yang telah diluluskan Lembaga Perolehan A (LPA) Kementerian pasti tersangkut di Kementerian Kewangan sejak 24 Februari lalu apabila memerlukan perakuan MOF untuk diluluskan oleh Menteri Kewangan dalam Jawatankuasa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOKONG DERITA VIRUS BABI… . Lim Kit Siang Sah Sakit Otak….. Lim Kit Siang said Malaysia has transformed into a nation of integrity. Kit Siang must be suffering from some sort of swine fever that has affected his brain. How can he come to that conclusion when the Attorney General, the Inspector General of Police and the Chief Commissioner of the MACC have all been reduced to political baruah Lim Kit Siang said Malaysia has transformed into a nation of integrity. Kit Siang must be suffering from some sort of swine fever that has affected his brain. How can he… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NEGARA DAH JADI RESIDENCE EVIL……JANGKITAN VIRUS KOMUNIS…… Keturunan keling memang kuat membelit….. ……………………….. Tommy Thomas ‘Merogol’ Mahkamah Dan Undang-Undang Malaysia Tommy a/l Thomas lupa atau terlupa… Dia pernah cakap, dia tak pernah menerima Prinsip Sub Judice… Cuba baca apa yang Tommy Tomato cakap dalam 2 tarikh yang berbeza… Tommy Thomas Aug 14, 2018 : “I have never accepted the principle of sub judice”… “The principle of sub judice does not exist in Malaysia because jurists don’t exist”… Tommy Thomas Jul 18, 2019 : “My Lord, his (Najib) action is sub judice, and he must be treated the same as any… Read more »

ken
Guest
ken

Nampaknya kerajaan TSMY tidak akan kekal lama. Nasiblah tu. Dulu semasa dalam PH, Bersatu dihormati PKR, Amanah dan DAP. Sekarang semua bercelaru. Umno dah tak hormat Bersatu lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tapi Bersatu terus maju juga. Di Pru15 akan mainkan peranan penting menyatukan parti2 yang nak menggulingkan pihak yang tak senonoh.

zunnun
Member
zunnun

Satire Pagi Sabtu: hadiweng: Islam dah tegak berdiri selama 14 abad yg lalu… pengkutip sampah : hadi? hadi ! hadi. hadiweng : Ya, Yes, Yup pengkutip sampah : hadi, yg menjawap itu siape? hadiweng : ana lah pengutip sampah : ana itu mana, hadi? hadiweng : ini, sambil menunjuk2 jasad diri nya pengutip sampah : itu badan jasad kamu, hadi Ooi hadiweng: Urgh, betul2. Roh saya lah pengutip sampah : itu Roh hadi. Hadi sebenar nya mana? muhammad yg kao sembah itu, sebenar nya mana? dan siape? hadiweng: kao pengutip sampah. Jgn bicara hal agama, aku di iktiraf sebagai guru… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun si babi tua gila ni dah makin kurang ajar. Dah tua nak mampoos masih lagi asyik hina orang. Rasanya zunnun babi ni dapat upah hasil jual babi pemimpin DAP. Perangai syaitan kau tu kau akan bawa mampus. Sejak PH runtuh, perangai babi kau makin jelas. Aku rasa muka tua hodoh kau ada iras lubang jubor babi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Saya sokong pendapat Anonymous 11:20 am di atas.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SEMASA RINGGIT JATUH MERUDUM BAWAH PM4…..RAKYAT TERTIPU KERANA MASIH BODOH KERANA TIADA KEMUDAHAN INTERNET KETIKA ITU…… PERCAYA BULAT2 ANGKARA SOROS…. HAKIKAT SEBENAR ANGKARA MAHA BOROS…… April, 1997: Malaysian ringgit started to fall from an average of MYR2.42 against USD1. Malaysia’s neighboring countries started to see the same changes in their currencies against the US dollar. Malaysia’s economy remained stable as its stock exchange is linked to Singapore’s stock exchange, and the Malaysian economic fundamentals were solid. May, 1997: Thailand, with the intervention of Singapore, spends billions of dollars of its foreign reserves to defend the Thai baht against speculative attacks.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M OUT DATED IDEA………RECYCLE BENDA LAMA….ORANG TUA NI TAK PERNAH BERUBAH…… Pelaksanaan PPSMI langkah mengundur ke belakang 1. Pemimpin politik ni tak habis-habis nak naikkan balik isu PPSMI. Isu ni sepatutnya dah tak patut dibangkitkan lagi untuk selama-lamanya. Benda ni simple je sebenarnya. Kenapa kat Jepun murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Jepun? Kenapa kat Jerman murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Jerman? Kenapa kat Indonesia murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Indonesia? Kenapa kat China murid belajar Sains dan Matematik dalam bahasa China? 2. Jati diri mungkin nombor dua, tapi yang paling penting adalah bahasa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANGAN SEKALI2 PERCAYA PENYEBAR VIRUS KOMUNIS TAK BERTUHAN/ MUNAFIK MELAYU…… Teresa Kok’s Absurd ‘Sayangi Raya ku, Sayangi Sawit ku, Aidilfitri Promotion! Teresa Kok is quite notorious for committing numerous screw ups in her political career before this. Do you remember what she said about the ‘dog food’ which she was served during her time in the police lock up when she was arrested? Go to minute 3:42 Then she was also in the news for her ‘Anti-Jawi’ stand! Now that she is the Minister of Primary Industries after the Opposition Pakatan Harapan [Alliance of Hope] Coalition defeated the Barisan Nasional… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SAH PH PAKATAN HIPOKRIT……. Di Dalam Malaysia Baharu, Bukan Peguam Negara Saja Buat U-Turn, Speaker Dewan Rakyat Terikut Sama…… Semalam tular screen shot anak Yang Dipertua atau Speaker Dewan Rakyat adalah merupakan Setiausaha Akhbar Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng. Speaker Dewan hari ini memberi jaminan perkara tersebut tidak menjejaskan kredibiliti beliau untuk berlaku adil di Dewan Rakyat. Pembangkang mempertikaikan perkara ini yang boleh menyebabkan berlaku pilih kasih terutama yang melibatkan Lim Guan Eng. Tonton video di atas. Sekiranya isu ini tidak menjadi kontroversi dan Speaker juga boleh membuat pertimbangan adil dan saksama seperti mana beliau berjanji di Dewan Rakyat, kenapa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PEMIMPIN MESTI BERSIH MORAL DAN KORUPSI….. PEMIMPIN PKR PUN TAK MAHU ANWAR JADI PM……. Di tengah-tengah pergeseran dalaman PKR yang dilihat semakin memuncak, seorang penasihat Mohamed Azmin Ali dengan tidak berselindung menggesa Anwar Ibrahim agar bersara daripada politik. Khalid Jaafar menggunakan permainan dam ular sebagai contoh. “Anwar hanya tinggal dua mata untuk sampai ke garisan penamat. Malangnya di mata terakhir sebelum di garis penamat, dia ditelan ular. “Maka jatuhlah semula ke garisan permulaan. Umur sudah lanjut, perjalanan kembali jauh. “Seeloknya Anwar Ibrahim bersara sajalah daripada politik,” katanya menerusi hantaran Facebook hari ini. Untuk rekod, Khalid pernah menjadi setiausaha akhbar kepada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MAKSIAT DAN JENAYAH TERUTAMA MELIBATKAN PEMIMPIN NEGARA MESTI DI BANTERAS….JIKA TIDAK BALA BENCANA PASTI MENIMPA…… Tak kira siapa dalang video seks, tindakan mesti diambil, kata Tian Chua Naib Presiden PKR, Tian Chua meminta polis menangkap dalang sebalik pengedaran video seks sejenis yang menyasarkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali. Beliau berkata, Azmin seorang mangsa tindakan yang berniat jahat dan mereka yang mengatur pengedaran video-video itu mesti berdepan tindakan undang-undang. “Saya tak tahu siapa terlibat, kerana mungkin hanya ketua polis negara tahu siapa pemimpin politik itu. Isunya terdapat seorang dalang dan tindakan harus diambil walau apa pun kedudukannya dalam parti,” katanya.… Read more »

zunnun
Member
zunnun

akhir nya dah di duga. Yg perlu, bakarkan lagi api di dada, akhir nya, terbakar hangus semua. harap2 jgn terlalu awal, kerana dua sifat muaFUCKat perlu berlawanan, satu bak harimau kelaparan dan yg satu, ular sawa kekeyangan kini, lebai pendek merasa, menjawat menteri satu kenikmatan. si audi teruja menambah bini baru, manaksla si zailah anak betina 12 tahun nya, kini jadi rebutan jantan2 tua. biarkan harimau dan ular sawa bertempur, pasti satu akan mati yg satu cedera. waktu itu, ppbm betul2 king maker, memusnahkan kesundalan2 antara kedua2 nya, berpecah2 akan mereka. game of thrones ini baru bermula, dan dgn permasaalahan2… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Zunnun, muka tua hodoh ada iras lubang jubor babi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Lubang jubor dia ada di mulut nya. Itu pasal tiap kali cakap, bau sangat busuk.

Mulut dia tidak muaFUCKat dengan lubang jubor dia. Jadi, bila cakap, keluar kentut, tercirit keluar tahi dari mulut dia.

HAHAHA HOHOHO HIHIHI