BENARKAH DAIM TIDAK LAGI BERSAMA MAHATHIR?

Bekas Pengerusi Majlis Penasihat kerajaan, Tun Daim Zainuddin menyuarakan penolakannya terhadap gesaan agar Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad membuat pakatan baru dengan PAS dan UMNO melalui Pakatan Nasional.

Tun Daim yang dikenali sebagai penasihat Tun Mahathir berkata, pengundi sudah memberikan mandat kepada kerajaan sekarang, justeru keutamaan PH sepatutnya ialah mengembalikan keyakinan rakyat, bukan menubuhkan kerajaan baru.

Bercakap kepada akhbar Sin Chew Daily, Tun Daim berkata, rakyat mahukan kebajikan mereka dibela dan kerajaan pula menjadi stabil serta kukuh.

“Kita perlu bergerak ke depan dan membangunkan negara ini secara berterusan.

“Kerajaan mesti mengatasi semua masalah yang boleh diselesaikan sekarang juga,” katanya.

Ura-ura penubuhan Pakatan Nasional muncul sejurus selepas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Lokman Noor Adam, mendedahkan wujudnya usaha Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi mendapatkan sokongan bagi bekerjasama dengan Tun Mahathir.

Ia berlaku ketika isu peralihan kuasa Perdana Menteri daripada Tun Mahathir kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim, semakin banyak diperkatakan.

Pendedahan itu dianggap menggagalkan rancangan menyekat Anwar daripada mengambil alih teraju kerajaan dan akhirnya mengakibatkan Lokman dipecat daripada UMNO.

Penolakan Tun Daim terhadap Pakatan Nasional dengan sendirinya bermakna beliau juga tidak setuju dengan usaha mengumpulkan Akuan Bersumpah atau SD Ahli-Ahli Parlimen bagi mengekalkan Tun Mahathir sehingga habis penggal.

Juga bermakna, dengan mahu PH diperkuatkan kerana ia sudah dipilih rakyat sebagai kerajaan, keinginan Tun Daim tentunya juga ialah agar peralihan kuasa kepada Anwar tidak cuba diganggu-gugat lagi.

Harus difahami, SD itu jika berjaya diperolehi, kerajaan PH yang ada sekarang dengan sendirinya akan berakhir dan akan digantikan dengan sebuah kerajaan lain, tetapi masih berketuakan Tun Mahathir sehingga tahun 2023.

Pengumpulan SD itu secara nyata mengenepikan Ahli-Ahli Parlimen PKR pro Anwar, DAP dan juga Amanah serta membuatkan janji peralihan kuasa yang telah dipersetujui dimungkiri.

Bermakna, dengan sokongan utama daripada UMNO dan Pas, kerajaan yang baru yang mahu diusahakan melalui pengumpulan SD itu adalah Pakatan Nasional dengan mengenepikan pilihan pengundi pada PRU14 lalu, sebaliknya mengambil pihak yang kalah iaitu UMNO dan Pas untuk menjadi kerajaan.

Tidak mustahil melalui Pakatan Nasional itu, Timbalan Perdana Menteri adalah daripada UMNO.

Tetapi, kenapa Tun Daim menolak idea penubuhan Pakatan Nasional dan mahu PH terus diperkuatkan?

Adakah Tun Daim, sebagaimana banyak diperkatakan kebelakangan ini, sudah tidak lagi menjadi penasihat politik kepada Tun Mahathir? (ShahbudinHusin 17/02/2020)

Updated: 17 February 2020 — 1:30 pm

101 Comments

Add a Comment
 1. HUKUMAN LANGIT TERHADAP PENGGANAS KOMUNIS TAK BERTUHAN…….

  Debaran 5 Juta Perniagaan Bakal Terjejas!……..

  Kajian terbaru menunjukkan bahawa penularan wabak koronavirus, penutupan kilang-kilang dan syarikat-syarikat di China boleh memberi kesan kepada lebih daripada 5 juta perniagaan di seluruh dunia.

  Laporan kajian yang dikeluarkan oleh firma Dun & Bradstreet dalam analisis terhadap perniagaan di wilayah-wilayah China yang banyak dijangkiti virus mendapati perniagaan-perniagaan tersebut mempunyai hubungan dengan rangkaian perniagaan global. Kajian tersebut mendapati 49,000 perniagaan di rantau tersebut adalah cawangan dan anak syarikat asing.

  Hampir separuh (49%) daripada syarikat-syarikat dengan anak-anak syarikat asing adalah berpusat di Hong Kong, manakala AS mencatatkan bacaan 19%, Jepun 12% dan Jerman 5%.

  Sehingga hari ini, lebih 70,000 kes wabak koronavirus telah disahkan di China yang mengakibatkan 1,770 kematian sebagaimana menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China.

  Penyelidik Dun & Bradstreet mendapati sekurang-kurangnya 51,000 syarikat di seluruh dunia, 163 daripadanya adalah syarikat Fortune 1000 yang mempunyai satu atau lebih pembekal langsung atau “tier 1” di rantau yang terjejas akibat penularan wabak tersebut. Dalam masa yang sama, 938 syarikat dalam Fortune 1000 mempunyai satu atau lebih pembekal “tier 2” di rantau juga terjejas.

  Atas dasar kekhuatiran terhadap impak wabak koronavirus di China ke atas peniagaan dan di seluruh dunia telah menyebabkan banyak badan penyelidik meramalkan pertumbuhan ekonomi untuk tahun ini akan terjejas. Badan penyelidik terkenal, Moody antara yang meramalkan pertumbuhan ekonomi dunia akan bertumbuh pada kadar tahunan 2.4% dan China menyusut sehingga 5.2%.

  Laporan Dun & Bradstreet mengenal pasti bahawa lima sektor utama, mencakupi lebih daripada 80% perniagaan di wilayah yang terlibat, adalah perkhidmatan, perdagangan borong, pembuatan, perkhidmatan runcit dan kewangan.

  Kekhuatiran pasaran adalah penularan wabak koronavirus yang tindak kunjung berkurangan akan menyebabkan lebih banyak kematian dan gangguan rangkaian bekalan antarabangsa.

 2. who wants FROGS REPTILES type of regime? Only fools like it…………

  Bina KLIA3, Tak Masuk Akal……..

  (Malaysia Gazette) – Hasrat kerajaan kononnya hendak membina Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 3 (KLIA3) disifatkan sebagai tidak masuk akal.

  Ini kerana ketika negara menanggung beban hutang yang begitu besar, kata presiden penaja Putra, Datuk Paduka Dr. Ibrahim Ali.

  Menurutnya, apa keperluan kerajaan hendak membina KLIA3 di Nilai, Negeri Sembilan sedangkan hutang negara ketika ini mencecah RM1 trilion.

  SEE MORE DETAILS HERE
  “Telah tular berita mengenai hasrat kerajaan hendak membina KLIA3 di Nilai. Rakyat mesti diberitahu kerana ini akan melibatkan tanggungan berbillion ringgit oleh kerajaan atas apa cara kaedah pelaksanaannya sekalipun.

  “Tidakkah kerajaan sekarang sedar hutang negara sudah mencecah RM1 trilion, dan difahamkan enam minggu pertama tahun ini, kerajaan sudah meminjam RM19 bilion. Kalau tidak benar, minta Kementerian Kewangan nafikan,” katanya kepada media hari ini.

  KLIA3: How Much Is It Going To Cost And Who Is Going To Benefit?
  Semalam tular spekulasi kerajaan Pakatan Harapan (PH) dalam peringkat perbincangan dengan Kementerian Kewangan untuk membina projek KLIA3 di Nilai seperti didakwa oleh bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang dipecat, Datuk Lokman Noor Adam.

  Ibrahim yang tidak bersetuju dengan hasrat itu berkata, KLIA1 belum maksimun penggunaannya malah tarafnya turun seperti lapangan terbang negara dunia ketiga, selain hilang pendapatan sekitar RM4.4 bilion termasuk kerugian teruk dialami MAHB.

  Ini belum diambil kira kerugian MAS sebanyak RM21 bilion dan terkini heboh syarikat penerbangan itu akan dijual atau mencari rakan kongsi.

  “Sedih dengar cerita ini, lebih kurang cerita 1MDB juga atau lebih teruk. Bertiup khabar angin pula MAHB akan dijual kepada Gatwick UK? Semua ini memerlukan jawapan MOF dan Kementerian Pengangkutan.

  “Hasrat untuk membina KLIA3 bukan dongeng atau fitnah kerana mengikut maklumat, pada Disember lalu sudah ada perbincangan kontraktor Gerbang Prima Angkasa dengan konsultan bagi pakej kerja tanah.

  “Difahamkan pakej kerja tanah sahaja bernilai RM1.2 bilion, ini belum masuk kos pembinaan yang pastinya berbilion,” kata beliau.

  “Difahamkan pakej kerja tanah sahaja bernilai RM1.2 bilion, ini belum masuk kos pembinaan yang pastinya berbilion,” kata Ibrahim Ali.

  Ibrahim menyifatkan apa didengarinya itu sebagai cerita ngeri kepada rakyat dan negara kerana kerajaan sepatutnya mengambil kira hutang negara, perkembangan ekonomi dunia dijangka merudum, harga minyak, lain-lain komoditi tidak stabil dan kos sara hidup rakyat yang masih tertekan.

  Beliau juga mahu kerajaan mengutamakan dahulu beban negara tanpa memesong fikiran rakyat dengan pelbagai hujah kononnya sudah dibuat kajian teliti dan sebagainya untuk menghalal pelaksanaan projek KLIA3 bagi Gerbang Angkasa.

  Kata beliau, suasana dan keadaan sekarang juga tidak sama dengan tahun 1990-an, di mana rakyat akan menyokong apa juga usaha bagi membangun negara, tetapi berdasarkan keadaan semasa dan keperluannya.

  “Tumpukan dahulu supaya lebih banyak syarikat penerbangan antarabangsa singgah di KLIA1 agar memperoleh keuntungan besar, sebelum membina satu lagi lapangan terbang.

  “Putra Malaysia mengesa MOF bertindak dan membuat keputusan profesional, bukan atas dasar di luar pertimbangan tidak rasional.

  “Kontraktor besar juga ada tanggungjawab sosial kepada rakyat dan negara. Memang kontraktor atau pemaju berhak mencari peluang perniagaan, tapi jangan pula mengambil kesempatan hanya kerana rapat dengan pemimpin tertentu,” katanya.

 3. PAK SHEIKH KENA BERSIHKAN IMEJ DENGAN PROSES MAHKAMAH PH…….

  Anwar Had Already Decided He Will Become Malaysia’s Prime Minister Back In 1981……..

  If Anwar had ‘done the right thing’, Ku Li would have become Malaysia’s new Prime Minister or PM5 in 1987 and Mahathir would have ruled for just six years and not 22 years. Anwar’s silly move actually hurt Umno and Malaysia and much of what ails the country is because of Anwar backing Mahathir instead of Ku Li.

  It is now 648 days since GE14 and another 83 days until Tun Dr Mahathir Mohamad, Malaysia’s fourth and seventh Prime Minister, is supposed to retire and hand power to Anwar Ibrahim, the longest Prime Minister-in-waiting in history.

  Different people have different views regarding since what date Anwar has been Prime Minister-in-waiting. Some say since he ousted Tun Abdul Ghafar Baba in October 1993. Others say since he tried to undermine Mahathir during the Asian Financial Crisis in July 1997. Then there are those who say Anwar had already decided he was going to succeed Mahathir as the Fifth Prime Minister of Malaysia as early as 1981, which was why he joined Umno instead of PAS in 1982.

  So, was it 1981, 1993, 1997, or 1999 — when he formed Parti Keadilan Nasional (now PKR) and the Barisan Alternatif coalition (now Pakatan Harapan)?

  I believe Anwar had already decided he was going to succeed Mahathir as Malaysia’s fifth Prime Minister as far back as 1981 when Mahathir took over as Prime Minister from Tun Hussein Onn. And that was why as soon as Mahathir became Prime Minister Anwar tried to join Umno but at first failed. Mahathir did not want Anwar in Umno.

  It was Ku Li who convinced Mahathir to allow Anwar to join Umno in 1982
  Tengku Razaleigh Hamzah then worked on Mahathir and managed to convince Mahathir that if Umno did not take Anwar then he would go to PAS. And if Anwar joined PAS that would create huge problems for Umno. So better to keep your friends close and your enemies even closer.

  Ku Li finally managed to convince Mahathir to allow Anwar into Umno merely to prevent him from going to PAS even if he was of no use to Umno or Mahathir personally.

  Mahathir admitted this in an interview in Japan in 2004. He said he did not want Anwar but to prevent him from going to PAS he agreed to allow Anwar to join Umno. Mahathir said he thought once Anwar joined Umno he could control him. But he found that Anwar was conspiring behind his back to topple him so he had no choice but to sack Anwar in September 1998.

  Mahathir never mentioned sodomy as the reason he got rid of Anwar in his 2004 interview. Mahathir mentioned that Anwar was conspiring behind his back to topple him as the reason he kicked Anwar out of Umno in September 1998.

  Mahathir allowed Anwar to join Umno in 1982 to prevent him from going to PAS
  Tun Daim Zainuddin advised Anwar to go quietly, maybe even go overseas for a couple of years and then return to Malaysia ‘rehabilitated’. Anwar, however, told Daim he was going to fight back. Daim told Anwar if he does then there was going to be consequences and Mahathir will for sure throw Anwar into jail.

  Anwar ignored Daim’s advice and fought back and Anwar paid the price for it.

  Mahathir said he was going to retire and hand power to Anwar anyway. In fact, if not because of the Asian Finance Crisis, that would have happened before the 1999 general election or GE10. But Anwar was impatient, said Mahathir, so he needed to be kicked out and jailed.

  Yes, that came from Mahathir’s own mouth. And Ku Li has confirmed these events as all true.

  So, Anwar’s entry into Umno was because of Ku Li. Mahathir did not want Anwar in Umno. However, in 1987, Anwar decided to back Mahathir instead of Ku Li and this changed the entire course of history for both Umno and Malaysia.

  If Anwar had ‘done the right thing’, Ku Li would have become Malaysia’s new Prime Minister or PM5 in 1987 and Mahathir would have ruled for just six years and not 22 years. Anwar’s silly move actually hurt Umno and Malaysia and much of what ails the country is because of Anwar backing Mahathir instead of Ku Li.

  But it was not just Anwar who is to blame. Najib Tun Razak, Anwar’s Deputy Umno Youth Leader at that time, is also to blame. At first Najib was backing Ku Li. Then Anwar ‘blackmailed’ Najib into changing sides and back Mahathir instead. So Najib changed sides.

  And what was the ‘blackmail’? Hah…I bet you wish I would tell you that part of the story. But, no…not today. I will leave that story for another time (kenalah simpan sikit cerita).

  Mahathir got the Special Branch to monitor Anwar since 1982 but only acted in 1998 as a preemptive strike against Anwar’s coup
  So, because of Anwar and Najib, Malaysia was denied Ku Li and the country had to suffer an additional 16 years of Mahathir as PM4, and now another two years so far as PM7 — and maybe even five years if Mahathir serves his full term till GE15 in 2023.

  Why did Anwar decide to back Mahathir instead of Ku Li (we know why Najib backed Mahathir — he was ‘blackmailed’)? Simple. If Anwar backed Mahathir then Tun Ghafar Baba would be number two. And Ghafar is easier to topple. If Ku Li took over, then Tun Musa Hitam would be number two. And Anwar would not have been able to topple Musa.

  So, Anwar chose Mahathir over Ku Li because it would have been easier for him to topple Ghafar compared to Musa. And he did that in 1993, his final move to becoming Malaysia’s fifth Prime Minister on or before 1999 — he toppled Ghafar and took over as Deputy Prime Minister.

  This is how Mahathir controls his ‘friends’ in Pakatan Harapan
  However, Anwar made one major miscalculation. He underestimated Mahathir. He thought since Mahathir allowed him join Umno in 1982, gave him a Parliament seat to contest in GE6 in 1982 (Permatang Pauh), made him a Cabinet Member in 1983, made him the Minister of Finance in 1991, made him the Deputy Prime Minister in 1993, etc., that means Mahathir loves him like a son.

  No, Mahathir just likes to keep his friends close and his enemies even closer. Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, DAP, Abdul Hadi Awang, PAS, PKR, etc., are all enemies, as is Anwar. But he keeps them close not out of love but to keep them on a tight leash. And this tight leash must be really tight around the neck so that Mahathir can choke them whenever they try to gigit tuan. So, If they want Mahathir out over the next 83 days or so, they had better be very clever lest Mahathir strangles them with this tight leash.

 4. Banyak projek terlepas pada orang lain kot…

  https://www.malaysia-today.net/2020/02/17/klia3-how-much-is-it-going-to-cost-and-who-is-going-to-benefit/

  https://www.malaysia-today.net/2020/02/17/bina-klia3-tak-masuk-akal/

  Ada yang tanya saya, mana saya dapat tahu tentang rencana Mahathir mahu membina KLIA 3. Saya nak maklum, bukan takat tahu rancangan, full proposal Gerbang Prima Angkasa pun saya ada. Projek KLIA 3 ini tidak akan dibawa ke Parlimen. Menurut teman-teman di MOF, Mahathir dan Guan Eng merancang untuk membina Airport baru di Nilai ini secara usahasama MOF dengan syarikat swasta. Hanya yang tak mengenali Mahathir akan mempercayai Mahathir akan tendang keluar DAP. Banyak raksia Mahathir dalam poket DAP beb – Lokman Adam

 5. INILAH ANTARA SEBAB PARTI VIRUS KOMUNIS JUAL RUMAH MURAH2 KEPADA PENDATANG ASING………

  Punca orang Jepun suka sangat tinggal di Malaysia……

  1. Kat media sosial heboh pasal orang Jepun puji cara kerajaan Malaysia menangani penularan wabak Coronavirus selepas ia dihighlight oleh cikgu Zailee. Jepun dilihat negara yang maju dalam pelbagai aspek dari sudut pendidikan, teknologi, infrastruktur dan sebagainya, namun Malaysia dilihat lebih baik dari segi kemanusiaan.

  2. Akan tetapi ada juga yang mempertikaikan pujian tersebut dengan mengatakan orang yang puji tu bukan orang Jepun sebenar, orang Jepun tu penulis upahan kerajaan PH dan sebagainya. Mereka kata orang Jepun ni ego tinggi, takkan orang Jepun ini akan puji negara yang lebih mundur dari mereka.

  3. Ini masalahnya penaksub politik. Dalam kepala hotak mereka semua benda nak kait dengan politik. Mereka silap. Mungkin kerana mereka tak tahu atau tak pernah mahu ambil tahu. Hakikatnya, sudah lebih 10 tahun Malaysia menjadi pilihan pertama rakyat mereka untuk menetap selain Jepun. Dianggarkan lebih 20,000 orang Jepun sudah tinggal di Malaysia.

  4. Kalau tengok di Youtube, ramai orang Jepun yang tinggal di Malaysia sudah berkongsi kenapa mereka lebih suka tinggal di Malaysia berbanding negara mereka sendiri. Antara faktor-faktor adalah kos sara hidup yang rendah, masyarakat yang ramah dan mesra, rumah yang lebih besar dan luas, cuaca beriklim sama sepanjang tahun dan juga paling utama adalah gaya hidup di Malaysia yang lebih santai dan relaks.

  5. Orang Jepun sebenarnya nampak macam rajin gila, sangat bekerja keras, bukanlah sebab mereka nak sangat jadi macam tu, tapi kerana mereka tiada pilihan. Budaya kerja dan masyarakat mereka yang membuatkan mereka terpaksa jadi macam tu. Kalau mereka ada pilihan antara bekerja keras dan bekerja santai, mereka pun akan pilih untuk bekerja santai.

  6. Bayangkan kat Jepun, waktu kerja mereka dah habis pukul 6 petang, tapi walaupun tugasan mereka dah habis untuk hari tu, mereka tetap tak boleh balik on time apatah lagi kalau senior atau bos mereka tak balik lagi. Jadi mereka pun terpaksa lah berlakon buat-buat kerja sampailah bos mereka balik jam 8, 9 malam. Dan benda ni bukan sekali sekala tapi berlaku tiap-tiap hari sebab ia dah jadi budaya.

  7. Kalau sakit ringan macam demam, selsema dan sebagainya, mereka kena juga datang kerja. Pakai lah mask baju sejuk ke, kena juga datang kerja. Kalau tak larat rehat lah sekejap satu atau 2 jam di infirmary, lepas tu sambung balik kerja. Itu yang mereka pelik bila mereka tahu kat Malaysia ada sijil sakit atau MC, sebab kat negara diorang MC tu tak wujud.

  8. Dalam masyarakat Jepun, biasanya kalau mereka berkahwin, mereka tidak ada anak atau ada anak sikit dalam satu atau dua orang. Bila ada anak, salah seorang akan berhenti kerja yang biasanya sang isteri, untuk uruskan hal keluarga dan rumah, manakala suami pula akan pergi travel bekerja macam orang gila. Pagi keluar rumah, malam baru balik.

  9. Kalau keluarga yang duduk jauh dari tempat kerja, hari Isnin suami akan travel pergi ke ibu kota naik kereta api laju untuk bekerja. Habis kerja dia akan duduk kat hostel atau rumah sewa. Hari minggu baru balik rumah. Urusan rumah dan anak-anak pula semua isteri dia buat, beli barang dapur, hantar dan ambil anak di sekolah dan sebagainya. Benda ini adalah norma masyarakat Jepun.

  10. Sebab tu mereka pelik bila datang Malaysia, mereka tengok cara hidup masyarakat keluarga di Malaysia amat berbeza dengan mereka. Suami isteri boleh bekerja dalam masa yang sama uruskan hal rumah dan anak-anak. Suami pergi hantar anak ke sekolah, petang isteri pula ambil. Malah hal yang sangat biasa bagi kita seperti suami hantar isteri ke tempat kerja pun mereka rasa teruja.

  11. Tu belum cerita bab pakaian. Orang Jepun memang kena berbelanja banyak untuk pakaian sahaja. Bukan sahaja kerana terpaksa mengikut demand fesyen, malah kerana perubahan cuaca juga. Mereka kena beli pakaian yang sesuai untuk setiap musim, lebih-lebih lagi pada musim sejuk. Nak tak nak kena beli baju sejuk, winter coat, winter boots dan sebagainya yang rata-rata harganya bukanlah murah.

  12. Kalau di Malaysia, relaks je boleh pakai baju yang sama sepanjang tahun. Malah tak perlu nak berfesyen-fesyen sangat sebab orang Malaysia bukan peduli sangat pasal fesyen, asal simple dan selesa sudah. Pakai baju T plain dan seluar jeans lusuh pun orang lain takkan peduli atau judge fesyen kita.

  13. Tapi benda ni jangan kata Jepun sahaja, kalau tengok trend sekarang pun, orang Korea Selatan pun makin ramai yang suka dan mahu tinggal di Malaysia. Kadang-kadang pelik takkan orang dari negara maju nak duduk kat negara membangun macam kita, tapi itulah realitinya.

  14. Kita kagum dengan teknologi, anime, manga, hiburan, J-Pop, K-Pop, drama dan filem mereka, mereka pula kagum dengan cara hidup kita. Sedang rakyat Malaysia mahu belajar dan mencontohi cara hidup orang Jepun rajin dan bekerja keras namun stress, rakyat Jepun pula mahu belajar dan mencontohi cara hidup orang Malaysia yang santai dan seimbang.

  P/S: Mohon rakan-rakan dapat bagi sokongan dan semangat kepada saya untuk buat lebih banyak video dengan Subscribe channel Buasir Otak TV di Youtube (klik gambar di bawah):

  tags: punca kenapa orang jepun suka tinggal menetap migrate migrasi di kat negara malaysia

  Prince of Noob

 6. RAIKAN CINTA:

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

  HAK KEPADA YANG BERHAK!

  JOHN DOE & MUNIRAH
  JIGIT & YATI
  TN – CIKGU ZURA
  KEJORA & MINACI MUNIANDY KULASANGGAM

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

  yeoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!

 7. LELAKI SERIBU WAJAH

  SITUA GENG JIBBO,PEROT BOROI BERKAIN BATIK
  PANTUN KLUAR GILA,SEKALI SAJA AKU TITIK
  SEKARANG TENGAH BEDENGKOR AIR LIUR MENITIK
  BANGON LAH BAPOK KEDI,NANTI TELOR KAU AKU JENTIK

  KE JO KERA NAMA KAU YERRRRR
  lobai dangdot MENARI GELEK YORRRR
  HARI-HARI KO KEROJA KUTIP TAYARR
  PAGI DI PASAR JUAL SAYORRRRR

  UUUWEKKKKKK!!!!

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   BAGUS BAGUS BAGUS

   SETUJU SETUJU SETUJU

   MEREKUD LAH BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJI

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN anjing 🐕 9:56 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

    1. Atuk TN anjing 🐕 9:35/9:56 pm,

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Atuk pelanduk tua usah dirasa kuat mcm gajah
     Kejora tau..atuk trasa sakit, bila kna tunjal tujah
     Kerap atuk blah cabut lari bila cgu Kejora terjah
     Kini..atuk mari nyamar pula ‘lelaki seribu wajah’
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸
      Sedarlah, atuk tu kulit kerepot, mcm katak puru
      Tpi dah tua pun, masih kuat perasaan cemburu
      Entri seblum ini guna Anon..Kejora ni atuk buru
      Kini, nyamar ‘lelaki sribu wjah’, nk ksi Irah keliru
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 8. GILIRAN GS PERINTAH NEGARA…….

  UNDI GS UTK KESEJAHTERAAN NEGARA……

  Angkat Kelantan dan Terengganu sebagai ikon, kata ulama

  MUKTAMAR PAS | Ada banyak kelebihan Kelantan dan Terengganu yang boleh dipromosikan ke seluruh negara kata Ketua Ulama PAS Pusat Dr Mahfodz Mohamed.

  Katanya kedua-dua negeri yang ditadbir PAS itu boleh dijadikan sebagai ikon kejayaan parti mentadbir negeri dan dipaparkan kepada seluruh rakyat Malaysia.

  “Kejayaan demi kejayaan yang dicapai oleh Kelantan dan Terengganu […] bukti kejayaan PAS dalam mencorakkan pentadbiran berdasarkan Islam.

  “(Kejayaan itu) mesti diangkat sebagai ikon pentadbiran PAS untuk Malaysia dalam semua aspek, seperti ketelusan, integriti, kemudahan awam, kebersihan dan sebagainya,” katanya ketika berucap di Muktamar Ulama PAS di Wisma Belia Bandar dekat Kuantan hari ini,

  Oleh itu, kata Mahfodz, Ulama PAS mahu media PAS dan lajnah penerangan parti itu memainkan peranan menghebahkan kejayaan PAS di Kelantan di Terengganu termasuklah melalui Tahun Melawat Kelantan dan Terengganu.

  Langkah itu, katanya, adalah supaya rakyat berkunjung ke kedua-dua negara berkenaan melihat sendiri suasana dan perkembangan terkini di negeri terbabit.

  Malah katanya, kajian perbandingan hasil pentadbiran PAS dengan kerajaan PH perlu juga dibuat bagi membuktikan kemampuan dan kewibawaan PAS dalam mentadbir negeri.

  Itu termasuklah kajian mengenai disiplin dan etika kalangan wakil rakyat PAS juga mesti ditonjolkan agar rakyat mampu menilai bahawa kejayaan pentadbirannya adalah hasil tarbiah yang diterapkan dalam PAS.

  “Kepincangan yang berlaku bawah pemerintahan kerajaan PH adalah kerana dasar mereka. Walaupun telah bertukar kulit daripada pemerintahan lama kepada pemerintahan baru.

  “Namun jika dasarnya bukan dasar Islam, masalah demi masalah tetap berlaku,” katanya.

  N Faizal Ghazali, M Fakhrull Halim, Alyaa Alhadjri dan Lu Wei Hoong menyumbang kepada laporan ini.

  Reply

  1. who wants Kelantan and Trengganu type of regime? Only fools like it

 9. MELAYU HANYA MENANG SORAK…KAMPUNG TERGADAI……MEREMPAT DI BUMI SENDIRI…….

  Strategi D4P Luaskan Kuasa…..

  (1)
  Megah sekali Lim Guan Eng berkokok dalam Persidangan Kebangsaan DAP.
  Dia jadi Setiausaha Agung DAP pada 2004, waktu DAP hanya ada 12 kerusi.
  Di bawah pimpinannya, DAP dapat 28 kerusi PRU 12, dia jadi Ketua Menteri.
  Ini diterus lagi dalam PRU 13, DAP dapat 38 kerusi, dia kekal Ketua Menteri.
  Paling baru, PRU 14 DAP dapat 42 kerusi, dia dan 5 rakannya jadi Menteri.
  Itu belum dikira dengan Timbalan Menteri, Ahli EXCO Kerajaan Negeri.
  Perdana Menteri malah akui pelannya tertakluk kepada kelulusan Menteri.
  Hanya ada 172,673 ahli, tetapi kehebatannya seolah-olah tidak terperi lagi.

  (2)
  Maka dihitunglah satu per satu segala kehebatan DAP pasca PRU 14.
  DAP kini ada 42 Ahli Dewan Rakyat, 7 Ahli Dewan Negara, 109 ADUN!
  DAP kini ada 1 Timbalan Speaker Dewan Rakyat, 2 Speaker DUN, 2 Timbalan Speaker DUN!
  DAP kini ada 6 Menteri, 1 Duta Khas, 7 Timbalan Menteri!
  DAP kini ada 1 Ketua Menteri, 1 Timbalan Ketua Menteri!
  DAP kini ada 2 Menteri, 2 Pembantu Menteri di Sabah!
  DAP kini ada 30 Ahli EXCO Kerajaan Negeri!
  DAP kini ada 450 Ahli Majlis, 500 Ketua Kampung!

  (3)
  Lalu timbullah suara, apakah Lim Guan Eng sudah puas hati dengan semua ini.
  Sudah pastilah tidak, malah DAP sedang giat meluaskan kuasa di seluruh negara.
  DAP gunakan semaksima mungkin segala jawatannya untuk perkukuhkan kedudukan.
  DAP pastikan semua kemenangan dikekalkan dan tempat baru mampu diterobosi.
  DAP tentukan semua pemegang jawatan bersatu hati dan hadam semua strategi parti.
  29-30 Jun 2018, 15-17 Mac 2019, dibuat Pemukiman Kepimpinan Kebangsaan DAP.
  5-6 Januari 2019, 20-21 April 2019, dibuat juga Pemukiman Ahli Majlis DAP.
  DAP sebuah parti yang menyelesaikan masalah orang Melayu, itulah mesej diberi.

  (4)
  Lalu ditanya lagi, apakah antara strategi utama perluasan kuasa DAP selepas ini.
  Sudah pastilah perkukuhkan kedudukan di Pusat dan di Negeri-Negeri teras utama.
  Perjawatan Kabinet boleh sahaja berubah bila penjawat Perdana Menteri berubah.
  Peruntukan kerusi juga boleh sahaja bertambah bila kawasan pilihan raya berubah.
  Cadangan persempadanan semula DAP 2013 pernah menambah kerusi menjadi 262.
  143 kerusi bandar, 39 kerusi separa bandar, 80 kerusi luar bandar, ini dihitung sudah.
  Bersedekah, berbuka bersahur bersama; dekati masjid, sekolah agama, pusat tahfiz.
  Peruntukan untuk Melayu Islam tiada masalah, asal saja tidak melibatkan syariah.

  (5)
  Kekuatan di Negeri-Negeri juga pasti boleh mengubah kedudukan di Pusat.
  Pulau Pinang sudah DAP kuasai, Sarawak sedang menanti berpandukan janji.
  Bila Sarawak diberi lebih kuasa melalui MA63, DAP tentulah bakal penerima.
  Di Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, DAP boleh cuba usahakan ketuai.
  DAP sudah menguasai majoriti di empat negeri ini, tetapi akur kepada janji.
  Kuala Lumpur pun Lim Guan Eng pernah umum akan tubuh kerajaan negeri.
  Lagi penting adalah perluasan pengaruh DAP dalam politik peringkat tempatan.
  Ini pasti akan jadi lebih mudah jika pilihan raya kerajaan tempatan diadakan.

  (6)
  Dan kalau ditanya siapa EXCO Kerajaan Tempatan semua negeri PH, jawablah.
  EXCO Kerajaan Tempatan Pulau Pinang adalah Jagdeep Singh Deo dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Selangor adalah Ng Sze Han dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Perak adalah Yong Choo Kiong dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Negeri Sembilan adalah Teo Kok Seong dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Melaka adalah Tey Kok Kiew dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Johor adalah Tan Chen Choon dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Kedah adalah Tan Kok Yew dari DAP.

  (7)
  Apa, mengapa, bila, bagaimana, semua kini sudah tidak lagi jadi tanda tanya.
  Forward we march, for a Malaysian Malaysia, itulah cogan kata, matlamatnya.
  Sama rata sama rasa sama segala-gala, hanya menunggu masa jika Melayu masih alpa dan mudah lupa.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2446455078731869&id=100001022016761

  Reply

 10. PH KENAKAN CUKAI BERLIPAT KALI GANDA…….CUKAI TANAH DAN PEMBANGUNGAN TERLAMPAU TINGGI SEBABKAN HARGA HARTANAH MELAMBUNG….HINGGA RAKYAT TAK MAMPU MILIK….. AKHIRNYA DIJUAL KEPADA PENDATANG ASING……..

  Lim Guan Eng Kenakan Cukai Lagi Untul Hartanah Lebih 5 Tahun…….

  Tahukah anda,

  Dibawah Kerajaan Malaysia Baru, Rakyat yang memiliki sesebuah hartanah melebihi 5 tahun juga dikenakan cukai jika ingin menjualnya. Bermula 1 Januari 2019, setiap hartanah yang dimiliki lebih 5 tahun dan mahu dijual akan turut dikenakan Cukai Keuntungan Hartanah sebanyak 5%

  Sebelum ini ketika era BN, Cukai Keuntungan Hartanah hanya dikenakan bagi pemilikan di bawah 5 tahun dan mahu menjualnya. Apabila memasuki tahun keenam dan seterusnya, tiada cukai dikenakan terhadap urusan jual beli hartanah terbabit.

  Dengan kaedah yang diamalkan oleh kerajaan Malaysia Baru ini, semakin lama sesebuah hartanah dimiliki dan mahu dijual, maka semakin banyaklah duit rakyat akan dikenakan cukai dan masuk ke kantung kerajaan.

  Haa … tepuk!!!

  Reply

 11. SEORANG ANTI SYIAH BOLEH TERIMA PENDAPAT SYIAH…..ADAKAH ANDA TELAH INSAF?…..TERLALU ANTI SYIAH HINGGA TAK SEDAR DOK PAKAI FAHAMAN SYIAH…….

  Pendapat yang berniat jahat
  Mufti Perlis pernah sebut lebih baik berada dibawah kerajaaan kafir yang adil berbanding kerajaan Islam yang zalim.

  Andai tahu tak siapakah yang punya pendapat yang disebarkan kepada umum oleh Mufti Perlis itu.

  Pendapat itu adalah pendapat syiah agar umat Islam menyerahkan kuasa memerintah kepada orang kafir.

  Pada hal mana ada orang kafir berlaku adil, atau akan berlaku adil terhadap uma t Islam.

  Sejarah telah membuktikan bahawa tidak pernah berlaku adil dengan umat Islam miskipun kerajaan Palestin sudah mengikat kerjasama dengan Yahudi.

  Sesungguhnya umat Islam di Palestin telah dibunuh sejumlah 2.5 juta oleh Yahudi sehingga hari ini.

  Umat Islam Islam di Kebomja telah dibunuh sejumlah 2 juta oleh kerajaan Kemboja.
  Umat Islam di Myanmar telah dibunuh hidup hidup termasuk dibakar pada angka ratusan ribu orang.

  Oleh itu, mustahil kerajaan kafir boleh berlaku adil terhadap umat Islam, maka pendapat itu adalah pendapat yang berniat jahat terhadap Umat Islam.

  Di negara China umat Islam telah ditahan dan diseksa dan pada bulan Ramadan umat tidak dibenar berpuasa,malah kerajaan menyediakan makanan kepada umat islam yang berpuasa untuk membatalkan puasa masing masing.
  Abdullah Ngah

 12. BERSATU – PKR Tidak Lagi Kuasa Majoriti Dewan Rakyat
  February 17, 2020

  Anggota Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu Tariq Ismail menasihatkan pemimpin PKR supaya berhenti bercakap mengenai isu peralihan kuasa.

  Tariq turut mengingatkan PKR bahawa parti itu tidak lagi mempunyai kuasa majoriti di Dewan Rakyat untuk memutuskan siapa yang patut menjadi perdana menteri.

  “Walaupun PKR telah memenangi kebanyakan kerusi, tetapi mereka tidak mempunyai majoriti untuk memutuskan siapa yang patut menjadi perdana menteri,” katanya.

  Beliau memetik Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong mempunyai kausa melantik seorang perdana menteri daripada kalangan anggota Parlimen yang mempunyai sokongan majoriti.

  SIAPA INI WILLIAM LEONG? WILLIAM LEONG IN SIAPA?????????

  This William Leong, though a legally trained individual, failed to comprehend Article 43 of The Federal Constitution.

  He did understand “2. Untuk memperkukuh kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan dan memperteguh muafakat antara parti-parti anggota, proses undang-undang untuk mendapatkan Pengampunan Diraja bagi membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dimulakan segera, selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara, agar Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat segera berperanan dalam Kerajaan Persekutuan dan kemudiannya diangkat sebagai calon Perdana Menteri ke-8;

  So never threaten an old wily fox…..heed the advice

  1. Siapa yg putar belit??….adakah PKR bukan dalam PH?..kalao PKR kluar dari PH adakah madey masih kekal pM?…pas dan umno sokong madey kerana madey masih pm…kalau PKR kluar PH adakah pas dan umno masih sokong madey yg telah hilang majoriti jika PKR cabut…PKR kluar Dap pon cabut…

   Pru15 lebih awal lah jawabnye…madey tergolek dog…jangan berangan mp Dap berani ingkar perintah LGE…pendek rezeki..

   1. http://www.financetwitter.com/2020/02/the-math-does-not-add-up-theres-something-wrong-with-the-number-138-mps-claimed-to-support-pm-mahathir.html

    Antara hardcore PH blogger Finance Twitter dgn Ex-PTD bahalol mcm boss2 dia otak jubur lembu sama2 kaki Klepet, siapa orang nak percaya?

    Even the propaganda 138 Math by MCA STAR doesn’t add up, it is a Muafakat Nasional bluff nak fool Madey, Bersatu and the Madey 313 bandits working zealously 24/7 to cancel the Konsensus PH and block Anwar.

    The only grand design Muafakat Nasional has is to bring it on snap PRU15. As of now, Bersatu will be a dead duck like PRK TP nationwide and Federal Govt will be Najib Klepto reincarnated as PM. Then, revenge time against Madey and Bersatu goons.

    Strategi Pakatan Nasional atau Undi Percaya signed SD 138 MPs hanyalah decoy politik pembangkang to provoke DAP/Amanah/PKR Anwar pullout dari PH dan Madey hilang kuasa dan runtuh Kerajaan PH.

    Madey dan Bersatu pun dalam suicidal Mexican Standoff, boleh bunuh diri. Ronggeng or not for Sisters in Islam.

    The only safe haven for Madey and Bersatu is back to basic status quo, execute Konsensus PH.

 13. GS TAHU KUASA BATERI ATOK TAK SAMPAI 5%…..BILA2 SAHAJA AKAN PADAM…..SEBAB TU KALAU MENGAMPU PUN TAK GUNA…..PUNCA UTAMA UNTUK HALANG MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN MEMBAKAR HANGUS SAKI BAKI 30% YANG TINGGAL……

  PATUT DR MANDELIAR ISYTIHAR BELAJAR MANDARIN…..BARULAH SESUAI DGN NEGARA KOMUNIS BARU…….

  DAP, Anwar alami konflik serius dengan pengumuman terbaru Mahathir……..

  دڤ، انور عالمي كونفليك سريوس دڠن ڤڠعمومن تربارو محضير
  Kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathr Mohamad semalam berhubung pembelajaran matapelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris jelas telah menimbulkan konflik pelbagai di kalangan sekutu lama DAP dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Biarpun beberapa pihak sedang cuba mentafsirkan ‘maksud sebenar’ Mahathir, hakikatnya jelas – beliau terang-terang berkata Sains dan Matematik akan diajar dalam Bahasa Inggeris dan tidak pernah sentuh perihal ‘perbincangan’ yang bakal diadakan.

  Konflk yang timbul bukan hanya melibatkan DAP dan Anwar, tetapi PKR sendiri, di mana wakil-wakil parti berkenaan mengeluarkan kenyataan yang amat bercanggah dengan kenyataan Anwar.

  Menurut Ketua Angkatan Muda Keadilan Selangor, Mohd Najwan Halimi, dasar Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris merupakan “dasar lapuk warisan Kerajaan Barisan Nasional.”

  ADUN Seberang Jaya Dr Afif Baharudin pula memetik resolusi pendidikan yang diluluskan oleh UNESCO sambil berkata pembelajaran matapelajaran terpenting di peringkat sekolah lebih sesuai diajar dalam Bahasa setempat.

  Manakala itu, Lim Guan Eng ketika ditanya berkata cadangan mengenai melaksanaan semula PPSMI memang ada dibangkitkan dalam mesyuarat kabinet.

  Ditanya bilakah hal itu dibangkitkan, Lim memberitahu, ia berlaku “beberapa ketika dulu”.

  Bagaimanapun, ketika diminta mengulas lanjut perkata tersebut, setiausaha agung DAP itu tiba-tiba tidak pasti mengenai apa yang sebenarnya dinyatakan Mahathir.

  “Adakah dia menyebut mengenai PPSMI? Saya perlu semak (perkara tersebut), kerana laporan itu boleh jadi salah.”

  Saya sebenarnya kurang percaya Guan Eng belum maklum tentang kenyataan Mahathir sedangkan Anwar sendiri sudahpun mngeluarkan kenyataan bersama-sama beberapa pemimpin PKR yang lain, biarpun bercanggah.

  Merujuk kepada kenyataan Anwar, apabila ditanya, beliau dilihat enggan mengulas tetapi sempat berkata isu berkenaan akan dibincangkan di peringkat kabinet.

  Anehnya, bukan hanya Anwar tiada jurisdiksi dalam hal-ehwal kabinet, penetapan samada PPSMI akan diteruskan atau tidak sememangnya merupakan prerogatif Mahathir.

  Ini memandangkan Mahathir pada ketika ini sedang menyandang jawatan Pemangku Menteri Pendidikan dan turut merupakan Perdana Menteri Malaysia.

  Ini meletakkan beliau dalam kedudukan yang teramat istimewa, di mana beliau berhak menetapkan satu-satu polisi melibatkan Kementerian Pendidikan tanpa perlu merujuk terlebih dahulu dengan Jemaah Menteri.

  Persoalannya, apakah Anwar akan menentang pelaksanaan dasar PPSMI sepertimana yang dilakukannya dulu ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin masih memegang portfolio Menteri Pendidikan?

  Adakah DAP yang selama ini cenderung ke arah “Malaysia Baru” yang prihatin terhadap kehendak semua kaum akan menentang dasar ini?

  Sudah pasti dasar ini akan disokong oleh majoriti orang Cina yang kurang gemar penekanan yang diberikan terhadap pengamatan Bahasa Kebangsaan di peringkat sekolah dan Universiti dan cenderung menghantar anak-anak mereka belajar di Institusi-institusi pengajian tinggi di Barat.

  Adakah DAP sanggup menghampakan segmen pengundi ini dengan menentang dasar PPSMI jika Anwar memutuskan untuk berbuat demikian, atau adakah DAP akan memaksa Anwar menyokong PPSMI yang jelas ditolak oleh penyokong Anwar sendiri dari PKR?

 14. Spin…jangan tak spin Budin

  1. I keep on asking any documentary proof to show IT WAS/IS Mahathir that want Pakatan Nasional?

  2. And could it be that the MPs themselves have decided amongst themselves that they need a clear decisive leader to continue premiership till 2023?

  3. All that had been said about Azmin (PKR)-Hishamuddin (UMNO) meeting and PAS’ Hadi strong support for Mahathir to be PM till the end of the term in 2023 were essentially half-truths and purely spin especially by Budin to show arrogant MPs siding with Anwar and DAP were clearly scared of DAP-backed Anwar would not succeed Mahathir and thus “stopped” their plans.

  21 February/Friday is 4 days away. Anything could happen in the next 96 hours from now. The talking rumour that DAP-backed Anwar men would be going to the streets should Mahathir refused to step down is juicy but personally I consider this as RED HERRING.

  Many would consider Mahathir betraying the trust and the wishes of the majority if his successor is A TAINTED LEADER, AN EX-CONVICT OF SODOMY TWICE JAILED AND AN ACTOR IN THE CHINA DOLL SEX VIDEO WHO WOULD COMPROMISE THE SECURITY AND SOVEREIGNTY OF THIS BEAUTIFUL COUNTRY.

  AND MAHATHIR AND THE YDPA SHOULD BY NOW WOULD HAVE BEEN ADVISED ACCORDINGLY ON THE ABOVE ISSUES.

  COULD ALL THESE BE THE REASONS WHY THE MOVE TO HAVE VOTE OF CONFIDENCE FOR MAHATHIR IN THE HOPE THAT A NEW LEADER< A PM MATERIAL, COULD BE IDENTIFIED…..wallahuaklam

  1. Bloody good points, Sir.

   For those not familiar with the word bloody – “Bloody” is used to emphasize in the UK. “Bloody good fun” is like saying “a lot of fun” ..

   https://www.google.com/search?ei=cItKXqevOtTE4-EPrdiwqAE&q=bloody+good%2C+meaning&oq=bloody+good%2C+meaning&gs_l=psy-ab.12..0i7i30l4j0l2j0i8i30l2.32978.34975..60555…0.3..0.84.

  2. Kerja bodoh wau bole madey nak sediakan dokumen…orang merompak kena bagi tahu dulu perancangan mak rompak?…

   Akai ada tak?….kenape Daim sekutu paling rapat madey tak setuju?..

   Ape pon majlis presiden akan tiup wisel penamat untuk madey..

 15. SELAGI MAHKAMAH PH TIDAK KELUARKAN KEPUTUSAN SEBALIKNYA……SELAGI ITULAH GS TETAP BERPEGANG ALJUBRI MEMANG PELIWAT SEBENAR……DIHARAP OTAI2 FAHAM PENDIRIAN GS…….

  Daim: Ada Menteri Kabinet angkuh, enggan terima pandangan orang ramai……..

  Menurut Daim, menteri Kabinet perlu menunjukkan prestasi menerusi penjelasan kepada media kerana mereka dipilih oleh rakyat. Sumber (gambar): Berita Harian
  دائم: اد منتري كابينيت اڠكوه، اڠڬن تريما ڤنداڠن اورڠ راماي
  Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin hari ini berkata beliau menerima laporan ada antara menteri Kabinet kini bukan sahaja angkuh malah enggan menerima pandangan orang ramai.
  “Mereka tidak pernah menjawab surat dan mendakwa sangat sibuk. Ya mereka ada tugas yang perlu dilaksanakan, menjadi menteri Kabinet memang sibuk tetapi mereka tidak boleh lupa bahawa mereka perlu berkhidmat untuk rakyat kerana mereka dipilih oleh rakyat,” katanya.
  Sebelum ini, Daim pernah beberapa kali menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap cara menteri-menteri kerajaan berkomunikasi, melakukan kerja dan mengeluarkan kenyataan.
  Menurut sumber, Daim sudah lama tidak berpuas hati dengan keangkuhan Lim apabila berurusan dengan menteri-menteri lain dan media serta keengganan beliau untuk mengawal emosi.

  Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin hari ini berkata beliau menerima laporan ada antara menteri Kabinet kini bukan sahaja angkuh malah enggan menerima pandangan orang ramai.

  Menurut beliau, menteri Kabinet perlu menunjukkan prestasi menerusi penjelasan kepada media kerana mereka dipilih oleh rakyat.

  “Saya tahu orang ramai tidak gembira. Mereka beranggapan sesetengah menteri telah menjadi angkuh dan tidak mendengar. Pada mereka ada antara pemimpin ini ketika menjadi pembangkang mudah untuk ditemui. Mengapa mereka jadi begini sekarang?

  “Mereka tidak pernah menjawab surat dan mendakwa sangat sibuk. Ya mereka ada tugas yang perlu dilaksanakan, menjadi menteri Kabinet memang sibuk tetapi mereka tidak boleh lupa bahawa mereka perlu berkhidmat untuk rakyat kerana mereka dipilih oleh rakyat,” katanya sepertimana dilaporkan Sinar Online.

  “Semua menteri mempunyai setiausaha akhbar, mereka perlu menerangkan apa yang berlaku kepada media. Masalah sekarang ialah komunikasi yang sangat teruk. Ada pihak beritahu saya mereka tidak gembira,” tambahnya.

  Sebelum ini, Daim pernah beberapa kali menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap cara menteri-menteri kerajaan berkomunikasi, melakukan kerja dan mengeluarkan kenyataan.

  Pada 29hb Mac 2019, beliau menasihati mereka agar berbincang dahulu dengan setiausaha akhbar masing-masing dan sesama sendiri sebelum membuat kenyataan yang boleh memberi kesan kepada kredibiliti kerajaan.

  Menurut beliau, menteri-menteri Kabinet perlu elak daripada mengeluarkan kenyataan spontan atau negatif terutamanya jika kenyataan tersebut boleh menyebabkan rakyat kurang yakin terhadap kerajaan.

  Sebelum itu, pada awal tahun, Daim menasihati menteri-menteri berkenaan supaya tidak bergaduh sesama sendiri kerana persengketaan terbuka boleh mengakibatkan rakyat menyampah dengan kerajaan pusat.

 16. GS TAHU OTAI2 TAK PUAS HATI DENGAN KEPUTUSAN MUKTAMAD MAHKAMAH BN…..OLEH ITU SILA DESAK MAHKAMAH PH UNTUK ADILI SEMULA KES TERSEBUT……..

  INILAH RAHSIA NAK JADI PM PINTU BELAKANG………

  DAP Perak mengesahkan Anwar tidak memiliki sokongan majoriti parlimen………

  Jika benar Anwar memiliki sokongan majoriti ahli parlimen, tidak ada keperluan untuk Sivanesan ataupun mana-mana pemimpin DAP berulang kali ‘menegur’ Mahathir seolah-olah mereka takut tidak akan dapat berbuat apa-apa sekiranya Mahathir memutuskan untuk kekal sebagai Perdana Menteri bagi tempoh penuh penggal parlimen ke-14.
  اهلي دڤ ڤراق مڠسهكن انور تيدق مميليقي سوكوڠن ماجوريتي ڤرليمين
  DAP Perak semalam mengesahkan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak meiliki sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat dan tidak mampu menusulkan pemecatan atau pengunduran Tun Dr Mahathir Mohamad.
  Pengesahan ini menjadi nyata apabila Ahli Jawatankuasa DAP Perak, Datuk A Sivanesan berkata Mahathir akan merosakkan namanya sendiri seandainya tidak menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar selepas sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) November ini.
  Kenyataan Sivanesan jelas merupakan rentetan kepada usaha terbuka Anwar bersama kumpulan penyokongnya untuk mengungkit-ungkit isu “peralihan kuasa” biarpun Anwar dan kepimpinan tertinggi DAP bersetuju untuk tidak lagi berbuat demikian.
  Tindakan mengungkit-ungkit isu peralihan kuasa sejak beberapa bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 disyaki bertujuan melumpuhkan ekonomi negara agar Mahathir dipersalahkan dan didesak berundur oleh majoriti ahli parlimen.

  DAP Perak semalam mengesahkan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak meiliki sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat dan tidak mampu menusulkan pemecatan atau pengunduran Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Pengesahan ini menjadi nyata apabila Ahli Jawatankuasa DAP Perak, Datuk A Sivanesan berkata Mahathir akan merosakkan namanya sendiri seandainya tidak menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar selepas sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) November ini.

  Ini sekaligus bermakna DAP mengaku Majlis Presiden Pakatan Harapan tidak mampu menetapkan tarikh pengunduran Mahathir dan tidak akan mengadakan mesyuarat khusus untuk membuat penetapan berkenaan.

  Jika benar Anwar memiliki sokongan majoriti ahli parlimen, tidak ada keperluan untuk Sivanesan atau mana-mana pemimpin DAP berulang kali ‘menegur’ Mahathir seolah-olah mereka takut tidak akan dapat berbuat apa-apa sekiranya Mahathir memutuskan untuk kekal sebagai Perdana Menteri bagi tempoh penuh penggal parlimen ke-14.

  Pada 2hb Januari 2020, saya menulis:

  Saya ingin saudara saudari merujuk kepada beberapa insiden yang berlaku kebelakangan ini melibatkan kedua-dua DAP dan Anwar sebelum saya mengemukakan satu persoalan kepada anda semua. Insiden-insiden yang saya maksudkan ialah:

  1. Penangkapan empat pemimpin DAP, termasuk dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana terlibat dengan aktiviti mempromosi, menyokong, menghasut, mengalakkan dan mencari dana serta pemilikan item berkaitan dengan kumpulan pengganas Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE).

  2. Laporan polis yang saya buat pada 18hb Oktober 2019, di mana saya meminta pihak PDRM bekerjasama dengan pihak Bank Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membekukan akaun-akaun bank milik Ramasamy dan DAP bagi mengesan transaksi kewangan melibatkan mana-mana organisasi pengganas, termasuk LTTE.

  3. Beberapa kenyataan yang dibuat oleh Mahathir berhubung “pelan peralihan kuasa,” termasuklah kenyataan terbaru yang dibuatnya pada 14hb Disember 2019, di mana beliau secara terbuka memberikan isyarat bahawa beliau tidak akan membenarkan Anwar menjadi Perdana Menteri.

  4. Pembatalan kongres anti-jawi Dong Zong secara paksa oleh PDRM menerusi perintah mahkamah, di mana Dong Zong mendapat sokongan penuh DAP untuk menganjurkan kongres tersebut biarpun ianya haram kerana mempertikaikan secara terbuka penggunaan jawi dalam pembelajaran Bahasa Kebangsaan.

  Kesemua di atas merupakan penentangan secara langsung oleh Mahathir terhadap kedua-dua Anwar dan DAP.

  Persoalannya:

  1. mengapakah DAP dan Anwar berdiam diri?

  2. mengapakah Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng tidak berani mempertikaikan Mahathir dan terpaksa menggunakan Ronnie Liu untuk berbuat demikian?

  3. mengapakah Anwar yang kononnya memiliki sokongan ‘lebih 100 ahli parlimen” tidak berani menyelar Mahathir?

  4. jika benar Anwar memiliki ‘sokongan lebih 100 ahli parlimen’, mengapakah beliau tidak mendapatkan Akuan Bersumpah daripada mereka? Bukankah Akuan Bersumpah ini akan meyakinkan lebih ramai ahli parlimen untuk menyertai beliau dalam sekelip mata?

  5. jika benar Anwar memiliki sokongan majoriti ahli parlimen seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak, mengapakah beliau tidak merancang dengan Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang untuk mengadakan mesyuarat tergempar Majlis Presiden Pakatan Harapan untuk mengusulkan pemecatan Mahathir?

  Kenyataan Sivanesan jelas merupakan rentetan kepada usaha terbuka Anwar bersama kumpulan penyokongnya untuk mengungkit-ungkit isu “peralihan kuasa” biarpun Anwar dan kepimpinan tertinggi DAP bersetuju untuk tidak lagi berbuat demikian.

  Tindakan mengungkit-ungkit isu peralihan kuasa sejak beberapa bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 disyaki bertujuan melumpuhkan ekonomi negara agar Mahathir dipersalahkan dan didesak berundur oleh majoriti ahli parlimen.

  Tindakan ini dilihat berjaya apabila para pelabur mula khuatir politik negara tidak stabil dan boleh meletus pada bila-bila masa.

  Walaubagaimanapun, majoriti ahli parlimen tidak terbawa-bawa dengan helah ini dan menolak terus usul menjadikan Anwar Perdana Menteri Malaysia ke-8.

  Malah, PKR pada ketika ini berada dalam keadaan carca merba dan berada di bawah penguasaan Datuk Seri Azmin Ali.

  Bukti penguasaan ini jelas terpamir ketika kongres parti yang berlangsung Disember lepas dan juga beberapa insiden lain yang jelas menunjukkan sokongan lebih dua per tiga ahli kepimpinan pusat dan majoriti wakil rakyat dari PKR terhadap gandingan Azmin dan Zuraida Kamaruddin.

  RJ RITHAUDEEN

  Reply

 17. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Akibat mngacah Kejora..TN anjing, trima padah
  Beruk tu dh tk berani nk ganggu Kejora lagi dah
  Dia diam bodoh je, wlau Kejora caci maki ludah
  Baru dia tau..itu TN barua lahanat, haram jadah
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 18. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Mmg betullah atuk TN hanya taraf anjing kurap
  Main kopipes benda sama jer monyet itu harap
  Mulut mcm puki mak dia..busuk klh gtah skrap
  Tak serik2 anjing ni..cikgu Kejora tibai tertiarap
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 19. KAMI ANGGAP ALJUBRI MEMANG PELIWAT SEBENAR BERDASARKAN KEPUTUSAN MUKTAMAD MAHKAMAH BN……OLEH ITU JIKA OTAI2 TAK PUAS HATI SILA ADILI SEMULA DI MAHKAMAH PH……

  ADAKAH TAHI MAK LAMPIR BOLEH DITUTUP KALI INI…….

  Can Dr Mahathir Cover Rafidah Aziz’s Shit This Time?…………

  Mahathir has asked Rafidah to remain in Umno as his Trojan Horse — what the Malays would call duri dalam daging or gunting dalam lipatan. Her job is to attack Najib Tun Razak to give an impression that Umno itself is against the Prime Minister. If even Umno wants Najib out then what about the rest of Malaysians? Surely the rest of Malaysians also want to see Najib ousted. And this is why Mahathir, Kit Siang, Guan Eng, Azmin, and so on, no longer attack Rafidah and talk about her corruption involving APs and ‘pink forms’.

 20. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing terasa gayat..mcm org terjun paracut
  Semua pakaian dia, Kejora dh kasi londeh lucut
  Telur dia, sentap ke dlm..btg pelir pula jdi kecut
  Apa lagi..lintang pukang le monyet tu lari pecut
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 21. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Atuk TN anjing 🐕,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
  Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
  Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
  Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 22. PRU-14 : CINA UNDI DAP 97%…..MELAYU UNDI PECAH DUA KEPADA PAS DAN UMNO 70%……MANA KAUM YANG RASIS …..CUBA CAI JAWAB……

  What In Heaven’s Name Is Dominic Lau Smoking?
  ………..

  “Penyatuan UMNO dan Pas yang membentuk satu perikatan hari ini tidak hanya akan menulis semula peta politik Malaysia, tetapi akan membahagikan lagi struktur sosial Malaysia yang pluralistik,” said Gerakan President Dominic Lau Hoe Chai.

  Dominic Lau added, “Pada PRU lalu, PH hanya mendapat 25 peratus hingga 30 peratus daripada sokongan orang Melayu dan sejak PH berkuasa, mereka berusaha untuk mengembalikan kepercayaan orang Melayu dengan mengekalkan matrikulasi serta meningkatkan pengambilan pelajar ke insititusi pendidikan itu.”

  “Gerakan sentiasa menekankan kepelbagaian dan percaya bahawa politik pluralistik adalah masa depan negara dan berharap akan mendapat sokongan rakyat secara bersama khususnya dalam mempertahankan sistem politik majmuk di negara ini.”

  What in heaven’s name is Dominic Lau smoking? Whatever it is it is making him hallucinate and lose his mind. I have heard many ridiculous things in my life but what Dominic Lau said takes first prize.

  Dominic Lau says the Umno-PAS unity move would turn Malaysia into a racist country. He also says that 25-30% of the Malays voted for Pakatan Harapan. If 25-30% of the Malays voted for Pakatan Harapan, as Dominic Lau says, that means 70-75% of the Malays voted for Umno and PAS.

  But then DAP proudly shouts and screams that 95-97% of the Chinese voted for Pakatan Harapan. If 95-97% of the Chinese voted for Pakatan Harapan but only 70-75% of the Malays voted for Umno and PAS, who are the racists here? Dominic Lau says that by combining Umno’s and PAS’s 70-75% support that makes the Malays racist but if 95-97% of the Chinese vote for Pakatan Harapan that does not make them racists.

  Logic apa benda ni? Dominic Lau should just close down Gerakan and all its members go join DAP. Or Maybe DAP and Gerakan can do their own Penyatuan Ummah Cina.

  But then would DAP even want Gerakan? DAP sapu 95-97% of the Chinese votes while the balance went to MCA. How many Chinese votes did Gerakan win? Almost nothing. In fact, the votes that Gerakan won were not Chinese votes. And Gerakan did not win a single seat.

  Gerakan is what the Malays would say hidup segan mati tak mahu. Dominic Lau should focus on his own party instead of talking about Umno and PAS. At least Umno and PAS won 100% of the 99 state and parliament seats in Terengganu and Kelantan. And Umno will soon be joining the Kelantan and Terengganu state governments.

  What is Dominic Lau’s mission and vision for Gerakan? Does he have any? Or is his mission merely to whack Umno, PAS, the Malays and Islam, hoping that the Chinese will throw Gerakan a few votes just so that the party has an excuse for not closing down?

  RSP

  Reply

  Reply

 23. ISLAM IS THE WAY OF LIFE…..ISLAM PUNYAI PENYELESAIAN TERHADAP SEGENAP ASPEK KEHIDUPAN MANUSIA…..SEBUT APA SAHAJA MESTI ADA ISLAM DI SANA…..KERANA ITU ISLAM MENGATASI AGAMA2 YANG LAIN…… MASALAH YG TIMBUL SELAMA INI KERANA KITA TIDAK AMBIL ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP….SEBAGAI CONTOH KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI….SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA….

  Kegiatan Semburit Membawa Risiko Yang Tinggi
  ……
  .

  Sejak kebelakangan ini kita sering dengar perkataan “semburit” berikutan kes yang disebarkan dalam media sosial.
  (FMT) – Dari sudut definisi, semburit merupakan sejenis aktiviti luar tabii yang dilakukan oleh sepasang lelaki.

  Ia membabitkan tusukan alat kemaluan salah seorang pasangan ke dalam ruang dubur pasangan mereka.

  Dalam kajian populasi, terma paling tepat yang digunakan untuk lelaki yang melakukan aktiviti semburit ini adalah MSM, iaitu “Men who have sex with men”.

  Terma ini lebih tepat kerana ia membuka minda masyarakat bahawa mereka yang bersemburit tidak semestinya golongan “gay” sahaja.

  Perlu kita tahu bahawa terdapat juga golongan yang gemar melakukan seks terhadap kedua-dua lelaki dan juga wanita (biseksual).

  Anda juga perlu tahu bahawa seseorang yang melakukan semburit juga tidak semestinya mempunyai minat terhadap lelaki.

  Populasi dalam penjara misalnya, banyak melakukan aktiviti bersemburit walaupun mereka berorientasi heteroseksual.

  Namun sudah pasti ia mempunyai risiko tertentu pada kesihatan badan anda.

  Golongan MSM merupakan populasi paling berisiko untuk menghidap jangkitan kelamin yang berbahaya.

  Menurut Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), kumpulan ini mewakili 67% daripada keseluruhan kes HIV baru pada tahun 2016 di Amerika Syarikat.

  Di Malaysia pula, mereka membentuk 46% daripada keseluruhan populasi penghidap penyakit HIV. Selain HIV, bersemburit juga mempunyai risiko paling tinggi untuk jangkitan kelamin yang lain seperti sifilis dan chlamydia.

  Asasnya, lubang dubur manusia bukanlah bahagian badan yang dicipta untuk menerima tusukan oleh sesuatu objek khususnya yang dilakukan berulang kali.

  Lapisan permukaan dinding lubang dubur adalah nipis dan cenderung untuk koyak atau luka.

  Ia juga tidak mempunyai rembesan cecair semula jadi yang dikaitkan dengan keterangsangan ketika bersetubuh.

  Untuk itu, tusukan zakar ketika bersetubuh ini akan menyebabkan berlakunya trauma (luka) pada pembukaan lubang dubur dan juga dinding dalaman lubang dubur.

  Luka atau koyak pada tisu permukaan dubur menjadi titik masuk yang mudah untuk bakteria dan juga virus daripada air mani seseorang untuk masuk.

  Kesimpulannya, tabiat seks melalui lubang dubur membawa risiko penyebaran penyakit jangkitan kelamin yang sangat tinggi akibat daripada kecenderungan untuk berlakunya kecederaan permukaan dalaman badan.

  Bakteria dan virus yang berada dalam cecair badan seseorang dapat dipindah masuk ke badan orang lain ketika bersetubuh melalui titik-titik masuk ini.

  Sekiranya anda pernah melakukan aktiviti semburit, berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan ujian saringan dan, jika perlu, nasihat berkaitan dengan pilihan rawatan yang sesuai.

  Reply

  Reply

 24. KACANG SAMAK LUPAKAN KULIT……ISLAM TETAP PUNYAI MASA DEPAN GEMILANG DI DUNIA DAN AKHIRAT…..JATUH BANGUN PERKARA BIASA TAPI KESUDAHAN BAIK AKHIRNYA MILIK ISLAM…..OLEH ITU ARAB BERJAYA KERANA ISLAM….MEREKA JADI HINA KERANA JAUH DARI ISLAM….INGAT PESAN NABI SAW….BERPUTARLAH KAMU IKUT RODA ISLAM…..

  Khalid Samad Does A U-Turn On Memali

  (FMT) – Amanah’s Khalid Samad said that PAS should be the one to push for a royal commission of inquiry (RCI) into the Memali incident as the Islamist party had raised the issue again recently.

  “Tell them (PAS and former prime minister Najib Razak) to push for an RCI. Why should they ask me to do it? It is PAS’ issue, they brought it up, not us,” Khalid, who is the Amanah communications director, told reporters at the “Festival Permainan Malaysia” here today.

  He was asked to comment on Najib’s criticisms of the delay in setting up an RCI to probe the tragedy despite Khalid previously promising that Pakatan Harapan would do so if it won the last general election.

  Najib had wondered what PH was waiting for despite being in power for 16 months.

  But Khalid, who is the Federal Territories minister, said that even though the government did not discuss establishing an RCI on Memali, it did not downplay the incident.

  “Only the heartless would say the tragedy was a minor issue,” he said in an apparent swipe at PAS secretary-general Takiyuddin Hassan.

  Takiyuddin had recently appeared to downplay the tragedy, saying it was seen as a “small issue” compared to the bigger agendas involving PAS and Umno, which signed their unity charter yesterday.

  The Kampung Memali incident in Baling, Kedah, in 1985 saw a confrontation between police and supporters of religious teacher Ibrahim Libya, who resisted attempts to arrest him under the Internal Security Act.

  It resulted in the deaths of 18 people, including four policemen.

  The incident cropped up again after Prime Minister Dr Mahathir Mohamad questioned the cooperation between PAS and Umno, reminding the latter that it was once called “kafir”, or infidel, by the Islamist party.

  In response, Umno Youth said Mahathir has yet to apologise to PAS over the incident, which happened during his tenure as the fourth prime minister.

  Reply

  Reply

 25. WAHAI POLITIK TOKSIK KAMI SUDAH TAHU ARAH TUJU KAMU….. MALAYSIA BARU MEANS NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO NEW WORLD ORDER… REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY…..TO THE ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL…

  Broken Promises: No 20% Oil Royalty After All As Promised…….

  The front page of Sabah’s Daily Express newspaper yesterday screamed “No 20pc oil royalty for now”.

  In a press conference in Kuala Lumpur on Friday, Finance Minister Lim Guan Eng delivered bad news to Sabahans and Sarawakians.

  Lim said the Pakatan Harapan (PH) promise to give 20% instead of the current 5% in oil royalties to the two states could not be fulfilled yet. The Finance Minister blamed the usual suspect, the 1MDB financial scandal, for the government’s failure to carry out the election manifesto promise. The DAP secretary-general said the 20% quantum had to wait.

  In a WhatsApp group, a Sabahan who had voted for PH in GE14, attached a photograph of the Daily Express front page and commented: “Wait? See you in GE15. You shall wait.”

  Rewind to the country’s 14th General Election in 2018.

  PH told Sabahans and Sarawakians that it supported more autonomy for the two states: “In line with the spirit of the Malaysia Agreement and the ascension of Sabah and Sarawak with Malaya to form Malaysia…. Full autonomy on education and healthcare, 20% oil royalty and half of all tax receipts collected in Sabah and Sarawak must be returned to the states.

  “They will be fully responsible for the administration and financing of all healthcare and education in their respective states,” Lim said in a video shot before GE14 which is still going viral among Sabahans and Sarawakians.

  “So remember, 20% oil royalty, from the present 5%, 50% of all tax receipts, whether it’s corporate, personal or GST, return to the respective states.”

  About 500 days after the formation of the PH government, Sabahans and Sarawakians still remember Lim’s yet to be delivered promises.

  Three days before Malaysia Day tomorrow, the Finance Minister’s bad news put a dampener on the celebration of the 56th anniversary of Sabah, Sarawak, Singapore and Malaya coming together to form the Federation of Malaysia.

  Oil royalties are among the sharpest thorns in the relationship between the Borneon states and Putrajaya. They believe that they have been cheated out of their own natural resources. They think that rapid development in Peninsular Malaysia came at the expense of their states’ wealth.

  Take, for example, the 102km Kampung Tongod to Kampung Inarad unsealed road – a combination of gravel and tanah merah (red earth) – that passes through virgin jungle and oil palm plantations in Sabah’s Kinabatangan Parliamentary constituency, which is about the size of Pahang.

  Depending on the road’s condition, the trip can take anywhere from six to 13 hours. Over the same distance in the peninsula, Kuala Lumpur to Melaka takes less than two and a half hours.

  After 56 years of being a part of Malaysia, the Malaysians in Kampung Tongod wonder why their village is not linked to the rest of the world by a sealed road like those they see in Peninsular Malaysia on feel good television ads. They feel Putrajaya treats them like stepchildren.

  With the fall of Barisan National (BN), Sabahans and Sarawakians were hopeful that the new coalition of hope would bring change. They have found that in terms of the promise of development, it is a different government but the same betrayal.

  But then, betrayal is nothing new to these two states.

  Take, for example, the promise by the then Deputy Prime Minister and Umno deputy president Datuk Seri Anwar Ibrahim that if BN defeated Parti Bersatu Sabah (PBS) in the 1994 state election, it would fully develop the state within 100 days of forming the government. PBS won the polls narrowly but BN eventually came to rule the state when political frogs jumped to join the coalition. But its promise remained a promise.

  Sabah and Sarawak are an important political block when there’s a deadlock in Peninsular Malaysia. In GE13, BN and PH were almost even in terms of MPs. Sabahans and Sarawakians overwhelmingly voted for the ruling coalition and kept it in power. As a reward, then Prime Minister Datuk Seri Najib Razak appointed seven ministers from Sarawak and six ministers from Sabah in his Cabinet. It was the highest number of Cabinet representatives from the two states ever.

  Realising the importance of these two states in winning the Federal government, one of the promises of the PH GE14 manifesto was to return Sabah and Sarawak to the status accorded to them in the original Malaysia Agreement 1963. PH has tried to amend the Federal Constitution to restore the status of Sabah and Sarawak as equal partners with Peninsular Malaysia. How-ever, it failed to do so when it could not get the support of all 19 MPs from Gabungan Parti Sarawak (GPS, the coalition of Sarawak political parties that abandoned BN after GE14). GPS felt that the amendment was vague. It wanted the government to spell out what rights were to follow.

  PH has also established a special Cabinet committee to study the implementation of MA63, the Malaysian Agreement of 1963 which set out the terms and conditions under which Sabah, Sarawak and Singapore agreed to merge with Malaya to form Malaysia. On Aug 19, the Federal government announced it had moved closer to restoring Sabah and Sarawak’s full rights under MA63 by resolving seven of the 21 issues raised by the two Borneon states.

  However, opposition leaders in Sabah and Sarawak are not too impressed with the progress of this high-powered committee. They feel that it is the same old, same old talk.

  For ordinary Sabahans and Sarawakians, discussions about resolving the 21 issues under MA63 are too technical. Judging by social media posts and man-in-the-street conversations, many feel that whether it is BN or PH, their lives have not changed. They are concerned about bread and butter issues. They think that their lives will improve when the billions “stolen” from their states’ oil resources are returned.

  They envy the prosperity of their oil-producing neighbour, Brunei, which declined Kuala Lumpur’s invitation to join the Federation of Malaysia in 1963.

  Sabahans and Sarawakians can only wait for the 20% of oil royalties promise to be fulfilled or for GE15. Whichever comes first.

  Reply

 26. MATLAMAT UTAMA PERJUANGAN GS IALAH KEBENARAN……. KEMENANGAN TETAP MENANG DENGAN SYAHID ATAU KEJAYAAN DI DUNIA…….

  ARAHAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN KEPADA MELAYU PH……..

  Perintah Kit Siang…….

  PH jangan cuba jadi lebih Melayu daripada Umno, lebih Islam daripada PAS, kata Kit Siang……
  FMT

  Lim Kit Siang berkata, PH sebaliknya harus memenangi pengundi yang menyokong Umno dan PAS dalam pilihan raya tahun lepas.
  PETALING JAYA: Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi “lebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PAS” bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam.

  Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan “gagal dan gagal” sekiranya ia cuba berbuat demikian kerana taktik itu akan meminggirkan 5.5 juta penyokong daripada pelbagai latar belakang kaum dan agama yang mengundinya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Beliau berkata, PH sebaliknya harus melaksanakan agenda Malaysia Baru dan memenangi 2.5 juta pengundi yang menyokong Umno dan 2 juta pengundi PAS dalam pilihan raya 9 Mei itu.

 27. POLITIK KIRI TIDAK DAPAT TUNJUKKAN NEGARA MANA YG JADI IKON MODEL POLITIK MEREKA….. TERNYATA MEREKA HIDUP DALAM KHAYALAN SEMATA…..PEMILIKAN HARTANAH PERIBUMI BARU 26% BERBANDING BANGSA LAIN… HAKIKATNYA PERIBUMI JADI HAMBA DI TANAH AIR SENDIRI…

  Guan Eng Digesa Berhenti Salahkan BN Kerana Pakatan Gagal Tunai Janji
  ………

  (FMT) – Seorang aktivis hak Sarawak berkata, Menteri Kewangan Lim Guan Eng sepatutnya berhenti menyalahkan Barisan Nasional (BN) atas kegagalan kerajaan menunaikan banyak janjinya kepada negeri itu, sebaliknya wajar menawarkan “alasan lebih kukuh”.

  Pengasas Movement for Change Sarawak (MoCS), Francis Paul Siah berkata, rakyat Sarawak telah terlalu kerap mendengar alasan sehingga “ia tidak boleh diterima lagi”.

  “Satu soalan penting yang mesti dijawab oleh Lim dan rakan PH ialah: ‘Apakah manifesto pilihan raya umum ke-14 Pakatan Harapan (PH) juga dirangka oleh kerajaan BN sebelum ini?’. Tentu PH sedar tentang hutang besar BN, hatta pada masa itu.

  “Jika demikian, kenapa buat janji kosong kepada rakyat, termasuk di Sabah dan Sarawak?” katanya.

  Francis berkata, Guan Eng harus menawarkan “alasan lebih kukuh” atas kegagalan menunaikan janji yang dibuat oleh PH.

  Beliau berkata, kenyataan menteri kewangan itu berhubung royalti minyak kepada Sabah dan Sarawak seolah-olah menunjukkan Malaysia tidak boleh hidup tanpa minyak dan gas dari 2 negeri Borneo itu.

  “Dengan kata lain, Guan Eng memberitahu rakyat Sabah dan Sarawak bahawa Putrajaya memerlukan hasil minyak dan gas dari negeri mereka untuk membiayai keutamaan lain,” katanya.

  “Mereka menjanjikan (royalti) 20%, tetapi beri hanya 5%. Hari ini rakyat Sarawak berkata: ‘Kenapa berjuang untuk dapatkan hanya 20%, sedangkan ia 100% milik kita?”.

  “MoCS mahu mengingatkan Putrajaya bahawa rakyat Sarawak tidak lagi naif seperti ibu bapa kami sebelum ini yang menandatangani MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) dan membawa Sarawak ke dalam Malaysia.”

  Francis berkata, rakyat Sarawak “mengimpikan saat mereka memiliki 100% daripada kekayaan negeri itu”, tanpa perlu berkongsi dengan Semenanjung.

  “Ini pesanan kami kepada Putrajaya,” katanya.

  Pada Jumaat, Guan Eng berkata, kerajaan mahu menunaikan janjinya memberi 20% royalti minyak kepada Sarawak, tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana negara dibebani hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan sebelum ini.

  “Jumlahnya RM150 bilion. Ia bukan angka kecil. 1MDB dan skandal berkaitannya serta skandal lain bukan 1MDB, semuanya melibatkan dana sebanyak RM150 bilion,” katanya di Kuala Lumpur.

  Ahli Parlimen Batang Sadong Nancy Shukri berkata, Guan Eng cuba mencari alasan untuk mengelak daripada membayar wang yang dijanjikan kepada Sarawak.

  Beliau bertanya sama ada Guan Eng takut sekiranya Sarawak menjadi kaya dalam sekelip mata jika diberikan haknya.

  “Kami tuntut semua yang menjadi hak kami seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan. Kami juga mahu janji yang dibuat sebelum pilihan raya umum ke-14 dahulu ditunaikan,” katanya.

  Nancy juga mengingatkan Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen bahawa beliau pernah berkata Sarawak tidak perlu mengemis bagi mendapatkan royalti 20% itu sekiranya PH menang pilihan raya.

  “Beliau mengulangi kenyataan serupa dalam satu klip video. Semua rekod ini masih ada,” katanya kepada FMT.

 28. Merayu lagi Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

  Mintak komen2 dia di jawab. Sian.

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Atuk TN anjing 🐕 5:41 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
   Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
   Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
   Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HU…

 29. BANGSA ASING TELAH DIBERI HAK KEISTIMEWAAN BERMULA DENGAN WARGA NEGARA PERCUMA SECARA BERAMAI2….HAK MEMILIK TANAH DAN HARTA SEHINGGA KEKAYAAN MEREKA JIKA DIKUMPULKAN AKAN MELEBIHI ASET NEGARA… WALAUPUN MEREKA BAWA FAHAM KOMUNIS ANTI MELAYU DAN ANTI ISLAM TETAPI MELAYU TETAP BERTOLAK ANSUR DENGAN MEREKA……TIADA NEGARA YG LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU YG MELAYAN MINORITY LEBIH DARI MELAYU…..KALAU TAK PERCAYA CUBA TUNJUKKAN IKON NEGARA MANA YG MENJADI MODEL KAMU WAHAI POLITIK KIRI..

  PH Jangan Cuba Jadi Lebih Melayu Daripada Umno, Lebih Islam Daripada PAS, Kata Kit Siang
  ……….

  (FMT) – Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi “lebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PAS” bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam.

  Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan “gagal dan gagal” sekiranya ia cuba berbuat demikian kerana taktik itu akan meminggirkan 5.5 juta penyokong daripada pelbagai latar belakang kaum dan agama yang mengundinya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Beliau berkata, PH sebaliknya harus melaksanakan agenda Malaysia Baru dan memenangi 2.5 juta pengundi yang menyokong Umno dan 2 juta pengundi PAS dalam pilihan raya 9 Mei itu.

  “Jika kerajaan PH tidak mengambil langkah itu, sebaliknya terus dipandu oleh 5 janji teras manifestonya dalam pilihan raya umum ke-14, kerjasama Umno-PAS akan ambruk dari dalam, hatta sebelum pilihan raya umum ke-15 akan datang,” katanya dalam satu kenyataan.

  Kit Siang memberi amaran bahawa kerjasama PAS-Umno akan memburukkan lagi “politik toksik kaum dan agama” ke paras yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

  Beliau juga membidas komponen Barisan Nasional (BN), iaitu MCA dan MIC, kerana merestui kerjasama itu.

  “Ini berlaku walaupun MCA sebelum ini mengugut untuk “menendang” Umno keluar daripada BN jika ia “mesra dengan PAS”.

  Menjelang acara bersejarah itu, MCA berkata, ia “bersetuju dan menghormati” apa-apa kerjasama antara parti pembangkang di Malaysia selagi ia selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan menjunjung kesederhanaan.

  MCA juga menghantar wakil ke majlis menandatangani piagam kerjasama antara PAS dan Umno itu atas semangat BN dan “bagi memastikan perhimpunan tersebut akur kepada nilai kepelbagaian budaya dan kesederhanaan”.

  Reply

  Reply

 30. GS SEDAR PH HANYALAH SERPIHAN KLEPTOKRAT BN…..ITULAH SEBAB GS BERSENDIRIAN SEMASA PRU14……..

  ISLAM KUAT….. MELAYU LEMAH….MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAM…..

  HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu
  ……..

  (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15.

  Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri.

  Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu.

  “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga kini.

  “Namun telah dipecahkan oleh penjajah menjadi beberapa negara, termasuk Malaysia, sehingga berpecah lagi dalam satu negara dan bangsa sendiri.

  “Kini kita ingin mencipta sejarah baru untuk generasi yang akan datang, dengan kembali semula kepada penyatuan umat dan bangsa, mengikut acuan petunjuk Allah bagi mencapai kejayaan itu,” ucapnya.

  Beliau yang berucap dalam HPU914 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mewakili seluruh keluarga besar PAS bersama Gagasan Sejahtera menyampaikan salam persaudaraan kepada keluarga besar Umno, BN dan rakan-rakan NGO.

 31. Pa’s sudah menjadi hampas.. Islam semakin kelam.. mana prinsip Dan halatuju pa’s selama ini. Malunya jika kita nilai perjuangan sebenar pas untuk apa. Memang tepat Dan munasabah Allah tidak memberi kemenangan besar pada PAS dlm PRU ke 14.ada hikmah yg tersembunyi. Mudah2an ygbatil akan tenggelam

 32. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  TN ifrit, sifat monyet, anjing, babi, smua dia ada
  Komen hujah kosong..harap riak mndabik dada
  Umur dh 87 thn ada hati nk lwn Kejora yg muda
  Kini dia marah, ditolak ke dpn blkng kerusi roda
  ♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 33. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  TN ifrit, smua sifat dia ada, monyet, anjing, babi
  Dia jdi cacai talibarut tokong DAPigs kafir harbi
  Kristian ni tk caya Muhammad, kita punya Nabi
  Tapi kote dia dh sntap msuk, mcm kepala labi2
  🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 34. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  TN ifrit..semua sifat dia ada..anjing, babi & kera
  Dia sgt cemburu, bila Kejora brcinta dgn si dara
  Tpi dia nk sebar Kristian, tertangkap dek Kejora
  Kini dh malu terkedu, dia terus sepi tk bersuara
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 35. 🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN ifrit, smua sifat dia ada, babi, monyet, anjing
  Hari2 dgn cgu Kejora, telinga si tua ni kna pulas
  Pribahasa kata, tk ada beban..batu dia gi jinjing
  Cari psal dgn Kejora..teruk dia kena, buli & kilas
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  HU HU HU…

 36. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  TN ifrit, smua sifat dia ada, anjing, babi, monyet
  Tapi dia lebih kpd rupa monyet, sbb mulut lebar
  Kejora dah kasi, maruah TN..trcalar & terpenyet
  Sbb dedahkan, ajarn Kristian, TN cuba nk sebar
  ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

  HAHAHA HOHOHO HIHIHI

 37. Kah kah kah. Bang Non dan Tuan Budin semakin terdesak. Tak lama mana lagi untuk mereka benar-benar ditewaskan secara mutlak.

  Hanya dengan satu usul di dalam parlimen dan segala isu PM pengganti Tun akan selesai tapi nampaknya Bang Non tak berani langsung berbuat apa-apa mengikut keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang, dan berharap kepada blog ini sebagai ayam tambatannya untuk menjadi PM. Kah kah kah. Dia akan menemui jalan mati.

  Bila masa Tun rancangkan apa-apa pakatan untuk menggantikan PH? Yang ada hanyalah rancangan Bang Non untuk jatuhkan Tun melalui undi tidak percaya di parlimen, dan akibatnya rancangan itu mendapat reaksi balas oleh ahli-ahli parlimen UmNO dan PAS yang tidak mahukan Bang Non mengambil alih sebagai PM dan menyatakan sokongan untuk Tun kekal sehingga habis penggal. Tindakan mereka itu adalah reaksi kepada Bang Non dan bukan pun perancangan Tun.

  Sendiri bikin cerita, sendiri buat kesimpulan, sendiri kata tak jadi. Kemudian katakan Tun Daim tak sokong langkah itu sebagai tanda kononnya Tun Daim pun sudah tidak lagi bersama Tun M. Kah kah kah, desperado tahap gaban dah Tn Budin ni.

  Selepas mengatakan Tun Mahathir sudah tidak mempunyai kekuatan kerana dua orang penyokong kuatnya Allahyarham TS Sanusi Junid dan Allahyarham TS Megat Junid telah meninggal dunia, Tn Budin sekali lagi membuktikan dia telah terdesak dengan mengatakan Tun Daim pun tidak lagi menyokong Tun M hanya kerana Tun Daim tidak bersetuju dengan idea pakatan baru padahal idea itupun bukan datang dari cadangan Tun M.

  Desperate giler siot. Desperate yang keluar daripada si dia yang pernah menulis ‘Mahathir bukan manusia luar biasa, tidak perlu takut untuk berlawan dengannya’. Kah kah kah. Inilah yang berlaku apabila ular lidi menyangka dirinya ular sawa.

  Apapun izinkan John Doe mengulangi penemuannya bahawa Tun Mahathir adalah Pemuda Tamim @ Pembawa Panji Hitam yang dinubuwwahkan di dalam nubuwah tentang ‘akhir zaman’, dan demikian Tun Mahathir hanya memerlukan 313 sahaja penyokong dan pendokong setianya dari kalangan Bani Tamim iaitulah bangsa Melayu untuk ia dan pasukannya menang mutlak di pertempuran klimaks zaman fitnah kelak. Penyokong kental Tun Mahathir yang ada sudah jauh melebihi jumlah yang diperlukan tersebut, dan apabila si Pemuda Tamim ini membuat seruannya, 313 yang dijanjikan ini akan menyahut seruan itu.

  Maka, dengan meninggal dunianya TS Sanusi Junid dan TS Megat Junid, ataupun dengan adanya atau tiadanya Tun Daim di dalam pasukan Tun Mahathir di klimaks kelak, tidak akan membawa apa-apa kesan kepada keputusan pertempuran, dan Tun Mahathir tetap akan muncul pemenang seperti kesemua pertempuran2 lain yang ia pernah ketuai sebelumnya.

  Cuma perbezaannya ialah kemenangan di perlawanan akhir ini bakal memberikan keputusan muktamad dan tidak akan ada apa-apa lagi pertempuran selepasnya, kerana keputusan pertempuran itu akan benar-benar mengubah zaman. Munculnya panji-panji hitam di Timur adalah cut off date yang bakal memisahkan tempoh zaman fitnah (disebut zaman mulkan jabbariyyan di dalam hadith) dengan zaman baru (disebut zaman khilafah manhaj nubuwwah di dalam hadith).

  So, JUST BRING IT ON!!!

  Que sera sera.

  Wallahu a’lam.

  1. Kalo temberang joni doggy no 1..

   Ape bukti anwar nak bawak usul tak percayabkpd madey?..

   Joni doggy fining kerana majlis presiden PH nak tiup wisel penamat kpd madey…

   Kalo madey bukan pengerusi PH lagi tapi madey dapat sokongan majoriti di parlimen jika madey nak kekal pm madey kena tubuh kerajaan baru bersama penyokong2 nye…Pakatan nasional…

 38. ASAL MELAYU SATU PARTI UMNO…..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PAS…..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSI…..

  HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain
  …………

  (Harakah) – PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

  Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC.

  “Ini adalah titik persamaan di antara dua parti Melayu Islam yang boleh menerima siapa sahaja yang bersama konsep ini. Kita juga bersama menentang siapa sahaja yang mahu merosakkan negara ini yang tidak mahu mengikut acuan kita,” katanya ketika menyampaikan ucapan bersempena Himpunan Penyatuan Ummah di PWTC, di sini, hari ini.

  Selain itu, beliau turut menyeru rakyat pelbagai kaum dan etnik dari Sarawak dan Sabah agar sama-sama memelihara perpaduan yang sedia terjalin dan menolak sebarang pendekatan ekstrem yang boleh memecahkan penyatuan tersebut.

  Berpegang kepada semangat Perlembagaan Persekutuan, beliau mewakili PAS dan agenda penyatuan ummah bersama-sama beriltizam untuk meningkatkan taraf hidup peribumi Sabah dan Sarawak serta menyeru semua pihak memperkukuhkan komitmen terhadap Perjanjian Malaysia 1963 dengan memperbaiki segala kelemahan sepanjang perlaksanaannya supaya menuju ke arah ymenguatkan Persekutuan dan merapatkan jurang perbezaan yang wujud selama ini.

  “Marilah kita kekalkan sistem demokrasi dan menyuburkannya. Halang campur tangan asing terhadap perubahan negara kita. Biarlah kita sendiri yang membuat perubahan. Maka potongkan tangan-tangan yang melambai ‘makhluk asing’ untuk mengacau negara kita.

  “Tanamkan sifat sayangkan bangsa sendiri dan selamatkan semua bangsa bersama Islam. Ini bukannya perkauman, kerana kalaulah kita ini bersifat perkauman (rasis) sudah lama bangsa lain tidak boleh hidup bersama kita.

  “Teruskan perjalanan kita mencipta sejarah perpaduan bangsa bersama Islam dan perpaduan manusia bersama Islam yang tetap memimpin,” ujarnya.

 39. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  TN ifrit..semua sifat dia ada..anjing, babi & kera
  Dia sgt cemburu, bila Kejora brcinta dgn si dara
  Tpi dia nk sebar Kristian, tertangkap dek Kejora
  Kini dh malu terkedu, dia terus sepi tk bersuara
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 40. Dengan hanya beberapa ungkapan Daim yang tak setuju Pakatan Nasional, hasil komplot PAS + UMNO + Team Azmi untuk menggantikan PH,
  nak buat konklusi Daim tak lagi sehaluan dengan Tun M?. Amat keterlaluan! Daim dan Anwar hampir mustahil untuk bersama malah di mata Anwar, Daim lebih licik berbanding Tun M. Sebab tu Anwar pernah menyebut, amat sukar untuk dia maaf kan Daim berbanding Tun. Boleh renungkan sendiri kenapa Anwar bersikap begitu. Sejarah lama dan hubungan istimewa Tun M dan Tun Daim memaksa mereka saling memerlukan (selagi Anwar masih ada). Anwar tetap musuh bersama mereka. Diam diam ubi…

 41. MACAM MANA NAK JOIN POLITIK KIRI…..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJA….MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRY…..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCY…..

  Shouts Of ‘Allahu Akbar’ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter
  ……….

  (FMT) – Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict.

  Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre.

  Shouts of the takbir (“God is Great”) reverberated through the hall as both leaders signed a document calling for political cooperation, in what is seen by observers as posing the greatest challenged to the year-old Pakatan Harapan government which came to power on the back of a promise of reforms and multicultural engagement.

  Thousands of PAS and Umno members watch as their top leaders bury decades-old enmity at PWTC today.

 42. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Akibat mngacah Kejora..TN anjing, trima padah
  Beruk tu dh tk berani nk ganggu Kejora lagi dah
  Dia diam bodoh je, wlau Kejora caci maki ludah
  Baru dia tau..itu TN barua lahanat, haram jadah
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 43. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  TN ifrit, smua sifat dia ada, monyet, anjing, babi
  Dia jdi cacai talibarut tokong DAPigs kafir harbi
  Kristian ni tk caya Muhammad, kita punya Nabi
  Tapi kote dia dh sntap msuk, mcm kepala labi2
  🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢🐢

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 44. Azmin Ali arranged a meeting between Mahathir and certain PAS leaders in London

  Azmin bawa pemimpin Pas jumpa Tun M di London – Ezam

  (Malaysia Gazette) – Bekas Ketua Angkatan Muda (AMK) PKR, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor mendakwa Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin menjadi orang tengah dalam pertemuan pemimpin Pas dengan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad di London.

  Ezam turut mendakwa Mohamed Azmin merupakan individu yang memulakan langkah untuk merosakkan peralihan kuasa antara Mahathir dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  “Azmin jadi Menteri Ekonomi yang sabotaj ekonomi. Inilah satu menteri Malaysia di mana dia merosakkan peralihan kuasa.

  “Kalau dia tidak mula, ingat UMNO nak buat. Dia ingat Pas terhegeh-hegeh nak buat (undi percaya PM). Ini semua kerja dia sebab itu dia bawa Menteri Besar Terengganu dan pemimpin Pas pergi London jumpa Tun Dr Mahathir. Bukan sekali tapi dua kali.

  “Dia akhirnya sabotaj ekonomi negara. Dia kaburkan peralihan kuasa sebab nak selamatkan diri dia dan sanggup jadi alat dan perkakas Mahathir,” katanya dalam satu video yang tersebar hari ini di aplikasi WhatsApp hari ini.

  Untuk rekod, Mahathir mengadakan lawatan kerja tiga hari ke United Kingdom pada Jun tahun lalu.

  Ezam berkata, antara pemimpin Pas yang mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu adalah Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar.

  Ezam tak dedah sama ada Presiden PAS hadir atau pun tidak pada perjumpaan tersebut
  Bagaimanapun, Ezam tidak pula menamakan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang samada turut hadir dalam pertemuan itu.

  1. Depa jumpa, bagus, tak jumpa pun bagus. Bila sudah ada cerita macam ini, gobarlah Umnp.

   Goyang lah semangat depa menjelang Pru15, walaupun beberapa tahun lagi. Tak tenteram lah hidup.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN anjing 🐕 4:46 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

 45. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷
  TN ifrit, sifat monyet, anjing, babi, smua dia ada
  Komen hujah kosong..harap riak mndabik dada
  Umur dh 87 thn ada hati nk lwn Kejora yg muda
  Kini dia marah, ditolak ke dpn blkng kerusi roda
  ♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿♿

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 46. Kesian yang memantun mantat tak dijawab. Hingga merayu pariah tuh.

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Atuk TN anjing 🐕 2:54 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
   Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
   Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
   Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HU…

 47. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kejora buat pntun 6 kerat, utk TN kpala dongga
  Tujuan nk bgi tau kekufuran itu TN dayak Sakai
  5 kali pntun tu Kejora pos..tapi tak keluar2 juga
  Entah sihir apa pun tak tahu, TN anjing tu pakai
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 48. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Mmg betullah atuk TN hanya taraf anjing kurap
  Main kopipes benda sama jer monyet itu harap
  Mulut mcm puki mak dia..busuk klh gtah skrap
  Tak serik2 anjing ni..cikgu Kejora tibai tertiarap
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 49. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Atuk TN anjing..mnyesal dgn Kejora cari gadoh
  Pasti si tua nanyuk tu kini monyok wajah teduh
  Bila Kejora dedah dia Kristian TN trdiam bodoh
  Sbb..cikgu Kejora ini ada bukti, bkn main tuduh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  HU HU HU…

 50. Daim seorang tokoh besar penyokong madey…bila tokoh besar sudah renggang dgn tidak bersetuju dgn cara madey bermakna pengaruh madey makin merosot..

  Dikatakan leh pengampu_2 dan madey srndiri nafikan Pakatan Nasional tiada kaitan dgn madey….tapi tokoh besar yg rapat dgn madey sendiri membayangkan ini rancangan madey sendiri melalui balaci azmin dan hishamudin..

  Madey kuat putarbelit tapi nak sorok tanganye..

 51. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
  TN anjing mmg dlm neraka tmpat dia di akhirat
  Dia cuba sebar Kristian di blog ni..itu TN kparat
  Tapi dgn Kejora..monyet tu, kena pukulan berat
  Ini, utk TN anjing, Kejora reka khs pntun 6 kerat
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  HU HU HU…

 52. Daim terpaksa menyamar menjadi loyar untuk jumpa Anwar di penjara untuk dapatkan sokongan kerjasama anwar dan bincang strategi tumbangkan BN.

  Daim bimbang tanpa anwar madey tak mampu tumbangkan BN sendirian…pengaruh madey tidak sekuat dulu lagi…

 53. Daim doesn’t want to get involved in succession plan
  NOVEMBER 27, 2019 @ 5:23PM
  BY ARFA YUNUS

  (Filepic) Chairman Coucil of Eminent Person (CEP), Tun Daim Zainuddin. -NSTP/ROSELA ISMAIL
  PETALING JAYA: Tun Daim Zainuddin has declined suggestions for him to mediate the transition of premiership between Tun Dr Mahathir Mohamad and PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Instead, the Council of Eminent Persons (CEP) chairman said the matter should be left to the Pakatan Harapan presidential council.

  “About the power transition, let them decide. We (including the CEP) don’t want to interfere,” he said when asked during the Nation Building Conversations titled Poverty in Malaysia: Reality vs Perception at Sunway University, here, today.

 54. NEWS

  Mahathir’s Team , Media , IGP , Party , Lawyer & Advisers Are Strategically Abandoning Azmin Ali – Tun Daim Said “Azmin Sudah Habis & Tidak Boleh Dipakai”

  Tun Daim : Azmin Ali Sudah Finish?

  Selebihnya satu petanda lagi dan ini yang terbaharu sampai ke telinga saya mengenai sikap dan penerimaan Daim Zainuddin berhubung kasus dihadapi Azmin kini. Katanya Daim sudah hilang harapan untuk Azmin menjadi Perdana Menteri selepas meletusnya video lucah Haziq itu. Daim tentu faham dan dapat membaca dan menghidu kedudukan sebenarnya video yang dikatakan tulen tetapi tidak dapat dipastikan pelakunya itu. Apakah Daim mempunyai maklumat lebih banyak daripada pihak Polis mengenai production video berkenaan?

 55. Minta permissi keluar tajuk, Budin –

  philosophy professor says the ONLY way to save the planet is to stop having children and ‘let humans become extinct’ – https://www.dailymail.co.uk/news/article-8009861/Old-school-goth-philosophy-professor-says-way-save-planet-stop-having-children.html

  I’ll make do with just doing away Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Atuk TN anjing 🐕 1:47 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
   Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
   Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
   Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HU…

  2. Artikel gila layak dibacs oleh keling gila mabok todi aje..

   1. anon 2:46 pm 👍,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    TN anjing terasa gayat..mcm org terjun paracut
    Semua pakaian dia, Kejora dh kasi londeh lucut
    Telur dia, sentap ke dlm..btg pelir pula jdi kecut
    Apa lagi..lintang pukang le monyet tu lari pecut
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    HU HU HU…

 56. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Atuk TN tak sedar dirinya tua kubor dah hampir
  Keadaan dia spt..tiada beban, batu dia gi jinjing
  Beruk tu bukan jer munafiq tapi mmg sah kapir
  Ini Kejora mahu dedahkan kekufuran TN anjing
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  HU HU HU…

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
   TN monyet, kini dalm keadaan terkedu monyok
   Dgn badut tua kedi ni pmbaca ramai yg ketawa
   Kejora dah 2 kali, dedahkan, yng dia tu nyanyok
   Juga trbukti yg ajarn Kristian dia cuba nk bawa
   ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   HU HU HU…

   1. Tanpa Nama (TN Kristian ⛪✝)

    Cerita lebih lucu dan lucah dari yang diatas ini akan keluar jika dia berterusan biadab dan kurang ajar.

    Aku ikut petua yang mengata: Jika di cela, cemohkan dan malukan dia sehingga ada kemungkinan dia tak buat lagi.

    Dulu agama Kristian ajar: when slapped on one cheek, give the other cheek. Tapi cobalah buat sekarang kalau anda tak di tempeleng, ditumbuk dsb nya.

    Reply

    7 January 2020 7:31 am

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
     TN monyet, kini dalm keadaan terkedu monyok
     Dia paderi Kristian..yg cuba nk beraksi jdi mufti
     Kejora dah 2 kali, dedahkan, yng dia tu nyanyok
     Juga nk nyamar ustad, tpi ayat Quran dia tk reti
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     HU HU HU…

     1. Anonymous (TN Kristian )

      HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      MESTI MESTI MESTI 3 KALI.

      KENA 44 KALI, BUDIN. ORANG KATA KALAU 44 KALI MESTI JADI.

      PAK SHEIKH AND YOU ALL KENA BERSABAR LAH. INNALLLAHU SABIRIN.

      SESUNGGUHNYA ALLAH ITU PENYABAR. DEMIKIAN JUGA MANUSIA, HENDAK NYA.

      Reply

      14 February 2020 2:31 pm

      1. jigit

       Ishhk kau ni Yeop…
       Quote la betul2 ayat tu dan terjemah dgn tepat….

       INNALLAHAMA’AS SOBIRIN

       Maknanya

       Allah bersama orang- orang yang sabar.

       Reply

       14 February 2020 2:56 pm

       1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
        Menibai TN monyet..mmg perbuatan yng wajar
        Sikap samseng dia tu di blog akn bwa masalah
        Mmg tak blh dibiar klu dia biadap & kurang ajar
        Syabas kpd jigit yg dh kasi TN beruk tu sekolah
        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

        HU HU HU…

        1. Anonymous (TN monyet 🐒)

         Ini penulis yang fikiran nya tidak teratur, muddled thinking, menulis tidak berperenggan. Jadi, tidak boleh lah di harap yang benar dari apa yang dia kata, penuh dengan tuduhan liar, tanpa bukti atau punca maklumat.

         Semua nya pendapat dia. Sad to say, cheap opinions like his are aplenty at the kedai kopi, jenis syiok sendiri.

         Reply
         12 February 2020 7:37 am

         1. jigit

          Ohhhh ….come on guys…..
          MN has expressed his view, saying PH had lost people’s support. Bukti dia kata PH dah tewas dlm beberapa PRK.
          Dia juga kata rakyat Sabah yg selalu sokong kerajaan yg memerintah tidak lagi sokong PH, sebab tu Warisan tewas di Kimanis.

          Anon 7:37 am tak setuju tapi kondem penulis bahawa fikiran tak teratur, muddled thinking apa tu…. Sebenarnya tuduhan kau tu tanpa rebuttal yang jelas menunjukksn standard kau dlm berhujah. Argue la elok-elok… contoh…. Warisan tewas di Kimanis bukan tanda rakyat tak suka PH. Depa tak suka Shafie Afdal yg mengutamakan kaum Bajau. PH tidak all out berkempen untuk Warisan. Hubungan Shafie -TDM bermasalah. Shafie selalu melemparkan tuduhan terbuka ke atas tun…. sbb tu Warisan kalah…
          Tu contoh saja lah dlm mengemukakan hujah.
          Tak elok main terjah… kalau tak setuju terus cakap engkau bodoh, engkau dangkal….takkan kita sorang saja kut yang bijak di dalam alam maya yg luas ini…

          Reply
          12 February 2020 8:09 am

          1. Syabas Bro jigit,

           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
           Waahh..Anon 7:37 tu, kepala dia, bro dh penyet
           Org kurang ajar mcm tu, elok bro trus keronyok
           Sebnarnya Anon 7:37 am tu adalah TN monyet
           Dia tu dah 87 thn, bro ooi..dah tua dan nyanyuk
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          2. Bro jigit,

           🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
           TN monyet tu, mulut dia serupa dgn ma chi bai
           Org kurang ajar mcm tu, semua org akn geram
           Elok sngat lah TN beruk tu, bro jigit tampil tibai
           Bro pun dulu..prnah tibai monyet tu ank haram
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          3. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Cap Munge dapt cai TN, buat menghabis beras
           Sbb TN tu sewel, biol, nyanyuk, jugak tak waras
           Mmg tajam pukulan bro jigit, wlu pun tak deras
           Bro jigit dh kasi kt TN, ‘pulang paku buah keras’
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HU HU HU…

          4. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

           🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
           TN monyet risau, dia melilau ke ulu dan ke iliaq
           Selalu Kejora dok tibai, hari ni Jigit punya giliaq
           Monyok la TN daghai tua ayaq mata mengaliaq
           Teghuih tk beghani msuk sentap batang peliaq
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HU HU HU…

          5. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

           🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
           TN anjing mmg dlm neraka tmpat dia di akhirat
           Dia cuba sebar Kristian di blog ni..itu TN kparat
           Tapi dgn Kejora..monyet tu, kena pukulan berat
           Ini, utk TN anjing, Kejora reka khs pntun 6 kerat
           🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           HU HU HU…

 57. Alangkah indahnya hidup sekarang
  Jalan ke Putrajaya udah terang benderang
  Tak perlu meroyan, susah hati maki orang
  Budin dah menang tak perlu lagi berperang

  1. Bro jigit,

   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
   Buat apa ler kita semua nk gaduh dan brperang
   Rakyat pun..dah jelas tk suka, dgn PH sekarang
   Lebih baik mcm Kejora..pantun direka & karang
   Untuk pelepas rindu kpd Irah yg di rantau orang
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 58. Adakah Ezam berminat kembali kpd anwar selepas kekosongan yg akan berlaku dlm PKR selepas mesyuarat Majlis Presiden PH untuk menentukan tarik tamat madey?..

  ..

 59. Spekulasi, Budin, spekulasi semata mata nya.

  Mana boleh Tun Daim berpisah dari Tun M. Mereka berdua yang memikirkan, merancangkan dan mlaksanakan aktiviti yang membawa kpd Kerajaan PH sekarang ini.

  Memang lah korang mahu laga2kan, gesel sana, apikan sini, bagi mencapai tujuan korang. Sebab Daim tak kurang tindakan nya bagi menentukan Pak Sheikh is always kept in his proper place.

  Sekarang Tun M dah katakan berkali kali nak serah kuasa kpd Pak Sheikh. Awat nak hinaq?

  1. Lu gila…sape tak boleh berpisah dlm dunia?..

 60. Baguslah Budin….
  Tun Daim nampaknya dah sokong Nuar. Dulu mcm2 Budin kata…. kononnya Daim ni tak suka Nuar jadi PM, Daim ni dalang la….

  Sekarang Budin dah boleh tidur nyenyak sebab sudah ramai orang yang sokong abam sekarang ni hinggakan Ezam Al Boxes yg suatu ketika dulu kutuk abam kaw kaw…. kaki pungkoq la, akhlak rendah la… sekarang dudah kembali menyokong abam.

  Makin nyenyak lah tidur Budin tanpa mimpi ngeri. Tak perlu melahirkan apa2 kebimbangan lagi…. lepas ni Budin boleh fokus tentang strategi 100 hari abam bila dah jadi PM…. teringin sangat kita orang nak lihat kehebatan manusia luarbiasa tu….

 61. Kontrak supply dan senggara keenderaan kerajaan madey tidak bagi lagi kpd Daim..seblm ni dapat kpd Daim bawah syarikat Spanco..

  Madey bagi kpd kroni no 1 tokey judi Vincent Tan berharga 4.5 billion….VincentTan derma kpd Armada sayap pemuda Bersatu 50 jota..

  Ini mungkin tanda2 hubungan Daim dgn madey sudah renggang..

 62. PAK SHEIKH PATUT BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH DENGAN BAPAK SKANDAL YANG TELAH BEBASKAN DIA DARI PENJARA DENGAN BIARKAN PEGANG KUASA HINGGA PRU 15……

  Jauh Lagikah Anwar Bergelar Perdana Menteri ?……

  Jawatan PM pernah tercicir daripada tangannya meskipun hanya selangkah lagi daripada jawatan itu ketika beliau menjadi timbalan perdana menteri pada 1990-an. Beliau dipenjarakan atas tuduhan salahlaku seksual.

  Anwar tercicir lagi jawatan PM pada 2013 ketika mengetuai Pakatan Rakyat. Pakatan pembangkang ketika itu hampir menewaskan BN. Waktu itu, beliau adalah ketua pembangkang.

  Ketika Pakatan Harapan berjaya menewaskan Barisan Nasional pada 2018, jawatan PM tercicir lagi daripada tangan Anwar kerana beliau masih dalam penjara, sekali lagi kerana salahlaku seksual. Kali ini, beliau menerima pengampunan selepas PH menawan Putrajaya.

  Cuma yang tidak sangka, situasi Anwar kembali ke zaman 1990-an apabila jawatan PM kembali ke tangan Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Kini, Anwar berpeluang lagi menjadi PM. Beliau hanya perlu menunggu persaraan Mahathir. Manifesto PH cukup manis baginya kerana ia menyatakan gilirannya menjadi PM adalah selepas Mahathir.

  Bezanya kali ini, beliau bukan sebahagian daripada kabinet Mahathir mahupun timbalan bekas bosnya. Beliau hanyalah presiden PKR.

  Apakah Anwar akan tercicir lagi jawatan PM kali ini? Inilah persoalan yang sedang mengugat emosi dan suhu politik negara melebihi Covid-19.

  Jadi apakah yang berada antara Anwar dan jawatan PM yang diimpikannya selama ini?

  Mahathir berulang kali menyatakan beliau akan menyerahkan kuasa seperti dijanjikan. Dan beliau berhasrat untuk menyerahkannya selepas sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) pada November 2020. Apakah tarikhnya? Tiada tertera di mana-mana tulisan ataupun manifesto. Jika ada di manifesto, inilah titiknya.

  Jadi, Mahathir bukanlah penghalang antara Anwar dan jawatan PMnya.

  Cuma, untuk ini berlaku dengan lancar, ada syaratnya. Dan syaratnya mudah, iaitu PH hanya perlu bersatu-padu menyokong Anwar sebagaimana mereka menyokong Mahathir.

  Selesai cerita. Apa yang cuba dilakukan oleh pembangkang hanyalah membazir masa.

  Tapi, syarat mudah itu jugalah yang menjadi masalah terbesar bagi Anwar.

  PH terdiri daripada 4 parti komponen. Antara 4 parti komponen ini, secara persepsi umumnya DAP, Amanah dan PPBM tidak kelihatan mengalami perpecahan.

  Secara persepsi umumnya juga, hanya PKR yang dipimpin Anwar kelihatan berpecah-belah ekoran pergelutan antara Anwar dan Timbalan Presidennya Azmin Ali dan Naib Presiden Zuraidah Kamaruddin, kedua-duanya menteri di kabinet Mahathir.

  Sedihnya, persepsi umum terhadap perpecahan PKR inilah yang menjadi batu penghalang sebenar antara Anwar dan impiannya menjadi PM. Inilah juga yang menjadi sumber spekulasi dan pintu terbuka kepada pelbagai gerakan politik di belakang takbir.

  Jika parti yang dipimpin Anwar ini betul-betul utuh dan tidak berpecah, percayalah apa-apa taktik pembangkang mahupun undi percaya atau tidak percaya tidak mampu menghalang Anwar daripada menjadi PM.

  Meskipun PKR dipersepsikan berpecah, Anwar juga sering menyebut beliau mempunyai sokongan yang mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 112 sokongan ahli parlimen yang mendokong beliau menjadi PM.

  Kumpulan pro-Anwar perlu yakin kenyataan Anwar itu benar. Ini bermakna nasi sudah menjadi bubur ataupun “game over” untuk sesiapa saja yang ingin menghalang Anwar daripada menjadi PM.

  Oleh itu, kumpulan penyokongnya untuk berhenti membuat forum sana sini menghentam dan memberi kata dua kepada Mahathir, merancang pelan B atau pelan C atau mengutuk cadangan yang mengikut saluran demokrasi seperti undi percaya kepada PM di Parlimen.

  Anwar boleh menasihatkan kumpulan penyokongnya untuk berhenti. Ini kerana apa yang dilakukan kumpulan penyokong beliau, secara persepsinya, merosakkan nama baik beliau sendiri dan juga memberikan persepsi beliau terlalu meminta-minta untuk jawatan PM tersebut.

  Oleh itu, yang menjadi penghalang antara Anwar dan impiannya menjadi PM sebenarnya hanyalah Anwar sendiri.

  Sejauh manakah Anwar dapat mengukuhkan PKR untuk bersatu setia terhadapnya dan membuktikan kebenaran kenyataannya ada lebih 112 ahli parlimen yang menyokongnya menjadi PM bagi menggantikan Mahathir adalah jarak antara Anwar dan impiannya menjadi PM.

  Pendek kata, hanya Anwar yang boleh menyebabkan jawatan PM sekali lagi tercicir daripada tangannya sendiri.

  FMT

 63. https://youtu.be/dfT-UgPT_rQ

  Ezam dedah komplot azmin balaci madey..

 64. Tun Daim sudah kelihatan tidak bersuara lagi sokong dasar2 madey..

  Malah Daim pernah memperlekehkan azmin balaci madey..

  1. Kasi link atau penerangan lanjut lah, Dol.

   Bukan semua orang baca berita memperlekehkan itu.

   Mungkin kau main tuduh liar saja. Kalau begitu, kau binatang liar.

   1. Keling gila tak perlu dilayan..

  2. Begitulah hendaknya. Semoga para penyokong abam sheikh sekelian berbahagia dan aman damai, dapat hidup dengan tenang tiada bimbang ragu lagi, tidak perlu meroyan serta menyumpah seranah sesiapa….

 65. . Untuk memperkukuh kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan dan memperteguh muafakat antara parti-parti anggota, proses undang-undang untuk mendapatkan Pengampunan Diraja bagi membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dimulakan segera, selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara, agar Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat segera berperanan dalam Kerajaan Persekutuan dan kemudiannya diangkat sebagai calon Perdana Menteri ke-8;

  APA INI?

  HANYA “”DIANGKAT SEBAGAI CALON PM KE-8″”

  Bukan diangkat sebagai PM.

  Jadi boleh ada calon lain….

  Budin….faham tu???

  Bring it on kata john doe

  1. Geng keling memang kuat putar belit keling….

Leave a Reply

Your email address will not be published.