ANWAR YANG PEMAAF, SABAR, BERTOLAK ANSUR SERTA RENDAH DIRI

Di sebalik ketidaktentuan berhubung tarikhnya menjadi Perdana Menteri, malah dengan ura-ura terbaru wujudnya Pakatan Nasional yang bermakna Tun Mahathir Mohamad mahu memungkiri terus janji peralihan kuasa terhadapnya, Anwar Ibrahim tetap menunjukkan sikap terpujinya.

Katanya, beliau tidak kisah menunggu enam bulan lagi janji peralihan kuasa itu menjadi kenyataan iaitu sehingga November atau selepas Sidang Apec sebagaimaha yang dimahukan oleh Tun Mahathir baru-baru ini.

Dalam temu bual dengan Reuters, Presiden PKR itu berkata, sebelum ini pun beliau sudah menunggu selama 20 tahun.

“Kamu sudah menanti 20 tahun, melanjutkannya enam bulan lagi sebenarnya bukan masalah,” tambah beliau.

Pakatan Nasional adalah gabungan baru yang diura-urakan mahu diwujudkan oleh Tun Mahathir bersama UMNO dan Pas bagi memanjangkan lagi tempohnya memegang jawatan Perdana Menteri.

Gabungan baru, mengikut perancangannya akan mengenepikan PKR, DAP dan Amanah serta Tun Mahathir tidak terikat lagi dengan janji menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar.

Bermakna dalam hal ini Anwar bukan saja menunjukkan sikap sabarnya, malah juga rendah diri terhadap Tun Mahathir dan janji peralihan kuasa yang melibatkan dirinya.

Daripada Mei 2020 yang sepatutnya iaitu genap dua tahun selepas Tun Mahathir memegang jawatan itu, ia kini dilanjutkan enam bulan lagi sehingga November depan atas permintaan Tun Mahathir sendiri.

Yang penting di sini, dengan kesediaan Anwar bertolak ansur sehingga November, ia dengan sendirinya menunjukkan Presiden PKR itu bukanlah gelojoh untuk menjadi Perdana Menteri, malah sedia bersabar demi kebaikan PH dan masa depan negara ini.

Selama ini, Anwar dikenali sebagai seorang yang amat pemaaf dan ramai musuh politik atau mereka yang bermusuh dengannya telah dimaafkannya.

Kemuncak sikap pemaafnya ialah bila beliau sedia berdamai dengan Tun Mahathir yang pernah memecat, memenjara dan menyebabkannya dipukul hampir setengah mati dalam lokap polis.

Terbukti kini, selain pemaaf, Anwar juga penyabar, tidak gelojoh dan rendah diri.

Orang sebeginikah yang ingin dikhianati lagi oleh Tun Mahathir? (ShahbudinHusin p6/02/2020)

Updated: 7 February 2020 — 6:57 am

65 Comments

Add a Comment
 1. I – AKU TAK RELA BERPMKAN PELIWAT.
  II – AKU JUGA TIDAK RELA BERPMKAN SUAMI DAYUS IKUT TELUNJUK BINI.

  Baca nih……

  HIGH COURT KUALA LUMPUR:
  Datin Seri Rosmah Mansor wielded her authority and influence as the wife of a prime minister to pressure the then-education minister to approve Jepak Holdings Sdn Bhd’s solar hybrid project IN SarWak..

  The second day of Rosmah’s solicitation of bribery and graft trial saw Datuk Seri Mahdzir Khalid revealing the details of the pressure he faced to approve the solar hybrid project for 369 rural schools in Sarawak.

  Mahdzir said the pressure came from Rosmah, wife of Datuk Seri Najib Razak who was part of what he termed “Team Saidi”.

  The pressure came as Mahdzir himself had reservations about approving the project as he doubted Jepak Holdings’ capabilities to carry out the work, the court was told yesterday.

  He said “Team Saidi” also consisted of Jepak Holdings managing director Saidi Abang Samsudin, Datuk Rizal Mansor and Aazmey Abu Talib.

 2. PAK SHEIKH TAK BOLEH DIPERCAYAI KERANA DIA PUNYAI TABIAT PINTU BELAKANG………

  Ada Orang Nak Jadi PM Melalui ‘Pintu Belakang’…….

  (Harakah Daily) – Pembentukan kerajaan menerusi proses demokrasi terdapat pelbagai cara dan boleh berlaku menerusi mana-mana pintu Parlimen tetapi mesti mengikut prosedur dan perundangan yang betul.

  “Cuma kita tahu ada (orang) nak jadi Perdana Menteri melalui ‘pintu belakang’,” demikian jawab Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang kepada media selepas Syarahan Khas ‘Pemetaan Baharu Dunia’ di Kota Bharu, sebentar tadi.

  Terdahulu jawabnya, Muafakat Nasional semakin menunjukkan kejayaan yang dapat dilihat perkembangan melalui beberapa PRK dan melalui perkembangan secara berperingkat secara tidak gopoh kerana politik itu fleksibel dan anjal.

  Perkara terpenting kata Ahli Parlimen Marang itu, Muafakat Nasional telah berjaya menyatukan rakyat Malaysia khususnya orang Melayu Islam dan memberikan keyakinan kepada sebahagian orang bukan-Islam.

  Beliau juga menolak andaian-andaian berkenaan politik ketika ini yang mendakwa akan berlaku gabungan satu parti daripada PH untuk bersama Muafakat Nasional di mana ujarnya mungkin hal tersebut lebih diketahui pihak parti tersebut.

  “Kita buat andaian, dia berlaku lain. Dengan sebab itu kena, bila berlaku, barulah kita buat sesuatu keputusan. Kemungkinan itu tak boleh buat jawapan. Kemungkinan ini ada, dengan tak ada, kemungkinan. Sehingga ini, kita bincang peringkat demi peringkat.

  “Kita menghadapi hal kecil dulu. Yang lebih besar itu, kita tunggu dan lihat, tunggu dan lihat. Muafakat ini luas, kesemua muafakat ini mesti kena ramailah. Dengan sebab itu kita ajak siapa nak muafakat, kita persilakan. Terbuka,” ujarnya.

  Diminta menyentuh mengenai berbangkitnya isu Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), beliau meminta ditunggu kenyataan rasmi, namun ia perkara lama yang sudah ada kajian.

  Pun begitu, Tuan Guru tidak menolak isu tersebut ditimbulkan untuk menutup masalah dalaman parti-parti PH.

 3. DADAH DAN RASUAH TAK SALAH DALAM UNDANG2 KOMUNIS…..CAI SETUJU KAN…….

  DAP Lindungi Kegiatan Haram Di Pulau Pinang?……

  PADA 10 September 2019, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman dalam Ops Eagle di Terminal Kargo Utara Butterworth, Pulau Pinang, telah merampas sebanyak 12 tan kokain yang disembunyikan bersama 60 tan arang batu.

  Dadah itu, yang bernilai sekitar RM2.4 bilion, ditemui dalam tiga kontena, dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, mengesahkan bahawa ia adalah rampasan dadah terbesar negara setakat ini.

  Menyusulinya, pada 16 Januari lalu, polis merampas syabu (methamphetamine) seberat 4.98 kilogram dan menyita pelbagai jenis barangan bernilai RM366 juta dalam serbuan Ops Eagle Diamond di sebuah gudang di Kawasan Perindustrian Prai, Pulau Pinang.

  Seterusnya, pada 30 Januari lalu, Ooi Chieng Sim, 51, bersama tujuh lelaki lain, didakwa di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam kerana mengedar 4.98 kilogram syabu tersebut bersebelahan satu daripada gudang syarikatnya di ATTA Global Group Berhad, No. 2521 Tingkat Perusahaan 6, Kawasan Perindustrian Prai.

  Semua tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 39 (B)(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.

  Apa yang ramai tidak tahu adalah Ooi Chieng Sim merupakan pemilik saham individu terbesar (5,327,600 saham) Perbadanan Bekalan Air Holdings Bhd (PBAHB) yang dimiliki oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dikuasai oleh DAP dan dipengerusikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang dari DAP, Chow Kon Yeow.

  Bekas Ahli Parlimen Jelutong dari DAP, Jeff Ooi, sendiri segera mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang memberi penjelasan kepada rakyat Pulau Pinang dengan menulis “You owe us an explanation, CM Chow Kon Yeow” dan “CM Chow cannot make dunno or act dungu”.

  Malangnya, Ketua Menteri Pulau Pinang bersikap lepas tangan dan hanya berkata “pasaran adalah terbuka kepada dagangan setiap hari bekerja dan setiap orang yang yakin dengan PBAHB boleh melabur di dalamnya”.

  Semua ini menimbulkan persoalan apakah DAP bersekongkol atau melindungi kegiatan mereka yang terlibat di dalam kegiatan haram demi kepentingan parti dan kerajaannya di Pulau Pinang?

  Mengapa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak menapis dahulu latar belakang pelabur di dalam GLC-GLC miliknya dan mengapa ia tidak mengambil tindakan tegas setelah mengetahui pelaburnya terlibat di dalam kegiatan haram?

  Tidakkah ini memberi persepsi DAP dibiayai oleh mereka yang terlibat di dalam kegiatan haram dan DAP menyuburkan kegiatan haram di Pulau Pinang?

  DAP kena segera menepis persepsi yang sedang melebar luas dalam masyarakat hari ini kerana DAP adalah sebahagian daripada kerajaan di peringkat Persekutuan.

  Sekian.

  “Islam Memimpin Perpaduan”

  . MOHD KHAIRUDDIN AMAN

 4. DINASTI AGONG TONG M 45B MESTI DIPERTAHANKAN MATI2AN…….

  New Malaysia: Feudal Way Or True Democracy?…..

  “I guess since the majority of Bersatu leaders are from Umno, this is why they prefer the feudal way”

  (NST) – The call for Parti Pribumi Bersatu Malaysia’s (Bersatu) top three posts not to be contested has invited many reactions from members and political observers.

  This call, made by Kelantan, Terengganu and Sabah Bersatu, did not provide strong arguments for members to understand it, except that it would strengthen the party.

  It begs the question of how can stopping members from practising democracy strengthen the party? This question is playing in the minds of many grassroots members.

  As a new party, Bersatu needs strong leadership in its first and second tiers, but the party lacks leaders in the latter.

  A solid line-up in the second tier leadership is vital as these are the people who will be trained to take over the top positions when the time comes.

  Granted, a fledgling party allowing contests for its top three posts might be risky as it could cause disturbances at the grassroots. From a political science standpoint however, contests in a party are examples of democracy.

  A Bersatu division leader, who supported the idea, said it would ensure a strong and united party at the central and grassroots levels.

  “Each leader has his own followers and if we disturb this, it could spell trouble for Bersatu because as it will lead to factions. As a new party, we can’t afford to have a divided grassroots, so it is better not to let the top three posts be contested.

  “But I am only agreeing with the suggestion this time around because the three leaders started this party, so let’s show some appreciation to them.

  “This is our first party election and we need stability,” the division leader told the New Straits Times.

  However, some division and branch leaders fear that this idea would lead the party down the same path as Umno’s feudalistic politics.

  Political analyst Dr Awang Azman Awang Pawi was of the opinion that democracy would not be able to blossom in Bersatu if it followed the passé way of choosing a leader.

  “I guess since the majority of Bersatu leaders are from Umno, this is why they prefer the feudal way, but this tradition is outdated and should be done away with.

  “In this New Malaysia era, this primitive approach has no place because it would prevent talented new faces from getting any opportunity,” he said.

  The leadership line-up is made up of politicians with vast experience and strong grassroots support.

  But with chairman Tun Dr Mahathir Mohamad in his 90s and party president Tan Sri Muhyiddin Yassin in his 70s, Bersatu members, especially the youth, are wondering if there is anyone in the party who can take over those positions in the future.

  A Youth branch leader, when contacted, expressed unhappiness with the suggestion, saying that it would block fresh faces from growing in politics.

  “The leaders are saying we lack second-tier leaders. Yes, because we are not given the chance to prove our worth.

  “Before the 14th General Election, we called the Umno-led government a kleptocratic government. The party was and still is undemocratic.

  “So what are we going to do now? Follow in the same vein as Umno?”

  For the past decade or so, many have heard fresh graduates complaining that they could not get a job because interviewers would ask how many years of experience they had. The answer is always the same:

  “We are looking for experience, hence the reason for our presence at this interview session.”

  Indeed, a person cannot grow in his career without being given opportunities.

  If the existence of factions among the grassroots is a worry for Bersatu leaders, it shouldn’t be. Factions, or cliques, will always exist, in a government administration, an office or a classroom. There is no escaping it.

  What’s important, in the case of Bersatu, is the survival of the party, not the personalities.

 5. PAK SHEIKH BERSABAR TUNGGU EPISOD SODOMI 4 MELETUP…….

  Kisah Tun Dr Mahathir, Anwar Dan Sodomi 4 (Bahagian 4)……

  Tongkat Waran

  Kepentingan bisnes dan kekayaan adalah antara faktor mengapa Mokhzani, Mirzan, Mukhriz bahkan Tun Dr Siti Hasmah Ali adalah antara mereka yang tidak mahu Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri. Mereka percaya Anwar masih menyimpan dendam dengan Tun Dr Mahathir Mohamad meskipun sudah menjadi sekutu politik. Begitu juga dengan Tun Daim Zainuddin, Rais Yatim, Rafidah Aziz, Syed Hamid Albar, Hamzah Zainuddin, Kadir Jasin, Khairuddin Abu Hassan dan Zahid Md Arip yang tidak mahu bos mereka menyerahkan kuasa kepada Anwar.

  Apa pun perkembangan, Mahathir sentiasa mendapatkan maklumat terkini dan menajamkan analisisnya supaya strategi beliau berkesan. Atas kedudukannya sebagai Perdana Menteri, beliau sudah tentu menggunakan sepenuhnya khidmat Cawangan Khas (Special Branch) Polis Diraja Malaysia. Lebih-lebih lagi Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador, orang Mahathir yang juga mahu menghalang penyerahan kuasa itu kepada Anwar.

  Dengan kata lain, masa untuk checkmate Anwar akan bermula sedikit masa lagi. Mengikut perancangan, Mahathir akan memberi kata dua kepada Anwar agar akur untuk membenarkan beliau meneruskan pentadbiran sehingga tamat penggal ini.

  Sekiranya Anwar enggan maka tindakan-tindakan yang telah dirancang itu akan dilaksanakan supaya akhirnya Anwar dan pemimpin Pakatan Harapan yang menyokongnya tiada pilihan sama sekali dan terpaksa tunduk.

  Kisah Tun Dr Mahathir, Anwar dan Sodomi 4 (Bahagian 3)
  Bagaimana dengan tindak balas Anwar? Presiden PKR itu khabarnya sudah dapat membaca dan meramalkan langkah-langkah yang diambil oleh Mahathir. Malah beliau sudah bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan dan situasi yang lebih buruk menimpanya.

  Menurut seorang sahabat Anwar, Ahli Parlimen Port Dickson itu tidak akan berganjak dengan perjanjian peralihan kuasa. Sekiranya Mahathir tetap berdegil untuk tidak menyerahkan jawatan Perdana Menteri, Anwar akan membawa PKR, DAP dan Amanah menarik diri daripada kerajaan Pakatan Harapan. Beliau juga bersedia sekiranya Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, dan segelintir pemimpin dan Ahli Parlimen PKR, tidak menyertai tindakan tersebut dengan berpaling tadah menyokong Mahathir.

  Hakikatnya Anwar mempunyai sokongan terbesar dalam PKR, begitu juga dalam DAP dan Amanah, yang gandingan Mahathir, PPBM dan kelompok Azmin tidak mampu sainginya. Di luar PH, Anwar mendapat sokongan parti parti politik Sarawak dan Sabah, yang lebih selesa dan yakin dengan beliau berbanding Mahathir.

  Anwar juga berpotensi besar untuk menarik sokongan lebih besar orang Islam dan Melayu menerusi formula politiknya tersendiri. Sebagai pemimpin berpengalaman, Anwar sedar tanpa sokongan majoriti Islam dan Melayu laluannya pasti sukar. Kegagalan untuk memenangi hati orang Melayu dan bumiputera bermakna beliau menempah maut politiknya sendiri.

  Kekalahan PH dalam lima PRK dan gelombong kemarahan serta keresahan orang Melayu termasuk menerusi media sosial, adalah isyarat yang sangat kuat. Persepsi mudah berubah. Tanggapan bahawa beliau hanya mendapat sokongan bukan Melayu hanyalah mainan strategi untuk menakut-nakutkan orang Melayu terhadap Anwar. Dengan pendekatannya yang tidak kaku, jangan terkejut selepas ini bahawa Anwar akan menjadi juara dalam menjaga kepentingan Islam dan bumiputera.

  Yang penting adalah cara yang lebih bijak agar memberi impak sambil dapat memelihara kepentingan semua kaum dan negara. Ruang untuk Anwar bekerjasama dengan parti-parti seperti PAS dan UMNO juga terbentang luas. Ramai pemimpin UMNO dalam diam menjalin hubungan dan kerjasama belakang tabir dengan Anwar. Paling lantang adalah bekas Menteri, Nazri Aziz, yang telah membuat perisytiharan terbuka dan dijangka melakukannya sekali lagi dalam masa terdekat. Begitu juga dalam Pas.

  Sekiranya Anwar membawa PKR, DAP dan Amanah meninggalkan kerajaan, kerajaan pimpinan Mahathir pasti tumbang.

  Apakah langkah yang boleh dijangka daripada Perdana Menteri? Sudah terdengar desas-desus daripada Polis Cawangan Khas bahawa Mahathir akan mengisytiharkan darurat dan menubuhkan Majlis Gerakan Negara untuk kekal mempunyai kuasa eksekutif dalam pentadbiran negara.

  Perdana Menteri mempunyai kuasa untuk berbuat demikian tanpa perlu mendapat perkenan daripada Yang diPertuan Agong. Ini ekoran pindaan undang-undang mengenainya yang telah dilakukan pada era Najib. Ia merupakan antara kesilapan besar Najib yang mendedahkan rakyat dan negara kepada mudarat besar dan menamatkan amalan demokrasi.

  Apa pun, Mahathir sudah bersedia untuk kembali menjadi sang diktator yang akan membaham sesiapa sahaja demi kuasa dan survival politiknya. Episod ini akan sampai penamatnya nanti – hanya salah seorang daripada mereka akan berada di puncak kuasa.

  Berjayakah Mahathir atau terselamatkah Anwar kali ini?

  TAMAT

 6. BILA MAFIA KOMUNIS/GANGSTER SOSIALIST/PEMBERONTAK SYIAH BERGABUNG JAHANAM LAH NEGARA…..

  Polis buka kertas siasatan isu Musa Hassan kait DAP dengan komunis…….
  7hdan sedang berjalan setelah menerima beberapa laporan polis berhubung satu rakaman video syarahannya dalam sesi wacana isu semasa Perjanjian Damai Hat Yai 1989 di sebuah universiti baru-baru ini.
  Pada 1 Disember lalu kira-kira 300 individu menghadiri perjumpaan dan perhimpunan sebagai memperingati perjanjian dalam di antara PKM dan kerajaan Malaysia.
  Ia mencetuskan kontroversi dengan ada pihak mendakwa ia merupakan usaha menghidupkan semula ideologi komunis di Malaysia.

  Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan untuk mengambil keterangan beliau berhubung dakwaan syarahan yang mengaitkan DAP dengan Parti Komunis Malaya (PKM).

  Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, kertas siasatan berhubung kes berkenaan telah dibuka dan sedang berjalan setelah menerima beberapa laporan polis berhubung satu rakaman video syarahannya dalam sesi wacana isu semasa Perjanjian Damai Hat Yai 1989 di sebuah universiti baru-baru ini.

  Menurutnya, perkara terbabit adalah prosedur operasi standard (SOP) biasa dalam menjalankan siasatan ke atas mana-mana kes yang dilaporkan.

  Katanya, analisis terhadap kandungan video dilakukan bagi memastikan sama ada terdapat unsur hasutan yang boleh membawa kepada ancaman keamanan negara atau sebaliknya.

  “Kita ada menerima laporan dan bahagian siasatan jenayah akan mengumpulkannya dan mengambil tindakan terhadap siapa yang terlibat.

  “Kita akan analisa kandungan video rakaman itu sama ada mengandungi unsur-unsur menghasut dan fitnah atau tidak. Memang ada laporan dibuat dan bahagian jenayah Bukit Aman CID telah pun mengambil tindakan,” katanya pada sidang media selepas istiadat Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara Kontinjen Melaka di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka di Bukit Beruang di sini hari ini.

  Terdahulu, tular sebuah klip video syarahan Musa dalam sesi wacana isu semasa Perjanjian Damai Hat Yai 1989 di sebuah universiti tempatan.

  Beliau mendakwa DAP mempunyai agenda untuk menghidupkan semula ideologi komunis selain mengaitkan penglibatan parti komponen Pakatan Harapan (PH) itu dengan Parti Komunis Malaya (PKM).

  Pada 1 Disember lalu kira-kira 300 individu menghadiri perjumpaan dan perhimpunan sebagai memperingati perjanjian dalam di antara PKM dan kerajaan Malaysia.

  Ia mencetuskan kontroversi dengan ada pihak mendakwa ia merupakan usaha menghidupkan semula ideologi komunis di Malaysia.

  Malaysia menandatangani perjanjian dalam dengan PKM di Hat Yai, Thailand pada 2 Disember 1989 yang membawa kepada persetujuan parti itu meletak senjata sekali gus menamatkan penentangan mereka kepada kerajaan.

 7. PAK SHEIKH ORANG TAK KENAL ANGGAP DIA ALIM MACAM KUCING…..KALAU DAH KENAL JAHAT MACAM SETAN……

  MACAI PH BANGANG….TENDANG JE TONG M KELUAR…….

  Apabila Macai Bandingkan Perlantikan Lathefaa Koya Dan TS Apandi Ali

  Macai-macai PH mewajarkan perlantikan Latheefa Koya dengan cuba membandingkan Peguam Negara (AG), TS Apandi Ali. TS Apandi Ali dikatakan adalah ahli UMNO. Ini alasan-alasan kenapa macai amat bodoh membandingkan kedua-dua mereka ini.

  Pertama, TS Apandi Ali dilantik sebagai AG selepas 24 tahun meninggalkan UMNO. Sementara Latheefa Koya dilantik sebagai KP SPRM selepas 24 JAM meninggalkan PKR. Itupun Setiauasaha PKR menafikan menerima surat berkenaan pada mulanya. Malah, lantikan Latheefa Koya juga tidak dimaklumkan kepada Majlis Tertinggi PH dan kabinet.

  Kedua, TS Apandi Ali merupakan ahli UMNO dari 1982-1991. Beliau dilantik ke jawatan AG pada 27 Julai 2015. Boleh macai kira berapa lama gap masa tersebut? Kalau macai boleh kira la.

  Ketiga, perlantikkan politik ini tiada dalam manifesto BN seperti mana terkandung dalam manifesto PH. Bukan kah ini satu pengkhianatan terhadap rakyat oleh PH. Dalam bahasa yang lembut, Rakyat dikencing lagi oleh Kerajaan PH. Hancing.

  Kesimpulannya, macai memang bodoh!

  3 View comments

  Kumpulan Melayu Penentang Penjajahan DAP!!Thursday, June 06, 2019 9:32:00 AM
  Bukan main lagi Ketua Polis Negara baru nak SIASAT mantan PEGUAM NEGARA Islam/Melayu kita atas repot polis oleh si PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael, dgn. ALASAN semua repot2 polis akan diSIASAT! Tapi REPOT2 POLIS ke atas pemimpin2 PERASUAH/PEROMPAK DAP-rejim PH – terus TAK diPEDULIkan!! PENIPU betul!!! Tgklah juga REPOT2 POLIS oleh Raggy Jessy amat BERANI kita terhdp. syukri HOMO, yg. dah LARI lintang pukang dr. SPRM tu – apa jadi, jawab KETUA POLIS NEGARA!! Lihat di –

  https://www.thethirdforce.net/your-resignation-is-good-news-not-breaking-news/

  Your resignation is good news, not breaking news

  By Raggie Jessy

  The Third Force net
  June 5, 2019

  Reply

  Damak MWSUThursday, June 06, 2019 9:43:00 AM
  Bukan rahsia lagi, prasyarat WAJIB untuk menjadi anggota kerajaan dap ada perlu BODOH SEBODOH²UMAT!

  Reply

  tunfatimahThursday, June 06, 2019 10:40:00 AM
  its not UMNO members who are whining like there’s no tommorow on LKK appointment as SPRM chief!!

  😋😋😋

  kalau tak percaya, tanya dia( nuar brahim and friends)

  ** aku bukan batu api** 😂😂😂

  but I just love the drama. wily old fox at work.

  Reply

 8. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  The title, ‘champion’, Kejora still, hold the crown
  He had beaten idiot goon TN, flat to the ground
  Now..bloody idiot skunk TN, is not seen around
  From the old goon we can here no more sound
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  It’s damn easy, for Kejora, to beat the old clown
  Bloody TN is as if in the sewage plant drowned
  That idiot’s eyes, from black, now turned brown
  And on the wheel chair, he helplessly sat down
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 9. PERHATIAN–SUMERRRR PENGUNJUNG BLOG INI!!

  AKTIVITI SEHARIAN KEJORA BAPOK!

  KLU MAKSUD!
  ayam rona merah
  tesangkot duri kawat
  bulu besepah meredut
  sembelih buat masak kicap

  INI TERJEMAHANNYA!
  cIPTA wATAK mUNIRAH
  mASOK hUTAN mANCING dAN mELIWAT
  tONTON cD dANGDuT
  mELANCAP

  semoga kamu insaf kejora woiii
  kah kah kah kah

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Atuk TN monyet monyet 9:03 am,

   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   7/2, 6:09 am Kejora londeh atuk punya pakaian
   Atuk ni seorang tua nyanyuk, bukanlah andaian
   Teruskanlah atuk TN biol dipersilakan meroyan
   Cakap org tua nynyuk ini Kejora malas nk layan
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HU…

   1. (LAYAN JUGAK LAH SIKIT)

    PERHATIAN–SUMERRRR PENGUNJUNG BLOG INI!!

    AKTIVITI SEHARIAN TN MONYET 🐒!

    KLU MAKSUD!
    ayam rona merah
    tesangkot duri kawat
    bulu besepah meredut
    sembelih buat masak kicap

    INI TERJEMAHANNYA!
    Hati kudis barah
    Sokong parti peliwat
    Kulit bergelambir kedut
    Kristian tak mengucap

    semoga kamu insaf TN monyet 🐒 woiii
    kah kah kah kah

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    1. hahaha femes lah aku, tiap komen yang menghentam dia Umo Bn Beruk Tua Geng Najib ini kata aku punya.

     Carry old, old chappie.

     1. Carry on, old chappie

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       Atuk TN monyet monyet 9:41/9:42 am,

       💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
       7/2, 6:09 am Kejora londeh atuk punya pakaian
       Atuk ni seorang tua nyanyuk, bukanlah andaian
       Teruskanlah atuk TN biol dipersilakan meroyan
       Cakap org tua nynyuk ini Kejora malas nk layan
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HU HU HU…

 10. (KELMARIN)

  Anonymous (TN monyet 🐒)

  DAH GUNA NAMA IBNU IBRAHIM, BERUK TU GENG NJIB GUN NNAMA ANO KAH3 PULAK. TULIS KOMEN, JAWAB SENDIRI.

  KADANG2 TULIS SURAT KPD IRAH, WATAK YANG DICIPTA NYA SENDIRI, JAWAB SURAT ITU SENDIRI. ITU LAH YANG DINAMAKAN ORANG GILA.

  Reply

  6 February 2020 6:54 am

  Anonymous (TN monyet 🐒)

  BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB, SEKARANG PAKAI NAMA Ibnu Ibrahim pulak. Givap lah, Mamat Beruk Tua, orang smua dah tahu tabiat kamu, lobang dah pecah, ada Bang Ali dekat kamu.

  Reply

  6 February 2020 6:51 am

  1. (HARI INI)

   Anonymous (TN monyet 🐒)

   HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Beruk Tua Geng Najib “MACAM SI TUA KUTUK SANJUNGAN WAK SUMAN .. ONANI MOUSE KAKI PANTUN YANG SENTIASA NAK MEMANTAT DENGAN SI IRAH ..

   Well done, Ibnu. Carry on, mate.

   Reply

   7 February 2020 6:09 am

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
    Kelmarin..TN kata..Kejora nyamar Ibnu, TN tala
    Hri ni puji, ‘Well done, Ibnu. Carry on, mate pula’
    Nyta lah, TN kerepot ni mmg nyanyuk atau gila!
    Ini baru saja pembalasan awal dari Allah Ta’ala!
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU..

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     Sblm ini, TN kna teruk smpai muka dia monyok
     Dia jadi baran, terkam balik dgn marahbgelojoh
     Pmbaca pun boleh nmpak si tua tu dh nyanyuk
     Mmg padan lah pun..umur dia..dah jangkau 87
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     HU HU HU…

     1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰
      Kejora cadang, besok, TN pergi hempuk kelapa
      Pegi dgn Suman, pesta Thaipusam wel wel wel
      Parti Cap Munga msti rasa kecewa dan hampa
      Dpt cai spt TN monyet..yng nyanyuk dan sewel
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      HU HU HU…

      1. Dah konfem kau orang Umno. Parti yang 70+ tahun dan merudum, tak lama lagi mati. Sebab orang2 nya tak reti nak cari fakta dan bikin hujah yang menolong nya hidup lama.

       Tak lama lagi Umno will Rest In Peace, RIP

       1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        Atuk TN monyet monyet 8:24 am,

        💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
        7/2, 6:09 am Kejora londeh atuk punya pakaian
        Atuk ni seorang tua nyanyuk, bukanlah andaian
        Teruskanlah atuk TN biol dipersilakan meroyan
        Cakap org tua nynyuk ini Kejora malas nk layan
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        HU HU HU…

        1. BODOH BANGANG PUNYA ORANG TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB. SEPATUTNYA DEFEND UMNO, KASI PENERANGAN TAPI TIDAK.

         UMNO DAH TAKDA APA YANG BOLH DEFEND SEJAK DI TENDANG TERAJANG KE LONGKANG DI PRU14.

         RIP.

         1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          Atuk TN monyet monyet 9:38 am,

          💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
          7/2, 6:09 am Kejora londeh atuk punya pakaian
          Atuk ni seorang tua nyanyuk, bukanlah andaian
          Teruskanlah atuk TN biol dipersilakan meroyan
          Cakap org tua nynyuk ini Kejora malas nk layan
          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          HU HU HU…

 11. anwar ibrahim afrika selatan (baca: nelson mandela, non-muslim) boleh maafkan lawan politik yg pernah menzalimi beliau.
  Tak masuk akal ke, Anwar ibrahim mesia, sorang muslim, memaafkan seteru politik dia?
  @PunahSihat saje takut2kan atok dgn cite2 khurafat.
  anwar ibrahim afrika selatan (baca: nelson mandela, non-muslim) boleh maafkan lawan politik yg pernah menzalimi beliau.
  Tak masuk akal ke, Anwar ibrahim mesia, sorang muslim, memaafkan seteru politik dia?
  @PunahSihat saje takut2kan atok dgn perkara khurafat.

  Macam biasa, penulis media sosial d4p suka laga2kan bani melayu. Komen dia di
  http://wfauzdin.blogspot.com/2020/02/jangan-letakkan-maruah-ph-lebih-rendah.html

  Tanpa Nama 6 Februari 2020 9:05

  selagi bapok gay tua kepala penipu pluralist murtad dan atok fossil purba kepala perompak fitnah jijik hidup Malaysia politik Malaysia hancur… bapok gay tua dan fossil purba ni boleh pergi berambosss dari arena politik Malaysia…!! Rakyat dah meluat dan jijik melihat dengan bapok tua dan fossil purba ini…!!

 12. PAK SHEIKH NAMPAK ALIM KUCING….BILA DAH DAPAT SIAP LEEEER KORANG…..

  PH LAGI HINA DAN BANGSAT DARI BN…….

  The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan

  You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about?

  These three cost Malaysia RM200 billion and yet they are not on trial in the New Malaysia of Pakatan Harapan

  Malaysians, especially non-Malay Malaysians, say they are fighting for justice, fair-play, democracy, civil liberties, freedom of speech, freedom of choice, freedom of religion, good governance, a corrupt-free government-country, etc.

  Any Malaysian who tells you that is a liar and a hypocrite. That statement is as real as the tooth fairy and Santa Claus.

  Since May 2018, a number of people have been arrested and are now facing trial for all sorts of crimes. Are they on trial because they committed a crime or because they are considered enemies of Pakatan Harapan? What about those people who have committed worse crimes but are friends of Pakatan Harapan. Why are they not also on trial?

  Those people currently facing trial may have committed crimes. Time will tell and the courts will have to decide that. But they are on trial not because they committed crimes but because they are considered enemies of Pakatan Harapan.

  Do you think the Pakatan Harapan supporters do not know this? Of course, they do. But they will pretend that these people are facing trial because of the crimes they have committed and for no other reason — such as they are enemies of Pakatan Harapan.

  And even before these people have been pronounced guilty by the court the Pakatan Harapan people will tour the country and call these people, the enemies of Pakatan Harapan, thieves and criminals. Have the courts pronounced them guilty? Not yet! So how can they be called thieves and criminals? They can because Pakatan Harapan says they can.

  That one example alone is enough for Pakatan Harapan and their supporters to fail the test. That alone is enough to show that Pakatan Harapan is not fighting for justice, fair-play, democracy, civil liberties, freedom of speech, freedom of choice, freedom of religion, good governance, a corrupt-free government-country, and so on.

  Maszlee was safe, never mind how bodoh he may be, until he sentuh the Chinese
  Pakatan Harapan wants the Education Minister sacked and 150,000 people have signed the petition for his removal. In the UK, any petition with 100,000 signatures or more gets debated in Parliament. The petition to sack Dr Maszlee Malik has exceeded 100,000 and what is the government doing about it? Will this matter go to Parliament?

  But hold on. Why do the Chinese want Maszlee sacked? Is it because of his black shoe fiasco? No, it is because he made a statement regarding the Chinese. In Malaysia, any unfavourable statement about the Chinese is like making an unfavourable statement about the Jews in Europe. They will make you pay for it.

  Can we make an unfavourable or even demeaning statement about the Malays, the Raja-Raja Melayu, Islam, Hudud, RUU355, Malay unity, Umno, PAS, Islamic State, etc? Yes! Even the Prime Minister himself does so. But not about the Chinese, Chinese schools or Chinese education. You do that and they will start a petition to demand your sacking.

  Is there now freedom of speech in the New Malaysia of Pakatan Harapan? Can I speak out against Chinese schools and Chinese education — say like if I were in the UK? Why do the Chinese condemn me and call me a racist if I do? And why demand the Education Minister be removed merely for exercising his freedom of opinion? Is freedom of speech and freedom of opinion not guaranteed in Malaysia Baru?

  You are no longer a criminal once you support DAP
  Why can’t Christians preach Christianity to Muslims? Why can’t Muslims convert to Christianity? Why can’t Muslims adopt Shia Islam? Why can’t Muslims reject Hadith and adopt only the Qur’an? Why can’t Malaysians become atheists?

  The New Malaysia of Pakatan Harapan is about the same Old Malaysia of Barisan Nasional in that the government decides if you go to heaven and how you get to heaven.

  Kit Siang says PDRM is the most corrupt agency in Malaysia and Amar Singh Ishar Singh is that proof
  They condemn corruption. Then these same people pay bribes or under-the-table money. They oppose GST and support SST. This is because with GST it is harder to evade tax whereas with SST the tax evasion is easier.

  Basically, business people and those with money want to avoid paying tax. And who are these business people and those with money? Their argument or excuse for evading tax is that 90% of the tax is paid by the Chinese and yet the Chinese are treated as second-class citizens and the tax the Chinese pay goes towards paying for the privileges of the Malays and to build mosques, etc. So, they have a moral reason for not paying tax.

  The excuse these Pakatan Harapan people and the non-Malays give for kicking out Umno and Barisan Nasional is that they want to see a better Malaysia. But what we are seeing after one year is the same old Malaysia. This is just turning Animal Farm into reality.

  You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about

 13. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kejora had whacked idiot TN, flat to the ground
  It’s damn easy, for Kejora, to beat the old clown
  The stupid old goon TN is not anymore around
  It seems that..this blog is now..safe and sound
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

  1. Don’t speak too soon, stu. You have hopeful thinking, eh? Takut kena balon mcm harii2, pagi petang siang malam bila kamu masuk blog ini.

   Remember, what you can do, I can do better. Piat telinga, hidung, pipi dsb nya.

   Tapi masalah nya kamu kotor di otak and everywhere. Biar Bang Ali deal with you saja lah.

 14. Irah,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Atuk TN itu keturunan sewel dri nenek moyang
  Dia tuduh, yg abg ini reka, watak Irah tersayang
  Kmain lagi dia umpat, masa abg gi sembhyang
  Ini..pendekar Kejora msuk..TN abg nk ganyang
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Kamu sembahyang pun tak guna – hati busuk, otak kotor.

   Pigi jumpa Ustaz bersihkan otak kamu dari pemikiran kotor.

   Lepas itu, pigi jumpa Bang Ali.

 15. Bila sudah tak terdaya membalas hentaman perserta ke atas nya di komen2 nya disini, Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib pun keluarkan gila bayang nya kpd Irah, watak yang dicipta nya sendiri.

  Itulah tanda sakit gila nya – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD.

  ADHD is a medical condition where a patient has differences in brain development and brain activity that affect attention, the ability to sit still, and self-control. ADHD can affect a child at school, at home, and in friendships. In here BT GN is whacked all the time.

  1. BT GN ini patut pergi jumpa doktor pakar sakit jiwa. Ikuti preskripsi nya, makan ubat ikut jadual nya.

   Untuk kebaikan diri nya dan untuk kesejahteraan pembaca2 blog ini.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN monyet 🐒 6:23 am,

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    ‘Irah nyanyi lgu Cita Citata’..manis manja sekali
    Kejora ulang2 tonton video tu smpai lalok & lali
    Klau Irah buat album..Kejora org prtama yg beli
    Hal politik tu, biar je dulu, malas nk amik peduli
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Bukan Kejora tak peduli negara punya masalah
    Cuma sekarng ini..rasa malas lah nak berbalah
    Org sdng dilamun cinta ni..fahm2 & tau2 sjalah
    Lgi pula mmg dh konfiden PRU-15 PH nk kalah
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    HU HU HU…

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     Atuk TN monyet 🐒 6:23/6:45 am,

     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Dlm hati Kejora ini, sntiasa dilanda hiba gelisah
     Lbh2 lgi, bila teringat pipi Irah yg asyik je basah
     Bro jigit & followers lain, tk ada pun, amik kisah
     Naper atuk lak yg ‘terover’, jdi cemburu & resah?
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     HU HU HU…

     1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      Atuk TN monyet 🐒 6:23 am,

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Atuk tu dah tua .kulit brkedut, kepala dah botak
      Nyanyuk pun ada, sedikit sewel kat kepala otak
      Sbb tu, atuk rimas, lihat org muda punya rentak
      Mka, atuk pun kata Kejora reka Irah pnya watak
      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      HU HU HU…

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       Atuk TN monyet 🐒 6:23/6:45 am,

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Atuk tu pelir dh mampos, tk leh lagi main po-en
       Kejora yg brpntun, haper jadah atuk kata BT-GN
       Don’t you realize, PH, 2023 is gonna be the end?
       Yg nak perintah Msia lps PRU-15 ialah parti BN!
       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       HU HU HU…

    2. Dia dah mula mengarut. Biarkan. Sampai masa nya akan aku balon, tibai dan bantai.

     Membuang ruang komen di sini, menulis karutan yang tidak ada kaitan dgn tajuk pos. Biadab dan kurang ajar, tidak ada blogging decorum and decency.

     Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib selalu tidak dibimbing emak bpak nya di masa kecil. Sebab emak bapak nya asyik sibuk pagi petang siang malam.

     Sibuk apa? Kalau dia kangjor lagi, akan aku cerita.

 16. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Nasib baik lah abg ini agak mudah juga terjaga
  Sebelum tidur tadi kat phone abg set penggera
  Mmg cita2, di dunia & akhirat nk dptkan syurga
  Abg nak kan bidadari syurga nya dinda ku dara
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Nnti di akhirat, cita-cita di syurga, ingin brlabuh
  Maka..hal amalan ibadat kenalah diambil hirau
  Nampaknya tak lama lagi dh nak masuk subuh
  Ok lah dinda abg & ayah nk gi bersolat di surau
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 17. Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib susah nak tidur malam sebab penyakit otak Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD nya.

  Blogging pukul 2 malam, blogging pukul 3 malam, pukul 4 malam, pukul 5 pagi. Otak nya hyper, sentiasa bergerak, kotor tak kotor.

  Sebut aku di komen nya 3:36 am, sentiasa membikin aku femes. Tak kisah lah disebut orang gila ke apa – puak kominis kata never mind what they say about you, so long as they say something about you.

  1. Entah apa di tulis nya aku tak tahu menahu. Ha nya cursory glances nampak nama aku, nama Irah, watak yang dicipta nya sendiri, digila bayangkan nya, membikin dia gila.

   Dia nak sabotaj blog Budin yang pro-PH ini sebab selalu Budin dan/atau peserta2 menulis menghentam Bossnya Najib Al Jibo.

   Hanya kebelakangan ini Budin focssed on promoting Pak Sheikh as PM8 and blog participants have a field day walloping him whenever that happens.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Atuk TN monyet 🐒 5:54/6:03 am,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Apa yg atuk resah, kalau Kejora nk gila bayang?
    Kejora kacau atuk ker kalau Irah tu Kejora puja?
    Oh ya..Kejora ini, baru balik surau sembahyang
    Atuk klau hari biasa, bkn Ahad, tk gi ker gereja?
    ⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝⛪✝

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

    HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     Mmg Kejora sengaja buat komen tidak ikut pos
     Terpaksa lah..sbb Irah dewi tu Kejora nak layan
     Lgi satu..seronok sakat..atuk TN pelir mampos
     Best giler bila tengok atuk membebel meroyan!
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     HU HU HU…

    2. Kau tak boleh gila bayang di sini, tempat orang bertukar fikiran berkenaan tajuk pos Budin.

     Pigi jumpa doktor sakit otak tu, dapatkan ubat supaya kamu boleh fam dan praktikkan blogging decorum and decency.

 18. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Hrapnya wrkh abg ni tk mnggangu Irah di sana
  Di hujung malam bgini, terasa hening, suasana
  Entah knapa, mata abg ni sukar utk pejam lena
  Asyik trbayang bunga mekar di taman nirwana
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Warkah dari Irah tu..abg terima baru saja 6 hari
   Nmun, penyiksaan rindu ini abg tak dpt nak lari
   Terngiang-ngiang, kata2 mesra yang dinda beri
   Lbh2 lagi, pnggilan ‘nickname’ kpd Irah, dr Shry
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Klu betul yg Shry cakap..mmg lah Irah sgt jelita
    Semakin kuatlah mmbaranya, bahang api cinta
    Kerinduan yg mengcengkam sukar utk dicerita
    Cuma serba salah nk pnggil dinda Irah ke ‘Tata’
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. Irah,

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Ombak krinduan ini tiada hujung dan tiada tepi
     Ia bagaikan hadir membawa bersama lara sepi
     Moga nanti ia juga sudi untuk mengirim mimpi
     Agar dpt abg lap airmata Irah yng basah di pipi
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Masih juga tk blh lena, wlu mata ini, abg pejam
      Lara sepi..terus juga, menghempas & merejam
      Duri-duri rindu, spt mnghulur & menusuk tajam
      Badai hiba pilu..tetap menyiksa hati dgn kejam
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Abg akan sntiasa berdoa untuk dinda ku puteri
       Semoga dinda..dalm sihat & bergembira selalu
       Izinkan lah, abg ini mohon, untuk undurkan diri
       Untuk Irah sayng..salam rindu di angin nan lalu
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Trima kasih Irah..beri ruang utk hati ini brlabuh
        Hdirnya Irah..luka lama abg, kini kmbali smbuh
        Baja bunga dalm hati ini..sperti Irah dah imbuh
        Abg tidur dulu ya, takut nnti, tk jaga pula subuh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 19. Irah,

  🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠
  Abg gi mncing di sungai, dekat Kg Wang Tepus
  Dapat lah juga ikan haruan, lampam dan belida
  Rindu & ingatan abg kt Irah, tk pernah terhapus
  Tpi..nk msg pantun kt Irah, line U-mobile tk ada
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kami baru balik..singgah makan, kt pekan Jitra
   Pekena nasi tomyam & minum di kedai Pattani
   Mmg dr tadi, abg nak berpantun kat dinda dara
   Tapi, line internet baru dapat dan ‘clear’ dkt sini
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Abg akn balik tidur kat rumah mak di kampung
    Klu hari cuti abg mmg jarang tidur rumah sewa
    Menanggung rindu rasa bagai hanyut terapung
    Kenangan mesra dgn dinda asyik mngusik jiwa
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. https://youtu.be/GX5q3sDCZW0

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Walaupun jauh
     Beribu batu
     Namun hati ku
     Tetap pada mu

     Senyuman mesra
     Bingkisan rindu
     Dalam kenangan
     Utus selalu

     Duhai sayang
     Cinta ku sejati
     Kenangan mesra lalu
     Mengusik hati

     Indah nian
     Mesra yang tercipta
     Kenangan mu selalu
     Mengusik jiwa

     Biar bertahun
     Dalam kembara
     Paduan jiwa
     Cinta bertakhta

     Damai setia
     Lukis didada
     Menanti cita
     Sinar bahgia
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Dinda sentiasa dekat di hati..wlau jauh di mata
      Tk pernah sesaat, ingatan hilang dr hati abg ini
      Bila trlalu rindu..abg buka video, lgu Cita Citata
      Abg bayangkan Irah nyanyi ‘sakitnya tuh di sini’
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. SAKITNYA TUH DI SINI – CITA CITATA
       Karaoke: https://youtu.be/yLeQAS5xSAg

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Sakitnya tuh di sini di dalam hatiku
       Sakitnya tuh di sini melihat kau selingkuh
       Sakitnya tuh di sini pas kena hatiku
       Sakitnya tuh di sini kau menduakan aku

       Teganya hatimu
       Permainkan cintaku
       Sadisnya caramu
       Mengkhianati aku

       Sakitnya hatiku
       Hancurnya jiwaku
       Di depan mataku
       Kau sedang bercumbu

       Sakit, sakit
       Sakitnya tuh di sini
       Sakit, sakit
       Sakitnya tuh di sini
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 20. YA INILAH ORANGNYA YANG PALING TEPAT UNTUK MENYELAMATKAN MALAYSIA! BUKAN MACAM SI TUA KUTUK SANJUNGAN WAK SUMAN DAN SI AL JIBBY KLEPTOKRAT SANJUNGAN CIKGU ONANI MOUSE KAKI PANTUN YANG SENTIASA NAK MEMANTAT DENGAN SI IRAH GADIS JAWO PONOROGO SEBERANG! 😂😂😂😂😂😂
  KAH KAH KAH KAH KAH KAH. 😁😁😁😁😁

  1. Ibnu Berahi,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Hati ko kotor mcm atuk TN, penuh kudis barah
   Dgn Kejora, tak apa, kau boleh saja klau marah
   Tapi jgn kau cuba nak hina dewi pujaan ku Irah
   Klau dekat mmg hidung ko Ibnu akan berdarah
   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😋😂😂😂😂

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Tak payah lah Ibnu Berahi, nak riak atau takbur
    PH dok tunggu 3 thun jer lagi nak hancur lebur
    PM pun nampak nya, dah tk lama nak ke kubur
    Pngganti yang nak dapat tu pula, kaki penjubur
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐👐
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   2. Beruk Tua Geng Najib hati nya berselirat dengan macam2 kuman. Segala apa kuman yang ada di dunia ini, ada di hati dia.

    Pakar2 sakit jantung di syorkan minta dia benarkan belahkan jantung dia untuk mengkaji banyak lagi kuman yang belum di fahami.

    Termasuk kuman coronavirus. Kot bila dia kena penyakit itu. Dari apa yang dia kata dalam blog ini tiap hari pagi petang dan malam, memang ada kemungkinan berbagai kuman ada dalam hati nya.

  2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   Beruk Tua Geng Najib “MACAM SI TUA KUTUK SANJUNGAN WAK SUMAN .. ONANI MOUSE KAKI PANTUN YANG SENTIASA NAK MEMANTAT DENGAN SI IRAH ..

   Well done, Ibnu. Carry on, mate.

   1. (KELMARIN)

    Anonymous (TN monyet 🐒)

    DAH GUNA NAMA IBNU IBRAHIM, BERUK TU GENG NJIB GUN NNAMA ANO KAH3 PULAK. TULIS KOMEN, JAWAB SENDIRI.

    KADANG2 TULIS SURAT KPD IRAH, WATAK YANG DICIPTA NYA SENDIRI, JAWAB SURAT ITU SENDIRI. ITU LAH YANG DINAMAKAN ORANG GILA.

    Reply

    6 February 2020 6:54 am

    Anonymous (TN monyet 🐒)

    BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB, SEKARANG PAKAI NAMA Ibnu Ibrahim pulak. Givap lah, Mamat Beruk Tua, orang smua dah tahu tabiat kamu, lobang dah pecah, ada Bang Ali dekat kamu.

    Reply

    6 February 2020 6:51 am

    1. (HARI INI)

     Anonymous (TN monyet 🐒)

     HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     Beruk Tua Geng Najib “MACAM SI TUA KUTUK SANJUNGAN WAK SUMAN .. ONANI MOUSE KAKI PANTUN YANG SENTIASA NAK MEMANTAT DENGAN SI IRAH ..

     Well done, Ibnu. Carry on, mate.

     Reply

     7 February 2020 6:09 am

     1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
      Kelmarin..TN kata..Kejora nyamar Ibnu, TN tala
      Hri ni puji, ‘Well done, Ibnu. Carry on, mate pula’
      Nyta lah, TN kerepot ni mmg nyanyuk atau gila!
      Ini baru saja pembalasan awal dari Allah Ta’ala!
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      HU HU HU..

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
       Sblm ini, TN kna teruk smpai muka dia monyok
       Dia jadi baran, terkam balik dgn marah gelojoh
       Pmbaca pun boleh nmpak si tua tu dh nyanyuk
       Mmg padan lah pun..umur dia..dah jangkau 87
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

       HU HU HU…

       1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰
        Kejora cadang, besok, TN pergi hempuk kelapa
        Pegi dgn Suman, pesta Thaipusam wel wel wel
        Parti Cap Munga msti rasa kecewa dan hampa
        Dpt cai spt TN monyet..yng nyanyuk dan sewel
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        HU HU HU…

Leave a Reply

Your email address will not be published.