MUNGKINKAH MUHYIDDIN HANYA JADI PM SELAMA SEMINGGU SAJA?

Yang Dipertuan Agong, dalam pengumuman petang ini akhirnya melantik Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri baru setelah yakin Ahli Parlimen Pagoh itu memiliki sokongan majoriti Ahli-Ahli Parlimen.

Majlis angkat sumpah akan diadakan esok, 1 Mac jam 10.30 pagi di Istana Negara.

Pengumuman Istana Negara mengenai perlantikan Muhyiddin itu agak mengejutkan banyak pihak kerana beliau dipercayai semakin kekurangan sokongan setelah ramai Ahli Parlimen Bersatu sendiri sudah mengalih sokongan kepada Tun Mahathir Mohamad sejak malam tadi.

Sebelum Tun Mahathir dicalonkan semula sebagai Perdana Menteri, memang Muhyiddin dilihat memiliki sokongan yang kuat kerana beliau disokong oleh UMNO, Pas, GPS dan juga Warisan, selain daripada Bersatu sendiri.

Tetapi, setelah Anwar sedia mengalah daripada persaingan merebut jawatan PM dan PH mencalonkan semula Tun Mahathir, sokongan terhadap Muhyiddin dengan sendirinya telah berkurangan.

Ia bukan saja disebabkan ramai Ahli Parlimen Bersatu berpatah balik menyokong Tun Mahathir, malah Warisan juga menyatakan kekal dengan pendirian menyokong Tun Mahathir.

GPS pula dijangka hanya akan mengadakan mesyuarat esok, 1 Mac bagi membincangkan pendirian sama ada mahu menyokong Tun Mahathir yang disokong PH atau Muhyiddin yang disokong UMNO dan Pas.

Dalam hal ini, Tun Mahathir sendiri pagi tadi melahirkan keyakinan beliau memiliki sokongan majoriti untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

Lalu, bagaimana Muhyiddin boleh diumumkan sebagai Perdana Menteri?

Difahamkan keputusan Istana Negara ini adalah berdasarkan pendirian setiap ketua parti yang ditemui oleh Yang Dipertuan Agong dan bukan lagi berdasarkan sokongan setiap Ahli Parlimen.

Misalnya, jika dalam pengakuan Muhyiddin kepada Istana Negara bahawa 36 Ahli Parlimen Bersatu menyokongnya, maka angka itulah yang diterima oleh Yang Dipertuan Agong sebagai sesuatu yang sahih.

Begitu juga dengan lain-lain ketua parti yang ditemui baginda.

Diberitakan, mana-mana Ahli Parlimen yang mengalih sokongan secara perseorangan daripada sokongan yang telah diumumkan oleh ketua parti, ia tidak lagi diambil kira oleh pihak istana kerana proses menemubual setiap seorang Ahli Parlimen sudah pun dilakukan sebelum ini.

Dalam hal ini bermakna, tindakan beberapa Ahli Parlimen Bersatu yang berpatah balik menyokong Tun Mahathir seperti Syed Saddiq dan ramai yang lain setelah mengetahui Pengerusi Bersatu itu dicalonkan semula menjadi Perdana Menteri, tidak diterima sama sekali.

Di sinilah dikatakan yang menyebabkan Muhyiddin dipercayai oleh Yang Dipertuan Agong telah memiliki sokongan majoriti untuk menjadi Perdana Menteri.

Maka, apa yang perlu dilakukan sekarang?

Adalah penting, selewat-lewatnya malam ini, PH bersama Tun Mahathir segera menghimpunkan seberapa ramai Ahli Parlimen yang tidak menyokong Muhyiddin untuk dikumpulkan dan ditunjukkan kepada umum.

Jika mereka dapat menunjukkan lebih 112 Ahli Parlimen hadir, bererti Tun Mahathir lebih memiliki majoriti berbanding Muhyiddin.

Dengan demikian, diharapkan Yang Dipertuan Agong sedia menimbang atau mengkaji semula perlantikan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Sekiranya majlis angkat sumpah diteruskan juga esok, Tun Mahathir dan PH, dengan sokongan lebih 112 Ahli Parlimen yang dimilikinya itu, boleh pula bersiap sedia untuk mengusulkan undi tidak percaya terhadap Muhyiddin dalam sidang Parlimen yang akan bermula pada 9 Mac depan.

Jika ia berjaya dilakukan, Muhyiddin mungkin hanya akan menjadi Perdana Menteri dalam tempoh seminggu saja.

Tetapi, usaha oleh PH, Tun Mahathir, Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu dan Guan Eng mesti digerakkan dengan seberapa segera yang boleh. (ShahbudinHusin 29/02/2020)

Updated: 29 February 2020 — 6:09 pm

82 Comments

Add a Comment
 1. hari ini 25 jun..lagi 6 hari genap 3 bulan TSMY jadi PM. Alhamdulillah dah lebih seminggu TSMY jadi PM

 2. Muhamad Murshid Othman

  Ini org Anwar attatuk ke

 3. Aku x kisah sapa2 jd pm 8. Anwar, muhyiddin, hishamuddin atau hj hadi. 4 org ni aku setuju belaka. Asalkan bukan mantan pm 7. Kenapa perlu minta balik sstu yg dh kita lepaskan?

 4. Semoga Tuhan campur tangan..Amin

 5. Negara Malaysia akan aman jika tak ada DAP, Tun M dan Anwar…

  1. Apa mslhnya dgn anwar? Kerana anwar dan MP pkr banyak membongkar rasuah MP umno.

  2. Lantik Hj Hadi Tim Perdana Menteri pasti semua sokong termasuk 2 MCA tu.

 6. Skrg ni PM yg dah letak jawatan, nak jawatan semula…(gila punya orng)..
  Lepas tu sokongan MP sekejap kpd Tun, lepas tu Anwar, lepas tu Tun semula…
  Memang otak udang betul mereka ni…tak ada pendirian langsung.
  Agong dah beri masa yang cukup….dah buat macam2.
  Hari ni sokong lain, esok lain
  Pagi sokong lain, ptg/mlm nanti lain pulak
  Hari nama ada dlm list yg menyokong, esok dah tak ada.
  Nama ada dlm list, tapi bila tanya yg punya diri kata tak sokong pun.
  Byk sgt ding dong ding dong!!!
  Sila patuh kepada keputusan Agong
  Apa2 list yg keluar selepas keputusan Agong ditakuti ada unsur penipuan, ugutan, paksaan dan rasuah…
  Muhyiddin will be the next PM
  Mana2 MP yg nak buat vote of loss confidence boleh buat masa next sidang parlimen…
  Jgn panjangkan lagi kemelut politik disebabkan kebodohan semua MP dan PM interim.
  Sekiranya Muhyiddin hilang kepercayaan nanti semasa sidang parlimen, maka dia akan syorkan pembubaran parlimen kepada Agong…

 7. Apa yang Muhyiddin akan buat selepas angkat sumpah:
  1. Umumkan speaker & timb speaker yg baru.
  2. Sidang parlimen akan ditangguh (bukan 8th March lagi)
  3. Bila tak ada sidang parlimen, semua MP boleh bertenang dan berfikir secara rasional…masa tu mungkin ada MP2 dari Bersatu dan PKR dan Warisan yg akan kembali menyokong Muhyiddin serta perikatan Nasional.
  4. Melantik Timb PM dan kabinet
  5. Untuk mengseimbangkan jumlah menteri/timb yg bukan melayu, beberapa senator dari MCA & MIC akan dilantik sbb MCA ada 2 MP ajer dan MIC ada 1. Kabinet yg dilantik akan mewakili semua kaum di Malaysia mengikut peratusan penduduk kaum tersebut dan special koata utk negeri Sabah/Sarawak…
  5. Melantik Peguam Negara yg baru…
  6. dan lain2….untuk mengukuhkan ekonomi, mengembalikan kegemilangan Malaysia yg dah hancur dlm masa tak sampai 2 tahun ni…

  1. Masa kempen menjatuhkan PH kerajaan baru yang akan ditubuhkan tanpa DAP. Ini yang membuat orang Melayu seronok. Tapi bila ada cadangan lantik senator dari MCA & MIC mula ada orang Melayu tak lalu makan. Mungkin ada yang setuju sekiranya bakal senator berugama Islam. Tetapi sekiranya tidak serupa lah jawab nya.

 8. Aik..bukan hang ka budin suruh atuk letak jawatan sgt..skrg nah..ambik ko..pakat pakat jln pakai lutut mengadap atuk mintak kekal pm..awat hang x suh abg non jd pm..hehe..bang non kekal bakal pm selamanya.kohkohkoh

 9. DUA AGONG BERLAWAN……AGONG TONG M TAK MENGAKU KALAH…….

  Agong ‘checkmate’ Mahathir, Anwar dan PH…….

  Kehebatan Agong akhirnya, krisis keperlembagaan (“Constitutional Crisis”) – dalam lantikan PM ke-8 selesai pada hari ini.

  Keputusan YDPA dalam isu lantikan ini tidak boleh dicabar di Mahkamah kerana ianya

  (i) di bawah kuasa budibicara Tuanku yg tidak perlu mengikuti nasihat oleh mana-mana pihak – lihat Artikel 40(1) dan 40(2), Perlembagaan Persekutuan;

  (ii) kaedah penentuan oleh Tuanku mengenai isu “sokongan majoriti” adalah kuasa prerogatif Tuanku yg mana adalah “non-justiciable” (tidak boleh dicampurtangan oleh Mahkamah) – lihat kes Council, Civil Service Unions and Minister of the Civil Service [1984] All ER 956 & kes Dato Dr Zambry v Dato’ Seri Nizar [2009]5 CLJ 265 (“Kes Perak”)
  Krisis yang melanda Negara sejak beberapa hari yang lalu mempunyai isu undang-undang yang sama dengan Kes Perak dan juga krisis yang melanda UK selepas kejatuhan kerajaan Parti Buruh Ramsay MacDonald dalam tahun 1931.

  Krisis seperti ini memerlukan:

  (i) Raja yang matang & bijaksana: “In this, the maturity and wisdom of the ruler is incumbent” – lihat para 232, kes Perak [2009] 5 CLJ 265 dan
  (ii) Raja yang memastikan keamanan terjaga: “One of the most critical executive powers of the ruler is his constitutional duty to maintain peace and order for the public good” – lihat para 226, Kes Perak [2009] 5 CLJ 265.
  YDPA telahpun menyelesaikan kes ini dengan matang bijaksana kerana:

  (i) Negara kekal aman;

  (ii) PM Ke-8 dilantik melalui proses yang teliti oleh Tuanku yang telah membuat pelbagai penilaian ke atas Ahli-ahli Parlimen dengan berjumpa dengan mereka dan wakil-wakil parti-parti yang berkenaan.

  Pemenang sebenar krisis ini adalah Tuanku YDPA (bukannya ahli-ahli politik yang tamak halabo sebahagiannya) yang telah memenangi hati rakyat dengan pendekatan yang telah diambil oleh Tuanku. Krisis ini menunjukkan kepentingan institusi Raja-raja Melayu di Negara ini yang mesti kita pertahankan. Terima kasih, Tuanku. Daulat Tuanku.

  Orang selalu lihat seni politik Tun dan Anwar.. orang lupa tentang Agong.. Kan dah terkena semuanya!

  Tambahan
  “SD baharu tidak boleh memansuhkan keputusan Tuanku. Sekiranya mereka tidak puas hati buat undi tak percaya selepas parlimen bersidang,” Kalau undi tak percaya.. besar kemungkinan Parlimen bubar…. Jika PM tidak mendapatkan kepercayaan maka PM boleh mencadangkan kepada Agong untuk bubar Parlimen. Oleh itu Mohon standby Jentera-jentera Pilihanraya…..

  Lain kata Agong telah perkanakan puak yang tamak dan gile kuasa. Semanjak 20 tahun lalu negara bermasalah kerana 2 orang ini akhirnya Agong guna satu batu matikan kedua-duanya sekali.

  Puak-puak PH pun boleh tumbang. Siapa sangkakan!!
  Yang menariknya Muhyiddin dilihat tersisih dalam Bersatu kerana Tun ‘penyet’ dia tiba-tiba dapat jadi PM-8 yang direbuti sekian lama.

  Itu nama kuasa Allah!!

  MR : Ada yang terkena, ada yang baru buat u-turn akhirnya terjerat

 10. Aku tak kisah TSMY jadi PM asal bukan….

  1. Pahlawan ‘bogus’ dayus hancuss takut tunduk telunjuk bini.

  2. Jantan gay yg bergelar ‘Rear’ Admiral, bernafsu serakah, membujur lalu melintang patah, atas bawah habis diredah, depan belakang semua dilapah, istimewa sekali si Kejora MakNyah.

  1. Wak anjing dubuk 🐕 10:53 pm,

   🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
   Satu hari, aku akn ko cari kau Wak anjing dubuk
   Tak usah ler nk cabar2, konon lagak kau kemas
   Tk ada ler ko tu Kejora nk tendang atau tumbuk
   Aku nk picit idong ko anjing..bg ko penat lemas
   🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   1. Kejora Maknyah….

    Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

    Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan ksn……??

  2. Ko marah sebab jubo ko koyak rabak dikerjakan oleh jantan ni..ko berak pon lawas…

   Lagi pon ko nak jadi Geng najib…

  3. Ko marah sebab jubo ko koyak rabak dikerjakan oleh jantan ni..ko berak pon lawas…

   Lagi pon ko nak jadi Geng najib…..boleh pelok cium najib..

  4. laa,

   mangkuk sgt ke kamu nih, hanya lanun bugis sj ke yg takut bini. Penyamun2 omNo yg lain seperti jawa sundal progoromo dan yg lain2 menyamun simpan duit dan simpan betina lain ke?

   lebai2 sundal pAs yg asyik kaut sana sini dedak, sampai beli Q7 Audi, utk bini yg ke berape pulak?

   muhyidin akhir nya, kesundalan nya di apit oleh lebai2 sundal pAs dan penyamun2 omNo ke?

   syaarie zakaria

 11. MARI KITA JOIN GS……

  Bosan, Muak! 300 Lagi Ahli PH Sertai PAS Di Beting Maro……..

  Setelah bosan dan muak melihat kejelikan polemik politik di peringkat nasional, seramai 300 ahli dan penyokong Pakatan Harapan (PH) bertindak keluar dari Parti mereka yang terdiri dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN).
  Mereka telah menyatakan hasrat tersebut dihadapan Ketua Penerangan PAS Sarawak, Sdr Zharudin Narudin yang telah menerima kemasukan mereka dengan mengisi dan menghantar borang kepada beliau.
  Mereka yang bertindak keluar dari PH ini adalah dari Kampung Semarang yang mempunyai 652 pengundi.
  300 ahli tersebut telah bosan kerana janji palsu PH yang tidak ditunaikan oleh mereka terhadap Sarawak.
  Dalam majlis ini juga kesemua ahli tersebut telah berjaya menubuhkan 4 cawangan yang turut dirasmikan sekaligus sebentar tadi.
  Mereka juga turut menyambut baik keputusan PAS yang menyokong calon Perdana Menteri ke-8 iaitu Tan Sri Muhyidin Yasin.
  Sokongan padu kepada PAS ini adalah kerana inilah parti yang berterusan menjaga kebajikan di Dun Beting Maro berbanding Adun yang sedia ada.
  Ikrar sokongan padu ini telah dinyatakan dalam majlis ringkas di salah satu pusat kegiatan aktiviti mereka yang juga akan dijadikan sebagai markaz dan bilik gerakan PAS Cawangan Kampung Semarang.
  Zharudin Narudin

  Ketua Penerangan PAS Sarawak.

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sesiapa yang sudah bosan dan muak dengan janji palsu PH, sila keluar beramai-ramai segera..

  1. Silap besar org beting maro masuk pas. GPS sdh cukup bagus mentadbir sarawak. Org pas suka ceramah agama tp diselitkan dgn politik sambil mengutuk individu parti lain. Mcm tu ke cara org pas. Guna agama utk kepentingan parti?

 12. SILAP2 TAK SEMPAT ANGKAT SUMPAH ESOK…..KENA SAILING AGONG TONG M……..

  Elok-elok Jadi PM letak Jawatan.. Kemudian beli MP sana sini nak dapatkan 114 – Bodoh namanya……..

  Dia jadi PM kerana tak berikan kepada Anwar di letak Jwatan. Bila bermasalah di cadang Muhyiddin Jadi PM-8

  Tiba-tiba dia lawan Muhyiddin cari sokongan.
  Ini kira bodoh.

  Yang lagi Bodoh Geng PH.
  Tahu dah Mahathir tu penipu dan berbelit-belit
  Yang kamu semua sokong dia kenapa?

  Anwar lagi-lagi-lagi BODOH
  Engkau boleh fikir sendirilah..

  Ku Mansor
  Perak

  1. kah kah kah bukan pasal pm LAH, bodoh

   tapi pasal kapal cap silang dua tulang dengan kepala tengkorak tu!kikikiki

 13. KALAU NAK LAMA LANTIK MUKRIZ JADI TPM…..DEEP STATE TETAP MERANCANG…
  ….

  Muhyiddin Can Stay As PM8 If Mukhriz Is DPM And FM……….

  People, my foot! Read my lips: IT IS ALL ABOUT MUKHRIZ! Tidak pernah saya jumpa manusia sebodoh rakyat Malaysia. Demokrasi konon. Kalau pasal demokrasi sudah lama Anwar jadi perdana menteri (PM5) dan bukan tertunggu-tunggu sebagai Prime Minister-in-waiting sampai mati.

  I have written about this subject many times over the years but not many seem to understand what I am saying.

  The naïve and bodoh-sombong Pakatan Harapan supporters keep talking about rakyat’s choice, rakyat’s mandate, majority-elected government, and all that nonsense. They say 53% of the voters voted for Pakatan Harapan in the 2018 general election so that gives them the legitimacy to rule.

  I keep telling everyone that 32 million Malaysians, or the 15 million registered voters, or the 20 million Malaysians of voting age, or the 12 million Malaysians who came out to vote, or the 5.5 million Malaysians who voted for Pakatan Harapan, get to choose their government. Only 112 Malaysians have the power to do that.

  Malaysia is about only these four people — Mahathir, Anwar, Muhyiddin and Najib — and not about the rakyat, suckers!
  But then these naïve and idealistic Malaysians keep moaning about rights, democracy, civil liberties and so on. Actually, democracy is the worst system even invented by humankind and is the tyranny of the majority over the minority.

  And I am not talking about “the majority” of 32 million Malaysians, or 15 million registered voters, or 20 million Malaysians of voting age, or 12 million Malaysians who came out to vote, or 5.5 million Malaysians who voted for Pakatan Harapan. I am talking about “the majority” of 112 Members of Parliament versus “the minority” of 110 Members of Parliament.

  So live with it, you Pakatan Harapan losers and moaners. Get real. The reality is 112 out of 222 Malaysians choose and His Majesty the Agong needs to endorse this choice.

  It’s a done deal. If you are not happy get 112 MPs to pass a vote of no confidence against Muhyiddin at the next parliament sitting. If Muhyiddin loses, he can then request the Agong to dissolve parliament to make way for GE15. And Pakatan Harapan is going to get wiped out in this next general election.

  The current political turmoil is not about the rakyat or democracy but about Mukhriz
  If Muhyiddin wins, then accept it and keep quiet, like how Barisan Nasional accepted their defeat in GE14 on 9th May 2018.

  What about the people? WHAT ABOUT THE PEOPLE? Since when do the people have a say in the democratic process? Read what Plato said about democracy.

  This whole matter does not involve THE PEOPLE. It is about making Mukhriz Mahathir the next Prime Minister.

  When Tun Abdullah Ahmad Badawi refused to help Mukhriz, Mahathir ousted him. Then Najib refused to help Mukhriz in 2009 and 2013, so Mahathir ousted him as well and took over himself.

  Mahathir will agree to Muhyiddin as PM8 if Mukhriz is appointed the Deputy Prime Minister and Finance Minister
  Mahathir is not sure he can trust Anwar Ibrahim to help Mukhriz so he refuses to allow Anwar to take over as PM8.

  Mahathir then plotted with Muhyiddin Yassin that he (Muhyiddin) will take over as PM8 (instead of Anwar) and Mukhriz will be his Deputy Prime Minister and Finance Minister.

  Now it looks like Muhyiddin will not keep his “promise” of making Mukhriz his Deputy Prime Minister cum Finance Minister after all. So Mahathir wants back the post of Prime Minister (and become PM9 after PM4, PM7 and PM7.5).

  People, my foot! Read my lips: IT IS ALL ABOUT MUKHRIZ! Tidak pernah saya jumpa manusia sebodoh rakyat Malaysia. Demokrasi konon. Kalau pasal demokrasi sudah lama Anwar jadi perdana menteri (PM5) dan bukan tertunggu-tunggu sebagai Prime Minister-in-waiting sampai mati.

 14. pengkhianat penat selagi tak kena undi
  kat pakliman

 15. Terkini!!! PH DAPAT 114 SOKONGAN AHLI PARLIMEN
  Terbaru Baru Bian tinggalkan Azmin, sokong Mahathir
  Ahli Parlimen Selangau Baru Bian pula menandatangani akuan berkanun (SD) untuk menyokong Mahathir. Upacara menandatangani SD itu turut disiarkan secara langsung di Facebook Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil. Ketika dihubungi Malaysiakini, Fahmi mendakwa PH kini mempunyai 114 sokongan ahli parlimen. Untuk rekod, Baru Bian sebelum ini merupakan antara 10 pemimpin PKR yang menyokong bekas timbalan presiden Mohamed Azmin Ali. Azmin dan kumpulannya sebelum ini dilaporkan menyokong Muhyiddin.

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Angkat sumpah aku sok camner………. gawat…….gawat

 16. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Terimalah slm dri abg, utk dinda ku Irah @ Tata
  Biarpun brjauhan, Irah spt brada di depan mata
  Tujuan abg utus wrkh ini..utk raikan satu berita
  PM baru Mlysia tu dinda, dari Johor, negeri kita
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Irah,

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Dlm bola, Johor hebat dari Kedah, di segi tektik
   Kerap Kedah tewas, di padang pnya pergelutan
   Tk sangka..Kedah tewas jugak di bidang politik
   Johor kalahkan Kedah dlm PM pnya perebutan
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 17. BUDIN DAH KEMBALI MENYOKONG TUN, TAHNIAH!

  INI YANG AKU TUNGGU-TUNGGU

  INSYAALAH,APA YANG KAMU HASRATKAN AKAN TERMAKBOL!

  TQ,

  1. BERDIRI KITA PADA NILAI-NILAI RASIONAL,

   BEGITU JUA,HUKUM-HUKUM TUHAN

   YANG TIDAK TERIKAT,SEGALA ADA TIMBANG TARA

   APAKAH RASIONAL?

   KEPUTUSAN YANG DIAMBIL BERASAS

   BILA!

   BAGAIMANA!

   DIMANA!

   SIAPA!

   TAHNIAH KEPADA TSMY KERANA DIPILIH YDPA SEBAGAI PM8

   BAGI PIHAK AKU,YANG RASIONAL…OPSYEN YANG DICADANGKAN
   OLEH TUN,ADALAH YANG TERBAIK BAGI KEMAKMURAN EKONOMI
   NEGARA DALAM TEMPOH TIGA TAHUN INI SEBELUM PRU 15.

   APA BOLEH BUAT!

   DIBANTAH OLEH PARTI PAK LEBAI,DAN MENARIK BALIK SOKONGAN KEPADA TUN ATAS ALASAN….
   TUN SUDAH HILANG SOKONGAN DALAM PH SENDIRI!

   BILA TUN DICALONKAN BALIK OLEH PH,KENAPE TAK JUMPA
   AGONG,BATAL SD TU!HABIS YANG KAU ORANG SELAMA INI
   NAK KE TUN JADI PM SEPENGGAL,NAK UNDI TUN JIKA
   ADA PEHAK COBA UNDI TAK CAYE..GAIMANA!MUNAFIK BETOL!

 18. PENYELESAIAN TUNTAS IALAH BUBAR PARLIAMEN…….TAPI KORANG NAK JIMAT……KENA SABAR DENGAN KERAJAAN INTERIM…….

  ‘Daripada Hidup Bercerminkan Bangkai, Lebih Baik Mati Berkalang Tanah’ – Nasihat Dr Asyraf Kepada Syed Saddiq……

  Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menggesa Ketua Armada Syed Saddiq Abdul Rahman bertanyakan kepada kepimpinan Pakatan Harapan (PH) ketika menjadi kerajaan mengapa rakyat resah dan gelisah akibat krisis politik yang menyebabkan negara tidak stabil dan ekonomi tergugat.

  “Saudara patut tanya kenapa ini berlaku kepada pemimpin-pemimpin PH terdahulu.

  “Semuanya angkara kerakusan dan ketamakan untuk berkuasa, berebut takhta Perdana Menteri sejak awal berkuasa sehinggalah runtuhnya kerajaan PH secara rasmi yang memangsakan rakyat,” katanya dalam satu video yang disiarkan di Facebook.

  Dr Asyraf berkata demikian membidas pendirian Ahli Parlimen Muar itu di dalam Twitternya yang menolak kerjasama partinya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bersama parti yang dituduhnya sebagai parti yang menyalahguna kuasa dan tidak berintegriti bagi menentukan Perdana Menteri Kelapan.

  Seterusnya, Dr Asyraf turut bersetuju dengan Syed Saddiq bahawa rakyat berhak mendapat negara yang lebih baik dan itulah pendirian tegas Barisan Nasional (BN) dan Muafakat Nasional.

  “Benar saudara kata, rakyat berhak negara yang lebih baik. Sebab itulah kami pemimpin-pemimpin UMNO, Muafakat Nasional, PAS dan BN bersetuju untuk menyerahkan kembali mandat ini kepada rakyat dengan pembubaran Parlimen.

  “Namun kami menjunjung hormat titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong agar kami dapat berbincang supaya dapat dielakkan (pembubaran Parlimen) kerana maslahah yang lebih besar.

  “Sebab itulah kami berjiwa besar sanggup menyokong cadangan Tan Sri Muhyiddin (Presiden Bersatu) sebagai Perdana Menteri. Tetapi kami tidak akan sesekali bersekongkol dengan pemimpin-pemimpin bak kata pepatah ‘ayam berkokok berderai-derai, namun ekor bergelumang tahi’,” tegasnya lagi.

  Justeru itu, Dr Asyraf juga mengalu-alukan Syed Saddiq kembali kepada PH yang kini terkenal sebagai sebuah parti yang penuh hipokrasi.

  “Saudara, kalau saudara ingin kembali kepada mereka, yang kononnya pejuang rakyat tetapi menipu rakyat, kononnya bersih tetapi hakikatnya penuh dengan rasuah di mana kes rasuah terowong, kes rasuah banglo boleh ditarik begitu sahaja oleh bekas Peguam Negara.

  “Justeru, kalau saudara ingin kembali kepada mereka silakan, tetapi nasihat saya daripada ‘hidup bercerminkan bangkai, lebih baik mati berkalang tanah’,” tambahnya. – UMNO ONLINE

 19. Drama ptg ni buat wak suman sengsara
  Perangai tak ubah dah macam berukera
  Semua gembira TSMY jadi PM baru negara
  Suman jatuh tertonggeng mkn tak selera

  1. Anon2 9:16 pm,

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   PM baru, dari blok pnyokong Mlayu/Bumiputra
   Blok Suman tu pula, puak kapiaq, & Mlayu kera
   Bila TSMY jdi PM..Suman berduka brsedih lara
   Dlm hati mendidih tpi tunjuk gembira berpura2
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   1. Kejora Maknyah,

    Mulut sundal jalang kau kan selama ini cemuh-hina bagai nak rak TSMY, “si Pipi Lebam”.

    Nah, balik ke hal kita berdua, mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

    1. Wak anjing biol 🐕 10:39 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Woi..Wak anjing biol, JB, JB puki mak hang apa
     Kencing je lebih ini Hindu bapok sotong lembut
     Dah tiga kali..kat Dtrn Merdeka, aku ajak jumpa
     Tpi, ko Hindu bacul pengecut asyik belah cabut
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     1. Kejora Maknyah….

      Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

      Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

  2. Aku tak kisah TSMY jadi PM asal bukan….

   1. Pahlawan ‘bogus’ dayus hancuss takut tunduk telunjuk bini.

   2. Jantan gay yg bergelar ‘Rear’ Admiral, bernafsu serakah, membujur lalu melintang patah, atas bawah habis diredah, depan belakang semua dilapah, istimewa sekali si Kejora MakNyah.

   1. Wak anjing 🐕 10:50 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Satu hari, aku akn ko cari kau Wak anjing dubuk
    Tak usah ler nk cabar2, konon lagak kau kemas
    Tk ada ler ko tu Kejora nk tendang atau tumbuk
    Aku nk picit idong ko anjing..bg ko penat lemas
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    1. Kejora Maknyah….

     Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

     Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

 20. Budin penyokong tegar Pak Sheikh Nuar, jadi mesti lah mengharapkan Muhyiddin pegang jawatan PM ha seminggu, kot mengharapkan ada serah kuasa selepas itu.

  Dan serah kuasa kpd Pak Sheikh diharapkan Budin. Tapi tak mungkin. Kemungkinan itu tidak timbul dalam sibuk menyibuk di antara politikus yang berkaitan sekarang ini.

  Sedang sibuk di bincangkan (sejak malam tadi) ia lah apa Tun Mahathir dan puak nya akan lakukan bagi mendapat jawatan itu semula – dia dah ada majoriti sokongan MP, kata nya.

  1. Mukhriz Mahathir has questioned how 36 MPs can be considered to be in support of Muhyiddin Yassin, if six of them are backing Dr Mahathir Mohamad.

   He says the six are himself, Mahathir, Muar MP Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Simpang Renggam MP Dr Maszlee Malik, Kuala Pilah MP Eddin Syazlee Shith, and Kubang Pasu MP Amiruddin Hamzah.

   “Lying to be PM?” he says in a Facebook post.

   Fahmi kata Harapan dah ada 114 MPs. Boleh dapat jumpa Agong ke tidak?

   Gguano lagu nih.

   1. Sudah tentu consulting the legal constitutional experts. Emeritus Professor Shad Salim Faruqi, one of them

   2. Agong appointing Muhyiddin as PM must have been after consulting the Attorney General. But Thomas resigned and replacement not clear.

    Was this that made Thomas pening kepala and resigned as an easy way out?

 21. Anwar kecundang lagi sbb percayakan makhluk penipu dan pembelit. Hari ni letak jawatan, esok terima balik. Last sekali calonkan diri sendiri.

 22. Sokong Mudin je. Apa nak kacau lagi? Dia pun bukan boleh hidup lama sangat. Kanser Mudin boleh bagi dia mampos lagi cepat dari Madey si Kitol umur 94 tahun. HIDUP Mudin (Mamposlah kau) Kahkahkah!

  1. engkau lebih hina dari biawak

   dah kena sondol jubo ke? kikiki

 23. Pengkhianat dalam PH akan mendapat laknat.Inshaallah.

 24. Itulaaa dok gilerrr sangat nak jadi pm8…. Kan dah mengigau…..
  Sejarah tercipta PM8 mati selepas 8 hari berkuasa… Kah Kah Kah….

 25. MASA UNTUK HERET JAHANAM2 YANG MASIH BEBAS KE MAHKAMAH………

  [TERKINI] Ahli Parlimen Sokong Muhyiddin Yassin Akan Bertambah………

  (The Capital Post) – Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah memperolehi sokongan 114 Ahli Parlimen yang membolehkan beliau diberi perkenan oleh Yang di-Pertuan Agong sebagai Perdana Menteri ke-8 dijangka akan mendapat sokong lebih ramai Ahli Parlimen setelah mengangkat sumpah.

  Dengan pertambahan sokongan Ahli Parlimen kepada Tan Sri Muhyiddin, ianya membolehkan kestabilan politik bertambah kukuh dan lebih – lebih lagi dengan adanya sokongan tambahan ini, Tan Sri Muhyiddin boleh membuat keputusan penting di Peringkat Parlimen.

  Mengenai bilangan sokongan 114 Ahli Parlimen menyokong Tan Sri Muhyiddin, ianya disahkan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hasan ketika ditemui media di pekarangan kediaman Muhyiddin.

  “Beliau dapat 114 sokongan (Ahli Parlimen). Ini bukan kerajaan minoriti, tapi majoriti daripada 222 (Ahli Parlimen),” katanya

  Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan Presiden Parti Bersatu berjaya menumbangkan Pengerusi Parti Bersatu Tun Dr Mahathir yang berdamai dengan pemimpin – pemimpin Pakatan Harapan awal pagi ini.

  Tan Sri Muhyiddin Yassin akan bersumpah sebagai Perdana Menteri ke-8 pada 10.30 pagi pada 1 Mac (esok) di Istana Negara.- The Capital Post

 26. BIARLAH SEMUA PARTI MERASA JADI PEMERINTAH BARULAH ADIL NAMA NYERR………

  Perlantikan Muhyiddin PM-8: Sebahagian Mesej Perjuangan Islam Tercapai………

  Perlantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan menandakan sekurang-kurang sebahagian mesej perjuangan telah tercapai, meskipun belum kemenangan mutlak kepada perjuangan Islam.

  Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Terengganu, Ustaz Jamaluddin Jusoh Al Hafiz mengajak semua para pejuang Islam agar mentadabburkan ayat Allah dari Surah Al Asr.

  “Alhamdulillah wajib kita semua mengunjukkan rasa syukur kepada Allah SWT di atas maklumat terkini Majlis Angkat Sumpah Perdana Menteri Kelapan 10.30 pagi esok di Istana Negara,” ujarnya.

  Ustaz Jamaluddin menyebut demikian di dalam satu kenyataannya pada petang ini.

  Menurutnya, Allah mengingatkan adab ketika menyambut kemenangan dengan tasbih dan beristighfar sebanyak mungkin,menyucikan Allah kerana Allahlah yang Maha Berkuasa dalam menentukan apa sahaja.

  “Beristighfar kerana mungkin tingkah laku, tutur bicara bahkan kiriman ‘whatsapp’ atau ‘facebook’ kita mungkin banyak keterlanjurannya.

  ” Kita menyambut kemenangan dengan cara Islam ajar dan jangan terikut para juhala'(orang yang jahil) yang seperti monyet baru dapat bunga..sindiran sinis bahkan gurauan yang dituju kepada lawan politik kita bukan adab sebagai pejuang Islam sebenar…jangan lupa mereka masih saudara seagama kita, ” tambah beliau.

  1. Kejora Maknyah,

   Tahniah aper kejadahnya….,??

   Mulut sundal jalang kau kan selama ini cemuh-hina bagai nak rak TSMY, “si Pipi Lebam”.

   Nah, balik ke hal kita berdua, mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

   1. Wak anjing 🐕 10:36 pm,

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Dh mkin sewel..Suman idung kepet mulut lebar
    Tk tau lah apa nak jadi dgn ini Hindu tua Kerala
    Org lain buat komen Kejora pulak ynh dia cabar
    Mmg sah Suman bapok ni, dah taraf anjing gila
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    1. Kejora Maknyah….

     Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

     Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

 27. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Tahniah lah..kita ucapkan..kpd PM baru negara
  Smoga, dgn beliau, Mlysia akn menuju sjahtera
  Beliau mewakili blog majoriti Mlayu/Bumiputra
  Diharap, blok satu lagi, usah bersedih duka lara
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  1. Kejora Maknyah,

   Tahniah aper kejadahnya….,??

   Mulut sundal jalang kau kan selama ini cemuh-hina bagai nak rak TSMY, “si Pipi Lebam”.

   Nah, balik ke hal kita berdua, mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

   1. Wak anjing biol 🐕 8:29 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Woi..Wak anjing biol, JB, JB puki mak hang apa
    Kencing je lebih ini Hindu bapok sotong lembut
    Dah tiga kali..kat Dtrn Merdeka, aku ajak jumpa
    Tpi, ko Hindu bacul pengecut asyik belah cabut
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Suman Hindu tua, kemain lagi dia pnya gempar
     Tapi di Dtrn Mrdeka Hindu ni tak berani beraksi
     Mmg naya, klu dia kena, Kejora pnya penampar
     Sah ler terbang gigi palsu dia terpisah dari gusi
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     1. Toksah melalut beralasan karut dgn kotor mencarut.
      Bukti apa kau ada hadhir 3X di Dataran Merdeka…??

      Nah, sekarang aku ulang – mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

    2. Toksah melalut beralasan karut dgn kotor mencarut.
     Bukti apa kau ada hadhir 3X di Dataran Merdeka…??

     Nah, sekarang aku ulang – mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

     1. Wak Hindu paria anjing 🐕 10:33/10:34 pm,

      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      Apa ko merapu, Wak anjing kedi sotong lembut?
      Hape ke jadahnya yg Kejora ni Wak nak sambut?
      Nk lgak hebat tk padan pala botak tk de rambut
      Dh tu bulu pelir habis beruban putih berserabut
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

      HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      1. Wak Hindu anjing kurap 🐕 10:33/10:34 pm,

       🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
       Apa ko merapu Wak anjing DAP pnya tali barut?
       Mlm bgini, apa yg ko anjing Hindu ini mengarut
       Dh baik ker telor Wak yg bengkak pasang surut?
       Btg pelir lembik Wak tu naper tk dibawa gi urut?
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

       HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       1. Kejora Maknyah….

        Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

        Aku ulangi….

        Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

    3. Kejora Maknyah….

     Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

     Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

 28. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Muhyiddin PM seminggu saja.

  He’s not a bad person but wrong talk, wrong move –

  a party meeting chaired by Muhyiddin had rejected his resignation on the same night and convinced him to stay on the following day, which he agreed.

  https://www.malaysiakini.com/news/512661

  1. “..a member of the House of Representatives who in his judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of that house.”

   Next Parliament sitting will determine if Muhyiddin will be PM longer than a week.

   Must be hell of a flurry of lobbying activities from now until that – pagi petang siang malam, And blokes’ bank accounts getting fatter. Bloody corruption. Damn.

 29. KEPADA PEMUJA TONG M JANGAN SUSAH HATI……PM 8 PUN M JUGA…..KORANG BOLEHLAH ATTACK PAS BILA JADI PEMERINTAH……..INILAH MASANYA…….

  Jangan Sertai Perhimpunan Bantah Pelantikan Perdana Menteri – Polis………

  (Astro Awani) – Polis hari ini memberi amaran kepada individu atau pihak yang berhasrat menganjurkan perhimpunan haram bagi membantah pelantikan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri ke-8.

  Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata tindakan tegas menanti mereka yang terlibat menganjur atau menyertai sebarang perhimpunan haram.

  “Perhimpunan haramlah sebab dia buat secara tiba-tiba, tidak minta notis dan ikut prosedur, saya nasihatkan jangan masyarakat sertai perhimpunan ini.

  “Pihak yang menganjurkan akan dikenakan tindakan undang-undang sekiranya melaksanakannya,” katanya kepada Astro AWANI.

  Mengulas lanjut, beliau turut menasihati orang ramai agar menghormati keputusan yang telah dibuat Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

  Sejurus pengumuman pelantikan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, tular di media sosial beberapa individu menyeru untuk mengadakan perhimpunan di ibu negara.

  “Nasihat saya tidak perlu buatlah, pasal kita telah ikut proses demokrasi dan Perdana Menteri pun dah dipilih oleh Yang di-Pertuan Agong.

  “Pihak polis sentiasa bersedia dalam apa jua keadaan dalam menghadapi sebarang kemungkinan.

  “Oleh itu, saya mintalah jangan kita turun kerana ia akan mengancam keselamatan negara kita,” jelas Mazlan.

 30. tercapai jugak hasrat Tun M nak satukan sume rakyat malaysia

 31. Sudah2 lh tu. Move on. Malaysia perlukan kestabilan ekonomi. Biarkan mereka menumbangkan kerajaan dgn cara berikut. Sudah2 lh nk lantik Tun jd pm. Cuma aku nak tahu mcm mana dgn manifestos? Ni nk kena tuntut janji drps semua parti yg berada dlm kerajaan baru (PAS UMNO BERSATU GPS WARISAN DAN AZMIN)

 32. Calon2nya adalah:-

  1. Tun M – pengerusi PPBM
  2. TSMY – presiden PPBM

  1. Asal bukan…..

   1) ‘Rear’ Admiral Al Jub
   2) Pahlawan Bogus Dayus Tunduk Telunjuk Bini,

   SELISIH Malaikat 44……!!

 33. Kemelut blm berakhir…ribut akan melanda…penysngak umno blm boleh lega..

  Jon doo madih boleh simpan panji hitam..
  Nagaimana pon tanpa anwar madey sudah rebah..

  1. Kejora Maknyah….

   Dulu mulut sundal jalang kau cemuh-hina bagai nak rak TSMY, “si Pipi Lebam”.

   Nah, balik ke hal kita berdua, mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Dh mkin sewel..Suman idung kepet mulut lebar
    Tk tau lah apa nak jadi dgn ini Hindu tua Kerala
    Org lain buat komen Kejora pulak ynh dia cabar
    Mmg sah Suman bapok ni, dah taraf anjing gila
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    1. Berbalik ke hal kita berdua, mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….??

     1. Wak anjing biol 🐕 9:28 pm,

      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      Woi..Wak anjing biol, JB, JB puki mak hang apa
      Kencing je lebih ini Hindu bapok sotong lembut
      Dah tiga kali..kat Dtrn Merdeka, aku ajak jumpa
      Tpi, ko Hindu bacul pengecut asyik belah cabut
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Suman Hindu tua, kemain lagi dia pnya gempar
       Tapi di Dtrn Mrdeka Hindu ni tak berani beraksi
       Mmg naya, klu dia kena, Kejora pnya penampar
       Sah ler terbang gigi palsu dia terpisah dari gusi
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

       1. Kejora Maknyah….

        Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

        Aku ulangi….

        Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

      2. Kejora Maknyah….

       Toksah alih tiang gol – lain ditanya, lain kau melalut.

       Aku ulangi….

       Mana dia tarikh & masa perjumpaan kita di JB tuu, haaaa musibat….?? Kau takut, kan kan kan……??

 34. Kah kah…ydpa tak ada masa melayan geng kaki pungkig + kafir harbi ni lagi. Ydpa dah buat keputusan,,tak uturn kagi,,bujan mcam nun pungkoq dan atok mahataik, hari ni calin aku,,esok sokong hang,,lusa aku calon aku pulak. Hari ni letak jwtn om,,letak jwtn pengerusi, kemyudian terima balik,,lps tu keluar lagi….ini manusia tiada pendirian…yg mereka tahu hanyalah kejar kuasa…

 35. Syukur Alhamdulillah…..

  Yang paling penting,

  1) ‘Rear’ Admiral Al Jub
  2) Pahlawan Bogus Dayus Tunduk Telunjuk Bini,

  tidak jadi PM memimpin negara.

  SELISIH Malaikat 44……!!

 36. drama makin menarik…ok mggu depan kita dapat hudud

  1. Burit kau, patut le kalah, bodoh.

 37. Silap Anwar dan the geng sokong PM7, Jika bijak sokong Muhyidin, baru YDPA susah nak buat keputusan sbb parti masing2 ada letak syarat. Sebelum ni dah buat pada PM7, kedua pihak sokong,sampai tak tau pilih. Tak apa nanti boleh buat undi tak percaya dalam parlimen. Boleh bubar parlimen sekali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.