PENGAMPU2 MAHATHIR SEPERTINYA MAHU BELIAU MATI DALAM KEHINAAN

Selagi Majlis Presiden tidak membuat keputusan lain atau Tun Mahathir Mohamad sendiri tidak berterus-terang enggan melakukan peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim, perjanjian berhubung perkara itu adalah kekal sebagaimana ia telah dimuktamadkan sebelum ini.

Muktamadnya perjanjian itu adalah jelas iaitu Anwar sebagai pengganti Perdana Menteri selepas Tun Mahathir, cuma tarikh bermulanya beliau mengambil alih jawatan itu saja yang belum lagi ditetapkan.

Begitu pun, berdasarkan janji Tun Mahathir sendiri yang berulangkali dilafazkannya iaitu hanya mahu memegang jawatan Perdana Menteri selama dua tahun dan akan melakukan serah kuasa kepada Anwar sebelum tibanya PRU15, tidak diragui lagi peralihan kuasa tidak harus terlalu dilewat-lewatkan.

Anwar harus diberi masa yang cukup memegang jawatan Perdana Menteri sebelum ketibaan PRU15 yang tempoh akhir mesti diadakan adalah pada tahun 2023.

Namun demikian, sementara ketiadaan tarikh serah kuasa itu terus menimbulkan pelbagai isu lain, termasuk komplot jahat untuk mengekalkan Tun Mahathir sehingga habis penggal, sama ada melalui Akuan Bersumpah atau usul percaya Pas dan dalam masa yang sama beliau enggan berterus-terang serta masih berteka-teki, keadaan itulah yang sebenarnya mencetuskan banyak spekulasi terus berkembang tanpa kawalan.

Bagi yang ada kepentingan seperti Zahid Hamidi yang berdepan 87 kes mahkamah atau Pas yang takut dengan wibawa dan ketrampilan Anwar, keinginan mereka sedia mengampu Tun Mahathir agar kekal sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal tidaklah sukar difahami.

Atas kepentingan itu, mereka sanggup berbuat apa saja asalkan apa yang diingini dapat memenuhi kehendak hati.

Tetapi, bagi pengampu-pengampu yang lain daripada PH, sama ada yang ada jawatan atau sebaliknya, untuk apakah sebenarnya mereka beria-ia mahu Tun Mahathir kekal sehingga habis penggal dan seterusnya memungkiri janji peralihan kuasa kepada Anwar?

Apakah yang boleh bangga dan perolehi jika Anwar berjaya digagalkan jadi PM dan Tun Mahathir terus kekal sehingga habis penggal, tetapi dalam masa yang sama menjerumuskan diri Perdana Menteri kepada kemunafikan dan PH kepada perpecahan?

Ataukah mereka mahu PH berpecah dan supaya dengannya UMNO kembali berkuasa selepas PRU15 nanti?

Kepada pengampu dan pembodek, tidak sedarkah bahawa tindakan mereka yang boleh menyebabkan Tun Mahathir mungkir janji, jatuh ke lembah kemunafikan dan bergaduh semula dengan Anwar, yang lebih buruk ialah ia tanya akan memungkinkannya meninggal dunia dalam kehinaan?

Seharusnya, jika mereka sayang kepada Tun Mahathir, dalam usianya menuju 95 tahun yang kematian bila-bila masa boleh menjemputnya, yang harus mereka lakukan ialah mendorongnya sentiasa berpegang kepada janji kerana itulah yang akan memastikan nama dan legasinya, selepas ketiadaannya nanti, terus terpelihara dan diingati.

Lebih daripada itu, dalam usia menuju 95 tahun sekarang dan tiada lagi orang kanan yang setia serta kreatif disisinya seperti Megat Junid Megat Ayob, Sanusi Junid dan Aziz Shamsuddin, malah Tun Daim Zainuddin juga dikhabarkan tidak banyak campurtangan lagi, selain kedudukan Bersatu yang tidak cukup kuat, sedarkah mereka jika janji peralihan kuasa dimungkiri dan perbalahan dengan Anwar tercetus kembali, risiko kalah untuk Tun Mahathir adalah lebih tinggi lagi?

Bahkan, tidak mustahil, kerana faktor usia dan jantung yang tidak lagi sekuat dahulu, Tun Mahathir juga berisiko rebah dan meninggal dunia dalam asakan ketegangan berbalah semula dengan Anwar yang slogan perjuangannya semua orang tahu adalah “Lawan Tetap Lawan” dan “Lawan Sampai Menang.”

Dalam erti kata lain, jika janji peralihan kuasa dimungkiri atas desakan pengampu-pengampunya itu, sama ada Tun Mahathir menang atau kalah, kemungkinan untuk beliau mendapat penghinaan selepas kematiannya adalah cukup tinggi.

Tidak mustahil, bukan saja nama dan legasinya akan dicaci, malah kuburnya juga nanti mungkin akan dikencingi.

Berbeza jika beliau dipastikan memenuhi janji dan tidak berbalah dengan Anwar, namanya sebagai negarawan pasti akan kekal harum dan dikenang sepanjang zaman.

Dalam hal ini, bagi yang mempertahankan janji peralihan kuasa dipenuhi, walaupun mereka dilihat tidak mengampu Tun Mahathir, mereka jelas lebih jujur dan mahu namanya terus terpelihara selepas ketiadaannya, selain sayang dan ingin PH menjadi kerajaan dalam tempoh yang lebih lama lagi.

Oleh itu, kepada pengampu-pengampu tersebut, apa yang sebenarnya mereka perjuangkan untuk Tun Mahathir – kemuliaannya atau kehinaan untuknya? (ShahbudinHusin 16/02/2020)

Updated: 16 February 2020 — 10:27 pm

145 Comments

Add a Comment
 1. Hadi/Takiyudding/MVSA/Muafakat Nasional

  “Yang penting, kita mahu selamatkan negara, bukan sahaja orang Melayu, Islam, termasuk kaum lain. Adalah lebih baik kita memberi undi kepercayaan kepada Dr. Mahathir, sudah ada pengalaman memerintah paling lama,” katanya.

  Akan selamatkah negara jika atok tak pecat goneEng sehingga habis penggal? Atau Nov 2020? atau mei 2020? KAHKAHKAH…

 2. GS TAHU DR MADEYLIAR DENGAN KUASA 5% AKAN TUMBANG BILA2 MASA SAHAJA…..TAPI BIARLAH TERUS PEGANG KUASA SEHINGGA PRU15…..SELEPAS ITU DIA TIDAK AKAN MAMPU BANGKIT LAGI……

  PH hilang kelebihan di media sosial – SetPol Kit Siang……..

  Pakatan Harapan tidak lagi mendominasi media sosial, sebaliknya kini ia dikuasai oleh pembangkang, kata setiausaha politik Lim Kit Siang, Syahredzan Johan.

  Malay Mail memetik beliau sebagai berkata kebebasan yang telah dikembalikan kepada rakyat telah dimanfaatkan oleh pembangkang untuk menyebarkan propaganda mereka.

  “Kita telah kehilangan kelebihan media sosial yang pernah kita miliki”– Syahredzan Johan.

  Tambah Syahredzan lagi, pembangkang, terutama Umno, kini berjaya memanfaatkan media sosial dengan mengambarkan bahawa kerajaan PH sedang didominasi oleh orang Cina- naratif yang digunakan untuk menyerang DAP dan kerajaan PH.

  “Dengan ramai pemimpin yang kini berdepan dengan banyak kes rasuah, mereka perlukan suatu mesej yang mudah – tetapi berkesan – untuk menyerang kerajaan PH.

  “Justeru, dengan PAS sebagai rakan baru, mereka bergantung kepada mesej (kononnya) kerajaan ini didominasi atau dikawal Cina.

  “Sudah tentu apa yang mereka katakan itu tidak benar sama sekali,” -Syahredzan Johan
  Semenjak dilantik menjadi setiausaha politik Lim Kit Siang, Syahredzan Johan aktif menggunakan media sosial terutamanya twitter untuk mempromosikan DAP serta mempertahankan kerajaan Pakatan Harapan.

  Baru-baru ini beliau yang turut diberi gelaran Si Buang, turut ditroll TTKM dan netizen gara-gara mempersoalkan perkataan caj yang terdapat dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka.

  Pada perkembangan berbeza, bapa Syahredzan Johan iaitu Dato Johan Jaafar yang merupakan bekas pengarang Berita Harian pula mempunyai pandangan berbeza dengan anaknya itu.

  Dalam satu artikelnya bulan lepas yang bertajuk “Mengapa DAP jadi liabiliti kepada PH”, bapa Syahredzan itu mengkritik naratif PH yang sering menyalahkan BN dan serangan melampau kepada Najib

  “Untuk beberapa bulan pertama, keseluruhan naratif PH ialah menyalahkan kerajaan sebelumnya. Kritikan terhadap Najib menjadi trend.

  Begitu hebat serangan ke atas Najib hingga ia menimbulkan kesan sebaliknya. Najib bukan ahli politik sebarangan. Beliau berada dalam dunia politik selama lebih empat dekad. Beliau sedar serangan melampau ke atasnya tidak boleh diterima baik oleh orang Melayu, walaupun apapun pegangan politik mereka.

  Seperti yang diduga, serangan berterusan ke atasnya digunakannya sebaiknya. Dia memilih ungkapan “Malu Apa Bossku!” dan selebihnya adalah sejarah.

  Kita harus menerima hakikat bahawa ungkapan itu mungkin salah satu daripada yang paling berkesan dalam sejarah penjenamaan politik baik. Najib tahu beliau perlu melawan kembali dan beliau juga sedar ke mana arah perbicaraan membabitkan pertuduhan ke atas beliau. Tetapi “lawan kembali” yang beliau rancangkan begitu berkesan sekali. – Dato Johan Jaafar

  -Buletin TTKM-

 3. MAFIA KOMUNIS TELAH BAKAR HANGUS NEGARA 70%…..GS TAHU DR MANDELIAR TIDAK MAMPU TANGANI DAN TIDAK BERKUASA…..DEMI RAKYAT GS AMBIL INISIATIF UNDI PERCAYA SUPAYA KAPAL PH MUDAH BELAYAR BAWAH SATU NAKHODA……

  Mimpi Pas tetap menakutkan DAP………..

  PENASIHAT DAP, Lim Kit Siang berkata, hasrat Pas untuk membawa usul undi percaya ke atas kepemimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad hanyalah satu ‘kisah dongeng’ parti tersebut.

  Katanya, rakyat tidak ‘bodoh’ untuk mempercayai bahawa langkah itu bagi menyelamatkan negara.

  Mungkin bagi DAP, ‘kekuatan’ politik dimiliki ketika ini memberi mereka ‘suara’ bagi menentukan setiap keputusan yang dibuat.

  Dalam hal ini, DAP tidak perlu menzahirkan kebimbangan mereka jika benar beranggapan apa yang dilakukan Pas tersebut adalah kisah dongeng atau sekadar mimpi di siang hari.

  Malangnya, apa yang terlihat adalah sebaliknya.

  Kit Siang dan pemimpin-pemimpin DAP lain sering kali gagal menahan diri daripada membuat kritikan demi kritikan tentang perkara tersebut.

  Mereka cuba ‘membetulkan’ kembali tanggapan rakyat terutama orang Melayu bahawa tiada ‘muafakat nasional’ seperti digembar-gemburkan.

  Malangnya usaha itu ternyata gagal.

  Malah, orang Melayu kini semakin tidak sabar untuk menantikan perubahan yang bakal berlaku.

  Mengapa? Kerana tindakan kerajaan terutamanya pemimpin-pemimpin DAP, gagal memberi keyakinan kepada orang Melayu bahawa nasib mereka dibela berdasarkan hak yang sewajarnya.

  Orang Melayu semakin tertekan dengan situasi semasa. Sebagai golongan majoriti, apa yang berlaku disifatkan sebagai satu ketidakadilan.

  Puncanya dikaitkan dengan sikap para pemimpin DAP sendiri. Peluang yang diberikan rakyat untuk menjadi antara peneraju negara ini gagal dilaksanakan dengan baik. Hakikatnya, persepsi negatif terhadap DAP semakin menebal.

  Keadaan ini jelas apabila sering kali berlaku tindakan yang diambil, tidak mencerminkan kepentingan sebagai sebuah ‘keluarga besar’.

  Keputusan dibuat dilihat hanya memberi keuntungan atau menyebelahi satu pihak sahaja.

  Dalam hubungan ini, kata-kata Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa mana-mana parti atau ahli Parlimen yang menolak usul undi percaya kepada Dr. Mahathir dalam sidang Dewan Rakyat pada Mac ini sebagai penakut nampaknya benar-benar mengusarkan DAP.

  Pas kata Abdul Hadi, akan tetap membawa usul itu bagi memastikan Dr. Mahathir memegang jawatannya sehingga habis penggal PRU-14.

  “Walaupun kita tahu ada orang yang penakut dengan usul ini tetapi kita tetap bawa. (Begitu juga) kalau ada yang tak bersetuju, kita tahu siapa yang tak bersetuju.

  “Kita tak takut, tapi ada orang yang takut, (nak) takut apa… pada Pas, orang tidak sokong pun tak apa, kita (dah) biasa dengan kekalahan.

  “Yang penting, kita mahu selamatkan negara, bukan sahaja orang Melayu, Islam, termasuk kaum lain. Adalah lebih baik kita memberi undi kepercayaan kepada Dr. Mahathir, sudah ada pengalaman memerintah paling lama,” katanya.

  Seperti kata Kit Siang, rakyat memang tidak bodoh. Malah semakin hari, mereka semakin menyedari apa yang sebenarnya sedang berlaku.

  Biarlah Pas terus dengan ‘mimpi-mimpi’nya. Kerana tiada apa yang dapat dilakukan oleh orang yang sedang tidur – itu pun jika ada dalam kalangan rakyat masih mempercayai Kit Siang.

  SuaraMerdeka

 4. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Mmg betullah atuk TN hanya taraf anjing kurap
  Main kopipes benda sama jer monyet itu harap
  Mulut mcm puki mak dia..busuk klh gtah skrap
  Tak serik2 anjing ni..cikgu Kejora tibai tertiarap
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 5. Madey si Kitol nak mampos pun susah. Madey si Kitol jadi PM Kerajaan Pintu Belakang pun susah. Macai Madey si Kitol nak jilat pun susah. Trustworthy deficit negative. Who wanna believe you? Kahkahkah!

 6. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Atuk TN anjing 🐕,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
  Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
  Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
  Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 7. Anonymous (TN Kristian ⛪✝)

  Demikian lah komen si gila Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

  Menggila bayangkan watak yang di cipta nya sendiri. Gila bayang yang membawa dia ke Tg Rambutan.

  Reply
  17 February 2020 6:57 am

  Ho ho

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Atuk TN monyet 🐒 6:57 pm,

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Atuk tu dah tua..kulit brkedut, kepala dah botak
   Nyanyuk pun ada, sedikit sewel kat kepala otak
   Sbb tu, atuk rimas, lihat org muda punya rentak
   Mka, atuk pun kata Kejora reka Irah pnya watak
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Klu Kejora reka Irah bermakna Kejora ni pandai
   Bukan senang, nk reka babak, org sdg bercinta
   Bukan mcm atuk, yg bodoh mngalahkan keldai
   Kcukan Bnggali baghal tutuh puki mak ko unta
   🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫🐪🐫
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HU…

  2. Betul betul betul

   HAHA HOHOHO HIHIIHI

   1. Komen aku 1212 ia lah untuk komen Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib di 1210.

    1. Dia dah main kopipes.

     Lantak lah dia sesorang.

     1. Beruk Tua Geng Najib yang bertabiat bebudak.

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       Atuk TN anjing 🐕 12:12/12:18/12:20/12:24 pm,

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
       Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
       Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
       Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HU HU HU…

  1. berahi – Carian Umumprpm.dbp.gov.my › cari1 ›

   Definisi : 1. kasih (cinta) yg amat sangat: makin lama ia memandang gadis itu makin bertambah ~nya; 2. rasa suka akan seseorang (dgn bernafsu), ghairah: …

   Cinta nya di masa lalu hingga menyebabkan dia di penjara 2 kali.

   Dia berahikan lelaki.

   1. Betul..dia berahi jubo lu…jubo lu dah koyak rabak dikerjakan oleh dia..

    1. Dia punya di rabakkan Bang Ali

   2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN anjing 🐕 11:42 am,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

  2. Memang madey kuat menipu dan kencing…tak hina ker?..

 8. 138 SD hanya laku dlm mahkamah atok.
  Hehehe….GoneEng tak leh nak mengelat.
  Bahayanya adalah: bila dijangkiti virusAtok dan virusGoneEng, symptom utama adalah mungkir janji.
  Kita tengok 21 Feb ni, apa keputusan Majlis Presiden PH.
  Jangan2 atok dan goneEng ambik mc. KAHKAHKAH

  1. Penting nya jangan jangkit virus Najib Klepto –

   dia curi berbillion Ringgit dari 1MDB.

   1. Bukti yileks….keling gila meratib….

    Kikikikikik..

    1. Kamu pun begitu. Pariah mabuk air ketum

   2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN anjing 🐕 11:44 am,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

   3. Keling gila auta…bukti yileks..

 9. PH SIBUK POLITICKING SAMPAI TIDAK PEDULI URUSAN NEGARA……..

  Polis Lembab, SPRM Sibuk Politik, Imigresen Penakut Pula…….

  Keterlaluan dan sungguh biadap.

  Seramai 50 anggota Imigresen Selangor telah di halau keluar dari kawasan peniaga haram dari India dan Pakistan.

  Lebih kurang 1,000 PATI telah dikenal pasti berniaga tanpa sebarang rasa takut disebabkan adanya perlindungan dari gangster di bawah nauangan Tan Sri Nadarajah yang juga sedang disiasat oleh SPRM.

  Yang menjadi persoalan ialah kenapa boleh ada sampai 1,000 orang PATI yang berniaga secara bebas baru nak ambil tindakan!

  Daripada Latheefa Koya sibuk buat pendedahan bodoh tentang rakaman audio lebih baik kerahkan setiap anggota SPRM bongkar kemungkinan adanya campurtangan orang politik sehingga AJK kuil menjadi sebegitu biadap.

  AJK kuil telah membahayakan nyawa anggota penguatkuasa dengan konfrontasi dan provokasi yang sengaja diadakan ini .

  Adakah pentadbiran Kuil Batu Caves ini begitu Hebat Dan Kebal hingga PDRM takut untuk mengambil tindakan tegas?

  Memburukkan keadaan 50 orang AJK Kuil Batu Caves telah masuk campur dan mencemuh anggota penguatkuasa dengan perkataan kesat dan menghalau keluar anggota penguatkuasa dari Jabatan Imigresen Selangor.

  Pasukan Taktikal Khas (PASTAK) Imigresen telah dikejarkan ke tempat kejadian untuk membawa pasukan penguatkuasa keluar bagi mengelakkan perkara yang lebih buruk berlaku.

  PDRM mesti menjalankan tugas mereka dengan lebih tegas dan penuh intergriti.

  Tanpa memilih bulu, setiap yang terlibat dalam rusuhan ini perlu diambil tindakan yang cukup tegas.

  Ini melibatkan Kedaulatan Undang Undang dsn maruah negara.

  Dari sumber yang dipercayai, maklumat mengenai operasi hari ini telah pun dibocorkan kepada pihak pengurusan kuil Batu Caves yang sememangnya telah bersedia dari pagi dan menunggu operasi hari ini.

  Jadi tidak hairanlah jika anggota penguatkuasa dapat dihalang dari menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka.

  AJK kuil telah menyamar sebagai orang awam dan mula menyerang pihak JIM.

  Pihak yang membocorkan rahsia juga perlu dikenakan tindakan oleh SPRM.

  Adakah pihak PDRM akan menjalankan Ops Cantas Khas bagi menangkap setiap samseng di situ sekarang juga?

  PDRM mesti lakukan Ops Cantas khas dan berkas setiap samseng ini tanpa belas kesian.

  Jangan pula tunggu AJK kuil buat ‘clearance’ PATI India dan Pakistan tu baru nak ambil tindakan.

  Ini bukan soal rasis tapi ini soal kredibiliti penguatkuasaan undang-undang di Malaysia dan maruah negara.
  SnapShot

  1. Ini kes warga india yg mungkin diberi taraf kewarganegaraan secara haram. Saya amat yakin,,puluhan ribu malah ratusan ribu warga cina yg asalnya hanya pelancong, tetapi telah diberi warga negara secara haram. Semasa bn,,kerana demi untuk umno dan bn terus menang pru,,masa ph ialah supaya org melayu hilang majoriti pd pru 15 nanti,,maka negara kita akan kekal diperintah cina kafir. Harapan saya, org melayu sedar keadaan yg sangat merbahaya ini kpd masa depan anak bangsa kita.

 10. Atok PM, selamba je goneEng rompak TH.
  Anwar PM, jgn harap leh rompak/samun aset rakyat.
  Hadi pulak nak terus atok kekal sbg PM???!!!!
  aaaahhhh….lupa. Atok dah dapat 138 SD menyokong.
  Atok ada janji bila nak pecat goneEng & Co?
  Sebelum 21 Feb 2020? atau Mei 2020? atau Nov 2020?
  Boleh caye lagi ke jika atok bagi janji?

  1. Najib Klepto rompak dan lanun berbillion Ringgit dai 1MDB.

   Money Trail nya berselirat di luar negara. DoJ USA pun kata mereka tahu Money Trail itu di sana sini. Na.ma Najib Klepto dah macam tahi di luar negara juga.

   1. Ada money trail kunun..dlm mahkamah entah dimana money trail disorok oleh madey….madey auta..

    Kenape DoJ dan madey tak tangkap jho lo?….takut kar?…auta..

   2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN anjing 🐕 11:48 am,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

 11. PERALIHAN KUASA BERGANTUNG SEPENUHNYA KEPADA SERIGALA TUA……KALAU MAU SERAH BILA MASAPUN BOLEH….TAPI BANYAK KEPENTINGAN YANG PERLU DIJAGA…..YANG PATUT DIPERSALAHKAN IALAH ATOK BUKAN PEMBANGKANG……

  Akhirnya Panglima Mujahid Terkulai Layu Di Pangkuan Pondan Bernama Muhamad Sajat, Mmm…😋😋😋…….

  Baru-baru ini Panglima Mujahid keluarkan kenyataan, kerana beliau diberikan nama Mujahid, maka beliau adalah seorang pejuang.

  Mujahid bin TG Hj. Yusof Rawa, anak seorang ulamak tersohor tanah air.

  Almarhum TG Hj. Yusof Rawa adalan mantan Mursyidul Am PAS dari tahun 1987~1995, almarhum juga adalah mantan Prediden PAS dari tahun 1982~1989.

  Lebih menarik lagi, almarhun pernah menewaskan Dr. Mahathir dalam PRU 1969 dengan kelebihan 989 undi.

  Tapi seperti yang selalu dikatakan, iman dan keberanian tidak dapat diwarisi tapi kebodohan dan penakut memang free…😉😉😉

  Anak lelaki alhmarhum, Panglima Mujahid, dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri selepas Pakatan Harapan berjaya menbentuk kerajaan apabila menang dalam PRU 14 lalu.

  Beliau diberi amanah dan tanggungjawab untuk menjaga hal ehwal ugama Islam.

  Sepanjang hampir 2 tahun menjadi menteri yang menjaga hal ehwal ugama Islam, disenaraikan antra beberapa ‘kejayaan’ Panglima Mujahid disebabkan oleh ‘semangat perjuangan’ beliau memelihara kesucian ugama Islam di Malaysia :

  ‘Menghalalkan’ Perbuatan Khalwat Dan Minum Arak Kalau Di Lakukan Di Rumah Sendiri Atau Tempat Tertutup

  Umat Islam di Malaysia gempar bila Panglima Mujahid memberikan arahan kepada Jabatan Agama Islam supaya tidak melakukan tangkapan khalwat atau minum arak sekira ianya dilakukan di tempat tertutup, seperti di rumah sendiri (BACA DI SINI).

  Alasan Panglima Mujahid mudah, kalau dilakukan di rumah sendiri atau di tempat tertutup itu bukab lagi urusan kerajaan dan kalau masyarakat tak nampak, naka tiada lagi aduan akan dilakukan dan bila tiada aduan, maka tiada tangkapan akan dilakukan (BACA DI SINI).

  Meletakkan TH Di Bawah Penguasaan Lim Guan Eng Sepenuhnya Hingga Hampir Semua Aset Bernilai Tabung Haji Di Jual

  Bukan fitnah tapi diakui sendiri oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh aka Fuziah LYNAS (BACA DI SINI).

  Akibatnya, broker aset Melayu Islam tersohor, Lim Guan Eng telah menjual aset strategik masyarakat Melayu Islam dalam TH sesuka hati macam harta mak bapak dia.

  Ambil sikap lepas tangan, Panglima Mujahid cakap, penjualan aset TH tak ada kena mengena dengan politik (BACA DI SINI)!!!

  Akibatnya, hibah TH yang diunumkan pada tahun lepas adalah pada kadar hibah yang paling hiba dalam sejarah iaitu 1.25%.

  Bukan setakat itu, masyarakat Islam Malaysia juga kehilangan kuota tambahan istimewa sebanyak 10,000 orang untuk menunaikan haji dan yang paling istimewa ialah subsidi untuk mengerjakan mereka yang berjaya dalam rayuan mengerjakan haji walau pun kali pertama dan juga kepada waris sudah dimansuhkan, dan ini menjadikan kos menunaikan fardu haji yang terpaksa ditanggung meningkat dari RM9,980 kepada RM22,900 seorang (BACA DI SINI).

  Isu Sajat Pakai Telekong Ketika Menunaikan Umrah

  Panglima Mujahid selama beberapa hari tunjukkan garang terhadap isu Sajat menunaikan umrah sebagai wanita.

  Belum lagi ada Menteri yang mendesak SKMM (secara terbuka di media) menyekat figura popular daripada bersiaran di media sosial.

  Hanya Panglima Mujahid yang garang begitu.

  Tapi bila NGO, Lawyers for Liberty (dianggotai barisan peguam pro-Liberalisme) mengecam kenyataan Panglima Mujahid, menteri ini ubah nada (BACA DI SINI).

  Terkini bila wartawan tanya kepada Panglima Mujahid, apa tindakan yang hendak diambil ke atas Sajat?

  Dengan muka ala-ala ‘My Little Kitty’ gitu, Panglima Mujahid jawab :

  “Isu Sajat sudah menjadi perkara kecil… tiada komen.” (BACA DI SINI).

  Walau pun di Arab Saudi, kalau dilakukan kesalahan yang sama, hukumannya ialah pancung!!!

  Mujahid dan Sajat ada dua persamaan.

  Pertama, kedua-duanya lelaki kuat berdrama.

  Kedua, mereka berdua lelaki yang tidak ada teloq!!!

  Apa yang ditulis cuma sebahagian kecil ‘kejayaan’ dari ‘semangat perjuangan Panglima Mujahid’ terhadap umat Islam di Malaysia!!!

  Kredit :

  Fb Korek Korek

 12. Semakin hari tulisan Tuan Budin membuktikan bahawa nanah di dalam hatinya semakin membusuk dan hanya menunggu saat untuk ia pecah. Apabila nanah itu pecah, maka ‘innalillahi wainna ilaihi raji’un’ sahajalah jawapannya.

  Sebenarnya bukan Tuan Budin seorang sahaja yang mengidap penyakit yang membawa maut ini bahkan semua pembenci-pembenci Tun Mahathir semuanya sedang menghidap sakit yang sama.

  Selepas gagal di dalam cubaan mendesak Tun Mahathir berundur dan gagal mendapatkan sokongan pemegang-pemegang taruhan yang lain supaya menyingkirkan Tun, pembenci-pembenci Tun yang sedar mereka takkan mampu tewaskan Tun hanya mampu mencerca dan mengharapkan kematiannya. Tuan Budin lebih advance kerana mengharapkan Tun bukan sahaja mati tetapi mati di dalam kehinaan.

  Kelak apabila Tuan Budin sendiri yang mati di dalam kehinaan kerana ditimpa apa yang ia harapkan ke atas orang lain, maka sekalian manusia akan berkata; “innalillahi wainna ilaihi raji’un. Sesungguhnya Allah tidak menganiayai Shahbudin Husin sedikitpun tetapi Shahbudin Husin lah yang menganiayai dirinya sendiri”.

  Sebelum seseorang itu mati di dalam kemuliaan ataupun kehinaan, kebiasaannya perjalanan hidupnya ke arah kematian itu yang akan memberi petunjuk sama ada dia bakal mati di dalam kemuliaan mahupun kehinaaan.

  Mari kita lihat perbezaan perjalanan hidup Tun Mahathir dengan Anwar Ibrahim siapakah yang lebih berkemungkinan mati di dalam kemuliaan dan siapa pula lebih berkemungkinan mati di dalam kehinaan.

  Tun Mahathir; menjadi Perdana Menteri paling lama di negara ini dan turun secara terhormat semasa melepaskan jawatannya sebagai PM-4 dengan gelaran PM 2 dekad. Dikembalikan sebagai PM-7 dan kini bergelar PM 2 kali, PM 2 abad, dan PM di bawah 2 pasukan. Diiktiraf sebagai individu paling berpengaruh di dunia Islam bagi tahun 2019 meninggalkan Erdogan Turki, Imran Khan Pakistan dan Jokowi Indonesia di belakangnya. Sepanjang hidupnya ia telah memimpin begitu banyak pertempuran dan menang di dalam kesemuanya.

  Anwar Ibrahim; seorang gila kemaruk nak jadi Perdana Menteri selama 20 tahun. Berbagai konar baring telah dilakukannya untuk menjadi PM, tetapi tidak pernah berjaya menjadi PM. Melalui UMNO, melalui reformasi, penubuhan PKR dan Pakatan Rakyat, semuanya gagal menjadikannya PM. Sebaliknya dia telah dibicarakan untuk pertuduhan menyalahgunakan kuasanya sebagai TPM untuk menutup pelakuan liwatnya dan kemudian pertuduhan meliwat pembantunya. Didapati bersalah serta dihukum di dalam kedua-dua pertuduhan. Untuk pertuduhan meliwatnya, dia telah menerima pengampunan di hujung hukumannya semata-mata untuk ia menjadi ahli parlimen dan kembali memburu jawatan PM yang masih gagal disandangnya selepas melakukan 1001 konar baring. PM-5 wannabe, PM-6 wannabe dan PM-7 wannabe tetapi tetap tak ‘be’ juga dan kini bergelar pula PM-8 wannabe.

  Di antara kedua-dua individu ini tidak sukar untuk membaca dan menelah siapa di antara keduanya akan menang dengan gilang gemilang dan siapa pula yang akan tewas di dalam kehinaan. Tidak sukar juga untuk mengetahui dan membuat telahan siapa yang akan mati di dalam keadaan dimuliakan dan siapa pula yang bakal mati di dalam keadaan hati beragan dan penuh kehinaan.

  Kepada Tuan Budin dan kesemua pembenci-pembenci Tun yang berharap Tun segera mati dan berharap juga Tun mati di dalam kehinaan, untuk kalian ucapan mudah ini “MUUTUU BIGHAIZHIKUM’ yang bermaksud ‘Matilah kalian dengan kebencian kalian itu’. Matilah kalian di dalam keadaan hati bernanah kerana kalian takkan mampu menang ke atas Tun Mahathir.

  Asal kelak apabila kalian semua sedang melalui tempoh berputus asa ketika melihat ketewasan mutlak kalian telah pun benar-benar berada di hadapan kalian, sedang kalian tidak mampu lari mahupun berundur daripadanya kerana telah terkena checkmate, maka bersaksilah sahaja bahawa seseorang telah pun memberikan peringatan tentangnya kepada kalian tetapi kalian yang telah menyombong diri kepada peringatan tersebut, mendustakannya, memperolok-olokkannya dan malahan mencela dan mencercanya.

  Que sera sera.

  Wallahu a’lam.

  1. Joni doggy panji hitam legam pemgampu kuat temberang….riwayat madey dan joni doggy dan pengampu2 akan berakhir tak lama lagi selepas Majlis Presiden tetapkan tarikh..

 13. ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝
  Paderi tua TN, ayat Quran, mmg lah dia tak reti
  Tpi, si kafir lahanat ni tampil dan cuba nak olah
  Ajaran Jesus di dlm hatinya masih tetap sebati
  Nmun, dgn bro Jigit, TN beruk dah kna sekolah
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Anonymous (TN Kristian ⛪✝)

   HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   MESTI MESTI MESTI 3 KALI.

   KENA 44 KALI, BUDIN. ORANG KATA KALAU 44 KALI MESTI JADI.

   PAK SHEIKH AND YOU ALL KENA BERSABAR LAH. INNALLLAHU SABIRIN.

   SESUNGGUHNYA ALLAH ITU PENYABAR. DEMIKIAN JUGA MANUSIA, HENDAK NYA.

   Reply

   14 February 2020 2:31 pm

   1. jigit

    Ishhk kau ni Yeop…
    Quote la betul2 ayat tu dan terjemah dgn tepat….

    INNALLAHAMA’AS SOBIRIN

    Maknanya

    Allah bersama orang- orang yang sabar.

    Reply

    14 February 2020 2:56 pm

    1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
     Dia dah kerap terkantoi, TN monyet mulut lebar
     Si tua sewel ni juga ada Tg Rmbutan punya sijil
     Ajaran Kristian di sini..paderi ni cuba nak sebar
     Lihat le..dia nk sebar ajaran Jesus, dr kitab Injil
     ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Tanpa Nama (TN Kristian ⛪✝)

      Cerita lebih lucu dan lucah dari yang diatas ini akan keluar jika dia berterusan biadab dan kurang ajar.

      Aku ikut petua yang mengata: Jika di cela, cemohkan dan malukan dia sehingga ada kemungkinan dia tak buat lagi.

      Dulu agama Kristian ajar: when slapped on one cheek, give the other cheek. Tapi cobalah buat sekarang kalau anda tak di tempeleng, ditumbuk dsb nya.

      Reply

      7 January 2020 7:31 am

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       TN tuduh Kejora smbh pokok, sbb dia sakit hati
       Kejora dedah, TN itu Kristian, dgn ada nya bukti
       Bloody old idiot, goon TN..can’t hide his identity
       It is proven, TN is in here, to spread Christianity
       ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HU HU HU…

 14. ‘Pelan B’ jika Mahathir ingkar peralihan kuasa – MP PKR
  16 Feb 2020, 6:09 petang (Dikemaskini 16 Feb 2020, 8:58 malam)

  A A
  Pemimpin PKR memberi bayangan sesuatu perlu dilakukan, termasuk tekanan daripada pandangan awam sekiranya pelan peralihan kuasa antara Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan Presiden PKR Anwar Ibrahim tidak berlaku.

  Bekas bendahari PKR, William Leong, berkata sekarang adalah masa untuk menggunakan “pelan B” bagi memastikan Anwar diangkat sebagai perdana menteri kelapan.

  “Ini masa untuk pelan B dikeluarkan, suara rakyat itu penting, kita nakkan pandangan awam, ia adalah tekanan pandangan untuk kerajaan kembali kepada landasan.

  “Kita sudah turun ke jalan raya sebelum ini, bukan saya mahu suruh mereka turun, tapi kita mahukan semangat,” katanya pada majlis kupasan politik semasa di Damansara, hari ini.

  Bagaimanapun, William yang juga MP Selayang tidak menjelaskan lanjut mengenai pelan B yang disebutnya itu.

  Turut serta pada program itu, bekas anggota Parlimen Kapar G Manivannan, bekas ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor dan penulis buku pro Anwar, Shahbudin Husin

  1. Korang PKR tidak percaya, hebohkan itu semua, bikin penyokong Bersatu pun mahu gesakan bahwa, jika mereka berterusan buat begitu, kot lakukan saja “apa yang mereka impikan”.

   1. Wisel penamat riwayat madey aksn berbunyi…jgn bimbang..

 15. Anonymous (TN Kristian ⛪✝)

  Demikian lah komen si gila Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

  Menggila bayangkan watak yang di cipta nya sendiri. Gila bayang yang membawa dia ke Tg Rambutan.

  Reply
  17 February 2020 6:57 am

  1. ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝
   Msih tk brubah juga, TN Kristian ini pnya rentak
   Asyik diulang, benda sama, ini tua kepala botak
   Dek dngki, dituduh Kejora reka, Irah pnya watak
   Sbb si kapir ni..bnyak babi biawak dia melantak
   🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
    Mmg tk blh pakai lngsung, beruk ini pnya cakap
    Klau kitab injil, mmg kita akui TN kapir tu cekap
    Tpi, bila cuba nyamar ustad, dia dah tertangkap
    Dgn bro Jigit..paderi tua TN tu dh terperangkap
    ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     Tindakan Bro Jigit, mmg Kejora rasa sngt wajar
     Dah 2 kali, TN Kristian tu, Jigit dah kasi sekolah
     Hari tu, Jigit tegur sikap TN yg agak kurang ajar
     Klmarin, sbb TN tafsir ayt al-Quran secara salah
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Anonymous (TN Kristian ⛪✝)

      HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      MESTI MESTI MESTI 3 KALI.

      KENA 44 KALI, BUDIN. ORANG KATA KALAU 44 KALI MESTI JADI.

      PAK SHEIKH AND YOU ALL KENA BERSABAR LAH. INNALLLAHU SABIRIN.

      SESUNGGUHNYA ALLAH ITU PENYABAR. DEMIKIAN JUGA MANUSIA, HENDAK NYA.

      Reply

      14 February 2020 2:31 pm

      1. jigit

       Ishhk kau ni Yeop…
       Quote la betul2 ayat tu dan terjemah dgn tepat….

       INNALLAHAMA’AS SOBIRIN

       Maknanya

       Allah bersama orang- orang yang sabar.

       Reply

       14 February 2020 2:56 pm

       1. ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝
        Tk payah ler Kristian, nk ajar Islam tk tentu arah
        Ko hnya akn trkantoi..paderi TN, kepala dongga
        Itu adalah seruan Allah dalam surah al-Baqarah
        Keterangan firman Nya itu berada dlm ayat 153
        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

        يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱسۡتَعِينُواْ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّـٰبِرِينَ (١٥٣)

        Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar. (153)

        1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
         TN monyet tu mmg lah fasiq jahil & buta kelam
         Si kafir lahanat tu..ada Tg Rambutan punya sijil
         Begitulah, bila Kristian cuba nk mnyamar Islam
         Dia bukan tahu Quran..tapi lebih mahir dlm injil
         ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          Atuk TN monyet 🐒,

          🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
          TN monyet fasiq, mari nk beraksi sabagai mufti
          Sib baik..jigit & Kejora cpat2 dpt mengenalpasti
          Idiot skunk TN..now you can’t hide your identity
          It’s proven, you’re in here, to spread Christianity
          ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          HU HU HU…

          1. Tanpa Nama (TN monyet 🐒)

           Cerita lebih lucu dan lucah dari yang diatas ini akan keluar jika dia berterusan biadab dan kurang ajar.

           Aku ikut petua yang mengata: Jika di cela, cemohkan dan malukan dia sehingga ada kemungkinan dia tak buat lagi.

           Dulu agama Kristian ajar: when slapped on one cheek, give the other cheek. Tapi cobalah buat sekarang kalau anda tak di tempeleng, ditumbuk dsb nya.

           Reply

           7 January 2020 7:31 am

          2. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Atuk TN beruk mmg ada Cambridge punya sijil
           Zaman British thun 1950an atuk ini bersekolah
           Dia juga, seorang ahli hafazan, dalam kitab injil
           Ajaran Kristian di blog ni, dia prnh cuba nk olah
           ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          3. ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝
           TN kafir ini..akan mengelirukan..org2 bertaqwa
           Mmbalun paderi kafir ni..mmg perbuatan wajar
           Ajaran Kristian ke blog ini..ifrit ni cuba nk bawa
           Cuba lihat ifrit ni kata, ‘dulu agama Kristian ajar’
           ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          4. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

           🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
           TN beruk cuba main ayat quran, tapi dia Kristian
           Sib baik..Kejora & bro jigit cepat2 dpt mengesan
           Dia akan dpt laknat Allah nanti di hari kemudian
           Nerakalah jahannam le nanti, dia punya balasan
           🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           HU HU HU…

 16. Ini kali madey dan penyokong habis lah…riwayat akan ditamatkan oleh majlis presiden..

  1. Kau mimpikan lah.

   Bodh sangat tak tahu bahawa Majlis Prsiden mungkin beri tarikh serahan kuasa, bukan “tamatkan riwayat”.

   Jenis sekolah tak cukup dulu, selalu tuang, itu pasal politik pun tak faham.

   1. Hahaha bodoh..tamat riwayat jawatan pm daa…akai bebudok susah nak paham..

 17. Handover date on the agenda at council meet
  ANALYSIS
  Friday, 14 Feb 2020
  By JOCELINE TAN

  Pakatan Harapan top guns are keen to press Tun Dr Mahathir Mohamad to ease the political uncertainty over when Datuk Seri Anwar Ibrahim will take over.

  IT is quite clear by now that not all Pakatan Harapan MPs will support the PAS plan for a vote of confidence in Parliament for Tun Dr Mahathir Mohamad to complete the full term as Prime Minister.

  Some of the MPs are against supporting an Opposition motion even though they support Dr Mahathir

  1. Perhatikan: Even Opposition MPs ada yang support Tun M.

 18. Mana boleh Tun M mati dalam penghinaan, Budin? Peralihan kuasa sudah dijanjikan, boss hang sudah nyata penerima nya. Hanya perlu bersabar lah. Innallahi wassabiirin.

  (Tak kisah lah jika yang pandai bahasa Arab akan membetulkan sebutan Arab aku. Aku boleh membetulkan bahasa Inggeris dia. Aku yakin lebih fasih dlm BI dari dia, hehe).

  Kamu dan penganut2 Pak Sheikh lain saja yang tak sabar. mengharapkan ganjaran secepat mungkin. Berbagai jenis ganjaran. Termasuk jawatan Penasihat Media untuk kamu.

  1. You are welcome, Budin. Aku tahu kamu terimakasih kpd aku. Sebab komen2 aku mempromosikan kamu untuk jawatan itu.

   Aku rasa Pak Sheikh mesti baca blog kamu selalu. Banyak pujian dan promosi kamu beri untuk dia. Mana demagogue yang tak suka puji pujian.

   Aku pun ambil peluang lah. Mengutuk Pak Sheikh, tak mahukan dia jadi PM. Sebab dia Peliwat. Bekas banduan 2 kali sebab liwat. Ini negara Islam, Islam haramkan liwat.

   1. Betul…jubo u dah koyak rabak..ssper nak percsya cakap keling gila..
    Kikikikik..

  2. Budin was was dgn madey yg kuat menipu dan banyak putarbelit..

 19. Sikap dan pendirian parti PAS berubah 360 degree dan amat caca marba sejak dipimpin Hj Hadi Awang. Dulu PAS mengutuk keras bila UMNO BN tumbangkan kerajaan PAS pilihan rakyat di Kelantan melalui jalan belakang. Begitu juga bila regim UMNO BN pimpinan Najib tumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak melalui kaedah sama tak lama dulu. PAS terang2an mengutuk cara berkenaan konon membelakangkan pilihan rakyat dan amalan demokrasi. Hari ini jalan yang sama itulah yang dipilih PAS bersama UMNO (parti yang dikutuk dihina dulu) untuk tumbangkan kerajaan PH pilihan rakyat. Hukum hakam PAS dah berubah agaknya sekarang?

  PAS sebelum pimpinan Hj Hadi konsisten berabad lamanya memusuhi UMNO, malah ucapan Hadi sendiri yang diangkat sebagai Amanat Hadi bukan sedikit menghina, mencaci dan me rendahkan martabat dan maruah UMNO BN, konon kerajaan taghut lah, sekular hingga ketahap mengkafir. Hari ini PAS tanpa segan silu telah memeluk dan tidak lagi geli tidur seranjang dengan mereka2 yang dikafirkan itu malah lebih erat bekerjasama walau pun pimpinan tertinggi UMNO terang2an terbukti telah menggelapkan wang negara dan mengamal korupsi berleluasa melibatkan satu jumlah yang bukan sedikit. Demi survival parti dan pimpinan parti, PAS halalkan segalanya atas restu Hj Hadi Awang dengan dalil demi Ummah Islam (selama berkurun sebelumnya demi selam, kelam @ apa?).

  Ketika kerajaan baru PH mulai mengambil tindakan positif agar semua MP dan wakil rakyat membuat pengistiharan harta, PAS membantah peraturan berkenaan dikenakan keatas pimpinan mereka dengan berbagai alasan walhal parti inilah dulu antara yang kuat dan tegas mendesak MP dan Menteri UMNO BN melakukan pengistiharan harta. Sikap PAS diera Hj Hadi benar2 berubah 360 degree, segala nas dan dalil diputar belit untuk menghalalkan apa saja perbuatan mereka hari ini. Apa yang mereka buat hari ini halal belaka, kontras dengan apa yang diamalkan parti tersebut berabad lamanya, seakan mereka ini sekarang berkhiblatkan 2 kitab berbeza.

  PAS sekian lama dulu begitu konsisten memperjuangkan hak rakyat, berbelanja secara berhemah dan sering membantah projek2 mewah dan tidak perlu kerajaan UMNO BN, tak terkecuali peruntukan penggunaan kenderaan mewah untuk menteri/MP. Namun hari ini, PAS bagaikan cakap tak serupa bikin lagi, memanipulasi segala dalil untuk menghalalkan peruntukan kereta mewah kepada MP2 dan ADUN mereka di Kelantan.

  Amat banyak u-turn parti PAS diera pimpinan Hj Hadi Awang. Hj Hadi kini bagaikan begitu selesa dan ketagih menjilat kembali ludahnya merata2 di atas tanah tanpa segan silu. “Buang tabiaat” kah beliau @ kerana dorongan hasad dengki dan irihati terhadap seseorang yang hingga kini tak pernah berkunjung padam malah kian kuat?. Hanya Allah yang maha mengetahui dan Allah jua lah yang berkuasa mengangkat sesiapa saja yang dikehendaki Nya hatta seorang yang dihina di mata beberapa pimpinan yang kononnya kuat kemelayuan dan keislamannya.

 20. Rakyat dah mual ngan LGE, selain yg dah dijangkiti virusGonEng.
  Haa…..138 SD dah dlm tangan.
  Bila la atok nak pecat LGE n the geng.
  Sebelum 21 Feb 2020? atau Mei 2020, atau Nov 2020? atau habis penggal?
  hehehe….sume kena main?

  1. Madey pecat LGE madey tergolek dog..madey bukan berani sangat..

   138 SD bukan boleh buat ape2..

  2. Yang paling kena main ialah kamu anomouse 836. Di main Bang Ali.

   Sebab kamu mengarut dan melalut.

   1. Lu yg kenal Bang Ali yg selalu main barang mak lu…bijik mata hitam ak lu hilang..syook kena batang Bang Ali yg besar panjang…kikikikik..jap lagi keling gila ni meradang panas hati..

    kkikikikikikiiik..

 21. KALAUPUN NAK MARAH JANGAN LUPA KEBAIKAN ORANG……….

  Najibnomics Memacu Ekonomi Malaysia, Guan Engnomics Jadikan Malaysia Kalis Kemelesetan Ekonomi…🤣🤣🤣

  Zaman pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional bawah pimpinan DS Najib, formula-formula yang DS Najib telah membuatkan Malaysia menongkah arus dari kemelesetan ekonomi global.

  Formula ekonomi DS Najib diakui oleh pakar ekonomi bukan sahaja dari dalam negara malah dari luar negara hingga mendapat gelaran Najibnomics.

  Malah pada tahun 2017, Finance Asia yang berpusat di Hong Kong telah menobatkan DS Najib sebagai Menteri Kewangan ke 10 terbaik di Asia Pasifik walau pun pada tahun 2016 telah meletakkan DS Najib sebagai Menteri Kewangan ke 2 terburuk Asia Pasifik kerana terpengaruh dengan serangan musuh politik DS Najib di Malaysia.

  Dan sejak pertengahan tahun 2018, Malaysia sekali lagi mendapat Menteri Kewangan yang baru akibat dari kekalahan Kerajaan Barisan Nasional pada PRU 14.

  Lim Guan Eng, aka Nabita, bekas Ketua Menteri Pulau Pinang yang terkenal dengan projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang, yang telah pun menelan ratusan juta ringgit duit rakyat tapi hingga ke saat ini, Terowong Dasar Laut Pulau Pinang masih lagi menjadi misteri telah dilantik menjadi Menteri Kewangan!!!

  Selain itu, Lim Guan Eng juga terkenal dengan pengiraan salah kos Terowong Dasar Laut Pulau Pinang, kesilapan titik perpuluhan dalam Dewan Rakyat dan berbagai-bagai teori dan dasar ekonomi yang merapu hingga digelar Menteri Badut aka Menteri Kewayangan Malaysia.

  Kini, akibat dari penularan wabak dari virus korona ke seluruh dunia, Lim Guan Eng sekali lagi keluarkan kenyataan bodoh yang langsung tidak berasas.

  “Malaysia bebas risiko kemelesetan ekonomi”, kata Lim Guan Eng.

  Mana pernah ada negara yang kalis risiko kemelesetan ekonomi?

  Seluruh dunia mengeluh tentang impak ekonomi dari wabak koronavirus tapi Menteri Kewayangan aka akauntan yang gagal nie kata Malaysia kalis risiko kemelesetan ekonomi.

  Negara yang ekonominya paling besar dalam dunia, tak pernah ada sekatan seperti yang sedang berlaku di negara China.

  Warga mereka takut atau dilarang untuk keluar rumah.

  Mereka takut untuk berbelanja.

  Mereka di halang dari keluar bandar dan negara.

  Kilang-kilang sana diarahkan tutup untuk tempoh yang lama.

  Negara-negara lain juga tak pernah ada sekatan penerbangan berskala besar seperti apa yang sedang berlaku sekarang (BACA DI SINI).

  Sudah ramai pakar-pakar, menteri kewangan dan perdana menteri dari banyak negara lain yang memberi amaran bahawa impak ekonomi akibat wabak ini adalah sangat signifikan.

  Tapi Menteri Badut aka Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng kata Malaysia kalis risiko ekonomi.

  Dia fikir ekonomi Malaysia sejak PRU14 dan sebelum wujudnya darurat koronavirus ini sangat mantap ker?

  Kalau betul seperti apa yang Lim Guan Eng dakwa, sila nyatakan perancangan dan dasar-dasar ekonomi yang telah dirangka untuk membuatkan Malaysia kalis risiko kemelesetan ekonomi.

  Janganlah keluarkan kenyataan tanpa sebarang fakta.

  Sedangkan sebelum menularnya wabak dari virus korona, ekonomi Malaysia dah jatuh teruk, inikan pula bila dunia dilanda kebimbangan akibat dilanda wabak tersebut.

  Lu punya sembang, kandang babi pun boleh terbang!!!
  SnapShot

  1. YA, MACAM PAS, ASYIK NAK MARAH SAJA. UMNO CURI WANG 1MDB BERBILLION DEPA TAK MARAH, SEBAB DAPAT RM90 JUTA DARI NYA.

   1. Orang gila meroyan setiap hari…bukti yileks..

    1. Kamu gila mulut celupar menuduh tanpa bukti dan fakta, pagi petang siang malam. Anarkis.

 22. INI LAH KERJA MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…….MEREKA MENYOKONG KEGIATAN2 GELAP……

  Kegiatan Raja Dadah DAP Terbongkar, Apakah Tiada Kesalahan AMLA?, SPRM, ROS Tak Nak Siasat Ker?…….

  16 September 2019, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) menerusi Ops Eagle Diamond yang dilakukan di Butterworth, Pulau Pinang merampas 12 tan kokain yang dicampurkan dengan 16 tan arang batu.

  Berikutan itu polis menahan seorang lelaki India mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

  Hasil risikan dan maklumat dari individu berkenaan, PDRM berjaya mengenalpasti penglibatan beberapa individu lain dalam sindiket itu sebelum operasi dilancarkan pada 16 Januari 2020.

  Operasi bertujuan menyita semua harta yang ada kaitan dengan suspek dan sekutunya yang disyaki terlibat dengan sindiket pengedaran dadah sebagai usaha melumpuhkan sindiket secara menyeluruh dan selama-lamanya.

  Dalam penyitaan tersebut, pemeriksaan pertama di sebuah gudang di Kawasan Perindustrian Perai Seberang Perai Pulau Pinang, PDRM berjaya merampas syabu seberat 4.98 kilogram, serbuk dan cecair yang disyaki kimia 114.6 kilogram serta peralatan memproses dadah syabu bernilai anggaran RM250,000.

  Di gudang sama, 8 suspek lelaki iaitu 2 Cina tempatan, 5 lelaki Myanmar dan seorang warga China berusia antara 33 hingga 51 tahun ditahan dan direman sehingga 30 Januari ini untuk siasatan lanjut dibawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

  Lanjutan daripada OPs Eagle Diamond, PDRM telah merampas :

  》Wang tunai berjumlah RM6,960
  》Akaun simpanan yang mempunyai simpanan sebanyak RM21,682,395.33
  》Saham bernilai RM143,566,645.04
  》Hartanah bernilai RM198 juta
  》Kenderaan bernilai RM2.727 juta
  》Barang kemas berjumlah RM51,800 yang kesemuanya milik raja dadah.

  Kesemua sitaan dibuat dibawah Seksyen 3 dan Seksyen 4 ADB (Perlucuthakan Harta) 1988 dan kesemua hartanah dan saham berkenaan dimiliki oleh raja dadah di negeri utara berkenaan disyaki hasil aktiviti haram.

  Begitu sidang media yang dibuat oleh Datuk Mohd. Khalil Kader Mohamad, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Bukit Aman seperti yang dilapurkan okeh Malaysia Gazette.

  Pada 30 Januari 2020 , 8 orang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan mengedar dadah di Pulau Pinang.

  Salah seorangnya bernama Ooi Chieng Sim.

  Ooi merupakan pemegang saham secara individu (bukan syarikat) yang terbesar dalam Perbadanan Bekalan Air Holdings Berhad (PBAHB), milik Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

  Laporan Tahunan PBAHB (setakat 1 April 2019), menyatakan Ooi menguasai 5,327,600 unit saham dalam PBA (1.61.%), iaitu ke-4 terbesar (LIHAT DI MUKA SURAT 214).

  Kenyataan media PBA pada 31 Januari 2020, mendedahkan Ooi menguasai 6,127,600 unit saham dalam PBA (1.85%) setakat 31 Disember 2019 (BACA DI SINI).

  Dalam tempoh hanya 9 bulan, Ooi telah meningkatkan pegangan sahamnya dalam syarikat air Pulau Pinang itu sebanyak 800,000 unit.

  Ooi juga merupakan Pengerusi syarikat Heng Huat Resources Group dan ATTA Global Group.

  Heng Huat Resources (Ooi juga pemegang saham terbesar) dilihat mempunyai hubungan yang baik dengan Kerajaan Pulau Pinang.

  Sebagai contoh, pada 14 September 2019, Ketua Menteri Chow Kon Yeow merasmikan projek baharu syarikat tersebut iaitu perusahaan sabut kelapa dengan ladang seluas 5 ekar di Setiu.

  Walau pun projek ini di Terengganu, Ketua Menteri Pulau Pinang yang merasmikannya.

  Ia juga turut disertai Speaker DUN Pulau Pinang, Law Choo Kiang dan ADUN Jawi, H’ng Mooi Lye (BACA DI SINI).

  Manakala itu, ATTA Global giat membeli hartanah di serata Pulau Pinang, termasuk membeli 80% saham syarikat pemaju Sunrise Manner dengan bayaran tunai RM20 juta pada 4 September 2018 (BACA DI SINI).

  Rentetan Ops Diamond Eagle, 9 akaun bank milik syarikat terbabit dan anak syarikatnya dibekukan termasuk akaun bank peribadi Ooi.

  Gudang yang diserbu pihak polis di Kawasan Perindustrian Prai merupakan sebahagian milik Atta Global yang disewa oleh pihak ketiga (BACA DI SINI).

  Ooi Chieng Sim Mesti Di Dakwa Bawah AMLA

  Seksyen 4 (1) (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001, memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram, jika sabit kesalahan (RUJUK DI SINI).

  Ternyata Ooi telah mengumpulkan kekayaan dalam waktu yang cukup singkat hasil dari aktiviti memproses dan pengedaran dadah.

  Ooi bukan sahaja telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 39 (B) Akta Dadah Berbahaya 1952, malah beliau juga dengan jelas telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4 (1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

  Sekiranya pihak PDRM sememangnya berhasrat untuk melumpuhkan kartel dadah Malaysia secara menyeluruh dan buat selama-lamanya, skop penyiasatan juga perlu diperluaskan untuk mengenal pasti penglibatan Ooi dalam beberapa kegiatan jenayah yang lain seperti ‘MBI Money Game’ yang dilihat semakin rancak di Pulau Pinang (BACA DI SINI) dan peminjam wang tak berlesen (Ah Long).

  Kerana kegiatan-kegiatan haram sebegini sekiranya tidak dibenteras hingga ke akar umbi, dikhuatiri akan menjana semula kewangan kartel dadah yang telah dibongkar.

  ROS Perlu Siasat Apakah Hubungan Ooi Chieng Sim Dengan Parti DAP

  Mengikut Seksyen 13 (IV) Akta Pertubuhan 1966, ROS boleh mengambil tindakan membatalkan oendaftaran sesuatu pertubuhan sekiranya didapati pertubuhan digunakan bagi maksud-maksud yang menyalahi undang-undang atau bagi maksud bertentabgan dengan keamanan, kebajikan, ketenteraman atau akhlak di bawah Seksyen 13 (1) (c) (BACA DI SINI).

  Timbul persoalan kini, dari hubungan baik antara Ooi dengan pemimpin DAP, apakah parti DAP telah digunakan oleh Ooi sebagai tempat beliau melakukan pengubahan wang haram yang diperolehi dari hasil pemprosesan dan pengedaran dadah.

  Sekiranya terbukti, maka pendaftaran DAP bawah ROS mesti dibatalkan.

  Kita sudah sedia maklum akan penglibatan DAP dengan ideologi komunis.

  Kita semua sudah didedahkan dengan penglibatan pemimpin-pemimpin DAP dengan kumpulan pengganas seperti LTTE.

  Dan kini, sekali lagi terdedah DAP mempunyai hubungan yang baik dengan salah seorang yang disyaki terlibat dalam rangkaian kartel dadah dunia.

  Apa lagi alasan yang ROS perlukan untuk mengambil tindakan terhadap DAP?

  Sebagai rakyat Malaysia, kita merasa sangat malu, apabila mengetahui parti yang mendominasi Kerajaan Malaysia adalah parti politik yang terlalu banyak dikaitkan dengan kegiatan-kegiatan tidak bermaruah.

  Sekiranya kita biarkan mereka terus berkuasa, apakah nasib generasi Malaysia yang akan datang?

  Kredit :

  Fb Korek-Korek
  Portal Malaysia Gazette

 23. TAK KAN NAK HARAPKAN PENYAMUN TARBUS BERCAKAP BENAR PULAK KOT..
  ..CAKAP BOHONG LAMA2 JADI MENTERI…….

  Lim Guan Eng, Born To Be A Great Liar!!!…….

  Kos pembinaan Pan Borneo Sarawak masa Barisan Nasional diunjurkan pada RM16.48 bilion sahaja.

  Malah, pelaksana projek yakin mereka mampu mencapai penjimatan kos hampir RM2 bilion.

  Ini disebabkan ada perubahan kawalan pengurusan serta penghasilan reka bentuk yang cekap masa, ketika pelaksanaan projek.

  Maka kos diperlukan untuk pembinaan Pan Borneo Sarawak hanyalah kira-kira RM15.13 bilion (BACA DI SINI).

  Tiba-tiba Lim Guan Eng kata pulak kos pembinaan Pan Borneo Sarawak adalah RM21.857 bilion.

  Lim Guan Eng dengan bangganya kata dia berjaya jimatkan RM3.1 bilion maka kos baru yang dia dapat ialah RM18.8 bilion (BACA DI SINI) dan (DI SINI).

  BN – RM16.48 bilion diturunkan ke RM15.13 bilion.

  Menteri Kewayangan – RM21.857 bilion diturunkan ke RM18.8 bilion (BACA DI SINI).

  Betul betul.

  Ini satu ‘penjimatan’ ala Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng!!!

  Tapi, bukankah Menteri Pakatan Harapan sendiri pernah sahkan di Parlimen bahawa kos pembinaan Pan Borneo Sarawak hanya RM16.48 bilion (BACA DI SINI).

  Menteri Kewayangan pula kata apa?

  “Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata menerusi penamatan perjanjian PDP ini, kerajaan dapat mengurangkan kos perbelanjaan projek ini daripada RM21.857 bilion kepada RM18.846 bilion, penjimatan sebanyak RM3.1 bilion” (BACA DI SINI).

  Jadi sekarang siapa yang bohong?

  Menteri Kewayangan bohong atau Menteri Kerja Raya bohong di Parlimen?

  Atau mungkin Menteri Kewayangan aka Akauntan yang gagal nie memang ada masaalah dengan angka?

  Atau mungkin Menteri Kewayangan aka Lim Guan Eng nie memang dilahirkan sebagai seorang penipu yang hebat?

  Tentu kita masih ingat lagi macam mana Ljm Guan Eng memberikan kenyataan yang berbelit-belit dalam skandal Terowong Dasar Laut Pulau Pinang.

  Dan tentu kita masih ingat lagi macam mana dengan muka selamba babi Lim Guan Eng mengaku salah titik perpuluhan dalam Dewan Rakyat.

  Selagi kau ada kuasa, buatlah apa yang kau nak Guan Eng, jangan bila Pakatan Harapan dah jatuh nanti, kau tak terjawab dalam mahkammah.

  Rakyay diam bukan bererti rakyat bodoh tapi rakyat sedang memerhati!!!

  Kredit :

  Fb Najib Razak

  1. CAKAP BOHONG LAMA2 JADI LOBAI PAS. SOROBAN MANGKIN BESAR, UNTUK MENUTUP LEBIH BANYAK BOHONG DI DALAM NYA.

   1. Madey tak pakai seroban kuat menipuu.

    1. Korang bukan saja kuat menipu, dah jadi darah daging membohong, memfitnah, bakal bahan api neraka.

 24. TONG M SUDAH DITAMBAT TANGAN DAN KAKI OLEH D4P…..TAK MAMPU BUAT APA2 LAGI…..HANYA MAMPUS MENANTI…..

  Masa untuk Dr M guna kuasa prerogratif rombak Kabinet
  ……….

  Untuk mengatasi apa-apa masalah, langkah pertama ialah mengakui wujudnya masalah tersebut.

  Jika ditanya soalan ini kepada rakyat, perlukah Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad merombak Kabinetnya, dipercayai majoriti akan menjawab “Ya”.

  Ura-ura akan berlakunya rombakan Kabinet sudah lama bergema. Pada 19 Julai yang lalu, khabar angin akan berlakunya rombakan Kabinet menjadi rancak susulan penularan sekeping gambar Mahathir dengan barisan penuh jemaah menterinya.

  Ketika itu, Mahathir menafikannya. Beliau berkata gambar itu diambil sempena satu-satunya mesyuarat yang dihadiri semua ahli Kabinet.

  Baru-baru ini, ura-ura rombakan kabinet kembali menjadi rancak.

  Kali ini, Mahathir tidak menafikannya. Beliau berkata ia sekadar satu cadangan kepada Kabinet untuk melakukan sedikit pertukaran portfolio dalam kalangan anggotanya.

  Selain itu, beliau juga menegaskan tiada menteri baru akan dimasukkan dalam penyusunan semula portfolio ini untuk mematikan cakap-cakap kedai kopi bahawa Ahli Parlimen Jeli Mustapa Mohamed akan dibawa menyertai Kabinet.

  Mengikut pecahan kabinet hari ini, PPBM menguasai 6 kerusi menteri iaitu perdana menteri, menteri dalam negeri, menteri pendidikan, menteri pembangunan luar bandar, menteri belia dan sukan dan menteri pembangunan usahawan.

  Seperti PPBM, DAP juga menguasai 6 kerusi menteri iaitu menteri kewangan, menteri pengangkutan, menteri komunikasi dan multimedia, menteri sumber manusia, menteri industri utama dan menteri tenaga, sains, teknologi, alam sekitar dan perubahan iklim.

  Sebagai parti yang mempunyai kerusi Parlimen terbesar di dalam Pakatan Harapan, PKR pula menguasai 7 kerusi menteri iaitu timbalan perdana menteri, menteri ehwal ekonomi, menteri perumahan dan kerajaan tempatan, menteri air, tanah dan sumber asli, menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna, menteri kerja raya dan menteri luar negeri.

  Amanah pula menguasai 5 kerusi menteri iaitu menteri pertahanan, menteri pertanian dan industri asas tani, menteri kesihatan, menteri di Jabatan Perdana Menteri dan menteri wilayah persekutuan, Warisan menguasai 3 kerusi menteri iaitu menteri di Jabatan Perdana Menteri, menteri perdagangan antarabangsa dan industri dan menteri pelancong, seni dan budaya dan kerusi terakhir menteri di Jabatan Perdana Menteri diberikan kepada Waytha Moorthy.

  Melihat kepada pembahagian kerusi menteri antara kelima-lima parti, apakah DAP, PKR dan Amanah akan bersetuju portfolio kementerian yang diberikan kepada parti masing-masing ditukar-tukar dengan parti lain? Sekiranya pertukaran sedemikian berlaku, dijangka akan menimbulkan protes dalaman kerana masing-masing berusaha untuk membina jambatan dalam kementerian yang dipegang parti masing-masing.

  Ataupun penyusunan semua portfolio ini hanya melibatkan lingkungan portfolio kementerian yang dipegang oleh parti masing-masing, dan memerlukan persetujuan antara Mahathir dan ketua parti berkenaan?

  Apakah atas sebab tersebut, Mahathir hanya sekadar mengumumkan pertukaran portfolio sedangkan apa yang diperlukan ialah rombakan Kabinet? Persoalannya, bagaimana pertukaran portfolio ini boleh membantu untuk menguatkan kabinet Mahathir sekiranya tiada pertukaran pemainnya? Sudah tentu, perubahannya sangat terhad.

  Jika ya, nampaknya rombakan Kabinet yang bakal berlaku hanya akan melibatkan kementerian yang dipegang PPBM.

  Sekiranya keadaannya begitu, Mahathir nampaknya tersepit untuk melakukan perubahan yang sepatutnya untuk memantapkan Kabinet dan pentadbirannya daripada terus dibelenggu menteri berprestasi lemah, menteri yang hanya tahu bercakap, menteri berego tinggi yang tidak reti mematuhi keputusan mesyuarat Kabinet, menteri yang tidak berupaya melaksanakan tugas kerana kesihatan yang lemah serta menteri yang mengutamakan agenda parti berbanding agenda negara.

  Dalam pelbagai isu, ramai yang tidak suka sekiranya perdana menteri menggunakan kuasanya sewenang-wenangnya.

  Tapi dalam isu rombakan Kabinet, perasaan muak rakyat terhadap prestasi Kabinet hari ini akan memberikan ruang yang secukupnya kepada Mahathir untuk menggunakan kuasa prerogatifnya bagi merombak Kabinetnya sebelum kerosakan yang ada mula mereput.

  Sekiranya ada mana-mana parti yang membantah keputusan rombakan Kabinet Mahathir, mereka seharusnya melakukan perkara terhormat iaitu mengundurkan diri daripada pentadbiran Mahathir sehingga persaraan beliau.

  Dengan usia yang lanjut dan masa yang semakin suntuk, Mahathir memerlukan Kabinet yang efektif dan stabil agar beliau dapat menumpukan kerja memulihkan ekonomi dan bukannya membazirkan masa diri dan Kabinet dengan perkara remeh…..
  TIMMY SAY

  Reply

  Reply

  1. LOBAI2 PAS SOROBAN BOSAR DAH TERIKAT DENGAN RM90 JUTA NAJIB KLLEPTO BERI DARI WANG NERBILION DIA CURI DARI 1MDB.

   1. Keling hila metoyan….bukti yileks

    1. Pariah tak gila hanya takda siapa mahu sentuh, dimaki hamun, dijeling dijijik dari jauh.

 25. SEMOGA DIIKTIRAF JUNDULLAH…….

  Gabungan UMNO, Pas makin utuh
  …….

  KUANTAN – Ceramah Perpaduan yang diadakan di Bentong malam tadi, membuktikan pemimpin dan penyokong parti Pas dan UMNO kini sudah sedar pentingnya perpaduan ummah untuk masa depan agama, bangsa dan negara.

  Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Andansura Rabu berkata, penyatuan tersebut memberi harapan baharu kepada rakyat.

  Menurutnya, ceramah perpaduan lebih besar di peringkat negeri akan diadakan supaya rakyat lebih memahami gagasan yang dibawa.

  “Ceramah di parlimen Bentong adalah pencetus dan memberi kesan kepada kedua-dua parti dan juga orang atas pagar.

  “Kita mahu rakyat faham gagasan dan konsep yang dibawa untuk pastikan agama, bangsa dan negara ditadbir urus dengan lebih baik mengikut kehendak Islam,” katanya kepada Sinar Harian.

  Beliau berkata, rakyat kaum lain tidak perlu risau dengan penyatuan tersebut kerana mereka tidak akan dipinggirkan.

  “Penyatuan ini nak jaga agama Islam tetapi tidak ketepikan bangsa-bangsa lain. Kaum lain tidak perlu rasa tergugat kerana perjuangan ini untuk semua,” katanya.

  Sementara itu, Wakil rakyat UMNO yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Tawar, Datuk Nazri Ngah berkata, sudah tiba masanya orang Melayu Islam bergabung.

  Bagaimanapun, kedua-duanya perlu ikhlas terutamanya pengikut UMNO.

  “Tiba masanya umat Islam di bawah UMNO dan Pas bergabung bermula pemimpin hingga ke peringkat akar umbi. Ia untuk mempertahankan kedudukan Melayu, raja-raja Melayu dan agama Islam.

  “Orang UMNO jangan sombong dan ego serta perlu ikhlas dengan penyatuan ini,” katanya.

  Reply

  1. utuh iitu silap eja. One missing letter. hehe

 26. PH RAKUS KAUT HARTA NEGARA
  ……TAK PEDULI NASIB RAKYAT……

  Terjumpa Budak Di Kantin Sekolah, Pegang Sesuatu Makanan Pelik, Bila Dia Tunjuk Ingatkan Kuih
  ……….

  Kos hidup yang semakin meningkat pada hari ini nampaknya sangat memberi kesan kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah. Mana tidaknya, gaji RM3000 dan kebawah sudah dikira sebagai miskin bandar jika korang menetap di bandar raya. Dek kerana kesempitan inilah, beberapa keperluan asas terpaksa dilupakan demi meneruskan kehidupan. Ikuti kisah wanita ini yang pada awalnya pergi ke sekolah untuk memberikan duit belanja anaknya namun apa yang di lihat semasa di sekolah tersebut sungguh menyayat hati.Bukan kuih tapi kulit ayam

  26/08/2019 Aduan

  Terjumpa Budak Di Kantin Sekolah,Pegang Sesuatu Makanan Pelik,Bila Dia Tunjuk Ingatkan Kuih.

  Kos hidup yang semakin meningkat pada hari ini nampaknya sangat memberi kesan kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah. Mana tidaknya, gaji RM3000 dan kebawah sudah dikira sebagai miskin bandar jika korang menetap di bandar raya.

  Dek kerana kesempitan inilah, beberapa keperluan asas terpaksa dilupakan demi meneruskan kehidupan.

  Ikuti kisah wanita ini yang pada awalnya pergi ke sekolah untuk memberikan duit belanja anaknya namun apa yang di lihat semasa di sekolah tersebut sungguh menyayat hati.Bukan kuih tapi kulit ayam

  Kisah yang dikongsi oleh pengguna Facebook bernama Ct Sarah ini mendapat lebih seribu share oleh netizen.

  Pada awalnya dia ke sekolah bagi memberi wang persekolahan anaknya yang tertinggal namun terserempak seorang murid dalam keadaan yang sangat menyedihkan.

  Lupa nk bg duit sklh ank pg td.pastu lbh krg kul 9 lbh trus chow g sklh dia nk bg duit.ms tu wktu bdk2 rehat. tgh tngu ank kt kantin tb2 tlihat sorang bdk yg lalu dpn mata..kecik sngt bdnnya..baju sluar kasut smua lusuh,wrna kuning n x bgosok.hati dh mula rs smcam.dia jln slow jer lht kiri kanan.pastu hlg dr pndangan.. tcari2 gak la dn mata aku tpaku bla tgk bdk td duk ats bangku kantin.tgn dia pgang ssuatu.pastu dia mkn.nmpk cam pyh je dia gigit. aku ingt kuih tp cam pelik jer.aku pegi dkt dia..tnya apa dia mkn.

  dia pn tnjuk.ms tu tuhan je tau mcmane prasaan aku bla tgk dia cuma mkn kulit aym yg kwn bg katanya..aku tnya knape xmkn bnda lain dia jwb ni dh ada mkanan.itu yg dia ulang bkali2 smbil tnjuk kulit aym.pd aku tu bkn kulit aym tp hnya tpung yg makcik kantin bt grg aym.
  Tak pernah bawa duit ke sekolah

  Kasihan melihat murid tersebut, wanita berkenaan menghulurkan wang. Murid tersebut bagaimanapun hanya membeli sebatang hotdog

  xpuas aty aku tnya lg knape xbli mkn,dia tnduk.kwn dia jwb dia x penah bwk duit pn g sklh.subhanallah tkedu aku.apa dia mkn kt umh pg td.mgkn jg dia leh mkn rmt pg kt sklj.tp bnyk mane sngt.tgh hr x lpr ke dia? time tu jgk ngalir airmata aku.sshnya hdp dia. aku bg duit sh dia g bli mkn.aku prati apa dia bli.nk tau apa?

  cuma sbtg hotdog.pastu makcik kantin pngl dia bg duit lbh.dia amik tp xtgk pn duit tu.mata dia asyk pndang hotdog tu jer smbil bjln.dr ctu aku dh blh agk dia xpernah leh bli hotdog tu kot.pastu aku nmpk lak yg sorg lg bdk duk bgayut je kt palang tmpt bdk bratur bli mkn.duk tgk bdk lain bli mkn.
  Si adik pun tak bawa duit

  pastu tb2 bdk tu amk duit dr yg bdk yg aku tlg td.aku tnya nape amk duit org.bdk tu ckp tu abg dia. patutpn.aku tnya x bwk duit jgk ke,dia angguk.mcmane mrk leh tahan lpr dr pg smpai ptg.sklh dhla kul 4.30 br hbs..kite rs kite dh ckup ssh tp org lain lg ssh dr kite kn.dhla mkanan kt kntin skrg mahal.air jer dh 50sen.ns lak antara rm1-rm2.mcmane mrk nk mkn lau singgit pn mrka x mampu bwk?

  hrni mgkn aku dpt tlg tp mcmane hr2 mrk yg akn dtg? bsyukurla kite dgn apa yg kite ada sb apa yg kite miliki xsmua org lain leh miliki.tp pepun msh tbyg muka bdk tu..dia ckp namadia haikal drjah 1.abg dia drjh 3..moga Allah pmudahkan hdp mrka dn dmurahkan rzeki.

  Sumber : Ct Sarah A via real merah.

  Reply

  Reply

  1. GOMEN PAS DAPAT RM400 JUTA DARI KERAJAAN PUSAT TAPI PEMIMPIN2 NYA BELI MERCEDES DAN BERI RM50,000 TIAP SORANG ANTARA MEREKA.

   RAKUS KEPALA BAPAK KAMU.

 27. PH MEMANG BUAT KERJA TAIK….
  NAK JIMAT RUPANYA BAGI APEK GAJI LBH TINGGI…..TAK RASIS PULAK KALAU PUAK DIA……EXCO PAS DAPAT 50K SEKALI SEUMUR HIDUP PUN DIA KECOH……..

  Kononnya atas nama penjimatan, Melayu dikorban
  ……………

  CEO Melayu Sime Darby Property bernama Datuk Wan bergaji RM62,000 sebulan. Besar sangat dah gaji dia tu. Jadi, atas nama penjimatan, dia dipecat dan digantikan pula dengan CEO baru bernama Voon Tin.

  Berbanding Datuk Wan, Voon Tin diberikan gaji sebanyak RM265,000 sebulan!

  Pada masa yang sama, Lim Guan Eng yang mengetuai Kementerian Kewangan sedang berusaha mendapatkan keluluasan Lembaga Pengarah untuk melupuskan tanah-tanah Sime Darby kepada syarikat-syarikat milik Cina.

  Lepas tu, DAP kata, mereka tak rasis dan mereka tak merompak.

  Sime Darby adalah syarikat GLC.

  FB
  Muhd Izat Hadi

  Reply

 28. PH RASIS CINA BOLEH….YG TAK BOLEH RASIS MELAYU…..MUSLIM TAHU HALAL HARAM….BUKAN MCM KAFIR……

  Kita Tak Suruh Boikot, Kita Suruh Dahulukan Produk Bumiputera – The Patriots
  ……..

  Kalau nak kata pasal #BMBF, kita sebenarnya hanya ajak orang Melayu untuk belajar buat ‘preference’.

  Serangang kepada Roti Gardenia atas p[erkauman

  Dan den tak nampak apa masalahnya dengan ‘preference’?

  Eh sebagai pembeli suka hati kita lah duit kita.

  Kalau pun nak sembang supply-chain bagai, konon dengan #bmbf akan menyusahkan peruncit atau kilang Melayu sebab akan menyebabkan pemborong dan pengedar tak nak supply barang kepada orang Melayu sekian-sekian..

  Rasanya dengan ledakan digital ni, benda dah berubah, kalau dulu peniaga Melayu nak beli cili atau kentang, dia tak ada pilihan selain ambil dekat pemborong tempatan, tapi hari ni dia sebenarnya dah boleh beli direct dari China atau India hanya dengan deal dekat WeChat atau Alibaba, dunia dah jadi ‘borderless’.

  Itu belum cerita pasal ‘supply and demand curve’ lagi,
  Kalau nak sembang akan jadi panjang, nak baca versi mudah faham bolehlah baca bebelan Mohamad Jamalee dekat sini:

  —-

  Bagus soalan abang. Izinkan saya ulas secara umum.

  Tak ada isu benda ni. Jangan risau. Ekonomi suatu benda yang hidup. Ia kuasa ‘demand’ dan ‘supply’. Mungkin awalnya saja benda ni berlaku tapi lama-lama ia akan perbetulkan dirinya sendiri.

  Macam mana ia perbetulkan diri sendiri? Macam ni:

  1. Bila pengeluar, pengedar dan pemborong hentikan ‘supply’ kepada peniaga, bukan peniaga saja terkesan, dia pun sama. Dia pun akan sakit juga.

  2. Kita ambil contoh kes 10 orang pengedar hentikan ‘supply’, kita hanya perlukan 1 saja pengedar yang tak tahan tengok ‘demand’ yang tinggi dan akan mula mengedar semula. 9 yang lain ni takkan senyap tengok saja. Mereka pun akan mula mengedar balik. Dalam perniagaan ‘cashflow’ tu penting.

  3. Tak ada pengedar, pengeluar dan pemborong dalam negara, kat luar negara banyak saja. Cari saja di luar.

  4. Jarang sangatlah orang tak nak ‘supply’ ni. Dia mungkin tak suka ke kita, tapi bila bab bisnes dan duit, yang berlainan ideologi pun dia ok.

  Konsep “tak kisah kucing tu oren atau hitam, janji dia pandai tangkap tikus”.

  5. Saya sebelum berpindah ke Firdaus Press untuk cetak buku-buku baru ni pun, kilang cetak kami sebelum ni non-Muslim juga. Semua buku dia sebat. Buku Kiri ka, Kanan ka, liberal ka, konservatif ka, buku jawi ka, buku mandarin, semua dia cetak. Takdak isu.

  Jadi janganlah kita membebankan otak dan usaha kita dengan perkara-perkara remeh begini. Takkan ke mana.

  *bang Mohanep Parman, bukan tuju ke abang tau. saya jawab secara umum sebab saya yakin ramai berfikiran yang sama.

  ——-

  Cumanya yang den hairan, bila ada #BMBF kau risau.

  Kononnya akan jadi ‘distruptive’, kacau ketenangan supply and demand siap quote pasal khabar angin sebuah pasaraya kena boikot di Pahang, apa akan jadi pada pekerja-pekerja Melayunya? Tak kesian ke?

  Ni nak tanya, ni yang Go-Jek nak masuk ni, sebuah SuperApps yang akan ‘usik’ hampir kesemua local apps yang berkaitan dengan transportation apps macam Dego, MatDespatch, Karhoo dsbnya..

  Malah sudah pasti akan merebak lebih dari itu, local services apps ataupun apa-apa marketplace macam kaodim, GoGet, The Lorry, Servis Hero, mudah.my, lelong dsbnya semuanya pasti akan terkesan.

  Tak masuk lagi logistik company macam Pos Malaysia, GDEX. Ribuan pekerja, silap-silap berpuluh ribu akan terkesan, takkan diaorang ni takde pekerja Melayu ye dak?

  Dah masuk hari ke 5 dah announce pasal Go-Jek ni.

  Senyap je den tengok.
  .
  Terakhir, kalau nak cerita pasal boikot² ni..

  Dulu 2012, ada golongan yang memang terang-terangan boikot Gardenia, buat smear campaign, Gardenia dah jadi syarikat kroni.

  Kononnya Gardenia ni dah jadi company roti ‘Bumiputera dan pro Bumiputera bagai.

  Hanya semata-mata sebab lepas PadiBeras(Syed Bukhari) take over sebahagian saham Gardenia dan buat keputusan beli tepung buat roti jenama berkenaan dari MFM instead of FFM(Robert Kuok).[1]

  Mengamuk bukan main, siap sembang bodoh kita kena simpati dengan Robert Kuok kononnya dia yang bagi subsidi gula, minyak dan tepung yang kita guna, walhal satu dunia tahu kerajaan yang bayar subsidi.

  Tak dengar pula ada orang kata apa-apa.

  Walhal yang tu terang-terangan boikot based on race dan affiliation on politics.

  Ni kita baru sembang ‘preference’ dah meloncat apakes?

  Reply

  Reply

 29. PH PERANGAI BABI KERA TAK LAYAK PERINTAH NEGARA……

  Ini adalah tanda-tanda kebodohan PH terutama spesis D4P
  …….

  Yang merogol ialah ADUN D4P Tronoh .. mangsa rogol pula ialah seorang warga Indonesia yang bukan ahli atau penyokong UMNO.

  Yang menyiasat kes ialah pegawai polis yang profesional, pun bukan ahli UMNO. Yang membuat keputusan untuk menuduh ialah Jabatan Peguam Negara, juga bukan mana-mana cawangan atau bahagian UMNO.

  Yang pentingnya UMNO bukan lagi pemerintah diperingkat kerajaan pusat.

  Mengapa nak tuduh UMNO terlibat??? BAGERO!!!

  TENKIU
  #UPHanisya Abdul Hamid

  Komen : Sudah-sudahlah PH salahkan UMNO. Memang kita tahu UMNO tu teruk tapi PH tu janganlah teruk daripada UMNO walaupun setahun memerintah

  Reply

  Reply

  1. Yang tak layak perintah negara ia lah UMNO. Dah terbukti – di lingkupkan di Pru14. Apo nak dikato.

   PH bahru setahun memerintah. Ada lagi 3-4 tahun untuk melihat prestasi nya.

   #UPHanisya Abdul Hamid, anatawa baka dah nah.

   Where got UMNO no more pemerintah pusat therefore no longer responsible for any wrongdoing?

   1. Lagi lama madey perintah lagi kaya kroni…rakyat hari2 ditipu dikencing oleh mamak madey..

    1. Kalau ada jenis Najib Klepto memerintah lagi, meran semua rakyat, Mak Badak kaya raya gemuk gedempul tak terhingga.

 30. TERBUKTI PH PENCETUS HURU HARA…. TERBUKTI PH FAILED GOVERNMENT…..

  The Fragile Race Relations In Malaysia
  …………

  Home Minister Muhyiddin Yassin has expressed concern over rising sentiments regarding race, religion and royalty, referred to as ‘3R’. Muhyiddin said police data showed that the number of incidents involving these 3R issues have doubled since the beginning of the year when compared to last year. “Irresponsible people may trigger the sentiments of the people. We cannot compromise with these people as this is not good for the country,” added Muhyiddin.

  Muhyiddin is both right and wrong in his observation. The truth is, sentiments regarding race, religion and royalty (or Raja-Raja Melayu) have not increased. They have always been there. The 3R issue has always been sensitive and a divisive factor for Malaysia since long before Merdeka. That, in the first place, was why Umno was formed in 1946 — to defend the position of the Malays, Islam and the Raja-Raja Melayu — which would have been eroded had the British been allowed to proceed with the Malayan Union plan.

  So, for 73 years since 1946, the sentiments regarding the 3R issue have remained the same. It has not increased or become worse and neither has it reduced or improved. Selama 73 tahun, sama jer. Tak berubah.

  What has increased or become worse is that Pakatan Harapan is using 3R issues to trigger incidences so that Malaysians will focus on issues involving race, religion and royalty instead of issues involving the economy, the performance of Pakatan Harapan, delivery of election promises, etc.

  The Zakir Naik issue, the Seni Khat issue, blaming the Sultans ‘interference’ in politics as the reason why people kicked out Barisan Nasional in May 2018, and so on, were all started by Pakatan Harapan. And now people are focusing on that while forgetting that Pakatan Harapan is a failure and is unable not only to perform or to deliver its election promises but is making so many U-turns.

  Yes, what Muhyiddin said is true. But that has always been the case since long ago. But what Muhyiddin failed to mention is that Pakatan Harapan is the one guilty of fanning sentiments regarding 3R issues.

  Reply

  Reply

  1. KEPALA BAPAK KAMU mengata “TERBUKTI PH FAILED GOVERNMENT”.

   Mana buktinya? Kot ada dlm lub.ng bontt kamu. Nanti Bang Ali akan keluarkan.

 31. KAFIRUN ADALAH MEREKA YG TERTUTUP FIKIRAN MEREKA DARI MENERIMA KEBENARAN…..BAGAIMANA MUNGKIN FIKIRAN MEREKA DAPAT BERFUNGSI DENGAN BAIK SEDANGKAN DENGAN TUHAN PUN MEREKA BERSANGKA BURUK….MENDUA KAN TUHAN DENGAN MELETAKKAN MAKHLUK MEMPUNYAI KUASA SEPERTI TUHAN….

  My Reply To Times Now, India, On The Zakir Naik Issue
  ……

  The Malaysian government should arrest those Chinese and Indians who are exploiting the Dr Zakir non-issue to trigger racial and religious unrest to distract Malaysians from the fact that after 15 months the Pakatan Harapan government has proven to be a disaster.
  …….

  Hi sir great to hear from you. Thank you for the prompt reply.

  We at Times Now have been extensively reporting on the issue of Dr Zakir Naik and the unrest he has caused in Malaysia. Currently I am in Malaysia and I would like to record your views on this matter.

  If it is possible, can you kindly record your answers in a video format and share it with us. So that we can report your views on our channel.

  Questions:

  1) What kind of damage Zakir Naik has caused to Malaysia’s communal harmony by making racist remarks on Chinese and Indian’s?

  2) Why is the Malaysian government turning a deaf ear to the demands calling for his deportation?

  3) What do you think that the Malaysian government do in order to deal with the controversy stroked by Zakir Naik?

  If you can share the video of you answering these questions, it would be great to have it as part of our show.

  Regards

  Shabbir Ahmed

  Deputy News Editor, Times Now, India

  a.shabbir84@gmail.com

  **********************************************************

  I’m afraid I would not be able to video-record my response to your questions because I do not quite like the way you have framed your questions. Clearly you are biased and either you have been misinformed about what is really happening in Malaysia or you are intentionally trying to distort events.

  You start off by saying “…the issue of Dr Zakir Naik and the unrest he has caused in Malaysia”. What do you mean by ‘unrest’? Are you suggesting what is happening in Malaysia is the same unrest that India is triggering in Kashmir by provoking Pakistan into starting a war mainly to further your Prime Minister’s Hindu agenda?

  No, there is no unrest in Malaysia. What we DO have is a group of Hindus who have accused Dr Zakir Naik of saying what he did not say.

  Regarding your first question, Dr Zakir has NOT caused any damage to Malaysia’s communal harmony by making racist remarks on Chinese and Indians, as you suggest. Race relations between Malays and non-Malays has never been cordial ever since the 1800s when wars between different groups of Malays and Chinese erupted. That was the reason the British stepped in to take control of the country: to stop the many incidences of civil unrest (which the history books refer to as ‘British intervention in the Malay States’).

  The only reason Malays and non-Malays did not kill each other like in 1969 is because Malaysia had the Internal Security Act (ISA) that allowed detention without trial. So people were very careful with what they said and did lest they get detained like during the Operasi Lalang in 1987. Today, since there is no more ISA, the non-Malays have become very bold because they no longer fear arrest.

  If you have watched the video of Dr Zakir’s talk in Kota Bharu, there is nothing he said which is wrong, seditious or racist in nature. And what he said was the absolute truth.

  The Indian Prime Minister’s Hindu agenda in Kashmir
  The Indian Prime Minister wants Dr Zakir extradited back to India while the Malaysian Prime Minister refuses to do so. The Pakatan Harapan Chinese and Indians have sided with India’s Prime Minister and oppose the decision by the Malaysian Prime Minister. And Dr Zakir mentioned this. So what is so wrong with what he said? Is this not true?

  Your second question, again, shows bias. What deaf ear? Why is the Malaysian government turning a deaf ear to the demands calling for the extradition of Ananda Krishnan? Why is the Australian government turning a deaf ear calling for the extradition of Sirul Azhar Umar?

  The Malaysian government tried to extradite me back to Malaysia as well back in 2009 but the British government also ‘turned a deaf ear’, even though I held a Malaysian passport and not a British passport. It would also be the same if Anwar Ibrahim sought refuge in the UK and the Malaysian government tried to extradite him back to Malaysia for the crime of sodomy, even though he holds a Malaysian passport.

  Dr Zakir just told the truth regarding India’s attempt to extradite him
  The first requirement in any extradition action is dual criminality. That means the so-called crime you have been accused of is a crime in both countries. India would need to go to a Malaysian court and prove to the judge that Dr Zakir committed a crime in India that is also a crime in Malaysia (such as rape, murder, bank robbery etc.). Has the Indian government done this?

  Regarding your third question — ‘What do you think that the Malaysian government do in order to deal with the controversy stroked by Zakir Naik?’ — my reply is: the Malaysian government should arrest those Chinese and Indians who are exploiting the Dr Zakir non-issue to trigger racial and religious unrest to distract Malaysians from the fact that after 15 months the Pakatan Harapan government has proven to be a disaster.

  Anyway, the fact you said “controversy stroked by Zakir Naik” shows you have pronounced him guilty of racism even before you receive my reply. So why should I bother to convince you otherwise?

  PETRA

  Reply

  1. KAFIRUN ADALAH DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR YANG MEREPK MENGARUT DENGAN TIDAK BERHALUAN. HA NYA HALUAN NAK MELEMAHKAN KERAJAAN PH.

   MENJERIT LAH KAMU DENGAN KOPIPES TAK RENTI2, DOL. AKU FAHAM KORANG GERAM. TERLUNGKUP DI PPRU14 MEMANG BUKAN SIKIT SAKIT NYA. PALING SAKIT IALAH DI HATI KORANG.

   TUNGGU LAH 3-4 TAHUN LAGI. TAPI KALAU KAMU ASYIK KOPIPES, PEMBACA DAN PENGUNDI PUN BOSAN DENGAN KORANG PAS.

 32. ISU TERBESAR NEGARA IALAH ASET2 NEGARA DI JARAH PH…..MEREKA CUBA TUTUP DENGAN ISU2 KECIL……

  Tak Guna Buat Hutang Berbilion Ringgit Tapi Rakyat Tak Dapat Manfaat, Makin Terbeban – Nicole Wong

  Ketua Pemuda MCA, Nicole Wong berkata jika Menteri Kewangan atau panggilan yang lagi tepat iaitu ‘Menteri Kewayangan’, Lim Guan Eng gagal menguruskan kewangan negara, duit yang banyak dipinjam tidak akan membawa manfaat bahkan menambah beban kepada rakyat.

  Ujarnya, masalah utama negara sekarang adalah kerana tidak mempunyai pendapatan yang cukup dan kerana itulah kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh berharap kepada bon semata-mata dan perlu merangka cara lain untuk menambah pendapatan negara.

  “Menurut penganalisis, bon ini bukanlah pinjaman (loan aid) daripada Jepun, sebaliknya kerajaan akan mengeluarkan bon (berhutang) yang akan dijamin oleh kerajaan Jepun.

  “Mudah fahamnya ianya adalah sebuah hutang yang dimiliki oleh Malaysia namun dengan jaminan daripada kerajaan asing.

  “Oleh itu, faktor ‘exposure’ kepada ‘exchange rate’ matawang Yen (¥) yang kita kena tempuhi bila kita buat pinjaman dalam matawang asing yang kukuh seperti ¥. Makin tinggi beza ‘exchange’, makin banyak yang kita kena bayar,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

  Nicole berkata demikian merujuk kepada kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini yang memberi bayangan bahawa kerajaan PH mungkin menerbitkan satu lagi Bon Samurai, berikutan Bon Samurai pertama iaitu pada Mac lalu kerajaan menerbitkan Bon tersebut dengan jaminan Japan Bank for International Cooperation (JBIC) sebanyak RM7.3 bilion, had tempoh matang sepuluh tahun dengan kos keseluruhan kepada kerajaan Malaysia sebanyak 0.63% setahun.

  Tambahnya, apabila nilai bila Yen meningkat kos pembayaran semula akan meningkat.

  “Kita kena ambil kira juga risiko ini sebelum membuat pinjaman, sebab ‘nyawa’ kita sekarang dipegang oleh Bank Of Japan di mana segala polisi yang dibuat seperti menaikkan kadar faedah (interest rate) atau apa-apa polisi yang ‘effect’ watawang Yen mempengaruhi jumlah pembayaran servis hutang Yen kita,” ujarnya lagi.

  Dalam perkembangan berkaitan, Nicole turut mengulas mengenai nilai Ringgit Malaysia (RM) yang semakin hari semakin merudum.

  “Sebelum 509 (9 Mei) tahun 2018, PH mengeluarkan kata-kata emas “Najib turun, Ringgit naik”, tapi hari ini, ringgit susut melepasi paras RM4.20 berbanding dolar AS, iaitu 4.2065 terendah sejak 9 November 2017.

  “Jelas PH sudah memfitnah Datuk Seri Najib masa itu… sekali lagi ia dibongkar, ia bukan pertama kali dibongkar dan memang ada banyak kali lagi pada masa akan datang,” tegasnya. –

  Reply

  Reply

 33. PUAK BABI SELALU KEBAL UNDANG2….

  Keluarga Adib Dibenar Mula Prosiding Hina Mahkamah Terhadap Peguam Negara.
  ………

  MAHKAMAH BENAR PERMOHONAN KOMITAL TERHADAP AG

  1. Mahkamah Koroner sebentar tadi membenarkan permohonan komital (menghina mahkamah) keluarga arwah Adib terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas kerana menghina mahkamah berkaitan prosiding inkues bagi mencari punca kematian Adib.

  2. Koroner Rofiah Mohamad memutuskan demikian selepas mendapati wujud prima facie atas imbangan kebarangkalian dalam kes inkues itu serta berpuas hati dengan hujahan kedua-dua belah pihak yang dikemukakan sebelum ini.

  3. Rofiah berkata mahkamah membenarkan permohonan itu atas alasan berlaku satu tindakan oleh Tommy yang menjurus kepada penghinaan mahkamah.

  4. Beliau turut berkata “Ia apabila semasa prosiding mahkamah (inkues) sedang berlangsung terdapat perkembangan untuk memberhentikan peguam yang mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan keluarga mangsa iaitu, Syazlin Mansor yang boleh mencacatkan dan memudaratkan kelancaran inkues.

  “Selain itu dalam afidavit yang dikemukan Pegawai Pengendali Hamdan Hamzah pada 3 April lalu, ia menjadi rentetan hingga ada gesaan supaya inkues ini digantikan dengan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dan keadaan itu sekaligus menimbulkan persepsi terhadap inkues yang dijalankan oleh saya atas arahan peguam negara sendiri seolah-olah sebagai satu permainan wayang,” katanya.

  5. Berikutan itu mahkamah menetapkan 23 September ini bagi pendengaran dan pengurusan kes selanjutnya.

  Reply

  Reply

 34. TONG M DAH JARAH PETRONAS RM600 BILLIONS…..LAYANAN BAGAI LEMBU TUNAI…..TABUNG KRONI YANG PENUH…..LEPAS FUND PETRONAS KERING….TABUNG RAKYAT PULA KERING… MANA LAGI NAK CAKAU….

  Our Squandered Oil Fund Could Have Been Our Pension Fund
  ……………

  The Malaysian government is pointing to our near-empty national coffers as a justification for not paying pensions to our civil servants.

  Considering our petroleum industry started in the 1970s, compare our financial state to that of the Government Pension Fund of Norway, also known as their Oil Fund which was only established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. The Norwegian Government Pension Fund Global has invested in international financial markets, so the risk is independent of the Norwegian economy. Today, their Pension Fund has over US$1 trillion in assets, including 1.5% of global stocks and shares, making it the world’s largest sovereign wealth fund. In 2018 it was worth about US$195,000 per Norwegian citizen.

  So, who should bear responsibility for squandering all our oil & gas revenue since the seventies? And pensions are not the only casualty of our parlous financial state – in our oil-producing state of Sarawak, there are insufficient funds to repair the thousand or so dilapidated schools!

  Petronas, the non-pensionable cash cow

  The truth is, since the seventies, the profligate spending of the New Economic Policy has been largely funded by the exploitation of offshore oil which, by 1985 contributed 26% of all government revenues. This has continued right up to the 2019 budget.

  Tengku Razaleigh Hamzah, who was the founding chairman and chief executive of Petronas, has said that Putrajaya had been using the oil and gas firm as a cash cow, especially in bailing out government-linked outfits of financial trouble. He said that since its inception in 1974 and until 2011, Petronas had paid the government RM529 billion in dividends, taxes, petroleum proceeds and export duties. He said the reliance of Petronas to help government-linked outfits out of financial trouble had been going on since 1985.

  A finance minister from 1976 to 1984, Tengku Razaleigh said Petronas had rescued Bank Bumiputra with a RM2.5 billion bailout in 1985 and again in 1991 when it coughed up another RM1 billion. He said Petronas also had to rescue the financially ailing Konsortium Perkapalan Berhad for RM2 billion in 1997. He added that Petronas was made to underwrite the construction of the Twin Towers, located in the heart of Kuala Lumpur, for RM6 billion and the building of the extravagant Putrajaya, the administrative capital of the federal government, for RM22 billion:

  “This amount could have been used more productively to fund a national pension programme for Malaysians, as has been done by a certain Scandinavian country.”

  Tengku Razaleigh said the exorbitant amount of the bailout and construction of these projects that were forced onto Petronas had deprived the company of the much-needed cash build-up for reinvestment, which would ensure its business sustainability. According to him, since 1997 the subsidies to the national power supplier, the independent power producers and some other non-power outfits amounted to RM136.5 billion. And while these power producers continued to enjoy subsidised fuel price, petroleum subsidy to the consumers – which purportedly cost the government RM14 billion in 2011 – was partly discontinued.

  When the English are in a fix, they settle for a cup of tea; In Malaysia, we call for a Royal Commission of Inquiry (RCI). This Petronas-linked pension issue does look like an RCI moment!

  Kua Kia Soong is the adviser to Suaram.

  Reply

  1. Mana boleh percaya ini Kua Ka Soong? Tindakan dia bikin ahli2 Suaram muram.

   He made a hoola baloo about alleged corruption connected with the purchase of a French submarine. But a French Public Prosecutor coming to KL on an anti-corruption conference painly said to the press that there was no such thing.

   He had no place to put his face. Presumably went to the toilet endlessly as a result of that.

 35. PH SEBENARNYA GERAM DENGAN DR MANDELIAR TAPI MELEPASKAN KEMARAHAN KEPADA PAS…… RAKYAT SEDAR KERUSI PAS BUKAN MAJORITY TIDAK BOLEH BERI KESAN DI PARLIAMEN…..TAPI PAS DIJADIKAN KAMBING HITAM OLEH PH…..

  Auta Hero Dan Heroin Alam Sekitar Dalam Isu LYNAS…….

  Hari ini kami tubuhkan kerajaan, esok LYNAS akan tutup…😮😮😮

  Ingat lagi tak video klip dari heroin alam sekitar Fuziah, bertajuk ‘Masakan Cinta’?

  Dan juga drama airmata yang tak menjadi dari heroin alam sekitar nie di lobi parlimen…😅😅😅

  Dan juga himpunan anti Lynas di Pulau Pinang.

  Tak kurang hebat, aksi hero alam sekitar, Wong Tack…😉😉😉

  Malah Wong Tack mengecam keputusan Kerajaan Pakatan Harapan kerana bersetuju menyambung lesen Lynas (BACA DI SINI).

  Tapi akhirnya Kerajaan Pakatan Harapan setuju untuk lanjutkan kontrak Lynas, dan yang paling kelakar, heroin alam sekitar salahkan Kerajaan Barisan Nasional sebab kononnya, Kerajaan Pakatan Harapan terpaksa bersetuju lanjutkan kontrak Lynas sebab banyak berhutang dengan Jepun…😲😲😲

  Admin yakin Fuziah nie dah terlebih kena toksid tapi bukan pencemaran radioaktif Lynas tapi masa pencemaran toksid kat Pasir Gudang dulu.

  Sebab tu bagikan alasan bodoh luar tabie.

  Kalau kita semak rekod, masa pemerintahan kerajaan Barisan Nasional bawah Tun Abdullah dan DS Najib, tak ada satu sen pun kerajaan Malaysia pinjam duit dari Jepun.

  Yang banyak pinjam duit dari Jepun ialah Dr. Mahathir.

  Dalam masa tak sampai 2 tahun nie jer, dah 2 Bon Samurai Dr. Mahathir tandatangan.

  Yang tak disebut oleh Fuziah ialah Kerajaan Pakatan Harapan telah terima RM175 juta dari Lynas untuk melanjutkan lesen mereka (BACA DI SINI).

  Masih lagi nak menipu, Fuziah salahkan Kerajaan Barisan Nasional Negeri Pahang, atas pengumuman Lynas meneruskan operasi (BACA DI SINI).

  Sedangkan Kerajaan Negeri Pahang meluluskannya berdasarkan kelulusan dari Kerajaan Pakatan Harapan di pusat.

  Malah Fuziah sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri sepatutnya lebih tahu mengenai kelulusan yang dah diberi oleh kerajaan pusat!!!

  Apa alasan yang digunakan oleh hero dan heroin alam sekitar nie?

  Alasan mereka pelupusan nadir bumi tu nanti akan mencemari alam sekitar terutamanya di kawasan tadahan hujan.

  Tapi betulkah apa yang dikatakan oleh hero dan heroin alam sekitar tu?

  Ada buat kajiankah?

  Siapa yang buat kajian tu?

  Kalau ada buat kajian, mana lapuran kajian tu?

  Pencarian dalam google, admin tak jumpa apa-apa kajian yang mengesahkan sama ada telah, sedang atau akan berlaku pencemaran alam sekitar akibat dari pengumpulan nadir bumi Lynas.

  Malah kajian yang dibuat oleh beberapa pakar dan saintis dari luar mengesahkan sistem pengurusan pengumpulan nadir bumi adalah mengikut spesifikasi antarabangsa dalam mengumpul dan merawat nadir bumi (BACA DI SINI).

  Malah pihak Lynas yelah mencabar Fuziah untuk mengemukakan bukti dakwaan beliau (BACA DI SINI).

  Tapi Fuziah diam seribu bahasa!!!

  Hero alam sekitar pula, Wong Tack, dakwa kononnya beliau telah dilantik mewakili penduduk Kg. Balok untuk perjuangkan keselamatan mereka dalam isu Lynas.

  Tapi yang anehnya, Ketua Penduduk Kg. Balok, Mansor Moktar menafikannya, malah telah membuat dakwaan polis atas penipuan Wong Tack (BACA DI SINI).

  Emmmm, pulak dah…😏😏😏

  Sebenarnya sama ada Wong Tack, Fuziah atau mana-mana pemimpin Kerajaan Pakatan Harapan hanya menjadikan Lynas sebagai satu penipuan demi untuk mendapatkan kemenangan dalam PRU 14.

  Mereka tahu pengurusan pengumpulan nadir bumi oleh Lynas tidak merbahaya dan tidak mendedahkan penduduk tempatan kepada bahaya pencemaran radio aktif.

  Ini jelas dalam kenyataan rasmi Lynas bahawa kajian terperinci telah dijalankan dan didapati selamat dan Bukit Ketum bukanlah kawasan tadahan hujan seperti yang didakwa.

  Sebab itu Kerajaan Pakatan Harapan menyambung lesen Lynas, apa lagi bila dah dapat RM175 juta dari Lynas kan.

  Malu dengan keputusan kerajaan Pakatan Harapan, Fuziah cuba memutarbelitkan isu kononnya disebabkan Kerajaan Barisan Nasional banyak berhutang dengan Jepun, maka operasi Lynas terpaksa diteruskan.

  Cukup-cukuplah tu, Pakatan Harapan bukan pembangkang tapi dah jadi kerajaan.

  Tak perlulah ditegakkan benang yang basah tu.

  Buatlah kerja sebagai kerajaan sebelum rakyat kerjakan Pakatan Harapan dalam PRU 15 nanti.
  SnapShot

  1. Wahai Dajjal Pas yang pakai nama MAHATHIRVSANWAR,

   Marah kamu yer, “PAS DIJADIKAN KAMBING HITAM OLEH PH…” Itu bukan orang lain yang kata, kamu sendiri mengata nya.

   Jangan khuatir, Mamat, hitam putih pun kambing nya, kalau tak mengembeeek membising tak tentu arah, tak akan di sembelih tuan nya.

  2. Maka kamu tulislah berbagai adegan dalam babak yang panjang lebar. Kau kopipes dari Snapshot entahapekebende.

   Perenggan akhir nya: Buatlah kerja sebagai kerajaan sebelum rakyat kerjakan Pakatan Harapan dalam PRU 15 nanti.

   Bukan main ugutan kamu. Tak sedarkan bahwa korang dah kena dikerjakan di Pru14. Najib dah jadi Al Jibo wal Klepto curi wang berbillion dri 1MDB. Lobai Hadi sedikit Klepto – dapat RM90 juta dari the robbery loot.

 36. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Smbut lah, salam mesra..dari abg untuk adinda
  Merindui Irah, terasa seperti sebak di dlm dada
  Badai kesepian..msih juga trus kejam melanda
  Tpi, bila dpt berpantun kt Irah, baru sedikit reda
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Irama cinta di hati ini..tetap akn terus bersiaran
   Abg kan tmpuhi segala dugaan, dgn kesabaran
   Rasanya..dlm stgh jam lgi, azan akn kdengaran
   Smntara mnanti subuh, abg nk baca sikit quran
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  2. Awat tak tulaigh sampai jadi comments in very thin margin?

   hehehe

   1. Or your plan dah kena sabotage.

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

 37. “.. perjanjian berhubung perkara itu adalah kekal ..”

  Tidak ada sebut tarikh serah kuasa di dalam perjanjian itu. Macam2 boleh berlaku dari sekarang hingga tarikh yang di jangka.

  1. Hah, Budin pun ada kata:

   perjanjian itu adalah jelas iaitu Anwar sebagai pengganti Perdana Menteri selepas Tun Mahathir, cuma tarikh bermulanya beliau mengambil alih jawatan itu saja yang belum lagi ditetapkan.

   “serah kuasa kepada Anwar sebelum tibanya PRU15 ..” yang terjadual pada tahun 2023. Alamak, ada 3 tahun lagi, Beb. Mengapa nak sibukkan sangat? Pak Sheikh tak konfiden ke?

   Atau penganut2 nya saja yang heboh.

   1. Jangan lupa, Tun M pun ada penganut2 nya. Jika di gesa sesangat Tun serahkan kuasa cepat sngat, depa pun bosan.

    Bukan depa saja, rakyat pun bosan – bukan sesikit rakyat yang sukakan Tun. Tak gitu, takkan dia berjaya memimpin PH kpd kemenangan di Pru14.

    Setakat ini pun, dah ramai menyuarakan perasaan begitu. Selepas pemerintahan ZZZZZZ Tun Dol, dan Pengsolap wang Najib Klepto, saham Tun M naik tinggi.

    1. Memang sikit yg sukakan madey termasukbkeling gila mabok todi…populariti sudah merudum…prk kalah memanjang..

     1. Bodoh bangang tak sedar TDM memimpin PH menendang terajang Umno Bn ke longkang di Pru14.

      Prk dihebohkan, jumlah pengundi hanya segelintir PRU yang korang terlungkup.

   2. Majlis presiden akan bersidang..the star dudah laporkan majlis prediden akan tetapan tarikh madey berundur..

    Habislah madey…

    1. Mimpi lah kamu. Thestar takda sebut punca maklumat, makna yang meneka serupa kucing kurap, mana boleh percaya.

  2. Boleh tipu laa..

   1. Tipu kau, bagus. Penuduh liar yang perlu di tipu supaya kelam kabut tipuan kau.

 38. Fokus isu ekonomi, kata Azmin

  16 Feb 2020, 11:24 malam (Dikemaskini 16 Feb 2020, 11:34 malam)

  This is the most stupid minister I ever expected to become minister. He cannot be an economic minister. Sack him out of PKR. The worst minister even in the entire world. There are form 5 students better than him…

  1. Oh, yeah? Kau sekolah mana dulu?

   1. Sekolah kat Tampoi….kikikikikik.

    1. Padan lah. Komen kau nampak mcm orang gila punya.

 39. PAS parti yang jahat. BN parti sial dan celaka.

  1. Implikasi nya: Bersatu parti yang mulia.

   Terima kasih.

   1. Bersatunparti ciput…madey letak jawstan selepas majlis presiden tetapkan Bersatu cap bunga tahi ayam akan tenggelam..

    1. Maka lebih hebat lah Bersatu bila dapat memimpin PH menendang terajang korang ke longkang di Pru14. Akan begitu lagi di Pru16.

 40. kalau abam jadi PM, barua abam jadi apa?
  kalau abam jadi PM TEPI, barua abam jadi apa?

  1. Kroni dan anak branak madey jadi tak selamat..

   1. Yang sebenar nya Najib Klepto dah terbukti tak selamat – kena guling di Pru14. Apo ak di kato.

 41. Atok kalau nak bagi jawatan PM kepada Anwar , kenalah bagi tahu semua ahli pakatan supaya sokong Anwar….
  Tapi apa yg berlaku adalah disebaliknya..
  Memang dah sah, Atok tak nak bagi jawatan PM pada Anwar..
  Atok ni lidah bercabang

  1. Apa bukti nya kau kata “apa yg berlaku adalah disebaliknya..”?

   1. Keling mabok gila bongok tak tau ape sebaliknye yg telah berlakum…

    1. Kamu pariah mabuk air ketum selalu terbaring di tepi jalan.

     Bodoh bangang tak sedarkan ramai pembaca tidak tahu apa “disebaliknya” yang dimaksudkan penuduh liar simpan bukti dalam lobang yang Bang Ali jaga. .

  2. Bagi ke tak bagi ke majlisbpresiden yg berkuasa tentukan..

   1. Kau pun tak tau bagi ke tak bagi. Heboh saja di sini.

 42. LELAKI SERIBU WAJAH

  bila kena pukulan mamat anonymous ni,Kejora lari lintang pukang ,sembunyi bawah tempurung kelapa dengan katak!

  KIH KIH KIH

  aku malas nak masok campor,silap-silap irah pon lari

  1. Atuk TN monyet 🐒 11:10/11:12 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Atuk pelanduk tua usah dirasa kuat mcm gajah
   Kejora tau..atuk trasa sakit, bila kna tunjal tujah
   Kerap atuk blah cabut lari bila cgu Kejora terjah
   Kini..atuk mari nyamar pula ‘lelaki seribu wajah’
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. 🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸
    Sedarlah, atuk tu kulit kerepot, mcm katak puru
    Tpi dah tua pun, masih kuat perasaan cemburu
    Entri seblum ini guna Anon..Kejora ni atuk buru
    Kini, nyamar ‘lelaki sribu wjah’, nk ksi Irah keliru
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Ternyata atuk ini dayus dan tidak punya jati diri
     Bila Kejora ada..atuk sering jer, belah cabut lari
     Atuk selalu dtg, bila tau cgu Kejora tidk ke mari
     Dh tu, pantun cgu Kejora pulak, atuk kebas curi
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Berat ke atuk rasa pantun2 yg cgu Kejora ledak?
      Psti atuk rasa..dentumannya spt pluru brpandu
      Tapi, naper lak, atuk dh jadi serupa dgn budak2?
      Kepada Irah lak, atuk tampil nangis & mengadu
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
       Namun atuk, Kejora ni, tk pernah rasa bimbang
       Dgn dakyah atuk ni, cinta kami tk kan tumbang
       Lihatlah, apa dikata, dek bunga ku yg kembang
       ‘skrg ade pntun bga-bga untk irh yg bkn dri abg’
       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 43. LELAKI SERIBU WAJAH

  Anonymous

  Irah, ini lagi bahasa abang!

  tahniah kerana memilih abang ni!

  TN monyet risau, dia melilau ke ulu dan ke hiliaq
  Selalu Kejora dok tibai, hari ni Jigit punya giliaq
  Monyok la TN daghai tua ayaq mata mengaliaq
  Teghuih tk beghani msuk sentap batang peliaq

  sentap batang peliaq!!!

  sentap batang peliaq!!!

  sentap batang peliaq!!!!

  nanti bila kita kawin..ini bahsa abang!

  “PUKI KAU BODOH!!!’ “PUKI KAU BODOH!!!!” kah

  kah kah
  Reply
  16 February 2020 8:30 pm
  Anonymous
  Guest
  Anonymous

  Irah sayang!
  ini bahasa bakal suami mu…ini abang ni!

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Suman Hindu tua bahalol, dada dia nak didabik
  Klu bijak mcm Kejora ini..baru le org akan tabik
  Dia kna tibai serupa bapak kambing mngembik
  Dah menyepi dia kini, itu Hindu tua pelir lembik
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  pelir lembik

  pelir lembik

  pelir lembik

  .bulu pelir, putih serabut..

  ..bulu pelir, putih serabut..serupa bihun

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  BAHASA ABANG! BAHASA ABANG!BAHASA

  HEBAT KAN!

  TAHNIAH KERANA IRAH MEMILIH ABANG!

  1. Demikian lah komen si gila Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

   Menggila bayangkan watak yang di cipta nya sendiri. Gila bayang yang membawa dia ke Tg Rambutan.

   1. Anonymous (TN Kristian ⛪✝)

    Demikian lah komen si gila Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

    Menggila bayangkan watak yang di cipta nya sendiri. Gila bayang yang membawa dia ke Tg Rambutan.

    Reply
    17 February 2020 6:57 am

    1. ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝
     Msih tk brubah juga, TN Kristian ini pnya rentak
     Asyik diulang, benda sama, ini tua kepala botak
     Dek dngki, dituduh Kejora reka, Irah pnya watak
     Sbb si kapir ni..bnyak babi biawak dia melantak
     🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
      Mmg tk blh pakai lngsung, beruk ini pnya cakap
      Klau kitab injil, mmg kita akui TN kapir tu cekap
      Tpi, bila cuba nyamar ustad, dia dah tertangkap
      Dgn bro Jigit..paderi tua TN tu dh terperangkap
      ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Leave a Reply

Your email address will not be published.