PERANGAI MAHATHIR TERBUKTI BERBEZA DENGAN DASAR PANDANG KE TIMUR YANG DIPERKENALKANNYA

Semakin dekat tibanya bulan Mei, Tun Mahathir Mohamad kian menampakkan petunjuk yang jelas ke arah mahu memungkiri janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim.

Jika sebelum ini beliau hanya selalu berdolak-dalik berkenaan bila mahu melakukan peralihan kuasa, kini beliau membayangkan akan membiarkan Parlimen membuat penentuannya pula.

Perkembangan ini dengan sendirinya memperlihatkan Tun Mahathir tidak mahu isu peralihan kuasa itu diputuskan oleh Majlis Presiden, walaupun itulah yang sepatutnya.

Soal peralihan kuasa sebenarnya adalah isu dalaman PH yang tidak perlu sama sekali melibatkan Parlimen.

Ini kerana banyak peralihan kuasa sebelum ini, misalnya daripada Tun Abdullah Badawi kepada Najib Razak pada 2009, daripada Tun Mahathir kepada Tun Abdullah Badawi pada 2003 dan daripada Tun Hussein Onn kepada Tun Mahathir pada 1981, tidak pun melibatkan Parlimen, sebaliknya hanya melalui serah kuasa yang diumumkan tarikhnya saja.

Jadi, mengapa pula sekarang Tun Mahathir mahu melibatkan Parlimen sebelum mahu melakukan peralihan kuasa kepada Anwar?

Apakah majoriti sedia ada yang dimiliki oleh PH di Parlimen sehingga berjaya membentuk kerajaan tidak cukup lagi sebagai bukti?

Yang lebih penting daripada itu, soal peralihan kuasa ini adalah suatu janji yang bukan saja sudah terikat dalam PH, tetapi juga janji yang telah diberitahu kepada rakyat sejak kempen PRU14 lagi.

Kenapa tiba-tiba sekarang mahu memungkirinya?

Tidakkah Tun Mahathir sedar bahawa memungkiri janji adalah perbuatan terkutuk dalam Islam yang boleh menyulitkan laluan seseorang menuju ke syurga?

Apakah Tun Mahathir mahu kehidupan abadinya nanti berada di tempat lain selain syurga?

Tidak saja dalam agama, bahkan dalam kehidupan masyarakat dunia mana sekali pun, berpegang kepada janji adalah disiplin kehidupan yang sangat penting untuk dipegang serta diamalkan.

Dalam masyarakat Jepun dan Korea contohnya, mereka sangat berpegang kepada janji dan kerana disiplin itulah yang memungkinkan kedua-dua negara itu mencapai kemajuan serta dihormati seperti hari ini.

Kenapakah, dalam memperkenalkan Dasar Pandang Ke Timur dan mengajak rakyat mengkagumi kejayaan orang Jepun serta Korea, Tun Mahathir sendiri nampaknya cuba mengamalkan sikap berbeza dalam soal menepati janji peralihan kuasa?

Apakah ketamakan kepada kuasa membuatkannya lupa tentang disiplin berpegang kepada janji itu?

Tetapi, kiranya dengan cubaan mahu melibatkan Parlimen ini merupakan petunjuk Tun Mahathir enggan menyerahkan kuasa kepada Anwar, beliau seharusnya dapat berterus-terang saja mengenai hasratnya itu.

Denga berterus-terang itu, maka PH dapat mengambil langkah sewajarnya atas perkara itu.

Kenapa Tun Mahathir tidak berani berterus-terang?

Kalau selama ini beliau begitu berani mengecam Amerika Syarikat dan dunia Barat, mengapa pula mesti takut untuk berterus-terang mahu mungkir janji dan ingin memegang jawatan Perdana Menteri sampai ke mati? (ShahbudinHusin 10/02/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 10 February 2020 — 12:26 pm

108
Leave a Reply

avatar
14 Comment authors
Othman AhmadIrkizJigitAnonymousMAHATHIRVSANWAR Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora….

Engkau yg lemah syahwat sampai sekarang mengelak berjumpa aku, tak gitu, kan kan kan……??

If not, mana tarikh & masa yg ku minta untuk kita face-to-face di JB, haaaaaa pengecut…….??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MACAI PH BANGANG….TENDANG JE TONG M KELUAR … Apabila Macai Bandingkan Perlantikan Lathefaa Koya Dan TS Apandi Ali Macai-macai PH mewajarkan perlantikan Latheefa Koya dengan cuba membandingkan Peguam Negara (AG), TS Apandi Ali. TS Apandi Ali dikatakan adalah ahli UMNO. Ini alasan-alasan kenapa macai amat bodoh membandingkan kedua-dua mereka ini. Pertama, TS Apandi Ali dilantik sebagai AG selepas 24 tahun meninggalkan UMNO. Sementara Latheefa Koya dilantik sebagai KP SPRM selepas 24 JAM meninggalkan PKR. Itupun Setiauasaha PKR menafikan menerima surat berkenaan pada mulanya. Malah, lantikan Latheefa Koya juga tidak dimaklumkan kepada Majlis Tertinggi PH dan kabinet. Kedua, TS Apandi Ali… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

jigit

Den tak cayo sama politician
Ramai yang monipu macam magician
Cumo Nik Aziz tak ado comparison
Jujur iklas dalam semuo action

Reply
10 February 2020 3:36 pm

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Politician sakau brbilion..rkyat cuma dapt kerak
Tk kurang juga politician PH, kaki jubor & po-en
Tinggalkan saja bro, parti mengarut, PH haprak
Marilah..brsama Kejora & rkyat, kita sokong BN
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

jigit
Member
jigit

Eeeeei goli den…!

anonymous
Member
anonymous

Setuju dan sokong…Hadi dgn nik aziz mcm langit dgn bumi..

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Call him Pengencing Call him Si Kitol Call him Penipu Call him Mandeliar Call him Mudah Lupa Sikit pun tak lut Dulu he was called Diktator Dulu he was called Mahazalim Dulu he was called Mahafiraun Dulu he was called Maha ini Maha itu Sikit pun tak ada kesan Sebelum PRU14 Najib called him KEPALA BAPAK KAU Sebelum PRU14 Zahid called him Mahahir a/l Iskandar Kutty All his enemies gave him insults by many names Nothing change him BUT, dengan pertolongan dan izin Allah swt 1. He led Umno/BN winning many many PRUs 2. He was appointed PM4 dor 22… Read more »

anonymous
Member
anonymous

2003 madey lut terpaksa lepas jawatan kpd pak lah…dah pencen pon masih nak control pak lah kerana kroni…

Desak plak pak lah lepaskan jawatan kpd najib…najib pon tak layan kroni dan anak branak madey…marah dendam..madey hantar jho lo perdayakan najib…..

KEmpen pru14 buat muka sedih mintak maaf kpd rakyat…Dah menang setelah melutut kpd anwar terus tipu rakyat…lantik azmin untuk singkir anwar….inilah manusia kuat kencing…

Anonymous
Guest
Anonymous

👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻
Kemain..Kejora tiada..riak Suman hantu polong
Nanti di JB, bapok kedi ini akan trpekik trlolong
Sbb Kejora nk hadiah kat dia penumbuk sulong
Biar satu JB dgr Suman menjerit mintak tolong
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Engkau yg lemah syahwat sampai sekarang mengelak berjumpa aku, tak gitu, kan kan kan……??

If not, mana tarikh & masa yg ku minta untuk kita face-to-face di JB, haaaaaa pengecut…….??

anonymous
Member
anonymous

Madey pembelit..penyokong temberang dan meroyan..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey si Kitol akan terus dihantui oleh Rakyat dan satu dunia dalam isu peralihan kuasa sampai game over aka Madey si Kitol mampos. Macai Madey si Kitol akan hidup dalam sakit jiwa sebab meroyan. Macai ketulahan Madey si Kitol. Kahkahkah!

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

…..ujung2 The Handsome Grand Old Statesman is still in power at Putrajaya. The rest incl the “Rear” Admiral Bang Non and “Nakhoda Tegang Derhaka” Najib Malim Kecundang are merely amateur, i,e. still far away in the league of the World Class Living Legend Statesman, Tun Mahathir. Beranikah “Rear” Admiral mengusul Tun M serah jawatan PM di Majlis Presiden PH……?? Atau, Beranikah “Rear” Admiral bawa usul pecat Tun M di parlimen….??+ He he he Gerenti tak berani punyer cause Anwar surely be pushed aside with only Melayu2 Stor Kunyit, Racist DAPsters & some clueless umno desperados backing him. ps: – Aku… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SEPANJANG SEJARAH DR MANDELIAR TIDAK PERCAYA KEPADA SESIAPA…….. Bekas ketua hakim: AGC guna ‘jalan selamat’ kes Guan Eng?….. Bekas ketua hakim Tun Abdul Hamid Mohamad mempersoalkan keputusan Pejabat Peguam Negara (AGC) melepaskan tanpa membebaskan dalam kes bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan ahli perniagaan Phang Li Koon. Dalam tulisan di blognya hari ini, Hamid bertanya sama ada Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria mengambil jalan selamat dengan membuat keputusan itu dan bukannya pembebasan penuh atau dilepaskan dan dibebaskan. “Menurut Hanafiah, dia hanya minta (Lim) dilepaskan tanpa dibebaskan. “Adakah dia tidak pasti… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

MAHATHIRVSANWAR ada lah Dr PenuduhLiar.

Menuduh “SEPANJANG SEJARAH DR MANDELIAR TIDAK PERCAYA KEPADA SESIAPA…” tapi satu hapah bukti, fakta atau penerangan lanjut pun tak diberi.

Nama Dr PenuduhLiiar perlu di gunakan untuk dia tiap kali MAHATHIRVSANWAR buat begitu.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Aduhai TongGENG Najib..,

Takyahlah berdakyah dgn pelbagai cerita karut di sebalik samaran bermacam-macam nama.

Engkau yg lemah syahwat sampai sekarang mengelak berjumpa aku, tak gitu, kan kan kan……??

If not, mana tarikh & masa yg ku minta untuk kita face-to-face di JB, haaaaaa pengecut…….??

John Doe
Guest
John Doe

Apabila Tuan Budin sebagai jurucakap Bang Non mengatakan semakin Mei mendekati, Tun semakin terdesak, maka hakikat sebenarnya ialah sebaliknya. Tun sebagai PM tidak terdesak apa-apa tetapi Bang Non sebagai PM wannabee yang semakin terdesak. Terdesak takut tak boleh nak jadi PM. Peruntukan perlembagaan persekutuan tentang pemilihan PM adalah jelas, iaitulah ahli parlimen tersebut mestilah memiliki sokongan majoriti ahli parlimen untuk ia dipilih menjadi PM. Artikel 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan telah menetapkan kaedah untuk YDPA memilih Perdana Menteri seperti berikut :- “The YDPA shall first appoint as Perdana Menteri (Prime Minister) to preside over the Cabinet a member of the House of… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Aye-aye compadre, I strongly second your magnificient substantive opinion.

Salam perjuangan, bro John Doe.

anonymous
Member
anonymous

Azmin dan hishamudi gagal jayakan mis madey…mana tak terdesak…keluar plak kenyataan kena dapat support dewan rakyat.Terdesak hingga nyanyok..

anonymous
Member
anonymous

Yg ko cerita artikel tu untuk Agong lantik pm selepas pru..madey serah pm kpd pak lah dan pak lah serah kpd najib rujuk parlimen kerala?nak temberang pon biar ikut peraturan..

Wau Bule
Guest
Wau Bule

You have to remember Umno was in power then and they have the majority. They have no qualms in agreeing with Pak lah and Najib as PM… simple as that.

In the case of PH, PKR itself is split. Majority Amanah rejects Anwar and a handful from DAP as well. If you ask Bersatu in the current situation none supports Anwar. So Clearly a split situation in PH.

Tak malu ke Anwar orang tak sokong dia tapi hendak juga jadi PM? So let the Dewan decides…

anonymous
Member
anonymous

Sekarang Bersatu in power bukan PH?
..sekor lagi nak temberang.kalau tak support kenape dulu ajak kerjasama dan tubuh PH?.kenape tak kluar dari PH?…takut tergolek dog….

anonymous
Member
anonymous

Keturunan keling kerala…membelit perkara biasa….munafik mcm tak wujud..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau keturunan Bossku Matapung Malaun Bugis Makassar ? Mencuri wang rakyat RM2.6 billion di 1MDB.

anonymous
Member
anonymous

Meratib kosong..bukti yileks…
Keturunan keling mabok todi..meroyan..kikikik

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

After all the hulla-baloo…..ujung2 The Handsome Grand Old Statesman is still in power at Putrajaya. The rest incl the “Rear” Admiral Bang Non and “Nakhoda Tegang Derhaka” Najib Malim Kecundang are merely amateur, i,e. still far away in the league of the World Class Living Legend Statesman, Tun Mahathir. Beranikah “Rear” Admiral mengusul Tun M serah jawatan PM di Majlis Presiden PH……?? Atau, Beranikah “Rear” Admiral bawa usul pecat Tun M di parlimen….??+ He he he Gerenti tak berani punyer cause Anwar surely be pushed aside with only Melayu2 Stor Kunyit, Racist DAPsters & some clueless umno desperados backing him.… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Hahaha Negarawan pembelit kaki kencing..

Wau Bule
Guest
Wau Bule

tetapi bukan peliwat…hahahahahhha

anonymous
Member
anonymous

Kenape dulu ajak peliwat kerjasama?kluar lah dari PH kalo tak setuju….penakut cakap besar.m.

Irkiz
Guest
Irkiz

KETURUNAN ALLAH YANG UJUD. JANGAN MENGHINA ALLAH. KALAU TUAN DILAHIRKAN BANGSA KETURUNAN CINA. PERANGAN TUAN LAGI TERUK DARI CINA. ANWAR KETURUNAN MAMAK, P. RAMLE KETURUNAN MAMAK, BANYAK LAGI.

anonymous
Member
anonymous

Madey GAGAL BERTERUSAN

Malaysia unjur KDNK berkembang 4.5%, jangkaan awal 4.8%
11:33 tengahari (Dikemaskini 12:58 tengahari)
Shakira Buang | Berita

A A
Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini mengunjurkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara berkembang sebanyak 4.5 peratus pada 2020.

Bagaimanapun, angka itu dilaporkan menyusut 0.3 peratus daripada unjuran awal iaitu sebanyak 4.8 peratus.

Anonymous
Guest
Anonymous

So?

Malaysia going bankrupt to morrow?

Or this evening?

You go fly kite then. Even now.

anonymous
Member
anonymous

Kenape ko alih cerita?..berpebpuluh ribu ahli Bersatu di serawak?

Wau Bule
Guest
Wau Bule

If you do not the political position of sarawakian….stfu.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

errata:

you do not understand

anonymous
Member
anonymous

Abang jo tak mahu gabong dgn madey…tak paham menate apo?…ko kuat temberang geng jon dog..

anonymous
Member
anonymous

Hahaha…ciput nak lagak besar…abang jobponbtak suka penipu.

anonymous
Member
anonymous

Penganalisis jelaskan kenapa baht Thailand naik mendadak berbanding ringgit Ranjit Singh dan Robin Augustin -February 5, 2019 3:25 PM 13.1k Shares Pakar strategi mata wang berkata, ekonomi Malaysia terperangkap dalam masalah mata wang memandangkan kerajaan baru masih tidak jelas dalam membuat keputusan berkaitan polisi ekonomi. (Gambar AFP) PETALING JAYA: Prestasi baht Thailand jelas semakin meningkat dibandingkan dengan ringgit pada 2019. Ketika ini, baht diniagakan pada kadar 100 baht bagi setiap RM13 – tahap tertingginya berbanding ringgit pada masa kini. Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kenaikan nilai baht. “Satu daripada sebabnya adalah lebihan akaun semasa yang dialami Thailand. “Ringgit naik… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Madey lemah dlm ekonomi….gagal..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Engkau pulak lemah syahwat sampai sekarang mengelak berjumpa aku, tak gitu, kan kan kan……??

If not, mana tarikh & masa yg ku minta untuk kita face-to-face di JN, haaaaaa pengecut…….??

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Aku ulangi…..

Engkau pulak lemah syahwat sampai sekarang mengelak berjumpa aku, tak gitu, kan kan kan……??

If not, mana tarikh & masa yg ku minta untuk kita face-to-face di JB, haaaaaa pengecut…….??

anonymous
Member
anonymous

Ko lemah shahwat..kempen di TG Piai berdegar2…berdarah hidong madey?..

Ko tembersng di Tg piai…nasib baik tak kena pukiul mcm syed saddiq..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Sok sek…sok sek..ujung2 The Grand Old Statesman is still in power at Putrajaya.

Beranikah “Rear” Admiral mengusul Tun M serah jawatan PM di Majlis Presiden PH……??

Atau,

Beranikah “Rear” Admiral bawa usul pecat Tun M di parlimen….??+

He he he
Gerenti tak berani punyer cause Anwar surely be pushed aside with only Melayu Stor Kunyit, Racist DAPsters & some clueless umno desperados backing him.

ps:
– Aku tak rela berPMkan jantan dayus tunduk ikut telunjuk bini.
– Aku juga sama sekali tak rela berPMkan seorang Peliwat Buas.

Hiiiiii, Naudzubillah Mindzaliq, SELISIH you……!!

anonymous
Member
anonymous

An hindu…Kenape tak bawak Bersatu klua dari PH kalobtak setuju dgn anwar…penakut cakap besar…hindubmemang berlagak lebih tapi penakut..m

Kikikikik..

Anonymous
Guest
Anonymous

Apasal kau tak kasi link?

Atau nama penerbitan yang keluarkan penulisan itu?

Sebab kau nak / dah tukar beberapa angka, tak mau sesiapa check?

Ikut cara Bossku yang mencuri membohong menipu …….?

anonymous
Member
anonymous

Ape guna linknkpd sibodooh..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun….. 1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN. 2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019. 3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019. 4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Sok sek…sok sek..ujung2 The Grand Old Statesman is still in power at Putrajaya.

Beranikah “Rear” Admiral mengusul Tun M serah jawatan PM di Majlis Presiden PH……??

Atau,

Beranikah “Rear” Admiral bawa usul pecat Tun M di parlimen….??+

He he he
Gerenti tak berani punyer cause Anwar surely be pushed aside with only Melayu Stor Kunyit, Racist DAPsters & some clueless umno desperados backing him.

ps:
– Aku tak rela berPMkan jantan dayus tunduk ikut telunjuk bini.
– Aku juga sama sekali tak rela berPMkan seorang Peliwat Buas.

Hiiiiii, Naudzubillah Mindzaliq, SELISIH you……!!

anonymous
Member
anonymous

Bongok lagi…dah cukup tempoh janji ker?..dampai masa jangan jadi munafik plak..

anonymous
Member
anonymous

Madey sudah beberapa kali e Jepon dan menyatakan jepon nak bantu madey tingkatkan ekonomi…tapi batang hidong jepon pon tak nampak…jepon tipu madey..

Anonymous
Guest
Anonymous

TDM tuju Jepun sebab depa has been the second largest economy in the world, tremendously rapid economic recovery after World War II, in 20 years got back to status quo ante.

Najib was going for China, a huge country having the largest population on earth but economy so down-trodden that they went communist earlier last century.

Btw, ko ada pigi KLIA tiap hari spying from one corner Jepun businessmen ada masuk tak? Bodoh. Ko tanya Kementerian Perdagangan lah, Dol.

anonymous
Member
anonymous

Jepon datang nak main barang mak kobker..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Budak Enon Sewel ketinggalan kereta api, aper dia bebal sangat atau saja nak klentong……??

Ini aper, haaaaaaa…..??

The Japanese Government has agreed to guarantee the JPY200 billion (RM7.4bill) 10-year Samurai bond issuance of Malaysia government at 0.65% coupon which was announced during Malaysia’s 2019 budget This article will look into what is Samurai bond and what is the advantage/disadvantage in issuing Samurai Bond.

This offer is so attractive with its 0.65% coupon which is much lower than Malaysia Government Securities (MGS) 10-year maturing 6/2028 coupon 3.73%.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Tak abis2 geng Kejora dgn kebongokannya, “Madey sudah beberapa kali e Jepon dan menyatakan jepon nak bantu madey tingkatkan ekonomi…tapi batang hidong jepon pon tak nampak…jepon tipu madey…….!! Ini aper cerita, haaaaaa….?? New Straits Times October 11, 2019 @ 10:08pm KUALA LUMPUR: Japan has offered a lower rate of less than 0.5 per cent for Malaysia’s potential second tranche of its Samurai bonds. It is understoid that this was lower than the 0.6 per cent charged on Malaysia’s maiden Samurai bonds issued six months ago. The government plans to issue the second tranche of the bonds early next year with… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Man hindu bongok kena tipu dgn jepon.

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman Hindu bapok 3:39 pm,

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Haper jadah, Wak nk sabitkan dgn cikgu Kejora?
Blm serik ker berbirat blakang, Kejora sebat taji?
Baru je sudah wel wel wel dh nak buat angkara
Sabtu baru2 ni, Wak hempuk kelapa berapa biji?
🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

anonymous
Member
anonymous

Man hindu bongok lagi…Jepon kaut untung besar…ringgit jatuh madey bayar lebih banyak…

Kikikikikik…madey bukan bijak sangat…tambah hutang…hutang sikit tapi bayar lebih banyak…

Man Hindu kunun nak tunjuk bijak…kobdah hancing jena kencing dgn madey..madey memang suka orang bongok mcm ko…m

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH PARTI TUNGGANG LANGGANG……YANG MINORITY JADI PM….YANG MAJORITY MELAUNG MERONTA2 MINTA JAWATAN…TAK KE BAHALOL BIN BANGANG NAMA NYERR…… …Apek Tokong Kit Sial ni dah melalak tak tentu pasal…dia lupa ke anaknya, si Ah Beng tu lah yang mengarahkan SPRM untuk mensabotaj Tun Daim semasa Tun Daim nak ke China berunding pasal ECRL…Sprm telah menyiasat beberapa syarikat pembinaan China di Msia, termasuk lah CCCC dalam projek ECRL tu, dikatakannya ada salahlaku dalam pengurusan…Ah Beng ni kecewa kerana visanya tak diluluskan oleh China untuk ke negara tu…dia marah Tun Madey mengarahkan Daim untuk menggantikannya dalam rundingan berkaitan ECRL tu…sampai Daim terpaksa menelefon… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

KO DAPAT APA JAWATAN SELEPAS MELOLONG MELAUNG, MAT? KACANG PUTIH NAK MAKAN DI GERAI KOPI PUN TAK DAPAT DARI SI LANUN BUGIS YANG SEBAT BERBILLION DARI 1MDB.

Pssst, ko mintak kerja COMMISSIONNAIRE LAH. Itu yang jaga pintu di bangunan2 besar di London dll, juga di hotel2 besar diKL. Nama besar, kerja nya buka pintu kereta boss, pintu masuk office di bangunan dll.

Anonymous
Guest
Anonymous

It’s absolute and utter nonsense to say there is a date, even to suggest one, for the transfer of power. There wasn’t any.

Budin himself said, “beliau (TDM) hanya selalu berdolak-dalik berkenaan bila mahu melakukan peralihan kuasa”. Jika ada tarikh dijanjikan, takkan Budin cakap begitu.

Tun Mahathir tidak mahu isu peralihan kuasa itu diputuskan oleh Majlis Presiden, walaupun itulah yang sepatutnya, kata Budin. Siapa cakap? Budin cakap? Itu pendapat nya sendiri. Beratus ribu yang mengata sebalik nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Soal peralihan kuasa sebenarnya adalah isu dalaman PH yang tidak perlu sama sekali melibatkan Parlimen, kata Budin.

Jika begitu, awat Budin nak hebohkan di sini, dalam blog – kira nya, Parlimen peserta2 dan beratus ribu pembaca. Biar PH selesaikan di antara depa. Sengap2. Dahtu keluarkan kenyataan.

Aaah, well … Budin wants to promote the interest of his idol, Pak Sheikh. Pity, hardly any of his or Pak Sheikh’s supporters voice their opinions here. Kot takut mengarut, kena balon.

anonymous
Member
anonymous

Kerana madey bijak membelit…

Anonymous
Guest
Anonymous

Dan kau suka Bang Ali bu.it.

anonymous
Member
anonymous

Banh Ali bapak tirinko ganyang barang mak ko tuu..
Kikikikik..

anonymous
Member
anonymous

Kenape madey cakap kena dapat support dewan rakyat?..madey nyanyok..

Ko budak sekolah Tampoi..

Anonymous
Guest
Anonymous

Sekolah Tampoi baguih, wei. Hospital Tampoi yang ko pigi tu untuk orang sakit jiwa.

Ko tak lah gila sangat. Hanya jiwa tak tenteram. Bila Bang Ali takda.

Qaliq Qalik
Guest
Qaliq Qalik

Tim Ai, berhentilah kondem MM. Don’t waste time. Blame ourselves n improve what’s allows n could to remain relevant. Bukan tekanan, hasutan, fitnah membawa kemenangan tetapi fitrah dan fikrah..

anonymous
Member
anonymous

Kerana madey uat membelit dan kencing..

Anonymous
Guest
Anonymous

Pulak nya ko di bawah bila dia kencing.

Jangan suka sangat kena kencing lah, Dol.

Irkiz
Guest
Irkiz

Manifesto bukan kitab suci. Dalam banyak janji yang tertera di dalam manifesto Pakatan Harapan, janji yang paling diambil berat oleh kalangan pimpinannya ialah menyerahkan tugas perdana menteri daripada Dr Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim, yang tidak dinyatakan secara terperinci 2 persoalan paling penting, iaitu bila ia sepatutnya berlaku dan bagaimana ia akan berlaku. Bila ia sepatutnya berlaku? Mengikut kumpulan pro-Anwar, ia sepatutnya berlaku ketika genap 2 tahun PH memerintah negara. Ini bermaksud Mahathir sepatutnya berundur Mei ini dan diganti dengan Anwar. Oleh itu, saban hari ada saja kedengaran desakan agar Mahathir menepati janji menyerahkan kuasa kepada Anwar secepat mungkin. Mengikut… Read more »

Wau bulan
Guest
Wau bulan

Excellent comment. Rational people will think rationally.

Hope Anwar and the boys should work hard to get majority of MPs supporting him.

anonymous
Member
anonymous

Tak perlu sokongan mp laa bongok….majlis presiden yg akan tentukan siapa ketua baru.Agong hanye lantik..

jigit
Member
jigit

Kenapa dibiarkan badut yang tak tahu apa-apa tentang Perlembagaan Persekutuan ini membuat komen terencat akal seperti di atas. Agong hanya boleh lantik mana2 MP yang mendapat kepercayaan simple majoriti la BAHLOL. Orang suruh belajar kau main itulah BENGAP

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Kalau tak habis SPM jangan coba nak ajar orang lain

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak ingat bekas Agong Sultan Azlan Shah panggil semua Wakil Rakyat DUN nak puaskan hai nya ada majoriti yang sokong sipolan?

anonymous
Member
anonymous

Madey umumkan janjinye seblm pru14 lagi…

anonymous
Member
anonymous

Madey kuat membelit

Anonymous
Guest
Anonymous

Bang Ali lebih kuat – bila sampai kes kau.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Vote of confidence for me? Thanks, but I’m already PM, Dr M tells Umno, PAS
Monday, 10 Feb 2020 12:30 PM MYT

BY YISWAREE PALANSAMY

That is why Mahathir is called the Grand Old Statesman.

A show of maturity.

anonymous
Member
anonymous

Negarawan pembelit kaki kencing….kikikikikik..

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Ye ke? Oh patutlah. Anda dan geng terpelanting dalam pru14. Sorry…try again in pru15

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Lawyer berates parties calling for Dr M to fix handover date Published: 12:07 pm A+ A- Haniff Khatri Abdulla, Prime Minister Dr Mahathir Mohamad’s former legal counsel, has taken a swipe at parties who continue to cast doubts over the PM’s promise to hand over power to PKR president Anwar Ibrahim. Haniff, in a statement today, singled out Anwar’s former political secretary, Ezam Mohd Nor, who had in a recent ceramah reportedly urged Mahathir to “stop playing with power” and commit to the handover date. Rather than pressure Mahathir to set a transition date, Haniff said Anwar’s supporters should ensure… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Hanif peguam madey..

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Shafiee mamak peguam sapa?

jigit
Member
jigit

Selamat tengahari abang adek sanak saudara
Terutama sekali si hensem cikgu Kejora
Izinkan Jigit membuka bicara
Mohon perkenalkan hamba dgn teacher Zura

Hih hi hiii
🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Usah le bro jigit nk turut sgt dgn nafsu serakah
Pantang nmpak dahi licin terus je nak pangkah
3 yg sedia ada pun tak tertepis bro kena jerkah
Lbih baik ler bro fikiran, nk bwa depa ke Mekah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Agak-agak lah bro jigit..kalau pun nak bersuara
Jgn dek ikut nafsu, trus jdi hilang, timbang tara
Baru dalam 25-26 tahun jer..umur teacher Zura
Mana sepadan bro jigit..lain ler klau cgu Kejora
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

jigit
Member
jigit

Lelaki adalah ibarat kelapa
Makin tua makin pekat santannya
Bila cinta dihatinya bertapa
Teacher dah tak kesah tua mudanya

😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Bunga jangan lupa bagi kat teacher

jigit
Member
jigit

Bukan nafsu serakah tapi cinta yg berbunga
Kata cikgu teacher Zura tu cantik molek orangnya
Janganlah cikgu ikut perangai kerengga
Buah ranum dihurungi, oran nak peyik digigitnya

Kah kah kah…..
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Bunga tu jangan lupa kasi sama teacher ya…

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Yg Kejora cakap tdi..cuma di mulut bukn di hati
Gurau senda lelaki, macm itu dah lumrah biasa
Irah tak akan cmburu, mcm juga cerita cgu Yati
Sbab Irah matang sbg ahli psikologi yg dewasa
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Tk apa lah, klu bro jigit rasa nk cukupkan quota
Ada kakak kpd rkn pancing..nama dia, cgu Liza
Dia janda anak satu masih cantik dan ayu jelita
Klu umur dia dgn bro jigit, tak lah jauh sgt beza
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Bukan lah Kejora ini perlekeh atau mengumpat
Jurang umur pasangan itu kenalah jugak rapat
Teacher Zura yg bro impikan tk mungkin dapat
Tk mngkin teacher Zura mau jadi bini keempat
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH NAK GANTIKAN D4P DENGAN GERAKAN…….. Mahathir: DAP was not happy I attended Gerakan’s Chinese New Year Open House…….. Speaking at the open house on Jan 25, Gerakan president Datuk Dr Dominic Lau said that it has always been Gerakan’s tradition to invite the Prime Minister to attend the party’s Chinese New Year open house every year. Source (pic): TTF محضير: دڤ تق ڤواس هاتي ساي حاضيري رومه تربوك ڬرقن سمڤنا تاهون بارو چينا Dr Mahathir has revealed that DAP was not happy that he attended Gerakan’s Chinese New Year Open House. “They are my friends. It is a social… Read more »

jigit
Member
jigit

Mengapa kau lupakan
Janji yang kau berikan
Janji yang kuharapkan
Siang kunantikan dan malam
aku mimpikan……

Mengapa kau lupakannnnn…. S. Roha

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Dalam hal ini mmg bro jigit ni, Kejora mahu puji
Dekat KERAjaan PH, seperti jigit dah bagi sebiji
Dah menang PRU-14, depa tak mahu tunai janji
Jigit pun, dh jadi bengang dan turut bangkit taji
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Dah 5 PRK, rakyat tak mahu pilih lagi PH yg keji
Rakyat beri dkat PH undi, air kencing yg PH saji
Pemimpin sakau harta, rakyat makan moi kanji
Dgr nama PH saja pun, rakyat dh seperti allergi
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

jigit
Member
jigit

Den tak cayo sama politician
Ramai yang monipu macam magician
Cumo Nik Aziz tak ado comparison
Jujur iklas dalam semuo action

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Politician sakau brbilion..rkyat cuma dapt kerak
Tk kurang juga politician PH, kaki jubor & po-en
Tinggalkan saja bro, parti mengarut, PH haprak
Marilah..brsama Kejora & rkyat, kita sokong BN
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Menjerit, melaung ler korang Budin, nakkan peralihan kuasa kpd Pak Sheikh. Malang nya, ramai yang tak mahu Pak Sheikh jadi PM. Dia Peliwat, banduan 2 kali sebab liwat, ini negara Islam, Islam haramkan liwat, mana boleh Peliwat jadi PM negara ini.

Janji nak serah kpd Pak Sheikh bukan di ukir di batu, tarikh pun tidak disebut dengan tepat.

Aku sokong pendapat yang kata Pak Sheikh akan jadi PM-in-waiting forever. Tun dah kata Pak Sheikh jadi PM bergantung jika rakyat mahukan dia atau tidak. Aku dah tetap tak mahu. Ramai begitu.

Wau Bule
Guest
Wau Bule

I agree with you, Sir. Who wants an ex-convict of sodomy who was jailed twice as next PM?

Let him be Pm-In-Waiting till kingdom comes

muafakat nasional
Guest
muafakat nasional

Betul tu tuan,,,mana mungkin manusia pesalah liwat mahu dijulang jd pemimpin,,apa gila ka puak2 ini?

Anonymous
Guest
Anonymous

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Kejora dpt lihat marah tn Budin ni tak terhingga
Marah Budin ni, lebih dri tahap raja yang murka
Bukn sja Budin kata, TDM tak pilih jln ke syurga
Bahkan, Budin spt dh cop TDM, sbg ahli neraka
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI KITA BINCANG APA IMPLIKASI VOTE OF CONFIDENCE……. A Failed Vote Of Confidence For Mahathir Will See GE15 In May 2020…….. Therefore, Pakatan Harapan has no choice but to support the vote of confidence being tabled by PAS. If they refuse to support the vote of confidence and the vote of confidence fails, then Pakatan Harapan falls and the fifteenth general election or GE15 has to be called within 60 days. According to Tuan Ibrahim Tuan Man, PAS will be meeting Umno tomorrow to discuss the proposed vote of confidence for Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. However, one thing… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Try your luck. ABAI

muafakat nasional
Guest
muafakat nasional

Jawapannya mudah. Kerana mahathir manusia munafiq, kaki putar belit, diktator, zalim, perompak harta negara, tiga org anak dia billionaire,,,hanya org bodoh mcm lembu sahaja yg mengagongkan2 mahathir. Ph yg paling bodoh,,berjuang berpuluh tahun menentang mahathir, at last mengangkat mahathir jd pm,,bodoh tahap babi dap,, melayu ppbm,pkr dan melayu pan,,sama bodoh, mengankat suku sakat komunis jd pemerintah di putrajaya,,,,tunggu pru15, rakyat akan terajang ph mcm rakyat terajang bn pd pru14. Kuasa di tangan rakyat.

Sulaiman Akhlaqin
Guest
Sulaiman Akhlaqin

Heh he he….
Jangan marah…. nanti kena jual

Wau Bule
Guest
Wau Bule

jangan-jangan PH tak ada di pru15…hhehehehehehe

Irkiz
Guest
Irkiz

JANGAN JADI BANGANG ALLAH PILIH DIA JADI PM DUA KALI. 30 JUTA ORANG ALLAH PILIH DIA SEORANG. HANG ADA APA. NAJIB BUKAN BUTA PERUT, BANGANG KELDAI MACAM TUAN. EMPAT BULAN NAJIB SIASAT TUN. TETAPI TIDAK ADA BUKTI YANG KUKUH.

Irkiz
Guest
Irkiz

KUASA TANGAN ALLAH. BUKAN TANGAN RAKYAT. BANGANG, TIDAK ADA DIDIK AGAMA